Keresés

Részletes keresés

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.08.16 0 0 30729
Helyzetjelentés a Börzsönyi Kék Diósjenő-Nagybörzsöny szakaszáról (csütörtök-péntek):
- pecsétek és kódok mindenhol rendben megvannak
- matrica Hamuháznál NINCS, Bányapusztánál VAN
- Diósjenőtől Tompaharasztig sok nehezen kikerülhető dagonya, pocsolya; ugyanez lightosabb változatban Bernecebaráti és Kemence között
- szállás Bernecebarátiban, a Tünde Vendégházban (korrekt, csak kissé drága)
- hangulatos részek: Pénzásás (havasi cincér), Drégelyvár, Hamuház, Bányapuszta
 
tivinvolvo Creative Commons License 2010.08.16 0 0 30728
Sziasztok!

Van valakinek ötlete, hogy hol tudnám beszerezni a Az Országos Kéktúra Atlasz (Hűvösvölgy-Hollóháza) kiadványt? Sajnos ahol eddig kerestem, nem volt belőle készleten. Használt példány is érdekelne.

Köszi az ötleteket előre is
buszosbandi Creative Commons License 2010.08.15 0 0 30726
A Bodajk - Csókakővel még ki is volnék békülve... Alsórendű útvonalak, épp úgy mint az alsótoldi szakasz... Tapolca környékén igazán nehéz bármit is kezdeni, mert lápos, mocsaras a terület, de legalább ezzel a Tapolca - Lesencetomaj szakasszal tennének valamit... legalább a tomaji elágig... a Veszprém - Tapolca - Keszthely főútvonal, lényegében a 71-es út tranzitforgalmát viszi... a szó legszorosabb értelmébe életveszélyes. Rosszabb mint Szeleste - Bögöt közt a 88-as, hisz azon alig mész 200 métert...
Amúgy tudni valamit, hogy mi lesz, ha a 86-os út Szelestét elkerülő szakasza megépül??? 2x2 sávosnak tűnik, és nem hiszem, hogy biztosítják rajt' az áthaladást...
Előzmény: László67 (30724)
[Martye] Creative Commons License 2010.08.15 0 0 30725
Sziasztok!

Indítottam egy mini-blogot a holnap kezdődő kéktúrás expedíciómmal kapcsolatban. Különösen ezt a bejegyzést ajánlom figyelmetekbe:

Egy hét kék - Az útvonal

Itt vázlatosan le van bontva napokra, hogy milyen útvonalon fogok haladni, úgyhogy ha valakinek esetleg megjönne hozzá a kedve, hogy velem tartson egy darabon, örömmel veszem! A bejegyzésben ott van a telefonszámom is, amin tudtok keresni ilyesmivel kapcsolatban....

Amúgy pedig a tervek szerint a blogon telefonról bediktált bejegyzések formájában nyomon lehet majd követni a dolgok alakulását, úgyhogy akit érdekel a dolog, annak is figyelmébe ajánlom a blogot! (lehet az előzményekről és a készülődésről is olvasni ezt-azt, aztán a túra után jön egy bővebb élménybeszámoló is)

Köszi, ha nyomon kisérítek a vállalkozásomat, meg ha neadjisten egy kicsit szurkoltok néha... :)

Üdv,
Marci
László67 Creative Commons License 2010.08.15 0 0 30724

- A Tapolca - Lesencetomaj szakasz valóban nem valami szívmelengető...

Főleg, ha nagy a forgalom a műúton.

- Alsótold - ez még nem is olyan vészesen hosszú aszfaltos szakasz...   :-)

A Bodajk - Csókakő is meglehetősen hosszú aszfalt-szakasz és van még pár ilyen az OKT-n. Ez is hozzá tartozik...   :-)

 

Előzmény: buszosbandi (30723)
buszosbandi Creative Commons License 2010.08.15 0 0 30723
Köszi megnéztem! Az új útvonal valóban nyerőbb mint a régi. A Balaton mellett, közel a bélyegzőhelyhez!
Miért nem lehet másutt is így csinálni???
Alsótold környékén 6 km aszfalt, Tapolca körül még több... Ezeket nem lehet valahogy kiiktatni??? Épp Tapolca felé indulok a jövő hónapban, úgyhogy kíváncsi vagyok különösen a Lesencetomaj - Tapolca aszfaltra...
Előzmény: radv.ben (30721)
matus.peti Creative Commons License 2010.08.14 0 0 30722
Bár az eltérés és maga az új útvonal is pofásan jelzett, de múlt héten még a régi útvonalon is gyönyörűen virítottak a jelzések, se szürkítés, se törlőkereszt ...
Előzmény: buszosbandi (30720)
radv.ben Creative Commons License 2010.08.14 0 0 30721
A 30560-os hsz.-nél.
Előzmény: buszosbandi (30720)
buszosbandi Creative Commons License 2010.08.14 0 0 30720
Köszönöm a gyors intézkedést! Így ismét be tudok lépni a TTT fórumba :)
Illetve mindenkinek köszönöm a zalaszántói, és kőszegi szállásajánlatokat.
Megyek is Sümeg- Keszthely szakaszra a hónap végén Zalaszántói szállással.
Majd Szeptemberben Tapolcai szállással tervezem lenyomni a Keszthely - Tapolca, Tapolca - Badacsonytördemic, ill. a Szentbékkálla - Badacsonytördemic túrákat...
Hallottam hírét, hogy Keszthelyen az OKT útvonalában történt némi változás, és így már -hála Istennek, és az MTSZnek- a vasútállomást is érinti... Hol tudok informálódni a pontos útvonalról???
Előzmény: efemm (30630)
út+kereső Creative Commons License 2010.08.13 0 0 30718

