Keresés

Részletes keresés

a kályhás Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7911
Örülök ha segítettem vele:)
egyébként mi még ebből tanultunk annó.Azért egypár tétel bőven vitathatóvá vált benne azóta,mióta utoljára a kezembe vettem.
Meghát egy csomó jól alkalmazható járatrendszer sincs benne sajnos.
Előzmény: Flagstaff (7909)
Flagstaff Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7910
Nálam is hasonló a kormolás előfordulása. vagy hideg állapotban vagy kevés parázson kormol a fa. Eből a szempontból mindegy hogy egy jó nagy böszme darab vagy több kicsi (több kicsi nehezebben kormol kevés parázson mert melengetik egymást de kormol mert nincs elég meleg az égés elején és így nem ég ki rendesen a fagáz) van ha kevés a parázs akkor nincs mese füstölés van. Első esetre megoldás lehet a felülről gyújtás, kevesebb füst képződik bár több gyakorlatot igényel a felülről gyújtás sztem. Másodikra pedig csak az lehet megoldás hogy sok parázsra kell rátenni a fát és lehetőleg az ajánlott 1/2-2/3-ad kitöltést meg jkell valósítani. Ha nem lehet inkább be kell fejezni a fűtést és majd ha megint igényli a ház akkor be kell gyújtani. Nagy betétben 2-3 pilinckával (5-6 cm átmérőjű vagy hasáb fadarab) max kormot meg kátrányt lehet termelni meleget nem. :-) Jól teli kell vágni oszt jónapot. Akkor sokkal könnyebb a következő adagot sok parázsra feltenni. és az se utolsó szempont hogy a langyos betétben nem tud kialakulni az a hőmérséklet ami a fagázok rendes kiégéséhez kell. Forró betétbe sok parázsra rakva sokkal több hő jön elő ugyanannyi fából mintha csak kevés parázsra pakolja az ember. talán a vizes betétekre ez a víz fokozott hűtőhatása miatt ez még inkább igaz mint levegősre. Levegősnél a felület olyan forró amilyen vizesnél kizárt. Sisteregve robban szét a vízcsepp a betéten mint régen a sparhelten ha ráfröcsköltünk. :-) Jó móka volt csak az öregek nem szerették. :-)
Előzmény: gykari (7907)
Flagstaff Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7909
Ez nagyon jó kis olvasmány volt! :-) Megérte végigfutni.
Előzmény: a kályhás (7881)
micimacho Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7908
Ezt nem értem ... azt hittem a külső hőmérséklet követés az az előremenő víz hőfokát határozza meg a külső hőmérséklet függvényében. A termosztát meg fogja, és vagy bekapcsolja a kazánt (ha hideg van) vagy kikapcsolja, ha már elég a melegből.
Ezt a 20% 80% dolgot nem értem. Akkor neked most milyen a szabályzód?

Meg amit még nem értek, hogy miért 2-3 nap mire megint beáll a rendszer?

mm
Előzmény: legirepa (7906)
gykari Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7907
Ajtóüveg kormolódásával kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy:
1. begyújtáskor kormolódik erősebben, mikor még hideg a berendezés, és nagyobb a füst, mint a láng, de ez még alig látszik meg az üvegen.
2. Később akkor kormolódik az üveg, ha nincs rendes tűz, aminek két oka lehet: vagy nagyon lefojtottam a tüzet (kevés a huzat), vagy olyan fát dobtam rá, ami nehezen ég (pl. el nem hasított kugli). Sőt, ha úgy rakok a tűzre, hogy nem keresztbe, hanem egymástól távol dobom a fadarabkákat, akkor is nehezen gyulladnak be és látványosan kormolnak.

