Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141323

A szőlő pH-ja fajtától és érettségtől függően változik, de teljesen hihető értéket mértél.

Előzmény: vick_1899 (141321)
endrepp Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141322

Nem mostam el egyszer, azzal sikerült kinyírni.

Előzmény: vick_1899 (141321)
vick_1899 Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141321

Tudom, hogy írtad, de valakinél bevált és most ilyet tudtam beszerezni gyorsba. Csapvíznél 7 -7.1 et mutatott ami reális. Nem tudom mennyi szokott lenni a szőlő phja, de ezek szerint van, hogy alapból optimális az erjesztéshez. 

Előzmény: mili70 (141293)
mili70 Creative Commons License 2017.08.30 0 1 141320

Nem azt írtam, hogy átállnak. Csak most a honlapon ilyennel promózzák magukat. A 300-as is marad.....

Előzmény: 1zsakkrumpli (141317)
endrepp Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141319

A spirálos optimalizálásában lenne sztem. lehetőség, az átfolyóshoz felesleges annyi víz, ami van a tartályban, a pufferhatás rontja a hatásfokát, ha nem férnék a bőrömbe kipróbálnék egy spirál köpenyt, 3-4m hosszú cső egy 50-es köpenyben spirálban, kivitelezése horror, esetleg egy henger héjban az egész, hordó a hordóban, amiről már beszéltünk. :)

Előzmény: 1zsakkrumpli (141314)
zsorsz Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141318

Ez nekem is fölakadt.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141317)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141317

Oké, akkor a gyártók miért térnek át rá, pl a DES???

Előzmény: zsorsz (141315)
Green Corner Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141316

Még a sörhűtő is spirálos!:))

Előzmény: endrepp (141311)
zsorsz Creative Commons License 2017.08.30 0 1 141315

snapszmester 2014.01.14 0 0 96149

Nem engem kérdeztél, de talán hasznos.

A hűtő fajtája befolyásolja az elválasztás pontosságát.

Alszesz főzésnél mind egy milyen csak nagy legyen a teljesítménye.

Finomításkor fontos hogy az alacsony forráspontu elegyek biztosan az elején jöjjenek. Erre garancia az egyenes és a spirál hűtő. A csőköteges nem garantálja ezt.

Előzmény: zsorsz (141313)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141314

Igen, mert táróba azt tudják belerakni, de az nem az jelenti, hogy jó a hőátadása, pl. ott nem számít, hogy mennyi idő alatt van kész a táróban a melegvíz. Amennyiben külső hőcserélővel készítünk melegvizet akkor mindig lemezest használunk.

Előzmény: endrepp (141311)
zsorsz Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141313

A pontos választásokat a csőkötegessel hogy oldod meg?

Előzmény: 1zsakkrumpli (141310)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141312

Átlagos képességekkel és szokásos otthoni műhely felszereléssel bármikor nekiállnék egy rézcsövet feltekerni. És biztos vagyok benne, hogy egy jól működő spirálhűtő lenne belőle. A csőköteges hegesztésének neki sem kezdenék. És akkor még azt is meg kellene oldani, hogy mindenhol azonos legyen az áramlás. Mert alapból a középső csőben a legnagyobb az anyagáramlás és ott a leggyengébb a hűtés...
Nem véletlen, hogy a spirál terjedt el az otthonfőzők között.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141310)
endrepp Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141311

Fene tudja, de nagyon hasonlít az a kérdés ahhoz, amikor meleg vizet állítasz elő egy tárolóban, ott tudtommal kizárólag spirált használnak (családi házas nagyságrendben), az átfolyósok is spirálosak.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141310)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141310

Az, hogy melyik a jobb, szerintem innen mi nem tudjuk eldönteni, ki kell próbálni.

Nem csak a cső hossz számít, - általában szinte az azonos, kb 1000 mm- hanem a csövek darabszáma, és az átmérője!!!

Gyártási költsége szinte azonos egy korrektül elkészített rozsdamentes hűtővel. Egyáltalán nem összetettebb a gyártása.

Épületgépészetben anno rengeteget használtunk ilyet SKR X névre hallgatott, de mára felváltotta a lemezes hőcserélő, de nem a spirálos.

Vajon miért???

Elárulom:

Hőátadás szempontból a sorrend (gyengébbtől indulva):

-spirálos-,

-csőkőteges-,

-lemezes hőcserélő

 

Előzmény: kopasz szuzukis (141303)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141309

50 literes üstben ( szimpla rozsdamentes) kb 30 liter cefre plusz víz, gázfűtés.

Előzmény: obsitos3 (141308)
obsitos3 Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141308

Elárulod,hogy mekkora mennyiség,mekkora üstben,milyen fűtési móddal?

