Keresés

Részletes keresés

canonfan_448 Creative Commons License 2014.04.04 0 0 13196

"Szerintem hiába védik az adatokat, a technikai fejlődés igen hamar túltesz rajtuk. Ezek a mikrofilmek (fotózva szkennerelve) sok kézen, sok helyen megfordulnak. Átmásolni hozzáértőnek pofonegyszerű. Többszázmegagigás lemezemet seperc alatt másolták át egy másik gépre(?)."

 

Ez valóban így van, de azért ekkora adatmennyiség már túltesz az átlag felhasználón.

Becslésem szerint a mormon szerveren a magyar civil bejegyzések (cc. 5,85 millió felvétel) nagyságrendileg 22-25 terabyte-ot foglal el.

Az annyi mint 22000-25000 gigabyte, tehát legalább 10-12db jelenleg értelmes áron kapható merevlemez teljes adatfelülete. Ennek csak a HDD költségvonzata kb. 200-250e HUF. De ugye ehhez minimum egy hdd-szerverház kell, önmagában semmit nem érnek a 2-3 gigás hdd-k.

 

Az egyházi mennyiség szerintem nagységrendileg ugyanennyi adat.

Szóval azt azért olyan könnyen nem fogják kompletten kihozni sehonnan. :)

Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen másolás akár 2 napot is igénybevenne.

Előzmény: Bajdó (13195)
Bajdó Creative Commons License 2014.04.04 0 0 13195

Nem igazán értem ezt a szkennel dolgot.

Néhány éve elmentem a Tihanyi térre. Két óra alatt végigfényképeztem egy egész tekercs filmet (debreceni indexeléseket csináltam). Hazamentem, átnézegettem, megigazgattam őket, és betettem egy dossziéba. A vélt és lehetséges találatokat szintén lefényképeztem (egy igen átlagos, mezei digitális géppel), aztán otthon elbíbelődtem velük. (Sajnos mostanában ott is elkezdtek variálni, csak néhány képet „engedélyeznek”.)

 

Mostanában itt ülök a gépem előtt, mellettem a fényképező masinám, és ha találok valami érdekeset, kattintok.

 

Meglepően jó képeket lehet csinálni. Néha még nagyon igazítani sem kell. Sok képnézegető programnak igen jó az automatikus javítója.

 

Szerintem hiába védik az adatokat, a technikai fejlődés igen hamar túltesz rajtuk. Ezek a mikrofilmek (fotózva szkennerelve) sok kézen, sok helyen megfordulnak. Átmásolni hozzáértőnek pofonegyszerű. Többszázmegagigás lemezemet seperc alatt másolták át egy másik gépre(?).

 

Egy Országos Népnemzeti Közintézményt az államnak illik eltartani, úgy mint a művelt világban általában szokás. Legtöbb helyen ingyenes a kutatás szaktanácsadás, a szolgáltatás pedig igen jelképes.

canonfan_448 Creative Commons License 2014.04.04 0 0 13194

"Kérem, azonban vegye figyelembe, hogy az Ön által is jól ismert gazdasági környezetben a kulturális intézményeknek, így a Magyar Nemzeti Levéltárnak is, a külső források (sic!) származó bevételek tekintetében javarészt egyetlen eszköze a reprodukciós és közlési díjak megállapítása."

 

Ez teljesen érthető és OK is.

A probléma a gyökér megvalósítással van.

Ezzel a megoldással nem lesz bevétel.

Előzmény: skoumi (13192)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.04.04 0 0 13193

"régi családi képeket szoktam szkennelni, 300 dpi darabja 50 ft, 600 dpi 80 ft. Lemezre írják ki nekem vagy pendrive-ra, és elvileg ez Budapesten a legjobb minőségű fotószkenner labor.

Nagybátyám pl. ingyen szkennelte be nekem a birtokában lévő anyakönyveket, és baromi jó minőségű lett. 

Én el nem tudom képzelni miféle szkennelés kerül 1900 ft-ba, ráadásul nem is színes fotót csak egy fekete fehér oldalt kell szkennelni."

 

Tuti, hogy nem ez a fő tevékenység. :)))))

Vagy ez, de hasonló megbízásokból komolyabb bevételeik vannak.

 

Elég csak abba belegondolni, hogy egy szkenneresnek, vagy ámblokk egy munkaerőnek csak a fizetéséhez óránként 1500 Forintot kellene kitermelni. Mármint neki.

De akkor adót csal a főnök, és nem fizet járulékot.

Ahhoz, hogy adjanak egy 200 ezres nettó fizut valakinek egy ilyen stúdióban, ahhoz inkább óránként legalább 4000 Ft-ot kell termelnie a munkaerőnek. (amennyiben minden le van papírozva)

 

Számolj már.

5000 Ft/óra.

Az 50 db kép/óra, de csak ha folyamatosan van megbízás. FOLYAMATOSAN, 1 perc szünet sincs, csak ebéd.

Az életben nem termelteted ki. Ez nonszensz.

 

És akkor arról nem beszélünk, hogy a gépek is avulnak.

 

A LEVÉLTÁR 1900 forintos árképzése nem azért gáz, mert drága lenne.

Ahhoz képest nem drága ha odaviszel egy mikrofilmet és beszkennelteted kockánként, utómunkával.

Az a baj vele, hogy a TE PÉNZEDEN vásárolt eszközökkel, a TE MUNKÁDAT akarják kifizettetni. Elvégre TE keresed ki azt ami NEKED kell.

Ráadásul ugyanazt a kockát eladják a következőnek, majd a következő delikvensnek is, akinek kell.

Kb. mint egy STOCK-FOTÓ cég, úgy üzemelnek. :))))))))

 

A probléma ott van, hogy ezzel az árképzéssel, az a réteg aki ezt igényelné, nem fogja kifizetni.

Inkább eláll a fizetéstől.

Ezért lenne jó egy éves online elérhetőség 13-15e forintért. Azt mindenki kifizetné, lenne belőle éves szinten 20-30 millió HUF bevételük.

Így pedig szar se lesz.

Előzmény: Botchla (13191)
skoumi Creative Commons License 2014.04.03 0 0 13192

"Én el nem tudom képzelni miféle szkennelés kerül 1900 ft-ba, ráadásul nem is színes fotót csak egy fekete fehér oldalt kell szkennelni."

 

Ne keress benne logikát. Ennyi. Kész.

Mi kerül egy tetves fénymásolatban 60-80,-Ft/ A/4-be? Egyetemista voltam (nem ma volt, mondjuk nem is az őskorban), amikor egy-egy lapért 20,-Ft-ot kértek maximum, (de az árak estek lefele az évek során) 20-25 oldal fölött meg már occsó volt, 10,-Ft alatt...

 

Idézek még egy mondatot:

"Kérem, azonban vegye figyelembe, hogy az Ön által is jól ismert gazdasági környezetben a kulturális intézményeknek, így a Magyar Nemzeti Levéltárnak is, a külső források (sic!) származó bevételek tekintetében javarészt egyetlen eszköze a reprodukciós és közlési díjak megállapítása."

 

Aha. De mi a fenét érnek el vele, ha ennyiért a kutya nem fog másolatot kérni?

Persze hallottam olyat is, hogy nem cél a digitalizált mikrofilmekről a másolatok kiadása, sőt, a cél az, hogy minél kevesebben kérjenek - b..zmeg, miért is?

 

Előzmény: Botchla (13191)
Botchla Creative Commons License 2014.04.03 0 0 13191

régi családi képeket szoktam szkennelni, 300 dpi darabja 50 ft, 600 dpi 80 ft. Lemezre írják ki nekem vagy pendrive-ra, és elvileg ez Budapesten a legjobb minőségű fotószkenner labor.

Nagybátyám pl. ingyen szkennelte be nekem a birtokában lévő anyakönyveket, és baromi jó minőségű lett. 

Én el nem tudom képzelni miféle szkennelés kerül 1900 ft-ba, ráadásul nem is színes fotót csak egy fekete fehér oldalt kell szkennelni.

canonfan_448 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 13190

"Egy profi fotószkennelő, aki a haszonért dolgozik, 80 forintért szkennel egy 600 dpi fotót, és ebben a munkaköltség, a profi fotószkenner benne van! Igazán kíváncsi lennék a levéltár mivel indokolja ezt a díjszabást, és ki az, aki..."

 

Azért ez így ebben a formában nem igaz. :)

Legalábbis vagy elírtad a 80 Ft-ot, avagy szolgáltatás szinten mást is igénybeveszel akkor lehetséges, hogy maga a szkennelés ennyire baráti, vagy inkább azt mondanám "jelképes összeg".

Azt el tudom képzelni, hogy ha egy diáról kérsz egy nagyítást, magyarán kifizeted a fotó nyomtatását, akkor beszkennelik neked ennyiért.

 

Egy dobszkenner minimál-szkennelése 15 évvel ezelőtt is 800 Ft volt, igaz ebben az árban benne volt a színkorrekció. Ezt csak szakember tudta elvégezni.

Ezek a gépek több millió forintba kerülnek, ha csak a karbantartást nézed, avagy a kopó alkatrészek cseréjét, akkor is többszáz forintra kell kijönnie egy képkockának és ebben még nincs benne az emberi erőforrás.

 

A gond itt az, hogy az EU és a Magyar kormány ezt valószínűleg megfinanszírozta.

Az adófizetők pénzéből.

A másik probléma a többek által sz**nak tartott végeredmény.

Tehát beszkennelték, de a végeredmény egy fos lett, mert nem volt utómunka.

Viszont a mikrofilmszkenner állítólag baromi gyors, sok-sok kockát beszkennel 1 perc alatt.

Előzmény: Botchla (13188)
magdusis Creative Commons License 2014.04.03 0 0 13189

Köszönöm a választ.

A 60 nap maximum persze kérdés,hogy elég-e mondjuk egy esetleg ma külföldön élő rokon megkeresésére;és az is módosíthat,hogy amikor már megtalálták,vajon hogyan értesítik az én keresésemről. Személyesen,valaki kimegy,hogy beszéljen vele,átadja a levelem? Vagy elküldik neki ? Biztos-e,hogy megkapja,legalább ajánlott levélben köldenék-e;vagy valahová be kell-e mennie érte?

Számít,tényleg,hogy tudja az ember,hogy hogyan történik ez,hogy az esetleges hibalehetőségek kitalálhatók legyenek.

 

A Vöröskereszt nem csinál ilyet,csak vészhelyzetben;de még régen,amikor megkerestek családtagokat csak úgy egyszerűen,akkor csak telefonon hívták föl a keresettet,és bizony sokan csak bemondták a telefonba,hogy nem ők azok,pedig őket keresték.

Előzmény: akiralk (13185)
Botchla Creative Commons License 2014.04.03 0 0 13188

Hát, engem mélyen felháborít ez az új díjszabás.

1, érthetetlen számomra, hogy mi kerül egy szimpla 300 dpi file szkennelésében 1900 forintért? Egy profi fotószkennelő, aki a haszonért dolgozik, 80 forintért szkennel egy 600 dpi fotót, és ebben a munkaköltség, a profi fotószkenner benne van! Igazán kíváncsi lennék a levéltár mivel indokolja ezt a díjszabást, és ki az, aki a házassági-, születési- és halotti anyakönyvekért a teljes 8. generációnál 730000 forintot fizetni fog, ha szeretné lemásolni!

2, Nem tudom kinek lenne több, vagy nagyobb joga annál, mint nekem, hogy megismerjem az őseimet, a családomat? Úgy értem, ha a családom, őseim kutatása nem a legalapvetőbb alanyi jogom egyike, akkor micsoda az?

3, egy "távoli" ország fővárosában, Prágában már hosszú ideje ingyenesen fel van téve az összes egyházi anyakönyv a netre, más országok állampolgárai által is kutathatóan. 2014-et írunk, amikor Magyarországon az MNL a Mormon egyháztól kapott anyakönyvi másolatokat másolja 1900 forintos díjszabással, úgy, hogy Te mentél oda a Te adódból fenntartott épületbe, Te keresed ki, és igen, még rajtad keres az intézmény, hogy voltál oly hülye családfát kutatni. Lassan még nekem kell megköszönnöm, hogy megismerhetem az őseimet - halkan megjegyzem tartom magam ahhoz, hogy sokkal több jogom van hozzá, mint magának az államnak. Mert neki a minimum 120 éve halott őseim egy statisztikai adat, semmi több, de számomra komoly érzelmi értékkel bír.

 

  

mamu66 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 13187

Ó,ne gondold,hogy olyan szerencsés vagyok! :D Egy rokon került elő ,ráadásul innen az oldalról,a férjem rokona. Ez is szerencse mondjuk,mert egy kicsit segített tovább jutni,de sajna utána ugyanúgy elakadtunk szerintem mindketten. Az én rokonaim,tesznek rám,magyarul megmondva! Az összes családfa linkemet elküldtem nekik,már majdnem "készen",de egy sem jelentkezett. Különböző fórumokon írogatnak,hogy keresik a rokonokat,de egy sem veszi a fáradságot,hogy a már eddig elkészült családfára vessen egy pillantást,ne adj Isten kiegészítse! Egy idegen fán találtam egyezést,de ha nem vagy előfizető,nem tudod felvenni a kapcsolatot az illetővel. Pech!

Előzmény: Skori 74 (13186)
Skori 74 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 13186

"kerülhetnek elő rokonok,akik segíthetnek" Akkor te szerencsés vagy, mert én hiába írogatok, senki még egy nem választ se képes küldeni. pedig nem a mai leszármazottak érdekelnének, hanem az ő nagy vagy dédszüleik, azok is csak azért, hogy pontosabbá tegyem a fámat.

 

Előzmény: mamu66 (13184)
akiralk Creative Commons License 2014.04.03 0 0 13185

A honlapon a következő olvasható: Az ügyintézési idő 30 nap, amely annak letelte előtt indokolt esetben egy alkalommal legfeljebb 30 nappal meghosszabbítható

 

Én még nem vettem igénybe ezt a szolgáltatást, nem tudok róla vélemény mondani.

Előzmény: magdusis (13183)
mamu66 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 13184

Attól függ,hogy érted? Én már 1 éve kutatok. Napi szinten amennyit rá érsz és szánsz rá. Érdemes várni,mert kerülhetnek elő rokonok,akik segíthetnek és kerülhet fel a netre is idővel olyan adat ami jól jöhet. Én is találtam most 1 év után valaki más családfáján egyezést és 1 picivel előrébb jutottam. Bár ezek a családfa egyezések elég szűkösen mérik a lehetőségeket,pláne,ha nem vagy előfizető. Végül is csak azokat az adatokat erősíti meg amit eddig is tudtál,de esetleg nem voltál biztos benne.

Előzmény: magdusis (13183)
magdusis Creative Commons License 2014.04.03 0 0 13183

Csak azt szeretném megkérdezni,hogy vajon mennyi időt vesz ez a rokonkeresés igénybe?Mennyi időt érdemes várni?

Mi a tapasztalat,ha valaki próbálta már;jöhet visszajelzés hosszabb idő után is?

Előzmény: akiralk (12410)
Prelleg Creative Commons License 2014.04.02 0 0 13182

Két ötletem van:

1, Az anyakönyvvezető még nem volt tisztában a magyarországi anyakönyvekre vonatkozó törvénnyel és rendeletekkel.

2, Lehetőség volt arra, hogy a hatóság vagy a kérelmező külön kérésére az anyakönyvi kivonatot (gondolom azon szerepelt az az utónév) a bejegyzés nyelvén állítsák ki, de akkor az egész kivonatnak az eredeti nyelven kell, hogy íródjon.

(Amúgy az anyakönyvekben lévő utónevekre vonatkozó rendeletek nem igazán voltak ekkoriban (1938-1941), egyedül azokról az utónevekről tettek említést, amiknek magyar megfelelője nem volt. Megváltoztathatta a keresztnevét magyar hangzásúra.)

 

Előzmény: _321 (13176)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.04.02 0 0 13181

"Az új szolgáltatás árainak meghatározásakor azoknak a megrendelőknek az igényeit vettük figyelembe, akik a gyűjtemény egy-egy bejegyzéséről kérnek másolatot. Nagyobb megrendelések esetén egyedi ár meghatározására van lehetőség."

 

Szánalmas védekezés. :S

Lazán fel kellene nyomni az egész társaságot/vezetést akik ezt a díjszabást kitalálták.

Az a szomorú, hogy szerintem ezt valami vízfej saját hatáskörben eldöntötte. Természetesen kiváló vállalkozói tanulmányokkal alátámasztva. :))))

Ez teljesen normálisan is működhetne, - üzleti alapon-, maximalizálva a bevételt.

DE az ésszerűség határain belül.

 

Ennek az lesz a vége, hogy amikor készen lesz a gyűjtemény, valaki kihozza az egészet 10 vinyón és fellövi a netre egy szerver formájában.

És akkor a 2000 Ft/kép bevétel hirtelen 0 Ft-ra fog leesni.

 

Szkennelés: hát igen, az egy szakma volt valamikor 10-15 éve. :))))))

Valószínűleg csak kiköpte a szkenner a képeket (file-okat), további feldolgozás nem történt az anyagokkal. :(

Előzmény: skoumi (13179)
rkyra Creative Commons License 2014.04.02 0 0 13180

Én két hete kutattam a Lángliliom utcában. És mivel Miskolcot soha nem tudtam filmen kikérni korábban (mindig valahol kallódott), így megörültem, hogy már nem kell rá várni. Hát mit ne mondjak, nagyon elkeserítő volt így a kutatás. Belenagyítva olvashatatlan, és rengeteg oldal nagyon halvány volt. Igaz nem tudom, hogy a tekercsen jobb lett volna-e, de minden esetre elvette a kedvemet a további küszködéstől. 

Előzmény: skoumi (13171)
skoumi Creative Commons License 2014.04.02 0 0 13179

eegen, finoman fogalmazva is gyenge egy kicsit... voltam kedves ezt is szóvá tenni amúgy - szembeállítva a z ezért kért összeggel. Idézek a válaszlevélből:

 

"Az új szolgáltatás árainak meghatározásakor azoknak a megrendelőknek az igényeit vettük figyelembe, akik a gyűjtemény egy-egy bejegyzéséről kérnek másolatot. Nagyobb megrendelések esetén egyedi ár meghatározására van lehetőség."

 

Aha. Két fő kérdés merült fel bennem rögtön,

 

1.) Ki volt az a barom, aki 2.000,-Ft/képre azt mondta, hogy "ennyiért akarok megkapni egy fájlt, amit csak át kell pöckölni emailen/ftp-n"???!!!

Kérem, jelentkezzen! Nem verem meg, nem bántom, csak szeretném tudni, ki(k) ő(k)? :)

 

2.) Mi a nagyobb mennyiség? Aki ezt írta, valaha is kutatott családfát? Tudja, hogy 2n számban növekednek az ősök jó esetben? És hogy ez mondjuk a 8 dédszülő, 16 ükszülő, 32 szépszülő és egyáltalán nem elérhetetlen 64 első ősszülő esetében összesen 112 embert jelent (egy-egy bejegyzésenként), amiért usque 200.000,- Ft-ot gondolnak beszedni? (és ez mondjuk csak az keresztelés, ezek az emberek általában házasodtak, sőt meg is haltak) - b*zmeg, 500.000,- Ft, hogy összeszedd dokumentáltan 4 generáció tagjait? Margit! Nooormáááális?!

 

Előzmény: veghflorian (13178)
veghflorian Creative Commons License 2014.04.02 0 0 13178

Én Balmazújváros katolikust néztem a már digitalizáltak között, az 1860-as éveket. A bajom annyi volt, h nem jó minőségben lettek beszkennelve, így amikor nagyítanom kellett (egy nemesi születésnél a sok keresztnév meg egyéb bejegyzés miatt), szinte olvashatatlan lett a kép :( Meg hát a kezelőfelülete sem olyan felhasználóbarát, mint mondjuk a fővárosi levéltárban!

Előzmény: skoumi (13177)
skoumi Creative Commons License 2014.04.02 0 0 13177

küldj panaszemailt a kutatóterem emailjére. én már megtettem, ill. már más is. Minél többen írnak, talán annál előbb lesz új ár... bár nekem azt ígérték, 04.01-től új díjszabás lesz, mindjárt rá is nézek

Előzmény: Botchla (13175)
_321 Creative Commons License 2014.04.02 0 0 13176

Sziasztok! Szerintetek hogyan lehetséges az, hogy ha a Felvidék egy része a bécsi döntéssel 1938-ban visszakerült Magyarországhoz, és valaki a magyar honvédség és csendőrség bevonulása után született, még mindig szlovák keresztnévvel lett anyakönyvezve, holott a családja magyar anyanyelvű?

Botchla Creative Commons License 2014.04.01 0 0 13175

1900 ft-ért a digitális anyakönvyi felvétel másolása 300 dpi-ben azért nem semmi.

A kérdés az, várjam meg amíg ingyenes lesz és/vagy felkerül a netre, vagy másoljam őket?

 

(ugyanis szeretem eredeti minőségben gyűjteni az anyakönyveket, de ezen az áron...)

canonfan_448 Creative Commons License 2014.04.01 0 0 13174

"Lassúbb, mint mikrofilmolvasón kutatni, mert a monitor lényegesen kisebb, mint a mikrofilmolvasó kivetőfelülete."

 

Igazi magyar sikersztori. :)))))

Kapnak pénzt az EU-tól fejlesztésre, vegyenek gépeket, szkennereket. :)))))

A vége az, hogy valaki túlszámlázza a betekert cuccost, TE pedig meredten figyeled a 14 colos monitorral megáldott munkaállomást. :)))))))

 

És mivel túl sok pénz van ellopva, a végeredmény egy brutálisan megdrágított szolgáltatás.

TENEKED kell borsos összeget fizetni azért a szolgáltatásért, amiért a TE pénzeden vásárolt eszközökön te magad végeztél el. (dolgoztál). Jóóóóóóó.... :))))

 

Akkor ezek szerint csak símán be vannak szkennelve a filmkockák, arra nem vették a fáradtságot, hogy egy "level"-t ráeresszenek valami képszerkesztő programmal. :))))

 

 

Előzmény: skoumi (13171)
skoumi Creative Commons License 2014.04.01 0 0 13173

egyelőre még ki lehet kérni a filmet + jelezni kell a hibát. hátha egyszer normálisan felkerül...

 

Előzmény: vörösvári (13172)
vörösvári Creative Commons License 2014.04.01 0 0 13172

Köszönöm, akkor ez nagy szívás lehet annak, akinek egy őse pont egy ilyen filmkockán van.

Előzmény: skoumi (13171)
skoumi Creative Commons License 2014.04.01 0 0 13171

/pill 7 gép van beállítva. Nem kell feliratkozni, érkezési sorrendben osztják a gépeket. Ha nyitásra mész, több szerencséd van, ha napközben mész, előfordulhat, hogy minden gép foglalt, és várnod kell... ilyenkor kapsz egy sorszámot. Amint valaki felállt, és visszavitte a gép számát a pulthoz, megkapod a sorszámodért cserébe.

A szoftver felhasználóbarátsága hagy kívánnivalót maga után. Plusz sokan vannak, akik ugatják a számítógépet, szó szerint be se tudják kapcsolni - na ők kegyetlen lassúak - de amúgy is sokat pepecselnek vele.

Lassúbb, mint mikrofilmolvasón kutatni, mert a monitor lényegesen kisebb, mint a mikrofilmolvasó kivetőfelülete.

A szar filmkockák (sötétebb fotó vagy halványabb írás) gyakorlatilag olvashatalanok a számítógépen...

Előzmény: vörösvári (13170)
vörösvári Creative Commons License 2014.04.01 0 0 13170

Még nem láttam hogy működik ez a gyakorlatban, amikor ottvagy azonnal kapsz egy számítógépet vagy fel kell iratkozni rá előtte ? 

Előzmény: skoumi (13168)
skoumi Creative Commons License 2014.03.31 0 0 13169

bocs a dupláért, úgy tűnt, nem küldte el az elsőt...

skoumi Creative Commons License 2014.03.31 0 0 13168

A1-A1625 kivéve A1493 (az vmiért hibaüzenetet ad, és nem sikerült 3 nap alatt javítani...)

 

Ütem?

Terv havi 500, de jó, ha havi 300 lesz belőle

 

Előzmény: Botchla (13166)
skoumi Creative Commons License 2014.03.31 0 0 13167

A1-A1625 kivéve A1493, z vmiért hibaüzenetet ad, és nem sikerült 3 nap alatt javítani...

Ütem?

Terv havi 500, de jó, ha havi 300 lesz belőle

 

Előzmény: Botchla (13166)
Botchla Creative Commons License 2014.03.31 0 0 13166

Nem tudja valaki hol tartanak most a Lángliliom utcában a mikrofilmek digitalizálásában és milyen ütemben tudják őket feltölteni?

 

skoumi Creative Commons License 2014.03.31 0 0 13165

Tekercs- és kutatásfüggő. Van, amit 10 perc alatt ki lehet vesézni, van, amihez napok kellenek.

Előzmény: Madri89 (13164)
Madri89 Creative Commons License 2014.03.31 0 0 13164

Sziasztok!

 

Aki kutatott már levéltárban, körülbelül mennyi időt kalkuláljak egy tekercs átnézéséhez?

Iratanyag-előkészítést szeretnék kérni, de nem tudom, hogy tekercset kérjek ki.

 

Előre is köszönöm a választ!

Adrienn

oszlohat Creative Commons License 2014.03.29 0 0 13163

Sajnos én sem találtam meg ott, még körbenéztem a környék településeit is, de semmi. Megpróbálom megkeresni a rokonságát, hátha valami sógornő nevét kaphatta meg rossz emlékezetből.

És még egyszer köszi az utánajárást  meg a segítséget!:-)

Előzmény: Prelleg (13157)
vadász2 Creative Commons License 2014.03.29 0 0 13162

Előzmény: JPmiaou (13161)
JPmiaou Creative Commons License 2014.03.29 0 0 13161

Én eddig azt hittem, a Lopkovics az csak amolyan kitalált vicc-név. (Édesapám legutáltabb zeneszerzője volt, például.)

 

(Abauj-Torna - Felsődobsza - Halottak 1895-1900 - 25. kép, anyja neve.)

-Tremmel- Creative Commons License 2014.03.28 0 0 13160

Elfelejtettem hozzátenni, római katolikusokról van szó. Láttam erre példát még az 1900-as évek elején is.

Előzmény: -Tremmel- (13159)
-Tremmel- Creative Commons License 2014.03.28 0 0 13159

Kedves Kutatótársak!

 

Szülőfalum halotti anyakönyveit nézegetem át az 1800-as évekből.

Érdekes, hogy szinte minden 1-2 órát élt (házi keresztséget kapott) csecsemő az Ádám vagy az Éva nevet kapta. Ez csak valamilyen helyi szokás volt, vagy általánosságban elterjedt? Volt valami vallási oka? Mik a tapasztalataitok?

Üdv, Imi

Bajdó Creative Commons License 2014.03.25 0 0 13158
Előzmény: Törölt nick (13152)
Prelleg Creative Commons License 2014.03.24 0 0 13157

Nagyod reformátusait Nagyodon (nem találtam meg az anyakönyveit a Familysearch-ön), római katolikusait Zsemléren (ITT) anyakönyvezték. (Itt én nem találtam a Jakab - Szendi házaspár gyerekei közül egyet sem, talán neked sikerülni fog).

Előzmény: oszlohat (13151)
magdusis Creative Commons License 2014.03.24 0 0 13156

Kedves Skuomi!

Valami baj van az emailküldőmmel.Ma már más is visszajött,de csak később lesz segítségem,hogy mi baj lehet.

Ahogy tudom ,küldöm megint az ímélt.

Bocs,de nem tudom mi a baj.

