Keresés

Részletes keresés

Hókuszpók974 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 5074

Sziasztok.Azt szeretnem kerdezni amikor a ledaralt buzat fozzuk(hogy kemenyitot kapjunk)szamit hogy most 80-82fokon tartjuk masfel oran at,vagy akar 100fokon is mehet? Mi a kulombseg? Eloszor keszitettem buza+cukor cefret.Foztem 100 fokon.(nem egettem le) 10kg daralt+2kg malata,majd+7kg cukor.Az alszesz 10L 39-40fokos lett(40L cefre volt).Gyanitom,hogy tobbnek kellett volna lennie. Ha szerintetek is tobbnek kellett lejonnie,akkor mennyivel? Elore is kossz a segitseget.

unisol2 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 5073

Nos, full amatőr vagyok én is benne, de a válaszom, hogy én pont azért nem nagyon kevergetem, mert recept szerint a gabona felső rétege használódik el, azt kell lekaparni, és frissre cserélni, ha bekeverem, akkor homogén lesz, nincs mit csrélni. Így tényleg látszik, ami megarnult, bár kevés, de azt kicserélem. Ha kevered, akkor gondolom sok generáció után cserélni kell az egészet, persze akkor a 0. lépéstől reboot az egész, nem lesz érett cefre...  A fehér trutyi a felszaporodott élesztő lesz, a víz amit ráöntesz, azonnal ugye, felhígítja, és alatta látszik a gabona, hogy friss-e, vagy kuka. A kukoricát daráltam, 1 leselejtezett kávédarálón, szaporátlan, de nem sok kell belőle. Így nagyon heterogén, volt durvára tört szem benne, meg szinte liszt állígú is, de hát így sikerült. A tömörödés lehetséges, lehet, hgoy kipróbálom kevergetve én is...

Előzmény: shineontheboard (5065)
unisol2 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 5072

Szia.

Azon nem csodálkoztam, hogy jobb a gabonás, mint a cukros, csak azon kicsit, hogy nem tűnik jobbnak egyelőre a gabonaágyas cukros, a sima cukrostől, tehát a gabonaágy lesztőtápnak jó volt, de nem nagyon vettem észre, hogy ízt adna neki... Meg azt írtam, hogy a kukoricából készült durván más, mint a Jim Beam illata, de írtam is, hgoy ez végképp nem csoda, pláne, hogy az nem csak kukorica, és már érlelt is...

Az rendben, hogy kukoricából nem csináltak vodkát, csak pl. árpánál akkor annyi lenne a külömbség, hogy ha érlelik, akkor whisky? Jó ,persze lepárlással is lehet másabb, gondolom azzal döntik el, hogy mi lesz belőle. A vodka engem se érdekel, csak likőralapnak csinálom, de nem értem, a szupermarket több, mint 1 hónapja forr, és hiába nézem naponta, hangosan "zajlik", pedig az első hét utántól 18 fokban van... Már kellene pedig, pl. tojáslikőrhöz.

Előzmény: ROBI876 (5063)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.12.10 0 0 5071

Szia!

 

Papa, még nem jött meg a cuccod, remélem a héten már ideér, végre, mert már nekem kellemetlen. 

Előzmény: cloaked (5069)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.12.10 0 0 5070

Szia!

 

Robi, tegnap későn értem haza nem tudtam elküldeni de ezt a hiányosságot, reggel elküldtem.

Tettem bele némi itókát is. :-)

Előzmény: ROBI876 (5064)
cloaked Creative Commons License 2013.12.10 0 0 5069

Nem szoktam ébren lenni ilyenkor, kérdezz meg bárkit, aki számít:)

 

Az igazi abszintnak azért ismert kötelező jellemzője az opál, mert egy pohár abszint az normális esetben csakis hígított abszintot jelent. A tömény abszint még nem ital, hanem egy koncentrátum, mint a piroskaszörp. Tömény abszintot inni eredetileg akkora útszéli szokás volt, mint vizespoharanként inni a pálinkát, szóval az alkoholistáknak is csak egy része csinált ilyet, az is csak azért, mert az volt a legtöményebb szesz, amit a kocsmában mértek. Tehát az abszintivó művészek többsége sem a 70 fokos szesz legurigázását élte át, hanem a belőle hígított, friss ízű italét. Olyasmi, mint a hígított ouzo, csak fűszeresebb és egyáltalán nem olyan émelyítő.

