Keresés

Részletes keresés

kócoscicus Creative Commons License 2009.03.14 0 0 120

Sziasztok!

Mennyi szomorú hír a héten:( Jó lenne, ha nem ez lenne a folytatás...

Nálunk az anya füle csupa seb, a doki szerint vagy rüh, vagy nem. Egyelőre "csak" paraffinolajos ecsetelést ajánlott, úgy négy hétig, aztán majd meglátjuk. Különben sem egy agyongyógyszerezés-párti, ahogy mostanában észreveszem, "zsenge" kora ellenére is valahogy a régebbi háziszerekben bízik jobban.. Remélem, jó lesz vele együttműködni.

A kicsinyek jól vannak, mivel semmi tapasztalatom ebben, szerintem oltári gyönyörűek:) Kicsit megijeszt ugyan, hogy annyit esznek, mintha legalábbis kiscsikók lennének, amint valami kaja kerül be, rávetik magukat, mint valami éhenkórász falka, még a cipőmet is rágicsálni akarják. És igen virgoncak, a kb harmincvalahány centis dobozra simán felugrálnak..

Ne haragudjatok, hogy ennyire ömlengős vagyok, de teljesen lenyűgöz az első nyuszialmunk:)

stangli2 Creative Commons License 2009.03.14 0 0 119

Kedden beugrom az állatorvoshoz és megérdeklődöm az oltóanyagot, úgy is kell az egyik kutyámat oltani vinni. Én még sosem használtam gyógyszert a nyulaimnál, pedig lehet (biztos) hogy jobban jánék. Vitamint itatattam velük ősszel, úgy láttam jót tett nekik.

Két süldőm (fiatal) gubbaszt és mintha fel lenne fújódva. Lehet valamit tenni velük, hogy megmaradjanak? Hullott már el ilyen tünetekkel nyulam. Enni ugyan azt kapták míg eddig, nem tudom mi lehet az oka..

Anika76 Creative Commons License 2009.03.14 0 0 118

Sziasztok!

Én sem oltom a nyulakat,viszont választáskor gyógyszeres kezelést kapnak,ivóvizben,5 napon keresztül.Megkönnyíti a leválasztást,amióta ezt használom,tényleg minimális az elhullás.Nem szoktam mást használni,csak figyelem őket.Egyébként,ha "hasmenés"van,akkor is ezt használom,nagyon meg vagyok vele elégedve.Állatorvosnál kell felíratni,a neve:TRISULMIX

Egyébként a kaliforniai anyám elpusztult,még jó,hogy pont választás előtt voltak a kicsik,így mind megvan.Nagyon sajnálom,mert az egyik legjobb anyám volt,amennyit ellett,annyit nevelt.Nem tudom mi lett vele,semmi előjele nem volt,hogy beteg lenne.

Sajnos ez benne van a dologban,bár nálunk nem nagyon volt még ilyen.A többi szépen nevel,sok a növendék nyulam,kell is mert hát ugye itt a Húsvét!

Chesterfild Creative Commons License 2009.03.13 0 0 117
''Én úgy tudom, csak a tenyészállatokat szokták oltani, a vágónak szánt állatot nem kell..''
Hidd el én sem jókedvemből oltom a nyulaimat,de sajnos,ha nem oltom le őket,akkor kimegy az egész semmibe:(((((((((((((((.Sőt van olyan is,hogy ha hiába leoltom,akkor is van elhullás.Tudod más állatokat is tartunk(tehén,sertés),és a legyek és a szunyogok mindig hordoznak valami nyavaját.Ez van,ezt kell szeretni.
Ja,és azon ne félj,hogy a kutyáid megeszik a patkányokat,csak arra kell ügyelni,hogy a fejét ne egye meg,azt pedig nemszokták.
Ha pedig utánanéznél az oltóanyag után nagyon megköszönném.
Előzmény: stangli2 (115)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.12 0 0 116

Szia!
Semmi tünet nem volt!

 

Előzmény: stangli2 (115)
stangli2 Creative Commons License 2009.03.12 0 0 115

Ma végre megszülettek az újabb nyúlfiak! Nagyjából megnéztem őket, egyenlőre minden rendben..

