Keresés

Részletes keresés

Gézoo Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25483
Nocsak.. Annak idején én is levezetgettem.. mert érdekelt..  Úgy látszik ezért vagyunk közös nevezőn..
Előzmény: cíprian (25476)
TEODOR Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25482

Neharagudjatok de ezt érdemes

Az égitestek megfigyelését befolyásoló hatások

Az aberráció

 

Az aberráció jelenségét J. Bradley fedezte fel 1728-ban. Az aberráció akkor lép fel, ha a megfigyelő mozog a fényforráshoz képest. A bal oldali ábrán egy távcsövet láthatunk, mely a haladási iránynak megfelelően mozog. A sárga téglalap a távcső egy kezdeti időpontnak megfelelő helyzetét jelenti. Ekkor éri el a C csillagről származó fotonok valamelyike a távcső bemeneti nyílását. Azon idő alatt, míg a foton a távcső tubusának hosszát befutja, a távcső a Föld mozgásának következtében elmozdul, ezt az ábrán a zöld téglalap jelenti. Látható, hogy a csillag képe nem a távcső K optikai középpontjába képeződik le, hanem attól eltolódik. Ahhoz, hogy a C csillag képe a K pontban jelenjen meg, a távcsövet a jobb oldali ábrának megfelelően meg kell dönteni. A foton útját jelentő (piros) egyenes a haladási iránnyal ψ, a megdöntött távcső tengelye pedig ψ' nagyságú szöget zár be. A távcső megdöntésének következtében a C csillagot a C' helyen látjuk. Az aberráció szöge a megdöntés mértékével egyenlő:

A csillagászati aberráció jelensége. Ha a távcsövet közvetlenül a csillag irányába állítjuk, akkor a csillag nem az optikai középpontba képeződik le (bal oldali ábra). A jobb oldali ábrán látható, hogy ha a távcsövet az aberráció szögével kissé előredöntjük, akkor a csillag képe már a távcső optikai középpontjába kerül.

Az aberráció szögének meghatározása.

Az aberráció szöge a megfigyelő haladási sebességének, illetve a távcső megdöntési mértékének ismeretében kiszámolható. Jelölje a távcső tubusának hosszát l, a tubushossz befutásához szükséges időt τ, végül a megfigyelő sebessége legyen v. A τ időtartam alatt a távcső vτ, míg a foton cτ utat fut be (c a fény terjedési sebessége). Míg a P pontban elhelyezkedő megfigyelő Q pontba jut (PQ = vτ), a foton befutja a cτ távolságot. A csillag látszó iránya PC', valódi iránya pedig QC. Az ábrán felrajzolt háromszögre most már alkalmazható a szinusz-tétel:

sin β / sin ψ' = PQ / QS = (vτ) / (cτ) = v / c.

Az aberráció szöge kicsi, tehát alkalmazható a sin β = β közelítés. Az aberráció szögére kapjuk, hogy:

β = (v / c) sin ψ'.

Az aberráció szögét ívmásodpercben mérjük. Ekkor

β = 0",688 v sin ψ'.

Egy égitest aberrációs elmozdulása az alábbi három ok együttes hatására történik:

  1. A Naprendszer elmozdul a többi csillaghoz képest, ez az évszázados aberráció. Mivel ez a sebesség közel állandó, az évszázados aberráció kimutatása a megfigyelésekből nem lehetséges.

  2. A Föld Nap körüli keringése okozza az évi aberrációt. Ennek kimutatása viszonylag könnyű, ugyanis a Föld mozgása félévenként ellentétes irányú. Az éves aberráció következtében a csillagok az éggömbön egy kis ellipszist írnak le a valódi helyük körül. Ez az ellipszis kör, ha a csillag az ekliptika pólusaiban helyezkedik el, illetve kis szakasszá laposodik, ha a csillag az ekliptika síkjában található. Az aberráció szögére felírt formula segítségével a Föld Nap körüli keringésének sebessége meghatározható.

  3. A Föld tengelykörüli forgása okozza a napi aberrációt. Ez az égitestek éggömbön elfoglalt helyzetét csak igen kismértékben változtatja meg, így 0,"5-nél kisebb pontosságú mérések esetén a napi aberráció elhanyagolható.

Az éves aberráció megváltoztatja az égitestek egyenlítői koordinátáit, így a pontos mérések esetében ezeket korrigálni kell.

 

elolvasni .

