Keresés

Részletes keresés

paulus birra Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141443

Köszönöm! Reméltem egy ilyesfajta választ. Azóta olyan intenzív erjedésnek indult, hogy félő, hogy kifut a hordóból. Pedig használtam habzásgátlót, és fagyasztott vizes palackokkal hűtöm. Ha kicsit lecsillapodik, kap néhány kg szőlőcukrot, mert elég alacsony volt a szőlő cukorfoka (16-17 Brix). Még egy érdekességet említenék meg itt, hátha érdekel valakit: saját Bakó (Baco, Baku) szőlőm 23,5 Brix fokot produkált idén, félárnyékban. Sajnos nem látok nagy fantáziát a fajtában szegényes savai miatt, de azért figyelemreméltó, hogy a vásárolt irsainál és muscatnál mennyivel többet tud extrakttartalomban (az irsai a muskotálynál is gyengébb volt).

Előzmény: endrepp (141438)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141442

Ja, konyak... :D

Előzmény: Jocó0423 (141441)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141441

Nekem az borpárlat :)

Sőt ha brandy módon vágom a finomításkor, akkor nagyon klassz konyak alapanyag lesz :)

Előzmény: öreg_néne_b (141436)
DrJackson Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141440

Igazatok van, rossz oldalt néztem...

http://www.destilatori-kazani.com/hu/billens/100

 

Előzmény: endrepp (141419)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141439
Előzmény: Jocó0423 (141434)
endrepp Creative Commons License 2017.09.01 0 2 141438

A spontán erjesztés egy lehetőség, egyáltalán nem kudarcra ítélt, ha a gyümölcs nem kapott extra sok rezet, mivel a kezdeti csíraszám alacsonyabb, tovább tart, mintha beoltásra kerülne, én nem oltom az olyan gyümölcsöt, ami nem nagyüzemből került hozzám. Az erjedés megkezdésekor kibontakoznak a vadélesztők, minden fajta élesztőgomba, ami nem Saccharomyces cerevisiae, ezek alacsony alkoholtűrésűek, az alkohol megjelenésével elhalnak és az erjesztésben a Saccharomyces cerevisiae fog dominálni.

Ha az erjedés spontán megkezdődött és közben beoltottad a fajélesztő dominanciája lesz meghatározó az oltóanyag óriási csíraszáma miatt, mellette a természetes kultúrák is jelen lesznek.

Előzmény: paulus birra (141435)
zsorsz Creative Commons License 2017.09.01 0 2 141437

A savazás(ha belőtted kb 3PH-ra)számíthat vmit a fajélesztő javára.Különben beindul egy verseny és kész.

Előzmény: paulus birra (141435)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141436

Szőlőlé pálinka (vagy párlat).

Előzmény: Jocó0423 (141434)
paulus birra Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141435

Nem a két óra érdekes szerintem, hanem az, hogy a vadélesztők megkezdték az erjesztést. A kérdésem inkább erre irányulna: hogy egy, már erjedő cefrének mit okoz a fajélesztős beoltás.

Előzmény: obsitos3 (141422)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141434

Jó pár éve borászkodom, nem kell bemutatnod, hidd el :)

A jó pár átfejtés maximum kettő, ha nyálkázod a mustot.

A seprő nem éri el az 5%-ot sem az össz mennyiségnek.

Te minek neveznéd a párlatot? Mustpálinka? érdekes.

Előzmény: öreg_néne_b (141433)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141433

Azért a bort párszor átfejtik, mire bor lesz a murciból. ;)
(Az átfejéskor a hordó alján maradt üledékből lesz a seprőpálinka. Az erjesztett mustból készülő pálinka ezt is tartalmazza, ezért nem borpárlat.)

Előzmény: Jocó0423 (141432)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141432

Semmi egyéb teendőd nincs vele, úgy erjezd mint a cefrét. Ha minden igaz, bor lesz belőle :)

Lefőzve meg borpárlat.

Előzmény: vick_1899 (141429)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141431

Mustot még én sem, de szerintem ugyanúgy mint a többit.

Előzmény: vick_1899 (141429)
rézműves1 Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141430

Igazad van, nem néztem ezt a hirdetést, csak akinek aromakosarat csináltam a 100-asába, az mondta, hogy ő eleve tányérossal kérte, mert azt szét lehet szedni a tisztítás végett...és nem sokkal került többe a 300-as hordós spirálosnál...akkor végül is mindhárom hűtővel kapható...

