Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Pitbull Creative Commons License 2008.08.02 0 0 3551
KMnO4 szigorú nyilvántartású gyógyszer lett, nem tudom a hogy a terrorista vagy kábszermachinátorok miatt, de hasonló nyilvántartást kell róla vezetni mint a kábítószerekről.
Előzmény: odourizing (3549)
BarG Creative Commons License 2008.08.02 0 0 3550

No nem mintha kötekedni akarnék :-) de az a reakció, amit leírtam, szép nagy kristályok határfelületén kezdődik, az első molekuláknál megy az a reakció, amit leírtál (mivel nem porított permanganátot keverünk a glicerinhez), a többinél már a hevített permanganátból eliminálódott direkt oxigén adja a reakciót, ami nem sokban különbözik a levegő oxigénjétől. De nem is ez a lényeg, hanem az oxigén felesleg szükségessége, ami ha megfelelő mennyiségben megvan, akkor az akrolein, de bármely az égés során keletkező aldehid csak egy átmeneti termék a CO2 felé vezető úton. Mert szerintem a metil-észternél is keletkezik aldehid, ha rossz az égetés hatásfoka, de mivel könnyebben porlasztható, ezért ugyanazon lambdánál jobb az égési hatásfok.

 

Továbbra is úgy gondolom, hogy megfelelő légmennyiséggel és megfelelő porlasztással egy  egyszerű oxidációs katalizátorral teljesen szagmentes motor nyerhető még tiszta glicerin-észterrel is.

 

Pár évvel ezelőtt csináltam kísérletet, napraforgó-olaj és dízelolaj keveréssel olyan viszkozitású üzemanyagot kevertem, ami télen -20 környékén a sima gázolajjal is előáll - ez kb 30% napraforgó tartalmat jelentett. Aztán ez az elegy ment bele egy CRII-es motorba, amin  van katalizátor. Se hidegen, se melegen nem lehetett a kipufogóról megmondani, hogy itt most bizony törvényszegés zajlik. Sőt, még a motor járása se változott meg! Persze ez az elegy csak 10 C felett adta azt a viszkozitást, ami szükséges, télen, sőt hűvösebb tavaszi, őszi reggeleken se kísérelném meg igényesebb motorokba berakni. (a viszkozitásmérést kifoyásméréssel oldottam meg)

üdv

Előzmény: naox (3546)
odourizing Creative Commons License 2008.08.02 0 0 3549
>vegyetek egy evőkanálnyi kálium-permanganátot (hypermangánt), majd...<
Azt akarod mondani, hogy esetleg kálium permanganáttal lehetne csökkenteni vagy esetleg gázolaj közreműködésével teljesen megszüntetni az étolaj égéstermékének szagát? Remélem, a KMnO4-et nem csak gyógyszertárban lehet kapni, mert a gyógyszertár nem éppen az olcsóságáról híres. Pl. 5 évvel ezelőtt a gyógyszertári 96,4 %-os alkohol 500 Ft körüli áron ment, most bele sem merek gondolni, hogy mi pénzt kérnek érte. A háztartási vegyiáru boltban meg a 98% alkohol literje kerül kb. 700 Ft-ba jelenleg. Szóval lehet valahol nagyobb mennyiségben, olcsóbban is szerezni? És a nagy kérdés még az, hogy szagtalanítja-e a lötty égéstermékét. Tul.képpen az lenne a lényege, hogy tökéletesebb oxidáció megy végbe és így csökken a palacsinta szag?
Előzmény: Uldin (3545)
.psp Creative Commons License 2008.08.02 0 0 3548
Arról esetleg van infó hogy a jó időjárás miatt nem megy -e lejjebb a napraforgó, vagy a repce olaj ára az ősszel??


Mert igy csak elmélet...
.psp Creative Commons License 2008.08.02 0 0 3547
kartársak. ethanollal +Naoh val kezelt bio(használt) aljára gyönyörüen leüllepedett kétujjnyi vastagon valami barna felhő. A fölötte lévő anyag nagyonfolyékony világos sárgás teljesen átlátszó.

A bio elöször szürt fagyasztott, majd igy ment hozzá az 1/3 mennyiségü ethanol, Persze utána a napon érlelődött 30fokra majd igy ment bele az alkohol.
Aztán kintfelejtődött 4-5 napra a tüző napon.

kisérleti mennyiség 2 liter:(((


Elvi kérdés , ha ez tankba kerülne nagy mennyiségben ( ami sajna nincs mert mindenki zsirt használ..)

Nem oldaná szarrá a szerkezetet, Gondolok a tömitések fémrészek stb?

Csak hogy érdemes e gondolkodni ebben? Vagy igy is csak kb 2/3 kezelt bio -1/3 gázolaj keverve müködne a lug semlegesitése miatt?

Ja határozottan konyakosmeggy szaga van ...nem vicc:((
naox Creative Commons License 2008.08.02 0 0 3546
a glicerint teljesen mas mechanizmussal oxidalja a permanganat, mint a levego. A levegoben gyokos mechanizmusu a reaxcio, tehat oxigen-gyokok reagalnak a glicerinnel, a reakcio soran oxidalt glicerin, meg vmi gyok (pl. hidrogen) keletkezik, ez a gyok reagal egy oxigenmolekulaval, es lesz belole pl. viz es egy oxidgyok, es igy tovabb. A kaki az, hogy atmenetileg keletkezik glicerin-gyok, ami nemcsak ugy tud stablizalodni, hogy kikop egy H-gyokot, de ugy is, hogy pl. akroleinne alakul, ami viszont nem nagyon tamadhato gyokokkel, tehat megy a kipufogoba.

A permenganat pedig egy gyurus vegyuletet hoz letre a glicerinnel (kilep egy viz):
CH2-CH-CH2OH
|.......|
O.....O
..\ .. /
MnO2-
na, es ez a cucc fog tovabb oxidalodni. Csakhogy itt nincs lehetoseg olyan eliminaciora, aminek a vege akrolein.
Tehat a permanganatos egetes nem jo modellje a motorban torteno dolgoknak.
Előzmény: Uldin (3545)
Uldin Creative Commons License 2008.08.02 0 0 3545

>vegyetek egy evőkanálnyi kálium-permanganátot (hypermangánt), majd

>csepegtessetek rá tiszta pl gyógyszertári glicerint úgy, hogy ne ázzon el a

>manganát teljesen. Minden külső ráhatás nélkül néhány sec múlva a glicerin

>meg fog gyulladni!

 

Úgy sincs szaga, ha a gyógyszertári glicerinhez hozzákeversz 10-20%-nyi használt olajat vagy zsírt? Lécci így is csináld meg a kísérletet, kiváncsi vagyok milyen így a bukéja? Gondolom az oxigénfelesleg így is meglesz.

Előzmény: BarG (3542)
Uldin Creative Commons License 2008.08.02 0 0 3544

A trigliceridek viszkozitásának a csökkentésére ott az új módszer, amit magyarok találtak ki. Az olajat etil-acetáttal észterezik át. Nincs glicerines alsófázis. Ki kellene próbálni milyen a bukéja a végterméknek.

 

A viszkozitás ebben az esetben mefelelő, az égésterméket kellene megnézni.

 

Ha valaki venné a fáradtságot, hogy megcsinálja az anyagot, annyit tudnék ez ügyben segíteni, hogy a kipufogó gázt meg lehetne nézetni, ha tudjuk milyen aldehideket keresünk. Gondolom GC vagy GCMS mérés alkalmas erre (nem vagyok vegyész) (tartoznak nekem pár méréssel) ha megoldható, és alkalmas a rendszer erre, megnézzük mi van benne.

 

A mentor című műsorban, megnézhető a riport a feltalálókkal, itt:

 

http://www.dunatv.hu/felsomenu/nettv?video=1_429583

Előzmény: BarG (3542)
Uldin Creative Commons License 2008.08.02 0 0 3543

Igen a fagyasztással, ülepítéssel a nagyja zsírsav kikiristályosodik. Érdemes ezt első lépésben megcsinálni. Egyszerű fizikai  módszer.

 

A szabad zsírsavas trutyit meg észterezni lehetne butanollal, de csak akkor szabad ezzel foglalkozni, ha egy befektetőt érdekel a történet. (Zsíros szmötyi energetikai hasznosítása.) Nem nyaggatnak az ügyben sajnos. Pedig találkoztam az ürgével aki illetékes az ügyben, de elterelődött a szó a témáról.

 

Előzmény: naox (3541)
BarG Creative Commons License 2008.08.01 0 0 3542

Szvsz ez a szagmentesítés csak  nálunk okoz ilyen parázási gondokat, mert akárki akármit mond, a gázolaj sokkal büdösebben ég, annak a szagát meg senki nem akarja eltüntetni, mondhatjuk természetesnek van véve.

 

A bio-származékok égésekor keletkező szag meg jórészt abból származik, hogy jelentősen viszkózusabbak a szabvány gázolajnál és ezért rosszabb a beporlasztásuk és így rosszabbul égnek el. Ajánlok egy érdekes kísérletet: vegyetek egy evőkanálnyi kálium-permanganátot (hypermangánt), majd csepegtessetek rá tiszta pl gyógyszertári glicerint úgy, hogy ne ázzon el a manganát teljesen. Minden külső ráhatás nélkül néhány sec múlva a glicerin meg fog gyulladni! És relatíve szagmentesen el is fog égni, köszönhetően a nagy oxigénfeleslegnek, ami a permanganátból szabadul fel. Ha sikerülne a porlasztást jobbá tenni, akkor ezzel a szaghatást is lehetne csökkenteni.

Előzmény: naox (3539)
naox Creative Commons License 2008.08.01 0 0 3541
"Az olajat a lúgos glicerines alsófázissal kezeljük, majd ülepítjük, fagyasztjuk."
az en olvasatomban ez mar nem szamit "hasznalt olaj"-nak. ;o)

a fagyasztas az extrakcio elott is erdemes lene, nem? a zsirsavak jelentos reszetol igy sav, es nem szappan formaban szabadulunk meg.
Előzmény: Uldin (3540)
Uldin Creative Commons License 2008.08.01 0 0 3540

(ami ugyse megy a sok szabad zsirsav miatt)

 

Vagy, ha vizes a metanolod az is nagy gondot jelent.

 

96%-os konverziót el lehet érni minden erőlködés nélkül, 2 lépcsős átészterezéssel, megfelelően előkészített használt olajjal. Az (úgyse megy) és a 96% között van egy kis eltérés.

 

A metil-észter gyártást nevezhetném probléma mentesnek, ha a használt olajat megfelelően előkészítjük, savtalanítjuk. Korábban leírtam több módszert is, házi körülmények között a tömény lúgos savtalanítás működik szépen. Az olajat a lúgos glicerines alsófázissal kezeljük, majd ülepítjük, fagyasztjuk. A savtartalmat le lehet szorítani tized% alá. Így az átészterezés probléma mentes.

 

Az etilalkohollal lehetnek problémák, ha elsavasodott olajat próbálunk átészterezni. A következő problémával kerülünk szembe. Az etanol az olajat rosszul oldja, a szabad zsírsavak, viszont jól oldódnak az etilalkoholban. E-miatt történhet meg a gond, hogy előbb szappanosodik a trutyi, mint hogy átésztereződne. Az átéssztereződéshez szükséges, hogy emulzióvá keverjük az olajat az alkoholáttal, ha menet közben bejön egy rakás szappan a rendszerbe a kotyvalék soha nem válik szét, még ha az átésztereződés beindult akkor sem.

Előzmény: naox (3539)
naox Creative Commons License 2008.08.01 0 0 3539
"Az átészterezést egyáltalán nem a szagmentesítésre találták ki..."
de igen, arra is. a tiszta novenyolaj is budos (es ezert is kornyezetszennyezo) egestermeket ad, amiert a franya glicerin a felelos. Onmagaban olyan enyhe "palacsintaszag" (valojaban az egett olaj szaga, foleg akrolein). Ez a szag ateszterezes utan erosen csokken (valamennyi szaga marad, de nem tobb, mint a sima (jol beallitott) dizelnek).
Mas kerdes, hogy a hasznalt olajba egy csomo cucc bekerul a kajabol, plusz az olaj is bomlik/oxidalodik sutes kozben. Igy a hasznalt olaj mar nem palacsinta, hanem lacikonyha-szagu. Ezen csak reszben tud valtoztatni az ateszterezes (ami ugyse megy a sok szabad zsirsav miatt). De hatekony a kifagyasztas, aktivszenezes is.

Viszont teljesen szagtalan sose lesz.
Előzmény: BarG (3537)
BarG Creative Commons License 2008.07.31 0 0 3537

Az átészterezést egyáltalán nem a szagmentesítésre találták ki, hanem a növényolajok viszkozitásának megváltoztatására, hogy hasonlítson a szabvány gázolajokéhoz, főleg a hidegfolyási tulajdonságok javítására. A szagtalanítás csak kis-magyar szempontokból fontos, ahol az utolsó fillért is be akarja szedni az állam az üzemanyagokon és lebukhatsz, ha a szag alapján kiderül, hogy jövedéki adó megfizetés nélküli üzemanyaggal közlekedsz. A lacipecsenye szag meg valószínüleg nem a glicerin tartalom miatt van, (amit átészterezéssel el lehet távolítani) , hanem az olajba a használat során az élelmiszerből kioldódott illatanyagokból, aiket viszont a metil-észterré alakítás nem tud eltávolítani.

üdv

Előzmény: Törölt nick (3536)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.30 0 0 3535
Egyéb tapasztalatok ipa használatakor? régebbi konstrukciójú, előkamrás Diesel motornál szeretném használni. A kopogás, melegedés, ill. hidegindítás szempontjából érdekelne  a dolog.
Előzmény: .psp (3531)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.30 0 0 3534
Teljes értékű üzemanyag. Kifejezett lacikonyha szag. Inkább fogyaszt kevesebbet, mint többet, kevésbé füstöl a gázolajnál, folyékonysága kb. azonos, legalább úgy megy vele az autó, Nincs indítási gond plusz 5-6 fokig.
Előzmény: Törölt nick (3532)
chgergo Creative Commons License 2008.07.30 0 0 3533
"Húúú, üzemanyag szenzor .... Mik vannak !?!? :"
Lagalább 20 éves konstrukció. Maga az "ős" TDi.
Se változó geometria, se részecskeszűrő, se közös nomócső, csak némi eletronyika a jól bevált közvetlen befecskendezéses traktormotorra.:)

"E15 Diesel típusú üzemanyaggal működő motor teljesítménye megközelítőleg 10 %-kal alacsonyabb"
Akkor az E25 nél a 90->64 LE érzés teljes párhuzamot mutat.
Ezek mellett viszont csak az hozhat némi fogyasztáscsökkenést, ha az "úgysem megy, minek nyomjam" életérzés kerekedik felül az "alig megy hát jobban nyomom" felett.
Előzmény: Kutyka (3527)
.psp Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3531
Igen . 100 literhez 1 deci.
Előzmény: killmark (3530)
killmark Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3530

próbáltam körülnézni greenplus ügyben.(én még sosem használtam)

az adagolása 1000 liter gázolaj-étolaj keverékhez 1 liter ipa?

Előzmény: Uldin (3528)
BarG Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3529

Vannak persze tisztességes égésjavítók, cetánszám növelők meg tisztességesebb cégek is. Pl etil-hexil-nitrátos, izopropil-nitrátos meg egyéb változatos összetételű adalékok, de ez csak akkor derül ki, ha már a kezedbe fogod a produktot. ( vagy van hol utána nézned)

 

Az a néhány tized% víz nem zavarja az elegyedést, azt nem próbáltam, hogy meddig lehet felmenni a víztartalommal, hogy gondot okozzon. Amit ipari minőségben árulnak, azok tuti nem vízmentesek, de egyikkel se volt gond a keveredéssel.

 

kb 4 éve tendereztettünk meg egy nehéz ipari olaj égetésjavítást, amit egy japán cég nyert meg. Mindegyik ajánlatadó olyan égésjavító vegyszert ajánlott, aminek van hamutartalma, tehát modern katalizátoros, koromszűrős dízelmotorokban nem alkalmazhatóak.

Előzmény: Uldin (3528)
Uldin Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3528

Ha növényi olajba is szeretnéd beoldani, vízmenteset érdemes használni, egyébként meg valami brutális mennyiségű vízzel azeotrópot képez, ha levizesedik a cucc gyorsan szétdobódik külön fázisokra.

 

>Hát igen, tiszta ipari IPA, néhány tized% víztartalommal. El is borult némileg az agyam,

 

Ilyen a szabadkapitalizmus, az extraprofit elfogadott, ha találnak rá balekot.

 

Asszem kb. 2 éve volt erről publikáció, a neten láttam valahol, megmérték, zsírt is égetve dízelmociban, és publikálták. Én is téptem a számat illetve koptattam az újjhegyemet, párszor le  lett írva, hogy jó kis égésjavító adalék, nos ezek után kipróbáltad díszcsomagolásban, istenem van ez így.

Előzmény: BarG (3524)
Kutyka Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3527
Húúú, üzemanyag szenzor .... Mik vannak !?!? :)


Lehet, nem ahhoz a kocsihoz találták fel a házilag pancsolt naftát...

Ma volt időm egész nap ezzel foglalkozni, találtam dokumentumokat a témával kapcsolatban, még magar nyelven is! A Kolozsvári Műszaki egetemen végeztek méréseket. Külön fejezet foglalkozik a Gázolaj-Motoralkohol keverék témakörrel.
A szokásos táblázatok, diagrammok stb, minden benne van.
A környezetvédelmi és gazdasági jellemzők vizsgálatának konklúzióit másolom ide:

"A füstölés mértékének alakulását az abszolút és fajlagos fényáteresztés mértékével a 4-es számú ábra mutatja be. A füstölés közel 45 %-os csökkenése elsősorban az etanol magasabb oxigéntartalmának a következménye, ami lehetővé teszi a motorhajtó anyag teljesebb égését."

"Az E15 Diesel típusú üzemanyaggal működő motor teljesítménye megközelítőleg 10 %-kal alacsonyabb a fogyasztás hasonló mértékű csökkenése mellett. Csökken a kipufogógáz mennyisége és ennek nitrogén-oxid tartalma is."

Hát tudományosan ennyi.

A gyakrolatban meg ezekszerint mindenkinek másként működik :)








Előzmény: chgergo (3526)
chgergo Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3526
Azt is kicseréltem, már esedékes is volt, de semmi változás.
Remélem csak az adagoló üzemanyagszenzora téved, és nem ennyivel rosszabbul ég el az oldat.
Előzmény: Kutyka (3520)
naox Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3525
ismered a viccet az oreg rabbival es a kolaautomataval?
bedob 200ft-ot, gombot nyom, semmi.
duhos, bedob meg 200Ft-ot, gombot nyom, semmi, aszongya: ugyes, nagyon ugyes....
---*---
viszont ez telleg pofatlansag. eladjak max 90ft-os ipat 10kHUF-ert, es nem fizetik meg ceges szinten a jov-i adot (max 100HUF/liter). MOngyuk ismerve a jov-i tv-t, meg a VPOP szakszeruseget lehet, hogy nemcsak a ceg volt a ludas.
Előzmény: BarG (3524)
BarG Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3524
Hát igen, tiszta ipari IPA, néhány tized% víztartalommal. El is borult némileg az agyam, amikor olyan 10-11e körül kifizettem érte, aztán meg rájöttem, mi is az. Persze azért nem kellett túlzottan megerőltetni magamat, mert jó apró betűvel ott volt a flakonon, csak még a vásárlás előtt kellett volna megtalálni.
Előzmény: naox (3522)
chgergo Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3523
Azt is kicseréltem kínomban, mert amúgy is esedékes volt, de semmit nem javított.
Ha nem megy fel ugyanilyen drasztikusan a fogyasztásom is, akkor talán csak az adagolóban levő üzemanyag mennyiség mérő szenzort téveszti meg a szokatlan keverék, és ezért esett le a teljesítmény.
Előzmény: Kutyka (3520)
naox Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3522
a greenplus az tisztan ipa? mennyibe kerult anno?
Előzmény: BarG (3517)
Kutyka Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3521
* fojtás

Bocsánat, ez durva hiba volt! :(
Előzmény: Kutyka (3520)
Kutyka Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3520
Értem. Nekem 25%-nál még a dúsító kar sem kell hidegindításnál. 30%-nál már kell a hideg motorhoz 2-3 km-en át. A Tiédhez hasonló teljesítményvesztést meg biztosan megéreznék, mert 57 lóerőből elveszíteni közel 20-at az drasztikus élmény lenne :)

Jó lenne hagyományos TD-s fórumtag, aki tudna nyilatkozni az eredményről.

Próbáld csökkenteni az arányt. 15%-nál nem lehet semmi káros mellékhatás, hiszen az E15-D szabványosított üzemanyag és biztosan tesztelték labor körülmények között is. Igaz úgy meg kicsi a spórolás.

Nem lehet, hogy az üzemanyagszűrőt kezdte oldani az alkohol és ott keletkezik valamilyen folytás?
Előzmény: chgergo (3519)
chgergo Creative Commons License 2008.07.29 0 0 3519
Toledo 1.9 TDi 90 LE. Most kb úgy megy, mint a korábbi 1.9D 64LE-vel. Az érdi emelkedőn ill. felhajtón egész pontosan "mérhető" ez a gyengülés.
Füstölésről nem tudok nyilatkozni, az eddig sem volt.
Előzmény: Kutyka (3515)
killmark Creative Commons License 2008.07.28 0 0 3518

köszönöm!

egyébként közben eszembe jutott hogy van családtag akinek vegyipari cége van.

Előzmény: BarG (3517)
BarG Creative Commons License 2008.07.28 0 0 3517

Hadd legyek még egy kicsit konkrétabb:

soha senki se ejtse ki a száján, hogy üzemanyagnak kell, vagy üzemanyag adaléknak. Mert akkor jövedéki termékről lesz szó és annak következményei vannak - jövedéki adót kéne fizetni utána. Kell egy túlbuzgó egyén, aki akár csak hall az ügyről és máris kész a baj.

 

GREENPLUS-szal kapcsolatban volt egy érdekes esetem - vettem egy flakonnal (akkor még nem tudtam mi is az) számlával etc. Aztán meg beidéztek a VPOP-ra, mert a cég nem fizette meg a jövedéki adót, amit minden üzemanyagra meg üzemanyag adalékra kell fizetni. Jegyzőkönyvet vettünk fel, hogy honnan ismertem meg a céget, meg mire használtam fel az üzemanyag adalékot. Itt véget is ért részemre az ügy, hogy aztán a céggel mi lett, nem tudom. Vagy két éve volt, azóta újabb infot nem kaptam.

Előzmény: BarG (3516)
BarG Creative Commons License 2008.07.28 0 0 3516

http://www.csepp.hu/termlis.htm

 

Van itt is minden ...... csak ésszel, ha kérhetném, mert tartok tőle, hogy eldugulnak a források, ha eszetlenül betámad valaki. Aminek előbb - utóbb megvan az esélye .....

üdv

 

IPA adagolás: nézd meg, hogy a GREENPLUS-t hogy kell adagolni (az is tiszta IPA), vedd meg tizedáron vegyszerboltban vagy a fenti helyen, adagolhatod az előírás dupláját - tripláját is, többet nem érdemes.

Előzmény: killmark (3510)
Kutyka Creative Commons License 2008.07.28 0 0 3515
25%-nál nem éreztem gyengülést problémák 30% felett, egézen pontosan 33.333333stb %-nál jelentkeztek. Ekkor 1/3 arányban kapta az E85-öt.
Ha gyengülést érzel, akkor szerintem csökkentsd az arányt, mert óhatatlanul jobban fogod nyomni a gázpedált így a túlfogyasztás garantált.
A hétvégén ismerősömet vezettem a budapesti forgatagban. Hűségesen követett és beszámolt arról, hogy a régebben gázadákor jelentkező füstölésem gyakorlatilag megszűnt. Én ezt is a keverésnek tudom be, mert más változás nem történt az autón.
Nekem Fiat Tipo 1.7D. Neked?
Előzmény: chgergo (3514)
chgergo Creative Commons License 2008.07.28 0 0 3514
Neked mennyit erőtlenedett a motor az E85-től? Nálam érzésre pont annyi ló hiányzik, mint amennyi az E85 részaránya. Pedig csak 25%-kal próbáltam. Fogyasztás változást egyenlőre nem tudok mondani, még csak 150km-nél járok.
Előzmény: Kutyka (3508)
naox Creative Commons License 2008.07.28 0 0 3513
mar megint keveritek az ateszterezest (ami egy kemiai reakcio), es az egyszeru keverest/adalekolast. A glicerin nem oldva van az olajban, hanem kemiailag kotve!
Előzmény: killmark (3512)
killmark Creative Commons License 2008.07.27 0 0 3512
nem tudom ki hogy teszteli,én próbáltam összekeverni étolajjal.szépen ül a tetején,nem keveredik vele.
Előzmény: .psp (3511)
.psp Creative Commons License 2008.07.27 0 0 3511
Miért???

25-30 % os E85 tel szépen végbemegy a folyamat kiválik a glicerin meg minden dzsuva. ( jó kell hozzá Naoh is de a szag redukálódik!
Előzmény: killmark (3510)
killmark Creative Commons License 2008.07.27 0 0 3510

etanol gyakorlatilag kilőve

ami az olvasottak alapján megoldást jelenthet,az az ipa.

már csak az a kérdésem hogy mennyibe kerül /liter,hol lehet kapni,és milyen arányban kell (lehet)vele higítani az étoilt?

Kutyka Creative Commons License 2008.07.27 0 0 3509
Lehet, hogy ökörség az egész, ahogy mondod... nekem a 30Ft megtakarítás is számít és lesz az még több is, ha emelkedik a Diesel ára.
Azért keress rá az E15 kifejezésre google-ban és nézegesd mennyi oldal foglalkozik ezzel az ökörséggl... :/
Előzmény: odourizing (3507)
Kutyka Creative Commons License 2008.07.27 0 0 3508
Rendes benzinkútnál először töltöm bele az E85-öt, kifizetem aztán a gázolajat rátöltöm ugyanarról a kútfejről. Fizetés és már kész is. Nincs pancsolás, kevergetés, vegyészkedés, kosz, bűz, stb és a legfontosabb, hogy semmilzen árulkodó szag sincs.
Előzmény: hulladekegeto (3503)
odourizing Creative Commons License 2008.07.27 0 0 3507
Én nem erőltetem a bioetanolt dízelüzemanyagnak, mert szerintem is baromság, csak arra voltam kíváncsi, hogy esetleg valaki tud egy épkézláb érvet felhozni a bioetanol mellett, hogy teényleg működik dizelben és gazdaságos is. De ezzel a kis irománnyal világossá vált, hogy ökörség az egész: Gázolaj:
A sűrűsége - 0,835g/cm3

égéshője - 43MJ/kg ami. kb. 36MJ/liter

Bioetanol

A sűrűsége - 0,789g/cm3
égéshője - 26,7MJ/kg ami. kb. 21MJ/liter

36/21=1,7

1,7 liter bioeteanol energiatartalma kb. megegyezik 1liter gázolaj energiatartalmával.

Mennyiért adják most a bioszeszt? Az 1,7-es szorzóval is versenyképes a gázolajjal?

És nem tudom, mennyire tenne jót a dízelmotornak a 100 fölötti oktánszám akármivel is sűrítve, ugyanis az én autómnak már a 95-ös benzin 5-10%- ban hozákeverve étolajhoz is okozott problémákat. Rendesen puffogott tőle a motor néha és igen egyenetlenül járt, úgyhogy leszoktama benzinezésről. Nem hinném, hogy jól jönne egy motorgenerál... Szerintem a dermedést is tökéletesen lehet csökkenteni gázolajjal és indul a kocsi hidegben is dúsítóval. De egyelőre ezzel nem kell foglalkozni, hisz ma kb. 30 fok lesz és így a dermedéses szitu még várat magára. :-)
Előzmény: Uldin (3501)
naox Creative Commons License 2008.07.26 0 0 3506
"Átalakítás nélkül kapja az E85-öt?"
igen, a benzinvezetek gumicsoveit neha nezem, mast nem. Talan egy ev mulva valahogy belenezek a tankba, nem rozsdasodik-e. Kicsit mas vezetni, de osszessegeben kimondottan pozitiv a valtozas. Viszont en szinte mindig kettesben indultam, E85-tel ez nem megy, pontosabban kell kapcsolgatni, tobbszor kell visszavaltani. Csereben allo helyzetben gyakorlatilag nem hallod a motort. Sokkal szebben gyorsul, de ha nem figyelsz, akkor rangat.
Előzmény: Uldin (3505)
Uldin Creative Commons License 2008.07.26 0 0 3505

Nem tudom az E85-tel nem foglalkoztam, ha illetékes olvtárssal találkozom megkérdem.

 

>Engem a szakmai erdeklodes hozott erre a topikra, nem az "onos anyagi erdek" ;)

 

Én meg kerékpáros vagyok,  És elektromos járművön töröm az agyam.

 

A zsírok, piroolajok, pedig energetikai szempontból érdekeltek csak. De elegem lett belőle.

 

Bár egy fagázgenerátoros áramfejlesztő még kicsit piszkálja a fantáziámat, de nincs időm rá.

 

>Jo oreg VW Polo. Az E85 pedig hatarozottan olyan, mintha szivatultetest kapott volna.

 

Átalakítás nélkül kapja az E85-öt?

 

 

Előzmény: naox (3504)
naox Creative Commons License 2008.07.26 0 0 3504
felreertes! Engem a szakmai erdeklodes hozott erre a topikra, nem az "onos anyagi erdek" ;), ugyanis benzines autoval jarok. Jo oreg VW Polo. Az E85 pedig hatarozottan olyan, mintha szivatultetest kapott volna, "megfickosodott" (szinte valtozatlan fogyasztassal).
Es szinten szakmai kivancsisag, hogy milyen adalekokat hasznalnak. Hatha valaki tugggya....
(az oktanszam (cetanszam) eleg fura ugy, nem lehet ugy szamolni, hogy sulyozottan kiatlagolod a komponensek oktanszamat. De abban nyilvan igazad van, hogy par %-nal tobb (oktanszamnovelonek hasznalt) alkoholt aligha szerencses a dizelhez adagolni.)
Előzmény: Uldin (3501)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.07.26 0 0 3503
IGazából semmi sem túl jó a dízelnek amit oktánszámban mérnek. De ha már kotyvasztunk valamit, inkább legyen minél magasabb oktánszáma (ha nagy mennyiségben akarjuk használni) elvégre annál jobban sűríthető. Annál később "rúg vissza". PErsze étolajhoz azért jó ha alacsony oktánszámú cuccot keversz, mert kevés kell belőle (hamarabb begyullad a szaft). Mondjuk én 100as benyát szoktam keverni hozzá, nekem az van olcsóér. Egyébként a téli indítássegítéshez is inkább az alacsony oktánú benyát célszerű töltögetni.

Amúgy etanolt hogy öntitek hozzá? Kúton rátöltve, vagy otthon kannában kavargatva?
Előzmény: odourizing (3500)
Kutyka Creative Commons License 2008.07.26 0 0 3502

Nálam 25% E85 tartalomig fogyasztás csökkenés jelentkezett. 25-30% között alapértékek és felette jött elő a fogyasztásnövekedés. Az 57 lóerős autómnál teljesítményről beszélni egyeltalán nem érdemes, nekem teljesen mindegy, hogy 20 vagy 25mp alatt érném el a 100km/ó-t ugyanis soha nem járok annyival. Bp-en tötymörgéshez és országúton 80-nal "száguldáshoz" tökéletesen elég ami van és a literenkén 30Ft-os megtakarítás elégséges ahhoz, hogy jól érezzem magam tankolásnál :)

 

70l*323Ft=22610Ft

30l*226Ft=6780Ft

 

22610Ft+6780Ft/100l=293,9Ft 1 liter üzemanyag.

 

És bárminemű beruházás nélkül, benzinkúton tiszta kézzel gyorsan hatékonyan és véleményem szerint teljesen legálisan.

 

 

Előzmény: Uldin (3501)
Uldin Creative Commons License 2008.07.26 0 0 3501

Nem értem, miért erőlteteitek az etenolt dízelüzemanyagnak, nem hinném, hogy olcsóbb lenne a végeredmény, ugyanis mivel kisebb az energiatartalma a gázolajnál,

ugyanakkora motorteljesítményhez több kell az etanolból. Kizárólag égésjavaító adaléknak tudom elképzelni a szeszt, de talán oda megfelelőbb a tiszta IPA mert az az nyövényi olajban is oldódik rendesen.

 

Gázolaj:
A sűrűsége - 0,835g/cm3  

égéshője - 43MJ/kg ami. kb. 36MJ/liter

 

Bioetanol

A sűrűsége - 0,789g/cm3
égéshője - 26,7MJ/kg ami. kb. 21MJ/liter

 

36/21=1,7

 

1,7 liter bioeteanol energiatartalma kb. megegyezik 1liter gázolaj energiatartalmával.

 

Mennyiért adják most a bioszeszt? Az 1,7-es szorzóval is versenyképes a gázolajjal?

Előzmény: odourizing (3500)
odourizing Creative Commons License 2008.07.25 0 0 3500
Sejtelmem sincs, de valaki itt azt írta, hogy vaalmi sűrűbb motorolajat használ. Viszont a kérdés az, hogy az etanol nem teszi tönkre a motort? Az azért nem olaj, akárhogy is sűrítjük. Az oktánszáma is nagy és az nem a legjobb a dizelmotornak tudtommal. Az étolajhoz is a legajánlottabb az alacsony oktánszámú benzin, mint pl. a mosóbenzin.
Előzmény: naox (3499)
naox Creative Commons License 2008.07.25 0 0 3499
Urak, nem tudja veletlenul valaki, hogy az E85-be milyen adalekot raknak? Sejtesem szerint pl. DCI-11 korroziogatlot, meg talan valami detrgenst. Lehet ilyesmit kulon is kapni?
odourizing Creative Commons License 2008.07.23 0 0 3498
A katalizátor nem olcsó mulatság, úgyhogy valahol a vegyészetben kellene keresni a megoldást.
Előzmény: naox (3497)
naox Creative Commons License 2008.07.23 0 0 3497
a palacsintaszagert legnikabb aldehidek, mint pl. az akrolein a felelos. A szokasos kupratos katalizatorok (amik a CO-t oxidaljak) ezeket nem fogjak tovabb oxidalni (ill. nem katalizaljak a tovabbi osszidaciojukat). Kuprat-katalizatoron allitjak ugyanis elo az aldehideket az iparban a megfelelo alkoholokbol.
mennyi az osszigentartalma es a homerseklete a kipufogogaznak? Esetleg utana lehetne nezni valami manganos katalizatornak....
Előzmény: killmark (3495)
killmark Creative Commons License 2008.07.23 0 0 3495
állítólag a katalizátor nagymértékben szűri a szagot.
Előzmény: .psp (3494)
.psp Creative Commons License 2008.07.23 0 0 3494
Úgyhogy én inkább a használt étolaj égéstermékének szagosítására szeretnék ráállni."




Feltétlenül ird meg az eredményt. próbálkoztak itt már araoma anyagtól kezdve a deritőpoig bezárólag mindennel, de az égett szag nem változott. A metanolos cucc esetében viszont jelentős a változás szagügyileg.
Előzmény: odourizing (3493)
odourizing Creative Commons License 2008.07.23 0 0 3493
Biocucc alatt házilag, precízen szűrt, zsírtalanított étólajat értek, mert ahogy olvasgattam itt a hozzászólásokat, rájöttem, hogy semmi értelme metanollal+NaOH-val meg egy hordós, szivattyús BDP-vel kínlódni ha a végeredmény nem garantált és ha garantált is, akkor még lúgos és savazni vagy mosni kell, ami + szenvedés. MIndemellett a ketyere még fel is robbanhat a metanol miatt és akkor még nem említettük a mérgező gőzöket-gázokat. Úgyhogy én inkább a használt étolaj égéstermékének szagosítására szeretnék ráállni. Van erre vkinek valami jó ötlete, hoyg hogyan lehetne reakcióba léptetni gázolajjal, motorolajjal vagy valami kőolaj származékkal úgy, hogy maximálisan csökkentsem a palacsinta és egyéb finomságok szagát. Hevítés közbeni hozzákeveréssel nem értem el semmiféle eredményt. Azt gondoltam, hogy ha étolajat forralok és eközben megküldöm egy kis gázolival meg motorolajjal, akkor valamilyen szinten "egybekelnek az anyagok" :D De nem így lett vagy legalábbis nem csökkent a palacsinta szag. De akkor miért van az, hogy ha mondjuk halat, vagy kolbászt sütnek az étolajban, akkor az égéstermék is hal és kolbász szagú lesz, még akkor is ha agyon szűröm és zsírtalanítom alkohollal?
Előzmény: naox (3468)
selgir Creative Commons License 2008.07.23 0 0 3492
észrevettétek hogy ujra lefelé megy az akksik ára??? ha marad a tendencia télire végre beujíthatok egyet:)
selgir Creative Commons License 2008.07.23 0 0 3491

öngyulladás tipikus esete??? :)

 

a hengerfejen lerakódott retek izzik, mint állat, oszt begyújtja a sürített keveréket, össze-vissza időpontban... ezért csilingel. vagy a túl kis hőértékű gyertya tud ilyet okozni.

Előzmény: hulladekegeto (3490)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.07.22 0 0 3490
Nem úgy van, hogy levegőt szív (dugattyú le) , majd sűrítéskor befecskendez (dugattyú fel), sűríti a keveréket, majd begyullad, majd "terjed az égés" vagy hogymondjam (dugattyú le, ugye ez a hasznos ütem), majd kipufog (dugattyú fel).
Én úgy tudtam, hogy pont azért gáz pl. a benzin, mert nem tűri a sűrítést, a dugattyú nem tudja a keveréket összesűríteni, mert nagyon korán begyullad, és visszarúgná a dugattyút mielőtt az elérné a hengerfej felső részét. Hiszen ilyen magas kompressziónál mint ami a dízelmotorban van, minden begyullad ami ég, csak a gázolaj és tsai "megvárják" a sűrítést, a benya meg már egyből gyullad...

Ugye ezért van, hogy benzines kocsiban gyújtás nélkül is tud kicsit "járni a motor" (persze terhelés nélkül). Pl. volt egy tré benzines unó alattam egy ideig, ott volt olyan, ha elvettem a gyújtást, a motor nem állt le egyáltalán, csak csörgött. PErsze ha menni akartam volna vele, egyből leállt volna, így viszont képes volt járni akár 2 percig is. Gyújtást visszaadtam rá (nem indítóztam!) ment újra minden szépen.
De javítsatok ki ha tévednék
Előzmény: 409 (3488)
Kutyka Creative Commons License 2008.07.22 0 0 3489
Közlekedni nem tudok vele, mert egy üdítőitalos palackban van a keverék, a csövek is alig érnek el, de igazából ezt az arányt már én is lerobbanás veszélyesnek gondolom, nem is mernék elindulni vele messzebbre. A gázkart huzigálom a motortérben felpörög rendesen, a hangja elég kopogós lesz, de hallásra nem marad ki egy henger sem. Persze mindez akkor, ha a dúsító/hidegindító kar ki van húzva. A fogyasztásnövekedéssel kapcsolatban azért érdeklődtem, mert úgy tűnik nagyon fogy a nafta az üvegből, noha a visszafolyó ágat is ide küldtem vissza természetesen. Azért is aggodalmaskodom, mert fáradt motorolajjal már vált értelmetlenné a kísérletezésem, amikor olyan mértékben emelkedett a fogyasztás, hogy nem volt rentábilis az egész.
Amit most 100%-os megoldásnak érzek az 25-30%-os keverés, ott semmilyen fogyasztásnövekedés nincs és karral tökéletesen indul a kocsi.
Úgy vélem ez már így is jelentős spórolás.
Előzmény: hulladekegeto (3487)
409 Creative Commons License 2008.07.22 0 0 3488

"bár jobban tűri a kompressziót mint a benzin, de bizonyos mennyiség fölött előbb robban be minthogy össze lenne sűrítve nem?"

A diesel csak levegőt sűrít!!!!!! Az üzemanagot ebbe az összesűrített levegőbe fecskendezi, pont akkor, amikor már égnie is kell, tehát nem tud előbb meggyúlladni mint kell. Viszont az E85-nek magas az oktánszáma, ami miatt rossz az öngyúlladási képessége, így valószínűleg ugyanaz lesz a gond vele mint amikor sok benzin van a gázolajhoz keverve.
Előzmény: hulladekegeto (3487)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.07.21 0 0 3487
Nem akarok kötekedni de nem túl sok az a 70%? Csak azért kérdezem, mert, bár jobban tűri a kompressziót mint a benzin, de bizonyos mennyiség fölött előbb robban be minthogy össze lenne sűrítve nem? Ezáltal "szétkalapálja" a mocit nem?

