Keresés

Részletes keresés

ROBI876 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4710

Minimum 4 év többi fajtával ellentétben= 6 hónaposan is jobb, mint a léces-házi típusok. Lényeg a 3 hónapra redukálás lenne. Ez egy olyan "lélektani határ", lenne,,,mint a benzinnél a 400 ft-os ár.:-)))

Előzmény: ROBI876 (4709)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4709

Nem véletlenül kérdeztem rá a Maker"s Markra.:-)) Elvileg, amiket olvastam róla, több helyen, nekem az jött le, hogy az égetett francia tölgyfa hordóban gyorsan érlelődik, és 1-2 év alatt piac-kész. A minimum 4 év többi fajtával ellentétben.

Előzmény: cloaked (4708)
cloaked Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4708

Hátigen, ami nincs több, mint félig búzából, az nem búzawhisky, hanem „búzás bourbon”... Kezdő bourbönösként elszlopáltam egy üveg Maker's-t, de újra akarom kóstolni a városban. Az érlelése az íz alapján legalább 6 év, de a rozs fűszeressége nekem nagyon hiányzott belőle. A markáns hordó és a fűszertelen íz nekem akkoriban nem annyira jött be (mondjuk Blanton's meg Elijah Craig után jó, hogy húztam a szám:), de most már szerintem jobban ízlene pl. a JB Black-nél.

 

Azért megint említeném, hogy nem sokra mész azzal, hogy 6-8 év érleléssel milyen ízt ad az a recept. Ha az elmúlt években alakult mikrofőzdék receptjeihez hozzájutnál, az sokkal többet érne, mert ugye ők érlelnek fél év alatt kis hordókban, mert nincs pénzük 4 vagy több évre előre befektetni.

Előzmény: ROBI876 (4707)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4707

 Cloaked! Légyszi írj valamit, (sokat :-)) ) a Maker"s Mark-ról. A whiskynetet már néztem, nincs oda írva meddig érlelik, meg amúgy szerintem többet tudnál mondani róla, mint ami ott le van írva, "távirati stílusban".

  A home distillers-en is fenn van dettó ugyanez a recept, de ott búza-whisky néven.

Pedig amúgy nem sok búzát tartalmaz.

Előzmény: cloaked (4702)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4706

Egy nagyon jó kis olvasgatni-való, napokban bukkantam rá. Nekem a Noah Beam írás tetszett nagyon, no meg, a Maker"s Mark Whisky receptje is ott lapul, az oldalon.

 Sporttársaknak.:-)) : http://boutiqbar.blog.hu/

ROBI876 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4705

Szerintem tedd be, jó ízű a recept.

Előzmény: Amateur-no1. (4703)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4704

Sziasztok! Én azt gondolom, kell az a hordó. Nekem van egy pici 30, vagy 50 literes, de sajnos fogalmam sincs hogy milyen fából lehet. Jó régi is, fél éve csak víz van benne, a "bácsi" javasolta, hogy vigyem majd el benzinkútra és gőzborotvával alaposan megjáratni kívül-belül. (van autómosós cimborám, szerintem rá bízom majd a hordócskát) Égetett tölgyfachips-es-hordós módszert kipróbálnám, de mondjuk először üvegbe a chipssel. (Az a tapasztalatom, hogy nem mindegyik chips ad jó ízt)

    Én ittam rendes hordós, házi whiskyt és azt kell mondjam, más volt, mint a mieink, a legkevesebbet érlelt 6 hónapos volt. Mondjuk összehasonlítási alapom nincsen,

 mivel egy whisky-m sem volt még 6 hónapig léceken.

   

   

Előzmény: Amateur-no1. (4701)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4703

4675 hsz.-ben leírt receptemre kérdeznék rá, véleményetek szerint belefér a KIPRÓBÁLT RECEPTEK közé ?

cloaked Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4702

Az érlelés nem arról szól, hogy fával érintkezik a szesz, hanem arról, hogy levegővel érintkezik fa jelenlétében, és a párlat sok összetevője átalakul és/vagy kipárolog. Ha a hordó egy haszontalan hagyomány lenne, már 200 éve is rájöttek volna, hogy elég telezúzni faléccel a whiskyt, aztán 2-3 hét és voilá.

