Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140777

Milyen cefréből főzöl? Biztos, hogy van benne megfelelő alkohol? (Bocs, de felmerülhet éppen ez is.)

Előzmény: pegasusferi (140776)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140776

Aki ért hozzá Ö sem érti akkor én nem is gondolkodom rajta .

Előzmény: endrepp (140775)
endrepp Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140775

Kb. semmit nem nyersz vízhez képest gőzzel 50l-es üstnél, szép az elv a gőznél ennyi. Ahol az üst beszippantja az energiát a gőz kondenzálódik, összeroppan több mint 1000-ed részére, a vákuum odarántja a további gőzrészecskéket.

Érdekes, hogy relatív alacsony az alszeszed és erős a termék, ezt nem tudom összerakni miért van.

 

 

Előzmény: pegasusferi (140774)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140774

Kezdem érteni amit mondasz,így működik a gőzfűtés .  De ehhez megfelelő üstöt kell csinálni amiben biztosan elmerül a fűtőbetét ,és nem lesz sok a hőmérséklet ,a szabályozás nem lesz darabos ,mi most van nekem szerintem nem felel  meg ezeknek a feltételeknek.

Előzmény: endrepp (140773)
endrepp Creative Commons License 2017.08.16 0 1 140773

Nem a gőz fajhőjével fogsz fűteni, hanem a rejtett hőjével, ami ahhoz kell, hogy elpárologjon és kibocsátja amikor lecsapódik.

Minden nagykonyhai főzőüst így működik, 0.5-1bar az üzemi nyomás, ha jól emlékszem. A nívószint az üst feneke alatt van, a telített gőztérben a lecsapódás után a kondenzátum lehullik és kezdődik előröl a körforgás, ezért nem kell folyadék áramlással foglalkozni, olyan dinamikával terjed a hő benne, amit vízzel megközelíteni sem tudsz, akármilyen körforgást hozol is létre.

Előzmény: pegasusferi (140772)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140772

Mert tiz fokonként egy bár az emelkedés

Előzmény: endrepp (140770)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.16 0 1 140771

már unalmas nagyon az összezúzott "anyagot" kézzel kavargatva átszűrni az IKEA-s evőeszközszárítón.

Még mindig nem gépesítés, de az M10-es  rekeszen szűrés sokkal gyorsabb az evőeszközszárítónál.

Előzmény: Dezső1959 (140759)
endrepp Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140770

Nem lenne több nyomás. Miből gondolod?

Előzmény: pegasusferi (140755)
endrepp Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140769

Az igaz. 😃

 

Előzmény: Jocó0423 (140768)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140768

Oda is írtam, hobbi szinten :)

A hőtehetetlenség pedig itt akár előny is lehet, hiszen a második főzés lerövidül.

Előzmény: endrepp (140767)
endrepp Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140767

Az, hogy nem ég le egy alap elvárás, erről szól a dolog, ez szerintem nem előny.

Milyen szempontok szerint van előnyben az olaj a biztonságon kívül?

Sztem a hátrány így néz ki:

Fel kell fűteni feleslegesen, a hőterjedés gyenge, nagy a hőtehetetlenség.

De ez megint elméleti, nehogy elvesszünk benne, tökéletes az egy kis üstre. :)

Előzmény: Jocó0423 (140765)
endrepp Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140766

Mondom én, hogy megkeveri az embert a kíváncsiság.

 

"..Hol a tagadás lábát megveti, világod meg fogja dönteni..."

 

:)

Előzmény: mili70 (140763)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140765

Ezekszerint én biztos mindig jó cefrével dolgozom :) mert soha nem volt gondom a réz szennyezéssel. Igaz mindössze 4 menet a spirál.

 

Az olajjal kapcsolatban pedig nekem az a véleményem, hogyha minden szempontot megvizsgálunk, többek között a biztonságit is, akkor sztem egyértelmű az olajos előnye. Kicsit erősebb fűtést kell alkalmazni, de ha lángőrös a gázégő akkor még rövid időre magára is lehet hagyni, teljesen biztonságos az üzemeltetés.

Természetesen ez hobbi szintre igaz!

Az enyém szögletes aljú de soha nem égett még le és vizes kocsimosó kefénél erősebb tisztítást nem igényelt.

6,5 KW-os földgáz égővel használom, az átlag főzési idő 3 óra. (az első 3,5)

Előzmény: endrepp (140762)
endrepp Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140764

Hát most ezt tanítják.

Nekem réz van, maradok annál, mert ecetem nincs, takarítani már tudok és a réz sokkal jobb hővezető.

Előzmény: mili70 (140763)
mili70 Creative Commons License 2017.08.16 0 2 140763

vörösrézből készült hűtő inkább ront, mint javít a pálinka minőségén, mivel rezes törést és fémes ízt okozhat "

 Mondom én, hogy megkeveri az embert a kíváncsiság. Én már olvastam ezzel ellentétes -neves labor által közzétett -vizsgálati eredményeket. Akkor most melyik a mérvadó, és a hiteles?