De ha valóban működik 70%-al is, azt örömmel hallom :)
Egyébként csak alapjáraton próbáltad az autót, vagy mentél is vele? Nyomtad-e neki?

Félig off; valaki szagolta már a soroksári tesco-s etanolt? SZámomra szagra teljesen ugyanolyan mint a benzin, csak az orromat marta de nagyon.
Kutyka Creative Commons License 2008.07.20 0 0 3486
Köszönöm, ezek értékes információk, ezekszerint a túl híg anyag is lehet gond... megpróbálom pár% Tesco-s motorolajjal sűríteni.
Előzmény: 409 (3485)
409 Creative Commons License 2008.07.19 0 0 3485

Ja, ha az alapjáratot nem emelős fajta az a hidegindító, akkor nem befolyásolja a fogyasztást. Az alapjárat emelős sem számottevően.
Előzmény: 409 (3484)
409 Creative Commons License 2008.07.19 0 0 3484

A hidegindító max annyit csinál, hogy megemeli az előtöltést ~4°-kal, de ez nem a teljes karakterisztikát viszi el, csak a szabályozás alappontját tolja feljebb. Tehát gyakorlatilag csak alapjáraton érvényesül a + előtöltés.
Az E 85 lényegesen hígabb folyadék a gázolajnál, így elképzelhető, hogy kisebb a háznyomás alacsony fordulaton mint gázolajjal, ebből meg kisebb előtöltés következik, mivel az előtöltést a háznyomás szabályozza. A háznyomás meg arányos a fordulatszámmal. Aztán a fene tudja, hogy hogyan hajlandó égni az E85 szegénykeverékes környezetben.
Előzmény: Kutyka (3483)
Kutyka Creative Commons License 2008.07.19 0 0 3483
409-hez intéznék kérdést, de mások véleményét is szívesen venném.

Régebben megvitattuk az öreg Diesel autókon a dúsító/nem dúsító kar kérdését.
MOst az elnevezéstől függetlenül érdeklődnék Tőle, hogy teljesen kihúzott karral vélerménye szerint jelentkezik-e túlfogyasztás, ha igen, kb hány % lehet.
Én már ott tartok E85-tel, hogy 70%-kal is jár a motorom rezzenéstelenül, de tövig ki kell húzni ezt a kart a tökéletes járáshoz, ellenkező esetben rángat és füstöl. A tankba 70%-os arányt nem mertem beleönteni, egy PET palackból táplálom a rendszert, ezért nem tudok fogyasztást mérni.

hulladekegeto Creative Commons License 2008.07.18 0 0 3482
Vizsgálhatják, de akkor is ez egy paradoxon mióta Úniós tagok lettünk.
Tök8 mit tankolok, ha az a valami másik országban engedélyezett.
Előzmény: odourizing (3466)
Uldin Creative Commons License 2008.07.18 0 0 3481


>Sztem parasztvakítás.

Nem tudok semmit. Mások is kerestek egy szappanfőző kisiparost. Nem tudok semmit róla. És a szappanjáról sem.

 

Mit mondjak, a szappan az szappan. Ha van benne egy kevés glicerin, akkor nem szárad ki a bőröd. A dögzsírból meg max. sztrádamosót lehetne csinálni, de eszem nincs hozzá.

 

Az igazi jó szappan a háziszappan, az kiszedi a foltot a ruhádból, és leszedi az olajat a kezedről. A kiskunok Dorozsma környékén azt állítják, hogy a jó háziszappanba kell egy kis por is a szikes pusztából a Sziksóstó mellől, attól fényes lesz a hajuk is....

vagy kihullik mindegyszálig :-)

selgir Creative Commons License 2008.07.18 0 0 3480
én a selgir-MOL kóperációt használom, a biofiltert kihagyom:))
Előzmény: 409 (3469)
.psp Creative Commons License 2008.07.17 0 0 3479
"vagy folyékony szappant, "

Apropó. Az ökonetnek van valami csodásitott folyékony szappanja, 800 ft fél liter, de dettó ugyanazok az összetevői mint a teszkós , vagy más folyékony szappannak
.
Sztem parasztvakítás.


Itt gyártják Szegeden, "világ szabadalom" Tudsz róla valamit?

Előzmény: Uldin (3478)
Uldin Creative Commons License 2008.07.16 0 0 3478

>Nem semmi!

 

Miért?

net + guugli -> mindent megtalálsz.

 

Nem az a lényeg mit gyártasz, hanem, hogy el tudod-e adni?

 

>De legalábbis csodamosóport.

 

Lehet, én inkább, dögzsírból cipőkrémet csinálnék :-) vagy folyékony szappant, csak csináljunk valamit.

Előzmény: Törölt nick (3477)
naox Creative Commons License 2008.07.15 0 0 3476
koszi, elmelyedek benne....
Előzmény: Uldin (3473)
Hpg Creative Commons License 2008.07.15 0 0 3475

"1010 es .kaptam egy Zeg-i klubtárstól egy flakonnal."

 

Hihetetlen... Pedig tényleg régóta nincs már. De profi cucc volt mindegyik.

Előzmény: killmark (3456)
Uldin Creative Commons License 2008.07.15 0 0 3474

Szereintem amiről írtál az nem biodízel, hanem biogázolaj lehet.

 

Magyar fejlesztés Dr Hancsók Jenő vezetésével hozták létre a technológiát. A ha jól tudom a MOL gyártóüzemet is épített a technológiára. Ez teljesen más dolog, mint a biodízel ezt bizony nem lehet pancsolással előállítani.

 

Előzmény: 409 (3469)
Uldin Creative Commons License 2008.07.15 0 0 3473

>milyen adalekokat hasznalnak?

 

Hirtelen csak 2 probléma jut eszembe a metilészter stabilitása, bomlás közben szabad zsírsavak keletkeznek.

 

Valamint, ami ennél nagyobb probléma a hidegfolyási tulajdonságok javítása a metilészter, kolloid rendszerként viselkedik a nagyobb szénatomszámú telített zsírsavak-metilészterei hajlamosak kikristályosodni, a kialakult kristályosodási gócokra a hőmérséklet csökkenésével szépen pehely formában kikristályopsodik az észter, és rontja a hidegfolyási tulajdonságokat, eldugítja a szűrőket stb...

 Dr Kovács András könyvében dermedésgátlónak írja a poli-metakrilátot, sztirol-maleinát, etilán-vinil-acetát alapú folyásjavító és dermedéspont javító adalékot. Az adalékot egyenletesen kell eloszlatni a biodízelben, melegen kell bekeverni és legalább 30percen át kevertetni. Az adalék polimer szénlánca megakadályozza a kristálygócok továbbfejlődését.

 

Az irodolmat átküldtem neked pdf-ben. Az adalékokról a 97-99. oldalig van egy rövid leírás.

 

A szabvány is megtalálható a 117. oldalon FAME üzemanyag követelmény:

MSZ EN 04214

 

A használt zsiradék begyűjtéssel foglalkozó cégek csak fizikailag tisztítják az olajat, víztelenítés winterezés, fagyasztás utáni hidegszűrés. Ezzel a módszerrel drasztikusan csökkeneteni lehet a a szabadzsírsav tartalmat. Ennek ellenére könnyen előfordulhat nem a legjobb a minőség.

 

>kb. hany szazalek a hasznalt olaj aranya?

 

A használt anyagot összekeverik a nyers növényi olajjal, de azt ne kérdezd milyen arányban, nem tudom most mi a gyakorlat. De az biztos, hogy arra kínosan ügyelnek, hogy a jódszám a szabványon belül maradjon.

 

MSZ EN 04214:  A jódszám nem lehet nagyobb Max. 120 g/100g.

Az az érdekes, hogy erre korábban a németeknél is haraptak, nevezetesen, hogy az élelmiszer alapanyagot ne füstöljék el a motorokban. Most nem tudom mi a helyzet.

 

Hogyan bannak el a szabad zsirsavakkal?

 

A biodízel gyártásnak az első lépése az alapanyag finomítás a nyers növ. olaj és használt olaj keveréket finomítják. A finomítás módszere technológia függő, lényege a savtalanítás és foszfatid mentesítés. Ezeket a lépéseket nem igazán lehet kihagyni, ugyanis gazdaságossági szempont miatt extrahált nyersolajat célszerű alkalmazni, az extrahált olajnak magas a szabadzsírsav tartalma, viszont egyszerűbb foszfatid mentesíteni.

 

Rengeteg eljárást kitaláltak: A pdf irodalomban találsz pár leírást, Henkel eljárás, CD process, AT-technik process, KUKK process. A neten találni lehet még ezer féle komplett biodízel technológiát, az osztrákoknál említésre méltó a BDT, ők megcsinálták a nagynyomású szuperkritikus technológiájukat. Westfalia is kidolgozott egy módszert, stb..stb..van rengeteg leírás.

 

A finomításra is van szuperkritikus módszer.

 

Nyálkátlanításra Tetra Laval módszer, Wetfália Separátor speciális módszere magas foszfatid tartalmú olajokra, Unilever szupernyálktlanítási módszer. Enzi Max enzimes hidratálás. Stb.. had ne részletezzem őket.

 

Savtalanítás:

A legegyszerűbb megoldás lúgos oldatokkal végzett savtalanítás.

Töménylúgos és híglúgos savtalanítási módszer, szódás savtalanítás, De Lavar Sort Mix DLSM módszer, Soda-Ash eljárás, Oldószeres savtalanítási eljárások pl. etanollal extrahálják, desztillációs savtalanítás ezt nevezik dezodorálásnak. Nem részletezem.

 

Hogy melyik módszert használnak, alapanyag és technológia függő.

 

Előzmény: naox (3472)
naox Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3472
milyen adalekokat hasznalnak?
kb. hany szazalek a hasznalt olaj aranya? Hogyan bannak el a szabad zsirsavakkal? Vagy azokat kifagyasztjak?
Előzmény: Uldin (3471)
Uldin Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3471

A pancsolt és profi anyag között lehet egy nagy eltérés, még akkor is ha tökéletesen átészterezik, és eltávolítják belőle a lúgos glicerines metanolos mocskot. Ez az eltérés az adalékanyagok hiánya...

 

A használt olajnál még jöhet egy olyan jelenség is, hogy a hevítés hatására a kettőskötések elcsúsznak, megváltozik a helyük. Valamint a peroxid számban is lehet eltérés.

 

A standolajoknál pl. lenolaj kencénél használják a módszert, hogy az olajat egy időre túlhevítik 250 fokon tartják. Utána könnyebben polimerizálódik oxigén hatására.

 

Általában a használt olajat bizonyos százalékban összekeverik a repceolajjal utána átészterezik a keveréket. A használt napraforgó olaj mennyisége attól függ, hogy a keverék jódszáma még a szabványon belül maradjon. 

Előzmény: 409 (3469)
naox Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3470
a hangsuly a hazilagos pancsolason volt....
Előzmény: 409 (3469)
409 Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3469

"mas kerdes, hogy a hazilag pancsolt FAME korantsem ugyanaz, mint a gyari, plane ha hasznalt olajbol keszul, "

Az osztrák biodiesel elég nagy %-ban magyar/horvát _használt_ étolajból készül!!
( Biofilter-MOL "koperácio" )
Előzmény: naox (3463)
naox Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3468
biocucc alatt (legalisan tankolt) biodizelt ertesz, vagy hasznalt olajat? Oszinten megmondom, az utobbi ellen szvsz nem baj, ha fellepnek. Nem az adovonzat miatt, hanem a korny szennyezes okan.

Tudtok olyan esetrol, hogy FAME miatt barkit megbuntettek volna?
Előzmény: odourizing (3466)
Uldin Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3467
Ja, ja. Anno, az olajszőkítési perek idején az analitikán is mentek a hatósági mérések, a tömegspektrométeres kromatográffal nézték a mintákat.
Előzmény: naox (3465)
odourizing Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3466
Ha megérzik a biocucc szagát, akkor mintát vesznek és bevizsgálják, legyen szó fuvarozóról vagy magánszemélyről.
Előzmény: naox (3465)
naox Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3465
mivel ugyis kevernenk a dologt dizellel, igazabol a GC vizsgalat donti el, hogy mi van a tankban, elegyre a jodszam nem sokat mond. GC-n pedig latszik, hogy milyen olajbol, milyen technologiaval gyartottak az esztert. De nem hinnem, hogy ezzel foglalkoznanak maganszemelynel (fuvarozoknal, tszeknel persze rendszeresen).
Előzmény: Uldin (3464)
Uldin Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3464

Bizony pöttyet az is büdös. De a szag az nem számít, mivel azért nem büntethetnek meg, hogy málna illat jön a kipufogóból. Viszont, ha mintát vesznek a tankból akkor bizony le lehet bukni a biodízellel is, ha az anyag nem szabványos biodízel.

 

Az MSZ/T 2056 szabvány már nem érvényes, de azt nézegettem annak idején, nos e-szabvány szerint csak a repcéből készült biodízel jódszáma felelt meg a szabványnak. A jódszámmal  különítették el az élelmiszeripari célra gyártott napraforgó olajat, az ipari repceolajtól. Amióta megjelentek az un. duplanullás repcefajták, melynek olaja nem tartalmaz erukasavat és alacsony a mag glükozinolát tartalma ezeket a fajtákat élemiszeripari célra is hasznosítják a magas erukasv tartalmú fajták az ipari olajak. A repce jódszáma 92-109, a napraforgó jódszáma pedig 115-136, szóval ha laborba kerül a minta azonnal kiderül, hogy napraforgó olaj-metilészter hajtotta a járgányt.

 

A jódszám megmutatja az olajban lévő kettőskötések átlagos számának a mennyiségét. Az olajat jóddal reagáltatják, és a jódfogyásból számolják a jódszámot, ami az olajra jellemző.

 

A régi szabvány lehetővé tett a repceolajhoz 10%-ban hozzákevert napraforgó olajat, vagy használt olajat, nem tudom most mi a helyzet, nem tudom honnan lehetne letölteni az új szabványt: MSZ EN 14214:2003

Előzmény: naox (3458)
naox Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3463
"Én úgy tudom, hogy köteles vagyok hitelt érdemlően igazolni, hogy pl. Ausztriában tankoltama BD-t."
Ez eleg fura lenne. Nem igazan latom, hogy mire hivatkozva buntetnenek meg. A bizonyitas a hatosag feladata. (mas kerdes, hogy a hazilag pancsolt FAME korantsem ugyanaz, mint a gyari, plane ha hasznalt olajbol keszul, igy a szakertoi vizsgalat egyben bizonyitek is.) Mongyuk kivancsi lennek, hogy indult-e eljaras valaki ellen BD miatt....
Előzmény: odourizing (3460)
Uldin Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3462

>habár egészben el sem tudtam volna hozni,

 

Úgy volt megcsinálva, hogy fő darabokra pár perc alatt szét lehetett szedni, és lekapni a tetejéről a tartályokat. Ez tisztítás szempontjából is előnyös és azért is, hogy ne rondítsa a látképet, ugyanis valóban minden látogató megcsodálta, és tippelgetni kezdtek, hogy mi lehet az a ronda tyúkhálós hordókreháció.

 

A szivattyú 1 ponton volt alátámasztva és hollanderekkel volt felfogatva öntartó módon. Használat után kitekertem a hollandereket és lekaptam a szivattyút, mosószeres vízzel átöblítettem, kiöblítettem, lecsorgattam megszárítottam. Ezt a kis szertartást érdemes megcsinálni, a bronzlapátnak és a szimeringnek így megnövelhetjük az élettartamát.

 

Nézd meg a megboldogultról készült fotókat láthatod a hollandereket a tartály alatt és a szivattyúnál és a leeresztőcsonkoknál. Tehát szétszedhető volt a kicsike.

 

O-ringes hollandert nem szabad beépíteni, mert szétrohad az o-ring, hacsak ki nem cseréled vitongumira. Mezei víz, vagy gázcsövekhez használt hollander megfelelő, a gumitömítést ki kell cserélni fiber tömítésre.

 

Azért szedtem miszlikre, hogy átnézzem a csapokat egyebeket, történt-e károsodás, aztán elkunyerálták tőlem az alkatrészeket. És szerelvényeket sajnálok a szeméttelepre kidobni.

 

A baloldali tartály eredetileg vizes mosótartály volt. A mosóhoz  tartozott a kis membránszivattyú amit a PE kanna mellett látsz. Vagy többlépcsős észterezésnél is használható glicerin leválasztónak. Vagy az alkoholát bekeverésnél a 2 tartály között billegtetni lehetett az anyagot. De valóban 1db tartállyal is megfelelő eredményt lehet elérni. Ilyenkor reaktorként üzemeltethető és a gyors ülepedés érdekében elfektetett hordóban érdemes ülepíteni az anyagot. Kunhegyesen ilyen elfektetett hordószerű szeparátort alkalmaztak(nak), ott folyamatos (de lassú) az elválasztás.

 

A keverésnek több módja is van.

 

a) Belógatsz a tartályba egy keverőszárat a megfelelő keverőfejjel, fordulatszámtól függ a fej típusa. A tartály belső falára kis szárnyakat, lapátokat kell szerelni, hogy ott örvények jöjjenek létre. Ha a szárnyak nincsenek ott, előfordulhat, hogy a folyadék forgásba jön de nem nagyon keveredik. Ennél a megoldásnál általában hajtóműves robbanásbiztos motort kell használni, lehetőleg külön csapágyazott szárral, ami piszokdrága. 80-200eFt. A langyi gőzök is felfelé szállnak, ezért nem érdemes spórolni, robbanásbiztosan kell szerelni.

 

b) statikus keverés szivattyúval és venturi keverővel, valamint a nyomóoldalon statikus keverővel. Erről írtam már egy korábbi hozzászólásban, keresd meg! Ez a legegyszerűbb megoldás és a keverési arány is finoman beállítható. Folyadékgyűrűs centrifugálszivattyú kiváló a feladatra. Kínai verzióban párezer forintért megvásárolhatod kerámia tömítéssel, bronz lapáttal, viton szimeringgel szerelve. 80 fokig problémamentesen bírja a meleg nedvet. A szimeringje, pedig olaj és észterálló. Ezt a példányt, amit kibontottam a gépből majd szétkapom, kiváncsi vagyok történt-e valami elváltozás, kicsit csöpögött már szegényke. Ha profi szivattyút szeretnél használni a Grundfos saválló CR, vagy titánlapátos CRT sorozatot ajánlom. 400eFt-1 millióFt  között kapsz is rá ajánlatot.  

 

>Nem értem, hogy miért BarG-t kell kérdeznem a dologról, hiszen te is azt használtál, nem?

 

Én leírtam honnan rendeltem, az Erdőkémiától.

http://www.nekkft.hu/

 

Hígítók oldószerek gyártásával is foglalkoznak.

 

Regenerált metanolt is gyártanak nagyon olcsón ezt rendeltük. De, csak akkor lehet rendelni tőlük, ha saját szükségletre, nem használják el az anyagot. Egy ideje már nem szállítanak. Ez az egyik, a másik, meg az, hogy akárkinek nem adnak.

 

1, 5letem lenne ez ügyben, a salakmotorok üzemanyaga metanol, valahonnan beszerzik, vagy modellmotorokban is használatos.

 

Beleugrottunk páran egy nagynyomású észterező fejlesztésébe, előtte tárgyalások okos emberekkel, sikertelen pályázat, tudományos oldallal konzorcium, kiskutyafüle, tökölés, beleöltünk egy valag pénzt, majd a projekt befuccsolt, az osztrákok piacra dobták a nagynyomású rendszerüket...ennyi. Aztán agyaltam, használt olaj hasznosításon és ennek kapcsán lett összedobva a kis szutyok hordós cucc, kipróbáltam pár dolgot. 1 nap alatt össze lehet dobni. Ronda is, meg hitvány is, de működik.

 

Azon filozofáltam, hogy veszek egy dízel aggregátort, leteszem egy ipartelepen ahol kevés a villany és szépen átészterezett használt olajból csinálunk villanyt.

 

Osztrákoknál, olaszoknál ezt akkoriban megcsinálták, gondoltam van itt elég szutyok olaj. De ebből se lett semmi, jelenleg 110Ft-ot ér literenként a tisztított használt olaj, kár lenne a villannyal vacakolni, osztrákok, németek, szlovákok elviszik, biodízelt gyártanak belőle. A zsíros szmötyivel, talán még lehetne valamit kezdeni. Ha lenne rá befektető.

Előzmény: odourizing (3459)
.psp Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3461
." Szóval, szerintem ha kimennék Ausztriába és ott tankolnék BD-t és elkérném a blokkot, amit bemutatnék piszkálódás esetén, akkor is b***akodnának rendesen, hogy pl. nem érvényes, nem hivatalos vagy csak egyszerűen hamis a blokk vagy akármi. Szóval az egyetlen jó megoldás az észerevétlenség."


Én rendszeresen járok ausztriába és biodieselt tankolok legálisan.
Az érthetetlen egy vámmentes unioban hogy miért üldözik a bio-t amikor minden Eu tagországban szabadon tankolható. Az RME repce metilészterről nem is beszélve.

Mitszólna valamelyik főrendőr ha Eisenstadtban az osztrák csendör leeresztetné a tankjából az üzemanyagot, mert nem fizetett ausztriában jövedéki adót utána, (és tényleg igaza lenne ha olyan F.sz lenne mint a magyarok).
Előzmény: odourizing (3460)
odourizing Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3460
Ez itt nem demokrácia, csak annak nevezik, ez inkább diktatúra és azért büntetnek, amiért csak akarnak. Én úgy tudom, hogy köteles vagyok hitelt érdemlően igazolni, hogy pl. Ausztriában tankoltama BD-t. Meg tulajdonképpen az lenne a sél, hogy ne lehessen érezni a BD szagot és ne kelljen igazolgatnom semmit. Az Eu-ba pedig nem azért léptettek be minket, hogy nekünk jó legyen, ennek inkább gazdasági és egyéb okai vannak, amiket még csak nem is sejtünk. Én azt vettem észre, hogy itt nem igazán érvényesek az EU pzitív hatású törvényei. Pl. a vámmentesség, lásd: szlovák vagy egyéb rendszámú autó. Ha nem fizetsz regadót, bűnöző vagy, ha meg jövedéki adót nem fizetsz, akkor kb. egy gyilkossal említenek egy lapon, vagy annál is rosszabb, mert a gyilkos, rabló, betörő, vagy lakott területen 130-al száguldozó kannibál, aki nem fizet sem adót, se biztit, ráadásul a Ladája vagy BMW-je sincs éppen KPM képes műszaki állapotban nem az "államot károsítja", úgyhogy az nem érdekes, csak az, aki szeretne néhány Ft-al olcsóbban autózni, mellesleg betartva a KRESZ szabályait, na az az igazi bűnöző. Szóval, szerintem ha kimennék Ausztriába és ott tankolnék BD-t és elkérném a blokkot, amit bemutatnék piszkálódás esetén, akkor is b***akodnának rendesen, hogy pl. nem érvényes, nem hivatalos vagy csak egyszerűen hamis a blokk vagy akármi. Szóval az egyetlen jó megoldás az észerevétlenség. Tehát ha a BD-nek is van észrevehető szaga mondjuk 50%-os gázolis keverés esetén, akkor nem sokat ér a vesződés. De ha ebben a százalékban még nem feltűnő a szag, akkor megéri nagyjából szerintem.
Ja, tegnap azt hallottam, hogy hamrosan 400 Ft lesz a gázos olajka. :-( Az már a durvánál is durvább.
Előzmény: naox (3458)
odourizing Creative Commons License 2008.07.14 0 0 3459
Szia!
Kár, hogy szétszedted a szerkentyűt, habár egészben el sem tudtam volna hozni, biztosan érdekelt volna egy-két emberkét, hogy mi is van a platón és nem biztos, hogy örültem volna a reakciójuknak. Azt mondjuk megköszönném, ha ellátnál tanácsokkal vagy vmi leírással ha egyszercsak nekiállok építeni egy ilyen BDP-t. De ez a 2 hordós szivattyús dolog számomra teljesen ismeretlen. Szereztem néhány leírást, de ott csak 1 tartály volt leeresztő csapokkal, keverővel meg fűtőszállal. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy mire való a szivattyú meg a 2 db tartály. Az egyik az ülepítő tartály és a szivattyúval emeled át a reakciós tartályba a szmötyit?
De tulajdonképpen amíg nincs metanol, addig felesleges is bármit építenem, nem? Nem értem, hogy miért BarG-t kell kérdeznem a dologról, hiszen te is azt használtál, nem? Vagy meg leeht oldani mással is? Olvastam, hogy a másik megoldás az etanol+ KOH kenerék, de hol lehet kapni KOH-ot? Mellesleg azt mondják, hogy a metanol+NaOH buli sem egyszerű, az etanol+KOH pedig végképp nehézkes. Az pedig remélem, hogy csak egy baromság, hoyg a használt cuccost nem lehet BD-é alakítani, mert a yuotube-os felvételeken kb. gépzsír szerű szmötyiből lesz BD. És a leírások, amiket szereztem, csak annyit írnak, hogy a használt cuccnál több lúg kell és kész, ehhez előbb teszteket kell csinálni lombikban és ennyi. De akkor hol lehet beszerezni metanolt vagy KOH-ot?
Üdv!
Előzmény: Uldin (3457)
naox Creative Commons License 2008.07.13 0 0 3458
"megéri vegyészkedni az étolajjal? Úgy értem, hogy a biodízel égéstermékének valóban nincs olyan szaga, mit az étolajénak?"
Ha biodizelt talalnak a tankban, akkor nem nagyon tudnak megbuntetni, hisz az lehet legalisan, pl. tankolhattal az osztrakoknal. Nem vagy koteles eltenni a szamlat, a hataron nem kell bevallanod/leadoznod a tankban levo uzemanyagot, nem pecsetelnek az utlevelbe. Ha valami az eu egyik orzagaban legalisan forgalmazhato, akkor az (keves kivetellel) nalunk is birtokolhato. Etolaj az illegal.
Előzmény: odourizing (3452)
Uldin Creative Commons License 2008.07.13 0 0 3457

Hu, barátom dobhattál volna egy mailt, mert bizony én ma nagytakarítást végeztem, és miszlikre szedtem a szerkentyűt. Olyan jól meg volt csinánálva, hogy alig tudtam széttekergetni a szerelvényeket. A menetrögzítőt nem bántotta semmi.

 

A horganyzott szerelvények és a nikkelezett szerelvények jól szerepeltek, mert semmi bajuk nem lett a vegyszerektől, a könyökökben találtam kevés polimerizálódott lerakódást, a nikkelezett csap az alkoholátot is bírta rendesen. A réz elemek elzöldültek, a rézoxidot oldja a lúg. Ami problémát találtam az az 1 szem PE fűtéscső bekötés dupla O-ringes csatlakozásánál mindkét oldalon a belső O-ring szétrohadt, de a külsőnek semmi baja nem volt, nem is szivárgott. (Az oringes csatlakozásokat hanyagolni kell.) Az alkatrészeket tömény mosószeres vízzel szépen el lehetett mosni. A csapokat, és pneumatika csatlakozásokat már el is ajándékoztam, és a vázból egy haverom faszenes grillezőt készít majd, a többi vas, meg a szeméttelepen végzi.

 

Bocsi, tényleg fájdalom volt szétszedni a ketyerét, de nagyon útban volt, napokig nem mozdult rá senki sem.

 

Egy tanulság azért van, teljesen felesleges megvásárolni a csillogó villogó savállóból készült 1-2 milliós berendezést, mert közönséges kerti szivattyúval és vízcsapokkal, horganyzott szerelvényekkel összerakva is működik a rendszer.

 

Ha szeretnél építeni magadnak, szívesen segítek tanácsokkal. A "már szétszedett" rendszer is többször át lett variálva mire összeállt egy haszálható dolog.

 

 

 

Előzmény: odourizing (3453)
killmark Creative Commons License 2008.07.13 0 0 3456

1010 es .kaptam egy Zeg-i klubtárstól egy flakonnal.

valami fél köbméter gázolajra elég a cimke szerint.

Előzmény: Hpg (3455)
Hpg Creative Commons License 2008.07.13 0 0 3455

HONNAN szedtél bikozin dermedésgátlót??  Tudtommal már rég nem forgalmazzák. 1010 volt vagy 1030?

 

Nekünk amúgy vegyesek a tapasztalataink. Az a kiváló dermedésgátló hatás nem várható mint a parafinos gázolajoknál,  de bizonyos olajfajtákra néha van valami hatása.

Előzmény: killmark (3454)
killmark Creative Commons License 2008.07.13 0 0 3454

sziasztok!

ma próbálgattam használt étolajat higítgatni.

a bycosin nevű dermedésgátló tökéletes hozzá.

van valakinek ezirányú tapasztalat,esetleg a tényleges dermedéspontcsökkentést illetően?

odourizing Creative Commons License 2008.07.13 0 0 3453
Én megvenném azt a ketyerét, mert 20 rongy valóban korrekt ár érte. De az a probléma, hogy még mindig nem tudok metenolt szerezni, anélkül meg 0 Ft-ot ér az egész, nemde? Mert ugye a denszesz és az E85 nem játszik. Már vagy 50- szer kértem, hogy árulja már el valaki, hogy merre kapható.
Előzmény: Uldin (3444)
odourizing Creative Commons License 2008.07.13 0 0 3452
Én is abban reménykedtem néhány másodpercig, hogy lemegy majd az étolaj ára, mert amerre én lakom, ott nem rég monden felé repce sárgállott, most meg a napraforgó ültetvények vilognak minden felé. Búza csak itt-ott van. De ebben az országban ha valaminek egyszer felmegy az ára, azt még talán a Mindenható sem tudja lenyomni. Úgyhogy csak egy kósza gondolat volt az étolaj árának csökkenése, de reménykedni mindig lehet...
Egyébként meg, elárulná végre valaki, hogy hol lehet beszerezni metanolt? Mert BarG még nem igen válaszolt. Azt írta valahol, hogy PÜ-ben elküldte valakinek a választ. De hogy lehet itt PÜ-ezni?
A másik fontos kérdés, hogy megéri vegyészkedni az étolajjal? Úgy értem, hogy a biodízel égéstermékének valóban nincs olyan szaga, mit az étolajénak? Milyen százalékban kell gázolajjal keverni, hogy egyáltalán ne lehessen érezni, mert az étolajból elég 10% is és csodálatos kajaszag jön a kipufogón, lehet az új vagy használt lötty. :D
Előzmény: Uldin (3451)
Uldin Creative Commons License 2008.07.13 0 0 3451

Marha nagy luxus motorban eltüzelni az étolajat.

 

Étkezési célú étolajra gondoltam. Sajnos megfinanszírozni nem tudom. A repcét itt nem használják, bár most Martfűn repcét is sajtolni kezdtek étkezési olajnak, csak a magyarok nem szeretik a szagát, és az erukasav tartalmát is állandóan méricskélik.

 

A napraforgó olajat, meg csak a Lidli hozhatja be külföldről?

 

Úgy szaladt el az ár, hogy megugrott a búza ára, aztán a gazdáknak nem volt kedve napraforgót vetni. Kevés lett a termés, aztán így tavaly őszre elszaladt a napraforgómag ára, mostanra meg hiánycikk lett. Az étolaj árról ne is beszéljünk. Érdemesebb libazsírral főzni, pedig a libazsír valamikor luxuscikknek számított. most már a napraforgó olaj is luxuscikk lett. Eddig hidegen sajtolt repceolajjal sütöttem a krumplit. De az is elfogyott. A repcemag ára is úgy elszaladt első körben, hogy saját használatra sem érdemes nekiállni préselgetni. Hidegszűrögetni, hogy szép sötétsárga tükrös legyen. Most, hogy már szinte minden repcemagot eladtak, esni kezdett az ára. Az isten sem tudja később mi lesz. Reméljük ősszel javul a helyzet és lesz megfelelő mennyiségű napraforgó termés, az étolaj ára visszaáll a régi kerékvágásba. Bár ha egyszer elszaladt az ár, miért menne vissza. Majd eszünk zsírt. Jöhetnek az érrendszeri betegségek.

 

 

 

Előzmény: Index.hu Zrt (3450)
Index.hu Zrt Creative Commons License 2008.07.12 0 0 3450
"Nagy tételben mennyi lehet? Be kéne hozni 1-2 kamionnal. "

Hőőő ember, csak ésszel, nem biztos, hogy csak szolgálaton kívüli Golf tulajok olvasnak téged... (Remélem nincs és nem is lesz igazam. )

Van egy csomó üres kannám. Még tavaly nyárról...:)))

Előzmény: Uldin (3448)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.07.12 0 0 3449
Itt csak napraforgó van a boltokban. Nemtudom, hogy "nyomott"-e az ár, vagyis hogy az olaj veszteséges nekik, és majd a haszon bejön másutt. Ezt nemtudom

Azt viszont igen, hogy az itteni boltok (tesco is) kis fing boltok, és egyszerre amit kitesznek a polcra (nem úgy mint nálunk, hogy van 50 méternyi olaj), itt van összesen 1 méter szélesen olaj.

Nagy tételben nemtudom mennyi.

Ha meg valaki gondolkodik autós/kamionos szállításban: Egy a baj. Hogy hiába van kamionos haver/rokon, mert boltból nehéz csak úgy nagy tételt kivinnie. Szerintem termeszteni nem termesztik.

HA valaki autózni akar, szólok, hogy az Holyhead(Gb)-Dún Laoghaire(IRL) útvonal a legrövidebb, legolcsóbb, de ez is oda-vissza van vagy 60ezer ft(!) Kb ez a legdrágább része a mulatságnak, plussz üzemanyag, plusz hajókázás GB és a kontinens között (hajó időben foglalva olcsóbb mint a vonat)... néhol útdíjak...
De nyaralással/munkával összekötve nyereséges!
Előzmény: Uldin (3448)
Uldin Creative Commons License 2008.07.12 0 0 3448

Milyen olaj volt olcsó pénzért repce, vagy napraforgó? Hidegen sajtolt, vagy finomított étolaj?

 

A napraforgó étolaj most nagy buli, mert nincs mag az országban, pontosabban 630Ft 1kg olajnapraforgó mag. Igaz 1-2 hónap alatt el kell adni az olajat, mert aztán érik a napraforgó. Repce viszont van dögivel esik is a mag ára. 

 

Nagy tételben mennyi lehet? Be kéne hozni 1-2 kamionnal.

Előzmény: hulladekegeto (3439)
selgir Creative Commons License 2008.07.12 0 0 3446

na erről van szó:) árpát megeszi a birka, a birkát meg én... az olajat meg betankolom...

 

előbb-utóbb bele kell vágnom:)

Előzmény: Uldin (3428)
selgir Creative Commons License 2008.07.12 0 0 3445

nem feltétlenül csak az eladás után. a földalapú mindíg jár, de léteznek egyebek is.

 

bérmunka is saját olajjal menne:) biztos olcsóbban kijönne, mintha más majomtól venném... trakesz van!

Előzmény: hulladekegeto (3427)
Uldin Creative Commons License 2008.07.12 0 0 3444

>Nem akarom ellátni az egész országot, csak a saját szükségleteimet akarom fedezni. :D

 

Ha van egy vendéglős ismerősöd akitől kapsz heti 10-15 lityó anyagot, mire összejön a hordónyi anyag a hideg pincében szépen leülepedik a matyi. Aztán pár órát dolgozol és utána jó ideig nem kell vele vacakolni. Ebben is van ráció.

Uldin Creative Commons License 2008.07.12 0 0 3443
Most nézem van még 5-6 db 30 literes műanyag kanna. 2 collos kupakja van. Olajbegyűltésre kiváló, a fedelében van egy menetes rész, amibe betekerhető egy műanyag csap a tartalom leeresztéséhez. A csapocskák is tartozékok. Ezek a kannák olajat még nem láttak, valami szerves sav volt a kannákban, vízkezelésnél használták, vízzel kimosható a kanna. A kannákat is adom a cucchoz. Kár lenne ha a szeméttelepen végezné, a vas meg a méhtelepen.
Uldin Creative Commons License 2008.07.12 0 0 3442

Mail ment.

 

Jó hosszú az út, gondolom. .PSP-is besegít...

 

Szállításhoz a ketyere szétszedhető, a főbb csatlakozások a szerelhetőség, variálhatóság miatt, hollanderesre lett megcsinálva. A hordók is szabványosak. kicserélheted szép új hordókra ha nem tetszik ez a fedél megoldás.

 

Jelezd, ha kell a cucc.

Előzmény: Törölt nick (3441)
Uldin Creative Commons License 2008.07.11 0 0 3440
Húsz rugó sok, érte? Ebben az árban még benne van egy 100 lityós ülepítő hordó álvánnyal a konyhai matyinak, és egy 200 literes elfektetett ülepítő hordó is, persze csak alkatrésznek valók azok is...mennyire barátságos az ajánlat? Ennyiből nem úszod meg, ha alkatrészenként összeszeded.
Előzmény: odourizing (3435)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.07.11 0 0 3439
Húh srácok! Most jöttem ki írországba 5 hétre...
Étolajárak...hanyatvágódtam.

Tesco gazdaságos, 1 literes kiszerelés: 0.99euró... és nem (teher)autóval jöttem :(:(
De a nem tescós 3 literes kiszerelésnél is csak 1.20ra jön ki literje...
Nem gondoltam volna hogy európában van olcsóbbért mint pl. németország, meg olcsóbban mint a gázolaj...ja, persze jegyezzük meg, sztem itt senki nem tud arról, hogy mehet az étoil a tankba, plusz 2000 évjáratnál régebbi autó ritka...
1 db 3golf, és 1db 2es golfot láttam az elmúlt két napban, ezek voltak a helyi "öreg szutykok"
Öcsém... 230fté egy lityó cuccos...
Uldin Creative Commons License 2008.07.11 0 0 3438
Hát öcsém, ha mondtál volna valamit, már vihetnéd is. Nem szeretnélek megsérteni túl magas árral. Estére kitalálok valamit, addig licitálhattok, bocsi megyek melóznom kell, este benézek még hogy áll az árverés.
Előzmény: odourizing (3435)
Uldin Creative Commons License 2008.07.11 0 0 3437

 

A hordóba max. 100-110liter fér, belső átmérő 46cm, számold ki a magasságát  V=d^2*Pi*h/4 képletből, kb. 2 hordó magas és 1 hordó széles. A leeresztőcsap alá befér egy 10 literes étolajos petpalack. Ha túl magas, a glicerinnek használj lavórt és flex gyártmányú sarokköszörűvel amputáljad a lábait, de azért ne csípőből vágd le.

Előzmény: .psp (3436)
.psp Creative Commons License 2008.07.11 0 0 3436
mekkora méretü hely kell neki kb?

legfontosbb a magasság lenne.
köszi.
Előzmény: Uldin (3433)
odourizing Creative Commons License 2008.07.11 0 0 3435
Igazából fogalamm sincs, mennyit érnek ezek a cuccok, de nem szeretnék túl sokat költeni rá. Meg igazából nekem egy kisebb is elég lenne, úgyhogy azok a hatalmas tartályok nem is igazán szükségesek. Nem akarom ellátni az egész országot, csak a saját szükségleteimet akarom fedezni. :D Mondj egy árat, és meglátom, hogy nekem megéri-e?
Előzmény: Uldin (3433)
odourizing Creative Commons License 2008.07.11 0 0 3434
Szia BarG!
Gondolom ez a 3316 azt akarja jelenteni, hogy PÜ-ben elküldöd, hogy hol lehet beszerezni azt a faszeszt. :-) Nem tudom, hogy lehet itt PÜ-zni. De ha a mail címemre el tudod küldeni, azt megköszönném. :-) Mail: peti1890@yahoo.com
Üdv!
Előzmény: BarG (3423)
Uldin Creative Commons License 2008.07.11 0 0 3433

>És mennyi lenne az az alkatrész ár?

 

Mennyit nem sajnálnál érte? Ami érték benne, a szivattyú, a fűtőszál, hőkapcsoló, szilárdtestrelé, csőszerelvények, a többi vashulladék.

 

A ketyere működőképes, de gyorsan összegányolt kísérleti darab, pár változtatást érdemes lenne eszközölni rajta. Kiindulási alapnak, alkatrésznek jó.

 

>Ez olyan hét pecsétes titok? :-)

Az erdőkémiánál már nem adnak.

 

Kérdezd BarG-t.

Előzmény: odourizing (3432)
odourizing Creative Commons License 2008.07.10 0 0 3432
Szia! És mennyi lenne az az alkatrész ár? A másik kérdésem pedig az, hogy hol tudok metanolt szerezni?Az utóbbira még nem kaptam rendes választ senkitől. Ez olyan hét pecsétes titok? :-)
Előzmény: Uldin (3431)
Uldin Creative Commons License 2008.07.10 0 0 3431

Hulladékból összetákolt ketyere, 2 hordós verzió:

 

Tyúkhálós üveggyapotos hőszigetelés.

