Keresés

Részletes keresés

Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.11.23 0 0 4926

köszi a választ:)

Előzmény: Csak Gábor (4920)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.22 0 0 4925

A malátázás nélküli cefrére gondolsz? Tehát gabonaágyas cukor whisky? Azért savanyú mert használsz x% backsetet? Mert ott mivel gabonát nem is teszel a főzőbe, teljesen felesleges lenne tenni hozzá, hisz eleve egy folyadék amit beleteszel, amit eleve szűrsz, így semmi esélye a leégésnek bármit is csinálsz.

Előzmény: shineontheboard (4923)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.11.22 0 0 4924

Izentem.

Előzmény: Csak Gábor (4921)
shineontheboard Creative Commons License 2013.11.22 0 0 4923

a savanyút csinálom most. de nem árt akármelyikhez öntök vizet nem?

Előzmény: Csak Gábor (4921)
balint9119 Creative Commons License 2013.11.22 0 0 4922

szia Kormoss'  volt valamikor egy irasod hogy ha valaki akarna csinalni frakciós és a reflux leparlot forduljon hozad!

En nagyon szeretnek bele vagni csak kellene egy kis segitseg hoza

Valaszodat elore is koszonom

Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.22 0 0 4921

Attól függ hogy milyen cefréd van, van amelyikhez javasolt a higítás vana melyiket full tűzzel lehet fűteni akkor sem ég le.

Előzmény: shineontheboard (4918)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.22 0 0 4920

Szia!

 

Nem rontja el, teheted nyugodtan.

Előzmény: Viktor Uri Katona (4917)
balint9119 Creative Commons License 2013.11.22 0 0 4919

Valaki tudja hogy hogyan lehetne meg epiteni az egylepcsos palinkafozot?

shineontheboard Creative Commons License 2013.11.22 0 0 4918

főzés előtt szokás vizet önteni a cefre alá? azaz felvizezni a cefrét hogy ne égjen oda. ez hülyeség vagy "kell"?

Viktor Uri Katona Creative Commons License 2013.11.21 0 0 4917

Üdv olyan kérdésem van egy 100% kukroica cefrém savanyú cefrés módszert használom  második cefrébe tennék némi árpát meg rozst el rontaná vajon ?

Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.21 0 0 4916

Nekem gyakorlatilag,a kókuszliköröm olyan hoyg a tejszín nem bír magával, de pár nap érleés ugyis kell,de a reszélek miatt nem nagyon akarom szűrbi, de meglátjuk.

Előzmény: cloaked (4914)
csakacsak Creative Commons License 2013.11.21 0 0 4915

Én is.

Előzmény: Csak Gábor (4911)
cloaked Creative Commons License 2013.11.21 0 0 4914

Ha elsőre is jó, akkor minden rendben, mert utána már csak jobb lesz. A kicsapódással nem tudtam mit kezdeni, de szerintem az méz nélkül nem jelenik meg. Igazából ezzel a recepttel 2× csináltam, és másodszorra hamarabb elfogyott, mint hogy a kicsapódás megjelent volna...:)

Előzmény: Csak Gábor (4913)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.21 0 0 4913

Csináltam baileyst, meg csokiflippet, meg kókuszlikört. Mindet ezzel a tritikálé+árpa kombóval.

Én a finomítást két thumperrel végzem miután sima alszesznek megszedtem így azért hloványbbak az ízek/illatok, de mivel még érlelem kb 2napig rázogazva ezért nem tudom de készítéskor kóstolva nagyon finom volt.

A teszínből kicsapódo zsiradékkal mit csinálsz? Én szűrtem teaszűrőn, de még egy kicsi ott van.

Előzmény: cloaked (4912)
cloaked Creative Commons License 2013.11.21 0 0 4912

Kíváncsi leszek, a szesz mennyire tud „beépülni” az ízbe. Én már többféle blended whiskyvel kipróbáltam (egy saját recepttel), és az olcsó is tökéletes volt, amíg nem volt túl markáns íze. A kisüsti gabonapárlat lehet, hogy „sok” lesz oda, érdemes adnod neki a vodkából is.

Előzmény: Csak Gábor (4907)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.21 0 0 4911

Írtam.

Előzmény: csakacsak (4909)
shineontheboard Creative Commons License 2013.11.20 0 0 4910

ugyan ezt csináltam, kukoricát próbáltam cukrosítani, jódteszt nem sikerült.. élesztőt azért beleraktam, forrt 3-4 napig rendesen ahogy kell,  nem akarlak elkeseríteni de nem sikerült. pedig nekem még 30% maláta is volt benne. 60 liter cefréből lett vagy 3 liter fura szagú szesz

Előzmény: unisol2 (4908)
csakacsak Creative Commons License 2013.11.20 0 0 4909

ceruza@nincsmail.hu

Előzmény: Csak Gábor (4898)
unisol2 Creative Commons License 2013.11.20 0 0 4908

Köszi a válaszodat.