Patkányírtás ügyben az a legnagyobb gondom, hogy a szomszédból járnak át így nem tudom őket írtani. Nem tudok olyan helyre mérget vagy csapdát rakni, ahol más állat nem férne hozzá, ill. ha egy mérgezett patkány nálam múlik ki, biztos hogy a kutyáim megeszik.. no mindegy itt a jó idő, nemsokára betonozunk..

Oltóanyagot én csak a szúnyog által terjesztett betegség ellen tudok én egyszer alaklmaztam csak, szerencsére még nem járt nálunk fertőzött szúnyog, de nem árt az óvatosság, utána nézek az állatorvosnál.. Én úgy tudom, csak a tenyészállatokat szokták oltani, a vágónak szánt állatot nem kell..

Elpusztultak a kisnyúlak? Tünetek voltak? Ha nagyjából leírod a tüneteket, utána tudok nézni..

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.12 0 0 114
Sziasztok!
A kisnyulaim elpusztultak,nemtudja valaki mi ennek az oka?már voltak vagy 15naposak
Chesterfild Creative Commons License 2009.03.11 0 0 113
Senkinek semmi mondanivalója?
Na akkor majd irok én!
Vagy 2 hete elvittem az egyik kocát a bakhoz,robbantott is a bak,de csak egyszer.Másnap elvittem ugyanazt a kocát,de már nem volt inyére a dolog.Nem akarom elkiabálni,de ugylátom,hogy lessz belőle valami.A másik 2 kocát is vinném,de az emberke,akihez hordom a bakhoz megbetegedett,igy most leállt a biznisz egy darabig.Jól elkéstem vele mi,na már mindegy,igy már nemhiszem,hogy meglessz a 3 fialás a nyáron.Már bánom,hogy télen nem fialtattam őket,jövőre fogom,meghát pihentetni kell az anyát minden éven legalább 2-3 hónapot,nekem ez pont megvolt.Érdekelne,hogy ti mikor kezditek oltogatni a nyulakat és mivel,illetve mit adtok a nyulaknak megelőzés céljából.
Ja,és biztos hallottátok már azt,hogy a fehér nyul gyengébb a pl a vadszinűnél,szerintetek?
Anika76 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 112

Sziasztok!

Köszi szépen,úgy néz ki nem lesz gond,eddig mind megvan,és gyönyörűek!Lepke is jól van,nagyon óvja őket,akkora szőrhalom van rajtuk,csoda hogy nem kopasz.Hihetetlen mennyiséget tépett!Szerintem az otthon készült,"egyedi"ketrecek,ládák is megfelelnek a nyúl tartására,ha sok a növendék,én is beállítok egy nagyobb,szekrényből készült ládát,merthát választani muszáj!Az a lényeg,hogy tisztán tudd tartani,no meg persze ne tudjon hozzájuk férni semmi.Nálunk is volt már patkányprobléma,ahol sok az állat,ott biztosan van.De meg lehet oldani rendszeres irtással,erre én nem sajnálom a pénzt,sokkal nagyobb baj,ha nem irtom.A hét végén már le kell választanom a másik két almot,ők elérik a 6 hetet,szépen esznek,remélem nem lesz gond.

Előzmény: kócoscicus (111)
kócoscicus Creative Commons License 2009.03.08 0 0 111

Sziasztok.

Nálunk egyelőre mélyalmos tartás van, csak a bak ketreces, ami hasonló méretű, mint amilyeneket írtatok, pedig nem lestünk, ösztönből készült:) A bővítésre jelenleg minimális költségvetés áll rendelkezésre sajnos, úgyhogy jó vagy nem jó, egy régi kredencet és néhány kaptárat tudunk átalakítani nyúllakásnak...

