Keresés

Részletes keresés

Astln!ng Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140750

Az veszélyes lehet ha egy kevés etilacetàt van benne?

Előzmény: barkócza (140747)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140749

Mesélj :)

Érdekel mert nekem még nem volt bajom vele, vagy csak nem tudok róla :)

Előzmény: rézmanó75 (140737)
barkócza Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140748

Bocs, igen, cloacked-nak igaza van, először azt kéne tisztázni, hogy mit hívsz acetonos illatnak.

Előzmény: Csikky (140743)
barkócza Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140747

Értem én, de azt is írod, hogy "acetonos" szagú az előpárlatod. Etilacetát (Technokol szag) pedig csak ecetes cefrében keletkezik. Az lehet, hogy nem durván nem durván ecetes, de akkor is érezhető. Szóval a két kijelentés, hogy soha nem ecetes a cefréd, de azért van "acetonos" előpárlati frakciód, ellentmondanak egymásnak.

Előzmény: Csikky (140743)
cloaked Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140746

Tapasztalatom szerint az emberek a legkülönfélébb (számukra kellemetlen) erjedési jegyeket szokták „acetonosként” azonosítani a röviditalokban. Gyakorlatilag az „alkoholosnak” nevezett jelleg (ami szintén nem az) penetránsabb formáit, amik az előpárlatban törvényszerűen erősebbek.

Előzmény: barkócza (140711)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.08.16 0 2 140745

"Vízzáras üst":

 

Régen a vízzárasnak mondott üstök és üstfedelek között a tömítést nem a vízzár végezte, hanem egy fonott kenderzsinór. Ami, ha kiszáradt, nem tömített. Ezért alakítottak ki az üst peremén egy vályut, amibe vizet töltöttek, hogy állandóan nedves legyen a zsinór. Az évtizedek során aztán a gyártók "megfeledkeztek" eme kellék hozzáadásáról. Persze, új üst-üstfedél kialakítása komoly beruházás egy gyártónál (sík karimás fedél illesztés, ahol a tömítést egy hőálló, rugalmas gyűrű végzi). Nem beszélve arról, hogy precíziós gépi megmunkálást igényel. Ez jelentősen drágítja a gyártást.

pegasusferi Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140744

Éppencsak eléri a húszat ,pálinka hatvanöt hetvenöt körül,igencsak változó.

Előzmény: endrepp (140741)
Csikky Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140743

Haragudni nem haragszom, de soha nem szokott ecetes lenni a cefrém. Mindig azonnal főzöm, amikor kész a cefre....

Előzmény: barkócza (140711)
hevezoli64 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140742

Ok.

Előzmény: öreg_néne_b (140738)
endrepp Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140741

Így érthető a szapora felfűtés és az 1kW-os csepegés. :)

Alszesz, higítatlan pálinka milyen töménységűek?

Előzmény: pegasusferi (140739)
sogi01 Creative Commons License 2017.08.16 0 1 140740

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (140691)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140739

Üst felett,érdekes.Sík rozsdamentes lemez,rajta szigetelés, 120 mm luk ,benne 120 mm átm. 600 mm hosszú Lv 1mm rozsdamentes cső,variálható hőszigeteléssel ,16mm csőcsatlakozással a tetején .A tető síkja a csőben lezárva perforált lemezzel ,benne kétmaréknyi rézcső darabok .

Előzmény: endrepp (140736)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140738

Légyszíves röviden írd le nekem, hogy mit jelent a fahamuval való semlegesítés.

Én is mindig a moslékba teszem a fahamut, pezseg, másnap tudom kiönteni.

 

Pontosan ezt jelenti. 

Előzmény: hevezoli64 (140730)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140737

Nem mondtam hogy rossz. De a régebbi főzőmön, voltak érthetetlen" jelenségek. 

Mióta saválló a spirál ez megszűnt!

Előzmény: Jocó0423 (140731)
endrepp Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140736

Mivel ennél tökéletesebb már nem nagyon lehet, kizárólag tudományos szempontból. :)

Kérdés mi a cél? Ennél gyorsabb sztem. nem kell, ha kell, akkor keverőre van szükség. Ha ugyanezek a cél paraméterek csak gőzzel, akkor nem lesz melegebb a felület, most a megemelt forráspontú víz fajhője viszi át a hőt, egyébként pedig a túltelített gőz rejtett hője, ebben az a nagyszerű, hogy sokkal egyenletesebben osztja szét a paláston. Az a nyomás, amit írtál ijesztő.

És mi van az üst felett?

Előzmény: pegasusferi (140735)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140735

Igen hőszigetelt,106 fokig tud fűteni akkor kikapcsol,akkor már csak 1-2% a cucc.Nemtudom milyen lenne gőzzel,120-140 fok már 2-4 bár, akkor már négy öt liter víz is nagyrakás :) ,és ha mégsem forog a cefre odakozmálhat .Egyébként gondolatébresztőnek. ?

Előzmény: endrepp (140733)
endrepp Creative Commons License 2017.08.15 0 1 140734

Az semmi. Trisós forró áztatás, öblítés, átgőzölés ecetes vízzel leengedett hűtőnél agy ilyesmi drasztikus műveletet végezz el. Rengeteg szutykot fogsz kiszedni. :)

Előzmény: vick_1899 (140732)
endrepp Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140733

Frankó. Akkor mi a kérdés? :)

Ja azért raktad bele a csövet, hogy ne közvetlen a feneket melengesse. Próbáld ki gőzzel is, kíváncsi lennék a különbségre. Nyomás mekkora felfűtéskor? Hőszigetelés van rajta?

Előzmény: pegasusferi (140729)
vick_1899 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140732

simàn vízzel.. 

Előzmény: endrepp (140728)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140731

Nekem is réz a hűtőspirálom és semmi gond vele. Nem is értem miért rossz ez?

 

Ma becefréztem 160 kg Irsai Olivér szőlőt :) 4x 40 kg, 1-1 kg napfénnyel, pektinbontó, fajélesztő, élesztőtápsó.

Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz belőle.

300 kg-ból meg finom bor lesz remélem.

Előzmény: rézmanó75 (140725)
hevezoli64 Creative Commons License 2017.08.15 0 1 140730

Légyszíves röviden írd le nekem, hogy mit jelent a fahamuval való semlegesítés.

Én is mindig a moslékba teszem a fahamut, pezseg, másnap tudom kiönteni. Fákat trágyázok vele.

Csak tapasztalati úton tudom, hogy hasznos.

Előzmény: öreg_néne_b (140465)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140729

Negyvenöt perc alatt hat kw val felfűt,és kb egy kw val pisil mint baba,20% alatt kell emelni a teljesítményt.

Előzmény: endrepp (140727)
endrepp Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140728

Mivel mosod át?

Előzmény: vick_1899 (140726)
endrepp Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140727

A víz lótúró energiát képes szállítani a nyomás alatt lévő gőzhöz képest, kissé túlgondolták a kérdést. :)

Előzmény: pegasusferi (140724)
vick_1899 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140726

Igen! De azóta még azt is átmosom főzés után.. majd kifújom kompresszorral h száraz maradjon, de eddig nem volt gond pedig már átfolyt rajta pár lityi pálinka...

Előzmény: rézmanó75 (140725)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140725

Réz a hűtőspirálod?

Előzmény: vick_1899 (140722)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140724

Ebben a víz fölé ér a belső csőnek hogy tudjon forogni és a edény egyik fele melegebb legyen mivel a csőnél több a felület és melegebb is,legalábbis ez volt a gondolat.

Előzmény: endrepp (140723)
endrepp Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140723

Ez a hőleadó felületet növeli esetleg arra jó. Ezeknek a dupla falú főzőüstöknek a lényege, hogy az alján van víz pár centi és a fűtést a túlnyomásos gőz végzi, így vannak eredetileg kitalálva.

Előzmény: pegasusferi (140721)
vick_1899 Creative Commons License 2017.08.15 0 1 140722

:D :D Nem sajnos... Amit múltkor főztem most is ugyanolyan színű.. már megrendeltem a kationcserélő gyantát.. Értetlenül állok a dolog előtt.. főleg, hogy az elvett előpárlatom is kellemes barack illatú, etilacetát illatának nyoma sincsen.. Úgy néz ki ez örök rejtély marad :D

Előzmény: Figyelget (140715)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.15 0 0 140721

A parázs mellé tett levesfőző köcsögben forog a leves ,ennek is melegebbnek kellene lenni a szűkebb oldalon ,vagy nem? :) 

Előzmény: endrepp (140719)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!