Nincs thumperem, azért szoktam aromatoronyba üveget tenni, netes leírás szerint, hogy valamennyire pótoljam. Nem tudom, így utólag lehet-e az enyémre thumpert, mert webshopban sehol sincs. 

A számokat úgy gondoltam, hogy a 7 liter cefre után, ahogy 2-3 l 20-30 fokos lejön, azt teszem csak fel, persze pálinkánál nem, ott teleüst elv van, de ebből pont ennyi kellett likőrnek, na meg mostanába nagyon korlátozott mennyiségű cefrét tudok meleg helyre vinni, kint lassan a hidegtűrő élesztővel se lenne jó.(ami nem is olcsó, na).  Szóval a leírtak a 2-3, és nem 8 liter alszeszre vonatkoznak, de az arányok a lényeg, a probléma, hogy rengeteg feje jön le, szinte semmi szíve, így végül kész ital semmi. És hogy nagy probléma-e, ha fej+szíve egybe van gyűjtve mint a pálesznél (nem is értem, miért kell a fejét levenni, az mitől rossz?)  Több receptet találtam, de úgy rémlik, nem 65-ig, hanem 52-ig engedtem, de megyek a másik topikba, ránézek. Tudom, a whisky recept szigorúbb.

Ja, és látom gabonázol is, megpróbáltam, csináltam malátát, tavaszi árpából, bár talán nem sikerült, nagy részét elég forrón szárítottam, nem 50 fokon, és főzéskor is felment 78-ra.  Kukoricát próbáltam cukrosítani, a jód szerint nem sikerült, azért beoltottam, forrogat, nem tudom mennyi cukor van benne alapból, talán az forr ki, vagy valamennyi cukrosítás sikerült, de nem mind, és a jód a maradék keményítőt mutatta, nemtom, meglátjuk mi lesz belőle, azért azóta is gyártom a malátát, lassan megy, bolti csíratállal. Brix 9 %-os volt főzés után, kevésnek találom, de talán lesz belőle valami.

Üdv.

Előzmény: Csak Gábor (4904)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.20 0 0 4907

Szia.

 

 

Nem, a régi receptet használom, ahoz van meg mindenem.

 

A 50%tritikálé+50%árpásból fogom csinálni, de van megint már vodkám csináltam ma is 4litert, mert a lgutóbbiból jagert csináltam.

 

Az új receptet is megpróbálom majd csak ahoz kell még pár dolog. 

Előzmény: cloaked (4906)
cloaked Creative Commons License 2013.11.20 0 0 4906

A bailey's-t a minap feltett recept alapján csinálod? Milyen szeszt használsz hozzá?

Előzmény: Csak Gábor (4905)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.20 0 0 4905

No kifőztem az újgenerációs bodzámat.

50g 4liter 50% osban 2 napig majd leszűrve és tákoltam egy aromakosarat így a leszűrt bodzám át ment a gőz, így igen illatos és finom lett jobb mint eddig :-)

 

Holnap csinálok kókuszlikört és baileyst is, azt is kipróbálom :-)

 

Tegnap csináltam új cefrét, 50% tritikálé +50% búzaliszt, meglátjuk, szépen forrdogál már.

Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.20 0 0 4904

Kérdés: Használsz thumpert? Nem egyértlemü a leírásod.

 

nézzük úgy hogy nincs thumpered és 2x főződ.

 

Hisz ha 7liter mondjuk a számolás kedvéért 10%os cefrét felteszel, akkor ugye 70alkoholegységed lesz, némi veszteséggel kb ki jön 2liter 30as, alszesz.

 

Ha ez így van akkor vélhetően 4x főzöl alszeszt, ekkor van ugye nagyjából 8liter 30%os alszeszed, ami már 240 alkoholegység, ez kerül a főződbe, ebből jóval több alkoholnak kéne kijönnie mint amit te vázoltál, de nézzük úgy hogy csak 3 főzés hisz a Öm 21literre írt a receptet tehát az nálad 3x i leprlás ekkor is van a végére nagyjából 180alkoholegységed, amit ha 35-re visszeahigítva vagy 30ra, dúrván 78körül fogsz indulnielvesezsed a rézelejét. én 5*1decit kiveszek sorrendben, azokat lehet szagolni, és akár beleönteni a párlatodba ha jó, és gyüjtög 65ig, itt ha szagolgatod akkor akár 63-60 ig le mehetsz, ez a te dolgod, utána a többi már a megszokott módon megy.

 

6deci feje az átlagolva 80%ra ami nem nagyon jöhet ki, cefréből csak thumperrel 48 alkoholegység a szíve és a többi tehát kb 70 van feltéve.

 

Én most úgycsinálom, hogy lefőzöm simán  thumper nélkül alszesznek, és utána ezt felöntve és vissza higítva 2thumperrel főzöm le.

Ez javaslom neked is, mert a főző mérete miatta ez így nem gazdaságos. Minden főzésnél ott feje a farka a másodcefre, amit ha egyszerre felteszel 6-8liter alszeszt akkor csak 1x veszel el, így egy csomó anyagot megspórolsz.

