Keresés

Részletes keresés

jbtoth férje Creative Commons License 2006.02.22 0 0 6703

Szia B. Gyila,

 

A www.tcbirding.com -on nem írtam meg, mert így is soknak éreztem a szöveget, de akkor most: a nagy gyújtótávolságok helyett ott van bizony a lesből való fotózás is, amit jó páran művelnek ezen a honlapon is, vagyis hogy valamilyen sátor, függöny, reluxa, stb mögül készül a madarfotó egészen közelről, például az ablak túloldaláról. Így aztán csodákat lehet művelni rövid gyújtótávval is, de sajnos nem mindig megoldható.

 

Például nem szívesen néznék el egy fellógatott plédet a teraszajtónk helyett egy szép lyukkal a közepén az objektív számára, mert marhára elrondítaná a nappalit.  Pedig amúgy rém praktikus volna.  

 

Persze még lesnél sem árt a nagyobb gyújtótáv. És van olyan is, hogy konvertert tekernek a konverter elébe és azáltal bolond hosszú gyújtótávolságok jönnek ki. De csodák nincsenek, ilyenekor jócskán "lekonyul" a teljesítmény görbe, magyarán randák lesznek a képek. 

 

Ami az általad említett "legalább" FZ-30-at illeti az nem rossz választás, mert most szerintünk a pózna teteje ebben a kategóriában. Hogy 1-1,5 múlva is ott lesz-e azt nem tudom megmondani, de az idén már csillapodni látszik az őrült ütemű fejlődés a digitális kamerák piacán. A pixelszám növelés például már nem versenytényező, sőt volt gyártó, amelyik 7-ről 6 megapixelesre léptette vissza az új tipusát.

 

 

Előzmény: Birding GyiLa (6702)
Birding GyiLa Creative Commons License 2006.02.22 0 0 6702

Itt van két vizimadaras kép, ami már a telekonverterrel készült mintegy 5-6 méterről. Kicsit azért utófeldolgoztam őket és persze vágtam is.

A gépem fókusztávolsága még a konverterrel együtt is csak 163 mm és a felbontása is csak 3.2 Mpixel, így távol van a honlapotokon olvasható, madárfotózásra alkalmas összeállítás alsó határától. De én nem is török madárfotós babérokra, csak saját kedvtelésemre fényképezgetem őket. Megelégszem azzal, hogy itt a fórumon a képeim elég jónak számítanak

A távlati terveim között (1- 1,5 év) azért szerepel egy legalább FZ30 minőségű gép.

 

Kacsák 1

 

Kacsák 2
Előzmény: jbtoth férje (6694)
jbtoth Creative Commons License 2006.02.22 0 0 6701

Nálunk azért még mindig van forgalom, bár eléggé mérsékelt a korábbihoz képest.

A teraszunk a férjem szerint úgy néz ki, mint a meddőhányó, de ez a pintyeket nem zavarja :) Reggel pontosan huszan szemezgettek fenyőpintyek, és zöldikék.

Aztán jöttek még sokan, de már sajnos el kellett jönni.

 

A cinke pedig külön nagyon édes volt :)

A mókusetető teteje ki van támasztva egy kukorica csővel, ebbe ő belerepült, és pakolgatta a mogyrókat benne. Azt hiszem, hogy eredetileg ki akarta szedni onnan, de mivel csak nem repült ki, csak nem repült ki, ezért az is felmerült benne, hogy esetleg fészelni akar.

Hát nem tudom, majd meglátjuk!

drot Creative Commons License 2006.02.22 0 0 6700

Sziasztok! 

 

Ma reggel ismét láttam az etető fölötti fán egy pici fenyőpinty csapatot kb17 példányt, de egy se szállt le,  viszont voltak cinkék akik táplálkoztak nálam 5-6. db sajna nem tudok napközben otthon lenni, figyelni őket pedig jó lenne.

Magdi60 Creative Commons License 2006.02.22 0 0 6699
Én itt is néznék szívesen repülő madarakat. Csak írd oda légyszi, hogy melyik melyik. (Mármint a neve.)
Előzmény: drot (6697)
ZsuR Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6698
Merre repkedsz?
Előzmény: drot (6671)
drot Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6697

Hello!

