Keresés

Részletes keresés

rozianyu Creative Commons License 2012.10.16 0 0 7891

Sziasztok!

Ha jól sejtem/látom azok húscsirkék, igaz?

Igazából csak azt szeretném megtudni, hogy kiengeded őket (az írásod alapján igen :) ) a kertbe? (nem a kerttel van bajom, a hideggel ami nemsokára jön :S, mert nekem is vannak bár kisebbek, és még a melegben meglegszenek.. de én is gondoltam rá, hogy még a "nagy nap" előtt majd kiteszem őket..-csak félek, hogy kimúlnak esetleg a hidegtől).

Előzmény: Muity Mijo (7879)
SBSLord Creative Commons License 2012.10.16 0 0 7890

Ha libát moslékkal etetek azzal rosszat teszek?

Feleszik a kutyátol folyton. Nem sajnálom tőlük csak bajuk ne legyen.

DR Weiss Creative Commons License 2012.10.16 0 0 7889

A mai jány nem mén má koppasztani! :-)

Előzmény: ez-Ben (7887)
Z00mBye Creative Commons License 2012.10.16 0 0 7888

szia. a fehér fodrod? jól látom? hól szerezted? nekem kellene nagyon 1 fodros liba tojó.

Előzmény: Lilatigris (7864)
ez-Ben Creative Commons License 2012.10.16 0 0 7887

 

 :) A libavágás "kétemberes" ! Ezért is jártak régen libatollat fosztani a jányok, hogy ott az idősb, ámde még fiatalos menyecskék elmondják, milyen is a megfelelő legény az akcióhoz.

 Aki jól figyelt az jól is választott, aki meg nem, arra mondták, hogy buta libás - innen a mondás- "buta liba". 

 A lényeg, hogy a lába keményen legyen fogva- mármint a libának- ha másként nem akkor össze is lehet kötni. Aztán egy nagy használaton kivüli fürdőlepedő is megteszi, amibe gyengéden beletekeri az ember, a libát. Az, így szinte mozdulatlanná váló libának már csak a nyaka mozgásképes...erre is mondják " jobb egy lúdnyak, tíz tyúknyaknál "!

 Röviden összefoglalva a libavágás legfontosabb része...( hogy legyen libánk !:)

 

 

Előzmény: inmi (7883)
ot1019 Creative Commons License 2012.10.16 0 0 7886

Én úgy szoktam vágni, hogy jó erősen a lábam közé szorítom a libát, bal kézzel megfogom a fejét, kifeszítem a nyakát, és megvágom a megfelelő helyen. Ha megvesszük a vérét, akkor ilyenkor megkérek valakit, hogy tartsa a tálat és ilyenkor továbbra is tartom a libát, illetve a nyakát a tál felé. Ha nem kell a vér, akkor a vágás után rögtön bal kézzel a szárnytőnél összefogom a két szárnyát, jobb kézzel meg a két lábát, és fejjel lefelé tartva erősen fogom, míg mozog. Mikor már csak kicsit mozog, akkor hanyatt fektetem a pucolóasztalomra, úgy, hogy továbbra is lógjon le róla a feje. Mikor kimúlt, akkor gyorsan lekanyarintom a fiókszárnyat, majd egyből megy is a liba a fürdővízbe. A fiókszárnyon van egy tüske, és ha ezzel együtt pucoljuk, akkor tuti, hogy úgy alakul, hogy ez a körmünk alá menjen, és az nagyon fájdalmas. Ezt mindenképpen távolítsátok el mártás előtt. Sokan le szokták vágni a szárnyhegyet, sőt van, aki az egész szárnyat. Én nem szoktam, mindenestül pucolom, úgy mintha csirke lenne. A zsákos módszer is nagyon jó, meg van, hogy én is fel szoktam akasztani. Többféle módon lehet vágni, csak az lényeg, hogy ne engedjétek, hogy elszabaduljon, mert akkor zúzódások, véraláfutások keletkezhetnek rajta és az nem valami bizalomgerjesztő.

 

Drukkolok, hogy nektek is jól sikerüljön a kopasztás!:-)

Előzmény: inmi (7883)
ot1019 Creative Commons License 2012.10.16 0 0 7885

Jó kis történetet írtál, mint mindig :-))) Az az igazság, hogy erről már én is hallottam. Páran mesélték már nekem is, hogy így jártak. Valami miatt sosincs meg a gyűrű, bár egy esetben meglett. Ott volt bontáskor a zúzában. :-)

Előzmény: ez-Ben (7884)
ez-Ben Creative Commons License 2012.10.16 0 0 7884

 

 :) Nos, ifj. K.L.csak, hogy lásd mi is tudunk ám jó tanácsot adni, még egy profi libatömőnek is.

