Az utolsó szerzemények elég rosszul tűrik a hideget, tapasztalatból mondom. Oké, hogy kiengeded kapirgálni, de mint látod nincsenek még rendesen kitollasodva sem, így ez a hideg idő hamar tönkre teszi őket. Nyáron lenne érdemes ilyennel foglalkozni szerintem.
Ezért is volt nagy horderejű Förike elképzelése az FTT ! Ott a jányok még elleshették volna a csíziót, sajnálatos, hogy a vállalkozás nem kapott szárnyra. De, így is mindenképpen nagy dícséret illeti Förikét, amiért korát megelőzve, megnyította ezt a topikot.
( Remélem ebben is egyetérthetünk, kedves DR úr !:)
Ui : ...éppen ebédelni indulok, majd sült kacsát kérek magyaros vörös borral...és Förikére gondolok. Viszonzásul, hogy egyszer Ő is volt ilyen jószándékúan figyelmes írányomba !:)
Fedett, de egy oldalán nyitott helyen tartom őket, ahonnan szabadon kijárhatnak a zöldre, száraz fűszéna alom van alattuk. Max. 2-3 hétig szeretném a tisztítókúrát folytatni, és jöhet a vágásuk. Éjjel valóban nem lehet valami gatyarohasztó meleg, de nem tudok más megoldást találni, remélem összebújnak és nem fáznak meg.
Igazából csak azt szeretném megtudni, hogy kiengeded őket (az írásod alapján igen :) ) a kertbe? (nem a kerttel van bajom, a hideggel ami nemsokára jön :S, mert nekem is vannak bár kisebbek, és még a melegben meglegszenek.. de én is gondoltam rá, hogy még a "nagy nap" előtt majd kiteszem őket..-csak félek, hogy kimúlnak esetleg a hidegtől).
:) A libavágás "kétemberes" ! Ezért is jártak régen libatollat fosztani a jányok, hogy ott az idősb, ámde még fiatalos menyecskék elmondják, milyen is a megfelelő legény az akcióhoz.
Aki jól figyelt az jól is választott, aki meg nem, arra mondták, hogy buta libás - innen a mondás- "buta liba".
A lényeg, hogy a lába keményen legyen fogva- mármint a libának- ha másként nem akkor össze is lehet kötni. Aztán egy nagy használaton kivüli fürdőlepedő is megteszi, amibe gyengéden beletekeri az ember, a libát. Az, így szinte mozdulatlanná váló libának már csak a nyaka mozgásképes...erre is mondják " jobb egy lúdnyak, tíz tyúknyaknál "!
Röviden összefoglalva a libavágás legfontosabb része...( hogy legyen libánk !:)
Én úgy szoktam vágni, hogy jó erősen a lábam közé szorítom a libát, bal kézzel megfogom a fejét, kifeszítem a nyakát, és megvágom a megfelelő helyen. Ha megvesszük a vérét, akkor ilyenkor megkérek valakit, hogy tartsa a tálat és ilyenkor továbbra is tartom a libát, illetve a nyakát a tál felé. Ha nem kell a vér, akkor a vágás után rögtön bal kézzel a szárnytőnél összefogom a két szárnyát, jobb kézzel meg a két lábát, és fejjel lefelé tartva erősen fogom, míg mozog. Mikor már csak kicsit mozog, akkor hanyatt fektetem a pucolóasztalomra, úgy, hogy továbbra is lógjon le róla a feje. Mikor kimúlt, akkor gyorsan lekanyarintom a fiókszárnyat, majd egyből megy is a liba a fürdővízbe. A fiókszárnyon van egy tüske, és ha ezzel együtt pucoljuk, akkor tuti, hogy úgy alakul, hogy ez a körmünk alá menjen, és az nagyon fájdalmas. Ezt mindenképpen távolítsátok el mártás előtt. Sokan le szokták vágni a szárnyhegyet, sőt van, aki az egész szárnyat. Én nem szoktam, mindenestül pucolom, úgy mintha csirke lenne. A zsákos módszer is nagyon jó, meg van, hogy én is fel szoktam akasztani. Többféle módon lehet vágni, csak az lényeg, hogy ne engedjétek, hogy elszabaduljon, mert akkor zúzódások, véraláfutások keletkezhetnek rajta és az nem valami bizalomgerjesztő.
