Keresés

Részletes keresés

ROBI876 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 4623

 Szia! Ma találkoztam a "bácsival". Van még mit fejlődnöm, de megígértem neki, hogy rövid időn belül "meg fogom verni" a whiskymmel.:-)

 3 Mintát hozott. A 2 legjobbat megittam, de a 3.-ikból van még egy pici. Félretettem neked, kíváncsi vagyok, mit fogsz rá mondani. Eléggé nagyon jó a 3,-ik is. Küldöm majd, ha meglesz a következő generációs fejlesztett whiskym, azzal együtt majd. A jelenlegi alapom nem tökéletes, de úgy érzem, ha szín árpa-szeszből indulok ki, a minősége is jobb a mostani alapszeszemnek, szóval lehet hogy nagyon jó  lesz, de egy alapos szakértést meg fog kívánni majd a dolog.

    A bükkfán füstölt malátás volt az első számú helyezett, nem olyan, mint az a sajt, ami neked anno nem tetszett, szóval, nem ördögtől való az sem. A legjobb eredményt az a párlat adta, hihetsz nekem.

Előzmény: cloaked (4622)
cloaked Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4622

Hátamikor életemben először ittam whiskyt, az egy Label5 scotch volt, ami valamivel az Evan alatt foglal helyett, és én is megesküdtem volna, hogy remekmű:) Az Evan a nála jobbakhoz képest kicsit ízetlen, alkoholos. De ez nem feltétlenül feltűnő, amíg az ember nem ismerkedett egy kicsit (több üveg elszopogatásával) a stílussal.

 

Szerintem aki alapvetően hozzá van szokva a töményhez, annak csak akkor érdemes 4-5e fölött whiskyt innia, ha már az ilyenekkel nem elégedett. Én eredetileg azért mentem végig minden párlatfajtán, mert egyfélénél maradva egyre drágábbakat kellett volna vennem, hogy továbbra is élvezzem az ízüket. Bourbönből most is megiszom az olcsóbbat is, ha „muszáj”, dehát az olyan, mint a pizza meg a szex... ha jó, akkor nagyon jó, ha nem jó, akkor is egész jó:P

 

Na, pedig hányszor eldöntöttem, hogy nem fórumozok, ha ittam. :)

Előzmény: ROBI876 (4620)
cloaked Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4621

A parafa nem szeszálló, idővel a legjobb esetben is ízeket ad át a tömény szesznek. Csak a borokat szokás fektetve tartani.

 

Nekem voltak 1 évig bontva tartogatott parafadugós töményeim, nem száradt ki a dugójuk. Hosszabb távra meg ezért (vagy inkább azért, hogy ne párologjon le a dugón keresztül) szokták pecsétviaszolni, pl így:

 

 

Előzmény: trashmetal (4616)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4620

No, még erre is azt írják, nem nagy durranás, értékelésben. Naon fdinom, szerintemn remekmű. Mi lehet a nagyon nagy durranás? Bele sem merek gondolni!:-)) Kicsit nehezen szedem össze ma a beűket, de azért,  még megy.

Előzmény: cloaked (4619)
cloaked Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4619

Ha a 7 éves Evan-ről van szó (ezt kapta Robi), abban a gabona tényleg könnyű (bár még mindig nem annyira, mint a Jack D-nél), mert szénszűrt, a hordó viszont elég markáns (7 év).

 

A single barrel változat összességében lágyabbnak hat, de azért van íze neki szépen, nem egy Crown Royal. (Persze, egy markáns bourbönhöz, pl. egy Elijah Craig-hez képest könnyű.)

 

Elvileg van belőle „sima” változat is évmegjelölés nélkül (3-5 év), de mifelénk már 3700-ért is a 7 évest tolják az ember képébe:))

 

Ez a skót-bourbon ellentét egyébként lágyságban érdekes téma, mert egyéni ízléstől függ. Szélsőséges esetben van, akinek a fehér Jim Beam lágy (kíváncsi vagyok, min nőtt fel...), és a piros Johnnie kapar, és fordítva. Egyébként az idősebb skótból is csak a blended lágy (a hozzákevert tornyos szesz miatt), a single malt már nem feltétlenül.

Előzmény: olvas0 (4614)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4618

:-)) Legalább ontopic vagy.:-)))

Előzmény: trashmetal (4617)
trashmetal Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4617

bocs!

nem kupak hanem dugó!!!

