Keresés

Részletes keresés

nagypapi Creative Commons License 2010.09.23 0 0 30986
AK: Bánk-buszforduló – Haláp: kb. 25 km

 

Eredetileg a Ludas csárdánál akartam beszállni, de arrafelé igen ritkán van távolsági busz, Bánk buszfordulóig közlekedik viszont félóránként a vasútállomástól helyi busz is. Tegnap forgalmival ingyér’ lehetett vonaton utazni, és mivel a HC kártyára lehet ingyen debreceni napijegyet váltani, így igen gazdaságosra sikerült az eljutás. Bár a hajnali 3 órás indulásra azért nem volt eccerű rászánni magam.

 

A buszfordulótól a P+ jelzés 600 méter után a Kék jelzésnél végződik. Innen a K és P jó darabon együtt megy, jól is jelzett, csak akkor hozott zavarba, mikor néhány helyen csak a P volt a fákra festve. 1 óra alatt a Kati-hídhoz értem, további 10 perces séta a forgalmas aszfalton a Vekeri-tó, ahol a büfé melletti horgászboltban van az AK bélyegző.

Visszasétáltam a Kati-hídhoz majd a csatornával párhuzamos „úton” ( valójában gazban) sikerült térdig vizesnek és pókhálósnek lenni. A következő horgásztótól viszont már széles földúton lehetett menni Bánkig, csak a hatalmas pocsolyákat kellett gyakran kerülgetni. Sok eső esett errefelé a napokban!

Bánkon idő hiányában nem mentem el az Erdőspusztai bemutatóházhoz, ezt majd családdal tervezem valamikor (sok gyerekeknek való programot lehet találni errefelé, a Zsuzsivasúttól a kalandparkig). A postán kaptam pecsétet, igaz, alig olvasható, pedig a hölgy kétszer is próbálkozott. Így bűnhődik, aki lusta elmenni az MTSZ bélyegzőig.

Halápig elvben egyértelmű az út, de tényleg csak elvben. A Panoráma úttal párhuzamosan futó rész gyakorlatilag járhatatlan, annyira benőtte a gaz, a műútra viszont ki lehet menni. A Fancsika II. tározónál benéztem egy jelet, nem balról kerültem a tavat, hanem jobbról. Ez már súlyosabb hiba. Pedig ha belenéztem volna ott és akkor a füzetbe… Aztán sikerült újra megtalálni a Kéket, amin Halápig már nem is tudtam eltévedni, illetve… Haláp előtt a térkép szerint megint egy rövig szakaszon az úttal párhuzamosan kell menni, de ez is teljesen be volt nőve. Szép dolog, hogy minél több helyen vigyük le a Kéket az aszfaltról, de ha nincs még ösvény sem, nem kellene erőltetni.

Halápon a kocsma régóta nem üzemel, MTSZ-es cetlik vannak igazolásnak, szerencsére volt még belőlük. Kb. 5 percet kellett várnom a Bagamér-álmosdi buszra. 

 

AK: Álmosd – Létavértes: kb. 13 km

Az első álmosdi megállónál szálltam le fél órával később, és balra fordulva a Bocskai utcán már rá is tértem ismét a Kékre. Volt még időm megnézni a Kölcsey emlékházat, érdemes is, errefelé azért elég ritkán jut el az emberfia. No meg ott leledzik a hivatalos AK bélyegző is. Gyors sör a közeli Oázis presszóban (barátságos pincérlány), majd talpalás az aszfalton az álmosdi csata emlékműve és a sajátos körforgalom felé. Nem számítottam túlságosan ingergazdag környezetre a Létavértesig tartó szakaszon, így nem is csalódtam. A határátkelőtől Létavértes széléig kerékpárút vezet. Elgondolkodtam, ennek itt mi értelme is van. A faluban (pardon, város) már nincs kerékpárút, pedig ott tényleg kellene.

Sikerült megtalálnom Létavértesen az ’autóbusz-várótermet’ szerencsére ez is közvetlenül a Kék mellett van, és a közeli könyvtárban bélyegzést is sikerült szereznem. A buszra sem kellett sokat várni, meg a vonatra sem, így már fél kilencre sikerült is visszaérnem Pestre.

