Keresés

Részletes keresés

Alcedo atthis Creative Commons License 2005.05.13 0 0 35

Azt elfelejtettem írni, hogy szerintem zöldike a titokzatos idegen, de egyik képen sem olyan egyszínű, mint a valóságban, pedig van 4-5 könyvem... Az előbb olvastam az egyikben, hogy a hangja: gyors "tit-it-it-it", hangos nazális "tzú-ííí", kemény "zsup-zsup". Szaggatott csicsergő " csup-csup-csup" "csip-ipipip" "csírrrr" "tit-it-it-it-it" és "dzvííí" :-) Nem semmi leírás egy madárhangról (amúgy az utolsóra rá is ismerek)

 

Kellemes hétvégét mindenkinek! Vsz. már nem jelentkezem, mert kivonulok a vadonba... legalábbis REMÉLEM!

Alcedo atthis Creative Commons License 2005.05.12 0 0 34

A baglyok a kedvenceid? Sajnos, őket ismerem talán a legkevésbé a Mo.i madarak közül. Nyilvánvalóan azért, mert este lehetne őket megfigyelni, az meg kissé nehézkes, ill. nem annyira, csak megfelelő eszköz kell hozzá - az meg nekem nincs! Na mondjuk őket tényleg a hangjuk alapján lehet beazonosítani...

 

Egyébként az eszembe jutottál napközben, mert egy erdei pinty nagyon cifrázta itt a kertben. Igaz az egyik fele a szokványos ritmus volt, de a másik nem, és ez kissé meglepett, ezért gondoltam arra, hogy milyen jó lenne, ha fel lehetne venni... :-)

Meg az is jó, hogy most az árvíz miatt az erdőben sokkal aktívabbak és bátrabbak a madarak, mivel max. én zavarom őket (bár próbálom minél kevésbé, ahogyan az "elő van írva")

 

És még valami: szerinted mi az a madár, ami zöldes, barnás alapszínű, vastag, de rövid csőre van, a középkézfedői kifejezetten rikító sárgák, méretük a verébhez közeli, vagy attól kisebb, és rengeteg van belőle... Egyszerűen megbolondítanak, már évek óta figyelem őket, és nem tudom biztosan. Talán van valami tipped, vagy lehet, hogy hibrid - nem tudom, mennyire gyakori az ilyesmi, tudsz valamit erről?

 

Ui.: a készletbe eltárolva az új madárhangok! Köszi! :-)   

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.12 0 0 33

Legyenek képek is:

 

1. macskabagoly

2. uráli bagoly (fiókák)

3. szakállas bagoly

4. réti fülesbagoly

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (32)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.12 0 0 32

Gavia arctica  (sarki búvár)

Cygnus cygnus  (énekes hattyú)

 

Pandion haliaetus  (halászsas)

 

Bonasa bonasia  (császármadár)

Crex crex  (haris)

 

Porzana porzana  (pettyes vízicsibe)

Limosa limosa  (nagy goda)

Numenius arquata  (nagy póling)

Tringa totanus  (piroslábú cankó)

Gallinago gallinago  (sárszalonka)

 

Strix aluco  (macskabagoly)

Strix uralensis  (uráli bagoly)

Strix nebulosa  (szakállas bagoly)

Asio flammeus  (réti fülesbagoly)

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.12 0 0 31
Ilyen irányokba bármikor el lehet térni, még szívesen is veszem.
Előzmény: Alcedo atthis (30)
Alcedo atthis Creative Commons License 2005.05.11 0 0 30

Pályakezdőként még nem tudom, hogy mennyire lesz időm foglalkozni mindkettővel. Igaz, az álmaimban a mindennapok szerves részeként képzelem el az állatokat, és ha minden jól megy, a Börzsöny közelében még a lehetőségem is megmarad. Azt hiszem, akár 24 órában is képes lennék velük foglalkozni... Hüllőkkel, madarakkal, rágcsálókkal, kutyákkal... na persze, jól elkülönítve! Persze, a szakmám miért is ne lenne "földhözragasztó", irodai... bár, ha jobban belegondolok, sok az "állat" ott is... de ne sértegessük az állatokat! :-)

  Különben sosem értették a csoporttársak sem, hogy kerülök ilyen messzire az állatvilágtól, de ha már így alakult...

