Keresés

Részletes keresés

kócoscicus Creative Commons License 2009.02.22 0 0 60

Sziasztok!

Ma egy hetesek a pirinyók, nem bírtam ki, csináltam egy képet:)

Igaz, alig látni belőle valamit, de egyre szebbek:D

Különben én is keverékpárti vagyok, kutyáink is csak ilyenek vannak. A nyulak meg csak úgy lettek, tervezetlenül, talán jobb is ha fogalamam sincs, milyen fajták.

És mostmár, hogy itt vannak, egyre jobban azt hiszem, ez nem véletlen...

Régebben csirkéztem, kotlós alatt, hagyományosan keltetve, azt is ki bírtam tanulni, elég jól ment. A nyulakkal kevesebb a gond, legalábbis eddig...

Hol értékesítitek a nyúzott nyulakat? Eddig max a "Tacskó"-ban láttam nyúlgerincet, azonkívül már vagy 20 éve sehol semmi... 

stangli2 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 59

Én szabadtartásban nyulászkodom, én is a keverék húsnyulakat részesítem előnyben. Volt pannon fehérem, nem volt vele gondom, bár telepről hoztam mit mondjak nem voltak túl egészségesek. De én nem szeretem a fehér piros szemű nyuszkókat, inkább a természetesebbeket részesítem előnyben..

Nálam előfordult, hogy nem néztem meg az almot, és elhulott fióka dögszaga miatt hagyta ott az anya az egész fészket.. Szerintem pár naponta alaposan át kell nézni a fészket, ha van elhullott fióka azt eltávolítani, mert az anya nem teszi ezt meg..

Anika76 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 58
Pontosan!Mikor vittem eladni,mindenki azt kérdezte,hogy hány éves nyulat vágtam?!Hiába mondtam hogy fiatal,nem hitték el,és nagyon nehezen adtam el!A többinél soha nincs ilyen bajom,viszik mint a cukrot.Komolyan el kell gondolkodnom,hogy még több anyát tartsak,csak jelenleg helyhiányban szenvedünk.Pedig lenne rá piacom.Én is inkább a keverék nyulakat szeretem,nem olyan kényes a tartásuk.Megfogadom amit mondtál,csak legyen már jóidő!
Chesterfild Creative Commons License 2009.02.22 0 0 57
Abbszolute.A belga óriással én is próbálkoztam,be is szereztem 2 anyát,engem a kevés számú kicsi nem zavart,de ugyvan,ahogy irod,a sújuk az gigantikus.És gyorsabban is nő a belga,mint az egyszerű fajta jellegnélküli nyul.De elég kényes,és ezért is hagytam a francba.Lehet,hogy még egyszer kipróbálom......egyszer.Ja,és ki fog adni a piacon,vagy akárgol egy nagy dög nyulért nagy összeget,tapasztalatom szerint a közepes nagyságú nyulat jobban felvásárolják.Minnél jobban kevert,annál jobb,annál szivósabb.A gyermekláncfű pedig szerintem elengedhetetlen a kicsiknek,pláne tavasszal.Van benne az a fehér "tej"szerűség ,szerintem azért szeretik annyira.A gyökerében van a legtöbb tápanyag,de ha pl kapával kivágjuk telljes egészében a növényt,akkor nem fog ujra kihajtani,én ezért alkalmazom a "bicskás"megoldást,,igy csak a gyökér felső részét vágom le,utána pedig ujra kihajt.Ja és ugye,ha pl viszed eladni rajta kell hagyni az ugrósont alatti részt,hogy tényleg lehessen látni,hogy nyul e.Ugy tudom,hogy megnyuzva ugyanugy néz ki,mint a MACSKA,ezért kell rajtahagyni az egyik lábát:))))))))))))))
Előzmény: Anika76 (54)
Anika76 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 56
Ma reggel kibújtak a fészekből/Fialtatóládából/ a kaliforniai csemetéi!Hát....nagyon vegyes felhozatal!De gyönyörüek!
Anika76 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 55
Ezt a gyermekláncfüvet ki fogom próbálni,nem hallottam még.
Előzmény: Chesterfild (53)
Anika76 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 54

Sziasztok!