Előzmény: endrepp (140762)
endrepp Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140762

Megboldogult Panyikné válasza a kérdésre némi rejtvénnyel megfejelve: :)

 

A párlattal érintkező részelnek rozsdamentes acélból kell készülniük. A vörösréz felületén ugyanis rézrozsda keletkezik, amelyet a már enyhén savas közeg és alkoholos oldat Is leold. A pálinkafőzés során keletkező desztillátumnak Ilyen oldó tulajdonsága van, emiatt rendszerint tapasztalható a lepárlás elejér 5 2 í eentkező nagy réztartalmú kékeszöldes pár- | =~rakció az ún. „rézeleje”, amely a cefre -tópárlatában dúsuló illósavak rézoldó hatá­ sának a következménye. A hűtő nagy részén yadék formájában halad végig a konden- :at párlat, emiatt (rézhűtő esetén) óhatatlanul ■azét fog beleoldaní a pálinkánkba. Annál ■;ob réz kerül a desztillátumba, minél romlót- ■¿ob a cefre, minél elhanyagoltabb a hűtő és ~mél hosszabb a kontaktidő. Mivel a hűtő "agy részén már folyadék formájában halad .égig a párlat, ezért a réz minőségjavító, •atallzáló hatása már nem érvényesül. Dsszefoglalva tehát, a vörösrézből készült "ütő inkább ront, mint javít a pálinka minősé­ ren, mivel rezes törést és fémes ízt okozhat, hangsúlyozzuk, hogy annak ellenére, hogy rozsdamentes hűtő esetén nincs rézeleje, rzől függetlenül az előpárlatot megfelelően el •el különíteni. Az igazsághoz hozzá tartozik, "ogy méréseink során azt tapasztaltuk, hogy -elyesen méretezett, megfelelően tlsztántarrott, nem túl hosszú réz hűtőspirál használata ""ellett, jó cefre esetén, a párlat réztartalma ~em lépte át (meg sem közelítette) a vonatkozó hatérértékeket.

Előzmény: Jocó0423 (140749)
barkócza Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140761

A körömlakklemosó az aceton, a Technokol az etilacetát. Aceton nem szokott lenni pálinkában, etilacetát annál inkább. Csak és kizárólag ecetes cefre következményeként.

Előzmény: Csikky (140758)
endrepp Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140760

Az olaj abból a szempontból tényleg jobb, hogy nem kell nyomástartó edény, minden szempontból gyengébb paraméterekkel rendelkezik, nem véletlen, hogy nincsenek gyári olajos üstök. Ez persze nem kell, hogy bármit jelentsen, de gőzösről olajosra váltani az visszalépés.

Előzmény: csalántea (140753)
Dezső1959 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140759

Kedves Kollégák! 

Gyümölcsmagozásra van egyszerűen megvalósítható gépesített módszeretek? Az idén jól termett a szilvafám, és már unalmas nagyon az összezúzott "anyagot" kézzel kavargatva átszűrni az IKEA-s evőeszközszárítón. A következő szezonra szeretnék valamilyen hatékonyabb módszert alkalmazni. Megköszönöm, ha kaphatok ötletet, esetleg fotókkal megtámogatva.

Mindenkinek tartalmas párolgást kívánok!

Üdvözlettel, Dezső

Csikky Creative Commons License 2017.08.16 0 1 140758

Gyerekek!

Ez már túl van dimenzionálva! "Mit hívsz acetonos illatnak...." 

 

Ne iskolázzatok már le, én sem ma kezdtem a játékot tegnap előtt!Egészen pontosan az aceton (körömlakk lemosó, technokol) szagot hívom acetonos illatnak!

Te mit hívsz annak?

Előzmény: barkócza (140748)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140757

Rend a lelke mindennek :) 

Előzmény: schlumberger (140756)
schlumberger Creative Commons License 2017.08.16 0 1 140756

mennyi kw fogyott

 

A kWh az, ami fogy, a kW állandó, mint a nyomorúság...

Előzmény: pegasusferi (140755)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140755

Amit én csináltam a belső cső miatt kell magas folyadékszintet alkalmazni hogy meginduljon a forgás a köpenyben és remélhetően a főzőben is.A legmagasabb hőfok ameddig fűt 106 C fok ,ez 0,6 bár nyomás ami nem igazán nagy nyomás,és azért nem próbálom gőzzel mert akkor lenne 3-4 bár.Sokat kellene használni mindent jegyzetelni, mi meddig tartott, mennyi lett, mennyi kw fogyott , akkor lehetne tudni valamit hogy jobb e így vagy csak más.

Előzmény: csalántea (140753)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140754

Nekem is olajos, igaz csak 50 literes.

Előzmény: csalántea (140753)
csalántea Creative Commons License 2017.08.16 0 1 140753

Nálam a névlegesen 100 literes üst körül kb. 20 liternyi hőközlő olaj van, alul és körbe alukasírozott kőzetgyapot hőszigetelés, 6 KW-al (kétszer három osztásban, külön fázison, külön szabályozhatóan) 135 celsius fok körülire melegszik az olaj és végig ezen megy a főzés.

 

Az olajat egyszer kell beletenni, nincs gőz, nincs túlnyomás, nincs robbanásveszély ...

Előzmény: pegasusferi (140729)
pacsepa Creative Commons License 2017.08.16 0 1 140752

A veszélyes mennyiséget Te már nem tudnád meginni olyan kegyetlen lenne.

Előzmény: Astln!ng (140750)
barkócza Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140751

Nem.

Előzmény: Astln!ng (140750)
Astln!ng Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140750

Az veszélyes lehet ha egy kevés etilacetàt van benne?

Előzmény: barkócza (140747)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140749

Mesélj :)

Érdekel mert nekem még nem volt bajom vele, vagy csak nem tudok róla :)

Előzmény: rézmanó75 (140737)
barkócza Creative Commons License 2017.08.16 0 0 140748

Bocs, igen, cloacked-nak igaza van, először azt kéne tisztázni, hogy mit hívsz acetonos illatnak.

Előzmény: Csikky (140743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!