 

Kimaradt egyelőre a Bánk-buszforduló és Álmosd közötti kb. 34 km-es szakasz, de ezt egyben kellene lenyomni, mivel csak jelentős plusz-kilométerekkel lehet megszakítani. Azért volt ez a tegnapi furcsa szakaszolás. A kimaradt szakasszal még meg fogok szenvedni, de ez már a jövő zenéje.

olahtamas Creative Commons License 2010.09.21 0 0 30985
Előzmény: Törölt nick (30984)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2010.09.20 0 0 30983

Ranger - Texas Ranger más szóval határvidéki lovasrendőr, aki cowboy ruhában járta a a vidéket, főképp illegális bevándorlók és bűnözők felkutatásával, letartóztatásával foglalkozott-zik.

 

Annyiból van közös vonás, hogy a fatolvaj is bűnöző. Meg az is, hogy az USA nemzeti parkjaiban is rangereknek hívják az őrszolgálatot.

 

Nem újkeletű történet ez korántsem. Az ANP-ben már most van ún erdőőr. Az már más kérdés, hogy ketten vannak az egész ANP-re Aggtelektől Tornanádaskáig és elég karcsún vannak ellátva felszereléssel és lehetőséggel. Elvileg ők is a falopás, a károkozás lefülelésére vannak felvéve, valójában gondolhatjátok ez mennyire működik.

 

ANP amúgy az odalátogatók számára kínál is Follow the Ranger programot, ami inkább erdőjárás, semmint bűnüldözés.

 

Amúgy meg ami a természetvédelmet és a nemzeti parkok sorsát illeti - hosszabb időt töltöttem a fenti területen és nap mint nap azt láttam, hogy a védett fennsíkon például egymást érik a terepjárók, a teherautók. Lent a faluban öregek beszélték, hogy az ő idejükben, amikor még nem volt lezárva a terület, mindenki a fennsíkra járatta a marhákat legeltetni, a patakokat tisztították, mert az volt az ivóvíz, a vadonélő állatokat békénhagyták. És minden rendben volt, mert a természet befogadta a tehéntrágyát és a patakok tiszták voltak és sólyom, sas fészkek voltak számos helyen.

Aztán jött a parkosítás és az egyszerű embert kitiltották az állataival. A park területére csak engedéllyel lehet belépni, amit szemmel láthatóan csak dzsippel illik megtenni. Nincs már marhalepény, van olajfolt. Nincs ki tisztítaná a patakot, hát ne is igyon belőle senki.

És a mindent megismerni akaró tudós ember halálba szekálta a fészkelő ragadozó madarakat a kiváncsiskodásával, hogy végén otthagyták a fészkeiket és már mutatóba is alig van belőlük.

 

Mesélte nekem mindezt egy régi öreg Jósvafő falujában. Hát érdemes elgondolkodni rajta...

Törölt nick Creative Commons License 2010.09.20 0 0 30982
OKT Regéc-Makkoshotyka,25.2km (ennyit mértünk mi)