 

 

 

Folyadékgyűrűs centrifugálszivattyú.

 

 

Balról jobbra: Fűtőszál, hőérzékelő bekötése, állítható hőkapcsoló, szilárdtestrelés vezérlés, ledes visszajelzés, főkapcsoló látható.

 

 

Leeresztő nyílás, hőérzékelő, fűtőszál, ülepítő csonk.

 

A kísérleti szerkezet, bontás előtt áll, ha kell valakinek, alkatrészárban elviheti.

Uldin Creative Commons License 2008.07.10 0 0 3430
Kellemes illata van.
Előzmény: Kutyka (3429)
Kutyka Creative Commons License 2008.07.10 0 0 3429
Ebből a Tátorján növényből préselt, nyers olajnak milyen szaga lehet égéskor?
Előzmény: Uldin (3428)
Uldin Creative Commons License 2008.07.09 0 0 3428
Ha ipari olajnak kell, akkor az abesszín tátorjánt ajánlom, ha Isten is úgy akarja, lesz vetőmag is jövőre. A földalapú támogatást felveszed az árpára, az árpa után lehet vetni a tátorjánt, őszre beérik. Vagy ugaroltatási támogatást igényelsz a földre és ipari növényként termesztheted az ugaroltatott területen. 1 évben 2-szer vethető, mert 3 hónap alatt beérik. És nem kell áttelelnie. Olajtartalom 30-40%  2 tonnát biztos terem hektáronként, nemesített magok esetén 5-10tonna/ha-os terméseredményekről is beszámoltak (Amerika). Szárazságtűrő növény. 5% maradó olajtartalomig préselhető, (jó gép kell hozzá). A préselvény tüzelésre hasznosítható.
Előzmény: selgir (3426)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.07.09 0 0 3427
Az oké hogy saját részre termelsz olajat, meg tüzeled a maradékot, de támogatást nem csak akkor adnak, ha eladásra termelsz?
Az ötlet amúgy nem rossz, a föld értéke sem valószínű hogy esni fog...
Csak bele kell számolni az aratás költségét, a tárolás míg szárad, a sajtolás, illetve ezek közti szállítást...persze ha van traktorod meg sajtolód akkor oké
Előzmény: selgir (3426)
selgir Creative Commons License 2008.07.09 0 0 3426
filózok nagyon pár hektár napraforgón... olaj is lenne, tüzelhetnék is a maradékkal, no meg ugye a támogatás sem elhanyagolható!
Előzmény: hulladekegeto (3425)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.07.08 0 0 3425
Tesco repceolaj 410/l. :) Remélem 1-2 hónap múlva esik egy százassal. Csak legyen gázolajár alatt.

Főleg, ha van esze az embernek, étkezésre nem vesz repcét (szarabb a kaja íze szerintem). Aztán ott akar megrohadni az olaj a polcokon, mígnem majd egyszercsak elviszik a kettesgolftulajok ócsóé :D

Azon filózok, hátha a tesco megint bevág majd egy olyan akciót, mint tavaly, eljátszotta az étolajjal, rá 2 hétre a repcével is; 260 helyett 130ftért adták literjét. (Akkor volt a gázolaj 270 körül) Ja, abban az időben 100% lángossal jártam:)
Uldin Creative Commons License 2008.07.07 0 0 3424

Lefelé megy a repce ára. 110-118Ft-ról leesett 80Ft/kg-ra.  (sok a repce)

 

Ha valakinek kell préselni repceolajat, szóljon. Az a gond csak, hogy a repcedarát (kukacot) marha nehéz eladni, fűtésre egyébként kiváló, forgórostélyos kazánban tüzelhető (pl. carborobotban) fűtőértéke megegyezik a feketeszén fűtőértékével 22-24 MJ/kg, a hamutartalom valamivel magasabb a fához viszonyítva.

 

Kicsit számolgattam: sufnipréselés esetén, (forgóeszköz hitel nincs, munkabér nincs, 28-30% adózatlan nyereséggel számolva "ez fedezi a munkabért"),  ha valaki megveszi a darát 40 Ft-ért, akkor 260Ft-nál áll meg kb. az olajár.

 

Olaj ár: (Ft/liter)     Préselvény ár: (Ft/kg)

   260Ft/liter               40Ft/kg

   280Ft/liter               30Ft/kg

   305Ft/liter               20Ft/kg

 

Ez van. Nem túl jó üzlet, viszont ha a polgár gázt tud megtakarítani télen, ezt is érdemes lenne számolgatni.

BarG Creative Commons License 2008.07.06 0 0 3423
3316
Előzmény: odourizing (3421)
Uldin Creative Commons License 2008.07.06 0 0 3422
Nem tudom a nevét, a dobozát és a kanálkát hozzá megtartottam, a felirat sajna már lekopott, most kálium-hidroxidot tartok benne.
Előzmény: odourizing (3420)
odourizing Creative Commons License 2008.07.06 0 0 3421
Azt állítod, hogy lehet kapni metanolt a "Bótba". Na de melyikben és hol?
Előzmény: BarG (3313)
odourizing Creative Commons License 2008.07.06 0 0 3420
Szia!
Szerintem a SZI-TI- re gondoltál.
Előzmény: Uldin (3332)
Uldin Creative Commons License 2008.07.03 0 0 3419

Előkerült pár kiló viszonylag viszonylag friss abesszín tátorján mag. Ha csíraképes, még az idén el lesz vetve vetőmag termelési céllal. (Az árpát már betakarították.)

 

Ezen a héten kiderül csíraképes-e a mag.

-Csak az isteni kegyelemben bízhatunk.-


Itt már csak egy ima segíthet.

 

Modjatok el egy imát testvéreim (ki-ki hite szerint) a szent tátorjánmagért, hogy viríthasson a pusztában, dízeleink szomját csillapíthassuk oljával. Csak kérni kell és megadatik, vagy nem....?


Hogy hű legyek Uldin ősurunk nevéhez.
Saka, subar, onogur őseim tiszteletére íme egy hun ima:

 

(Egy hun harcos övére rótt ima a 400-as évekből. Az övet a kijevi múzeumban őrzik.)

 

Mi Atyánk, Istenünk, bennünk van országod,

Előttünk Szent Neved, törvény akaratod.


A mindennapjainkat magadon viseled,
Bűneinket, mint mi másnak, nekünk elengeded.


A Te kezed irányít kísértéseken át,
Lefejti rólunk, gonosznak járomát.
 

Tied a világ összhatalma, üdve,
Mindöröktől fogva, legyen mindörökre.

Uldin Creative Commons License 2008.07.01 0 0 3418
*bankszámlaszámot*
Előzmény: Uldin (3416)
Uldin Creative Commons License 2008.07.01 0 0 3417
Jut eszembe, a fénymásolat scannelését bevállalom.
Uldin Creative Commons License 2008.07.01 0 0 3416
Ezek után egyszerűbb lenne be-scannelni aztán feltenni egy FTP-re. Természetesen megadva a bankszálaszámot az adományok részére.
Előzmény: opel tdi (3412)
323i Creative Commons License 2008.07.01 0 0 3415
Hi!

En is csatlakoznek az elottem szolohoz!
Előzmény: Törölt nick (3414)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.01 0 0 3414
Szia!

Csatlakoznék Uldin cartárshoz, 1pld. másolatra én is vevő lennék!

üdv: Jacque
Előzmény: opel tdi (3412)
Uldin Creative Commons License 2008.06.30 0 0 3413

Hali Opel tdi

 

>megszereztem a könyvet!Különleges autómotorok

>Dr.Hömrömpöly Imre + Dr.Kurutz Károly előadásában....

 

Vevő lennék egy fénymásolatra, ha van rá mód.

 

Üdv.

Uldin

 

Előzmény: opel tdi (3412)
opel tdi Creative Commons License 2008.06.30 0 0 3412

csuhajja !

 

megszereztem a könyvet!Különleges autómotorok Dr.Hömrömpöly Imre + Dr.Kurutz Károly előadásában....vannak benne érdekes dolgok..elgondolkodtrató....otthon egyes elemek kivitelezhetőek csak ugye idő kellene hozzá :(

.psp Creative Commons License 2008.06.30 0 0 3411
Érdekességként:


Edison

http://www.sulinet.hu/tart/ncikk/Rab/0/7823/edison.htm




Az izzó szálas kisérleteinél ami kortársai szerint fizikai képtelenség volt több SZÁZ szálvariációt próbált ki az elszenesített lószőrtől kezdve szinte mindent.
Mi lett volna ha a 85. után elküld mindekit a ........ba és nem folytatja? gyertya lenne a monitorba?:(((((((

Nem volt rendmániás:()(((((

A nem sikerült kisérletek eszközeit általában az ablakon kidobta , volt ugy hogy egy sikeres kisérletsorozat végén az ablakáig ért a kisérleti hulladék ....Befigyelt az ablakon.....
Előzmény: GPter (3410)
GPter Creative Commons License 2008.06.29 0 0 3410
... a használtat nagyon macerás, vagy sikerül, vagy nem, a nem használtat meg az ára végett nem érdemes.
De ne add fel! "Csak" Albert Einsteint tudom felhozni példaként. Azt vallotta önmagáról, hogy egyáltalán nem zseni, csak addig keresi egy probléma megoldását, mig meg nem találja. Az átlagember a harmadik, negyedik próbálkozás után feladja azzal, hogy nem megoldható, ő a "28-ik" után még elkeseredés nélkül kereste a megoldást. Követendő példa.
Üdv.
Előzmény: killmark (3406)
Hpg Creative Commons License 2008.06.29 0 0 3409

Amiről más csak beszél, azt mi ki is próbáljuk.

 

Meg néha saját elmebaj is jön hozzá persze:)

Előzmény: killmark (3408)
killmark Creative Commons License 2008.06.28 0 0 3408

megfogadom!

:-))

mivel már láttam mit műveltél a kocsiddal....

Előzmény: Hpg (3407)
Hpg Creative Commons License 2008.06.28 0 0 3407

"3 liter gázolajhoz megy 10 liter étolaj"

 

Ez a megfelelő kivitel:))

Előzmény: killmark (3406)
killmark Creative Commons License 2008.06.28 0 0 3406
az észterezésbe ti annyira belemrültetek itt,hogy én már nem tudom hogy lehet a legegyszerűbben  kivitelezni.
Előzmény: GPter (3403)
selgir Creative Commons License 2008.06.28 0 0 3405
3 liter gázolajhoz megy 10 liter étolaj, ezzel indul is reggel... benzin nem megy hozzá:)
Előzmény: killmark (3401)
Hpg Creative Commons License 2008.06.28 0 0 3404

Sajnos nem hat, az csak a parafin szemcsék ellen vééd:)

 

De ilyenkor nem is dermed.

Előzmény: killmark (3401)
GPter Creative Commons License 2008.06.27 0 0 3403

dermedés szempontjából ilyenkor nem kell a higitás, de ha szeretnéd, hogy "ne legyen annyira árulkodó" a szaga, mindenképpen észterezd! Az észterezés nem egyenlő a higitással. A higitás nem csökkenti az "árulkodását".

A dermedésgátlós kérdésre nem tudom a választ.
Üdv.
Előzmény: killmark (3401)
GPter Creative Commons License 2008.06.27 0 0 3402
Szia Uldin!

...válasz ment privátban. Nem akartam terhelni témán kivül a topikot. Ha valakit érdekel a válasz, szivesen küldöm magánban. Amit a kövirózsáról irtál, egyébként zseniális észrevétel. Köszönöm.
Előzmény: Uldin (3399)
killmark Creative Commons License 2008.06.27 0 0 3401

 

sziasztok!

most hogy 30 fok fölött van a hőmérséklet,javasolt 100%os étoiljjal járni,vagy ti ilyenkor is higítjátok?

egyébként a gázolaj dermedésgátló mennyire alkalmas az étolaj higítására?

naox Creative Commons License 2008.06.27 0 0 3400
szaritott drogokban a hatoanyag soxr nem igazan tarodik fol. erdemes a drogot meg szarazon ledaralni kavedaralon, es ugy oldani, vagy ultrahangos furdoben rezegtetni. de melegiteni nem biztos, hogy megeri, ugye stabilitas.
Előzmény: Uldin (3399)
Uldin Creative Commons License 2008.06.27 0 0 3399

>Uldin! Használd az elmekatalizátort! Kreativvá, intuitivvá tesz!!

 

Nem hallottál a zéró toleranciáról?

 

Ma már nem éri meg részegen, biztoságiöv nélkül, biot tankolva furikázni.

Szerencsére, csak kerékpáros vagyok.

 

Inkább azt mondd meg nekem, hogy tudok jófajta orbáncfű olajat készíteni.

Oliva olajjal próbálkozom kioldani a szárított drogból a hatóanyagot, de nem akar olyan szép vérpiros színűvé válni, mint a friss virággal, süssem, vagy csak áztassam? A hypericintől kellene olyan szép pirossá válnia az olajnak, de nem gyün ki belőle rendesen, sajnos. A levél szélén kis sötét pöttyökbe van bezárva az anyag, biztos beszorult oda. Majd leöntöm róla az olajat és adok neki a kis olajpréssel, hátha jó lesz. Az is lehet, hogy adni kell neki egy kis napfényt, hogy bepirosodjon.

 

Vagy téged a gyógynövények nem érdekelnek? 

 

A jó kis csattanó maszlag, bolondító beléndek, estleg a bódító baraboly biztos jobban izgatja a fantáziádat galócákat leszámítva.

 

A másik kérdésem, hogyan lehet stabilizálni az aloé vera géljét? Most ilyen marhaságok foglakoztatnak.

 

Égyébként itt is teremnek értékes pozsgás növények, amikből kiváló szereket lehetne csinálni. Pl. varjúháj félék közül a kövirózsa (sempervivum...), vagy a varjúháj (sedum...)-ok özül néhány faj, de senkit sem érdekel, hogy kezelhető velük példul a herpesz.

 

Valamint baktériumokra plazmidtörlő hatása is van, ezt egyszer megnézték szívességből a mikrobiológia tanszéken. Az antibiotikumokra kialakult rezisztenciát szünteti meg a bacikák új nemzedékénél. De ez régi történet nem lett belőle semmi....

Előzmény: GPter (3398)
GPter Creative Commons License 2008.06.26 0 0 3398
Uldin!
psp!

nagyon el vagytok foglalva!

semmit nem irtok!

jókedvű!
legközelebb gyere el te is psp-vel egy eszmecserére!
Mi már találkoztunk (psp-vel)
Uldin! Használd az elmekatalizátort! Kreativvá, intuitivvá tesz!!
Valahogy az az érzésem, hogy 2012 után mindnégyen gyarapodására leszünk a "megmaradtaknak"...

...éljen Klerensz! (van még két éve)(a politikának meg négy éve)
legyen tárgylópartnere Mr Dragunov!
Szeretem Klerenszt! Sokat tett a magyarokért.
...talán nem is tudja, menyit. Pedig nekem úgy tűnik, nem ez volt tudatos célja.

...bocs az of-ért!
Kutyka Creative Commons License 2008.06.25 0 0 3397
Nem tapasztaltam indtási problémákat. Nekem amúgy hidegen mindig könnyebben indultak a Diesel kocsijaim, de lehet ez a műszaki állapotukra vezethető vissza (adagoló). Nálam melegen tart tovább a köszörülés, hajnalban pöccre szokott indulni. Az izzítógyertyákra viszont nagyon odafigyelek, azt házilg, olcsón lehet cserélni.
Index.hu Zrt Creative Commons License 2008.06.24 0 0 3396

nem nyert.

akkor parasztosan:
http://www.gjt.bme.hu/kutatas/KMF_jelentes_I.pdf
http://www.gjt.bme.hu/kutatas/KMF_jelentes_II.pdf

Ha még nem olvastátok.
Előzmény: Index.hu Zrt (3395)
Index.hu Zrt Creative Commons License 2008.06.24 0 0 3395

Itt
és
itt.

remélem müxik
Előzmény: Kutyka (3393)
Index.hu Zrt Creative Commons License 2008.06.24 0 0 3394

Én is raktam bele kb. 20%-ot,
Szépen elvette a füstöt, pedig ebben a melegben tud ám rendesen kormolni. (húzott dízel, 2.5TDI) Fogyasztást nem mérem.

Viszont kissé köszörül kell indításkor. ( Nem csoda, az etanol agyonveri a cetánszámot. Mondjuk ha már beröffent, nincs különbség.) Félek, ha reggelre hirtelen lecsökkenne a hőmérséklet -amilyen idióta idők járnak- nem is indulna. Ide is két tank lenne ideális.

Vagy neked jól indul? Mert akkor csak a szűrőim dugulnak megint.
Előzmény: Kutyka (3393)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.23 0 0 3393
No, megvan 30% E85 a gázolajhoz :) Szépen hazahozott, minden rendben volt. A fogyasztást is ellenőriztem. Szinte már leírni sem merem az eredményt, mert még E85 lobbyzásal vádoltok meg :) Nekem vegyes - kb 50% budapesti tötymörgés és 50% főutakon 80-90km/h-s haladás - mellett 5.3l-t fogyaszt klíma nélkül és 6.2l-t klímával az 1.7D autóm. Megszállott módon jegyzetelek és számítgatok fogyasztás ügyben, és évek óta ugyanazokat az utakat teszem meg így ezek megkérdőjelezhetetlen adatok számomra. Nomármost az elmúlt napok iszonyú hősége mellett folyamatos klímával a megszokott útvonalon 5.6l-re (6.2 helyett) jött ki a fogyasztás a 25%-os E85 keverékkel. No, energetikusok most számoljatok légyszi... hogy lehet ez, hisz benzines kocsik E85-ből 20% többletfogyasztással járnak! 2 hét mulva tudok 30%-os fogyasztási adatokról beszámolni.

Uldin Creative Commons License 2008.06.22 0 0 3392

Nehéz ügy az etanolos játék. Az olajat víz és savtalanítani kell a művelet előtt, ellenkező estben bizonytalan az eredmény.

 

Az is problémát jelenthet, hogy az etanol könnyen összeszedi a vizet, amivel azeotrop elegyet képez. Ha keletkezik egy kis glicerin elvileg ülepedéskor viszi magával a vizet is, de itt ez a hatás nem tud érvényesülni a fentebb említett ok miatt, a glicerin nem tudja rendesen kiszedni a vizet a rendszerből. Példul a 96%-os alkohol már alakalmatlan az észterezéshez. Itt lehet a kutya elásva.

 

A metanollal nincs ennyi probléma.

 

Első körben én is etanollal kezdtem szórakozni, az etanol az ember barátja ugye, de aztán a gélesedéses szívatás miatt hanyagoltam. Egyébként az etilészternek nagyon kellemes illata van, jó is lenne, ha menne a dolog.

Előzmény: Törölt nick (3391)
makikakis Creative Commons License 2008.06.21 0 0 3389
Sziasztok!

Arról van információtok, hogyha itthon töltök az autómba étolajat vagy fáradtolajat, és úgy megyek külföldre (Ausztria, Szlovákia, Csehország, esetleg Románia), abból származhat-e bármiféle problémám?

Uldin Creative Commons License 2008.06.21 0 0 3388
Viszkozitás csökkent a kiindulási olaj viszkozitáshoz viszonyítva?
Előzmény: .psp (3387)
.psp Creative Commons License 2008.06.21 0 0 3387
Lehet.legközelebb aranyat gyártok.....


Viszont a 2. alkalommal már szép kis hópehely formában volt benne jelen az anyag, majd leüllepesett az aljára... Mind1.




"Ami fehéres színű lehet az szappan. Lehet szappant gyártottál"


Az se lenne gáz, ha a szagot is kiveszi belőle. Ez lehetséges ,hogy legalább szagtalaniT???

Előzmény: Uldin (3384)
Uldin Creative Commons License 2008.06.21 0 0 3386

Azon gondolkodtam, hogy itt a fórumon összeállt egy komplett kisipari technológia használt olaj hasznosításra.

 

Nevezetesen:

 

A mocskos savas olaj savtalanítása lúgos glicerines alsó fázis segítségével. A keletkezett pöttyet szappanos savtalanított olajat átészterezzük kálium-hidroxid katalizátoros metanollal, a keletkezett alsó fázist felhasználhatjuk a következő adag olaj savtalanítására.

 

A savtalanításban résztvett glicerines alsó fázist savval kezeljük, minek hatására kálisó válik ki, valamint a szappan visszaalakul szabad zsírsavvá. A kivált kálisót vízzel hígítva folyékony műtrágyának hasznosítjuk. A szabad zsírsavat pedig ülepítéssal választjuk el a sós glicerintől. A szabad zsírsavakat észterezzük butanollal Naox által javasolt eljárással. A keletkezett észtert, pedig összekeverjük a korábban átészterezéssel elkészítet metilészterhez. Nem szabványos üa.-got lehetne így gyártani. Az adó miatt tuti nem éri meg....Esetleg eladni formaválasztó olajnak, mivel így nem minősül szabványos biodízelnek, nincs jövedéki adó rajta.

 

Problémát csak a nyakunkon maradt sós glicerin jelenthet....

 

El kellene szórakozni a dologgal, hogy kiderüljön hány % szabad zsírsav tartalomig működik a dolog, A hazai hitvány használt olajokkal lehet-e dolgozni?

Uldin Creative Commons License 2008.06.21 0 0 3385

A lángossütőről jut eszembe: Egyszer egy piaci pecsenyesütögető nénikétől kunyeráltam használt olajat, egy 100-asért adott nekem egy 2 lityós palackban valami kőolaj származékra hasonlító agyonégetett büdös, zsíros anyagot. Aztán amikor legközelebb a piacon jártam, rossz felé mentem, mert rámijesztett az öreglány, hogy -gyűjtöttem magának olajat jöjjön. Nem voltam felkészülve a mocskos olajra, de azért csak rám sózta. Amikor hazacipeltem láttam csak, hogy fel lett vizezve, hogy tele legyen a palack. Azóta messzire elkerülöm a piacon a pecsenyés bódét.

 

Az étteremben más a helyzet, a főszakácsnak nem áll érdekében megsérteni az előírásokat, megpróbálják rendesen másfél-két naponta cserélni az olajat, aztán emelik az étolaj árát és a gazdasági vezető leszól a konyhára, hogy ez így nem mehet tovább rengeteg a költség, valamit csináljatok, aztán rövid tanácskozás után, kitalálják, hogy megoldható, hogy csak hetente cseréljék az olajat....vagy más variációban, rosszabb esetben pedig haza viszik a friss olajat....A sütőben pedig, ezzel arányosan hosszabb ideig tartózkodik az olaj.  

 

 

Előzmény: naox (3373)
Uldin Creative Commons License 2008.06.21 0 0 3384

Mennyiségileg rendben, de valami nem ok ennél az átészterezésnél.

 

A glicerin az nem fehér, hanem mocskos barna, és sűrű, az olajban lévő színanyagok is átkerülnek a glicerinbe. A feleslegben hozzá adott alkohol pedig a glicerinben oldódik, ezért sok alkohol esetén hígabb az alsó fázis.

 

Ami fehéres színű lehet az szappan. Lehet szappant gyártottál.

 

A glicerines szappan táplálja a bőrt :-)

 

Ha viszont szappant csináltál, akkor lehet nem észtereződőtt. Kevés lúgos alkoholt tegyél hozzá a második körben. A szappanképződés megeszi a lúgot és közben víz keletkezik, ami leállítja  a reakciót....szívás.... 

 

Lehet szép lassan majd szétdobódik a felső fázis alkoholra és olajra. Az etanolos játék jó nagy szívás.

 

Előzmény: .psp (3382)
.psp Creative Commons License 2008.06.21 0 0 3383
Nekem igazából az elsődleges cél a sütőolaj szag eltávolitása, ezért vegyészkedek..., Ha büdös marad de "más" szaga lesz az se rossz már neke. Lényeg ha egy BP-i dugóban araszolok , ne hivják ki a tüzoltókat, hogy kigyulladt a MC donalds:(((((
Előzmény: Uldin (3381)
.psp Creative Commons License 2008.06.21 0 0 3382
Kb 1/10 arányu a fehér gipsz szerü anyag az alján. Atetejéről szépen lejött alé. Ez a fehér anyah meg szinte egyben maradt az üveg alján. kimostam belőle benzinnel , (vizet nem használok ilyenkor semmire) darabosan jött ki.

A leöntött tiszta levet utána egy éjszakára lefagyaztottam (csak ugy...) Zselé lett belőle, nem fagyott meg. Most megmelegitettem és kb 20 % os vizmentes denszesz(sellak) +2gramm naoh val ujra "finimitom, most várok mi lesz belőle... Lehet ,hogy konyak a szine +szaga alapján.........
Előzmény: Uldin (3380)
Uldin Creative Commons License 2008.06.21 0 0 3381

Miután a glicerin jórésze kivált, újból elindulhat kismértékben a reakció. Kis mennyiségű glicerin keletkezhet napokig, ezért nem tisztul ki tökéletesen, valamint a szappan egy része is az észterben tarthatja a glicerint. Pár nap ülepítés után próbáld meg fagyasztani és kiolvasztani, bár ha sok alkohol maradt az észterben nem tudom mennyire lesz sikeres az akció.

Előzmény: .psp (3378)
Uldin Creative Commons License 2008.06.21 0 0 3380

Mennyi glicerin keletkezett? Térfogatarányra gondolok.

 

Mindjuk ha 1 ujjnyi glic, akkor hány ujjnyi a lé felette?

 

Mitől lett piros? Benya nincs benne. 20% alkoholát esetén nem megy a dolog?

A glicerines fázis mennyire sűrű? Nehezen folyik? Ha túl híg, az annyit jelent, hogy sok az alkohol benne. 

 

Mocskos olaj esetén azért lehet színes, mert van még benne átészterezetlen színes olaj benne. Egyébként szép világos sárga az anyag.

 

Próbáld meg mégegyszer átészterezni kevesebb alkoholáttal, a keletkezett glicerin mennyiségéből látszódik hogy mennyire jól ment a savas mocskos olajjal a reakció. A második körben már jól megy, mert sav és vízmentesítetted nagyjából az anyagot, a keletkezett glicerin kitakarította.

 

Minél nagyobb százalékban van benne etilészter, annál csendesebb az anyag, mivel arányosan csökken a glicerin mennyisége, ami a buké egy jelentős részét adja. Aztán vannak szagok, amiket nem lehet eltávolítani így, ami a kiindulási anyagra jellemző.

Előzmény: .psp (3378)
GPter Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3379
.psp:
"Megtört a jég...."


...emlékszem azon hozzászólásomra, mikor ugyanezt irtam. (nagy öröm volt) Ez az első lépés.
Örömmel olvasom. Egyébként nem lesz az a tipikus palacsinta szag. Csak türelem, ülepitsd, fejtsd, ülepitsd, fejtsd, és mehet! De ebből még viszonylag sok denszesz visszanyerhető.
A többit személyesen.
...de nem jött a telefonszámod.
Előzmény: .psp (3378)
.psp Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3378
Megtört a jég....


fél liter használtcucc 30% vizmentes denszesz + 2gramm NaoH Koktél folyamaios turmix 5 percig 8 üvegba rázogatás, majd pihentetés kb 1 óra alatt kitisztult szép piros szine van , a szaga leirhatatlan.. kiváncsi vagyok a palacsinta szagot kivette e.

Elvileg sikerült.. Köszi mindenkinek a türelmet!És az infókat!
Előzmény: GPter (3377)
GPter Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3377
.psp!

Írtam levelet! Van 10 perced a válasszal, vagy majd csak este 8 után tudok ránézni.
GPter Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3376
...nem biztos, mert az általam leírt receptbenaz alkohol aránya más, mint itt.

Én úgy próbálnám első körben, hogy 0.5 L használt, de megfelelően előkészített (víztartalom, zsírsavtartalom)használt étolaj, a 2.5g NaOH az jó, és nem féldeci, hanem másfál deci vízmentesbe beoldva. De ha netán nincs eredmény a denszesszel, (mert még a vízmentes is tartalmazhat annyi vizet, mely már meghiusítja a folyamatot) ne keseredj el, csak nyugodtan próbálkozz az E85-tel. Ha már legalább egyszer megtörtént vele az átésztereződés, akkor bármikor megismételhető, ha minden fontos kritériumot ismerünk, és azokat a feltételeket megteremtjük. Márpedig történt vele sikeres átészterezés. Az E85-tel folytatott kísérleteim során a teljes folyamat zökkenőmentes lezajlása esetleges volt.
Kizárásos alapon maradt a túl magas hőmérséklet, (mint meghiusító tényező),(35-40C fok feletti) és esetleg a víz, vagy a zsírsavtartalom magas volta.

Előzmény: Törölt nick (3348)
.psp Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3375
Ok .Köszönöm.
Előzmény: GPter (3374)
GPter Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3374
Sziasztok!

Most olvastam, már küldtem is (két napig "kerültem" a netet)
Előzmény: .psp (3345)
naox Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3373
"tehát ha hozzájutok használt sütőszökevény(fritu) olajhoz azt max mexürni érdemes oszt' annyi?"
Az amik a videok jo reszen Na-metoxiddal eszteresitenek at, es nem Metanol-NaOH-dal. ez kevesbe erzekeny a szabad savra. Vagy nagyon alaposan elokeszitik az olajat, es sokat mossak a termeket. De a legfontosabb kulonbseg az a konyhakulturaban van. Eygreszt ok sokkal tob b palmaolajat hasznalnak, masreszt sokkal sokkal gyakrabban cserelnek olajat. Nalunk egy langossuto praktice hetente cserel olajat, inkabb csak utantolti ahogy fogy, az amiknal nehany szelet hus utan friss olajat hasznalnak. Ne felejtsuk el, hogy minden etelnek van viztartalma, igy az olajba termeszetesen kerul viz, ami gyorsan elbontja az esztereket.
Előzmény: .psp (3364)
Uldin Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3371

Nem nagyon figyeled a hozzászólásokat? Lapozz vissza kicsit, (3284) nézd ezt meg!!!

Előzmény: Törölt nick (3363)
Uldin Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3370

Teszteltük még a glükozinát tartalmű préselvényeket is, Ventotd kanndallójában. A retek kukac marha nehezen gyullad és büdösen ég, a parázsba kell dobni, hogy tökéletesen égjen. A tátorján kukac jól gyullad, szépen ég, kiváló gyújtós.

 

Préselés szempontjából a tátorjánt 5%-maradó olaj tartalomig préselhető, viszont a száraz kukaccal kinlódik a gép, túlmelegszik a fej, drasztikusan csökkenteni kell a fordulatszámot, így viszont lelassul a préselési folyamat.

 

A retekmag nagyon nehéz (nagy a sűrűsége), szépen adja az olajat, jól préselhető. Kár, hogy kicsi a termésátkaga 1-1,5 tonna/ha.

Előzmény: Törölt nick (3368)
Uldin Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3369

A Tátorján olajnál szépen látszik az olaj savasodása, mert az erukasavnak jó magas az olvadáspontja. A tátorján (crambe) olaj 60%-nyi erukasavat tartalmaz. Ha nagyon felmelegítettük, lehülés után rövid idő múlva beopálosodik, mert a magas olvadásponttal rendelkező szabad erukasav kikristályosodik szobahőmérsékleten. Egyébként hidegszűréssel könnyen meg lehet szabadulni a szabad zsírsavak jórészétől.

 

Az éttermi zsiradék minősége abban az esetben lehet nagyon rossz, ha víz kerül az olajba. Ilyenkor elhidrolizál szép lassan a triglicerid, digliceriddé, majd monogliceriddé, és végül glicerin keletkezik + szabad zsírsavak. A mono és digliceridnek van egy rossz tulajdonsága, nevezetesen olyanná teszi az olajat, mint a kocsikenőcs. Hajalamossá válik az anyag a gélesedésre. Ráadásul, ha még szappant is főzünk bele amikor észterezni próbáljuk akkor rosszabbodik a helyzet.

 

Egyszerű házi savtalanítási módszerek, mely átlagosan mocskos éttermi olajra alkalmazható megoldások:

 

Ezeket a módszereket már többször leírtam a fórumon, csak figyelmesen kell böngészni a korábbi hozzászólásokat.

 

Több megoldás van a problémára:

 

a) verzió, termikus savtalanítás:

 

A mocskos éttermi zsíradékot felmelegítjük 100-130 fokra, de arra ügyeljünk, hogy ne hevítsük túl, max. 150 fok. A melegítés célja a víz, mint nem kívánatos anyag eltüntetése az olajból. A melegítést addig kell végezni, amíg pattog az olaj. Ha  elment a víz, akkor szép csendben melegszik továbbaz olaj. Amint ez megtörtént, hagyjuk az olajat szépen lehülni szobahőmérsékletre, majd hűtsük tovább 3-4 fokra, de lehet 6-9 fok is megteszi, esetleg lehet próbálkozni alacsonyabb hőmérséklettel is, majd ezen a hőmérsékleten kell tartanik 1-2 napig. Lehet próbálkozni hideg pincével, vagy hűtőszekrényben, (asszonypajtás örömére, gusztustalan állagú anyagok petpalackban a hűtőben). Az alacsony hőmérséklet hatására a szabad zsírsavak jórésze kikristályosodik. Amikor leülepedett a palack alján a zsírsav és egyéb matyi, a tiszta olajat lefejtjük a tetejéről, ennyi. Jó esetben 1% alá csökkent a szabad zsírsav mennyisége.

Ha az ülepített olajat sem lehet átészterezni, akkor tényleg csak a benzin segít, natur állapotban eltüzelve a motorban.

 

b) verzió, a szabad zsírsavak elszappanosítása.

 

Ez a megoldás sem bonyolult. A szabad zsírsavak elszappanosítására, valamint az olajban lévő kis mennyiségű víz extrahálására lúgos glicerint használunk. Pontosabban, a korábban valamely átészterezés során keletkezett lúgos-glicerines-alsó fázist. 10%-20%-nyi matyit keverünk az olajhoz, majd jól összerázzuk az olajjal. Ezután hagyjuk szépen ülepedni 1-2-3-X napot, utána lefejtjük a kivált glicerin tetejéről az olajat. Az olaj opálos lesz a benne maradt szappantól, ami ráadásul a glicerin egy kis részét is az olajban tartja. Ezután lehet próbálkozni a fagyasztással, de nem olyan vészes a történet, a szappan eltávolítható az első átészterezés után is, mert a glicerin viszi magával a szappan jórészét. A folyamat lassú, ezért hagyni kell a nyers cuccot pár napot ülepedni a glicerines kezelés után. A módszer annyira, hatékony, hogy az átlagosan mocskos olaj esetében a tisztított olaj savtartalmát tized% nagyságrendre leviszi. Érdekes, hogy az undorító szagú használt olaj illata megváltozik, kellemes illata lesz az olajnak, cukrászdában lehet érezni ilyen illatot, kellemes vaj illat, vagy nemtom mihez hasonlítsam. Az átészterezés után az észterben maradt szappan eltávolítható. Fontos, hogy a maradék metanolt minél tökéletesebben eltávolítsuk az észterből, (amberlit, vagy melegítés, a metanol kis mennyiségben is sok mocskot bent tarthat az észterben).

Ez után a metilésztert befagyasztjuk. Kiolvasztáskor a szappan pelyhekben leülepszik az edény aljára, a glicerin, is kis mennyiségben megjelenik az edény alján. Az észterünk, pedig szép tiszta tükrös, ennyi.

 

Jó szórakozást.

 

Előzmény: Uldin (3365)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3368
Sose szaglászom a cső végét. Lámpánál, letekert ablakból érzem. Uldin-féle aranyszínű, kristálytiszta metilészter esetén. 50 % go-val valóban nem szúr ki senki, ilyenkor nincs az a torokkaparó dízelszag se. És csökken a fogyasztás, ami tisztább égésre utalhat, hiszen az energiatartalom elvileg kevesebb. Ja, a retekmagolaj is Uldin-féle, nem volt sok belőle.
Előzmény: naox (3362)
Uldin Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3367
Nem E85 kell oda, hanem vízmentes IPA (izopropanol) vagy propanol. Ha vizes, akkor szétdobódik, vízmentesen viszont jól oldódik a növényi olajban. Max 20%-ban érdemes keverni hozzá. Benya, vagy hexán is jó, 10%-nál nem kell több hozzá.
Előzmény: killmark (3353)
Uldin Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3366
A pálmaolajat inkább észtered át kicsit, ősszel beleköt a csövekbe. Vagy villamos fűtés kell a csővezetékekre, vagy dupla tankos rendszer gondosan átöblítve a moci gázolajjal leállás előtt.
Előzmény: .psp (3364)
Uldin Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3365

Bevallom én vagyok a bűnös retek ügyben. Saját magam préseltem retekmagból. Olyan szép aranysárga retekszagú olaja van. Valahogy átésztereződött. Ja és volt egy kis tátorján metilészter is..(kiváncsi voltam, az erukasavas metilészter milyen), meg a gúnárvíz is elfogyott...meg a pigwater is oda van már.. megnéztük milyen hangos...eléggé hangtalan..

 

Ja a retkes anyag az bizony retekszagú, mitha pukizott volna valaki.

Előzmény: naox (3362)
.psp Creative Commons License 2008.06.20 0 0 3364
Urak!
tehát ha hozzájutok használt sütőszökevény(fritu) olajhoz azt max mexürni érdemes oszt' annyi?

Tehát a sajtolt takarmány olaj felderités lenne a cél.
Mondjuk azt se tudom hol van ilyen.

A Youtube videókon tényleg használt cuccal trükköznek, de valami titrálás van a dologban ... (tudom kémia 1 es) na ha ezek az észlény amerikaiak akik azt se tudják hol van Európa nevü "country", megtudják csinálni akkor mi is.

De Hogyan?????
Előzmény: Törölt nick (3363)
naox Creative Commons License 2008.06.19 0 0 3362
A "palacsintaszag", amit a zsaruk menet kozben is kiszagolnak, az elsosorban a glicerin miatt van. Az, hogy kozvetlenul a cso vegen erzel egy kis szotyiszagot egeszen mas teszta (a jol beallitott diesel sem szagtalan).
"Talán a retek, és a zsír alapú a legjobb eddig."
talalkoztal retekmagolajjal? (vagy ez a hasznalt gepolajat jelenti?)
Előzmény: Törölt nick (3361)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.19 0 0 3361
Az "alig van szaga", az azért nagyon eufemisztikus megfogalmazás. Van sajna, persze a natúr étolajnál lényegesen jobb (gondolom a jobb égés miatt), de még 50% go-val is érezni. Ha pedig használtból van akkor méginkább. Szerintem nem a glicerinben van a szag, de hogy hol azt még nem mondta meg senki. Derítés nem oldja meg. Napraforgó metilészter - szotyolaszag, repce - fenetuggya, de van, használt átészterezett - lacikonyha. Talán a retek, és a zsír alapú a legjobb eddig. Házilagosról beszélünk, mert gyárban dezodorálják gőzzel. Kicsit a katalizátor is javít. Az tény, hogy a rendes metilészter az elvileg minden kocsiba mehet (sőt szerintem némileg jobb), bár dci-ről írtak már olyat a Népítélet-ben, hogy még a benzinkút se mindegy neki.
Előzmény: naox (3360)
naox Creative Commons License 2008.06.19 0 0 3360
"Kb 5x irtam le hogy használt anyagról"
Csak a tenyek kedveert: visszaolvastam mind a 26 hozzaszolasodat itt a topikban. A 3348-ig nem irtal arrol, hogy eszteresiteni akarsz, erre valaszoltam, hogy nem lehet NaOH-etanollal ateszteresiteni a hasznalt sutoolajat. Magyarul nem otszor, hanem pontosan egyszer irtad.