Előzmény: TEODOR (25481)
TEODOR Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25481

A mimi.hu-ról.

 

Aberráció

csillagászati (lat.), az álló csillagoknak a földmozgás miatt létrejövő látszólagos helyváltozása. A Földnek pályasebessége a Nap körül (29,60 km) ugyanis a fény terjedési sebességéhez képest (közel 300000 km) nem végtelen kicsiny; ha tehát a mellékelt ábrán a távcső S csillagra van beállítva, akkor nyugvó Föld mellett m-ben fekvő képét várhatjuk. Ha ellenben addig, mig a fénysugár a távcsőben az om utat teszi, a távcsö a földdel együtt mm' hosszusággal tovább mozog, akkor a csillagot a két elmozdulás eredőjében, tehát m'o irányában S'-ben fogjuk keresni. Az mom' = SOS' szög az A.-szöglete, mely könnyen megállapítható. mm' ugyanis a Föld, mo a fény sebességével arányos és ezért tang A. = Földnek Nap körüli sebessége, osztva a fényterjedés sebességével.

 

Pallas nagy lexikon.

Nem tudom kifogalmazta meg ezt de érthető:-(((

 

http://astro.elte.hu/icsip/tajekozodas_az_egen/megfigyeles/aberracio_in.html

 

 

Ez már jobb de itt sem látom a fény nyomvonalát görbének elhajlottnak .

Előzmény: Gézoo (25474)
cíprian Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25480
E. Szabó arról írt, hogy mindig más halmazból merítünk,  mi csak azt hisszük, hogy  ismerjük a teljes halmazt. Azonban lehet hogy nem így van, és a halmazok összege nem az a teljes halmaz, amit mi hiszünk. Erre ráhuzzuk a sztochasztikus kiértékelést, aminek alapfeltétele, hogy a részhalmazok összege a teljes halmaz legyen. Ha így van, akkor nem csoda, hogy felborulni látjuk a kauzalitást.
Előzmény: Adi001 (25479)
Adi001 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25479

"amit E. Szabó ír: nem biztos, hogy ismerjük a teljes halmazt. Ha a részhalmazból merítünk, de azt teljes halmaznak tekintjük, akkor ne csodálkozzunk, hogy nem találjuk meg az ok-okozati összefüggéseket"

 

ez már előtte is felmerült modellként .....

pl a tehetetlenségi erő kapcsán .... mármint pl lehet ha 2 szer ekkora tömegű lenne maga a világegyetem akkor 2 szer ekkora lenne a ......

de ez csak elmélet

de nyilván maga az alapgondolat megközelítési módszere nagyonis jogos hogy esetleg a részhalmazok "elszigetelése" révén jutunk távolabb a valós fizikai jellemzők leírhatóságától ....

Előzmény: cíprian (25472)
TEODOR Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25478

Csemegézzed a frekiket.

 

 

 

Előzmény: Gézoo (25471)
TEODOR Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25477
Ez amiről beszélsz nem fény elhajlás , az eltérések a megfigyelő mozgásából adódnak , amiről irsz ott a látószög és az észlelési irány változik a megfigyelő mozgásából fakadóan.
Előzmény: Gézoo (25474)
cíprian Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25476

Értelek.

D irányban inkább az időt tekinteném, vagy a foton útja a nyugvó rendszerben.

A foton útját inkább fi irányba venném valóságosnak. Ha így csinálod, összehozható a specrellel. Egyszer ezt levezettem magamnak.

Vagyis ha v iránya egyúttal a test haladási iránya, ekkor fi a foton kilépési szöge. Ez kompatibils a specrellel is.

Előzmény: Gézoo (25463)
Adi001 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25475

"Inkább azt mondom én is, hogy nem tudunk valamit. Hogy mit nem tudunk? Hát erre vannak már elképzeléseink, ezekben állást foglalni nem tudok, legfeljebb szimpatikus valamelyik."

 

"köszönöm" !

ezt hangoztatom én is csak mikor itt konkretizáltam az ésszerű állásfoglalás nehézségeit s csak a számomra szimpatikusabbat említettem akkor mormota nekemesett ...:)

Előzmény: cíprian (25472)
Gézoo Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25474

Ha távoli, külső forrásból, a mozgásra merőlegesen oldalról érkező foton, nem (Mmormota féle) a fényóra elvnek megfelelően előre, hanem a v sebsségünk és

a fénysebesség hányadosának megfelelően hátrafelé hajlik el..

