Hopp, akkor meg van a kommunikációs probléma kettőnk között. Te tényleg a kicsikről beszélsz, néhány száz literről, én meg a napi 1000+, 2000+, 3000+ mázsásokról.
És, bár én sem akarom szétoffolni a topicot, azért még lenne egy utolsó kérdésem a témában,( bárkihez ) csak azért, hogy kielégítsem a kíváncsiságom. Tekintve, hogy boltban nem nagyon vásárolok bort, az érdekelne hogy fel van-e tüntetve a címkén, bármely borvidék, bármely termelője által palackozott boron, hogy a származási helye esetleg a Kunsági borvidék?
Én ma kezdtem cefrézni az Ilonkát( nyári vajkörte ). A fák ezer évesek :), és hatalmas termés van rajtuk. Három nap utánérleléssel( ami egyébként semmit nem dobott rajta ) 11-es BRIX-et mértem.
A Vilmost is megmértem. 12-13 közötti értékeket produkált. A fák néhány évesek, a termésből cefrézésre nem jut/ott, néhány ládával lett. Itt is volt néhány nap utánérlelés, és találomra választottam a ládákból pár gyümölcsöt.
Nem maradt azon egy deka hús sem. Csak a haja. De azt is megoldottam. Bele raktam egy fél vödör vízbe. Fúrógéppel megcsapattam,és a magja leült az aljára. A levét a hajjal leöntöttem, bele a cefrébe , a tiszta mag ment a disznónak.
Sziasztok! Felszedtem a szilvámat. Lett 4 vödörrel. Le is magoztam a kis " meggymagozómmal". A maggal együtt elég sok haja,(bőre) maradt rajta. Leöblítettem vízzel,és az lenne a kérdésem hogy tegyem vissza,nyüstöljem még vagy nincs jelentősége mehet ki a disznónak?
Ha feltételezzük,hogy a cefre teljesen kiforrt,és az összes alkoholt kinyerted,akkor lett 2295 ml alkoholod.Ha elfogadjuk,hogy 1 kg cukor=1 L 50 %-os pálinka,akkor ezt levonva marad kb. 1800 ml,ami megint csak kb. 1.5 kg alkohol.Ha elfogadjuk,hogy 1 g cukorból kb 0.5 g alkohol keletkezik,akkor a cefre eredeti cukortartalma 3 kg/30 l,ami ismét csak kb. 30 kg.Fogadjuk el,hogy a 10 % cukortartalmú cefre kierjedés után,tehát amikor a BRIX már nem változik,5-öt mutat.Akkor kierjedés előtt kb. 15 a Brix. Sok a ha,meg a feltételezés,de utólag ezt pontosan megmondani nem lehet.
Elnézést. Egy fontos infó még lemaradt. 1 kg papírzacskós napfény is volt a cefrébe. Ebből meg lehet mondani mennyi volt a brixe a cefrémnek. Mostmár engem is érdekelne. Annyit tuduk , hogy előző években jobban adott.
Brixet nem mértem, de most főztem a második adag körtémet és 30-32 liter cefréből lett 8,5 liter 27 fokos alszeszem. Nem tudom milyen kőrte. Valami ősrégi fajta a házzal örököltem.
Köszönöm a meghívást, nem érdekel a sötét oldalad, elhiszem, hogy járatos vagy ott, mikor vontam kétségbe, hogy van ilyen? Általában a kis családi borászatok érdekelnek és a hobbi borászok a Pannon régióban és Somló hegyen. Fogalmad sincs mit iszok pont, arról, hogy az milyen adalékkal készül az F. Gergő gimnáziumi tanár szekszárdi pincéjében, meg pláne nincs fogalmad. Úgy ahogy arról sem, hogy hány természetes módszerekkel dolgozó borász szemfényvesztő és ki nem, ebben a simlis országban nyilván itt is van átverés bőven, ezt sem cáfolom.
Most én fáradtam bele ebbe, teljesen máshova nyílik az ablakod, nem csoda, hogy onnan mást látsz. Kedvellek a hozzászólásaidon keresztül, tisztelem a szakmai hozzáértésedet, kiszállok ebből, nem akarok az agyadra menni. peace. :)
Útólsó ismereteim szerint:A bortörvény értelmében az asztali és a minőségi borok alkoholtartalmának legalább kilenc térfogatszázaléknak kell lennie, vagyis ezeket ilyen alkoholtartalomig kötelező feljavítani (de mustjavítást legfeljebb 12,5 térfogatszázalékig lehet végezni). Előírás azonban, hogy a bor összes alkoholtartalma legfeljebb két térfogatszázalékkal növekedhet a javítás hatására.Ez változott 2009-ben 1.5 térfogatszázalékra.Azóta megy a lobbizás a borászok részéről a 2% visszaállítására.
Az elméletet ( és a parasztvakítást, amit a borászok nyomnak ) ismerem, csak az a baj, hogy annak a valósághoz vajmi kevés köze van. Még mindig azt mondom, hogy Téged jól megvezettek, és álomvilágban élsz.
Egyébként a következő zp-pf-en kérdezz rá egy bizonyos bajai kollégára, hogy mit tud a magyar borbiszniszről, savra szüretelésről, az olasz vonalról, a bio szőlőtermesztésről, arról, hogy mit isztok, meg az összes kis/nagy stikliről. :)
Egyébként a puding próbája az evés. Ha gondolod, szívesen elviszlek egy kis körútra, hogy meglásd a "sötét oldalt" is.
( azt soha nem mondtam, hogy cukor nélkül nem lehet bort készíteni, de mivel a használatát a magyar bortörvény is lehetővé teszi. Innentől kezdve nincs olyan cég aki saját magának ellensége. És még csak nem is a cukrozás az legnagyobb probléma, de az ismerős borász erről biztos nem mesél )