Keresés

Részletes keresés

Schenouda Creative Commons License 2021.06.04 -1 4 15603

Az ősi hajóábrázolások terén óvatosságra int egy majd hatvanéves eset.

Alekszander P. Kazancev orosz író a „Csillagok küldötte” c. oroszul megjelent írásában (ami Vendégek a Kozmoszból c. novelláskötetében jelent meg 1963-ban) számos fotót mutogatott arról, hogy idegen űrhajósok jártak az ókorban a Földön.

A leningrádi Ermitázsban látott két etruszk kámeát (gemmát). Ezeket elég sajátosan magyarázta.

 

Az egyiket (18-as kép) egy búvárhoz, vagy még inkább egy űrruhát viselő kozmonautához hasonlítja. Hasonlókat talált a szaharai sziklarajzokon.

 

A másik (19-es kép) kámea egy „ősi hajót ábrázol – magyarázza Kazancev –, valamiféle gályát, de… nincsenek evezői, a művész egy közismert hajó körvonalait adta neki, de az evezők helyén, valamiféle sugarakat mutat a hajó hátulján”.

Csakhogy 1963 tavaszán M. A. Voronyin is elkezdett szimatolni az ügyben, s szerinte a gemmákon ábrázolt lények vagy hajók az évszázadok során átestek a sematizálódás fázisain. Csak ezáltal vált az ember „űrhajóssá”, a tengeri hajó pedig „űrhajóvá”. A cikke megjelent a Priroda szovjet újságban, amit egy magyarra is lefordítottak (lentebb adom a szövegben előforduló képeket is, amiket ő magyaráz):

    „Az itáliai gemmakészítők stíluséra a legnagyobb hatást a görög gemmák gyakorolták. Azonban az etruszk mesterek az idők folyamán kidolgozták a maguk sajátos stílusát, a globolót, annak a vésőnek a nyomán nevezik így, amelyet az e stílusban dolgozók előszeretettel alkalmaztak a gemmák elkészítéséhez. Ezzel a vésővel félgömb alakú bemélyedéseket vájtak a kőbe, és a kép gyakran másból sem állt, mint különböző nagyságú, egymással össze sem függő korongocskákból. Ez a stílus a korábbi realisztikus ábrázolás nyomán fejlődött ki, és vált eredetivé, teljesen megszabadult a görög minta-képek hatásától. Az ilyen stílusú gemmák – a történészek szerint – az i. e. IV-III. század végéről származnak.

     A globoló stílus igen leegyszerűsített, nem reális, sematikus, és nem világos ábrázoláshoz vezetett. Az ember fejét például egyetlen kerek bemélyedéssel ábrázolhatták, amint ez igen jól látható azokon a képekért, amelyek ezekről a gemmákról készültek A kisebb részletek tökéletesen eltűntek. Az alak, ahogyan kitöltöttek és egyesítettek egymással néhány mélyedést, végül is „búvárruhás ember”-re hasonlít.

      Az 1. ábrán egy archaikus görög gemma látható az i.e. VI. századból. A futó Héraklészt ábrázolja. Az ábrázolás teljesen realisztikus, a 2. ábrán ugyanebben a pózban, egy etruszk harcost láthatunk az i. e. IV. sz.-ban készült etruszk gemmán. Az ábrázolás már sematikus, és végül a 3. ábrán ugyancsak etruszk gemmát látunk az i. e. IV. sz. végéről, ugyanazt ábrázolja, azonban globoló stílusban. Ezt az ábrázolást nézik valahogyan űrruhás asztronautának. Azonban ezen a három képen kiválóan látható, hogyan váltotta fel az egyik művészi stílust a másik. A stilizálás hatása alatt a hajóábrázolás ugyancsak sematikussá és meglehetősen absztrakt jellegűvé vált. Ha azonban egy sor ilyen ábrázolást összehasonlítunk egymással (4–7.), akkor könnyen láthatjuk, hogy ugyanaz a részlet, mint egyszerűsödött le, és mint stilizálódott.

     A 4. ábrán realista stílusban ábrázolt hajót láthatunk. Ezen a gemmán a görög művészet erős befolyása tükröződik. Itt még a hajó minden alapvető fontosságú részletét megtaláljuk. Az orrán egy fantasztikus tengeri ló feje látszik. Ez a fej a gálya felé fordul, akkoriban még ez volt a szokás. A tatot ugyanennek az állatnak stilizált farka díszíti. Az árbocok, a vitorlák, a kötélzet, az evezők igen reálisan ábrázoltak. A hajó orrán, az alsó fedélzet magasságában az általában rézzel borított sarkantyú van, amellyel annak idején az ellenséges hajókat igyekeztek meglékelni a tengeri ütközetekben. A tatnál a kormányt is megtaláljuk. A következő gályán (5.) a fedélzeten árbocok helyett hadi jelvények állnak, és meglehetősen sematikusan ábrázolják a részleteket. Például a gálya orrán a lófej erősen leegyszerűsített. A tat dísze, a farok, igen vázlatos. A 6. ábrán látható hajó már a globoló stílus erős hatása alatt készült. A lófej az orron egyszerű koronggá vált, ugyanígy ábrázolták a taton a farkat is, egy korong és két vonás. A 7. ábrán látható gálya már teljesen globoló stílusban készült. Ezt a gemmát az i. e. II. század végén, vagy az i. e. I. század elején faragták, minden valószínűség szerint nem etruszk munka, azonban az bizonyosnak látszik, hogy dél-itáliai eredetű. Ez az az ábrázolás, amit a fantáziátok kozmikus hajónak látnak, „a reaktív robbanások jellegzetes sugaraival”. Ilyen módon szerintük „a reaktív kisülések”, amelyek ezen az ábrázoláson láthatók, előre „hatják a hajót”. Ha az előzőekkel összehasonlítjuk, akkor könnyen megállapíthatjuk, hogy a hajó tatja ott van, ahol a köröcskét látjuk a három vonással. Így ábrázolták sematikusan a tengeri ló farkát. Igen! És nem hihető az, hogy csak a legújabb technikában alkalmazott reaktív hajtóművekből kiáramló gázok ábrázolása már a legősibb időkben ismeretes lett volna. Az itt látható képeken jól látszik vagy lemérhető, hogy a gálya egyazon részének ábrázolása, mint változott a művészetben. Megfigyelhetjük, hogy az utolsó ábrázoláson már hiányoznak a gálya evezői. A gemmákon levő ábrázolásokban „űrhajót” és „űrruhás asztronautát” csak az láthat, aki nem ismeri az antik gemmák fejlődéstörténetét, és nem is törekszik azokat megismerni, s könnyelműen olcsó szenzációkat hajhász, és éppen ezzel megzavarja azokat az embereket, akik nem járatosak e kérdésekben.

 

 

Így egymás mellé rakva, persze könnyű elfogadnunk Voronyin nézőpontját, de a hajók esetében kicsit tendenciózusnak érzem. Másrészt valahogy érdekesnek tartom, hogy az etruszk gályán nagyon hasonló oszlop valamint vallási jelkép áll a rúd végén, mint a 3000 évvel korábbi "sumér" hajón..

 

Schenouda Creative Commons License 2021.06.04 -1 4 15602

John Taylor antikváriust (1859), majd utána barátját, Piazzy Smith csillagászt folyamatosan érték az egyiptológusok részéről a vádaskodások a számításaik miatt, s az általuk pártolt ún. "piramis könyök" miatt is. Hiszen a Nagy Piramis csupán sírépítmény - mondták -, s nincsenek tisztában a piramis "jelentésével". Valójában szerintem ma sem tudjuk pontosan, miért is, milyen céloktól hajtva épültek a világban a piramisok. Valószínűleg közel fogunk a megértéshez kerülni, de soha nem lessz az, hogy egy több ezer évvel ezelőtti tervező fejébe lássunk.

Taylor alaptétele volt, hogy a Nagy Piramis 232 m-es alapéle a napév hosszát (365,2 napot) modellezi. Úgy vélte, hogy az építők a 63,56 cm hosszú szent könyököt vagy zsidó singet alkalmazták mértékegységként. Ebből 365,2 egység pedig kiadja a piramis alapélét (innen épült fel aztán minden további számítása).

Taylor szerint egyedül ezt a piramist alkották meg így Egyiptomban.  Az egyiptológusok ezt természetesen fantazmagóriának tartották, de ők nem látnak túl a Níluson... Nem hiszem, hogy a piramisoknál az építési elv ne foglalhatta volna magába a "naprár" jelleget (is). Amerikában is találtak olyan piramist, amibe fejedelmet temettek, de más milyen piramist is.

A totonakok fővárosában, El Tajinban áll a Fülkék piramisa, mivel a négy oldalán éppen 364 fülkét alakítottak ki, míg a 365. a tetején volt. Aztán egy másik kultúrában, a lélegzetelállító Teotihuacánban áll a Tollas Kígyó piramisa, melynek oldalain összesen 365 domborművet (leginkább valamilyen fejalakot) helyeztek el az építők. Ezeknél lehetetlen azt mondani, hogy ez véletlenül egyezik a napév napjai számával.

 

Lásd lentebb a piramist El Tajinban és a másikat Teotihuacanban:

Előzmény: Schenouda (15596)
Annaem Creative Commons License 2021.06.03 0 2 15601

 Nem találtam (még) több olyan hajót, amit mágneses teret manipuláló tojások irányítanak,

de írni sem tudok, tegnap nem mentettem el az ultrahangos litániámat, elveszett, majd 

regressziós hipnózissal manifesztálom, de szép hajók és egyéb képek kívánkoznak ide. 

Kérésük parancs. 

Legalább képtelen ne legyek. 

 

 

                 

 

 

 

 

 

Schenouda Creative Commons License 2021.06.03 -1 3 15600

Louis Charpentier francia íróra, utazóra és kiadóra (1905-1979) néha már hivatkoztam itt. Őt egy kivételes írónak tartom, aki a történelem olyan aspektusaira világított rá (és persze rendkívül elragadó eszközeivel), amire a katedratudósok valahogy nem figyeltek. Főleg az emberiség hagyományait, mítoszait vagy éppen a keresztény legendákat láttatta a maga sajátos szemüvegén keresztül.

Egyik könyve szerencsésen megjelent magyarul: A ​templomos lovagok titkai (1992) = Les Mystères Templiers, 1967. Kiváló, szórakoztató és tudást tápláló könyv.

Ebben található ez a Frigyládára és a Grálra vonatkozó rövid fejezet:

 

 

A frigyláda

 

 

    Ahogy ezt már Les Mystères de la cathédrale de Chartres (A chartres-i katedrális titkai) című munkámban megírtam: nyilvánvaló, hogy Clairvaux-i Bernát sem Hugues de Payns-t, sem nagybátyját, André de Montbard-t nem azért küldte a Szentföldre, hogy az utat őrizzék. Eustache de Boulogne sem ezért vált meg lovagjaitól. Hugues de Champagne sem ezért hagyta el 1125-ben grófi birtokát, és nem ezért követte a kilenc lovagot Salamon templomába.

     Ha tényleg ebből állt volna a küldetés, elég lett volna, ha támogatják Istenes Szent János ispotályosait.

A zarándokút védelmét természetesen ígéretükhöz híven biztosították, és ezzel még akkor sem hagytak fel, amikor a templomos rend már rendkívüli hatalomra tett szert.

    Az út védelmétől eltekintve azonban szerzetesi és nem lovagi életet élnek. Később, amikor hivatalosan megalapítják a rendet, egyértelműen kijelölik a Palesztinában állomásozó hadsereg feladatát: a szent helyeket kell őriznie. 1118 és 1128 között mégsem erről van szó.

     Ez idő alatt semmilyen csatában nem vesznek részt. Pedig a harcoknak se szeri, se száma.

II. Balduinnak uralkodása kezdetétől fogva szembe kell néznie a damaszkuszi atabéggel, aki hadat üzen neki, lerohanja Galileát, meglepi és kirabolja Tibériászt, feldúlja a vidéket, és Askalónban a fátimidákkal szövetkezik. Az egyiptomi hadsereg megint a frankok ellen készülődik, Türoszban flottát toboroz, és új hadsereget küld Askalónba.

     Balduin győzelmet arat Tibériászban, de 1119-ben meg kell védenie Antiochiát El-Ghazi támadásától, és fel kell készülnie egy erős török sereg ellen, amely Apameát fenyegeti. Csapást csapás követ; 1120-ban újra kénytelen hadat viselni El-Ghazi ellen; 1121-ben Észak-Szíria ellen, majd 1122-ben ugyancsak Észak-Szíria ellen. 1123-ban fogságba kerül, az örmények szabadítják ki a karputi erődből; ismét elfogják, váltságdíj ellenében szabadul. 1124-ben a beduinokkal szövetkezve megostromolja, majd 1125-ben elfoglalja Aleppót. Ugyanebben az évben eltipor egy muzulmán szövetséget, harcol a damaszkuszi emír ellen.

 

     Mindezt az összes valamirevaló történész megírta…

 

     A kilenc templomos lovag őrzi a zarándokutat. Bármily fenyegető is a veszély, nem vesznek részt semmiféle harcban – egyedül maradnak, és senkit nem engednek maguk közé.

     Szemmel láthatóan nem azért vannak ott, hogy háborúzzanak. De elfoglalják a területet, ahol valaha Salamon temploma állt, nem is marad ott senki rajtuk kívül. Rendbe hozzák a föld alatti istállókat. Mennyi hely kilenc szegény lovagnak, akik – mint azt a legenda tartja róluk (egy pecsétre hivatkozva, amely valójában igencsak mást jelent) – annyira szegények voltak, hogy kettejükre csak egy ló jutott!

     A titoknak egyetlen kulcsa lehet: a kilenc lovag nemcsak azért érkezett, hogy a zarándokokat védelmezze, hanem azért is, hogy megtaláljon, megőrizzen és elvigyen valami kivételesen fontosat, kivételesen szentet, ami Salamon templomának helyén található: a frigyládát és a törvénytáblákat.

 

     A frigyláda legendája történelmi legenda, és kétségtelenül inkább történelem, mint legenda. Más-más formában minden korszakban visszatér. Annak a folytonosságnak a jegyében, ahogy az egymást követő civilizációk mindig átadják dokumentumaikat annak, amelyik éppen a nyomukba lép.

     „…te mindent mérték, szám és súly szerint rendeztél el” – mondja a Teremtőről a Bölcsesség könyve (11,20), ami azt jelenti, hogy létezik egy a világegyetem egészét irányító általános fizikai törvény.

A megfigyelésre támaszkodó emberi tudomány megismerheti e törvény apró töredékeit, de ennél tovább nem juthat. A tudósok és kutatók álma pedig mindig az volt, hogy e töredékek alapján megértsék az általános Törvényt.

      Nyilván képtelenség volna azt gondolni, hogy az ember a rendelkezésére álló hitvány aggyal eljuthat a Törvény tökéletes ismeretéhez. Ugyanilyen képtelenség volna azonban azt hinni, hogy a hozzá vezető utak teljesen zárva vannak előtte.

      Bárki beláthatja, hogy néhány kivételes szellemi képességgel, ösztönnel vagy intuícióval megáldott ember, akiről már-már azt hihetnénk, hogy „máshonnan” jött, rátalált ezekre az utakra, és igen messzire jutott a világegyetem ezen törvényének megismerésében.

     Tudjuk, hogy voltak, akik továbbadták e törvény kulcsait, hiszen máskülönben az emberiség sohasem haladhatott volna előre. De a törvény őrzői tudták azt is, mennyire veszélyes olyanok kezébe hatalmat adni, akik erre még nem eléggé érettek, így e kulcsok mindig titkosak maradtak, vagyis elérhetetlenek azok számára, akiket megfejtésükre nem készítettek fel.

     A tudás kulcsait a hétköznapi nyelv mindig az arannyal jelölte. Az egyik ilyen, talán a legismertebb, amelyikről gyakran lehet hallani, az „Aranymetszés”. Ez teszi lehetővé az egyenestől a görbéhez vezető geometriai utat, azaz a földi törvényektől az égi törvényekhez való eljutást. A használat módja azonban titok maradt. Mit ér magunkkal hordani egy kulcsot, ha nem tudjuk, melyik zárat nyitja, sem azt, hogyan nyitja?

Említhetjük még a Heszperidák aranyalmáit, az aranygyapjút vagy az aranyhajat, amelyet állítólag a Sainte-Victoire-hegy szakadékába hajítottak.

    Néha az arany helyett a smaragd jelenti ezt a „beavatási” kulcsot: ilyen volt az a smaragd, amelyik Lucifer homlokát ékesítette (állítólag ebből metszették a Grált), de ő bukása közben elveszítette a földi Paradicsomban; vagy gondolhatunk Hermész Triszmegisztosz smaragdasztalára is.

    Az aranyalmákat Héraklész nyerte el a pelaszgok számára Atlasz lányaitól, akiknek kertjét, a Heszperidák kertjét (a név jelzi, hogy ez a kert „nyugaton” fekszik) egy sárkány és Antaiosz, az óriás őrizte. A hely és a nevek (Atlasz, Antaiosz) azt sejtetik, hogy egy az Atlantisz elsüllyedésekor megmentett dokumentumról van szó.

      Az aranygyapjút a görög Iaszón szerezte meg a kaukázusi népektől a varázslónő Médeia segítségével; a legenda szerint Prométheusz a Kaukázusban volt leláncolva büntetésből, amiért elrabolta az égi tüzet, hogy az embereknek adja.

     Az efféle dokumentumok ellopása után jelenik meg a tolvaj népeknél a civilizáció, vagy legalábbis (hiszen ezek határozzák meg a civilizációt) a civilizációs emlék vagy emlékek…

A legendákból csak néhány ilyen esetet ismerünk, de egészen biztos, hogy voltak mások is. Figyelemre méltó, hogy e dokumentumok „átörökítése” mindig harc és lopás útján megy végbe.

