Keresés

Részletes keresés

vanchu Creative Commons License 2005.11.30 0 0 145
Hmm. Ha már másnak is építettél ilyesmit erre-arra, akkor feltételezem, hogy ezt már átfutottad legalább egyszer, különös tekintettel a benne emlegetett max. 100mW-ra, ahonnan "indulnak". ;-)

De ha még nem, akkor kedvcsinálónak/miheztartás végett itt van egy ilyen is...
Előzmény: Vasti (144)
Vasti Creative Commons License 2005.11.29 0 0 144
http://www.addel.hu/template/temp1/products.php?storeid=348&prcategory=7298

Néhány minipci kártya ;-))) Szóval kb. 100mW-ról indulnak.

Üdv!
Vasti Creative Commons License 2005.11.29 0 0 143

Hát nem tudom, a doksi is meg a linux driver is 20dB-t emleget... Egyégként minipci-ből gyakori, pcmcia-ból meg előfordul a 100mW telejsítményűrádió. Pl. amit majdnem megvettem, egy Senao, az is 100mW-os volt. Mondjuk visszavettem 30mW-ra, mert így is ugyanúgy megy. (egy magyar online boltban láttam 200 és 400mW-os minipci kártyát is, de azt hiszem, azok már routerekbe valók)

A notebook antennákra meg eddig még mindenki azt mondta, hogy a pcmcia meg usb adapterek antennájánál mindenképpenj obb, sőt valószínűleg egy pci kártya "alap" antennájánál is...

Bocs, nem akarok ám okoskodni: csak nemrég csináltam egy "étteremben" wlan-t, ott le kellett fedni az étterem részt, a kerthelyiséget, meg az emeleten lévő kiadó szobákat (két Senao 3054cb+ AP elég is volt ;-) , és akkor eléggé alaposan körbefórumoztam a dolgot, meg az egyik nagykerben egy segítőkész és hozzáértőnek látszó emberkével is sokat beszéltem, hogy mit vegyek, mi hogy merre meddig... De ez a "hibajelenség" most olyan, hogy nem tudom hová tenni:-( Mertebben az étteremben stabilan beállt a kapcsolat egy szintre, és azon elműködött utána szépen, nem ugrált a jelszint ennyire. Igaz, azok 30 rongyos AP-k, és az még "csak" AP, nincs benne router, switch, meg kakukkosóra ;-)

Szerintem mégis a Belkin lehet a kacat, remélem most már napokon belül fel tudok tenni helyettepróbára egy WRT54G-t. Majd jelentkezek ;-))

Üdv!
Előzmény: vanchu (142)
vanchu Creative Commons License 2005.11.29 0 0 142
A notebookban valszeg szar antenna van. A linksysen mondjuk hogy kevésbé szar, de arra legalább vehetsz jó antennát is.

A minimum antenna onnan indul, hogy bele merik írni a nyereségét a doksijába. :)
-------------
A 100mW is erősnek tűnik, mert annyival még a WRT54G sem tud adni...
Előzmény: Vasti (140)
Vasti Creative Commons License 2005.11.29 0 0 141

... az is nagyon érdekes, hogy ha felmegyek két emelettel feljebb a folyosóra, akkor teljesen jól műkösik a wlan: szóval a két vasbeton födém, járólapozva ;-) nem zavarja.

Üdv!
Vasti Creative Commons License 2005.11.29 0 0 140
Ha minden igaz, akkor kapok próbára egy Linksys WRT54G routert. Remélem, az hozza az elvártat ;-) Mert ugyan drágább, de ezzel a Belkinnel meg csak két lakást tudunk "bekötni", tehát ketten fizetjük. De igazából 4 v. 5 lakásban kellene elosztani a netet: szóval itt is a drága lenne az olcsóbb ;-)) Na, majd kiderül pár napon belül.