Viszont asszem rajottem, hogy mit ertesz felre. Akar az etolaj (es szinte minden novenyolaj), de meg a hasznalt sutoolajak is hasznalhatoak kevesbe igenyes dizel motorokban. Ehhez szoktak egy kis benzint adni (benzint, nem E85-t!), hogy telen ne dermedjen bele a tankba. De ez novenyolaj, es nem biodizel!
A biodizel ateszterezessel keszul a novenyolajbol, tehat mas a kemiai szerkezete. A mai technologia mellett hasznalt olajbol nem nagyon lehet biodizelt gyartani (ill. anyagilag nem erdemes).
A biodizel elonye a sima novenyolajjal szemben az, hogy nem tud miatta megbuntetni a rendor (hisz ausztriaban legalisan is tankolhattad volna), alig van szaga, tehat nem bux le vele, es hogy ujabb motorok is komaljak. Ja, meg hogy kevesbe szennyezi a kornyezetet.
De itt a topikban senki sem javasolta, hogy hasznalt olajbol csinalj biodizelt, sot joparszor leirtuk, hogy regi olajokbol max maceras savmentesites utan lehet metil/etil esztert gyartani.
Előzmény: Törölt nick (3357)
naox Creative Commons License 2008.06.19 0 0 3356
etolaj es etilalkohol nem elegyedik. Kutyuka dizelt kever E85-tel.
Előzmény: killmark (3353)
naox Creative Commons License 2008.06.19 0 0 3355
"Nem lehet használt étoilt észterezni??? "
meg egy aprosag. A reakcio, amirol szo van, az nem eszterezes, hanem (luggal katalizalt) ATeszterezes.
(Az eszterezesnel savbol lesz eszter, az ateszterezesnel eszterbol egy masik eszter. Mi ezt akarjuk. Ha a kiindulasi anyag nem is eszter (a hasznalt olaj reszben ilyen), akkor ertelemszeruen nem megy az ateszterezes.
Az, hogy a dolog sikerul-e, az az olaj szabad zsirsavtartalmanak a fuggvenye. Ha csak egyszer sutottel benne egy szelet hust, akkor ez csak par %, ha etteremben hasnzaltak addig, hogy mar telleg budos volt, na akkor 10-20 stb%.)
Előzmény: Törölt nick (3351)
naox Creative Commons License 2008.06.19 0 0 3354
"Az előző hozzászólásodban csak az arányokat kifogásoltad."
az nem en voltam, olvass vissza. Szerintem senkinek nem volt vilagos, hogy hasznalt olajat hasznalsz. Nem varhatod el, hogy kitalaljuk, hogy mit csinalsz.

"Most meg azt irod hogy egyátalán nem is lehet Használt étoilt..."
nem hiszem, hogy irtam volna ilyet, pontosabban pont az ellenkezojet irtam. Lehet. (mas kerdes, hogye rdemes-e)

"Wazze itt komoly szivatások vannak. Ha nem ismered a technológiát akkor ird azt!! Én se ismerem, de nem hülyitek embereket különböző arányokkal aztán a végén kibököd hogy NEM IS LEHET használttal megcsinálni.
Gratulálok!!"
Nezd, en segiteni szeretnek, ha ugy gondolod, hogy ezekutan elkuldesz a francba, az a te dolgod, magadat minosited. Ez egy forum, semmi ertelme annak, hogy elkezdjem bizonygatni azt, hogy ertek a temahoz. Ugy erzem a hozzaszolasaim minositenek (ahogy teged is, sorry). Pont azert vettem a faradtsagot, es nem azt irtam, hogy nem lehet (8 leutes), hanem megfogalmaztam, es vagy 500 leutesben begepeltem a kemiai hatteret, hogy megertsd, hogy mi is tortenik valojaban. Muteni, es vegyeszkedni sem lehet ugy, hogy kinyitod a szakacskonyvet, es gyerunk.
Ha kepes vagy megerteni a mogottes kemiat, van eselyed. Ha csak egy tuti receptet varsz, akkor nem fog osszejonni a dolog.
Ja, nem kell, hogy elhidd amit irok, en nem haraxom.
Előzmény: Törölt nick (3352)
killmark Creative Commons License 2008.06.19 0 0 3353

próbából edényben kevertem 2 szer használt étolajat E85 el.

hát sehogy nem keveredik.

olyan szépen ül az etanol a zsír tetején ahogy kell.

 mondjuk ahogy rázom keveredik,de ahogy megállapodik,rögtön elkülönül.

a tank rázkódása segít ezen?

magyarán ahogy a tankban keveredik az elegendő?

naox Creative Commons License 2008.06.19 0 0 3350
"0.5 Liter használt étoil + 0.5 Dl vizmentes denszesz+2.5g NAOH"
hasznalt etolajat gyak. nem tucc ateszterezni, ugyanis tele van szabad zsirsavval, szappan keletkezik, nem lesz faziselvalas, begelesedik az egesz. ha az olajat 2-3-szor hasznaltak, plane ha fritozben,akkor siman van benne 10-20% szabad zsirsav, az ilyet mar nem nagyon eri meg ateszterezni.

(a problema az, hogy a szabad zsirsav NaOH-dal sot es VIZET kepez. A viz egy kovetkezo esztert hasit, lesz egy ujabb zsirsav, es elfogy a viz, csakhogy az ujabb zsirsav egy ujabb NaOH-dal ujra csinal egy vizet, es igy tovabb. Gyakorlatilag 10% szabad zsirsav mellett a meg meglkevo gliceridek is el fognak hidrolizalni. Egy eszter sokkal szivesebben reagal vizzel, mint alkohollal, igy az alkoholfelesleg is csak kevesse megoldas. Nem veletlenul hasznalnak a profik natrium-metilatot NaOH helyett, hiaba kerul 20-szor tobbe. Azzal nincs vizkepzodes, es igy 10-20% szabad zsirsav sem problema (persze szappan itt is lesz).
Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy a glicerid+NaOH--->szappan+glicerin reakcio csak katalizator jelenleteben zajlik le, es mind a viz, mind a szabad zsirsav katalizalja a folyamatot. Es ez a reakcio es az ateszterezes verseng egymassal. Sok zsirsav eseten az eloterbe kerulo szappankepzes fogja elfogyasztani a gliceridet.)
Előzmény: Törölt nick (3348)
Hpg Creative Commons License 2008.06.19 0 0 3349

Vannak ilyen emberek:) De többnyire nekik is ki van iktatva a tankszűrő, csak algásodik a cső, ezért a dugulás.

 

De ez eddig két esetben fordult csak elő, az se köthető a természetes üzemanyaghoz.

 

Vastag tank kijárat -ha már úgyis kiszeded- meg egy 12-es előremenő cső megoldja a kérdést:))

Előzmény: killmark (3346)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3347
Igen, szutykozásnál ez alap.
Előzmény: killmark (3346)
killmark Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3346

következő projekt a tankszűrő kiiktatás lesz.

muszáj.

mások cserélgetik ha eldugult a visszafolyóval.ami működik,csak nem lehet a tank fél alatt.

Előzmény: Hpg (3311)
.psp Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3345
ujra küld el , mert nem jött semmi.

Köszi.
Előzmény: GPter (3343)
GPter Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3344
... nem az a gond, (mármint a szabadalom körül) hogy a glicerin égése során erősen rákkeltő anyagok keletkeznek?

Az USA-ban pl. Ilinois államban tilos a nyers növényolaj üzemanyagként való felhasználása, de ha a szabványosra átalakitod, akkor elhasználhatod, azaz, ha átészterezed.
Ha hülyeséget irtam, akkor egy ismerősöm okán, aki az év egy részében ott él. Ő mesélte, de ő nem tudott semmit a hátteréről.
Előzmény: Uldin (3341)
GPter Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3343

.psp!
Megérkezett a postás?
Vagy küldjem újra?
GPter Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3342
Szisztok!

Amikor azt irtam, hogy 35-40 C fok fölé ne menjen a hőnérséklet, azért irtam, mert az már etilalkohol esetében nem az észterezésnek kedvez, hanem a szappanosodásnak,(lehet, hogy metanolnál nem igy van) kiváltképp, ha a katalizátor mennyisége durván el van túlozva, mint .psp (3330)-as hozzászólásában leirt esetben:

"500ml használt szürt viztelenitett étoil, 0.5dl Den szesz -vizmentes drágábbik fajta+ NaOH 25g. 60 fokos anyagba folyamatos keverés majd rázás .)= fehér zselé."

bár látom, hogy vizmentes a den. szesz, de a 25g NaOH nem fél Literhez, hanem a tizszereséhez, 5-5.5 Literhez is elegendő mennyiség. Ezenkivül az itt leirt esetben az alkohol 10%-a az átészterezendő mennyiségnek. Etilalkohol esetében több kell, mint metanol esetén, ezt általában nem közlik a leirásokban. Az általam alább leirt receptben pl. 30%-a az alkohol az étolajnak. Ez is túlzás, mert kb a felét veszi fel a folyamat, de a többletalkohol az észtereződésnek kedvez, a felesleget pedig vissza lehet nyerni.
Előzmény: naox (3338)
Uldin Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3341

>"Magyar Csillagok..."

 

Jé tényleg, van ott egy kis öntömjénezés. Észre sem vettem.

 

>azota mar rajottek, nem negyon sietnek a nemzetkozi szabadalom beadassal, vajon miert is?

 

Ezek szerint kalóz célra szabadon felhasználható.

 

Lehetséges, hogy létezik már olyan katalizátor, ami megoldja a problémát?

 

A németek pálmaolajat égetnek dízel erőműben hivatalosan és felveszik rá a zöldenergia támogatást..... ilyen szempontból nézve a dolgot, a csökkentett viszkozitású üzemanyaggal megspórolható esetleg a spéci nyersolajmotor, és így egy modern, nagy hatásfokú motor is üzemeltethetővé válik a zsíradékból készült anyaggal. 

 

A furfurolos történet is jól hangzik. Jó lenne tudni mekkora a cetánszáma, égéshője, stb..Valamennyi pénzt rá kell áldozni, pár laborvizsgálatot meg kellene csináltatni, és egy kis motorteszt sem ártana. Első körben az előállítási költségeket kellene kinyomozni.

 

Hazai terepen villanykészítés esetén 100-120Ft/liter előállítási költség esetén csak a motorhő eladásból bejött összeg marad meg....

 

A mezőgazdaságban lenne poénja a történetnek, de mint az egyik legnagyobb gázolaj fogyasztó ágazat, érzékenyen érintené az adószedőket pl. a MOL-t. Állam bácsi pedig a jövedéki adót is egyszerűbben be tudja szedni a MOL-on keresztül.

 

Gondolom a technológiából visszamaradt csutka tüzelhető, de szárítani kell? Nedves, vagy száraz a maradék? Pellet készíthető a maradékból, vagy nedvesen érdemes eltüzelni némi energia veszteség árán?

 

 

naox Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3340
a furfuril-alkohol draga (redukalni mindig draga).
Előzmény: Uldin (3337)
naox Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3339
"Magyar Csillagok..."
muhaha. inkabb hagyjuk. elegge gaz, hogy nem neztek utana az egesznek. azota mar rajottek, nem negyon sietnek a nemzetkozi szabadalom beadassal, vajon miert is?
jellemzo, hogy az innovacios dijakat ilyen kamu hujesegeknek adjak.
Előzmény: Uldin (3329)
naox Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3338
"De miért lett ZSELÉ az anyagból ??????"
ha viz van az alkoholodban, akkor szappan keletkezik, ami az olajjal emulziot kepez. Eleg, ha csak 4-5% viz van az alkoholban, es mar egyaltalan nem fog ateszterezett termek keletkezni, csakis szappan. Ezert irtuk,hogy nem jo a denszesz.
Előzmény: .psp (3333)
Uldin Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3337

Henan Huilong Chemical Industry Co. Ltd (Huilong)

Itt gyártanak fillérekért furfuril alakoholt.

 

A Tanács 1905/2003/EK rendelete

(2003. október 27.)

 

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003R1905:HU:HTML

 

a Kínai Népköztársaságból származó furfuril-alkohol behozatalára végleges dömpingellenes vám kivetéséről és az ideiglenes vám végleges beszedéséről

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA, tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre, tekintettel az Európai Közösségben tagsággal nem rendelkező országokból érkező dömpingelt behozatallal szembeni védelemről szóló, 1995. december 22-i 384/96/EK tanácsi rendeletre [1] (alaprendelet), és különösen annak 9. cikkére, tekintettel a Bizottságnak a tanácsadó bizottsággal folytatott konzultációt követően benyújtott javaslatára,

 

 

Uldin Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3336

Érdekes nekem is zselé lett belőle, de csak magas hőmérséklet esetén. Talán szappan lehet? Olyan mitha polimerizálódna, de nem értek hozzája...ja.

Előzmény: .psp (3333)
.psp Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3335
Értettem!

Denszesz -vizmentes elfelejtve!

NaOH már van.
Előzmény: Uldin (3334)
Uldin Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3334

Szerezz metanolt, az olcsóbb is, és megy rendesen a reakció. Első körben  én is etanollal próbálkoztam, aztán pár elbaltázás után néztem meg, mi van a denszeszes üvegen:

 

alkoholtartalom 90%..... jó hogy nem ment....

 

Égetett mésszel tudod kiszedni a vizet az alkoholból, de csak 96%-osból szedi ki rendesen....

Előzmény: .psp (3330)
.psp Creative Commons License 2008.06.18 0 0 3333
Ok
De miért lett ZSELÉ az anyagból ??????
Előzmény: Uldin (3332)
Uldin Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3332
Kék műanyag doboz, lefolyó dugulás ellen használják, 90%-ban NAOH, a fémdarabokat ki kell halászni a pasztillák közül beoldás előtt. A nevét meg nem mondom a terméknek, elfelejtettem.
Előzmény: .psp (3304)
.psp Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3331
Ja, szlovákiában is tilos a Bio?
.psp Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3330
Aha a Jeni raki nekem is bejön, én ugyhivom, hogy folyékony Negró. Tisztárasolyan ize van.


Na Hogy On legyen a dolog Miért sikerült zselét csinálnom az alább leirt recepttel???

(Leirom azért ujra. 500ml használt szürt viztelenitett étoil, 0.5dl Den szesz -vizmentes drágábbik fajta+ NaOH 25g. 60 fokos anyagba folyamatos keverés majd rázás .)= fehér zselé.
Előzmény: Uldin (3326)
Uldin Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3329

>hupp, errol lemaradtam. Miez?

 

Nem maradtál le semmiről.

 

http://www.dunatv.hu/felsomenu/nettv?video=1_429583

 

MENTOR - Magyar Csillagok
        Duna tv, 2008.04.19., 20:08:
        - 2 téma különösen érdekes, az egyik az érelmeszesedés, a másik egy teljesen új biodízel készítési eljárás. A műsor vége felé kell keresni.

Etil-acetátal megy az átészterezés. És a trigliceridet részlegesen észterezik át. 1db zsírsav marad a helyén a glicerinen, a leszakadt zsírsavak pedig etilészterré alakulak. Ki kéne próbálni... mennyire büdösít az anyag.

Előzmény: naox (3325)
szsrobert Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3328
Én olvastam ezt a könyvet, a könyvtárból kölcsönöztem ki Szentesen.
Csodálkoztam is rajta,hogy már régen is mennyit kísérleteztek az elektromos autóval.
Leginkább a lendkerekes autó volt meglepő.
Előzmény: Uldin (3288)
killmark Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3327
a töményet kávéba öntik mert akkor allah nem látja.
Előzmény: Uldin (3326)
Uldin Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3326

Van még egy kis ágyaspálinka, jó hogy figyelmeztetsz, iszok egy felest az egészségedre. A  tiszta szilva, barack, meggy, törkölypálinkám elfogyott és az alamapálinkából is csak nyelésnyi maradt. Hoppá le is nyeltem, erről ennyit.

 

Kaptam 1 üveg Rakisi-t (raki-t) Törökországból, de ebben az üvegben is csak 1 cm3 maradt, nem lehet kiszedni az üvegből a maradékot, mert rászereltek egy ilyen kis csorgató szerkezetet, csak ingerel a jó szeszes ánizsos illat, amikor próbálkozom kiszedni a maradékot. Állítólag Allah nem haragszik meg, ha a törökök isznak egy kis Rakisi-t. Ráadásul, jéggel lehűtik és valami borzalmas módon felvizezik fogyasztás előtt. Töményen egyébként kiváló.

Előzmény: GPter (3317)
naox Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3325
"a magyar csodatalálmány valószínüleg etil-acetátos átészterezést, aminél nem keletkezik glicerines fázis?"
hupp, errol lemaradtam. Miez? marminthogy triacetil-glicerin keletkezik? OK, de az egesz biocumonak nem az a lenyege, hogy telen ne fagyjon meg az olaj, hanem az, hogy a glicerin kigyujjon belole, kulonben belefulladnank a palacsintaszagba. Meg az eszterek kozoztti "ateszterezest" csak azert szoktak emliteni a vegyeszek, mert vegre egy jo lassu folyamat, tipikusan evekig tart, ettol lesz a 100 eves borok ize mas, mint a 60eveseke. De hogy ebbol iparil eljarast csinalni? eleg hujen hangzik.
Előzmény: BarG (3315)
.psp Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3324
Még nem jött meg a privi....
Előzmény: GPter (3320)
GPter Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3323
... micsoda egy társaság jött itt össze...
.psp Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3322
Köszi a tippet gázolajban oldott 30% E85 tel 70% bio cuccossal is megy a rakéta.
Előzmény: Kutyka (3318)
.psp Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3321
Egyébként alkohol párti vagyok én is, a bio is szereti gázoilba oldva 30 % ig.
Előzmény: GPter (3320)
GPter Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3320
... már irom is azta privátot!
Előzmény: .psp (3319)
.psp Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3319

"Imádom, mikor az üzemanyagok ára 300 felett van...


"De a megelőzőeket komolyan vehetitek!"




Sztem te pálinkát is főzöl.(((((((((((


A privátom nyilvános......
Előzmény: GPter (3317)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3318
Igen, 25%-nál még minden OK. Jövő hétfőn megyek fel 30%-ra. A hazaút után beszámolok az eredményről.
Előzmény: killmark (3307)
GPter Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3317
Sziasztok!

Annyira jó látni, hogy újra előkerült a spiritusz, és az E85 a topikon!

Kedvenc "kutatási" témáim.
A vizmentes spiritusz festékboltban kapható, de aki ezzel dolgozik, az szereti a luxust, mert nagyon drága. Legalábbis az E85-höz képest. E85=230Ft körül/Liter, a spiritusz duplája küörül. Nem tudok jelenlegi pontos értékeket.

A recept:
10-11L hidegen szűrt használt
3 L E85, benne 50g NAOH
35-40 C foknál nem magasabb hőmérsékleten összeeresztve! A hőfok betartása fontos, illetve fölé ne!
Miután emberfia elválasztotta a "söprűjétől" (5-6 óra elteltével a glicerines katalizátoros mocsok alulra kiválik, majd elválasztható) a finom holmit 83C fokra hevitve az oldatban (fölöslegben) visszamaradó E85 kigőzölög. (visszahűtve folyadékfázisúvá válik, igy újra felhasználható, csökkentve a népmese történetének költségeit.) (kb. 30Ft/L-re)(merthogy ezen relációban kb 1,5L mocsok keletkezik, ennyi lúgosE85-öt vesz fel a folyamat, viszont 3L-t adtunk hozzá.) Aki nem hiszi, járjon utána!
Köszönet a segitségért Uldin topiktársnak!

"Éljen a népköztársaság!
Éljen a Haza!"

Akinek nem tetszik, el lehet menni Ma..........ról


...és éljen Gyurmány Klerensz is! Szeretjük!!!!!!!
Imádom, mikor az üzemanyagok ára 300 felett van...


De a megelőzőeket komolyan vehetitek!
Akinek nem megy, privátban szivesen részletezek.



Uldin! Van még elmekatalizátorod? ("gyümölcsviz")
BarG Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3316

Szívesen.

 

Nem egy kedves fórumozó kartársnak (akik vették a faradságot, hogy írjanak)elárultam a hatalmas nagy titkot PÜ-ben, hogy hogyan lehet ezt kivitelezni. A vízbefecskendezős mostanában alvós topikban is megtettem, mert némileg érdekelt vagyok a témában.

Érdekel?

üdv

Előzmény: .psp (3314)
BarG Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3315

Nem próbáltátok még a magyar csodatalálmány valószínüleg etil-acetátos átészterezést, aminél nem keletkezik glicerines fázis?

(tehát veszteség mentes a biodízel készítés!!!)

.psp Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3314
Kösz.
Előzmény: BarG (3313)
BarG Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3313

Metanolt nem lehet csak ugy kapni a Bótba'

 

Dehogynem!

üdv

Előzmény: .psp (3304)
.psp Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3312
Na kérem ! Vizmentes denszesz 1/2 dl + 25g NaOH Hozzátöltve 0.5 Liter szürt viztelenitett 60 fokos használt étoilhoz, folyamatos kevergetés, majd literes üvegben rázás= Tejfehér zselés Mittomén micsoda keveredve sárga olajjal, ebből lesz a cserebogár , vagy valamit nagyon el szurtam???
Előzmény: naox (3305)
Hpg Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3311

Tankszűrőő??????????

 

Hát arra a legjobb megoldás a fűrész. Az feloldja a dugulást örökre:) És elöl kell betenni a tápszivattyú ELÉ egy nagy előszűrőt, azt a 15cm hosszút. Vagy a zil szűrő mégjobb, csak abba nem nagyon lehet találni bele való ritka szövésű fémhálós betétet -> csinálni kell. De ez az MTZ előszűrő nekem bevált, ha nem tömény prézlit öntesz bele akkor semmi gond. Néhány úszkáló szezámmag nem gond, mert simán előrejön a csőben, a szűrő bejárata meg elég nagy.

 

És ha eltömődik, ki lehet mosni, mert drágán adják.

 

Esetleg vastag cső és vastagított tank-csonk is segíthet, de az már extra heavy-duty.

Előzmény: killmark (3298)
naox Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3310
kutyuka jott elo vele ugy 2 hete, mas nem nagyon irt rola emlekeim szerint. O 25%-ot adott.
talan erdemes lenne nezni egy keveredesi tesztet, nehogy egy hideg reggelen szetelegyedjen a tankod tartalma, mert az szopo
Előzmény: killmark (3309)
killmark Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3309

valahol találtam egy szakvéleményt (talán MTA)

ahol 5--10% körüli használat esetén károsanyag kibocsátás csökkenést mértek.

ezért mertem belönteni.

gondoltam itt van pár ember eki még tovább is kísérletezett vele.

Előzmény: naox (3308)
naox Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3308
Kiprobalta valaki, hogy az E85 es a diesel-olaj elegyitheto-e minden aranyban? Nem vagyok benne biztos, ugyanis a benzin tele van aromasokkal, amik elegyednek az etanollal, de a hosszabb paraffinok (amik zommel a dizelt alkotjak) mar nem. Siman lehet, hogy ha sok E85-t hasznalsz, akkor szetelegyedes kovetkezik be, az alkohol megy le a tank aljara, es nemtom mi lesz, ha tisztan azt szijja a motor (ill. az valszeg nem fog berobbanni, tul jo a kompresszioturese).
Előzmény: killmark (3307)
killmark Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3307

tankoltam ma 15 l gázolajhoz 2 liter E85 öt.

kevesebb lett a füst,és nincs teljesítménycsökkenés.

körülbelül milyen arányban érdemes keverni?

.psp Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3306
ok. marad a denszesz.
Előzmény: naox (3305)
naox Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3305
katalizator az a lug (NaOH), az alkohol az reakciopartner.
Sajna nem tudom, hogy haztart-i boltban kaphato-e barmelyik valamilyen neven.
Előzmény: .psp (3304)
.psp Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3304
Melyik az a háztartási vegyiáru ami alkalmas az észterezéshez katalizátornak?

Metanolt nem lehet csak ugy kapni a Bótba'
Előzmény: naox (3303)
naox Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3303
a denszesszel az a baj, hogy nem tudod mennyi vizet tartalmaz. Az a tipus, ami "spiritusszagu", azaz piridinnel van denaturalva, az altalaban 96-98%-os, es ennyi viz siman haza is vagja az ateszterezest, ehelyett szappant fox csinalni. Van olyan denszesz, ami nem budos, ebben van 1-2% metil-etil-keton (OK, ez is budos, olyan "oldoszerszaga" van), meg egy hanytato anyag ("denatonium-benzoat"), de ez igy vizmentes (az elozo az "A", mig utobbi a "B" denaturalas).
Mongyuk egy probat meger....
Előzmény: .psp (3302)
.psp Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3302
Átmenetileg nincs E85 a városban,ez meg egy elvi kisérlethez kellene 1 liter át észterezéséhez.

De szóval gyakorlatilag müködnie kell az Na OH + denszesz koktélnak ugye?
Előzmény: naox (3301)
naox Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3301
200HUF/lit jovedeki ado van rajta, akkor mar jobban megeri az E85, amin nincs jov-i ado, csak a benzintartalman.
Előzmény: .psp (3299)
naox Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3300
" Tényleg működik, vagy kacsa?"
a vizbontas elmeleti hatasfoka max 50%, egyszeruen e fole nem viheto (es elkepesztoen bonyolult egy parszaz wattos vizbontokeszulek, es elkepesztoen draga (csak azelektrod tobb millio huf!)). Ha egyszer van aramod akkubol, akkor mi ertelme a kicsi, csendes, jol szabalyozhato, olcso, megbizhato, magas hatasfoku villanymotor helyett H2 motort hasznalni? Meg mekkora hujeseg mar a "zold sportauto". A sportauto fogalom eleve nem "zoldkompatibilis".
Azonkivul a liq. H2 a hidrogentarolas egyik lehetseges uzemmodja. A gond az, hogy alacsony homerseklet kell hozza, hoszigeteles, meg kurvara robb-veszelyes. Mivel az auto nem tarolja a hidrogent, igy semmi ertelme iszonyu energiabefektetessel -250fokra huteni, majd ujra energiabefektetessel elparologtatni.
szal kamu, ill. kib igenytelen szerkeszto, aki nem olvassa el a cikkeket.

Egy dolgot elkepzelhetonek tartok, megpedig, hogy az auto konnektoros, es beleepitettek egy H2 cseppfolyosito gepet, amit a garazsban ejszaka mukodtecc, feltoltod a Dewart H2-nel, majd napkozben ebbol autozol. De ez meg igy is min. 10milla/auto pluszban....
Előzmény: hulladekegeto (3292)
.psp Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3299
denaturáltszesz használható észterezéshez?
Előzmény: Uldin (3297)
killmark Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3298

Szia HPG !

mire gondolsz konkrétan?

Zil szűrőre? mint CSF nek?

nem tudom abba beönthetem e a sütőolajat szezámmagostól.

meg attól félek hogy(már jártam így)a tankszűrőm eldugul,és benzinkúton kell sűrített levegővel visszafujatnom a cuccot.

Előzmény: Hpg (3296)
Uldin Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3297

Megnéztem a leírást, rengeteg a metanol felesleg. Azt illik mosás előtt eltávolítani.

 

Mivel egyensúlyi reakcióról van szó, a többlet metanollal a metilészter irányába próbálják eltolni az egyensúlyi állapotot.

 

Jobb megoldás, ha a metanol mennyiségével maradunk a sztöhiometrikus arány közelében, max. 5% metanol felesleg lehet. És több (2-3) lépcsőben végezzük az átészterezést. Így a rekció után nem marad sok metanol a metilészterben. Első körben a lúgos metanol 60-80%-át adjuk az olajhoz. Ott kezd beállni az egyensúly, majd a glicerint ülepítjük és eltávolítjuk, utána a maradék alkoholáttal csinálun még egy átészterezést.

 

Akkor megy szépen a reakció, ha a szabadzsírsav tartalmat 1%-alatt tartjuk. A szabad zsírsavakat pedigy hűtéssel majd hidegszűréssel, vagy ülepítéssel tudjuk kiszedni a legegyszerűbben a mocskos olajból. 

 

Előzmény: Törölt nick (3291)
Hpg Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3296
NAGY előszűrő közvetlen a fogyasztó elött? :)))
Előzmény: killmark (3289)
Uldin Creative Commons License 2008.06.17 0 0 3295

A fagyasztás nagyon bejött. Szórakoztam egy kicsit 2 lityó mocskos olajjal. Szutyok olaj kis észterezés után opálos kinézetű nem adja le a glicerint rendesen. Frigóba be -15 fokon befagyasztva, amikor már kopogós lett az anyag, kivettem a frigóból, kiolvasztás szobahőmérsékleten, az eddig kiszűrhetetlen szappan és glicerin kiválik, a szappan pelyhekbenn hullik alá, a szappan által megfogott glicerin az üveg alján megjelenik. A lötyi pedig kristály tiszta tükrös. Fagyasztás előtt kapott egy kis amberlitet, de nem használt neki. Bár a lúgos metanolt lehet kiszedte.

GPter Creative Commons License 2008.06.16 0 0 3294
Sziasztok!

Jókedvű!
Magyarorsszágon tiltott a használt étolaj megszűrése?

Akkor nekünk halmazati büntetés jár!
Előzmény: Törölt nick (3290)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.06.16 0 0 3293
Na hát nem rakta be a linket rendesen

[link]http://www.origo.hu/auto/20080606-jon-a-hidrogenhajtasu-szuperkocsi-ronn-motor-company-scorpion.html

ezért berakom két részletbe is (bocsi de nemtom hogy kéne normálisan betenni hosszú linket)

http://www.origo.hu/auto/
20080606-jon-a-hidrogenhajtasu-szuperkocsi-ronn-motor-company-scorpion.html
hulladekegeto Creative Commons License 2008.06.16 0 0 3292
Félig off:

http://www.origo.hu/auto/20080606-jon-a-hidrogenhajtasu-szuperkocsi-ronn-motor-company-scorpion.html


Na ezt véleményezzétek. Tényleg működik, vagy kacsa?
killmark Creative Commons License 2008.06.16 0 0 3289

sziasztok!

keresek egyszerű megoldást étolajszűrésre ,lehetőleg valami egyszerűt.a papírtörlős,tölcséres megoldásom 40-50 l-nél nem müxik. viszont ekkora mennyiségért nem fogok állványos ,hordós szűrőt építeni.

minden ötletet köszönettel várok.

Uldin Creative Commons License 2008.06.15 0 0 3288

Hörömpöly Imre, Kurutz Károly:

Különleges autómotorok Müszaki Könyvkiadó 1981

 

Állítólag ebben a könyvben foglalkoznak a nagy hatásfokú stirlingmotorral is.

 

A könyvet nem egyszerű beszerezni, nem találtam meg sehol.

 

Pedig jó kis irodalom el kéne olvasni...marad a könyvtár.

 

Tartalom:

 

Előszó 9
A WANKEL-féle bolygódugattyús motor 11
Történeti áttekintés 11
A bolygódugattyús motor működési módja 13
A bolygódugattyús motor geometriája 15
A bolygódugattyús motor előnyei 17
A bolygódugattyús motor szerkezete 18
Az égéstér tömítése 18
Olajtömítés 21
A mozgó alkatrészek kenése 24
A bolygódugattyús motor hűtése 25
A bolygódugattyús motor gázcseréje 26
A szívócsatorna elhelyezése 26
A kipufogócsatorna elhelyezése 27
Az égés és a gyújtás 27
A bolygódugattyús motor kipufogó gázainak tisztítása 28
Az NSU bolygódugattyús motor kipufogó gázainak tisztítása 29
A japán bolygódugattyús motor kipufogó gázainak tisztítása 31
Fajlagos tüzeőanyag-fogyasztás 33
A bolygódugattyús motor zaj- és rezgésviszonyai 34
Kéttárcsás bolygódugattyús motorok 35
Audi NSU kéttárcsás bolygódugattyús motor 35
Toyo Kogyo kéttárcsás bolygódugattyús motor 36
Kéttárcsás bolygódugattyús motorkerékpár-motorok 37
Benzinbefecskendezéses bolygódugattyús motor 37
Bolygódugattyús Diesel-motor 40
A gőzmotor 43
A gőzgép története 43
Néhány kivitelezett gőzmotor 44
EPA gőzmotor 44
TECO gőzmotor 47
Egyéb amerikai gőzmotorok 48
Saab-Scania gőzmotor 49
Japán gőzmotor 51
A gőzmotor előnyei és hátrányai 52
A gőzmotor nyomatékgörbéje 52
Termikus hatásfok, fajlagos tüzelőanyag-fogyasztás 52
Szabályozás, indítási időszükséglet 53
Többféle tüzelőanyag felhasználásának lehetősége 53
A gőzmotor ára, tömegének és teljesítményének aránya 53
A kipufogó gázok összetétele és a zajszint 54
A kinetikai energia felhasználása gépjárművek hajtására 55
A lendítőkerekes hajtás 55
Oerlikon girobusz 55
Lockheed girobusz 56
A General Electric girobusza 57
A személygépkocsi hajtása lendítőkerékkel 57
Hibrid hajtású lendítőkerekes járművek 59
Hidraulikus hajtás a fékezési energia visszanyerésével 61
MAN hidrobusz 62
Személygépkocsik hajtása hidromotor kiegészítéssel 63
Réteges töltésű motorok 65
Osztatlan égésterű réteges töltésű motorok 66
Ford réteges töltésű motor 67
SRI réteges töltésű motor 71
Osztott égésterű réteges töltésű motorok 73
Honda CVCC motor 73
Ricardo Comet réteges töltésű motor 79
LAG réteges töltésű motor 82
Porsche SKS motor 83
Réteges töltésű Volkswagen (VW) motorok 85
Daimler-Benz (Mercedes) réteges töltésű motorok 90
Réteges töltésű Wankel-motor 91
A Stirling-motor 92
A Stirling-motor története 92
Az első Stirling-motor működési elve 93
A Philips cég első hőlégmotorjai 94
Az első generációs hőlégmotor 95
Az első kettős működésű motor 99
A rombuszhajtóműves motor 102
A tömítési kérdések megoldása 107
A Philips Stirling-motorjának teljesítményszabályozása 109
Számítógépes optimalizálás a Stirling-motorok tervezésénél 112
A második generációs Philips hőlégmotorok 112
Az amerikai autógyárak Stirling-motorjai 115
A Stirling-motor továbbfejlesztése Európában 116
United Stirling R. T. (US Svédország) 116
MAN-MWM (NSZK) 118
A Stirling-motor főbb jellemzői 120
Hatásfok 120
Hőegyensúly 120
Nyomaték 121
Teljesítménytömeg 122
Kenőolajfogyasztás, karbantartás 122
Élettartam 123
A porral szembeni érzéketlenség 123
A Stirling-motorok fűtése 124
A közvetett fűtés 124
Fűtés különféle hagyományos tüzelőanyaggal 125
Fűtés nem hagyományos fűtőberendezéssel 125
A Stirling-motor levegőszennyező hatása 127
A Stirling-motorok zajszintje 128
Tüzelőanyag-fogyasztás 129
A Stirling-motorok indítása 130
A Stirling-motorok jövőjének kilátásai 131
A gázturbina 133
A gázturbina fejlődésének története 133
A gázturbina működési elve 136
Általános működési elv 136
A gépjármű-gázturbina működési elve 138
A gázturbina hatásfoka 139
A gázturbina szerkezeti részei 141
A kompresszor 141
A turbina 141
Az égéstér 143
A hőcserélő 144
A légszűrő 145
A gépjármű-gázturbina tulajdonságai 146
A gépjármű-gázturbina üzeme 146
A gázturbina gyorsítóképessége 150
A gépjármű-gázturbina tüzelőanyaga 150
Fajlagos tüzelőanyag-fogyasztás 151
A gázturbina tömegének és teljesítményének aránya 152
A gépjármű-gázturbinák rezgései 152
A gázturbina zajszintje 152
A gázturbina levegőszennyező hatása 153
A gázturbina élettartama, karbantartási igénye 154
A gázturbina előállítási költségei 155
Megvalósított gépjármű-gázturbinák 155
Rover gázturbina 155
Ford gázturbinák 156
MTU 7042 gázturbina 157
VW-GT 70 gázturbina 157
Daimler-Benz gázturbina 159
NAMI 503 gázturbina 160
NISSAN gázturbina 160
A gépjármű-gázturbina perspektívája 160
Villamos hajtású gépjárművek 162
Bevezetés 162
Az akkumulátorok 163
Hajtómotorok 168
Irányítástechnikai kérdések 174
Járműszerkezetek 182
Összefoglalás 186
Irodalom 190
Tárgymutató 194

 

Előzmény: Hpg (3285)
Uldin Creative Commons License 2008.06.15 0 0 3287

Köszi.

 

Néhány szabvány, ami a témához lazán kapcsolódik:

 

MSZ EN 590:2004 2.   
Gépjármű-hajtóanyagok. Dízelgázolaj. Követelmények és vizsgálati módszerek


MSZ EN 14213:2003   
Tüzelőolajok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). Követelmények és vizsgálati módszerek


MSZ EN 14214:2003   
Gépjármű-hajtóanyagok. Dízelmotorok zsírsav-metil-észter (FAME) hajtóanyaga. Követelmények és vizsgálati módszerek


MSZ EN 14156:2003   
Szénpirolízis-származékok. Kőszénkátrány-alapú olajok: kőszénkátrány-fűtőolaj. Követelmények és vizsgálati módszerek


MSZ EN 14078:2004 
Folyékony ásványolajtermékek. A zsírsav-metil-észterek (FAME) meghatározása középdesztillátumokban. Infravörösspektroszkópiás módszer


MSZ EN 14274:2005 
Gépjármű-hajtóanyagok. A motorbenzin és a dízelgázolaj minőségének értékelése. A hajtóanyag-minőség folyamatos ellenőrzési rendszere (FQMS)


MSZ CWA 15293:2006  Gépjármű-hajtóanyagok. E85 etanol. Követelmények és vizsgálati módszerek

 
MSZ EN 15195:2007
Folyékony ásványolajtermékek. Középpárlat-üzemanyagok gyújtáskésleltetésének és származtatott cetánszámának (DCN) meghatározása állandó térfogatú kamrában való égetéssel 
 

MSZ EN ISO 4264:2007
Ásványolajtermékek. Középpárlat-üzemanyagok cetánindexének számítása négyváltozós egyenlettel (ISO 4264:2007)
 

MSZ EN 12662:2008
Folyékony ásványolajtermékek. A középpárlatokban lévő szennyeződés meghatározása
 

MSZ CR 13838:2000   
Dízelgépjármű-hajtóanyag. A szűrhetőség meghatározása. AGELFI-módszer


MSZ EN ISO 12205:1999   
Ásványolajtermékek. Középpárlatok oxidációs stabilitásának meghatározása (ISO 12205:1995)


MSZ 10879:2002   
Folyékony ásványolajtermékek. A lobbanáspont meghatározása Tag szerinti zárt tégelyes módszerrel


MSZ EN ISO 5165:1999   
Ásványolajtermékek. A gázolajok égési tulajdonságainak meghatározása. Cetánmotormódszer (ISO 5165:1998)


MSZ CWA 15145:2006
Gépjármű-hajtóanyagok. Víz a dízelgázolajban emulziók belső égésű motorokhoz. Követelmények és vizsgálati módszerek


MSZ CWA 15145:2006   
Gépjármű-hajtóanyagok. Víz a dízelgázolajban emulziók belső égésű motorokhoz. Követelmények és vizsgálati módszerek.

 

Előzmény: naox (3281)
Uldin Creative Commons License 2008.06.14 0 0 3286
 

Figyemetekbe ajánlom az:

 

Elektromos-gyalogos levelezési listát.

 

http://lev-lista.hu/?p=listpage&l=elektromos-gyalogos

 

Téma:

Minden, ami elektromosság

 

Kategória:

Tudomány => Műszaki tudományok

 

Lista típusa:

Klasszikus levelezőlista, azaz csak a listatagok küldhetnek levelet. Nincs moderálás. A válaszlevél a listára megy.

 

Leírás:

Ez egy elméleti elektromos levelezőlista. Laza eszmecserére szolgál, a legkülönfélébb szakterületen dolgozó villamos szakemberek, illetve jobb érzékű, lelkes kezdők számára, hogy szélesebb látókörrel, több probléma legyen megoldható. Nem száraz szakmai témáknak, hanem baráti segítségnek, kapcsolatépítésnek,kölcsönöslátókör bővítésnek szánjuk. Kis humornak is helye van, de szigorúan politikamentesen!

Hpg Creative Commons License 2008.06.14 0 0 3285

"Én még nem olvastam sehol 40%-os hatásfokú stirling motorról"

 

Ez azért van, mert nincs!:)

 

Én egy német gyártót találtam, ott huszonvalahány százalék elektromos hatásfokot értek el direkt földgáztüzeléssel.

 

Amúgy 40%ot röhögve teljesít bármelyik korszerűbb (<20 éves) szemályautó-dízelmotor is egy kedvező üzemállapotban, ami lehet részterhelés is.

Előzmény: Uldin (3280)
Uldin Creative Commons License 2008.06.14 0 0 3284

Többen érdeklődtek e-mailben észterezőgéppel kapcsolatban.

 

Néhány fotó, beszerzési lehetőség a szerkezeti elemekkel kapcsolatban:

 

A matyi keverése kínai gyártmányú folyadékgyűrűs szivattyúval. Szívó, nyomó oldalon belsőmenetes 1 coll-os csatlakozással. 400W-os 1 fázisú aszinkron motoros, 40liter perc max. kapacitású, bronz lapátpos, kerámia tömítéses, nyomómagasság max. 40 m, 80 fokig szavatolják a működését. A szimeringje is viton lehet, mert a metilésztert is elviseli. Én még PRIMA néven vásároltam akcióban 3500HuFt-ért. Most 8000-10000Ft-ért vesztegetik. A jó kis PRIMA-t nem lehet már kapni, mert a pedrolo beperelte a kínaiakat, mert lekoppintották a kis szivattyújukat. Most kicsit más a kinézete, de ugyanazt tudja.