(már én is belegeltem) :)

Előzmény: trashmetal (4616)
trashmetal Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4616

Hali!

 

Hogy-hogy ne fektetve?

Nekem mindig azt mondták, hogy fektetve kell tárolni a kupokos palackokat, mert így jobb a záróképessége, mert a pia nem engedi kiszáradni a kupakot...

 

Akkor hogy van ez?

Előzmény: cloaked (4607)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4615

Vannak abban skót jegyek is, jószámmal, szerintem. Nem lightos, szerintem, amit kaptam, arra egyáltalán nem mondanám ezt.

Előzmény: olvas0 (4614)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4614

Hát pedig az is egy eléggé lájtos ízvilágú de igen édeskés krémes; ráadásul börbön whisky.... Az ilyesmiket szeretem én is, csak én skótba próbálom, mert az nem olyan karcos hanem simább....

Előzmény: ROBI876 (4613)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4613

"Evan Williams" whisky, ez az, ami nekem az utolsó cseppig bejött! Ezt próbáltam reprodukálni, ennek a fő ízeit, gyors érleléssel.

Előzmény: ROBI876 (4612)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4612

Ami nekem mintapéldányom, etalonom volt, azt Cloaked küldte, de elég sokat ittam ma, nem emlékszem, basszus, ha agyonütnek sem. Majd megmondom,,,vagy Cloaked, légyszi segíts ki! Arra az 5 évesre gondolok, ami nagyon bejött, nem a másik, tornyosra.

ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4611

Szia! Lehet elmondtad,,,de basszus az alkohol dolgozgat az én fejemben is, a levelesládámba meg folyamatosan érkeznek a levelek. Szóval, arra csak halványan emlékszem, mert már régebben lehetett. Szóval eperkonyak!!, némi tölgyfás érleléssel. Ezt mondtuk, finom, de szolidnak. Én nem bourbont készítek, hanem skótot. Ha ezt megízleled, lehet nem is tetszik majd. Elég harsány whisky lesz, (mint én) amit kapni fogsz, tele mindenféle ízekkel. A tieid a szolidabb ízvilág felé hajaznak. Szóval készülj!:-))

  No, sebaj, menni fog, már rég elküldtem volna, ha a 2 közlekedő eszközömből egy is működne.

   Tegnap még a szemem is tiszta kormos volt, ahogy kivettem a régi önindítót a vasból,  meg a kád is csupa olaj volt, amiben este fürödtem. Hét elején már valamelyik masinához jönni fog bontott cucc, összerakom, aztán megy a nedűm.

   

Előzmény: olvas0 (4610)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4610

:)

Pedig elmondtam előre mi micsoda :)

A világos az eperborból készült konyak. Nem szeretnék többet olyat csinálni, kicsit sokba volt.... na meg kármentés volt... Ahhoz képest nagyon jó lett bár tényleg nem egy erős íz, viszont annál zamatosabb... öm féle recept, de nem mertem agyon pörkölttölgyfapálcázni ezt sem.

A másik szintén öm recept, tőzegen füstölt maláta savanyúcefrézve. Három naposan nagyon finom volt, akkor kellett volna kiszednem a pálcákat, igaz akkor még épphogy volt színe.... Ha neked ez ízetlen akkor nagyon kíváncsi leszek a tiédre, lehet azért nem lett jó mert bátrabban kéne érlelni.....???

Mondjuk ez szerintem olyan hogy ki milyet szeret, a skót whiskinek eleve más a karaktere mint a börbönnek amit te főzöl-mert te azt főzől nem de?

A másik az hogy scotch és scotch közt is van különbség. Pl ami nekem bejön az a chivas, dewars, 12éves bali; de a sima bali, joni, pl nem jön be, De én is változok folyamatosan mert pl régen a jamison volt a kedvencem, multkor kaptam egy üveggel, annyira nem jött be hogy még mindig ott van és ennek kb másfél éve..... De szeretem a royal crown-t, a fekete és zöld jb-t-a fehéret utálom-, a tenessy még elmegy bár az is csak jéggel mert elég édes. De most már nagyon innék valami jó whiskyt megint.... Jön a december majd veszek megint magamnak 1-2jobb fajtát.

 

Előzmény: ROBI876 (4608)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4609

Közben visszaváltottam szilvóriumra, a világos jó ízű 50%-a megvan, az árnyalatnyit sötétebb 80%-a megvan, holnap újra megkóstolom, józan fejjel. Közben meg intézem az alkatrészeket, f@sz ki van, hogy mindenem szinte egyszerre romlik el. (a baj csőstül jön, ez nagyon igaz....)