 

Nálam a Tisza közelsége hozta az állatimádatot, meg a gyerekkor. A kígyókat az ex. A madarakkal való végső eljegyzésem akkor történt, amikor egy jégmadár leült a horgászbotomra tollászkodni, úgy, mintha ott se lennék. Már korábban is ő volt a kedvenc, de azóta végképp... A ragadozó madarak meg mindig lenyűgöztek a csodálatos képességeikkel... stb. stb. stb. vagyis mindegyiket szeretem valamiért, de a kormos légykapó sem volt semmi - állítólag alig van belőle Mo-n.

 

  Na mára ennyit! Igyekszem én is életben tartani a fórumot, csak máshol nem igazán veszik jó néven, ha más téma is becsúszik a topicba, és nem tudtam, hogy itt  mennyire lehet eltérni a tárgytól...

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.11 0 0 29

Ritka, de talán nem a két dolog idegensége miatt, hanem mert igazából egész embert kíván a zene is meg a természettudomány is. Nekem utóbbi csak hobbim - bár nem szeretem ezt a szót -, előbbi meg a hivatásom. Viszont utóbbival (ami a "hobbim") sokkal régebb óta foglalkozom.

 

Budapesti vagyok. Legnagyobb élményeim a régebben, hét-nyolc éve még rendszeresen végzett tavaszi-nyári börzsönyi és őszi-téli hűvösvölgyi madármegfigyeléseim (és hangfelvételek) közben értek. Nem titkolom, hogy tartani is szeretem a madarakat, ebből is származott már sok emlékezetes pillanat.

 

Hogy honnan az érdeklődés, azt nem tudom. Kisgyerek korom óta (4-5 éves koromtól) érdekeltek a hüllők, rovarok, halak... aztán 16-17 éves koromban egyszer csak nagyon előtérbe kerültek a madarak, rádöbbentem, hogy addig igen keveset foglalkoztam velük. Talán a Fekete István-könyvek is közrejátszottak ebben, amiket a mai napig előszeretettel olvasok.

Előzmény: Alcedo atthis (28)
Alcedo atthis Creative Commons License 2005.05.11 0 0 28

Üdv!

Én is figyelek folyamatosan, csak most kicsit gyorsabb lett az élet errefelé, és így lemaradtam a fórumról, na meg technikai dolgokban nem is tudok sokat hozzátenni. És kicsit emésztgetem a basszer-madárhang kombinációt, bár mi tagadás, mindkettő hangját imádom, hiszen a zene az nálam elsősorban a rockot jelenti  :-) De nem is a hangot kell emésztenem, inkább az a furcsa, hogy valakinek ez a kettő ugyancsak megfér... Aszem azért elég ritka, vagy mégsem?

 

Thick: merre jársz madarászni? melyik féltekén vagy kicsiny országunknak? Mi a legnagyobb élményed/élményetek - mármint a madarakkal? És honnan a kötődés hozzájuk?

kokósmalac Creative Commons License 2005.05.11 0 0 27
Ok :)
Előzmény: Törölt nick (26)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.11 0 0 26
Örülök, hogy tetszik a topik. Megpróbáliok majd betenni még madárhangokat.
Előzmény: kokósmalac (25)
kokósmalac Creative Commons License 2005.05.11 0 0 25

Igazán nincs mit! :)

Megnéztem/meghallgattam a belinkelt címeken a madárhanhokat, és lenyűgöztek. Vissza-visszajártam oda, és úgy gondoltam, adtál valamit vele. Csak aztán elkezdett eltűnedezni a  topik, és gondoltam egy kicsit felhozom. Azért csak ilyen kurtán, mert teljesen laikus révén nem sokat tudtam hozzá szólni. De kár lenne ezérta  topikért.

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.11 0 0 24

Ó, köszönöm, hogy ha minimális mértékben is, de ápolod a topikomat. :-)

 

Ma beszélgettem egy hölggyel, aki Ország Mihály (ahogy ő mondta: Misi bácsi) közeli ismerőse. Fogunk majd együtt madarászni...

Előzmény: kokósmalac (23)
kokósmalac Creative Commons License 2005.05.11 0 0 23
fel
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.07 0 0 22

Nekem megvan egy BBC által kiadott (tehát angol) anyag, négykazettányi madárhang, Európa majd' összes faját felöleli. No, ebben aztán nincs amatőrködés, szünetek kivágása, másolás és hasonlók. Még a fade-ek (be- és kiúsztatások) is szép fokozatosak és hosszúak. Sajnos csak kazettán van meg.