"de a legbiztosabb ha az egyéni túranaplót mielőbb elkezded vezetni és a túrákat a naplóban lepecsételteted a célban."

 

Ameddig nem tagja egy Egyesületnek, addig felesleges gyűjtögetni a pecséteket. MTSZ tagság nélkül nem lehetett minősített túrázó.

Apropó pecsétek, miért kellene a túranaplóba pecsételni? Az igazolást (pecsétet) nem a túrajelentésen kell gyűjteni? A túranaplóban kell vezetni a túrákat és leadni a túrajelentésekkel az Egyesületnek. Vagy rosszúl tudom?

Előzmény: HEV (30641)
olahtamas Creative Commons License 2010.08.13 0 0 30717
Pedig csak egy posztot kell visszanézni (30709) :)
Persze lehet, hogy kissé erőltetett a poén, de hirtelen jött.
Előzmény: Törölt nick (30714)
László67 Creative Commons License 2010.08.13 0 0 30716
Ha jól emlékszem, nekem is volt egy kis szünet az ezüst és az arany között.
Tehát nem évült el az esüst fokozat.

- Az érdemes fokozat: én úgy tudom, hogy 3 éven belül 4000 MTSz-pont, + az OKT vagy a DDK és AK (együttes) teljesítése. Kivéve: ha a 4000 pontból legalább 1000 pontot más szakágban teljesítesz (pl. kerékpár).

- Ha rosszul tudom, az illetékesek biztosan kijavítanak... :-)
Előzmény: út+kereső (30715)
út+kereső Creative Commons License 2010.08.13 0 0 30715

Én viszont úgy tudom, hogy lehet a két minősítés között szünet, viszont ha elkezded, akkor tartani kell az X évet, tehát az újrakezdéstől számított további 3 éven belül össze kell gyűjteni az adott pontot. Szerintem felesleges újra kezdeni minden szünet után az egészet és a gyakorlatban is ezt alkalmazom (alkalmazzuk). Az iskolát sem kezdjük előlről, ha abba is hagytuk pár évre és magasabb fokozatot szeretnénk elérni. :)

 

"Az persze érdekes, hogy ekkor viszont mikortól "kezded" ismét a bronz gyűjtögetést? Szerintem azok a pontjaid, amiket legutolsó megítélt minősítést követően gyűjtöttél, azok alapján számolhatod ismét, hogy megvan-e a bronz-ezüst-arany."

 

Ez szerintem azért nem jó, mert ha nincs meg adott éven belül a bronz-ezüst-arany, akkor buktad az összes pontot, ami elég sok is lehet. Közben pedig ha folytatnád a sort, lehet hogy már meg lenne az arany nagy része és mondjuk lenne még fél éved a hiányzó pont begyűjtésére. Úgy emlékszem, hogy a 2. aranynál rákérdeztünk az MTSZ-ben, hogy lehet-e folytatni és azt mondták, hogy akár hányszor lehetek utána arany, ha egyszer már voltam bronz és ezüst. Ezért is lettem 3x arany, meg persze azért, mert nem sikerült azóta sem befejeznem az OKT-t. Na ez is megérne egy misét, mert többek állítják, hogy nem is kell az érdemeshez, mások pedig, hogy kell. Ezt is több féle képpen lehet értelmezni a szabályzatban.

