Ma friss pirospaprikat (husosat) adtam a sargarepahoz. Jo volt, de nelkule meg jobb. Vettem dandelion (gyermeklancfu) leveleket is - olyan zold a leve, hogy hihetetlen - de nem tudom raszanni magam, hogy oszekeverjem a repaval!!! Regen rajottem mar, hogy az etelek szine nagyon fontos nekem - pl a kek italokat egyaltalan nem tudom megkostolni!!! Ezek szerint a zolddel is bajom van (marmint az ilyen tomeny zolt itallal). A sarga meg a zold kevereke meg. . .hat nem etvagygerjeszto. . .
Gondolom az is hozzajar a viz izhez, hogy a bolti agyon van tarolva, es allando permetezessel tartjak frissen - ami meg viz, amit besziv a repa.
Ennek ellenere megittuk ma is a levet. Probalok legalabb ketszer - haromszor egy heten valami vitamin utanpotlast - nem szeretem a tablettakat. Talan holnap kiprobalom a naracsot es a grapefruit-ot is, heja nelkul. Ha frissen isszuk, remelem nem lesz keseru.
A boltban ahol szoktam venni a juice-t, ott tettek bele ginger-t is. Ki fogom probalni. Meg a ceklat is.
Idaig nem sokat tartottam az "organic" zoldsegekrol. Eddig a sargarepalevet egy boltban szoktam venni (ebedhez) ahol organic zoldseget hasznalnak fel hozza. Aztan en meg a kozeli szupermarketben vettem a sargarepat - ahogy szoktam.
Micsoda kulonbseg!!! Az organic-nak az ize edes, volt, surubb volt, zamatosabb volt. A bolti meg vizes, semmi izu, sot. . .
Nem a TopShop-os, es Breville 800 (egy ausztral marka, eddig nem hallottam rola). Nem Mo-n vettem, de a Power Juicer is nem odavalo, gondoltam beirom informacionak, hatha valakinek a szemeugyebe kerul.
Azt hiszem kell az eros gyumolcsfacsaro, csak ugy mint az eros robotgep - maskepp a hasznalata tobb keseruseg mint orom. A motorja 1000 wattos.
Vettem egy gyumolcscentrifugat. . .pontosabban megajandekoztam magam vele :))
Ahogy olvasgatom a hozzaszolasokat, megerosodott bennem az, hogy ha veszek, akkor csak olyant veszek ami eros. . . Volt egy masik is (a gyerek elkunyeralta), ami centrifugalt is es naracsot is csavart, de a rozt nem urult, es az zavaro volt, meg apritani is kellett.
A kisebb alma tenyleg belefer szorostul, borostul. A hatalmas nagy repakbol is harom egyszerre. Nem hamozom, csak mosom oket. Ket fordulata van a motornak (1300 es 6500 rpm), a lassu a puhabb gyumolcsnek, a gyorsabb a kemenyebb zoldsegnek. Konnyu szetszedni es osszerakni, mosogatogepbe is lehet tenni - de minek, semmi elobliteni.
Gondolkodok a rost felhasznalasan - biztosan jo muffinba.
7 dl levet centrifugalt ki harom kicsi almabol es negy nagy repabol. Nagyon szeretem a repalet, ha csak azt tudom inni, mar az is eleg - kell is a vitamin, es nem akarok tablettabol potolni.
Meg tele vagyok lelkiismeret furdalassal, mert draga volt - de annyi minden mason sporolunk. . .:)) megerdemeljuk, nem???
en most tevedtem ide, mivel 1 hete van egy clatronic tipusu gyumicentrifugam, a metroban vettuk, par forint hijan 4500 ft volt. eddig csinaltam repalevet, ceklalet, kortet, oszibarackot. a teljesitmenye 400 W. kicsi, igy jol elfer a konyhaban. a maradek minimalis. a repanal pl csontszaraz ami visszamarad, de a ledus oszit is nagyon gazdasagosan kicentrizi. pillanatok alatt eloblitheto, igy kar a mosogatogepbe tenni, hogy a helyet foglalja. az hogy a cuccot fel kell darabolni nem zavar, megy az pillanatok alatt. en nem az egeszseges eletmod miatt vettem, csak egyszeruen szeretem a leveket. a kertben sokminden megterem, mindent megenni es eltenni telire nem tudunk, igy ugy dontottuk ha szeretjuk akkor miert ne igyuk is!
Sziasztok; Tudnátok ajánlani egy olyan gyümölcs centrifugát, ami: -kíméletes -tényleg kifacsar minden levet (az enyémmel egy doboznyi friss málnából lett 2 csepp málnalé meg egy jókora adag folyós trutyi) és (majdnem)száraz maradékot hagy -mosogatógépben mosható
azonkívül: nézegettem a neten az általatok ajánlott Green star-t. Nekem ez egy hihetetlen reklámnak tűnt. Minimális teljesítményű motor egy "nagy" ötlettel, a sokat emlegetett tesztet meg sehol sem találtam. Azt sem írták, hogy hidraulikus lenne- (azazhogy tényleg hatékony), mert a hagyományosokkal nem lehet olyan magas hatásfokot elérni. Olyanok, mint az én kis otthoni gépem. Az egy dolog, hogy a trutymóból tuti kis sütifeltétet lehet csinálni, de az az igazság hogy ha majd sütifeltétet akarok, akkor majd sütifeltétet készítő akármit veszek, nem gyümölcsprést.