     Az egyiptomi tudományok eredetéről szinte semmi biztosat nem tudunk. Tény, hogy viszonylag hirtelen jelennek meg, mondhatni, „nemzők” nélkül. Valószínű egyébként, hogy a törvénytáblák is olyan egyiptomi szent iratok alapján készültek, amelyeket Mózes vitt magával a kivonuláskor. Ez érthetővé tenné, miért akarta a fáraó mindenáron megakadályozni, hogy a zsidók elhagyják az országot.

     A táblák kőből vannak – mondja a Genezis –, de egy arannyal borított ládába rejtve: a frigyládába.

A zsidók Salamon előtt valószínűleg nem tudták használni a kőtáblákat, és tudjuk, hogy építőmesterek híján maga Salamon is (akiben pedig megvolt az egyiptomiak minden bölcsessége – nem is véletlenül) kénytelen volt a türoszi királyhoz segítségért fordulni, hogy megépíthesse emlékművét, a Templomot.

     Bár Izrael gyakorlatilag soha nem tudott önálló civilizációt teremteni, a „Könyvekéből, a Bibliából két civilizáció is kinőtt: a muzulmán és a keresztény; és az is figyelemre méltó, hogy mindkettő elfoglalta Jeruzsálemet, vagyis azt a helyet, ahol a törvénytáblák voltak. És mindkettő harcok árán tudta bevenni a várost.

     Tehát két azonos jelenség előtt állunk: egy viharos gyorsasággal kibontakozó iszlám civilizáció és egy viharos gyorsasággal kibontakozó nyugati civilizáció előtt; és a kibontakozás kulcsa mindkét esetben Jeruzsálem elfoglalása volt.

    Ebben az arabnak nevezett civilizációban minden rendellenes. Egy nomád pásztornép építkezni kezd. Tudom, hogy a muzulmán építőmesterek nem Arábiából, hanem Perzsiából jönnek – ettől függetlenül hihetetlen fellendülésről van szó, amely egyébként nem korlátozódik az építészetre, hanem a mezőgazdaságra, az orvostudományra, a matematikára és az alkímiára is kiterjed.

A keresztény tudományos felvirágzás azért nem ilyen hirtelen következett be, mert itt már volt egy szilárd alap, amely a latin, a bizánci és a görög civilizáció maradványaiból épült, meg abból, ami a muzulmán civilizációból spanyol közvetítéssel eljutott Nyugatra. A kibontakozás azonban a keresztes hadjáratok sikerétől kezdve itt is egyértelműen érzékelhető.

    Az iszlám civilizáció viszont nem éli túl a keresztes hadjáratokat; lassan sorvad, mintha gyökereitől szakították volna el.

     A keresztény civilizáció is elbukik, mert nem tudja kiheverni Jeruzsálem elvesztését és főleg a Templom lerombolását.

     Ezek után – az iszlám országokban éppúgy, mint nyugaton – a kultúra elszakad a szélesebb néprétegektől, a tudás őrzői elszigetelődnek…

A muzulmánok zsidó tudósok segítségével haladtak előre, cîteaux-i Szent István is zsidó tudósokhoz fordul segítségért; a nyugati orvostudomány nem jöhetett volna létre a zsidó tudósok segítsége nélkül.

Nagyon is érthető, hogy a törvénytáblák olvasásához Mózes titkosírással írott könyvei adják meg a kabbalisztikus kulcsot. A zsidó kabbala ismerői őrzik annak a titkát, hogyan lehet a mózesi könyveket számokká átírni. Ma úgy mondanánk: képletekké.

     A nagy korszak muzulmánjai nem pusztán nemeslelkűségből óvták a zsidó tudósokat; és a pápák, a bencés vagy ciszterci szerzetesek sem pusztán nemeslelkűségből védelmezik „zsidóikat” (közülük kerül ki egyébként később Nostradamus). És egészen bizonyos, hogy Clairvaux-i Bernát sem csak humanista érzülettől hajtva ragad vándorbotot, hogy megállítsa a Rajnán túli pogromokat…

     Ha elméletem helytálló (és nyilván nem meglepő, hogy ezt lehetetlen bármiféle közvetlen bizonyítékkal alátámasztani), akkor világossá válik, hogy az arányok és mértékek tekintetében miért lehet alapvető azonosság olyan szükségképpen eltérő, különböző korszakokban született és egymástól földrajzilag távol eső épületek között, mint az ókori Egyiptom emlékművei, bizonyos mecsetek és bizonyos gótikus katedrálisok.

      És amennyiben a törvénytáblák – legalábbis az én feltevésem szerint – a világegyetem képletét rejtik magukban, és ezek az Egyiptomból származó táblák a katedrálisépítők birtokában voltak, arra is magyarázatot találunk, hogy – a piramisokhoz hasonlóan, amelyek a kozmológia tudományának egyfajta képletét jelentik (az elméletet védő Moreux apátot,[1] aki csillagász és matematikus, aligha lehet tudatlannak vagy „pogánynak” tekinteni) – a chartres-i katedrális arányai és méretei a földgömb olyan alapos ismeretéről tanúskodnak, ami semmiképp sem egyeztethető össze a kor tudományos ismereteiről alkotott képünkkel.

     A Grál pedig – legyen akár kőből, akár rézből – mindig a „tudás kelyhét” jelentette. Eszerint tehát Szent Bernát küldöttei, akik azért indultak útnak, hogy a törvénytáblákat megszerezzék, valójában a Grál keresésére indultak. (1992)

 

[1]        Théophile Moreux (1867–1954)

Hoaxvadász Creative Commons License 2021.06.03 -1 1 15599

Új missziókat tervez a Földdel szomszédos Vénusz tanulmányozására a NASA

"Két új tudományos missziót jelentett be magyar idő szerint csütörtök hajnalban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Vénusz tanulmányozására.

A tervek szerint 2028-ban és 2030-ban útnak induló küldetések célja a szomszédos bolygó földtani tanulmányozása és légkörének megfigyelése. 

Az amerikai űrügynökség DAVINCI+ missziója a Vénusz légkörét fogja kutatni. Azt igyekszik feltárni, hogy hogyan alakult ki a bolygó sűrű atmoszférája. A VERITAS névre keresztelt program pedig arra igyekszik majd fényt deríteni, miért alakult merőben más geológiai összetételű bolygó a Föld szomszédságában.

A DAVINCI+ várhatóan az első nagy felbontású képeket is elkészíti majd a Vénuszon, és azokról a tesserának nevezett, deformált képződményekről is készít majd felvételeket, amelyek arra engedik következtetni a kutatókat, hogy a Vénuszon is kialakulhatott tektonikus mozgás."

Törölt nick Creative Commons License 2021.06.02 -1 1 15598
Schenouda Creative Commons License 2021.06.02 -1 4 15597

Robert Charroux egyébként felemás módon viszonyult a Nagy Piramis valódi és állítólagos rejtélyeihez: "Az emberiség ismeretlen történeté"-ben (1963) egy rövid fejezetet szánt a kérdésnek: Le secret de la Grande Pyramide. Charroux pár tévedését, csúsztatását kénytelen voltam a megjegyzések rovatban koprrigálni, de ott mindig jeleztem, ha tőlem van a szöveg (az fekete színnel van):

 

 

A NAGY PIRAMIS TITKA

 

 

    Abu Zaid al-Balkhi arab történetíró elmondása szerint «...egy piramisokra vésett feliratot arabra fordítottak. Az építésük idejéről szólt: arról az időről, amikor a Líra a Rák jegyében állt». A számítások szerint ez kétszer 36.000 napévvel a Hidzsra [i.sz. 622] előtt, vagyis körülbelül 73.300 évvel ezelőtt volt. Túlzó becslés?

Meglehet: Hérodotosz azt állítja, hogy a thébai papok 341 faszobrot mutattak neki, amelyek a főpapok apáinak és fiainak egymásutánját ábrázolták, akik több mint 11.000 éven át megelőzték őket, ami a szentély igen nagy régiségét bizonyítja[1]. Eliphas Levi, egy 19. századi racionalista tudós úgy gondolta, hogy az ókori Egyiptomban Hermész Triszmegisztosznak szentelték pentagrammát. Minél nagyobb gondot fordítottak a nagy hierophanták tudományuk elrejtésére, annál inkább igyekeztek szaporítani a szimbólumaikat. Ebben az értelemben a piramisok az ő metafizikájukat képviselték, amely a természettudományokon és a tizenegy évezreden átadott titkokon alapult. A legősibbek, mint például a Dzsószeré Szakkarban, az atlantiszi bitrinitárius elv szerint hatszintesek voltak.

     Szerettek volna elhitetni – különösen a Kheopsz esetében – ezer mérhetetlen ostobaságot, de mégis bebizonyosodott, hogy ez az emlékmű egy bizonyság, „a szimbólumok felnagyítására”, ahogyan Eliphas Lévi nagyon jól értette ezt, Diderot után és Georges Barbarin előtt[2]. Egy kopt hagyomány szerint a piramis 300 évvel az özönvíz előtt épült, ami a Kr. e. 8000 és 11.000 közötti elfogadható határok közé helyezne vissza az építményt. Georges Barbarin közli a kopt író[3], Maszúdi (i.sz. 957) szövegét, amelynek kézirata Oxfordban található:

     Surid... Egyiptom egyik királya az özönvíz előtt, megépítette a két nagy piramist… Megparancsolta a papoknak, hogy a különböző művészetekben és tudományokban, a számtanban és a geometriában szerzett bölcsességük és tudásuk összességét helyezzék el bennük, hogy tanúságként megmaradjon azoknak, akik végül megértik azokat…

A keleti piramisba (Kheopsz) az égi szférákat és a csillagokat és azok körforgását ábrázoló ábrákat vésték be: és egyúttal az elmúlt idők, az eljövendő idők és az Egyiptomban bekövetkező jövőbeli események történetét és krónikáját.

      Makrisi kézirata megerősíti ezt a kinyilatkoztatást: „Az első piramis a történelem és a csillagászat, a második az orvostudomány számára volt szentelve.” Valóban, elsősorban csillagászati és matematikai adatokat akarunk látni a Nagy Piramisban, az egyetlen olyan piramisban, amely pontosan észak-déli tájolású, 4'35'' hibával, amely közelítés csodálatra méltónak tűnik, ha tudjuk, hogy a párizsi csillagvizsgáló csak 18°-on belül igazodik a valódi északhoz[4].

      A Gízán áthaladó meridián nagyon pontosan két egyenlő részre osztja a kontinenseket és az óceánokat (ezt mi is ellenőriztük), ami sajnálatra méltóvá teszi a Greenwich nemzetközi meridiánként való kiválasztását[5]. Az alap négy tényezőjének összege (931,22 m) osztva a függőleges tengely kétszeresével (148,208 m x 2), az eredmény = 3,14. A magasság: 148,208 m szorozva 1 millióval körülbelül a Föld és a Nap távolságát adja = 149.400.000 km. A Nagy Piramisról még sok mindent el lehet mondani, de a tanult számítások vagy véletlenek alapján ezek a kinyilatkoztatások messze nem döntőek, különösen, ha a prófécia területére merészkednek. Piazzi Smyth (1819-1900) angol csillagász, a Kheopsz egyik lelkes rajongója egy egész telet töltött annak részletes mérésével. 1864-ben kijelentette, hogy ezek a méretek pontos geometriai és profetikus összefüggéseknek felelnek meg:

      „De” – mesélte Sir Flinders Petrie – „egyik tanítványát nagy csalódás érte, amikor egy nap azon kapta Smyth-et, hogy a királyi előcsarnok gránitból készült nyúlványát próbálja lefaragni, hogy azt az elmélete által megkívánt méretekre csökkentse.[6]

      A piramisokat egyszerűbb szigorúan építészeti szempontból megítélni. Ez a kutatás azt bizonyítja, hogy a huszadik században egyetlen állam sem merészelt volna hatalmas modern technikai eszközeivel egy ilyen kolosszális munkára vállalkozni, amely 200-300 ezer munkás, több millió köbméter vágott kő és több millió frank felhasználását igényli[7].

      A legbölcsebb szakértők becslése szerint Egyiptomnak a piramisok idején több mint 100 millió lakosa lehetett, valamint olyan nagy teljesítményű és tökéletes gépekkel kellett rendelkeznie, amelyek századunkban ismeretlenek, ahhoz hogy ilyen gigantikus munkákat el tudjanak végezni[8]. Minden magyarázat, állványzat, gátak, ferde síkok, agyagos rámpák, nem állja meg a helyét. Az egyik hipotézis szerint az egyiptomiaknak eddig elképzelhetetlen tudásuk lehetett az ultrahang és az antigravitációs erők működéséről.

 

[1] Hérodotosz: Történelmek, II. 143.

[2] Georges Barbari: Le Secret de la Grande Pyramide, Adyar, 1955.

[3] Maszúdi nem kopt, hanem arab volt (Schen.)

[4] A 18° nyilván sajnálatos elírás Charroux részéről (Schen.)

[5] Ez az egybeesés nem egy tudományos eredményből következik; csupán a szerencsés véletlen egybeesése és... a kontinentális sodródásé.

[6] L’Égypte Secrète, Paul Brunton. [Ez valószínűleg Paul Brunton könyvének gyenge francia fordításából ered, mert az angol eredeti kiadásban, Petrie azt meséli, hogy rajta kapta Smyth egyik hívét (azaz nem Smyth-et!), amint a gránitlapból éppen lereszelt: Schen.!]

[7] A Keopsz 6 millió tonnát nyom. Bonaparte kiszámította, hogy a három épület köveiből Franciaországot 1,50 m magas és 1 m vastag fallal lehetne körülvenni.

[8] Egyiptomban és Núbiában több mint 180 ismert piramis létezik.

 

Előzmény: Schenouda (15596)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.31 0 2 15596

Borchard német egyiptológus mondta a Nagy Piramis misztikája elleni előadásában: „A Nagy piramis, amelyre mindeme szám- és méréselméletek vonatkoznak, semmiféle titkot sem rejt magában. Egyetlen sír ez a sok közül, és semmi lényeges dologban nem különbözik a többi hasonló sírtól. Még a nagysága sem jogosít fel arra — amint ez állandóan történik —, hogy különösebben kiemeljük. Igen, valaha 3,5 méterrel magasabb volt a második gizehi piramisnál, de egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ezt bárki is észrevette, amikor még mindkettő épségben állt a helyén; a második piramis alapja ugyanis 11,11 méterrel magasabban fekszik, mint az elsőé.

 

Egy másik egyiptológus, Cottrell is Borchardtra hivatkozva írta: „Valóban semmi különösebb okát nem találjuk annak, miért választották ezek a misztikusok éppen Khufev piramisát, illetve, hogy miért foglalkoznak kizárólag ezzel az építménnyel. Borchardt a fentebb említett kiadványban önzetlenül rendelkezésükre bocsátotta azt a tényt, hogy Szahure Abu Sir-i szatellit piramisa esetében az alapkerület felének és a piramis magasságának az aránya megegyezik a természetes logaritmus Napier által meghatározott alapjával, az »e«-vel (2,718 28). Ám továbbmehetnénk, és Khufev piramisa helyett akár a londoni Kristálypalotát is kiválaszthatnánk. Ha sok-sok mérést végeznénk benne, biztosan kapnánk egy sor adatot, melyek között megtalálnánk számos dolog pontos mértékegységét. Ha megfelelő mértékegységet — például versztát, lábat, tengeri csomót — választanánk, a tetőzet gerendáinak hosszúságából vagy a Bond Streeten álló utcai lámpák számából minden nehézség nélkül megállapíthatnánk a London és Timbuktu közti távolság pontos egyenértékét, esetleg a sár specifikus sűrűségét vagy a kifejlett aranyhalak átlagos testsúlyát.

 

Számos dologban igazuk van az egyiptológusoknak, de nem mindenben. Mereven elutasítják a más szakmabelieket, ha nem az ő szájuk ize szerint nyilatkoznak az egyiptomi régiségek felől. Olvastam könyvet, ahol külön fejezetben sorolják azokat a bakikat az egyiptológusoktól, amibe beugrottak/estek, mert nem értettek az építészethez, geológiához, csillagászathoz, stb.

Olyan építményeket, mint a Nagy Piramis, csillagtemplomok, a luxori nagy templom és hasonlók, nyilván nem egyiptológusok építették az ókorban, hanem olyanok tervezték, akik csillagászattal, geometriával és építészettel foglalkoztak. Na most, a mai kortársaik miért ne vizsgálhatnák ezeket, ha mondjuk nem keverednek ők meg kronológiai bakikba? Mert erre speciel harapnak a régészek.

 

Előzmény: Schenouda (15595)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.31 -1 3 15595

Ah, újabb kétsoros!

Éppenséggel lehetséges a viszonylat, de ezt a poént már lelőtte a német Borchardt a Nagy Piramis misztikája elleni tanulmányában vagy száz évvel ezelőtt (ez gondolom egy finom utalás arra, hogy ezt is ismered Héliopuszpusz).

Előzmény: NevemTeve (15594)
NevemTeve Creative Commons License 2021.05.31 -3 2 15594

Én is felfedeztem egy érdekességet: a piramisok több mint négyezer éve épültek, a Föld pedig több mint négymilliárd éves. Tehát pont egymilliószoros az arány. Véletlen lenne?

Schenouda Creative Commons License 2021.05.31 -2 3 15593

John Michell angol ezoterikus szerzőnek sajnálatos módon csak egy könyve, a The New View Over Atlantis (1983, ami egy 1969-es könyvének átdolgozott változata) jelent meg magyarul: Atlantisz öröksége (1992). Bár a fordítás elfogadható, de mivel Michell könyve jó pár számítást, mértékegységváltást tartalmazott, ott több hiba is becsúszott a magyar kiadásnál.