Előzmény: ROBI876 (4608)
ROBI876 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4608

Szia! De legalább extra gyorsak.!:-)) Megjött a 2 palack, bár, már ittam egy kis szilvóriumot, meg 1 sört, ilyenkor nem lenne szabad kóstolni, de picit megkóstolok belőlük, hagyok holnapra is. Úgy nézem, bár épp csak árnyalatnyi színeltérés van köztük, a világosabbnak más az íze. Asszonyt is bevontam kóstolni, Ő nem ivott ma még.

   Szerintem a sötétebb az vodka-szerű, eléggé ízetlen, illata sincsen.

 A világosabb már egy kicsit érdekesebb. Ez édesebb és jól is áll neki. Nem tudnám megmondani, mivel fűszerezted, de határozottan jó. Erre állj rá, ennek a fejlesztésére. Ebben van fantázia. Nem hinném, hogy csak a karamell teszi, van ott valami más is. (ha nincs, akkor meg tévedtem).

  A sötétebb színű, az felejtős, fejlesztés téren. Gyógyfürdő jut róla eszembe, amikor iszom. Amikor bele megy a számba, az a kénes, hévízi íz. Az illatán is utána már kiérzem, ezt az ízt.

   De a világosban van ráció, nem egy bivaly, ízek terén, inkább szolidabb, de tetszik nekem. Asszony is ebből kért még egy picit az előbb, nem a másikból. Cukor-szesz, az alapja mindkettőnek, azt hittem, valami gabonással rukkolsz elő, de a világos finom, meg tudnám inni.

   Az enyémről nem mondok semmit, majd csak, ha odaér hozzád és megkóstolod, akkor mondom meg asszony véleményét. Kicsit késlekedek sajnos, (nem szokáésom), de rámjár a rúd, autóm önindító nélkül van, motorom hátsó kereke meg kihasadva, egyenlőre várom az alkatrészeket hozzájuk, jövő héten küldve lesz a "revans".:-))

 

Előzmény: olvas0 (4601)
cloaked Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4607

Csak ne kupakkal palackozd, mert a muanyag beles nem feltetlenul bir 16 evet, hajlamos elerni. A dugot pedig erdemes leonteni pecsetviasszal (muveszellatobol), amivel nemcsak szigeteled, hanem sokkal mutatosabb is lesz. Ja es pefsze veletlenul se fektetve tarold.

Előzmény: bgszanyi (4605)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.10.25 0 0 4606

Köszönöm megtiszetlő válaszod, de most sajnos nem tudok paintezni, de megoldódni látszik a probléme, így már acsak a csapágyvétel van hátra a többi mind megvan és megoldódott.

 

Előzmény: Kormoss' (4590)
bgszanyi Creative Commons License 2013.10.24 0 0 4605

Igen, az lesz...

 

Azért gondoltam a hidegtűrőre, mert az előszoba, ahol a hordó van, nem fog lehülni 12C alá, télen sem, és akkor nem kell a hideg miatt beszüntetni a kísérletezést.

 

Az eltarthatóságot azért kérdeztem, mert a kislányom holnap lesz két éves, és ha ízügyileg is megfelel a dolog, éltennék "neki" egy kis üveggel a 18. szülinapjára. De akkor ezek szerint, kivitelezhető. Köszönöm! És a gyorsérlelés felvilágosítást is.

Előzmény: Kormoss' (4604)
Kormoss' Creative Commons License 2013.10.24 0 0 4604

Nos, akkor lehet nyomozgatni a thumpert, hogy mi lehetett a gond...

 

Az élesztők optimuma 25-30 C körül van, ez alatt lassan vagy egyáltalán nem is erjeszt. A hidegtűrő élesztőktől se várj csodát, 15 C-ig elég jó, esetleg még a 10 C-t bírja, de olyan alacsony hőmérsékleten a hidegtűrő is csak szenved.

 

Az gyorsérlelés ízlés kérdése, minnél tovább tart, annál jobb. A gyorsérlelésnél a hangsúly leginkább a színen, és a faízen van, ami tulajdonképpen 1-2 nap alatt megvan. Az érlelés valódi mivoltát a párlat és a levegő érintkezése adja. Ha üvegben tartod, akkor olyan 3 hónap ideális, laza kupakkal.

