Keresés

Részletes keresés

olvas0 Creative Commons License 2013.10.29 0 0 4635

megjött............. eeeez mi???? hogy? ez teljesen más mint amit én főzök.Ez miből van? Nekem olyan pálinkás jellege van. Ez nem öm receptje ugye??? Technologiai leírást kérek :)

Előzmény: ROBI876 (4631)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 4634

 Szia! 100 ml az nem sok, annyit még adhatok el belőle. 200 kg gabonához volna elég ennyi. Valami mail-címet írjál, aztán megegyezünk majd privibe. 4 kg-árpából, vagy búzából 3 liter 40-42% alszesz a kihozatal, 15-17% lejövőig szedve.  Tehát 1 kg-ból, 1 liter 30-31% alszesz. Több kísérlet volt, ez fixen, megbízhatóan ilyen sokat hoz. Malátával cukrosítva nekem sem volt ennyim. Majd lassan beírom ide az enzimes+2% pilseni malátás receptemet, ha már ennyien enzimezünk.

Előzmény: ghali17 (4633)
ghali17 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 4633

Sziasztok!

 

Én eddig tőzegen füstőlt malátával cukrosítottam el a rozscefrémet, de kipróbálnám ezt a Spritase GA 14400 LGomba glükoamiláz enzimet. Olvastam, hogy már rendeltetek és Robi876 áradozott róla, sajni nekem nem ilyen jó a kihozatalom, bár nem sokat főzök, de kipróbálnám, esetleg valakitől nem vehetnék 100ml-tert.

 

Köszönettel: G.

Előzmény: ROBI876 (4367)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.28 0 0 4632

Csak a jó hangulat megalapozása végett   :)

 

A birtokot, ahol a "csoda" történik, a zautóm baya okán nehezebben közelytem és egyvégtében elhoztam egy bizonyos virággumómat, valamint a WHISKY - hez félretett tölgyfahasábjaimat.

Beérkeztem a munkahelyemre, letettem egy olyan helyre, ahonnan majd tovább viszem a gumót teleltetésre, valamint a tölgyfa hasábokat, további feldolgozásra.

 

Drága kollégáim, egyrészt,- tüzifa-ként szerették volna a sajátjuknak betudni, illetve a pótolhatatlan-egzotikus virág gumóimat, úgy dobták volna ki, mint a fene.

 

Jelentem,- mindent megmentettem!!!

ROBI876 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 4631

 Elvileg holnap, vagy szerdára odaér. Kíváncsi vagyok, mit mondasz majd rá. Cloaked 2 hetesen kóstolta ugyanezt, most már 1 hónapos is lehet, szépen fogyogat. Már csak félig van az a nagy dunsztos üveg.

Előzmény: olvas0 (4627)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.28 0 0 4630

Ph.- reméltem, hogy nem haragszol meg, baromira elmerültem a gk.-m dolgaiban!  Köszönöm!

Előzmény: ROBI876 (4629)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 4629

Szia! Oksa, vágom.:-)) Semmi gond, kíváncsian várom.

Előzmény: Amateur-no1. (4628)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.10.28 0 0 4628

Szia Roberó!

 

Átvészelvén a keserveimet, nagy nehézségek között eljutottam odáíg, hogy holnap postán lesz a küldeményem.

Végtelenül hálás lennék, ha nem dobnád ki a csomagoló anyagot, teljes mértékben, ha érted, mire gondolok!  :)

 

Valamint bocsánás a késésért!

Előzmény: ROBI876 (4626)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 4627

igencsak kíváncsi leszek rá, pláne hogy cloaked is dícsérte :)

 

Előzmény: ROBI876 (4626)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 4626

Olvas0! Csomi végre úton, reggel feladtam.

Előzmény: olvas0 (4614)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 4625

Igen. Új hordókban, ami égetve van belül. Nagyon finom, erős vaníliás ízek, illatok vannak mindegyik mintában.