Anikáéknak gratula a nagylétszámú alomhoz:)

3 hetes tarkaságaink:

 

 

Nagyon vidámak, kijárnak, kóstolgatják a szénát, de ha valamitől megijednek, rögtön bebújnak az anyjuk alá vígasztaló szopizásra, már amikor az kapható rá.

stangli2 Creative Commons License 2009.03.08 0 0 110

Én szabadtartásban nyulászkodom, tulajdonképpen az időhiány vitt erre a megoldásra. Ennek is megvannak az előnyei és a hátrányai is. Előny: gyorsabb az etetés itatás, lévén nem ketrecenként kell feltölteni az etetetőket, csak beszórom és kész. A takarítás is könnyebb, vasvilla és taliga, fél óra alatt kész. Másik előny, hogy a gyerek is no meg én is, be tudok hozzájuk ülni nyulazni. Hátrány: Ezeket már nagyjából említettem, most a patkányok járnak rá időnként a nyuszkókra, tehát nagyon oda kell figyelni a betonozásnál, hogy ne legyen rés a pajzson, de az is igaz, hogy mikor ketrecben tartottam a nyulakat, akkor is rájártak a patkányok, egyszerüen berágták magukat a ketrecbe.

Az ól úgy van megoldva, (valamikor még régen disznóól volt) hogy van egy fedett része, és van egy kifutója ami fedetlen, beton alapos mindkettő és a kerítését vashálóból csináltuk, így a nyúl nem tud kijönn, a gyilkos kutyáim meg nem tudnak bemenni. (Az egyik kutyám szedett ki ketrecből nyulat, ki is belezte úgy ahogy kell)

Röviden ennyi! Az ötletben én is csak támogatni tudlak, vágj bele!

pocak_977 Creative Commons License 2009.03.07 0 0 109

Szia!

 

Mi az a CK lap? Tudnál fotót küldeni a ketrecről mailben? Egyébként közepes termetű nyuszik tartásán gondolkodon.

Előzmény: Texas Chris (108)
Texas Chris Creative Commons License 2009.03.07 0 0 108
Szia Pocak.

A ketrec mérete nagyban függ attól hogy milyen fajtájú és méretű nyulakat szeretnél tartani, közepes vagy óriás fajtát????
Nekem közepes testű nyulaim vannak, a ktrecek mérete 80x60x55.
Én a ketrecem vázát vasból hegesztettem, vagyis van fa vázas is, a padozat az CK lap( nagyon jól tisztítható és nem szívja fel a vizeletet), deszkával vagy OSB lappal burkolva. Az ajtókat lécekből szoktam csinálni és a rácsot mezőgazdasági boltban veszem.
Előzmény: pocak_977 (103)
pocak_977 Creative Commons License 2009.03.07 0 0 107
Szeretnék megosztani veletek egy ketrec tervet, amit egy amerikai oldalról töltöttem le. A rajz PDF formátumban. Hogyan tudok ide PDF-et úgy feltölteni, hogy azt mindenki meg tudja nézni?
Anika76 Creative Commons License 2009.03.06 0 0 106

Érdemes megfogadni Chesterfield tanácsait,minden így van,ahogy irja.A lucerna igazából a második évben ad rendesen,de 5 évig nincs rá gondod.Nálam az anyák kb.70*70*50+elletőláda nagyságú ketrecben vannak.Van aki ennél sokkal kisebben tartja az állatot,de szerintem kell ekkora.A növendékek pedig 140*70*70-es ketrecben.Ennek mindkét oldalán van önetető,itató+szénarács.

Én tapasztalatból tudom,hogy bizony sok probléma van velük,oda kell figyelni,föleg a kicsikre,választáskor,akkor 2 hétig nagyon fogékonyak minden bajra.De imádom őket,nagyon szeretek velük foglalkozni,és azért a húsuk is nagyon finom,egészséges.Szerintem megéri,de ne sok anyával kezd.

