Köszönöm! Reméltem egy ilyesfajta választ. Azóta olyan intenzív erjedésnek indult, hogy félő, hogy kifut a hordóból. Pedig használtam habzásgátlót, és fagyasztott vizes palackokkal hűtöm. Ha kicsit lecsillapodik, kap néhány kg szőlőcukrot, mert elég alacsony volt a szőlő cukorfoka (16-17 Brix). Még egy érdekességet említenék meg itt, hátha érdekel valakit: saját Bakó (Baco, Baku) szőlőm 23,5 Brix fokot produkált idén, félárnyékban. Sajnos nem látok nagy fantáziát a fajtában szegényes savai miatt, de azért figyelemreméltó, hogy a vásárolt irsainál és muscatnál mennyivel többet tud extrakttartalomban (az irsai a muskotálynál is gyengébb volt).
A spontán erjesztés egy lehetőség, egyáltalán nem kudarcra ítélt, ha a gyümölcs nem kapott extra sok rezet, mivel a kezdeti csíraszám alacsonyabb, tovább tart, mintha beoltásra kerülne, én nem oltom az olyan gyümölcsöt, ami nem nagyüzemből került hozzám. Az erjedés megkezdésekor kibontakoznak a vadélesztők, minden fajta élesztőgomba, ami nem Saccharomyces cerevisiae, ezek alacsony alkoholtűrésűek, az alkohol megjelenésével elhalnak és az erjesztésben a Saccharomyces cerevisiae fog dominálni.
Ha az erjedés spontán megkezdődött és közben beoltottad a fajélesztő dominanciája lesz meghatározó az oltóanyag óriási csíraszáma miatt, mellette a természetes kultúrák is jelen lesznek.
Nem a két óra érdekes szerintem, hanem az, hogy a vadélesztők megkezdték az erjesztést. A kérdésem inkább erre irányulna: hogy egy, már erjedő cefrének mit okoz a fajélesztős beoltás.
Azért a bort párszor átfejtik, mire bor lesz a murciból. ;) (Az átfejéskor a hordó alján maradt üledékből lesz a seprőpálinka. Az erjesztett mustból készülő pálinka ezt is tartalmazza, ezért nem borpárlat.)
Igazad van, nem néztem ezt a hirdetést, csak akinek aromakosarat csináltam a 100-asába, az mondta, hogy ő eleve tányérossal kérte, mert azt szét lehet szedni a tisztítás végett...és nem sokkal került többe a 300-as hordós spirálosnál...akkor végül is mindhárom hűtővel kapható...
Sziasztok! Kaptam 100L üllepített Zenit mustot, és mivel még nem erjesztettem nem akarom elrontani, beoltottam borélesztővel, phja megfelelő, van valami egyéb teendőm vele, vagy ugyanúgy kezeljem mint a többi cefrém?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szerintem, annyit akart közölni, hogy a pálinka szót csak az a főző, ill. főzető használhatja aki értékesítésre állít elő jövedéki terméket, desztillál. Az átkosban is a kerítés szaggatót hivatalosan, szeszfőzdében lehetett bérfőzetni a bérfőzetőnek. A magánfőző, tudtommal adóraktáron keresztül értékesíthet a felvásárlón keresztül ekkor jogosult használni a pálinka szót, a palackozáson. Vagy őstermelő és a termelőhelyén ill. 25 kiló méteren belül lévő pl. magán szálláshelyén értékesít. Ekkor az őstermelésből származó jövedelemhez hozzá adódik a pálinka értékesítéséből, eladásából befolyt bevétel.Tehát a bevalláskor összeadódik a termény ill. a pálinka árbevétele.
Üdv mindenkinek! Ottonel muskotály cefre még beoltás előtt állt meleg helyen lebogyózva, ledarálva nagyjából 2 órán keresztül. Sajnos ennyi elég volt, hogy beinduljon a spontán erjedés. Szerintetek ezek után mit értem el azzal, hogy beoltottam fajélesztővel? Labdába tud még rúgni ilyenkor a már elszaporodott vadélesztők mellett?
Az eredeti DES nem állt át semmire! Tőlük csak a hordós, spirálos hűtővel lehet rendelni. Az egyik magyar forgalmazótól lehet úgy megrendelni a főzőt, hogy egy kis ráfizetésért választhatod a tányéros saválló hűtőt. Nekem 2 éve van meg az utóbbi fajta, nagyon bevált a rendszer és ráadásul helytakarékos is.
Ne hagyd magad félrevezetni...a DES nem a csőkötegesre állt rá, hanem a hordós spirálos mellett, a tányérosra...nagy különbség...:):)...és egész jól működik a barátom szerint...