Keresés

Részletes keresés

Jolida Creative Commons License 2017.08.20 0 0 140901

Nem gőzmozdonyt tervezünk? :-ppp

Előzmény: endrepp (140900)
endrepp Creative Commons License 2017.08.20 0 0 140900

Ez nagyon kis térfogatáramhoz van, de fütyülne rendesen az biztos. :)

Előzmény: Jolida (140899)
Jolida Creative Commons License 2017.08.20 0 0 140899
Előzmény: rézműves1 (140895)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.20 0 0 140898

Légyszives küld el a telefonszámodat a stabilep@monornet.hu email címemre, szeretnélek felhívni, konzutálni veled a gőzős főzésről.

Köszi!

Előzmény: atís48 (140887)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.20 0 0 140897

1,5 baros szelepet át lehet alakítani, pl. 0,5 barosra. 

Rugó ki, levág belőle, majd vissza. Ellenőrzés majd lehet beépíteni.

Előzmény: rézműves1 (140895)
sogi01 Creative Commons License 2017.08.20 0 1 140896

                                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (140834)
rézműves1 Creative Commons License 2017.08.20 0 0 140895

Annak idején körülnéztem a boltokban, de leginkább csak a 2,5-1,5báros szelepek kaphatók...még az 1-bárost is csak a neten láttam..

0,5-ös van rozsdamentesből Budán, de azok elég drágák...

Előzmény: vick_1899 (140894)
vick_1899 Creative Commons License 2017.08.20 0 0 140894

csak mint laikus: ha gőzösnèl 0.2- max 0.4 az uzemi nyomas amikor a gőz cirkulal akkor boven eleg nekem egy 0.5 baros biztonsagi szelep is, nem? 

Előzmény: rézműves1 (140892)
rézműves1 Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140893

Hááát, 4-esből??...nálam a kazánlemez 5mm-nél kezdődik...:):)...

Előzmény: ksanyi52 (140891)
rézműves1 Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140892

A söröshordó oldalai és az alja teteje, kicsit vastagabb 1,5mm-nél...1,7-1,8mm...sokat bír az palást irányban, de a domború fenekek is elég sokat bírnak...a hordó egyébként 3-bár üzemi nyomásra van tervezve, de persze nem a két fenék közé...

Én az egyik ilyen gőzösre próbaképpen, 2.5-báros szelepet tettem és jól "alápirítottam"...de végül nem vártam meg míg lefúj, mert "érdekes" hangok jöttek:):)...közel volt a lefújáshoz, de mivel csak középen volt egy helyen összekötve, inkább elzártam az égőt...

Mikor kihűlt és megnéztem az alját a hegesztéseknél, én is elhűltem egy kicsit..:):):)...az összekötő csavar körül a 2-es lemez, szépen "kipárnásodott" a nyomástól...azért mondtam az előbb, hogy jobb legalább 3-helyen összekötni...

 

Éppen tegnap beszéltem egy ismerőssel, akinek vagy 4-éve csináltam egy ilyet, de az üstöt ő hegesztette (három helyen) és nagyon jól működik neki...de szigorúan csak 9-deci vízzel és 1,5-báros szeleppel...

Előzmény: 1zsakkrumpli (140883)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140891

Páréve egy kazánt gyártottunk a fiammal 4 mm-es lemezből. Az oldal és hátfalat összekötöttük de a tálcákat nem. És bizony domborúak lettek. Pedig ott csak a vízoszlop nyomása van. " A medve nagyon veszélyes" Az összekötő csapoknál 6 mm varratot kérek, mondtam a fiamnak. Á megtartja az mondta ő. Azután 1,5 bárnál akkorát szólt mint egy ágyú. Úgy hogy kérem vigyázni azzal a hegesztéssel!

Előzmény: rézműves1 (140885)
rézműves1 Creative Commons License 2017.08.19 -1 1 140890

Egy mérőhely beforrasztása nem nagy dolog, szerencsére ezüsttel elég jól lehet a söröshordót forrasztani...a 4mm átmérőjű digitális szondához csináltam egy fogadó csövet rézből, 1-es falú 7mm-est...annak 5-ös a belseje, csak egy kis dugót kell a végébe drehálni és ezüsttel, finoman beforrasztani...(elkalapálni nem jó, mert akkor nem tudod beledugni a 7-es furatba)...