 

Michell szintén el volt ragadtatva Tompkins anyagáról a Nagy Piramisra és Stecchini ősi geográfiára vonatkozó kutatásaival. A könyvből közlöm azt a fejezetet, ami röviden felvázolta a Nagy Piramis mérésének és annak dokumentálásának történetét. Tompkins könyvével fejezi be! A fejezetben volt két kép, azt is:

 

 

 

Piramismérők

 

 

 

      A Kheopsz-piramis, az egyiptomi piramiscsoportban minden vonatkozásban a legnagyobb, hosszú ideig kedvenc vadászterülete volt a történelem előtti tudomány és mértékegységek kutatóinak. Számos író utal rá, hogy méreteinek valamely speciális jelentősége van, és fehér márvány burkolóköveiről, amelyeket régóta elhordták már, hogy a kairói mecseteket és palotákat felépítsék belőlük, azt mondják, hogy betűkkel és az ókor teljes tudását tartalmazó szimbólumokkal voltak televésve.

      Azóta, hogy Greaves megtette kockázatos utazását Egyiptomba 1638-ban, különlegesen megtervezett és fokokkal ellátott mérőeszközeivel felszerelve, abban a reményben, hogy mértékegységei megvizsgálásával megállapíthatja a Föld igazi méreteit, a Nagy Piramis minden generációból vonzott magához élénk képzelőtehetségű tudósokat. A Napóleont 1798-as egyiptomi hadjáratában követő francia tudósok elsők között voltak a terepen. Egyikük, E.-F. Jomard, miután gondosan felmérte a piramist, meghökkentő eredményre jutott: hogy méretei azt bizonyítják, építői pontosan ismerték a Földet és a Naprendszert, és a belső királyok kamrája szellőzőlyukak segítségével légkondicionálva volt, hogy hőmérséklete egyenletes maradjon, és így ideális helyet nyújtott a súly- és mértékrendszerek megőrzésére.     

      Ez összhangban volt egyes klasszikus írók által feljegyzett tradíciókkal, de nem volt összhangban a kor hivatalos tudományos vaskalaposságával. A franciák ekkor találták fel a feltevés szerint a Föld kerülete töretlékén alapuló méterüket, és azt az állítást, hogy ezt a tudományos eredményt már megelőzték a régiek, és – hozzá joggal – elviselhetetlennek találták. Azóta is lángolnak az ádáz viták azok között, akik a Nagy Piramist a magasrendű ősi tudás tárházának látták, szemben azokkal, akiket az egyiptológiában és az antik történelemben kapott hagyományos képzésük gátolt abban, hogy a kérdést komolyan vegyék.

     A XIX. század volt a piramiskutatások első nagy korszaka, a második most van. A Nagy Piramis kiemelkedő sajátosságai között az érdeklődést elsősorban fekvése keltette fel. Megállapították, hogy az iránytű négy pontja felé pontosan beállított négy oldalával az északi szélesség 30°-án áll, pontosan azon a vonalon, mely a Föld két sarka között vezet, minden egyébnél több földön és kevesebb vízen megy keresztül, és a Nílus deltáját pontosan befogó kvadráns csúcsánál. Így helyzete tökéletes alapul szolgált a Föld vizsgálatához.

 

A Nagy Piramis királyok kamrájában a kőláda, amilyen a XIX. század elején volt,

mielőtt az emlékgyűjtögetők darabokat törtek le belőle, és így lehetetlenné tették a pontos mérést.

A feltételezés szerint méretei különböző mértékegységeket fejeztek ki és más tudományos adatokat.

 

     A korai piramistudósok között a legéleslátóbb John Taylor volt, akinek The Great Pyramid (A Nagy Piramis) című könyve 1859-ben látott napvilágot. Maga sohasem lépett Egyiptom földjére, de a mások méréseiből levont következtetései sok későbbi piramiskutató számára szolgáltak ösztönzésül.

       A Nagy Piramis lejtőjének szögét az alapjánál megmaradt burkolókövek őrizték, és ezt 51°51'-nek mérték. Taylor ezt a π szögnek állapította meg, ami azt jelentette, hogy a piramis eredeti magassága egy olyan kör rádiuszát adta, melynek kerületét az alap kerülete adta. Más finom matematikai részletek is nyilvánvalóvá váltak előtte a piramis arányaiban, és ő is nagyon hasonló következtetésekre jutott, mint Jomard, hogy a műemlék a régiek tudását rögzítette a Föld méreteiről. Becslése szerint a piramis kb. 4000 éves lehet, és röviddel a vízözön után építhették. Mivel a bibliai kronológia szerint a Földet Kr. e. 4004-ben teremtették, a közbenső idő aligha lehetett elég arra, hogy az emberi tudomány segítség nélkül ekkorát fejlődjön, így Taylor azt vetette fel, hogy a piramist, isteni útbaigazítások alapján, Noé ivadékai építették. Ez az elképzelés a piramis irodalmában mindmáig visszacseng.

      Taylor legerősebb pontja a méréstan volt, a régi mértékegységek közül sokat pontosan meghatározott, beleértve az 1,728 lábat adó (123/1000) királyi egyiptomi könyököt, melyből a piramis alapjának négy oldalában 1750 van. Azt is megállapította, hogy kb. 500 millió brit hüvelyk van a Föld sarki átmérőjében. Ezt Sir John Herschel asztronómus a Timesnak írt levelében (1869. áprilisi szám) újra kiemelte, javasolva, hogy a hüvelyk hosszúságát egy ezreddel meg kellene növelni, hogy az Északi-sarkkal arányos legyen, és hogy a franciáknak ezt a helyes geodéziai egységet kellene elfogadniuk a méterrendszer helyett.

     Az ajánlat szenvedélyes támogatóra talált a leghíresebb piramiskutató, Piazzi Smyth professzor, Skócia királyi asztronómusa személyében. Taylor könyvétől izgalomba jött, és 1864-ben, Taylor halála évében feleségével Kairóba vitorláztak, kora legfinomabb mérőműszereit tartalmazó mahagóniládák sorát vive magukkal. Az előző piramiskutatók szokásait követve a Smyth házaspár egy közeli sziklasírban ütötte fel szállását és kezdett neki a mérések sorának.

       A Nagy Piramisnál tett látogatása hatására Piazzi Smyth misztikus utazást tett a Keletre. Teljes megszállottja lett csodáinak. Két könyvében, a Life and Work at the Great Pyramidban (Élet és munka a Nagy Piramisnál) és az Our Inheritance in the Great Pyramidban (Örökségünk a Nagy Piramisban) hosszan ír róluk, az ámulat és csodálat hangján. Oldalakon keresztül közölt mérési adatok és számítások között hosszú szakaszokban dicséri a isteni bölcsességet, mely a piramis építőit arra ihlette, hogy a Föld nagysága, formája, súlya és az égitestek közötti távolságok arányában építsék fel azt. A piramisban az idő mérésére is talált támpontot a távolságokkal arányban, és utalásokat arra, hogy a belső folyosók különböző hosszúságainak a szent történelem epizódjait és az elkövetkezendő időkre vonatkozó jóslatokat kell kifejezniük. Az egység, melynek alapján ezeket értelmezni lehet, a piramishüvelyk, ugyanaz, amit Herschel a modem használatra javasolt, lévén hogy 1,001 mai hüvelyket tesz ki.

     Piazzi Smythben megvolt a meggyőződés bátorsága, és elég elszánt volt ahhoz, hogy megpróbálja tudóstársait megnyerni eredményei elfogadására, melyekre a piramis mérésével eljutott; a-hogy várható volt, teljesen hiába. Legtöbbjük nem vett tudomást munkáiról, mások nyíltan gúnyolták. Smytht terjengős, mélyen vallásos előadásmódja a kritikus élcelődések célpontjává tették – tipikus példa erre az az újságíró, aki Our Inheritance (Örökségünk) című könyve parodizálására azt írta, megmérte egyik lapját, és azt találta, a Föld átmérője százmilliomod részével egyenlő. Smyth azt válaszolhatta volna, hogy valóban így van, mert a könyvet a piramishüvelyk egységei alapján tervezték meg.

     Kora és az utána következő korszak vallásos beállítottságú piramiskutatói körében Piazzi Smyth könyvei klasszikusok lettek. A hivatalos tudomány világa azonban végig semmibe vette, és nagyrészt ez a magatartás felelős azért az ellenszenvért, amivel a régészprofesszorok ma is viszonyulnak a piramismérések egész kérdéséhez. Ahhoz, hogy a dolgot az egyik vagy a másik oldal felé el lehessen dönteni, az első nyilvánvaló kívánalom egy pontos, pártatlan piramisfelmérés. Ezt W. M. Flinders Petrie végezte el, a Stonehenge mérője, aki 1880-tól kezdve sok éven keresztül dolgozott a piramison, és egy másik geodéta, J. H. Cole, 1925-ben. Cole Determination of the Exact Size and Orientation of the Great Pyramid of Giza (A gízai Nagy Piramis tájolásának és pontos mérésének nyilvántartása) című, megbízható számadatokra támaszkodó könyvének kiadása új korszakot nyitott a piramiskutatások életében.

 

Piazzi Smyth ábrája a Nagy Piramis helyzetéről a Nílus deltájához

és a földgolyó szárazföldfelületéhez viszonyítja.

 

     Piazzi Smyth és követői ellen az egyiptomi régészprofesszorok által indított hosszú, gyalázkodó és becsmérlő hadjárat következményeként, a tanult emberek legtöbbje a piramis méreteivel kapcsolatos tanulmányokat kezdte összekapcsolni a brit izraelita mozgalom rögeszmés vallásosságával. A tárgy ellenállhatatlanul vonzza az izgékony, megszállottságra hajlamos embereket, nem is beszélve az őrültekről, de az ilyen emberek megérzései sokszor megelőzik a józanabb kortársak meglátásait, és az az odaadás, amivel olyan sokan közülük a Nagy Piramissal kapcsolatos tanulmányokat kísérték, ahelyett hogy hitelét venné, inkább varázsát bizonyítja.

      A tárgy eredendő bűvös vonzereje végül azt eredményezte, hogy nem tudták elhallgattatni. A hetvenes évek elején könyvek és más irományok áradata jelent meg a Nagy Piramis matematikájáról és mágikus vonatkozásairól, elsöpörve az eddig útjukban álló gátakat. Az áradat elsősorban Peter Tompkins 1971-ben megjelent Secrets of the Great Pyramid (A Nagy Piramis titkai) című munkájával indult meg. Tompkins megcsinálta azt, amit előtte még senki, összefoglalta a piramiskutatások egész történetét. A piramis mérésére vonatkozó sok igen érdekes munka és megfigyelés csak rejtve jelent meg vagy kéziratban maradt, és köztük néhányban több volt a lelkesedés, mint az összefüggés. Tomp-kinsnak azonban sikerült megtalálni és értelmezni a tárgyhoz tartozó fontos dokumentumokat, és rokonszenvvel és világosan tárta fel a piramiskutatásnak szentelt tudósok rendkívül hosszú sorának eszméit. Bemutatta, hogy a piramis méreteit a Földével és a kozmoszéval összekapcsolódó régi teóriák közül milyen sokat támasztanak alá a modem geodézia adatai. Ez indította őt is el a piramistudományban folytatott saját kutatásaival, és ezek eredményeit csatolta dr. Livio Stecchini régi mértékegységekről írt tudós értekezéséhez.

      Ez az érdekes, képekkel jól ellátott könyv többet tett a közérdeklődés felkeltésében, mint bármelyik megelőző, melyekhez e század munkái közé tartozik D. Davidson és H. Aldersmith Great Pyramid (Nagy Piramis) című hosszú, részletes könyve (1925), az ötkötetes Pyramidology (1957) Adam Rutherford tollából, és J. és M. Edgar Great Pyramid Passages and Chambers (A Nagy Piramis kamrái és átjárói) című, prófétai ihletésű munkája. Az irodalmat az utóbbi időben kiegészítő értékes munkák között van Peter Lemesurier könyve: The Great Pyramid Decoded (1977) és William Fix Pyramid Odyssey (1978) című műve. Az 1970-es években egész sor népszerűsítő könyv jelent meg „a piramis hatalmáról”, a piramis formájának régi és modern felhasználása körüli élénk találgatásokkal, vajon gyógyításra, növények növekedésének élénkítésére, az élet és a dolgok megőrzésére használható-e, és más izgalmas feltevésekkel. A piramis kultusza járvány lett, sokkal erősebb, mint a Piazzi Smyth nyomán elindult ragály, és éppoly ártalmára volt a komoly tanulmányoknak.

(1992)

 

Előzmény: Schenouda (15587)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.31 -1 3 15592

Előbb vettem észre, hogy Tompkinsnak erről a fejezetéről beszéltem már, de akkor nem közöltem a magyar fordítást: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148314374&t=9000303

Stecchini érintette, hogy az alexandriai görög tudósok gyakorlatilag átvették a sokkal régebbi egyiptomi kollégáik geográfiai és csillagászati adatait. Erről számos görög utalás van, de legvilágosabb az Alexandriában is járt Sztrabón geográfusé, aki világosan leírta, hogy ezek a görög tudósok lefordították az egyiptomi tudományos munkákat és felhasználták az óegyiptomi eredményeket. Ez onnan is tudható, hogy sokszor az „eredmény” ismert, de hogy hogyan jutott ide a görög tudós, az homályban maradt. Hiszen Eratoszthenész nem csak a Föld kerültét adta meg szinte pontosan, hanem a Föld-Hold és a Föld-Nap távolságokat is! Egyébként a tudománytörténészek azt is bebizonyították, hogy Eratoszthenész önkényesen hol a ptolemaioszi, hol a babiloni, hol meg az egyiptomi stadiont használt bizonyos adatainál. Mintha az eredmény számított volna neki, de az világos, hogy ezek nem a saját számításai, módszerei, mert akkor következetesen mindig ugyanazokkal a hosszegységekkel dolgozott volna. Valószínűbb, hogy bizonyos adatokat csupán „ellenőrizni” kívánt, s nem az ő elméletei szülték.

Ezekről a dolgokról már beszéltem többször is az évek alatt:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148340040&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148332270&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148330272&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=77907062&t=9000303

A Föld-kerület méréséről mások is megállapították ezt: Walter R. Fuchs német tudománytörténész Bevor die Erde sich bewegte – eine Weltgeschichte der Physik (1975) c. könyvében magyarázza Eratoszthenész „…a görögökre jellemző módon gondolati úton, a rendelkezésre álló archív anyag alapján dolgozta ki … nagy ügyességgel mindössze csupán azokat a dokumentumokat használta fel, amelyeket már a könyvtárban a rendelkezésére álltak… feltehetőleg a pap-felmérők óegyiptomi térképanyagát használta” (Mielőtt a föld „mozgásba jött”, 1978).

*

     Várkonyi szintén valahová a ködös prehisztorikumba utalja a Nagy Piramis építését, elbagatellizálva a könnyítő-kamrák hieratikus jeleit, melyek mind Hufura vagy az idejére utalnak. Az hogy Kheopsz valahová a Nagy Piramis „tövébe” temetkezett volna (a Campbell-kútba vagy valamelyik kis szatellit-piramisba), meg már egy 19. század óta visszajáró elképzelés, s nem az övé.

 

Előzmény: Schenouda (15585)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.30 -1 3 15591

Várkonyi Nándor a Sziriat oszlopai első változatában a Kheopsz piramisról szóló részt ezzel zárta:

 

      "A piramis szó a kopt pirimit vagy piramitból származik, ami annyit jelent: „a számok tizedik mértéke”. Mik ezek a számok, melyeket e meglepő monumentumról eddig leolvashattak? Ezek szerint az építőmester ismerte a Ludolf-féle számot, ismerte a föld-tengely elhajlását, a sarkkör, a földpálya s a naptávolság hosszát, a napéjegyenlőség precesszióját, a sziderális év pontos idejét, föld súlyát és sűrűségét; ismerte a földgolyó felületének földrajzát, az akusztika, a trigonometria, az időszámítás alapszabályait s az élettani folyamatok törvényeit. Természetesen nem való-színű, hogy akár az összes fentebb részletesen közölt számadatot, akár az itt összefoglalt értékeket egytől-egyig s egymással szoros össze-függésben tisztán ismerte, s a gúlába mind beépíteni akarta volna; a csodálatos megegyezések egy része kétségkívül a kozmikus élet közös szabályrendszeréből, a kozmikus jelenségek összefüggéséből, az életfolyamatok ritmikájából ered, s így eleve magától belefoglalódik a gúla számítási rendszerébe. Kétségtelen azonban, hogy a mester e rendszerek kulcsának birtokában volt." (1943).

 

 

A Sziriat harmadik kiadása 1972-ben jelent meg.  Ebben már alaposan kibővítette a Nagy Piramisról szóló végső megállapításait. Érdemes összevetni Peter Tompkinséval, pedig Várkonyi felettébb gyatra anyagokból (Rieppel, Noetling és Kühn) dolgozott, mégis használható következtetéseket vont le. Tompkins gyakorlatilag átbúvárolta szinte a teljes anyagot:

 

    "A gúla nem puszta remeklés, nem sírhegy (ebben téved Kühn), nem is pusztán szertartások helye, hanem egy magasabb „égi” rend, a másvilág mintája, földi mása, a körülötte élő ország rendjével együtt, amelynek köldöke, gyújtópontja volt. Mint ahogy az volt az óbirodalmak minden reprezentatív építménye, hierarchiája, társadalmi alkata és összes funkciója, mint ahogy az a történetelőtti és természeti népek minden áldozóhelyének, szent berkeinek elrendezése és jelentése. Ezt a rendet, ezt a jelentést a bizánci keresztény birodalom még teljes egészében megtestesítette, az európai császáreszme utánozni igyekezett; utolsó építészeti csökevényeit a gót székesegyházak rejtik.

     A gúla nem volt Khufu síremléke, hanem a Kozmosz ábrázolása; a királykamra jelképes sírláda volt, sohasem feküdt benne holttest. A titokzatos és érthetetlen kamra a gúla, vagyis a Világ, a Föld jelképes testének súlypontjában a Világ, a Föld méhét jelképezte: a legmagasabb beavattatás helye volt; a nyitott koporsóba feküdt a fáraó, hogy egy időre meghaljon, testi értelemben, s lelke bejárhassa a másvilágot, részesüljön erőiben, tudásában, s azután visszatérjen a testbe, midőn a csillag sugara a ferde járaton át rászáll. Itt halt meg és támadt fel a fáraó, s ezáltal lett istenkirállyá.

     A Kheopszot nem Khufu építette, noha róla nevezték el utóbb, mert merészségből vagy tiszteletből, talán épp a halhatatlanság vágyától hajtva, a tövébe temetkezett. Ekkor a gúlán is végeztetett építkezéseket, restauráltatta, s a mester kétségkívül beavatott volt. Ismerjük nevét és mellszobrát: Ankh-haf herceg, Khufu veje. Képmása lenyűgöző: klasszikus és tökéletes adeptusfej, a szellem és a tudás hatalma, a lélek emberfölötti ereje sugárzik róla; mintha a „halott félistenek” sorából lépne elő, akik a birodalmat és nagyságát megteremtették.

     Kinek a műve hát ez a megdöbbentő emlék? Hérodotosz elbeszélése, melyet a papoktól hallott, csak hivatalos, népies verzió az avatatlan tömegek számára. Noha Hérodotosz alsóbbrendű beavatásban részesült, csupán ezt közölték vele, a piramis titkát nem bízták rá. Khufu neve egyetlen helyen szerepel: a Királyszoba fölötti padlásszerkezet egyik kamrájában van vörös okkerrel a kőre festve. Uralmának az országban szétszórt régészeti dokumentumai szót sem ejtenek a gúláról, holott a fáraók eget verő magasztalásokkal örökítették meg tetteiket az emlékművek falain.

     […]

     Lehet, hogy Khufu volt az első, aki az isteni halhatatlanság vágyából a nagy gúla árnyékában építtetett magának „örök lakást” (így nevezték a sírt), és restauráltatta. Testvérei (vagy fiai), Khaef-Ré és Menkauré, a szomszéd piramisokat újították meg, „rendezték be”, s így lassan szokássá lett a piramisokba való temetkezés, vagy újabbak építése. De a szokás nem vált szabállyá, az isteni halottak már a Középső Birodalom vége felé (2100 körül) a thébai nekropoliszba, a kietlen Királyok Völgye sziklasírjaiba kezdenek temetkezni (a sírrablók miatt).

     A gúla jelentősége nem mértékegységeken múlik. Éppen Rieppelnek, a cáfolónak példája mutatja, hogy ha értő kézzel nyúlnak hozzá, új meg új „titkok” bontakoznak ki egyszerűnek látszó formáiból. Korántsem állítjuk, hogy az ókorok beavatottja mindent tudott, s hogy tudása tévedhetetlen volt. Ahogyan e könyv első fogalmazásakor, harmincöt évvel ezelőtt írtuk, s néhány lappal előbb újra lenyomattuk, most ismételjük: Nem valószínű, hogy az építő a gúláról leolvasott vagy leolvasható tudományos tételeket és messze ágazó rendszerüket mind teljességgel ismerte és beleépíteni akarta volna. „Kétségtelen azonban, hogy a mester e rendszerek kulcsának birtokában volt.” (1972)

 

Előzmény: Schenouda (15587)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.30 0 4 15590

Szungirban a többi lelet is érdekes.

1955-ben fedezték fel a szungiri őskori temetőt Moszkvától 192 km-el északkeletre, Vlagyimir város közelében. Otto Bader professzor 1956-tól 1977-ig dolgozott a feltárásán (22 évig). Tíz sírhelyet találtak.

 

 

Egyszerűen egyfajta mamut-csontfaragó manufaktúra kellett működjön itt, mert csak az egymás mellé temetett két fiúgyereken 10.000 db mamutgyöngy volt a ruhájukra rávarrva (aminek elkészítése darabonként kb. 1 óra!). Ezekből az agyarakból készültek karperecek, nyakláncok, gyűrűk, díszek, játékok, ruha és hajdíszek is. Az egyik sír egy „főnök”-é, egy hatalmas termetű, hatvan év körüli férfi testét rejtette, akit „Szungiri Apollónak” neveztek el (rajta is találtak 3500 mamutgyöngyöt). Lásd föntebb az itt talált díszeket, egy lakóhely belsejét, és a sírok elhelyezkedését.

A leletek korát 30-34 ezer évesre teszik az újabb vizsgálatok. Akkoriban egy enyhébb klíma uralkodott itt ezen a ma eléggé fagyos vidéken (ami viszont megőrízte a sírok állapotát).

Itt a szungiri 32 ezer évvel ezelőtti mamutvadász, a kezében a mamutagyarból készült díszes lándzsájával.

 

Ezek az emberek hosszú nemzedékeken át dolgoztak a mamutagyarral, faragták, alakították, hasították, szabták. Nyilván rájöttek olyan eljárásokra, ami ezen sok évszázados gyakorlat függvénye volt. Pld. Makkay János régész szerint az agyart vízben puhították, majd állatbőrbe csavarva tűz fölött melegítették, így hajlítva meg. Ez szerintem inkább ötlet, s nem is valami biztató. Tudtommal a vízzel lágyítás, melegítés fázisát valóban alkalmazták  a mamutcsontoknál, de azért, hogy könnyebben lehessen faragni, fúrni azokat (ahogy köveknél is megtették ez az ősi népek, pld. a húsvét-szigeti szobrok esetében).Az orosz régészek mindenesetre óvatosan nyilatkoztak az ügyben. Itt találtam egy éplézláb ötletet, ami egy hetes vízben áztatás után következett:

https://tadviser.com/index.php/Article:Sungir

 

 

Az itt élők meglehetősen praktikus ruhákban jártak, amilyet az északi népek, eszkimók, csukcsok és a többiek ma is viselnek.

A gyöngyök felrakásából, elosztásából a ruhákra, látszik, tudtak számolni. Ismerték a holdnaptárt.

 

Angol nyelvű anyag a helyről:

https://www.donsmaps.com/sungaea.html

 

Itt a A 2,42 m hosszú mamutagyar lándzsa súlyát több mint 20 kg-nak írják: ami vagy azt jelenti, hogy valójában nem használati, hanem szertartásos jellleggel készültek, vagy pedig egy óriási termetű ember használhatta!

 

Jean Marie Auel finn származású amerikai írónő: A mamutvadászok (A Föld gyermekei sorozat 3.) c. híres regényében felhasználta a szungiri ásatások eredményeit, csak éppen sungaeaiaknak nevezi a szungiriakat. Ebben leírja a két fiúnak a temetését, akik mellett a hosszú dárdákat is találták (a DNS kimutatta újabban, hogy mégsem voltak testvérek). Tele volt díszekkel a ruházatuk, sőt játékuk is volt. Egy részlet a regényből:

 

Amikor a festett arcú férfi és nő porrá zúzott okkert szórt a gyerekekre, Ayla előtt az a vörös okker balzsam rémlett fel, amellyel Creb kente be Iza testét. Ezután a gyászolók ünnepélyesen a sírba tettek többféle tárgyat is: kiegyenesített mamutagyar lándzsákat; dárdákat; kovakő késeket; tőröket; mamutot, bölényt és lovat formáló szobrocskákat – melyeket szemlátomást nem Ranec készített, gondolta Ayla. Ekkor meglepve látta, hogy a két gyerekre egy-egy hosszú mamutagyar pálcát fektetnek, melynek egyik oldala körkörös, küllős, kerékszerű faragásban végződött, amihez tollakat és más díszeket illesztettek. Amikor az egybegyűltek csatlakoztak a siratóénekhez, Ayla sietve Mamuthoz fordult, és odasúgta neki: – Azok a botok olyanok, mint Talut Beszélő Botja. Vajon ezeknek is az a célja?

– Igen, így van. A sungaeák és a mamutojok sokkal közelebbi rokonságban állnak egymással, mint azt egyesek hajlandók elismerni – jegyezte meg Mamut csendesen. – Persze vannak különbségek, ám a temetési szertartásuk mégis sokban hasonlít a miénkhez.

– És miért tették a Beszélő Botokat a gyerekek mellé a sírba? [...]

 

Előzmény: Schenouda (15588)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.30 -4 1 15589

 "a felső paleolitikum embere már értette a módját, hogyan lehet a mammutagyarakat tűz felett melegítve kiegyenesíteni, s úgy készíteni belőle tárgyakat, vagyis nem egyszerű hasítással"

 

Akkoriban szerintem az emberek még inteligensebb voltak mint manapsàg

Előzmény: Schenouda (15588)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.30 0 3 15588

Nem tudom, milyen súlyú lehet egy ilyen dárda, ahhoz ismerni kellene az átmérőjét, de nyilván súlyos.

 

 

Természetesen nem félreértés, hogy az egész dárda mammutagyarból készült! Akkoriban a magyar tudósoknak, régészeknek jó kapcsolatai voltak a szovjet tudományossággal (mivel egy táborban voltunk) és bőven tudósítottak a Szovjetúnióban történt felfedezésekről.

 

Nyárády Gábor a Delta nevű tudományos ismeretterjesztő lapban egy 1970-es ismertető cikkben a szungiri leletekről ezt írta, többek közt (lásd fentebb az egész cikket):

    „Valamennyi tárgyi lelet közül a legmeglepőbb: két — 1,66, illetve 2,42 méter hosszú — a nyéllel együtt mammutagyarból kifaragott, egyenes dárda. Nem dárdahegyek — ilyeneket sokhelyütt találtak már. Teljes dárdákról van szó, ami annyit jelent, hogy 25 ezer évvel ezelőtt a felső paleolitikum embere már értette a módját, hogyan lehet a mammutagyarakat tűz felett melegítve kiegyenesíteni, s úgy készíteni belőle tárgyakat, vagyis nem egyszerű hasítással. Merőben új adalék a korhoz; senki sem gondolta eddig, hogy elődeink, már annak idején ilyen magas színvonalú technikai készséggel rendelkeztek. Egyébként számos más fegyvert, ugyancsak mammutagyarból készült tőröket és kopjákat is találtak a csontvázak mellett."

 

    A Dunántúli Napló 1970. szept. 20-i cikke „A jégkorszak gyermekei”, így ír: „A gyerekekkel együtt a sírba helyezték fegyvereiket is. Talán ez okozta a legnagyobb meglepetést azoknak, akik az emberiség legősibb korszakával foglalkoznak. A régészek gyakran bukkannak az ásatások során kovából és csontból készült dárdavégekre. A lándzsanyelek bizonyára fából készültek, és ezért nem maradtak fenn. A sírban talált 17 lándzsavég többsége mammutagyarból készült. Az idősebb fiú jobb kezénél pedig egy hosszú és súlyos dárda feküdt, az egészet mammutagyarból faragták ki. A dárda hossza 2 méter 42 centiméter. Hogy megértsük ennek a leletnek a rendkívüli jelentőségét, meg kell jegyeznünk, hogy a mammut agyara erősen meghajlik. Tehát abban a távoli és zord korban az ember nemcsak arra volt képes, hogy megmunkálja a kemény agyart, hanem arra is, hogy kiegyenesítse, hajlékonnyá tegye. Ez azt jelenti, hogy a több mint 20 ezer évvel ezelőtti emberek technikai ismeretei jóval fejlettebbek voltak, mint ahogy azt a tudósok eddig feltételezték.

 

De ezeken kívül is számos cikkben, könyvben szerepeltek az ásatások leleteinek leírásai.

 

Előzmény: hyspano (15586)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.30 -1 3 15587

Peter Tompkins egy csodálatos bevezetőt írt a Secrets of the Great Pyramid c. könyve elé.

 

Néhány dologban persze eltér a véleményem az övétől, ez azonban nem akadályoz abban, hogy magasra értékeljem azt a munkát, ahogy a rendkívüli könyvét összeállította (a bizonyos tárgyi tévedései ellenére is, amelyek persze előfordulhatnak egyiptológiai szakmunkákban is).

Több dologban alakult ki hasonló véleményem, mint pld: http://www.titkostortenelem.org/kultikus-epitmenyek/53-csillagjosok-csillagaszok-terkepeszek-es-alkimistak-a-nagy-piramisban

 

Stecchinivel hasonlóan gondolom, hogy az egyiptomi Óbirodalom idején a földrajztudomány, metrológia, csillagászít, stb. meglepően magas szinten álltak Egyiptomban. Ez az időszak volt alkalmas arra, hogy egy beavatott király vezetésével megalkossák az ókor egyik csodáját, mely ma is áll.

Hogy ezen korszak egyiptomi/babiloni/krétai méréseit még a klasszikus görögök 1000-2000 évvel később is használták! Ezekről már többször beszéltem, mint pld. itt: http://www.titkostortenelem.org/osi-technologia/24-eudoxosz-titokzatos-eggoembje-a-telkhinek-hagyateka

 

 

 

 

 

Peter Tompkins: A Nagy Piramis titkai (1971):

 

 

 

BEVEZETÉS

 

(Introduction)

 

 

 

      A Kheopsz Nagy Piramisa egy elveszett tudományt őriz? Vajon a világ hét csodájának utolsó megmaradt darabját, amelyet gyakran a történelem legmagasztosabb nevezetességeként írnak le, olyan titokzatos építészek tervezték, akik mélyebb ismeretekkel rendelkeztek az univerzum titkairól, mint az őket követők?

Évszázadok óta folyik a vita egy ilyen elmélet hívei és ellenzői között és mindkét oldalon neves tudósok, akadémikusok sorakoznak fel. Bár abban mindannyian egyetértenek, hogy a Nagy Piramis legalább négyezer éves, senki sem tudja biztosan megmondani, hogy mikor, ki és miért építette.

       Egészen a közelmúltig nem volt bizonyíték arra, hogy az ötezer évvel ezelőtti Egyiptom lakói képesek lettek volna a piramis helyének meghatározásához, tájolásához és megépítéséhez szükséges pontos csillagászati számítások és matematikai megoldások elvégzésére.

      A véletlennek tulajdonították, hogy az alapokat szinte tökéletesen észak felé tájolták, hogy a piramis szerkezetében több tizedesjegy pontossággal és több különböző és félreérthetetlen módon szerepel a π (az a konstans, amellyel a kör átmérőjét meg lehet szorozni, s megkapjuk a kerületét) értéke; hogy a fő kamrában a „szent” 3-4-5 és 2-5-3 háromszögek (a2+b2=c2) voltak, amelyek Pitagoraszt híressé tették és amelyeket Platón a Timaioszban a kozmosz építőköveinek nevezett. A véletlennek tulajdonították, hogy a piramis szögei és lejtései a trigonometrikus értékek fejlett ismeretét mutatják, hogy a formája meglehetősen pontosan tartalmazza az „Aranymetszés” alapvető arányát, amelyet ma a görög φ (ejtsd: ) betűvel jelölnek, amit a cinquecento mesterei és a modern építészet kiválóságai egyaránt tisztelnek.

      A modern akadémikusok szerint a π első kezdetleges használata Egyiptomban csak i. e. 1700 körül történt – legalább egy évezreddel a piramis után; Pitagorasz tételét az i. e. ötödik századra teszik; a trigonometria fejlődését pedig a Krisztus előtti második században Hipparkhosznak tulajdonítják. Ezt mondják az egyiptológusok és ezt írják a tankönyveikbe is.

     Az egész témakört felül kellett vizsgálni.

     Az ókori egyiptomi hieroglifák és a babilóniaiak valamint sumérok ékírásos matematikai tábláinak legújabb tanulmányai megállapították, hogy a Közel-Keleten legalább háromezer évvel Krisztus előtt fejlett tudomány virágzott, és hogy Püthagorasz, Eratoszthenész, Hipparkhosz és más görögök, akikről azt tartják, hogy a matematikát ezen a bolygón megalkották, csupán egy távoli és ismeretlen elődök által kifejlesztett ősi tudomány töredékeit vették át.

     A Nagy Piramist, akárcsak az ókor legtöbb nagy templomát, egy olyan hermetikus geometria alapján tervezték, amelyet csak a beavatottak egy szűk csoportja ismert, amelynek csupán nyomai jutottak el a klasszikus és alexandriai görögökhöz.

     Ezek és más, nemrégiben felfedezett dolgok lehetővé tették, hogy a Nagy Piramis egész történetét teljesen új hivatkozásokkal elemezzük újra: az eredmények megdöbbentőek. Az a közkeletű – és egyben tekintélyelvű – feltételezés, hogy a piramis csak egy újabb sírkamra volt, amelyet valamely dicsekvő fáraó emlékére építettek, hamisnak bizonyult.

      Ezer éven át sokféle foglalkozású és sokféle rangú ember fáradozott azon, hogy megállapítsa a piramis valódi célját. Mindegyikük a maga módján felfedezett valamilyen sajátos aspektust és mindegyik a maga módján érvényes is. Stonehenge-hez és más megalitikus naptárakhoz hasonlóan a piramisról is bebizonyosodott, hogy egy olyan almanach, amelynek segítségével az év hossza – beleértve a kínos 0,2422-es naptöredékét is –, olyan pontosan mérhető, mint egy modern teleszkóppal. Kimutatták, hogy a piramis egy nagy pontosságú és egyszerű, gyakorlatilag elpusztíthatatlan teodolit vagy földmérő műszer. Még mindig olyan finom iránytű, hogy a modern iránytűket hozzá igazítják, nem pedig fordítva.