Azóta használom a gépet éstényleg nagyságrendekkel jobb mint a többi. egyetlen hibáját fedeztem fel eddig, ha csak ananászt akarok centrifugálni, akkor azt nem bírja. A tunkoló összepréseli az ananászt, emiatt henger alakúvá válik. Ez a henger azonban nem centrifugálható, mert egyszerűen nem viszi a kés, túlmelegszik maga az ananász, vagy csak egyszerűen leáll a motor. Ma kipróblom, hogy más gyümölccsel vegyítve akkor mi a helyzet, vagy ha van valamilyen 5let, akkor bátran:)
az enyém másfél éves, és remekül birja. A gagyi az utolsó jelző rá, amit mondanék. Ha van mosogatógéped, akkor van egy tanácsom,h a nincs, akkor az sem releváns.
Egyébként a 200 wattjával is sokkal jobb, mint akármelyik. Olvasd vissza a hsz.mat ebben a topicban, sokat irtam már róla.
(neem, nem vagoyk ügynök, sőt, nálam is a gagyi/átverés határát szokta súrolni egy átlag teleshop:) De van 1-2 ilyen termékem , és egyikkel sem volt gond.
Pontosan erről szerettem volna topikot nyitni, még jó, hogy rákerestem:) Ugyanez a helyzet velem is, most dobtam ki a 3. gyümöcscentrifugát és nem szeretnék venni egy újabb gagyit. Eljutottam a Top Shop Teréz körúti boltjába, ahol ajánlottak egy masszívabb kinézetű centrifugát. Lehet, hogy ugyanarról a gépezetről beszélünk?
Ez 30 rugó, de nem ez zavar benne, hanem az, hogy csak 200 wattos, meg, hogy teleshopos, ami számomra a gagyi szinonímája (volt eddig).
Napi 2-3 l levet szoktam facsarni, -ha van mivel-, ez sztem nem ipari mennyiség. Tehát ez bírja, bevált?
Nekem egy amerikai Power Juicer van, amit a TV Shopban láttam.Eddig legalább négy gyümölcscentrifugát dobtam ki,mert körülményes volt és nehéz tisztítani.Ezt beveált, rengeteg dolgot lehet benne préselni, és viszonylag egyszerű kezelni. Alma, körte , eper, narancs, zeller, répa ,grape, petrezselyemzöld, mangó.Héjastól mag nélkül.
Szerintem a cutrusfélékhez a facsaró az igazi,ami ha elektromos akkor még gyorsabb is mint a centrifugálás, hiszen csak ketté kell vágni és a magja sem keserítheti meg. A karos prés esetében a lé fele benne marad, meg bereped a héjja (és ez nemigazán higénikus a konzerváló vegyszer miatt). Ezekről lejjebb már itt szó volt.
A léköny2ben azt írták, elég a külső, színes héjat lehámozni, a fehéret meg hagyni kell, mert abban is vannak értékes anyagok. (Ezzel kapcsolatban vannak kétségeim, hogy abból a száraz fehér részből tud-e egyáltalán lé kijönni...) A lényeg, hogy elég, ha simán meghámozod, ha a hártyákat is kiszedegetnéd az már felesleges munka lenne. (Azért egyszer próbáld ki, hogy csak a külső héjat vágod le késsel, vagy hámozóval. Én az utóbbival szoktam, így sokkal egyszerűbb az egész, és így is finom a lé, bár kicsit más az íze tényleg.)
Tegnap próbálkoztam görögdinnyével, de az túl leves volt szegény gépemnek. Ami benne maradt, abból is le lehetett szűrni majdnem ugyanannyi levet, mint amit kicentrifugázott- inkább turmixolni érdemes (csak akkor a magokkal lesz gond...) Majd a dinnyeszezonban próbálkozom még, mert egyébként nagyon finom volt (főleg citrommal együtt). Szerintem pálcikás jégkrémnek lefagyasztva is finom lenne.
Múlt héten vettem egy Nile GY-308-as típusú gyümölcscentrit. Répát, almát, karalábét próbáltam vele. Egész száraz a trutyi, ami kijön belőle. Szuper! Egy kérdésem lenne a gyakorlott léfacsarókhoz: A narancs meghámozása mit jelent? A hártyáját is lehúzzátok a gerezdekről? Az nekem tök evidens, hogy a külső héját lehámozom, hisz keserű lehet, mint a rosseb! Szóval, hártya le, (és akkor igen játékossá válik a dolog) vagy azzal együtt megy a muri?