 

Magyarul a pálcás érlelés legfeljebb akkor ér fel önmagában a hordóssal, ha a pálcák a szesz felszínén lebegnek és a tetejük száraz (de így sem feltétlenül, mert nincs kipárolgás). Persze ha gabonás cukorcefrével dolgozol, az nem igényli a hordót, viszont eleve nem whisky, és hiányoznak is belőle a whiskyre jellemző kozmaolajok.

 

A sima pálcás whisky pont annyira igazi vagy nem igazi whisky, mint a teljesen érleletlen whisky.

Előzmény: Amateur-no1. (4701)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4701

Hahó Robertó,-Sziasztok Sporttársak.

 

Azt gondolom a hordós történet problémákat okoz, csak azért nem erőltetném, hogy elmondhassam magamnak és az ismerősöknek, hogy nekem ilyen módon érlelődött az italom.

 

Ha megfelelőnek ítéltek olyan megoldást, hogy a kiázott hordóba cserélhető tölgyfa pálcát, meg csipszet raknak, mert önmagában nem ér semmit, akkor minek a hordó? Ezen kívül, lehet, hogy összeszed a régi ki tudja előzőleg miket látott fából olyan "ízeket", amik csak lassan jönnek ki és jól elrontják a nehezen előállított cuccost.

Egy megfelelően bő szájú méretes ballonban, vagy befőttes üvegben jobban lehet csereberélni a hozzávalókat, valamint te szabályozod, mit és menyit teszel bele,- látszik benne az ital szine, amiből az érésére is következtetni lehet,- könnyebben takarítható és ami nem elhanyagolandó, nem illan el a szesztartalom sem.

 

Szerintem attól, hogy nem hordós az érlelés, még nem lesz "mű-whisky" a végeredmény !

Ki tudja, hogy az egyébként arany áron mért kommerszebbnek mondható italok közül melyiket érlelték mondjuk rozsdamentes tartályokban és ütötték be valami saját recept szerint összeállított füstös-fűszeres aromával?

No ezeknél szerintem Mi képesek vagyunk, igaz kicsiben, de jobbat készíteni és ha valamit elkészítesz kicsiben, azt meg lehetne ismételni nagyban is, akár azt mondom, tán egy ilyen gyártónál egynémelyünk megállná a helyét a saját "titkos"recipéjével, mint szeszmester, azzal a kis kutyulgatásával, amit jelen állás szerint otthon követ el!

Előzmény: ROBI876 (4700)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 4700

Aztán láttam olyat is, hogy régi hordóba égetett tölgyfachipset, meg kockákat tesznek, ezzel pótolják a hordóból már hiányzó ízeket, ugyanakkor mégiscsak hordóban van az anyag. Meg van olyan hordó is, amiben valami könnyen-gyorsan cserélhető pálcák vannak, direkt úgy van kialakítva a hordó, így költség hatékony, mert nem kell "eldobni" a hordót. (amúgy meg nyilván horror az ára egy ilyennek)

  

Előzmény: ROBI876 (4699)
ROBI876 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 4699

