Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2022.11.07 0 1 99719

Igen, az Ízörzök archivuma jó kiindulás lehet, végül is a település valamelyik tájegységbe esik.

Ezzel együtt én inkább tájegységekre keresnék, hogy ott miket főzöcskéznek (néprajz)

Előzmény: dulci_nea (99718)
dulci_nea Creative Commons License 2022.11.07 0 2 99718

Fogok egy térképet, és az Ízőrzőket átszerkeszteném. Ha lenne ilyen vágyam tájegységekre. 

Előzmény: kis_kiraly (99715)
Popenka Creative Commons License 2022.11.07 0 1 99717

A Well done tisztítószerek nekem nagyon beváltak a konyhában. A hideg zsíroldó nagyon hatékony, nagyon kiadós. Csak tessék betartani a biztonságot: kesztyű, szájmaszk, az meg úgyis van otthon újabban. :) Ha bőrödhöz ér, akár egy hígított csepp is, azonnal bő víz. Nem is használom a spriccelős flakont, illetve abból is csak csepegtetek szivacsra, ne szóródjon a levegőben. Nem szabad belélegezni.

Előzmény: nagypapi51 (99714)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.11.07 0 0 99716

Sztem komplett gyűjtést nem fogsz találni, üsd be a gugliba: tájegységek ételei, aztán lehet excel táblát készíteni.

Nehéz lesz, mert sok ételt az egész országban készítenek, esetleg más néven, és 1-2 csak ott használatos alapanyag cseréjével.

Mihez kell ez neked?

 

Előzmény: kis_kiraly (99715)
kis_kiraly Creative Commons License 2022.11.07 0 0 99715

Valaki tudna ajánlani egy forrást, amiben össze vannak írva egyes magyar tájegységek jellegzetes ételei (leves/második/sütik)?

Lehetőleg ingyenes és legyen fent a neten

 

Mondjuk az Ízőrzők weboldala egy jó példa lenne erre, csak ott tájegységekre nem lehet szűrni csak városokra.

Kb ilyen felosztásra gondoltam. Ez jó is lenne pedig, de ételek helyett/mellett elég sok a rizsa szöveg (konkrét receptekre max külön rákeresek, ha nincs odaírva az nem gáz)

nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.25 0 0 99714

Na még ez is...

Eddig úgy tudtam, hogy a 'well done' a beafsteak egy sütési fozata,

de nem, immáron brand is, nem is akárhol!

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.23 -8 0 99713

Itt valaki ajanlotta a lefagyasztast, en is ajanlanam ezt, en mar fagyasztottam le, de a leveleket külön a szaratol, a leveleket összevagtam csikra es ugy, a szarakat vekony kis karikakra, szoktam spenot levelekkel töltött levelesteszta tekercseket sütni, a spenothoz keverem ilyenkor be a bazsalikumot, a tekercsbe alul prezli, ra a spenot-bazsilikum (nem sok, 2 tekercshez kb  ket dionyi lefagyasztott), csirke mell vekony darabokat szoktam meg hirtelen megsütni, azt is a spenot tetejere, es szoktam meg mozeralla kuglikat köze tenni, kis szerecsendio es bors, be a sütöbe, hozza szosz es kesz.

Előzmény: homerx (99709)
joy Creative Commons License 2022.10.20 0 0 99712

Fagyasztani, szárítani is kiváló, mint a zöldzöld, zellerzöld, lestyánlevél is, de célszerű külön dobozolni, zacskózni!

Jó, ha egy pici tövet becserepezel, mert télen már drága a friss zöld!

Frissen: kisebb ág vég aprítva paradicsomsalátába savanyúságnak remek bármiféle húsos kajához.

/Fenyőmag helyett lazán pörkölt hámozott mogyoró (földi is lehet) megfelelő a pestohoz! :o)

Előzmény: homerx (99709)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.10.15 0 0 99711

genovai pesto? - ha van némi fenyőmag, parmezán, olívaolaj kéznél.

Előzmény: homerx (99709)
dulci_nea Creative Commons License 2022.10.15 0 0 99710

Fagyasztanám.

Vagy frissibe összedobni valami olaszos kaját. 

Előzmény: homerx (99709)
homerx Creative Commons License 2022.10.15 0 0 99709

van egy csokornyi bazsalikomom. mit kezdjek vele? szaritani gondolom nem jo, fagyasztani sem igazan... maholnap tonkremegy.

 

yüz karasi Creative Commons License 2022.09.16 0 0 99708

Évek óta főzöm a különféle száraztésztákat egyfajta módszerrel. Csak annyi vizet forralok amennyit a tészta fölvesz, Nincs főzővíz kiöntés, hidegvizes leöblítés. A víz fölforr 3 perc alatt, akkor beledobom a tésztát, megkeverem, mikor újra forr (kb 2 perc) megsózom, megkeverem, 5 perc  és kész. Akkor dobok rá egy darabka vajat, mégegyszer megkeverem. 10-12 perc.

Csimpolya Creative Commons License 2022.09.12 0 2 99707

Megpróbáltam, nem vált be. Maradok a régi módszernél. Ott állok mellette, amíg fő, és óvó szemekkel nézem. Időnként megkeverem, és ennyi. Azt a három percet csak-csak kibírom a tűzhely mellett.

Előzmény: joy (99706)
joy Creative Commons License 2022.09.12 0 0 99706

Akár az asszonykám hallanám!
Ő is egyszerre ezer dolgot csinál, de egyre sem figyel.
-"Elzártad a tüzet a kotla alatt?"
-"Igen, mert kifutott!"
-"Esetleg próbáld meg lefedés után elzárni, és úgy hagy békén!"...