Előzmény: unisol2 (4903)
unisol2 Creative Commons License 2013.11.20 0 0 4903

Üdv.

Az a gondom, hogy bár a szupermarket és a savanyú cefre jól működik, a finomítás sehogy sem viselkedik a leírtak szerint, mert ha begyűjtöm a fejét, ami monjduk 6 dl, a szíve kb. 3-4 cl, és aztán már a farka jön, ami szintén nem túl sok! Szóval pálinka alszesszel ellenétben, nagyon drasztikusan, és hirtelen csökken az alkoholfok, 1 órán át 80 fölött csöpög, aztán mikor csökken, 20-30 perc alatt 10-nél van. 

Amúgy sima 10 l-es főző, ami pálinkánál jól szuperál. Bár általában kis rektifikáló hatást csinálok, kevés üvegpohár aromatoronyba a plusz tisztítás miatt, de ha ez kimarad, akkor is ugyanez van. Persze ha kerti jóságokat teszek a toronyba, szintén c.p., de azt meg azért kell, azért csinálom, nem natúr szesz lesz a vége...

 

Előpárlatot levettem, ahogy kell, de utána a feje+szíve 1be lett gyűjtve, csak a farka kerül újrapárolásra <kóstolva ízesítés után, jó lett>(hiszen 7 l-ből nem lehet 0,5 dl alatti hasznos párlat, és 6-7 dl erős szemét). Ja, és 37-re, vagy az alá hígítom minden párolás előtt, de az első finomításnál még sokszor lentebb van alapból...

 

A feje semmiképp nem fogyasztható??? Mert ha csak ízhibát okozhat, az nem baj, mert többen is kóstoltuk, és okés, pl. amit szupermarket cefréből csináltam, duplán átfinomítottam almán keresztül (aromatorony), azt hitték almapálinka, pedig alig van hozzá közelebb, mint a Fügyülős változat...

Valamit rosszul csinálok? 

Köszi, ha kapok választ! 

Üdv.

Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.20 0 0 4902

Figyi, sok-sok oldalon keresztül át lett beszélve ez a téma.

Nem! Nem víz van benne, hanem ahogy írtam kb néhány hozzászólással ezelőtt, cefre vagy erősebb szesz, ha van már. Ezalatt nem azt mondom hogy beleöntesz egy kancsó gabonát.. csak lé, mert takarítani is kell. Amúgy meg nekem van egy ilyen gyapot paplanom amivel körbe tekerem őket üzem közben, hogy melegen tartsam, nem kell fűteni, a gőz majd felfűti.

Előzmény: shineontheboard (4901)
shineontheboard Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4901

ja hogy abban víz van? és a gőz átmegy rajta és le se csapódik? melegíteni kell közben vagy mi?

Előzmény: Csak Gábor (4900)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4900

A lényege, hogy a beneti cső amiben érkezik a gőz az átbuborékoljon a thumpeben levő folyadékon, ott kicsapódik és újra párolódik.

Előzmény: shineontheboard (4899)
shineontheboard Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4899

ezt kíváncsiságból kérdezem: a thumpernél számít hogy hol helyezkedik el a bemeneti meg kimeneti cső? milyen magasan a hordón..

Előzmény: Csak Gábor (4898)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4898

Nos.

 

Ha kell adok 2 bulihordót féláron, nekem most van 5-6db.

Budapesten át tudod venni az enzymet?

 

Csinálj egy emilt amit csak err használsz és törölheted is ha már megbeszéltünk mindent ott, ilyen például a nincsmail.hu, ott lehet törölni , csak mentsd el az elérhetőségét a kért címnek mert különben többé nem lépsz be.

 

Venni kell dugót hozzá 15ös csővet bele tudod dugni majd szilikon csővel már úgy legózod ahogy akarod.

Én 30l üst+2 thumperrel főztem régebben.

Ahogy leírta már Öm is 80-65%között szeded whiszkinek ez a szíve a 80%feletti a feje a 60-50%közötti rész a farka és a 50 alatti a másodcefre.

A thumperbe vagy cefrét vagy rősebb szeszt kell tenni illetve ha van feje+farka összeöntve akkor az.

Egyszerű. Könnyű. Egymenetben megvan.

Előzmény: csakacsak (4884)
shineontheboard Creative Commons License 2013.11.19 0 0 4897

rendben értem, köszönöm! akkor minden részét külön rakom, és csak addig jó amíg átlátszó. de közben mérem is fokolóval hogy tudjam hol állok.  rézeleje nem több vagy kevesebb mint a pálinkánál?

elkezdtem csinálni ezt a savanyú cefrés receptet. még lesz kérdésem vele kapcsolatban hogy teljesen megértsem a folyamatot, ezt most nem akarom elrontani, inkább még kérdezek!
amúgy ennek mihez hasonlít az íze? tölgyfás érlelés illik hozzá vagy ez fehéren az igazi? a jack daniels is így készül? gondolom azért ott nem cukrot raknak bele. vagy igen?

Előzmény: ROBI876 (4896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!