 

Én próbálkozom odafenn is fotózni de nekem az csak fordítva megy, nem úgy mint a madarazásnál, hogy gép a kézbe és várom a szerencsét hanem amikor van egy kis idő -nem 8 hanem csak 5 fele kell koncentrálni akkor körbenézek van-e valami a következő néhány pillanatban amit le lehetne fotózni. Ha érdekel keresek a röpcsis képeimből is, de azzal nem kéne valami másik topicba vonulni? -majd ránézek a pilóta és a fotós fórumra hátha valahova be lehet ezzel a témával férni.

Ha van valakinek jó ötlete erre... én még nem régóta írogatok. ( és persze megint a lustaság ;) ) 

Előzmény: jbtoth férje (6693)
drot Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6696

Sziasztok !

 

Ma a kerti etetőkből minden elfogyott (igaz ,hogy csak féltöltéssel üzemeltetem már) az ablakban viszont csak minimális fogyást tapasztalok. Remélem már nem lesz olyan komoly az a tél amit a meteorológusok emlegetnek a hétvégére. Ha megint zimankó lenne akkor majd kapnak megint egész adakokat a madárkák :) .

Csúcshegyi Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6695
Hali mindenkinek! Hozzánk ma alig jöttek madárkák, pedig zeng a környék a sok nyitnikéktől... Alig fogyott valami az etetőkből, leginkább csak egy kis dió. A fenyőpintyek is megritkultak. Viszont már rügyezés van! Remélem a hétvégi havazás már nem tesz kárt semmiben. Nálatok is megcsappant a forgalom?
jbtoth férje Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6694

Várjuk a konverteres képeket!

A kábelt otthon ne felejtsd! 

Előzmény: Birding GyiLa (6691)
jbtoth férje Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6693

Hát persze, hogy érdekel. Elvégre ez is "madár."

Nem lehetne ebbe az irányba is kiterjeszteni a fotózásokat?

Nekem tetszik ez a fotó!

Előzmény: drot (6671)
nozomi99 Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6692

Megint csodálatosak a képeitek.

 

Nem tudom mi van az idén, még nem jöttek a csonttolúak, pedig ilyenkor már itt szoktak lenni.  Ma is rengetegen voltak, de csak a szokottak - veréb, gerle, zöldike, meggyvágó, pinty, rigó.

Birding GyiLa Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6691

Én meg csontollút nem láttam még soha (no meg süvöltőt, zsezsét, kenderikét sem), és fenyőpintyből, erdei pintyből és meggyvágóból is csak egy-egy példány látogatott meg eddig.

Viszont nem bírtam magammal, és az előző hozzászólásom óta lesétáltam a (győri) dunapartra és csak-csak kipróbáltam a telekonvertert (vizi)madarakon... Azt hiszem szeretni fogom. (Képet nem tudok mutatni, mert nincs nálam az USB kábel, talán holnap).

Itt van viszont néhány további felvétel a hétvégiekből:

 

Széncinegék Egy tálból szotyolázunk

 

Kékcinege 1 Melyiket válasszam

 

Kékcinege 2 Te meg mit bámulsz?

 

Kékcinege 3 Jó, megvárom míg lefényképezel.

 

Széncinege Nekem sem könnyű dönteni.
Előzmény: jbtoth (6689)
stiglinc Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6690

:-((

Magam is ettől tartottam...

Most éppen azon erőlködöm, hogy szerezzek egy üzemképtelen Nikon CP 3100-ast, annak a házát átrakatnám erre, ez lenne a mikroszkópom, aztán vennék egy másikat, madarazni... (Mindenesetre, nagyon hiányzik...)

Előzmény: greyhead (6682)
jbtoth Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6689

Köszönöm! :)

Bennem fel sem merül, hogy az probléma, hogy ugyanaz a tengelic.

De nyilván ez az elvonási tünetek miatt van ;)

 

Hogy mennyire elkerülnek engem a tengelicek, az is mutatja, hogy még a Margitszigeten sem találkoztam velük :( Sebaj, voltak csonttollúak, kiknek csilingelése még mindig a fülemben van!

