Keresés

Részletes keresés

Csikky Creative Commons License 2017.08.15 0 1 140706

Ecetes szart sosem főzök le, mert felesleges időt és energiát pazarolni vele, kiöntöm. Talán 2x fordult elő összesen nálam.

Előzmény: barkócza (140704)
tooni13 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140705

Mennyire ismeritek a des főzőket? Megéri befektetni egyre?

Természetesen motoros keverővel.

barkócza Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140704

Ha van "acetonos" (valójában etilacetátos) szag, akkor megecetesedett a cefre, és az már hiba. Az ecetesedést kell elkerülni. :)

Előzmény: Csikky (140701)
mili70 Creative Commons License 2017.08.15 0 1 140703

Többnyire :)

Előzmény: Csikky (140702)
Csikky Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140702

Igyekszem a vezéraroma határán elcsípni, többnyire össze szokott azért jönni! :)

Előzmény: Csikky (140701)
Csikky Creative Commons License 2017.08.15 -1 2 140701

Számomra az acetonos szag/iz nem elfogadható, igy, ha jelen van az elejébe, kidobom (elteszem vegyigyümi alszeszbe). Amint eltünik vágok.

Előzmény: pacsepa (140672)
Csikky Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140700

Szóval sem mondtam ilyet, vagy félre értettél valamit.

Előzmény: Jocó0423 (140686)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140699
:) "Eleg lenne felorankent ranezni" -Tegnapi napig en is igy velekedtem...ugyanis felgyurodott a sisakom alatt a szilikon tomites kb..3-5 cm darabon es nem vettem eszre mert pont takarasban volt.Alma cefre volt felteve es megcsordulas elott nem sokkal kifujta a gozos vizet...elaludt a gaz zsamoly langaja mert a sistergesre kaptam fel a fejemet a tavolbol...gaz meg jott szepen...meg jo hogy nem cigarettaval a szamban mentem lohalalaba a 3 oldalrol zart feltetom ala.... ( Szoval csak ovatosan az otthagyassal) Hamarosan be kell ruhaznom 1 egesbiztositos gaz zsamolyra:))
Előzmény: pacsepa (140697)
Bárk_i Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140698

Elég lenne fél óránként ránézni

Attól függ, mikor nézel rá 1/2 óránként?.Én még a középenél is szinte félig rajta tartom a szemem.:-)A többit meg ,meg se említsem.

Előzmény: pacsepa (140697)
pacsepa Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140697

Miért van az, hogy minden pálinkafőző mellett van egy kényelmes szék? :-D

 

Elég lenne fél óránként ránézni, mégis oda van szögezve az ember és elvarázsolja ahogy csurog a lé... A hóeséshez tudnám hasonlítani, azt is olyan jó nézni!

Előzmény: beetee (140695)
Figyelget Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140696

Semmi gond a főződdel. Sőt,ha azt nézzük, hogy negyed százados elmúlt már, még akár szép is. :)Pedig gondolom sok cefrét látott. 

Előzmény: jumz960 (140693)
beetee Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140695

Nincs mellé egy kényelmesebb foteled? ;)

Előzmény: jumz960 (140693)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140694

Nincs ezen bírálni való :)

Előzmény: jumz960 (140693)
jumz960 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140693

Lehet bírálni , de a főző 1990 óta üzemel..

 

jumz960 Creative Commons License 2017.08.15 0 1 140692

 

Dupla falu 50 l-es. Bodza cefrézés továbbra is érdekel, a sava borsa..

 

sogi01 Creative Commons License 2017.08.15 -1 1 140691

                                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (140631)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.14 0 1 140690

(lentről felfelé mozgat vagy fordítva?)

Ha a "hajócsavar" típusú keverőre gondolsz, akkor praktikusabb, ha az üstfenékre nyomja a folyadékot, mintha a fedő felé...

Előzmény: robituszin (140684)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.08.14 0 1 140689

A "fenékkaparós" keverők alacsony fordulatszámon üzemeltethetők. Főleg a leégés meggátlása a feladata. Az alacsony fordulat miatt kézzel is hajtható.

A folyadékkeverők a megfelelő hatékonyság érdekében magasabb fordulatszámon ( 250-500 rpm) üzemelnek.

Ennek megfelelően kell méretezni a tengelytömítést. Alacsony fordulat esetén elegendő a tengely felső részén egyszerű présszelence alkalmazása - hollandival szorítjuk rá a tengelyre a lágy tömítőanyagot.