Vagy úgy is mondhatnám jó tett helyébe, jót várj !

...egy nagyon kedves Ismerősöm mesélte, hogy fiatalasszony korában a Nagymamája szokott libákat tömni. Egyszer aztán lakodalomba mentek a nagyszülök és neki kellett megtömnie a libákat, akik öten voltak. Jó zsíros lében- hogy jobban csússzon- beáztatta a kukoricát aztán bele a libákba. Az első kettő sikeres megtömése után már növekvő önbizalommal látott neki a harmadiknak de az egyszer csak elkezdett fuldokolni. Futás vele a "libadoktor" Bözsi nénihez, aki aztán addig forgatta, lógatta a libát...míg renbe jött. A továbbiakban már nem volt gond. Jucuska- mert így híják- a mesélőt végülis elégedetten törölte meg gyöngyöző homlokát. Ekkor unkatestvére megkérdezte - Te nem hordod a karikagyűrűdet ?

 Jucuska riadtan tekintett a kezére de bizony a gyűrű nem volt rajta. Mindjárt rájött, hogy a harmadik libába tömte a karikagyűrűjét, attól fuldoklott !

 (  A Nagymama aztán minden libavágáskor a gyűrűt kereste a bögyükben de sajnos nem lett meg. )

 1. jótanács : Libatömés előtt a gyűrűt, ill. a gyűrűket vedd le a kezedről és tedd a kredencre.

 

 2. jótanács : Ha valamelyik leányzó nagyon el akar jegyezni és sehogy sem tudnál szabadulni, mondd azt, hogy már megvetted a gyűrűket is csak sajnos valamelyik liba elnyelte !

 

  Különösen bemutatkozó írásod után várható -az ilyen ügyes legényre -az eladósorban lévő leányzók rohama.  ( De, mint láthatod résen vagyunk !:)

 

Előzmény: ot1019 (7876)
inmi Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7883

Iszom a szavaidat.

 

Na.

 

Mi egyenlőre azon vajúdunk a férjemmel, hogy a máriába vágjuk le, a zsákos módszer tetszik, amit Gyuri írt itt. Élénken magunk elé képzeltük, hogyan tuszkoljuk bele, meg ilyesmi, Janim lefejezi, oszt felakasztom, hogy kivérezzen.

 

Na, ez az elgondolás.

 

Kopasztás... felhozom a kertből a nagy lavort, amibe belefér vagy 50 liter víz. Majd lesz valahogy.

 

De köszönöm, hogy elmondtad a módszert! elmentem a gépemre (ezt is).

Előzmény: ot1019 (7876)
japipapa Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7882

Várom a videótokat!:-)))))

 

Előzmény: Lilatigris (7881)
Lilatigris Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7881

Már azon gondolkodtunk hogy bérpucolást vállalunk. Ez így szinte gyerekjáték. :)

Előzmény: ot1019 (7880)
ot1019 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7880

Szia,

 

Nagyon szívesen, nagyon örülök, hogy bevált :-))) Ugye így már nem is olyan rémisztő munka :-)

Előzmény: Lilatigris (7878)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7879

A választék.

  • A libák nem váltották be a remélt eredményt, csak 7-8 kiló közöttiek, bevallom, nagyobbakra számítottam, de a szárazság miatt nem volt elég zöld a részükre, amúgy most 20 hetesek.
  • A három rémi kakas viszont 1 hónapja kapirgálja keresztül-kasul a kertet, pár nap alatt átálltak tápról kukoricára, így 5,5 kilóról 6 kilósra híztak, holnap kerül közülük egy vágásra.
  • A legújabb szerzemény 10 db 40 napos csirke 25 kg összsúllyal, még táp-kukoricadara keveréket kapnak pár napig, utána szintén kukorica és kapirgálás fogja áttisztítani a szervezetüket.

 

Lilatigris Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7878

Szia!

Kipróbáltam a módszeredet. Ha nem látom, nem hiszem el. Igaz ketten, de 20 perc alatt végeztünk egy libával. Ahogy simitottuk végig a bőrét úgy jöttek ki a tollak. Olyan volt mint egy csoda, még jó hogy párom is ott volt legalább van tanum rá, mert ezt senki nem hiszi el különben. Van még egy liba amit le akarok vágni, azt meghagytam hétvégére amikor jön anyukám, hogy ezt ő is lássa. :) Nagyon szépen köszönöm hogy megosztottad velem ezt a módszert!!!