 

Aztán: szereztem a Digiffects hangeffekt-CD-kből huszat. Ezeket használták egy csomó filmben, a referenciaanyagaik között olyanok vannak, mint a Jurassic Park, a Star Wars-trilógia, a Jumanji stb. Az egyik CD-n van pár madárhang. Meghallgattam profi stúdióban, kifejezetten lehallgató-hangfalakon; brutálisak. Olyan tiszta és zajmentes felvételek (persze a természetes háttérzajok megvannak), hogy csak na, semmi túlvezérlődés vagy alacsony jelszint, pedig húsz éves felvételekről van szó. És ez mind a profi felvevőapparátnak (no meg az utómunkának) köszönhető. Sajnos ezen meg nincs sok európai faj, csak a nagy fülemüle, a széncinege, a mezei pacsirta, a citromsármány, az erdei pinty, a balkáni gerle, a kerti poszáta, a heringsirály, a parti fecske, a dolmányos varjú, a házi veréb, a macskabagoly, a feketerigó, a tőkés réce, a kanadai lúd és a réti fülesbagoly képviselteti magát (ráadásul ebben az összevissza sorrendben) átlagosan egy-egy percnyi hosszúságban, no meg pár amerikai faj.

 

Én is szeretem az erdőben hallgatni a madarakat, de kamaszkoromban - mikor megkaptam a már említett BBC-s kazettákat - igen nagy élmény volt felismerni minden madár hangját, amivel csak találkoztam, és ez ezeknek a kazettáknak köszönhető. Ha minden hang gazdáját meg is pillantottam volna, és aztán madárhatározóból vagy anélkül a külseje alapján ismertem volna fel, az jóval lassabb lett volna. Célzatosabbbnak láttam a hangokhoz társítani a képeket, és nem fordítva.

 

Írtad: "A technikai részéről én is csak azt tudom, hogy valami olyan eszközt használnak, ami csak azt a hangot veszi fel, amire irányítják, de hogy mi a neve, arról fogalmam sincs."

 

Parabolamikrofon. Ma már egy ilyet használnak, meg egy térmikrofont, ami a környezettel együtt veszi a madár hangját. Aztán a két hangot a megfelelő arányban összekeverik. A technikai részről csak arra lettem volna kíváncsi, kik milyen márkájú mikrofonokat használnak parabola- illetve térmikrofonnak. (A Digiffects CD-k impresszumában le van írva részletesen, hogy az ottaniak miket használtak.)

Előzmény: Alcedo atthis (21)
Alcedo atthis Creative Commons License 2005.05.02 0 0 21

Nekem is csak a Schmidt Egon madárhangjai vannak meg. Egy kedves ismerős - tudván milyen madárbolond vagyok - átmásolta nekem kazettára bakelitről, bár ő még a lemezt is nekem akarta adni, csak mivel nincs lejátszóm, így sokra nem mentem volna vele :-(

 

  Az üzlet, az üzlet. Még a madárhangok terén is. Gondolom úgy számolnak, hogy ha igazi mániákus vagy, akkor úgysem sajnálod a pénzt a saját hobbidra. Ami részben igaz, de azért korlátlanul biztosan nem... Az meg, hogy átírják, a világ szégyene! Hogyan lehet egy madárhangot átalakítani?!?! Utána meg persze bizonytalankodsz, mert nem tudod az volt-e, vagy sem...

 

  Egyébként nem vagyok híve a madárhangos albumoknak. Jó ötlet, jó hallgatni, csak az a baj vele, hogy mivel vizuális típus vagyok, így nekem kép is kell a hang mellé, és csak úgy tudom megjegyezni, ha látom a madarat is a hang mellé. Otthon a szobámban üldögélve ez nem megy... bezzeg odakint az erdőben! :-)

 

  A technikai részéről én is csak azt tudom, hogy valami olyan eszközt használnak, ami csak azt a hangot veszi fel, amire irányítják, de hogy mi a neve, arról fogalmam sincs. Különben lehet, hogy egy magánnyomozó tudna segíteni... Nekik tuti vannak - ha profik - ilyesmire jó eszközeik. Több ötletem abszolút hangtechnikai analfabétaként nincs :-) 

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.02 0 0 20

Azt tapasztaltam, hogy az interneten a madárhangokkal is úgy van, mint minden mással: ingyen csak részletek hallgathatók meg és tölthetők le. Viszont találtam olyan oldalt, ahol tagnak regisztrálva (membership) pénzért letölthetsz madárhangokat. Röhej.

