Keresés

Részletes keresés

jbtoth Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6804

és látom van szépséges vörösbegyed is :))

 

Nálunk ma igazából nem volt nagy forgalom annak ellenére, hogy a környéken óriási fenyőpinty rajok vannak.

Jöttek, várakoztak a bodzán, majd idegesen elrepültek.

 

Viszont most este a rigók a teraszon randalíroznak, és szemezgetnek :)

Előzmény: drot (6800)
jbtoth férje Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6803

Operet,

 

OFF

 

Többféle képfeldolgozó szoftver is  létezik, de tudtommal mindegyik angolul kommunikál. Bár most a háttérből jbtoth azt mondja, hogy szerinte az ebben a műfajban csúcsnak számító Photoshopból van mégis magyar verzió. Neki ez napi munkaeszköz, de ő angolul használja.

 

A dolog azért bonyodalmas, mert a Photoshop drága szoftver, többe kerül mint a legtöbb digitális kamera és sokan ebben a hazában nem jogtisztán használják. Itt magadra vagy utalva, mert tippet nem adhatok. Én jogtisztén használok más szoftvereket is, de ezek a Nikon kép-fájljainak feldolgozására szolgálnak (Nikon Capture 4.4, DXO 3.5). A számtalan más egyéb szoftverhez nem nagyon értek.

 

A Veszprémi képeinek "továbbdolgozásához" használt alapműveletek (derítés, élesítés, vágás) némi türelemmel és szorgalommal elég könnyen megtanulhatóak, bár maga a szoftver nagyon bonyolult és nagyon sok más célra használható. (alapvetően grafikusoknak való)

 

A képfeldolgozásba azért érdemes az embernek magát beleásnia, mert a digitális fotográfia műfaja nem fog a fejünk fölül elmúlni, örökre itt marad, a képfeldolgozás, az utómunkálatok sok macerával járó, kényszerű feladatsorával együtt.

 

A képfeldolgozó szoftverek folyamatosan korszerűsödnek. A Photoshop szoftver megalkotója, az Adobe cég a napokban jelentette be a Lightroom nevő szoftverjét, amellyel kifejezetten a digitális fotósok igényeit célozták meg. A Photoshop, mint fentebb említettem, a grafikusok igényeire van kihegyezve. 

 

Üdv

jbtoth férje

Előzmény: operet (6797)
Kiskertész Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6802
Nálam már napok óta járnak az etetőre. Nem fogy az eleség. Pedig látom őket a környező fákon, bokrokon, meg rajokban repkedni, de nem jönnek enni:((
Thor Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6801
De helyes! Annyira bírom őket! :)))
Előzmény: Nembo (6798)
drot Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6800

Sziasztok!

 

Ma folyamatosan havazik, és hül az idő a szokásos forgalom helyreállt, bár mintha cinkék még többen lennének mint eddig,.

hflaokon Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6799

Kösz a bíztatást.

Ma csak meggyvágók jönnek, a cinkék teljesen eltüntek.

Előzmény: wadr (6796)
Nembo Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6798
Sziasztok!

Sikerült lekapnom a helyi áramszolgáltató kisegítőjét, amint éppen karbantartást végez a szemközti oszlopon:
harkaly1

harkaly2
operet Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6797

Jbtothférje!

Igazán mutatós a demonstrációd!!!!!!!!!!!:-))

Ehhez a munkálathoz milyen progit kell használni , ..és az bír-e magyarul tárgyalni az emberfiával vagy komolyabb angol tudást feltételez. éredekelne hogy egyszerföldi halandó is képes erre v csak elő képzettséggel megy.

Ma reggel letakaritottam a havat az etetők tányérjáról mert már türelmetlen volt a menzás brigád. érdekes hogy itt van a feyörigó a környéken látómezőn belül mégsem jön a szeretett almájára. viszont a többiek hatalmas rajokban hullámzanak az eleségre.

üdv: operet

Előzmény: jbtoth férje (6790)
wadr Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6796

Jó lesz ez!

 

Kísérletezz csak bátran és osszd meg velünk!

Előzmény: hflaokon (6795)
hflaokon Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6795

Üdv mindenkinek!

A mai képeket már az Olympus 1,7x-es telekonverterrel csináltam. Az idő borult, de kisérletezek.A képeken semmi módosítás nincs.

Házimozi Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6794

Sziasztok!