Szerintem nem is mindig a tiszta vérvonalú állat a legjobb,márcsak azért sem,mert általában azok sokkal kényesebbek.Én is tartok olyat,amiről fogalmam sincs,milyen fajta,de jól ellik,jól nevel.Próbálkoztam a belga óriással,és bizony nem jött be.Akár melyik bakhoz raktam,4-5 kölyöknél több sosem lett.Az igaz,hogy a súlyuk vitte a pálmát,de inkább megmaradtam a lepkénél,vadasnál,kaliforniainál.Ezek akár 10-es átlagot is produkálnak,és minden elhullás nélkül nevelnek.Nekem tökéletesen megfelelnek.Ez igy van,nagyon kell figyelni a zöldtakarmánynál,mert gyorsan meg van a baj.Sajnos az elején jártam úgy,hogy frissen adtam nekik a lucernát,na gyorsan leapadt a növendékek száma.Azt szokták mondani,az okos ember más kárán tanul,a h.... meg a sajátján!Hát én ezt is megtanultam.Mostmár örülök a jótanácsnak,hiszen mindig hallhatunk újat,jót!Nem igaz?

Chesterfild Creative Commons License 2009.02.21 0 0 53
Nekem is van egy fehér alapon barna pöttyös kocám.Nem fajnyul,csak egyszerű keverék.Ja, és azt akarom mondani,hogy vigyázni kell abban az időszakban a fiókákkal,amikor kezdenek előbujkálni a fészekből,mert ilyenkor ismerkednek a külvilággal,és minden kaját,amit az anya nem evett meg,ők megkóstolják,és még ebben az időszakban nincs a gyomruk szilárd táplálék felvételére berendezve,könnyen elpusztulhatnak,ezért etetés után minden fölös ételmaradékot el kell távolitani a ketrecből.Magamról tudom,hogy nem lehet mindig az állat''seggénel'' lenni,de erre ügyelni kell.Meghát aztmondják,hogy az állat a gazda szemétől is nő.OO.:))))))))))))).Ja,és tavasszal a zöld fűvel is vigyázni kell,de ez gondolom világos.Én, ahogy kitavaszodik,és a csorbóka(gyermekláncfű)levele eléri a 10 centit,fogom a bicskát,és és vágok mindegyikvek egy kismaréllal,persze először csak egy keveset,és fokozatosan többet,de azzal is vigyázni kell,hogy a csorbóka ne legyen túl földes,mert ettől meg a gilisztát kaphatják el a nyunyik.
Anika76 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 52
Húha!Elsőre 6?Az nem is rossz!Nekem is van egy fehér alapon barna-fekete foltos anyám,mi ezeket lepkének hívjuk.Ha ilyen szépek a kicsik,akkor semmi gond nem lesz,lassan kinyilik a szemük,és elhagyják a fészket.Nagyon aranyosak olyankor.Tavaly,Gazdanapokon láttam ilyen pannonfehér nyulakat,az interneten is utánanéztem,és állítólag nagyon jól szaporodó,ellenálló fajta.Ezért gondoltam,hogy ki kellene próbálni.Nekem van kaliforniai anyám is,és bár ezt nagyon kényes,nehezen tarthatónak mondják,én nagyon meg vagyok vele elégedve.Ha érdeklődsz nekem,azt megköszönöm.
Előzmény: kócoscicus (51)
kócoscicus Creative Commons License 2009.02.20 0 0 51

Sziasztok!

Nem tűntem el, csak dolgozom, és mellette suliba járok, meg háztartás, meg kicsigyerek, tinigyerek, örökgyerek, meg minden...

Köszönöm, jól vannak a nyuszkók, tegnap egy pár napja náluk lévő kukoricacsutkával elhúztam némi szőrt a fészekről, és belestem... Legalább 6 fő apróságunk van, fehér alapon fekete pöttyökkel (nem tudok rá jobb szót: pöttyösek), és már jó 10 cm-esek 5 napos létükre:) És teljesen egészségesnek, már-már virgoncnak tűnnek, a szemük még persze zárva. Anyóca nem vette zokon, továbbra is gondoskodik róluk.

