Keresés

Részletes keresés

1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141036

Most cefréztem én is, nekem 19.

Előzmény: Jolida (141029)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141035

Valóban lerövidül a felfűtési idő, még a fenékkaparós lassú keverő esetén is. Főleg, ha jó sűrű, lekvárszerű a cefre. Nem mellesleg a teljes főzési idő is rövidebb lesz.

Az alszezs finomításakor is jól jön a keverő, mert még a lassú kevertetés is képes megelőzni a lokális túlhevülést. Magyarán nem kell bele forrkő.

Előzmény: vick_1899 (141033)
zsorsz Creative Commons License 2017.08.22 0 1 141034

Az szép,akkor a szőlő cukorfokával vetekedett.Nekem meg beszóltak hogy "aki a szőlőt cukrozza,más aljasságra is képes",valahogy így.

Előzmény: Jocó0423 (141032)
vick_1899 Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141033

Gondolom vagytok itt páran akik keverőssé alakították a főzőjüket, kérdésem az lenne, hogy valóban igaz, hogy keverő használata esetén lerövidül a felfűtési idő? Duplafalú 100 as olajosomat tuningolnám egy keverővel.

Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141032

Én igen elégedett voltam vele.

160 kg szilva 4 kg napfénnyel 25 liter 50°-os páleszt eredményezett.

Előzmény: Fabeer (141028)
pacsepa Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141031

Ja bocs, látom a téma lezárva.

Előzmény: pacsepa (141030)
pacsepa Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141030

Én abból indultam ki, hogy egy m3 gáz elégetéséhez mennyi friss levegő kell. Itt csatlakoztam be. Az 1:10-hez arány beégett a fülembe, de mint kiderült ez csak elméleti érték.

Alapesetben a házi pálinkafőzők egy mezei gázzsámolyon kotyvasztanak, nem elszívóernyőkkel operálnak. :-) Magamból indulok ki, amikor egy 4kW-os zsámolyban égetem a gázt nyitott ajtó és ablaknál.

Ez meg az "A" típusú történet 1,5-ös szorzóval.

Nagykonyhai technológiákat elég jól ismerem, két ilyen van a birodalmamban, az egyik 3000 adagos! Igaz most éppen bezártuk.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141010)
Jolida Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141029

18.5 Brix-ről indult az irsaim.

Előzmény: Fabeer (141028)
Fabeer Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141028

Még azt megkérdezem, hogy jó lett-e a kihozatal? Lehet az idei sok esőtől alacsonyabb a cukortartalom, emiatt rövidebb az erjedési idő...

Előzmény: Jocó0423 (141026)
Fabeer Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141027

A bunda nem süllyedt le az aljára, de szépen látszanak a rétegek legalul a salakos rész, aztán maga a cefre és a tetején a fedő réteg elkülönül.

Előzmény: Jocó0423 (141026)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.22 0 1 141026

Nagyon is létezhet, az enyém ugyanezt csinálta, a nyolcadik nap főztem is :) Ötödik nap nem volt kalapja.

 

Az irsaim is hasonló módon viselkedik, kedden tettem hordóba de ma már pezsegni se akar :) Igaz a szőlő héj nem megy le az aljára. Pénteken főzöm.

Előzmény: Fabeer (141018)
Fabeer Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141025

Oké, köszönöm még 1x, hétvégén jöhet a bodza szüret, aztán körte :D

Előzmény: vick_1899 (141024)
vick_1899 Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141024

Nekem garázsban van a "föld alatt" :)) 22 fok körüli hőmérsékleten, és ott is lett darálva cefrézve még is ugyanezt produkálta.. minden gyümölcs más egy kicsit.. a kajszim még 7-8 napon is nagyba duruzsolt, a körte, szilva az csak az első 3-4 napban hangoskodik (a tapasztalatom szerint)

Előzmény: Fabeer (141020)
Fabeer Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141023

Köszönöm a válaszokat!

pasig Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141022

Akkor akar lehet elbirja az 5% -t is?

Előzmény: kezman46 (141017)
Figyelget Creative Commons License 2017.08.22 0 1 141021

Most van utóerjedési szakaszban, de nagyjából már kész lehet. 

Előzmény: Fabeer (141018)
Fabeer Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141020

Csak azért furcsállom mert naptól védett, hűvös helyen tárolom, kb 20-25 fok a helyiség hőmérséklete.

Előzmény: vick_1899 (141019)
vick_1899 Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141019

Az én szilvámnál is 3 napig dogozott a kotyogó intenzíven utána lecsendesedett, és csak néha-néha böffentett, de hagytam még 2 hétig ebben az állapotban. Nem volt savazva, kicsit féltettem, de szerencsére semmi baja nem lett.

Előzmény: Fabeer (141018)
Fabeer Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141018

Üdv a tagoknak.