Előzmény: Chesterfild (105)
Chesterfild Creative Commons License 2009.03.06 0 0 105
Ha esetleg lenne kérdésed a leirottakkal kapcsolatban irj nyugodtan.Ja,és azt kihagytam,hogy a ketrec allját forkáld ki,hogy lefollyon,aminek le kell folyni.A ketrecet tanácsos kb 1 m magas lábakra állitani,hogy a kutyák hozzá ne férjenek.Tudok olyanról,hogy a kutya szétrepesztette a földön álló ketrec rácsát,és megette a nyulat.
Előzmény: pocak_977 (101)
Chesterfild Creative Commons License 2009.03.06 0 0 104
Hali
Szerintem megéri nyulászkodni,pláne,ha van rá hely és lehetőség.Viszont azt nem szabad elfeledni,hogy a nyul mennyire kényes állat.Ha az ember nem oltja le őket,ne is várjon semmit.
Tudod olyan ez,hogy egyik éven megtermelsz annyit,hogy bőven van belőle eladnivaló,a másik éven,viszont még a konyhaasztalra valót sem sikerül megtermelni.Ezzel nem elrémiszteni akarlak,csak ismertetem a tényeket.Szerintem vágj bele!!!!!!!!!!!!!!!!
Én is azt tanácsolom,hogy egyenlőre 1-2 kocával kezdj,igy nem érhet komoly meglepetés és ha már ugyerzed belejöttél,akkor növeld az állomány létszámát.Első szerintem a tapasztalatszerzés.Szóval ne ugorjál bele rögtön a mélyvizbe.
Az jó,hogy lucernát ültetel,valóban,első osztályú takarmány,DE....... nem kell arról megfeletkezni,hogy ha elvetetted a lucernát,és az kibujt,először az szépen szólva egy gurdány.Ha már jól megnőtt le kell kaszálni teljesen.Ezt a műveletet még vagy 3-4-szer megismételed,és neked csak akkor lessz valamirevaló lucernád.Persze eleinte természetesen lessz annyi lucerna arra,hogy ellátsd a nyulaidat.
Külömböző fajú nyulaknak külömböző méretű ketrec dukál.Kérésedre lemértem az egyik ketrecem fiókját 92x60x50(szélesség,mélység,magasság).Én keverék nyulakat tartok,a felnőtt élősúlyban 6-7kg.Az ilyen méretű ketrec neki tökéletesen megfelel.Ha nahyobb súlyú nyulakkal szeretnél foglalkozni,akkor inkább a 120x80x70 méretű ketrecet ajánlanám.1 éve én is készitettem ilyen méretű ketreceket,mert akkor belgával akartam foglalkozni,de időközben letettem róla.
Felteszek egy képet,egy "saját fejlesztésű"kétfiókos ketrecről.Nemtudom mennyire látszik,de a közepén van egy darab ajtó,amely nyilik mindkét fiókra.Ahol pedig van az a fekete nyil,nos az az elválasztó fal,amely lényegében ugy működik,mint egy subler.A kertec plafonján fut 2 db párhuzamos deszka fut végig,az allján és a hátlapján szintúgy.Namármost ez vezeti a sublert ki-be.Ha pl 2 kocád van kétfiókos,ha pedig sok kicsi van,és kell nekik a hely,akkor a subler kivételével kapsz 1 nagy fiókot.Röviden ennyi:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: pocak_977 (101)
pocak_977 Creative Commons License 2009.03.06 0 0 103

Ki hogy tartja a nyuszikat? Örömmel és köszönettel venném, ha e-mailben küldenétek vagy akár ide beillesztve közzétennétek képeket a nyuszi ketrecekről, tartási körülményekről.

Anika76 Creative Commons License 2009.03.06 0 0 102

Sziasztok!

Ma 11 db nyúlcsemetével szaporodtunk,lepkénk jóvoltából!Remélem nem lesz sok,és elbír evvel a "taglétszámmal"az anyuka!

Háztájiban mindenféle képpen megéri nyulat tartani,ha már csak a saját szükségleteitekre is tartotok,akkor is.A lucernát mi is most fogjuk vetni,nem késtél el vele.Tökéletes takarmány,föleg télen.

Előzmény: pocak_977 (101)
pocak_977 Creative Commons License 2009.03.06 0 0 101

Tanácsot, véleményt kérnék, hogy mennyire érdemes manapság háztáji szinten nyúltenyésztéssel foglalkozni. A 80-as években gyermekként foglalkoztam tenyésztéssel. Azóta jó pár év telt el. Az ötlet most onnan jött, hogy családommal hamarosan családi házba költözünk, és 4 éves lányom szeretném meglepni egy nyuszival húsvétra. ......az ötlettel együtt pedig a régi szép emlékek is felelevenedtek. Kedvet kaptam újra a tenyésztéshez, csak jó lenne tudni, hogy mennyire érdemes vele foglalkozni. Hely van bőven. A telek 3500 m2. ....és még a lucerna ültetéssel sem vagyok elkésve.