Magasabb fordulatú keverő esetén célszerű, ha a keverőház beleér a töltetbe. Így a folyadék is segít a tömítésben. Felső szimmeringnek én szorítógyűrűs teflon tömítést használnék.

Előzmény: robituszin (140684)
tooni13 Creative Commons License 2017.08.14 0 0 140688

Sziasztok!

 

(Totál kezdőként, kérlek ne nézzetek le :D)

 

A vízzáras főző (DES100l) mitől totál biztonságos?

Nagyon örülnék, ha valaki részletesen bemutatná a vízzár fogalmát és biztonsági tényezőit!

 

Előre is köszi:))

Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.14 0 0 140687

Ez a rézszépség volt az első főzőm :)

Előzmény: endrepp (140685)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.14 0 0 140686

Drága barátom azt mond meg, hogy mi a fenének ámítanék itt valakit?

160 kg szilva 4 kg napfény! Pektinbontó, fajélesztő, élesztőtáp! 8-ik nap főzve!

Előzmény: Csikky (140655)
endrepp Creative Commons License 2017.08.14 0 0 140685

Klassz a finomító patronod is, fémnyomót kifosztottad? :)

Előzmény: Jocó0423 (140683)
robituszin Creative Commons License 2017.08.14 0 0 140684

Sziasztok.

 

A keverős főzőnél mi a legmegbízhatóbb tömítés a tengelynél?

A keverő sínnek  muszáj a fenék fölött lennie,vagy jó megoldás a lapátos ami keringeti a folyadékot az üstben.

Ha a lapátos megoldás is bevált, mindegy a forgásirány? (lentről felfelé mozgat vagy fordítva?)

 

Válaszokat előre is köszi.

Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.14 0 1 140683

No kérem megtörtént a finomítás is :)

Mivel csak 45 liter fér a szimpla tisztázó üstbe, így csak 30°-ra tudtam hígítani.

Kis híján 20 liter 67°-os középpárlatom lett, nagyon finom illatos. 40°-ig engedtem, utána már nem éreztem semmi jót.

Nagyon elégedett vagyok a kihozatallal, lesz minimum 25 liter finomságom :)

 

Figyelget Creative Commons License 2017.08.14 0 0 140682

Na hát, pláne! :)

Előzmény: endrepp (140681)
endrepp Creative Commons License 2017.08.14 0 0 140681

15 és 40% a két véglet, ami itt az elmúlt pár napban a hozzászólásokban közlésre került.

Előzmény: Figyelget (140679)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.14 0 0 140680

Mag nélkül főzött 40l. szilva cefre kabai támogatás nélkül is adhat 11l alszeszt.

Egy régebbi fejegyzésem szerint,   U .........  CM-mel indított mentes, 40l szilva 5% ig engedve adott 3,44hlf. alszeszt. Finomítás után lett közel 5 liter 50%-os pálinka.  A főzőm nyomásálló, a thumper miatt.

 

Kis matek, 100liter főzés előtt magról  leszűrt 8,8 hlf-os szilva cefre.

 

8,8*0,4=3,52

 

352/11=32   vagy,     350/14= 25         Ell. 14liter * 25 fokos = 350    350/100= 3,5hlf

 

Tehát a 11liter 32 fokos alszesz nem is sok, túlzás, szerintem.

 

Előzmény: Tulipán1985 (140640)
Figyelget Creative Commons License 2017.08.14 0 0 140679

Szerintem van. Pláne, ha kétely merül fel. Nem mindegy hogy 11 liter 20 fokos, vagy 25 fokos.Különben miként van értelme az összehasonlításnak? :)

Előzmény: Csikky (140671)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.14 0 0 140678

Akkor az elektromos kizárva, az három fázison 22 A. A háztartások 99 %-ában nem áll rendelkezésre ekkora teljesítmény. (A szokásos életvitelen felül.)

Előzmény: endrepp (140677)
endrepp Creative Commons License 2017.08.14 0 0 140677

Belegondoltam abba a 100l / 15kW-ba, az nem egy tipikus hobbi főző, megjegyzem a tied sem egy hobbi főző, ha egyszer meggondolod magad, kiválthatsz rá ipart, el kéne végezned egy OKJ-s pálinkafőző sulit. ;)

Előzmény: 1zsakkrumpli (140664)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!