Tudom, hogy írtad, de valakinél bevált és most ilyet tudtam beszerezni gyorsba. Csapvíznél 7 -7.1 et mutatott ami reális. Nem tudom mennyi szokott lenni a szőlő phja, de ezek szerint van, hogy alapból optimális az erjesztéshez.
A spirálos optimalizálásában lenne sztem. lehetőség, az átfolyóshoz felesleges annyi víz, ami van a tartályban, a pufferhatás rontja a hatásfokát, ha nem férnék a bőrömbe kipróbálnék egy spirál köpenyt, 3-4m hosszú cső egy 50-es köpenyben spirálban, kivitelezése horror, esetleg egy henger héjban az egész, hordó a hordóban, amiről már beszéltünk. :)
A hűtő fajtája befolyásolja az elválasztás pontosságát.
Alszesz főzésnél mind egy milyen csak nagy legyen a teljesítménye.
Finomításkor fontos hogy az alacsony forráspontu elegyek biztosan az elején jöjjenek. Erre garancia az egyenes és a spirál hűtő. A csőköteges nem garantálja ezt.
Igen, mert táróba azt tudják belerakni, de az nem az jelenti, hogy jó a hőátadása, pl. ott nem számít, hogy mennyi idő alatt van kész a táróban a melegvíz. Amennyiben külső hőcserélővel készítünk melegvizet akkor mindig lemezest használunk.
Átlagos képességekkel és szokásos otthoni műhely felszereléssel bármikor nekiállnék egy rézcsövet feltekerni. És biztos vagyok benne, hogy egy jól működő spirálhűtő lenne belőle. A csőköteges hegesztésének neki sem kezdenék. És akkor még azt is meg kellene oldani, hogy mindenhol azonos legyen az áramlás. Mert alapból a középső csőben a legnagyobb az anyagáramlás és ott a leggyengébb a hűtés... Nem véletlen, hogy a spirál terjedt el az otthonfőzők között.
Fene tudja, de nagyon hasonlít az a kérdés ahhoz, amikor meleg vizet állítasz elő egy tárolóban, ott tudtommal kizárólag spirált használnak (családi házas nagyságrendben), az átfolyósok is spirálosak.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Az elmúlt napokban az Irsai és a Cserszegi szőlőfajtákkal kapcsolatban sokat gondolkodtam a tudományos alapokon nyugvó szüretről. Azt ugye megtárgyaltuk, hogy az említett szüret kicsiben, kiválóan kivitelezhető. Azt elfogadom, hogy a megfelelő napon, megfelelő napszakban, optimális pH-val és savtartalommal leszedett szőlő pozitív hatással van a majdani pálinkára. Ezért úgy döntöttem, hogy jövőre valószínűleg megpróbálom a tudományos módszert, az ízek és illatok maximális kinyerése céljából. Azt azonban nagyon fontos tudni, hogy a fenti célt a hidegenerjesztés technológiájával lehet legoptimálisabb módon elérni. Szóval egyelőre még azt nem tudom, hogy miként oldhatnám meg, az erjedés teljes hossza alatt, a cefre 12-15 celsius fokon való tartását. Ezért, ha valamelyik "maximalista" kolléga cefrézett már így, és van valami használható ötlete, ami otthoni körülmények között kivitelezhető, az ne tartsa magában. :)
Nem jobb a csőköteges, mint a spirálos. Más! A csőkötegesnél IS fontos paraméter a hossz. Elvégre a csőköteges hőcserélő tulajdonképpen több Liebig hűtő párhuzamosan kötve, közös köpenytérrel. Hiába raksz be akár 30-40 csövet, ha azok rövidek. A kondenzátumnak nem lesz elég ideje lehűlni. Csőköteges hűtőt ott alkalmaznak, ahol nagy mennyiségű hő átadására van szükség rövid úton. És nagy a hőfokkülönbség a két közeg között. Nem beszélve a sokkal bonyolultabb gyártási technológiáról.
Köszi a tippeket, látom elég nagy vihart kavartam.Teljesen kezdő vagyok, és valóban kevés volt a hőbevitel, mert tartottam a leégéstől.(előttetek azért leégtem). Mos a második nekifutásra már nagyobb hőbevitellel 4 óra alatt lejött ugyanaz a mennyiség, leégés nélkül. Persze vizet öntöttem a cefre alá. Mégegyszer köszi.
Azért Green és még néhány kolléga tudna mesélni a sárga csoda "nem sok tévedéséről". Érdekes módon a pufferben azonos eredményeket mutatott a komolyabb készülékekkel, de más folyadékban meg össze-vissza mászkált jó néhány tizedet.
Azért nem olyan nagy csoda az óránkénti 10 liter egy százas főzőn. :)
A kérdés leginkább a kifolyó pálinka hőmérséklete, és a felhasznált víz mennyisége ( lenne ), mert azért tegyük hozzá, hogy ez elég nagy mennyiség, amelyhez komoly hűtőteljesítmény szükséges, hogy az áhított 20Co közelébe tartsuk a kifolyót. ( ha egyáltalán lehetséges )
Van hozzá kis csomag pufferoldat, azzal ellenőrizheted és egy kis csavarhúzó, amivel állíthatod. De sokat nem szokott tévedni a gyári beállítással sem.