 

Várom hozzászólásaitokat! Ha valakinek van képe praktikus nyuszi ketrecről, azt is szívesen fogadom. Mik az ideális méretei egy ketrecnek? 

G CSABI Creative Commons License 2009.03.06 0 0 100
köszönöm szépen megfogadom a tanácsod
Előzmény: Chesterfild (99)
Chesterfild Creative Commons License 2009.03.05 0 0 99
Szevasz
Én inkább azt mondanám,hogy a leválasztással várj 7-8 hetet,mert a kicsik akár 10-12 hétig is szophatnak.Azért mondom ezt,mert az anyatej bizonyos értelemben orvossága is a kicsiknek,védi őket a betegségektől.Az elválasztás idejét amugyis az első vedlés ideje határozza meg,mert a szőrcsere nagyon igénybe veszi a kisnyulak szervezetét.Gondolom,most azt gondolod,hogy ez igy nem tul gazdaságos,de hidd el,ez a módszer meghálálja magát,mert erősebb,szivósabb nyulakat kapol.
Ja,és a kicsiknek 10 napra nyilik ki a szemük,de ezt már korábban leirtam.Ugylátom te is annyira szeretel olvasgatni,mint én:))))))))))))))))))))))))))))))))))
A kicsik 17-20 naposan hagyják el a vackot,és tapasztalatom szerint 4-5 hetesen kezdenek takarmányt fogyasztani.Nemek szerint pedig 3 honapos korukban dobáld szét őket.
Előzmény: G CSABI (97)
stangli2 Creative Commons License 2009.03.05 0 0 98
Adhatsz mégegy esélyt az anyának, de ha legközelebb is szétszórja a nyulait, szelektáld. A kisnyulakat 4-6 hetes korukban lehet leválasztani, két-három hetesen már kimászkálnak a fészekből. Elválasztás után, két-három nap múlva ismét pároztatható az anya.
G CSABI Creative Commons License 2009.03.05 0 0 97
sziasztok a segitségeteket szeretném kérni vásároltam külön hejröl 2db anya nyulat és egy bak ot sikerült is minden megszülettek a kicsik egyiknek 2db a másiknak hét de ebböl az alombol mind elpusztult az anya ki huzogatta öket a fészekböl nemtudom máig sem az okát azt szeretném megkérdezni mit javasoltok meglehet ismételni ujra mikor?a párzást vagy többet ne és még az érdekelne hogy a kicsik a másik alombol 1 hetesek most engem a fojamat érdekelne mikor nyilik a szemük mikor kezdenek mászkálni és mikor lehet öket elválasztani?köszönöm a válaszotokat
Illés Sanyi Creative Commons License 2009.03.01 0 0 96
Szia.Én is tartottam leadásra nyulakat.Az átvevők oktobertől-áprilisig fizettek elfogadható árat.Szerintem ez most is így van.10-anyanyulnál kevesebbel nem érdemes foglalakozni,amihez 2-3 bak szükséges.Az anyanyulak akkor termelnek hasznot ha 7 db nyulat tudsz leadni tőlük minden fialás után.Anyának a vadas színű 5-6 kg körüli súlyú nyulakat ajánlom.A bakok pedig valamilyen órias keverékek legyenek vadas szinben min 7kg testsúlyal.Azért a vadasat ajánlom mert ellenállobbak mindenfele betegséggel szemben.Én csak tavaszal oltottam mixomatózis elen.Nyultápot etettem,gyepszénát amit én termeltem be,és friss vizet.Az én nyuszkóim 10 hetesen leadhatók voltak 2,5-2,6 átlagsúllyal.De volt olyan csapat ami 8-9 hetesen volt vágóérett.Minél tovább eteted a léadásra szánt nyuszkókat annál kevesebb az amúgy sem nagy haszon.Kezdésnek fiatal még ki nem próbált nyuszikat ajánlok valamilyen keverékeket.Ne legyenek fajtatiszták mert azokat nem éri meg leadni.Kezdésnek 3-4 anyát és 1 bakot ajánlok.Majd a legjobban nevelő,leggyorsabban vágósúlyt elérő süldőkből szaporítanám fel az álományt.A bakokat pedig más helyről szerezném be.A leadásra termelő gazdának az a fontos,hogy egy anyától egy évben minél több nyulat tudjon leadni.Ez fialásonként6-7db legyen és 10 hetes korukra érjék el a leadási súlyt.Sok sikert neked a nyúlászathoz.Szia.
Előzmény: kéklepke (79)
kócoscicus Creative Commons License 2009.03.01 0 0 95