Előzmény: efemm (30713)
efemm Creative Commons License 2010.08.13 0 0 30713
MTSZ Természetjáró Minősítési Szabályzat.
Az alsó négy minősítési szintnél ezek szerepelnek: "Legfeljebb további X éven belül teljesít újabb Y pontot." Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogyha nem sikerül valamelyik minősítést megszerezni, akkor kezded újra gyűjteni a bronz minősítéshez a pontokat, vagyis visszalépsz a minősítési rendszer elejére. Az persze érdekes, hogy ekkor viszont mikortól "kezded" ismét a bronz gyűjtögetést? Szerintem azok a pontjaid, amiket legutolsó megítélt minősítést követően gyűjtöttél, azok alapján számolhatod ismét, hogy megvan-e a bronz-ezüst-arany.
A te verziód szerint a "további X éven belül" azt jelenti, hogy az előzőleg megszerzett minősítés után legyen olyan (bármikor megkezdett) X évnyi időszak, aminek a túrái Y pontot adnak. Ez viszont szerintem ellentétes a "legfeljebb további" fogalmával.
Előzmény: út+kereső (30712)
út+kereső Creative Commons License 2010.08.13 0 0 30712

"de azért még nem tettem le arról, hogy a meglévő bronz és ezüst fokozatok mellett majd valamikor begyűjtsem a következőket is. (Az alsó két fokozattal együtt természetesen, mert egymásra épülnek, így újra kell kezdeni ezeket is.)"

 

Bocsika, hogy belekuruttyolok! Én úgy tudom, és eddig így is csináltam (tuk), hogy nem kell újra kezdeni, hiszen amit már megszereztél (bronz, ezüst) nem évül el, így pl. nekem a 3 aranyam sem, nem kell újra kezdenem az egészet ahhoz, hogy egyszer végre elkezdhessem az érdemest! Szóval ha épp úgy állsz, hogy sok túrát tervezel, akkor szerintem nyugodtan bele is kezdhetsz az arany fokozat megszerzésébe. Javítsatok ki, ha rosszúl tudom. Ebben az esetben viszont vissza kellene adnom a 3 aranyból kettőt. :(

Üdv. Annamari

Előzmény: efemm (30643)
lacus74 Creative Commons License 2010.08.12 0 0 30711
Tisztelt Természetjárók!

ERDŐTAKARÍTÁS A BÖRZSÖNYBEN

A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület (BTHE) 2010. szeptember 18.-án erdőtakarítást szervez a börzsönyi Nagyirtáspusztán. Amennyiben ráérsz, várunk szeretettel programunkon. Ha nincs kedved egyedül jönni, akkor hozd magaddal a családot vagy a haverokat, hogy együtt tisztítsuk meg az erdőt az oda nem illő dolgoktól!!!

A programról további info:

http://www.bthe.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=28

üdvözlettel : Lacus (BTHE)
olahtamas Creative Commons License 2010.08.12 0 0 30710
Klasszikusokat csak pontosan:
"Úgy kell cselekedni, ahogy érzel" :)
Előzmény: Törölt nick (30707)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30708
Kettős segédtétel (azaz dilemma):

Van egy vár, aminek a helyét tudjuk, Móvár lakott területén. Tudtam, hogy sokat nem fogok látni, de odamentem, körbejártam a helyszínt, kérdezősködtem, fényképeztem a gyanús dolgokat. Most a váras topikban azt mondják nekem, hogy nem láthattam föld feletti részeket, az valami más volt. Vagyis amit a régészek kiástak, azt visszatemették vagy ráépítettek. Ez most vajon elszámolható a vártúrás mozgalomban? Konkrét követ ugyan nem fogtam meg, de a helyszínt jól bejártam, és ez talán ér annyit, mint egy GPS-sel megtalált földkupac a szántón valami vaskori földvárból.
szucsati Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30705
köszi a helyesbítéseket és kiegészítéseket.
Bár nem mentesít, de a Börzsöny térképnél nagyítót kellett elővenni, hogy Csitán vagy Csitári kereszt, amíg meg nem láttam a fél centis betűkkel írt "Csitár" részt... ;) Azért is választottuk ezt a túrát, mert a Börzsöny ezen része számomra még ismeretlen volt.
Az időadatoknál a gyorsabb nekünk jobban helytállónak bizonyult, mert siettünk a buszhoz ;)
Az a Kőkapu meg megtévesztő a turabazis-hu oldalon. Szerintem.
Egyúttal köszi a Börzsönyi Kék mozgalom koordinálását.
Előzmény: lacus74 (30699)
olahtamas Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30704
Tegnap még nem volt felfestve és azt az info-t kaptam Biki Endre Gábortól (BMTSZ), hogy valószínűleg nem is lesz belőle semmi, így le is kellene venni a turistautak.hu-ról.
Előzmény: Törölt nick (26419)
nagypapi Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30703

Azért az is megmosolyogtató, hogy miféle ipari titkot árulhat el egy több mint 100 éves vízerőmű kezelője (hacsak azt nem, hogy miként működik még mindig). Asszem a technológia már kissé elavult, de azért szerintem büszkék lehetünk rá - egy műszaki csoda. Asszem ez esetben egy kicsit túlzott az ipari kémkedés és a terrorizmus veszélye.