Előzmény: 1zsakkrumpli (141420)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141429

*mustot még nem erjesztettem, csak hogy ne legyen félreérthető.

Előzmény: vick_1899 (141428)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141428

Sziasztok! Kaptam 100L üllepített Zenit mustot, és mivel még nem erjesztettem nem akarom elrontani, beoltottam borélesztővel, phja megfelelő, van valami egyéb teendőm vele, vagy ugyanúgy kezeljem mint a többi cefrém?

sogi01 Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141427

                                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (141369)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141426

Vagy, a hajdúk megritkították a növendék állomány az (Örömnap) alkalmából és nincs mit főzni, ill. a következő ZD-re, 900 lekváros palacsinta készül.  

Előzmény: Cipurró (141298)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141425

A 60- 100- as ig 28-as a páracső. Hmm.

Előzmény: mili70 (141423)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141424

Szerintem, annyit akart közölni, hogy a pálinka szót csak az a főző, ill. főzető használhatja aki értékesítésre állít elő jövedéki terméket, desztillál. Az átkosban is a kerítés szaggatót hivatalosan, szeszfőzdében lehetett bérfőzetni a bérfőzetőnek.  A magánfőző, tudtommal adóraktáron keresztül értékesíthet a felvásárlón keresztül ekkor jogosult használni a pálinka szót, a palackozáson. Vagy őstermelő és a termelőhelyén ill. 25 kiló méteren belül lévő pl. magán szálláshelyén értékesít. Ekkor az őstermelésből származó jövedelemhez hozzá  adódik a  pálinka értékesítéséből, eladásából befolyt bevétel.Tehát a bevalláskor összeadódik a termény ill. a pálinka árbevétele.      

Előzmény: öreg_néne_b (141415)
mili70 Creative Commons License 2017.08.31 0 1 141423
Előzmény: 1zsakkrumpli (141420)
obsitos3 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 141422

Azért a cefrézéshez nem feltétlen fontos stopper és patikamérleg.Két óra nem számít.

Előzmény: paulus birra (141421)
paulus birra Creative Commons License 2017.08.31 0 0 141421

Üdv mindenkinek! Ottonel muskotály cefre még beoltás előtt állt meleg helyen lebogyózva, ledarálva nagyjából 2 órán keresztül. Sajnos ennyi elég volt, hogy beinduljon a spontán erjedés. Szerintetek ezek után mit értem el azzal, hogy beoltottam fajélesztővel? Labdába tud még rúgni ilyenkor a már elszaporodott vadélesztők mellett?

1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.31 0 0 141420

Én csőkötegest láttok a hirdetésben

Előzmény: rézműves1 (141417)
endrepp Creative Commons License 2017.08.31 0 0 141419

Csőköteges van hozzá alapból a honlap szerint, a 300-as, spirálos kérésre, tányérosról szó sem esik.

Persze az is kérdés van-e olyan, hogy eredeti...

http://www.des-kazani.rs/hu/termekek/ringato/

Előzmény: DrJackson (141418)
DrJackson Creative Commons License 2017.08.31 0 1 141418

Az eredeti DES nem állt át semmire! Tőlük csak a hordós, spirálos hűtővel lehet rendelni. Az egyik magyar forgalmazótól lehet úgy megrendelni a főzőt, hogy egy kis ráfizetésért választhatod a tányéros saválló hűtőt. Nekem 2 éve van meg az utóbbi fajta, nagyon bevált a rendszer és ráadásul helytakarékos is.

Előzmény: rézműves1 (141417)
rézműves1 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 141417

Ne hagyd magad félrevezetni...a DES nem a csőkötegesre állt rá, hanem a  hordós spirálos mellett, a tányérosra...nagy különbség...:):)...és egész jól működik a barátom szerint...

Előzmény: 1zsakkrumpli (141317)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.08.31 0 1 141416

Nálam is ez a pillanatnyi helyzet:

Kapott egy 3 kW-os elektromos patront, ami most még direktbe üzemel.

 

Ebben a pillanatban Irsai jön le kb 20 liter alszesznél járok

Ez a mágnesszelep egy álom, nem kell nyitogatni a csapot:

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.08.31 0 0 141415

De ő pálinkát kérdezett. A pálinka pedig legalább 37,5 tf. százalék alkoholt tartalmaz.

Előzmény: Csikky (141406)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 141414

Ja! 20 liter!

Előzmény: rézmanó75 (141412)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!