 

Bodzás? Ez valami házi ital volt? Nagyjából képben vagyok az abszintként forgalmazott italokkal, de ez most új:)

Előzmény: Törölt nick (5068)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 5068

Egy valami biztos...bagoly vagy....:)

Ami a tájékoztatást illeti, eléggé meggyőzően hangzik.

Valóban nem vagyok abszint szakértő, amit tudok róla az inkább a festészethez, s így az impresszionistákhoz kapcsolható, messze nem általánosítható, igaz megtettem, hiba volt. 

Ezt akár le is zárhatjuk, de én magam ittam már 75-80 fokos valamiket (nem nevezném abszintnak), s ezek közül kiemelkedik a bodzavirággal készült. Kb egy cent még normális azt hiszem. Nem mindennapi élmény, mondhatnám extatikus ahogy végigfut a tűz, s olyan illat íz, kiséri ami percekig tart. S hasonlót érzett mindenki, kivétel nélkül akivel megkóstoltattam.

Visszatérve az impresszionistákhoz, nagyon szinkronban lehet ez a művészettel, a felszabadultsággal, legfőképpen pedig a pillanat varázsával.

Az opalitás már másodrendű, de eddig úgy tudtam jellemzője a valódinak, de ha nem, hát nem....) 

 

Előzmény: cloaked (5067)
cloaked Creative Commons License 2013.12.09 0 0 5067

Egyrészt, az abszint nem 80-85 fokos. A fénykorában sosem volt erősebb 75%-nál, és 45 volt az alsó határ (egy 45% alatt opálosodó párlat az abszint minden alaptuilajdonságát képes teljesíteni kiváló minőségben – ma ilyen pl. a Francois Guy). Mára annyi változott, hogy az utóbbi években megjelentek 75 fölötti valódi abszintok is, 83,2 a legerősebb. (Ennél erősebb márkák is vannak, de azok ténylegesen nem abszintok.)

 

Sosem volt töményen is opálos abszint, és nem is igazán volna lehetséges olyat főzni, ami 80 fokosan opálos. Nem is lehet opálosan tárolni, mert a mikroszkopikus cseppek idővel összeállnak nagy cseppekké. Ezért kell olyan erősen palackozni, hogy ne csapódjon ki belőle semmi (fogyasztani meg ugye 11-15% környékén ideális).

 

Az abszintnak nem fejlődtek ki az eredetitől lényegében eltérő változatai, persze megjelentek olcsóbb változatok, és hamisították is, de a fénykorában a hamisítvány is mindenben az eredetire próbált hasionlítani. Az utóbbi 20 évben jelentek meg olyan szeszes italok „absinthe” fantázianévvel (mert ezt most bármire rá szabad írni), amik sehogyansem opálosodnak, illetve időnként másban térnek el az abszinttól, de ezek nem abszintok, hanem csak visszaélnek az abszint nevével és a vásárlói tájékozatlansággal.

 

Érdemes még tudni róla azt is, hogy nem kimondottan a művészek itala volt, sőt, Franciaországban egyáltalán nem rétegital volt, hanem minden társadalmi osztályban az egyik legnépszerűbb, persze eltérő minőségben. Ma viszont nagyon is rétegital, mert a nagy reneszánsz közepette eléggé sikerült lejáratni a hamisított és egyéb módon selejt márkákkal, és azóta is elkérik a 10 ezret a legrosszabb valódi abszintokért is. Ma ez egy olyan ital, amiről mindenki hallott, de a legtöbben semmi olyat nem tudnak róla, ami abban a formában igaz is.

Előzmény: Törölt nick (5066)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 5066

cloaced, itt vagyok....