Én a hűtőben összegyűjtöm kisüvegekbe teszem a narancs- , kivi-, eper-, ribizli-stb pépet és lekvárt főzök belőlük. Egy hét termését szoktam hagyományos módon befőzni és kisüvegbe elteszem, gyorsfogyasztásra használom.)palacsinta, kevert süteményekbe és reggelire és vacsorára is finom.
Még egy kicsit várni kell arra, hogy sokszori használat után tudjak megalapozott tényszerű tapasztalatokat írni a Vital Centerről, mert most nem nagyon használjuk. A 4 és fél hónapos fiamnak ugyanis tökéletesen bejön a reszelt alma és a villával összetört banán is. A gyc meg lényegesen több mosogatnivalót csinál az embernek.---
A gyümölcsszezon is odébb van egy kicsit, ezért sem használjuk nagyon még.--
Egyetlen rendszeres elfoglaltsága a hús (darálás) aprítás lesz előreláthatólag, amit tényleg becsülettel el is végez. Egyben jó tartóssági próba is, mivel 10dkg pulyka vagy csirkemell egészben kerül a kések alá (fölé), és azért ez mindenegyes betöltésnél erős kezdés a motornak, és ugye 10x kell 1kg húsnál.---
Kicsit gyenge pontnak találom, ha az elméletét nem is, de a gyakorlati megvalósítását az aprításnak. Vagyis azt, hogy a tégely és a késes adapter zárófelülete nem elég pontos kialakítású. Nyers húsnál nem okoz ugyan problémát, de, ha valami levesebb dolog (és nem a turmix feltétben akarjuk csinálni) akkor bizony szivárog, csepeg a tégely és az adapter illesztési pontatlanságainál. Az elv (hogy a folyadékszint alatt van az összeillesztési szint) akár jó is lehetett volna, ha mondjuk kúpos felületen záródnak össze.
A turmixfeltétől is pár szót: csak 5-6x használtuk, alma pépesítésre, de nagyon hangos. Úgy vettem észre, hogy kicsit nagy a holtjáték (lötyögés) a kések tengelye és a lyuk között. Érdekes módon ez úgy jelentkezik, hogy 1-es fokozaton szörnyű, és berezeg, de 2-ben már csendesebb. El tudom képzelni, hogy annál a fél almánál (amit mi mixeltünk vele) nagyobb terhelésnél esetleg eleve nem jelentkezik a probléma.----
A gyc-ről még annyit, hogy annak ellenére, hogy impozáns a kialakítás, egy kicsit szerencsétlen is a feldél "alsószoknyája", vagyis az a rész, ahol belülről duplafaluvá válik. Előfordul, hogy levételnél, és amíg a mosogató fölé egyensúlyoz vele az ember, oda is belefolyik némi rost és lé. Onnan egy kicsit körülményes kimosni, és persze kitörölni is utána a vízcseppeket. Az a rész nehezebben tisztántartható. Kíváncsi leszek mindenképp a friss gyümölcsökre, mert a tavalyi almánk eléggé szálasan volt csak hajlandó összetörni a gépben és a pép is fennragadt a fedélen belülről, azon felül, hogy eltömítette a szűrőt is mire a 4 dl lé lecsorgott.
Mára legyen elég ennyi.
Ti mit csináltok a keletkező péppel? Almát, egyéb gyümölcsöt (mondjuk a citrusféléket kivéve) meg lehet enni utána natúr, esetleg sütemény töltelékébe tenni (ahogy volt szó itt már róla az almával kapcsolatban). A zöldségekből lehet mártást, levest főzni, esetleg tojással fasírtszerű valamit készíteni. Szóval érdekelne, ki hogyan hasznosítja (ha igen), van-e bevált receptetek valamire?
Ja, elfelejtettem leírni aztán, hogy a csütörtöki napon vett Vital Center gépünket, hétfőn visszavittem, mert a gyc szűrő ovalitása, vagy egyéb alakhibája miatt rázkódott a gép menet közben, a nagy fordulatszám miatt. A boltban tök normálisan kicserélték, nem csak a szűrőt, hanem a gépet is ahogy volt, gyc konfigurációban.
Hazavittem, nyomattuk, rendben is volt, de mosogatásnál jelezte a feleségem, hogy a gyc szűrő egy helyen lyukasztás nélkül készült, volt egy hüvelykujj lenyomatnyi lyuk nélküli rész rajta. Egy hétre rá visszavittem, és kicserélték azt is. Most elméletileg minden OK. Azért még majd lesz egy hozzászólásom az aprító résszel kapcsolatban, de még egyszer ki akarom próbálni, mielőtt ráfogom, hogy...
Kevin nem válaszol, így hát én mesélem el a Green Star egyik lehetséges beszerzési forrását:
Ausztriában, Mödling városkában van egy bio üzlet ahol és ahonnan a magyarokat is ellátják. Hermina nevű hölgyet kell keresni - Ő csak kedd és péntek között dolgozik ha jól emlékszem. Itt minden fontos információ megtalálható:
http://www.derfisch.at/produkte/