Ezt muszáj gyorsan elmesélnem! Az előbb az ablakban ácsorogtam az etető előtt és nézegettem, ahogy eszegetnek a madarak. És egyszer csak leszállt az erkélykorlátra egy gyönyörű süvöltő! Aztán még egy! És ő már ide is merészkedett az ablakpárkányra enni! Életemben először 20 cm-ről láttam egy ilyen szép madarat. Csak az ablaküveg és egy szúnyogháló választott el minket. Eddig még sosem jöttek az erkélyünkre süvöltők, csak a szemközti fákon láttam néhányat. Az a gyönyörű színű kerek pocak! Nagyon édi kis gömbőc madarak :)

wadr Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6793

Szia!

 

A Pentax-Hama párosítás egész jól működik, csak a fókuszálást kéne még javítanod!

Érdemes vele próbálkozni, mert az eredmény nagyon jó kép lehet!

 

A röppenős meggyvágód nagyon aranyos!

Előzmény: drot (6779)
wadr Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6792

Jó reggelt mindenkinek, és üdvözlet az új topiktársaknak!

 

Látom, nálatok ismét beköszöntött a tél és csúcsra járnak az etetők.

Sajna, nálunk ugyanaz a tél folytatódik, mint ami eddig volt! Picivel 0 fok fölött, párás, borongós szürke idő és esik az eső (miért nem hó?)!

 

Ennek megfelelően a madarak sem hancúroznak a kaja körül. Korán reggel, ahogy elkezd világosodni, megjönnek a cinkék és óvatosan csipegetnek, majd tovább állnak.

 

Később megjön a siserehad (fenyőpintyek-zöldikékkel keverve, és a verebek), kapkodva esznek és az első gyanús dologra fölröppennek. Tesznek egy kört, és vissza. Aztán huss, eltűnnek és az etetők magányosan várják az újjabb érkezést.

 

A kertekben is csönd van, mindenki elhúzódik az eső elől.

 

Veszpremi Creative Commons License 2006.02.26 0 0 6791
Az eredmény beszédes! Köszike! Csak most látom, hogy még több pinyt volt, mint gondoltam! Nem raktál rá néhányat? :D)))
Előzmény: jbtoth férje (6790)
jbtoth férje Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6790

Kedves Veszprémi,

 

Akkor itt volnának az utókezelt képek. Mindkettőt eredeti méretben kivilágosítva és szükebb kivágásokban is megcsináltam.

 

Nem szöszöltem sokat, csak derítettem a sötét tónusokat és egy kicsit élesítettem a képeket és szükebb kivágásokat is készítettem. Nyilván lehetett volna többet is foglalkozni velük, de a lényeg annak demonstrálása volt föbb vonalakban, hogy mit lehet elérni utómunkálatokkal. 

 

Üdv jbtoth férje  

 

 

Fenyőpintyek Veszprémiek udvarán (eredeti képkivágás derítve, élesítve)

 

 

Ugyanaz szűkebbre vágva, élesítve 

 

 

Madarak Veszprémiék etetőjén (eredeti képkivágás, derítve, élesítve)  

 

 

Ugyanaz szükebb kivágásban, élesítve

 

 

Az előző még szűkebb kivágásban...

Előzmény: jbtoth férje (6777)
hurkazsírosnápolyi Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6789
Igen, átfúrom és virágkötő vagy felületkezelt huzallal rögzítem.
15-20 perc alatt 40-45 dió kifúrható és felköthető a régi helyébe.
Az idén olyan 33-35 kila diót ettetem fel ezzel a módszerrel.
A tört diót, etetőbe bekeverem más magokkal, mert ha csak az van, akkor erősen pazarolnak.
Sok-sok dióval könnyen megelőzhető a bunyó, de még így is előferdül némi harcz.

Előzmény: Veszpremi (6787)
Házimozi Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6788
Lehet, hogy ismét megpróbálom az almát, de januárban hetekig próbálkoztam vele és senkinek sem kellett. Nálunk is csak febr. eleje óta van zsezse, eddig sosem láttunk. Cuki pici, szép piros fejjel meg minden, de én az eröszakossága miatt nem tudom hányadán álljak vele. A nála jóval nagyobb fajtáknak is nekiesnek (és egyedül, nem csapatban). Mindenesetre talpraesettek, nem maradnak éhen. Én viszont a csízekért irigyellek, én életemben először pár hete láttam egy példányt, aki vagy fél órán át ücsörgött egy ágon - de az az ág nem a mi lakásunk ablakánál volt...
Előzmény: öregdiák66 (6785)
Veszpremi Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6787

Jó az ötlet, de hogyan akasztod fel azt az apró fél diót, árfúrod? Én egy hálóban akasztok ki kb. 20-25 félig tört diót, és azon hetente talán 1-2szer látok cinkét, de többet nem.