 

Vettem madár- és békahangos CD-ket is (magyarokat), és sajnálattal konstatáltam, hogy igen amatőr hangmérnöki munka van mögöttük (pedig nem akárkinek, hanem Ország Mihálynak nevéhez köthetők a lemezek). Túl hirtelenek a fade-ek (be- és kiúsztatások), felvételkor nem figyeltek a túlvezérlődésre, ezért sokszor torzít a hangos részeknél, a hosszabb szünetek néhol ki vannak vágva (hallhatóan), és ami a legrosszabb: egyes esetekben arra vetemedtek, hogy a - nyilván - nem elég hosszú felvételekben megkettőztek bizonyos részeket, azaz ugyanaz a strófa szólal meg egymás után kétszer, felismerhetően! Mindezt cédénként 3000 forintért...

Előzmény: Alcedo atthis (18)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.02 0 0 19
Én is remélem. :-)
Előzmény: Alcedo atthis (18)
Alcedo atthis Creative Commons License 2005.05.02 0 0 18

Üdv Mindenkinek!

Lehet, hogy rövidek, de tök jók a linkek! Igaz, felénk nem pont így mondanak mindent, de mint tudjuk, a madaraknál is van "tájszólás".

  Sajnos a technikai részéhez nem tudok semmit hozzátenni, mert a madárhangfelvevéshez nem értek, de annál inkább szeretem a madarakat és madarászni!

  Madaram ha azt vesszük, akkor nincs, de ha meg azt veszem, sok száz van, mert egy lépés az erdő, és a folyópart :-) 

 

  Remélem, életben marad ez a topic!!!!

Törölt nick Creative Commons License 2005.04.27 0 0 17

Ápolom a topikomat:

 

Garrulus glandarius  (Szajkó)

Törölt nick Creative Commons License 2005.03.24 0 0 16

Oké, majd még keresek olyat is, hátha találok.

 

Most éppen semmilyen madaram nincs, ugyanis a magyarországi/európai madárfajok a "heppem", mindenképpen olyat szeretnék. Egyszer volt egy citromsármány-párom, egy seregélyem, legutóbb pedig rám bíztak egy magára maradt erdei fülesbagoly-testvérpárt (1998-tól 2001-ig tartottam őket). Azóta semmi madár. Hüllőim és kétéltűim vannak jelenleg.

 

A maijeidet megkaptam, de még éppen csak megnézni volt időm, nem mentettem le őket egyelőre.

 

A linkeket köszi.

Előzmény: csicsörke (15)
csicsörke Creative Commons License 2005.03.23 0 0 15

Hi Thick!

Éljenek a basszerek! :o)

Ehhez a hangfelvételhez már nekem is volt szerencsém, de az említett háttérzajból ítélve ez is egy fogságban tartott hím lehet. Én igazából egy vadon élő mozambiki csicsörke énekére lennék kíváncsi.

Emilben elküldtem pár általam felvett hangmintát és mixet. Tényleg, Te tartasz otthon valamiféle szárnyas jószágot?

Szerintem a Madártani Intézetnek is vannak olyan munkatársai, akik madárhangokkal foglalkoznak. Lehet, hogy azok szívesen beszélnének a technikai részletekről.

Én is lementettem a kedvencekbe pár érdekes honlapot, ahol madárhangok vannak. Érdemes belenézni:

http://mcssz-hungarnet.cserkesz.hu/~szazs/madarhang/

http://www.vogelstimmen.de/html/suchen.htm

http://www.birds.cornell.edu/MacaulayLibrary/Search/freesounds.html

http://www.bl.uk/collections/sound-archive/listen.html#wildlife

http://www.worldtwitch.com/sound_links.htm

itt videók is vannak:

http://www.hbw.com/ibc/phtml/especie.phtml?idEspecie=8858

Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.23 0 0 14

Én is basszusgitáros vagyok. :-)

 

Hogy hogyan lehet ide saját gépről hangot feltenni? Igazából én sem tudom. Másutt talált linkeket jelöltem ki, aztán ctr+C -> ctrl+V...

 

A hangokat szívesen fogadom, az itteni mailcímem él.

 

"Szerintem a természetben élő madárak hangjának felvételéhez bizony komoly fajismeret, technika és türelem kell."

 

A fajismeret és a türelem megvan. :-) A technika még nincs.

 

Nemrég azt hallottam, hogy még mindig parabolamikrofonokkal veszik a hangokat (csak persze korszerűbb mikrofonokat tesznek az "esernyőbe"), de plusz egy vagy két térmikrofonnal az "atmoszférát", vagyis a környezet egyéb zajait is veszik, aztán később összekeverik a jeleket, megfelelő arányban. Ehhez már egy hordozható többsávos felvevőapparátus (minidisc vagy harddisc-recorder) kell, ami nem két fillér.