       Azt is megállapították, hogy a Nagy Piramis egy gondosan elhelyezett geodéziai jelző, vagyis fix tájékozódási pont, amelyre az ókori világ földrajzát ragyogóan fel lehet építeni; hogy olyan égi csillagvizsgálóként szolgált, amelyről pontosan meg lehetett rajzolni a csillagos félteke térképeit és táblázatait; valamint hogy oldalai és szögei alkalmas kiindulópontot jelentettek az északi félgömb térképének megrajzolásához. Valójában ezen félgömb méretarányos modellje, amely helyesen tartalmazza a földrajzi szélességi és hosszúsági fokokat.

     A piramis feltehetőleg egy ősi és valószínűleg egyetemes súly- és mértékrendszer letéteményese. A földön rendelkezésre álló legértelmesebb, hossz- és időmértékek legérzékenyebb, sarki forgástengelyen alapuló modellje. Egy olyan rendszeren, amelyet a modern időkben először Sir John Herschel brit csillagász vetett fel egy évszázaddal ezelőtt, és amelynek pontosságát ma már a Föld körül keringő műholdak mérése is megerősíti.

     Ma már teljesen világos, hogy bárki is építette a Nagy Piramist, pontosan ismerte a bolygó kerületét és az év hosszát több tizedesjegy pontossággal - ezeket az adatokat csak a XVII. században fedezték fel újra. Építői valószínűleg ismerték a Föld Nap körüli pályájának átlagos hosszát, a bolygó fajlagos sűrűségét, a napéjegyenlőségek 26 000 éves ciklusát, a gravitációs gyorsulást és a fénysebességet.

      De ahhoz, hogy a Nagy Piramis építőinek tulajdonított adatokban a hiteleset a hamisítványtól megkülönböztessük, egy Sherlock Holmes technikájára volt szükség. A történet tetőpontjaként a Sax Rohmer Abu Hassanjának klasszikus stílusához illő detektív rejtély következik, kozmikus sugárzással történő radiográfiával kiegészítve.

[1971]

Előzmény: Schenouda (15585)
hyspano Creative Commons License 2021.05.30 0 1 15586

Bocs, de milyen súlyú lehet egy kb. 2 méteres mamutagyarból készített dárda? Nem valami félreértés ez, és csak a dárda hegye készült agyarból?

Előzmény: Schenouda (15584)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.29 -1 3 15585

 

Peter Tompkins amerikai szerző nagyon olvasmányos és kiváló képanyaggal ellátott híres könyve, a Secrets of the Great Pyramid, ("A Nagy Piramis titkai") 1971-ben jelent meg.

 

Ebből adok most egy rövid fejezetet: Decline of ancient knowledge (214-216. old.)

A fejezet 3 képet is tartalmazott azt szintén adom vele. Tompkins itt Livio Stecchini tudománytörténész kutatásaira hivatkozik, aki kimutatta, hogy az ősi egyiptomi geográfiai ismeretek már az egyiptomi Óbirodalom idején magas szinten álltak, majd a Ramszeszek korának végén erős hanyatlásnak indultak. Az alexandriai görög földrajtudósok már ennek morzsáiból is komoly felfedezéseket tettek.

 

 

 

Az ősi tudás hanyatlása

 

 

     Máig rejtély, hogy az ókori egyiptomiak fejlett tudománya hogyan veszhetett el ilyen hosszú évszázadokra.

     A preklasszikus földrajzi adatok rekonstrukciója során Stecchini nyomon követte a földrajz fejlett tudományát, ami pontos csillagászati táblázatokon alapult, amelyeket egészen az i. e. első évezred elejéig naprakészen tartottak. Megállapította, hogy a későbbi babilóniaiak még mindig kiváló térképekkel rendelkeztek a világ harmincadik és harminchatodik szélességi kör közötti területről, amelyeket 6° szélességi és 7°12' hosszúsági szelvényekre osztottak, ami tökéletes négyzeteket adott számukra, mivel az említett szélességi körök között a hosszúsági fokok hossza csökkent.

     Stecchini szerint ugyanez a rendszer még Nagy Dareiosz perzsa uralkodása idején is használatban volt. Birodalma középpontja, Perszepoliszban egy meghatározott önkényes geodéziai pontnál volt. A perzsa főváros pontosan 3 egységnyi 7°12' hosszúsággal keletre az egyiptomi hosszúsági körtől és három egységnyi 7° 12' hosszúsággal nyugatra az indiai határtól.

      A hibák azonban már akkor is belopództak a földrajzba, mivel nem volt lehetőség az égi jelenségek közvetlen megfigyelésére és a geográfusok olyan ősi csillagászati adatokra támaszkodtak, amelyek már nem voltak naprakészek.

 

Romantikus tizenkilencedik századi ábrázolás Mózesről, akit a gyékénykosárban találtak.

 

 

     A földrajzi tudomány e visszafejlődésének magyarázataként, különösen a hellenisztikus korszakban, és azt követően szinte egészen a modern időkig, Stecchini azt javasolja: Nagy Sándor a Kr. e. IV. században lerombolta Perszepoliszt, s ekkor valószínűleg kiirtotta a perzsák által számításaik elvégzésére behozott egyiptomi geográfusokat és amikor lerombolta az egyiptomi tudományok központját Heliopoliszban, hogy saját fővárosát Alexandriában építse fel, talán tovább súlyosbította a károkat[1]. Perszepolisz és Heliopolisz lerombolását Alexandrosz azért tartotta lényegesnek, hogy a régebbi birodalmak földrajzi, és így politikai alapjait is lerombolja.

     Stecchini bizonyítékai azt mutatják, hogy a következő fél évezred alexandriai geográfusai, mint Eratoszthenész, Hipparkhosz és Ptolemaiosz, távolról sem voltak a földrajzi tudás nagy újítói, hanem főként egy olyan fejlett tudomány hagyományos adatait kezelték és hibásan dolgozták fel, amely megelőzte őket, és amelyet csak részben értettek.

 

Gnomon Alexandriában a nyári napforduló idején.

 

     A jelenlegi tudományosság folyamatosan azt ismételgeti, hogy a Föld kerületét először Eratoszthenész mérte meg. Az a görög, akit az alexandriai könyvtár vezetésével bíztak meg, de egyértelmű, hogy Eratoszthenész csupán idézte a Föld kerületére vonatkozó régi egyiptomi adatokat anélkül, hogy azokat valóban megértette volna.

     Eratoszthenész azt állította, hogy egy szélességi fok 700 stadion. Stecchini szerint ez nem volt más, mint a hagyományos egyiptomi adat, amely 14 atur 50 stadiumra vonatkoztatott.

Eratoszthenész azt is állította, hogy megfigyeléssel megállapította, hogy amikor a Nap Egyiptom déli határán nem vet árnyékot, Alexandriában 7° 12' árnyékot vet.

 

Eratoszthenész a hagyomány szerint úgy mérte meg a Föld kerületét, hogy a nyári napforduló idején Alexandriában feljegyezte a napsugarak szögét, amikor tudta, hogy a Nap pontosan a Ráktérítőn lévő Syene fölött fog állni.

Mivel Alexandriában 7°12' szög alatt állt az árnyék, arra következtetett, hogy az Alexandriától Syene-ig tartó távolság 7°12' a földgömb 360° kerületéből. Mivel 360/7°12' = 50, Eratoszthenész megszorozta az Alexandriát és Syene-t egymástól elválasztó 5000 stadiont 50-el és így 250.000 stadiont kapott a Föld kerületére. Mivel különböző tévedései tkp. kiegyenlítődtek, tudományos választ tulajdonítottak neki.

 

     A valóságban Eratoszthenész a régi egyiptomi adatokból (amelyek akkor már több mint 2000 évesek voltak) azt olvasta ki, hogy a tropikus pont a 23° 51' szélességi fokon van, és hogy a Nap nem vet árnyékot Elephantinéban. Amit nem tudott, és nem tudta megmérni, az az, hogy az ő idejében a trópus a 23° 45'-re tolódott. Eratoszthenész azt sem értette, hogy a nap látszólagos félátmérőjének megfelelően kell kiigazítani a számadatait; úgy vélte, hogy Alexandria 7° 12' északra van a 23° 51'-tól; sőt azt állította, hogy Alexandria ugyanazon a hosszúsági körön fekszik, mint Elephantine, holott a két helytől körülbelül 3°, azaz 200 mérföldnyi hosszúság választja el őket.

     Ezenkívül Eratoszthenész a babiloni "nagy könyök" (532,702 milliméter) alapján határozta meg a stadionját, az egyiptomiak ősibb, 525 milliméteres királyi könyök helyett, nem tudván, hogy az asszírok első lépése, amikor a Kr. e. hetedik században meghódították Egyiptomot, az volt, hogy az egyiptomi könyök helyett saját mezopotámiai könyöküket használták, hogy ezzel is kinyilvánítsák saját uralmukat.

    Az ókori földrajz kutatásai alapján Stecchini most már meg van győződve arról, hogy ezen a bolygón már több évezreddel a klasszikus Görögország előtt is létezett egy fejlett matematikai és csillagászati tudományokkal rendelkező nép.

 

 

[1] Héliopolisz, a Biblia On-ja, a világ legnagyobb egyetemének számított. Már sokkal ősibb idők óta működött a papok uralma alatt, akiknek száma III. Ramszesz idejében, i. e. 1225-ben állítólag 13.000 volt. Több mint 200 évvel korábban Mózest Héliopoliszban oktatták „az egyiptomiak minden bölcsességére”, amely magában foglalta a fizikát, számtant, geometriát, csillagászatot, orvostudományt, kémiát, geológiát, meteorológiát és zenét.

Schenouda Creative Commons License 2021.05.27 0 4 15584

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146295367&t=9000303

Még 2017-ben adtam egy cikket a romániai Jóbarát nevű magyar diáklapból (1969/23. sz.), melyben akkoriban mentek palosztronautikai és hasonló cikkek. Egy bizarr figura, Doru Tudericiu is több ilyet írt. Ő barátja volt Charrouxnak, és járt a 60-as évek végén annak párizsi Kincskereső klubjában  is. Ez még az előtt volt, hogy Todericiu könyvét bezúzták Romániában és neki el kellett menekülnie az országból.

Mivel a cikk ott már nem elérhető, megint leadom, mert kapcsolódik valamennyiben az előbbi Charrouxról szóló hsz-hez (mobillal fotóztam).

Nagyobb méretben:

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=664Todericiu_Rejt_337_z_3.jpg

 

Charroux sokat foglalkozott a kőkori emberek kultúrájával, fejlettségével. Most hirtelen nem emlékszem, hogy hírt adott volna az oroszországi Szungir 25.000 éves őskori telepének feltárásáról. A magyar ujságokban több cikk jelent meg erről 1969-72 közt.

Az egyikben hírt adtak arról, hogy a sírokban találtak két dárdát, melyek hossza: 1,66 és 2,42 méter. Na, most ezek mammutagyarból készültek, ami tudvalevőleg teljesen görbe volt. Volt valami egyszerű eljárásuk az agyar kiegyenesítésére, de a régészek akkor hiába törték rajta a fejüket.

Egy 1969-es cikk így ír a Népszabadságból: "...De nemcsak ezek a leletek okoztak nagy meglepetést a régészeknek. Mellettük nagy számú fegyvert is találtak. Az ősi sírokban talált fegyverek jobbára kőből pattintott, csiszolt, csontból készült nyílhegyek, amelyeket fa nyílvesszőre erősítettek — az évek ezrei természetesen már régen elmorzsolták a fa anyagát. Nos, a szungiri fegyverek teljesen mások, összesen 17 darab, teljes egészében mammutagyarból készült, csaknem két és fél méter hosszú lándzsát, dárdát találtak. Ez a lelet teljesen egyedülálló az ősrégészet történetében. Vajon hogyan készíthetett a jégkor embere teljesen egyenes hosszú dárdát a görbült mammutagyarból? Úgy tűnik, a messze letűnt régmúltban nemcsak azt tanulta meg a jégkor embere, hogyan lehet a mammutagyarból faragott tárgyakat készíteni, hanem azt is, hogyan lehet kiegyenesíteni. A jégkori közösségek, technikájuk tehát jóval fejlettebb lehetett, mint eddig feltételeztük."

 

Előzmény: Schenouda (15580)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.27 -1 3 15583

Riven nem „új” játékos. 2003-ban úgy számolta a Josephine és Torre fenékhegyeknél volt Atlantisz, egy nagyjából 2000x1000 mérföldes területen, ami persze hatalmas. Kétszeri nagy pusztulást tulajdonít Atlantisznak, ami szerintem nagyon jó válasz, s nem esik Frank Joseph hibájába, hogy a tengeri népekkel azonosítja őket és i.e. 1200 körülire teszi a pusztulást, ami majdnem olyan „átjátszás” a hivatalos történelem számára, mint az ún. „thérai Atlantisz” sarlatán koncepciója.

Az i.e. 6482 azt hiszem felejtendő, még ha voltak is katasztrófák abban az időszakban (ha voltak). Szerintem sokkal közelebb kellett lenni Egyiptom és a hieroglifa írás használatához az első katasztrófának, mert ilyen hosszú időt nehezen képzelhető el, hogy túlélt egy leírás Atlantiszról, még ha szerinte Ménész i.e. 4035-ben lépett is trónra 7 évesen! (ez nyilván elhibázott számítás a részéről).

A második pusztulás, ami Atlantiszi királyság utolsó szigeteit pusztította el, amit 2003-ban i.e. 3253-ra tett, de újabban megingott egy másik dátum irányába, ami i.e. 3040.

Ebből is látszik (és a többi számításából), hogy gyakorlatilag nem érdemes évre pontos adatokat megadni, számítgatni, vagyis lehet, de nagy hibahatárral. Amikor ma Ménész trónra lépését az élenjáró egyiptológusok elfogadottan 100-150 éves tűréshatárral tudják meghatározni, a rengeteg adat, csontváz, szerves anyagminta, kontextus, csillagászati számítás, királyi kronológiák, stb. ellenére. Úgy egy ettől is 3500 évvel korábbi dátum nehezen lehet évnyire pontos, bármilyen (csillagászati, geológiai, karbon-datálás, stb.) meghatározás adja is, hiszen mind nagy hibahatárral dolgozhatnak.

Én is két nagy katasztrófában gondolkodom már nagyon régóta, hisz erre Markellosz töredéke is bizonyíték: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153015887&t=9000303

Atlantisz maradványszigeteinek eltűnéséről is többször írtam (i.e. 3100 +/- 100-200 év), pld.: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=94805159&t=9000303

Riven ezen értelmű meghatározásait már annak idején, 2003-ban bevettem a gyűjteményembe (de sok más szerzőét is, kezdve Zsiroval).

*

Az egyiptomi kronológiákkal (a palermói kővel is), mitikus kronológiákkal azonban jóval többet foglalkoztam nála: de eléggé hajtépkedő téma. Számítások szerint az eredeti kőlap 200-220 cm széles, 61 cm magas és 6,5 cm vastag lehetett. Ezt valamikor a 19. század közepén valakik összetörték, ami óriási veszteség, hiszen ez a legrégebbi királylista (az 5. dinasztia idején készült, vagy 4500 éves!). A töredékekből eddig (1865 és 1963 közt!) hol innen, hol onnan  mindössze 7 darab került elő, ami kisebb része az elveszett daraboknak.

Helck elhelyezte ezeket egy rekonstrukciós képen mind a hét darabot (1985): lásd fentebb! A kőlap felső sora tartalmazta a Ménész előtti alsó-egyiptomi királyok nevét. Kiszámítható a méretekből, hogy vagy 120 király nevét sorolták itt fel, s ezek mind a prehisztorikus Egyiptomi uralkodói voltak (s ezekből csak 7 név maradt meg)! Legjelentősebb Toby Wilkinson: Royal Annals of Ancient Egypt: The Palermo Stone and its associated fragments (New York, 2000) munkája a tárgyban, aki már mind a hét töredéket vizsgálta, s adta fordításukat (amúgy a kőlap mindkét oldalán királylisták voltak).

*

Egyszerűen ezeket a pecséteket, gyűrűket, pecséthengereket, medalionokat és skarabeuszokat lassan sub rosa kell értékeljük, amibe az ókori papság egyfajta titkos jelképeit, ezoterikus mondáit egyfajta segédeszközként arra használta, hogy amolyan közömbös ill. rejtett tárgyakként ezeket fenntartsa, átörökítse…

*

Az ókori görög fényjelző-berendezés hasonló Riven füstölőjéhez, mert ez meg a vízözön előtti alkimisták athanorjának formáját örökölte: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=110187935&t=9000303

Nagyon jó, hogy Riven foglalkozik ilyen értelemben az ókori füstölőkkel. Magam is úgy vélem, hogy ilyen ókori konstrukciók, mint a lámpások, bemosakodó medencék stb. egy még korábbi civilizáció egészen más funkciójú technikai rekvizitumai öröklődhettek. Mint ahogy röviden az athanor kapcsán ki is tértem erre: http://titkostortenelem.org/osi-technologia/51-a-kabirok-fiatalito-kamrajanak-keresese-i

Riven néhány megállapítására valóban érdemes figyelni. Én csak azokkal foglalkoztam, melyek témámba vágtak vagy érdekesnek találtam. Viszont elsiklottam afölött, hogy foglalkozott a prehisztorikus hajózással is, ez pedig szintén nagyon érdekel. Néha belebonyolódtam már ebbe: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140048320&t=9000303

*

https://sites.google.com/site/tribesofatlantis/Home/the-atlantean-dragon-claw-orbis-ship

A Gebel el Arak-i prehisztorikus kőkésen középen látható hajókat egyértelműen máltaiaknak tudja be (az alsó hajók pedig egyiptomiak).