Amit nem értek: tegnap este átmentem a mellettünk lévő lakásba, vittem a notebook-ot megnézni, hogy ott minden OK lesz-e. Hát nem: ugyan mutat kapcsolatot a gépem, de nem megy még a ping sem. Ha kilógatom a szobaajtón (egy fallal kevesebb), akkor megy. Jelerősséget kb. mindkét helyen ugyenannyit mutat a gépem :-o Ez olyannak néz ki, mintha a Belkin levefedné a területet, de a gépem nem érne el vissza az AP-ig. Pedig a gépemben ugye 100mW-os Intel minipci wlan van, meg úgy tudom, hogy a notebookokban jó antenna van... Jól sejtem a hiba okát vajon? Mert feleslegesen nem akarok szerelni, meg eddig úgy gondoltam, hogy ha a notebook nem működik egy adott helyen, akkor a PCI-os 30mW-os külső antennás wlan kártya mégúgy sem fog...

Üdv!
Előzmény: vanchu (137)
vanchu Creative Commons License 2005.11.29 0 0 139
Én az NTP-re gynakszom, de nem tuti.
Előzmény: k_p_l (138)
k_p_l Creative Commons License 2005.11.28 0 0 138
Na, a linksys support azt mondta, hogy ha v1.0 vagy v1.1 wrt54gs-eu van nekem, akkor tegyem rá az innen, a jobb széléről letölthető firmware-t. Én megkértem hogy esetleg küldene-e hozzá "release notes"-ot. Összehasonlítanám a 4.70.6-os újításaival, nehogy megjárjam.

Egyébként ez a router is meghülyül néha és elhajigálja a kuncsaftjait. Elég szegényes a logja :-( Forrás IP, cél IP meg protokol. Se dátum, se forgalom...

A daytime protokol mire jó?
vanchu Creative Commons License 2005.11.28 0 0 137
Hát, a Belkin az ilyen. Ha be tudod váltani az lenne a legjobb. Ha nem megy, akkor meg a sebességet rögzítsd 5.5-re (vagy még alacsonyabbra).
Előzmény: Vasti (136)
Vasti Creative Commons License 2005.11.27 0 0 136
Á, az sem segít igazából: ha "b only"-ra állítom, akkor meg 5.5 és 11Mbit/s között váltogat, de általában 5.5-ön áll.

De egyszerűen nem akarom elhinni, hogy a tőlem légvonalban 5-6 méterre lévő AP-t, amitől csak egy "főfal" meg egy üvegtégla fal választ el, ígytudom csak elérni... Pedig a notebook beépített wlan-ja (úgytudom) nagyonjó: egyrészt 100mW, másrészt meg jó az antenna is. (amúgy próbáltam már azt is, hogy visszaveszem 30mW-ra a kártyám teljesítményét, hátha: de ugyanaz a helyzet)

"Vacak" DI624-től 2,3 és 4 téglafalnyira, meg annyiszor 4 méterre lévő irodákban installáltam a múltkor DWL-120 USB adaptereket, és ment rendesen minden...

Azt hiszem, megpróbálom kicseréltetni az AP-t valami másra...

Üdv!
Előzmény: vanchu (135)
vanchu Creative Commons License 2005.11.27 0 0 135
Próbáld lekorlátozni, hogy csak 11mbps-es (802.11b-n) menjen a cucc. Az internetnek tökmindegy, a stabilitásnak meg jót fog tenni.
Előzmény: Vasti (134)
Vasti Creative Commons License 2005.11.27 0 0 134
Sziasztok!

Azt hiszem, kiszúrtam magammal, mert spórolni akartam...

A társasházunkban osztottam meg a netet a hétvégén. Pontosabban csak elkezdtem, de egyenlőre két lakásig jutottam csak...
Megvettem a legolcsóbb "minden egyben" kütyüt: Belkin F5D7230ee4 a típusa. Semmiféle teljesítmény adatot nem írnak sehol, de nekem nagyon gyengécskének és labilisnak tűnik :-(

Hibajelenség: AP kint a folyosón, ráadásul a folyosó közepén, antenna függőlegesen lefelé áll. Mellette kétoldalt két lakás, 38-as Porotherm fal az AP meg a gépek között. 100% link quality, 54Mbit/s kapcsolat, tökéletes.
De ha egy szobával beljebb viszem a gépeket (mindkét lakásban pont ott lenne a helye: nálam ez egy plusz üvegtégla, a szomszédnál egy plusz 10-es Porotherm válaszfalat jelent) a kapcsolat sebessége nagyon gyakran (néhány percenként) változik, 1 és 54 Mbit/s között... Általában mondjuk 5.5 és 24Mbit/s között van. A jelerősség is kiváló és rossz között ingadozik folyamatosan. Van, amikor pingelni alig tudok kifelé, és van, amikor hasít minden.