Drukkolok, hogy nektek is jól sikerüljön a kopasztás!:-)
Jó kis történetet írtál, mint mindig :-))) Az az igazság, hogy erről már én is hallottam. Páran mesélték már nekem is, hogy így jártak. Valami miatt sosincs meg a gyűrű, bár egy esetben meglett. Ott volt bontáskor a zúzában. :-)
:) Nos, ifj. K.L.csak, hogy lásd mi is tudunk ám jó tanácsot adni, még egy profi libatömőnek is.
Vagy úgy is mondhatnám jó tett helyébe, jót várj !
...egy nagyon kedves Ismerősöm mesélte, hogy fiatalasszony korában a Nagymamája szokott libákat tömni. Egyszer aztán lakodalomba mentek a nagyszülök és neki kellett megtömnie a libákat, akik öten voltak. Jó zsíros lében- hogy jobban csússzon- beáztatta a kukoricát aztán bele a libákba. Az első kettő sikeres megtömése után már növekvő önbizalommal látott neki a harmadiknak de az egyszer csak elkezdett fuldokolni. Futás vele a "libadoktor" Bözsi nénihez, aki aztán addig forgatta, lógatta a libát...míg renbe jött. A továbbiakban már nem volt gond. Jucuska- mert így híják- a mesélőt végülis elégedetten törölte meg gyöngyöző homlokát. Ekkor unkatestvére megkérdezte - Te nem hordod a karikagyűrűdet ?
Jucuska riadtan tekintett a kezére de bizony a gyűrű nem volt rajta. Mindjárt rájött, hogy a harmadik libába tömte a karikagyűrűjét, attól fuldoklott !
( A Nagymama aztán minden libavágáskor a gyűrűt kereste a bögyükben de sajnos nem lett meg. )
1. jótanács : Libatömés előtt a gyűrűt, ill. a gyűrűket vedd le a kezedről és tedd a kredencre.
2. jótanács : Ha valamelyik leányzó nagyon el akar jegyezni és sehogy sem tudnál szabadulni, mondd azt, hogy már megvetted a gyűrűket is csak sajnos valamelyik liba elnyelte !
Különösen bemutatkozó írásod után várható -az ilyen ügyes legényre -az eladósorban lévő leányzók rohama. ( De, mint láthatod résen vagyunk !:)
Mi egyenlőre azon vajúdunk a férjemmel, hogy a máriába vágjuk le, a zsákos módszer tetszik, amit Gyuri írt itt. Élénken magunk elé képzeltük, hogyan tuszkoljuk bele, meg ilyesmi, Janim lefejezi, oszt felakasztom, hogy kivérezzen.
Na, ez az elgondolás.
Kopasztás... felhozom a kertből a nagy lavort, amibe belefér vagy 50 liter víz. Majd lesz valahogy.
De köszönöm, hogy elmondtad a módszert! elmentem a gépemre (ezt is).
A libák nem váltották be a remélt eredményt, csak 7-8 kiló közöttiek, bevallom, nagyobbakra számítottam, de a szárazság miatt nem volt elég zöld a részükre, amúgy most 20 hetesek.
A három rémi kakas viszont 1 hónapja kapirgálja keresztül-kasul a kertet, pár nap alatt átálltak tápról kukoricára, így 5,5 kilóról 6 kilósra híztak, holnap kerül közülük egy vágásra.
A legújabb szerzemény 10 db 40 napos csirke 25 kg összsúllyal, még táp-kukoricadara keveréket kapnak pár napig, utána szintén kukorica és kapirgálás fogja áttisztítani a szervezetüket.
Kipróbáltam a módszeredet. Ha nem látom, nem hiszem el. Igaz ketten, de 20 perc alatt végeztünk egy libával. Ahogy simitottuk végig a bőrét úgy jöttek ki a tollak. Olyan volt mint egy csoda, még jó hogy párom is ott volt legalább van tanum rá, mert ezt senki nem hiszi el különben. Van még egy liba amit le akarok vágni, azt meghagytam hétvégére amikor jön anyukám, hogy ezt ő is lássa. :) Nagyon szépen köszönöm hogy megosztottad velem ezt a módszert!!!