 

...egy kis fóliával "hőszigeteltem" a műanyag vezetéket, az alulról jövő forróság miatt és jól is működött......le is teszteltem 25 liter vízzel, de a 13-ik percnél, amikor már 110°C-nál járt az olajhőfok, kiderült, hogy csak ennyit tud az a kis műszer, úgyhogy itt lett vége...kell egy másik műszer...

 

 

Előzmény: sörös100 (140865)
endrepp Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140889

Köszi, sikerülni fog, ha egyszer elszánom magam, sok komplikáció nincs benne. :)

Előzmény: atís48 (140888)
atís48 Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140888

Kívánom neked,hogy sikerüljön,és megkérlek hogy majd tedd közzé a tapasztalatokat!

Előzmény: endrepp (140886)
atís48 Creative Commons License 2017.08.19 0 1 140887

Azt nem értem,hogy miért kellene 1- 1,5 Bar nyomáson főzni,ha egy vizes főzővel  gőzzel főzünk,akkor amint írtam is a főzés ideje alatt gyakorlatilag nincs nyomás a gőztérbe,(csak a végén mikor ár az alkoholkoncentráció nagyon alacsony akkor is csak 0,1-2 bar)ha viszont a nyomásmérő ezt jelzi,akkor levegő van a rendszerben,amitől erősen romlik a hatásfok.

Előzmény: 1zsakkrumpli (140883)
endrepp Creative Commons License 2017.08.19 0 1 140886

A motor már megvan hozzá, nincs áttétel, gyakorlatilag néma, beépítésig nem jutottam el, egy palacsinta dc szervó, 160körül hajtom a 200mm-es, 3 lapátos propellert, ha egyszer elkészül újra csend lesz és béke. :)

Előzmény: atís48 (140882)
rézműves1 Creative Commons License 2017.08.19 0 2 140885

..."miert fontos az osszekotes?"...

 

Az az egyik legfontosabb a gőzös üstnél, hogy a két fenék sík lapja, össze legyen erősítve (lehetőleg több helyen), csavarokkal, tüskékkel, mert így lesz nyomásálló...de ez nem újkeletű dolog, mert régebben a gőzkazánok sík felületei is, a hajóknál, vagy a mozdonyoknál belül így voltak, támcsavarokkal összeerősítve...2012. elején én is csináltam pár gőzöst és jól is működtek, de nem volt "bolond-biztos", mert ahhoz nagyon jó hegesztő kell...az olajost jobbnak találtam...

 

...ez is gőzös, billentővel......itt csak egy összekötés van, de biztosabb a három...

 

...ezt az olasz műszert használtam, de a hőfokot nemigen mutatta......viszont egy dologra kellett nagyon ügyelni, hogy 8-9-deci víznél többet, nem volt szabad beletölteni, mert nem működött...

 

 

 

 

 

Előzmény: vick_1899 (140863)
endrepp Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140884

Most hogy használod, P=0 val?

Nagy rizikót nem látok benne, legfeljebb visszaállítod, ha magától valami ökörséget állít be, pár alkalommal használtam 20-100l között, nem hibázott.

Manuális beállítás menetét is le tudom írni, de azt eddig ilyennél nem próbáltam, csak motornál, az nagy macera lenne.

Előzmény: pegasusferi (140879)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140883

Amennyiben 1,5 baros a bizt. szelep, akkor min. 2 bar próbanyómás kell 24 órán keresztül. Ezt viszont a 1,5 mm lemez nem biztos, hogy birni fogja, főleg a hegesztése. Kérdés, hogy gyökvédelmet alkalmaztak, vagy nem?