 

Mindkét szivattyú folyadékgyűrűs, a PQ verziót ajánlom inkább a feladatra, árban is kb. egyforma a két szivattyú.

 

A szívó oldalra egy venturi keverő csatlakozik, hogy az alkoholátot a megfelelő arányban hozákeverhessük az olajhoz.

 

Működés:

 

Beszerzés: Venturi Kft, a weboldalukon megtaláljátok a választékot, van rozsdamentes, PE anyagú kivitel is, de házilag is össze lehet barkácsolni jobb híjján.

http://www.venturi.hu/mazzei/

 

A keveredést segítő elem:

 

Házi barkácsolás:

 

Szívó oldal:

A szivattyú szívócsonkjába betekertek 1 coll-os T tagot, a T szárába megy egy 3/8-os közdarab, abba pedig egy 3/8-os golyóscsap, a csapra, pedig megy egy 6-os menetes pneumatika csatlakozó. A pneumatika csatiba 6-os benya cső, vagy PE-pneumatika cső mehet, az utóbbi nehezen hajlik. Ezen a csövön lehet felszívatni az alkoholátot. A T-tag üresen maradt részéhez csatlakozik egy colos vagy háromnegyedes golyóscsap. Ezzel a csappal a szívóoldalon létrehozunk egy kis fojtást, hogy az alkoholátot felszívja a ketyere. A két csappal játszadozva a megfelelő keverési arány beállítható. Fontos, a szivattyúra legyen ráfolyás, mert nem önfelszívó a szivattyú. A fűtőszálat a tartály aljába szereljétek, a szívócsonk közelébe, azért, mert melegítéskor az olajat keringtetni kell, nehogy helyi túlmelegedés kialakulhasson, ilyenkor a szívóoldali csapot nyissuk ki, ne legyen fojtás, a 3/8-os csapot pedig zárjuk el, mert csak az olajat melegítjük biztonsági okból. A fűtőbetét és a hőérzékelő, legyen hőkontaktusban: hülyeség elleni védelem. A fűtőszál ki-be kapcsolására használjatok szilárdtestrelét ne legyen szikraképződés. A hőmérséklet kijelzésére használhattok kazán hőmérőt célszerű helyre beépítve....Az olaj felmelegedése után a fűtőszálat áramtalanítani kell. A szivattyúmotornak is illene robbanásbiztosnak lennie.

 

Nyomó oldalra a nyomócsőbe, érdemes beépíteni egy statikus keverőt.

 

Működés:

 

Beszerzés, infók:
http://www.statikuskevero.hu/

http://www.statikus-keverok.com/

 

Ez egy venturi keverővel is megálldott példány

 

 

 

Házi barkácsolás:

 

A szivattyú nyomó oldalába betekerünk 1 coll-os menetes vízvezeték csövet, a cső megy az észterező tartály tetejéig, oda aplikálhatunk könyököt csapot stb, valahogy össze kell hozni a tartály felső részével. A csőbe teszünk egy statikus keverőt. Alátéteket kell készíteni a külső átmérő megegyezik a coll-os cső belső átmérőjével az alátét-lyuk méret, pedig legyen mondjuk a külső átmérő fele. Az alátéteket távtartóval egymástól pár centire rögzítjük, és a szerkezetet belógatjuk a coll-os csőbe, nyugodtan lehet a cső egész hosszában ilyen belső bordázat, a csőben turbulens áramlás alakul ki, ami keveri a matyit. A tartályba egy könyök segítségével csatlakozhatunk, a könyök elé lehet egy csapot tenni, ha szeretnénk elzárni a matyi útját. A gép légköri nyomáson dolgozik, a tartály tetején lehet kis nyílás, ami visszahűtőn keresztül nyílik a szabadba (hosszú cső megfelel).

 

A tartály alja lehet kúpos, ebben az esetben ülepítésre is használható, lapos hordó esetén ülepítő csonkot lehet beépíteni a szívóoldalhoz a csonk alatt ülepedik le a glicerin, ebben az esetben a glicerin leeresztésére is kell egy nyílás a tartály alján.

 

Ülepedés után a szivattyúval az ülepítő csonkon keresztül leszívjuk az észtert a gliceri felett, utána a maradékot lengedjük az alsó nyíláson. kevés észter marad benne, de szétválasztható később az is.

 

Kúpos tartály esetén a glicerint engedjük le a kúpból először, utána jön az észter.

 

Jobb megoldás az ülepítést külön tartályban végezni. Erre a legcélszerűbb megoldás az elfektetett hordó, a hordót pár fokos szögben megdöntjük így a glicerin a leeresztőnyíláshoz folyik, az ülepedés így a leggyorsabb, mert rövid utat kell a glicerinnek megtennie ülepedés közben. A szivattyút megfelelő kialakítás esetén használhatjuk a tartály feltöltésére is stb...a fantáziátokra bízom.... 

 

Jó szórakozást, remélem tudtam segíteni.   

409 Creative Commons License 2008.06.13 0 0 3283

Azért az az egyszerűbb felépítés nem teljesen fedi a valóságot, hiába nincs vezérlése, a hajtóműve meglehetősen bonyolult a belsőégésű motorhoz viszonyítva. Ráadásul lassú a gázreakciója és nem szereti a változó fordulatszámokat. Egyelőre arra való amire használják, stabilmotornak, pl. tengeralattjáróba. A hatásfokát meg a kétütemű diesel is tudja.
Előzmény: Uldin (3280)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.13 0 0 3282
Nem így van eredetileg, én javaslom ezt a megoldást. A "gyújtás" megléténél szorosabb az összefüggése a motor működésével. Szerintem túlzás amit írsz. Erős kanyarban, ha csökken a kocsid ereje, kb. semmi különös nem fog történni (ha nem 300 lóerős, hátsókerekes). Előzés közben elmegy az olajnyomás, hát nemtom... Nekem eltört a turbóm tengelye és 140 lóból odalett vagy 60. Ez is bármikor megtörténhet. Persze, ahogy elmehet a szervó is menet közben, lehet defekt, vagy bármi. Inkább kockáztassam ezt (ezrelék esély), mint gáz gyűljön fel a gépháztető alatt. Eőzést befejezni se jó gyenge autóval, de felrobbanni se. Ráadásul nem áll meg a motor, hiszen kap gázolajat. Az a rendszer amiról szó van, nem csak alapjárati dózissal operál, tehát 50-80%-a megmarad az üzemanyagnak. Érzékeled a lassulást és rátaposol a gázra.

Fordulatszám érzékelő? Egyébként nincs kifogásom ellene, de bonyolultabb, és az nem adhat téves jelet? Vagy pl. nem indul a kocsid a sok gagyi naftától, indítózol negyed órát, forog a motor és már repülsz is.

Nem kötözködni akarok, de akkor már beszéljúk át. Nemtom amúgy a gyári gázrendszer milyen jelre zárja el a szelepet a benzines kocsikban.
Előzmény: hulladekegeto (3275)
naox Creative Commons License 2008.06.13 0 0 3281
rajtavagyok a projekten. Terfogatfuggo, 5literes tetelben parezer/lit.
Előzmény: Uldin (3278)
Uldin Creative Commons License 2008.06.13 0 0 3280

Az 1980-as évek elején, az amerikai Ford General Motors, a német M. A. N., a svéd United Stirling, a holland Stirling Motors Europe, az angol Harwell, a japán Aisin szinte egyidőben fogott a 40-75 kW teljesítményű négyhengeres Stirling személygépkocsi motorok, fejlesztésébe. Az Aisin fejlesztését 1986-ban már piacra is vitte, a többiek is készen álltak a sorozatgyártásra. Aztán a tervek a páncélszekrénybe, a gyártósorok lezsírozva, a biztonsági raktárba kerültek. Ugyanis Robert Stirling tiszteletes 1816-ban szabadalmaztatott külsőégésű hőlégmotorjának modernizált változata túl jól sikerült. Azaz egyszerűbb fellépésű, mint az ismert benzin- és dízelmotorok, nincsenek szelepei, így szelepvezérlései, nincs gyújtóberendezése és üzemanyag befecskendezése. Mivel hőforrása állandóan égő külső láng, így oxigénfelesleggel folyhat az égés, ezért az égéstermék, káros anyag kibocsátása nem több, mint egy konyhai gáztűzhelyé. Szinte zajtalan a működése a rugalmas üzemű motornak, kis fordulatszámon is nagy a forgatónyomatéka, hatásfoka 40% feletti; meghaladja a legkorszerűbb dízelmotorét. Egyetlen hátránya, hogy az állandóan égő lángot 800 0C-on kell tartani, ezért a motor indításához 10-20 másodperc előhevítés szükséges. És most maradjunk a „lángnál” a kifejlesztett motorok benzin és gázolaj üzemre készültek, az előbb említett menettulajdonságok és motorhatásfok együttesen számottevő üzemanyag megtakarításhoz vezethetnének. A lángot azonban táplálhatja vizes etanol vagy észterezés nélküli növényolaj. Kissé bonyolultabb szerkezettel üzemeltethető szalmából, kukoricaszárból, stb. készült tömörítvénnyel, úgynevezett pellettel, összegezve megújuló energiahordozókkal.

 

 

No ha ennek a fele igaz lenne, nem lenne semmi gond a biomasza hasznosítással. Én még nem olvastam sehol 40%-os hatásfokú stirling motorról. Az elméleti maximumot nem igazán érik el a beszerezhető gépek.

Előzmény: Uldin (3279)
Uldin Creative Commons License 2008.06.13 0 0 3279
Uldin Creative Commons License 2008.06.13 0 0 3278

Finom vegyszerként mennyiért vesztegetik? Pár lityót el kéne füstölni egy öreg motorban.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: naox (3277)
naox Creative Commons License 2008.06.13 0 0 3277
"Motorban történő égetésről nincs semmi konkrét információ? "
neten 1-2 jelentesben mint lehetseges ua-t emlegettek, mas nincs.

Az otlet alapjaban veve sajat, azon filoztam, hogy milyen olyan bio cucc van, amit akar taljesen hazilag meg lehet csinalni. A furfurol meg egyszerubb, mint az ateszterezes, es teljes mertekben hulladekot hasznal, szemben a biodizellel, amit normalisan csak tiszta olajbol lehet megcsinalni.
"állítólag gyantásodik égés közben"
eges kozben nem hinnem, inkabb tarolas kozben, de nagyon jo inhibitorok vannak, meg eppen meg lehet csinalni a dimetil acetaljat (a desztillacio soran metanol is kepzodik, nem sok, de az acetal-kepzeshez eleg), es az teljesen stabil.
(C4H3O-CH(OCH3)2)
"A verebek csiripelnek valami furfurol üzemről Vásárhely környékén"
hat Hodmezovasarhelyen vot egy meg az atkosban, de az nem elte tul a rszvaltast, gondolom olyan otvar technologia lehetett, hogy nem is baj. Csakhogy akkor 6 HUF volt a gazolaj. Azota esetleg kicsit igenyesebb technologiaval is megerne gyartani.
Előzmény: Uldin (3276)
Uldin Creative Commons License 2008.06.13 0 0 3276

Furfurol ügyben érdeklődtem, állítólag gyantásodik égés közben. Nem ajánlják motorokba. No, de ettől még jó lehet.

 

A verebek csiripelnek valami furfurol üzemről Vásárhely környékén, ami jó nagy bukata lett.

 

Esetleg átészterezéshez a furfurilalkohol?

Vagy az acetátja alsó fázis mentes anyaghoz? 

 

Motorban történő égetésről nincs semmi konkrét információ? 

Előzmény: naox (3270)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.06.13 0 0 3275
Olajnyomás <-> gázelzáró szelep? Ha így volt régen, kicsit meredek lépés, elmegy az olajnyomás valamiért - bármiért, erős kanyar, vagy folyatom hirtelen az olajat - és megáll a motor mert nem kap naftát? És ha épp egy előzésben vagyok benne? Inkább a moci sérüljön olajhiány miatt mint én magam. Akkor inkább fordulatszámról lehetett volna jelet venni sztem.
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.12 0 0 3274
Mármint a szelep a rendszer része, az olajnyomás pedig biztonságos összefüggésben van a motor működésével.
Előzmény: Törölt nick (3273)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.12 0 0 3273
"...ha leáll a motor, valaminek el kell zárnia a gázt."


Olajnyomás-jeladóról vezérelt gáz elzárószelep, vagy mifene. A klasszikus autógázrendszer része ez is.
Előzmény: 409 (3271)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3272
No, akkor már csak ezeket kell megoldani és roboghat is a járgány :)

Tényleg csípi a csőrömet az effektíve olcsó LPG ár!


http://www.mrsharkey.com/lpg.htm
Előzmény: 409 (3271)
409 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3271

"Emelkedő gázolajmennyiség mellett emelkedik a levegő beszívásának mértéke is, tehát több gázt is szívna."

Ez dieselnél nem így működik!!! Nyitott szívócsöves, azaz nincs fojtószelep, így szívócső vákum sem!!!!! ( ezért kell a fékszervóhoz külön vákumszivattyú) A beszívott levegő mennyisége csak a fordulatszámtól függ. ( az áramlási veszteségektől eltekintve) Tehát, a benzinesnél alkalmazott mennyiségszabályozás dieselnél nem működne. És akkor még ott van a biztonsági része is a dolognak, ha leáll a motor, valaminek el kell zárnia a gázt.
Előzmény: Kutyka (3267)
naox Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3270
nem kell redukalni. Viszonylag stabil, 1-2 honap alatt nem fog agyonosszidalodni. Es az osszes "alternativ" kozul ezt a legkonnyebb otthon megcsinalni. Egyebkent szalmaeromu melle erdemes lenne furfuroluzemet telepiteni....
Előzmény: Uldin (3264)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3269
Nemcsak kamrásban működik. Ráadásul az égési hatásfok is javul. Hiszen a gáz jól elkeveredve jut be a gyulladás előtt, míg ez a gázolajról nem mondható el, hisz az a befecskendezéskor gyullad. Így az arány eltolódik a tökéletesebben elkeveredett üa irányába. Tehát a fogyasztás üa-oldalon is csökken, nemcsak Ft oldalon. Jobb az emisszió is persze. És igazad van a legolcsóbb gázos kit kell hozzá. Esetleg érdemes kipugázhőmérséklet mérőt elhelyezni az utastérben, de ez már csak több ló esetén jön a képbe.

De mutass egy megbízható gázos szakit, aki úgy adja ki a kezéből a kocsimat, hogy oké komám, papír nincs de az autód biztonságos, tankolhatsz vele kúton, üzembiztos stb... Mert autószerelőben találsz olyat, aki nem firtatja, hogy a kocsidban milyen számú motor van, vagy mit tankolsz, de gázost még nem láttam ilyet...

Egy pótkeréktartállyal tökéletesen kompromisszummentes lenne, gázkút van mindenütt.

Persze erős idegzetű milliomosok le is papíroztathatják, még Mo-n is.
Előzmény: Kutyka (3267)
Uldin Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3268

A gondolat jó. Diesel/LPG ügyben kérdezd meg Ventotd-t, ő a szaki ezen a területen. Az alapkutatások megtörténtek -> dízelmerci + túristapalack.

 

Fokoznám az élvezeteket, vegyszereshordóból készült fagázgenerátor levegőoldalon, a gyújtást pedig disznóvíz vagy gázolaj adja, minimális mennyiség befecskendezésével az adagoló által. 

 

Találtam egy fagázgenerátor építési leírást, nem tom hova mentettem el a linket, ha meglesz küldöm. Egy öreg trakihoz készült a szerkezet. A fotók szerint elketyegett a gép szénmonoxiddal. Bár elég macerás a beröffentés, hasonló procedúra, mit amikor a gőzgép kazánját felfűtötték indulás előtt.

Előzmény: Kutyka (3267)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.11 0 0 3267

Ó, de jó lenne nekem ilyenből sok-sok-sok-sok! :)

 

Más:

 

Felvetődött itt is nemrég a Diesel/LPG vegyesüzem gondolata.

Nem értem, hogy lelkes gázrendszer beszereléséhez értők miért nem próbálgatják a lehetséges megoldásokat. Minimális rálátásom szerint az öreg karburátoros autóknál használatost olcsó, légszűrőbe vezetett megoldásnak simán működnie kellene az öreg örvénykamrás Diesel kocsiknál. Emelkedő gázolajmennyiség mellett emelkedik a levegő beszívásának mértéke is, tehát több gázt is szívna. Az így bevitt energiatöbbletet vagy nagyobb teljesítményre vagy olcsóbb használatra lehetne fordítani.

Előzmény: Uldin (3264)
Uldin Creative Commons License 2008.06.10 0 0 3265

Katalizátor nélkül nem észtereződik át az olaj.

 

Nátrium vagy kálium-hidroxid és alkohol keveréke kell. Az átésztereződés során glicerin válik ki. Langyosítás után intenzív keverés, majd ülepítés.

 

Részletesen a korábbi hozzászólásokban...

 

E85-tel is megy (benyás etilészter lesz a végeredmény,) csak drágább a metanolnál és lassabb az ülepedés is és több is kell a reakcióhoz az E85-ből a metanolhoz viszonyítva..

Előzmény: Törölt nick (3263)
Uldin Creative Commons License 2008.06.10 0 0 3264

Erről lenne szó? Vagy redukálni kell furfurilalkohollá?

 

A gazdák örülnének a naftának.

 

C4H3OCHO

furán-aldehid


Fizikai és kémiai tulajdonságai:

 

Színtelen, vagy világos barna, kellemes szagú folyadék.
Éghető.
Olvadáspont: -36 ~ -39°C
Forráspont: 162-167°C
Sűrűség: 1,16 g/cm3

Vízben kevésbé oldódik.
A telítetlen szénhidrogéneket jól oldja.
Telített szénhidrogénekben alig oldódik.
Levegőn könnyen oxidálódik, különböző karbonsavak keletkezése közben.

Kémiai viselkedése hasonló a benzaldehidéhez.
Lúgos közegben Cu2O, vagy Ag2O katalizátor jelenlétében már levegő átbuborékoltatással is teljesen furán-2-karbonsavvá oxidálódik.

Megfelelő katalizátor jelenlétében hidrogénezve furfurilalkohollá redukálódik.
Híg savakkal hosszabb ideig főzve a gyűrű felhasad, hangyasav és borostyánkősav keletkezik, de az utóbbi el is gyantásodik.


Előállítás:
Mezőgazdasági hulladékokból (pl. kukoricacsutka) kénsavas hidrolízissel.

Előzmény: naox (3251)
Uldin Creative Commons License 2008.06.10 0 0 3262


>És azt hol lehet venni??

 

A nátrium-metoxid -boltban.

Előzmény: Törölt nick (3261)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.10 0 0 3259

:)

 

18L fekete borzalom fáradt mortorolaj, kitudja hány 10ezer futásteljesítménnyel + 2L benzin +4L Gázolaj + 1L denaturált szesz...

 

Szerintem elég döbbenetes :)

 

Mercedes 300D, 350TD minden gond nélkül, égette el, persze sűrű üzemanyagszűrő cserével számolni kellett.

Citroen 1.4D -nél ehhez még  rendszeres porlasztócsúcs nyílás - vagy hogyan nevezzem - koksztalanítás párosult.

 

De égetett már a 2 Merci gázolaj mentes trutyit is. Ott  padláson talált petróleumlámpa olaj és háztartási terpentin helyettesítette a gázolajat.

 

Fárad motortolajos autózásnál savanyú szag, hidegen durva kék füstölés és észrevehető motor túlmelegedési hejlam jelentkezett. De jó viszkóval nem volt gond a Merciknél. A Citroen sokat járatta az elektromos hűtőrásegítőt. Bemelegedés után füstmentes és szolídabb szagú lett. Ennél a löttynél azért kb 20% túlfogyasztással kellett számolnom.

A fent leírt adatok kb 30ezer kilométer megtétele után kristályosdtak ki bennem :)

Előzmény: Törölt nick (3257)
naox Creative Commons License 2008.06.10 0 0 3258
natrium-metoxidot kever hozza, igy biodizelt kap. Az etolaj nem biodizel, es amerikaban tisztan olajat nem is egethetsz el, mivel kornyezetszennyezo. Viszont az USAban sajat celra csinalhatsz uzemanyagot, csak annak szabvanyosnak kell lennie.
Előzmény: Törölt nick (3257)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.10 0 0 3255
Igen, én is úgy gondolom, hogy fáradt motorolaj+E85 a legolcsóbb és "szaglebukásmentesebb" nafta.
Előzmény: hulladekegeto (3254)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.06.10 0 0 3254
Srácok, nézegettem én neten a "hivatalos" gázolaj-etanol keverékeket, létezik E-diesel néven. 10 illetve 15%ban keverik a cefrét a naftához, és áradoznak hogy mennyivel kevesebb füst jön ki belőle. PErsze azért a szokásos "speciálisan átalakított dieselmotor" és tsai feliratok ott figyelnek mindenütt :)

Amúgy ha valami fáradtolaj féleséggel fel lehetne keverni fele-felébe, azért az már szép olcsó üzemanyag lehetne. Itt a tesco nem messze, legközelebb arra járok veszek kannába, aztán megy a kísérlet :)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.10 0 0 3252
Az Opelom gépkönyve, illetve az eredeti német "Így javítsd... " magyar változata 50% (nem tévedés) benzint is megenged a téli gázolajhoz. Húszéves szívódé kocsi persze, a konstrukció meg valszeg 30 éves. 1,7 D Kadett. Táblázatban van leírva, több keverési arány, így biztos, hogy nem téves adat.
Előzmény: Törölt nick (3249)
naox Creative Commons License 2008.06.10 0 0 3251
Erdeklodoknek: furfurol (angolul furfural, az angol "furfurol" a magyar furfuril-alkoholnak felel meg).
Hazilag is ecceruen eloallithato kukoricacsutkabol (kb 10%-nyi lesz belole, tehat 1 tonnabol 100kilo). A dolog szepsege az eloallitas egyszerusegeben rejleik. A szintezis energiaigenyet siman fedezi a maradek csutka elegetese. Allitolag dizel-motorok siman mennek vele.
Az anyag vilagpiaci ara olyan 100-120 HUF/kilo korul van (az anyag nehezebb, mint a viz, igy lieternkent energiadusabb, mint a diesel-olaj), igy meg jovedeki adoval is versenykepesnek tunik (plane mivel azt literenkent szamoljak), es ellentetben a novenyolajakkal ez nem tapanyagbol keszul. Potencialis uzemanyag...
Kutyka Creative Commons License 2008.06.09 0 0 3250
Azért mertem leírni, mert étolajjal ennél sokkal "döbbenetesebb" dolgokat is kipróbáltam már. És saját magam eredményeit veszem alapul.
Nem hallottam valaki ismerőséről, aki látta valahol, hanem én csináltam.
Örvénykamrás Merci, Citroen és Fiat motorok, de még TDI elven működő Merci motor is ugyanolyan lelkesen szívták a legelképesztőbb arányban kikevert naftát.
Én beletenném a sajátomba, mert tudom nem lesz baj tőle, de a Te döntésed, hogy mit vállalsz be ezügyben.

Ha van étolaj forrásod és némi felesleg, akkor érdekelne a dolog. Távolságtól függően kevés is jól jönne, de ha kell bele tudok tenni párszáz ezer Ft-ot is. Van tartály, kanna 2000 literig... csak ne kelljen a Világvégére utazni érte :)
Előzmény: Törölt nick (3249)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.09 0 0 3248
Kérdésedben a válaszod :)

E85 kapható bármilyen mennyiségben (Pl.: Csepel AVIA kút 226Ft) étolaj meg még pénzért sincs sajnos sehol.
Előzmény: Törölt nick (3247)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.09 0 0 3246
MInden fenntartás nélkül megpróbálnám, sőt ... ebben a felállásban 40% E85-ig is felmennék... lelkesen :)
Előzmény: Törölt nick (3245)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.09 0 0 3244

Tiszta használt étolajra vagy tiszta használt motorolajra gondolsz?

Amúgy mindkettő tesztelésében benne vagyok, csak kellene alapanyag.

Bioetanolt Csepelen tudok venni. Használt cuccokat beszerzésében kell csak segíteni.

Előzmény: Törölt nick (3242)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.06.07 0 0 3241
Najó csak tudod, vízbefecskendezés, stb... ezért gondoltam erre.
Előzmény: naox (3240)
naox Creative Commons License 2008.06.07 0 0 3240
"mivan ha keversz bele egy kis vizet? Elvégre a vizet megköti az ethanol, így hatásfokot is lehetne növelni valamelyest, nem?"
Ha E48-hoz vizet adsz (eleg keves is eleg), akkor szetelegyedes tortenik, azaz szetesik ket fazisra, az also az vizes alkohol lesz, keves benzinnel, a felso pedig benzin keves alkohollal. A motor meg valszeg leall a vizes alkoholtol. Ami hatasfoknoveles, hisz megmarad a benya.
Előzmény: hulladekegeto (3239)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.06.07 0 0 3239
Kíváncsi vagyok meddig lehetne elmenni, meg tény ugye, hogy vajon ugyanannyit vagy kevesebbet eszik-e...

És most jön a hülyeség részemről: mivan ha keversz bele egy kis vizet? Elvégre a vizet megköti az ethanol, így hatásfokot is lehetne növelni valamelyest, nem?

És a másik hülyeség: szerintetek érdemes lehet-e sűritett levegős palackot beépíteni a verdába, rákötni a légszűrőhöz, meg valami szelep - ha egy-egy necces országúti előzésnél "turbópótló" hatást érjek el?
Előzmény: Kutyka (3238)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.05 0 0 3238
Nem érzek semmi másféle szagot, pöcröff indul és nincs teljesítményvesztés sem, már amennyiben teljesítményről lehet beszélni egy 1.7D motor kapcsán :)
Gázolajjal látható nyom nélkül vegyül. Így sikerül 300Ft alá nyomnom az üzemanyag árát... hmmm, nem is tudom most sírjak vagy nevessek...
Előzmény: naox (3237)
naox Creative Commons License 2008.06.05 0 0 3237
Az ember azt hinne, hogy mar nehany szazalekban hazavagja a cetanszamot. Egesz jo gyokfogo. Persze a szutyok meg tokre jol robban, szal lehet, hogy gazolajjal nem is mukodne. Milyen a szaga?
(ja, allitolag tiszta n-butanollal siman megy a regebbi dizel, minden atalakitas nelkul is.)
Előzmény: Kutyka (3236)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.05 0 0 3236
Gázolajhoz.
Keverném én használt étolajhoz is, sőt ahhoz még nagyobb nyugalommal, de az nincs.
Előzmény: .psp (3234)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.04 0 0 3235
Nagyon nehéz egy ilyen szerkezetet megépíteni, ezt még én is 100 szor meggondolnám, hogy belevágjakegy ilyenbe. Túl sok értelme ugyanis a repülős üzemmódnak nemigen van, hacsak nem kimondottan repülőnek tervezték. A túl kicsi szárnyak miatt rendkívül gazdaságtalan az üzemeltetése, rengeteg energiát fogyaszt. Igaz a "párnahatás" kihasználása sokat segít, de az csak nagyon kis magasságban, a főld/víz felett max 1-2 m magasságban segít csak. Efelett viszont már motorteljesítményt kell növelni. A kacsa elrendezés sem túl elönyös a vizi közlekedéshez, a repülésnél viszont jó. Szóval ez egy nagyon érdekes és drága kisérlet a véleményem szerint és nem több.
Előzmény: Uldin (3226)
.psp Creative Commons License 2008.06.04 0 0 3234
Mihez kevered 25% ban?
Előzmény: Kutyka (3233)
Kutyka Creative Commons License 2008.06.04 0 0 3233
25% Bioetanol-nál járok. Még mindig minden paraméter normális.
hulladekegeto Creative Commons License 2008.06.04 0 0 3232
Székesfehérváron is járnak gázos buszok, de azért nem egészen ugyanaz a helyzet;

Az ilyen átalakított buszoknál szikragyújtásúra alakítják át, gondolom nálad nem egészen ezt kéne (gondolom vegyes üzemben szeretnéd használni), amit nem értek, hogy miért nem vállalja el egy cég sem. Hisz nincs benne sok bonyodalom (most a régi dízelekre gondolok, zéró elektronika), alapjárati gázolajmennyiség megfelel gyújtószikrának, a gázpedállal meg nem gázolajat adsz neki, hanem gázt. Alapjárati gázolajmennyiség óránként kb 1 liter lehet, persze tempófüggő. De ennyivel kevesebb gázt kérne magának. A gázt be lehetne szívni a levegővel együtt.
Előzmény: zvolite (3229)
GPter Creative Commons License 2008.06.03 0 0 3231

Uldin!

Dobtam levelet a gyalogló ládádba. Ha időd engedi nézd majd meg légyszives!

Nem hosszú.
Kutyka Creative Commons License 2008.06.03 0 0 3230
Bocs, hogy belebeszélek, de én régebben próbálkoztam haonló (gáz/diesel) beépíttetéssel hivatalos formában is. Dunakeszin a http://www.medic-car.hu cég volt az egyetlen, aki nem zárkózott el határozottan az ötlettől, sőt korrekt válaszmailt is kaptam tőlük. Leírták, hogy valóban létezik a technológia de felhívták a figyelmemet, hogy csak nagy hengerűrtaltalmú járműveknél szokás alkalmazni. Az én 3500ccm-m nem érte el ezekszerint a nagy hengerűrtartalom fogalmát és a nafta sem volt olyan drága akkoriban, úgyhogy leálltam a nyomulással. Ha esetleg gondolod egy mailt megérne írni nekik, hátha azóta lett valami plusz tapasztalatuk.
Előzmény: zvolite (3229)
zvolite Creative Commons License 2008.06.03 0 0 3229
halottál róla hogy asszem debrecenben a diesel buszokat átálították gázosra na nekem ilyen cég kellene aki belerakja a gázt de akárhol kopogtattam senki nem csinálja nem tudsz valakit??


Előzmény: hulladekegeto (3228)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.06.03 0 0 3228
Zvolite:

Én csak kisiparban tolom, gányt pl. most kaptam rokontól ahol 3 autó van üzemben, onnan 17lityit kaptam egyből, plusz ismerősök mikor viszik olajcserére, tőlük kérem, hogy hozzák el (vagy akik házilag cserélik). Plusz közeli barátok gyűjtik a rántotthúsolajat :D

A fekete cuccost szeretni szokta, csak füstöl tőle minden félét, meg oltári bűz. Van, hogy nem nézem az arányt csak öntöm ami épp jön. De általában 50-50be megy bele. Viszont nem keveredik rendesen, van, hogy a fekete ég töményen, van hogy a gázolaj.
Általában 4-500km után csak tiszta gázolajat kap egy kis ideig, hogy kijáratódjon a kosz.

Személy szerint ha már döglődne a moci, de még ereje van (csak a téli indulások nehézkesek a kompresszió miatt) önteném bele a benzint rendesen. Mondjuk én nagyon ritkán pár cseppet szoktam csak (pedig benya van "dögivel" csak épp annyi nem terem meg sose hogy megérje csak ezért benzines autóval járni)


Amúgy őszintén szólva erősen gondolkodom hogy inkább elpattintom a járgányt és veszek egy kis benzinest, sokkal olcsóbbra kijövök etanollal hajtva (itt még mindíg 215 literje) ráadásul ugye az adagoló nem is pusztulhat meg egy benyásban . . . és még az alkatrészárak is barátibbak.
Előzmény: zvolite (3227)
zvolite Creative Commons License 2008.06.01 0 0 3227
kedves égető halgatnám tapasztalataidat a gánytüzeléssel kapcsolatban én is jártam vele egészen a motorhalálig de a mai napig nem jöttem rá mitől pusztult meg bár már amikor vettem a gépet punto 1.7 td már 10 !! liter fogyasztott ugyhogy gondoltam te sem fogsz nekem a drága gázolajat zabálni és 50/50 be nyomattam még télen is tökéletesen indult de egyszer csak lement a kompresszio 20 ra azota uj sziv dobog a gépben de ezeknél az áraknál erősen gondolkozom gányetetésen te honnan szerzed a fáradt cuccot??
Előzmény: hulladekegeto (3223)
Uldin Creative Commons License 2008.05.31 0 0 3226

Kedves RepülőgépÉpítő!

 

OFF

Kiváncsi lennék a véleményedre:

 

http://www.youtube.com/watch?v=1r8sE3FXoyQ&feature=related

 

Túl nagy kihívást jelentene egy hasonló járművet sufniban barkácsolni?

Nem is hajó, nem is repülő. Amikor úszik a vízügyi hatósághoz tartozik, amikor a levegőben van, akkor pedig a légügyi hivatalhoz...érdekes lehet már a besorolása is. Kis szárnyfelülettel rendelkezik, a víz felett kialakuló légpárnán "úszik".

ON

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.31 0 0 3225

Kedves hulladékégető!

 

Nagyon örülnénk, ha a válaszaidnál ténylegesen lehetne látni, hogy mire is válaszoltál. A hozzászólások címsorában baloldalt felül látod a hozzászóló nickét, és középen pedig a "válasz" szócskát. Ha erre kattintva írod meg a válaszodat akkor már tudni fogjuk, hogy mire is írod a válaszod.

 

 

Előzmény: hulladekegeto (3224)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.05.30 0 0 3224
március óta csak most öntöttem bele 1 hete hígtrágyát, előtte tiszta gázolajjal is meg szeméttel is okés volt
hulladekegeto Creative Commons License 2008.05.30 0 0 3223
mondjuk sztem a kompressziónak nincs köze ahhoz hogy milyen naftát használok benne.

Amúgymeg a kompressziómérést sokan fikázzák hogy nem feltétlen mutat valós értéket, és inkább veszteségmérés...

Egyébként mikor hozzámkerült a verda (tavaly) mindegyik hengerben 34-35 volt. Volt azóta most 2 hónapja megint, most 26-26-26-28. Mondjuk én hengerfejtömítésre gyanakszom, eléggé porhanyósnak tűnik (és szinte biztos h 21 év alatt nem bontották még meg a mocit)

Szintén kb 2 hónapja volt hogy a verda meggyengült - csakhogy akkor nem ment plusz füstölt mint a barom plusz zabált is - akkor egyik ismerős "varázsolt" az adagolón, álltgatta, aztán minden oké vót. Akkor porlasztócsúcs is ki lett véve, és tök tiszta volt (pont akkor meg sűrű fekete mociolaj-fűtőolaj mix vót benne)

Amúgy ja, igazad van, a gázolaj drága, drágább mint a bontott komplett moci :D
Yamaha20 Creative Commons License 2008.05.30 0 0 3222

Helló!

Nem akarlak rémítgetni, de mérjetek egy kompressziót.

(Tegnap mértünk egy 525 Bömbin, mert a tulaj állítása szerint kék füstöt ereget, az 1-2-3-4-5 hengerben 24 - 26- ot mértünk, a hatodikban 38- at..., kopott henger vagy szelepszár szimering, szerintem)

Remélem nem komoly csak apróság, próbáltad csak tiszta fűtőolajjal, esetleg tiszta gázolajjal (tudom, hogy drága a diesel, de még mindig jobb 2000- ért tankolni 6 litert, mint felújítani a motort;))

hulladekegeto Creative Commons License 2008.05.30 0 0 3221
nem, nincs benne
zvolite Creative Commons License 2008.05.29 0 0 3220
nem turbós véletlenül lehet megadta magát.
Előzmény: hulladekegeto (3219)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.05.29 0 0 3219
Egyik olaj sem puding (sem a motorban sem a tankban levő), sőt.

A mociban levő olaj amúgy 3000et futott, 5000-ként cserélem, és még csak szürke (5000 körül szokta elérni hogy sűrűsödik és fekete). Tény hogy t.gazdaságos nóném olajakat szoktam beleöntögetni, de kompenzálom a sűrű cserével.
Uldin Creative Commons License 2008.05.29 0 0 3218
A motorolajad nincs bepudingosodva? Nézted a viszkozitását?
Előzmény: hulladekegeto (3217)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.05.28 0 0 3217
Igen, volt már máskor is, de hogy pont kéket?

Aztán úgy tűnik, most meg az adagoló állította át magát, ugyanazzal a keverékkel jár továbbra is, most azt csinálja, hogy lóerőből mínusz, nyomatékból (alsó tartományban) plusz, de kurvalassan akar felpörögni (mintha 100%étolaj lenne), nem lehet vele gyorsan autózni. Cserébe zéró füst (padlógáznál is), illetve olyan 3500fölött hirtelen megjelenik gyenge szürke füst. Mintha a mennyiségből visszavett volna (plusz előtöltésből is)


petike bx86 Creative Commons License 2008.05.27 0 0 3216
Hali!
Kéket füstölni motorolajtól szokott az autó. Nekem egy öreg dízel BX ette az olajat mint a fene, olyankor füstölt kéken. Eddig is használtál motorolajat a tankban?
Előzmény: hulladekegeto (3215)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.05.27 0 0 3215

Vki meg tudja mondani, hogy mitől füstöl kéken a verdám?

 

A tank tartalma 40% használt Mol Botond mociolaj (benzines kocsiból, barnás színű, nem koromfeka) 60% fűtőolaj (a fűtőolajtól tuti nem). néhány csepp benya.

 

Kéken füstöl mint a barom,  minimális szürke árnyalat. Azért nem értem, mert eddig bármit beleöntve, mindíg szürke/feketés füstöt eregetett. A füstnek nincs amúgy "olajszaga", nincs olajfogyasztás sem, a füst szaga a szokásos fáradtolajos kesernyés bűz. Amúgy teljesítményre ugyanúgy megy, mintha gázolaj lenne benne.

 

Tipp?

409 Creative Commons License 2008.05.26 0 0 3214

"Az adagolót alapban a gázolaj hűti, amely igencsak ritkán melegszik fel 40 foknál melegebbre... "

40°C-nál lényegesen melegebbek az adagolók, inkább a motor üzemi hőmérsékletéhez van közelebb.
Előzmény: Yamaha20 (3212)
Hpg Creative Commons License 2008.05.25 0 0 3213

Ha ekkora hőmérséklet különbség számítana, már rég rossz lenne. Pl. nyári araszolásban leáll, melegen nem indul, stb.

 

Ha ez most nincs, a meleg zsírral se lesz semmi.

Előzmény: Yamaha20 (3212)
Yamaha20 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 3212

Sziasztok!

Kedves selgir!

Az adagolót alapban a gázolaj hűti, amely igencsak ritkán melegszik fel 40 foknál melegebbre... (az én autómban)

Amennyiben bio - olajat engedek bele, amelyet előtte 80 fokra melegítek fel, 40 fok különbség lép fel.

Jár erre néha adagolós "guru" , pl. Krézi?

Kíváncsi lennék a véleményére!

Előre is köszi!

Üdv!

Előzmény: selgir (3202)
Uldin Creative Commons License 2008.05.24 0 0 3211

Havi 15000 liter szmötyivel számolva, ha megy a motor éjjel nappal az 20-21 liter/órás üzemanyag fogyást számolhatunk.

 

20l*36MJ/liter*0,4=288MJ/óra a tengelyen -ami 80kW-os motorka.

Villamos teljesítmény: 80kW*0,93=74,4 kW

 

Az a probléma, hogy ilyen kicsi gépet nem érdemes telepíteni....kevés az alapanyag.

Uldin Creative Commons License 2008.05.24 0 0 3210

Valószínűnek tartom, az észtrezéssel biztosítható az üzemanyag állandó minősége. Ez kiderül labor szinten. Mondjuk, ha valaki véletlenül kipróbálja a gépet fáradt olajjal, no akkor történik egy kis változás a minőségben, de nem biztos, hogy problémát okoz a motornak.

 

Van egy szűk tűréshatár, amin belül változhat az üzemanyag minősége, viszont, ha valami szemét kerül bele, addig nem gond, amíg ketyeg a moci, ha problémát okoz a rossz minőségű üzemanyag, akkor az jó nagy szívás lehet....

 

 

 

 

Előzmény: Hpg (3209)
Hpg Creative Commons License 2008.05.24 0 0 3209

Igen, ezt én is hallottam, de le is írtad a problémát: mi van ha változik az üzemanyag minőség?

 

Meg mondjuk ennél a gyártónál lehet hogy létezik olcsóbb motor is:) Mindenesetre dícséretes, hogy ilyesmivel is foglalkoznak...

Előzmény: Uldin (3207)
Uldin Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3208

Bizony a fa olcsó, amíg van fa....ha drága lesz a gáz, nem nagyon lesz fa...a télen románoktól hozták be fillérekért. Ha csak égetni akarjuk az anyagot, arra a szmötyi kiváló anyag, olcsó és magas a fűtőértéke. Én kapcsolt villamos és hőenergia termelésről ábrándoztam.