(a saját kandallómmal az a tapasztalat, hogy alul teljes huzatot kell ráadni. Ugyanolyan sokáig ég, mint lefojtott huzattal, viszont kevésbé kormol és több hőt ad le)
legirepa Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7906
Ma éjjel biztos beindult a kazán 1 körül. Kint -8°C volt, a termosztát 24,5-öt mutatott, és mégis fűtött. 20%-ra állítottam a külső hőmérséklet és 80% a termosztát hatását a vezérlésre. Lehet, hogy a 20% ennyit jelent, és mindenképp nyom valamekkora hőmérsékletű fűtővizet, ha kell, ha nem. Ezt nem tartom feltétlen bajnak, de elvileg ki is iktathatnám a kazánt, csak egyenlőre nem merem, mert 2-3 nap mire beáll megint a rendszer. Most reggel -4°C van, így megint begyújtottam.
Előzmény: micimacho (7904)
Vezo228 Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7905

Szia!

A kandallóm

 üvege nekem is hasonlóan szennyeződik. Sajnos az okát nem tudom még (a fa kb 5 éve felhasogatva várja a porráégést, nem hiszem, hogy nem száradt ki kellő képpen), de nyomozok. A takarítást egy kandallóüveg tisztítóval 3 perc alatt meg tudom csinálni. Ezt a Baumaxban vettem, kb 1000 Ft volt az ára.

Előzmény: RKT (7889)
micimacho Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7904

Az valóban nem rossz adat.

Az éjszakai "zug"fűtés kideríthető a gázóra állásából. Megnézed este, meg reggel. A HMV levonandó belőle, már persze, ha leolvasás után még használtok melegvizet.

Előzmény: legirepa (7901)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7903
Én is pont ezen filóztam nem sokkal ezelőtt, ha gondolod, keress vissza a hsz-aim között, mire jutottunk.
Előzmény: Zavo (7900)
micimacho Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7902
Szerintem vizes a fa... mikori vágás? Másrészt a korom leszedését hamuval nem próbáltad? Azzal pár perc.
Előzmény: RKT (7889)
legirepa Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7901
A ház elég nagyra sikeredett. pince 80nm, fsz 130nm, emelet 80nm. Belmagasság 2,2/2,9/2,9 m. Ezt fűti a 14kW-os betét, olyan 20-40%-os kihasználtsággal. Óránként 1 db brikettet teszek rá (kb 1,2kg), folyamatos lángolás van, de elférne benne több is bőven. Október-november hónapban 240-250m3 gáz ment el havonta. Decemberben kezdtem kandallózni, mert akkor készült el. A terek elég nagyok, a levegő jól áramlik, mert nincsenek beltéri ajtók (még). Lehet, hogy beindul a kazán éjjel, de én nem tapasztalom, mert olyankor alszom, ill a melegvízre is azt használjuk. Mostanra kezd kialakulni hogyan fűtsünk. Ez a du 4 körüli begyújtás vált be, ilyenkor lemegy a nap, és kezd kihűlni a lakás.
Előzmény: micimacho (7899)
Zavo Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7900

Sziasztok!

 

Köszönöm a választ, meg legirepa tapasztalatait is.

 

A hagyományos tűztér fölé építhető füstgáz-víz hőcserélőről van-e véleménye valakinek???  

 

Elkerülhető lenne a tűztér "hűvössége" és egy füstgáz kerülőággal le is lehetne választani, azaz üzemeltethető lenne vízteres üzemmód nélkül is...

 

János

Előzmény: HegyenVolgyon (7893)
micimacho Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7899

Az adataid értékeléséhez kellene még pár infó ... hány m2, vagy ha sok a magas tér, akkor hány m3 amit fűtesz, és hogy mondjuk mikor kezdtél fűteni, és azóta pl. mennyi gáz fogyott ezzel a módszerrel. Meg hogy mennyi brikett. Meg tudod adni? Valóban érdekelne.

 

Egyébként nekem vizes kandalló van, hasonló időjáráskövető kazánnal kombinálva, és nem hiszem, hogy lenne komoly hátránya ... végülis az is fűthető áram nélkül is ... max lefúj. De nekem másfél év alatt ez eddig nem okozott gondot ... viszont a víz amit melegít, jól keringethető a radiátorokban, és nem reggelre, de azonnal csinál meleget a legeldugottabb helyiségben is. Természetesen a radiátorokon termosztát van, hogy ahol nem fontos, ne legyen melegebb a szükségestől.

 

No mindezt persze nem azért írom, hogy vitatkozzam, csak elmesélem, hogy a másik oldal se rossz.

