Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141229

5perc/1L az hihetetlen egy 100l-es főzőből? Nekem 1dl/perc az 50-esből.

100liter cefréből főz 30l alszeszt, 2dl/perc hozammal az 2óra30perc, ideálisnak tűnik.

Nálad hogy néz ez ki? :)

Előzmény: Törölt nick (141228)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.28 0 1 141228

:) Mekkora az üstöd? Mennyi alszeszt gyüjtöttél össze 10 óra alatt literben mérve? -- Csak azért bátorkodom megkérdezni mert van itt olyan fórumos kolléga akinél ennyi idő alatt (10 ó ) 120 L alszesz is lecsurgott volna! Várom én is tőle kíváncsian azt a pár perces (~5p ) videót az 1L alszesz lecsurgásáról,hogy kétségek és kételyek között ne haljak már meg ennek a hiányában ha 1X majd csilingelnek nálam a "démonok" :))

Előzmény: Törölt nick (141212)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.28 0 1 141227

Ha vettél volna el előpárlatot, már kész is lenne a pálinkád. ;) Néhai Feri bá után másodszor feltaláltad az egylépcsős főzést hagyományos pálinkafőzőben. 
Gázt neki, megy az, csak küldeni kell. ;)

Előzmény: Törölt nick (141219)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141226

Mili legyen 12,5 És???? Ki beszélt MM-ről? Nem igazán értelek.

Lényeg az ha megnézel egy jó kis vörösbort és legalább 13°Alkoholfokos akkor abban nem lehet egy deka répacukor se, ennyi!

Előzmény: mili70 (141225)
mili70 Creative Commons License 2017.08.28 0 1 141225

Olvasd alaposabban a Magyarországra is kötelező érvényű EK. rendeletet. Meg fogod találni....

" nem növelhetik C. I. szőlőtermő övezetben több mint 12,5 térfogatszázalékra" Az meg ugye 19,5MMo

Előzmény: Jocó0423 (141222)
pacsepa Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141224

Hasonlóan jártam, amikor az első főzésemet csináltam. Kísérleteztem és meg akartam váltani a világot egy fazék motorolajba ültetett egyszerű 17 literes kis főzővel. Az olaj volt a hőközvetítő közeg. A következmény: a 13 liter cefrét 6 óra alatt főztem le! Akkora volt a deflegmáció, hogy az alszesz alkoholfoka fel is ment 45%-ra! Kicsavarva 5%-ig! A párlat alkoholfoka szinte lezuhant, amikor a végén voltam a főzésnek. Éppen csak gyengén csöpögött a párlat.

Mindenki hülyének nézett és volt ebben igazság... :-) Működött csak nem jól... Ez a lassú lefőzés érdekes dolog, lehet akár jó oldala is, el tudom képzelni, hogy íz és illatanyagokban gazdagabb lesz a végeredmény, mintha lezavarnánk gyorsan. Az idei pálinkám még pihen, azzal tudom majd összevetni. Szagolgatva az olajos módszerrel főzöttet ez illatosabb, igaz az már 42-45%-ra vissza van hígítva, az új meg még 65%-os.

A gyenge csöpögés a fűtőteljesítmény hibája is lehet. Amikor cefrénél csökken a leégés veszélye (elkezd rotyogni a főző, ergo erőteljesen áramlik), vagy az alszesz finomításakor már lement az előpárlat és elindult a középpárlat, jobban ráadom a gázt és láthatóan növekszik is pillanatnyi a párlatmennyiség, gyenge csurgásba megy át. Jól lekövethető másképpen is: melegedik is a hűtővíz hőmérséklete, azt is többet kell ráadni.

 

 

Előzmény: Törölt nick (141219)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141223

Szimpla rotsdamentes.

Előzmény: endrepp (141221)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141222

Én ezt nem tudom honnan idézed de elolvasva azt láttam, hogy c1-ben max 1,5 térfogatszázalékkal lehet emelni és max 12 alkoholfokig.

Előzmény: mili70 (141211)
endrepp Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141221

A negyven fokos alszesz sem oké, meg kéne küldeni. Milyen a főződ? Dupla, szimpla, van vmilyen extra gömb vagy hűtő rajta?

Előzmény: Törölt nick (141219)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141220

Akkor kèsz is a pálinkád!

Ha lassabban fűtöd ettől is akkor be áll 48 fokra!

Előzmény: Törölt nick (141219)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141219

Én hiszek nektek, csak nam akartam nagyon megküldeni, forrt rendesen. Az alszesz 40 fokos lett. Minden ok. csak a főzési idő sok.