Előzmény: Törölt nick (141301)
sogi01 Creative Commons License 2017.08.30 0 1 141307

                                                                          vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141234)
Figyelget Creative Commons License 2017.08.30 0 1 141306
Előzmény: mili70 (141304)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.30 0 0 141305

Nem cefréztem még így, de van kutam 12 fokos vízzel, szóval hűtőspirállal tudnám tartani a 12-15 fokos cefre hőmérsékletet.

Előzmény: mili70 (141304)
mili70 Creative Commons License 2017.08.30 -1 2 141304

Az elmúlt napokban az Irsai és a Cserszegi szőlőfajtákkal kapcsolatban sokat gondolkodtam a tudományos alapokon nyugvó szüretről. Azt ugye megtárgyaltuk, hogy az említett szüret kicsiben, kiválóan kivitelezhető. Azt elfogadom, hogy a megfelelő napon, megfelelő napszakban, optimális pH-val és savtartalommal leszedett szőlő pozitív hatással van a majdani pálinkára. Ezért úgy döntöttem, hogy jövőre valószínűleg megpróbálom a tudományos módszert, az ízek és illatok maximális kinyerése céljából.  Azt  azonban nagyon fontos tudni, hogy a fenti  célt a hidegenerjesztés technológiájával lehet legoptimálisabb módon elérni. Szóval egyelőre még azt nem tudom, hogy miként oldhatnám meg, az erjedés teljes hossza alatt, a cefre 12-15 celsius fokon való tartását. Ezért, ha valamelyik "maximalista" kolléga cefrézett már így, és van valami használható ötlete, ami otthoni körülmények között kivitelezhető, az ne tartsa magában. :)

kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.08.29 0 1 141303

Nem jobb a csőköteges, mint a spirálos. Más! A csőkötegesnél IS fontos paraméter a hossz. Elvégre a csőköteges hőcserélő tulajdonképpen több Liebig hűtő párhuzamosan kötve, közös köpenytérrel. Hiába raksz be akár 30-40 csövet, ha azok rövidek. A kondenzátumnak nem lesz elég ideje lehűlni. Csőköteges hűtőt ott alkalmaznak, ahol nagy mennyiségű hő átadására van szükség rövid úton. És nagy a hőfokkülönbség a két közeg között. Nem beszélve a sokkal bonyolultabb gyártási technológiáról.

Előzmény: 1zsakkrumpli (141265)
endrepp Creative Commons License 2017.08.29 0 0 141302

Az a tempó amivel főztél eddig pont jó az előpárlat elválasztáshoz, veheted egy 10órás gyakorlatnak. :)

Előzmény: Törölt nick (141301)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.29 0 0 141301

Köszi a tippeket, látom elég nagy vihart kavartam.Teljesen kezdő vagyok, és valóban kevés volt a hőbevitel, mert tartottam a leégéstől.(előttetek azért leégtem). Mos a második nekifutásra már nagyobb hőbevitellel 4 óra alatt lejött ugyanaz a mennyiség, leégés nélkül. Persze vizet öntöttem a cefre alá. Mégegyszer köszi.

mili70 Creative Commons License 2017.08.29 0 1 141300

Azért Green és még néhány kolléga tudna mesélni  a sárga csoda "nem sok tévedéséről". Érdekes módon a pufferben azonos eredményeket mutatott a komolyabb készülékekkel, de más folyadékban meg össze-vissza mászkált jó néhány tizedet. 

Előzmény: öreg_néne_b (141294)
kupeci Creative Commons License 2017.08.29 0 1 141299

Úgy látom holnap a cefrét is kénytelen leszek lefotózni!:)

Előzmény: Cipurró (141298)
Cipurró Creative Commons License 2017.08.29 0 1 141298

Ki szilvából lekvárt főz, az más gazságokra is képes...:-DD

Előzmény: kupeci (141283)
endrepp Creative Commons License 2017.08.29 0 0 141297

Igazad van, a hőmérő sem jó helyen van, de honnan tudod, hogy mekkora az a csap? A "teljes gőz.." az meg teljes gőz. :)

Előzmény: obsitos3 (141291)
mili70 Creative Commons License 2017.08.29 0 1 141296

Azért nem olyan nagy csoda az óránkénti 10 liter egy százas főzőn. :)

A kérdés leginkább a kifolyó pálinka hőmérséklete, és a felhasznált víz mennyisége ( lenne ), mert azért tegyük hozzá, hogy ez elég nagy mennyiség, amelyhez komoly hűtőteljesítmény szükséges, hogy az áhított 20Cközelébe tartsuk a kifolyót. ( ha egyáltalán lehetséges )  

Előzmény: Törölt nick (141275)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.29 0 0 141295

Porkeverék pufferoldat készítéséhez. 

Előzmény: öreg_néne_b (141294)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.29 0 0 141294

Van hozzá kis csomag pufferoldat, azzal ellenőrizheted és egy kis csavarhúzó, amivel állíthatod. De sokat nem szokott tévedni a gyári beállítással sem.

Előzmény: vick_1899 (141271)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!