Előzmény: skoumi (13155)
skoumi Creative Commons License 2014.03.24 0 0 13155

Kedves Magdusis,

 

keressen meg emailben (honlapomon keresztül eléri)

 

Az anyakönyvi kivonatot az esemény helye (születés helye, házasságkötés helye, elhalálozás helye) szerint illetékes anyakönyvvezetőtől tud kérni, az izgatási díj (2.000,- vagy 2.200,- Ft, nem emlékszem pontosan) illetékbélyegben történő megfizetése ellenében; személyesen, vagy meghatalmazott útján, illetve írásban. Előtte célszerű az illetékes anyakönyvvezetővel egyeztetni a pontos mikéntről.

Az anyakönyvi kivonat nem tartalmaz minden bejegyzést, ami az anyakönyvbe bejegyzésre került (ez a korai időszak állami anyakönyvezésében vezetett rengeteg hasznos adat miatt hátrányos leginkább).

Előzmény: magdusis (13154)
magdusis Creative Commons License 2014.03.24 0 0 13154

Kedves Skuomi!

 

Nem tudom rám is vonatkozik-e az ajánlat;ha igen,szívesen fogadnám.Legyen az akár abban,hogy hogyan lehet,akár ha elképzelhető,a levéltárban az utánanézés.

 

Igazából,ha valaki eleve ott van,gondolom,még az utánanézés sem túl nagy probléma,a kis falu,aminek az anyakönyveiről szó lenne,abban az időben talán 400 főt számlált.Erre nem sok születés-halál jutott egy-egy évre,még a 60-as években sem.

 

Mindenesetre köszönöm a választ,eddig is.

 

Előzmény: skoumi (13150)
magdusis Creative Commons License 2014.03.24 0 0 13153

Köszönöm a választ.Akkor megtudom,hogyan lehet anyakönyvi kivonatot kérni.És hogy hol.Esetleg,ha tudná valaki;és van tapasztalata,hogyan okosabb ,ha van választás.

Előzmény: JPmiaou (13149)
oszlohat Creative Commons License 2014.03.24 0 0 13151

Értem. Nos akkor el kell látogatnom a levéltárba és ott folytatni tovább a kutakodást.

Minden esetre köszönöm a kimerítő választ, sokban segíti az én amatőr lelkesedésem az ügyben.

Lévához még csak annyit, hogy Nagyod kistelepülésről van szó, ami református falu, tehát aki itt született azt is Léván lehet megtalálni az index képeknél. Azért sem értem a vallás kérdést, de a levéltárban majd kiderül.

Előzmény: Prelleg (13146)
skoumi Creative Commons License 2014.03.24 0 0 13150

"...marad a személyes levéltári kutatás. Ezt innen Pennsylvániából nem tudom csinálni, tehát nem tudom a részleteket"

 

Ha esetleg ilyenre lenne szükséged, keress meg nyugodtan :)

Előzmény: JPmiaou (13149)
JPmiaou Creative Commons License 2014.03.24 0 0 13149

Először is, egy 1931-es születés még bőven az adatvédelmi törvény alá esik, tehát az sehol sincs fent. Ha közvetlen rokon, akkor esetleg az anyakönyvi hivatalban lehet kivonatot kérni.

 

A MACSE-n ugyanazok az anyakönyvek vannak, mint a FamilySearch-nél -- pontosabban az FS (digitalizált mikro-) filmeit dolgozzák fel, saját filmjeik nincsenek.

 

A FamilySearch filmjei a megyei levéltárakban készültek, és néhol nagyon hiányosak. (Gondolok ilyenkor Pest megyére.) Úgy tudom, hogy még szándékoznak filmezni/fényképezni magyar anyakönyveket, de nem tudom, mikor és hol.

 

Ha az FS-en nincs, akkor marad a személyes levéltári kutatás. Ezt innen Pennsylvániából nem tudom csinálni, tehát nem tudom a részleteket.

Előzmény: magdusis (13147)
magdusis Creative Commons License 2014.03.23 0 0 13148

Az előzőből kifelejtettem,hogy indexelésre sem kapható meg.

magdusis Creative Commons License 2014.03.23 0 0 13147

Mit tud az ember olyankor tenni,ha egy bizonyos kis falu sem a FS-ön sem a MACSE-n nincs meg?Hol másutt lehetne keresni.

Kezdésnek egy 31-es születés,és két halotti  -egy 31 után néhány éven belül,egy a 60-as évekből-  kellene. 

Prelleg Creative Commons License 2014.03.23 0 0 13146

A halotti anyakönyvekben (még a polgáriban is) viszonylag gyakran előforduló hiba, hogy az elhunyt szüleinek nevét a bejelentő tévesen közli. Tapasztalatom szerint leggyakoribb a keresztnevek tévesztése, de találkoztam már olyan esettel is, amikor a halott anyjaként az anyósa lett feljegyezve. (Ezért sem szabad csupán az indexelt adatokra támaszkodni.) A házassági bejegyzéseknél ez azért nem annyira jellemző. A kor tévesztése elég gyakori a magas életkorúaknál, mindig gyanakodni kell, ha az életkora kerek, illetve ha nagyon magas szám. Nem csak az idős korúaknál tévesztenek, a fiatalabbaknál is, de ez leginkább az egyházi anyakönyvekre jellemző. Az a probléma annál, ha szinte semmi sem egyezik, hogy mi van, ha téves adatra támaszkodunk, pl.: minden adat helyes, csak Léva nem. Vagy nem Léván született, de ott élte a fiatal korát és azért van megjelölve a város születési-, vagy lakhelyként. Persze lehet, hogy tévedek. A dédanya vallását viszonylag könnyen ki lehet deríteni, nézd meg a dédszülők esküvői bejegyzését, a gyerekeik keresztelési, vagy születési bejegyzéseit. Ott fel szokták tüntetni a szülők vallását. (Léva azért egy kicsit nagyobb település, ötezer körüli volt már akkoriban is a lakossága).

Előzmény: oszlohat (13140)
MacAshinna Creative Commons License 2014.03.23 0 0 13145

Értem, köszönöm! Két hete kérdeztem az oldal tulajdonosát, hogy volt-e az enyémhez hasonló tapasztalat, de nem válaszolt. Így kár volt erre pénzt áldozni. Arra tudok gondolni, hogy a többszöri sikertelen belépés után az oldal tiltja az IP-címtartományt, vagy a cookie-k... 

Előzmény: akiralk (13144)
akiralk Creative Commons License 2014.03.21 0 0 13144

Nálam minden rendben. Én be tudok lépni.

Előzmény: MacAshinna (13143)
MacAshinna Creative Commons License 2014.03.21 0 0 13143

Kedves Kutatótársak!


Több éve regisztráltam a radixindex-re, de csak hetekkel ezelőtt lettem előfizető. Belépni mindig sikerült, viszont a regisztráció utáni bejelentkezés már nem jött össze. Az internetkapcsolat tökéletes, egyszerűen nem tudja a böngésző betölteni a webhelyet. Másnak sem működik, járt valaki hasonló módon? Előre is köszönöm a segítséget!

magdusis Creative Commons License 2014.03.21 0 0 13142

canonfan-448

 

Az augusztus 31.-e jobb mint a szeptember 2.-ának lehet az is az indoka,hogy egy augusztus 31.-én született gyerek egy évvel előbb mehetett iskolába,mint a szeptember 1.-én született.

Aki szeptemberben ,1.-én is született már csak külön kérvényekkel,iskolaérettségi igazolással,rengeteg macerával mehetett iskolába.Különben évvesztes lett.

canonfan_448 Creative Commons License 2014.03.19 0 0 13141

Édesanyám augusztus 31-én született. (1944-ben)

25 éves kora körül mondta neki a mamája, hogy azért aug. 31, mert így emlékszik. :)))) + jobban hangzik mint a szept 2.

Tehát nem tudta biztosan, lehetett akár szept 1 vagy szept 2 is. :)

 

És mindez alig 70 éve.

Úgyhogy csak azzal főzhetünk amink van. :) Azzal az adattal.

Előzmény: mamu66 (13134)
oszlohat Creative Commons License 2014.03.19 0 0 13140

Hol fordulhat ilyen elő? vagy így ment általánosságba véve?

Mellesleg ha emlékezetből tölt ki valamit, lehet nem emlékszik pontosan a nevekre, ilyen is előfordulhat?

Egy csöppet elmélkednék magamban itt, hátha van valakinek ötlete, elképzelése erről.

A falunkban elvégezték egy neves genealógussal az összes családfát az 1700-as évekig. Itt találtam meg dédmamámat akinél azt tüntették fel, hogy katolikus.

Végignéztem az összes katolikus anyakönyvet Léván 1840-1890-ig semmi találat rá. Aztán végig néztem az összes reformátust, és ott találtam meg, igaz hogy a szüleik neve sem teljesen 100-as 

Hiszen az apjának Károlynak kéne lennie, az anyjának pedig Szendi Zsófiának, a halotti anyakönyv szerint.

 A képhez csak annyit, hogy ez sem igaz. Sándor nem hentes, az apja volt az kit szintén Sándornak hívtak. Ő földműves volt, mindennek utána néztem.

Azon elmélkedtem még, hogy mennyire lehet életszerű, hogy egy alig több mint 100 fős lakosságú faluban, kettő Jakab Rozália is éljen. 

Szendit még véletlenül se találtam, se a római katolikusoknál sem a reformátusoknál. érdekes:/ Nagysóhaj

Előzmény: mamu66 (13134)
oszlohat Creative Commons License 2014.03.19 0 0 13139

http://familysearch.org/search

Igazándiból itt, de én leteszteltem már meglévő, megtalált személyekkel és nem igazán működött. Aztán ha mégis találtam valamit, akkor az index képeken semmit.(anyakönyv)

Lehet én vagyok béna, benne van a pakliban. 

Előzmény: magdusis (13138)
magdusis Creative Commons License 2014.03.19 0 0 13138

Kedves Prelleg;nagyon szépen köszönöm.

Igazából úgy néz ki,ezeket nekem is meg kellett volna találnom,bocs.De nem tudom ezek hol lennének a FS-ön.

A másik rejtély,amit még ki kell találnom,hogy hol lehetnek ezek az új talált adatok,hogy még plusz egy Image nimber is van rajtuk.

Mindig talál az ember valami újat a FS-ön,ez a tanulság.

Még egyszer,köszönöm szépen.

Prelleg Creative Commons License 2014.03.18 0 0 13137
Előzmény: magdusis (13136)
magdusis Creative Commons License 2014.03.18 0 0 13136

Köszönöm szépen.

Akit nem találtam,az Stett Erzsébet volt,aki 1930-ban halt meg,ahogy írták 69 évesen Székesfehérváron.

 

Apja Statt  -umlautos a -val - Mihály ,anyja Neumeister Mária.

A többi gyerek  Mária , Teréz , József , János , Mihály , Anna  volt,

                            44       48        51        54         56        58    -ban születtek. Erzsébet 1861 körül születhetett.

 

Stett Erzsébetet keresném,aki 1861 körül születhetett,apja Statt Mihály ,anyja Neumeister Mária.

                                                                                            Statt umlauttal

 

Igazából fontosnak nem fontos;de mégis ,hová tünhetett ?

 

iater Creative Commons License 2014.03.18 0 0 13135

Üdv!

 

Esetleg Tarnaméra korai anyakönyveiben van-e valakinek tapasztalata? Most valaki esetleg nem kutatja?

mamu66 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 13134

Így van! 2 év még bőven belefér! Nekem volt olyan ősöm akinél 5 év volt az eltérés,minden stimmelt ,ahogy visszakerestem és szerencsére megtaláltam az összes lényeges adatot. Ha csak bemondásos évszámok vannak pl: hogy hány évesen halt meg,az nem mérvadó csak körülbelüli. + - pár év.

Előzmény: oszlohat (13132)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 13133

2 év az semmi.

oszlohat Creative Commons License 2014.03.18 0 0 13132

Köszönöm szépen a kimerítő választ, a második kérdésemre, akkor inkább még egyszer neki futok. Ezek mind megvannak Levice(Léva) a megfelelő város ahol keresgélnem kell, de ott csak egy olyat találtam ami két év eltérést jelentett, ez már igazán durva különbség, hogy igaz legyen:o)

De újra nekifutok és átnézegetem..időm van.

Előzmény: Prelleg (13129)
oszlohat Creative Commons License 2014.03.18 0 0 13131

Értem.

Hát, valóban megbecsülendő, akik nem kevés munkaidőt belefektettek az egészbe. Itt pest megyében 3 falunak meg is csinálták a komplett családfáját, de ez sem jó szerintem, jobb lett volna indexelni az egészet, nagyobb öröm rátalálni egy ősapára kb 2-3 órán keresztüli keresés után:)

Előzmény: canonfan_448 (13127)
Prelleg Creative Commons License 2014.03.17 0 0 13130
Előzmény: Aranytomi (13128)
Prelleg Creative Commons License 2014.03.17 0 0 13129

magdusis: Írd meg a nem talált gyerek keresztnevét, hátha másnak sikerül megtalálnia.

kiskutakodo: Szia, én nem látom, hogy frissítettek volna. A Familysearch egyik oldalán  vezették, hogy mi lett feltöltve a polgári anyakönyvekhez, de az mára már elavult. Ha nem csak a magyar részre gondoltál: ezen az oldalon kattints a 'Last Updated'-re, és feltöltési sorrendbe fognak megjelenni a projektek.

oszlohat: Üdv! 1, „Halotti anyakönyvben az elhunyt neve, apja neve és anyja neve szerepel”: A polgári anyakönyvekben igen (+ a házastársé, ha volt), az egyháziban már nem feltétlenül.

„vagy pl. egyháznál kideríthető pl. egy esküvői feljegyzésből?” Attól függ mikor volt és hogy melyik egyháznál. De ha az esküvői bejegyzésből nem is mindig, a keresztelésiből biztosan meg lehet állapítani a XVIII. sz. végétől.

2, A dédmamád keresztelési bejegyzése valószínűleg ott van a Familysearch.org-n. A „Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910” három „részre” osztható. Az egyikben vannak képek és a rajta lévő eseményeket (keresztelés, házasság, halálozás stb.) indexelték is. A másikban ugyan indexelték az eseményeket de a hozzá tartozó képet nem lehet megnézni. A harmadikban van kép, de nincs indexelve. Az indexelt települések listája nem tudom mennyire friss. Ha a települést nem találod, lehet azért, mert az egy másik falu, vagy város filiája volt, és annak az anyakönyvébe jegyezték fel a keresztelését. Nézd át a képes és az indexelt résznél is. Ha így sincs meg, szlovákul írd be ide a kereset falut: http://csaladfa.palmai.eu/felvidekiak/, vagy a születés időpontjához legközelebb eső helységnévtárat (http://konyvtar.ksh.hu/index.php?s=kb_statisztika) nézd át, hogy kiderüljön melyik falu filiája volt az, ahol született a dédmamád. Meg lehet nézni a Familysearch oldalán is (https://familysearch.org/catalog-search) de az nem túl megbízható.

Előzmény: oszlohat (13126)
Aranytomi Creative Commons License 2014.03.17 0 0 13128

Sziasztok!

 

egy-két napja nem működik a FS. valami változott? innen szoktam indítani:

https://familysearch.org/image/viewer#uri=https%3A%2F%2Ffamilysearch.org%2Frecords%2Fwaypoint%2FM99S-XCQ%3A1647003974%3Fcc%3D1452460

 


tud valaki segíteni mit rontottam el?

canonfan_448 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 13127

"BIZTOS/HELYES" sosem lesz egy ilyen kutatás.

Mindig lesznek benne hibák. De azt hiszem nem is az a cél, hogy hibátlan legyen, hanem minél részletesebb és pontosabb.

Hibátlan nincs és soha nem is lesz.

 

Az FS felvidéki adatbázisa elég jó. Vannak benne lyukak, de idővel mégjobb lesz.

Még az indexált is, feltéve ha r.k. anyakönyvekről van szó.

A felvidéki szkennelt online gyűjtemény pedig felbecsülhetetlen, mivel közkinccsé van téve... nem úgy mint idehaza. :o)

 

 

Előzmény: oszlohat (13126)
oszlohat Creative Commons License 2014.03.16 0 0 13126

Üdv!

Ez egy nagyon hasznos információ ami azt illeti, de ha ilyen félre írások léteznek akkor már csak a feltételezés marad, az jó*helyes?

 

Két kérdéssel fordulnék a szakértőkhöz :

1, Halotti anyakönyvben az elhunyt neve, apja neve és anyja neve szerepel. Az anyja neve ismeretlen. Anyám apai ágán több ilyen is szerepel, ez zsákutca? vagy pl egyháznál kideríthető pl egy esküvői feljegyzésből?

2,Dédmamám felvidéken született léva járásában, időpont, vallás megvan mégse találom, mellesleg a szülei esküvőjét sem visszamenőleg 40 évre. Tud valaki familisearch-ön kivül egy jó felvidéki adatbázist?

 

Válaszokat megköszönném!

 

Előzmény: skoumi (13125)
skoumi Creative Commons License 2014.03.16 0 0 13125

nem kell dühöngeni, árt az egészségnek és lerövidíti a családfakutatással tölthető időt :D

 

nem biztos, hogy nem az a Maria Elisabetha nem azonos a Maria Magdalena-val... az anyakönyvezés anno nagy valószínűséggel úgy zajlott, hogy a pap lezavarta az aktuális processzt, majd vmikor később vmi alapján beírta az anyakönyvbe ennek megtörténtét. Sok esetben fals nevekkel - rosszul emlékezett.

 

Nekem pl. van két ugyanolyan nevű gyerek ugyanolyan nevű szülőktől, ugyanolyan nevű keresztszülőkkel. 1 hónap különbséggel anyakönyvezve.

Vagy elfelejtette a pap, hogy már egyszer anyakönyvezte, vagy akár az is lehet, hogy más, ugyanazon családnevű pár gyerekét anyakönyvezte tévesen.

Talán úgy 10-15 év múlva kiderül (vagy nem), ha addig végzek az összes anyakönyv feldolgozásával a 30km-es körön belül...

Előzmény: vörösvári (13124)
vörösvári Creative Commons License 2014.03.16 0 0 13124

Köszönöm. Ez nagyon idegesítő és már nem az első eset nálam, nemrég felrakták a stájer és alsó-ausztriai anyakönyveket az internetre, a stájer ősömnél szintén nem találtam meg Essl néven családot a Mureckben. Az alsó-ausztriai ősöknél  meg nehezen olvasható nagyon és vsz lakott ott Pressl család Zwentendorfban csak pont a két ősöm nevét nem találtam meg a születésnél. A bécsi adatok is megvannak az interneten, onnan jött egy ősanyám akinél csak a férj Johann Koperger nevét ismerem és az ősanyám keresztnevét, megtaláltam Johann Koperger két házasságát az indexnél, viszont az anyakönyvben a feleség neve Maria Magdalena és nem Maria Elisabetha mint az ősanyám neve, majdnem dührohamot kaptam ekkor.

Előzmény: skoumi (13123)
skoumi Creative Commons License 2014.03.16 0 0 13123

Dobrý večer,

 

A halottiban canonfan jól olvasta, Heinrich van.

Johannes, Tobias Heinrichß des Schusters Söhnlein

Azaz:

Johannes, Heirich Tobiás cipész fiacskája

 

Van megoldás megtalálni a keresett személyt, csak iszonyat időrabló... én 10 éve kezdtem kb. (nyilván nem mindennap csinálom) ezt a részét, és még mindig nincs meg jó pár olyan ember, aki nagyon, de nagyon kellene.

Mondjuk van sejtésem, hogy miért, és hogy valószínűleg a "valószínűleg ő az, és valószínűleg családfába ide illik" megoldáson kívül sok esetben nem lesz más...

 

 

 

 

Előzmény: vörösvári (13122)
vörösvári Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13122

Igen, elég szép bejegyzés. A 12993 kommentben feltettem már itt, skoumi lefordította a szöveget, 119 kép, 1664.09.21. Johann Hainisch házassága Velké Losinyban.

 

http://vademecum.archives.cz/vademecum/Zoomify.action?scanIndex=0&entityRef=%28%5En%29%28%28%28localArchiv%2C%5En%2Chot_%29%28unidata%29%29%28297035%29%29

Előzmény: canonfan_448 (13121)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13121

Szabad megnézni azt a házassági bejegyzést? :-)

Előzmény: vörösvári (13120)
vörösvári Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13120

Igen, 1664-ben volt a házasság más településen, 1618-ban született, 1640-től van anyakönyv, átnéztem minden anyakönyvet 1664-ig és nem találtam meg a családnevet.

Előzmény: canonfan_448 (13119)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13119

Úgy érted egyetlen bejegyzésben sem találtad a családnevet?

Előzmény: vörösvári (13118)
vörösvári Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13118

Azért idegesítő, mert a házassági anyakönyv szerint ott született, de a település anyakönyvében nyoma sincs ilyen családnévnek.

Előzmény: canonfan_448 (13117)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13117

Azért várd meg Skuomit, nem 100% amit írtam.

Bár tuti NEM AZ a név amit TE írtál. :)

 

Szerintem Heinrich, és ilyen családnév biztosan van. Egy rakattal találkoztam már.

Előzmény: vörösvári (13116)
vörösvári Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13116

Köszönöm, akkor ez zsákutca, nem találom a családnevet az anyakönyvben.

Előzmény: canonfan_448 (13115)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13115

Amúgy EZ (szerintem) gyönyörűszép gót, jól olvasható!

:-)

Előzmény: vörösvári (13111)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13114

Den 17 February Johannes

Tobias Heinrichß des schusters söhnlein

 

söhnlein (kicsi fiú) ? :D

De majd Skuomi megaszondja, ő a mágus gótban. :)))

Előzmény: vörösvári (13112)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13113

"Heinrich"?

:-)

Előzmény: vörösvári (13111)
vörösvári Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13112

még azt is szeretném megkérdezni, mit jelenthet az utolsó két szó a bejegyzés végén a név után.

Előzmény: vörösvári (13111)
vörösvári Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13111

Szeretnék segítséget kérni újra. Egy nehezen olvasható névről van szó, Johann Tobias Hainischnak olvastam, nem tudom hogy biztosan az e. Horni Libina vegyes anyakönyv 205-ös fotó, 1652.02.17, halálozás.

Köszönöm ha segítesz.

http://vademecum.archives.cz/vademecum/Zoomify.action?scanIndex=0&entityRef=%28%5En%29%28%28%28localArchiv%2C%5En%2Chot_%29%28unidata%29%29%28286797%29%29

Előzmény: skoumi (13108)
magdusis Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13110

Igaz,hogy sok hiba van az indexelésben,de azért el kell ismerni,hogy az anyakönyv-vezetők írása is sokszor szörnyű,nehezen olvasható,betűket hagytak ki,stb.

Annál jobban meg kell becsülni   -talán még utólagos elismerő dijat is adhatnánk érte-  a gyönyörű gyögy betűkkel írókat !

 

A felsorolt változatok okát érdekes lenne kideríteni,miután látta az ember az írást.

vadász2 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13109

Nekem sikerült az elírásokból egy olyan névváltozatot összeállítani, melyben egyetlen betű sem stimmel

Nem nehéz:

Pl. Stett -> Gschlabb

:-D

Előzmény: skoumi (13108)
skoumi Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13108

Akkor nem kell csodálkozni - köztudott a rengeteg félreolvasási hiba FS-ös indexelt állományban... sajnos :(

Előzmény: magdusis (13107)
magdusis Creative Commons License 2014.03.15 0 0 13107

Skuomi,

A FS..ön,indexes.De anya-apa ugyanaz,hely,templom ugyanaz.

A kivonat nekem csak a hetedik  -nem talált - gyerekről kéne,ő a felmenő.

kiskutakodo Creative Commons License 2014.03.14 0 0 13106

Sziasztok!

 

Ha jól látom, a FS-ön valamit frissítettek.

Meg lehet valahol nézni, hogy vajon mit?

skoumi Creative Commons License 2014.03.14 0 0 13105

és ezt hol találtad? FS-ön, vagy anyakönyvben?

Előzmény: magdusis (13104)
magdusis Creative Commons License 2014.03.14 0 0 13104

Hadd mutassak valamit,hogy milyen érdekes dolgok vannak.Hátha valakinek segít.

 

Stett nevet kerestem.Akit kerestem,nem találtam,hetedik gyerek volt.A testvérek családnevei pedig a következőek voltak; Istett ,Gstett, Sktett, Gschleth, Stebb ,Statt.

JPmiaou Creative Commons License 2014.03.13 0 0 13103

A születésnapok elírásához: van egy olyan ősanyám, aki egész életében a nővére születésnapját használta. Akkor tünt fel, amikor a szépapám születésénél akárhogy is számoltam, ötvenkét évesnek jött ki az anyja. (Tényleges kora kb. 45 volt, ami szüléshez szintén nem fiatal, de utolsó gyereknél nem hallatlan.)

Előzmény: mamu66 (13101)
zerfer Creative Commons License 2014.03.13 0 0 13102

Egyetértek! :o)

Előzmény: skoumi (13098)
mamu66 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 13101

Én találkoztam olyannal,hogy júniust indexelt január helyett. Szerencsére utána tudtam nézni az eredetinek(előfizettem a győri levéltárra) és nem találtam. Ott derült ki,hogy azért nem ,mert félre lett indexelve a dátum.

Előzmény: MGHLTM (13100)
MGHLTM Creative Commons License 2014.03.13 0 0 13100

"Egyébként a személy maga által bediktál születési dátuma sem mindig egyezik a valósággal (vagy az anyakönyvvel), sőt az anyakönyvben foglalt dátum sem mindig takarja a valós születési dátumot!"

 

Ezt tapasztalom magam is, minél régebbre megyünk vissza annál kevésbé tűnik tutinak a fellelt adat. Sajna....... de azzal főzünk ami van! :-)

 

Előzmény: vadász2 (13097)
MGHLTM Creative Commons License 2014.03.13 0 0 13099

Részemről rendben, nem feltételeztem a hozzászólás megírásakor, hogy biztosíték kicsapós lesz...... :-(

Előzmény: skoumi (13098)
skoumi Creative Commons License 2014.03.13 0 0 13098

Hölgyek/Urak,

 

ezt most hagyjátok abba. Köszi.

 

Elég sok "hülye" kérdés van és lesz itt, ami annak eredménye, hogy a tisztelt új fórumozók lusták használni a keresőt, hogy esetleg a felvetendő kérdésükre van-e már 1x, 2x, vagy sokszor válasz itt.

 

És igen, van olyan kezdő "családfakutató", aki nincs tisztában azzal, hogy amit online elér, az nem feltétlenül az, amit szeretne, vagy illene keresni.

 

A családfakutatás türelmet igényel - legyetek/legyünk hát egymással szemben is türelmesek. A személyes vitákat szíveskedjetek magánban elintézni, és nem telef**ni vele a fórumot.

 

Szép napot mindenkinek!

Előzmény: MGHLTM (13096)
vadász2 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 13097

Na azért egy kicsit még, kérlek ;-)

 

Igaz, mindig lehetnek olyanok akiknek, akiknek a különbség nem világos, de a hozzászólásod alapján tényleg azt hittem, hogy birtokában vagy valamely forrásnak, amely alapján megtudható a pontos születési dátum. Kár, hogy eddig még te sem találkoztál ilyennel.

 

Egyébként a személy maga által bediktál születési dátuma sem mindig egyezik a valósággal (vagy az anyakönyvvel), sőt az anyakönyvben foglalt dátum sem mindig takarja a valós születési dátumot!

Előzmény: MGHLTM (13096)
MGHLTM Creative Commons License 2014.03.13 0 0 13096

Tényleg, bocsi, hogy a vér profik életébe bele ugattam :-) Vállalom a felelősséget igen én vagyok az aki, azt gondoltam, hogy itt van olyan akinek ez nem tiszta. Ezért le mertem karcolni személyes tapasztalatomat. Nekem nem sikerült addig 1895 előtti születési adatot szerezni sehonnan. Megelégedtem a keresztelési adatokkal, de a családfa programomba nem születésnek jegyzem be ezeket, hanem keresztelésnek. De tényleg, bocsi, hogy élek és bocsi, hogy próbálok saját adataimban precíz lenni. Tényleg már ennél jobban fület farkat behúzni nem lehet. 

 

Elég lesz ennyi, vagy mea culpázzak még?

Előzmény: vadász2 (13095)
vadász2 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 13095

Ha ilyen jól értesült vagy, akkor áruld már el nekünk, hol lehet a születésekhez hozzáférni, hadd dolgozhassunk mi is pontos adatokkal!

Előzmény: MGHLTM (13088)
Bircu Creative Commons License 2014.03.12 0 0 13094

Arról tud valaki információt hogy valamikor /ebben az évszázadban / felkerülnek az FM oldalára a Magyarországi házassági, halotti, születési és vagy  keresztelési  1895 előttire gondolok természetesen, anyakönyvi mikrofilmek?? Rom kat ,Ref, Izr.... ?  

Előzmény: MGHLTM (13093)
MGHLTM Creative Commons License 2014.03.12 0 0 13093

Ohh bocsi........

Előzmény: vörösvári (13090)
mamu66 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 13092

Vagy kivándoroltaknak?

Előzmény: mamu66 (13091)
mamu66 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 13091

Nem tudja véletlenül valaki,hogy a Svédországba emigráltaknak (1950 körül) van valahol listája?

vörösvári Creative Commons License 2014.03.12 0 0 13090

Ezt fontos volt megjegyezni. Ez pont olyan, mintha megkérdezte volna. Igaz hogy Balog veri a feleségét ? Válasz: Nem igaz, Balog nem veri őt. Reakció: dehát ő nem is Balog, hanem Balogh.

Előzmény: MGHLTM (13088)
skoumi Creative Commons License 2014.03.12 0 0 13089

különösen, hogy a XIX. sz. második felétől egyre inkább jellemzővé vált, hogy napokkal, de akár hetekkel a születése után keresztelték a gyereket. Az FS-t működtető 'mormon' egyháznak viszont vallási okokból a keresztelés dátuma fontosabb, mint a születésé.
(Korábban meg jellemzően nem volt olyan rovat az anyakönyvben, hogy születés, ugyanakkor a magas csecsemőhalandóság miatt általában a születés napján, legkésőbb másnapján megkeresztelték - ha annyira életképtelen volt, hogy a pap érkezését se érte volna meg, hát, a bábaasszony keresztelt)

Előzmény: MGHLTM (13088)
MGHLTM Creative Commons License 2014.03.12 0 0 13088

Jellemzően a FS-en a keresztelés van fenn nem a születés! Aki szeret pontos adatokkal dolgozni annak ez nem mindegy.

 

Előzmény: vörösvári (13087)
vörösvári Creative Commons License 2014.03.12 0 0 13087

sehogy, mert nincsenek ilyen magyar adatok, csak a születés van fent.

Előzmény: magdusis (13086)
magdusis Creative Commons License 2014.03.12 0 0 13086

A FamilySearch-ön a születési adatokat jól meg lehet találni,de hogyan lehet házasságit találni?Hiába jelölöm be a keresésnél,nem jön házassági adat,csak a születésiek,különböző szempontból.

skoumi Creative Commons License 2014.03.11 0 0 13085

Az más, ne keverd össze a kutatókat! :)

Előzmény: canonfan_448 (13083)
Kolibri1830 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 13084

Tegnap voltam a levéltárban, s akkor még azt írták, hogy az 1300-nál :(

Előzmény: canonfan_448 (13083)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 13083

1905-nél.

( :DDDD )

Előzmény: Kolibri1830 (13082)
Kolibri1830 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 13082

A1300-nál tartanak jelenleg

Előzmény: Botchla (13081)
Botchla Creative Commons License 2014.03.11 0 0 13081

Vannak azóta a levéltárban újabb digitalizált mikrofilmek? 1050-nél voltak 1 hónapja asszem

Bircu Creative Commons License 2014.03.10 0 0 13080

Köszi! Igen romai katolikust keresek, mindig elfelejtem hozzátenni a felekezetet mintha természetes lenne hogy katolikust keresgélek! Nagyon köszi a segítségedet !

Előzmény: skoumi (13077)
cecilke Creative Commons License 2014.03.10 0 0 13079

Nekem úgy tűnik, ez időszakhoz kötődik, kb. 1951 - 1960 között írták precízen az UB szövegét, előtte utána hivatkozások. Ja és a század elején van a halálozás még beírva.

Előzmény: zerfer (13060)
skoumi Creative Commons License 2014.03.09 0 0 13078

de azzal mégse próbálkozz, mert az egy másik, Zágrábhoz közeli Brezovica, nem az, ami neked kell...

Akkor próbálkozz a másik kettővel, hátha...

Előzmény: skoumi (13077)
skoumi Creative Commons License 2014.03.09 0 0 13077

Vallást nem adtál meg, Mester :)

 

r.k.-t feltételezve én Brezovica-val próbálkoznék.

Suhopolje, vagy Gradina (Virovitica) szerintem már messze van...

Előzmény: Bircu (13076)
Bircu Creative Commons License 2014.03.09 0 0 13076

Budákócz ,Detkóvác Megtudná mondani valaki hogy ezeket a Horvátországi településeket melyik anyakönyvi kerületben tudom megtalálni az FM en lévő gyűjteményben? Köszönöm .

 

Előzmény: hor-vathy (13075)
hor-vathy Creative Commons License 2014.03.09 0 0 13075

Én a Galambosokat kerestem, és szóba elegyedtem az ottani levéltárossal.

Ő nézte meg először a Királyi Könyvek keresőjében a családot, és annak

alapján adott egy mikrofilmet, amin a nemesség adományozás volt ékes

latin nyelven.

Előzmény: rkyra (13074)
rkyra Creative Commons License 2014.03.09 0 0 13074

Pont a napokban akarok menni Óbudára. Csak nem te is kutattad?

Előzmény: hor-vathy (13072)
rkyra Creative Commons License 2014.03.09 0 0 13073

Köszönöm! Sajnos egyenlőre csak tipp, hogy ez a Bekő család az én családom, mert nekem Győr megyében bukkantak fel, de hátha.

A családban két tanító is volt az 1700-as években és mindkettő neve előtt szerepelt a nemesi előtag. Bár gondolom nem a parasztgyerek ment el tanulni, hogy később tanító legyen, de inkább gondoltam arra, hogy a "munkakör" velejárója volt a rang, nem a családé.

 

 

Előzmény: Prelleg (13070)
hor-vathy Creative Commons License 2014.03.08 0 0 13072

Emlékeim szerint az óbudai teremben van róla mikrofilm .

Előzmény: rkyra (13059)
Prelleg Creative Commons License 2014.03.05 0 0 13071

rkyra: Valakik helyett tanítók.

DZsolt85: Gondolom ő lehet az 1872-es születésű kaposvári Dattler István a Familysearch-ön, elírva: https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/X8QC-FG7

Még Nagykanizsán született egy lehetséges nővére, Teréz Mária 1871-ben (az apa neve itt is el van írva): https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/X83R-BL6

Mivel a Familysearch szerint Kaposváron nem született korábban és később sem Dattler, viszont Nagykanizsán igen, én a nagykanizsai egyházi anyakönyveket nézném inkább át.

Botchla: Léteztek címerlevél hamisítványok (és a témában tanulmányok is: Horváth Sándor: Czímerlevél hamisítások és hamisítók, In: Nagy Iván Családtörténeti Értesítő. 1901. 7-8. füz. 9-10. p., vagy Kóta Péter: „Ebül szerzett kutyabőr" avagy címerlevél-hamisítások a XVIII. században In: Előadások Vas megye történetéről. 2., Vas megyei levéltári füzetek, 6., 1993. 311–323. p., ez a Levéltárak Közös Keresőjében is benne van). Meg-e tudják állapítani, hogy eredeti vagy hamisítvány a tiétek? Nem tudom. Ha a dédapádék 1848 után éltek már nem tartanám különösebb értelmét a hamisításnak. De én egyelőre eredetinek tartanám, és elkezdeném átnézni legelőször is a Kelemen-féle könyvsorozatot, hátha említi a családot, és a dátum alapján be lehet azonosítani. Aztán utánanéznék a 13039-es hsz.-omban belinkelt helyeken, az Illésy gyűjteményben, a Királyi Könyvekben. Megnézném, hogy a család mióta lakik a városban, mikor települt be és honnan, ott volt-e birtoka ugyanolyan nevű családnak stb. http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemess%C3%A9gi_igazol%C3%A1s

Prelleg Creative Commons License 2014.03.05 0 0 13070

Én sem vagyok tisztában teljesen a nemesi ügyek kutatásával, de az Investigatio nobilium a nemességvizsgálatokat tartalmazhatja (amik valószínűleg latinul lesznek megírva). Gondolom írni kell nekik (a Bécsi kapu téri nagykutatóba, vagy megkérdezed az információs irodát, hogy hogyan tovább) egy email-t amiben ki szeretnéd kérni ezeket az iratokat.

https://lnyr.eleveltar.hu/MNLQuery/report.aspx?rpt=1&id=284

http://mnl.gov.hu/kozadat/elerhetosegek.html

http://mnl.gov.hu/bal_menusor/hasznalat/kutatas/iratanyag_leirasa/mikrofilmtar.html (C szekció)

Csak a foglalkozásuk folytán nem válhattak (szerintem) nemessé valakik, bár biztosan volt egy-két egyetemi tanár, aki a kiemelkedő pedagógusi munkájáért nemesi címet kapott.

Előzmény: rkyra (13059)
Ovcie Creative Commons License 2014.03.05 0 0 13069

Igen,akkor majd ott válaszolnak.

skoumi Creative Commons License 2014.03.05 0 0 13068

A másik topikban kapsz rá valószínű választ, látom, oda is betetted

Előzmény: Ovcie (13067)
Ovcie Creative Commons License 2014.03.05 0 0 13067

Sziasztok!

Hizsnyák név milyen eredetű?

DZsolt85 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 13066

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy Ti a kutatásaitok során futottatok-e bele a Dattler családnévbe? 
Amit biztosan tudok, hogy Dattler Lajos (dédapám) Nagykanizsán született 1900.01.10-én, édesapja pedig Dattler István, aki 1872.07.28-án született Kaposváron, édesapja pedig 1850-ben született Dattler János, de hogy hol?! Utána már csak a találgatások vannak. Feleségneveket tudok. 
Familysearch.org-ról nagyon sok kérdőjeles leszármazottat találtam, de ez mind csak találgatás. 
Van valakinek valamilyen ötlete, tanácsa, hogy merre menjek tovább? Mert egy ideje nem tudok tovább lépni, a családfa elég széles, de ebben a mélységben megakadtam. :(

Segítségeteket előre is köszönöm! 

Daringer Creative Commons License 2014.03.04 0 0 13065

És a "veleszületett hülyeség"?

Előzmény: JPmiaou (13035)
Madri89 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 13064

Szerencsém volt, megtaláltam viszonylag gyorsan: 1943 novemberében halt meg, és hátulról is elkezdem lapozni az oldalakat. Köszönöm még egyszer a magyarázatot az UB-hez!

Előzmény: skoumi (13057)
Botchla Creative Commons License 2014.03.04 0 0 13063

De benne van maga a név, de maga a név elég tucatnév, szóval nem egy egyedi családnév. Megvan nagyapám hagyatékából a nemesi címer festett verziója, de nem az eredeti kutyabőr és a egy szöveg, hogy kitől, mikor és ki kapta a nemesi címet.

Csak azt nem értem, hogy senki nem hallott még erről a családról, sőt abban a bizonyos városban élő pár azonos vezetéknevű ember sem tud róla, hogy nemesi lenne a család.

 

Mennyi az esélye, hogy hogy dédnagyapámék vettek/csináltattak egy kamu nemesi címet?

Ki lehet ezt valahogy deríteni, hogy igazi-e a dolog vagy sem?

Illetve senki nem él már aki idősebb abban a családban, fogalmam sincs hol lehet az eredeti kutyabőr.

Hogyan lehet felderíteni ezt, vannak rá trükkök?

Prelleg Creative Commons License 2014.03.03 0 0 13062

nevekhez: ... És a családtagok is többféleképpen írhatták a nevüket.

Előzmény: Prelleg (13061)
Prelleg Creative Commons License 2014.03.03 0 0 13061

nevekhez: Bármelyik a négy közül. Akkoriban (gondolom ez még a XX. század előtt lehetett) még nem ügyeltek arra az anyakönyvvezetők, hogy csak egyféleképpen írják a neveket.

címerhez: A címer valamilyen iraton van rajta? Gondolom ránézésre csak azt tudnák megállapítani, hogy megfelel-e a heraldika szabályainak. A fórumon Sabine72 volt a címer szakértő, érdemes elolvasni a heraldikával kapcsolatos hozzászólásait. A címer leírásnál nézd meg, hogy az oldalak a megfelelő (ellentétes) irányban vannak-e írva.

A név ebben sincsen benne? http://docs.lib.purdue.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1059&context=clcweblibrary

Előzmény: Botchla (13042)
zerfer Creative Commons License 2014.03.03 0 0 13060

Ezért minden tiszteletem azé a néhány anyakönyvvezetőé, akik a szimpla UB helyett beírták, hogy "elhalozása ittmegitt, ekkormegekkor (ne adj' Isten még a kötsecsicsalpusztai halotti anyakönyv sorszáma is megadva...).

 

Persze ha minden adat az ölünkbe hullana, akkor hol maradna a kutakodás és a vadászat öröme??? :o)

 

(én is most találtam rá véletlenül egy évek óta keresett adatra, olyan helyen, ahol józan ember sosem kereste volna) 

Előzmény: akiralk (13058)
rkyra Creative Commons License 2014.03.03 0 0 13059

Abszolút rutintalan vagyok nemesi ügyekben. Hogy és hol tudhatnék meg bármilyen további infót az alábbi családról?

 

Típus:Illésy

Név:Bekeő Ferenc n:Kovács Kata gy:Ferenc,János,István,Miklós

Kiadó:Lipót 1 - 1687.06.19

Honos:Pozsony

Levéltári jelzet:C 30 - Helytartótanácsi Levéltár - Acta nobilium - Pozsony megye - Investigatio nobilium - D - 15. 
C 30 - Helytartótanácsi Levéltár - Acta nobilium - Pozsony megye - Investigatio nobilium - D - 16. 
C 30 - Helytartótanácsi Levéltár - Acta nobilium - Pozsony megye - Protocollum investigationis nobilium - 119. 
C 30 - Helytartótanácsi Levéltár - Acta nobilium - Pozsony megye - Documenta - 805.

Sorszám:BE59

 

Illetve a Tanítókról, akik foglalkozásuk folytán "váltak" nemesekké, róluk hol lehet további adatot fellelni?

 

akiralk Creative Commons License 2014.03.03 0 0 13058

Hát igen, sajnos ez így van ahogy írod. Pedig mennyivel könnyebb lenne, ha az 1924 előtti UB jegyzékek kutathatóak lennének.

Előzmény: skoumi (13057)
skoumi Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13057

írjuk újra, magyarul:

 

A levéltár viszont nem mondja meg, hogy mi van az UB jegyzék adott sorszáma alatt, adatvédelmi okokra hivatkozva.

Így, ha az ott született személy NEM ott halt meg, akkor nem fogod megtalálni 1943-ban, mert más településen kell keresni. De hogy hol, azt vagy a levéltár tudná (ha akarná), vagy esetleg még a születési hely anyakönyvvezetője fogja tudni megmondani (ha akarja)...

Előzmény: skoumi (13056)
skoumi Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13056

A levéltár viszont nem mondja meg, hogy mi van az UB jegyzék adott sorszáma alatt, adatvédelmi okokra hivatkozva.

Így, ha az ott születette személy NEM ott halt meg, akkor nem fogod megtalálni 1943-ban, mert más településen kell keresni. De hogy hol, azt vagy a levéltár, vagy esetleg még a születési hely anyakönyvvezetője fogja tudni megmondani.

Előzmény: akiralk (13053)
akiralk Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13055

A levéltárban pedig beírják ezeknek a változásoknak a sorszámát. Ez az amit te látsz.

Előzmény: akiralk (13053)
Madri89 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13054

Köszönöm a válaszaitokat, elkezdem átnézni a 43-as évet.

akiralk Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13053

Az eredeti anyakönyvek az anyakönyvi hivatalnál vannak, a másodpéldányok pedig a levéltárakban. Amikor valamilyen változás történik (haláleset, házasság, névváltoztatás) ezt bevezetik az eredeti példányba. Évente készítenek egy UB jegyzéket ezekről a változásokról, amit elküldenek a levéltárnak.

Előzmény: akiralk (13052)
akiralk Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13052

Ebben a jegyzékben közlik az anyakönyvi hivatalok az eredeti anyakönyvben történt utólagos módosításokat.

Előzmény: Madri89 (13050)
kerub Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13051

Utólagos Bejegyzés.

Előzmény: Madri89 (13050)
Madri89 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13050

Ez az UB milyen jegyzék? Eddig még nem találkoztam vele. Más településeken ahol kutattam a halotti ak számát jelölték így.

Előzmény: akiralk (13048)
akiralk Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13049

Az egész 1943-as évet nézd végig, mert nem lehet tudni a sorszámot.

Előzmény: Madri89 (13047)
akiralk Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13048

A 988/1943 az UB jegyzék sorszáma és nem az anyakönyvé.

Előzmény: kerub (13045)
Madri89 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13047

Megnéztem több évnél is a 88-ra végződő sorszámokat, de így sem jártam sikerrel. Sajnos az évben sem lehetek 100%-ig biztos. Akkor megpróbálom végiglapozni. Köszönöm, hogy megnéztétek!

Előzmény: kerub (13045)
Madri89 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13046

Azért gondoltam Debrecenre, mert a gyerekei is ott születtek és éltek.

Előzmény: akiralk (13044)
kerub Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13045

A 988 as bejegyzés Debrecen polgári AK-vében 1943-évi ezért gyanus, hogy a sorszámot írták esetleg el.
Sajnos lapozni kell és bogarászni!

Előzmény: akiralk (13044)
akiralk Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13044

Én is 1943-nak olvasom, de biztos vagy abban, hogy Debrecenben halt meg? Nem lehet, hogy valahol máshol és ezért nem találod a debreceniben?

Előzmény: Madri89 (13043)
Madri89 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 13043

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. A debreceni Varga Róza halotti anyakönyvét keresem, viszont a születési anyakönyvében szereplő utólagos bejegyzés száma alatt nem találtam.

 

A születési ak:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-23862-41137-86?cc=1452460&wc=M944-484:n1282098505

 

A számban nem vagyok teljesen biztos, én 988/1943-nak olvastam és debreceni halotti ak-ben kerestem. Ti minek olvassátok a számot és szerintetek hol kellene keresnem?

 

Előre is nagyon köszönöm segítségeteket! Adri

Botchla Creative Commons License 2014.03.01 0 0 13042

Ha mutatok valakinek egy nemesi címert ill. annak leírását (a saját családnevem az), meg tudja mondani valaki, hogy igazi-e az vagy hamisítvány? Mert erről a nemesi családról sehol nincs dokumentáció és senki nem hallott róla.

Botchla Creative Commons License 2014.03.01 0 0 13041

Egy általános, de fontos kérdésem lenne:

 

ha egy ősöm nevét a keresztelési anyakönyvekben 4 féle módon írták, akkor vajon melyik a legvalószínűbb eredeti írásmód?

 

Tassi, Tasi, Tassy, Tasy

Prelleg Creative Commons License 2014.03.01 0 0 13040

Igaza lehet akiralknak, biztos sokuk halálát okozhatta az, hogy nem tudták elmagyarázni mi a problémájuk, hol, mijük fáj. De, legalábbis a lipótmezei elmegyógyintézetben, az 1910-es években már sokat javult a helyzet, nem csak nyugtatókkal kezelték őket és a kényszerzubbony sem volt állandó viselet, ha panaszkodtak. 

A nehézkóros elmezavar (epilepszia) okozhatott halált, és a hüdéses elmezavar (sokszor a szifiliszeseknél alakult ki, mint például Semmelweisnél, bár ő más miatt halt meg). A veleszületett elmebetegség okozta halál már nehezebb kérdés. De a fizikai állapotuk sokkal hamarabb (értsd: fiatalabb korukban) kezd romlani, mint egy egészséges embernél, lehet, hogy ezért írták halál okaként a veleszületett elmebajt. És valószínűleg sok esetben nem is vizsgálták a haláluk konkrét okát, a balassagyarmati kórház elmeosztályán haltak meg, tehát a haláluk oka elmebetegség. (Érdekes az utolsó link első bejegyzésénél az anya neve: Todorika. Biztosan a Teodóra név magyarosítása volt).

Előzmény: JPmiaou (13035)
Prelleg Creative Commons License 2014.03.01 0 0 13039
Előzmény: kerub (13031)
Prelleg Creative Commons License 2014.03.01 0 0 13038

Az OSZK-ban és Szegeden is vannak belőle példányok. A borsodinak nem volt névmutatója és elég vastag kötet volt. Borovszky Samu a három kötetes Borsod vármegye történetében a levéltárban található (azt hiszem közgyűlési) jegyzőkönyvekből kiírva, összeállította a XVII. századi borsodi nemesi levelek lajstromát (nemesi levelek kiállítási dátuma és a nemességet megszerző családtagok felsorolása). Ugyanis a vármegyei közgyűléseken hirdették ki az armálisokat. Úgy vettem észre, a Szabolcs megyei levéltárban is megvannak ezek a jegyzőkönyvek. Ha nagy szerencséd van, mint Kunszabó szerepelnek benne. Egy újabb szabolcsi Szabót zárhatunk ki, az 1629-ben nemességet kapottat. http://www.vfmk.hu/de/node/8848

Olvastam, hogy Heves megyében is laktak. Nem tudom szereztek-e ott birtokot, de itt az 1675-ös Heves és Külső Szolnok vármegyei portaösszeírás (448-458. old.). Nem látok köztük, Kun-Szabót, de a Familysearch indexelt adatai szerint sem kereszteltek ilyen néven gyerekeket Heves megyében. (Valószínű, hogy itt is Szabó vagy Kun néven szerepeltek.)

Van egy könyv, ami eléggé részletesen leírja a települések birtoktörténetét (Soós Imre: Heves vármegye községei 1867-ig. 1975.), de a névmutatója nem túl megbízható.

Előzmény: iater (13030)
skoumi Creative Commons License 2014.03.01 0 0 13037

Javaslom, hogy érdeklődj

- az MNL OL-ban, hogy armalisgyűjteményükben (vagy a megyei levéltárakéban) esetleg felbukkan-e valahol. Online adatbázisukban nem kerestem, hogy mi lelhető fel, egyelőre én még leginkább csak az anyakönyveknél tartok :D

- a Nyitrai Levéltárban és

- a Besztercebányai Levéltárban

tekintve, hogy az egykori Bars vármegye területe ma e két szlovák kerület (nyitrai és besztercebányai) között oszlik meg.

 

A királyi könyvekben is szerepelhet esetleg, vagy a nemeseket feldolgozó forrásokban - Kempelen, Nagy Iván, Szluha.

Előzmény: estanto (13028)
akiralk Creative Commons License 2014.03.01 0 0 13036

Megnéztem, ott egy kórház volt. Az elmebaj szerintem sem halálos. Gondolom akkoriban egy ilyen elmeosztályon nem sokat törődtek az ott lévőkkel. Lehet, hogy el sem tudták mondani, ha fájt valamijük, így aztán hagyták őket meghalni.

Előzmény: JPmiaou (13035)
JPmiaou Creative Commons License 2014.03.01 0 0 13035

"kóros szellemi fogyatkozás" -- de hát az hogyan válik halálossá?

Előzmény: akiralk (13034)
akiralk Creative Commons License 2014.02.28 0 0 13034
Előzmény: JPmiaou (13032)
Bircu Creative Commons License 2014.02.28 0 0 13033

Nekem ez ismerősnek tűnik....  Bujaság,buja kór lehet .... valamelyik nemi betegség véleményem szerint .

Előzmény: JPmiaou (13032)
JPmiaou Creative Commons License 2014.02.28 0 0 13032

Tudja itt valaki, hogy mi a kukutyint takart a "butaság", mint a halál oka? Balassagyarmati anyakönyvekben nyakra-főre akadok példákba:

 

Veleszületett:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-21118-8774-27?cc=1452460&wc=M944-V4N:n1549825094

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-21118-9047-58?cc=1452460&wc=M944-V4N:n1549825094

 

Szerzett:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-21118-9041-72?cc=1452460&wc=M944-V4N:n1549825094

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-21118-8909-24?cc=1452460&wc=M944-V4N:n1549825094

Nem vezettem pontos statisztikát, de az a benyomásom, hogy a halott általában felnőtt, de nem öreg, és egyformán gyakori nőknél és férfiaknál. Majdnem mind a kórházban történt (Rákóczi fejedelem út 119), és a kórházi írásbeli bejelentés szerint lett bejegyezve.

kerub Creative Commons License 2014.02.28 0 0 13031

Ha legalább egy családnevet tudsz akkor itt ebben a szabadon kutatható adatbázisban kis szerencsével a nyomára akadhatsz:
http://archivportal.arcanum.hu/kozos?v=pdf&a=start

Előzmény: estanto (13028)
iater Creative Commons License 2014.02.28 0 0 13030

Kedves Prelleg!

 

Nagyon jó, amit írsz, most már elmondom, hogy igazából galád módon picit "átvertelek" :) én tudtam, hogy nem csak Kunszabónak hívták őket, hiszen a birtokomban van egy nemességvizsgálati jegyzőkönyv, amiben Szabó Gergely és György a felmenője Kunszabó Ferencnek... Csak szerettem volna még több bizonyítékot ;)

 

Nagyon köszönöm a segítséged, továbbra is minden segítséget szívesen fogadok a témával kapcsolatban Tőled; nagyon szeretném megtalálni a nemességszerzőt és a címeres levelet...

 

Az általad említett könyvet sehonnan sem tudom megszerezni.

 

üdv.

skoumi Creative Commons License 2014.02.27 0 0 13029

Temesváron (Temesben, Bánságban) érdekelteknek.

 

Tervezek egy kutatást Temesváron a levéltárban.

Ha megvan nekik az engem érdeklő anyag, akkor 2 héten belül lehet, meg is ejteném.

Ha valakinek valami szükséges, és nem nagy általánosságú adat, költségeimhez történő hozzájárulás ellenében, amennyiben a tervezett időkeretbe belefér, kutathatok számomra nem releváns adatok után is - magyarul: másnak is.

 

Felhívom a figyelmet, hogy a román levéltárak anyagkiadása korlátos, így ha nem fér bele egy napba a kutatandó anyag, akkor (az esetleges saját kutatásom szükségletén felül további) szállás szükséges, melyet a tisztelt "megrendelő" fizet. A szállást nem sokcsillagos hotelekben szoktam megejteni, de ha valaki ilyet finanszíroz, természetesen elfogadom :D

 

Ha valakit érdekelne a dolog, kérem, lehetőség szerint legkésőbb vasárnap éjfélig jelezze emailben, "Temesvár kutatás" tárggyal, mit szeretne, hogy tudjak kalkulálni - időt, pénzt, és hogy egyáltalán be tudom-e vállalni.