 

   Ez az elhajlás félévente a csillagok helyzetének virtuális előre-hátra,

ill. az elöttünk-mögüttünk lévő csillagoknál  széthúzódás-összehúzódását

okozza..

  A csillagok háborújában és más csillagközi repülések imitálásánál,  de a windows

csillagos képernyővédőjénél is ebből a hatásból kiindulva képezték a látványt..

 

  

Előzmény: TEODOR (25468)
Adi001 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25473

"nyilván hogy ujabb elméletek kisérleti eredményekből és megközelítési módszerekből adódnak ......"

félreértés ne essék nem magamra gondoltam :)

csak aként feszegetem ezen kérdéseket ahogy amire Einstein is mondta hogy inkább dolgozna vidámparkban ha a kvantummechanika bizonyos következményei valósak ... vagy ahogy a kavanumechanika egyik "atyja" említete miszerint ha a kvantumugrás létezik akkor szeretné ha semmi köze nem lenne a kvantummechanikához .....

nyilván idővel felszinrekerülhet egy átfogóbb modell mely mindkettőt logikusabban (vagy nem :)) magyarázza s az értelmezéseken helyesbíteni kell s nem szigoruan aként venni mint azt ahogy maguk a modellt megalkotók gondolták .....

Előzmény: Adi001 (25470)
cíprian Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25472

Nem adtam fel a kauzalitást :-)

 

Inkább azt mondom én is, hogy nem tudunk valamit. Hogy mit nem tudunk? Hát erre vannak már elképzeléseink, ezekben állást foglalni nem tudok, legfeljebb szimpatikus valamelyik.

 

Pl. a Böhm-összefonódás szimpatikus nekem, mert ha igaz lenne talán visszatérhetne a kauzalitás is a minden-mindennel összefügg elve formájában.

 

De azt sem szabad elvetnünk, amit E. Szabó ír: nem biztos, hogy ismerjük a teljes halmazt. Ha a részhalmazból merítünk, de azt teljes halmaznak tekintjük, akkor ne csodálkozzunk, hogy nem találjuk meg az ok-okozati összefüggéseket.

 

És akkor a Fine-féle rejtett paraméterről nem beszéltem.

Mindezek közül nekem a Böhm-féle kvantumpotenciál a legszimpatikusabb.

Előzmény: Adi001 (25461)
Gézoo Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25471

  Látod, ezért kérdeztem..

 

  Nos legyen: 0 fokban-azaz pont előre valóban nem hagyná el a foton a forrást,

de végtelenül kicsiny szögben miért ne?  Csupán hosszú idő alatt válna

láthatóvá a két irány eltérülése..

  Oldalról valóban nem látható a haladó foton, de nem azt mondtam, hanem azt, hogy körbeforgatjuk a lézetr, így minden irányba sugároznánk..

 

  Az pedig, hogy mi mhet fénysebességgel, az most a példában teljesen mellékes..

 

  No nézzük a végéről:  180 fok.. itt nyílvánvalóan a doppler elv szerint zéró frekvenciát kapna a megfigyelő..ez a zérótól a 90 fokig egyre növekvő,

mégpedig az eredeti kisugárzott frekvenciáig növekvő frekvenciákat látnának..

 

  És tovább előrefelé??  Szerinted nem érvényes a doppler hatás előrefelé?

Miért ne lenne az ??

 

   Így egészen a közel zéró fokig növekvő frekvenciát láthatnánk..

 

Pedig azt hittem, hogy legalább ennyire képes vagy modellezően gondolkodni..

Ezek után folytassuk, vagy térjünk vissza rá, a foton tulajdonságainak tisztázása után ?

 

 

 

Előzmény: TEODOR (25466)
Adi001 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25470

nyilván hogy ujabb elméletek kisérleti eredményekből és megközelítési módszerekből adódnak ......

 

megközelítés ......

nyilván valamely formában értelmezni kell egy nem dinamikus állapotot ...

vannak koordináták melyek lehetnek relatívak de ezen koordináták közt is valamely formában értelmezni kell pl egy pont egybeesését ....

 

sr kimondja ha relative mozgó rendszerek origó egybeesésükkor az origóban fényterjedés kezdődik akkor későbbi időpontban mindkét rendszer helyesen azt állítja hogy ő van a fénygömb középpontjában .........

t(x) időpontzban tisztasor hogy az egyik rendszer adatai alapján meghatározható a másik rendszer t(0) kori helye .......

de hogyan lehet értelmezni t(x) időpontbeli statikus ábrán 2 pont nem egybeesésénél egy "azt állítja hogy ő van a fénygömb középpontjában" kijelentést ?

sr ben ez a "pálcatörés" nem lehetséges ugyanakkor nagyon nem fér össze az egybeesési fogalommal .....

