gondoltam az erdei gyümölcsös joghurt mintájára készítek erdei gyümölcsös pálinkát, olyan gyümölcsökből, amelyekből külön-külön 5-10 kilónál többet nem tudunk (bírunk :o) ) összeszedni, de az így nyert alszeszekből a végén egy finom erdei vegyest kaphatnék, ha el nem számítom magam. :o) (ribizli, szeder, vadcseresznye, egy kis megmaradt eperlekvár stb.)
Kérdés: van pár marékra való homoktövisem....érdemes valamivel keverve lecefrézni (pl.: apró, kékszilva) vagy teljesen felesleges, mert hozzátenni nem tud, max. csak elrontani? Ez is mehetne az erdei vegyesbe, de, ha nincs olyan tulajdonága, amiért pálinkába (cefrébe) érdemes lenne beletenni, akkor hanyagolom... :o)
Azért nem értelek mert én most az irsainál megvártam míg teljesen kiforr a cefre és utána szürtem le 5 liter lét. Szerintem neked is tökéletes lett volna ha a kiforrás után kiveszed és úgy ülepíted.
Utána már nem kell hozzá semmi, nagyon finom bor lesz :) Illetve egy pici kén, ami tuti leállítja.
Majd elmúlik. ;) A bogyók belsejében is képződik a gáz, de a héjtól nem tud távozni. A héjdarabkák felfúvódnak és kell a hely, hogy elférjenek a hordóban.
Mint mondtam a cefréből vettem ki és azonnal adtam hozzá a cukrot a recept szerint. Szépen ki is forrt. Azért csodálkoztam én is hogy miért nem forrt ki teljesen. Én arra gondolok hogy le volt kötve és elfogyott az oxigén.
Azután levegőhöz jutott és forrt tovább. Vagy nem tudom hogy mi történt.
A leszedett szőlőfürtöket először 15-20 percre 1%-os borkősav-, vagy citromsav oldatba áztatom, hogy a maradék mészkénlé, vagy bordói lé szermaradványokat leoldjam. (Csak ezeket használom a szőlő permetezésére). Ezután folyóvízzel leöblítem. Kocsányozás után a bogyókat ledarálom. Az utolsó, 10%-nyi szemnél a daráló pofáit annyira összeveszem, hogy a szőlőmagokat is megroppantsa. Az így kiszabaduló szőlőmag olajtól selymesebb lesz a párlat. Nem kell félni, nem lesz "magízű", vagy kesernyés. Ezután pektinbontó, majd 12 óra múlva felszaporított, alkoholtűrő élesztővel beoltom. Mikor lezajlott a zajos erjedés, a feltöltött, lezárt, kotyogós hordókat a pincébe viszem. 12-15 fokon még 2 hónapig utóérlelem.
Főzéskor simán öntöm be a cefrét az üstbe. nem szűrögetem. A hordó alján maradt magokra annyi vizet öntök, hogy ellepje, majd a következő adag főzése előtt a leöntött áztatóvizet hozzáöntöm a következő adag cefréhez. (A kimosott szőlőmagot napon szárítom, majd télen megy a madáretetőbe.)
A főzés már a bevált gyakorlat szerint.
Szőlőfajtától, évjárattól függően 7-15 liter 42 fokos pálinka lesz 100 kilogramm szőlőből.
Még 1 aprócska megjegyzés: erősen sznob sógorom alíg várja, hogy kifőjön az első adag. Képes lenne a cső végéről lenyalni a kifolyó utópárlatot is. Pedig ő a "márkákra" esküszik.
Én tegnap vettem 240 kg Cserszegit. Illata elmarad az Írásaitól, de bíztató, de a zamatos, az nagyon jó. Csumáztuk, zúztuk, éppen belefért 4 db 60- ás hordóban. Csak fél adag élesztőt kapott, ne induljon olyan gyorsan meg. Lent van a pincében, 18-19°-on.
Tegnap jött meg a Brix- mérő, 23-at mutatott. Nem tudom mennyire pontosak gyárilag ezek a cuccok, de majd este megnézem valahogy a pontosságát.
Tavaly főztem Írásait, nekem soha nem fordul meg a cefre, szőröstül-bőröstül, magostul... Na az a szimplában hamar lekapódik.
Este lehet, hogy kap négy egy kis facélia mézet, a biztonság kedvéért...
Valószínűleg az történhetett (feltételezés), hogy amikor másodszor adtál hozzá cukrot, akkor éppen élesztőhiányos volt a megy bor. Aztán lassan megint felszaporodtak és újból elkezdtek maradék cukrot bontani.
De azt nem értem, hogy miért adtál hozzá még cukrot?