Valahol hallottam már a pannonfehérről... Hozzánk közel a KÁTKI, majd érdeklődöm.

Előzmény: Anika76 (50)
Anika76 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 50
Még valami!kocoscicus hol vagy?Mi van a kicsikkel????
Anika76 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 49

Sziasztok!Nálam is előfordult már,hogy nem jött össze az első alom,olyan is hogy az anya megette a kicsiket.Mivel friss víz mindig van előttük,igy vitaminhiányra gondoltunk.Most éppen 2 anyám nevel kicsiket,2 pedig márc.elején ellik.Én is máshoz hordtam az anyákat,amikor még nem volt bakom,de gyorsan letettem róla,miután elkaptak valamit,és el is pusztultak.akkor döntöttünk,saját bak!Azóta nincs fertőzés.Azt sem szeretem ha hozzánk hoznak anyát,van is sértődés belőle,de nem érdekel,többet ér az állományom.Sokszor nem kevés nyúlról van szó.Jah!A kutyám nagyon jófej,imádja őket,állandóan ott sündörög,és nézi,ellenőrzi, van-e gond.Bár most kicsit be van zsongva a kecskékre,de igazándiból nem bánt egy állatot sem.Még valami!Tart valaki pannonfehéret?Nem nagyon ismerem a fajtát,jó lenne valakit megkérdezni,mert szeretném kipróbálni.Elöre is koszi!

Chesterfild Creative Commons License 2009.02.19 0 0 48
Egyetértek.Nekem is volt kb másfél éve olyan,hogy az anya első ellésénel kinyirta a kicsiket,de adtam neki mégegy esélyt,és másodikra fel is nevelte a kicsiket.Mondjuk épp akkor lett vakolva a ház hátsó része,a ketrectől kb 2m távolságban,és biztos zavartuk az anyát,ezért kegyelmeztem meg neki:))))))
Az jó,ha a kutyád visszatereli,az én kutyám szerintem a torkán terelgetné lefelé:)))
Vagy 2 éve egy öreg bácsihoz hordtam a nyulaimat a bakhoz,neki volt egy belga óriás nyula,és mikor hüjeségből elengedte az udvaron,elkezdte ketgetni az öreg foxiját,egészen a kuckóig,alig hittem a szememnek:))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: Anika76 (47)
Anika76 Creative Commons License 2009.02.18 0 0 47

Hello mindenkinek!

Atyavilág!Én ugyanígy ki voltam készülve,mikor az első anyám ellett,sőt!Az összes többi állatomnál is!Azért jó látni,hogy vannak még olyan állattartók,akik figyelnek az állataikra!

Ha úgy látod,hogy ideges,akkor hagyd békén,inkább csak ritkábban nézz be hozzá.Ha kicsit vadóc,akkor se félj tőle,próbáld többet simogatni.Ez egy nyulnál nem sok gond,nálam már kicsit időigényesebb,de mindig megteszem minden nyulnál,főleg ha még meg is maradnak.Meg aztán nagyon lehet őket szeretni,nálam még a kutyám is be van tanitva,ha kiszökik,akkor visszatereli.

Ha viszont eldobálja a kicsiket,adj azért neki még egy esélyt,sok minden befolyásolja az anyát.De ha a következő ellés után is ezt csinálja,akkor.........mi nem próbáljuk tovább.Ha tudok tanácsot adni,azt nagyon szivesen megteszem,bárkinek,bár én sem vagyok profi,amit tudok azt tapasztalatból tudom.

Előzmény: kócoscicus (45)
Texas Chris Creative Commons License 2009.02.18 0 0 46
Sziasztok.

Én is meg szoktam nézni a fiókákat az ellés utáni napon, még soha nem volt gond ebből. Ellenőrizni is kell, mert ha véletlen van elhullás, bár nekem még soha nem volt, akkor az nagyobb bajt okoz. Én is fiaztatok télen is, egy része fedett, a másik része az udvaron van, semmi bajuk nincs, ha rendesen csinál fészket.
kócoscicus Creative Commons License 2009.02.18 0 0 45

Szió!

Köszönöm a tanácsot:)

Eddig még élnek, mocorog a fészek, és az anya nem dobott ki egyetlen hullácskát sem. Kissé téliesítettük a helyüket, remélem a továbbiakban sem lesznek gondok.