Érdekes megfigyelés tőle, hogy a hajók hátsó vége „sárkánykaromnak” van mintázva, ami egy gömböt vagy tojást (orbis) tart. Most lehet megint elővenni a krétai mitikus hajóábrázolásokat?

De nem hiszem viszont, hogy „máltai” lenne. Amit ő a hajó előtt egy spirálisnak néz, mint a máltaiak egyfajta névjegyét, az a rekonstrukción egy feltekeredett kígyó. Azokat a hajókat általában sumér hajóknak nézik. Már írtam erről: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153435348&t=9000303

A kés egy prehisztorikus tengeri ütközetet mutat a sumérek és az egyiptomiak közt!

Sajnos kés nyelén éppen a két hajónál a faragás sérült:

Ezen némileg kiegészítve a sérült rész:

Ezen a minket érdeklő rész rekonstrukciója, s mellete egy sumér (mezopotámiai) hajó képe:

 

 

 

 

Előzmény: Annaem (15582)
Annaem Creative Commons License 2021.05.26 0 2 15582

 

 

Szíven ütött  ez a kérés. Megírhatom, de így sem lesz érdekesebb, attól félek.


Az évszámok valóságszagúak, engem az ember érdekel, aki olyan vehemenciával elhitet.

Mert én elhiszem. Feltérképeztem Paolo  személyiségét ami a két oldalnyi fórum alapján  könnyű volt. 


Gondoltam, receptre írták fel neki a fórumozást ami ideiglenesen jó terápia ( nyersen: pótcselekvés),

ha a háttérben álló okok a tartalmas emberi kapcsolatok és értelmes beszelgetések hiánya, pozitív visszajelzések 

megerősítések nélküli létezés, eközben alkalmas a frusztráció levezetésére is. 

 

Nem, Paolo Riven egész más tészta!  Ő szembesült a megdöbbentő talányokkal és azonnal tudta

alkalmas arra, hogy interpretálja a hipotéziseit és leleplezze a bújkáló valóságot.

 

 Miután elhatalmasodott rajta a:   Palermói kő  -  AzoriAtlantisz  -  Carina köd   szentháromsága, 

ebben a derengésben elkapta őt is a szent tűz. 

(Bennem is ízzik a fémkeresős láz, de takarékon tartom...)

 

Az már csak úgy van, hogy a megszállottnak minden idő kevés. Már a jövőt is bukta. 

Az indiánok látomásban keresték a válaszokat a lét és a jövő kibogozhatatlan  titkaira (mindhiába). Paolo pedig az álmaiban.  

Csak aludni jár ki az innen nézve off-line világba. 

 

Egyszer elkeseredetten tudósít arról, hogy bannolták egy történelmi fórumról, 

ahol ő csak a tényeket közölte az illuminátussal kapcsolatban.

 Itt sajnálni kezdtem, ám amikor újra rákerestem, megdöbbentő felfedezést tettem. 


Paolo Riven igazán nem kispályás! Nézzük csak meg milyen saját világa van: 


Először " Atlantiszi sárkányköröm Orbis hajó"   🐉 


https://sites.google.com/site/tribesofatlantis/Home/the-atlantean-dragon-claw-orbis-ship



"A titokzatos Atlantiszi gép"!   

Benne nem fogjuk elhinni: pecsétek!


https://sites.google.com/site/tribesofatlantis/Home/the-mysterious-atlantean-machine




Paolo kicsit felvág,  belőtte Atlantisz helyét is. 

Egyiptomról meg már mindent tud, hieroglifául is ért!

"Evanor emporium"  benne térképek, ábrák, fényképek. 


https://sites.google.com/site/tribesofatlantis/Home/evanor-s-emporium



Végül Paolo szép gesztussal szüleinek ajánlja kutatásait, ami ingyen felhasználható a köz javára, okulására. 


Tanulság: ne ítélj hirtelen fórumozásból!

 

 

 

Azt azért ne felejtsük el, hogy az igazság továbbra is odaát van!

 

 

 

                           

 

 

 

Előzmény: Schenouda (15579)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.26 0 2 15581

A csendes-óceáni Mu Föld kapcsán is több könyvében megnyilatkozott Alekszandr Kondratov. Az orosz szerző egyébként szkeptikus volt, viszont alaposan megvizsgált bármennyire fantasztikusnak tűnő teóriákat is. Atlantisz esetében úgy fejezte ki magát, hogy sok kis "igen" és egy nagy "nem". Viszont a csendes-óceáni nagy szellemkontinens esetében, Mu Föld esetében könnyű a döntés: nem létezhetett!

Az egyetlen magyarul is megjelent könyvében van erről két rövid fejezet (a fejezet egy képet tartalmazott a húsvét-szigeti moaikról):

 

 

    ...Van azonban egy „nem”, melyet teljes bizonyossággal ki mondhatunk, s ez egy másik elsüllyedt szárazföldre, a „csendes-óceáni Atlantiszra” vonatkozik, melynek maradványát hosszú időn át a titokzatos Húsvét-szigetben vélték felfedezni.

 

 

    Eltűnt szigetek

 

    Nem vonatkozik ez a „nem” a Pacifikus-táblára, a csendes óceáni szárazföldre, amelyről a geológusok és oceanográfusok mind a mai napig vitatkoznak. Ez a szárazföld feltehetőleg létezett, különben nehéz lenne megmagyaráznunk, hogyan terjedtek el bizonyos rokon állat- és növényfajok a csendes-óceáni szigetvilágban. A Pacifikus-tábla azonban nagyon rég pusztult el, több tízmillió évvel ezelőtt. Ember akkoriban még nem élt a Földön.

     Ám a múlt században is, századunkban is akadtak tudósok, akik úgy vélték, hogy e csendes-óceáni szárazföld igenis lakott volt, méghozzá nem ősember lakta, hanem magasrendű civilizációval rendelkező emberek. A Húsvét-sziget kultúrája – gigászi szobrai, a kohau rongo-rongo („beszélő fa”) hieroglifái, a monumentális táblák (az ahuk) és a kövezett utak, melyek egyenesen az óceánhoz vezetnek – egyes tudósok szerint a „csendes-óceáni Atlantisz” utolsó maradványai.

     Az oceanográfusok azonban igen gondosan megvizsgálták a Húsvét-sziget partvonalát, és arra a megállapításra jutottak, hogy az utolsó egymillió év során e partvonal nem változott.

     Heyerdahl húsvét-szigeti expedíciójának egyik búvára leszállt a tengerfenékre, közvetlenül a part mellett. Ott azonban sem a tábláknak, sem a kövezett útnak nem találta folytatását, és szobrokra sem akadt.

Mégsem lehetetlen, hogy a Húsvét-sziget rejtélyét a vízi régészet fogja megoldani! Csakhogy a kutatást nem a part mellett kell folytatni, hanem távolabb az óceánban, ott, ahol pár száz, sőt helyenként nem egészen száz méterrel a vízfelszín alatt hegyek és hegyláncok meredeznek a tengerfenéken. A Húsvét-szigetet ma több ezer kilométer választja el a legközelebbi lakott szárazföldtől. Nem kizárt azonban, hogy egykor nem is olyan messze tőle más, lakott szigetek sorakoztak.

      Ez a gondolat azoknak a különös eseményeknek a nyomán született, melyek a Húsvét-sziget környékén zajlottak le a Csendes-óceánban.

 

 

A húsvét-szigeti óriásszobrok

     

1578-ban Juan Fernández spanyol hajós nagy kiterjedésű szárazföldet talált ebben a térségben.

Földjét bővizű folyók öntözték, és fehér bőrű emberek lak ták, „akik erősen különböztek Chile és Peru lakóitól”.

      Juan Fernández visszatért Chilébe, és nekifogott, hogy expedíciót szervezzen az általa felfedezett föld meghódítására. Szándékát azonban nem tudta végrehajtani, mert meghalt. Minthogy pedig a kapitány igen nagy titokban tartotta terveit, felfedezése csupán évtizedekkel később vált ismertté. Ám, mint tudjuk, ma ebben a térségben csupán a Húsvét-szigeteket találjuk, és Salas-y-Gómez kopár szikláit, melyek emberi településre teljességgel alkalmatlanok.

       1687-ben a Csendes-óceánon feltűnik az Agglegény öröme nevű hajó. Parancsnoka a híres angol kalóz, Edward Davis. A chilei partoktól 500 mérföldnyire, a déli szélesség 27° 20' alatt Davis szigetre bukkan, melynek „hosszú, homokos partján kókuszpálmák nőnek”. A szigettől mintegy 20 mérföldnyire nyugatra másik nagy kiterjedésű földet észlel, melyet hegyek borítanak. Utóbb azonban akárhány hajós próbálta a jelzett térségben megtalálni „Davis földjét”, egyik sem járt sikerrel.

       1772-ben Roggeveen holland admirális, aki ugyancsak „Da vis földjét” kereste, felfedezte a Húsvét-szigeteket. Ezek azonban annyira különböztek attól, amilyennek a leírás szerint „Davis földjének” lennie kellett, hogy utóbbit mintegy fél évszázad után törölték a tengeri térképekről.

       1802-ben Juin kapitány bejelentette, hogy a Húsvét-szigettől 300 mérföldnyire nyugatra és 50 mérföldnyire délre sziklákat fedezett föl (a Salas-y-Gómez sziklák a szigettől 250 mér földnyire keletre találhatók).

       1809-ben újabb sziklákat fedeztek föl a dél-amerikai partvidék szélességében, Callao és Valparaíso vonalában.

       1879-ben Pinocchio kapitány Podesta nevű hajójával a chilei Valparaíso kikötőjétől 70 mérföldnyire nyugatra újabb szigetet fedez föl.

      A mintegy 120 méter kerületű sziget, melyet hajójáról nevezett el, 120 méternyire emelkedett ki az óceánból.

      E felfedezéseket azonban soha senki sem igazolta: az újabb sziklák és szigetek felfedezésére induló hajók csupán az óceán végtelen vizét találták!

      Végül, ezúttal már századunkban, hasonló különös felfedezésről érkezett hír.

1912-ben egy angol hajó kapitánya Valparaísóba érkezve bejelentést tett egy szárazföldről, melyet a Húsvét-sziget köze lében fedezett fel.

      Állítását hajójának valamennyi tisztje alátámasztotta.

Ám az újonnan felfedezett sziget felkutatására küldött Backedana nevű hajó három héten át hiába szántotta a Csendes óceán vizét: nyomát sem találta semmiféle szigetnek!

 

      A Davis- és a Nask-szigetcsoport

 

      Elképzelhető, hogy a Dél-Amerika és a Húsvét-sziget közt elterülő szárazföldekről szóló hírek csupán tévedésen alapulnak. Ám a felfedezők többnyire tapasztalt tengerészek voltak, akik aligha tévedhettek, s még kevésbé valószínű, hogy ostoba tréfát engedtek volna meg maguknak. Más magyarázat lehet: a szirtek és szigetek egyszerűen víz alá merültek.

      Gondoljunk csak az 1960-as chilei földrengésre.

      A csaknem 50 kilométer hosszú parti sáv 20-30 kilométeres szélességben megsüllyedt, és mintegy 10000 négyzetkilométernyi földterület került víz alá.

      S mindez mindössze néhány másodperc leforgása alatt zajlott le!

      A Húsvét-sziget területe 117 négyzetkilométer, vagyis csak nem a századrésze annak a földterületnek, amely a chilei földrengés alkalmával (ez egyébként a Húsvét-szigetet is elérte – a legnagyobb „ahut” darabokra zúzta a hullámverés) víz alá került.

      Elképzelhető, hogy korábban is történtek a chilei földrengéshez hasonló katasztrófák, s epicentrumuk lehetett jóval közelebb is a Húsvét-szigethez.

      Hiszen ebben a térségben az óceán mélyén rendkívül nyugtalan a földkéreg. Szirtek, szigetecskék, sőt egész szigetcsoportok süllyedhettek alá e katasztrófák következtében.

     A Húsvét-sziget közelében több víz alatti hegyvonulat húzódik.

     1973-ban a Dmitrij Mengyelejev szovjet óceánkutató hajó a Húsvét-szigettől északra ismeretlen, víz alatti hegyekre bukkant, melyeket neves akadémikusokról: Guberről, Vavilovról, Belouszovról és Petelenről nevezett el; az ugyancsak általuk felfedezett és több kilométer hosszan húzódó víz alatti hegyvonulat pedig az Óceánkutató Intézet nevét viseli.

      Ezeknek a hegyeknek és hegyvonulatoknak a csúcsai valami kor kiálltak a vízből – szigetek voltak.

     Az óceán vízszintje az utóbbi évezredekben emelkedik, a földkéreg mozgása pedig egyre mélyebbre süllyeszti a száraz földet.

     Ma csupán a Húsvét-sziget és a Salas-y-Gómez szirtek maradtak meg a vízfelszín fölött. Mindkettő a Csendes-óceán fenekén emelkedő óriási hegyvidék egy-egy csúcsa. Azelőtt más szigetek is lehettek ugyanebben a térségben.

     Dél-Amerika partjaitól a Húsvét-sziget irányában víz alatti hegylánc húzódott, kb. 1000 kilométer hosszan.

Valaha ennek a hegyláncnak a csúcsai is kiálltak a vízből – ez volt a Nask-szigetcsoport.

     Talán éppen ezek a szigetek szolgáltak hajdan „útjelzőül” az Óceániától az amerikai partok felé tartó hajósok számára. Vagy megfordítva: Dél-Amerika felől a Húsvét-sziget és más, nyugatabbra fekvő szigetek – Polinézia – irányába.

     Polinéziában ugyanazt az édesburgonya-fajtát termesztik, mint Dél-Amerikában. És neve a polinéziaiak és az indiánok nyelvén ugyanaz a szó.

Nyilván akadt egy bátor hajós, aki Polinézia felől elérte az Újvilág partjait, s megelőzve Kolumbusz karavelláit, felfedezte Amerikát.

     Vagy megfordítva: az indiánok szelték át balsafa tutajaikon az óceánt, s juttatták el az édesburgonyát Polinéziába.

     A Kon-Tiki és más tutajok útja – melyek során egészen Ausztráliáig eljutottak – bebizonyították, hogy a dolog technikailag lehetséges. Az utazás mindkét irányban – mind keletről nyugatra, mind pedig nyugatról kelet felé – elképzelhető.

    Vajon milyen szerepet játszhattak ezekben az utazásokban az azóta eltűnt Davis- és Nask-szigetcsoport szigetei?

     Erre a kérdésre nem tudunk válaszolni. E szigetek feltehető leg nagyon rég süllyedtek el, még mielőtt a Földön megjelent volna az ember.

     Vagy talán mégis „megállóhelyül” szolgáltak a régi hajósok számára? Lehet, hogy akadtak köztük egészen nagy kiterjedésűek is, s lehet, hogy sok ember népesítette be őket – olyanok, akik létrehozhatták a Húsvét-sziget titokzatos civilizációját, amelynek rejtélyét tudósnemzedékek sora próbálja megfejteni.

A Davis- és a Nask-szigetcsoportra vonatkozó feltevések éppúgy igazolásra szorulnak, mint a többi elsüllyedt földről, városról, kontinensről szóló hipotézisek.

     A Csendes-óceánban voltak olyan szigetek, amelyekből mára nem maradt más, mint egy-egy víz alatti hegység víz fölé emelkedő csúcsa.

     Lehet, hogy az ember ezeknek az eltűnt szigeteknek a segítségével népesítette be Óceániát, ezek szolgáltak „útjelzőül” a csendes-óceáni ős-Kolumbuszok útjain?

 

[Vizek mélyén – idők mélyén, 1984]

Előzmény: Schenouda (15568)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.25 0 3 15580

Elérkezett az idő, amikor újra kezdődik a kalandozás, méghozzá nagyobb mértékben, mint Kasztíliai Izabella századában, és a sugárhajtású hajók már indulóban vannak az új bolygók világa felé.” (Charroux)

 

Először a Johannes Dorschner: Van-e ​élet a Földön kívül? c. könyvecske (1975) egy bekezdéséből értesültem róla, hogy létezik "Robert Charroux" nevű francia szerző. Közben a Galaktika 23 (1977) is kiadott két fejezetet két könyvéből ill. pár újságcikk foglalkozott is vele magyarul. Majd 84-ben négy könyve is nálam volt, s már akkor lefordítgattam pár engem érdeklő fejezetet, főleg Histoire inconnue des hommes (1963) könyvéből, mint a Tiahuanaco vagy a Szokatlanságok a Földön és hasonlókat.

Charroux több könyvében visszatért arra a témára, hogy ősi templomokban őrzött szentkövekben (Közel-Kelet, Amerika, stb.) eredetileg a Vénusz egy darabját tisztelték, ezek a templomok elsőnek a Vénusz-csillag tiszteletének épültek, s csak később, persze még az ókorban, és sarlatán módon, a vénusztiszteletet szinte mindenhol felváltotta a naptisztelet kultusza. Mikortól már mi ismerjük az ókort, akkor már ezek Nap-templomok voltak...

"A világ urainak könyve" c. munkájának (1967) Szankhuniathón ősi föníciai pap írásos töredékeinek szentelte, aki Euhémerosz előtt ezer évvel már "euhémerista" volt...!

Charroux hívei a hatvanas években számos klubot hoztak létre Nyugat-Európában.