Előzmény: ot1019 (7876)
ot1019 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7877

:-)

Előzmény: ez-Ben (7873)
ot1019 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7876

Most 28 éves vagyok, óvodás korom óta intenzíven kopasztok, általános iskolás koromtól már bontok is. Eleinte nagymamámmal közösen csináltuk -tőle tanultam el az egészet-, később teljesen átvettem, de persze van, hogy közösen dolgozunk, mikor pl. mi is megveszünk 15 brojlercsirkét és egyszerre kopasztjuk. Ilyenkor munkamegosztást csinálunk, és akkor még gyorsabb.

A víziszárnyasok kopasztására 3 jó alkalom van: ha tömött, mert akkor akármilyen tokosan fogja be az ember, mikor elkészült elmúlik a tokossága, a pecsenykorú, ami még nem kezdett el vedleni, és a teljes tollban lévő, ami befejezte a vedlést. A vedlés közepén víziszárnyast vágni öngyilkosság. Az éppen vedlő libát én sem tudnám megpucolni, de szerintem senki sem. Én a fent említett három állapotban szoktam pucolni, az utóbbi időben pedig főleg tömötteket. A tömött meg a sovány de kivedlett liba, kacsa kopasztásának a nehézsége egyforma, ezt tapasztalatból mondom. Viszont, amikor vedléskor a pihetokok elárasztják a libát, kacsát, azzal már én sem tudok mit kezdeni. Nem az ilyen liba, kacsa az, amit fél óra alatt pucolok meg.

Én libatömő vagyok, 10 éve tömök, ebből 5 éve intenzíven úgy, hogy gyakorlatilag egyetlen szabadnapom sincs. A múlt héten 4 napom szabad volt, de ez nagyon ritka. A libákat, amiket kopasztok azok mindig tömöttek, a Márton napi libám is tömött lesz természetesen. Egyébként 17 napra tömök. Én ezzel a módszeremmel az ősszel vágott, normális tollban lévő sovány libát meg némakacsát könnyebben pucoltam, mint a tömötteket. A 27 liba kopasztása egy egyszeri extrém eset volt, nem volt más választásom, meg kellett csinálni. A végére idegileg teljesen kiborultam, de megcsináltam. Többször volt már, hogy gyarkorlott, jól pucoló öregasszonyokkal együtt pucoltam kacsát, csirkét, libát, lakodalomra tyúkot. Pucolás előtt mosolyogtak, hogy mit akarok én itt, pucolás közben meg nem győztek hüledezni.

Annyit tudok tenni, hogy a napokban pucolok tyúkot, azt felteszem, viszont a Márton napi libát azt csak 2-3 hét múlva pucolom, így arra még várni kell.

Még annyit tudok mondani, hogy úgy tudsz gyorsan pucolni, ha behajlítod a tenyeredhez az összes ujjadat, a hüvelykujjadat nyújtva tartod, amivel fogod hozzá a tollat többi, behajlított ujjadhoz a tollat és közben söprő mozdulatokkal pucolsz. Nekem ez a technikám. A tépőasszonyok is így tépik a libát, van olyan, aki százat is meg tud tépni egy nap. Egyébként a nyáron, soványan vágott libánál szokták azt is csinálni, hogy előbb megtépik. Így pucoláskor nem lesz tokos.

Előzmény: japipapa (7869)
Chani2 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7875

Sziasztok!

 

Tegnap sikerült nagy nehezen egy szürke gúnárt vásárolnom, ime itt a csapat:

Létezik, hogy tavasszal el fognak kotlani a tojók, vagy majd inkább szedjem el a tojásaikat, és rakjam be a keltetőbe?

Lilatigris Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7874

Azon gondolkodom hogy a csirkepucoló gép megbírkózik a libával? Mert azért egy csirke a libához képest kopasz állat. :)

ez-Ben Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7873

 

 :) Kedves Japipapa !

 

...ot1019 vagy, ahogy én hívom ifj.K.L. ( "Konrad Lorenz" ) már annyi csodát művelt a Hazai madarak felnevelésében, útnak indításában, hogy ez a csoda is kitelhet tőle.