 A bükkfafüst-malátás volt a legjobb. Lehet, hogy nagyot, de azért megpróba.:-)

Előzmény: cloaked (4624)
cloaked Creative Commons License 2013.10.27 0 0 4624

Ez az a bácsi, aki hordóban érlel? Akkor lehet, hogy nagyot ígértél neki:) Na azért kíváncsi leszek.

Előzmény: ROBI876 (4623)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 4623

 Szia! Ma találkoztam a "bácsival". Van még mit fejlődnöm, de megígértem neki, hogy rövid időn belül "meg fogom verni" a whiskymmel.:-)

 3 Mintát hozott. A 2 legjobbat megittam, de a 3.-ikból van még egy pici. Félretettem neked, kíváncsi vagyok, mit fogsz rá mondani. Eléggé nagyon jó a 3,-ik is. Küldöm majd, ha meglesz a következő generációs fejlesztett whiskym, azzal együtt majd. A jelenlegi alapom nem tökéletes, de úgy érzem, ha szín árpa-szeszből indulok ki, a minősége is jobb a mostani alapszeszemnek, szóval lehet hogy nagyon jó  lesz, de egy alapos szakértést meg fog kívánni majd a dolog.

    A bükkfán füstölt malátás volt az első számú helyezett, nem olyan, mint az a sajt, ami neked anno nem tetszett, szóval, nem ördögtől való az sem. A legjobb eredményt az a párlat adta, hihetsz nekem.

Előzmény: cloaked (4622)
cloaked Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4622

Hátamikor életemben először ittam whiskyt, az egy Label5 scotch volt, ami valamivel az Evan alatt foglal helyett, és én is megesküdtem volna, hogy remekmű:) Az Evan a nála jobbakhoz képest kicsit ízetlen, alkoholos. De ez nem feltétlenül feltűnő, amíg az ember nem ismerkedett egy kicsit (több üveg elszopogatásával) a stílussal.

 

Szerintem aki alapvetően hozzá van szokva a töményhez, annak csak akkor érdemes 4-5e fölött whiskyt innia, ha már az ilyenekkel nem elégedett. Én eredetileg azért mentem végig minden párlatfajtán, mert egyfélénél maradva egyre drágábbakat kellett volna vennem, hogy továbbra is élvezzem az ízüket. Bourbönből most is megiszom az olcsóbbat is, ha „muszáj”, dehát az olyan, mint a pizza meg a szex... ha jó, akkor nagyon jó, ha nem jó, akkor is egész jó:P

 

Na, pedig hányszor eldöntöttem, hogy nem fórumozok, ha ittam. :)

Előzmény: ROBI876 (4620)
cloaked Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4621

A parafa nem szeszálló, idővel a legjobb esetben is ízeket ad át a tömény szesznek. Csak a borokat szokás fektetve tartani.

 

Nekem voltak 1 évig bontva tartogatott parafadugós töményeim, nem száradt ki a dugójuk. Hosszabb távra meg ezért (vagy inkább azért, hogy ne párologjon le a dugón keresztül) szokták pecsétviaszolni, pl így:

 

 

Előzmény: trashmetal (4616)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4620

No, még erre is azt írják, nem nagy durranás, értékelésben. Naon fdinom, szerintemn remekmű. Mi lehet a nagyon nagy durranás? Bele sem merek gondolni!:-)) Kicsit nehezen szedem össze ma a beűket, de azért,  még megy.

Előzmény: cloaked (4619)
cloaked Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4619

Ha a 7 éves Evan-ről van szó (ezt kapta Robi), abban a gabona tényleg könnyű (bár még mindig nem annyira, mint a Jack D-nél), mert szénszűrt, a hordó viszont elég markáns (7 év).

 

A single barrel változat összességében lágyabbnak hat, de azért van íze neki szépen, nem egy Crown Royal. (Persze, egy markáns bourbönhöz, pl. egy Elijah Craig-hez képest könnyű.)