 

Charrouxot úgy jellemezték, hogy „a neo-euhémerizmushoz kapcsolódó ellentmondásos pszeudotudományos elméletek megalkotója”. Jean-Bruno Renard francia szociológus ősi űrhajósok elméletét neo-euhémerizmusnak nevezte. A lényege, hogy az ősi mitológiákban említett istenek, akiknek kultuszát a régészet kiemelte, valójában humanoid idegenek voltak. Egyedül Charroux perelte be Danikent plagizálásért!

Az egyik francia újságban 1951-ben Charroux indított egy "Kincskereső" sorozatot, amiben Franciaország és a világban elrejtett titkos kincsekről értekezett. Évekig írta, s a végén már napi 400 levelet kapott, s hatalmas archívumot hozott létre. 1956-ban megalapította a kincskeresők egyesületét is, aminek űléseit egy színház hátsó termében tartották, gyertyafény mellett. Lásd lentebb egy ilyet, Charroux jobbra látható:

 

Egy francia kincskereső így emlékezik meg gálánsan Charrouxról:

Robert Charroux tudta, hogyan kell egy egész nemzedéknek szent tüzet adni, tudta, hogyan kell az embereket álmodozásra késztetni, miközben nevelő hatású volt. Úgy mesélt az Andok felfedezéséről, mintha ott lennél, és szinte érzed, hogy a nyílt tenger szele simogatja az arcodat. Csökönyösségével arra sarkallt egy elektronikai mérnököt, Lucien Lenoir urat, hogy hozzon létre egy civilek számára készült fémdetektort. 1958-ban készült el és akkoriban igazi előnye volt, hogy a közepes teljesítménye ellenére képes volt aranyat érzékelni! Nagyszerű újítás volt abban az időben, amikor a detektorok nehezen találták meg a nemesfémet.

 

Fent látható, amint Charroux és két társa az 50-es évek végén Rennes le Château faluban a Lenoir detektorával éppen kutatnak. Ugyanis erről a helyről terjedt el, hogy titkos kathar kincsek vannak ott elrejtve. Micsoda kalandos idők voltak! Ma már ilyen kalandra nem lenne lehetőség, hiszen Franciaországban egy 1989-es törvény a kincskeresőket gyakorlatilag a rablókkal egy kategóriába sorolta!

Elképzelhető, hogy Charroux és a kabirok nélkül sosem fordultam volna ilyen érdeklődéssel az ősi a Vénusz felé, ezek olyanok voltak nekem mint egy mágnes (a kabirok azonban nem Charroux miatt jöttek be a képbe). Ma már aránylag az internet segítségével könnyű tájékozódni ilyen szerzők után, mint Charroux. De volt egy különös varázsa, főleg annak kezdetén, tehát még a szocializmus évei alatt a kutatásnak. Akkoriban főleg újságok, klubok és könyvtárak adták a lehetőséget (asszem pár éve Szenyor Lopezzel is tárgyaltuk ezeket az időket).

Ahogy a már idézett francia kincskereső írja, rá is (és még sok más őstörténelem után érdelklődő emberre) hasonlóan hatott és magával ragadta Charroux tevékenysége: "Robert Charroux nélkül valószínűleg soha nem lettem volna aranyásó, sőt, 16 éves koromban ennek a könyvnek az olvasása adta meg nekem a szent tüzet egyrészt a történelem és a régészet, másrészt az elektromágneses érzékeléssel történő kincskeresés iránt. Könyve továbbra is A kincsvadászat könyve marad, és elmondható, hogy van egy Charroux előtti és egy Charroux utáni korszak a területen. A legtöbb szerzőt, aki ezt követte, nagymértékben inspirálta a szerző stílusa, és az általa felhalmozott dokumentáció."

Hozzáteszem még, hogy Robert Charroux halálakor a Kincskereső klub feloszlott és a felbecsülhetetlen értékű archívuma több ember között szétszóródott. A Lenoir tervezte detektor - egy igazi ereklye -, sajnos eltűnt....

Lentebb adok még egy képet, ahol Émile Drouet francia mérnök azt magyarázza Charrouxnak, hogy szerinte hogyan építhető meg egy időgép, amivel a múltba lehet utazni (azonban egy "komoly" hibája volt: nem lehetett volna vele visszatérni!):

 

Előzmény: Schenouda (15574)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.25 0 1 15579

http://tribesofatlantis.freeforum.ca/wisdom-of-the-first-book-of-atlanteans-vt17.html

Érdemes elolvasni, második felétől igazán érdekes.

 

Egyszer majd írd meg, mi lenne abból konkrétan az érdekes, mert ott ahogy nézem sok oldalra való információ van (amúgy sokszor a hideg kiráz tőle, ha a prehisztorikus időkről szólva, ilyen pontos éveket írnak egyesek, hogy i.e. 6482 és hasonlók, amikor a magyar Honfoglalás mintegy 7500 évvel későbbi dátumán ma is folyik a vita: 860 és 900 közt!?!).

Előzmény: Annaem (15578)
Annaem Creative Commons License 2021.05.24 0 3 15578

 

 

http://tribesofatlantis.freeforum.ca/wisdom-of-the-first-book-of-atlanteans-vt17.html

 

Érdemes elolvasni, második felétől igazán érdekes. A google fordìtás pedig kényelmes és szórakoztató ...

 

 

A képek csak random válogatás.

 

 

 

 A topikban a huszonév alatt egyszer már volt említés orosz megalitokról, dolmenekről... 

 

 

 

https://ujvilagtudat.blogspot.com/2017/05/rejtelyes-megalitok-talalhatok.html

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.23 0 2 15577
NevemTeve Creative Commons License 2021.05.23 0 1 15576
Előzmény: NevemTeve (15108)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.23 0 2 15575

Jelent meg a Galaktika 112-es számban (1990) szintén egy fejezet Peter Kolosimónak egy negyedik könyvéből is. Ezt utoljára hagytam, mert nem kapcsolódik az őstörténelemhez.

Kolosimo másik nagy "vadászterülete" a parapszichológia volt. Ennek szentelte a Cittadini delle tenebre c. könyvét ("A sötétség polgárai") 1971-ben. A Galaktika egyébként nem adta meg, melyik könyvéből van a fejezet, ezt úgy kellett megkeresnem.

Ebben a 7. fejezet:

A tér látnokai (Spaziovisione)

a. A bámulatos Croiset (Il prodogioso Croiset)

b. Amikor a tárgyak beszélnek (Quando gli oggetti parlano)

 

(A magyar fordító egyébként nem adott alfejezeteket a fordításnál, azokat én raktam be utólag.)

Hozzáteszem, hogy én korábban nem is hallottam erről a Gerard Croiset-ről, akiről Kolosimo egész fejezete szól. Már csak ezért sem, mert különösebben annyira nem érdekeltek az ilyen állitólagos parafenomén (és nem kevésbé őrült) figurák. Itt egy kép róla:

 

 

Ahogy nézem magyarul is olvasható ez-az róla: https://rejtelyekszigete.com/gerard-croiset-a-leghatekonyabb-pszichikai-detektiv/

 

 

 

A tér látnokai

 

    1968. április 5. 17. 15. A zsúfolt nap végén, amelynek során több mint nyolcvan pácienst látogatott meg, Gerard Croiset egy német újságíróval egy étteremben ül. Jó étvággyal fogyasztja a tál spárgát, miközben szokásához híven komoly témák és tréfás megjegyzések között csapong.

      Aztán egyszer csak nyugtalanul törölgetni kezdi a szalvéta mellett fekvő szemüvegét. Váratlanul feláll, odamegy a telefonhoz, tárcsáz, néhány pillanatig beszél, majd visszatér az asztalhoz.

     – Előre láttam – mondja –, Martin Luther Kinget megölték. – Aztán anélkül, hogy bármit is tudna, bármit, ami a nyilvánosság előtt ismert lenne, személyleírást ad a gyilkosról. Pusztán véletlen lenne?

     Térjünk vissza 1962 végére, hallgassuk meg ismét a világ jelenleg legtitokzatosabb emberének próféciáját: „Sok katonát látok, amint átkelnek határainkon. Nagy gyűjtőtábort látok Rotterdam mellett, sok mentőautót… és sok halottat. A csapás jövőév februárjában sújtja hazánkat.”

     A jelenlévőket e mondatok hallatán néma aggodalom töltötte el. Kétségkívül egy új világméretű konfliktusra gondoltak valahányan. Eltelt néhány hónap. S 1963. február 1-jén a rádióban bejelentették a Hollandiát fenyegető csapást: az árvizet, amely 1835 ember életét követelte, amelynek során több mint 75 ezren elvesztették lakóhelyüket és minden ingóságukat, s amelynek következtében tönkrement 50 ezer épület és 150 ezer hektár termőföld.

    A katonák nem azért érkeztek Hollandiába, hogy harcoljanak: a szomszédos országok katonái voltak, akik a katasztrófa áldozatainak siettek segítségére.

    De ki ez a Croiset? Hatvanas éveiben járó szimpatikus úriember, a hollandiai Utrecht városában lakik feleségével és öt gyermekével, akiket – saját bevallása szerint is – elkényeztet, emlékezve tulajdon boldogtalan kamaszkorára.

    A holland látnoknak gyermekkorától kezdve gondokkal kellett megküzdenie: elhagyták, rosszul bántak vele, verték; s amikor kisfiú korában naivan elmesélte néhány látomását – ahogy ő maga mondja „egészen bolondnak” nyilvánították.

     Adottságát, amely főként elfelejtett gyermekkori élmények előhívására irányul, sok parapszichológus úgy értelmezi, mint titokzatos lelki kompenzációt szomorú ifjúságáért. E kompenzáció a „víz felé irányul”, mivel egy társa a folyóba lökte a nyolcéves látnokot, aki csak alig tudott kimenekülni. A psziché kifürkészhetetlen útjain nem lehet mélyebbre hatolni, még akkor sem, ha egy neves tudós, az Utrechti Egyetem Parapszichológiái Intézetének W. H. C. Tenhaeff nevű professzora számos eset feldolgozásával kimutatta, hogy e titokzatos erő felszabadítható a gyermekkorban átélt, valamilyen igen erős érzelem emlékével.

Látnokunk már hatévesen meglehetősen szokatlan esemény részese volt. Egyik iskolatársnője leesett a lépcsőn; Croiset a combjára helyezte a kezét, és így szólt:

    – Ez a csont eltörött. – Valóban így volt, de a tanár ahelyett, hogy hálás lett volna, jól elverte a kisfiút, mivel „iskolatársnője tiltott testrészét érintette”! '

      Amikor megélhetés után kellett néznie, Croiset a kereskedelem mellett döntött; pár év múlva önálló lett, fűszerüzletet vett. Ez a foglalkozás azonban nem volt igazán kedvére, főleg pedig egyáltalán nem érdekelte a haszon, annyira, hogy (képzelhetjük, mennyire örült ennek a felesége) a szegényebb vevőknek ajándékozta a legtöbb árut. Huszonöt évesen, jórészt önfejűsége miatt, többnyire nyomorgott, és maga mögött tudott egy csődöt is. S ekkor egy volt vevője, aki meghívta magához vendégségbe, a beszélgetés hevében így kiáltott fel:

     – Hisz te látnok vagy!

     A hír elterjedt, Croiset pedig kezdett pénzhez jutni, bár semmit sem kért azoktól, akik felkeresték.

És rövid időn belül híres lett.

 

 

     A bámulatos Croiset

 

     Croiset híres lett, igaz, csak néhány évvel később. Akkor azonban annyira, hogy az egész világ elámult. S néhány történet is elég ahhoz, hogy lássuk, nem alaptalan ez az ámulat.

Kísérjük például végig egy német asszony szomorú délutánját. 16 óra múlt valamivel, amikor Esther Hofmann édesanyja nem hallotta kislánya vidám csacsogását az udvarról. Talpra ugrott: „valami baj történt” – futott át az agyán. Kiment az udvarra, s amikor megpillantotta a nyitott kertkaput, gyanúja beigazolódott: a kislány eltűnt!

      A egész falu, Dallau felbolydult: a lakók őrjöngve kutattak, a hadsereg néhány búvára a közeli folyócska vizét vizsgálta, de eredménytelenül. Végül Erwin Zobelnek, Hofmann főnökének eszébe jutott Gerard Croiset, az utrechti látnok; egy telefon, s íme a válasz: „A kis Esther belefulladt az Elzébe, nagyjából egy kilométerre az otthonától, a jobb part mentén, egy erdőcske közelében. A tetemet egy híd mellett kell keresni, mintegy 80 méterre egy úttorlasztól.”

      A holttestet meg is találták, pontosan ott, ahol az utrechti látnok több 100 kilométer távolságból „látta”, anélkül hogy életében valaha is járt volna Dallauban.

Gundelsheim-Göttingenben is, a Neckar mellett, körülbelül 10 kilométerre Daliautói légvonalban, hallott valaki Croisetről. Meg is kereste, amikor a hétéves Michael Rupp eltűnt, miután 17.45-kor elment otthonról, hogy mint mindennap, apja elé menjen.

      A telefonban ismét megszólalt a látnok, hangjában a remény lehetősége nélkül: „A kisfiú egy kopár terület közelében vízbe fúlt… egy kis műhely vagy valami gyár van arra. A tetem egy összedőlt hídtól mintegy 600 méterre található. Ajánlatos lenne tizenkét napon belül felkutatni, mert előfordulhat, hogy az áramlás elsodorja.”

     Minden pontosan úgy történt, ahogy Croiset megmondta.

Az esetek nagy részében a holland látnok sajnos csak holttestekre bukkan rá, de ennek az is oka, hogy általában túl későn keresik fel.

     1967 decemberében viszont Croisetnek abban az örömben lehetett része, hogy egy két hónappal azelőtt eltűnt, tizenhét éves fiú apjával azt közölje: „Gyermeke él… Ideges, zárkózott. Autóstoppal Arnheimbe, a német határra utazott, onnan Párizsba, majd a Földközi-tengerhez. Jelenleg szakács, s az épületből, ahol lakik, csodálatos kilátás nyílik a tengerre.”

Február 16-án az apa képeslapot kapott: „Spanyolországban vagyok, szakácsként dolgozom…”

     A világ illusztris tudósai, egyetemi professzorai vizsgálták Croiset jóslatait, s megállapították, hogy azok az esetek nagy részében helytállóak. Még az igazságszolgáltatás is kénytelen volt elismerni meglepő képességeit, amikor Amszterdamban felmentettek egy férfit, akit emberöléssel vádoltak; miután Croiset felfedezte a valódi gyilkos kilétét, azt letartóztatták, majd kétségbevonhatatlan bizonyítékok alapján vallomásra bírták.

     „Az esetek túlnyomó részéről” beszéltünk, hiszen még a világ legmegbízhatóbb látnoka is tévedhet olykor. Ne feledjük azonban, hogy Croiset nem isten, s nem is állít magáról ilyesmit: „csupán egy ember vagyok, aki meg van áldva a titokzatos hatodik érzékkel”. S ez az érzék, akár a többi öt, tévedhet. Vajon melyikünket nem vezetett még félre egy hang, egy arc, amelyről azt hittük, ismerősé, egy íz, egy szag vagy egy érintés, amelyről aztán kiderült, hogy egészen más, mint amilyennek hittük?

Csupán az NSZK-ban 400 esetet oldott meg Croiset lenyűgöző pontossággal. Hogyan is kételkedhetnénk rejtélyes képességeiben?

     Még meglepőbb, hogy az esetek többsége vízbe fúlt gyerekekkel kapcsolatos.

    – Furcsa, nagyon furcsa – vallja maga a látnok, beletúrva a hajába. – És képzeljék el, én magam még soha nem láttam halott gyermeket!

     Ahogy említettük, a szakértők erre vonatkozó magyarázata pszichoanalitikailag elfogadható. Croiset viszont sem el nem fogadja, sem meg nem cáfolja.

      – Isten adományát hordom magamban, amit magam sem értek – mondja. – Semmilyen személyes előnyöm nem származik belőle: ha így lenne, éppígy elveszíteném, ahogy kaptam. Nincs hatalmam ezen adomány fölött, de úgy érzem, óvatosan kell bánnom vele.

Amikor az NSZK-ból megkeresték, hogy vajon mik lesznek egy lóverseny eredményei, így válaszolt:

     – Rendben van, megmondom, de csak azzal a feltétellel, hogy jóslásaimat nem használják üzleti célokra. – És valóban, az általa megjelölt ló haladt át elsőnek a célon.

    A holland látnok konzultációi többnyire telefonon zajlanak. De nem hajlandó válaszolni az Angliából, Amerikából az éjszaka közepén feltett hasonló kérdésekre: „Ki lopta el az értékes hálóingemet?” „Mi történt a macskámmal, már két órája elment hazulról?”

     – Az ilyesmi – jelenti ki – nem érdekel. Segíteni akarok az embereken, ennyi az egész.

Csak azok az esetek késztetik cselekvésre, amelyek közelről, mélyen érintik, bár lehet, hogy a másfélék hatalmas vagyonokat hoznának neki.

    – Az a véleményem – állapítja meg Anton Neuhausler –, hogy Croiset-t valami olyan erkölcsi és vallásos meggyőződés hatja át, amely nem engedi, hogy adottságát anyagi nyereség érdekében hasznosítsa.

Maga a látnok mosolyogva így vall erről:

     – Egyesek azt hiszik, hogy milliókat vághatnék zsebre, ha megérzéseimmel a sportfogadást, a pénzügyeket vagy általában az üzleti életet venném célba. Biztosan tudom, hogy amint valóban így tennék, az adottságom eltűnne.

     A pszichoanalízis megerősíti e szavakat: ha valamely tett erkölcstelenségéről meg van győződve, a látnok tudatalattija nem működne, nem állná ki a próbát.