Lágyításra biztos jó, de semmiféle plusz ízt nem ad, ami meg, ugye nagyon kéne a whiskynek. Talán segít kipárologni, azoknak a szúrósabb alkotóelemeknek, amik a szeszben vannak. (aldehidek talán,,,emékezetből írom) Napokban mélyedtem bele picit jobban a hordós-témába, főleg borász oldalakon. 3 fajta fa ad jó ízt, a kocsányos tölgy, az amerikai fehér tölgy és a francia tölgy. Vaníliás-kókuszos ízek, amivel mi tudnánk dolgozni, európában honos, az egyedül a kocsányos tölgy. Amit félretettem mintát, az szintén kocsányos tölgy égetett hordóban volt, 6 hónapot. A modern borászok írták, hogy 2-3 érlelés után a hordóból elfogynak ezek a plusz aromák, és sok borászat lecserélte azokat a szinte új hordókat, amik nem ilyen fából készültek, mert pl. a kocsánytalan, vagy csertölgy, (remélem jól emlékszem a nevére), elrontotta a bort, csak tanninokat, vagy csersavakat oldott ki a benne tárolt bor. Ők is keresik, sőt kedvelik a vaníliás-kókuszos ízvilágot a borban. Francia tölgyet is nagyon szeretik, ezt pl. a Maker"s Mark whisky érleléséhez használják, ami úgy tudom nagyon kelendő whisky-márka. (ha nem, akkor meg javíts ki.:-) )

Előzmény: cloaked (4697)
Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.11.01 0 0 4698

köszönöm a választ..

Előzmény: Amateur-no1. (4696)
cloaked Creative Commons License 2013.11.01 0 0 4697

„Lágyító” érlelésre az öreg hordó is jó, csak ízt nem ad, nem?

 

Pálinkának az ilyen hordó külön jó, malátawhiskynél is szoktak ilyet (legalábbis ittam már 12 évest, aminek alig volt hordóíze), meg rumnál is, bár én a tölgyes rumokat szeretem jobban. Aztán érlelés után ízlés szerint lehet még fapálcázni is (brandynél és cognacnál ugye külön szokás erősíteni a tölgyes jelleget).

 

Persze javítson ki valaki, ha az öreg hordó semmiféle érlelésre nem jó.

Előzmény: ROBI876 (4694)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.11.01 0 0 4696

Bocs, hogy belebeszélek, de ezt a kérdést én már feltettem és kimerítő választ kaptam rá, mégpedig azt, hogy mire a szeszedből valami lenne, addígra a hordó mintegy megeszi az italt.

Elpárolog abban a nagy űrben, át a hordó falán, stb.

A rendes whisky érlelésénél is a tele hordókból kidiffundál a falán keresztül az alkohol egy része, mire készen lesz.

 Ezt nevezik az "Angyalok Jussának".

Ha nincs tele a hordó, akkor az angyalok elviszik az egészet és marad neked egy savanya ízű semilyen lélotty addigra, mire azt gondolnád, kész a piád.

Előzmény: Viktor Uri Katona (4695)
Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.11.01 0 0 4695

kocsányos tölgy lenne köszönöm az észrevételeket de én arra vagyok kiváncsi hogy kis mennyiségű szeszt nagyobb hordóba érlelek ugyanúgy rendben van akkor is ???

Előzmény: ROBI876 (4694)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4694

Attól függ, hányszor használt a hordó és hogy milyen fából készült. Ha megfelelő típusú fából, (nem mindegyik tölgy jó) akkor is csak max. 3 érlelést bír ki, utána "semleges" lesz a hordó, mivel az összes fa aromái kioldódnak vagy a benne tárolt borba, vagy a szeszbe, és cserélni, vagy felújítani kell a hordót. (szétszedni, majd belül háncsolni, újra összerakni)

   Jaja, drágább ez a "sport", mint hittük.

Előzmény: Viktor Uri Katona (4693)
Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4693

Lehet kicsit hülye kérdés mondjuk egy 30 literes hordóba érlelnék csak 5 liter szeszt mondjuk van jelentősége???

ROBI876 Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4692

:-)) Az még rozs-pálesz volt. De,,jogos!:-)

Előzmény: cloaked (4691)
cloaked Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4691

Az semmi, ő olyan rozswhiskyt főzött, amit vodkával hígítottam tíz az egyben... :))

Előzmény: Amateur-no1. (4689)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4690

Biztosan nagyon. De érezni benne a száras ízeket, a jó íz mellett. Ezért lett lefokozva, némileg. Amúgy meg mindegyik minta jó.