Előzmény: hurkazsírosnápolyi (6784)
Házimozi Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6786

Nálunk szerencsére elég bátrak a cinkék, itt ugrabugrálnak a meggyvágók és a többi madár között. Mondjuk sokszor inkább túrót és kölest ettek ma, azokhoz a dobozokhoz pedig rajtuk kívűl csak csuszkák mennek, a meggyvágók, zöldikék és a fenyőpintyek csak szotyiztak. A kis zsezsék viszont iszonyú bátrak apró méretükhöz képest. Ők mindenhova odamerészkednek. Elég harcias egy fajta.

Szóval én ajánlom a cinkék visszacsábításához a külön helyre tett túrót, ill. kölest is, de meg kell hagyni, hogy az a féldiós kép olyan édes, hogy azt is tényleg érdemes kipróbálni.

A rigónkat meg nem értem. Lehet, hogy tényleg nem éhes, de akkor meg minek ugrál néha a maghéjak között és csipegeti a nemtudommit. Egyébként valószínüleg többször jön, mint látni szoktuk, mert sokszor a korlát alatt jön be az erkélyre, azt pedig ritkán vesszük észre. Az is lehet, hogy csak napközben is ellenőrzi a lakását. Szerencsére nem zavarja, hogy napközben ennyi albérlője van. A sárgarépa az egyedüli, amit nem próbáltunk még, úgyhogy köszönjük az ötletet. Mondjuk elég alapvető összekapcsolni a rigót a sárgarépával:"Edd meg szépen a répát, és majd úgy tudsz fütyülni, mint egy rigó" :) Na, az emlegetett "szamár" meg is érkezett, beugrott a fenyőjébe aludni. Na, akkor be kell húznom a függönyöket, mielőtt lámpát kapcsolok. Persze a fa előtt már fél órája behúztam, hogy ne ilyenkor ijesztgessem. Végre már nem jön olyan korán. Eddig mindig nagyon hamar be kellett sötétítenünk, ha lámpát akartunk gyújtani. Mikor fél ötkor lett sötét, már fél négykor itt volt. Most már talán nem félti annyira a helyét, hogy olyan gyorsan elfoglalja.

 

öregdiák66 Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6785

Nálam mindig van alma az etető alatt a földön. Néha napokig nem nyúlnak hozzá, máskor egyetlen nap alatt teljesen kicsípkedik és csak a héja marad meg. Még nem jöttem rá, hogy mi az oka.

 

Nálam is óriási volt a forgalom, és nagy örömömre állandósultak a csízek. Négy-öt egyed látható a tengelicek, fenyőpintyek, zöldikék tömegében. Irigyellek a zsezsékért.

Előzmény: Házimozi (6780)
hurkazsírosnápolyi Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6784
Próbáld meg a féldiót.
Nálam is nagy volt a virivári, amitől elmenekültek a cinkék, de többtucat, fára kiaggatott fél dióval sikerült vissza csábítani őket.


Előzmény: Veszpremi (6782)
hurkazsírosnápolyi Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6783
Próbáld meg a főtt tojást darabolva (csíkokra), esetleg keverj mellé szálasra reszelt sárgarépát. Az almát iyenkor lehet egészben, de kemény manuszok esetén vékony csíkra vágva, más kajával elkeverni és időnként 2-5 C hőmérsékleten "kiolvasztani". Egyébként a rigók és más madarak kedvelik a húsos csontokat is.
Előzmény: Házimozi (6775)
Veszpremi Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6782
Biztos fincsibb dolgokat talál a környéken :) Nálam is alig csípnek bele az almába, meg nem is nagyon vannak most errefelé rigók, bezzeg majd tavasszal, mikor "szántok-vetek", füvetnyirok, akkor majd jönnek. Ami a mi bánatunk, hogy a cinkék teljesen elpártoltak innen, biztos nem szeretik a nagy tömeget! :)
Előzmény: Házimozi (6780)
Thor Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6781
Akkor nem éhes. Hagyd annyiban.
Előzmény: Házimozi (6780)
Házimozi Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6780
Sajnos nem eszi meg az almát, már a legelején próbálkoztam vele - hozzá sem nyúlt. A főtt tojás sem jött be. Mint írtam, csak a dió, de akkor mindenki azt ette, és rengeteg fogyott. Egyelőre ez sajnos nem a mi anyagi helyzetünknek való...
Előzmény: Veszpremi (6776)
drot Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6779

Sziasztok!

