Keresés

Részletes keresés

stangli2 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 90

Cukik! A foltos nyuszkók a szivem csücske!

Szívemből beszéltél, ezt az életformát én is imádom. Totál kikapcsolódás és sport egyben.. Mondjuk nálam a szomszédasszonnyal való pletyizés az nincs, de sebaj..

Tegnap építkezett ismét az egyik anyám, remélem nemsokára megint meglep egy alommal (kiszámíthatóan szürkék lesznek ők is, sajnos egyenlőre ez van)

kócoscicus Creative Commons License 2009.02.28 0 0 89

A gyönyörűségeink 2 hetesek lesznek holnap, minden gond nélkül kinyílt a szemük, még nem mászkálnak ki, és egyre határozottabban nyuszi formájúak:)

kócoscicus Creative Commons License 2009.02.28 0 0 88

Sziasztok!

Az én véleményem az, hogy kezdetnek az önellátásra kéne törekedni, nem a "termelésre". Azon is nagyon sok az anyagi haszon, hiszen ki lehet számolni, hogy ha egy család saját részre előállítja a konyháravaló 50-60%-át akár, azon már egy csomót spórolhatunk. És ez még talán nem olyan sok időráfordítás, ami miatt sajnálkozni kéne. Az önellátás alatt értem a háztáji gazdálkodás minden fontosabb részét, a zöldség- és gyümölcstermesztést, a takarmány megtermelését, a haszonállatok családi igényekhez igazított létszámát, mindezekből a szaporítóanyag biztosítását a szükséges mennyiségben. Másrészről ezzel nem sérti senki érdekeit, mert amit a boltban megvesz, annak a nagy részét nem itthon termelik, ráadásul maholnap tényleg olyan méreteket ölt a pénztelenség, hogy sokan kényszerűségből fogják csinálni. Persze így is van amit meg kell venni akár az állataink (nekünk pl nincs lehetőségünk árpát,zabot, búzát termelni), akár a kertünk, meg hát az emberek számára, de közel se mindegy hogy mennyi pénzt kell kiadnunk.

Nem beszélve a háztáji gazdálkodás egyéb áldásos hatásairól: tudjuk, mit eszünk, hasznosnak érezhetjük magunkat, sokszor annyi örömet tud adni egy állat, egy virágzó gyümölcsfa, hogy kevésbbé lesz hajlamunk a depizésre, mindig van mit csinálni, talán kevésbbé hízunk el, legalább azzal ápoljuk társas kapcsolatainkat, ha a szomszédasszonnyal beszélgetünk egy jót a kerítés két oldalán lazán kertészkedve...

Nem egy idillikus paraszti miliőt akartam festeni, ne értsetek félre, de nekem személy szerint meglehetősen elegem van a mai modern, kizárólag a pénz hajszolásáról szóló, fogyasztási anomáliáktól terhes, eszement világunkból, és a fent leírt dolgok szoktak kizökkenteni belőle, átsegíteni a mindennapok hajszáján, erőt adni a továbblépéshez..

Ennyi talán elég is lesz nagy vonalakban a nyúltenyésztésről:D

stangli2 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 87
Megpróbáltam a neten utána nézni, idei adatot nem találtam a felvásárlási árra.. De biztos vagyok benne, hogy kevés..
006-os ügynök Creative Commons License 2009.02.28 0 0 86

A nyúl tartásnak másodlagos haszna is van,az maga a trágya termelés.

Ha valakinek van kertje,1 álldás a nyúl.

006-os ügynök Creative Commons License 2009.02.28 0 0 85

Sziasztok!

Nos én itt új vagyok,de nem a nyulászkodásban.

Gerekkorom óta tartott a családom nyúlat.Jelenleg is van nyúlunk.

A párommal eggyüt neveljük őket.

Apropó,valaki meg tudja mondani mennyi most a fellvásárlási árra a nyúl élősúlyának?

Anika76 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 84
Telljesen igaza van Stangli2-nek,én megfogadnám.Az is igaz,hogy háztájiban sokkal nehezebb elérni a vágósúlyt,én most próbálkoztam,hát mit mondjak!Rengeteg táppal+rétiszéna+lucernaszéna majdnem!!!!A munka sem elvetendő,mert tényleg van mit csinálni,de én úgy gondolom ,egyik állattenyésztési ágazatban sincs megfizetve a meló,mégis csináljuk!Én ezen nem is szoktam gondolkodni,ha eszembe jut,akkor kimegyek,végignézem az állataimat,gyönyörködöm,és már nem is érdekel,hogy reggel mikor kell felkelnem etetni,almolni stb.
Anika76 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 83

Szia!