Az én gépem egy notebook, intel2200bg minipci kártyával (100mW), beépített antennával természetesen. A szembeszomszéd gépében MSI PCI wlan kártya (PC54G2) kb. 60 centis káblen lógó külső antennával. Elvileg 30mW körül jár.

A kérdésem: ismeri valaki ezt a Belkin kacatot? Dobjam ki, vagy lehet rajta tuningolni, esetleg máshol keressem a hibát?
És ha dobjam ki, akkor mit vegyek? Persze olcsót ;-)) D-Link cuccokat szoktam beállítani, de azok szerintem (di624) nem túl jók... Linksys-t nemismerem.

Üdv!
k_p_l Creative Commons License 2005.11.23 0 0 133
Csináljunk router-manuálok fordításait, és hirdessük meg a lelőhelyeket a boltokban?

Esetleg ezt a topicot is lehetne hirdetni alkalmas helyeken. A cechet meg állja a gyártó ha akarja. Akiről van leírás az állta a cechet azt lehet megvenni. akiről meg nincs magyar leírás (ami innen elérhető) azt lutri megvenni (pedig lehet hogy az sokkal jobb úgy egyébként...)

Hogy legyen?

kpl
Előzmény: rainman (125)
k_p_l Creative Commons License 2005.11.23 0 0 132
Még valami: wrt54gs sok megosztott könyvtár és sok vasbeton fal esetén hajlamos megtagadni a melót. Én visszavettem a sebességet 11 Mb/s-re, MTU-t meg fix 1492-re, holott vannak a hálózatban wmp54-es kártyák is. (Ez nyilván bukta, de lehet tanulni belőle.) Megosztott könyvtárak méretét minimalizáltam. Azóta nem volt gond.
Még tervezem kicserélni a router antennáit hga7t-re ha szükséges. Elvileg javul a vétel a távoli sarkokban... Elvileg van rá keret :-)
k_p_l Creative Commons License 2005.11.23 0 0 131
Ja, majdnem elfelejtettem, MAC-adress szűrést be kell állítani, a routert meg le kell kapcsolni ha nem használja sajátember.

kpl
k_p_l Creative Commons License 2005.11.23 0 0 130
Jópár éve az egyíik Új Alaplap cikk után kezdtem el olvasgatni a Kiástam a csatabárdot topicot. Ez még nagyon az elején volt, két-három nap alatt meg lehett emészteni az addig ott összeírt dolgokat.
Besz@rtam helyből, mert amik ott le voltak írva az durva volt. Most is kemény a helyzet, de ma már másabb kicsit ennyi liberoval csomagolva. Legalábbus nekem, de a mostani szűz T-Online vásárlóknak nem biztos, bár ez más téma.

Lényeg a lényeg, azóta saját (kezelésű) gépről sem MSIexplorer, sem MSOutlook, sem semmi más MS cucc nem megy ki a netre. Ezek zömmel otthoni "nagyis" gépek, amiknek az onoka felé kell emilezni, meg megmutatni a kapott fényképeket. Minimum a ZoneAlarm, de mostanában/veszélyes helyen inkább a jól jelszavazható 2.1.5-ös Kerio. Általában levedlett win98-as gépek... Újabban Skype-ozni akarnak, de az is jól kezelhető a Kerioval.

Wireless:

Ezek után nem volt nehéz átvinni a hozzáállást, tehát a modemek kiváltása wrt54gs+wmp11-re manőver után (kis cég, tucat környéki gép a wirelessen):
- minden gépen megmaradt a jelszavas tüzesfal, maximum kibővül "megbízható helyek"-kel. Tüzesfal alapból a nyílt netre konfigurálva, jelszóval védve. Tartalékként esetleg kellhet a modem, ne legyen nyitva semmi ...
- Gépenként maximum egy könyvtár megosztva, normálisan töküres, ha valakinek kell valami beleteszik neki.
- Egyelőre totál lebutított borgchat megy fájltologatásra és dumára tesztelésileg, routeren túl nem mehet, nem is akar a log szerint. (Vagy nem vettem észre... ellentétes tapasztalat esetén kérek emilt)

- Linksys wrt54gs addig nem nyomott wifit, amíg:
- - nem volt rajta a legfrissebb gyári firmware. Ennek perzsze utánna kellett nézni, mert a Secuniának voltak aggályai, amit orvosolt is a gyártó.
- - az összes gyári beállítás ( ssid, broadcasting, starter IP cím, TKIP jelszó) át nem lett variálva egyedire.