Előzmény: 4904 (13026)
estanto Creative Commons License 2014.02.27 0 0 13028

Kedves Fórumozók. Az egyik ősöm ármalista nemes volt Bars vármegyében a 16. század végén. Az ármálist az apja vagy a nagyapja kaphatta a törökellenes "munkásságáért"...

 

A kérdésem az volna, hogy az oklevelet (ármálist) lehet-e kutatni valahol? Hogyan tudhatom meg a nemesi cimet kapott ősöm nevét, hiszen akkoriban még nem anyakönyveztek? Köszönöm.

akiralk Creative Commons License 2014.02.27 0 0 13027

szerintem itt

Előzmény: 4904 (13026)
4904 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 13026

Kedves Mindenkinek

Érdeklődöm hogy a bánáti svábokról (Lugos, Temesvár, Buziás környéke)  anyakönyvek hol érhetőek el.

várom segítségeteket.

István

Tóth László István Creative Commons License 2014.02.27 0 0 13025

Szia Zerfer!

 

A macse-s indexeléssel kapcsolatban lenne pár kérdésem, ha lehet, privátban. 

Kérlek, dobj egy mailt, az email-em publikus.

 

Köszönöm előre is!

 

Üdv.:

Tóth László István

Előzmény: zerfer (12978)
skoumi Creative Commons License 2014.02.26 0 0 13024

Azt is nézted, hogy a mormonok által megadott dátum környékén mi van bejegyezve? Mert van elírás bőven, így lehet, hogy az adott nap valóban megvan, de más, vagy másé a gyerek...

 

Nem tudom, itt írtam-e vagy máshol, de néha olyan elírások vannak benne, hogy fogalmam sincs, honnan vették... Barbara helyett asszem Maria van indexelve az anyánál vhol, vagy fordítva....

 

Előzmény: Bircu (13023)
Bircu Creative Commons License 2014.02.26 0 0 13023

A levéltárban is természetesen és csak a Bárány István- Pető zsuzsanna (aki állítólag Anna (? ), itt az oldalon írta valaki ) párost találtam a György 1760 as születésével. A levéltáros szerint ,mert ott nem találtam meg a másik páros gyerekét az 1752 es Rasinamot, hogy a Mormonok egy másik forrásból álították össze az oldalon szereplő adatokat. Tehát a levéltárban másik filmet látok mint amiről itt megjelennek az adatok. Ezért vagyok meglőve hogy most merre induljak tovább. Az földesúri összeírások is eszembe jutottak hogy talán ott találok róluk valamit de még nem néztem azt meg, de ahogy a leváltáros mondta abból az időszakból nem sok adatot tartalmaznak azok a listák. 

  

                                                           

Előzmény: skoumi (13021)
firmin Creative Commons License 2014.02.26 0 0 13022
skoumi Creative Commons License 2014.02.25 0 0 13021

csak FS oldalon kutattál eddig, vagy már levéltárban is?

 

Előzmény: Bircu (13019)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.25 0 0 13020

Abból feltételeztem, hogy az indexelt egyházi anyakönyvekben Szabolcs megyében, csak egy házaspár (Kunszabó – Ivánka) van Kunszabó, vagy Kun-Szabó néven. De van olyan ennél a családnál, amikor Szabó, máskor Kun néven szerepel az apa. Ugyanúgy a linkelt családfánál is, Kun-Szabó Sára Szabóként lett indexelve.

Ajánlom figyelmedbe a következő könyvet: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=124866969&t=9000502 Ha jól emlékszem a borsodiban a település leírásoknál felsorolta a birtokszerző családokat is (a XIX. századtól már csak a jelentősebbeket).

Előzmény: iater (13015)
Bircu Creative Commons License 2014.02.25 0 0 13019

Sziasztok !  teljesen elakadtam, egy helyben topogok és csak abban bízok hogy valaki "megtaszajt " ad egy lökést vagy irányvonalat hogy merre tapogassak tovább. Még mindig a Bárány István - Pető Susanna nyomát keresem kinek 1 gyermekét találtam meg 1760 májusában született. Szentbalázson anyakönyvezték. Van még egy Bárány István- Pető Helena is ugyanott,akinek 1752 ben született Rasinam nevű gyermekük. Lehetséges hogy ez 1 és ugyanaz a család csak az anya nevét elírták? Nem tudom! Olyat találtam az FM en hogy

 

1, 1726.aug 19. Tördemici Zala m. apa: Bárány Márton. A családban volt később egy Márton,de ez igen vékony gondolat,mivel az összes leszármazott mind Somogy megyei, eddig legalábbis erről van tudomásom.                                      

2,1729. május 10. Sümeg Zala m.  apa: Bárány István anya Szizethé Éva

 

3, 1739. április. 26. Lovasberény Fejér  m. Apa: Bárány György anya: Helena

 

Hogyan tudnám kiszűrni ezek közűl hogy melyik lehet az én ősöm? Mert valószínű hogy Sántosra úgy kerültek később mert az anykönyvek 1744 től indulnak Szentbalázson.

 

Remélem tud segíteni valaki mert már nincs ötletem se hogy, hogyan tovább ! Köszönöm !    

Előzmény: Törölt nick (13017)
skoumi Creative Commons License 2014.02.25 0 0 13018

Valóban nagyszerű, segítőkész emberek, sokszor megemeltem már a kalapom előttük - de az anyagaik azért nekik is korlátosak :) sajnos... :S

 

Előzmény: forumsv (13013)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.25 0 0 13017

Köszönöm szépen! :)

Előzmény: kerub (12970)
Azzy Creative Commons License 2014.02.25 0 0 13016

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: skoumi (13001)
iater Creative Commons License 2014.02.25 0 0 13015

"Ahogy nézem, a családot, legalábbis Szabolcs megyében nem igazán írták Kunszabónak, inkább Szabónak, ritkábban Kunnak."

 

Ezt konkrétan miben látod?

Előzmény: Prelleg (13010)
chrysstina Creative Commons License 2014.02.25 0 0 13014

Sziasztok!

 

A Rumpler családnévről tud valaki valamit? Gyenesdiás vagy Keszthely környéke.

forumsv Creative Commons License 2014.02.25 0 0 13013

Katonaősök kutatása. 

 

Én több alkalommal fordultam  a Hadtörténeti levéltárhoz , I és II VH résztvevő, elhunyt, hadifogoly ügyében.

A II. VH elesettek eltűntek fent vannak a neten szerintem 90 % feletti arányban. 

ezeken felül adatokat tudnak szolgáltatni a katonai szolgálatokról is ! ( nekem nagyapám teljes anyagát megküldték.)

 

Bécs Hadtörténeti levéltár- magyar szekció. (ha jól tudom két magyar tiszt dolgozik kint és nagyon segítőkészek)

 

I. VH teljes adatbázissal . I VH -ban eltünt , somogy megyei kis falu főterén lévő oszlopról leolvasott adat alapján, teljes adatállományát , adatlapját hadifogoly  lapját, és orosz halotti bizonyítványát is megküldték scannelve.. 

 

 

http://militaria.hu/adatb/leveltariuj/content/katonaosok_kutatasahoz_szukseges_adatok

Ágnes4 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 13012

Kedves Kutatók!

Az alábbi, 1870. előtti anyakönyvekhez szeretnék hozzáférni:

  • Bégaszentgyörgy (rk)
  • Zimony (rk)
  • Újvidék (ref)


Valakinek van betekintése ezekbe az anyakönyvekbe?

Köszönöm,

Ágnes

Prelleg Creative Commons License 2014.02.25 0 0 13011
Előzmény: Renci24 (12988)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.24 0 0 13010

Passz, annyira nem ismerem a levéltári iratokat. Ha készítettek ilyet, fennmaradt és Magyarországon őrzik, akkor a MNL SzSzBML-ben lehet: http://www.szabarchiv.hu/drupal/sites/default/files/Fondjegyz%C3%A9k%202013.pdf

Szatmár vármegye nemesi közgyűlési jegyzőkönyveiben (1703-1711, közel az olvashatatlanhoz) esetleg megemlíthették:

http://www.szabarchiv.hu/drupal/sites/default/files/1703_123_a_141_a_0.pdf A nagykárolyi római katolikus anyakönyvet 1837-től vezették. De valakinek talán jobb ötlete támad.

 

(Ahogy nézem, a családot, legalábbis Szabolcs megyében nem igazán írták Kunszabónak, inkább Szabónak, ritkábban Kunnak. Nagyon nem lesz egyszerű kideríteni, hogy melyik is a keresett család. Nem tudom találkoztál-e már ezzel a családfával, de van rajta egy Kun-Szabó: http://kerszoft.hu/szepesi/hbadat/bemutat/szepesi.htm)

Előzmény: iater (12987)
vörösvári Creative Commons License 2014.02.24 0 0 13009

A kutatótársaknak is köszönöm a segítséget.

Előzmény: skoumi (13004)
vörösvári Creative Commons License 2014.02.24 0 0 13008

vagyis morvaországi őseimről, aki egy része morva ősök leszármazottja volt. Az egyik érdekes ősöm Andreas Drescher / Trescher volt, aki a szövegek szerint Freirichter volt, sajnos nem sikerült az internetes adatok alapján pontosan rájönnöm, hogy Morvaországban mit jelentett ez a státusz, csak a Glatz grófságról volt pontos leírás. Valamiféle soltész / telepítő jelentése lehet, az a gond hogy Kleppel első említése 1594-ből van, az anyakönyv szerint viszont Andreas Drescher ősapám 1623-ban született, persze lehet hogy mondjuk azonos nevű nagyapja volt a telepítő.

Előzmény: vörösvári (13006)
setspire Creative Commons License 2014.02.24 0 0 13007

Kedves Prelleg! Köszönöm a választ, azt hiszem akkor nem úszom meg a levéltárat, pedig bíztam benne, hogy csak én nem találom. :)

Előzmény: Prelleg (12986)
vörösvári Creative Commons License 2014.02.24 0 0 13006

Az őseim 4 közeli területen éltek Morvaországban. Az egyik Velke Losiny / Gross Ullersdorf és annak részei: Zárová / Neudorf, Bukovice / Buchelsdorf, Rapotin / Reitendorf, Rejhotice / Reutenhau, Pekarov / Beckengrund, Marsikov / Marschendorf. A második Klepacov / Kleppel, ma Sobotin / Zöptau része. A harmadik Dobrecov / Doberseik ami ma Horni Mesto / Bergstadt része. Azután ott van Libina / Deutsch Liebau. 

A morva őseimről itt van szó a blogomon: http://peller73.blogspot.hu/2013_03_01_archive.html

Előzmény: skoumi (13003)
vörösvári Creative Commons License 2014.02.24 0 0 13005

Köszönöm, csodálatos ez a egyházi szöveg, nagyon tetszik a nyelvezet.

Előzmény: skoumi (13003)
skoumi Creative Commons License 2014.02.24 0 0 13004

Ja, és az érdem nem csak az enyém :3 

kénytelen voltam igénybe venni a lyukak betömésére német kutatótársaim segítségét is :)

Előzmény: vörösvári (13002)
skoumi Creative Commons License 2014.02.24 0 0 13003

Vmi ilyesmi:

 

Szeptember 21-én, a házasság három különböző ünnepnapon történő kihirdetését - elsőként szeptember 8-án Marschendorf-ban (Maršíkov), aztán ugyanezen hónap 12-én Ullersdorf-ban (Velké Losiny), majd ugyanezen hónap 21-én Zöptau-ban (Sobotín) - követően bármilyen jogos akadály kinyilvánítása nélkül én, S.A. (nem tudom, mit jelent) Georg Leopold, az ullersdorfi és zöptau plébániatemplom rektora (biztos van rá vmi egyházi szakkifejezés) Johann Haynisch egykori katonát a dicsőséges Caprari ezredből, Thomas Presser kapitány úr századából, a néhai Hannes (Johannes) Haynisch hátrahagyott fiát Deutsch Liebau-ból (Libina), aki elbocsátatott, s ki alávetettségéről lemondott és Dorothea-t, Istenben megboldogult Lorenz Jackwerth hátrahagyott leányát Neudorf-ból (ez, ha jól azonosítottam, ma Bludov része), az ullersdorfi Szt. János templomában megkérdeztem, és miután a szent egyetértést megkaptam, nyilvánosan azonnal a szent házasság kötelékével összekötöttem a jól ismert tanúk, név szerint Johannes Stubenwohl és Merten (Martin?) Kienel, mindketten ullersdorfiak, jelenlétében.

 

Jó nehéz, központosítatlan, régi nyelvezetű szöveg... szenvedés... :S :)

 

Közel vagy őseim fészkéhez ezzel a Neudorffal és Libina-val, nagyon :)

vörösvári Creative Commons License 2014.02.24 0 0 13002

Gratulálok, profi vagy a területen, nagyon jól el tudtad olvasni, én elég sokat szenvedtem vele, amíg el bírtam olvasni egy részét. Nagy vonalakban értem, de ha lefordítanád megköszönném.

Előzmény: skoumi (13000)
skoumi Creative Commons License 2014.02.24 0 0 13001

Hát, csak tipp, de apa lehet Steve Korcsmaros, anya meg Mary Rosenstein.

Elég randa egy kaparás... :S

Előzmény: Azzy (12999)
skoumi Creative Commons License 2014.02.24 0 0 13000

Denn 21 Septembris nach Ver_richteten an dreyen Untter_schiedlichen Feyertagen auf Bittung alß erstlichen

denn 8 September zu Marschendorff denn 12 dito Im Ullerstorff , unndt denn 21 dito zuer Zöptau (Sobotín)

ohne oftenbehrung rechtmeßiger vor Hindernuß habe ich SA Georgius Leopoldus Rector der

Pfarr Kirchen Ullersdorff unndt Zöptau Johannes Haynischen Gewesenen Soldaten vom

Löbli(chen) Capperarischen Regiment, Herrn Rittmeisters Thomaß Pressers Compag(nie) deß Seel(igen)

Hannes Haynischens hintterlassener Sohn von der Deutschen Liebaw, welcher entlassen worden

sich all_hier in die Untterthänigkeith begeeben, unndt Dorothea deß in Gott ruhenden Lorentz

Jackwerths nach_gelassene Tochter auß Neydorff, inn den Kirchen S. Joannis

inn Ullerstorff befraget, unndt alß ich bey den im hölligen Consens bekommen offentlich
mitt dem wortten Depraesenti in denn Höyl. ehstandt copuliert Unddt Verbundten Inn

der Gegen_warth wohl be_kandten Zeugen alß nembl(ichen) Johanneß Stubenwohl Unddt

Chr Merten Kienel beyde auß Ullerstorff.

 

Hochdeutsch-ul:

Den 21. September nach Verrichteten an dreien Unterschiedlichen Feiertagen auf Aufgeboten als Erstes den 8. September zu Marschendorf, dann 12. des gleichen im Ullersdorf , und dann 21. des gleichen zur Zöptau (Sobotín) ohne Offenbarung rechtmäßiger vor Hinderniß habe ich SA Georgius Leopoldus Rector der Pfarrkirche Ullersdorf und Zöptau Johannes Haynischen Gewesenen Soldaten vom Löblichen Caprarischen  Regiment, Herrn Rittmeisters Thomas Pressers Compagnie des seeligen Hannes Haynischens hinterlassener Sohn von der Deutschen Liebau, welcher entlassen worden sich allhier in die Untertänigkeit begeben und Dorothea des in Gott ruhenden Lorenz Jackwerths nachgelassene Tochter aus Neudorf, in den Kirchen S.(ankt) Johannes in Ullersdorf befragt, und als ich bei den im heiligen Konsens bekommen offentlich mit dem Worten Depraesenti in den heiligen Ehestand copuliert und verbunden in der Gegenwart wohlbekannten Zeugen als nämlichen Johannes Stubenwohl Und Merten Kienel beide aus Ullersdorf.

 

Cap(per)rarische Regiment  -  K.u.K. Feldmarschall Äneas Sylvius Caprara ezrede

Worte de praesenti = azonnali hatállyal

 

Nem minden 100-as, de nagyjából ez van leírva oda :)

Fordítás is kell?

Azzy Creative Commons License 2014.02.24 0 0 12999

Üdvözlet! A csatolt halotti anyakönyvi kivonat 13-as (Father's name) és 14-es (Mother's Maiden Name) bejegyzésének kibetűzéséhez kérnék segítséget. Az apa családneve Korcsmáros, az anya keresztneve pedig talán Mary(?), de a többivel nem boldogulok. Előre is köszönök bármilyen segítséget!

 

vörösvári Creative Commons License 2014.02.23 0 0 12998

Nem sürgős, köszönöm.

Előzmény: skoumi (12997)
skoumi Creative Commons License 2014.02.23 0 0 12997

OK, megvan.

Ma már nem, talán holnap, ha lesz időm, ránézek - remélem nem sürgős :D

Előzmény: vörösvári (12995)
vörösvári Creative Commons License 2014.02.23 0 0 12996

1664 házasság

Előzmény: vörösvári (12995)
vörösvári Creative Commons License 2014.02.23 0 0 12995

ez nem jött össze, a 119 oldalon van, szeptember 21

Előzmény: vörösvári (12993)
skoumi Creative Commons License 2014.02.23 0 0 12994

már csak egy képszámot árulj el, mert ez az első oldal képe :D

Előzmény: vörösvári (12993)
vörösvári Creative Commons License 2014.02.23 0 0 12993
Előzmény: skoumi (12991)
skoumi Creative Commons License 2014.02.23 0 0 12992

csak mert a kép elég kicsi, kifolyik a szemem. egyébként elég szépen olvasható lenne a legnagyobb része

Előzmény: skoumi (12991)
skoumi Creative Commons License 2014.02.23 0 0 12991

esetleg direktlink a bejegyzéshez?

Előzmény: vörösvári (12990)
vörösvári Creative Commons License 2014.02.23 0 0 12990

A szöveg

 

vörösvári Creative Commons License 2014.02.23 0 0 12989

Egy elég nehéz morvaországi szöveghez kérnék segítséget. Johann Hainisch ősapámról van szó, ez a 1664.es házassága, a szöveg fentről negyedik sorában kezdődik róla a szöveg, ő leszerelt katona volt, sajnos nem tudom elolvasni az alakulat nevét és beosztását. Fentről a hatodik sorban van szó az apjáról, aki ha jól olvastam Hans Hainisch hinterlasser Deutsch Liebau-ból, tehát az alakulat neve, beosztása érdekelne és hogy jól olvastam e az apjáról szóló szöveget. Előre köszönöm a választ.

Renci24 Creative Commons License 2014.02.23 0 0 12988

Sziasztok. Nincs valakinek információja Kurtán vezetéknevű nevű ősökről? Pontosabban Kurtán Mihály.Bihar vmegye.

iater Creative Commons License 2014.02.23 0 0 12987

Kedves Prelleg!

 

Kun Szabó IStvánnal kapcsolatban szeretném kérdezni Tőled, hogy mit gondolsz a lajstrom idejéből, a károlyi nemes Kun Szabó család szerepelhet még valamilyen összeírásban? Szívesen venném ötleteidet,

 

Köszönettel,

iater.

Előzmény: Prelleg (12564)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.22 0 0 12986

Kedves setspire!

Úgy tűnik nincsen fent, sajnos már több településsel is előfordult ilyesmi. A Fejér megyei levéltárban biztosan meg lesz ez az anyakönyv is.

Előzmény: setspire (12984)
m_andi Creative Commons License 2014.02.22 0 0 12985

Köszönöm szépen, ezt nem ismertem eddig :-)

Előzmény: Prelleg (12974)
setspire Creative Commons License 2014.02.22 0 0 12984

Kedves Kutatótársak!

 

A FamilySearchön Aba (Fejér vm.) polgári születési anyakönyveiben kezdtem el kutatni, viszont egy olyan furcsaságot tapasztaltam, hogy a születési anyakönyvek csak 1898-tól vannak fent, a halotti/házassági rendesen 1895.10.01-től kezdve elérhetők. Van esetleg bárkinek bármilyen ötlete, hogy a születési anyakönyvek 1895-97 időszakról hol érhetők el, esetleg mikrofilmezésnél hozzácsapták valamelyik másik községhez, vagy hol érdemes utánanézni?

 

Előre is köszönöm,

S.

Prelleg Creative Commons License 2014.02.21 0 0 12983

JPmiaou: Köszönöm szépen a fordítást!

vörösvári: Sajnos igen, biztos, hogy sok hadifogoly nem került a nyilvántartásukba. De a kramerius-on is van egy, a Verlustliste-hez hasonló könyv, aminek az első négy kötete (1915-1916) a Przemysl-nél fogságba esett osztrák-magyar katonákat tartalmazza és az orosz Vöröskereszt névjegyzékei alapján készült. A többi kötet (6db, 1916-1918) pedig azokat a hadifoglyokat, „a kiknek csapatteste vagy illetősége az ellenséges államok vörös kereszt egyletei által küldött lajstromok hiányossága folytán” megállapítható nem volt. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShowPeriodical.do?id=23843&it=1

+ készül a magyar veszteségi adatbázis is (28:19-től): http://media.orientpress.hu/mc/archive/7127

vörösvári Creative Commons License 2014.02.21 0 0 12982

Akkor ez egy részleges adatbázis lehet, mert csak a történelmi Magyarország területéről 833 000 ember esett hadifogságba.

Előzmény: JPmiaou (12981)
JPmiaou Creative Commons License 2014.02.20 0 0 12981

Az idézett szöveg magyarul:

Az adatok kétmillió hadifoglyot takarnak világszerte: az Intézet levéltára 14 ország adatlapjait őrzi -- amerikai, osztrák-magyar, brazil, angol, bolgár, francia-belga, német, görög, olasz, portugál, román, orosz, szerb, és török. Az adatlap-indexek a gyarmati személyzetről is tartalmaznak adatot (beleértve Szenegált és Indiát is), és a német, osztrák-magyar, és orosz birodalmak európai (különösen cseh és lengyel) tartományait is. A hadifoglyok széleskörű kategóriákba tartoznak, köztük katonai személyzet, orvosi személyzet, civilek, stb.
Némely ország adatai hiányosak, például az orosz adatok, amit a dániai Vöröskereszt állított össze. Ugyanez a helyzet az olasz és osztrák-magyar adatokkal, mivel Olaszország és a Monarchia az Intézet bevonása nélkül osztották meg egymással a felsorolásaikat.

Előzmény: Prelleg (12979)
Daringer Creative Commons License 2014.02.20 0 0 12980

Láttam..Én is várakozó állásponton vagyok...Most Békás a sor....

Előzmény: zerfer (12978)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.20 0 0 12979

Kedves -Tremmel-!

Ha jól értem az alábbi szöveget, lesznek osztrák-magyar katonák is, kivéve az olasz frontot.

 

The data covers two million prisoners across the world: the Agency's archives contain 14 country card indexes – American, Austro-Hungarian, Brazilian, British, Bulgarian, Franco-Belgian, German, Greek, Italian, Portuguese, Romanian, Russian, Serbian and Turkish. These card indexes also contain information on military personnel from colonies (including Senegal and India) and from the European provinces of the German, Austro-Hungarian and Russian empires (Czech and Polish in particular). The prisoners belong to a wide range of categories – military personnel, medical personnel, civilians etc."

 

Some of the national files, such as the Russian file, which the Danish Red Cross was in charge of drawing up, are incomplete. This is also the case with the Italian and Austro-Hungarian files, since Italy and the Austro-Hungarian Empire exchanged their lists without going through the Agency."

http://www.icrc.org/eng/assets/files/other/icrc_002_0937.pdf

Előzmény: -Tremmel- (12976)
zerfer Creative Commons License 2014.02.20 0 0 12978

Hát egy kerület sem kis munka! Majd segítek az adataiddal a szomszédságnak (u.i. ott lakom :o)

Én lassan készen leszek kisvároskámmal, de még csak egy tört rész került fel.

Előzmény: Daringer (12977)
Daringer Creative Commons License 2014.02.20 0 0 12977

Köszönöm!

 

Láttam  aˇlistánˇ, hogy sokat dolgoztál:-)))). Én is iparkodtam. Én  is hozzájárultam a III.kerülettel ......

 

Üdv

Előzmény: zerfer (12961)
-Tremmel- Creative Commons License 2014.02.20 0 0 12976

Kedves Prelleg!

 

Azt lehet tudni, hogy mely országok hadifoglyainak adatai lesznek ezen az oldalon? Osztrák-magyar katonáké is?

Előzmény: Prelleg (12975)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.19 0 0 12975
Előzmény: Prelleg (12956)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.19 0 0 12974

Voltak máshonnan származó Turóczyak (és Thuróczyak) is: http://docs.lib.purdue.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1059&context=clcweblibrary

 

Előzmény: m_andi (12960)
Renci24 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 12973

Szia. Homrogi anyakönyvekben láttam ezeket a neveket.Tarsoly rengeteg van Csibit is találni.

Előzmény: Daringer (12827)
akiralk Creative Commons License 2014.02.19 0 0 12972

Előzmény: Törölt nick (12967)
akiralk Creative Commons License 2014.02.19 0 0 12971
Előzmény: Törölt nick (12967)
kerub Creative Commons License 2014.02.19 0 0 12970
Előzmény: Törölt nick (12967)
Szendler Ádám Creative Commons License 2014.02.19 0 0 12969

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Majd megnézem ezeket. Bár egy részét azt hiszem már próbáltam.

skoumi Creative Commons License 2014.02.18 0 0 12968

Szia,

 

hát, Glatz-vonalon meg kell találni a közös őst, ha sikerül :)

Glatz Oszkár a wiki szerint Budapesten született és halt meg. Mivel nem tudni ennél többet (se "kerület", se vallás), ezért a polgári anyakönyvekben kellene a halál helyét megtalálni. Ott elvileg a születés helye és ideje, valamint, ha a bejelentő ismerte, vagy dokumentumok igazolták, a szülők is szerepelnek.

 

A te vonaladon vissza kell menni legalább addig az ideig, ami Glatz testvérekén, illetve szóba jöhet. Ha ezen felmenőd és Glatz Oszkár szülei azonosak, bizonyított a rokonság. Ha különböznek, bizonyított, hogy nem vagytok rokonok.

 

 

Nédó vonalon szintén anyakönyveket kell kutatni. Ha tudod, hol, mikor született, vagy halt meg, netán házasodott, milyen vallású volt, az adott település adott anyakönyveiben kell keresni a választ.

Bocsánat, de én nem tudom értelmezni, hogy az ükdédszülők hol helyezkednek el a sorban (pár poszttal ezelőtt volt ugyan a felsorolás, de leírom, én hogy tudom a vonalat :) )

- szülő

- nagyszülő

- dédszülő

- ükszülő

- szépszülő

- (1.) ős-szülő

- 2. ős-szülő

- 3. ős-szülő stb.

 

Egyébként ha jól sejtem, reformátusok voltak. A szóba jöhető Nédó Teréziáknak (amik jelenleg eléretők a mormonok által feldolgozott adatbázisban), magyar nevű anyjuk volt.

Előzmény: Törölt nick (12967)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.18 0 0 12967

Üdvözlök mindenkit! :)
Családfám után kutatok.. Glatz Oszkár rokona vagyok elvileg, de akitől erről pontosabb infót tudnék szerezni, sajnos már nincs közöttünk.. Többen úgy véljük, hogy fiútestvérének a leszármazottjai vagyunk, de nem tudjuk összekapcsolni a szálat az Ő családjával.. Erről hol tudnék keresni információkat? 

 

Van még egy szál, ahol olasz az egyik felmenőm, de sajnos csak ennyit tudok róla... még a nevét sem tudom. Nédó Terézia anyukája volt. Nédó Terézia férje Koródi Sándor volt. Az ükdédszüleim. Esetleg erről hol tudnék több infót szerezni? :)

Előre is köszönöm a segítséget!
Viktória,20

rkyra Creative Commons License 2014.02.18 0 0 12966

Nagyon szépen köszönöm!

