Keresés

Részletes keresés

balint9119 Creative Commons License 2013.10.15 0 0 4531

Sziasztok az lenne a kerdesem hogy gabona parlat keszitesehez eleg e ez az enzim?

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&products_id=73

Vagy vegyem meg eszt is?

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&products_id=74

Vagy az elsoben benne van mind a ketto?

Mert malata nelkul szeretnek kesziteni gabona parlatot.

ROBI876 Creative Commons License 2013.10.15 0 0 4530

Bíztam benne, hogy valaki beteszi ezt ide, a kezdőknek, mégegyszer,,,nem akartam nagyon magyarázgatni a dolgot.:-) Köszi!

Előzmény: vasbicikli (4529)
vasbicikli Creative Commons License 2013.10.15 0 0 4529

"Az alkohol amugy már kb 80°c-nál forr, szóval elég addig melegítened..."

 

Na várjunk csak, zavart érzek az erőben :))

Az alkohol forráspontja ugye 78 °C, a vízé 100 °C, de aki már főzött pálinkát, vagy bármi hasonlót, az tudja, hogy a desztillálás nem úgy megy, hogy 78 °C-on lejön az alkohol, snitt, aztán meg 100-nál a víz.

Az alkohol/víz elegynek van egy közös forráspontja, ami az összetevők arányától függ. A cefre mindig "tudja" hogy hány fokon kell neki forrnia, az üstben uralkodó hőmérsékletet tehát nem mi állítjuk be, hanem a szesztartalomból adódik. Persze a fűtés intenzitására figyelni kell, de ha túlfűtjük az üstöt, akkor se megy a hőmérséklet a forráspont fölé, legfeljebb kifut, leég, vagy más egyéb kellemetlenségek történnek.

Illusztrációként ideteszem a kedvenc grafikonomat :)

 

 

Az alsó görbe mutatja az alkohol/víz elegy forráspontját az összetétel függvényében, a felső pedig a forrásban lévő folyadék feletti gőz összetételét.  Pl. 10 %-os cefre 93 °C-on forr, a gőze pedig 54 %-alkoholtartalmú lesz.

Ahogy fogy az alkohol, úgy kúszik egyre feljebb a forráspont, és lesz egyre hígabb a párlat is.

Az ábrán elmélkedve azt is könnyű belátni, hogy miért kell nekünk töbször desztillálni, hogy elég tömény párlatunk legyen.

Sztem kezdőknek hasznos, ezért ragadok meg minden alkalmat, hogy terjesszem (de ha szóltok, leállok ;))

 

 

Előzmény: trashmetal (4527)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.15 0 0 4528

Szeszfokolót vegyél, az kell még. Azzal meg tudod mérni a lejövő szesz alkohol tartalmát. Az elején erősebb szesz jön, aztán folyamatosan gyengül alkoholban a lejövő szesz.

Előzmény: Pepperchili (4526)
trashmetal Creative Commons License 2013.10.14 0 0 4527

Hali!

 

100°c alatt is párolog át víz...

A víz szobahőmérsékleten is párolog, ha belegondolsz, de ha felforr akkor sem csapódik ki egy fazéknyi olyan gyorsan...

Az alkohol amugy már kb 80°c-nál forr, szóval elég addig melegítened...

 

Nem a víz miatt nem szabad felforralni, hanem azért mert akkor megég a szesz és keserű lesz, amit ki fogsz dobni...

Szerintem ROBInak nem kell ellenőrizni a hőmérsékletet, mert már előre tudná hányadik percben hány fokos a rendszer(annyiszor főzött)

 

Óvatosan neki állsz és majd látod, hogy mikor indul a szesz, csak ne forrald föl!

De ha rám hallgatsz szétnézel gazdaboltban/neten, és veszel/rendelsz öntapadós lapos, skálázott hőmérőt amin elszineződik az aktuális hőmérsékletet jelölő rész....