 

Most meg fogsz lepődni, de a tömény szeszek korlátlan ideig elálnak. Zárt, tiszta üvegben - hacsak nem töröd össze - pedig az ítéletnapig megőrzi neked azt az ízt, amivel beletetted...

 

Előzmény: bgszanyi (4603)
bgszanyi Creative Commons License 2013.10.24 0 0 4603

Szia Kormoss'!

 

Referálnék, ahogy megbeszéltük:

A második generáció főzését thumper nélkül csináltam, csak kisüsti módszerrel. A végeredmény 2L 65% os nekem elég jónak tűnő kukorica whisky lett. Szóval korábban a thumperrel lehetett a gond. De egyébként ezekkel a szárított élesztőkkel nem vagyok megelégedve. Lehet beszerzek hidegtűrőt valahogy, mert ez így nagyon lassú. Jelenleg folyamatban a gyorsérlelés. Vettem pörkölt tölgy Whisky hordó "forgácsot" (nagyobb darabok) kb 5 napja tettem bele az adott menyiséget. Már elég szép színe van. Kérdés: a gyors érlelés meddig tartson? Ha kész, lehigítom, és meg is vagyunk. Ha 45-47%-ra higítom zárt üvegben meddig leget eltartani?

 

Köszi!

 

 

Előzmény: Kormoss' (3909)
cloaked Creative Commons License 2013.10.24 0 0 4602

Ahogy Kormoss mondja, ez csak a hagyomanya.

Pontosabbana kukoricawhiskyt nem kell erlelni ahhoz, hogy (az USA-ban) corn whisky lehessen a cimken. Iz szempontjabol viszont a kukoricaparlat sokkal jobban igenyli a hordot, mint pl a rozs vagy az arpa. Marmint ha rovidkent akarod fogyasztani es nem bekeverve.

Előzmény: Viktor Uri Katona (4593)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 4601

Elmennek ezek a búsba.... 2 féldekás 675huf a postán, ezek nem normálisak.... Ennyiért a DHL szerintem estére elvinné, a királyi posta viszont fogadok hogy hétfőig még érlelni fogja...... Mindegy fel van adva, sokat ne várj, mert nem lesz nagy élvezeti értéke. Kíváncsi leszek a tiédre.

Küldtem konyakot is meg whiskyt is. A whisky a sötétebb, a konyakba nem kevertem szinezéket.

 

Előzmény: olvas0 (4596)
Kormoss' Creative Commons License 2013.10.23 0 0 4600

Hagyomány, semmi más.

Előzmény: Viktor Uri Katona (4593)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.10.23 0 0 4599

Szia.

 

Olasznál van, én is vetten kipróbáltam, jó, már alig van  :-)

Előzmény: dejoci (4598)
dejoci Creative Commons License 2013.10.23 0 0 4598

Hát így túl egyszerű lenne, gondoltam barizok kicsit, de azért kössz!

Előzmény: Tiberius69 (4597)
Tiberius69 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 4597

Írd be a google-ba, hogy jéger aroma, és már látod is hol lehet venni.

Előzmény: dejoci (4594)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 4596

olyan szinten be vagyok havazva hogy azt se venném észre ha a mikulás elrepülne felettem nagy piros szánon.........

 

Előzmény: ROBI876 (4591)
olvas0 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 4595

többnyire nem barnult be. már nem volt az alja nyálkás de nem barnult be, aztán meg 10 seccel később már füstölt, vagy ha eleve 10 seccel többre álítottam a micrót akkor bekeseredett. Ezzel a 3kanál cukor csepp citromlé plusz ellepje a víz módszerrel próbáltam. Mondjuk az ellepje a vizzel is eléggé bajba voltam.... 3 kanál cukorra dobok két kanál vizet és megkeverem akkor is ellepi, de ha kinyitom a csapot és addig folyatom amig ellepi akkor is ellepi.... rákerestem neten hogy lehet e venni valahol, de nem találtam sehol :( Megmondom őszintén most csaltam egy kicsit és megszineztem ételszinezővel kiváncsiságból hogy milyen úgy... na azzal is kissebb szívrohamokat kaptam..... nagyon agresszív az ételszinező az alkoholban.... egy csepp is olyan változásokat képes okozni hogy hihetetlen.

Előzmény: cloaked (4588)
dejoci Creative Commons License 2013.10.22 0 0 4594

Szeretném megkérdezni, hogy a jéger aromát hol lehet beszerezni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!