Birding GyiLa Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6688

Nagyon vártam a hétvégét, mert már két hete nem láttam a madárkáimat. Drukkoltam is, hogy legyen napsütés és megérkezzen a várva várt telekonverter (Olympus TCON17, mivel Olympus gépem van). A konverter azonban csak hétfőn érkezett meg, így nem is tudtam a hét végén használni :-( . Persze azért hétfőn kipróbáltam semleges témákon (értsd: nem madarakon :-) ) és úgy tünik, hogy teljesíti, amit vártam tőle.

A napsütés viszont bejött, de a meleg is, ezért aztán a madarak nem nyüzsögtek az etetőimen. Csak a cinegék jöttek szorgalmasan, de ők is kevesebben. Mire megjöttek a tengelicek is, addigra meg olyan szögben sütött a nap az ablakpárkányomra, hogy már nem lehetett fényképezni. Zöldikét összesen kettőt láttam messziről, viszont meglestem egy harkályt, amint fél óra hosszat kopácsolt a diófán. (Konverterrel megpróbáltam volna lefényképezni.)

Azért persze készültek képek is, amiból kiválogattam 30 db-ot. de három kivételével mindegyik cinegeportré. Majd apránként felrakom őket.

Először a nem cinegéről készülteket, jbtoth-ra is gondolva.... De csak kettőt, mert mindhárom kép ugyanabból a sorozatból való és ugyanarról a tengelicről készült.

 

 

Tengelic

 

Tengelic 2
drot Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6687
Már nem tudom mi volt előbb :) de valahogy így van; vagy forítva??? magam sem tudom. De a madarak a barátaink ők sem hajtóműveznek ha nem muszáj és a vadászmadarak igenis szeretnek repülni! Így kitünően jelzik nekünk hogy hol vannak emelések. Fotózni próbáltam már őket de eddig még nem sikerült képet csinálni pedig sokszor tekertünk már együtt, sőt volt már olyan hogyha én emelkedtem ők jöttek oda hozzám!
Előzmény: greyhead (6685)
drot Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6686
Sziasztok!

Tegnap még elfogyott a szotyim, de ma reggel 1 árva kékcinkét láttam és ő sem jött az etetőkhöz. a kertben viszont igazi tavaszi madárzsinat van de nemtom hol lehetnek. Az erdőben biztos jól elbújnak (van egy csomó tölgyfa a kertben köztük meg bozót :) )
greyhead Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6685
Te annyira szereted a madarakat, hogy magad is repülsz? Irigyellek is meg nem is, mert vsz. a frász lelne odafenn. Viszont, készíthetsz olyan képeket, mint amilyeneket a méltán híres Vándormadarak c. filmben láthattunk!
Előzmény: drot (6671)
greyhead Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6684
T. jbtoth-ék! Gratulálok a honlapotokhoz, sok hasznos információt, linket és gyönyörű illusztrációkat tartalmaz. Ha még nem lennék a madárfotózás gyakorlója, honlapotokat látva biztosan rákattannék! Sok sikert a továbbiakhoz!
Előzmény: jbtoth férje (6678)
wadr Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6683

Sziasztok!

 

Hosszabb szüneten vagyok, így csak néhány percre ugrottam be.

 

Szaporodnak a szebbnél-szebb képek, színesedik a topik.

 

Greyhead:

 

Beindult az etetető-projekted, gyönyörűek a képek! Csak így tovább!

 

Jbtoth és férje:

 

Gratulálok a honlapotokhoz! Bár csak átfutottam, így is kitűnik az igényes munka!