Előzmény: Pepperchili (4526)
Pepperchili Creative Commons License 2013.10.14 0 0 4526

Szia köszi az infókat szerintem holnap be is szerzem. Azt szeretném kérdezni, hogy ha nem méred a hőmérsékletet akkor honnan tudod mikor kell abbahagyni a melegítést? Mert ugye ha hagyod malegedni kb 100 fokig akkor a víz is átpárolog

ROBI876 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 4525

Szia! Most nézem, hogy nem otthon elfekvő 14, vagy 16, rézcsövekről van szó, hanem ez után akarsz még csak venni. Akkor viszont a 15-öst javaslom, mert az enyémen is ilyen csövezés van, bevált.

Előzmény: Pepperchili (4519)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 4524

Szia! Manuálisan állítom a hőmérsékletet.:-))) Nem mérem a kukta belsejében a hőmérsékletet. 14-es jó lesz.

 

Előzmény: Pepperchili (4519)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 4523

Szia! Jól hangzik, érleld be, aztán írj rám, mikor cserélhetünk. Kíváncsi vagyok rá.

Előzmény: olvas0 (4518)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 4522

1 kilóból 1 liter 30-35%-os alszesz, de írtam már!

Előzmény: balint9119 (4508)
Inkman Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4521

Keress ra a Bokakob fele leparlo toronyra. Premium minosegu vodkat lehet vele eloallitani. Oreg muslinca savanyu cefres cukorcefrejet hasznalhatod pl alapanyagkent. En roppantott arpamalata es cukor hasznalataval allitom elo a cefret,  7 nap alatt kiforr, lefozom, kihigitom 30%ra, s aztan megy at a tornyon. 4 liter 95%-os szesz 6 ora alatt kesz van begyujtastol kitakaritasig. Aztan tisztitott vizzel (szenszuro) higitom 38%-ra, egy het pihentetes s isszuk is. Ha kerdesed van szivesen valaszolok.

Előzmény: Gábor19820309 (4511)
Kormoss' Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4520

Nem hinném hogy elérnéd a Kalinka minőségét, ami hosszú távon szerintem amúgy se nagy cél... Az ízt a vodkánál ne úgy képzeld el, mint mondjuk egy pálinkában, tehát annyira jelentéktelen, hogy magában fel sem ismernéd, csak az összképben játszik szerepet. Aztán a lepárlással még nincs vége a dolognak, jön az aktív szenes szűrés, ami megint külön téma, nem is részletezem...

 

Azt javaslom csinálj egy próbát, meglátod mit kapsz, aztán ha a végeredmény nem elég jó, likőrnek, vagy egyéb párlat alapjának jó lehet: kipróbálhatod vele a gint, az úzót, vagy amit szeretnél. Kárba nem fog menni szerintem.

 

Sok sikert

Előzmény: Gábor19820309 (4511)
Pepperchili Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4519

Szisztok!

Kedves ROBI876 te mutattad meg a kuktás lepárlót nekem és el is döntötettem hogy olyat fogok készíteni, úgy érzem itt az ideje és azt szeretném kérdezni, hogy a kuktában hogy méred a hőmérsékletet és mivel gondolom ha azt használod akkor azt gáztűzhelyen csinálod, ott hogy korigálod a hőmérsékletet??? Ha jövőhéten lesz időm akkor beszerzem a lágy rézcsövet 14-es vagy 16-os legyen? Előre is köszönöm

olvas0 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4518

azért megmondom őszintén ezzel a scotch-val iszonyat sokat szívtam, a börbön egy viszonylag könnyebb műfaj-na az sem egyszerű szvsz, legalábbis nekem nem volt az elérni azt amire azt mondták hogy na ez igen és ráadásul a végére már olyan volt mint egy igen jó közép kategóriás párlat-JB black.... Kicsi a fagyasztóm... :) Ezt elkellene tenni és mellé újra JBB-t főzni :)

Egyébként nagyon érdekes, komolyan mondom el sem hiszem hogy ilyen lett.... épp a minap fakadtam ki a csalódásoktól, már teljesen el voltam keseredve.... le se akartam fagyasztani a backet.... előről akartam kezdeni az egészet....

nagyon kiváncsi leszek mit mond majd rá ROBI....

de addig még érlelném, hogy ne legyen ilyen fiatal..... :) :P

 

Előzmény: Gábor19820309 (4517)
Gábor19820309 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4517

Gratulálok!