Miként vélekednek a tudósok Croiset különös képességeiről? Az első eseteket (hollandiai árvíz és Martin Luther King halála) úgy próbálják megmagyarázni, hogy azt a látnoki képességet hangsúlyozzák, amely bizonyos fokig megvan minden átlagemberben, nagyobb mértékben pedig a különleges adottságokkal rendelkezőkben. Így például akárkinek eszébe juthatott volna, hogy Hollandiát földrajzi helyzeténél fogva előbb-utóbb árvíz fogja pusztítani, s hogy King, tevékenységéből következően, ki fogja vívni ellenfelei gyűlöletét.

     A többi eset kapcsán kénytelenek vagyunk elfogadni a telepátia, a gondolatátvitel hipotézisét. Ennek értelmében az áldozatok a veszély pillanataiban valamely „sugallatot” bocsátottak szeretteik felé szorongatott helyzetükről. A szülők fogták is ezeket az üzeneteket, anélkül azonban, hogy tudatában lettek volna mindennek, Croiset pedig, nagy távolságból, akaratlanul is olvasott agyuk legrejtettebb zugaiban.

„Viareggio – a nyomozók így összegzik a hosszadalmas vizsgálódások lényegét: Ermanno elrablója nem akart gyilkolni. A gyilkosság szinte teljesen bizonyosan nem volt szándékos.”

     Az „II Giorno” című milánói napilap így indítja minden részletre kiterjedő beszámolóját a tragédiáról, amely az egész félszigetet megdöbbentette, s a nyomozók szavaival fejezi be: „A rejtélyes gyilkos nem gonosztevő, inkább meglehetősen együgyű ember. Talán egy szokatlan időbeosztásban dolgozó hivatalnok, aki délután kettőkor végez, s így minden délutánja szabad. Bizonyára beteg, gyengeelméjű, de nem homoszexuális…”

     Köztudott, hogy az esetet máig sem oldották meg, de az eddig elmondottak alapján kijelenthetjük, hogy Gerard Croiset, a holland látnok nem tévedett. Ellentétben sok „varázslóval”, ő helyesen vélekedett a fiú sorsáról:

    – Ermanno meghalt – mondta, s még hozzáfűzte: –…szerencsétlen baleset következtében.

S bár lehet, hogy véleménye olykor téves, de hibái ahhoz a bizonytalansági tényezőhöz tartoznak, amely alól még az ún. „hatodik érzék” sem mentes.

     Többször is tévedett, de tévedései elhanyagolhatóak, ha jóslatai kimenetelét vesszük figyelembe. Ezt bizonyítja az 1949 nyarán történt eset is, amikor az esseni bíróság beidézte Croiset-t, hogy részt vegyen egy szexuális bűntény felderítésében.

     Amikor a látnok megjelent a tárgyaláson, nem ismertettek vele egyetlen adatot sem, amely befolyásolhatta volna megérzéseit, következtetéseit, csupán elébe raktak néhány csomagot, amelyek a bűnténnyel kapcsolatos tárgyakat tartalmazták.

Hogy ne bonyolódjunk egyéni eszmefuttatásokba, arra hivatkozunk, amit Jack Harrison Pollack, az utrechti látó szavahihető életrajzírója említ. „Gerard – Croiset – írja Pollack – felemel egy becsomagolt tárgyat, s anélkül hogy kibontaná, elkezdi részletezni a tartalmát.

     – Ebben a csomagban egy dohányszelence van. (Helyes.) Egy házat látok. Meglehetősen alacsony. Balra egy ablak, középen kapu, a kapun túl még két ablak. A házban két idős ember lakik. (Helyes. Az ügyben valóban szerepelt egy, a leírthoz hasonló épület.) Most két férfit látok. Az egyik valamivel idősebb ötvenévesnél. A másik fiatalabb. (Az ügyben két, feleannyi idős fivér szerepelt.) Az egyik egy doboz dohányt hord a zsebében. (Helyes.)

     Ekkor Croiset a bíróság engedélyét kéri, hogy kinyithassa a csomagot, és meggyőződjön elképzelései helyességéről. Igaza volt. A csomag egy dohányszelencét tartalmazott.

     – Kinyithatom a második csomagot? – kérdezte. Az engedélyt megkapta. A második csomagból Croiset egy zsákot vett elő, és így szólt: – Egy tehenet látok, amelynek valami köze van ehhez a zsákhoz. (Helyes. A zsákkal valóban egy tehenet szoktak letakarni.) Vízben találták a zsákot? (Téves. Mint említettük, Croiset a víz látomásához kötődik, valószínűleg egy megrázó gyermekkori élmény következtében.) A zsák egy gödörben volt. Egy gödröt látok, egy legelőt. Ismét a házat látom. Egy zsákba tették a kislányt? (Helyes. A kislányt a zsákba tették. A gödörben lévő zsák képe valószínűleg két látomás egymásba csúszásából ered.)

Gerard Croiset folytatja kinyilatkoztatásait:

    – Igen, egy kislány volt ebben a zsákban. Iszonyú! Meg akarták ölni. Az egyik férfi azt mondta: El akarom ásni. A másik azt mondta: Vízbe akarom fojtani. (Helyes. A gyanúsított testvérek egyike élve akarta eltemetni a kislányt, miután bekötözték a zsákba. A másik nem értett egyet ezzel az ötlettel, inkább vízbe szerette volna fojtani. Aztán mindkét ötletet elvetették.)

Croiset hallgatott, mielőtt folytatta:

    – Emberölési kísérlettel állunk szemben. Az egyik férfinak valami apró testi hibája van. Tudják… talán van egy törött foga. Az alsó állkapcsában, baloldalt. (Helyes. Az egyik testvérnek volt egy törött foga az alsó állkapcsában, éppen a bal oldalon.)”

     Majd további kijelentések után, amelyek teljesen megfeleltek a valóságnak, Pollack szerint Croiset így folytatta: A kislányt a szénában erőszakolták meg… borzasztó szagokat érzek. És valami vízzel kapcsolatosat. Előbb a víz felé megyek. Nem egészen biztos. A földbe ástak egy gödröt? Lapáttal ásták ki. A lapát széle le volt kerekítve.

     (A kislányt a pajtában erőszakolták meg. Croiset elképzelése a testvérek tervére vonatkozik, hogy vízbe fojtsák vagy elássák-e az áldozatot.)

     – A pajtában balra van egy nagyon régi bicikli. (Helyes.) A kislányt megerőszakolták, majd megfojtották. (A kislányt megerőszakolták, de nem ölték meg.)

    – Látok egy tizenkét éves kisfiút. A kislány testvére. (Helyes.) A dohányszelencés és a szipkás férfi nagyon jól ismeri egymást. A dohányszelencés férfi képtelen szexuálisan fegyelmezni magát… Kevésbé tartom képesnek bűntény elkövetésére, mint a másikat. A szipkás férfi inkább bűnöző típus. Lehetetlen meggátolni. Valami révületben követi el a bűntetteket. Ő rabolta el a kislányt és követett el rajta nemi erőszakot. Aztán megpróbálta eltenni láb alól. A másik férfi ellenezte. Veszekedtek. (Helyes. Croiset valósághűen mutatta be a testvérek eltérő jellemét és viselkedését.)

Délután, további hasonlóan megdöbbentő kinyilatkoztatások után Croiset kijelentette:

     – Erősen érzem, hogy ez a férfi néhány héten belül meghal. Felakasztja magát.

Így is történt.”

 

 

     Amikor a tárgyak beszélnek

 

     Feltételezhető, hogy az ügy megoldása során Croiset-t telepátia vezette; felfogta – hogy közérthetően fogalmazzunk – a két elkövető gondolatait, amelyek nyilvánvalóan a bűntényre irányultak. Ezen a ponton viszont közbelép egy másik paranormális jelenség is, amit egyedülállónak tekintenek: a pszichometria.

Miről is van szó? „Arról a képességről, amelynek révén bizonyos tárgyakkal kapcsolatban álló személyek érzései, érzékelései, a velük történt események felidézhetők (rekonstruálhatók)” – írja Parenti és Pagani professzor. S hozzáfűzik: „Max Hayek érdekes esetről számol be ezzel kapcsolatban, amelynek főszereplője egy Schermann nevű grafológus volt, akinek átadtak egy pár centiméteres szövetdarabot, eredetét azonban nem fedték fel. Schermann rövid időre átvonult egy másik helyiségbe, majd egészen felindultan tért vissza; állítása szerint attól rendült meg ennyire, hogy újra átélte azt az ég és föld között lezajlott rettenetes tragédiát, amely oly sok emberáldozatot követelt. Mint; kiderült, a szövetdarab a Citta di Ferrand nevű kormányozható léghajó burkolatából származott, amely 1916-ban lezuhant Polában.”

     Közismert a híres párizsi látnok, Alexis Didier esete is. Egy ismerősétől, Ferrand doktortól egy római kori fémpénzt kapott, amit az a Cóte d’Azúron, Antibes-ben talált.

     – Kutasson a birtokán – tanácsolta a doktornak Didier. – Egy urnára fog bukkanni, amely tele van ilyen érmével.

     Jóslata beigazolódott. Időzérus – mondhatnánk tehát erről a meglepő adottságról, amely képessé tesz egyeseket arra, hogy bizonyos, számukra teljesen ismeretlen tárgyakkal érintkezésbe kerülve, beszámoljanak régmúlt korok eseményeiről.

    Mexico Cityben egy német orvos, Gustav Pagenstecher megoperálta a kormányzó lányát, Maria Reyezt. A műtét sikerült, de utóhatásaként álmatlanság gyötörte a pácienst, amin hipnózissal próbáltak segíteni. Az orvos megfigyelése szerint az asszony, amikor transzban volt, képes volt beszámolni olyan eseményekről, amelyek a környezetében felbukkanó tárgyakkal voltak kapcsolatban.

     Egyszer például egy palackban talált, olvashatatlan üzenetet adtak neki, mire Maria Reyez beszámolt a Luzitania nevű gőzös elsüllyedéséről.

     Továbbá nagy visszhangot keltett az az eset is, amely a Carlos Dominguez tábornok által őrizgetett sapkafoszlánnyal függ össze. Carlos Dominguez azon az éjjelen viselte ezt a sapkát, amikor Carranza elnök Tlaxcalantangóban, 1920-ban meghalt.

     „– Késő van, erősen esik – mondta az asszony. – Három óra lehet… érzem, hogy közeledik a hajnal, de nem látok tovább pár lépésnél. Kiáltozást, káromkodást hallok, puska- és pisztolylövéseket, spanyol nyelvű parancsokat… de nem hallok sem géppuskát, sem ágyúlövéseket. Bizonyára gyalogosok támadnak.' Látom magam előtt, amint egy magas termetű férfi elesik. Összezsugorodott arcát lövések fénye világítja meg, rettentően nyöszörög…

     Dominguez tábornok, aki túlélte a csatát, helytállónak talál minden részletet, pedig a látnok soha nem is hallott a csatáról.

     A pszichometria megteremtője, J. R. Buchanan New York-i fiziológus és antropológus azt állítja, hogy egy esemény minden mozzanata – akár egy lemezbe – belevésődik a történet résztvevőjébe.

Buchanan egyik tanítványa, Denton geológus professzor egyenesen azt állítja, hogy a régi Egyiptomból származó legkisebb tárgyi emlék, akár csak borsószem nagyságú is, képessé tenne egy különleges adottságú személyt, hogy rekonstruálja a Nílus gyermekeinek történetét.

S miként vélekedik erről a modern parapszichológia? Hogy az „éléslátás és a telepátia keveredéséről” van szó.

     – Maria Reyez víziói – mondja az egyik pszichológus –, csak abban az esetben bizonyultak helytállónak, ha valaki, talán távol lévő személy, ismerte a tárgy jelentését. De egyébként az asszony kijelentései elbizonytalanodtak, vagy egészen tévesek lettek. A tárgy a látnok számára az az eszköz, amely megkönnyíti a kapcsolatfelvételt…

     – Ha rápillantok a kagylóra, amit emlékbe hoztam egy tengerparti nyaralásból – vélekedik Tenhaeff professzor, Croiset neves „ellenőre” –, emlékeket ébreszt bennem, sokkal élénkebbeket és erősebbeket azoknál, amelyeket nem valami szuvenír látványa idéz fel bennem.

Ezek szerint a tárgy a paranormális tehetséggel megáldott személyre úgy hat, mint a turistára az említett kagyló, csak éppen tágabb hatósugárral.

     „Noha a pszichometriát csupán elvétve alkalmazzák a pszichológiai kutatásokban – írja Parenti és Pagani az idézett műben –, egyáltalán nem ritka az orvoslás történetében… Amikor a pszichometrikus elemzést diagnosztikai céllal végzik, felhasználják a páciens ruháit, személyes tárgyait, szerves származékait is

Egyszer részesei lehettünk egy valóban nem mindennapi demonstrációnak. Egy nem hivatásos médiumról van szó, aki olykor-olykor használja képességeit. Amikor ellátogattunk hozzá, vérmintát vittünk magunkkal egy pácienstől, aki régóta cukorbeteg…

     Odaadtuk neki a kémcsövet; sokáig tartotta a kezében; hosszú, keskeny ujjait ideges kis mozdulatokkal futtatta rajta végig; Majd lehunyta a szemét, mintha szunyókálna, ám lélegzete felgyorsult. Mindent egybevetve, állapota kezdődő transzra emlékeztetett. Pár percnyi csönd után szilárdan kijelentette:

    – Különös… különös ízt érzek. Kellemetlen, nem ízlik… édes, túl édes…

     Be kell vallanunk, hogy nagyon meglepődtünk, még akkor is, ha a véletlen egybeesés lehetőségét nem lehet, legalábbis elvben, teljesen kizárni.”

 

 

Mészáros Katalin fordítása

 

Előzmény: Schenouda (15570)
Schenouda Creative Commons License 2021.05.23 0 3 15574

Ezért is figyelmeztettem az olvasót, hogy Charroux belecsúszott pár ilyenbe. De nem kell nagyon komolyan venni minden szavát, ahogy Kolosimóét sem. Kolosimót olvasni is élvezetes (jellemzően éppen ezért kapta a rangos irodalmi díjat, s nem a forrásai hitelességéért).

Nem kell tétetelesen itt bizonygatni ezeknek a lehulló holdaknak a képtelenségét, de Hörbiger magyar nagykövete, Várkonyi Nándor élete végéig hitt ebben. Egyébként Charroux képes volt már a következő fejezetben nem  lehulló holdaknak tulajdonította Atlantisz pusztulását, hanem egy prehisztorikus atomháborúnak, a másik könyvében meg elhelyezte Afrikában Atlantiszt, és így tovább...

 

Nehogy elkezdjen még valaki, szemfüles módjára a lehulló holdak képtelenségét jelezni (mintha ezt én írtam volna, vagy így gondolnám), főleg azért mert írtam is ezekről a leeső holdakról, hold nélküli időkről már Várkonyi Sziriatja kapcsán (ezt kanoholdas elméletet hülyeségnek tartom, szerintem az ember nem lehetett volna egy ilyennek a "szemtanúja", hiszen a kataszrófa oly nagy lett volna, hogy az el kellett volna törölje a teljes emberiséget):

 http://www.titkostortenelem.org/tortenelem/56-sziriat-oszlopai-egy-21-szazadi-elemzes-ii-resz

 

Viszont ilyen módon, mint Várkonyit, nem kivánom magyarázni vagy elemezgetni Charrouxot vagy Kolosimót is, feltételezem, hogy akik idejárnak olvasni, van annyi felfogóképességük, hogy meg tudják ítélni, mit tart értelmes feltételezésnek és mit nem ezekből. Hisz ezek a könyvek a 60-as években íródtak, s több feltételezésüket, maga az idő döntötte meg,(de van amit igazolt) pld. még beszélnek bennük a Marson vagy a Vénuszon élő értelmes lényekről is... akik esetleg a nap melege elől föld alatti barlangokba húzódnak. Charroux könyve 58 éve jelent meg (amiből idéztem). Akkoriban még orosz tudósok közül is többen marslakókról vagy vénuszlakókról beszéltek (de pld. Adamski is). Teljesen felesleges ezt a mai tudományos háttérrel "cáfolni".

 

Robert Charroux munkáiról: http://www.titkostortenelem.org/tortenelem/28-robert-charroux

Itt szándékosan idéztem be egy bírálója szavait: "...a jól alátámasztott adatok sokaságával dolgozik, s nem is csak azért, mert önti a hipotetikus elméleteket, éppen csak megpihenve egy-egy koncepciónál... Charroux nem sokat gondol az egyöntetűséggel vagy a következetességgel. Néha a repülő csészealjakra hivatkozik, néha pedig Atlantiszra vagy különös föld alatti birodalmakra. Figyelme mindenre kiterjed..."

 

Éppen ezért szerettem Charrouxot, mert elképráztatott a koncepcióinak sokaságával, s egy olyan korról, mely rendkívül érdekelt. Olyan dokumentumokat mutatott, melyeket máshol nem olvastam. A könyvei egyben a gondolat szabadságáról, egy "civil" őszinte kérdéseiről szóltak, akit kizárt egy belterjes társaság a megismerés elől. Charroux viszont számos példáját adja a könyveiben, hogy a régészek a fű alatt elsüllyeszetenk, múzeumokban eldugnak, vagy akár megsemmisítenek bizonyos zavaró, tárgyi leleteket. Mindenképpen joga van kérdezni, és arra is, hogy rendkivüli magyarázatokat találjon ha kell, bizonyos esetekben, még ha az a hivatalos tudománynak kellemetlen is.

 

 

Előzmény: Carina_S (15573)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!