Előzmény: Djurika (12965)
Djurika Creative Commons License 2014.02.18 0 0 12965

Tippek:

Dietrich után talán "Schuhmachergeselle" (esetleg Schuhmachergehilfe, bár a betűkből inkább az előző lehet) - cipészlegény.

Haid talán "Leinweber"

Előzmény: rkyra (12962)
akiralk Creative Commons License 2014.02.18 0 0 12964

Szokolya és Szokola ugyan az. Korábban Hont vármegyéhez tartozott.

Előzmény: magdusis (12963)
magdusis Creative Commons License 2014.02.18 0 0 12963

K)utatott-e valaki Szokolyán valaha?

A familysearchön a legközelebbi ami lenne,az Szokola,de az nem Pest megye,és Szokolyát a saját weboldaluk szerint nem hívták soha Szokolának.

)A Bíró családot keresem,Mihályt,aki 60-70 között halt meg igen idősen;a gyerekeit  -Lajos,Sándor,István;és Mihály aki a II.vh.-ban halt meg.És mindenki mást,akit találok.)

rkyra Creative Commons License 2014.02.17 0 0 12962

Lucas Dietrich illetve Johann Hayd (Zsuzsanna lánya születésénél) foglalkozását szeretném megtudni az alábbi képekből (legalábbis úgy sejtem, hogy a nevük után kettővel ez áll)

Elnézést a minőségért...

 

 

zerfer Creative Commons License 2014.02.17 0 0 12961

Felber Ferenc: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-23094-22199-67?cc=1452460&wc=M944-1XX:1987009171

Előzmény: zerfer (12958)
m_andi Creative Commons License 2014.02.17 0 0 12960

Sziasztok!

 

Valaki kutatja a Turóczy családot?

Az érdekelne, hogy ez a honlap alapján (http://hu.wikipedia.org/wiki/Tur%C3%B3czy_csal%C3%A1d ) minden ilyen nevű őse Jeszenszky volt.

Itt csak az erdélyi ág van fent, tehát nekem mindenképp ide kellene kilyukadnom vagy voltak máshonnan származó Turóczyak is?

Pompiere Creative Commons License 2014.02.17 0 0 12959

Ages!

 

Word-be .pdf-be, gifbe, jpgbe összesen öt vagy hat fajta képformátumba is lehet menteni a családfát. A vezeték és keresztnevek elrendezése is választható.

 

Ezen kívül a .ged fájlt is háromféleképpen lehet menteni, hogy ékezetesek legyenek a betűk.

Előzmény: Szendler Ádám (12951)
zerfer Creative Commons License 2014.02.17 0 0 12958

Felber Erzsébet: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-23575-19124-39?cc=1452460&wc=M944-1XF:1410065029

Előzmény: Daringer (12948)
vaclav Creative Commons License 2014.02.17 0 0 12957

Próbáld ki az Agelong Tree-t, van benne png és vektoros kép export és nincs baja az ékezetekkel. Csili-vili díszes fákat nem, de előre meghatározható adattartalmú ábrákat tudsz vele készíteni.

Előzmény: Szendler Ádám (12951)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.16 0 0 12956
Prelleg Creative Commons License 2014.02.16 0 0 12955

Teljesen igazad van, ezek is lehetséges variációk.

Előzmény: vadász2 (12950)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.16 0 0 12954

Nem a családfaprogrammal kell ilyen esetben megoldani a problémát hanem a rendszert kell megetetni olyan fonttal amely még nem Unicode, ellenben benne vannak a magyar ékezetek.

Sajnos ezek a régebbi (ún. hekkelt) H-s vagy HU-s fontok.

2001 óta már mind a Microsoft, mind az Apple próbál ellene tenni, ezért a rendszereik unicode-s betükkel vannak feltöltve. Ami egyébként jó lenne...

 

De még 2014-ben is jelenik meg olyan családfakészítő szoftvter amely egyébként kiváló lenne... ha kezelné az unicode-os fontokat. Pl. Legacy Family Tree 7.5 vagy 8.0 is ilyen. (vagyis, hogy NEM KEZELI)

Valami ősrégi szarral írják ezt, mert nem tudja az unicode-t. :o (ami azt jelenti, hogy a hivatalos kelet-európai karakterekkel bíró fontokat nem eszi meg.

 

Egyébként tudtommal a legjobbnak mondott szoftverek ismerik az unicode-s fontokat.

Pl. Family Tree Maker vagy a Rootsmagic.

Csak ezekkel viszont más probléma van.

 

Sajnos mindegyikkel az a baj, hogy nem lehet megfelelően a saját ízlésre szabni magát a fát.

Sok a kompromisszum.

Nekem a LEGACY a király + a Charting Companion kiegészítő - de sajnos magát a programot nem lehet rávenni arra, hogy megfelelően kezelje a család és keresztneveket. Pl. nem tudok vegyes fát csinálni, ahol vannak olyan tagok, ahol a keresztnév van elől avagy fordítva.

Gáz.

 

Van 106 cm széles nyomtatóm.

Az jó?

Előzmény: Szendler Ádám (12951)
19marcsi77 Creative Commons License 2014.02.16 0 0 12953

Köszönöm szépen a segítséget Skoumi,Prelleq.Szép napot.:D

Előzmény: skoumi (12952)
skoumi Creative Commons License 2014.02.16 0 0 12952

Ez utóbbi igen közel van a mai ukrán-lengyel határoz, így szerintem 19marcsi77 érdeklődj a Rzeszów-i levéltárban.

 

A lengyeleknek célszerű a kérdést, angolul, németül és angolból fordított Google-lengyelül is feltenni, ha valaki nem beszéli a lengyel nyelvet. A tárgy is mindhárom nyelven legyen megadva (én egyszerűen csak a Kérdés, vagy Kérdések, vagy Érdeklődés tárgyat szoktam e nyelveken megadni tárgyként)

(Én ezt egyébként minden olyan nyelven alkalmazom, amit nem beszélek, de információra van szükségem)

Válaszra leginkább lengyelül számíts, még ha jelzed is, hogy nem beszéled a nyelvet. Nagyon ritkán előfordul, hogy angolul vagy németül is válaszolnak.

Előzmény: Prelleg (12949)
Szendler Ádám Creative Commons License 2014.02.16 0 0 12951

Tud valaki olyan családfa készítő szoftvert ami ismeri a magyar ékezetes karaktereket és valamilyen kép formátumban el lehet vele menteni a családfát? A MyHeritage nagyon jó csak ezt a kettőt sajnos nem tudja. Legalábbis utóbbi funkciót még nem találtam meg benne, csak a közvetlen nyomtatást. Nekem viszont nincs ilyen nagy nyomtatóm, úgyhogy olyan formátumban kellene amit el tudok vinni egy fénymásoló céghez kinyomtatni. Meg sajnos a neveket sem a magyar helyesírás szabályai szerint kezeli, de legfeljebb fordítva írja be az ember.

vadász2 Creative Commons License 2014.02.15 0 0 12950

Viszont nem feltétlenül Horvátiban született, lehet, hogy csak a házasságkötéskor éppen ott lakott (a család a születése után oda költözött, vagy cselédként került oda).

Előzmény: Prelleg (12936)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.14 0 0 12949

Köszönöm a korrekciót, ezt alaposan félrefordítottam. Az 1799-as halotti bejegyzésnél odaírtak valamit valamelyik (elhunyt/ vagy az apa) feleségével kapcsolatban, talán azt, hogy a halott házas/feleséges (uxoratus ?, de a vége nehezen olvasható). Hála a harmadik katonai felmérésnek, sikerült megtalálni ezt az Olszankát is: https://www.google.hu/maps/place/50%C2%B011'49.0%22N+23%C2%B029'06.0%22E/@50.1959208,23.4829098,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x0

 A katonai felmérés térképén é. sz. 41° 10', k. h. 50° 11'-nél: http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/41-50.jpg

Előzmény: skoumi (12939)
Daringer Creative Commons License 2014.02.14 0 0 12948

Kedves zerfer!

Már pedig véletlenek nincsenek :-)

Én Őket tudtam. és célirányosan kerestem. Viszont egyenlőre az általad megadott Erzsébetet nem találom.az FS-n..Nem tudom ő melyik Erzsébet lesz ? Mert az egyik Erzsébetem 1912- ben meghalt 21 napos korában....

Előzmény: zerfer (12947)
zerfer Creative Commons License 2014.02.14 0 0 12947

Kedves Daringer!

Szóval Te mindent tudsz, én meg itt küzdök.... :o)))))

A vicc az, hogy egyrészt 1909 végéig, ill. 1916-tól vannak feldolgozott adataim, most pont az 1910-16 következik, hogy befoltozzam a lukat. 

Előzmény: Daringer (12946)
Daringer Creative Commons License 2014.02.14 0 0 12946

Köszönöm zerfer!

Antal, József nem volt meg valahogy Ő kimaradt. Még találni fogsz: Anna: 1910.03.18.
Ferencz:1911.01.15. Erzsébet:1912.08.30. meghalt 1912. szept. 18-án, Erzsébet…. Károly:1913.08.04. István: 1915.03.10.

Előzmény: zerfer (12944)
skoumi Creative Commons License 2014.02.14 0 0 12945

Kedves Fórumolvasók!

 

Esetleg közületek kutatja-e valaki épp az MNL óbudai kutatójában Révkomárom református anyakönyveit (konkrétan az 52593-as filmet)? Ha igen, tisztelettel kérem, jelentkezzen nálam. Köszönöm előre is!

zerfer Creative Commons License 2014.02.14 0 0 12944

Hát látod, amíg strandoltál, addig leltem egy újabb Felbert! :o)

 

Felber Antal, 1908-03-10. Itt még kovácsként lett bejegyezve a papa.

Előzmény: Daringer (12933)
Skori 74 Creative Commons License 2014.02.14 0 0 12943

Kedves Prelleg, Skoumi! Köszönöm válaszotokat én is valami hasonlóra gondoltam a vidua kifejezésből csak nem voltam benne biztos. További jó kutakodást! Skori

 

 

Előzmény: skoumi (12939)
19marcsi77 Creative Commons License 2014.02.14 0 0 12942

Köszönöm,ezt is megnézem.

Előzmény: skoumi (12940)
19marcsi77 Creative Commons License 2014.02.14 0 0 12941

Köszönöm szépen,a könyv nagy segítség.A linkek is jók,valószínű,hogy az első lesz,de minden lehetőséget számításba veszek.:D

Előzmény: Prelleg (12938)
skoumi Creative Commons License 2014.02.14 0 0 12940

A 3.-nál a Google-ba Жовква-t írva a körzetközpontot legalább megkapod.

A honlapom linkgyűjteményében van katonai felmérésre mutató link (remélem, még üzemel, régen néztem át őket) - próbáld meg a megadott körzetek térképein megtalálni a településeket, és így a hiányzó(ka)t is be tudod talán mai nevükön, Google Maps-ben azonosítani.

Persze ez igényel némi agytornát is - hogy hívhatják ma ukránul az egykori lengyel településeket...?

Előzmény: Prelleg (12938)
skoumi Creative Commons License 2014.02.14 0 0 12939

Szerintem, bár nem vagyok latinos:

 

1799.06.09. Elhunyt Joannes Kuna fia, István, házas, 25 éves, szentségekkel ellátva

Prellegét annyiban korrigálnám, hogy:

Ugyanazon a napon (1799. december 29.) elhunyt Joannes Kuna újraházasodott hátrahagyott özvegye, közrendű, egerszegi (lakos), 62 évesen, szentségekkel ellátva.

Az 1800. évi 5. bejegyzést korábban megadtam

Előzmény: Skori 74 (12918)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12938

Ebben az 1818-as könyvben (ITT) felsorolták a galiciai és bukovinai településeket, köztük három Olszanka-t is. Közülük kettőt sikerült azonosítanom:

Stary Sącz-tól (Ószandec) keletre Olszanka néven: https://maps.google.hu/maps?q=stary+sacz&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x473dfca9444a282d:0x4fe62bbfd3be89f2,Stary+S%C4%85cz,+Poland&gl=hu&ei=jRf9UpuVHYP-ygPzqIAQ&ved=0CKYBELYDMA4

Krasne-tól D-DK-re Mala Vil'shanka néven: https://maps.google.hu/maps?q=Mala+Vil%27shanka,+Zolochivs%27kyi+district,+Lviv+Oblast,+Ukrajna&ie=UTF-8&ei=zBj9Usu_LuHjywOs-4KoAg&ved=0CAkQ_AUoAQ

Előzmény: 19marcsi77 (12935)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12937

Az egyikhez van ötletem (ha jól olvastam): Ugyanazon a napon (1799. december 29.) elhunyt Joannes Kuna újraházasodott özvegye, közrendű, egerszegi (lakos), 62 évesen, szentségekkel ellátva.

Előzmény: Skori 74 (12918)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12936

Az 1882-es helységnévtár szerint négy Horváti volt az országban, ebből egy Zala megyében (Alsó- és Felsőhorváti, később Nagyhorváti, ma Esztergályhorváti, Dióskál filiája), Hont megyében (Horváti, Gyerk filiája) és kettő Abaúj-Tornában ((Torna)Horváti, Hidvégardó filiája és Erdőhorváti (később Zemplén megyéhez kerül)). 

 

Hont megyei Horvátiban nem találtam Kiss Zsuzsannát.

indexelt adatok: https://familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bbirth_place%3A%22Hrkovce%2C%20Krupina%2C%20Slovakia%22

képek:https://familysearch.org/search/image/index#uri=https%3A%2F%2Ffamilysearch.org%2Frecords%2Fwaypoint%2FM99C-HC5%3An1550489350%3Fcc%3D1554443

Erdőhorvátiban egy lehetséges Kis Zsuzsannát találtam 1836-ban, de ő túl idősnek tűnik ahhoz, hogy az 1880-as években szülessen meg az első gyereke. https://familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bgivenname%3A*su*s*%20%2Bany_place%3A%22Erd%C5%91horv%C3%A1ti%2C%20Zempl%C3%A9n%2C%20Hungary%22%20%2Bmother_surname%3Aki*s

Horvátiban (Hidvégardó filiája) egyet találtam, 1830-as születéssel, illetve egy 1848-ban született Zsuzsannát, akinek nem indexelték a szüleit, ezért nem ismert a vezetékneve: https://familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bany_place%3A%22Hidv%C3%A9gard%C3%B3%2C%20Abauj-Torna%2C%20Hungary%22

Esztergályhorváti (Dióskál filiája) itt sem találtam Kis Zsuzsannát: https://familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bany_place%3A%22di%C3%B3sk%C3%A1l%2C%20zala%2C%20Hungary%22

Összefoglalva az egészet, egy lehetséges Kis Zsuzsannát sem találtam, ami jelentheti azt, hogy tévesen indexelték a születését, rosszul jelentette be a születési helyét, vagy én nem vettem észre valahol. Ha választani kéne a Horváti-ak közül, Tornahorvátit (Chrováty) választanám, ami Hidvégardó filiája. Nagyon közel van a gyerekek születési helyéhez.

Előzmény: Azima (12928)
19marcsi77 Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12935

Köszönöm,megpróbálom.Elég nehéz egy már nemlétező országban kutakodni.Ráadásul II.József által betelepített németekről van szó,akik egy későbbi vándorlási hullámmal érkeztek Magyarországra.Családkönyvben már találtam némi információt Galíciával foglalkozó honlapon; lehet,hogy ott is megpróbálok még némi segítséget kérni.Előbb utóbb biztosan tovább tudok lépni. :D

 

Előzmény: skoumi (12934)
skoumi Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12934

Hát az a helyzet, hogy az általad megadott információ nem túl sok a hely azonnali megtalálásához - dolgozni kell vele, az biztos.

 

Google Maps-et tudom javasolni, írd be, nézd meg, ad-e ki megfelelő helyen ilyen néven (asszem nem nagyon, de nem teszteltem mind a 8 vagy 9 Olaszanka-t), ha nem, akkor lehet a verziókat csekkolni...

Galícia sajnos elég tág fogalom, elég nagy volt ahhoz, hogy beleférjen egy-két ugyanolyan nevű település, ami ott elég gyakori. Nem beszélve Lengyelország arrébbtolásáról, így akár ukrán vagy belorusz területen is lehet...

 

Hát, nem irigyellek :)

Előzmény: 19marcsi77 (12932)
Daringer Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12933

Kedves zerfer!

 

Nem illetlenségből nem válaszoltam, csak 4 napos továbbképzésen voltam a Balaton mellett. Köszönöm, hogy gondolsz rám....

Előzmény: zerfer (12912)
19marcsi77 Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12932

Ismerem a lengyel anyagot:)Csak azt nem tudom,mi a neve lengyelül,gondoltam hátha valaki tudja és nem kell végig néznem mindent.Meg ahol csak index van ott is jobb lenne, ha hely szerint meg tudnám nézni.Azért köszi.:D

zerfer Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12931

Android ügyben itt is érdemes körülnézni:

http://www.cyndislist.com/mobile/android/

 

(a site egyébként is hasznos lehet családfakutatás témában)

Előzmény: akiralk (12929)
skoumi Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12930

Kedves Marcsi,

 

miért nem nézed meg magad? :)

egyébként itt vannak az elérhető lengyel anyagok: https://familysearch.org/s/collection/list/?page=1&countryId=1927187

Előzmény: 19marcsi77 (12926)
akiralk Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12929

Az Ancestrynek és a MyHeritagenek van tableten is használható alkalmazása.

Előzmény: Azima (12928)
Azima Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12928

Kedves Prelleg, köszönöm, köszönöm. Maradok Alsóbalognál, mivel a család a környékről származik, sőt a család másik fele pedig Uza-Panyiti születésű. Mégegyszer nagyon köszönöm a segítséget. Viszont, ha már ennyire kedves voltál, még egy kérdést feltennék: Ha a felesége Kis Zsuzsanna neve mellett ennyi szerepel: "Horvátiból" az melyik Horváti lesz? (a fiúk szül. bejegyzésénél csak ennyi szerepel, ill., hogy lakhely: Varbó)

PC-n AgelongTreet használok, de néha jobb és gyorsabb lenne Tab-on írni. Mindegy, egyelőre marad a PC.

Előzmény: Prelleg (12925)
Azima Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12927

edves zerfer! Írtam és előre is köszi, bármi is lesz az.

Előzmény: zerfer (12906)
19marcsi77 Creative Commons License 2014.02.13 0 0 12926

Tudna valaki segíteni ? Azt szeretném megtudni,hogy egy Galíciai hely,Olszanka szerepel-e a familisearch-ön képekkel.Köszi

 

Prelleg Creative Commons License 2014.02.12 0 0 12925

Kedves Azima!

Azt hiszem Balogfalvát, mint születési helyet teljes bizonyossággal kizárhatjuk, hiszen egyetlen Babust sem tartalmaznak a keresztelési anyakönyvei. Mivel ekkoriban még bejelentés alapján jegyezték be az anyakönyvekbe az adatokat, könnyen előfordulhat, hogy a bejelentő nem a pontos nevét adta meg a településnek. Tehát ha elfogadjuk, hogy Gömör vármegyében született Babus József, akkor a másik két még szóba jöhető település Alsó- és Felsőbalog. Mind a kettő anyakönyveit egy helyen vezették és az indexelt adatok alapján csak B. Imre és Hamkó Anna gyermeke jöhet szóba mint lehetséges ős. (A Familysearch-ön előfordul, hogy tévesen indexeltek. Átnéztem az 1840-1872 közötti időszakot, hibásan sem indexeltek más B. Józsefet.). Ha nem fogadjuk el azt, hogy Gömör vármegyében született, akkor a többi Balog anyakönyveit kell átnézni. A Vas megyei Balogfát és a Somogy megyei Balogdot kizárnám. Marad a Zólyom megyei (Fekete)balog, a Hont megyei Ipolybalog és még a gömöri Balogrussó (de őt csak később nevezték el így, korábban Hrussó volt). Ez utóbbi anyakönyvét ugyanott (Uza Panyit) vezették, mint Alsóbalogot, tehát ezt a települést is kizárhatjuk.

Feketebalog római katolikus anyakönyvei: https://familysearch.org/search/image/index#uri=https%3A%2F%2Ffamilysearch.org%2Frecords%2Fwaypoint%2FM99C-H34%3A1318182790%3Fcc%3D1554443

indexelve is lett: itt

 

Ipolybalog (Ipolynyék filiája) római katolikus anyakönyvei: https://familysearch.org/search/image/index#uri=https%3A%2F%2Ffamilysearch.org%2Frecords%2Fwaypoint%2FM99C-HCB%3An107702347%3Fcc%3D1554443

nem lett indexelve

http://en.wikipedia.org/wiki/Ahnenblatt Alul találsz néhány családfakészítő programot. Hogy melyik jó androidra is azt nem tudom.

Előzmény: Azima (12885)
vadász2 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 12924

És ajánlanám Vaclavnak a linket abból a szempontból is, hogy mit várhat, ha eljut

"akár a törvény (rendelet?) alkotók irányába az, hogy _nagyon jó lenne_ ha valamilyen módon online is kutathatók lennének ezek a digitalizált anyakönyvek?"

Bár valószínű, akiben ilyen ötlet megfogalmazódik, ahhoz nem ez, hanem valami más jutott el...

Előzmény: zerfer (12922)
Djurika Creative Commons License 2014.02.12 0 0 12923

Sajnos sokaknak már a nyomtatott gót betűk olvasása is gondot okoz, ezért is csappant meg jelentősen az elmúlt 30 évben az antikváriumokban a kereslet irántuk, irtóznak is tőlük a legtöbben. Pedig szerintem érdemes lenne megtanítani azoknak, akik németet tanulnak.

Előzmény: canonfan_448 (12915)
zerfer Creative Commons License 2014.02.12 0 0 12922

Korábban vadász2 barátunk már utalt egy levélre, amit ebben az ügyben a MACSE írt. 

http://www.macse.org/society/hirek.php?id=111

 

És nyilván nem véletlen, hogy gőzerővel folyik ott is az indexelés, biztos ami biztos, mert a mormonok többnyire jogkövetőek... 

(csak még sok-sok lelkes önkéntes kéne, akik felvállalnak például egy falut)

 

Az anyagok hozzáférhetőségével kapcsolatban azért annyit megjegyeznék, hogy ami egyszer már kint volt a neten, azt nagyon nehéz végleg eltűntetni. És most szimplán csak arra gondolok, hogy hány film, hány adat, hány indexelés található meg a mi, a ti és mások merevlemezein... :o)

Előzmény: vaclav (12919)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 12921

Teljesen értelmetlen ezeket a dolgokat korlátozni.

A 90-60-30 egy értelmes dolog, bárkinek a családját úgysem lehet - így sem - kiutatni csakis bizalmas (családból jövő) információkkal hiszen az induláshoz kellenek az élők adatai is.

 

Közszereplőkről pedig szinte minden szirszar kintvan a neten, lásd wikipédia.

Ha pedig valakiről meg akarnak tudni valamit, úgy is megtehetik - az illető nem sok mindent fog tudni tenni. Ez csakis pénz kérdése.

Előzmény: Djurika (12920)
Djurika Creative Commons License 2014.02.12 0 0 12920

Ez a korlátozás egy idő után úgyis értelmét veszti majd, a haláleseteknél 2011 óta már felesleges is, mivel az 1980 után időszak amúgy sem kutatható. Mondjuk a 100-150 évvel utánunk következő generációt fogom sajnálni, mert egyrészt ugye az ügyintézőnéni feltételezhetőleg nem fog betekintést adni a digitális anyakönyvbe az adatbázisban, az 1980 előtti időszakhoz meg már nem lesz kapcsolatuk a legtöbbeknek, akik 2100 körül születnek, úgyhogy még ez a lehetőség is a mi generációnk kiváltsága. Pár évtizeddel ezelőtt még nem volt ennyi minden digitalizálva és on-line elérhető, pár évtized múlva pedig ha nem változnak a törvények, megint macerásabb lesz az egész. Szóval örülés ezerrel.

 

A teljes korlátozás érdeke azzal lehet összefüggésben, hogy bizonyos kényes információk ne derüljenek egyes közszereplők felmenőiről, vallás, halál oka, stb. Bár mivel a leszármazott nem tehet arról, hogy ki volt és mit csinált a felmenője, ezért a legtöbb esetben ez a zsarolás is legtöbbször értelmetlen, bár a Szegedi Csanád-féle ügy elég egyedi eset volt. Szóval esélyes, hogy befolyásos emberek érdekei ütköznek a kutatók érdekeivel és ugye ilyenkor mi vagyunk a gyengébbek, létszámtól függetlenül. (lásd még: évtizedekre titkosított iratok, melyek politikusok tevékenységeivel kapcsolatosak)

Előzmény: vaclav (12919)
vaclav Creative Commons License 2014.02.12 0 0 12919

Egyetértek, azoknak, akik eddig is tudtak kutatni járni a MOL-ba, nagy segítség a digitalizálás, akik eddig se, azoknak olyan, mintha nem is lenne.

 

Lehet hogy butaságot kérdezek, de egyáltalán nincs rálátásom ezekre a dolgokra: Van valamilyen fórum, amelyen eljuthat akár a MOL, akár az egyházak, akár a törvény (rendelet?) alkotók irányába az, hogy _nagyon jó lenne_ ha valamilyen módon online is kutathatók lennének ezek a digitalizált anyakönyvek? Esetleg a Családfakutató Egyesület tudna/akarna valamilyen lobbitevékenységet kifejteni ebben az ügyben? Vagy ők inkább a saját projektjeikre koncentrálnak? Mert az egy dolog, hogy mi itt siránkozunk, de lehet, hogy ha egy megfelelő felkészültséggel és kapcsolatokkal rendelkező személy/szervezet lobbizna az ügy érdekében, és a másik oldalon is egyértelművé válna, hogy erre a dologra van igény (esetleg fizetőképes kereslet), akkor idővel eredmény lenne elérhető.

 

Üdv,

Előzmény: Djurika (12914)
Skori 74 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 12918

Bocsi! Szóval bal oldalt  1799. márc. 5, ő a 75 éves, valamint ugyanezen az oldalon a legutolsó bejegyzésben is szerepel. Valamint az 1800-as szám fölött. Köszi

 

Előzmény: skoumi (12911)
Skori 74 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 12917

Túloldalt  az 1800-as szám fölötti bejegyzés, valamint kicsit lejjebb az 5. Die február 5-.-e fölött. Köszi az előző választ.

 

Előzmény: skoumi (12911)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 12916

Tegnap a bölcsiben hoztak egy A4-es papírt, hogy alá kéne írni mert holnap jönnek a tévések és egy műsorhoz gyűjtenek snitteket az intézményben.

Azért kellett aláírnom a papírt, természetesen az ADATVÉDELEM-re hivatkozva, mert ha nem nem teszem meg akkor a gondozónénik átviszik egy másik terembe a gyereket a forgatás idejére. :))))

 

Na ez aztán az ADATVÉDELEM. :))))))

(miközben xy anyukája a harapottalmás telefonjával videózza a gyerekét az udvaron és lövi fel a jutúbra)

Ahol persze a többi gyerek is látszani fog.

canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 12915

Familysearch azért elég komolyan halad, már amit kitűztek maguk elé célként.

Ne csak azt nézd mi van a magyar civillel, azon kivül nemkevés anyaguk van még amit digitalizálni kell.

A fel nem tett anyagok szerintem nincsenek még szkennelve náluk sem.

 

Definiáljuk már mi az a "nagy nyilvánosság". :)

Bátorkodom kijelenteni, hogy a levéltárban bárki számára kutatható anyag nagyjából ugyanazzal egyenlő, mintha teszemazt cseh mintára fellövöd online az egészet egy szerverre.