Azt felejtettem el megkérdezni már jó ideje, hogy lehetséges-e, hogy a Rezsőkénk rögtön ellés után sikeresen párzott Gizussal? Ugyanis nem tudtuk, mikorra várható (meg hogy egyátalán várható) az ellés, ezért aztán egész végig együtt laktak. A szülés éjszakáján pedig arra ébredtem, hogy ugat a kutyánk egyfolytában, pizsiben mentem utánanézni, mi lehet a gond. Akkorra már megvoltak a nyuszik,  a hülye bak meg egyfolytában kergette az anyócát, szerintem többször is bepróbálkozott, fogalmam sincs mennyire "járhatott" sikerrel, mire valamennyire felöltöztünk, és kimentünk elkülöníteni... Szegény anya nagyon intenzíven lenne terhelve..:(

stangli2 Creative Commons License 2009.03.01 0 0 94

Kölcsön adom a kutyámat, garantáltan kinyírja az összes átrepült tyúkot.. Ha átrepül a tyúk, kapjátok el, a szárnyain vágjátok le tövig a tollat, majd dobjátok vissza. Pár hónapig nem fognak átrepülni.

Nyúl ügyben bármilyen kérdésed van, szivesen segítünk. Itt a tavasz, gyorsan csináltass a férjeddel ketrecet, és már indulhat is a tenyészet. Egy anyára kétszer több ketreccel kell számolni, mert a leválasztott kisnyulak jó esetben két hónap múlva lesznek vághatóak, de addig ott az új alom, de majd kitapasztaljátok..

kéklepke Creative Commons License 2009.03.01 0 0 93
Igen , a férjem is afelé hajlik, hogy egyelőre saját részre, aztán majd a többit meglátjuk. De ilyen felvásárlási ár mellett akkor nem is éri meg leadásra termelni.

Mondjuk én személy szerint nagyon aranyosnak tartom a nyuszikat. Mint a kutyát vagy a macskát. És még sosem kóstoltam a húsát. De tényleg afelé haladunk, hogy olcsóbb és biztosabb itthon megtermelni a konyhára valót. Úgyhogy lehet, nem kellene válogatni. Az ember hússal él és kész. A gyerekeim kedvéért lehet föl kell adnom ellenérzésemet.

Kertünk is van, na nem nagy, csak kb 600 nm, csak az a baj, hogy a szomszédunk ott legelteti a tyúkjait. Simán átrepülnek az alacsony tetejű melléképületén és hiába próbáltunk eddig kertészkedni, mindent kizabáltak a földből. És nem tudunk velük mit csinálni. A szomszéddal sem.
A faluról még annyit, hogy innen például a munkabajárás drága. A férjem autóval utazik, mert ritkán járnak a buszok és ez elvisz havi 20 ezer forintot.
turro Creative Commons License 2009.02.28 0 0 92
Február elején adtam le nyulat, 300Ft/kg-ot kaptam értük. Egyszerűen gyász, nagyon nem éri meg leadni. :(
Anika76 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 91

Látom más is tud úgy gondolkodni,mint én!Nekem sokszor felüdülés az állatok között lenni,hihetetlen sok kicsi csodát láthat az ember!Pedig 4 éve még panelban laktam,lakozott körömmel,sminkelve,most pedig semmiért nem mennék vissza a városba!Imádom a falusi környezetet,és az állataimat,na és akkor itt jön a nem csekély értékű spórolás,amit ugye a városi ember nem mindig tehet meg.Arról tényleg nem beszélve,hogy itt legalább tudom mit teszek az asztalra!

Az én nyuszókáim már kijárnak,lassan megkóstolják anyuci kajáját.Jövő héten pedig új kicsinyeket várok,Lepke anyánktól.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!