 

Elvileg van belőle „sima” változat is évmegjelölés nélkül (3-5 év), de mifelénk már 3700-ért is a 7 évest tolják az ember képébe:))

 

Ez a skót-bourbon ellentét egyébként lágyságban érdekes téma, mert egyéni ízléstől függ. Szélsőséges esetben van, akinek a fehér Jim Beam lágy (kíváncsi vagyok, min nőtt fel...), és a piros Johnnie kapar, és fordítva. Egyébként az idősebb skótból is csak a blended lágy (a hozzákevert tornyos szesz miatt), a single malt már nem feltétlenül.

Előzmény: olvas0 (4614)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4618

:-)) Legalább ontopic vagy.:-)))

Előzmény: trashmetal (4617)
trashmetal Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4617

bocs!

nem kupak hanem dugó!!!

(már én is belegeltem) :)

Előzmény: trashmetal (4616)
trashmetal Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4616

Hali!

 

Hogy-hogy ne fektetve?

Nekem mindig azt mondták, hogy fektetve kell tárolni a kupokos palackokat, mert így jobb a záróképessége, mert a pia nem engedi kiszáradni a kupakot...

 

Akkor hogy van ez?

Előzmény: cloaked (4607)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4615

Vannak abban skót jegyek is, jószámmal, szerintem. Nem lightos, szerintem, amit kaptam, arra egyáltalán nem mondanám ezt.

Előzmény: olvas0 (4614)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4614

Hát pedig az is egy eléggé lájtos ízvilágú de igen édeskés krémes; ráadásul börbön whisky.... Az ilyesmiket szeretem én is, csak én skótba próbálom, mert az nem olyan karcos hanem simább....

Előzmény: ROBI876 (4613)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4613

"Evan Williams" whisky, ez az, ami nekem az utolsó cseppig bejött! Ezt próbáltam reprodukálni, ennek a fő ízeit, gyors érleléssel.

Előzmény: ROBI876 (4612)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4612

Ami nekem mintapéldányom, etalonom volt, azt Cloaked küldte, de elég sokat ittam ma, nem emlékszem, basszus, ha agyonütnek sem. Majd megmondom,,,vagy Cloaked, légyszi segíts ki! Arra az 5 évesre gondolok, ami nagyon bejött, nem a másik, tornyosra.

ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4611

Szia! Lehet elmondtad,,,de basszus az alkohol dolgozgat az én fejemben is, a levelesládámba meg folyamatosan érkeznek a levelek. Szóval, arra csak halványan emlékszem, mert már régebben lehetett. Szóval eperkonyak!!, némi tölgyfás érleléssel. Ezt mondtuk, finom, de szolidnak. Én nem bourbont készítek, hanem skótot. Ha ezt megízleled, lehet nem is tetszik majd. Elég harsány whisky lesz, (mint én) amit kapni fogsz, tele mindenféle ízekkel. A tieid a szolidabb ízvilág felé hajaznak. Szóval készülj!:-))

  No, sebaj, menni fog, már rég elküldtem volna, ha a 2 közlekedő eszközömből egy is működne.

   Tegnap még a szemem is tiszta kormos volt, ahogy kivettem a régi önindítót a vasból,  meg a kád is csupa olaj volt, amiben este fürödtem. Hét elején már valamelyik masinához jönni fog bontott cucc, összerakom, aztán megy a nedűm.

   

Előzmény: olvas0 (4610)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4610

:)

Pedig elmondtam előre mi micsoda :)

A világos az eperborból készült konyak. Nem szeretnék többet olyat csinálni, kicsit sokba volt.... na meg kármentés volt... Ahhoz képest nagyon jó lett bár tényleg nem egy erős íz, viszont annál zamatosabb... öm féle recept, de nem mertem agyon pörkölttölgyfapálcázni ezt sem.

A másik szintén öm recept, tőzegen füstölt maláta savanyúcefrézve. Három naposan nagyon finom volt, akkor kellett volna kiszednem a pálcákat, igaz akkor még épphogy volt színe.... Ha neked ez ízetlen akkor nagyon kíváncsi leszek a tiédre, lehet azért nem lett jó mert bátrabban kéne érlelni.....???