 

Vizsgáljuk meg egy kicsit reálisabban ezt a kérdést.

Ki az aki el tudja olvasni a régi latin vagy magyar egyházi anyakönyveket? (naugyehogyugye?)

Az aki nagyon-nagyon sokat foglalkozik ezzel, és azért valljuk be az anyakönyvek többsége nagyon nehezen olvasható laikus vagy gyakorlatlan tag számára.

Számotokra könnyedén olvasható 300 éves latin írás az egy átlagembernek olvashatatlan. Elolvasni sem tudja, nemhogy értelmezni mi van oda leírva.

 

Sok olyan taggal találkoztam már aki mások komoly eredményeit látva belelkesült, de amikor el kellett olvasni egy régi iratot, akkor már nem volt annyira nagy a lelkesség. A többség teljesen felörlődik pár hét alatt.

Az emberek többsége kényelmes, nem fog ilyesmivel foglalkozni.

 

Ha már adatvédelem, akkor a Family indexált cuccai sokkal aggályosabb (kéne legyen) mint a FEL NEM RAKOTT hozzá tartozó, átlagember számára olvashatatlan anyakönyv szkennelve.

Előzmény: Djurika (12914)
Djurika Creative Commons License 2014.02.11 0 0 12914

Ami az adatvédelmet illeti, abból a szempontból érthető, hogy ezek a feljegyzések nem a nagy nyilvánosság számára készültek. Azonban az tényleg nonszensz, hogyha már digitalizálva van, amire már évek óta várunk és már örülne a vidéki ember is, hogy nem kell felutaznia a fővárosba, akkor kiderül, hogy nem lehet otthonról kutatni őket, tehát lényegében marad minden a régiben. Ez mondjuk az FSZEK fotótáránál érthető, hogy a nagyfelbontású képeket nem engedik megjelenteni a szerzői jogok miatt, de itt....

Hogy már több mint 1000 film anyaga elérhető és havonta mintegy 500 új filmet töltenek fel, azt jelenti, hogy az év végére nagyjából digitálisan kutatható lesz a teljes magyarországi anyakönyvi mikrofilmanyag.

 

A familysearchöt amúgy mi tartja vissza, hogy egyben közzétegye a még hiányzó magyar települések anyakönyveit? Mért csak apránként töltik fel? Így kb. még pár évszázad, mire a teljes anyag felkerül. Elméletileg le van filmezve és digitalizálva is van már az egész, nem?

 

Más: volt valakinek olyan felmenője, rokona, aki mondjuk még a származásigazolások előtt, az 1910-es, '20-as években (vagy még korábban) kutatott családfát? Ha igen, mit mesélt róla, mennyire volt bonyolult számára annak idején, milyen volt a plébániák, levéltárak hozzáállása akkoriban? stb.

Előzmény: canonfan_448 (12861)
Bircu Creative Commons License 2014.02.11 0 0 12913

Sziasztok, illetve szép jó estét kívánok ! Érdeklődnék hogy van e itt az oldalt látogatók között Somogy megyei esetleg, vagy ami még jobb lenne Kaposvári ? Ha van az kérem keressen meg a bircu@freemail.hu címemen. Köszönöm ! 

Előzmény: zerfer (12912)
zerfer Creative Commons License 2014.02.11 0 0 12912

Kedves Daringer!

Azért haladok előre a kőszegi feldolgozással is, így aztán ráleltem egy bizonyos Felber Erzsébet születésére (1909-08-06, 91/1909 bejegyzés). Mivel a papa (Felber Antal) villamosgyári gépész volt, talán a jó kis állás miatt költöztek oda...

Előzmény: Daringer (12466)
skoumi Creative Commons License 2014.02.11 0 0 12911

Amit hirtelen megtaláltam:

1800 - ugyanaznap (01.26.) meghalt Joannes Kuna, közrendű, Egerszegi (lakos) 58 éves, szentségekkel ellátva.

1799.03.05. meghalt Joannes Kuna, közrendű, Egerszegi (lakos) 75 éves, szentségekkel ellátva.

 

Ha van még, írd meg, hol keressem/-sük, melyik dátumnál, mert most nemigen van időm böngészni.

Előzmény: Skori 74 (12909)
MGHLTM Creative Commons License 2014.02.11 0 0 12910

Egyszerű ez mint az egyszer egy, abból a néhány ezerből kettő, és azok katasztrófa előtti elődei. Kicsit macerás a kutatásuk de csak bíztatni tudlak, hátha sikerül eljutni Ádámig és Éváig. Nekem ők az őseim ugyanis :-)

 

Előzmény: nagyanyo5:0 (12908)
Skori 74 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 12909

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-25982-6439-8?cc=1554443&wc=M99C-FSF:n926624909

Kedves Kutatótársak!

Ezen az oldalon 4db bejegyzés is található Johannes Kuna-val kapcsolatban. Tudna valaki segíteni a fordításban? Köszönöm.

nagyanyo5:0 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 12908

Én arra volnék kíváncsi, hogy ki lehetett az ősöm 70 valahány ezer évvel ezelőtt, amikor a nagy jamaicai vulkánkitörés után alig pár ezer ember élte  túl a katasztrófát!

magdusis Creative Commons License 2014.02.11 0 0 12907

Köszönöm szépen a válaszokat!Tényleg segít,amikor már nincs több ötlete az embernek,hogy még hogy kereshetne valamit.És néha a legegyszerűbb szó nem jut at ember eszébe,hogy mit írjon be....

 

zerfer Creative Commons License 2014.02.10 0 0 12906

Kedves Azima!

Ha küldesz egy mailt a nevem_kukac_outlook.com-ra, akkor válaszul küldenék valamit, ami talán érdekel.

 

Előzmény: Azima (12885)
zerfer Creative Commons License 2014.02.10 0 0 12905

Szerintem használták az ómamát a magyarok is, csak hogy tovább kötöződjünk... :o)

A többi sem általános, az ük-öt pl. tudomásom szerint sokfelé nem ismerik, ott a nagy után a szép jön.

 

Az angol egyébként egy esetben nem is olyan rossz, ők ismerik a grand-aunt és grand-uncle összetételt, amit magyarul némileg körülményesebben lehet visszaadni: a nagyszülő nő- vagy fiútestvére (ill. annak a párja). Mert azt csak nem mondhatom, hogy nagynagynéni meg nagynagybácsi.

 

Előzmény: skoumi (12904)
skoumi Creative Commons License 2014.02.10 0 0 12904

Köszi :)
de az nem a szépszülő után jön, és nem "általános" :) hanem egy nyelv(terület, -család) sajátossága

ezzel az erővel a tántit is lehetne oldalági rokonsági fokként definiálni, ami magyarul ugye nagynéni :)

 

(nem kötekedni akartam, csak egy kicsit :D )

Előzmény: zerfer (12901)
zerfer Creative Commons License 2014.02.10 0 0 12903

Kedves vadász2,

 

Hát pont ezért/azért morgolódom. Még lenne idő...

 

Ki tudja, a végén majd a BTK-ba bekerül a "XIX. század végi anyakönyvi adatok rejtegetése" megnevezésű bűntett is...  Jó lesz, ha vigyázunk! :o)

 

Előzmény: vadász2 (12896)
zerfer Creative Commons License 2014.02.10 0 0 12902

A népfelkelő kérdéshez:

A Monarchia hadserege alapvetően két részből állt: volt a "közös" osztrák-magyar hadsereg (vezénylési nyelv német, sorozás a monarchia teljes területéről) és a honvédség (vezénylési nyelv magyar, sorozás Magyarországról). Ez utóbbi a kiegyezés eredményeképpen jött létre.

A háború kitörésekor elsősorban ezekre számíthatott a KuK hadvezetés  (a háborút elvben a ellenséges országok hadseregeinek kellett volna megvívni a korábbi szokások szerint), de természetesen elindult a mozgósítás is. A hivatalos hadesereg feltöltésén túl létrehozták a népfelkelő alakulatokat is. A népfelkelők tehát - tévedések elkerülése végett - nem maguktól keltek fel, ugyanúgy sorozták őket, mint az "igazi"  katonákat. Hasonlóan a honvédséghez, a népfelkelő alakulatokba is magyarországi lakosok kerültek. 

 

Előzmény: magdusis (12897)
zerfer Creative Commons License 2014.02.10 0 0 12901

Van ó is, több német beütésű területen a "szimpla" nagymamát, nagypapát hívták ómamának, óminak, ómának, stb.

Előzmény: skoumi (12898)
akiralk Creative Commons License 2014.02.10 0 0 12900

Itt meg lehet nézni.

Előzmény: magdusis (12897)
MCA-001 Creative Commons License 2014.02.10 0 0 12899
Mennyivel szebb nyelv a magyar, mint az angol:)
Ott már a dédszülő is nagy-nagyszülő.
Vagy csak azért mert a felmenők fontosak voltak nálunk?
Előzmény: skoumi (12898)
skoumi Creative Commons License 2014.02.10 0 0 12898

a katonait nem tudom

 

a másikban nincs különbség, ugyanaz - viszont ó- tudtommal nincs, a szép- után az ős- jön, sorszámokkal (1. ősanya/ősapa, az ő szülei a 2. ősszülők, az ő szüleik a 3. ősszülők stb.)

Előzmény: magdusis (12897)
magdusis Creative Commons License 2014.02.10 0 0 12897

Tudná-e valaki,hogy a katonaként meghaltak között mi különbség van a honvéd és a népfelkelő megnevezés között?

És egy másik kérdés;mi a helyes megnevezés, dédszülők ill.dédapa-dédanya vagy déd-nagyanya ésdéd-nagyapa;vagy ezek külön kategóriák lennének?

Egyáltalán,ahogy visszafelé haladunk;  apa  -anya

                                                              

                                                         nagyapa- nagyanya

 

                                                        dédapa   - dédanya

 

                                                        ükapa      - ükanya

 

                                                       szépapa    - szépanya

 

                                                          óapa       - óanya          ,így van-e?És hogy van tovább,mik a pontos nevek?

 

Kerestem,de nem sikerült megtalálnom;hátha valaki egyből tudja.

vadász2 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 12896

A polgári anyakönyvek szabad kutatásának pedig a (korábban pedzegetett) személyiségi jogi korlátai vannak.

 

És csak óvatosan a morgolódással, mert legkedvesebb honatyáink tavaly már erőst ellenünk szövetkeztek!

http://www.macse.org/society/hirek.php?id=111

Inkább örüljünk annak, hogy nagy kegyesen engedik még a saját családfánk kutatását...

Előzmény: zerfer (12895)
zerfer Creative Commons License 2014.02.09 0 0 12895

Nem kívánság, csak megjegyzés :o)

Az rendben van, hogy mormonéknál elérem a polgári anyakönyvek egy részét, de szerintem ez alapvetően a hazai társulat feladata lenne - legalább a hatalmas hiányokat és lukakat próbálnák befoltozni!

 

Nem félek a plébánosoktól, inkább a nyelvi gondok aggasztanak... Tanultam valamikor németül, ennek eredményeképpen ha leírják amit akarnak, akkor nagyjából megértem. Ha meg kell szólalni, akkor azért maradnék az angolnál, de azzal kapcsolatban rosszak a tapasztalataim a szomszédságban. Nagyon riadtan tudnak nézni :o)

Előzmény: skoumi (12894)
skoumi Creative Commons License 2014.02.08 0 0 12894

"Jujj... és ezek a csúnya egyházak a POLGÁRI anyakönyvek közzétételét is ellenzik? Mert azokra is hmmm... pottyant a levelestár. :o) "

 

A polgári anyakönyveket elérheted a neten a mormonoknál (ugyan még nem mindet, de igen sokat) - sonst noch Wunsch? :)

Előzmény: zerfer (12891)
skoumi Creative Commons License 2014.02.08 0 0 12893

Ausztriában tapasztalataim szerint nem probléma a plébánián való kutatás. Igaz, nem Burgenlandban, hanem Bécsben és Alsó-Ausztriában vannak jelen ismereteim szerint érdekeltségeim.

Előtte leleveleztem, hogy mit és hogyan lehet - potyára nem szeretek menni :) -, de mindenhol fogadtak, mindenhol tudtam kutatni az anyakönyveket.

 

Volt, ahol fix díjat kértek, volt, ahol "adományként, amennyit gondol" volt a válasz a mivel tartozom kérdésre. Természetesen mindig adtam valamennyit. A fényképezést engedélyezték - illetve mikor először voltam Bécsben, még nem volt (elterjedt) a digitális gép, így ott kifénymásolták az engem érdeklő bejegyzéseket. Sőt, akkor még elolvasni se tudtam a régi német folyóírást, ebben is segítettek.

 

Szlovéniában nincs ismeretem e téren.

Előzmény: zerfer (12891)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.08 0 0 12892

"Jujj... és ezek a csúnya egyházak a POLGÁRI anyakönyvek közzétételét is ellenzik? Mert azokra is hmmm... pottyant a levelestár. :o)"

 

Morgolódnak, de nem következetesen.

A kalocsai és győri egyházmegye anyakönyvei online elérhető... pénzért.

Ha ezt akarják, akkor ez is egy jó megoldás. A probléma inkább ott van, hogy ha a MNL csinálja ezt így meg, akkor nem az övék a bevétel. :):D

 

Egyébként tényleg nem értem miért nem egyeznek meg...

Érthetetlen.

Előzmény: zerfer (12891)
zerfer Creative Commons License 2014.02.08 0 0 12891

Jujj... és ezek a csúnya egyházak a POLGÁRI anyakönyvek közzétételét is ellenzik? Mert azokra is hmmm... pottyant a levelestár. :o)

 

Az már csak személyes morgolódás, hogy rajtam az online elérhetőség sem segítene... A ma Ausztriához ill. Szlovéniához tartozó helységek/plébániák anyakönyvei csak 1828-tól (akkortól készítettek másodpéldányt és küldték el a levéltárba) vannak mikrofilmezve. Nekem Vízlendva a vágyaim netovábbja (plusz Rábaszentmárton) :o) 

(Valószínűleg el kell mennem és személyes varázsommal meggyőzni a plébánosokat egy betekintés engedélyezésére. Nem hiszem, hogy akár Ausztriában, akár Szlovéniában ez a terület nagy prioritást kapna, ha feldolgozzák egyáltalán...)

Előzmény: skoumi (12890)
skoumi Creative Commons License 2014.02.07 0 0 12890

nem is ez az akadály, tudtommal, hanem az egyházak ellenkezése az (ingyenes) online közzététellel szemben...

Előzmény: zerfer (12888)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.07 0 0 12889

A kérdés költői volt természetesen... :), tudom, hogy emellett a verzió mellett kardoskodsz. :) (TE IS)

És a többiek is.

Előzmény: skoumi (12887)
zerfer Creative Commons License 2014.02.07 0 0 12888

Ha jól tudom, akkor az MNL is kapott EU pénzt, szóval ez nem lehet akadály.

Előzmény: skoumi (12887)
skoumi Creative Commons License 2014.02.07 0 0 12887

"Ezt miféle helyi számítógépes teremmel váltanád ki? :D"

 

Én semmilyennel :)

Rossz helyre címezte a kérdést, kedves uram :D

 

Amúgy még ha belső hálózaton keresztül a megyei levéltárakkal is megosztják a szkennelt anyagot, és mondjuk ott is 5 gép/levéltárral számolunk (Óbudán meg felhúzzák húszra), akkor is csak 120 ember fog tudni egyszerre - és nem kényelmesen, az otthoni karosszékből kutatni, akár ugyanazt a "filmet"...

 

Mondjuk a semminél talán több, mivel így nem kell majd várni arra, hogy egy adott film 30 vagy 60 nap után kis szerencsével a tied lehessen - ami jelenleg K (kutatónál) vagy A (akta - megyei levéltárnak kikölcsönözve kutató részére) jelet kap a kérőlapon pipa helyett...

 

De igen, a megoldás az a csehek és osztrákok megoldása lenne (egyébként mindkettő egy valag Uniós forrást kapott a projektre): online, ingyen az lapozgat, aki akar, a saját karosszékéből.

(vmelyik cseh projekttel nem vagyok egyébként kibékülve, elég tré minőségű képekre cserélték a korábban jó minőségű képeiket... )

Előzmény: canonfan_448 (12886)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.07 0 0 12886

"...és a dolgok jelen állása szerint még egy darabig nem is lesz szerencséd/szerencsénk, sajnos."

 

Sziléziai levéltár online.

(Regional Archives in Opava and its organizational units)

 

Most...

Total number of records:1,214,368

Total number of images: 5,581,121

Currently connected users: 893

 

Ezt miféle helyi számítógépes teremmel váltanád ki? :D

Előzmény: skoumi (12883)
Azima Creative Commons License 2014.02.07 0 0 12885

Ha már szóba kerültek a csf készítő programok, gondoltam megismétlem egy régi kérdésemet: tudnátok olyan programot ajánlani, ami androidos rendszeren fut, de nem tölti fel semmilyen honlapra, vagy rendszerbe az adatokat, vagyis csak én látom őket a saját táblagépemen?

 

Egy másik kérdésem is volna: van egy ősöm, akinek a születési helyéről annyit tudok, hogy: "Balog község Gömör megye". A FS fórumon, egy segítőkész kolléga azt írta, ez a Balog valószínűleg Alsóbalog, és valóban ott találtam is a keresett családnévvel személyeket. Én Balogfala (vagy Balogfalva)-ra gondoltam. Nah, ott senkit nem találtam. A kérdésem, hogy Balog = Alsóbalog-gal?

 

Köszönöm mindkettő kérdésemre a válaszokat, előre!

Előzmény: skoumi (12882)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.06 0 0 12884

Az adatokat nagyon sok szoftverrel beviheted.

 

Nekem sajna csak a Legacy Family Tree van, de ezzel is megszívtam mert sajnos nem tudja az unicode betűtipusokat kezelni, tehát a kelet-európai ékezetek mint olyan sajnos kuka.

Elképesztő, hogy most jött ki a 8-as verzió és MOST 2014-ben sem tudja ezt a program.

A Windows XP 2001 óta lehetőséged ad erre. (ami nem most volt) :D

 

Aztán vannak charting-kiegészítők... ezekkel lehet szép fát rajzoltatni. (az adatokból)

 

Nekem a Charting Companion jön be a legjobban (Legacy-hoz például létezik), legalábbis ez az egyetlen amely képest testvéreket is megjeleníteni.

Ha valaki tud még ilyen kiegészítőt, az ne tartsa magában. :))))))))

 

Erre gondolok:

 

 

Egyszerű és nagyszerű.

Előzmény: Botchla (12881)
skoumi Creative Commons License 2014.02.06 0 0 12883

és a dolgok jelen állása szerint még egy darabig nem is lesz szerencséd/szerencsénk, sajnos...

Előzmény: mamu66 (12880)
skoumi Creative Commons License 2014.02.06 0 0 12882

Ha ősfát akarsz ábrázol(tat)ni, nézelődj a neten a családfaprogramok között. Párat találsz a weboldalamon is a linkgyűjteményben (ráférne egy aktualizálás, de majd máskor :) ).

 

Leszármazási fát lehet Wordben is vezetni, elég sokáig.

 

Grafikai programokkal is lehet ősfát előállítani, mint erre már láttam példát ( :) ), de ezekhez nem értek

Előzmény: Botchla (12881)
Botchla Creative Commons License 2014.02.06 0 0 12881

Olyan kérdésem lenne, hogy eddig Word-ben vezettem a családfámat, ami kicsit átláthatatlan már. A Word-ben minden adatot kiírtam amit találtam az ősökről, tehát szöveg és nem ábra.

De most ábrázolni szeretném őket a megszokott módon (ősfa). Milyen programot javasoltok ennek megalkotására?

Olyan kéne amit korlátlanul szerkeszthetek (szóval nem myheritage és társai, amik fizetősek is és fogalmam sincs ki kezeli az adatokat).

mamu66 Creative Commons License 2014.02.06 0 0 12880

Köszi mindkettőtöknek! Én úgy értettem,hogy a neten nem találom, a győri egyházmegyei levéltár online kutatható anyagában nincsenek fent.Hédervár nincs a listában és Zámoly is csak 1777-től kutatható online-n.

 

- Halászi (A 1773-A 1776)

- Mosonmagyaróvár-Moson (A 1839-A 1844) ezek meg már későiek nekem.

És azt hiszem,hogy sajnos nem igen fogok tudni elmenni a  Lángliliom utcába.Nekem az lenne jó,ha on-line meglennének ezek a könyvek,de hát úgy látom nincs szerencsém.Köszi!

skoumi Creative Commons License 2014.02.06 0 0 12879

Hédervári bejegyzéseket találhatsz még

- Halászi (A 1773-A 1776)

- Mosonmagyaróvár-Moson (A 1839-A 1844)

anyakönyveiben is, de a település saját anyakönyveit rkyra által megadott számon találod.

 

Előzmény: mamu66 (12877)
rkyra Creative Commons License 2014.02.06 0 0 12878

Ásványrárónak van egy anyakönyvi időszaka, ami rettentő rosszul olvasható, ez nincs is indexelve. Sajnos már nem emlékszem, hogy az 1700-as évek közepe ebbe esik-e.

Hédervár anyakönyvei A 330-332-es számokon elérhetők a Lángliliom utcában 1673-tól kezdődően. Sőt, mivel az első 500 anyakönyv már digitálisan is elérhető, így gondolom ez is benne van.

Győrzámoly anyakönyvei 1703-tól kezdődnek!

Előzmény: mamu66 (12877)
mamu66 Creative Commons License 2014.02.06 0 0 12877

Köszi! Mivel úgy olvastam,hogy a Bély család 1755-ben jött át Ásványra én is abban reménykedtem,hogy rokonok. Az indexben találtam egy Francisus Bélyt aki Héderváron született 1757-ben vagy Zámolyon 1756-ban.Tehát belefér az időbe és a térbe. Csak az a gond,hogy Hédervárat nem találom anyakönyvileg,Zámolyon meg nincs meg ez a korai anyakönyv és a házasságok is hiányoznak! Nem tudom,hogy előtte éltek-e itt Bélik és merre?

Előzmény: rkyra (12876)
rkyra Creative Commons License 2014.02.05 0 0 12876

Tulajdonképpen pont a lényegre nem válaszoltam: mivel Győrzámoly ott van két lépésnyire, elég nagy az esélyed a rokonságra!

Előzmény: rkyra (12875)
rkyra Creative Commons License 2014.02.05 0 0 12875

Az egyik fő kutatási területem a linkben is említett Ásványráró. Valóban sok Bély élt ott nemesi címmel. De nehéz lesz ezzel összekötni az ősödet, ha még a házassága sincs meg.

Ásványráró nagy része indexelve van (elég rémes elírásokkal), de érdemes böngészni, hátha... Illetve még Hédervárt is ajánlom.

Előzmény: mamu66 (12872)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 12874

Alapvetően két verzió körvonalazódik.

 

1. Digitális lesz minden, de csak helyileg kutatható... a számítógép termekben.

2. Digitális lesz minden, de a helyi kutatás mellett ONLINE is lehet nézelődni.

 

Az biztos, hogy a második verzióval jóval több pénzt lehet beszedni. Informatikusokat így is, úgy is fizetni kell.

Előzmény: vaclav (12873)
vaclav Creative Commons License 2014.02.05 0 0 12873

Tökéletesen egyetértek a véleményeddel. Akár ügyfélkapus, akár az egyszeri személyes regisztrációs lehetőség biztosítása után miért is ne lehetne otthonról/bárhonnan használni a rendszert?

Ahelyett, hogy pénzt kérnének az otthoni (kényelmi) szolgáltatásárt, (szívesen kifizetném), inkább számítógépeket vesznek és helyiséget tartanak fenn hozzá, ami pénzbe kerül. Egyszerűen nem értem.

Kértetek már ki tulajdoni lapot vagy helyszínrajzot az utóbbi időkben? Felmegy az ember a földhivatal honlapjára, bejelentkezik ügyfélkapuval, beklikkeli, hogy mit szeretne, fizet bankkártyával, letölti az eredményt. Valahogy így kellene itt is.

Előzmény: zerfer (12867)
mamu66 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 12872

Sziasztok!

Bocs,hogy megakasztom a  a családfa kutatási érveléseket,de lenne egy kérdésem!

Mi az esélye annak,hogy az ősöm nemesi címeres családhoz tartozik.Konkrétan a Bély (Béli)családról van szó.

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9ly_csal%C3%A1d

 

Az én ősöm Francisus Bély. A kiírás szerint NOBILI.

Az ősömet nem tudom,hol született,de Győrzámolyon élt és halt meg. Az 17..évek végén élt ott (az első gyerek 1780-ban született) és az 18..as év elején halt meg.

Köszi,ha válaszol valaki!

 

 

 

 

vörösvári Creative Commons License 2014.02.05 0 0 12871

Számomra egyedül a lakcím kényes adat, a bűnözők miatt, ezért elfogadható lenne 10 éves korlátozás, amúgy nem érdekelne ki látja.

Előzmény: zerfer (12870)
zerfer Creative Commons License 2014.02.05 0 0 12870

Ha igazolod, hogy a gyerekük, unokájuk stb. vagy, akkor minden adatot megkapsz, akkor is ha csak egy hete húnytak el. De gondolom te sem örülnél, ha valaki már a bejegyzés másnapján nézegethetné a hozzátartozóid részletes adatait.

Előzmény: vörösvári (12868)
vörösvári Creative Commons License 2014.02.05 0 0 12869

Azt el tudnám fogadni, hogy a kényes esetek ki legyenek takarva az oldalon. A nagy többség viszont ne legyen áldozata egy-két ilyen extrém esetnek.

Előzmény: vörösvári (12868)
vörösvári Creative Commons License 2014.02.05 0 0 12868

A te ötleted még a mostani rendszernél is rosszabb lenne. Én gyakorlatilag semmilyen adathoz nem férnék hozzá a nagyszüleimről, akik 1925-ben, 1929-ben és 1930-ban születtek, eddig legalább a házasságukat megnézhettem. Különben én a nagyobb nyilvánosság híve vagyok, nem érdekelnek ilyen adatvédelmi dolgok. A halálozásoknál például bőven elég lenne 10 éves korlátozás.

Előzmény: skoumi (12866)
zerfer Creative Commons License 2014.02.05 0 0 12867

Alapvetően a levéltár (állam?) hozzáállását nem értem. Miért nem lehet megoldani a hozzáférést ellenőrzött és követhető módon? Az e-levéltár megnyitásával lehetőség van rá, hogy az állami hivatalos ügyfélkapun keresztül regisztráljak és bizonyos szolgáltatásokat otthonról kérjek. Ergo tudják, hogy ki és mi vagyok, ha akarják nézhetik azt, amit csinálok, letöltök stb. És egye fene, kérjenek pénzt, ha úgy tetszik. Szerintem sokunk szívesen fizetne, vagy aláírna valami szigorú szankciókkal fenyegető dokumentumot.

Minden más megoldás csak próbálkozás. Vízjel? percek alatt eltüntethető. Vagy azt várják, hogy egy hekker mikor kezd majd családfát kutatni?

 

A kutathatósággal kapcsolatban nagyjából egyetértünk. A kiterjesztést én sem támogatom,  legalább is abban a formában ahogy bevezetik, úgy nem. Viszont azt is megértem, ha még élő embereket szeretnének megvédeni. Mi van, ha az illető hölgy az ország másik felén új életet kezdett? És akkor valaki az orra (vagy a gyerekei orra) alá dörgöli, hogy haha, mit láttam az anyádról neten... Nyilván az általad is vázolt "szelektív" megoldás lenne az ideális. És ha arra van ember, hogy az állambiztonsági iratokból kihuzogassanak bizonyos neveket, akkor talán erre is lenne. 