 

Legközelebb csütörtökön leszek, akkor majd bővebben!

greyhead Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6682
Örülök, hogy gépvásárláson töröd a fejed. A Panát jó szívvel ajánlom a madárfotózáshoz, de sajnos a makróra nem a legjobb. Mindenesetre olyan minőséget nem tud, amit te a kis gépeddel eddig produkáltál. Magam vettem egy makro előtétet ( újabb 10-es! ), de még nem sűrűn használtam. Ettől még jó is lehet, majd tavasszal tesztelem. Az, hogy egy gépben fotopuska és mikroszkóp is legyen, az nem kis műszaki bravúr lenne, de nem hiszem, hogy folyna ilyen irányú fejlesztés bármely cégnél. Inkább vegyél két gépet a két különböző célra - mondanák a kereskedőik.
Előzmény: stiglinc (6672)
jbtoth férje Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6681

Fórumot talán pár hónap múlva, ha a dolog olyan érdeklődést kelt. Per pillanat ekkorát emelni is nem csekély erőfeszítés, mert azért nem ebből fogunk megélni ;)

 

Biztos vagyok benne, hogy egy fórum rengeteg hasznos, információt felvet, de nekem az a gondom vele, hogy van egy angol nyelvű felületünk is, és ha már angolul is csinálni kéne (de szép lenne) az már nagyon nagy teher. 

 

Én jelenleg a dpreview (www.dpreview.com) járok, ahol az angol nyelv miatt globális szinten futnak össze az információk. Pár hónap alatt nagyon sokat tanultam, mert nagyon komoly nemzetközi szakértők is oda "járnak."  Nagyon sok info, ami itt található, ott gereblyéztem össze.  

 

Per pillanat maradunk a tájékoztatásnál és talán nem is csináljuk rosszul. A kameráknál például olyan új, májusban megjelenő Sony kamerákat jelzünk előre, ami per pillanat nem is publikus. (Egy luxemburgi Sony oldal kiugrott vele, aztán visszaparancsolták, de szerencsére lementettem az oldalt). Stb. stb.

Előzmény: Szultán. (6680)
Szultán. Creative Commons License 2006.02.21 0 0 6680

Gratulálok (sok munka fekszik benne)!

 

Terveztek fórumot az esetleges kérdésekhez (okítások, javaslatok, teljesítmény-ár, stb.), vagy az oldal marad a tájékoztatásnál, ismertetésnél (írtad, nincs kész, ezért bátorkodtam megkérdezni)?

Előzmény: jbtoth férje (6678)
drot Creative Commons License 2006.02.20 0 0 6679

Hű de szuper! (bár csak gyorsan átlapoztam)

gratula !

Előzmény: jbtoth férje (6678)
jbtoth férje Creative Commons License 2006.02.20 0 0 6678

Tisztelt topiclakók!

 

Látom egyre többen berezonáltak a fotó témára, ehhez szeretnénk némi támpontot, segítséget nyújtani. 

 

Már régebben beígértük/-tem jbtoth nevében is, hogy elindítunk egy honlapot, ami a digitális kompakt kamerákkal és telekonverterekkel való madárfotózásról szól.  Az ígérgetések óta eltelt hetekben szép csendben dolgoztunk/tam rajta, de a ma esti fokozottabb érdeklődés adta a végső lökést. Ha ez nincs, biztosan elszöszölünk vele még egy-két hétig. 

 

Szóval fenn van és olvasható a www.tcbirding.com URL-című honlap, kettőnk produktuma. Én szedegettem össze a tartalmat, jbtoth volt a webmester, a fotóknak vegyesen vagyunk a szerzői.  

 

Kérem vegyétek figyelembe, hogy a honlap még nincs teljesen befejezve! 

 

Nézegessétek, használjátok! Észrevételeket szívesen fogadunk.

 

Mindenkit üdvözlünk

jbtoth és a férje 

 

 

babydevil Creative Commons License 2006.02.20 0 0 6677

Drót

nézd az n24-et, ott épp anyahajók és vadászgépek láthatók nagy tömegben...

Előzmény: drot (6676)
drot Creative Commons License 2006.02.20 0 0 6676
Én is inkább itt vagyok.
Előzmény: Thor (6675)
Thor Creative Commons License 2006.02.20 0 0 6675
Valami szörnyűűű film megy a retekklubon, ahol emberek csirkékkel ütköznek, majd borzasztóan köhögni kezdenek és meghalnak.
Szultán. Creative Commons License 2006.02.20 0 0 6674
Kalimpász madár, igen! :)
Előzmény: greyhead (6661)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!