Előzmény: endrepp (141218)
endrepp Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141218

Hogy mennyi volt a hőmérséklet az egy dolog, a fő kérdés az, hogy mennyi volt a hőmennyiség, kevés volt. Alszesz milyen alkoholfokú lett?

Előzmény: Törölt nick (141216)
Figyelget Creative Commons License 2017.08.28 0 1 141217

Pedig hidd el nyugodtan, kevés volt a fűtés. 

Ne bántsd azt a szegény habzásgátlót, nem tehet róla. :)

Előzmény: Törölt nick (141216)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141216

Kb 1 óra alatt értem el a fejben a 80 celsiust, utána szépen emelkedett a hőmérséklet, és beállt 94 celsiusra.Csak éppen az anyag nem folyt, csak csöpögött. Mintha prosztatás lett volna, de semmi dugulás. A végén szépen emelkedett a hőmérséklet, ahogy kell, csak éppen a főzési idő lett dupla. Én a habzásgátlóra gyanakszom, nem az "őrlángra".

Előzmény: Csikky (141215)
Csikky Creative Commons License 2017.08.28 0 2 141215

Szerencsétlen üstöd őrlángon felmelegedett és 10 óra múlva már kész is voltál :) 

Előzmény: Törölt nick (141214)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141214

94 celsius volt a feben a hőmérséklet

Előzmény: obsitos3 (141213)
obsitos3 Creative Commons License 2017.08.28 0 1 141213

Aluladagoltad a fűtést.

 

Előzmény: Törölt nick (141212)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141212

Sziasztok 

Kezdő vagyok, most főztem először, és a leírásokkal ellentétben majdnem 10 óra volt a főzési idő, míg elértem a 10 %alszeszt. Mi lehet a hiba oka ? Lehet, hogy túladagoltam a habzásgátlót?

 

mili70 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141211

 :)   "Azért egy pillanatra álljunk már meg."  Mondtam én, hogy "mindenki" cukroz. :)

 

( amúgy meg  a max. 17,   a C.I övezetben 19,5MMo  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:148:0001:0061:HU:PDF )

Előzmény: Jocó0423 (141208)
endrepp Creative Commons License 2017.08.28 0 1 141210

Annak is vettem. :)

Előzmény: Csikky (141209)
Csikky Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141209

Ezt csak vicces fricskának irtam, barátságból! :)

Előzmény: endrepp (141172)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141208

17 volt a mustfoka, + kapott 2kg napfényt.

Előzmény: mili70 (141204)
sogi01 Creative Commons License 2017.08.28 0 1 141207

                                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141168)
atís48 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 141206

Azt bele ne tedd, kb.  80%-a oldószer és hajtógáz!...Egyszer szükségem volt tiszta szilikon olajra Szép lassan kiengedtem egy flakontartalmát  egy mérőhengerbe ,rövid melegítés után alig maradt belőle.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141201)
TINTUS Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141205

TEGYÉL BELE 2 EVŐKANÁL ÉTOLAJAT.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141201)
mili70 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141204

Milyen mustfokról indult?

 

Előzmény: Jocó0423 (141195)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141203

Neked 7,18 a megerősítéssel ,nekem 6,38%-os  mentes, saját flóráján erjesztve 4 hetes cefre volt.

Előzmény: Piszra (141186)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141202

Egylépcsős főzés 60 liter cefre, ep 0,4l 86%, kp 3,8l 72%, up 1,8l 42% .

A 60 liter adott 3,83 hlf-ot. A cefre 6,4%-os lehetett. Úgy, legalább 13 lehetett a cukra.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141181)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141201

Szilikon spray is jo lehet habzás ellen, csak ez van most itthon?

mili70 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 141200

Hopp, akkor meg van a kommunikációs probléma kettőnk között. Te tényleg a kicsikről beszélsz, néhány száz literről, én meg a napi 1000+, 2000+, 3000+ mázsásokról.

És, bár én sem akarom szétoffolni a topicot, azért még lenne egy utolsó kérdésem a témában,( bárkihez )  csak azért, hogy kielégítsem a kíváncsiságom. Tekintve, hogy boltban nem nagyon vásárolok bort, az érdekelne hogy fel van-e tüntetve a címkén, bármely borvidék, bármely termelője által palackozott boron, hogy a származási helye esetleg a Kunsági borvidék?

Előzmény: endrepp (141182)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!