- Linksys supporttal bájcsevegtem, hogy a jelenleg futó 4.70.6-os US firmware (kb. július elején kiadva és szeptemberben apgrédolva) jobb-e mint az október 14-én kiadott 4.50.9 EU verzió (alapból v1.0 routerre, nekem meg v1.1 van). Nem nagyon értjük meg egymást de azért még próbálkozok, hátha lesz EU for v1.1 :-)
Azt hiszem megtettem mindent...

Ha nem szóljatok!!
Duncan_McLeod Creative Commons License 2005.11.22 0 0 129
A manualok elolvasásáról annyit, hogy nem egy ismerősöm inkább negyven percig tartotta a vonalat velem mobilon, azt hallgatva, hogy most nyomj Következőt, meg ilyenek, minthogy elolvasta volna a windows sugót.
Ezek után ha megy a user routere sz@rik a passwordokra. Akit meg érdekel az úgyis utánajár és megoldja így vagy úgy.
vanchu Creative Commons License 2005.11.22 0 0 128
Nem tudom hány ilyen hálózatbiztonsági cuccot próbáltál Te már eladni... Még a WEP is bonyolultabb annál, amit egy egységsugarú user megért. (A windows se lenne ennyire szar, ha a user legalább néha elolvasná, hogy mit okéz le.)

Azt felejtsd el, hogy ezt majd otthon megcsinálják maguknak. Örülnek, ha végre átmennek a pingek. Keverik WiFi-s internetet a gprs-el, de azért legyen secure... Ugyanmár.

Jól véled: Elérhető a doksi. De a megértéséhez már kell akkora előképzettség, ami nagyon sok embernek hiányzik, és nem kis munka lenne megszerezni.
Előzmény: rainman (127)
rainman Creative Commons License 2005.11.21 0 0 127
mert miért is kéne bárkinek kicsengetni bármit is?
Vélem: van leírás. Vélem elérhető a neten is a doksi.

Vélem: ha be tud lépni a net konfigurásása ügyében, akkor rátalál arra a menüpontra, ami a biztonságról szól....

Csak oda kéne figyelni.

No de mi van akkor, ha azt mondom: hülyének lenni állampolgári jog. (ha igaz, ez talán a parlamentben is elhangzott) Na innentől kezdve kikapcsolom a saját routeremet, és a talált bármilyen védtelen hálózatot használom ezután? akár illegális célra is?

Ja! hogy állampolgári joga hülyének lenni az adott védtelen router üzemeltetőjének is? Az az ő baja. Nekem meg a tutti adu, hogy bocsi, hülye voltam, tudatlanság okán másztam védtelen rendszerekre a sajátom helyett.....
Előzmény: vanchu (126)
vanchu Creative Commons License 2005.11.21 0 0 126
Pff... Ez nem így megy sajna. A tudatosító kampányt a hajadra kenheted, a 10kHUF-os router tisztességes BEÁLLÍTÁSÁÉRT senki se fog még 5kHUF-ot kicsengetni...

Persze, ő is tudja esetleg, hogy nem az igazi (kb eddig juthatsz el egy kampánnyal), de fizetni már nem fog érte, hoyg fasza legyen. Megtanulni megcsinálni meg pláne rengeteg idő, azt főleg nem fogja senki.

Majd aki egyszer megjárta a rendőrségi fogdát, mert kitudja mit csináltak az átjáróház gépéről, az esetleg elfonolkozik az élet dolgain... A többi nem fog...
Előzmény: rainman (125)
rainman Creative Commons License 2005.11.21 0 0 125
Szervusztok!

A netértes topikba írtam az alantit:

Meglehet: egy újabb tudatosító kampányon kéne gondolkodni!

Merthogy a technológia fejlődik, elérhetővé válik bárki számára, de annak tudatos, biztonságos (!) használatával már bajok lehetnek!!!