Régóta terveztük már ezt a túrát,eredetileg a Regéc-Encs szakasszal együtt,de sajnos az őszi szünetig nincs már hosszú hétvége,ezért két odautazással kell teljesítenünk ezt a két zempléni szakaszt,utólag azt mondom,jobb is így,mert legközelebb teljes családdal jövünk Regécre,és a lányok is megnézhetik ezt a falut és Boldogkő várát is.
Pénteken 3 és fél óra autózás után (313km volt) értünk Regécre,szállásunkat gyorsan megleltük,már vártak a háziak,akik mintha nem is először találkoztunk volna úgy fogadtak,rögtön el is vitték a fiam számítógépet tuningolni,honnan tudták hogy ért hozzá,máig nem tudom!:-O:-)
Másnap reggel hűvös,felhős,időben vágtunk neki a szakasznak,ideális túraidő volt,csak azért szurkoltunk hogy ne is essen,de szerencsére éppen ellenkezőleg,elkezdett derülni az ég.Hörpölin szintmetszetéből tudtam hogy az eleje a neheze,4km emelkedő,fel a 700m-es szintig,majd onnan már inkább szintezés,és lejtmenet jön.Gyönyörű erdőben,a Puskás-patak medre mentén szép sziklák (Kemence-kő) közt haladva értük el a gerincet,majd egy fél óra múlva a gerincúton a Pengő-kő érdekes szikláit,itt pihentünk meg először.Sár csak itt-ott volt,főleg köves,sziklás talajon haladtunk,szinte az egész túra során.A Pengő-kőtől a Nyírjesi erdészházig szép,szinte magashegységi erdők vettek körül,bükkösök,fenyvesek,majd a nyírjesi nyírfák.Háromszor is láttunk őzeket,egyszer alig pár méterre előttünk nagy dobogással ugrottak át az úton,teljesen váratlanul,kissé be is rezeltünk ekkor.Amúgy meg egész túránkat végigkísérte a szarvasok bőgése,mit mondjak,érdekes volt.
Nyírjestől Eszkála erdészházig szép,enyhén ereszkedő utunk volt,errefelé már kisütött néha a nap is,kellemes sétaútnak bizonyult ez a rész,fenyvesek,páfrányok is szegélyezték a jól járható erdészeti utat.
Eszkála után tovább ereszkedtünk 'Hotyka felé,majd jött a feketeleves:az utolsó 3-4km felvonultatott mindent ami addig elkerült minket,és rossz:eleredt az eső (hogy honnan hirtelen?),tragikusan rossz,bokáig cuppogós,sáros földút,amely szintén erdészeti út volt,csak eldózerolták,és így nem fedte sem növény,se semmi,csak a bokáig érő sár volt.(itt eszembe jutott a ttúra topik múltkori témája,a turisták által okozott taposáskár...taposáskár,muhaha,akkor ez itt mi??)
De azért csak leértünk Makkoshotykára,majd betértünk a már igen nagy vigalmi faktorral üzemelő kocsmába,ahol egyből fölkérték táncolni a fiam,ennek nem örült annyira a gyerek,így a bélyegzés után az italainkat már kint ittuk meg,közben jókat röhögtünk a törzsközönség produkcióin.(jóó ez a ritmus mondd utánnnaaaaamm,nem akarom mégis jár a lááááábaaaamm:-DD),erre ropták,nagyjából ebben a szellemben is,asztaltól asztalig,és még csak fél öt volt!:-))
Visszautunk ezúttal is eléggé alkalmira sikerült,úgy volt hogy értünk jönnek a háziak,de nem indult a Transporter,nem gagyiztak,este én segítettem beindítani nekik.Busz még 1.5 óra múlva,és az is csak Sárospatakig,hogy onnan hogyan tovább,nem is sejtettük,így leintettem egy opeles srácot,hogy vigyen már be 'Patakig minket,adok egy rugót,aszongya ezerkettő?:-O
Na gondoltam,nem szívbajos,de csak annyit mondtam,ha visszavisz Regécre,akkor adok többet is,ebbe szerencsére belement,bár megkérdezte hogy akkor az meg hol van?A srác helyi volt,de nemcsak ő,hanem még másik két emberke sem tudta merre van Regéc.:-))
Tankoltunk neki (porzott a tank),majd mutattam az utat,így szépen hazaértünk fél óra alatt,kifizettük amit kért,majd elköszöntünk.Jó arc volt,végül jól elbeszélgettünk,és végre Regécet is megismerhette.:-)
Este házipályesz,házibor,X-faktor,majd csicsisbaba.Másnap reggel megnéztük még az egyébként zárva lévő templomot belülről is (mise volt),majd 9-kor irány haza,fél egyre itthon is voltunk Kecskeméten.
Nagyon szép túra volt,olyan igazi kéktúrás,megszerettem a Zemplént is nagyon!:-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30981
Szép gondolat,bemásolom,legalább néhol nem ellenség a Szlovák és a Magyar.:
Ez az Ónod-Kassa közötti nemzetközi kerékpáros túramozgalom II.Rákóczi Ferenc életének,és az általa vezetett 1703-1711-es szabadságharc küzdelmeinek állít emléket.Ugyanakkor kifejezi az egységesülő Európában a Magyar és a Szlovák nép kapcsolatai a turizmus fejlesztése,és a turisták közötti együttműködés új lehetőségeit is.
Az Európát átszelő "Euro Velo" nemzetközi kerékpáros útvonalhoz való kapcsolódás közvetlen kerékpáros összeköttetést teremt régióink és kontinensünk országai között.
A program 2006-ban indult a B.A.Z. megyei Természetjáró Szövetség és a Kassai Turista Klub közös kezdeményezésére,a Kárpátok Alapítvány anyagi támogatásával.