A takarmányozással nincs probléma, "mondja" a nyúl, hogy mit szeretne, adunk neki szénát, árpát, valamennyi tápot, lédús takarmányt -karalábé,répa,káposztatorzsa-, és amit szívesebben fogyaszt, abból kap többet.

Vize is mindig van, naponta többször ellenőrizve, cserélve.

Anikának is köszönöm, bár mivel a mi nyuszkónk talált állat, nemigen sikerül kézhez szoktatni. Úgy vettük észre, hogy eléggé ideges alkat, nem akarjuk többször zavarni, mint amennyire feltétlen szükséges.

Gondolom, ha lesz olyan anya, akit mi nevelünk fel, az kezesebb lesz.

Nagyon kíváncsiak vagyunk, milyenek lettek, mert az anya egy igen nagy testű, fehér-sötétvadas foltos, a bak pedig törpe, lógófülű, fehér, csak a szeme körül egy kis karima, meg a füle világosbarna, mostmár hatalmas zacsija van, amikor találtuk olyan fiatalka volt, hogy nem tudtuk az ivarát megállapítani. Mondjuk, ha nem lennénk ennyire amatőrök, biztos nem jelentett volna gondot, de mostmár mindegy. Majdnem olyan izgalamas ez az egész, mintha én szültem volna:D

Ha előbújnak teszek fel képet:)

 

 

Előzmény: Chesterfild (43)
Anika76 Creative Commons License 2009.02.17 0 0 44

Sziasztok!

Én csak ma csatlakoztam ehhez a fórumhoz,de jó dolognak találom.Két éve tartok nyulakat,jelenleg is van 4 anyám,ebből kettő a múlt héten ellett.Mivel zárt helyen vannak,igy télen is szoktam elletni őket.Nagyon kifogtam őket,mert szinte nincs elhullásom,ahányat ellik,annyit nevel fel.Én bizony belenyúlok az elletőládába,2.nap biztos.Sokan mondják hogy nem szabad,de szerintem sokban függ az anyától.Lehet,hogy nem jól teszem,de nekem eddig nem volt problémám vele.Igaz,nem előhasú,ideges anyák,megszokták a közelségünket,nagyon szelidek.Viszont egy dolgot soha sem felejtek el,mielőtt benyúlok,mindig az anyát simogatom meg először.Csak utánna nyúlok a fészekbe.Ezt nekem idős,tapasztalt nyulas emberek mondták.Eddig még bejött.Mindig kiveszem az elhullott állatot,már azt a keveset,ha van.Nem akarok senkit rábeszélni,ez a saját tapasztalatom.

Chesterfild Creative Commons License 2009.02.16 0 0 43
Hali!
Az a dolog magától értetődik,hogy ellés után nem szabad a kicsikhez nyúlni,mert az anya ilyenkor még nagyon félti őket(nem mintha később nem féltené).Most még semmi esetre se nyuljatok a kicsikhez,esetleg 4-5 nap múlva.A kicsik a szemüket 10-12 napos korukban nyitják ki rendes körülmények között.Ha nem nyitnák ki ez időn belül,langyos kamillateával kell borogatni a szemét.Na mindegy.Az,hogy a ketrec allja tégla......hát nem is tudom,szerintem jobb lenne,ha 4 lábat csinálnátok neki(hogy kutya,vagy más valami kárt ne tegyen a nyulakban)és az allja deszkából lenne,amibe 10 10 cm-enként jukak vannak furva(ez csak egy megoldás,megélnek gond nélkül a téglán is,de szerintem a tégla egy kicsit hideg).A hideg ellen tegyél a rács elé zsákot,vagy valami vastag anyagot,és akkor tuti.Az pedig,hogy az anya jön,megy az normális dolog.Az a véres maszat szerintem a magzatburok,aminek igyis ugyis ki kell jönni.Ja és nem mindegyik anyá hagyja ott a fiókákat,ha első nap megnézik a fiókákat,bár ez az állat természetétől is függ. A hideggel kapcsolatban,ha esetleg vannak hézagok a deszkák közt(3-5 mm) és ha van otthon szurkospapir,na azt fel lehet valahogy rögziteni az oldaláta,és hátuljára,mert jól szigetel.De ha elmult a hideg mindenképpen vegyétek le a szurkospapirt.Az pedig,hogy a kicsik mocorognak és nyafognak a vacokban,az normális.Ilyenkor igyekezzetek több szenestakarmányt(zabot,árpát) és cukorrépát(ha van)adni a kocának,hogy legyen elég teje.
Kösz a bizalmat,és ha bármi kérdésed lenne irj nyugodtan.
kócoscicus Creative Commons License 2009.02.16 0 0 42

