Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141202

Egylépcsős főzés 60 liter cefre, ep 0,4l 86%, kp 3,8l 72%, up 1,8l 42% .

A 60 liter adott 3,83 hlf-ot. A cefre 6,4%-os lehetett. Úgy, legalább 13 lehetett a cukra.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141181)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141201

Szilikon spray is jo lehet habzás ellen, csak ez van most itthon?

mili70 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141200

Hopp, akkor meg van a kommunikációs probléma kettőnk között. Te tényleg a kicsikről beszélsz, néhány száz literről, én meg a napi 1000+, 2000+, 3000+ mázsásokról.

És, bár én sem akarom szétoffolni a topicot, azért még lenne egy utolsó kérdésem a témában,( bárkihez )  csak azért, hogy kielégítsem a kíváncsiságom. Tekintve, hogy boltban nem nagyon vásárolok bort, az érdekelne hogy fel van-e tüntetve a címkén, bármely borvidék, bármely termelője által palackozott boron, hogy a származási helye esetleg a Kunsági borvidék?

Előzmény: endrepp (141182)
mili70 Creative Commons License 2017.08.27 0 1 141199

Én ma kezdtem cefrézni az Ilonkát( nyári vajkörte ). A fák ezer évesek :), és hatalmas termés van rajtuk. Három nap utánérleléssel( ami egyébként semmit nem dobott rajta ) 11-es BRIX-et mértem.

A Vilmost is megmértem. 12-13 közötti értékeket produkált. A fák néhány évesek, a termésből cefrézésre nem jut/ott, néhány ládával lett. Itt is volt néhány nap utánérlelés, és találomra választottam a ládákból pár gyümölcsöt.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141181)
Jolida Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141198

Kínai, occó.

0-30 Brix, 0.2-es osztások vannak rajta.

Előzmény: mili70 (141197)
mili70 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141197

Hol vettél tizedeket is mérő refraktométert? Én nem találtam olyat ( igaz nem is kerestem )

 

Előzmény: Jolida (141193)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141196

Nem maradt azon egy deka hús sem. Csak a haja. De azt is megoldottam. Bele raktam egy fél vödör vízbe. Fúrógéppel megcsapattam,és a magja leült az aljára. A levét a hajjal leöntöttem, bele a cefrébe , a tiszta mag ment a disznónak.

Előzmény: Jolida (141194)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141195

Megfőt az irsaim :)

150 liter cefréből lett 19 liter 63°-os középpárlatom. Lesz belőle 25 liter pálesz. Illata, íze nagyon ott van.

Jolida Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141194

Miért szedted ki a magot?

Ha nem "ipari" magozóval csinálod, akkor -többnyire- marad rajta bőven. Abból a húsból lehet még bőven kinyerni alkoholt.

Én magon szoktam cefrézni, aztán a felöntésnél szűröm le egy kis lyukú zöldséges rekesszel.

Előzmény: ksanyi52 (141190)
Jolida Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141193

Megmértem egy szottyosra érett -homokon termett- Vilmost, 13.8 Brix.

A sajátom kötött talajon ennyit nem tud.

Előzmény: obsitos3 (141187)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141192

Isten nyugasztalja!   De nekem is válaszolhatna már valaki! Itt várom már 45 perce.

Előzmény: Bárk_i (141191)
Bárk_i Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141191

Nyugodjon békében.

Előzmény: foxrudi (141189)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141190

Sziasztok! Felszedtem a szilvámat. Lett  4 vödörrel. Le is magoztam a kis " meggymagozómmal". A maggal együtt elég sok haja,(bőre) maradt rajta. Leöblítettem vízzel,és az lenne a kérdésem hogy tegyem vissza,nyüstöljem még vagy nincs jelentősége mehet ki a disznónak?

foxrudi Creative Commons License 2017.08.27 0 1 141189

Ismét egy szomorú hír!

  Hosszan tartó,méltósággal viselt betegség után Szicsek János,aki oly sokat tett a pálinkáért,eltávozott közülünk. :-(

Fabeer Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141188

Valamerre várható-e idén kökény termés? Főz még belőle valaki pálinkát??

obsitos3 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141187

Ha feltételezzük,hogy a cefre teljesen kiforrt,és az összes alkoholt kinyerted,akkor lett 2295 ml alkoholod.Ha elfogadjuk,hogy 1 kg cukor=1 L 50 %-os pálinka,akkor ezt levonva marad kb. 1800 ml,ami megint csak kb. 1.5 kg alkohol.Ha elfogadjuk,hogy 1 g cukorból kb 0.5 g alkohol keletkezik,akkor a cefre eredeti  cukortartalma 3 kg/30 l,ami ismét csak kb. 30 kg.Fogadjuk el,hogy a 10 % cukortartalmú cefre kierjedés után,tehát amikor a BRIX már nem változik,5-öt mutat.Akkor kierjedés előtt kb. 15 a Brix.  Sok a ha,meg a feltételezés,de utólag ezt pontosan megmondani nem lehet.

Előzmény: Piszra (141186)
Piszra Creative Commons License 2017.08.26 0 0 141186

Elnézést. Egy fontos infó még lemaradt. 1 kg papírzacskós napfény is volt a cefrébe. Ebből meg lehet mondani mennyi volt a brixe a cefrémnek. Mostmár engem is érdekelne. Annyit tuduk , hogy előző években jobban adott.

Előzmény: Piszra (141185)
Piszra Creative Commons License 2017.08.26 0 1 141185

Brixet nem mértem, de most főztem a második adag körtémet és 30-32 liter cefréből lett 8,5 liter 27 fokos alszeszem. Nem tudom milyen kőrte. Valami ősrégi fajta a házzal örököltem.