Hogy az elejéről kezdjem: került hozzám egy WLAN router és egy WLAN adapter.
Na összeraktam bekonfigoltam úgy ahogy kell, működik szépen.
De az az adapter a szoftveres támogatásával felkínálja az elérhető Wlan hálózatokhoz való kapcsolódást is!
A környezetemben úgy 4-5 ilyen hálózat érhető el, (ki sem mozdulok a szobából)amiből egyetlen egy az ami védett titkosítással az enyémen kívül !!!! csak a poén kedvéért most valaki más netjéről írom ezen hozzászólást, a routere típusát is tudom, és csak a jóérzésem gátol abban, hogy szét ne kúrjam a routere konfigját.....

Szóval lehetnek még bajok, ügyek ezen dologból, jó lenne foglalkozni a témával.

Vélemények?....?
Duncan_McLeod Creative Commons License 2005.11.14 0 0 124
A szokásos mac cimhez hozzárendelt egy 192.168.1.103-at, ami már ki volt adva egy másik gépre! Ezt nem a router csinálta, hanem egy desktor gép művelte. Akkor adtam neki egy 192.168.1.101-et, azóta ezzel üzemel akadálytalanul. A többi három gép dhcp-n van.
Előzmény: k_p_l (118)
vanchu Creative Commons License 2005.11.14 0 0 123
Szerintem a linksysben nem tudom megcsinálni a kvázi-static IP-t.
Előzmény: k_p_l (122)
k_p_l Creative Commons License 2005.11.14 0 0 122
A fix ip-címet meg hálókártya MAC-adresshez lehet hozzákötni a routeren? Vagy hogy? Most nem emlékszem a wrt54gs-re, de mintha az vagy fix, vagy dhcp üzemmódban menne .....

Egyébként engem is érint az ip-cím felejtési problema, mert az egyik xp, ha megy rajta a kerio és valami bezavarja a vételben, leesik a hálóról és nem talál vissza sehogyse. Tüzesfal nélkül persze megy, de az úgy nem egészséges, főleg ha a mellette levő másik xp simán tud mindent úgy ahogy ez nem.

:-((
Előzmény: vanchu (121)
vanchu Creative Commons License 2005.11.14 0 0 121
A #117 workaround, nem megoldás.

De lényeg, hogy működjön.

Pár IP-t úgy is fenn kell tartani a fix ip-s gépeknek, elfér oda pár pc is, aztán nem kell tovább szívni velük...
Előzmény: k_p_l (120)
k_p_l Creative Commons License 2005.11.14 0 0 120
ezért nem értem a 117-et :-(
Előzmény: vanchu (119)
vanchu Creative Commons License 2005.11.14 0 0 119
Ha fix IP van, akkor a gép nem fog kommunikálni a DHCP szerverrel, ergó az elfogadni se fogja.
Előzmény: k_p_l (118)
k_p_l Creative Commons License 2005.11.14 0 0 118
Akkor az van, hogy ha a gépen fix ip-cím van beállítva, akkor a router azt elfogadja gép bekapcs után. ahol meg dhcp azoknak meg (ezekután) ad valami mást?

Egyébként nem valami 169.-cel kezdődő IP-címre változódott a desktop?
Előzmény: Duncan_McLeod (117)
Duncan_McLeod Creative Commons License 2005.11.13 0 0 117
Nálunk az otthoni egyik desktop gép néha menet közben átnevezi a hálókártya IP cémét, ilyenkor persze vonalbontás. Adtam neki fixet, azóta nincs hiba. A többi DHCP egyelőre. A laptopom marad is mert általában kábelen lóg, de ha a hálószobába viszem át, vagy jó idő esetén a kertbe, akkor wifi van, maradt a DHCP. Szerintem
Előzmény: k_p_l (116)
k_p_l Creative Commons License 2005.11.10 0 0 116
Aha, akkor nagyjából beletrafáltam/tunk. DHCP-vel a router mindig mindenkinek ugyanazt az IP-címet adja. Ráadásul magától... Illetve áramszünet/meghülyülés miatti ujraindításkor más a sorrend, de ilyen még csak egyszer volt

Naja, a nyafogás az komoly érv :-)

Köszi.
Előzmény: vanchu (115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!