Mé nem opálos az eredeti abszint, ha opálos?

shineontheboard Creative Commons License 2013.12.09 0 0 5065

Te milyen kukoricából csináltad? darált vagy törött? mert én csak darálni tudtam, és az jutott eszembe, hogy lehet nagyon betömörödött a hordó aljára és nem járta át eléggé a víz, és nem jött ki elég íz belőle. úgyhogy most minden nap megkeverem egyszer a cefrét.
én se értem hogy készül a vodka és mitől más, addig még nem olvastam vissz a fórumban. de úgyérzem ennél a savanyúcefrénél a gyorsérlelés lesz a lényeg, az adja majd meg neki a whisky ízt.

egy kérdés:
a kukoricát nem kell cserélni a savanyúcefrében? mert amikor lefejtem a cefrét róla nem látom csak a fehér trutyit. vagy a cefre tetejére jön fel az elhasználódott kukorica?

Előzmény: unisol2 (5060)
ROBI876 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 5064

Szerintem nagyon jól döntöttél, sok sikert hozzá.

Előzmény: Domek (5059)
ROBI876 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 5063

Hát igen, nagy különbség van a cukorcefre-szesz, meg a rendes gabona cefre-szesz alapok között. Miért kell ezen csodálkozni? Az eredeti mindig jobb, bármiről is legyen szó. Ez pont olyan, mint a szójával telenyomott kevés, mondjuk 20-30% húst tartalmazó tecsó gazdaságos virsli, meg a rendes húsból készült finom juhbeles virsli közötti különbség. Kukoricából nem csinált itt senki vodkát, tudtommal.

   Búzaliszt-tritikálé-árpa nyersanyagokból lehet készíteni, Gábor az első kettőből csinált, én árpást készítettem, szerintem nincs messze tőle ez sem, max. még egy finomítás, vagy szénszűrés kéne neki, de nekem egyenlőre nem célom a vodka.

  

  

Előzmény: unisol2 (5060)
balint9119 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 5062

Sziasztok lene egy kerdesem Van nekem egy 80 literes bojlerem aszt szeretnem at alakitani palinka fozove!

Mit szoltok hoza?

unisol2 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 5061

Ő azt írta, hogy a 3. lepárlás a finomítás, de nálam is felesleges volt, mert 2.-ra már nagyon erőset kaptam, legközelebb csak kétszer fogom. De keresd meg a receptes topikban, az első, édes cefrét még nem kell finomítani egyelőre, a többi úgy van, ahogy írtad, csak nálam nem jön ki, ha 4,5 l erős alszeszből alig 6 dl a feje+farka.

Előzmény: shineontheboard (5058)
unisol2 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 5060

Szia.

Nos, 4,5 l alszeszből levetem a rézelejét, és hogy legalább tudjam mihez tartani magam, 8 %, 360 ml fejét, utána majdne m 2 liter szíve jött, végig bőven 80 % fölött, alá csak az utolsó percekben ment, farka 50-ig még annyi se, mint feje, a másod-cefre is alig 1 dl lett, szóval feje+farka így is 6 dl körül, hogy a fejét még nem fokollással vettem le. Farkánál működik a fokolás, de durván gyorsan esik, mire megtörlöm a refraktométert, és újra bemérem, 5 %-ot csökkent... 

Pálinkánál működig szuperül a szimatolás, de itt ugyanaz, mint az alattam 3-al szólónál, bár nem kóstoltam még, és nem hígítottam, 80 fölötti, de ugyanolyan az illata, mint a sima cukor vagy szupermarket cefrének. Gyak. tisztaszesz, aminek egyszerűbb is, mint a szupermarket, mert élesztő tápanyag egyszerűbb, csak nem annak készült. És tudom, hogy miről bezélek, a rendes malátázott 5l kukorica cefréből végül kb. 1,5 dl 0-as lett (ok, 40-en több lez, csak érlelem), és az nagyon aromás, illatos, 78 %-on is az volt, ennél meg semmi. Bár az is fura, mert Jim Beam üvegbe öntöttem, tudom, az bourbon, nem kukorica, érlelt, és igazi, de az enyém nyomokban sem hasonlít rá, szóval nemtom mi lesz végül belőle, de a baj, hogy a savanyúnál nem fog működni szerintem, a cefre finom illatos, backsetet a nagyobb adagot tettem, (6-7 l/20 l-ből a 7-et, visszaosztva 8 l-re). Majd megnézem, de ki akaom próbálni a Northen Light-ot, és ott whisky kell hozzá, de szerintem ebből vodka lett... 