   ( Egyébként van, aki Tamásnak szólítja de, hogy hitetlennek-e azt nem tudom !:)

 

Előzmény: japipapa (7869)
japipapa Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7872

:-)

Csúcs az volt, hogy 25 húscsirkét dolgoztunk fel egy nap alatt, NÉGYEN! A szomszédom, ŐK KETTEN, feldolgoztak 25 jószágot, megnéztem munkájukat, förtelem! Tokos, piheszőrös volt az egész, azt mondták, "a panír eltakarja" ! Hát libát is lehet így feldolgozni, mert a pirosra, barnára ropogósra sült madáron úgy sem látszik. Egyék meg, nekik is kell a sok foszfor.

japipapa Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7871

:-)))))))))))))) Vicc! Fárbi megtudná, shot csinálna!

 

Előzmény: ot1019 (7867)
japipapa Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7870

Így egy kisit más! A száraz tépés is legalább 20-25 perc, azután meg a vizes és az undorító toközás (tökölődés) :-))))

 

Előzmény: Gyuri1027 (7868)
japipapa Creative Commons License 2012.10.15 0 0 7869

Ez igen!

Szia.

Szóval írásod alaposan, nem sietve, értelmeztem, igyekeztem felfogni minden szavad, ehhez is kellet, több mint 1,5 perc! :-)))) A technológiánk nagyon azonosak, így még nagyobb a kétségem. :-))) Különbség az, hogy fával tüzelek a 60 l-es üstben, tunkolok, ill. pár másodpercre "befojtom" az álldozatot, szinte tökéletesen átázva kerül a zsírkő "műtő" asztalomra. Lekapom a lábbőrt a szarus karmokkal együtt, (mint a disznónál) és a nyakról kezdtem tollászkodni. Marokkal hiába markolászom, minél nagyobb felületet próbálok tisztítani, annál nehezebben jön! (evidens, mert egy szál cérnát könnyű eltépni, pl. 5-őt sokkal nehezebb). Ha egy kicsit kivárok a szárnytépés tisztításra, akkor könnyebb és a "marha nagy" tollakat egyenként cibálom ki, marokkal nem tudom, inkább letépem az egész szárnyat tollastul, csontostul, úgy, ahogy született. Tehát módszered nekem nem működik! Hiszem, hogy a Márton-libatisztítás könnyebb, mint a júniusi, hisz már a tollazat. Már fórumom van lassan a szomszédok, gyakorlott házi asszonyok körében a libapucolást illetően, legyen az idős és fiatal fehérnép, gondolkodással és nélkül hihetetlennek tartja, ezt csak gép teljesítménye, és akkor 10 áldozat is letisztul 15-30 perc alatt. Nagyon késik az órád, vagy, hogy meg viccel és meg áll, majd elindul. Szóval komolyan mondom, megérné, videóznál, hogy tanuljunk, én szeretnék. Nem szeretnélek megbántani, de úgy vettem észre, nem csak vagyok „hitetlen Tamás”!

Előzmény: ot1019 (7866)
Gyuri1027 Creative Commons License 2012.10.14 0 0 7868

Tökkéletes hasonló a módszerünk! csak én elötte megtépem:)

jövőre tudom kinek kell szólni, h segítsen ;)

Előzmény: ot1019 (7867)
ot1019 Creative Commons License 2012.10.14 0 0 7867

Nekem a tyúk, gyöngyös olyan két perc, de csak akkor, ha nincs beletörve a toll. Ez maga csak a kopasztás, a bontás ezután jön, de azt is gyorsan csinálom.

Előzmény: Gyuri1027 (7865)
ot1019 Creative Commons License 2012.10.14 0 0 7866

Nem másak azok, ne aggódj :-) Egyébként régen nekem sem ment, volt hogy fel is adtam. Aztán mégiscsak kellett libát pucolni, és én is azt csináltam, mint Gyuri1027, hogy előbb szárazon megtéptem. Hát az így pucolt liba is hagyott mindig némi kívánni valót maga után.

Volt olyan, hogy egyszer egy ajándékba szánt libát vagy fél napig pucoltam, aztán azok, akiknek ajándékba adtuk meg megnyúzták, mert nem volt nekik megfelelő. Úgyhogy én is rengeteget kínlódtam régebben, és el is könyveltem, hogy a liba az egy olyan jószág, amit végülis nem lehet normálisan megpucolni.

Aztán kb. 3 évvel ezelőtt rájöttem arra a módszerre, amivel gyorsan és tökéletesen lehet kopasztani. Nekem ez azóta is töretlenül beválik és mindenféle baromfit így pucolok. Eddigi rekordom 27 liba volt egyszerre. Délelőtt 10 óra fele kezdtem el és este 6-7 óra körül már föl voltak darabolva. A mosást, csomagolást meg egyebeket már nagymamámra bíztam, mert akkor már nagyon ki voltam merülve.