Előzmény: rézműves1 (140881)
atís48 Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140882

Nekem sikerült összehozni,egy viszonylag halk keverőt,percenként 24-es fordulattal,ívesen meghajlított lapát átmérője 550X100 mm a kupolán keresztül vezetett tengelyen központosan forog, a szükség rávitt,hogy a sisak fedél alátettem még egy ugyan ilyen átérőjű,de csak 50 mm magas lapátot habtörőnek,ami igen jól bevált....Egyébként igazad van a hangja így is zavaró!

Előzmény: endrepp (140878)
rézműves1 Creative Commons License 2017.08.19 -1 0 140881

Ha jók a hegesztések, akkor jó lehet...a palástnál nem gond, mindig a fenék a problémás, de úgysem kell oda nagy nyomás...mindenképpen kettő alatt...lehet kapni 1,5-ös biztonsági szelepet, annál több nem is kell...

Előzmény: vick_1899 (140861)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.08.19 0 2 140880

Na. Végre valami okosság. 🙂Én is 0,5 bárt veszek el. Annyi hogy cefre cserénél nemzárom el a gázt. Csak takarékra veszem. Így a hideg cefre nem hűti vissza a duplafalat , annyira hogy a nyomás megszűnjön . Így nem kell elvennem megint 0,5 öt. 

 

Ja. Alszesz mennyiség egy óra alatt 11 -12 liter!

Előzmény: atís48 (140871)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140879

Akkor lehet meg kellene próbálni? :) 

Előzmény: endrepp (140877)
endrepp Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140878

Értem. Keverőt használok alszesznél is, csak a zajt utálom, amivel a mostani példány dolgozik. :)

Előzmény: atís48 (140876)
endrepp Creative Commons License 2017.08.19 0 1 140877

100l-es edénnyel elboldogult simán, erre találták ki eredetileg, nagy tehetetlenségű rendszerek túllövés nélküli szabályozására, nagy tankhajókhoz, amik az utolsó gázadásnál vagy lebontották a mólót vagy megálltak tőle 10m-re.

Fel kéne tölteni valamivel az üstöt félig-háromnegyedig, felfűteni a 6kW-al a célérték alá, átkapcsolni 1-re és benyomni az atuningot, kb 20percig tesztelte nekem a tartályt, mire beállt, sok függ attól, hogy a szonda milyen messze van a hőforrástól. A ciklus időnek (dutycicle) meg kell adni valami nagyobb intervallumot, 5-20sec, az fogja eldönteni a kapcsolgatás periódusidejét.

Előzmény: pegasusferi (140875)
atís48 Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140876

Azért nem használok vákum szelepet,mert így sokkal jobb hatásfokkal és gyorsabban tudom felmelegíteni a cefrét.    Az első főzésnél,a felfűtés elején ,mikor a nyomás eléri a 0,5 bar-t akkor kiengedem a gőztérből az összes levegőt,addig tartom nyitva a golyós csapot,amíg tiszta gőz nem távozik,ilyenkor ha az ember belenéz az üstbe látható,hogy egy intenzív hőmozgás indul be,ettől kezdve a vákum mérő a főzés teljes ideje alatt nullán áll ,Úgy szintén a nyomásmérő is. A főzés vége felé a nyomás néha eléri a 0,1- 0,2 bar-t. Nálam folyamatosan megy a keverő,mindenkinek csak ajánlani tudom,az elválasztások sokkal precízebbek,szerintem a pálinka minősége is jobb lesz.

Előzmény: endrepp (140872)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140875

Autotuning kávéfőzőnél bejön de szerintem méreteinél fogva a főzőhöz kellene kis tudás is pidelni" :)

Előzmény: endrepp (140873)
pegasusferi Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140874

Pontosan ,víztérben egy pt100 106c fokra beállítva minden más fölösleges ,lejön   1-2% minden. Először felfűtéskor 6kw, elválasztásnál 1kw közben tetszőleges.

Előzmény: endrepp (140873)
endrepp Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140873

A pidet hogy használod? A víztérben van a szonda és egy fix célérték van beállítva végig? Autotuningot futtattál vagy hogy állítottad be?

Előzmény: pegasusferi (140870)
endrepp Creative Commons License 2017.08.19 0 0 140872

Nincs biztonsági vákuumszeleped?

Előzmény: atís48 (140871)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!