 

Ja, a vizes kandallók hatásfoka is jobb ... ámbár eddigi szerény számításaim alapján nem igen sikerült megközelíteni a 80% hatásfokot, holott már egész ügyesen fűtök ... de a 70et is kb alulról verdesem. Már persze, ha jól mérek, mert azért ez ugye nem annyira könnyű egy ilyen esetben.

 

mm

Előzmény: legirepa (7895)
topik Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7898
Flagstaff Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7897
Azonos vagy azonoshoz közeli súly azonos mennyiségű anyagot feltételez nem? :-) Olcsó kategóriában inkább öntöttvas betétet nézz, az olcsó lemezbetéteket folyamatos használattal rendes fűtéssel max 8-10 év alatt ki lehet égetni és szétreped. Az meg nem jó. Az öntvény tartósabb valami. Amit nézz meg: legyen alul-felül szabályozható, lehetőleg szabályozható szekunderlevegő bevezetéssel. Óccsókon nem mindíg van csappantyú felül ezt pótolni nem nehéz, nem is drága csak macera a működtetését megoldani. Nekem egy F100-as betétem van, lapos a teteje. Nem igazán jó. Ha nem tisztán parázsra nyitom rá az ajtót (parázslik ugyana fa, de ha összehúzom elkezd durván füstölni majd az ajtó bezárásakor lángra is kap) akkor a vastag gomolygó füst nem csak a kémény felé távozik, hanem az ajtó felső peremén átbukva kijön a lakásba. A tűztér belsejében a terelőlapka alacsonyabban van mint a felső ajtóperem. Az enyémen a szekunderlevegő bevezetés elég kezdetleges módon volt megoldva, azóta változtattam rajta. Így a harmadik télre némi átalakítgatással egész elfogadható betétem lett. :-) Este tizenegyes megrakással reggel még meleg a betét és van benne annyi parázs hogy az újabb rárakást meg tudja gyújtani. Igazi értékelhető meleget kb 4-5 óráig tud adni, akkor van még benne annyi parázs ami érezhetően tolja a meleget. Aztán már inkább csak nem engedi hűlni a lakást úgy egy órát, de utána már ha tetszik ha nem hűl a lakás. A kandallótól nem várhatsz melegtárolást, az nem arra van kitalálva,cserébe 15 perc után értékelhető meleget kezd tolni, akár a gyújtós égésekor már érzed is hogy fűt. Most hogy megjöttek a mínuszok reggel nyolcra (tegnap éjféli rárakás, 23 fokra felfűtés) 19 fok volt a lakásban,ez az az érték ahol már nem gatyáztam lementem a pincébe és beüzemeltem a gázkazánt (egyébként 21 fok szokott lenni ha nincsenek kint nagy mínuszok). Nálunk a betét egy nagy majdnem egybefüggő légteret fűt lent és nem különösebben tagoltat odafent. 81nm alapterület,lent 2,7-es, fent 2,4-es belmagassággal, fent a ferde tető miatt lecsípésekkel. 14kW-os névleges teljesítményű a betét. Kisebb házat tuti elvisz télen is gond nélkül amennyiben a meleg levegő mindenhová eljut, ha nem csövezni kell. Na nem a híd alatt,hanem a plafonhoz közel. :-) Viszont nagy betéttel átmeneti időben könnyű túlfűteni secperc alatt a házat. Október környékén nálunk is megesett. :-) Ha meg keveset raknál bele akkor meg csak füstöl mert nincs elé meleg a tűztérben. Nem egyszerű dilemma. A füstcső a lehető leghosszabban menjen a lakásban ha a kandalló fölött a kémény süveggel lesz burkolva. Ezzel olcsó betét esetén még nemigen hűtöd túl a füstgázt de a hatásfokot jelentősen meg tudod növelni ami marhára nem mindegy. Olcsó betéten nincs külső levegő bevezetési lehetőség, ez nagyon fullra leszigetelt háznál okozhat gondot füstgázvisszaáramlás formájában. Nálunk a bejárati ajtó "szerencsére" picit réssel zár (tényleg picit) meg a spajzablak is résnyire nyitva szokott lenni, a spajzajtó alatt jön is befelé a hideg levegő a konyhába,ezért is van ott hidegebb. Cserében meg van oldva a folyamatos szellőztetés.
Előzmény: kicsiati (7892)
Flagstaff Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7896
Az öntvény betét tartóssága (óccsó kategóriában) nem csak legenda,nincsenek varratok, öntöttvas széntartalma magasabb etc, drága kategóriáról meg (Ruegg) nincsenek valós felhasználói tapőasztalatok (vajon miért? :-D ). Hőtárolás meg úgyis a tömegen múlik. Ha egy lemezes is van olyan nehéz mint az öntvény akkor kb ugyanaddig fog meleget tartani. Semeddig. :-D
Előzmény: tűz_tér (7890)
legirepa Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7895
Leírom én is a tapasztalataimat:
Én is vizes kandallót akartam, de lebeszéltek róla, és nam bántam meg. Igaz, a házam elég jó hőszigetelésű, nem passzív de ahhoz közeli, így a tiszta gázzal való fűtés is kibírható lenne.
23°C-ra van beállítva a kazán, du 4-től reggel 7-ig, és csak padlófűtés van. Nálunk ez a "nappali üzem" és az "éjszakai" 21°C megy nappal, mert ilyenkor főzünk, sütünk, vagy nem vagyunk itthon, így tuti nem megy 23°C alá a hőmérséklet.
Du 4-5 között, ha lemegy a nap, elkezdünk kandallózni. kb 1 csomagnyi (10-12kg) brikettet tüzelünk el éjfélig, és ez felnyomja a hőmérsékletet 24-25 fokra a nappaliban, ahol a termosztát van. Elég központos helyen van a kandalló a házban, így a hő lassan éjjel szétterjed a házban, reggelre beáll az egyenletes 23°C mindenhol. Talán az eldugott kis helyiségekbe nem jut a kandallómelegből, de oda minek. Rendelkezem szellőztetőberendezéssel, ez is széthordja a meleget.