 

Sajnos az érzésem az, hogy lesz itt olyan energia válság rövid időn belül, hogy a kutyasz@rt is égetni fogjuk, hogy meg ne fagyjunk télen.

 

A huncutkodásról, meg annyit, hogy az huncutkodjon, akinek nincs veszteni valója...Ha nem rentábilis a történet, nem lesz rá befektető sem. Villamos energia termelés esetén, a hajtóanyag olyan jövedéki termék, aminek az adókulcsa 0%-os. Ebből az következik, hogy valószínűleg adóraktáros játék lesz.

 

Első lépésként meg kell várni, hogy erős felindulásból zaklasson a témával kapcsolatosan a befektető....Ha ez megtörténik, és kiderül, hogy lenne forrás is esetleg, akkor bizony, nagy lesz a türelmetlenség minden azonnal kéne....majd....

 

Most csak feldobtam egy labdát.

Előzmény: naox (3206)
Uldin Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3207

Az agyon computerizált modern gépekről ne nyissunk vitát, nem szutymarek égetésre találták ki őket...

 

Viszont beszerezhető olyan direkt befecskendezésű gép, ami szépen égeti a szemetet is.

 

Amiről én regéltem az valami olyasmi, hogy.... szemét égetésre gyártanak motorokat 1,5MW-ig...  A gyártónak van egy tesztlaborja, ahol minősítik az üzemanyagot, amivel járatni szeretnéd a gépet. Előszőr laborvizsgálatokat csinálnak, utána járatnak az anyaggal egy motort, és méricskélnek. Ha, átmegy a teszten az üzemanyag, abban az esetben a gyártó garanciát vállal arra, hogy a vizsgálatra leadott mintával azonos összetételű anyaggal az általa gyártott, vagy átalakított gép probléma mentesen járatható. Ha mégsem így történik, az a gyártó sara, ha viszont kicsit más összetételű anyaggal járatod a gépet és probléma adódik, az a vevő gondja, ugrik a gari erről van szó... A teszteket sajnos senki nem csinálja meg ingyen.... drága, de nem hiszem, hogy lehetne alkudozni..

Előzmény: Hpg (3205)
naox Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3206
a 180 tonna eves mennyiseg szimpibb dolog, erre nem uzemet letesitesz, hanem celszeruen azon a telephelyen, ahol a szar keletkezik epitesz egy "hulladekkezelo" rendszert. Hivatalosan nincs uj ceg, a mar meglevo ceg engedelye alapjan megy a dolog (jogilag egy uj vegyipari beruhazas, plane veszelyes hull. feldolgozasra 2-3 ev huzavona, es 100millas nagysagrendu koccseg. Egy meglevo technologia bovitese hull. csokkentes erdekeben 10 oldal az antsz-nek, esetleg meg allami tamogatasra is van kilatas.)
(ja, es a jo a dologban az, hogy a technologia szerint mongyuk kijon 80% termek, de persze kijon 93%is, es igy van evi 20m3 cuccod, amirol senki nem tud, hivatalosan nincs is, es amivel autozik az osszes haver. A 80%bol meg futik az olakat. "small is beutiful")

Sajna ha nem ugyeskedsz ez sose lesz rentabilis. Ha helyhez kototten akarsz energiat termelni (legalisan), akkor az ipari tuzifaval senki nem versenyezhet. 15MJ/kg es 15-16Ft/kg, vagy akar kevesebb, ha a kozelben vagjak. Idovel sokan fognak erre atallni. A folyadekot autoban kell elegetni, ott 150HUF+adok aron meg van ertelme a dolognak.
Előzmény: Uldin (3203)
Hpg Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3205
"De ez túl egyszerű, hogy működjön.

A dízelmociban való elégetéshez tesztelni kell az üzemanyagot. Ennek a költsége 2,5 millió Ft körül van. "

 

Ha ha haaa!:))  Ennyiből komplett vizsgálóállást is lehet építeni, egyszerű műszerekkel:)  Meg a baj igazából ott van, hogy ha ki is adnak egy szakvéleményt, az arra a motorra fog vonatkozni, amit ők használtak. Garanciát biztos nem fog adni senki, hogy a volvo motoros gép ugyanúgy fog viselkedni, mint pl. gázolajjal.

 

Meg ha ad is, elhiszed? Levered rajta, ha 15000 óra helyett csak 10000-et megy majd? Ezekkel az innovatív dolgokkal az van amit írtál, forró a talaj. Miután senki sem tud érdemben garantálni semmit, így kár is vesződni vele, egy alapvető próba sorozatot el kell végezni, aztán hadd szóljon. Ha meg beszarik, akkor "úgyis ki kellett vona cserélni", szokta mondani egy barátom:))

Előzmény: Uldin (3203)
Kutyka Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3204
A kész anyag tesztelésében szívesen segítek ám! :)
Előzmény: Uldin (3203)
Uldin Creative Commons License 2008.05.23 0 0 3203

Elnézést most nézem, hülyeségeket írok, keverem a szmötyi mennyiséget és az ipari zsír mennyiséget. Az ipari zsírból van bőven, de piszok drága és az is csak 6000 tonna /évmennyiségben keletkezik.

 

Megkérdeztem pontosan, a kisüzemben max. 180 tonna/éves szmötyi mennyiségre lehet számítani, ha az üzem teljes kapacitását ki tudják használni.

 

No, ha kilónként egy százasért eladható terméket sikerülne gyártani, ez csak 18 millió Ft bevételt jelentene. Ez még kisvállalkozásnak számít.

 

Az ilyen olajos ügylet esetén az a legfontosabb dolog, hogy ne sértsük meg senki érdekét, tehát a keletkezett anyagot zárt rendszerben kell felhasználni, fűtésre fűtőolajként, vagy dízelmotoros generátorban elégetve.

 

Villanyként hasznosítva, ha az égéshő 40MJ/kg körül lenne, a moci hatásfoka 40%-os, a villany ára napi átlagban 26Ft/kWh.

 

40MJ/3,6*04*26Ft=115,5Ft/kg

 

Erre még rájön a fűtésből származó hőenergia ára. Szerintem ez nem rossz. Most azt nem tudom mennyiért lehet eladni a hőt.

 

De számoljunk csak 100Ft/liter bevételt az reális.

 

Az alapanyagért valami jelképes összeget kellene adni, végül is megszabadítjuk a céget a hulladéktól. Az lenne jó, ha kilónként max. egy 50-esből meg lehetne csinálni az anyagot. Akkor a pénz fele bentmarad a cégben. Igaz ebből még a hulladékot is el kell tüntetni. Lehet nem olyan nagy buli ez a kis mennyiségű alapanyag miatt.

 

Vagy a másik verzió, jó kis szűrés + égésjavító adalék és mehet a motorba a szmötyi. Így nagyobb részt lehetne szakítani. De ez túl egyszerű, hogy működjön.

 

A dízelmociban való elégetéshez tesztelni kell az üzemanyagot. Ennek a költsége 2,5 millió Ft körül van.

 

Befektető úgy néz ki lesz a történetre, pontosabban érdeklődtek már ez ügyben. A kisipari technológiát el lehetne adni a jóembernek. Vagy a technológiáért cserébe tulajdonrészt lehet kérni....ami tetszik, megegyezés szerint.

 

Ha érdekel a dolog a részleteket e-mailben....tárgyaljuk meg.

Előzmény: naox (3201)
selgir Creative Commons License 2008.05.22 0 0 3202

hidd el! inkább 80 fokos legyen a gázolaj, mint 50-60...

ne akard már hűteni, ha eddig még senki sem akarta:)))

Előzmény: Yamaha20 (3192)
naox Creative Commons License 2008.05.22 0 0 3201
a butanol sem draga, ha nagy tetelben (1000t/ev, 10 eves keretszerzodes) rendeled, meg valszeg uzemanyagkent is fogjak gyartani igennagy mennyisegben. a market reportok szerint a jelenlegi 3USD/gal arrol 1USD/gal ala fog menni par ev alatt. A kozmaolajjal az a baj, hogy mielott barmit csinalnal, le kene desztillalni, ami draga, meg lesz egy csomo szutyok, amivel valamit kezdeni kell.

a kemiaval meg csak-csak elboldogulok, a cegecskemet is elvezetgetem, de ilyen meretu projectekhez vegkepp lovesem sincs. A tapasztalataim szerint itthon innovativ technologiaba max nehany 10milla szokott menni, ilyen meretu, sokmilliardos beruhazasra csak akkor adnak penzt, ha az egy nyugati, bejaratott technologia szolgai masolasa. Es a kivitelezo ceg mar min. 3 ilyet epitett. (nem veletlen, hogy istentuggya hany kukorica-bioetanol gyarat terveztek, mikozben 0 db cellulozalaput. soxoros haszon, hosszutavu, megbizhato mukodes, de innovativ technologia, forro talaj, senki nem fogja a segget kockaztatni.)
Egy olyan uzemanyag eloallitasa, ami jelenleg nem szabvanyos, egy innovativ technologiaval, egy olyan nyersanyagbol, amit meg senki sem hasznalt, na ez tuti, hogy egyetlen befektetot sem fog erdekelni. attol felek.
Előzmény: Uldin (3200)
Uldin Creative Commons License 2008.05.22 0 0 3200

Szeszipari kozmaolajjal nem lehetne átészterezni a drága butanol helyett? A kozmaolaj jó része butanol lehet, és még van benne biztos valami alkohol, de nem..tom mi lehet hirtelen. Borzasztó büdös anyag, a benzines járgányok elketyegnek vele. Igaz azt sem tudom beszerezhető-e nagy mennyiségben a kozmaolaj?

 

Ha jól hallottam kb. 10000 tonna /éves szmötyi keletkezik, ha beindul az üzem.

Előzmény: naox (3199)
naox Creative Commons License 2008.05.22 0 0 3199
hat, meg anno vettem egy felkilo zsirt, es kiprobaltam. Folyik szobahon, nehezen fagy meg, de nehezen is olvad fel ujra, a szilardat min. 15 fokon kell tartani, hogy szep lassan megolvadjon, de aztan 10 fokig nem szilardul meg. szagtalan. Nekem benzines az autom, ugyhogy nem probalkoztam vele.

A szintezis nagyon kellemesen ment, a vizlevalaszto feltettel nagyon szepen lehet eszteresiteni, a keletkezo viz szepen kicsorog a keszulekbol, a termeket vizzel lehet savmentesiteni, en nem desztillaltam le, szemre nem is szukseges.

A nagyobb problema (beruhazas szempontjabol) a fos zsir teljes hidrolizise, es plane ott a mellektermek kezelese (glicerin, foszforsav, es minden undorito szutymak). (en otthon szappant foztem, majd felszabaditottam a zsirsavat. ez igy nagyon ecceru, de energia/vegyszerigenyes (es nem kornyezetbarat). Iparilag (ken)sav katalizator, es nagynyomasu goz, ami kihajtja a glicerint)
Aztan a butanol jelenleg meg elegge draga, min 150HUF+AFA/lit, jopar tonna vasarlasa eseten, igy a termekhez literenkent min 40Ft koltseget jelent. (a jo hir, hogy mas anyagkoltseg nincs, csak a mellektermekek megsemmisitesi koltsege, de ez a nyersanyag eseten is fennall. Az energiaigenyt nem tudom becsulni) Ne felejtsuk el, hogy a diesel jov. ado nelkul meg mindig 180 HUF korul lehet, ennel kell olcsobb anyagot gyartani. (persze lehet, hogy ket ev mulva a diesel 500HUF lesz, ki tuggya).
Előzmény: Uldin (3196)
Uldin Creative Commons License 2008.05.22 0 0 3198

Sajnos ez az anyag nem olyan tiszta, mint az ipari, vagy takarmány zsír. Gyakorlatilag a használt étolajnak ez a mocska, amit hidegen ülepítenek le. Tele szabad zsírsavtól kezdve, víz stb... miegyéb a prézliig minden, épp, hogy csak kisegér nincs benne, mert a folyamat elején a nagyobb darabokat kiszűrik. A lényeg, hogy olcsó az anyag, az olajat elviszik az osztrákok érzésem szerint, a dzsuva meg megmarad nekünk, ezzel kell gazdálkodnunk.

 

De még azt is el tudom képzelni, hogy menne vele a moci egy kiadós meleg szűrés és víztelenítés után. De azt már nehezebben tudom elképzelni, hogy lenne energetikus, aki bele merné önteni mondjuk egy volvo motoros generátor tankjába a szmőtyit, ebben a formában.

 

Egy kis savas hidrolízis és butanollal való észterezés jót tenne neki, pofásabban nézne ki, kívánatosabb és eladhatóbb úgy az anyag, talán. Kérdés érdemes-e vergődni vele?

Előzmény: Hpg (3197)
Hpg Creative Commons License 2008.05.22 0 0 3197

"valami nagyon spéci észterolaj keni a belét"

 

Na persze...:)) Egyébként az újakét lehet, a régiekét nem hiszem, az enyémet meg már biztosan nem:) Ez nyomja fél éve az akváriumba a levegőt egy olyan leválasztóval amit írtál, csak automatizált visszaszívással. Először úgy jártam, ahogy írtad, kiköpte, megszorult. Földhö' ba..tam, elindult. Azóta motorolaj van benne, nem történik semmi. Pedig a leválasztón nyomja keresztül az összes levegőt.

 

Persze lehet hogy tönkre fog menni, de amíg 150/kg-ért lehet venni a méhben, és 90-ért eladni, addig nem nagyon izgat:))

 

Azt a zsírt nem volna egyszerűbb egy előkészíteni és egy átalakított dízeben elküldeni?

Előzmény: Uldin (3195)
Uldin Creative Commons License 2008.05.22 0 0 3196

Naox Mester!

 

Érdeklődnék, hogy van-e valami kísérleti eredmény a zsír-butilészterrel kapcsolatban? A szakmai érdeklődés, olykor cselekvésre ösztönzi az embert....:-)

 

Azért érdeklődöm, mert képbe került egyelőre elvi szinten, nagyobb mennyiségű zsiradék, ami jelenleg mellékterméke egy folyamatnak, és a gazdája nem ezen szeretne meggazdagodni... Viszont valami pici pénzt azért illik adni érte....A lényeg, hogy még nincs leszerződve rá senkivel.. Megoldható lenne egy hosszú távú szerződés az anyagra barátságos árfekvéssel. Nem t..om, van-e realitása a történetnek... Szappanfőzők, biogázüzemek biztos lecsapnak rá, ha nem lépek az ügyben...

 

Nem tudom, érdekelne téged egy ilyen történet? 

 

Szóval ha véletlenül labor szinten menne a dolog, el lehetne erre képzelni valami berendezést kisipari szinten is. Természetesen csak akkor szabad ezzel foglalkozni, ha a végtermék eladható, példul fűtőolajnak, vagy, el tudom még képzelni, hogy energetikával foglalkozó cégeket esetleg érdekelné ez a termék. Mondjuk el lehetne tüzelni az anyagot egy dízelmociban. Mivel a gáz ára kezd elszaladni, a gázmociknak annyi lesz lassan. 

 

Példul, ha a fantáziám beindul: egy közeli kórház fűtését/hűtését meg lehetne oldani dízelmocival, a hálózatra feladott villany csökkentené a költségeket, természetesen csak akkor működik a dolog, ha az anyag ára versenyképes a gázárral....

Uldin Creative Commons License 2008.05.22 0 0 3195

Miben mesterkedsz, csak nem az történt, hogy összedobtál egy vákuumdesztillálót?

 

A hűtőgép mocinak valami nagyon spéci észterolaj keni a belét, egy olajleválasztóval szedd össze amit kipöfög, ha látod, hogy összegyűlt egy kis olaj, időnként szívattasd vissza a kompresszorral..nem árt ha van kenés.. Hallottam olyan rémtörténetet is, ami szerint ez az olaj lesavasodik oxigén hatására, és mivel a tekercsek is ebben úsznak, esetleg a korrózió miatt menetzárlat jöhet létre.... nem tudom, csak regélik, még nem tapasztaltam.

 

Volt egy rövid időszak az életemben, amikor a használt olajat vákuumos rásegítéssel szűrtem.. Hűtőgép moci a vegyszeres hordóra kötve...A hordó egyik dugóját teflon nélkül csak lazán tekertem a helyére, a menetek között létrejön egy kapilláris, amin keresztül levegőt tud szívni a rendszer, és ez szépen állítható a dugó tekergetésével, így elkerülhető a hordó szétszívatása. Azért nem árt a felügyelet mellé, mert amikor a szűrő kezd eltömdni a hordó ropogni kezd, manuálisan utána kell állítani a dugóval, volt még felszerelve egy vákuummérőke is, a pontos utánállítás kedvéért.

 

 

Előzmény: Hpg (3194)
Hpg Creative Commons License 2008.05.21 0 0 3194
Ja, a múltkori témákhoz: a hűtőgép kompresszor 0,9 bar vákumot tud generálni, azaz 0,1 bar abszolút nyomásra csökkenti az adott térben a nyomást minden gond nélkül.
Hpg Creative Commons License 2008.05.21 0 0 3193

"mennyire befolyásolja az adagoló élettartamát ez a hőmérséklet emelkedése?"

 

Gyakorlatilag semennyire, ill. nem ez a szűk keresztmetszet. A gázolajnál viszkózusabb anyagok előmelegítése azért előnyös, mert így viszkozitásuk közeledni fog a gázolajéhoz, és ezzel kevésbé befolyásolja az adagoló működését.

 

Én inkább örülnék, ha jó forró lenne az üzemanyag:)) Persze a benzin, denszesz meg egyéb hozzákeverést ekkor nem célszerű alkalmazni, esetleg gőzdugó képződhet.

Előzmény: Yamaha20 (3192)
Yamaha20 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 3192
Helló!
A víz - befecskendezés nem rossz, de engem konkrétan az érdekel, hogy az adagolón áthaladó üzemanyag hűti magát az adagolót, így is elég forró megállás után...

Például:
Ha 20 fok a külső hőmérséklet és megyek vagy 100 km- t, akkor szerintem az adagoló felmelegíti az üzemanyagot a tankban, kb 30- 40 fokra, vagyis hűti önmagát
Amennyiben a vízkör melegítené a bio - olajat, akkor az nálam 80 - 85 fok körül lenne, így már nem ugyanazzal a hatékonysággal hűtené az adagolót a benne áramló folyadék

Tudtok - e olyan szelepet, amely kb. 50 - 60 foknál zárná önmagát, kevesebb vízet engedve a hőcserélő egységbe, így alacsonyabb hőmérsékletre engedné melegedni az olajat?
Lehet 12 Voltos szelep is, azt tudom vezéreltetni, de nem találok ilyesmit

Kérdésem az lenne, mennyire befolyásolja az adagoló élettartamát ez a hőmérséklet emelkedése?

Ha konkrétan érdekel a dolog, akkor átküldöm fényképekkel mellékelve az elméleti kivitelezést, gyakorlat folyamatban...

Köszi a választ!
BarG Creative Commons License 2008.05.19 0 0 3191

Hello!

 

Vizeskedéshez itt több infót lelhetsz, már csak az a kérdés, mennyire gondolod komolyan.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9038187&la=78513095 

 

üdv

Előzmény: ferencdeli (3178)
selgir Creative Commons License 2008.05.19 0 0 3190

fűteni szokás:) minél melegebb, annál jobb! hideg étolajjal bajosan fogsz reggel indulni...

 

anyósülés előtt egy 20literes müa kanna:)

Előzmény: Yamaha20 (3187)
naox Creative Commons License 2008.05.19 0 0 3189
nagyon keves energia szabadul fel az egese soran, hisz mar felig el van egetve (=tele van oxigennel: C12H22O11). Meg a mostani, irrealisan alacsony ara mellett sem piackepes hajtoanyag.
Előzmény: peterTdi (3188)
peterTdi Creative Commons License 2008.05.19 0 0 3188
Hát azért kösz! Csak gondoltam ha elégethető, akkor kocsit is hajthat. Tudod: amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is :)
Előzmény: naox (3157)
Yamaha20 Creative Commons License 2008.05.19 0 0 3187

Hello!

Régóta nyomon követem a fórumot és két kérdésem lenne:

 

1. Hogyan oldjáto meg az adagoló hűtését (mert ha előmelegítem a bio - olajat, akkor az kb. olyan hőmérsékletű lesz, mint a motor, amennyiben a vízkörből melegítem)

 

2. Milyen tankot tudtok ajánlani, ami elfér a pótkerék helyén és van vagy 40 literes?

A gáztartály kilőve, mert nem jutok hozzá, valamint ha nincs legalább félig a tank, akkor levegőt szippanthat be hirtelen gyorsításkor vagy fékezésnél (bár ezt "venturi" tartállyal még ki is tudnám küszöbölni)

 

Köszi!

selgir Creative Commons License 2008.05.19 0 0 3186

na ja! a "vasúti átjáró bűnözői 42-vel"!

 

szégyen:(((

Előzmény: dos48 (3183)
selgir Creative Commons License 2008.05.19 0 0 3185

kis falu menzája:) biofilter ingyér viszi, ugyhogy kinálj a néniknek kis pénzt érte! szerintem megoldható:) legalábbis én pár sörért osztogattam tavaly, csakhogy valami helyi nagykezű hetente viszi a konyháról a cuccost, oszt nekem is szerényen marad...:(

 

maszek lángossütő sem rossz, de tapasztalat szerint a nagyobb éttermek nem foglalkoznak vele pénzért se...

 

finánc hidegen hagy:) büntessen meg ha jól esik neki, én azért optimista vagyok...

Előzmény: ferencdeli (3180)
naox Creative Commons License 2008.05.19 0 0 3184
"a cukor keveredik-e motorolajjal?"
nem, egyaltalan nem oldodik, az aljan ulnek a cukorkristalyok. Ha nagyon osszedorzsolod, akkor kaphatsz tobbe-kevesbe stabil szuszpenziot, de nehany nap alatt abbol is illik kiulepednie a cukornak. Ha az olajat vizzel megkeverteted, akkor a szuszpendalt cukor beoldodik a vizbe, es also faziskent elkulonul.
Előzmény: hulladekegeto (3175)
dos48 Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3183

 

         Aha.  Itt olvastam pár napja az Index hírekben, hogy az egyik megyében már tizenvalahány delikvens kapta meg

 

         május eleje óta a csaknem százezres bírságot,  " zömük a 30-as táblánál ".

 

         A rosseb az anyjukba.  De hát ez nem az a topic...             :)))))

 

Előzmény: ferencdeli (3182)
ferencdeli Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3182
Azért a gyerekeimet is féltem az autómban mikor 150-nél levillognak tolnak az autópályán! De ez nem ez a topic!
Előzmény: dos48 (3181)
dos48 Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3181

 

          Én már sehonnét, mióta pénzért adják.  Négy évig jártam étolajjal, vagy tíz éve fejeztem be.  Azóta csak gázozom.

 

          Viszont az illata igen jellegzetes, finánc rögtön kiböki.  Minden, ami a kocsiban üzemanyag helyett elég, jövedéki

 

          adóköteles. A büntetési tétel szerintem első alkalommal  50 E körüli.  A kétcsapos rendszer a külön tankkal

 

          bizonyíték, az tud csak kamuzni, aki a tankba önt  30-40-50%-ban gázolajba kevert étolajat.  Az hazudhatja azt, hogy

 

          most először öntött bele otthon megmaradt pár liter használt sütőolajat.

 

               Egy nagy szar lett ez az egész világ, olajostul-gázostul, fináncostól és politikusostól.  Most már egy jóízűt

 

          gyorshajtani se lehet, a bünti  30-80 E, jön a közterületes meg az önkormányzati sebességmérő

 

          hálózat...  rohadna le a keze, aki civil létére traffipaxolgatni fogja a polgártársait. 

 

          Na jó, a lába is.  Velem lehet beszélni.       :)))))

 

 

 

Előzmény: ferencdeli (3180)
ferencdeli Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3180
Rendben az étolajat honnan veszitek, és vajon mennyire lehet érezni kimutatni a fináncok gondot jelentenek?
Előzmény: dos48 (3179)
dos48 Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3179

 

          Az akkori üzemanyagárak miatt csak a nagyon olcsó üzem érdekelt minket.  Palackos gázzal féláron lehetett autózni,

 

          aztán a másodkocsinak tartott diesel I-es Golffal  10%-ért, annyi volt a növényolajhoz hozzákevert benya ára.

 

          Az is csak addíg, amíg az ingyen kapott használt olajhoz nem tudtam szerezni szintén ingyen elhozható szennyezett

 

          n-hexánt.  Amikor elolvastuk a szakcikket, hogy víz hozzáadásával csak  10-15%-ot lehet spórolni, abbahagytuk még

 

          a kisérletezést is.  A haver lekapta a Daciájáról a karbicseket, talált a vasalkatrészeken némi kis rozsdát.

 

Előzmény: ferencdeli (3178)
ferencdeli Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3178
Értem! Milyen problémákkal találkoztatok? Egyszerűen nem csökkent a fogyasztás, vagy valami károsodott? Esetleg kivel beszélhetnék erről a témáról! Diesel érdekel!
Előzmény: dos48 (3177)
dos48 Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3177

 

           A diesel ugyanúgy kell, hogy javuljon, mint a benzin, csak azzal annak idején a kutya sem foglalkozott valamé'.

 

           Biztosan lesz itt nagyobb szaktudor, aki jól ismeri ezt a témát.  Én csak annyit tudok, hogy vízből a beporlasztás

 

           nem elég, túl nagy cseppeket ad.  Az ultrahangos emulziót körülményes megcsinálni, a gőzbeadagolásnál

 

           meg fellépnek olyan problémák, hogy a víz gőz- avagy gázfázisú-é...  mi nagyon hamar letettünk a vizes

 

           hókamókáról  ( úgy 1980 körül, szervizes társaság voltunk, saját gk használattal) és ráálltunk az illegál

 

           palackos gáz-simlizésre.  Azután a legális gázüzemre, palackból gázátfejtéssel.

 

Előzmény: ferencdeli (3176)
ferencdeli Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3176
Akkor azt mondod a dízelekben nem okoz jelentős teljesítményjavulást a víz hozzáadása. Mi lehet az oka? Nem javítja az égést? A benzineseknél egyértelmű a javulás!
Előzmény: dos48 (3174)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3175
Srácok nemtudjátok hogy a cukor keveredik-e motorolajjal? Mármint hogy feloldódik-e benne? Ha igen, akkor hogyan lehetne a cukrot kivonni belőle?
dos48 Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3174

 

            Benzinhez próbáltunk anno a karburátor Venturi-csövébe injekciós tű beépítésével vizet juttatni, amit ott

 

            a nagysebességű levegő elporlasztott.  Nem adott számottevő változást.  Később olvastam, hogy kutatók

 

            azzal értek el némi üzemanyagmegtakarítást, hogy  10-15%-nyi vizet ultrahanggal rázattak össze benyával.

 

            Ultrahanggal a víz az üzemanyaggal emulziót alkot és nem válik szét később a tankban.

 

Előzmény: ferencdeli (3173)
ferencdeli Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3173
Akkor ez a kérdés már megoldatott, esetleg vízadagolással  próbálkozott valaki, nem a gázolajhoz, hanem a levegőhöz gőz formájában! ??
Előzmény: selgir (3172)
selgir Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3172
az a legtisztább munka, ahogy írtad :) csak lusta vagyok csapot meg csöveket szerelgetni. de már nyáron nem okoz gondot a hidegindítás.
Előzmény: dos48 (3171)
dos48 Creative Commons License 2008.05.18 0 0 3171

 

           A váltócsapos rendszerrel kiküszöbölhető a nehéz indítás és a növényolaj akár tisztán is bevihető, ha eléggé

 

           hígfolyós.   Leginkább a 90% olaj, 10% benzin / vagy bármilyen egyenes szénláncú oldószer jött be.  Ezzel a 

 

           viszkozitás cca. a gázolaj ötszöröse volt, ezt már simán ette 6mm-es belső átmérőjű átlátszó műanyag csővezetéken

 

           az adagoló.  ( Mivel a váltócsappal a résolaj is a csomagtartóba tett kannába folyik vissza, a meleg résolaj

 

           hamar megemeli a növényolaj hőmérsékletét, aminek menet közben csökken a viszkozitása.)

 

                 A megállás előtt  pár száz méterrel vissza kell kapcsolni gázolajra, az átöblíti az adagoló rendszert és

 

           hidegindításkor a motor teljesen normálisan indul.  Célszerű 1-2 km megtétele után átkapcsolni növényolajra,

 

           amikor a hűtővíz kezd melegedni.  Nekem az I-es diesel Golf boxába, a rádió alá volt beépítve a váltócsap.

 

 

Előzmény: ferencdeli (3170)
ferencdeli Creative Commons License 2008.05.17 0 0 3170
Szerintem sok ilyen jelenséget megakadályozhattok ha leállítás előtt olyan gázolajat égettek amiben nincs adalék! A megoldást nem tudom, de ötletként felvetem.
Előzmény: selgir (3169)
selgir Creative Commons License 2008.05.17 0 0 3169

én már nem szűrök, csak ülepítek! ha szemre szép tiszta, akkor az már jó:) a kis műa előszűrő párszáz forint, egy-két hónapot kibír. a gázolajszűrőhöz még eddig nem kellett nyúlnom.

 

20-80 arányban tolom neki, reggelente kicsit köhög, de megy szépen:)

dos48 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 3168

 

           A szűrést én ócska lepedővászonnal oldottam meg, tölcsérnek a régi, piros-fekete, középen szétszedhető,

 

           napóraformájú ülőkének a levágott végű egyik felét használtam.  A csomagtartóba tett étolajos kanna

 

           mellé volt szerkentve egy  2,5 l térfogatú Caterpillar gázolajszűrő. Olyan, amit a  10 000 km-es kötelező szervíznél

 

           kidobnak a Caterpillarból.  40 000 alatt egyszer sem kellett cserélni.  A váltócsapos rendszernél a gázolaj csak

 

           a gázolajszűrőn, a növényolaj meg csak a Caterpillar-szűrőn folyt keresztül.

 

           Bontott üzemanyagszivattyút egyébként én is vettem. Amikor még érdemes volt PB palackozni gázos autóval,

 

           a másik kocsimban az keringette a hűtővizet a csomagtartóba betett palackmelegítő hőcserélőhöz.

 

           Amikor kifogyott a tartályból a gáz, akkor a  cca.  45-50 fokos PB palackból egy szűrős átfejtőcsövön szivattyúzás

 

           nélkül rongyolt át a gáz a palackból a tartályba.         :)))))

 

Előzmény: bioD (3166)
ferencdeli Creative Commons License 2008.05.16 0 0 3167
Mert tranzit ország vagyunk? Esetleg mert nálunk sokal nagyobb az adótartalom? Igazából az lesz drágább nálunk amiből több fogy lévén importálnunk kell. Gázolajból meg több kell! (Bár ha nagytételben veszik?) Az étolaj literje 500 Ft az miért olcsóbb? Haználtat égettek el? Honnan szerzitek?
Előzmény: bioD (3166)
bioD Creative Commons License 2008.05.16 0 0 3166
Tanulságos, jó látni, hogy más is elindult egy saját úton és működőképes rendszert hozott létre. Egyébként nekem a szűréssel volt eleinte sok gondom. Jelenleg úgy oldom meg, hogy felmelegítem egy kb. 13l-es edényben a használt olajat, majd egy nagyobb méretű, konyhai papírtörlővel bélelt szűrőn átöntöm. elég jól szűr, de a mikronnyi apró részek azért átmennek, amitől aztán a gázolajszűrő kb. 1000 km alatt eltömődne. Ezért vettem egy bontott üzemanyagszivattyút(elektromosat), amivel átszívatom az egészet még melegen egy Bosch rendszerű, ki-bevezetéssel ellátott gázolajszűrőn. Mióta így használom, egyáltalán nem kellett cserélnem a szűrőt az autón, persze a dolog lényege, hogy a szűrő fűthető. 10%-ban szoktam benzinnel higítani. A múltkor volt egy kis gond, nem indult szépen a motor, néha le is állt. szerencsére csak levegősödés okozta. Azóta nagyon jól működik. Ma néztem, gázolaj 325 Ft... Azt meg tudná mondani valaki, hogy miért kerül 15Ft-tal többe, mint a benya????? Járok sokfelé, de ez csak nálunk van így...
Előzmény: dos48 (3155)
bioD Creative Commons License 2008.05.16 0 0 3165
Köszi az infot! Megyek és megnézem az ott írottakat. Már próbáltam keresni írást erről, de nem találtam.
Előzmény: dos48 (3155)
Hpg Creative Commons License 2008.05.15 0 0 3164

"Hát, ez így nem stimmel! :)"

 

Tényleg nem, mert a 124-esét is a motorolaj keni. Kivéve az adagoló elemet, azt mindenütt az üzemanyag keni.

 

Az új (értsd 30 évnél fiatalabb) adagolókon a tengelyen megyen be az olaj, és a tengely körül folyik vissza, megkímélve a felhasználót sok problémától ami az átépítéskor jelentkezne:)

Előzmény: Kutyka (3160)
Ata samurai Creative Commons License 2008.05.14 0 0 3163
Az árát nem kérdztem, de utána 1Ft/km az üza költség. :) De miután sehol nem tudsz menet közben tankolni, kicsi a hatótáv. :(
Előzmény: naox (3162)
naox Creative Commons License 2008.05.14 0 0 3162
nem iszonyu draga? Mongyuk az en automba nehezen ferne bele egy 200literes 100 kilos gazpalack....
Előzmény: Ata samurai (3159)
Kutyka Creative Commons License 2008.05.14 0 0 3161
15%-nál járok Bioetanol gázolajba keverésénél. Egyelőre minden OK. Pöccröff indul, nem gyengül, nem füstöl... következő tankolásnál 20%-ra megyek. Nem nagy (spórolás, de talán érdekel valakit :)
Kutyka Creative Commons License 2008.05.14 0 0 3160
Hát, ez így nem stimmel! :)

A 123-masnál külön kenőköre van az adagolónak, tehát nem a gázolaj, hanem a motorolaj keni.
A 124-esnél már ezt lespórolták, itt valóban a gázolaj keni.

Nyugodtan használhatod alapos szűrés/ülepítés után ezt a keveréket, sőt sokkal jobban fel lehet tornászni az étolaj arányát kis petróleum, vagy benzin bekeverésével.
Előzmény: istikovacs76 (3158)
Ata samurai Creative Commons License 2008.05.14 0 0 3159
"...nem tucc cseppfolyositani, ugyanugy, ahogy a vezeteki foldgazt sem..."
Én tudok olyan gázost aki csinál földgáz üzemű autót és megcsinálja a sürítő kompresszort is. Nem tudom igaz-e a biogázra is.
Előzmény: naox (3157)
istikovacs76 Creative Commons License 2008.05.14 0 0 3158

Sziasztok !

 

Olyan kérdésem lenne, hogy w124-es 250d-nek a gázolaj keni az adagolóját?

Mert azt tudom, hogy a 123-nak igen.

Lehet ezt fáradt étolajjal üzemeltetni 50-50%-ban gázolajjal?

(persze szűrés után)

Berágódhat az adagoló tengelye a fáradt étolajtól?

 

Köszönöm

naox Creative Commons License 2008.05.14 0 0 3157
a biogaz nagyreszt metan, amit sajna nem tucc cseppfolyositani, ugyanugy, ahogy a vezeteki foldgazt sem. Vannak ra megoldasok, ahol nagymeretu nagynyomasu tartalyokat hasznalnak (CNG= "compressed natural gas"), de sokkal bonyibb dolog, mint az lpg.
Szoval a valasz roviden az, hogy sajna nem muxik a dolog.
Előzmény: peterTdi (3154)
dos48 Creative Commons License 2008.05.12 0 0 3156

 

       ...bocs, most már elég, ha ráklikkelsz a  "dos48"-ra, --> "hozzászólások"  --> étolajos topik jobb szélén  (hozz.sz.száma)  29-re.

 

Előzmény: dos48 (3155)
dos48 Creative Commons License 2008.05.12 0 0 3155

 

        Keresésbe beütöd:   dos48, alulra: nickek között  --> adatlapon "hozzászólások"  -->   topiklistán ráklikkelsz  "ÉTOLAJOS AUTÓ tech...  topik sornál a 27 -re  -->  kiadja az itteni 27 hozzászólásomat.  Abból a  1532-es és a  2431-es.

 

        Egyébként átkapcsolás 4 db golyóscsappal, vagy egy ilyen 6 pontos váltócsappal:

 

 

 

Előzmény: bioD (3148)
peterTdi Creative Commons License 2008.05.12 0 0 3154
Üdv!

Bár étolajról szól a topik címe, de alternatív hajtási módról lenne kérdésem. Szóval biogázzal lehetne lpg-s autót hajtani? Vagy kevés a kalóriája? Ha kevés akkor nem kiküszöbölhető a fordulatszám növelésével? Ezt lehet manipulálni ha az autót feldugják laptopra? Meg lehet e egy kezdetleges házi reaktort készíteni, és ha igen az összegyűjtött gázt hogy tudnám cseppfolyósítani és bejuttatni az lpg tarályba? És az elégetett gáz nem is lenne olyan feltűnő, mint a sültkrumplis étolaj. Ötletek?

Környezetvédelmi szempontból meg mindegy, hogy a rothadó fűnyesedék a kert végében bomlik, vagy a belőle nyert biogázt elégetném egy kocsiban. Kyoto-i egyezmény szerint ez zéró CO2 kibocsátásnak számít!

Köszönöm az infokat!
naox Creative Commons License 2008.05.10 0 0 3153
tovabba ne felejtsuk el, hogy egyreszt az etolaj szobahomersekleten szilard ("Vostok Station", Antarktisz), masreszt a disznozsir tudvalevoleg folyekony (Tamanrasset, Algeria).
.psp Creative Commons License 2008.05.10 0 0 3152
Uj csoportositást ajánlok :


A lényeg hogy óccsón menjenek vele a gépek!
Előzmény: Uldin (3151)
Uldin Creative Commons License 2008.05.10 0 0 3151

Igazad van a zsír az nem étolaj, annak ellenére hogy, mint vegyület a trigliceridekhez tartozik. 

 

Az étolaj, mint összetett szó jelentése: etetésre használatos olajos anyag.

 

Igazándiból a szóösszetétel nem utal az etetési procedúra tárgyára, és annak minőségére, ebből kifolyólag az etetett alany lehet élő vagy élettelen dolog is.

 

Fontos kiemelnem a szóösszetétel olajos részét, mely tulajdonképpen az etetett anyag állagára vonatkozik, és nem határozza meg szigorúan az anyagi minőséget.

 

Tehát, jelen esetben az etetett élettelen tárgy a dízelüzemű belsőégésű motor táplálására alkalmas táplálákok közül bármit jelenthet, mellynek olajos állaga van.

 

Sajnos ezzel a megfogalmazással valóban kizártuk szobahőmérsékleten a glicerinnek telített zsírsavakkal alkotott észetereit. Viszont vegyi folyamatok, valamint megemelt hőmérséklet által olajos állagúvá alakított zsíradékok ellen nem túl bölcs dolog kifogást emelni.

 

 

Előzmény: Törölt nick (3149)
naox Creative Commons License 2008.05.08 0 0 3150
vegyeszkent ugy latom, hogy a ket anyag ugyanaz, ugyanazokkal a porblemakkal, szal nekem szimpatikusabb az, ha egy helyen vannak.
Előzmény: Törölt nick (3149)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.08 0 0 3149
Ha ól tudom akkor ez az étolajos autó technikai problémi elnevezésű topik, így nem illik a zsírt itt reklámozni :) Jó lenne arra külön topikot csinálni ez meg maradjon meg annak amire a címe is szól.
Előzmény: Uldin (3141)
bioD Creative Commons License 2008.05.08 0 0 3148
Sziasztok! Régebben írtam az előmelegítős rendszerről, amikoris a porlasztó előtt található nagynyomású cső nyakára tekert szigetelt rézhuzallal melegítettem az étolajat. Azóta a rendszer átásett néhány mod-on. A jelenlegi üzemagyag melegítés a következőképp néz ki: A porlasztókon egy-egy megfelelően méretezett indukciós tekercs szigetelt rézhuzalból. Műszerfalról külön kapcsolható, indítás előtti előmelegítést szolgálja, együttes teljesítménye kb. 300W. Az üzemagyagszűrő belülről fűthető, így nem okoz gondot a zsírszemcsék megolvasztása és akadálymentes átáramlása. Ez egy másik kapcsolóval működtethető, teljesítménye kb. 100W. A tank is kapott egy hasonló fűtést közvetlenül a szívónyílásnál, valamint az abból induló üzemanyagcsőbe beillesztésre került egy kb. 20cm hosszú, 8mm átmérőjű alumínium cső a tankon kívül, az említett módon fűtve. Ez utóbbi kettő szintén külön kapcsolható, együttes teljesítménye kb. 100-120W. A tank fűtésére azért volt szükség, mert használt, szűrt anyaggal járok és a tank alján gyűkil össze a zsírosabb része. Indításkor szükséges az összes fűtőt működtetni, meleg motornál már csak a szűrő fűtésére van szükség. Kb 4 hónapja hsználom, elég jól működik. elég jól, de nem tökéletesen, ugyanis ha hideg van, egyenletlen járással indul a motor. Igaz, ez csak néhány másodperc, de a kéttankos rendszerben látom a megoldást. Szívesen venném, ha megosztaná velem valaki a tapasztalatát ezügyben. Mivel lehet megoldani a két üzemanyagrendszer átkapcsolását?
attj Creative Commons License 2008.05.07 0 0 3147

Tud valaki konkrét helyet Pestközelben,ahol prevent hidegindítót lehet kapni?!!