Ne köszönd,nagyon szivesen beszélgetek a nyulakról bárkivel!Na igen,tisztítva azért sokkal könnyebb eladni,én is ezért árulom igy.Egyébként akkor nálatok még jobb ára van,mint itt,de az is lehet,hogy én vagyok nagyon olcsó!Ha van ismerősötök aki leadja a nyuszikat,akkor igazándiból ő tud jótanácsot adni nektek,hogy megéri-e,vagy sem.Mi is gondolkodtunk már rajta,de nincs ekkora helyünk,mert ugye akkor nem 5-6 anya kellene,nekem pedig most csak ennyire van kapacitásom.Én azt mondom,próbáld meg,mert ha nem is lesz nyúlgazdaságotok,azért csurran-cseppen!Arról nem beszélve,hogy finom,egészséges a husa,saját célra is érdemes tartani őket,a felesleget meg el tudod adni!Szerintem a tartásuk sem bonyolult,bár azért oda kell figyelni.Remélem te is nyuszitartó leszel!Sok sikert!

Előzmény: kéklepke (81)
stangli2 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 82

Vágóhídon fillérekért veszik át a nyulat, tehát oda leadásra csak több ezres nyúltenyészettel érdemes foglalkozni. Szerintem előszőr csak egy bakkal és pár anyával kezdj, nekik még nem drága a fenntartásuk és tanulhatsz. Annak idején én is Gyes alatt kezdtem el, könyvből tanultam meg mindent. Rengeteg munka van vele, és ez nem fog megtérülni, hacsak nem tud a párod salak elvezetős rendszert kialakítani, ha nem marad a lapát és a két kezed.. Ha te is el tudod adni konyhakészen az ismerősök között, úgy nagyobb hasznod lehet belőle.

Ha leadásra szeretnéd, keresd fel a legközelebbi vágóhidat és kérdezd meg mennyiért veszik át a nyulat. Ebbe még nincs benne a fuvar, tehát kell egy élő állat szállítására szakosodott fuvaros. A táp ára változik, nyáron rendszerint olcsóbb, és akkor almozásra kell szalma. Vágóhídi leadásnál a cél, hogy egy időben érjék el a növendékek a vágósúlyt (három hónap) ez házi körülmények között nehéz, telepeken hormonokkal váltják ki az a nyák ivarzását, majd mesterségesen megtermékenyítik őket.. Egy bakra tíz anyát lehet számolni, de (a nyúl nagyon kényes, előfordulhat, hogy egyik napról a másikra megdobja a bakancsot) ezért nem árt egy pótbak.. Az anyák közül is előfordulhat, hogy valamelyik nem válk be, mert megrágja vagy szétdobálja az almot, ezért ott is többel kell indulni és a rossz anyát levágni. Míg beáll az állomány a betegségek szempontjából szintén kell elhullásra számítani. Én ezért azt tanácsolom, hogy kis létszámmal kezd, így nem érhetnek nagy veszteségek. Kis létszámú állományt konyhai hulladékon is lehet tartani, kevesebb tápot kell venni.. A nyúlhús nagyon finom és egészséges, a vágása egyszerű és gyors. Ha a saját húsfogyasztásotokat dudod vele ellátni már nyertél. De mondom nagyon sok a meló vele és ez nem fog megtérülni neked soha.

A jó ól kialakítása nagyon fontos. A nyúl kényes a huzatra, a befolyó vízre és a rossz levegőre. Ezen kívűl a szúnyogokat, legyeket is távol kell tartani. Ha nem elég szigetelt és télen hideg van előfordulhat, hogy megfagynak a kisnyulak.

Nem tudom, hogy segítettem-e, remélem igen. Én nagyon szeretem a nyuszkókat, nemcsak a húsát (az is nagyon finom) hanem magát az állatot. Szerintem te is meg fogod őket nagyon hamar szeretni.

kéklepke Creative Commons License 2009.02.28 0 0 81
Köszönöm, hogy válaszoltál!