Szia Chestrefild!

A segítségedet szeretném kérni.

Tegnap hajnalban ellett a nyulunk, nem volt tervezve. Ő egy talált nyúl, ahogyan a bak is (akiről nem tudtuk, hogy bak, amíg az anya el nem kezdett fészket építeni). Eddig nem tartottunk nyulat, legalábbis tudatosan nem, a páromnak is, meg nekem is gyerekkori emlékeink vannak csak. Mivel az anya tavaly is ellett egyszer, nem sokkal azután, hogy hozzánk került, és elkövettük azt a hibát, hogy beleskelődtünk a fészkébe (steril kórházi műtőskesztyűs kézzel megnéztük, nincsenek-e élettelen fiókák) , emiatt abbahagyta az utódgondozást (mind a 10 fióka elpusztult:( ), most még szemmel se nagyon merjük illetni a fészek tartalmát.

Honnan tudhatnánk meg, hogy jól vannak a kicsinyek?

Van esélyük a túlélésre ilyen hidegben? Egy kb 1,5x1,5-ös fészerféleségben laknak, az alja tégla, az oldalfalak deszkából vannak. alul kb 10 cm szalmaalmuk van. Ezen van a láda, vagyis egy oldalfalakkal és tetővel ellátott kis búvóhely,ebbe építette a fészket.

Az normális, hogy az anya egész nap jön-megy, mintha mi sem történt volna?

És az, hogy ahol üldögél, véres maszat marad utána?

Azért óvatosan belestem a ládájába, szinte az egész egy nagy fészek, teli szőrrel, ami mocorg... ( És nagyon ritkán mintha nyafogna is...)

Segítségedet előre is köszönöm!

 