Ehhez annyit fűznék hozzá,hogy személyes véleményem szerint II.Rákóczi Ferenc a magyar történelem egyik legjelentősebb,ha nem A legjelentősebb alakja,aki az akkor nem szinte már nem is létező magyar népből újra nemzetet kovácsolt a Rákóczi-szabadságharc során.Kedvenc történelmi személyem.Középsulis töri versenyt is nyertem személyének behatóbb tanulmányozásával.:-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30980
Hát akkor még egyszer,immár a Zemplén-csúcsai kód nélkül:
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30979
Ígérem ez az utolsó kép: :-)) Azt nem kérdezem meg hogy "na,melyik vár is ez",mert elég egyértelmű.Túrabeszámoló (Regéc-Makkoshotyka) majd holnap.
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30978
Egyáltalán nem,sőt köszi az infót,tehát fogdosnunk szabad,csak enni nem,ezt azért jó tudni,mert eddig még az érintésétől is féltünk.Ezek szerint azt szabad.
Előzmény: Morcsi (30977)
Morcsi Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30977
Remélem, nem lettem tudományos(kodó) :)
Előzmény: Törölt nick (30975)
Morcsi Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30976
Még véletlenül sem ugyanaz, bár rokon faj :) Gyakran összekeverik a kettőt, valószínűleg a gyerekkortól megismert piros-pöttyös "mesegomba" emlékek miatt :))

Egy tévhitet szeretnék eloszlatni: attól, hogy megfogjátok, semmi bajotok nem lesz, minden mérgezéshez "mennyiséget" kell elfogyasztani.

A képeden levő légyölő galóca muszkarin tartalmú, gyomortüneteket, hallucinációt okoz, a gyilkos galóca súlyos esetben halált is. A gyilkos galóca kalapja halvány sárgás-olívzöld, lemezei minden állapotban fehérek, egy kép róla a Budai-hegységből:

Előzmény: Törölt nick (30975)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30975
És az nem ugyanaz mint a gyilkos galóca?
Mindenesetre nem mertük fogdosni.
Előzmény: Lestat1758 (30973)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30974
Ezt pedig DIREKT Neked fotóztam!:-) Kár hogy a kisbetűs rész nem olvasható...:-(
Előzmény: Törölt nick (30972)
Lestat1758 Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30973
Én ugyan nem vagyok gombaszakértő, de az a piros tudomásom szerint légyölő galóca.
Előzmény: Törölt nick (30969)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30971
Bocsi!Levetessem?
Előzmény: Morcsi (30970)
Morcsi Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30970
A házikó tényleg csodás, de azért ezt a Zemplén 700-as kódot nem kellett volna...
Előzmény: Törölt nick (30968)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30969
Hopp,az 5.kép lemaradt.Na nem baj.:-)És ha megengeditek,néhány művészi fotó a fiamtól!Főleg gombaszakértőknek.Ugye az a piros az gyilkos galóca?
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.19 0 0 30967
Őket választottuk,nagyon jó ötlet volt,köszi mindkettőtöknek!(+olahtamas):-)
Előzmény: asciimo (30950)
asciimo Creative Commons License 2010.09.17 0 0 30965
pontosan erre gondoltam...
Előzmény: olahtamas (30952)
asciimo Creative Commons License 2010.09.17 0 0 30964
a multkori beszólás miatt felmentél Mátraházára? nem mmondom. Vagy elirtad és Mátrafüredre gondoltál?
Előzmény: Törölt nick (30957)
Zete Creative Commons License 2010.09.17 0 0 30963

Egy karakter kimaradt a linkből, ezért nem jön be.