Nyúlketrec nem lenne gond, mert a férjem asztalos. Egyébként meg a nagyanyja kb 15 éve tartott nyulakat, dehát az már nagyon régen volt. De legalább így neki van egy kis fogalma róla.
Én viszont elsősorban a haszonra lennék kíváncsi, mert csak hobbiból nem szeretnék tartani.
Gondolom, hogy konyhakészen nagyobb a haszon rajta, 1500-ért hallottam kilóját.
Békés megyében lakom, a férjemnek van ismerőse, aki foglalkozik tenyésztéssel-leadással, így talán nem lenne gond az anyanyulak és bak beszerzése. De vele csak jövő héten tudunk beszélni és én addig is szerettem volna kalkulálni.
Időm lenne a nyuszikákra, a velük való foglalkozást meg csak megtanulnám idővel.

Remélem azért a többiek is hozzászólnak...
Előzmény: Anika76 (80)
Anika76 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 80

Szia!

Az az igazság.hogy én nem tartom magam tenyésztőnek,inkább hobby az egész,de az a véleményem,hogy nem lehet csak ˇ"így"beleugrani ebbe a dologba!

Kezdjük ott,hogy ha nyulakat szeretnél tartani,ahhoz is kell pénz.Ez attól fögg,hogy van-e otthon pl:megfelelő nyúlól.

De az sem mindegy,hogy hol akarod felállítani az ólakat.Be kell szerezned egy neked megfelelő anyaállományt+bakot.Namármost ennek is rendes ára van,itt nálunk/Pécs környéke/bizony elkérjük a pénzt a tenyészérett anyáért.Persze egészséges nyulak kellenek hozzá,és vannak olyan emberek akik kihasználják,ha valaki nem ért hozzá!Pénzbe kerül a takarmány is,nameg persze a különbözö gyógyszerek,oltások.Én nem leadom a nyulakat,hanem "konyhakészen"eladom,4 év alatt kialakult egy vásárlói kör,akik rendszeresen kérik.

Nem akarlak lebeszélni róla.Talán a többiek is válaszolnak,lehet hogy több konkrétumot tudnak adni.

Én nagyon szeretem csinálni,nekem megéri,bár számtani adatokat nem tudok mondani.

Előzmény: kéklepke (79)
kéklepke Creative Commons License 2009.02.27 0 0 79
Sziasztok!


Gyes-en levő anyuka vagyok és fölmerült, hogy érdemes lenne-e nyulat tartani leadásra, annak reményében, hogy hoz egy kis havi pluszt a konyhára.
Azt hiszem kérdésemből kitűnik, hogy mennyire nem vagyok otthon e témában, de azért felteszem. Mondjuk átlagban mennyi nyereség lehet 50 db leadott nyúlon?
Gondolom, hogy nem sok, de nagyságrendileg sincs elképzelésem, hogy 5 ezer vagy 25 ezer .
Köszönöm, ha valaki felvilágosít.
turro Creative Commons License 2009.02.26 0 0 78

Sziasztok!

Én ivarérett Kaliforniai vagy Új-Zélandi bakot keresnék Borsod megyében. Aki tud segíteni kérem írjon! Sürgős!

Chesterfild Creative Commons License 2009.02.25 0 0 77
Szia.
Ilyen esetben a nyul tényleg szelektálandó,mert ez a dolog ragályos.Meglehet próbálni langyos kamillateával borogatni a szemét.Ja,és az ilyen megbetegedéseket általában az okozza,hogy a nyul a piszkos lábával megvakarja a fülét,fejét,és innen rendszeint áthordozódnak a bacilusok a kötőhártyáta,és már kész is a baj.Szóval figyelni kell a ketrec tisztántartására.
Előzmény: stangli2 (76)
stangli2 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 76

Nyulak kötőhártya gyulladását lehet sikeresen és véglegesen kezelni? Ha igen mivel? A szakkönyv szerint szelektálandó az ilyen nyúl..

Sajnos az egyik kisnyulamnak gennyes az egyik szeme..