 

A madarak is érezték már a havat 1-2napja! ez látszott a fogyasztáson :),

Ma csak most értem haza de a kerti etető üres volt az, ablakba pedig folyamatos forgalom van, a párom kirakott mindenféle földi jót vegyesen de nem nagy az érdeklődés (almák,  mogyoró  stb) de nem nagy az érdeklődés, a rigónk is inkább szotyizik -nem értem én ezt ,biztos hozzászokott mert almával nem voltak túltáplálva, és amit eddig kiraktam az is mind napokig érintetlen volt majd egyik nap eltünt nem az összes ami kint volt hanem csak egy-egy!?

Sajna a szuper fényképezőgépeket vissza kellet adnom úgyhogy újra a kisgépemmel gyakorlatoztam. Az utolsó kép a Penax S5z és egy áruházi HAMA kukker párosításával készült:) (a szakértők figyelmébe! ningy kivágva csak kicsinyítettem és egy autokontrasztot engedtem rá a photoshopba, kb. 8m ről ablak mögül csináltam.)  

Thor Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6778
Itt is hihetetlen tömeg van ma. Főleg meggyvágókból és fenyőpintyekből. Százával hemzsegnek a fán, és verik egymást rendesen az etetőben.
jbtoth férje Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6777

Kedves Veszprémi,

 

Ne aggódj, menni fog és amit felraktál abban több van, mint első ránézésre látszik! 

 

Általában a fényképezőgép és a telekonverterek körül forgolódunk, de talán ugyanilyen fontos a fotók szoftveres utómunkálata. A képek kiderítése, élesítése, a kivágással történő téma kiemelés.

 

Persze, a "Nagy Könyv" szerint lehetőleg mindent úgy kell fotózni, hogy ne kelljen utólag nagyítani és vagdosni. Csakhogy ez nem mindig megy, izgékony madaraknál meg főleg nem.

 

Például az általad felrakott négy madárkép közül látszik, hogy a felső kettőnek sötét a tónusa, s ez a világos háttér miatt van, ami becsapja a fényképezőgép automatikáját. Érdemesebb a gépen az expoziciót felfelé korrigálni ilyenkor (főleg havon szemezgető madaraknál) és akkor jobb, világosabb lesz az összhatás. Vagy képfeldolgozó szoftverrel kell utána állítani. Az első megoldás váltott képbeállításoknál macerás, mert újra és újra be kell állítani, az utóbbi praktikusabb, de kevésbé hatékony.  

 

Ha el tudod nekem e-mailben küldeni az első kettőt - külön-külön, minél nagyobb méretben, - de 2 megánál nem nagyobbat, mert akkor a rendszer torkán akad, akkor este, ha hazajöttünk, megdolgozom őket, hogy kiderüljön pontosan miről beszélek. 

 

Üdv

jbtoth férje

Előzmény: Veszpremi (6770)
Veszpremi Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6776
Almát.
Előzmény: Házimozi (6775)
Házimozi Creative Commons License 2006.02.25 0 0 6775

Tudna valaki segíteni abban, hogy mit adjak enni a rigónknak, akiről tegnap írtam? Néha napközben is eljön, és az erkély padlóján ugrál a halom szotyolahéj között. Az imént is ezt tette. Ilyenkor olyan gyorsan csipeget, mint a tyúkok szoktak, vagyis biztos nem az egy-két leszóródott ép magot töri fel. Talán nem tudja feltörni és csak az ottmaradt magdarabkákat eszi? Mert a szotyistálhoz ill. az asztalra szórt szotyihoz nem nyúl. Régebben főtt/sült húsdarabkákat is adtam neki (ezt ajánlották egy weboldalon), és azt valaki meg is ette, csak sosem láttam, hogy ki. Mindenesetre már egy jó ideje nem teszek ki húst, mert nem tudom, hogy jó e az énekesmadaraknak egy nagyobb állat húsa - hiszen ők gilisztát meg ilyesmit esznek hús gyanánt.

Egyébként most már egy csuszkát is láttam a kölesből falatozni, pedig már jó ideje kint van köles is nekik, de a csuszkák eddig csak szotyit és túrót ettek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!