:) Mekkora az üstöd? Mennyi alszeszt gyüjtöttél össze 10 óra alatt literben mérve? -- Csak azért bátorkodom megkérdezni mert van itt olyan fórumos kolléga akinél ennyi idő alatt (10 ó ) 120 L alszesz is lecsurgott volna! Várom én is tőle kíváncsian azt a pár perces (~5p ) videót az 1L alszesz lecsurgásáról,hogy kétségek és kételyek között ne haljak már meg ennek a hiányában ha 1X majd csilingelnek nálam a "démonok" :))
Ha vettél volna el előpárlatot, már kész is lenne a pálinkád. ;) Néhai Feri bá után másodszor feltaláltad az egylépcsős főzést hagyományos pálinkafőzőben. Gázt neki, megy az, csak küldeni kell. ;)
Hasonlóan jártam, amikor az első főzésemet csináltam. Kísérleteztem és meg akartam váltani a világot egy fazék motorolajba ültetett egyszerű 17 literes kis főzővel. Az olaj volt a hőközvetítő közeg. A következmény: a 13 liter cefrét 6 óra alatt főztem le! Akkora volt a deflegmáció, hogy az alszesz alkoholfoka fel is ment 45%-ra! Kicsavarva 5%-ig! A párlat alkoholfoka szinte lezuhant, amikor a végén voltam a főzésnek. Éppen csak gyengén csöpögött a párlat.
Mindenki hülyének nézett és volt ebben igazság... :-) Működött csak nem jól... Ez a lassú lefőzés érdekes dolog, lehet akár jó oldala is, el tudom képzelni, hogy íz és illatanyagokban gazdagabb lesz a végeredmény, mintha lezavarnánk gyorsan. Az idei pálinkám még pihen, azzal tudom majd összevetni. Szagolgatva az olajos módszerrel főzöttet ez illatosabb, igaz az már 42-45%-ra vissza van hígítva, az új meg még 65%-os.
A gyenge csöpögés a fűtőteljesítmény hibája is lehet. Amikor cefrénél csökken a leégés veszélye (elkezd rotyogni a főző, ergo erőteljesen áramlik), vagy az alszesz finomításakor már lement az előpárlat és elindult a középpárlat, jobban ráadom a gázt és láthatóan növekszik is pillanatnyi a párlatmennyiség, gyenge csurgásba megy át. Jól lekövethető másképpen is: melegedik is a hűtővíz hőmérséklete, azt is többet kell ráadni.
Kb 1 óra alatt értem el a fejben a 80 celsiust, utána szépen emelkedett a hőmérséklet, és beállt 94 celsiusra.Csak éppen az anyag nem folyt, csak csöpögött. Mintha prosztatás lett volna, de semmi dugulás. A végén szépen emelkedett a hőmérséklet, ahogy kell, csak éppen a főzési idő lett dupla. Én a habzásgátlóra gyanakszom, nem az "őrlángra".
Kezdő vagyok, most főztem először, és a leírásokkal ellentétben majdnem 10 óra volt a főzési idő, míg elértem a 10 %alszeszt. Mi lehet a hiba oka ? Lehet, hogy túladagoltam a habzásgátlót?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Azt bele ne tedd, kb. 80%-a oldószer és hajtógáz!...Egyszer szükségem volt tiszta szilikon olajra Szép lassan kiengedtem egy flakontartalmát egy mérőhengerbe ,rövid melegítés után alig maradt belőle.
Hopp, akkor meg van a kommunikációs probléma kettőnk között. Te tényleg a kicsikről beszélsz, néhány száz literről, én meg a napi 1000+, 2000+, 3000+ mázsásokról.
És, bár én sem akarom szétoffolni a topicot, azért még lenne egy utolsó kérdésem a témában,( bárkihez ) csak azért, hogy kielégítsem a kíváncsiságom. Tekintve, hogy boltban nem nagyon vásárolok bort, az érdekelne hogy fel van-e tüntetve a címkén, bármely borvidék, bármely termelője által palackozott boron, hogy a származási helye esetleg a Kunsági borvidék?