:o)))

Előzmény: Csimpolya (99705)
Csimpolya Creative Commons License 2022.09.12 0 1 99705

Így igaz, nem is annyira az zavar, hogy esetleg nem fő meg, hanem az, hogy kifut, és hosszan pátyolgathatom a tűzhelyet utána. Ráadásul ha három-négy perc hosszú időt nyerek, akkor alighanem egy év alatt spórolok két zsömlére valót.

Előzmény: joy (99704)
joy Creative Commons License 2022.09.11 0 0 99704

A friss tésztának töredéknyi idő kell, hogy megfőjön, a száraznak kel a + 10-15'-nyi ázás.
Még akkor is, ha a tészta jó vastagra sikeredett.

Édes 1 milisre nyújtotta a tésztákat, a cérnametélt még vékonyabb volt -ráadásul még éjszaka száradt is letakarva, egyik nagynénim viszont jó vastagra hagyta, de a sparherdet nem zavargatta a rotyogó kotla.

Előzmény: Csimpolya (99700)
joy Creative Commons License 2022.09.11 0 0 99703

Erről van szó!
Ha a forró vízbe beleborítod a tésztát, megkavarod, hogy ne álljon össze, ne ragadjon le, megvárod, míg újra forr, megkavarod, fedőt teszel rá, és elzárod alatta a hőforrást, nem fut ki, de megfől, azonban félúton nem árt megkavarni!

A fedőrátétel-elzárás még az én abszolút 2balkezemmel is 5"-en belül megvan! Sparherden is könnyű lehúzni a tűz fölül.
:o)

Előzmény: Csimpolya (99698)
krnemarika Creative Commons License 2022.09.11 0 1 99702

A frissen gyúrt tésztára szerintem ez nem vonatkozik. Az egy perc alatt kész. Felforr, s máris lehet leszűrni. A boltban vásárolt tészták használati útmutatóján is a felforralás utáni "áztatás" javasolt.

Előzmény: Csimpolya (99700)
krnemarika Creative Commons License 2022.09.11 0 1 99701

A rizs alatt egy perc főzés után elzárod a gázt, fedővel letakarod, 10 perc eltelte után már puha.

Előzmény: H_G (99699)
Csimpolya Creative Commons License 2022.09.11 0 0 99700

Én sem merem megkockáztatni, nem azért gyúrtam-nyújtottam-vágtam a tésztát, hogy ne legyen ízletes a végeredmény.

Előzmény: H_G (99699)
H_G Creative Commons License 2022.09.11 0 0 99699

Az is kifut, ha a láng égve marad, de itt az a kisérlet lényege, hogy azonnal el kell zárni. Én biztos nem fogom kipróbálni, túlságosan bosszantó lenne félkeményen maradt tésztákat meg rizseket kibobálni.

 

Előzmény: Csimpolya (99698)
Csimpolya Creative Commons License 2022.09.11 0 0 99698

Lehet, hogy idáig nagyon elhibáztam valamit? Ha saját készítésű tésztát főzök, és a vízbe szórás után ráteszem a fedőt a lábasra, 30 másodpercen belül kifut. Könnyen lehet viszont, hogy ez száraztészta esetén működik.

Előzmény: joy (99697)
joy Creative Commons License 2022.09.11 0 0 99697

https://hvg.hu/tudomany/20220905_teszta_fozes_energia_viz_forras

Való igaz, sokat lehet takarékoskodni a főzési energiával, ha nem főzzük fölöslegesen a vizet!

- A forró vízbe a tészta, újraforráskor megkavarni, lefedni, és el lehet zárni a gázt.
- Ugyan ez igaz a rizsnél is, akár köretnek, akár tejberizsnek készítjük!
Külön igaz ez a vastag aljú nemesacél, és az öntöttvas edényekre!

A pörkölteknél félpuhulásig nem szabad fedőzni, hogy az istállószag elpárologjon!

sárkánygyümölcs Creative Commons License 2022.08.15 0 0 99696

Köszönöm az ötletet! (Én is több, mint 50 éve járok Füredre, -már gyermekként is -, és eddig a Halászkertben nem csalódtam, csak akkor egyszer.)

Előzmény: nagypapi51 (99695)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.08.15 0 0 99695

Ha egyszer messzebb is kalandoznátok, Vonyarcon a Bock Balaton, Keszthelyen a Tompos, Asópáhokon Az Én Anyósom a befutó.

(>50 éve járunk a tó körül, de halászlevet még sehol nem kockáztattuk meg)

Előzmény: sárkánygyümölcs (99694)
sárkánygyümölcs Creative Commons License 2022.08.15 0 0 99694

Örök hálám! :) Megnéztem, köszi!

Mi is a harcsa halászlét esszük. Nekem elég az az adag, amit a kis bográcsban kihoznak. :)

Alsóörsi grillteraszt is próbáltuk néhány éve.

Vászolyon többször átutaztunk, de a Zománcot még nem próbáltuk. Ígéretes a honlapjuk.

Előzmény: homerx (99693)
homerx Creative Commons License 2022.08.15 0 0 99693

bar nem ez a forum, de ajanlom a kornyekrol a kovetkezoket is: 1, 2, 3

Előzmény: sárkánygyümölcs (99692)
sárkánygyümölcs Creative Commons License 2022.08.15 0 0 99692

Belefér, persze. Köszönöm!

Előzmény: homerx (99691)
homerx Creative Commons License 2022.08.15 0 0 99691

esetleg csopak, vig molnar, ha belefer.

Előzmény: sárkánygyümölcs (99690)
sárkánygyümölcs Creative Commons License 2022.08.15 0 0 99690

Köszönöm! :)

Azt elfelejtettem írni, hogy a héten Balatonfüreden leszünk pár napot, azért ettünk volna ott halászlevet. :)

 

Előzmény: nagypapi51 (99689)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!