Előzmény: csicsörke (9)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.23 0 0 13

Valamiért teljesen más jön be a linkre, legalábbis nekem. A hangot itt hallgathatod meg: http://members.tripod.com/~Saahira/greensingers2index.htm

 

A képek alatt, a jobb alsó sarokban van a link.

Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.23 0 0 12

Hello!

 

Egy ilyet találtam (aki felvette, legalább a tévét kikapcsolhatta volna addig):

 

Green Singer Song

Előzmény: csicsörke (8)
Aval Creative Commons License 2005.03.21 0 0 11

Szia!

 

Köszi! Ezt nem is tudtam! De érdekes!

 

Ha meglesz a hanganyag (nem máról honapra, nekem is úgy igérték), akkor valami úton-módon megoldjuk oké?

 

Hali!

Av

Előzmény: dpes (10)
dpes Creative Commons License 2005.03.21 0 0 10

Kedves Aval!

 

Úgy tudom, hogy Országh Mihály volt aki először lassított le madárhangokat.

Egyszer ( vagy 10 éve ) láttam egy TV műsort ( dok. filmet ).

Több madárhangot lassítottak le, majd kottázták, költőkkel írattak rá dalszöveget, és operaénekesek előadták.

Sajnos a madárfajokra nem emlékszem.

( Bár mintha egy amerikai énekesrigó faj lett vona az egyik. A dok. film természetesen magyar volt. )

Ha neked meglessz CD-n az album amiről írtál, az engem is érdekelne.

 

Üdv.

Előzmény: Aval (4)
csicsörke Creative Commons License 2005.03.21 0 0 9

Ja csak most olvastam, hogy a technikai részletek is beleférnek eme topicba. Akkomán leírom, hogy az én mozambikim hangját hogyan is vettem fel az otthoni 486-os gépemmel :o))) digitálisan. A próbateremből hoztam egy Mascot microfont (én csak egy hobbi-basszeres vagyok:) egy nagydzsek-kisdzsek átalakítóval ráduktam a Soundblaster 16-os hangkártyámra és az ahoz kapott szoftver segítségével egyszerüen rögzítettem, szerkesztettem a hangot. A mikrofon-kalitka távolsággal sokat bíbelődtem. A zajszint sajnos elég magas, de alapvetően számomra élvezhetőek lettek a felvételek. Sőt csináltam pár csicsörke-fülemüle mixet is, hátha befogad azokból egy-két fülemüle motívumot is. Azóta is azok vannak beállítva a munkahelyi PC-m hangjainak. Sajnos én nem tudom, hogyan lehet ide hangokat feltrenni, vagy lehet-e egyáltalán, de szívesen elküldök párat emilben, ha gondolod.

Szerintem a természetben élő madárak hangjának felvételéhez bizony komoly fajismeret, technika és türelem kell. A TV-ben olyan esernyőszerű hangfogókat lehet látni, amit szerintem kifejezetten ilyen célra fejlesztettek ki.

Előzmény: Törölt nick (-)
csicsörke Creative Commons License 2005.03.21 0 0 8

Hello Thick!

 

Jelenleg egy mozambiki csicsörke (Serinus mozambicus, yellow-ronted canary, green singer) párom van. Nagyon érdekelne vadon élő mozambiki csicsörke digitális-hangminta. Kiváncsi lennék rá, hogy mennyire különbözhet az én hímem korábban felvett hangmintáitól. Sajnos pár hónapja már bekussolt szegény,mert vettem mellé egy tojót is. Azóta nem énekel. Hátha egy kis hazai hang újra dalra fakasztaná :o) Esetleg Te találkoztál ilyennel vagy tudsz lelőhelyet, ahol ingyé hozzá lehet jutni? Sajnos én eddig csak drága és Mo-on nem kapható Afrikai madárhang CD-kel találkoztam ezzel kapcsolatban a neten.

Kösszépen

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.21 0 0 7

Az emberi zene nem eredhet madárénekből, mert az ember nem hallja a madárének dallamait, annyira gyors és magas a dal.

 

Inkább arról lehet szó, hogy a pentaton egy olyan ősi és egyszerű, természetes hangsor, amit a fajok - köztük az ember - egymástól függetlenül elsőként fedeztek fel.

Előzmény: Aval (6)
Aval Creative Commons License 2005.03.21 0 0 6
Igen igen, erre ment ki a játék annó, hogy a zene eredetét fedezzék fel a madárénekekben. Minden esetre nagyon érdekes!!!
Előzmény: Törölt nick (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!