Létezhet az, hogy a pénteken becefrézett szilvám ma keddre már kierjedt, ugyanis megállt a bugyogás és csak néha van kis hangja. Élesztő, pektinbontó van benne kevés napfénnyel.

kezman46 Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141017

A körte erős aromája miatt több napfényt is elbír mint az átlag, ugyanúgy mint a birs, persze ez a saját véleményem, főztem ringlót, korai volt kb 30 l cefre, azt júli. közepén desztiláltam, most az althain ringlót az is 30 volt, a két alszeszt együtt finomitottam , 48 fokra beállítva lett majdnem 6 liter, egy nap után kostoltam reggel, nagyonjó ize van már most, nemgondoltam volna, ringlót még nem főztem

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141016

Én is 2-3 nap után teszem bele. Így lassabban, de tovább tart az intenzív forrás, dolgoznak az élesztők. Ha azonnal beleteszem, brutál tempóban tud beindulni, melegszik, a melegtől még jobban begyorsul, kifut...

Előzmény: pasig (141015)
pasig Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141015

Nem mindjart pepesiteskor tegyem bele a napfenyt?kihozatalra mennyit varhatok,3kg napfennyel? kb.?

Előzmény: Jolida (141014)
Jolida Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141014

Ha sárga és puha, darálni kell. Ne várd meg a rohadást. :-)

 

Az enyém is most utóérik szétterítve, pénteken darálom, utána pépesítem keverőszárral.

Pektinbontó duplán, élesztő.

Én savazni azonnal savazom 3.0-ra (vagy inkább kevéssel alá), mert pillanatok alatt képes ecetesedni.

 

Ha leáll/teljesen lelassul (ilyen időben kb. 2-3 nap) a zajos forrás, 2-3% napfény mehet bele szirupként.

Előzmény: pasig (141013)
pasig Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141013

Udv.Szereztem 1 q vilmoskortet.Sokat varok tole,de azt hallottam vigyazni kell a cefrezessel.par tanaccsal ellathatnatok.pl:savazas,napfeny,mikor pepesitsem,amikor mar barnul es nagyon puha,vagy féléretten?

 

Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141012

Szerintem is :) Jól bekavartam itten :D

Előzmény: 1zsakkrumpli (141011)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141011

Most már térjünk vissza Pálinkafőzés(otthon)-ra.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141010)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141010

Az "A" és a "B" készülékek között a nagy különbség, az "A"-nál az égéstermék is a helyiségbe megy, míg a "B"-nél kéményen keresztül távozik.

Biztos jártál már nagykonyhákban, és 40 kW-os főzőüstöket sem kötjük kéménybe, hanem a felette lévő ernyőkkel visszük szabadba az égésterméküket.

Amit írtál az elsősorban "B" típusú készülékeknél szoktuk alkalmazni.

Előzmény: pacsepa (141007)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141009

Ez lenne ha nem elszívóernyő lenne felette, mivel nagykonyhai készülék. Az elszivóernyő felülete kb. 800x800, ezért ekkora felületen az 1000 m3/h sem sok. Ernyő szabadkerületére vetitve, méterenként 500 m3/h illik elszivni.

Előzmény: pacsepa (141007)
sogi01 Creative Commons License 2017.08.22 0 1 141008

                                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (140954)
pacsepa Creative Commons License 2017.08.22 0 0 141007

Nem vitatkozni akarok, mert emlékezetből írtam és én sem emlékeztem mindenre pontosan. Idézet:

"Az "A" és "B" típusú gázkészülékek működésük során a szükséges levegőmennyiséget a készülék elhelyezésére szolgáló helyiségből nyerik. Egy köbméter földgáz elégetéséhez elméleti esetben kb. 9,5 m3 égési levegőt kell biztosítani. A valóságban a légfelesleg-tényező miatt az elméletileg szükségesnél több levegőt igényel az égő. Ennek nagysága egy átlagos gázkészülék esetében kb. 1,5 tehát a valóságban cca. 15 (m3 levegő)/(m3 eltüzelt gáz) mennyiségű égési levegőt kell az égéshez biztosítani. Kéménybe kötött, nyílt égésterű készülékeknél az égéstermék hígítása érdekében az áramlásbiztosítóban a gázkészülékből kilépő égéstermékbe további levegő keveredik. Ennek mennyisége - az áramlásbiztosító megfelelő működése érdekében - legalább az égéstermék 30%-a. Így a kéménybe kötött készülékeknél mintegy 18 - 20 (m3 szellőző- levegő)/(m3 eltüzelt gáz) frisslevegőre van szükség. Egy átlagos nagyságúnak tekinthető 24 kW-os gázkészülékben elégetett gáz térfogatárama cca. 2,6 m3/h Eszerint a működéshez szükséges szellőzőlevegő térfogatáram 50 - 60 m3/h."

Ezek szerint levegő 15 m3 kell egy m3 földgáz elégetéséhez egy zsámoly esetén.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141005)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!