A gázkazán nem csak a termosztátot figyeli, hanem a külső hőmérsékletérzékelőt is, és ez alapján is kalkulálja a vízhőfokot, nemnagyon látom bekapcsolt állapotban, de tuti dolgozik valamit. Egyenlőre még a rendszer beállításán ügyködöm, de örülök annak, hogy nem vízteres a kandalló. Így akkor is tudok fűteni, ha nincs villany. Pufferestül mindenestül beépíthettem volna egy bonyolult rendszert, de felesleges lett volna, úgy érzem.

És a kandalló átmelegedése után a meleg tűztérben sokkal jobban ég minden, mint amikor pl. be kell gyújtani. Akkor egy szenvedés az egész.

gykari Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7894
Üdv!
Öntvény betétem van, nem jellemző rá, hogy tartaná a meleget, de nem is vártam tőle.
Előzmény: kicsiati (7888)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7893
Zavo/János!


Fölöslegesen ne autózz, a héten nem nyitnak ki, csak 5.-én.

Mondhatnám, hogy sajnálom, hogy rögtön kizárod a Temporist, mert nem vízteres. De nem mondom, mert én sem tapasztalatból beszélek még, csak kérdezek, utánajárok, következtetek.
Nem tudom, milyenek a házad adottságai, gondolok itt a szobák elhelyezkedésére, fűtésrendszerre, termosztátok számára, de ha csak első meggyőződésből akarsz központi fűtésre köthető (ahogy te írtad, legyen benne technika) kandallót, akkor adj még egy esélyt a dolognak, hogy rendesen utánajársz, mert nem feltétlenül éri meg.
És a megfelelő feltételek megléte esetén a meleg levegő is szépen eljut mindenhova és a termosztát miatt a gázkazán ugyanúgy nem kapcsol be, mint a vízteresnél.