A többieknek pedig nem kellene szívnia, leszármazott, hozzátartozó megkaphatja az adatokat amúgy is.

Előzmény: skoumi (12866)
skoumi Creative Commons License 2014.02.05 0 0 12866

digitális másolat kérésére már most is van lehetőséged, tehát nem hiszem, hogy ettől sz.rnák össze magukat... :) és bár még nem láttam MNL általt szkennelt anyakönyvet, de feltételezem, h vízjeles a kép, így ha vhol megjelenik a neten, utána lehet járni, h jogszerű-e a közzététele vagy sem...

 

itt inkább a mennyiért és hogyan lesz a kérdés szerintem - jelenleg sem túl gördülékeny kapacitáshiány miatt a dolog, USB-re nem rakják rá (mondjuk vírustól való rettegés miatt megértem), ftp-n már kérheted most is...

 

 

 

A kutatási korlát kiterjesztésével kapcsolatos megjegyzéseddel sajnos én nem tudok egyetérteni - az egy-két ilyen eset miatt, ami sajnálatos, és okot adhat a hátrányos megkülönböztetésre, vagy megbélyegzésre még ennyi idő után is (bár méltó büntetését nyilván elnyerte és letöltötte) a többi is "szív", vagy -hat...

 

Egyébként tudnék erre is megoldást, vissza lehetne állítani a 90-60-30 korlátot olyan kitétellel, h. ahol a születés 90 éven belül van, az az esketés és halálozás nem kutatható - persze ehhez k.sok pénz kéne (digitalizálás képi és adat tekintetében, szoftver, ami válogatja, mit lehet már és mit nem)

Talán egyszer, majd, dédunokáink korában már erre is lesz lehetőség...

Előzmény: zerfer (12857)
zerfer Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12865

A kutathatósági korlátozásokkal azért kezdek nagyjából egyetérteni...

Nézgettem egy halotti ak-et a 70-es évek legvégéről. Volt egy bejegyzés, csecsemőhalál - (finoman fogalmazva). Pár nappal később "rájöttek" és beírták, hogy ki volt az anyja. A nő ma még 60 éves sincs... 

vadász2 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12864

Erős a gyanúm, hogy a szlovákok "sokkal jobban" államosították az anyakönyveket, és az egyháznak kevesebb beleszólása volt - ott viszont a polgáriak nem elérhetőek ;-)

 

Előzmény: zerfer (12863)
zerfer Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12863

Nem vitatva az egyházak jogait, azért valamit nem értek - legalábbis a katolikus egyház esetében, ahol jóval központosítottabbak a döntések. Pont a magyar egyház nem engedi közzétételt, a szlovák, német, olasz, stb, stb, stb, igen? 

 

És ha a mormonok közzétehetik a polgári anyakönyveinket (nyilván van engedélyük, megállapodásuk a magyar álammal), akkor az MNL mi a fenének "titkolózik", hogy csak itt és itt, pénteken a keresztútnál lehet megnézni és memorizálni az anyakönyveket, mert fénykép, másolat stb. az kizárt... Holott talán egy hazai szerver gyorsabb lenne, mint a nagysóstavi. 

 

Nagyon remélem, hogy legalább a vidéki levéltárakban lesz hozzáférés (hiszen már nem kell odavinni a mikrofilmet, nem kell spéci olvasó, csak egy PC). 

 

 

vadász2 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12862

Sőt, a levéltári közös keresőben is "lementhetetlenül" jönnek be a képek (térképek), tehát lenne megoldás.

De mondom: részben egyházi ellenkezés, részben a helyben-kutathatóság eszménye (hogy a védelmet nyújt a nagyobb mérvű személyiségi/szerzői jogi sérelmek ellen) az ok.

(akár a 100 év előtti újságok másolatainak közzétételével is adódhatnak jogi problémák...:-(

Előzmény: canonfan_448 (12860)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12861

"Ez pedig az ő (levéltár) rémálmuk! (ne feledjük, hogy hiába államosították, az egyháznak is vannak jogai az anyakönyvekkel - és rossz szemmel nézik a nyilvánosságot, lásd még fs)."

 

Ha a publicitást nézzük és az elérhetőséget, miben különbözik az, hogy elmegyek a levéltárba és kikérem X település anyakönyveit és kutatom... avagy a neten online kutatom? :)

Szerintem semmi.

Mindegyiket megtehetem és ennyi.

Az egyik körülményesebb, de a végeredményt tekintve nincs különbség...

 

Egyetlen dolog karcos, ha a neten lévő anyakönyveket fűnek-fának linkelgeted.

De arra is van megoldás, hogy ezt ne lehessen megtenni.

Előzmény: vadász2 (12858)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12860

Pedig erre is nagyon egyszerű megoldás van, hogy ne lehessen tömegesen lemásolni mindent.

Úgy kell megoldani mint a csehek online adatbázisánál.

 

Ott is minden szkennelt oldal lementhető, de csak egyesével és egy generált kód beírása után.

Ha valaki képes 6-700 oldalt úgy lementegetni, hogy egyesével bírja az adott esetben 10-12 számjegyű generált kódot, lelke rajta. De az napokig is eltarthat. :)

 

http://vademecum.archives.cz/vademecum/Zoomify.action?scanIndex=0&entityRef=%28%5En%29%28%28%28localArchiv%2C%5En%2Chot_%29%28unidata%29%29%28283755%29%29

Előzmény: zerfer (12857)
Feri bácsi 001 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12859

Vajon a vidéki levéltárakban is meg lehet majd tekinteni?

Előzmény: canonfan_448 (12852)
vadász2 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12858

"Fájlt, pláne filmet nem fognak adni, mert ami egyszer kijön, az másnap már a neten lehet."

Ez pedig az ő (levéltár) rémálmuk! (ne feledjük, hogy hiába államosították, az egyháznak is vannak jogai az anyakönyvekkel - és rossz szemmel nézik a nyilvánosságot, lásd még fs).

 

Jelen fejlesztés legkönnyebben elérhető jelenlegi maximumát az jelentené, ha egy belső hálózaton a (most már úgyis összevont) levéltárak az eddig digitalizált anyagot a többi levéltárban is elérhetővé tennék.

Én már ennek is nagyon örülnék.

 

(nekem is pozitív élményem volt a digitalizált levéltári polgári anyakönyvekkel, egy alkalommal több korábban hosszan keresett adatot is megtaláltam, ugyanis sokkal könnyebben kezelhető, rendszerezettebb és gyorsabb mint az fs direkt visszalassított képmegjelenítője - viszont más megye (pláne ország) anyagához itt hozzáférni nem lehet :-(

Előzmény: zerfer (12857)
zerfer Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12857

Hát a kissé hüle megfogalmazást félretéve, nézzük inkább mi lehet mögötte.

Attól félek, hogy nem az X forint per jpg a kidolgozandó feladat... 

A rémálmom az, hogy esetleg jó pénzért egy-egy nyomtatott másolathoz hozzá lehet majd jutni. Fájlt, pláne filmet nem fognak adni, mert ami egyszer kijön, az másnap már a neten lehet.

Előzmény: Botchla (12856)
Botchla Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12856

Hát én pont voltam a Levéltárban amikor ez a lehetőség megjelent és brutálisan meggyorsítja a keresést, azt meg kell hagyni. Én amatőr módon mikrofilmekkel órákat vesztegettem, a digitális verzióval 45 perc alatt 3 ősömet is kikerestem mert ugrálhattam a születési-házassági anyakönyvek között és akár falvak között is. Meg odahívtam egy profi családfakutatót, aki 15 másodperc alatt adta meg 4 ősöm nevét amivel én majd negyedórát fejtegettem szótárral hogy mi lehet xD Úgy elolvasta basszus még a kétes betűket is, hogy csak néztem! Meg se kottyant neki. Mondjuk ennyiből jobb a Levéltárban kutatni, mint itthon:)

Kérdeztem, hogy hogyan lehet másolni a digitális fotókat? Lefényképezhetem? Erre majd elájultak ijedtükben:) Szóval azt nem lehet:) De szerintem jpg másolás lesz 20 Ft/db-ja vagy valami ilyesmi, de az tuti ha lehet én kompletten megveszem a teljes mikrofilm anyagot és itthon a kényelmes fotelemben böngészem majd a dolgokat esténként xD

canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12855

A megfogalmazás valóban röhejes, de itt egyszerűbb dologról lehet szó. :)

 

Gondolom fut egy szoftver amelyben könnyen katalogizálhatóak a mappák.

A netes megoldásnál is van ilyen, még a Familyn is, bármennyire is viccesen hangzik. :)

Előzmény: zerfer (12854)
zerfer Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12854

Nekem különösen ez a mondat tetszett:

 

"A digitális anyagról történő másolatkészítés módjának kidolgozása folyamatban van."

 

(vajh milyen mód jöhet szóba? rézmetszet készítés? pauszpapír ráhelyezése a monitorra és úgy kopírozás? esetleg mikrofilmezés a képernyőről?)

 

Előzmény: andreas19 (12853)
andreas19 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12853

Elérhető a digitális anyakönyvi gyűjtemény

 

Szerintem ez csak az első, de igen fontos és örvendetes állomás.

Számomra a cikk azt jelenti, hogy belátható időn belül az összes mikrofilm feldolgozásra kerül. Talán a következő állomás az internetes elérhetőség lesz.

 

Előzmény: canonfan_448 (12852)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12852

Ez az amire tulajdonképpen vártunk?

 

http://mnl.gov.hu/elektronikus_leveltar/digitalizalt_anyakonyvek.html

 

:-DDDDD

 

Mert ha igen, akkor ez nekem (és valószínűleg másoknak is) nagy csalódás lesz.

Előzmény: Botchla (12826)
PásztorAtti Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12851

Szép napot!

 

Lácán és Csékén kutatok. Az Önkormányzat az 1869/70-es összeírás szűkített adatait kitette a honlapra. Nagyon jó fejek! Hála érte!

canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12850

Skuomi, mail ment.

skoumi Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12849

szívesen, jó szórakozást ;)

Előzmény: Botchla (12845)
skoumi Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12848

Ha gondolod, beszélgessünk emailben (küldtem egyet amúgy) vagy facen :)

Lehet, hogy ez a rész nem mindenkit érdekelne itt a fórumon :)

 

Egyébként a halált nem csak 1750 előtt horror kutatni, hanem még rátehetsz vagy 100 évet utána is - legalábbis ott, ahol eddig én kutattam, ez a helyzet

 

Ami az elakadásokat illeti, volt és most van is pár :)

pl. legrégebbre visszanyúló ágamon jelenleg legalább 1000 fő vár arra, hogy be tudom-e kötni valahogy a fába. De egyelőre hiányoznak a kapcsok, és a feltételezéseket csak akkor fogom majd feltüntetni, ha úgy érzem, hogy átnéztem mindenhol mindent, ami szóba jöhet és a hiányzó láncszem ellenére nem lehet más, csak "családtag"

 

Én pl. ezért is tettem ki a netre még a "hajnalok-hajnalán". Addigra már volt Google, és mindenki kíváncsi volt, hogy vajon valahol rajta van-e a neten. Így megtalált - és én is megtaláltam - számos oldalági rokont, akik tudtak segíteni egyrészt a saját családjuk adataival, másrészt olyan információmorzsákat is tudtak adni, ami továbbvitt az úton.

 

Őseim fészkét pl. az olyan elírásoknak is köszönhetően, mint ami Botchla esetében látható, 2 éven keresztül kerestem. Akkor még nem volt annyi anyag a neten, hogy pikk-pakk megtaláljam, de 2 év után sikerrel jártam. És a mai napig élnek ott rokonok, állnak az ősi fészkek - nagy élmény volt a találkozás!

 

Aki családfakutatásba kezd, annak több dolgot is nagyon kell tudnia :), de az egyik legfontosabb - a türelem.

 

Előzmény: canonfan_448 (12847)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 12847

"a cég/kutató arra ad ajánlatot neked, amire kérsz :)"

 

Tényleg elképzelni nem tudom, hogy a rákban lehet itt egy tisztességes árintervallumban megegyezni. :))))

 

Teszemazt megadom mind a 8 dédim adatait (születés/esküvő/halál) és az összes vérvonalon lévő apát/anyát ki kell kutatni, tehát generációnként duplázódik minden. 

Innentől kezdve visszafelé az időben bármivel találkozhatsz, semmire nincs garancia. :))))

(szerintem)

Maximum tippelni tudsz, hogy (általában) mi az ami várható, de szerintem baromi nagy meglepetésekbe bele lehet szaladni.

 

"mondjuk ezt valahol megértem, egy bizonyos évkör előtt halálozást kutatni horror..."

 

Csak nem kb. 1750 előtt? :DDDDD

 

Láttam az anyagodat a weboldaladon, tényleg impresszív. Le a kalappal.

Azért érdekelne, hogy a "továbbjutás" érdekében hányszor kellett oldalágakon evickélned? :))))

Biztos sokszor.

 

Egyébként nagyon szeretném továbbhorgolni a sajátomat, de van, hogy hónapokig nem tudom folytatni, és ilyenkor már gondolom az ember örül 1-1 morzsácskának amit hozzá tudna tenni.

Az a baj, hogy most már a levéltárban kellene zsizsegni, hogy továbbhaladjak, de erre végképp nincs időm, ezt símán kiadnám valakinek megfelelő fizetségért.

Vannak ágak, ahol baromira kellene az egyházi...

Előzmény: skoumi (12846)
skoumi Creative Commons License 2014.02.03 0 0 12846

a cég/kutató arra ad ajánlatot neked, amire kérsz :)

 

az ismert, vérprofinak tartott családfakutatók általában a direkt ősök felkutatását vállalják és nagy százalékban erre is szokták megkérni őket.

a korábban említett két példa tapasztalatai szerint ez esetben is csak a születést és az esküvőt adják meg (utóbbit akár ár függvényében), halálozást már nem, vagy csak kivételes esetben - esetleg újabb felárért (mondjuk ezt valahol megértem, egy bizonyos évkör előtt halálozást kutatni horror... én se nagyon szoktam másoknak ezt kergetni, mert itt tényleg el tud szaladni a ló... magamnak is utoljára hagyom általában - kétes eseteknél nyilván rögtön igyekszem kizárni a segítségével, akit lehet...)

plusz az eddig megismert "profi" anyagoknál van egy hatalmas körítés, amit nagyjából bárki le tud szedni a netről - de hát ugye ez fog adni egy látványosabb mennyiségű "anyagot", különösen, ha papíralapon kerül átadásra, amiért azt érezheti a kedves kuncsaft, hogy kapott is valamit a pénzéért.

 

az ország jelen határain túli kutatásért megint más, magasabb tarifát számolnak - bár most, az online elérhetőségek miatt nem kell kiutazni, így lehet, itt már esetleg felár nélküli kutatás is szóba jöhet...

 

hogy 100 óra mire elég, az jó kérdés :)

ha egy helyben volt a család, igen sokra - ha vándorcigány életet éltek, akkor már nem annyira... sőt...

 

azzal tökéletesen egyetértek, hogy a kutatás varázsa elvész, ha más csinálja neked...

de nyilván, van, akit ez nem köt le, csak az eredmény érdekli, vagy nincs ideje rá - ugyanakkor szeretné megismerni az őseit ilyen-olyan okból, és ezért inkább hajlandó (általában minél kevesebbet :S ) fizetni érte.

 

 

 

 

Előzmény: canonfan_448 (12842)
Botchla Creative Commons License 2014.02.03 0 0 12845

köszi szépen a segítséget!

Ezzel elleszek egy darabig:)

Előzmény: skoumi (12844)
skoumi Creative Commons License 2014.02.03 0 0 12844

akkor segítek :)

Prebau (helyesen: Prerau) - Přerov

Kajetin - Kojetín

Olmütz - Olomouc

Swabenie (helyesen: Schwabenitz) - Švábenice

Nezamplie - szerintem Nezamyslice lesz

 

anyakönyvei nem indexelve, de lapozhatón megvannak az Actapublica-n. Akár 1602-ig vissza tudsz menni (az igen, ilyen korai anyakönyvet még én sem láttam...)

 

 

Előzmény: Botchla (12843)
Botchla Creative Commons License 2014.02.03 0 0 12843

nem, sajnos a település ahol a morva kovács ősöm és további felmenői laktak már szerintem nincs a térképen.

A cseh anyakönyvek nagy fejtörést okoznak nekem, mert nem találok átfogó indexelésta neten, habár lehet csak béna vagyok (még nincs fél éve, hogy családfát kutatgatok:P)

Előzmény: skoumi (12841)
canonfan_448 Creative Commons License 2014.02.03 0 0 12842

Az a baj, hogy az ilyen jellegű munkához óriási elhivatottság kell. Nincs olyan cég/kutató aki annyi energiát bele fog őlni mint te magad. Vagy mégis de akkor a számlán fogsz kiakadni. 

Nézzük reálisan.

Ez is egy masszív szellemi tevékenység, 2000 ft/óráért már talán van aki vállal ilyesmit.

tehát 100 óra=200e ruppó. ;)

 

őszintén: 100 óra mire elég? :))))

szerintem vannak olyan kutatók itt akik egy-egy szálon többet melóznak.

És akkor a kutatás élvezetéről még nem is beszéltünk.

 

Nekem is volt, hogy segítettem valakinek, de egy idő után azt láttam, hogy számomra izgalmasabb volt a dolog mint neki. 

 

Szumma szummárum, hatszámjegyű összegek esetén itt csodát nem lehet várni.

(abban az esetben ha elölről kezdi valaki a kutatást)

 

Mondjuk részfeladatokat lehet én is kiadnék a sajátommal kapcsolatban, mert nincs időm levéltárazni, pedig most már kellene. ;)

Előzmény: skoumi (12840)
skoumi Creative Commons License 2014.02.03 0 0 12841

+ kérdés:

a nevek eredet fórumban írd posztodban lévő a morva helyet sikerült már beazonosítanod?

Előzmény: skoumi (12840)
skoumi Creative Commons License 2014.02.03 0 0 12840

Hát, igen kíváncsi leszek, milyen neveket kapsz... :)

 

Kettő talán benne lesz, aki nem olcsó, egyikük elég sokat szerepel a médiában ilyen témában meghívottként, de egy ismerősöm ismerőse elég csalódást keltő anyagot kapott tőle nem kevés pénzért. A másikét én láttam, azért se fizettem volna ki hatszámjegyű összeget, az biztos...

Előzmény: Botchla (12838)
zsotii Creative Commons License 2014.02.03 0 0 12839

Üdv, a griff az gryps, gryphus. Folytatódik tovább is a leírás, de az már csak a szokásos heraldikai kiegészítőket veszi: a pajzs fölé sisak van helyezve, azon ékköves királyi diadém, oldalt különböző pántlikák (takaró). Köszi a segítséget, a pallini Inkey címer a képi megjelenés szempontjából nagy segítség, történetileg biztosan nincs közük egymáshoz. Amúgy igen, nem valószínű hogy szóba jöhet az összes címerállat, mert általában vagy oroszlán vagy griff tart a kezében kardot, esetleg medve, a többi általában csak ágaskodik. Habár láttam én már olyan történelmi családi címert, amiben pénisz volt, úgyhogy kardot és emberfejet tartó kacsát is el tudok képzelni:)

Előzmény: skoumi (12837)
Botchla Creative Commons License 2014.02.03 0 0 12838

Talán hülye kérdés, de: ki Magyarországon a legelismertebb családfakutató? Biztos van pár, de ki az, akinek szaktudása vitán felül áll?

skoumi Creative Commons License 2014.02.03 0 0 12837

szia,

 

sisakdísz, egyebek - semmi info róla?

 

amit eddig leírtál, abból eddig az Inkey (pallini) családra hajaz leginkább, bár nem néztem át mindent idő hiányában... viszont a címer, amiről Kemplen ír + hasonlít e része az általad írtakra, 1875-ös bárói címer (volt rangemelés).

maga a család Kempelen szerint az inkei Loránth családból vált ki, melynek XVI. sz.-ig visszanyúló dokumentumos említése van. róluk viszont nem sikerült találnom semmit, így esetleges címerleírást sem :(

 

az átnézett címerleírásokban amúgy jellemzően vagy oroszlán, vagy griff van, ami állatszimbólumként levágott fejjel vagy karddal megjelenik. a griffet nem tudom latinul :)

Előzmény: zsotii (12835)
zerfer Creative Commons License 2014.02.03 0 0 12836

Mivel korábban a fejedelem kancellárjára hivatkoztál, ezért gondolom erdélyi családról van szó, de azért hátha...

 

Itt (http://www.coresno.com/index.php/adelslexikon) ugyan elsősorban osztrák családok vannak (azért akad jónéhány magyar is), de mint tudjuk idővel Erdélyre is ráült a sasmadár. Ha netán találsz valamit, akkor a hivatkozás a bajor állami könyvtár jóvoltából elérhető címerkönyv valamelyik kötetére (Wappenbuch der Oesterreichisen Monarchie) mutat.

Az utóbbi önállóan is nézegethető: 

https://opacplus.bsb-muenchen.de/metaopac/search.do?methodToCall=volumeSearch&dbIdentifier=100&forward=success&catKey=9706549&isPeriodical=N

 

Előzmény: zsotii (12835)
zsotii Creative Commons License 2014.02.02 0 0 12835

Így folytatódik: oreque hiante, gladium incurvum evaginatum gestare, quum dextro pede raptare (v. rupture), sinistro vero caput hominis a trunco abscissum capillotenus ferre, quasi victoriam de hosti reportati conspicitur.

Amit én úgy fordítottam, hogy: Nyitott szájjal, kivont, hajlított kardot visel, amit a jobb lábával megragad, a balban pedig a törzséről levágott emberi fejet hajánál fogva visz, mely mint az ellenség feletti győzelem szimbóluma látható. 

A pajzs kék színű, további színek nincsenek közölve. 

Mivel más tippem nincs, én elfogadnám a leonis-t, de a leonis dimidii-ben mind a kettő genitivus, ami akkor az oroszlánnak a felének, nem?

 

 

Előzmény: skoumi (12833)
karancsijudit Creative Commons License 2014.02.02 0 0 12834

meglátszik, hogy nem vagyok járatos az elszakított országrészek területén végzett kutatásban :) Ma egy volt Moson megyei település után kutattam a FS-ön és és bár sajnos Moson vármegyéből rém kevés adat áll rendelkezésre, örömmel fedeztem fel Köpcsény  anyakönyveit 1920-ig (1920 után Kittsee, Burgenland). És bár nekem egy 1922-es adatra lenne nagyon nagy szükségem, átlapozom ezeket az anyakönyveket is, hátha találok egyéb információkat.

Szóval, nem gondoltam abba bele, pedig tudtam és a város történelménél olvastam is, hogy ugye anno ez egy magyar (vagyis Mo-n fekvő) település volt :)

Előzmény: karancsijudit (12800)
skoumi Creative Commons License 2014.02.02 0 0 12833

megadnád a címerleírásból mindazt, ami kiolvasható? tehát a korábbiakban vázoltak mellett mi van még a címerben, ill milyen színek?

 

Előzmény: zsotii (12825)
2xkiss Creative Commons License 2014.02.02 0 0 12832

Szia Adri! Van néhány új nevem, de a tieid is érdekelnének esetleg. Ha gondolod, keress

meg! ( kisstakta@freemail.hu) Üdv. István.

Előzmény: Madri89 (12772)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.02 0 0 12831

A szó végi betű nekem ugyanúgy néz ki mint a 'qualis' s betűje. (én is Leonis-nak olvasom). Esetleg egy heraldikai könyvben nézd meg, hogy milyen címerállatok jöhetnek szóba.

Előzmény: zsotii (12815)
Prelleg Creative Commons License 2014.02.02 0 0 12830

+ lehetőség van levéltárak közötti kölcsönzésre is (lásd: gyakori kérdések, kutatás, 7. pont, de valószínűleg ezért kell fizetni egy bizonyos összeget).

Előzmény: Botchla (12826)
firmin Creative Commons License 2014.02.02 0 0 12829
Előzmény: Botchla (12826)
szinisa1 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 12828

Bács megyeit az a Kalocsai levéltár gondozásában lévő honlapon: www.asztrik.hu  kb. 3000 Ft/hó és ha jól tudom van hasonló szolgáltatás már a Győri egyházmegyénél is

Előzmény: Botchla (12826)
Daringer Creative Commons License 2014.02.01 0 0 12827

Körösnagyharsány, Magyarhomorogon, Körösszakál valaki nem kutatta a Tóth, Juhász,Tarsoly, Csibi , Gyulai családokat?

Botchla Creative Commons License 2014.02.01 0 0 12826

Lehet-e valahol egyházi anyakönyveket nézegetni a Lángliliom utcán kívül az interneten vagy könnyebben elérhető helyen?

zsotii Creative Commons License 2014.01.31 0 0 12825

Hogyne, még a fejedelem kancellárja, a tanúk, sőt a másoló írnok neve is ott van, de ez nem sokat segít, mivel az adományos teljesen előzmények nélküli a genealógiai irodalomban. Nagy Iván ugyan közöl egy családfát, de az egyrészt nyomdahibás, másrészt fiágon kihalt ágát vezeti le a családnak, tehát részben más családnév alatt. Címerleírás nincs, tehát ez az egyetlen forrás. Az egész szöveg elejétől a végéig megvan, kivétel a címerleírásnak ez az igen lényeges szava. 

Előzmény: skoumi (12816)
zerfer Creative Commons License 2014.01.31 0 0 12824

Itt (a lap közepe táján) megtalálod az összes hivatalos helységnévtárat, még helyet sem kér: http://konyvtar.ksh.hu/index.php?s=kb_statisztika

(nekem megvan az eredeti 13-as kiadás, háááát nem szeretném ha rám esne, akkora...)

Előzmény: PásztorAtti (12823)
PásztorAtti Creative Commons License 2014.01.31 0 0 12823

Nagy hála!!!!!

Előzmény: zerfer (12822)
zerfer Creative Commons License 2014.01.31 0 0 12822

az 1913-as helységnévtár szerint Ócsanálos Újcsanálos része, és az utóbbiban volt polgári anyakönyvezés. Az egyháziak Gesztelyen voltak.

 

Előzmény: PásztorAtti (12821)
PásztorAtti Creative Commons License 2014.01.31 0 0 12821

Nem tudjátok véletlenül, hogy Ócsanálost hol anyakönyvezték a századelőn? Nem volt saját anyakönyve. Ongán nincs ilyen illetőségű lakosok bejegyzése.

zerfer Creative Commons License 2014.01.31 0 0 12820

 

Hát ha a kislányt nem Annának keresztelik, sosem jövök rá, hogy a vezetékneve August... :o)

PásztorAtti Creative Commons License 2014.01.31 0 0 12819

Valóban. Élvezem is a kutatást. Olyan buldogos. Persze a "szakmám" is ez. Ha rátalálok egy szálra nem engedem. :-)

Előzmény: zerfer (12808)
zerfer Creative Commons License 2014.01.31 0 0 12818

Ha katolikusok voltak a felmenők, akkor én Sajógalgócon kezdenék. 

Előzmény: Azima (12817)
Azima Creative Commons License 2014.01.31 0 0 12817

Üdv. Ismét egy kis segítségkéréssel fordulok a szakértőkhöz. Egyik rokon Sajó-Kaza (mai nevén Sajókaza)-n született, 1870-ben. Megnéztem a helységnévtárat ahol a köv bejegyzés van: Kaza (Sajó-)Borsod m. szendrei alsó j., rk, Galgóc, Edelény, Vadna. Kérdésem a következő lenne: Hol a legnagyobb esélyem megtalálni a szül. any. kivonatát? Sajókaza, Galgóc, Edelény vagy Vadna, esetleg Szendrő mikrofilmjei közt? Köszönöm előre is a tanácsokat!

skoumi Creative Commons License 2014.01.31 0 0 12816

esetleg a nemeslevél-átiraton van név, h melyik családról van szó?