Vettem sárga amerikait,de nem ér semmit!

Köszi!

Kutyka Creative Commons License 2008.05.01 0 0 3146
Mondjuk egy új Mercedes-be? :)
Előzmény: Uldin (3145)
Uldin Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3145
Jó lenne beszélni pár szót, nagyon beindultak a dolgok.... ezerrel termelek...ami meg bejön azt vissza kéne forgatni valamibe....
Előzmény: Hpg (3144)
Hpg Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3144
"Steril ipari minőségű zsír 150Ft/kg." Hóóóóól??:)) Kérdezte a kapitány távcsővel a kezében, amikor a matrózok meztelenül fürdőző jányokról adtak hírt.... Nincs elfelejtve egyik dolog sem, -mi több, beszéltem a héten az egyik felhasználóval- csak épp most sikerül kikecmeregni egy vinyó+gép cseréből némi adatvesztéssel. A régi kifeküdt múlt szombat reggelre...
Előzmény: Uldin (3141)
naox Creative Commons License 2008.04.27 0 0 3143
elvileg ha egy motort ugy terveznek, hogy abban glicerideket egessenek, akkor maradektalanul el kell egnie. A gond az, hogy a diesel-motorok diesel-olajra vannak optimalva, es igy a nem optimalis uzemanyagot kell ugy alakitgatni, hogy viszonylag bekesen megferjen a motorral. De az is lehet, hogy egy nem tul bonyolult katalizator siman megoldana a problemat, es nem is kell a motort modositani.
Előzmény: Uldin (3142)
Uldin Creative Commons License 2008.04.26 0 0 3142

Jut eszembe, azt el tudom képzelni, hogy ha keletkeznek aldehidek a glicerines cuccok égetésekor, amik jó mérgező anyagok lehetnek, megmérik, de ha papíron leírt szabályt nem sért, had menjen a levegőbe ilyesmit könnyen el tudok képzelni.

 

Az új bioidízelnek biztos sok mérésen át kell majd mennie, mire üzemanyag lehet belőle.

Előzmény: naox (3137)
Uldin Creative Commons License 2008.04.26 0 0 3141
Zsírt kell használni alapanyagnak. Steril ipari minőségű zsír 150Ft/kg.
Előzmény: Törölt nick (3140)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.26 0 0 3140
400 ft körüli növényi oil ára terjedt el mindenhol. Jelenleg nem éri meg. a használt meg elég nyűgös....
Előzmény: Kutyka (3131)
Uldin Creative Commons License 2008.04.26 0 0 3139

Padisah nyitott egy új topikot Fosszilisek nélküli világ címmel.

 

 

Uldin Creative Commons License 2008.04.26 0 0 3138

Zsír égetésről egyszer olvastam egy tanulmányt. Ha megtalálom a lapokat megcsattogtatom a scanneremet. Szóval az üzemanyag 60 fokra melegített állati zsiradék volt.  A teszt moci pedig  pár lóerős 1 hengeres közvetlen befecskendezésű dízelmotor volt. "Égés javító adaléknak" valamilyen alkohol és víz keverékét használták 10-20%-között. Kipróbálták etanollal, metanollal, propanollal ,IPA - víz keverékkel. Semmi probléma nem volt így a kipufogógázokkal. A németek pálmaolajjal üzemeltetnek dízelerőművet, ott azért a környezetvédelmi előírások elég szigorúak és mehet a dolog.

 

Én remélem, hogy a vegyész urak, akiket láttunk a filmben tovább viszik ezt a történetet, adja Isten, hogy legyen hozzá elég pénzük és kitartásuk. Drukkolok nekik.

 

Veszprémben megcsinálták a biogázolajat, Hancsók Jenő és társai kutatásaira gondolok itt. Ez a jövő, nyilván való, nem a biodízel...

Előzmény: naox (3137)
naox Creative Commons License 2008.04.26 0 0 3137
az ateszterezesnel mindig lugos katalizist hasznalnak, de megy a dolog eszter es alkohol, ill. eszter es masik eszter kozott is. A szilard anyag talan natrium-etoxid lehet. Ugyanakkor nem mernek predikciot tenni egy dizeluzemu motorban az egestermek osszetetelere, de nem veletlen, hogy a glicerin-reszletet illik kiszedni az olajbol. Nem allitom, hogy lehetetlen a glicerideket viszonylag tisztan elegetni egy standard motorban, de en nem ezt tapasztaltam. Technologiailag nem a viszkozitas vagy a fagyaspont a legnagyobb kihivas a biodizelben.
(metanbol lehet kozvetlenul metanolt gyartani?)
Előzmény: Uldin (3136)
Uldin Creative Commons License 2008.04.26 0 0 3136

Nem figyeltél oda.

 

Etil-acetátról (sósborszeszről) van nagyba..szó.

 

A triglicerid-ből monogliceridet csinálnak, részlegesen átészterezik etil-acetát segítségével, észtrerkötés jön létre. A keletkezett zsírsav, pedig etilészterré alakul.

 

Itt az a nagy kérdés ??? milyen körülmények között megy a reakció. Érzésem szerint savas katalizátort használnak talán???, ioncserélő gyanta lehet a szilárd adalék amit a filmben láttunk. Utána kéne ennek irodalmazni, de nem én vagyok a vegyész, én csak mezei villanyász lennék, ha gyakorolnám a szakmámat.... Annyit tudunk/pillanat, hogy megy a reakció és a keletkezett anyag viszkozitása elfogatható a szent cél érdekében... Vegyész testvéreim! Légyszi mondjatok valami okosságot, a témával kapcsolatos tudatlanság az őrületbe kerget, fúrja az oldalamat a kíváncsiság.

 

Az 5let egyébként óriási, nincs glicerin=nincs mocsok az olajban. Eccerű és nagycerű... csak látnám ahogy lötyög a lombikban.

Előzmény: GPter (3135)
GPter Creative Commons License 2008.04.26 0 0 3135

 

Azt mondja a riportalany: ecetsav metilészter.

 

Jól tévedek, ha arra gondolok: savas katalízis ecetsavval? ...bioetanollal?

Ráadásul azt is mondta, hogy még az észterezéshez szükséges komponensek is mind megújulóak (mert eddig pl. a metanolt metángázból nyerték).  

 

...és gondolom biológiailag előállított termékek. (bioecet, bioetanol)

Előzmény: Uldin (3129)
Kutyka Creative Commons License 2008.04.24 0 0 3134
Legutóbb a Vatera.hu-n találkoztam használt étolajjal. Nagyon drága volt és el is tűnt az árverés vagy 2 nappal a lejárta előtt. Azóta semmi :(
Bp. vagy környékén engem is érdekelne lelőhely. Nem ajándékba kérném. Korrekt árat szívesen fizetek érte.
Előzmény: Alfred (3130)
Kutyka Creative Commons License 2008.04.24 0 0 3133
Zupá! :)

Hátha egyszerűbb menet, mint a hagyományos módszer.

Köszi előre is!
Előzmény: Uldin (3132)
Uldin Creative Commons License 2008.04.24 0 0 3132
Hámozás alatt van a dolog, ha összeállt valami, teszek fel fotográfiákat.
Előzmény: Kutyka (3131)
Kutyka Creative Commons License 2008.04.24 0 0 3131
A TV műsor alapján sikerült kihámoznod a technológia lényegét? Megoldható-e ez házi körülmények között? Ha benne marad a glicerin, akkor hogyan hathat ez a szag kérdésre?
Előzmény: Uldin (3129)
Alfred Creative Commons License 2008.04.24 0 0 3130
Itt a tavasz, llehet újra napraforgóval járni!
Ki hol látott olcsó növényolajat?
Uldin Creative Commons License 2008.04.23 0 0 3129

Úgy néz ki, a glicerin problémája lassan megoldódik.

Glicerines alsó fázis mentes biodízel, magyar szabadalom:

 

http://www.dunatv.hu/felsomenu/nettv?video=1_429583

 

Duna TV Mentor c. műsora. A műsor vége felé található az infó.

 

(Egy misét ez is megérne.) Disznó/gúnárzsírral ezt is ki kéne próbálni.

Uldin Creative Commons License 2008.04.19 0 0 3128

Jé, tényleg el is felejtettem a 100 tonnás biznicet. Amúgy nem vagyok érdekelt a dologban. Ha kell nektek, összehozzuk..... Másról van szó, cégalapítás kerülne szóba....pénzfosó elektronikára alapozva....Amíg havazik, jól megszedem magam :-))

Előzmény: Hpg (3127)
Hpg Creative Commons License 2008.04.19 0 0 3127

Folyamatban van a dolog, de hát biztosat mad csak jövő héten.

 

Szavunkat nem felejtem, csak itt is havazik ám, lehet hogy inkább sípályát nyitok:) Jövő héten megpróbálok érdemben is beszélni az ismerőssel aki jobban bennevan a 100 tonna fölötti üzletekben, aztán összehozunk valamit előbb-utóbb.

 

Ahogy így elnézem a programot inkább utóbb:))

Előzmény: Uldin (3126)
Uldin Creative Commons License 2008.04.18 0 0 3126

Hpg!

 

Elméletileg és gyakorlatilag jutottál valami hasznos eredményre? Galyatető? Szavunk ne felejtsük. Mostanában rendesen el vagyok havazva.

Uldin Creative Commons License 2008.04.18 0 0 3125

Válaszoltak méghozzá magyar nyelven. Sajnos nincs nekik se tátorján magjuk, se chufa szaporítóanyag sem. Májusban, vagy a nyár elején, (legkésőbb az árpa után) el kellene vetni a magot. A tátorján tenyészideje nagyon rövid 1 évben 2 szer is vethető. Kora tavasszal és nyár elején. Terméshozam pedig közel van a repcéhez. Kár, hogy nincs vetőmag, pár hektáron kipróbáltam vólna.

 

Óriási előnye, hogy a telet nem kell túlélnie.

 

>Tisztelt Hölgyem / Uram!

 

>Köszönjük, hogy a KPR Szlovákia-tól rendelt. Örömünkre szolgál, hogy
>érdeklődik termékeink iránt.

>Sajnáljuk, de a vetőmag / növény, amit rendelt épp nincs készleten. Ha
>sikerül beszereznünk 2008 nyarán, tájékoztatjuk Önt. Köszönjük, hogy
>érdeklődött.

 

>További jó napot kívánunk!

 

>Tisztelettel

>Üdvözlettel: a KPR csapata

>KPR - Szlovákiai növénytermesztők klubja
>http://www.kpr.sk

 

Uldin Creative Commons License 2008.04.18 0 0 3124

>egy ötlet: kukoricaszárból v. napraforgószárból pirolízissel.......................................

 

Bármilyen szerves anyagból lehet olajat gyártani pirolízis segítségével. A kihozatal változó, nyersanyag függő. A termék, a szabványnak megfelelő dízelolaj, nem kell spéci motor hozzá. A piroolaj eladási ára 90-100Ft/liter. 

 

A pirolízis energiaszükségletét a keletkező pirogáz fedezi jórészt. Zöld energiának kéne számítania, aztán, hogy mit húznak rá az okos politikusok az más kérdés.

Előzmény: Törölt nick (3123)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.17 0 0 3123
én ugyan nem utazok támogatásra :)

de ha bejön egy ember hogy ő környezetbarát tömegközlekedéset akar pusztaröcsögének akkor azt nem mondhatom hogy menjen a szomszédba mert fogalmam sincs.

az hogy minden ki van találva nem igaz. üzemi kísérletre gondoltam ugyanis az 1. fecske mindíg drága alapon erre lehet pályázni. Lehet hogy van motor de honnan lesz utas, hol tárolod, hol vásárolsz olajat, mennyiért tanul be a munkás, tudod e itthon szervizelni stb.
amíg erre nincs egy konkrét hazai üzemi kísérlet konkrét paraméterekkel addig a gyártó adatai csak irányadók.

PL: vásárolsz egy passatot és a németországi gyártó ígéretével ellentétben 2x gyakrabban kell lengéscsillapítót cserélned. (érted mire gondolok.)

drága a nyers növ. olaj? nem tudom! szerintem a jöv adó is beleférhet és akkor ott vunk mint a gázolajnál de ezt ki kéne számolnom energiaarányosan SZVSZ

mai hír: 115 USD szerintem most nagyon sok minden szóba jöhet.

egy ötlet: kukoricaszárból v. napraforgószárból pirolízissel.......................................
Előzmény: Uldin (3119)
Uldin Creative Commons License 2008.04.17 0 0 3122

Találtam egy jó kis szlovák weboldalt.

 

Növénytermesztők klubja.

http://www.kpr.sk

http://hu.kpr.sk/

 

Állítólag beszereznek különleges vetőmagokat is ha kell. Crambe magot is megtaláltam a listában. És egy különleges olajos növényt a mandulafüvet (Chufa) Cyperus esculentus, étolaj gyártásra használható. A spanyolok termesztik és üdítő italt készítenek belőle, de a szaporító anyagot, nem adják ki a kezükből. Az furcsa egy kicsit, hogy a szlovák listában ez is szerepel...

 

Próbálkoztam árajánlat kéréssel Crambe abyssinica Abesszín tátorján ügyben, de nem jött válasz sajna, pedig pár hektáron ki lehetett vóna próbálni az árpa után. Legalább vetőmag legyen, ha majd szükség lesz rá. Szentesen voltak próbálkozások termesztés, nemesítés ügyben, de leállították a projektet. Szerencsére jó pár évig volt, aki a vetőmagnak valót fenntartotta, így jutottam hozzá pár zsáknyi maghoz, amit préselgettem, sajnos ez a mag már csíraképtelen volt.

 

A legnagyobb baj az, hogy a gabonaár emelkedése miatt a gazdág 200-300eFt /hektáros bevétel alatt meg sem mozdulnak. Ha rossz a termés, jó nagyot lehet buktázni vele. Nekem sajna nincs földem. Földesúr nem lesz belőlem, és nem is értek sajna az anyafőődhöz.

Uldin Creative Commons License 2008.04.16 0 0 3121

ja ja a pirolízissel. a tüzijáték az más

 

szennyvíziszap -> dekanter-> pirolizáló ketyere => pirolízis olaj + gáz + szenes, vizes, szervetlen sós szmötyi

Előzmény: naox (3120)
naox Creative Commons License 2008.04.16 0 0 3120
"a szarból is olajat lehet csinálni a pirotechnikával"
pirolizis-technikaval...
Előzmény: Uldin (3119)
Uldin Creative Commons License 2008.04.15 0 0 3119

Azt elfelejtettem írni, hogy nem olcsók ezek a mocik.

 

A növényi olaj olyan mocsok drága, hogy kár lenne eltüzelni a mozdonyokban.

A fáradt olajt feldolgozzák, krakkolják, az ipari zsír is drágul.

 

Piroolajat lehetne esetleg hasznosítani, szó szerint a szarból is olajat lehet csinálni a pirotechnikával. No, de nincs rá befektető basszus.

 

>Az 1. ilyen magyarországi kísérletre biztos adnának jó kis támogataást.

 

Az állami támogatásra utazol?

Teljesen felesleges kísérletezgetni, minden ki van találva. Meg kell venn a licencet.

 

Előzmény: Törölt nick (3118)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.15 0 0 3118
tehát van

arra gondoltam, hogy a Mávot úgyis szétverik pár éven belül és akkor ha a helyi önkormányzatok átveszik a szárnyvonalat lehet megérné nyersolajra, átállítani a bzmotokat. Az 1. ilyen magyarországi kísérletre biztos adnának jó kis támogataást.

egy ilyen projektben maga a motor a legkevesebb de azért nem árt ha van :)
csak azért kérdeztem hogy lehet e egyáltalán ilyen lehetőségbe gondolkozni.
Előzmény: Uldin (3117)
Uldin Creative Commons License 2008.04.15 0 0 3117

A nyersolaj motorok megeszik gond nélkül.

 

Van ilyen gyártó, de ne haragudj, nem publikus a cég neve. Ha kell telepíteni valhova e-mailben keress meg! Az üzemanyagot minősíttetni kell. 2,5 milla forintálisan a teszt. Mínősített üzemanyaggal él a garancia a gépre. 1,5MW-ig vannak gépek ha jól emlékszem.

 

Ami publikus traktor kategóriáig:

Elsbett www.elsbett.com

AAN (Nordhausen), www.AAN-Energie.de

WTZ www.wtz.de,

 

esetleg KWS, ETA, stb...

 

Hajómotorok, GRETEN-Techmik www.greten-technik.de

Mozdonyok zabálják a németeknél pl. Prignitzer Eisenbahn GmbH

Előzmény: Törölt nick (3116)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.14 0 0 3116
szárítják is gőzölik is ugyhogy a víztartalom miatt lehet változás

a napraforgónál pedig 10% héj lejön a kb 16% héjból

node akkor is sok! az üzemanyagfaló világunkban megőrülnek amikor kiszámolják hogy mennyit lehetne még kinyerni :)))

amúgy étolajos autó

ilyen mozdony szériában van? nem tudod? busz? traktor?
nem amolyan barkács szirszarokra gondolok hanem speckón kiszámított és ilyen üzemanyagra tervezett motorokra

esetleg üzemi körülmények között kísérlet? a németek biztos csináltak már ilyet csak ich nem sprechen német
Előzmény: Uldin (3115)
Uldin Creative Commons License 2008.04.14 0 0 3115

>40%-ból 10-et benne hagyni na szerintem az a bűn. :)

 

ja még egy dolog, ez méréstechnikai kérdés, lényegtelen, csak megjegyezném:

 

A maradó olajtartalomnál a dara tömegéhez viszonyítják a benne maradt oljmennyiséget, ugyanis ezt lehet könnyen mérni.

 

A mag olajtartalmánál pedig a mag tömeghez a benne lévő összes olajat.

 

Kicsit át kell számolni, ha a mag tömegéhez viszonyítjuk a darában maradt olajat. Lényegtelen.....

 

Előzmény: Törölt nick (3111)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.14 0 0 3114
bérben? románia de már szlovákiából is jöttek vasúton nyersolajjal teli kocsik. Amikor azt mondják hogy a magyar mg-nek mekkora kiugrás a biodízel elfelejtik az import mértékét. ezt egyébként csak becsülni lehet de nem vagyok optimista.

amúgy utánna lehetne járni hogy ki mekkora szerződést kötött a gazdákkal idén őszre.
Előzmény: Uldin (3113)
Uldin Creative Commons License 2008.04.14 0 0 3113

Sajnos a benne maradt értékes olaj miatt avasodhat a dara, nem lehet tárolni hosszabb ideig. Olajosan nehezen eladható. Tehát az extrakció szükséges. De nagy beruházás. Bérbe meg nem is tudom Martfűn kívül hol csinálhatják az országban.....Megint bejön a logisztikai probléma is.

 

Előzmény: Törölt nick (3111)
Hpg Creative Commons License 2008.04.14 0 0 3112

"Hátha lesz az elméletben egy kis gyakorlati tapasztalatunk az ülepedésről."

 

Hát ja, elvileg lesz. A héten.

 

Egyébként ez az elméleti okfejtés rávilágít arra a problémára, amikor magasabb rangú intézmények kutatásra hivatott részlegeiben gondosan külön kezelik az elméletet a gyakorlattól. Nehogy a gyakrlati eredmények belepiszkítsanak a papíron gondosan kidolgozott elméletekbe. Hülyén nézne ki,  hogy Prof. Dr. Habil  kitalál valamit, szül 4-5 publikációt, majd kis józsi kipróbálja, és kiderül hogy áprilisi tréfa az egész:))

 

Félre ne értsetek, a jó tanulmányok készítését támogatom, mert ott a valóságot kell feltérképezni. De egy szigorúan elméleti kutatás mellőzi a valóságot:))

Előzmény: Uldin (3110)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.14 0 0 3111
nos remélem mindenre tudok válaszolni.

extrahálni nagyon is megéri. csak megfelelő nagyságú kapcitás kell hozzá. 40%-ból 10-et benne hagyni na szerintem az a bűn. :) tudok egy "no name" üzemet ahol azért álltak le a prések mert extrahálás nélkül nem éri meg nekik.

csináltunk egy tanulmány és kb 3kg papíron keresztül ecseteltük (főleg kolegák) hogy miért is NEM kéne eltüzelni az extrahált repcedarát.

a végkicsengése az volt hogy azé nem me takarmány oszt az meg kell a jövőben mert a világ és főleg az arabok éhesek. a magyaroknak meg most lehetne visszaépíteni a tuti kis állatenyésztést.

egyébként most 60eFt/t a szójadara pedig 100 és nincs ekkora különbség a két anyag között. Nah ezt nem lehetett elmagyarázni a sok őstuloknak sem falun sem a pesten.

miért tüzelik mégis? mert benne hagyják a hexánt és eladhatatlan

jó akkor importáljunk szóját hajón át az óceánon környezetszennyezön és drágán. hurrá

az extrahált napraforgódara pirolízisre pont azért lenne jó, amiért takarmányozásra nem annyira. magas a sz.a. tartalma, cellulóz meg mittomén nem értek hozzá, és ahhoz se hogy miből áll a pirolízis, de azt tudom hogy itt talpalt egy svéd az ügyben, hogy ő hozna technológiát meg ingyen csinálnak mindenféle tanulmányokat és ha ezután sem kell a pirolízis akkor ingyér hazamegy. Nah nem engedték neki hogy tanulmányokkal fárassza az amúgy is okos agyakat és hazaküldték stockholmba hogy a kultúrálatlan buta nemzetének okoskodjon mi magyarok jobban tudjuk.

A többi melléktermékről: van még melléktermék bőven csak nem sok

a legfontosabb amit megemlítenék a nyálka (főleg lecitin)
1000 tonna mellett 4tonna. Így ez igen kevés de összesen magyarországon ez mintegy 1600 tonna lenne/év
Ez nagyon egészséges anyag, lehet kapszulát csinálni belőle de ötlet volt hogy gyerek joghurtba keverjék stb. senki nem foglalkozott vele csak a BUNGE rajtuk kívül megy a kazánba vagy a marhába a cucc.

szóval összefoglalva a magyar állam olyan beruházásokat támogatott melyek a komplexitást a legteljesebb mértékben nélkülözték. egyelőre a legtöbb cucc a hőerőművekbe köt ki.
majd a németek csinálnak pirolízis üzemet, szarvasmarhatelepet, kis lecitingyárakat és egy kalap szarért megveszik a melléktermékeinket. hajrá GDP

a mellékterméket elszállító hajóknak majd győrnél integethetünk. igen hajókak mert nekik van annyi logisztikai IQ-juk hogy megszervezzék.

huhh a végére kicsit begurultam de nagyon mérges vok hogy a közélet és a politika csak a "vizitdíjról meg tomcatről" szól közben meg elbaszunk mindent. :(
Előzmény: Uldin (3097)
Uldin Creative Commons License 2008.04.13 0 0 3110

Ha jól megy az elméleti savazás, szépen ülepszik is a szmötyi. Ha nem ülepszik rendesen, akkor adott egy adag létyó, amin csak kizárólag elméletben ki lehetne próbálni. Hátha lesz az elméletben egy kis gyakorlati tapasztalatunk az ülepedésről.

Előzmény: Hpg (3109)
Hpg Creative Commons License 2008.04.13 0 0 3109

Ennyi??  És akkor mitől ülepszik jobban??

 

Mi is semlegesítettünk mészhidráttal, de mondjuk a nem ülepedő anyaghoz nem próbáltuk...

Előzmény: Uldin (3108)
Uldin Creative Commons License 2008.04.13 0 0 3108

> :))) Amúgy milyen hatást fejtene ki ez az amin??

>Persze mindezt csak elméletben.

 

Természetesen kizárólag elméleti fejtegetésről van nagy..ba..szó.

 

Tehát elméletileg semlegesíti a benne mardó kicsinyke savacskát.

 

 

Előzmény: Hpg (3102)
Uldin Creative Commons License 2008.04.13 0 0 3107

Most lehet hülyeséget kérdezek. Az Amaranthus (nemesített peréj) magnak mekkora olajtartalma lehet. Valahol olvastam, hogy a szlovákok termesztik és élelmiszereket készítenek belőle. A lisztje glutén mentes, magas fehérje tartalmú, értékes táplék. És az olaja is nagyon értékes. No,de mennyi olaj lehet benne? Nem hinném, hogy sok.

 

Vagy a nálunk is honos disznóparéj magnak mekkora olajtartalma lehet (nem táplálkozási célú olajra gondoltam)?

 

Ha valaki tud erről valami okosságot írjon legyen szíves. Val.szeg nem paréj olajjal mennek majd a járgányok.

 

Uldin Creative Commons License 2008.04.10 0 0 3106

"off"

Ja, még ez is érdekes lehet. Mini teherjárgányok, dízel és villamos hajtással, városban hasnálható szerintem.

 

http://www.megateher.hu/

 

"on"

Előzmény: Uldin (3105)
Uldin Creative Commons License 2008.04.10 0 0 3105

Bocs az "off" miatt.

 

Lithium-ion akkumulátorok Kínából jármű hajtáshoz elérhető áron:

http://www.thunder-sky.com/products_en.asp

 

A zsír-pálmazsír hasznosításhoz ez lehet a legegyszerűbb megoldás. Dízel-generátorban elégetve, a hulladékhő fűtésre hasznosítható, a villany, pedig tölti az akksipakkot. Célszerűen villamos hajtású járműben érdemes hasznosítani a keletkezett villanyt. A villamos generátorban való elégetéskor a jövedéki adó 0%. Jármű hajtás esetén a villamos energia nem jövedéki adó köteles. A hatásfok javíható a dízelgenerátor hulladékhőjének a hasznosításával. 

 

"on"

 

Kutyka Creative Commons License 2008.04.09 0 0 3104
Oké, köszi, akkor elhozok egy bödönnel :) és jövő héten kezdem hekkelni. Ha nem bírom cseppfolyósítani hagyományos módszerekkel, akkor elégetem a cserépkályhában faforgáccsal és ennyi volt.
Átészterező cuccosba nem fektetnék pénzt. Már nagyon sok ment el kisérletezésekre...

Előzmény: Uldin (3100)
Hpg Creative Commons License 2008.04.09 0 0 3103

"Próbáltad a gyakorlatban?"

 

Erre nem válaszoltam egyértelműen, de igen. Mindent kiróbáltunk, de ettől még meg lehet ismételni, mert a bemenő anyag összetétel változó.

Hpg Creative Commons License 2008.04.09 0 0 3102

"Esetleg a sav mennyiséggel nem lehet játszani?"

 

De.:)) Csak szerintem az történt, hogy a sav összeszedte a vizet, felhígult, és nem reagált rendesen. Ha meg többet teszek, akkor sok és azért nem jó.

 

Persze mindezt csak elméletben.

 

Ezt a dietanol-amint kipróbáljuk, bár finomvegyszerként elég drágán adják. Gondolom hordóban fillérekbe kerül, de elsőre az talán sok. Hacsak nem lehet eljárni tisztán:))) Amúgy milyen hatást fejtene ki ez az amin??

Előzmény: Uldin (3101)
Uldin Creative Commons License 2008.04.08 0 0 3101

Próbáltad a gyakorlatban?

 

Savazás, aztán, ha ülepedett, mehet bele a dietanol-amin.

 

Ha nem akar ülepedni savazás után, nem-tom mit kéne csinálni vele. Esetleg a sav mennyiséggel nem lehet játszani?

Előzmény: Hpg (3098)
Uldin Creative Commons License 2008.04.08 0 0 3100

Átészterezve jó lesz az.....csak legyen forrás..

 

Ha tudod melegíteni, úgy jó, ahogy van. Kevés IPA, vagy propanol mehet hozzá égésjavítónak. A németek dízelgenerátort hajtanak vele, nagy tételben olyan olcsó.

Előzmény: Kutyka (3099)
Kutyka Creative Commons License 2008.04.08 0 0 3099
Szóval? Pálmazsír ügyben valami tapasztalat?
Előzmény: CokeMisi (2980)
Hpg Creative Commons License 2008.04.08 0 0 3098

Fölmerült a múltkor, hogy a reakció elött aZ FO-t vízmentesíteni kéne. DE: A víznek egy részét az adalékok "oldatban" tartják, tehát kifőzéssel csak korlátozottan lehetne operálni elvileg.

 

Más ötlet? gondoltunk rá, hogy egy enyhe savas/lúgos reagáltatás után lehetne vízteleníteni, és utána még egy reakció, de ez így hülyeségnek tűnt aztán:)) Inkább valami anyag kéne, ami kivonja a vizet, de mondjuk a sav -többek között- éppen ezt csinálja, nem?

Uldin Creative Commons License 2008.04.07 0 0 3097

A glicerin asszem kitárgyalva.

 

Egy megjegyzés:

 

A nickneved úgy hasonlít valakinek a nevére, de nem jut most eszembe kinek a nevére.  :))

--------------

Szólíthatlak Elnök Úrnak?

--------------

Érdekelne, mi a helyzet a biodízel gyártás másik melléktermékével, nevezetesen a repcedarával.

 

A növényi olaj gyártás nyeresége szempontjából nem mellékes a dolog, mivel a melléktermék tömege nagyobb a kinyert olaj tömegénél. Volt egy időszak, tavaly vagy azelőtt, hogy a dara ára leesett mocskosul, aztán a repce ára meg emelkedni kezdett, nagyon úgy festett a dolog, hogy csődbe vágja a sajtoló üzemek egy részét.

 

A dara ára lezúgott kb. 20Ft/kg-ig aztán jó nagy késéssel felszaladt 40Ft/kg-ra. Takarmányként itthon lehetetlen hasznosítani, égetni meg bűn. Ha kiviszik külföldre akkor viszont a logisztika jó nagy bukta.

 

A repcedarából is lehet dízelolajat gyártani pirolizáló berendezés segítségével.

 

A repce olajtartalma 42-44% körül van, vegyük alapul az átlagot 43%-ot.

 

1 tonna 98%-os tisztaságú 43%-os olajtartalmú repcemag esetén:

Ha, a préselvény maradó oljtartalma 10%,

szűrési veszteség, 5% extrahálni nem szokás, mert drága a technológia.

A kipréselt olaj mennyisége kb. 368 liter, biodízel is közel ennyi lesz az olajból.

A préselvény tömege felkerekítve kb. 660kg.

 

1 tonna repcedarából pirotechnológiával 430liter dízelolajat lehet gyártani.

Tehát 1 tonna magból préselés után lesz 368 liter szűrt olaj + a 660kg repce darából 283,8..kerekítve 284 liter piro-dízelolaj.

 

Ezzel a technológiával kiegészítve a biodízel technológiát 1 tonna repcemagból összesen: kb. 652liter üzemanyagot lehet gyártani. És nincs a glicerinen kívül más problémás hulladékod.

 

Vagy meg is lehet fordítani a történetet, a melléktermék a növényi olaj, melyet jó áron el lehet adni, a piroolaj, pedig maga a biodízel lehetne. Minden esetre a piroolaj szabványos dízelolaj, eladható termék, nem leszel kitéve a repcedara ár ingadozásnak.

 

--------------

Egy piroüzem kb. 5-6év alatt megtérül, keresek befektetőket, akiket érdekel, esetleg tudnál ebben segíteni?

--------------

 

1db piroüzemhez tudok nyersanyag forrást is, 10000 tonna/éves mennyiségben. Ez nem repcedara, olyan anyag ami az EU-s előírások miatt értéktelenné vált, gyakorlatilag most az értéke 1/20-ért tudják elpasszolni. Égetni pedig piszok macerás dolog, viszont kiváló piroolaj alapanyag lehetne. Akinél keletkezik az anyag, szívesen aláírna hosszú távú szerződést ez ügyben, tisztességes megegyezés esetén.

 

A visszamaradó szén és szervetlen trutyik piaca is megoldott, elviszik és kivonják belőle az értékes szervetlen anyagokat ként.... stb....

 

A befektetőkön kívül, minden összeállt a történettel kapcsolatban, ha más nem lesz, keresünk rá kockázati tőkét. Sok esetben a kockázati tőke pénzügyi spekuláció része, alapítványok között mozog a pénz, és kell nekik a projekt, hogy ki lehessen szedni onnan megforgatni. Ez van.

 

Előzmény: Törölt nick (3096)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.06 0 0 3096
igazad van és éppen ezért borogatják nyárfa alá. de a jövő a biogáz. már építenek elég sokat

a glicerint jelenleg senki nem viszi 50km-től messzebre. Azért elég sok távhőközpont meg biogázüzem van az országban. bár a kiszolgáltatottság ettől még jelentős a glicerinnel kapcsolatban.

a tisztítás meg 2 lépésból áll. az 1. lépés 85% tisztaságot eredményez és az olcsó a 2. a drága. az első lépéshez komáromban árulnak gépet is.
a 85% tisztaságú glicerin már nagyon sok mindenre jó

Előzmény: naox (3095)
naox Creative Commons License 2008.04.06 0 0 3095
/off
"igen így üzemel a legtöbb sertéstelep"
a gondjuk az, hogy egyreszt egy atlagos meretu sertestelepnek 2-3 szovetkezettel kell szerzodest kotnie, hogy ne lepjek at a hatarerteket (es persze ezek a tsz-ek sem hujek, jol megfingatjak oket), masreszt mivel a higtragya csak eggy rovid idoszakban juttathto ki, az eves mennyiseget be kell tarolni, amihez hatalmas, es draga tarolokat kell epiteni (nem egyszeruen egy medence, hisz budos, gaz fejlodik). Az igazsag az, hogy a higtragyas technologia 10-20szor akkora uzemmeret mellet mukodik rentabilisen, mint ami itthon tipikus. es persze a problema a hus doppingaraval egyutt erkezett, barmily fura, de a tragyaproblema miatt vannak a sorozatos csodok. ("szarban vannak", elnezest)
/on
"Én meg úgy tudom hogy 15-25 eFt/t az ára"
igen, en is igy tippelem. Mivel a raw glicerint marha draga tisztitani, tomenyiteni, valszeg ennyiert, azaz kb. a szallitasi koltsegert lehet elnyomni. Ugyanugy, mint a tragyat. Ilyen esetekben, amikor egy termek kozeptavon sem hoz erdemi bevetelt egy cegnek, inkabb nem az aron szoktak alkudozni, hanem azon, hogy hosszutavra kossenek egy szerzodest, amit pl. lehet lobogtatni a hatosagoknak.
Előzmény: Törölt nick (3094)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.05 0 0 3094
/ha természetesen és igen így üzemel a legtöbb sertéstelep bár most nagyon sok megszűnt. Az a baj hogy büdös és a lakóknak nem teszik de környezetbarát mert a nitrogént a nyárfa felszippanja. szikkasztás nyárfa sertés írd be és biztos talalsz vmit.

A ternd az valóban ez volt amit írtál viszont 2007 borított mindent. irak-iran, kőolajáremelkedés, jelzálogpiac, katasztrofális mg-i év az egész világon. És kína meg éhes mindenre és nagyon.
A fogyasztás azért nő majd várhatóan mert egyre több anyagot váltanak ki a glicerinnel. régen olyan drága volt hogy még a szappanból is kispórolták pedig jól hidratálja a bőrt. Ma a helyzet az hogy amint látod az ár olyannyira lecsökkent hogy rengeteg kutatást végeztek a hasznosításra és rengeteg hasznosítás be is indult. Nem csökkenhet a végtelenségig az ár. Lehet takarmányozni, tüzelni, (komposztálni meg sem éri) és a vegyipari ötlettár szinte korlátlan. De ezt te biztos jobban tudod.

Én meg úgy tudom hogy 15-25 eFt/t az ára :) Alapanyag éhség van az egész világon! Most mindent el lehet adni. Drága az energia. Ha pesten kamiont hívsz akkor már majdnem mindegy hogy győrig, bécsig esetleg essenig robognak az áruddal. Ezt üzleti szlengben úgy mondják kissé sarkítva: "mindegy csak guruljon az áru" A glicerinnek nem túl magas az ára de azért pár százast ez is elbír.

Ha ezeket beírod főleg az utolsót sok érdekes dolgot olvashatsz majd, engem azért annyira nem kötött le.

Renewable Energy from. Biofuels Production. Co-products
THE USE OF PLANT BIOMASS AND IT’S WASTE PRODUCTS FOR ENERGY PURPOSE IN LITHUANIA
biodiesel by product
Előzmény: naox (3093)
naox Creative Commons License 2008.04.05 0 0 3093
"gyökérzónás megsemmisítésnél pl nyárfás több száz tonnát/év lehet kijuttatni
illetékes: megyei növény és talajvédelmi szolgálat (országosan az MSZHK alatt)"
mekkora teruletre megy a tobb szaz tonna?
mukodik olyan uzem, ami igy semmisit meg? Nem kiserleti uzemben, hanem vegleges engedelyek birtokaban. (nem kotozkodom, tenyleg erdekel)
Mivel a tarstermek megsemmisitese/artalmatlanitasa mindig a technologia resze, es egy vegyipari ceg engedelyet praktice az osszes hatosag velemenyezi, igy a vesz. hulladek kezelesebe is minden hatosag beleszol.

"meg is lepődtem volna ha 2007-es adatot szerzel, annyit elárulhatok hogy 2007-ben enyhe emelkedés volt és nem, nem dollárban hanem euróban"
nem ertlek, az abran egy 10 eves trend lathato, egyertelmu durva arcsokkenes. A hosszutavu atveteli szerzodesek ara is igy modosul. Komoly cegek foglalkoznak a glicerin-piaccal, egyertelmuen kinalati piackent tekintenek ra. Teljesen lenyegtelen, hogy van-e rovidtavu valtozas, ha uzleti tervet keszitesz, akkor az embereket a hosszutavu trendek szoktak erdekelni. Mi alapjan gondolod, hogy az ar none, ill hiany lepne fel a piacon?
"NEM A BIODÍZELÜZEMEK FIZETNEK A GLICERINÉRT HANEM ELADJÁK PÉNZÉ."
en nem igy tudom. Persze fugg a dolog a glic. tisztasagatol, es attol, hogy milyen tavra szallitjak, de tudtommal mindenki elegedett, ha sikerul egy hosszutavu atveteli szerzodest alairni ugy, hogy az atvevo ingyen kapja az amnyagot, es fizeti a szallitast.
Előzmény: Törölt nick (3092)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.05 0 0 3092
a hígtrágyáról: 170 kg/ha nitrogén hatóanyag a max.
a magas talajvizes időszakban tilos kijuttatni pontos dátumot most nem tudok keresd meg ha érdekel.
gyökérzónás megsemmisítésnél pl nyárfás több száz tonnát/év lehet kijuttatni
illetékes: megyei növény és talajvédelmi szolgálat (országosan az MSZHK alatt)
A hulladékgazdálkodási tv és a kapcsolódó rendeletek határozzák meg hogy milyen anyag milyen veszélyességi besorolású ezátal azt hogy mely hatóság jár el.
A glicerin spec helyzetben van mert igen változó az összetétele..................

amúgy ha a termőföldön szerentnél egy jót fingani akkor is kell papiros

a területileg ill. vízügy nem!!! csupán az ivóvízbázis feletti területen hozhat különböző korlátozásokat. Ha ivóvíz kút közelében laksz felejtsd el a pottyintóst stb

meg is lepődtem volna ha 2007-es adatot szerzel, annyit elárulhatok hogy 2007-ben enyhe emelkedés volt és nem, nem dollárban hanem euróban

a glicerint ma is pénzért adják el, főleg bigázüzemnek vagy fűtőműnek. És ne idegesíts fel. Hívd fel őket ha nem hiszed és kérdezd meg az árat. Megsúgom, nem fogják megmondani de annyit elárulhatok hogy NEM A BIODÍZELÜZEMEK FIZETNEK A GLICERINÉRT HANEM ELADJÁK PÉNZÉ.
Előzmény: naox (3085)
Hpg Creative Commons License 2008.04.04 0 0 3091

Cetánszám növelőnek a 2-etil-hexil-nitrát jó lenne, ha lenne. De nem nagyon van + tűzveszélyes állítólag.