 

Azért ha úgyérzed oszd meg velünk a siker titkát, hátha tudjuk mi is reprodukálni :-)

 

Mégegyszer grat!

Előzmény: olvas0 (4516)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4516

jééééézusom..... leteszteltem jéggel..... szüretlenül..... olyankor nekem mindig ilyen gabona ize szokott lenni, most nem, most WHISKY IZE VAN!!!!!Kormost ezt kerestük!!!! ezt nem hiszem el.... még várok de el fogom mondani nektek mindenképpen, ha bejön.... egyébként pofon egyszerű.... és nem is értem hogy pálinka főzőként miért nem jutott eddig eszembe.........

 

Előzmény: olvas0 (4515)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4515

most meg van, most nem eresztem.... naponta háromszor kostolni fogom, most jó sz íze, nem tudom mi történt, de kifejezetten skot whiskys, olyan igazi........ nincs benne cukor de édes, és nem úgy ahogy eddig.... van tippem mitől lehet de még nem vagyok benne biztos...

egy hetes, a karamellel bajban leszek.... lehet szin nélkül küldöm.... majd még kitalálom.

Előzmény: ROBI876 (4504)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4514

az kevés.... van egy specko cucc amit a sörösök használnak sőrfőzésnél, ha nagyon erőltetni szeretnéd a témát akkor javaslom beszerezni. Most nem jut eszembe a neve. De a sörös topikban tuti egyből rávágják a nevét ha azt kérdezed hogy fertőtlenitő....

 

Előzmény: Gábor19820309 (4513)
Gábor19820309 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4513

Szia.

 

Egyiket sem készítettem még én most kezdtem ezt az egész szakmát és szeretném bebarangolni a lehetségeket :-) Bor nem mozgat. Jövőre csinálok eperpálinkát mert lesz eper bőven, most meg ismét kaptam kb 20k birset.. azt is becefrézem :-)

Ahogy nézem kiforrt már pár hordó alma a barack is és abirs, de csak kedden tudok főzni legközelebb :-) Dolog van, csak ez a vodkás téma fogott meg és nem hagy nyugodni :-) 425ml üvegekben gyüjtüm az alszeszek és ilyenkben érlelm a whisky-t is.. bár most 10l es üveg ballonban csinálom az érlelést, mikor, hogy, d ami alszeszes azt kimosom ami whisky-s az csak az, nem keverem és tisztántartok mindent..:-)

Előzmény: olvas0 (4512)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4512

még nem főztél sőrt ugye? Gyümölcsbor esetleg volt már?? A lepárlás még csak csak de a hangsúly a tároláson van és a használt eszközökön....

 

Előzmény: Gábor19820309 (4511)
Gábor19820309 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4511

Köszönöm megtisztelő válaszod!

 

Ezekszerint akkor gyakorlatilag az én kis 30l üstömmel és 3thumperrel ez egy bukásra ítélt próbálkozás lenne. Értem. 100% búzát gondoltam alapanyagnak és ha ez ennyire brutál akkor 3thumperrel 2x főzni így végül ugye 8lepárlás lenne. Így is esélytelen?

Ha a kiindulóm 100% cukorcefre akkor hamarabb járhatok sikerrel mint búzából és ilyen gyakorlatilag kezdetleges módszerekkel?

A vodkának is van pici íze, hisz a hozzáértők megmondják majdhogynem fajtákra is hogy melyik milyen, tehát valami pici íz van, vagy valami jellemző aroma.

A minimum elvárás az egy kalinka vodka lenne.

 

De ha azt mondod, hogy nem lehet olyat fabrikálni ilyen eszközökkel házilag, akkor elvetem a kérdést.