Egyébként azt nem értem, hogy hogy lehet ápra cefréből ír whisky, meg vodka is (többi gabona detto). Vodkánál annyira letisztítják, hogy semmi aroma nem marad? Mert ha kukoricából is lehet vodkát, hát nemtudom, az én említett whisky-m aztért illatos, most abból a cefréből vodkát, háááát. Mondjuk nyilván nem sima üsttel, az stimmt. De ebből a savanyúból érlelve se lesz whisky, pedig a receptet követtem, azért megpróbálom. 

Üdv.

Előzmény: ROBI876 (5045)
Domek Creative Commons License 2013.12.09 0 0 5059

Mégjobban utána jártam a témának, úgy döntöttem egy 50 literes saválló söröshordóból fogok csinálni/csináltatni egy főzőt. 

aki esetleg jártas ebben a témában, szivesen venném a tanácsait. ( gondolok itt ilyenekre mint például a sisak kialakitása, tömitések, a sisak rögzitése )

Előzmény: ROBI876 (5056)
shineontheboard Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5058

vagyis ezt már akartam kérdezni ö-m írt valahol valamit ami megzavart és nem értettem, hogy akkor hányszor is kell lefőzni a savanyúcefrét? 1szer lefőzöm -> alszesz. ezt lefőzöm mégegyszer -> a szíve az kész whisky ugye? csak a fejét+farkát kell lefőzni harmadszorra is ugye? thumper nélkül sima hagyományos pálinkafőzőben.

shineontheboard Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5057

most főztem le az első savanyúcefrét. 4 liter szíve jött le (dupla adag volt mint ahogy a receptben van)
egy mérőhengernyit higítottam és megkóstoltam.. hát szagra olyan mintha vodka lenne, ízre meg olyan nemtudom. édeskés, de inkább csak éget a szesz, mondjuk másnaposan nem a legjobb dolog kóstolgatni. furcsa, nem ezt vártam, mert a kukorica mellé még egy kis füstölt malátát is raktam! vagy ne várjak tőle sokat mert cukorból van? vagy elbasztam valamit?

egyik adag 4 literhez égetett tölgyfát raktam, másik adaghoz meg borban áztatott tölgyfát. radiátor mellé raktam 2 hét múlva megkóstolom..

ROBI876 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5056

Ha nagyon nincs zsé, akkor zománcos vízforraló (disznóvágási kellék) üst. De 2-3 tonna cefre múlva kilyukad, cserébe olcsó, nem mérgező.

Előzmény: Domek (5055)
Domek Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5055

Köszönöm szépen a gyors választ!

Előzmény: ROBI876 (5054)
ROBI876 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5054

Abszolút nem. Vagy saválló kell, vagy réz. Az alumínium sem jó, a horganyzott meg főleg nem, ha élni akarsz és nem akarsz megmérgezni senkit. Ne csináld!!

Előzmény: Domek (5052)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5053

Üdv itt!

 

Végre egy ember aki mielőtt kérdez elolvassa a fórumot.

Magam is így csináltam nem régiben.

 

Sok sikert!

Előzmény: Hókuszpók974 (5051)
Domek Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5052

Sziasztok!
A véleményeteket szeretném kikérni. 

Szerintetek mennyire lenne jó ötlet egy 100 literes horganyzott acélból készült hordót átalakitani egy szeszfőzővé? 
A horganyzott acél megfelelő lenne erre a célra? 