Előzmény: cíprian (25448)
pint Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25469
jajjj :) nem mond ellent neki :) és ezt elmondtuk hétszázszor :)
Előzmény: Gézoo (25467)
TEODOR Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25468
Légyszives részletezed ezt a 300 éves tapasztalatot?
Előzmény: Gézoo (25467)
Gézoo Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25467

Igen a specrel szerint nem érzékelheti.. Ezzel szemben háromszáz éves tapasztalat a fény aberrációja, ami a leírt jelenségről szól..

   Tehát ellent mond a specrelnek..

Előzmény: Kilroy (25465)
TEODOR Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25466

A válasz nem adható meg .

Először is azért mert nem adtad meg mihezképest halad a forrás "c"-vel .

Másodszor pedig "c"-vel forrás nem haladhat .

De ha még is elfogadjuk hogy halad a forrás akkor sem lát semmit :

1. 0 fok c+c nem hinném egy másik dimenzióban lévő terjedést láthatna

2. 180 fok c-c nem hinném hogy az álló hullámok láthatóak

3. oldalról nem észlelhető a fénysugár

Előzmény: Gézoo (25462)
Kilroy Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25465

En csak az itt levo hozzaszolasok alapjan "itelkezem", nyilvan szubjektive.

 

Ezt nem en fogom eldonteni... szerintuk ugyanis te ismeteled ugyanazt papagajkent, megertes nelkul. Tekintve, hogy te nem igy latod, nem tudom, meggyozitek-e egymast valaha is :-)

 

A 25459-re nem tudok valaszolni, ahhoz tul laikus vagyok. Mindenesetre ha a szoba=inerciarendszer, akkor az inerciarendszereknek a (topicban olvasott) definicioja alapjan az ezen az inerciarendszeren belul tartozkodo megfigyelo szamara nem erzekelheto sajat inerciarendszerenek mozgasa, ill. semmi, ami eme mozgasbol esetleg kovetkezne es arra visszautalna. Legalabbis ha jol ertettem a dolgokat...

Előzmény: Gézoo (25460)
Adi001 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25464

igen ez diplolmatikus :)

 

leírtam hogy én sem cáfolom ......

nyilván nincs még egyértelműen elfogadott értelemezés .....

csak azt vetettem föl hogy sr tükrében értelmezve nem szerencsés ill. nem lehet hanem átfogóbb modell szükséges

 

"Gravitáció nélküli térről beszéltem ezideig, az áltrel görbült térideje már más kérdés, az Ősrobbanást most nem hoznám ide."

 

én sem mondtam hogy keverd bele a gravitációt .... csak aképp ahogy a valós gravitációs térben is számolunk sr szeritn .....

Előzmény: cíprian (25458)
Gézoo Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25463

Úgy értem, hogy vegyük a piros foton nyomvonalat.

Otta foton a saját, abszolút álló tengelyén halad, valóban c-vel..

  De a v sebességgel haladó rendszer számára a d irányban és hosszban..

 

  Ezt a d irányt és hosszat neveztem a virtuálisnak..

Előzmény: cíprian (25451)
Gézoo Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25462

Oké..

 

   Nyissunk mi ketten egymással egy relativisztikus frekvencia beszélgetést..

 

  kezdjük azzal, hogy Gé halad c-vel és 642 nm hullámhosszú lézerével

0 azaz előremutató helyzetből, 180 azaz teljesen a háta mögé mutató helyzetbe fordul..

 

  A kinti álló megfigyelők mekkorának látják az egyes szögekhez tartozó frekvenciákat..??

Előzmény: TEODOR (25457)
Adi001 Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25461

ok megelőztél s válaszoltál némely kérdésre ....tisztasor semmi probléma vele

 

de akkor konkért véleméynként kérek ahogy iszugyi mondaná igen/nem :)

a kvantumösszefonódás kapcsán jelentkező távolhatás egyértelmű/szükségszerű következménye a tényleges (nem lokális) ok/okozat megfordulása ?

Előzmény: cíprian (25448)
Gézoo Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25460

   Látod-látod, miért hiszed, hogy ők hozzáértőbbek nálad?  Mert magukról azt állítják??

 

   Egy "hozzáértőbb" azzal indít, hogy megérti, hogy a másik mit mond, és nem erőlteti papagájként a sajátját..

 

Előzmény: Kilroy (25456)
Gézoo Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25459

Oké..

 

  Tehát induljunk ki onnan, hogy valamikor régen a világ kezdetén amikor még minden álló volt,  egy csillag villant egyet és megsemmisült..

  Álló rendszeri fotonjai mindenki szerint álló rendszer beliek így még Theodor

és Mmormota szerint sem sodródnak a haladási tengelyükre merőleges irányban..

  Igen ám, de minden rendszerből más irányúnak és más szögűnek látjuk ezen fotonokat..

 

  Hogyan lehetne megmérni, hogy ki mit lát így??

 

  Nagyon egszerűen. Mindenki fúr egy lyukat a falra és beengedi a szobájába ezt a fotont. Majd megjelöli azt a helyet ahová ez a foton beérkezett..

   A két pontot összeköti egy egyenessel..

 

  Majd gondol egyet és mivel a relatív dolgokat jól tudja mérni, az egyik fal irányába

v sebességre gyorsítja a szobáját, majd így is beengedi a fotont, jelöl rajzol..

  Majd a gyorsulással ellenkező irányba is elvégzi a kisérletet...

 

   Szerinted ha a v sebesség iránya merőleges a foton belépési irányára akkor milyen eredményt kap??

 

   Nos, egyszerű ez is..  Ha a v-nél nagyobb ellentétes irányú volt a sebessége,

akkor a két gyorsítás után is "féloldalas lesz a jelölés, vagyis az eredeti foton hely

egyik oldalán más távolságot mérhetünk mint a másikon..

 

   Ha a szobánk is állt volna, akkor az első pont két oldalán szimmetrikusan

azonos távolságban lennének a későbbi pontok..

 

  Vagyis létezik számunkra, csak vaksin nem látjuk néha..

 

 

 

 

Előzmény: Kilroy (25454)
cíprian Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25458

Semmiképp nem akarom és nem is lehet a specrelt cáfolni. Csupán egy másik matematikai eljárásról beszélek. Ebben a másik eljárásban euklideszi koordináták vannak. Newtoni mechanika már nem, hiszen itt is figyelembe vesszük a fizikai határsebességet.

 

A távolhatás jelenleg is homályos, hiszen a kvantumösszefonódás értelmezésére csak találgatások vannak.

 

Gravitáció nélküli térről beszéltem ezideig, az áltrel görbült térideje már más kérdés, az Ősrobbanást most nem hoznám ide.

Előzmény: Adi001 (25450)
TEODOR Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25457

Gezoo a modell feltételezése az hogy a jelenségek egyenesvonalu egyenletessebességgel mozgó rendszerekben azonosan játszódanak le a rendszeren belüli megfigyelők számára .

 

Tehát mindegy a rendszer sebessége mennyi , ha fen áll a mozgásállapot változás hiánya (nincs gyorsulás), akkor a merőlegesen indult foton a másik falra merőlegesen fogg becsapódani .

 

A külső szemlélő számára a saját kordináta rendszerével a szobai foton szögetzár be , de ő is ugy látja hogy a foton a szoba padlójával párhuzamosan halad .

 

A sebességnek mint transzformációt kiváltó oknak a belső megfigyelő számára nincs szerepe , a külső megfigyelő számára a transzformáció frekvencia változásban és szőg eltérésben nyilvánul meg , persze ha oldalnézetből lehetne látni egy foton haladását és rajta méréseket végezni.

Előzmény: Gézoo (25446)
Kilroy Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25456
Ehhez kepest te beszeltel abszolut allo fotontengelyekrol vagy mi. Hogy en nem ertem, az egy dolog, mivel laikus vagyok, de nalam hozzaertobbek se ertik itt, ami mar azert erdekesebb...
Előzmény: Gézoo (25452)
Gézoo Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25455
Halkan megjegyzem: ez mind így igaz!..
Előzmény: cíprian (25448)
Kilroy Creative Commons License 2006.11.17 0 0 25454
A kerdeseimre is valaszolhatnal esetleg. Mert az elso, toled idezett szoveg logikaja szerint nem is eszlelhetunk abszolutitast, nem letezik ilyen a szamunkra. Te meg is allitod, hogy van ilyen...
Előzmény: Gézoo (25444)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!