Előzmény: Kormoss' (4510)
Kormoss' Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4510

Hagyományos gabonacefre esetén a 3 thumper még édeskevés lesz. Ilyen alapanyaghoz inkább oszlopos lepárló való, de még sokszor ott is kevés a 10-15 lepárlásnak megfelelő deflegmáció. Próbálkozz cukorcefrével, ahhoz TALÁN jó lesz a 3 thumper. 

 

Vágni ott kell ahol már nincsenek ízek, bár ez relatív, mert lehet hogy ha nem elég jellegtelen az alapanyag, akkor a lepárlás végéig várhatsz az íztelenségre. A vágást egyébként jól meg kell nyújtani, hogy sok íz kimenjen, aztán ha kell, akkor újradesztillálni az egészet a kívánt eredmény eléréséig, újabb elválasztással.

 

A vodkát nem szokták érlelni, legfeljebb pihentetni, 2-3 (vagy több) hónap egy üvegballonban csak jót tesz neki. Arra figyelj, hogy az üveg nagyon tiszta legyen, mert a leghalványabb mellékízt képes órák alatt átvenni, és akkor lőttek a vodkának.

 

Ja és végezetül egy kis kedvcsináló: amikor kezdő voltam, nagy lelkesedéssel akartam vodkát készíteni. Aztán fél év erőlködés után rájöttem, hogy az nem otthonra való. A vodkakészítés nem tehetség vagy ügyesség kérdése, hanem 100%-ban az eszközökön múlik, amik otthon csak kisebb vagyon rááldozásával fognak rendelkezésedre állni. Szóval ne éld bele magad a dologba, mert csalódni fogsz. Csak szólok...

Előzmény: Gábor19820309 (4509)
Gábor19820309 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4509

Sziasztok Urak!

 

Ismét kérdésem lenne, hátha valaki tud mondani valami érdekeset, hasznosat.

Lett még egy thumperem így már 3db van és arra a gondoltam hogy készítenék gabonából vodkát.

Ö-m írásai alapján így már 90% fölötti indulóval is számolhatok, bár kettővel is sokszor megvan a86, így azt vettem észre hogy  a thumperekbe híitanom kellmert több feje jött már mint farka :-)

No nem baj.

 

Még gyümizek, de után az első dolgom lesz.

A vodkát, hol kell vágni?

A vodkát, hogy kell érlelni?

 

Minumum elvárásom akalinka vagy royal minősége de természetesen ha ennél sokkal jobb azt sem vetném meg. :-)

 

Köszönöm előre is!

balint9119 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 4508

szai robi na menyi szesz jot ki 1 kilo gabonabol?

Mert latom nagyon besikerult

ROBI876 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 4507

:-))))

Előzmény: Amateur-no1. (4506)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.12 0 0 4506

Elkéstél !

 

Az enzim jó ízű.  (vicceltem)  Viszont e-mail ment, nem sergős megnézni, semmi extra, csak firkáltam.

Előzmény: ROBI876 (4486)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 4505

A klip küldi klip, meg általában akkor jön elő, amikor valami igen jó dolog történik+igen nagyon részeg vagyok, de már múlik, úgyhogy bocsi, ha valakinek esetleg nem tetszenek a mocskos zenék.:-)))

Előzmény: olvas0 (4503)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 4504

Szia! Felesbe is jó, olcsóbb a posta, amúgy meg változó, de egy felesből azért sok mindent le lehet szűrni. Rendben, majd írj rám.

Előzmény: olvas0 (4503)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 4503

addig toltátok itt nekem az almapáleszt hogy kitapostam 30 killa idaredet.

Robi, akkor beérlelem ezt a whiskyt és utánna cserélünk... ilyen felesbe szoktatok küldeni? Csak azért hogy milyen üveget szerezzek...

e150et lehet valahol venni??? Már nagyon tele van a karamellel az összes tkm.......

Ja ez a klipküldi klipnek valami új sztori, vagy lemaradtam valamiről?

Ilyet én is tudok :)

ROBI876 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 4502

https://www.youtube.com/watch?v=1A-WlOxH63I

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!