Hókuszpók974 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5051

Jo estet mindenkinek. Uj lennek ezen a forumon.Mar az elejen elnezest szeretnek kerni,de egyenlore csak ekezetek nelkul tudok irni.Kilenc nappal ezelott tevedtem erre a forumra(a gabona parlatok erdekeltek).A 9 nap alatt atragtam magam a forumon is most ugy erzem magam mint az iskolas akit az 1so osztalybol atvezetnek az 5dikbe.Sokat tanultam toletek,remelem majd en is tudok hozza tenni ehez az Össz tudashoz.

ROBI876 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5050

Jah, vanília extracthoz 2 dl-t használtam el, nem 1,5-et. 3 dl-t ittunk akkor meg, ami 42%-osra hígítva 5 dl, lenne. Ennél azért picit többet megihattunk, ketten 1 hét alatt, igaz spórolgattam vele.

Előzmény: ROBI876 (5049)
ROBI876 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5049

Végeztem a finomításokkal, 21 liter 40%-os alszeszem gyűlt össze, amit vissza hígítottam 35%-ra, lett kerek 24 liter 35%-osom.

   Van összesen 7 liter 75%-osom+1,5 deci 75%-os ment a vanília extractba+5 dl 75% ment a kókusz-extractba+3,5 dl 75%-ost vélhetően, (ennyit egész biztosan) megittunk menet közben.

  Tehát 24 liter 35%=840 alkohol egység a kiinduló és

8 liter 75% a késztermék=600 alkohol egység. 71,4%-a hasznosult az alszesznek.

   Majdnem 3/4-e, amit jónak gondolok. A feje+farka kerek 2 liter 75%-os késztermékkel "szállt be", a 8 literbe.

  Thumperre majd nagyon kíváncsi leszek, ízben-minőségben-mennyiségben-ráfordított időben mit fog majd produkálni.

Előzmény: Csak Gábor (5048)
Csak Gábor Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5048

Én nem régiben a vodka amit készítettem az likörhöz lett belőve és még 35%on sem opálosodott be. 50%tritikálé+50%árpa keverékkel.

Előzmény: ROBI876 (5047)
ROBI876 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5047

Amúgy egy pálinkám sem lett még opálos, a 46%-ra hígítás ellenére sem, pedig 3.-ik éve főzögetek. Whisky-m viszont volt opálos, legfőképpen, még amikor zöldmalátával cukrosítottam és valami éppen nem klappolt, gyenge erősségű alszeszem lett éppen és ezt finomítottam, maójd hígítottam vissza 42-43%-fogyasztásira.

   Ha éppen jól sikerült a zöld malátával cukrosított cefre és nem szívott be fertőzést,

az azokból készített finomítvány szintén nem lett opálos.

  Whiskynél engem mondjuk nem zavart az opálosodás, mivel a tölgyes érlelés amúgy is erős színt ad neki, teljesen elfedi az alapszesz opálosságát.

   Ezek az enzimes+2% malátás cefrék elég erősek, nem fertőződnek és véletlenül sem opálosodik egyik sem, szerintem azért, mivel eleve jó minőségű cefréből tudok kiindulni, a végtermék minősége is sokkal jobb, finomabb.

Előzmény: unisol2 (5044)
ROBI876 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5046

Kicsibe próbáld ki, meddig bírja opál nélkül. El nem rontod, mert ha opálosodik, teszel hozzá töményet még. Hígításkor várj, amíg kevereredik normálisan, majd kisimul. Én a pálinkákat 46%-ra, a whiskyt pedig 42-43%-ra hígítom, így szeretem.

Előzmény: unisol2 (5044)
ROBI876 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 5045

 Szia! Ez régen volt, nekem sem jöttek ki a szám adatok. Inkább kóstolni-szimatolni és az alapján elválasztani, mert egyik főző sem egyforma. Általában a cefrék és ezáltal az alszeszek sem egyformák, ha több emberét néznénk, mert ahány ház, annyi szokás.

  Hígítsd vissza.

 

Előzmény: unisol2 (5042)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!