Előzmény: Amateur-no1. (4689)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4689

Arra varrjál gombot, kedves barátom,- a bodza intenzív ízére utalva, hogy ezt már nyers fehér (rizs) whiskyvel öt az egyben higítottam, szerinted az első főzet mennyire lehetett bodzás?   :)  

Előzmény: ROBI876 (4687)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4688

Szia.

 

Köszönöm ismét a segítőkészségedet.

 

Nos most már nincs nyers whisky-m, de ha a gyümi lemegy akkor készül majd enzymmel kb 60%kukoricaés 40%búza alapanyaggal, így azért nem lesz annyira domináns a kukorica, bár jellegtelen nem lesz ez való igaz.

Úgy tervezem majd hogy az eddigiekkel ellentétben most 2 lépcsőben főzném ki, cefrefőzéskor 1thumperrel, de lehet hogy végülis kettővel, és az így nyert "alszeszt" összegyűjtve mégegyszer ugyanígy lefőzném, így sokat vaszítene az eredeti ízéből az biztos.

Bodzapálinkát tudok így csinálni az biztos, mert az brutál intenzív az bejött almaalszesszel is. Szerintem gabonánál is menne, méghozzá hibátlanul.

 

Igen ezen emberek részéről az igény nem túl magas, nagyjából azt se nagyon tudják mi a jó, nem az íz miatt isszák, de a whisky mégsem jó, mert az nem pálinka.

Ami saját fogyasztás az príma, hibátlan, kiváló :-)

Előzmény: cloaked (4686)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4687

Szia! Nem jól értékeltem tegnap. Módosul a sorrend. 1.Whisky-B. , 2.Whisky-A., 3.-Bodza.   A whisky-A azért érdemelte ki a második helyezést, mert nagyon őszínte, semmi "csicsa" nincsen benne, mégis jó ízű, jól iható. A bodzát így második nap, túl intenzívnek érzem, sokkal lassabban fogy, mint a másik kettő.

  Nem hiába van gasztrónómiai fórumod, az ízek variálásához, szerintem nagyon jól értesz.

Előzmény: Amateur-no1. (4680)
cloaked Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4686

A pálinkához tényleg a geist áll majd a legközelebb, a gyümölcslikőr jellege inkább a gyümölcsborokéra hasonlít (az íz és a szeszfok miatt is).

 

Ha elég a fütyülős szintje, akkor nyugodtan próbálj ki 1-2 kimondottan szeszhez való aromakészítményt (amiket neten lehet rendelni olasznál, palinkaüst.hu-n, stb), ezek állítólag kihozzák a legtöbbet a kategóriából. Esetleg keverj a gabonaszeszhez (akár rosszabbul sikerült) törkölyt vagy egyéb pálinkát is, akkor teljes lesz a siker (a haveroknál).

 

A geisthoz szükséges gyümölcshöz annyi támpontot tudok adni, hogy a törvény egy nagyon hasonló italnál – kivonatolással és lepárlással nyert párlat (előtte a gyümölcs nevével) – 100 kg gyümölcshöz max. 20 liter 95,6%-os szeszt engedélyez. Nyilván adott erősségű gyümölcsízhez itt sem kell kevesebb, mint a pálinkában, de ha jellegtelen szeszből indulsz ki, akkor a kozmaolajok hiánya miatt a kevesebb is jól érvényesül, ráadásul lehet, hogy ennél már (mivel kész alkoholból kezdesz) az előpárlat is jó ízű lesz (nem a rézeleje!) Mivel nem túl magas a mérce, szerintem nyugodtan kipróbálhatsz másfélszeres arányt is a fentihez képest, ha az alapszeszed elég semleges. De ha „rendes” gabonapárlatod van (ami még távol áll a vodkától), akkor szerintem ne pocsékold a gyümölcsöt, kezdd az említett aromákkal.

Előzmény: Csak Gábor (4685)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4685

Nos köszönöm.