 

A fűtőértéket meg nem kell növelni, az kiváló. Főleg hogy az elegy sűrűsége nagyobb mint a gázolajé:)

Előzmény: Index.hu Zrt (3084)
Index.hu Zrt Creative Commons License 2008.04.04 0 0 3090

 

 

 Végülis igazad van.

 Dupla tankkal -az egyikben tiszta gázolajjal az indításhoz- lenne az igazi.

 Csak hát macerás kivitelezni, sok esetben nem is lehet.

 

 Úgyhogy vmi jó kis adalék? 

Előzmény: Hpg (3087)
Index.hu Zrt Creative Commons License 2008.04.04 0 0 3089

 

 De drága vagy ! :)))

 

 Hogy ez nekem még nem jutott eszembe...

 

 Naa de komolyan, valami okosat is mondjál.

 

 

 

Előzmény: Hpg (3087)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.04 0 0 3088
Húúúú! Ez nem volt semmi megjegyzés! :)))))))))
Előzmény: Hpg (3087)
Hpg Creative Commons License 2008.04.04 0 0 3087
Pl. gázolaj? :)))))))
Előzmény: Index.hu Zrt (3084)
naox Creative Commons License 2008.04.03 0 0 3086

"Vagy tényleg meg kellene próbálni a trimetil-glicerint megcsinálni. Dimetil-szulfáttal lúgos körülmények között nem megy a reakció?"

megy, csak ugy draga, iparilag nyilvan savas katalizatorral, nyomas alatt csinalnak (es persze etanollal, vagy butanollal, hogy bio legyen a termek minositese). Sajna az egesnel a glicerin-reszlet okozza a kakit, felek tole, hogy ugyanugy palacsintaszagu az egestermek...

Ha lesz egy ki idom megprepizem oket...

 

Előzmény: Uldin (3071)
naox Creative Commons License 2008.04.03 0 0 3085

"miért a hígtrágyát mekkora mennyiségben lehet kijuttatni?"

praktikusan semekkora, csak szantas elott, de sok helyen olyankor sem engedelyezik

"mi a hulladékgazdálkodási szabályozása a glicerinnek?"

ennek ehhez semmi koze. Nem a hulladekgazdalkodas, hanem a vizugy nem engedi kijuttatni. Ne is engedje.

"a tiszta glicerin fogyasztás a világon növekszik és a tiszta glicerin ára is növekszik. "

Az ara csokken.

 

"pl valami propilén glicolt is gyártanak belőle nem tudom hogy és azt se hogy az mire jó "

hokozlo folyadek (fagyallo). POnt azert hasznaljak fel, mert olcso, csokken az ara. Amig biodizelben gondolkodunk, addig a glicerin piaca kinalati lesz.

 

A glicerinnel a biodizel technologiaban pont az a baj, hogy nagy a mennyisege, sokba kerul barmilyen artalmatlanitas, es igy tovabb noveli a biodizel egyebkent is tul magas arat.

Előzmény: Törölt nick (3074)
Index.hu Zrt Creative Commons License 2008.04.02 0 0 3084


Tisztelt Fővegyész Urak! :)

Valakinek esetleg lenne javaslata könnyen beszerezhető cetánszám és égéshő növelő anyagra? fáradt-gázolaj mixbe (Nem, nitroglicerint NEM teszek bele. Más?)





Erről jut eszembe, hogy indul a gép pigfuellel?

Pöcc-RÖFF? :D
Előzmény: Uldin (3083)
Uldin Creative Commons License 2008.04.01 0 0 3083

Nem semmi, a dízelmotor glicerines üzeme, vagy üzemzavara...:))

 

Tiszta glicerin volt, vagy lúgos bd. alsó fázis? Az alsó fázis néha bekocsonyásodik.

Melegítettétek egy kicsit?

 

A levegőhöz még nyomni kéne egy kis lpg-t tán csak jó lesz, és megszűnik a köd. Gyújtáshoz jó lesz módjával a glicerin is.

Előzmény: Hpg (3082)
Hpg Creative Commons License 2008.04.01 0 0 3082

"18MJ/kg az égéshője. Gyenge mint a harmat."

 

Na persze nem autópályán mentünk vele, de egy kéziféket el tudott hajtani mindenféle állítgatás nélkül egy régi motorban. Ha beküldjük egy újabba, és ráállítunk az előtöltésre meg főleg a mennyiségre, még akármi is lehet belőle.

 

A buké az elég érdekes volt, de sokkal durvább volt a látvány: fehér köddel tellt meg minden, utána a fűből is ugyan ez a fehér köd szállt föl. De volt alapjárat, vette a fordulatot, és ment. Úgy, hogy a tápszivattyú pl. totál szar volt...

Előzmény: Uldin (3077)
Uldin Creative Commons License 2008.04.01 0 0 3081

A butil-zsír észteres történet úgy lenne kerek, ha szinte teljesen hulladékból lehetne megcsinálni....

 

Butanoforrás - szeszipari kozmaolaj, a kozmaolaj jórésze izobutanol.

Zsír forrás- vágóhíd, bélzsír

A glicerint nem eldobni, hanem trimetil-glicerinként a termékhez keverjük, had égjen az is.

 

-------------

 

De van ennél egyszerűbb megoldás is, és ez teljesen reális, megvalósítható szerintem. Legalább is egy tanulmányt lehetne erről csinálni, megnézni mi a helyzet.

 

a) Vizsgálni kellene a gazdaságossági kérdést.

b) Valamint azt, hogy környezetvédelmi szempontból a zsír elégethető-e dízelmotorban tökéletesen.

 

A vágóhídi hulladék zsírt, kisütjük egy erre rendszeresített engedélyeztetett berendezésben, majd a keletkezett ipari zsírt szűrjük és összekeverjük kevés propanollal, vagy ipával, fűtött tartályban tároljuk a felhasználásig. Az anyagot dízelmotorban elégetjük, esetleg kiegészítjük a motort levegő oldalon metilalkoholos-vízbespricckolással. A moci egy generátort hajt. A villanyt vagy feladjuk a hálózatra, vagy szigetüzemben akksipakkot töltünk vele. A keletkezett villany a járműparkot hajtja. Vagy a hálózatra csúcs időszak feltöltött villanyt, visszavehetjük szükség estén völgyidőszakban, így lehet egy kis nyereséget produkálni, megegyezés kérdése a villamos művel. És így hivatalosan a jövedéki adót is kilőttük a rendszerből. Plusz költség a járműpark átalakítása villamos hajtásra. 1-2 milla/kocsi gondolom. Költségként jelentkezik az akksipakk amortizáció. Na ezt kell megvizsgálni a be nem fizetett jövedéki adó kompenzálja-e az amortizációs veszteséget valamint a villamos hajtás és akksipakk hatásfokából eredő veszteséget, vagy esetleg hoz-e egy kis nyereséget? Fix fordulatú nagy dízelmocival talán optimálisan elégethető a matyi. 

Uldin Creative Commons License 2008.04.01 0 0 3080
*talán*
Előzmény: Uldin (3079)
Uldin Creative Commons License 2008.04.01 0 0 3079

Pontosan ez a baj, a szappan meg a "meg mittud én még mi" nem biztos, hogy jó a mocinak.

 

Ha viszont csinálsz belőle trimetil-glicerint, az valószínűleg elválik a trutyitól, így lesz egy nagyobb égéshővel rendelkező tisztább anyagod. 

 

A biodízelhez való keverésre azért is gondoltam, mert így nem vész kárba a glicerines rész, az is elég a mociban. Csak így nem lesz szabványos a cuccos. Az is fontos, mivel nem tisztán égeted az étert a mocival, talalán nem büdösít annyira, mintha 2*v. 10*annyira büdösítene....ezt jól megaszondtam.

Előzmény: Törölt nick (3078)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3078

én 24 mj ról tudok de ez változó

 

a glicerines fázis összetevői

glicerin

tag

szappan

katalizátor

metanol

meg mittud én még mi

 

tecnológiafüggő az egész. már a gyártáskor érdemes lenne odafigyelni esetleg bioetanollal jól felturbózni (és nem is kell akkor metanol) és lehet hogy tűrhető anyagot kapnánk. akár 30 mj-t is amivel azért lehet kezdeni vmit. de ez csak tipp.

 

komáromban bábolnán közel a duna kipróbálhatták volna hajókban, amúgy is nagy a jövés-menés az alapanyagbeszállítók részéről

 

felcsigázott a dolog kéne valami ős-szovjet dorong és lehetne tesztelgetni

 

Előzmény: Uldin (3077)
Uldin Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3077

18MJ/kg az égéshője. Gyenge mint a harmat. El tudom képzelni, hogy egy nyersolaj zabáló alcsony fordulatú moci elketyeg vele. Ezt  ki kéne próbálni, egy mozdony vagy hajó mociban. Kíváncsi lennék milyen a bukéja a kipufogó lehelletének. :-)

 

A trimetil-glicerin éter, viszonylag alacsony a forráspontja, most nem tom fejből talán 94 fok. Ezért gondoltam adalékként használni. Vagy szikragyújtású mociba is jó lehet.

Előzmény: Hpg (3075)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3076

nem köteked csak kívncsi lennék hogy tudsz e hozni erre vmit!

komolyan érdekelne de nem találtam ilyen kutatást.

 

Az tudom hogy az usa-ban csinaltak glicerines kazánt és megbukott a környezetvédelmi vizsgán. Keverni kell a tüzelésnél pl fával vagy szénnel

 

a motoroknál nem ez a helyzet?

 

Előzmény: Hpg (3075)
Hpg Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3075
A glicerin eltüzelhető belsőégésű motorban.
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3074

miért a hígtrágyát mekkora mennyiségben lehet kijuttatni?

mi a hulladékgazdálkodási szabályozása a glicerinnek?

mi az általánosan elfogadott technológiája a glic tüzelésnek?

a tiszta glicerin fogyasztás a világon növekszik és a tiszta glicerin ára is növekszik. Egyre több anyagot helyettesítenek ugyanis gli-el mert sok van belőle

 

pl valami propilén glicolt is gyártanak belőle nem tudom hogy és azt se hogy az mire jó de azt tudom hogy jelenleg elés sok propilén glicol gyár épül akik keresletet fognak támasztani

 

a biológia módszerek sokba kerülnek! naés már ma is vannak az országban olyan biogáz üzemek akik sok szerettettel várnak bármilyen szerves mocskot viszel is

Előzmény: naox (3070)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3073

a sima 55%os glicerin is jó a gázosításra és jó a kihozatala a metanol tartalom sem gond. szte és a bécsi buku is végzett tanulmányokat. jó a gázkihozatala és mivel folyékony marha könnyen lehet keverni. Jó gázkihozatal alacsony kapcsolt költségek (gyakorlatilag 0) akkor kiszámnolhatod hogy 1 tonna fű kuk szilázs kb 10 eFt akkor mennyit érhet.

 

Jobb mint kijuttatni a talajba bár annak a törvényi feltételei semmi extrát nem tartalmaznak. ha 10% feletti a metanol akkor veszélyes hull stb

 

bábolna kunhegyes komárom mosonmagyaróvár mátészalka Általában égetik vagy biogáz de kunhegyesen úgy tudom mindent kipróbáltak ami létezik komposz takarmányozás kujuttatás stb

 

elgázosítás alatt biogázt értettem

 

évi kb 40 et lesz raw glicerin- ből amire azért lehet apellálni

 

A motorokról annyit hogy szerintem nagy lökettérfogatú vasakban kéne próbánli hajó, mozdony stb és nem biodízelhez keverve (annak mi értelme) nyers növ olajhoz kéne keverni esetleg még egy kis + adalékanyag vagy üzemi hőfokot klasszikus üzem a. kéne elérni

Előzmény: Uldin (3071)
Uldin Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3072

A butil-röfi-észterből csinálni kéne vagy 10 lityót azzal már lehetne tesztelni egy mocit, azért izgatja a fantáziámat.

 

Egyébként meg az elektromos áramra még nincs jövedéki adó, villamos generátorban adómentesen tüzelhető, támogatás is van rá, igaz adóraktárrá nyilvánínítják a generátort, és lehet kauciót letenni..... lítium polimer akksi feltölt, villanyjárgány gurul.....

 

Előzmény: Uldin (3071)
Uldin Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3071

No most csak eszembe jutott valami. A metanol és lúg mentesített sós glicerint biogáz üzemek hasznosítani tudják-e, ez itt a kérdés?

 

Ha igen, mennyi pénzt adnak ért? Ha, futja a szállításra, akkor már nyert az ügy. Találni kell partnert rá. Azt tudom, hogy példul egyebek mellett a zsírt nagyon szereti a bioreaktor, adja a gázt rendesen.

 

A másik kérdés: Elgázosítás az nem megy? Mint régen a gázgyárakban 800-1000fok környékén gőz bespriccolással a koksz és városigáz gyártásnál.

 

A rövid idejű alacsony hőmérsékletű pirolízist azt elvetettétek korábban.

 

Vagy tényleg meg kellene próbálni a trimetil-glicerint megcsinálni. Dimetil-szulfáttal lúgos körülmények között nem megy a reakció?

 

Egyáltalán jó-e üzemanyagnak, vagy adaléknak a trimetil-glicerin? Ki kellene próbálni egy keveset egy öreg járgányban biodízelhez keverve tizedrésznyi mennyiségben, milyen lehet a bukéja?

 

Más 5letem nincs hirtelen.

 

Példul azt sem tudom mennyi hulladékzsír keletkezik havonta egy kis vágóhídon, egyáltalán érdemes-e ilyesmin agyalni?

 

A most beindult biodízelüzemek mit csinálnak a glicerinnel? Bábolna, Kunhegyes?

Előzmény: naox (3070)
naox Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3070
"Otthon miért lenne életveszély."
A magas O-tartalmu anyagok egetese mindig gond. Tul alacsony a lang homerseklete, es a szerves molekula bomlastermekei tulelnek. Es ezek bizony soxor mergezo es budos anyagok. glicerin eseten ilyen az akrolein.
Lehet egetomuvet ugy tervezni, hogy elbirja a glicerint, de egy altalanos uzemu vegyestuzelesu kazanban ez nem valosul meg. Ha mindenki egeti, megfulladsz este a faluban.
A biologiai modszerek nyilvan mukodnek, csakhogy az penzbe kerul, nem is kevesbe. A kilocsolast a magyar tv-ek egyertelmuen tiltjak, meg a higtragyat is csak nagyon kis mennyisegben engedik locsolni. Az, hogy a nem kivant kemiai mocsoktol higitassal szabaduljunk meg, en nagyon rossz strategianak tartom.

"Annyit elárulhatok hogy ki lehet juttatni"
nem hiszem. Azt elhiszem, hogy vannak vizsgalatok, amik igazoltak, hogy lebomlik, de azt nem hiszem el, hogy barkinek lenne a kezeben hatosagi engedely errol.

"99,8% a legtutibb bolt."
Ebben sem vagyok biztos. A termeles dinamikusan no, mikozben a vilag glicerinfogyasztasa erdemben nem valtozik. A legtobb USA tanulmany nem is szamol a finomitassal, tipikus kinai termek, ahol olcso az energia.
Előzmény: Törölt nick (3069)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3069
ma magyarországon tisztán glicerintüzelésű kazánt nem lehet üzembe helyezni 140kw felett, hát persze hogy keverik. Otthon miért lenne életveszély.

Nem is szertnék veled vitázni mert mindenre van egy frappáns válaszod és nem is vagyok vegyész. Azt javaslom csengess ki egy pár millát tanulmányokra és megtudhatod hogyan is lehet kijuttatni és ennek mik a hatásai. Sajnos én erről nem igazán beszélhetek meg nem is emlékszek a részletekre.
Annyit elárulhatok hogy ki lehet juttatni de tüzelni a legjobb ha nem építessz finomítót mert a 99,8% a legtutibb bolt.
Előzmény: naox (3068)
naox Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3068
megint keverednek a dolgok.
Egy glicerin egetesere tervezett kemenceben elegetheted. Ha kello mennyisegu magas egeshoju anyaggal kevered, szinten. Otthon, kazanban furszporra felitatva eletveszely.
Persze, hogy nem mergezo, de ez nem jelenti, hogy elengedheted a talajvizbe. OK, az aktiviszap elobb-utobb lebontja. Egy szennyviztelep pedig 10 milla korul mar megvean.
Előzmény: Törölt nick (3067)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3067
:)

évi 20 000 tonnát égetnek komáromban

És nem mérgező még ha metanolos a tecnológia azt is bezabálják a mik. esetleg egy párat kinyír. A katalizátor tápanyag, a növényi olaj megint nem gond, a szappan sem stb elméletileg csak az lehet gátja ennek hogy enyhén savanyú

Nézz utánna a neten komposztálják is tüzelik is stb részletes kutatások vannak és nem a levegőbe beszélek csináltunk egy ilyen fesaibility study-t
Előzmény: naox (3066)
naox Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3066
ne bagatellizaljuk a glicerin elegeteset. Sajna hajlamos mindenfele nagyon budos (es mergezo) termekke krakkolodni. Ha mindenki szazliterszam egetne, telen nem lehetne megmaradni a falvakban.
A foldre valo kiontes/szetlocsolas pedig meg rosszabbul hangzik. Sajna nagyon lassan bomlik le, ez a moccer tokeletes arra, hogy megmergezzuk unokaink elohelyet.
Előzmény: Törölt nick (3065)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3065

"Mivel jelenleg elvileg nem tilos sajat gyartasu uzemanyagot tankolni"

De tilos!

A glicerint meg rá kell önteni a tüzifára és kész. De ha tárolni kell egy ezer literes elfér az udvaron egész nyáron.
A talajra is ki lehet borogatni. Egy permetezőgép kell vagy egy vízágyúval higítani vízzel.
Előzmény: Uldin (3045)
Uldin Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3064

Ketten érdeklődtek a hidraulika o. iránt. A telefonszámokat továbbítottam öreg barátomnak. Keresni fog benneteket ez ügyben.

Előzmény: attj (3063)
attj Creative Commons License 2008.03.31 0 0 3063

Érdekel az anyag:06309073429

 

Előzmény: Uldin (3062)
Uldin Creative Commons License 2008.03.30 0 0 3062

Egy haverom megörökölt az ehunyt albérlőjétől 200 liter hidraulika olajat. Annak örülne, ha eltünne onnan. A minőségről nincs információ. Energetikailag sajnos a kerékpárom nem tudja hasznosítani és a láncot is túl soxor kellene olajozni, hogy elhasználódjon. Lehet ennek is adni kéne egy kis savat. :-) csak vicceltem.

Előzmény: Hpg (3061)
Hpg Creative Commons License 2008.03.30 0 0 3061

Olajzóba, pl? :)))))))))))))

 

Vagy energetikai felhasználásról lenne szó?:) Elvileg jó helet, csak abból is van tűzálló, meg adalékolt. Ami gyenge minőségű ->adalékszegény, azt sajnos többnyire nem cserélik, hanem pótolják a berendezésekben. (A veszteséget:))

 

Na rákérdezek én is a projektekre, aztán összehozhatunk valamit egyszer Galyatetőn. Régen voltam arra osztálykiránduláson...

Előzmény: Uldin (3060)
Uldin Creative Commons License 2008.03.30 0 0 3060
Hidraulika olaj használható valamire? A hidraulikán kívül?
Uldin Creative Commons License 2008.03.30 0 0 3059
Ja....fáradt szömtyi -> sav -> amin, szerencsére ott nincs glicerin.
Előzmény: Uldin (3058)
Uldin Creative Commons License 2008.03.30 0 0 3058

A dietanol-amin beszerezhető és 1%-nál több nem kell belőle. A szívattyúval bekeverhető szépen, aztán ülepíthető.

 

"Alkudni lehet, de nem biztos, hogy sikerül."

Más témában is bindultak a dolgok rendesen. Részletek: Galyatetőn egy sör mellett.

Előzmény: Hpg (3057)
Hpg Creative Commons License 2008.03.30 0 0 3057

"Alkudni lehet, de nem biztos, hogy sikerül."

 

Örök igazság:))

 

A kénsavat mi mészhidráttal igyekeztünk semlegesíteni, az aminokig nem jutottunk:( De ezért jobb talán a lúgos technológia.

 

A glicerint meg el kell járni, ahogy a többi matyit is. Max. az útszéli szopást kerülentő pl. áramfejlesztőben.

Előzmény: Uldin (3046)
409 Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3056

Elég faramuci a helyzet. Az EU-ban mindenhol olcsóbb a biodesel mint a hagyományos gázolaj, legalábbis ahol árulják. ( ott is kevernek bele bio-t ) Nálunk az a hívatalos magyarázat, hogy drágább az előállítása mint a gázolajnak, ezért nem érdemes vele foglalkozni. Máshol miért nem drágább? Mindenesetre, érdekes az árképzés, most az előállítási költség a hívatal szerint 308Ft/liter, csak azt nem mondják, hogy igen rafinált módon az előállítási költségbe kalkulálják a 85Ft-os jövedéki adót, így ki lehet magyarázni a dolgot az EU elött. Amíg nincs forgalomban, addig viszont nincs mit magyarázni. Meg sokkal jobb üzlet a skandinávoknak eladni, mint itthon használni.
Az egyszerűség kedvéért 85Ft mindkettő jövedékiadója, így nem kell külön számolgatni a bekeverés miatt. Létezik magasabb adótartalmú gázolaj is, de olyan nincs forgalomban.

A mezőgazdaságban arról van szó, hogy a meghatározott tevékenységre elhasznált diesel jövedékiadójának (?) 85%-át vissza lehet igényelni, ha ezt számlával igazolni is tudják. Ha a gépek nem evvel mennek, akkor a gázolajat máshol használják, tehát adócsalás esete.
Előzmény: Uldin (3055)
Uldin Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3055

Ha a szabványnak megfelel, akkor szabványos. És a rossz hír, hogy jövedéki adó köteles, a kiszerelés nagyságától függetlenül. Megfigyelt termék címszó alatt megkeresheted a jövedéki törvényben, vagy ide is bemásoltam egy korábbi hozzászólásomban.

 

A mezőgazőgazdászokat a támogatások miatt ellenőrzik szigorúan. Aki vétkezik, és elkapják, szív rendesen. Ez van. És nem tiltott a használata, mivel a MOL 2008-tól a dízelüzemanyagba keveri hivatalosan, még adótámogatás is van a bekevert mennyiségre. Ha tisztán használod, akkor is egy viszonylag alacsony jövedéki adót kell fizetni utána asszem 85Ft/liter.

Előzmény: 409 (3048)
Uldin Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3054

Ezeknél a gusztustalan, fertőző zsíroknál még az is kérdés, hogy az állategészségügy ad-e engedélyt a begyűjtéshez, feldolgozáshoz. Nem egyszerű ez a dolog, pl. telephelyre be-kijáró járműveket fertőtleníteni kell stb... kicsiben ez sem eccerű történet.

 

Még a sterilizált zsír esetén is elszaporodhatnak bizonyos bacik, ami miatt becsukhatják a telephelyet. A műegyetemen volt egy ilyen történet, zsírral járattak dízelmotort, tesztelték, mérték a paramétereket, aztán egyik pillanatról a másikra kivágak mindent a laborból, fertőtlenítés stb...szépen lebacisodott a labor.

 

Előzmény: naox (3052)
naox Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3053
" Aztán a glicerin összeszedését, eladását is meg kell oldani"
tenyleg ez a legnagyobb kaki a az eljarassal. Komolyan, a vegyipar egyik legnagyobb kihivasa kezd lenni az, hogy mit lehet irgalmatlan mennyisegu glicerinnel kezdeni.
"Valami szilárd savat kellene használni katalizátornak, ioncserélő gyanta nem jó?"
a homerseklet miatt a gyanta kevesbe jo (mongyuk vannak hoalloak), inkabb ioncserole agyagokat (montmorillonitok, ha jol emlexem) szoktak hasznalni. Mivel ilyen esetben a reakcio csak a kat. feluleten megy, nagyban eleg macera es lassu. En anno eszterezeshez egy kobos reaktorba 1-2 deci kensavakat szoktam zuttyintani, ennnyi gond nelkul belefer, es a vegen siman kiszeded a termekbol, pl atfolyatod eggy meszkodaraval toltott szuron.
Előzmény: Uldin (3045)
naox Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3052
"Pl. bélzsír az elég értéktelen, gusztustalan és fertőző is."
na, pont ezekre az undorito zsirokra gondoltam. Idealis rofiviz lesz beloluk. Es meg megfizetett jov-i adoval is 200-250HUF korulre ki is johet.
keresem, de nem talalom azt az USA tanulmanyt, ami pont ezeknek a zsiroknak a felhasznalasaban latott nagy fantaziat.
Előzmény: Uldin (3044)
naox Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3051
"Mondjuk kivancsi lennek az indoklasra."
jovedeki tv-ben egyertelmuen benne van, hogy belsoegesu motorok uzemanyaga jov adokoteles, anyagi minosegtol fuggetlenul. Vannak kivetelek, pl. az aramfejlesztok (emlekeim szerint).
Előzmény: ghosty9 (3049)
ghosty9 Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3049
Mondjuk kivancsi lennek az indoklasra. Maganteruleten pl. siman hasznalhatok muszaki nelkuli autot/motort is, nem?

(Jo, tudom, kozforgalom elott megnyitas is szamithat.)
Előzmény: 409 (3048)
409 Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3048

De bizony ott is köze van hozzá. Mostanság a fináncok a tavaszi munkákra figyelnek a legjobban, végigjárják a szántókat és sűrűn ellenőrzik a gépekben lévő üzemanyagokat. Büntetnek is rendesen.

Tudomásom szerint széphazánkban a biodiesel (itt az szabványosról van szó!) nem számít szabványos üzemanyagnak, így a használata sem szabályos. Könnyű kitalálni, hogy miért! Mivel az EU-ban a megújuló alapanyagokból készült energiahordozókra pillanatnyilag nem lehet jövedékiadót kivetni ( de ez már sokszor elhangzott itt), nálunk ezeket tiltott használni.
(lassanként van azért változás ebben is. E85)
Előzmény: ghosty9 (3047)
ghosty9 Creative Commons License 2008.03.29 0 0 3047
"de amin nincs jövedéki azt az állambácsi nemszeresse."

Maganteruleten (kinn a foldon, szantani) pl. nincs hozza koze.
Előzmény: Törölt nick (3042)
Uldin Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3046

>100 to. vagy párszáz to. körüli mennyiségre lehet tudnék vevőt, főleg ha lehet alkudni:)

 

Alkudni lehet, de nem biztos, hogy sikerül.

 

Most, hogy említetted ezt a vevőt, eszembe jutott, hogy mivel kell az olajban maradt savat kiszedni, (csak vicceltem, rákérdeztem) a savazáshoz tömény kénsav a jó, és az olajban maradt kis savat dietanol-aminnal lehet közömbösíteni. Keverés saválló centrifugálszivattyúval + venturi keverővel. Az olajat titrálással ellenőrzik.

 

Van 4 fokozatú centrifugálszivattyúm titánlapátos, sav és lúg álló, azzal jól meg lehet keverni a szmötyit.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Hpg (3041)
Uldin Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3045

>Amiben inkabb latok fantaziat, az egy haztartasi (kisuzemi) keszulek eloallitasa.

>Mivel jelenleg elvileg nem tilos sajat gyartasu uzemanyagot tankolni, elvileg

>erdekelhet pl. vagohidakat, tsz-eket egy ilyen keszulek.

 

Jó, ha van ilyen berendezés, egyszer még nagy szükség lehet rá.

 

Ukrajna, Szerbia, Horvátország... esetleg ott párat el tudsz adni, (és jó messze van).

 

Itthon kispályán max. 500-600 literes észterezőgép, elmegy 1-2, de, hogy a jó magyarok közül az adót befizesse valaki, no azt megnézném. Aztán a glicerin összeszedését, eladását is meg kell oldani, de kicsiben az is nyűgös dolog, vagy a technológiába be kell venni a glicerin elégetését is. 

 

Egész kicsi garázs ketyere az viszont menne fusiban. Valami szilárd savat kellene használni katalizátornak, ioncserélő gyanta nem jó?

Előzmény: naox (3040)
Uldin Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3044

>Allitolag nagy mennyisegben keletkezik (yellow es brown fat nevre hallgato) olyan,

>taplalkozasra alkalmatlan zsir is, amibol regen szappan keszult, de ez ma mar nem

>mukodik. ezert ezt manapsag tuttommal allatokkal etetik fel. Ez a mocskos zsir >valszeg joval olcsobb.

Sterilizált takarmány zsírnak amiről írtál, 140-150Ft/kg volt az ára kb. 1-2 hónapja néztem. Volt egy időszak, amikor emelkedett a pakura ára, pakura helyett tüzelésre is használták, de mostanában eltüzelni is drága. 1 éve még 80-90Ft/kg-os áron adták. Olcsóbban csak közvetlenül a vágóhídról lehetne megszerezni. Pl. bélzsír az elég értéktelen, gusztustalan és fertőző is. Min. 130 fokon kell sterilizálni. Ez azért nem olyan, mint a pecsenyezsír, hát ez undorító.

Előzmény: naox (3040)
Uldin Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3043

Ha, befizeted a jövedéki adót, elvileg lehetőség van nem szabványos üzemanyag tankolására. Asszem literenként 125Ft a jövedéki adó a nem szabványos üzemanyagra. Tiszta szabványos biodízel esetén literenként 85Ft. 2006-ban ennyi volt. A biodízelnél a MOL által bekevert 5%-körüli mennyiségre van adókedvezmény.

 

Az más kérdés, hogy a nem szabványos üzemanyagot tankolók hány százaléka fizeti be az adót.

Előzmény: Törölt nick (3042)
Hpg Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3041
100 to. vagy párszáz to. körüli mennyiségre lehet tudnék vevőt, főleg ha lehet alkudni:)
Előzmény: Uldin (3039)
naox Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3040
"nem olcsó kb. 140-150Ft/kg-ja a zsírnak"
szerintem van sokkal olcsobb forras is. Allitolag nagy mennyisegben keletkezik (yellow es brown fat nevre hallgato) olyan, taplalkozasra alkalmatlan zsir is, amibol regen szappan keszult, de ez ma mar nem mukodik. ezert ezt manapsag tuttommal allatokkal etetik fel. Ez a mocskos zsir valszeg joval olcsobb.
Ezert eroltetnem a savkatalizalt hidrolizis/eszteresites strategiat, mert ez akkor is jol muxik, ha a nyersanyag sok szabad zsirsavat tartalmaz. ezek a zsirok nem dolgozhatoak fel ateszteresitessel.
Egy hajtoanyaggal csak akkor erdemes foglalkozni, ha meg jov-i adoval egyutt is olcsobb, mint a jelenlegi dizel. Ez azt jelenti, hogy 60-80HUF/kgnal dragabb zsir eseten nem mukodik a "rofiviz".

Viszont hajtoanyaggal nagyban senki sem fog itthon foglalkozni, plane nem egy innovativ technologiaval. Az EUnak nincs meg kozeptavu strategiaja sem, a magyar politika idohorizontja meg jo ha 2-3 honap. Az, hogy mit tankolhatsz, az jelenleg egyszeru politikai dontes. Nezd meg, kiadtak isten tuggya hany engedelyt bioetanol-uzemre, mikor mindenki tudta, hogy allami szerepvallalas nelkul a bioetanol halott dolog. Igazabol mazilja van a koltsegvetesnek, hogy a szar termes miatt lealltak a projektekkel. Nana, hogy 200HUF-ert adnam el az etanolt, ha eccer az allam garantalja, hogy megveszik. Ja, hogy a modern technologiak szerint 40-ert is elo lehet allitani? De az macera, konnyebb egy kis politikai hatszelet szerezni.

Amiben inkabb latok fantaziat, az egy haztartasi (kisuzemi) keszulek eloallitasa. Mivel jelenleg elvileg nem tilos sajat gyartasu uzemanyagot tankolni, elvileg erdekelhet pl. vagohidakat, tsz-eket egy ilyen keszulek.
Előzmény: Uldin (3039)
Uldin Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3039

>szal nemtom a motor mit szol hozza

Ki kell próbálni egy öreg szívódízelben.

 

A viszkozitás csökkentés érdekében 10-20%, propanol, IPA, vagy valami, gondolom mehet bele.

 

Ha ezt sikerülne ipari méretben megoldani, tudok pár ezer tonna zsírt intézni. Csak el is lehessen adni a terméket. Befektető is kéne a történethez. Mondjuk nem olcsó kb. 140-150Ft/kg-ja a zsírnak, de sterilizált, ez sokat számít. A legnagyobb gond a zsírnál, mint alapanyagnál a fertőzés veszély. Tele van bacival. Mondjuk, ha tudnék befektetőket, nem is zsírral kellene foglalkozni előszőr, hanem piroolajjal. Röhejes a dolog, mert... Van egy komplett pirotechnologia, Mo-ra lekötött gépgyártási kapacitással, adott 10000 tonna/éves hulladék alapanyag, melyet jeleneleg az értékének 1/20-árán tudnak csak eladni, 10-15 éves szerződést kapásból aláírna az alapanyag gyártó, adott a szakmai gárda, akik megterveznék, üzemeltetnék az üzemet....és nincs befektető a történetre, 5 éves megtérüléssel sem. Ez Mo. mostanában. 

Előzmény: naox (3038)
naox Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3038
koszi, megjott.

igen, a viszkozitas magasabb, csereben joval lejjebb van az OP, kulonosen ha 1-butil es 2-butil esztereket keversz. 10fok alatt a butilos cucc mar sokkal jobban folyik. Vegulis ha a szivattyu meg tolni tudja (kvazi nem kotott bele a csobe), akkor a motornak szinte mindegy a viszkozitas, nem?
Es allitolag sokkal jobbak a kenesi tulajdonsagok.
(en mongyuk benzines autoval jarok, szoval csak konyhameretben probaltam, puszta tud-os erdeklodesbol, szal nemtom a motor mit szol hozza)
Előzmény: Uldin (3037)
Uldin Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3037

Elvileg sikerült másodszorra elküldeni a file-t.

 

Butanollal az átészterezést próbáltam, nagyon jól megy a reakció, viszont a butilészter viszkozitása valamivel nagyobb a metilészter viszkozitásánál. 

Előzmény: naox (3031)
Uldin Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3036
*megérkezett
Előzmény: Uldin (3035)
Uldin Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3035
Érdeklőnék megérkett a csatolt file? Lehet fel kell darabolnom a file-t kisebb részekre. Vagy, ha van ftp cím, elküldhetem ftp-vel is.
Előzmény: naox (3033)
Uldin Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3034
OK!
Előzmény: naox (3033)
naox Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3033
akkor inkabb kuldd legyszi az info_kukac_enzix.hu-ra.
Előzmény: Uldin (3032)
Uldin Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3032
Ok! Küldöm. 10Megás a pdf. Remélem nem okoz gondot. 
Előzmény: naox (3030)
naox Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3031
"Szuperkritikus körülményekhez túl sok energia kell? Megy mint a villám a hidrolízis is és utána az észterezés is. "
eleg magas az energiaigeny, de foleg nagyon draga a 300atm-t kibiro keszulek. A hidrolizis tenyleg nagyon gyors (hisz egy fazis van, az olaj es a viz elegyednek), az eszterkepzes csak akkor, ha a keletkezo vizet valahogy elvezeted. Viszont egy nagynyomasu reaktorbol ez nem epp konnyu. Nekem szimpatikusabb a 150-200fok koruli hidrolizis (akar nyitott rendszerben, szep lassu vizbevezetes, a viz es a glicerin kozosen desztillal ki). Az eszterezes ugy 110 fok korul mukodhet (pl. butanollal), a keletkezo vizet folyamatosan elvalasztjuk a butanoltol, a butanol visszafolyik a reaktorba.
" Aztán el lehet még gondolkodni szupersav katalizátoron is."
nem igazan szamit a katalizator anyagi minosege, kensav, magasabb hofok eseten toluol-szulfonsav boven jo.
Előzmény: Uldin (3022)
naox Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3030
megkoszonnem, a mailem nyilvanos
Előzmény: Uldin (3020)
Hpg Creative Commons License 2008.03.28 0 0 3029

Hát igen, vagy lesz egy jól elkülönülő, sárga olaj és egy 25...35% iszap, vagy az egészből egy matyi lesz, amiben nagyméretű (szemmel is láthatós) szemcsék vannak meg még ki tudja mi:)

 

Na ez utóbbit kellene hatékonyan szétválasztani.

Előzmény: Uldin (3025)
Uldin Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3028

*élvezeti

 

Pedig csak sört ittam.

 

Előzmény: Uldin (3027)
Uldin Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3027
Az a bizonyos csodaszer, kizárólag a szervezetem etilezésére van fenntartva, orális élvezetti szer.
Előzmény: GPter (3026)
GPter Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3026
Sziasztok!

Nagyon tetszik a disznóviz, és a libaviz!
Keverve gázolajjal nyáron nem is kell a meleg garázs.

Csak arra vigyázz azzal a szervezet számára hasznos anyaggal, melyet a kisérletezés közben kötelező alkalmazni, hogy még véletlenül se abba oldd be a NaOH-t, mert átészterezi a zsirsavaid!

A mikrohullámú projekt változatlanul működik, még nem robbantam fel. Pedig az esetleges viztartalomtól is ott szabaditom meg az olajat.

Megnéztem indikátorral a használt étolajat. Kb. 5-5.5 a pH-ja.
Előzmény: Uldin (3012)
Uldin Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3025
Ezt az oldószeres módszert nem érdemes használni, drága, már megtárgyaltuk. Marad a savazás. Megpróbálok utána nézni még az ülepítő szernek amiről szó volt. A savazásnál, ha valami gond van, akkor benne marad a sav az olajban az a bibi.
Előzmény: Hpg (3024)
Hpg Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3024

Ez az oldószeres istennyila elkerülte a figyelmemet anno.

 

Én ezt kombinálnám a savazással, mondjuk erre magamtól is rájöttem:) A savanyított olajat meghígítanám pl. kerozinnal. Így melegen lehet felgyorsulna az ülepedés. Ha kevés petró is elég, akkor marad égésjavítónak, ha nem, akkor jön a csökkentett nyomású desztillációs visszanyerés. Bár így más, drágább oldószerek is számításba jöhetnek, mondjuk nem feltétlenül a propán:))))

Uldin Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3023

Az állati zsírból készült biodízelnek annyi gondja van csak, hogy nem felel meg az ide vonatkozó szabványoknak. MSZ/T 2056,  EN 14214, ASTM D-6751 stb..

 

Nem szabványos üzemanyg kategóriába sorolható, a jövedéki adója is magasabb e-miatt.

 

Előzmény: naox (3019)
Uldin Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3022

 

Szuperkritikus körülményekhez túl sok energia kell? Megy mint a villám a hidrolízis is és utána az észterezés is. Aztán el lehet még gondolkodni szupersav katalizátoron is. És így folyamatos észterezést lehetne megvalósítani. A katalizátort pedig nem kell mosogatni az észterből.

 

 

  

Előzmény: naox (3019)
Uldin Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3021

*megjelenhetett

 

(Pedig ma még nem ittam, csak vizet, mi lesz, ha megkóstolom az ágyaspálinkát?)

Előzmény: Uldin (3020)
Uldin Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3020

Sajnos nem egyszerű, hozzájutni. Viszont el tudom küldeni neked pdf-ben.

 

Szóval ez érdekes történet, mert a Kovács Úr túl jó szakkönyvet írt, annyira jót, hogy ki se merték adni. A vidékfejlesztési program keretén belül a biodízel programhoz íródott a könyv, de aztán a megrendelő nem adta ki a könyvet. Korlátozott páldányszámban megjelenhetetett az Oktatási Minisztérium EU-s pályázati pénzéből.

 

Nagyon korrekt összefoglaló irodalom a témával kapcsolatban.

 

 

Előzmény: naox (3018)
naox Creative Commons License 2008.03.27 0 0 3019
mivel en nem sok jovot latok a tiszta novenyolajok felhasznalasaban, sokkal inkabb a mindenfele vagohidi mocskokeban, engem nem annyira az ateszterezes, sokkal inkabb a hagyomanyos savkatalizalt hidrolizis, majd savas eszteresites erdekel. Es ehhez nem art valami gyorsteszt, hogy hogyan is all a folyamat. Vegulis eleg kezenfekvo, es igazan gyors moccer a VRK, plane ha nem a leirasnak megfeleloen kensavval hivjuk elo, hanem mongyuk jodgozzel, vagy valami zsirfestekkel.

Igazad van, lugos ateszterezesnel nem keletkezik szabad zsirsav, max szappan, amitol mexabadulsz.
Előzmény: Uldin (3016)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!