Előzmény: zsotii (12815)
zsotii Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12815

Üdv, ha valaki tudna segíteni, megköszönném. A képen egy 1594-es, címeres nemeslevélről készült konventi átirat részlete, ami éppen a címerleírást veszi. Az ex qua és a dimidii közötti szóval akadt problémám, hogy mi is lehet az. A közvetlen szövegkörnyezet: „ (...) cuius ima pars coronam regiam pretiosis lapidibus ornatum sustinere visitur, ex qua (---) dimidii, qualis quantusque ab umbilico anterioribus omnibus suis partibus est (...)” Valamiféle állat képe, ami egy korona mögött növekvően látható. Állat lehet, mivel a továbbiakban úgy folytatódik, hogy mi van a bal, mi van a jobb lábában (mancsában). Íráskép alapján: első betű nagy A, tovább: e,o,n,i,s, esetleg elsőnek nagy L, és a végén az i talán e. De igazából talán a legbiztosabb a szóvégi s:) A Leonis-t tudtam kihozni, gondolom az nyelvtanilag nem jó. Tehát vajon milyen állatnak a fele látható a címerpajzson? Előre is köszönöm, ha bárki bármit tud ez ügyben is segíteni! 

Botchla Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12814
zerfer Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12813

A MACSE-nél találsz ha nem is cseh, de szlovák szótárat, ami segíthet: (http://www.macse.org/society/szlovakszotar.php)

 

(A Google fordító nem tökéletes, nekem a "circulator" szóra "házalót" javasolt, holott a saját eszemmel is rájöhettem volna, hogy "erdőkerülő"-ről van szó [amit családi hagyományból amúgy is tudtam])

Előzmény: Botchla (12809)
skoumi Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12812

persze, de akkor meg elvész a kutatás varázsa :)

15 éve még ennyi se volt - mehettél volna Prágába, körbejárni a plébániákat, vagy a levéltárban nyálazni a könyvek lapjait.

ne legyél telhetetlen :P

Előzmény: Botchla (12810)
skoumi Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12811

amit tudsz, az már jó :) kiindulási alapnak

 

ami kevésbé jó, hogy nekem nem sikerült behívnom Prága anyakönyveit az actapublica-n :( Te máshol találtad meg ezeket?

 

viszont, ha cseh, akkor a név normál latin betűkkel van írva - a körítésben meg tudok segíteni, meg talán még más is itt a fórumon

 

a házasság általában "oddaní" néven fut.

Előzmény: Botchla (12809)
Botchla Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12810

Hát de igen, nem marad más mint egyenként végigzongorázni a plébániákat...

nem értem miért nincsenek indexelve a dolgok mint kis hazánkat érintőleg, sokkal egyszerűbb lenne

Botchla Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12809

Németek voltak, az egyiknek nem tipikus neve van, viszonylag ritka. Csak átutazóban voltak Prágában, mert a fiúk aztán Baden-nem született, a következő gyerekük meg a Felvidéken.

Vajon melyik plébánia lehet? Rengeteg van, ráadásul nem találom külön a házasságkötési anyakönyveket, csak keresztelésit.

Ill. 1871-ban vagyunk és ahogy elnézem sok a cseh szó az anyakönyvekben, amit nem tudok elolvasni.

Ami tudok az a házasság napra pontos dátuma, hogy Prága és a felmenőim nevét pontosan.

Előzmény: skoumi (12807)
zerfer Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12808

Tkp. lényegtelen, hogy az ak.veztő ismerte őket vagy sem, sokkal több adatod nem lenne. Viszont az már nagy eredmény, ha a szülők nevét megtaláltad. akkor el tudsz indulni visszafelé tapogatózni... Miskolcon házasodtak? vagy a környéken? több gyerek volt? stb.

(persze ha Kiss v. Nagy a családnév, akkor nagyon nehéz)

Nem mondom, hogy egyszerű, de az ilyen keresgélés a legélvezetesebb, egy igazi sokismeretlenes egyenlet... :o)

 

Előzmény: PásztorAtti (12806)
skoumi Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12807

Mit jelent az "olvashatatlanok számomra"? Nem tudod elolvasni a régi német folyóírást, vagy németül sem beszélsz?

 

Csak mert ha németül beszélsz, vannak német családkutató fórumok - pl. az ahnenforschung.net - ahol tudsz keresgéni szavakra, a megfelelő alfórumokban, így esetleg választ találsz a kérdésedre. Ha nem, még mindig tudsz kérdezni, és jó esetben választ is kapsz.

 

Prága - nem akarlak elkeseríteni, de ilyenkor végig kell nyálazni az összes plébániát, amíg találatra nem bukkansz... Ha van ismert éved, akkor azzal (a körül) kezdd el nézegetni. Ha tömegneved van (tömegneved van? :) ) akkor se állj meg egy találatnál, mert lehet, hogy nem ő az, és másik plébánián is kereszteltek ugyanazon évben ugyanolyan nevű gyereket, csak más szülőkkel... Hogy melyik lesz a megfelelő ilyen esetben, az megint jó kérdés :)

Előzmény: Botchla (12803)
PásztorAtti Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12806

Igen, köszi. A szülők neve meg is van, csak adatok nincsenek hozzá. (megjegyzésben ez áll: az anyakönyvvezető által személyesen ismert)

Előzmény: vörösvári (12805)
vörösvári Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12805

A polgármesteri hivatal anyakönyvi osztályán voltál már ? A nagyszüleid házasságát megtaláltad már ?

Előzmény: PásztorAtti (12804)
PásztorAtti Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12804

Nagyon szép napot kívánok mindenkinek!

Nagy figyelemmel olvasom az itteni dolgokat évek óta és el is lesem a hasznos tippeket. Most azonban elakadtam. Sajnos elég korán. Édesanyám édesanyja nagyon korán, 1954.-ben meghalt. Miskolcon az un. Deszka temetőbe temették. Ez azóta már lakótelep. Kerestem a miskolci temetkezést, de az általam megadott adatokkal nem találtak elhunytat. A probléma az, hogy nagyapám nagyanyám halála után újra nősült és a korábbi házasságból fennmaradt iratokat jól eldugta. A mostoha nagyanyám nagyapám halála után pedig mindent el is égetett. Semmi nem maradt. Van valakinek egy jó tippje, hogyan mehetnék tovább? (A másik ágon 1813-nál tartok, tehát nem az első lépésnél akadtam el.) Köszönöm a segítséget!

Botchla Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12803

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy sok ősöm származása külföldre nyúlik vissza és elakadtam. Tirol-ban, Langtaufers-ben születtek és Württembergben, de egyik sincs fent a familysearch-ön se indexelve, se kép formájában. Ennyire "el van maradva" a német és osztrák területek anyakönyveinek feltöltése a magyarhoz képest vagy a tartományi jogszabályok nehezítik meg a feltöltést? Ezekről az ősökről semmit sem találok már az 1850-es évektől kezdve, holott magyar ősöket a legtöbb településen egyházi anyakönyvekben bőven tudok kutatni és indexelve is vannak a familysearch-ön. Kicsit érdekes, vagy én rontok el valamit?

Egy másik ősöm Prágában házasodott 1871-ben, tudom a konkrét idejét és a házasulók nevét is. A prágai anyakönyvek elvben fel vannak töltve mind képek formájában, de az a bökkenő, hogy számos plébánia volt és fogalmam sincs melyikben találhatóak meg, ráadásul maguk az anyakönyvek is olvashatatlanok számomra. 

Ilyen esetekben mi a teendő? Valaki tapasztaltabb tud tanácsot adni?

2xkiss Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12802

Apc (Heves) 1888?

Előzmény: karancsijudit (12799)
Botchla Creative Commons License 2014.01.30 0 0 12801

Sziasztok!

Tiszolcz Rimaszombati járásban lévő város állami anyakönyvei érdekelnének, mert egy komplett apai ágam ott született.

Vajon hozzá lehet-e férni a szlovákiai állami anyakönyvekhez? Tud ebben segíteni valaki?

karancsijudit Creative Commons License 2014.01.29 0 0 12800

Burgenland (Kittsee-Köpcsény) 1922-es anyakönyvei ügyében esetleg tud vki segíteni?

karancsijudit Creative Commons License 2014.01.29 0 0 12799

sziasztok, egyik ősöm, Sidi Mária után kutatok. Született kb 1880-90 között, valószínűleg Heves megyében, esetleg Pásztón v környékén. Ha vki találkozott a keresett névvel, kérem, keressen meg privát. Köszönöm.

zerfer Creative Commons License 2014.01.29 0 0 12798

Ez tényleg nagyon jó hír, legalább is a fővárosiaknak, mert vidéken/külföldön lakóknak nem jelent sok segítséget.

Mintha nem vennék észre valakik, hogy a XXI. században élünk...

Akár azt is elfogadnám, hogy pénzt kérnek a hozzáférésért, szigorú regisztrációval, egyebekkel, akárhogy.

De bízzunk abban, hogy ez csak a kezdő lépés a jó irányba! :o)

 

 

Előzmény: rkyra (12797)
rkyra Creative Commons License 2014.01.29 0 0 12797

Rég voltam már a Lángliliom utcában, de ez örömteli hír:

 http://www.mnl.gov.hu/elektronikus_leveltar/digitalizalt_anyakonyvek.html

 

 

skoumi Creative Commons License 2014.01.29 0 0 12796

Kérsz írásos engedélyt az Ukrán Állami Levéltártól.

 

Egyébként biztos vagy benne, hogy pont az a 4 db görög katolikus házassági szerződés, vagy valamelyike érdekes számodra, ami a címsor alapján digitalizálva van a mormonoknál?

Én ennél többet nem találtam Munkács vonatkozásban FS-ön.

 

(de ha privátban megírod, mit keresel, lehet, hogy tudok segíteni - minimum annyival, hogy létezik-e a keresett anyag, vagy nem)

Előzmény: Alexander Demeter (12795)
Alexander Demeter Creative Commons License 2014.01.29 0 0 12795

Fönn vannak a FS-n ukrajnai adatok is, Munkácsról is van valami.

De ezt írja ki, akkor is, ha bejelentkezek:

 

All rights reserved. Neither this image nor any part of it may be reproduced, stored in a retrieval system or transmitted in any form, electronic or otherwise, without written permission of the Central State Historical Archives of Ukraine.

 

Van valakinek ötlete, hogyan is lehet hozzáférni mégis?

Bódi Dániel Creative Commons License 2014.01.27 0 0 12794

Értem, és köszönöm! Hát lehet , h személyesen kellene valahogy megoldani :) De lehet kérek egy ár ajánlatot :D

Előzmény: cecilke (12792)
Bircu Creative Commons License 2014.01.27 0 0 12793

Köszönöm a segítséget, meg is találtam . Rengeteg érdekkességet olvastam belőle a nevekkel kapcsolatban. Sőt ebből tudtam meg azt is hogy a Kapos folyó hogyan kapta a nevét. Nagyon jó hogy hozzá lehet férni ilyen írásokhoz !

Előzmény: m_andi (12784)
cecilke Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12792

Tavaly amikor érdeklődtem, ezt írták:

 

Köszönettel vettük érdeklődését a nálunk őrzött iratanyaggal és a kutatás feltételeivel kapcsolatban. Az Ön által keresett tárgyban a Személyzeti ügyek gyűjteményes iratai (rangsortáblázatok, szolgálati táblázatok), a MÁV igazgatóságok ügyiratai, valamint vasúti almanachok és a MÁV Hivatalos lap évfolyamai jönnek szóba.

Lehetőség van irattárunkban személyes kutatásra vagy kutatási megbízás adására a Központi Irattár részére díjazás ellenében.  

Személyes kutatás esetén az irattárhasználat évi egyszeri díja 1600 Ft (diákoknak, nyugdíjasoknak 800 Ft).

Kutatási megbízás adása esetén előzetesen kalkulációt végzünk a szükséges időmennyiségről, ezt ajánlatban közöljük. Ha elfogadja az ajánlatot, 1500 Ft+ÁFA/munkaóra díjért tudjuk vállalni a kutatás elvégzését.

A kutatás végén egy listát küldünk a talált iratokról, amelyből kiválaszthatja, hogy melyikről kér másolatot. Az iratokról a szkennelt másolatok díja 1980 Ft+ÁFA/m2 (kb. 150 Ft/A4 oldal).

 

Elérhetőségünket, szolgáltatásaink díjait és nyitvatartásunkat megtalálja honlapunkon (http://www.mavintezet.hu/leveltar_hu).

Előzmény: Bódi Dániel (12778)
Prelleg Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12791

Részlet Horváth Mária: Furir szavunk történetéhez c. tanulmányából (Megjelent: Magyar nyelv. 55. kötet, Budapest Akadémiai Kiadó,  1959.): http://books.google.hu/books?id=iN3VAAAAMAAJ&q=fourerius&dq=fourerius&hl=hu&sa=X&ei=hmTlUqT9EqSoywOX_IDABA&ved=0CDIQ6AEwATgU

Előzmény: Prelleg (12790)
Prelleg Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12790

Alexander Demeter: mégsem szállásmester http://www.kislexikon.hu/furir.html

kerub: Igen érdekes, bár azt hiszem tipikus temetőtörténet. De Budatétény még mindig jobban járt mint Rákoskeresztúr, ahol nem csak a temető, de a település nagy része is szanálva lett. Furcsa, hogy eltünedeznek a régi temetői nyilvántartások, pedig nagyon sok értékes információhoz juthatnának belőle a családfakutatók és helytörténészek.

numismaticcollector: Az 1854. évre másodízben összeírt nagyszőllősi járásbeli hadkötelezettek listája szerint Kiskuppányban lakott egy bizonyos Pribus Péter, aki 1830-ban született, görög katolikus volt, gazdálkodó, az összeírás idején nőtlen és testi hibája nem volt.

Aranytomi: Nem vagyok jártas ebben a korszakban, de ha nemes család(ok)ról van szó, akkor van rá esély, hogy a korábbi időszakra is találj információkat a családról. Ha nem akkor maradnak az összeírások, urbáriumok stb.

DZA242: A Századunk névváltoztatásai: Helytartósági és miniszteri engedélylyel megváltoztatott nevek gyűjteménye 1800-1893. című könyvben nem szerepel az Andaróczki név. Nagyon ritka lehet, sehol sem találtam róla infót. Nem lehet, hogy az Andróczki név módosult valahogyan?

noir123: szerintem igen

A MyHeritage hírlevele szerint néhány DNS teszt fajta most olcsóbb lett.

Alexander Demeter Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12789

Hmmm

 

Kezdek belenyugodni a "szállásmester"-be.

Előzmény: Alexander Demeter (12788)
Alexander Demeter Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12788

Végül is lehetséges.

Itt egy nominativusos példa:

 

Előzmény: Prelleg (12787)
Prelleg Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12787

Skoumihoz hasonlóan és is fourerii-nek olvastam, és itt említést tesznek "udvari fourér"-okról, illetve egy "udvari fő foruér"-ról is. Ha jól néztem meg, akkor a szállásmester németül Fourier. Csak tipp és igaz, hogy egy 'i' betűvel több van benne mint kellene, de mivel a hadseregben is van szállásmester, szerintem róla lesz szó.   

Előzmény: Alexander Demeter (12786)
Alexander Demeter Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12786

No igen. Ez genitivus, de nominativusban fonrerius, mint az az anyakönyv más bejegyzésében jól olvashatóan szerepel.

Sajnos az arra vonatkozó linket elveszítettem, de ott is a Regimen Crisiensis "fonrerius"-a az illető. Sajnos jól olvashatóan.

Előzmény: skoumi (12785)
skoumi Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12785

2. sor vége és 3. sor eleje, elválasztott szó. én amúgy fourerii-nek olvasom, de túrót nem találtam rá (mondjuk túl nagy intenzitással nem kerestem, ez is az igazság része :D )

Előzmény: andreas19 (12782)
m_andi Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12784

A Török, Német(h), Horvát(h) stb. vezetékneveket inkább egy ilyen származású ősre szokták visszavezetni

Nekem is van Török nevű ősöm (Kőteleken), vagyis az FS-en így szerepel, a lánya halálozási bejegyzésében pedig Törő-ként. De ilyen nevet nem találtam sehol, tovább nem jutottam, így valószínűleg marad egyenlőre a Török név...

 

De ajánlom, hogy keresőbe írd be, hogy családnevek jelentése, eredete, kiad egy rakás lehetőséget, és sok könyv fent van erről a témáról a neten. Az ilyen gyakori nevekről meg pláne sok mindent találni.

Előzmény: Bircu (12776)
Bódi Dániel Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12783

Köszönöm, próbáltam, de semmit nem találtam az "ügyről" amit keresek! De még próbálkozom! :)

Előzmény: kerub (12779)
andreas19 Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12782

Aláhúznád? Nem látom. :(

Előzmény: Alexander Demeter (12780)
skoumi Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12781

az nincs (nekem). de katonáék környékén kell keresni a további szöveg szerint.

keress még gyereket, hátha ott másképp, esetleg érthetőbb nyelven írták le :)

Előzmény: Alexander Demeter (12780)
Alexander Demeter Creative Commons License 2014.01.26 0 0 12780

Itt lenne egy foglalkozás: fonrerius.

 

Van valakinek fogalma, hogy mit is takar?

 

       

kerub Creative Commons License 2014.01.25 0 0 12779

Itt a "Közös keresőben" a MÁV 16000 találatot hoz nézz bele!

Előzmény: Bódi Dániel (12778)
Bódi Dániel Creative Commons License 2014.01.25 0 0 12778

Tisztelt kutatók! szeretném megkérdezni, hogy valaki tud-e infót adni a pesti Máv Levéltárban történő kutatásról? Esetleg valaki nem megy mostanság oda kutatni? 

2xkiss Creative Commons License 2014.01.24 0 0 12777

Ha konkrét családnevek jelentésére, eredetére vagy kíváncsi, akkor itt az index fórumon a  Nevek, családnevek magyarul topikot tudom neked ajánlani. Ott vannak, akik nagyon értenek ehhez a témához.

 

Kérdésedre pedig csak a véleményemet tudom leírni. Én úgy gondolom, hogy azt teljesen kizárhatjuk , hogy egy földbirtokos saját nevét adta volna az embereinek, még ha azok belsőbb szolgálattevői is voltak. Nekem is van Török a családomban, tőled

300 km-re. Nem ritka név. Inkább véletlen egybeesés lehet esetedben is.

 

A Pap, Püspök, Herceg, Király, Császár, Gróf, Báró, stb. típusú családnevek egy részének keletkezésére szokták azt a magyarázatot adni, hogy valamikor a nevet  kapó ős ilyen személynek szolgált.

Persze, ezeknél a neveknél is lehetett más motivációja a névadásnak.  

 

 

Előzmény: Bircu (12776)
Bircu Creative Commons License 2014.01.24 0 0 12776

Természetesen ugy haladok ,máshogy nem is tudnék !

 

Lenne agy kérdésem ,de lehet hogy nagyon messze van a valóságtól, de nem szégyenlem ha még sok dologban tudatlan vagyok ,bízom benne van aki jártasabb a történelmben,család név eredetben.

 

Van annak realítása hogy az adott területen lévő tulajdonos,föld birtokos, gróf,báró, vagy még régebben élő vezér vagy bármilyen hatalommal bíró személy az őt  körülvevő zselléreket,cselédeket, földműveseket ,szolgálokat stb.... a saját embereit az uraság családnevével látták el hogy ezáltal tudják melyikük az ő csapatuk ? 

 

Azt vettem észre az általm keresett családokban hogy érdekes módon az a vezeték nevük mint a településen megfordult tulajdonosé . És sok családot hivnak így ,és nem rokonaik egymásnak,ilyen pl Hetesen voltak birtokai Török Ignácnak az én egyik mamám aki Hetesi lány volt szintén Török családnevet viselt . De nem ő az egyetlen ilyen az én esetenben. 

 

Erről tudna valaki nekem bővebb felvilágosítást adni,hogy jól gondolom én ezt ,vagy butaság az egész felvetés?

Előzmény: 2xkiss (12775)
2xkiss Creative Commons License 2014.01.23 0 0 12775

Ha az 1700-as évek eleje-közepe az az idő, ami téged érdekel, akkor jelentős népmozgás volt az országban, nem csak a határokon túlról, hanem az országon belül is.

Én más tájegységek változásait ismerem részletesebben, a Dunántúlét kevésbé. De ott is hasonló lehetett a helyzet. Sok "puszta" , -  elnéptelenedett falu volt az országban, amit ahogy gondoltad is, a bírtokosa - a földesura telepített újra. Hozott ide embereket vagy a saját máshol lévő birtokáról, vagy inkább különféle kedvezményekkel -bárhonnan- hívott letelepedőket. Erről tényleg a " hely történetéből" , -helytörténeti tanulmányokból tudhatsz meg többet.  Ha szerencséd van, akkor már valaki feldolgozta a téged érdeklő település(ek) korabeli eseményeit, és konkrét adatokat- neveket találsz. Ha ilyen kész anyag nincs, akkor aprólékosabb a kutatás. Szerződések, névsorok stb. lehetnek a betelepülőkről. Elég jelentős szerepe lehetett a vallásnak is a letelepedésnél. 

 

Azt viszont nem értem, hogy akarod így kiszűrni az ősödet? Hát nem visszafelé haladsz, az ismert adatokból kutatva, az időben távolabbiak felé?

 

Előzmény: Bircu (12774)
Bircu Creative Commons License 2014.01.23 0 0 12774

Köszönöm a segítségedet, és a "velem együtt gondolkozást " Ahogy a másik segítőmnek is irtam kezd tisztulni a kép, legalábbis ugy gondolom. Tegnap beleolvastam egy Somogy vármegyét leíró könyvbe és ott Sántosról is van leírás ,ami azt mondja hogy ez egy puszta volt a kezdetekkor és ezért ugy gondolom hogy a "gazdájuk " miatt érkeztek ide az ott élők. És én arra gondoltam hogy előfordulhat e az a lehetőség ,mivel ismerem a földesúr nevét ,hogy az ő vonalát kéne megnézni hogy ő /ők/ honnét kerültek a településre.Mert elképzelhető hogy ő hozta magával a dolgozóit a Sántosra  ? Vagy ez nem így ment abban az időben?

 

Ami az FS en Kaposvárt ír az szinte biztos hogy az Füred ami Kaposvár melletti falú jelenleg is. És tulajdonképpen az általam eddig felelt ősök ebben a vonalban mozogtak Hetes Füred Toponár Szentjakab Sántos. Ezeket az anykönyv másolatokat kell ezekszerint mind átnéznem az 1700 as évek elejétől hogy ki tudjam szűrni az én Bárány Ős apám vonalát.

Előzmény: 2xkiss (12768)
Bircu Creative Commons License 2014.01.23 0 0 12773

Köszönöm így már értem, kezd tisztulni a kép, pláne azért is mivel a kérdéses település Szentbalázs nem az ő lakhejük csak "egyházi központ " mivel ők a szomszédos Sántoson éltek , ergo a pap nem biztos hogy nagy figyelmet fordított a szomszéd faluból érkező emberekre. Pláne úgy ha népes familia volt össze is keverhette őket,mint ahogy nekem se tiszta hogy melyik Bárány az én "Bárányom " Ki kell vizsgálnom a levéltárban az összes eshetőséget és akkor talán a rostán fenn akad az én párom. Köszönöm a magyarázatot !  

Előzmény: szinisa1 (12763)
Madri89 Creative Commons License 2014.01.23 0 0 12772

Szia István!

Én most kezdem átnézni a FS mindszenti anyakönyveit. Az említett nevek alapján úgy látszik nincs közös felmenő, de ha bármiben segíthetek csak szóljatok... Sok sikert a kutatáshoz. Üdv: Adri

Előzmény: 2xkiss (12770)
szinisa1 Creative Commons License 2014.01.23 0 0 12771

Köszönöm ez hasznos volt! Ez tényleg még nagyobb bizonyosságot ad! Lecsekkoltam tényleg ugyanazok a keresztszülők!

Előzmény: skoumi (12766)
2xkiss Creative Commons License 2014.01.23 0 0 12770

Szia Madri89!

 

Kutatásnak még nem nevezném, de a párom érintettsége miatt  keresgetünk

Mindszenten. Több népes család egy-egy ágát is megcsíptük, lesz még mit kibogozni.

Van köze némely Szabó, Tóth, Hasznos, Huszka, Tatár, Deák, Sebestyén, Szentei, Szakály, Varga családhoz. Egyenlőre itt tartunk. Túl a Tiszán neki még nincs feltárt érdekeltsége. Pontosabban van, de feljebb, 'Félegyházán.

Sok sikert neked! üdv.  István

Előzmény: Madri89 (12709)
skoumi Creative Commons License 2014.01.23 0 0 12769

Egyelőre úgy tűnik, hogy csak az illetékes horvát levéltárban.

Előzmény: Daringer (12767)
2xkiss Creative Commons License 2014.01.23 0 0 12768

Csak megpróbáltam veled gondolkodni, s lehet, hogy nem segít semmit amit leírok.

Én csak az FS. adataiba néztem bele, s ez vsz. kevesebb, mint ahol te kutatsz.

 

Szentbalázs r.kat. anyakönyve itt csak 1744-el kezdődik. Korai Pethő apa van 3, anyaként pedig kettő. Ez alapján én népes, helyieknek gondolom őket. 

 

Ellenben a korai Bárány család férfi ágon az első 15 évben csak az általad hozott István az 1754. és 1760. évi születésekkel. Anyaként van egy Éva 1749-ből. Esetleg István nővére? /Szuli Georgio/ Van még egy Bárány Anna és Catherina. Mivel első gyerekük 1763 (itt) és 1768, ha István rokonai, akkor esetleg húgai.  

 

Helena Petö:  Az 1752-es kérdéses születés előtt szül helyben :1748, 1751, 1753.

A 3 szülés 3 eltérő nevű férfitól, és ha az adatok jók, ennek több magyarázata lehet.

 

Itt csatlakoznék a többiek véleményéhez, az 1752-es Helena elírás lehet, a Susanna

helyett. ( Vagy fordítva is lehet, de akkor min. két Helena van!)

1-2 gyermekesek pedig vannak, még ha nem is az a jellemző. Nekem volt rá példám, igaz egy ágon, hogy 150 évig mindig csak 1-2 gyerek volt, míg a többinél sok.

 

Ha nincs korábbi fennmaradt anyakönyv a fent írtnál, és ha helyi a szülőpárod, akkor

természetes, hogy nem találod őket, mert korábban születtek mint ahogy az anyakönyvezés indul. (megmaradt)

 

A FS. katholikusok között pedig országosan is csak néhány Barany Stephanus , és Petö Susanna (Helena?) van,  aki nálad korban megfelelő. Attól is függ, hogy mindkét születést figyelembe veszed-e. 

 

A 3 fentebb emlegetett Bárány anya közül Katalinnak helyben lesz négy gyermeke.   

Évának 1749 helyben, 1757 Kaposvár, 1763 Mernye. Anna pedig már két gyerekkel jön ide 1759 és 62 Kaposvár, helyben 1768. ( Kujcsár Andreas)

 

Ha tényleg rokonok a helyi Bárányok, talán a migráció is lehet segítő adat.

 

Ha nem segítettem semmit, csak lépj túl rajta.  :)

 

Előzmény: Bircu (12750)
Daringer Creative Commons License 2014.01.23 0 0 12767

Kedves Kutatók!

Tudjátok, hogy hol találom meg Brosna-Brod anyakönyvi kivonatait. Horvátországi Bród-ban megtaláltam a házassági anyakönyvi kivonatot 1900. február 26-án (szülők), de anyakönyvi kivonatokat ebből az időből nem találok itt (1900-1906-is kellene).