Mondjuk ez szerintem olyan hogy ki milyet szeret, a skót whiskinek eleve más a karaktere mint a börbönnek amit te főzöl-mert te azt főzől nem de?

A másik az hogy scotch és scotch közt is van különbség. Pl ami nekem bejön az a chivas, dewars, 12éves bali; de a sima bali, joni, pl nem jön be, De én is változok folyamatosan mert pl régen a jamison volt a kedvencem, multkor kaptam egy üveggel, annyira nem jött be hogy még mindig ott van és ennek kb másfél éve..... De szeretem a royal crown-t, a fekete és zöld jb-t-a fehéret utálom-, a tenessy még elmegy bár az is csak jéggel mert elég édes. De most már nagyon innék valami jó whiskyt megint.... Jön a december majd veszek megint magamnak 1-2jobb fajtát.

 

Előzmény: ROBI876 (4608)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4609

Közben visszaváltottam szilvóriumra, a világos jó ízű 50%-a megvan, az árnyalatnyit sötétebb 80%-a megvan, holnap újra megkóstolom, józan fejjel. Közben meg intézem az alkatrészeket, f@sz ki van, hogy mindenem szinte egyszerre romlik el. (a baj csőstül jön, ez nagyon igaz....)

Előzmény: ROBI876 (4608)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4608

Szia! De legalább extra gyorsak.!:-)) Megjött a 2 palack, bár, már ittam egy kis szilvóriumot, meg 1 sört, ilyenkor nem lenne szabad kóstolni, de picit megkóstolok belőlük, hagyok holnapra is. Úgy nézem, bár épp csak árnyalatnyi színeltérés van köztük, a világosabbnak más az íze. Asszonyt is bevontam kóstolni, Ő nem ivott ma még.

   Szerintem a sötétebb az vodka-szerű, eléggé ízetlen, illata sincsen.

 A világosabb már egy kicsit érdekesebb. Ez édesebb és jól is áll neki. Nem tudnám megmondani, mivel fűszerezted, de határozottan jó. Erre állj rá, ennek a fejlesztésére. Ebben van fantázia. Nem hinném, hogy csak a karamell teszi, van ott valami más is. (ha nincs, akkor meg tévedtem).

  A sötétebb színű, az felejtős, fejlesztés téren. Gyógyfürdő jut róla eszembe, amikor iszom. Amikor bele megy a számba, az a kénes, hévízi íz. Az illatán is utána már kiérzem, ezt az ízt.

   De a világosban van ráció, nem egy bivaly, ízek terén, inkább szolidabb, de tetszik nekem. Asszony is ebből kért még egy picit az előbb, nem a másikból. Cukor-szesz, az alapja mindkettőnek, azt hittem, valami gabonással rukkolsz elő, de a világos finom, meg tudnám inni.

   Az enyémről nem mondok semmit, majd csak, ha odaér hozzád és megkóstolod, akkor mondom meg asszony véleményét. Kicsit késlekedek sajnos, (nem szokáésom), de rámjár a rúd, autóm önindító nélkül van, motorom hátsó kereke meg kihasadva, egyenlőre várom az alkatrészeket hozzájuk, jövő héten küldve lesz a "revans".:-))

 

Előzmény: olvas0 (4601)
cloaked Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4607

Csak ne kupakkal palackozd, mert a muanyag beles nem feltetlenul bir 16 evet, hajlamos elerni. A dugot pedig erdemes leonteni pecsetviasszal (muveszellatobol), amivel nemcsak szigeteled, hanem sokkal mutatosabb is lesz. Ja es pefsze veletlenul se fektetve tarold.

Előzmény: bgszanyi (4605)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4606

Köszönöm megtiszetlő válaszod, de most sajnos nem tudok paintezni, de megoldódni látszik a probléme, így már acsak a csapágyvétel van hátra a többi mind megvan és megoldódott.

 

Előzmény: Kormoss' (4590)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!