Remélem, most jó lesz:


http://nol.hu/archivum/20100917-_donteshozok_helyett_vegrehajtok_kellenek_
 
 

Előzmény: hörpölin (30962)
hörpölin Creative Commons License 2010.09.17 0 0 30962

A Nol-on nem található keresett cikk, ezért belinkelem a hvg-ről:

 

http://hvg.hu/itthon/20100917_ranger_szolgalat_nemzeti_parkok

 

Most már csak egy kérdés merül fel bennem: vajon ki(k) ellen mernek majd fellépni ezek a "réndzsörök"? Az illegálisan hektárokat lepusztító, tarra vágó fatolvajok, a köbméterszámra a szemetet ez edőbe hordók ellen, vagy inkább a kisebb ellenállás irányában haladva majd a kijelölt utakról letérő turistákat fogják egzecíroztatni?

 

A másik: ott mi lesz, ahol nem védett a terület? Ott szabad lesz a vásár??

Előzmény: Zete (30961)
Zete Creative Commons License 2010.09.17 0 0 30961

Érdeklődve olvastam ezt a cikket:

http://nol.hu/archivum/20100917-_donteshozok_helyett_vegrehajtok_kellenek_

 

Egy részlet belőle:

 

"És létrehozunk egy ranger szolgálatot – ez ügyben a napokban egyeztetek a belügyminiszterrel – rendészeti kiképzést kapó, fegyveres, hatósági emberekből, akik valóban képesek lesznek megvédeni a természeti értékeket, és megakadályozni a természetkárosító bűncselekményeket. Százfős testület esetén tíz-tíz ranger juthat minden nemzeti parkba, ezzel már érzékelhető védelmet lehet biztosítani."

 

Amellett, hogy a természetkárosítások megelőzésével persze egyetértek, abszolút idegennek gondolom ezt a ranger (illetve helyesen: réndzsör) elnevezést.

Ha valaki utánanéz, könnyen megtudható, hogy eredetileg kik is voltak a réndzsörök és kik ellen küzdöttek. Nem igazán a természetvédelem volt a "szakterületük".

 

A teljes cikket is érdemes amúgy elolvasni.

jzp2107 Creative Commons License 2010.09.17 0 0 30960
sejtettem én hogy abszurd, csak biztos megzavart az Alejandro Samaranch
Előzmény: Törölt nick (30959)
jzp2107 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 30958
szép. de ezt a rendszámfelírást biza' nem értem..
Előzmény: Törölt nick (30957)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.14 0 0 30955
Ez fantasztikus! Köszi, hogy feltetted!
Előzmény: Kékdroid (30945)
radv.ben Creative Commons License 2010.09.13 0 0 30954
Kicsit későn írom, de a mai MN-ben volt a Zempléni zárószakasz első feléről írt cikkem.
lükepék Creative Commons License 2010.09.13 0 0 30953
A bal sarokban meg egy fiatal Áder János.. :)
Előzmény: olahtamas (30952)
olahtamas Creative Commons License 2010.09.13 0 0 30952
Igen az egy turistaház, mi is nagyobb csoporttal voltunk ott, úgy nem tűnt drágának, bár az is elég rég volt.

Erre gondolsz?:
Kovács Lászlóné
Cím: 3893 Regéc Fő út 25.
Tel.: 46-308-319
Mobil: 30-58-05-514


Megnéztem a régi fényképet Mogyoróskáról, hát eléggé sovány voltam még 13 évvel ezelőtt:)
Előzmény: asciimo (30950)
lükepék Creative Commons License 2010.09.13 0 0 30951
Az a 3000 hanyattesés, viszont befektetésnek kiváló (amúgy meg: ha moziba mentek 4 fővel, az is van lassan 6000 Ft, és mondjuk másfél óra). Élmény, egészség, későbbi éléetvitelhez fontos adalékok..
Előzmény: Törölt nick (30934)
asciimo Creative Commons License 2010.09.13 0 0 30950
A Napkelte nekem nem annyira szimpi, voltunk ott párommal, hát a jellege eléégé turistaházas volt, mig az ára nem annyira. Persze ez már 6 éve volt. Regécen első vendége voltam Kovácséknak, akik a házuk mellett lévő különálló "kisház"at adják ki. 4 ágy 2 szobában saját hűtő, frankó hely. a Kéktura forumban megtalálod az elérhetőséget a hozzászólásaimnál.
Előzmény: Törölt nick (30937)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!