Előzmény: Chesterfild (41)
Chesterfild Creative Commons License 2009.02.15 0 0 41
Na végre,hogy beindult ez a topik:)))))
Tiszteletem minden kedves nyulásztársamnak.
Kb 2 éve foglalkozok tapsifülesekkel,hustermelés céljából.Egyszerű házinyulaim vannak,jelenleg 3 koca.Télre nem fialtatom őket,mert a szabadban állnak a ketreceim.Nekem a legnagyobb problémát a legyek és a szúnyogok jelentik,főleg nyáron.Bocs,hogy rögtön egy kérdéssel fordulok hozzátok,de nem tudtok esetleg valami hatásos megoldásta ellenük?
Illetve,ha valami kérdésetek lenne állok rendelkezésetekre.
Texas Chris Creative Commons License 2009.02.06 0 0 40
Lefialt az egyik import Német világos nagy ezüst anyám, megvan az első alom, 5 kis fióka!
Texas Chris Creative Commons License 2009.01.23 0 0 39
Szivesen.
G CSABI Creative Commons License 2009.01.23 0 0 38
köszönöm a segitséget igen azthiszem dobbantottis de ledölni biztos hogy ledölt rola kiváncsianváromaz eredményt mégegyszer köszi a segitséget
Előzmény: Texas Chris (37)
Texas Chris Creative Commons License 2009.01.23 0 0 37
Olyan 9-15 nap mulva megpróbálhatod újra, de ha sikerült, felvették rendesen az anyák akkor nem lesz gond. Ha a bak dobbantott és lefordult róla, akkor ok. Ha ismét berakod és visítva menekül az anya és hatalmas kergetőzés van akkor tuti. A vemhességi idő 31 nap.
Ha tudunk segíteni még akkor írj nyugodtan.
Előzmény: G CSABI (36)
G CSABI Creative Commons License 2009.01.23 0 0 36
SZIASZTOK MÁR IRTAM KORÁBAN HOG SZERETNÉK TÖRPENYULAKKAL FOGLALKOZNI TEGNAP VÁSÁROLTAM EGY IVARÉRET PÁRT A KERESKEDÉSBEN AZTMONDTÁK MÁR LEHET VEMHES AZ ANYA ASZÉTVÁLASZTOTTAM ÖKET A BAKOT BETETTEM EGY MÁSIK ANYA NYULHOZ MEG IS TÖRTÉNT AZ AKTUS AZTÁN A BAK KIDÖLT TÖBSZÖRIS MEGISMÉTELTÉK AZTÁN SZÉTVÁLASZTOTTAMÖKET MOSTMÁR HADJAMIS IGY ÖKET KÜLÖN VAGY MÉG RAKJAM ÖKET EGYBE?HONNAN LEHET FELISMERNI HOGY VEMHES LETT E VAGY SEM?KÖSZÖNÖM A SEGITSÉGETEKET
Texas Chris Creative Commons License 2009.01.22 0 0 35
Az anya folyamatosan a kicsikkel van, ne vedd külön. A fialtató ládát sokan használják, praktikus. Én személy szerint és itt a környékben senki nem használja, az anya készít fészket és kész.
M.Noni Creative Commons License 2009.01.22 0 0 34
Sajnos másnapra már az utolsó kicsi is elpusztult, pedig anyuval mindent elkövettünk, ketten próbáltuk odarakni az anyjához hátha szopik, de sajnos nm sikerült. Az anyjuk jól van a drága Roger él és virul már meg is szeretgettem párszor! :) Jövő héten már újra meglátogatja a fiú és majd várjuk a második fialás hátha jobb lesz (reméljük) :)
Gondolkodtunk rajta hogy fialó ládát csináltatunk hogy ott legyenek a kicsik, de egyesek óva intenek ha az anyjuk beugrik hozzájuk agyon nyomhatja őket... Most légy okos Domokos.... Ti hogy kezelitek a kisnyulakat a fialás után, az anya mindig velük van-e vagy csak időnként rakjátok be a kicsikhez??????
Köszönjük a segítséget :)
M.N
Texas Chris Creative Commons License 2009.01.18 0 0 33
Az öreg nyulászok azt mondják, hogy első fialástól ne várjunk sokat, mert vagy nagyon keveset, vagy életképtelen utódokat fial, gyakori a vetélés. Mivel neked törpe nyulad van, a 4 fióka átlagos létszám. Az én első anyanyulam elsőre 2 db fiókát ellett, amit dajkaságba adtak és azonnal újra fedeztették, ezután vettem én meg. Nálam már 10 db gyönyörű kis fióka született, második fialásra 8 egészséges fóka született.
Holnap vizsgáld meg azt az 1 kis maradék kölyköt és látni fogod, hogy szoptatja, fejlődik. Ha meleg, dundika lesz, akkor nem lesz vele baj, mert akkor eszik, szopik. Ha hideg és ráncos, akkor van baj!
Talán majd a második fialás jobban sikerül!
Értesíts a fejleményekről, kíváncsian várom a híreket!
M.Noni Creative Commons License 2009.01.18 0 0 32
Hát ez már megvolt ugyanis apukám állatorvos :) Van teje neki vagyis lett volna, nemvolt vele semmi baj. Megtépte magát az anya készített fészket is... nemtudjuk mi lehetett vele...
Texas Chris Creative Commons License 2009.01.18 0 0 31
Sajnálatos esemény, szörnyű! Ebből így megítélni, helyes diagnózist felállítani nem lehet. Különben a nyulak naponta 1x-2x szoptatnak, nem lehet látni, mert általában este, éjszaka. Nekem egyetlen egyszer sikerült kilesnem az örömteli pillanatot az egyik anyámnál. Lehet, hogy nincs elég teje. Vagy be vannak gyulladva a csecsbimbók. Meg kellene vizsgálni az anya csecsbimbóit és elvinni állatorvoshoz.
Készített fészket a fiókáknak, tépett szőrt???????????
Előzmény: M.Noni (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!