 

Az ál pálinka jó kifejezés, és értem a lényegüket így már.

 

Hasonló-hasonló de nem az, ezt is értem, csupán az ismerőseim zöme mind pálinkás és nem nagyon szeretik a whiskyt, bárhogy készítem érlelem elismerik hogy jó, mondják, hogy finom, de,.... szóval érted.

azért egy fütyülős minőséggel már megelégednék, meg szerintem ők is.

 

Leírásod és ez eddigi tesztjeim alapján a geist hangzik a legjárhatóbb útnak és vélhetően ez is adja a legjobb végeredményt is.

 

Almapálinkából úgy csinálok igen finom bodzát, hogy 5l alszeszbe teszek 40g bodzavirágot amit a boltban veszek benne hagyom 1-2napig, majd felöntöm az üstbe ezt leszűrve és hozzáöntö még 5l alma alszeszt mert csak az a5l iszonyat intenzít már-már túl tömény  ízt ad ezért kell a higítás neki. Így bejött a recept.

 

Matekozzunk, például van 10liter 75%os whiskynk. Ahhoz mennyi friss gyümölcspép kéne és mennyi ideig, hogy az karakteresen kiérezhető legyen?

 

Előzmény: cloaked (4684)
cloaked Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4684

Na most litániát írtam, aztán sikeresen eltüntettem, de a lényeg:

 

Ha lenne olyan aroma, amiből jóféle (ál-) pálinkát lehetne csinálni, akkor az 5-6e Ft/literes fügyülős és ilyenek se olyan volnának, mint a gyümölcsízű szappanlé, pedig azokban  még gyümölcspárlat is van.

 

Gyümölcsös gabonapárlattal három út járható, de mindhez kell némi gyümölcs is, és egyik sem olyan, mint a pálinka.

 

– a gyümölcságyas vodka, hasonló a minőségi gyümölcsös vodkákhoz

– a gyümölcslikőr (a fajtájának megfelelően feldolgozott (lé, vagy pép) gyümölccsel ízesített, cukrozott szesz 15–25%-os, ez tud nagyon finom is lenni.

– geist (erős szesszel kivonatolt friss gyümölcspép, amit aztán újrafinomítasz, mint egy cefrét; ez olyan pálinkaszerű ital, amiből hiányzik a „pálnkajelleg”, vagyis az erjedt cefrére jellemző egyéb alkoholok, kozmaolajok; ezért csak az alapszesz és a friss gyümölcs jellege lesz ott, bár ez pálinkakedvelő embert szerintem max. kipróbálás szintjén izgat.)

 

Ha érdekel valamelyik, akkor írok még, bár túl sok részletet egyikről se tudok.

Előzmény: Csak Gábor (4641)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4683

Nálam a pálinkás rész 90%-ban ki van használva, a gabonás dolgokból, pláne, hogy hamar kész van, pár litert tartok, illetve készítek egyszerre, ami családon belül 1-2 hét alatt elfogy. Megtehetném, de minek, én sem "durvulok" a szesszel, a minőség a cél, nem a mennyiség. Minnél finomabbat, minnél jobbat, olyat, amit szívesen megiszok, bármikor, jól esik mindig variálni rajta egy keveset.

Előzmény: Amateur-no1. (4682)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4682

A NAV, megdöbbenne, miért is foglalkozom főzéssel,- az éves "termés" nem éri el a meghatározott limit 30%-át sem, nem a menyiség, hanem a minőség a lényeg, ettől hobby a hobby.

 

Előzmény: Viktor Uri Katona (4681)
Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.10.31 0 0 4681

Nem olyan sok van 12 l kb csak kiváncsi vagyok mégis milyen lesz 

lehet ezt a mintás dolgot megcsinálom 

nálam meg pont úgy van hogy a sajátommal vagyok a legkritikusabb de ha másé nem izlik megmondom azt is :)

Előzmény: Amateur-no1. (4680)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!