Előzmény: Törölt nick (30702)
emgergo Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30701
Az a Drégelypalánk-Bernecebaráti átmenet nekem is okozott már némi stresszt, mikor Emlékhelyek a Börzsönyben pontokat "szedtem" :)
Előzmény: szucsati (30684)
[Martye] Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30700
Sziasztok!

Jövő héten tervezek nekivágni a kéktúrának, amolyan teljesítménytúrás stílusban.

Valószínűleg Aggtelekről indulok hétfőn, 16-án, és ha minden jól megy, 22-ére, vasárnapra valahova a Gerecse környékére érkezek. Az egyik fő cél az, hogy minden nap meg legyen a 60 km. Amolyan egyéni rekordkísérlet ez, úgyhogy inkább a teljesítményen lesz a hangsúly, mint a (fizikai) kikapcsolódáson. (Amúgy persze kikapcsolódás lesz ez így is sok szempontból, amellett, hogy nyilván sok küzdéssel is fog járni.)

Egyrészt azért is írom ezt, hogy ha valakinek még hiányzik ebből a szakaszból valami, és bevállalja a haladós tempót, akkor lehetne hozzám csatlakozni rövidebb-hosszabb szakaszon, ahogy kijön.

Másrészt pedig szívesen veszem, ha megosztjátok a tapasztalataitokat erről a szakaszról, vagy bármi más jótanácsot értékelek, hiszen nekem új az egész műfaj. Előre is köszi!

Aki esetleg szívesen velem tartana egy szakaszon, az dobjon egy mélt a martyeah[kukac]gmail.com-ra, és megbeszéljük a részleteket!

Jó túrákat mindenkinek!

Üdv,
Marci
lacus74 Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30699
Hali!

Lenne néhány gondolatom a leírtakhoz!

Íme:

- A Bernece utáni kereszt helyes neve: Csitári kereszt :-))

- A Jelenc-hegyi elágazásba lévő tábla Drégelyvár felé mutató adatai helyesek, mivel addig 6,1 km és 194 m szintemelkedés van!
(A menetidőt 4km/h -ban és 10 m -ként 1 percben kell meghatározni!!!)
Ezek alapján a Dobogó-hegyi tábla adatai nem helytállóak!!! (megjegyzés: Az ott lévő táblák ősszel lesznek cserélve...)

- A túrabázis oldalon a Kőkapu mint pont, "úton" lévő pontként szerepel, amúgy soha nem volt ott BKT kód !!!

Bernece és Drégelyvár között csak a Csitári-keresztnél van ellenőrzőpont (kód)!

Üdvözlettel: lacus(BTHE)
Előzmény: szucsati (30684)
nagypapi Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30698

Köszi az infót! Nagyon régóta várok már erre.

 

Amúgy tegnapelőtt én is elkezdtem újra az OKT-t, ezúttal már a fiammal. 12 éves, úgy gondoltam, már itt az ideje, hogy ő is belekezdjen.

Erőfelmérő próba-szakaszként Kóspallag-Nagymaros távot jártuk be. Asszem én jobban elfáradtam. :-)

 

Tegnap viszont egész családdal jártunk egyet a Velencei-hg környékén, a Mészeg-hegyi arborétum, tanösvénnyel, tájházzal, erdei tornapályával és játszótérrel kifejezetten szerencsés választásnak bizonyult. Amúgy Fejér megye természetjárója érintőpont, de őzikés pecsét nincs, csak TKM-es. 

Előzmény: Törölt nick (30676)
G(Dzsí) Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30697
Pedig én a stoppoláshoz még át is öltöztem, de hiába, no, nincs egy szimpatikus stoppos fejem... :)
Előzmény: szucsati (30684)
Zete Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30696

Köszönöm Neked is a tippeket!

Én először az OKT-t néztem át, de úgy láttam, annak nincs ilyen nehéz része.

Előzmény: Múzsla (30694)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30695
Most lejjebb lapoztam az OKT fórumon,ott az egyik hsz-nél van egy telefonszám és egy név amin be lehet jelentkezni.
Előzmény: Törölt nick (30685)
Múzsla Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30694

Szia Zete!

 

Nincsen előtte térkép, de nekem van több tippem is. Nem biztos, hogy mindegyik végig jelzett, de út van. Csak írom, ami eszembe jut. ;-)

 

- Szuha - Mátraalmás - Galyatető

- Fel a Muzsla (nem Múzsla) csúcsára Pásztóról

- Katalinakna - Ágasvár csúcsa

- Bélapátfalva - Bél-kő csúcsa

 

 

Előzmény: Zete (30688)
Zete Creative Commons License 2010.08.11 0 0 30693
Kösz, utánanézek.
Előzmény: efemm (30690)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!