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (141181)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.26 0 0 141184

Eddig te vagy az első a 10,5 BRIX-el.

Előzmény: Jolida (141183)
Jolida Creative Commons License 2017.08.26 0 0 141183

Győztem!

Az enyém 10.5% :-ppp

Szétverte a jég a Vilmos körtémet, a többsége kényszerérett, bár sárgáig aszaltam, több cukor nem igen lett benne.

A pH 3.8 lett úgyhogy kapott egy kis savat.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141181)
endrepp Creative Commons License 2017.08.26 0 3 141182

Köszönöm a meghívást, nem érdekel a sötét oldalad, elhiszem, hogy járatos vagy ott, mikor vontam kétségbe, hogy van ilyen? Általában a kis családi borászatok érdekelnek és a hobbi borászok a Pannon régióban és Somló hegyen. Fogalmad sincs mit iszok pont, arról, hogy az milyen adalékkal készül az F. Gergő gimnáziumi tanár szekszárdi pincéjében, meg pláne nincs fogalmad. Úgy ahogy arról sem, hogy hány természetes módszerekkel dolgozó borász szemfényvesztő és ki nem, ebben a simlis országban nyilván itt is van átverés bőven, ezt sem cáfolom.

Most én fáradtam bele ebbe, teljesen máshova nyílik az ablakod, nem csoda, hogy onnan mást látsz. Kedvellek a hozzászólásaidon keresztül, tisztelem a szakmai hozzáértésedet, kiszállok ebből, nem akarok az agyadra menni. peace. :)

Előzmény: mili70 (141173)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.26 0 0 141181

Ma becefréztem a körtét lof@sz a BRIX-e, kereken 10.

Ilyen pocsék év van, vagy csak én vettem rosszat.

Valaki mérte idén a BRIX-t a körte cefrének?

Csikky Creative Commons License 2017.08.26 0 1 141180

Jólvanna, de vadkert is ott van majdnem! :)

Előzmény: mili70 (141174)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.26 0 0 141179

Igen, ebben igazad van, 11 az alkoholfok 17 cukorfoknál mustban.

Előzmény: Green Corner (141178)
Green Corner Creative Commons License 2017.08.26 0 1 141178

Azért a 17-es cukorfokú mustból messze nem lesz a 12.5 térfogatszázalékú, alkohol tartalmú bor!

Számolj utána!:)

Előzmény: Jocó0423 (141177)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.26 0 0 141177

Én pontosan ezt írtam csak cukorfokban :) Számold át.

Előzmény: Green Corner (141176)
Green Corner Creative Commons License 2017.08.26 0 1 141176

Útólsó ismereteim szerint:A bortörvény értelmében az asztali és a minőségi borok alkoholtartalmának legalább kilenc térfogatszázaléknak kell lennie, vagyis ezeket ilyen alkoholtartalomig kötelező feljavítani (de mustjavítást legfeljebb 12,5 térfogatszázalékig lehet végezni). Előírás azonban, hogy a bor összes alkoholtartalma legfeljebb két térfogatszázalékkal növekedhet a javítás hatására.Ez változott 2009-ben 1.5 térfogatszázalékra.Azóta megy a lobbizás a borászok részéről a 2% visszaállítására.

Előzmény: Jocó0423 (141175)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.26 0 0 141175

Azért egy pillanatra álljunk már meg.

Nem minden borász zsivány és nevetséges azt állítani, hogy mindegyik cukorral csinálja a menyországot!

A bortörvény is csak azt engedi meg, hogy a nagyon alacsony cukorfokú mustot maximum 2 cukorfokkal emelhetik cukorral.

De 17 cukorfok felett tilos cukrozni!!

Igazából borkóstoláson nagyon hamar kiugrik a túl magas alkoholtartalmú, vagy túl vizezett tétel.

Ma már igenis a kis és közepes borászatok többsége a minőség felé megy mert azt fizeti meg a vevő.

Magam is borászkodok a pálinka főzés mellett, igaz csak hobbi szinten, évi 4-500 liter bort készítek.

Viszont a helyi viszonyokat jól ismerem, az itteni borrend tagjaként.

Előzmény: mili70 (141173)
mili70 Creative Commons License 2017.08.26 0 0 141174

Tesókám! Nem Bócsa volt a fellegvár! :)

Előzmény: Csikky (141171)
mili70 Creative Commons License 2017.08.26 0 2 141173

Az elméletet ( és a parasztvakítást,  amit a borászok nyomnak ) ismerem, csak  az a baj, hogy annak a valósághoz vajmi kevés köze van.  Még mindig azt mondom, hogy Téged jól megvezettek, és álomvilágban élsz. 

Egyébként a következő zp-pf-en kérdezz rá egy bizonyos bajai kollégára, hogy mit tud a magyar borbiszniszről, savra szüretelésről, az olasz vonalról, a bio szőlőtermesztésről,  arról, hogy mit isztok, meg az összes kis/nagy stikliről. :)

Egyébként a puding próbája az evés. Ha gondolod, szívesen elviszlek egy kis körútra, hogy meglásd a "sötét oldalt" is. 

( azt soha nem mondtam, hogy cukor nélkül nem lehet bort készíteni, de mivel a használatát  a magyar bortörvény is lehetővé teszi. Innentől kezdve nincs olyan cég aki saját magának ellensége. És még csak nem is a cukrozás az legnagyobb probléma, de az ismerős borász erről biztos nem mesél )

Előzmény: endrepp (141170)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!