Durván két hét múlva pucolom a Márton napi libánkat, majd azt levideózom és akkor felteszem ide. Addig még írok egy-két dolgot, hátha segít.

 

Szóval, nekem egy üstöm van kopasztásra, ami alá gázrózsával melegítek. Ezt olyan kicsivel több, mint félig engedem vízzel. Mikor már majdnem jó a víz, akkor kezdem vágni a libát, és mire kimúlik már jó a víz és azonnal mártom is. A lényeg, hogy jól meg kell úsztatni  a forró vízben. Sokan csinálják, hogy beleteszik a levágott libát, kacsát egy nagy lavórba, aztán ráöntenek öt liter forróvizet és ott forgatják benne meg minden, de ez nem a legjobb módszer, mert így nem tudja jól átjárni a víz. Szóval mindenképpen az a legjobb, ha bő vízbe tudjuk mártani. Először a nyakánál fogva mártom, úgy, hogy nyakig lepje el a víz, és közben le-fel történő mozgatással jó párszor tunkolom a libát, hogy a víz jól járja át az egész tollazatot. Ekkor kiemelem a vízből és fordítok. Most már a két lábát fogom és fejjel előre tunkolom a forró vízbe. Közben lerántom a lábakról a lábbőrt és a láb és comb találkozásánál ledörzsölöm a szöszös tollat, mert azt később nehéz leszedni.

Mikor ezzel megvagyok, kiteszem a libát a pucolóasztalra és megkezdődik a kopasztás.

Először a szárnyakat kell kopasztani. Elsőkét a szárnyvég és szárnyközép nagy tollait rántom le egyszerre, majd három ujjal mefogom a szárnyredőt és lehúzom róla néhány mozdulattal a tollat. Ezután marokra fogom a szárnyközepet és innen indulva jól megdörzsölöm a szárnyat, ami ettől szinte majdnem megpucolódik. A szárnyak után jönnek a váltollak, amit egyben rántok ki, majd következik a farok, amit ugyancsak egyben, vagy két részletben rántok ki. Ezt követi a nyak úgy, hogy szembe állítom magammal a libát, bal kézzel megfogom a vágás alatt a nyakat, jól kifeszítem, majd jobb kézzel marokra fogom és húzogató mozdulattal pillanatok alatt ledörzsölöm a nyakról az összes tollat. Fontos, hogy a nyakat a bal kézzel a vágás alatt jól rögzítsük, mert egyébként leránthatjuk a nyakbőrt, mikor a nyak kopasztását végezzük. Ezután lesöpröm a hátáról a tollazatot, majd fordítok és letollazom a hasoldalt a toll növési irányával megegyezően. Ezt követően hideg vízbe teszem és letisztázom, mikor kész, vizet cserélek és bontom.

Előzmény: japipapa (7861)
Gyuri1027 Creative Commons License 2012.10.14 0 0 7865

15perc alatt sehogy nemlehet végezni... esetleg a pucolással...

nekem a rekordom tyúknál 30perc ami a pucolás, pörkölés, tokozás, mosás, szétszedés, zacskózás... bár ehhez futottam is :D

ha szárazon le van szedve nagy része a tollnak, a többi már könnyebben át ázik... és könnyebb... nameg a TÖMÉS ami segít,mert a tömött jószágokat sokkal könnyebb pucolni

Lilatigris Creative Commons License 2012.10.14 0 0 7864

Ők maradnak jövőre, remélem sok kislibát csinálnak. :) A fehéret tegnap szereztem, nagyon tetszik. :)

 

 

 

Lilatigris Creative Commons License 2012.10.14 0 0 7863

Köszönöm a válaszokat. Akkor végülis nincs nagyon jó módszer, ez ilyen több órás munka. :( De azért ezt a 80 fokos vizet ki fogom próbálni, van hőmérőm. Hátha! :)

Már három különböző helyről vettem itt a környéken libát és mindig megkérdeztem hogy hogy pucolják, de igazán tuti módszert senki nem mondott.

 

japipapa Creative Commons License 2012.10.14 0 0 7862

 

Szia!

Megértelek! Pont így járok állandóan. Egy kolléga (itt) 15-30 perc alatt végez! Egyszerűn nem hiszem el. Csak úgy tudom elképzelni, hogy a libát kibelezni, belül fűszerezni, a zsigerelt, te tollas jószágot jól vízbe mártva, majd agyagba tapasztva bedobni a parázsba. Két-három óra alatt megsül, a kiégett agyagot lehet törni, az viszi a belésült tollat is.

Előzmény: Lilatigris (7858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!