Hogy nyomatékot adjak szavaimnak, idézem Tűztér olvtárs előbbi hozzászólásának egy szeletét:

"Az üveg kormozódására számítanod kell. Vízteres tűztérben (legalábbis a vízköpenyes típusokban, ahol a víz körben hűti az égőteret) sosem lesz igazán jó hatásfokú égés, hiszen nem tud kialakulni megfelelően magas hőmérséklet.
Ebből következik, hogy elfogadható hatásfokot csak a füstgáz jelentős visszahűtésével lehet produkálni, ami miatt megnő a kéményben a kicsapódás esélye."

Nem mellékesen, nézz meg közelről egy Temporist és egy Idro 50-est. Nézd a kidolgozottságot, a szemmel látható dolgokat. Aztán hasonlítsd össze az árukat is. Olcsóbb lesz az Idro. De talán nem annyival, amennyivel komolyabb a Temporis, a vízteret leszámítva persze. Ez szigorúan az én véleményem, nem kívánom alábecsülni senki Idro50-ét!


Tisztelettel: HegyenVolgyon.
Előzmény: Zavo (7885)
kicsiati Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7892

Köszi!

 

Azt nem tudtam, hogy egyforma a tömegük. azt hittem az öntöttvas kandallókban több az anyag.

 

Egyébként mit kell nézni kandalló vásárlásakor?

Nekünk kb 110 m3-t kell befűtenünk vele.

Előzmény: tűz_tér (7890)
tűz_tér Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7891
Az üveg kormozódására számítanod kell. Vízteres tűztérben (legalábbis a vízköpenyes típusokban, ahol a víz körben hűti az égőteret) sosem lesz igazán jó hatásfokú égés, hiszen nem tud kialakulni megfelelően magas hőmérséklet.
Ebből következik, hogy elfogadható hatásfokot csak a füstgáz jelentős visszahűtésével lehet produkálni, ami miatt megnő a kéményben a kicsapódás esélye.
(Épp most írt erről a kéményes topikban Siókémény).

Száraz fa, semmi visszafojtás, minden begyújtás előtt üvegtisztítás, az üveg felső részén a szekunder levegő résének tisztán tartása, ezek, amiket megtehetsz.

Az hogy csak a kiálló fémgyűrűn van kátrány, azt jelenti hogy jól működik a rendszered, amiket írtál azok sajnos a nagy térfogatú vízköpenyes készülékek sajátjai.
Előzmény: RKT (7889)
tűz_tér Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7890
Szia kicsiati!

Ez az egyik legenda (a másik, hogy az öntvény betét tartósabb). Hőt tárolni rossz hővezető anyagból készült nagy "tömeggel" lehet. Az acél és az Öv között hővezető képességben nincs nagy eltérés, a lemez- és az öntvény tűzterek tömege is hasonló.

Ne ez alapján válassz tűzteret!
Előzmény: kicsiati (7888)
RKT Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7889

Sziasztok!

 

Rég jártam erre. Közben történt egy, s más. Pl: megmértem, hogy 1 vödör fa kb. 13 kg (festékes vödörrel együtt). Ezzel a kb. (nettó) 12 kg fával üzemel 2 órát. Utánna újabb vödör, ha kell. A primer kör 45-55°C. Néha felkúszik 60-ig. A viszonylag "hideg" primer kör oka, egyértelműen, a padlófűtés erősen hűvösnek mondható visszatérője. Amikor lekapcsoltam a padlót, gyönyörűen kezdett felkúszni a vízhőfok. Visszakapcsoltam és elindult lefelé. Padlófűtés alkalmazásakor a vízforralás (szinte) kizárható, arról nem is beszélve, hogy a befektetett hőmennyiség alacsonyabb primerköri hőmérsékletnél jobban hasznosul. (SZVSZ) Ma egész nap juharral fűtöttem. (adottság, mert volt 3 juharfám, de korhadt a belsejük, muszály volt kivágni) 1-1 nagyobb darabot tettem rá és egész nap 40-50°C-os volt a primer. Most megrakom 1 vödör vegyessel és reggelig rendben lesz a hőháztartásunk. Reggel 7:30-kor gyújtottam be, 22,4°C volt a házban. Most 24,2°C. (kismanónk miatt nem mehetünk 22 alá, mert akkor tiszta hideg keze-lába, avagy ahogy sógorom mondaná: Deresedik az orra!) Most -7,2°C a külső hőmérséklet. Kíváncsi vagyok, hogy reggel menyi lesz az annyi??? Lehet, hogy 2 hónap után, ma bekapcsol a gázkazán?!