Anika76 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 75
Szia!Én minden esetben megvárom a 6 hónapot,akkor már biztonságosan ellik,illetve nevel.Tapasztalat az is,hogy a nagyobb,óriás fajtáknál 8-9 hónap a tenyészérettség.Attól függ,milyen az anyanyulad.Közepes testünek elég a 6 hónap.A törpéről nem tudok mit mondani,azt nem tartok.
Előzmény: gergosrac (74)
gergosrac Creative Commons License 2009.02.25 0 0 74
Hello mindenkinek! Meg tudnátok mondani hogy menyi idősen lehet egy nyulat fedeztetni?
Anika76 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 73
Köszönöm,most legközelebb igy fogjuk megnézni őket!Azért eddig is sikerül,több kevesebb sikerrel,de akkor most konkrétumot keresünk!Ma már a fekete anya kölykei is kijöttek,rengeteg benne a tarka.Jövő héten ellik a lepke is,nagyon kiváncsi vagyok,milyenek lesznek.Ő most ellik nálunk elöször,remélem jo anya lesz,nem lesz gond.Most aztán lesz kisnyuszi húsvétra!
Előzmény: Chesterfild (72)
Chesterfild Creative Commons License 2009.02.22 0 0 72
Úgy van.A nemek,pláne kiskorban nagyon becsapósak.Amugy a nemeket,már4 5 ketes korában ,sőt még korábban is fel lehet mérni,mondhatni 60 70% ra.Egy kis segitség:elkapod a nyular,a lábadközé veszed,és kiforditod az ivarnyilását.A nőstényen az ivarnyilás falán két finom erecske halad befelé,ami a himen hiányzik.(Ezt inkább 4 5 hetes korára értem).Ez a olyan ''nesze semmi,fogd meg jól'',de ha figyelmesen elolvasod még segithet is.Utána már csak a gyakorlat jön:)))))
Anika76 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 71
Gyönyörűek!Mindkettőtöké!Ja,a patkány probléma tud lenni,még az anyát is megbolondítja,egyik oka annak,mikor az anya hirtelen megeszi a kölyköket.Kőkeményen írtani kell őket.Én is csak leválasztás után nézem meg az ivarukat,akkor meg már könnyebb.De igy is van,hogy átvernek,ezért többször megnézzük.Igaz azt legtöbbször a férjem csinálja.
stangli2 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 70

Ez a fészekalj már elhagyta a fészket, önállóan esznek, egy elhullás volt, azt is a patkányoknak köszönhetem, tavasszal áebonozni és vakolni kell, betömni a réseket..

Ilyen szürke nyuszkóim vannak, egy bak két anya, az amelyik eszik az első alom túlélője, kettő ki bírt jönni és megették a kutyáim..

Egy barna bakom várja, hogy kapjon menyasszonyt, reményeim szerint ebből az alomból lesz neki, bár jártam már úgy hogy csak bakok születtek, sajnos nem tudom megkülönböztetni, a nemeket, csak ha már a baknak látszik a zacsija..

stangli2 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 69
Nagyon szép az anya nyulad! Nekem gyengém a tarka nyuszi, most egyenlőre nincs. Nem is baj mert csak sajnálnám levágni..
kócoscicus Creative Commons License 2009.02.22 0 0 68

Vérszemet kaptam:) Anyanyúl:

És az "apanyúl"

 

Chesterfild Creative Commons License 2009.02.22 0 0 67
Szépek.
Előzmény: kócoscicus (64)
Anika76 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 66
Ugye felrakod???Had lássuk!
Előzmény: kócoscicus (63)
Anika76 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 65
Örülök neki hogy pozitív élményed van,így talán megjön a kedved a nyúltartáshoz!Én sosem fogom megbánni,hogy belekezdtem,pedig nagyon sokan le akartak beszélni róla.Hogy hol értékesítek?Én Pécs mellett lakom,egy kis faluban,de anyukámék Pécsen élnek.Ott szájról-szájra ment a hír,miután eladtam az első nyuszit,azóta egyre többen kérik.Lassan egyre többen jönnek rá,hogy érdemesebb megvenni a házi dolgokat,mint bemenni a T....o-ba!Én mindent így adok el.
Előzmény: kócoscicus (60)
kócoscicus Creative Commons License 2009.02.22 0 0 64

Na.

Majdcsak-majdcsak:)

Előzmény: Chesterfild (61)
kócoscicus Creative Commons License 2009.02.22 0 0 63

Van:)

Csak kicsinyíteni kellett, mert túl nagyra sikerült...

Gondolom, ti már láttatok ilyet párszor:)

Előzmény: Chesterfild (61)
Anika76 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 62
Én ugy gondolom,mindig meg kell nézni az almot ellés után,másnap.Nagyobb gondot okoz ,ha nem veszed ki az elhullott állatot.Így meg legalább megszokják a szagot,nem fognak félni,szelídebbek lesznek.Szerintem.
Előzmény: stangli2 (59)
Chesterfild Creative Commons License 2009.02.22 0 0 61
Kép??????
Az értékesitesről kérdezd Anikát,Én Ukrajnában,pontosabban Kárpátalján lakok.
Előzmény: kócoscicus (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!