Most 28 éves vagyok, óvodás korom óta intenzíven kopasztok, általános iskolás koromtól már bontok is. Eleinte nagymamámmal közösen csináltuk -tőle tanultam el az egészet-, később teljesen átvettem, de persze van, hogy közösen dolgozunk, mikor pl. mi is megveszünk 15 brojlercsirkét és egyszerre kopasztjuk. Ilyenkor munkamegosztást csinálunk, és akkor még gyorsabb.
A víziszárnyasok kopasztására 3 jó alkalom van: ha tömött, mert akkor akármilyen tokosan fogja be az ember, mikor elkészült elmúlik a tokossága, a pecsenykorú, ami még nem kezdett el vedleni, és a teljes tollban lévő, ami befejezte a vedlést. A vedlés közepén víziszárnyast vágni öngyilkosság. Az éppen vedlő libát én sem tudnám megpucolni, de szerintem senki sem. Én a fent említett három állapotban szoktam pucolni, az utóbbi időben pedig főleg tömötteket. A tömött meg a sovány de kivedlett liba, kacsa kopasztásának a nehézsége egyforma, ezt tapasztalatból mondom. Viszont, amikor vedléskor a pihetokok elárasztják a libát, kacsát, azzal már én sem tudok mit kezdeni. Nem az ilyen liba, kacsa az, amit fél óra alatt pucolok meg.
Én libatömő vagyok, 10 éve tömök, ebből 5 éve intenzíven úgy, hogy gyakorlatilag egyetlen szabadnapom sincs. A múlt héten 4 napom szabad volt, de ez nagyon ritka. A libákat, amiket kopasztok azok mindig tömöttek, a Márton napi libám is tömött lesz természetesen. Egyébként 17 napra tömök. Én ezzel a módszeremmel az ősszel vágott, normális tollban lévő sovány libát meg némakacsát könnyebben pucoltam, mint a tömötteket. A 27 liba kopasztása egy egyszeri extrém eset volt, nem volt más választásom, meg kellett csinálni. A végére idegileg teljesen kiborultam, de megcsináltam. Többször volt már, hogy gyarkorlott, jól pucoló öregasszonyokkal együtt pucoltam kacsát, csirkét, libát, lakodalomra tyúkot. Pucolás előtt mosolyogtak, hogy mit akarok én itt, pucolás közben meg nem győztek hüledezni.
Annyit tudok tenni, hogy a napokban pucolok tyúkot, azt felteszem, viszont a Márton napi libát azt csak 2-3 hét múlva pucolom, így arra még várni kell.
Még annyit tudok mondani, hogy úgy tudsz gyorsan pucolni, ha behajlítod a tenyeredhez az összes ujjadat, a hüvelykujjadat nyújtva tartod, amivel fogod hozzá a tollat többi, behajlított ujjadhoz a tollat és közben söprő mozdulatokkal pucolsz. Nekem ez a technikám. A tépőasszonyok is így tépik a libát, van olyan, aki százat is meg tud tépni egy nap. Egyébként a nyáron, soványan vágott libánál szokták azt is csinálni, hogy előbb megtépik. Így pucoláskor nem lesz tokos.
...ot1019 vagy, ahogy én hívom ifj.K.L. ( "Konrad Lorenz" ) már annyi csodát művelt a Hazai madarak felnevelésében, útnak indításában, hogy ez a csoda is kitelhet tőle.
( Egyébként van, aki Tamásnak szólítja de, hogy hitetlennek-e azt nem tudom !:)
Csúcs az volt, hogy 25 húscsirkét dolgoztunk fel egy nap alatt, NÉGYEN! A szomszédom, ŐK KETTEN, feldolgoztak 25 jószágot, megnéztem munkájukat, förtelem! Tokos, piheszőrös volt az egész, azt mondták, "a panír eltakarja" ! Hát libát is lehet így feldolgozni, mert a pirosra, barnára ropogósra sült madáron úgy sem látszik. Egyék meg, nekik is kell a sok foszfor.