 

Egyetlen "komoly" problémám van a jószággal. 1 nap aktív tüzelés után az üveg szinte megszűnik átlátható anyagnak hatni. Teljesen elkormosodik. Olyannyira, hogy szinte ráég. (Egyértelműen nem kátrány, mert nem nyúlós dzsuva, hanem por szerű képződmény.) Ha 2-3 napig nem mossuk le, a következő takarításnál 15-20 perc szenvedés. Nagy sika, pár "deci" C!F kíséretében.

 

Üdv,

RKT

 

UI: a kéményem huzatnövelője (fém) egy kicsit kátrányosodott. Nem nyagyon. Belenyúltam, a samot résznél csak korom van. Szinte film vékonyságú. Feltételezem, hogy a fém részt (mivel nincs hőszigetelve) erősen hűti a szél. Így tudott kialakulni a vékony kátrány réteg. Ráadásul csak a kéményből kiálló részen (8-10cm) belül nem.

kicsiati Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7888

Sziasztok!

 

Most készülök kandallót venni.

Azt mondták, hogy olyat vegyek, ami öntöttvasból van, mert jobban tartja a meleget.

Igaz ez? Biztos valamennyire jobban tartja, de szerintem nem sokkal.

 

Megéri többet költeni rá, vagy megvehetem nyugodtan a lemezkandallót is?

 

Akinek van öntvény kandallója az mesélhetne, hogy vált be neki.

Köszi!

legirepa Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7887
Szerinted ennek a hírnek mi a valóságtartalma? Olcsóbb a helyi tüzépen megvenni neki a 2t tüzelőt, mint odaszállítani és felaprítani azt a fenyőt. Vagy úgy gondolták, hogy az asszony majd hazaviszi? Szerintem ebből az igaz, hogy vannak ma kis hazánkban szegény asszonyok akik nevelik a gyerekeiket, és tüzelőre sem telik.
Előzmény: Törölt nick (7883)
r0li Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7886

Szia Zavo!

RKT és Athes Úrak hsz-eit böngészd át, mindkettőjüknek profi rendszere van, és nagyon segítőkészek. Az Aquqflat, Aquatondo, Idro 50, 70 illetve a Radeco oldalain találsz különböző betéteket kb nettó 200-ól indul az ár, határ a csillagos ég + a biztonsági szerelvények, puffer, stb, szóval nem olcsó mulatság.

üdv r

 

Előzmény: Zavo (7885)
Zavo Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7885

Szia Gábor!

 

 

Ugye az "itteni komolyabbik kandallóbolt" az izsáki útit jelenti?

A honlapjukat néztem eddig, supra képviselet, abból gondoltam.

 

Sajnos azt nem vettem észre hogy nem vízteres, azaz a Temporis ugrott.

 

Remélem a héten valamikor nyitva lesznek, kifaggatom őket mit ajánlanak.

 

Addig is köszönöm.

 

János

Előzmény: HegyenVolgyon (7878)
Zavo Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7884

Köszönöm, megnéztem.

Úgy látom sem a seguin sem a supra nem vízteres, úgyhogy keresek tovább...

 

Vízteres kandallója van valakinek?

 

János

 

Előzmény: cdl1 (7876)
szaboli Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7882
A magam, és szvsz sok topiktárs nevében is nagyon köszönöm, hogy elérhetővé tetted ezt a könyvet!.....igazán jól esik látni, olvasni, hogy ez a topik jól működik -ellentétben sok másikkal-, itt egymást segítve tanulnak és fejlődnek a topiklakók és ide látogatók egyaránt! Szuperek vagytok! Kívánok nektek Boldog Új Évet! 
Előzmény: a kályhás (7881)
a kályhás Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7881
http://kandallo.net/grafika/epites/2_1_s.pdf

töltsd le, elsőre talán segít egy kicsit:)használd egészséggel...
Előzmény: pégé1 (7880)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!