Én most az irsain próbálom ki, hogy a szűrt cefréből mi lesz :) Szépen derül lefelé, bár én raktam bele 5 literhez egy teáskanál folyékony ként, biztos ami biztos alapon. Hétvégén leszedem a seprűről és kóstolás :)
Ha túl magas a cukortartalma a bornak, a cukor egy része nem tud azonnal "kiforrni". Mert az élesztőgombák csak egy, fajtaspecifikus alkoholszint alatt működnek. Ha elérik ezt a szintet, akkor leállnak, lelassulnak. Azok a gombafajták, amelyek csak lelassulnak, dolgoznak tovább. Így 2-6 hónap alatt még termelik a széndioxidot. Ezenkívül vannak olyan baktériumfajták is, melyek szintén erjesztenek cukorból alkoholt és széndioxidot. Például a japán szake (egyfajta rizsbor) erjesztő mikroorganizmusa is baktérium.
Ne oktass ki arról, hogy hol, milyen hőcserélőt használnak. Lehet, hogy egynél több hőcserélővel is dolgoztam röpke 36 éves vegyipari-gyógyszeripari pályafutásom során.
Nagyon sok okos mérnökember az íróasztal mellől, képletekkel dobálódzva megállapította, hogy ide, meg ide ilyen, meg olyan berendezés ( pl. hőcserélő) kell. Aztán az üzemeltetés során kiderült, hogy szőr van a palacsintában, mert a gyártói specifikációk inkább csak a marketing osztályon születtek. A gyakorlati tapasztalat egészen mást mutat. Jól hangzik, hogy egy hőcserélő víz-víz hőátadás esetén ennyi, meg ennyi teljesítményű. Aztán a beépítés után derül ki, hogy az a víz nem desztillált, hanem ipari hűtővíz. Amiből sok-sok mocsok képes kiválni. A másik oldali közeg meg valamilyen oldat vagy oldószer. Aminek egészen más hőtechnikai paraméterei vannak.
Ha szedtél már szét életedben egy lemezes hőcserélőt, akkor láthattad, hogy mennyire összetett a rajzolata a csatornáknak. Azért, hogy egy lemezpáron belül valamennyire szimmetrizálják az áramlást. Márpedig minden egyes iránytörés ellenállást fejt ki. És minden egyes iránytörés egyúttal egy lerakódási pont.
Volt vagy tucatnyi, egyedi tervezésű lemezes hőcserélő is. De minden egyes "majdénmegmondomatuttit" nekifutásnak az lett a vége, hogy elő a jól bevált Alfa Lavalos hőcserélőket. Világszabadalom ide, világszabadalom oda.
Azért szétszedhető egy lemezes hőcserélő, mert tudván tudott, hogy EL FOG TÖMŐDNI! Ergo, tisztítani kell. Ha egyszer eltömődött, akkor az in vitro tisztítás vagy nagyon hosszadalmas, vagy egyáltalán nem lehetséges. Marad a villáskulcs és a súrolókefe.
A képletben jól megmagyarázod a hőátadás mikéntjét. DE azt elfelejtetted, hogy egy csőköteges hőcserélő esetén ez, így, ebben a formában abszolúte nem igaz. Nem veszi figyelembe az áramlási asszimmetriát.
Sziasztok! Létezhet az, hogy szőlő cefre 3 nap alatt kierjedt? Kis napfényt kapott, szinte azonnal elkezdett dolgozni, most meg nem látok mozgást benne.
Sziasztok! Lehet hogy " feltaláltam" a pezsgő gyártást. Úgy történt hogy tavasszal cefréztem be egy kishordónyi meggyet. Amikor már csak lassan szuszogott, úgy gondoltam legyen egy kis meggyborom is, hát vettem ki belőle egy jó félvödörrel. Megszűrtem, adtam hozzá vizet, cukrot, ahogy olvastam,és 2db 5 Literes uborkás üvegben letettem a pincébe. Szépen ki is forrt, leült a seprő az aljára, letisztult. Szépen levettem a seprőről és üvegekbe töltöttem. lett 2 db pezsgős és 7 db boros üveggel. Ledugóztam és szépen lefektetve ( hogy nehogy kiszáradjon a parafa) elraktam a pincébe, pihenni. Nem is nagyon jártunk arra, mígnem az asszonykám valamiért lement. és ilyedten mondta hogy képzeld el oda az összes borunk. Miért ellopták? Kérdem én. Nem hanem kilőtte a dugót és elfolyt. Másnapreggel lementem és összeöntögettem a maradékot. Megmaradt a 2 db pezsgős, és még lett 3 borosüveggel. Most már állítva vannak, és hetente kihúzom a dugót, és még most is szinte pukkan amikor kihúzom a dugót. Miért nem forrt ki egyből rendesen? Miért van ekkora utó forrása? Így készül a pezsgő is?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: