Értem én, de azt is írod, hogy "acetonos" szagú az előpárlatod. Etilacetát (Technokol szag) pedig csak ecetes cefrében keletkezik. Az lehet, hogy nem durván nem durván ecetes, de akkor is érezhető. Szóval a két kijelentés, hogy soha nem ecetes a cefréd, de azért van "acetonos" előpárlati frakciód, ellentmondanak egymásnak.
Tapasztalatom szerint az emberek a legkülönfélébb (számukra kellemetlen) erjedési jegyeket szokták acetonosként azonosítani a röviditalokban. Gyakorlatilag az alkoholosnak nevezett jelleg (ami szintén nem az) penetránsabb formáit, amik az előpárlatban törvényszerűen erősebbek.
Régen a vízzárasnak mondott üstök és üstfedelek között a tömítést nem a vízzár végezte, hanem egy fonott kenderzsinór. Ami, ha kiszáradt, nem tömített. Ezért alakítottak ki az üst peremén egy vályut, amibe vizet töltöttek, hogy állandóan nedves legyen a zsinór. Az évtizedek során aztán a gyártók "megfeledkeztek" eme kellék hozzáadásáról. Persze, új üst-üstfedél kialakítása komoly beruházás egy gyártónál (sík karimás fedél illesztés, ahol a tömítést egy hőálló, rugalmas gyűrű végzi). Nem beszélve arról, hogy precíziós gépi megmunkálást igényel. Ez jelentősen drágítja a gyártást.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Mivel ennél tökéletesebb már nem nagyon lehet, kizárólag tudományos szempontból. :)
Kérdés mi a cél? Ennél gyorsabb sztem. nem kell, ha kell, akkor keverőre van szükség. Ha ugyanezek a cél paraméterek csak gőzzel, akkor nem lesz melegebb a felület, most a megemelt forráspontú víz fajhője viszi át a hőt, egyébként pedig a túltelített gőz rejtett hője, ebben az a nagyszerű, hogy sokkal egyenletesebben osztja szét a paláston. Az a nyomás, amit írtál ijesztő.
Igen hőszigetelt,106 fokig tud fűteni akkor kikapcsol,akkor már csak 1-2% a cucc.Nemtudom milyen lenne gőzzel,120-140 fok már 2-4 bár, akkor már négy öt liter víz is nagyrakás :) ,és ha mégsem forog a cefre odakozmálhat .Egyébként gondolatébresztőnek. ?
Ja azért raktad bele a csövet, hogy ne közvetlen a feneket melengesse. Próbáld ki gőzzel is, kíváncsi lennék a különbségre. Nyomás mekkora felfűtéskor? Hőszigetelés van rajta?
Igen! De azóta még azt is átmosom főzés után.. majd kifújom kompresszorral h száraz maradjon, de eddig nem volt gond pedig már átfolyt rajta pár lityi pálinka...
Ebben a víz fölé ér a belső csőnek hogy tudjon forogni és a edény egyik fele melegebb legyen mivel a csőnél több a felület és melegebb is,legalábbis ez volt a gondolat.
Ez a hőleadó felületet növeli esetleg arra jó. Ezeknek a dupla falú főzőüstöknek a lényege, hogy az alján van víz pár centi és a fűtést a túlnyomásos gőz végzi, így vannak eredetileg kitalálva.
:D :D Nem sajnos... Amit múltkor főztem most is ugyanolyan színű.. már megrendeltem a kationcserélő gyantát.. Értetlenül állok a dolog előtt.. főleg, hogy az elvett előpárlatom is kellemes barack illatú, etilacetát illatának nyoma sincsen.. Úgy néz ki ez örök rejtély marad :D