Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.03 0 0 141478

És gondolod, hogy a gyorsabb erjesztés jobb erjesztés? Vagy milyen következtetést akarsz levonni ebből?

Előzmény: pacsepa (141476)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.03 0 0 141477

Természetesen tudom, akkor is ha nem jegyzed meg :) az egyszerűség kedvéért írtam konyakot. Igen brandy készül nálam így.

Előzmény: öreg_néne_b (141475)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.03 0 0 141476

Pár napja volt itt egy kis vita az élesztők használatáról, a vad- és a fajélesztőkről.

Csináltam egy kis kísérletet. Figyelem, nem bármely cég, vagy termék reklámjának szánom!

Egy 60 literes hordóba 40 liternyi cserszegi fűszeres szőlőcefrét csináltam és a neten vásárolt hiper-extra fajélesztővel indítottam el.

http://indavideo.hu/video/Cserszegi_fuszeres_cefre_foerjedes_turbo_elesztovel

Ugyanakkor egy 30 literes hordóba is megcsináltam ugyanilyen 20 liter cefrét normál fajélesztővel.

http://indavideo.hu/video/Cserszegi_fuszeres_palinkacefre_erjedese_normal_elesztovel

Sajnos a kísérlet nem teljes, jó lett volna egy harmadik hordó, ami vadélesztővel megy.

Mindenesetre nekem ebből is úgy tűnik, van különbség az élesztő és élesztő között... még akkor is, ha az egyikben kétszer annyi cefréből kétszer annyi gáz fejlődik.

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.03 0 1 141475

Amit főzöl, legjobb esetben is csak brandy. Konyak semmiképpen.

Előzmény: Jocó0423 (141474)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.03 0 1 141474

Évek óta főzöm a konyaknak valót és tökéletes a normál főző hozzá.

Itt pontosan az a lényeg, hogy minnél semlegesebb legyen a finomitvány. Ezért használjuk csak a szívét!

Ha nem megfelelő a hordótok akkor tölgyfa csipszet használj, lehetőleg közepes pörkölésűt. 20-30 nap után már szép szine lesz. Utána ha hígítod, kell bele egy kis izocukor ízlés szerint, vagy mazsola. A mazsola után viszont nagyon sokat kell szűrni.

Előzmény: Törölt nick (141468)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.03 0 0 141473

Keress rá "turbo" és "élesztő" szavakkal, vagy akár "alcotec 48" keresőszavakkal, ott receptet is találsz cukorcefre készítésre! Az nem pálinka.

Előzmény: Gregor csoki (141461)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.03 0 1 141472

Nincs baj az ECO-val, könnyebb a rozsdamentes felületet tisztán tartani. A kupola és a csövek rézből vannak, de rézfelületet érdemes növelni a második lepárlásnál. Az ECO gyártójának honlapján lévő párlattisztító (deflagmátor) ezt a szerepet betölti.

Mire akarod használni? Mekkora méretűt veszel?

Ezen a fórumon a 100 literes főző szinte alap, visszanézed a fényképeket, házilag készült, de profi ipari berendezéseket látsz. Pedig nem mindenki gondolkozik ilyen nagyban. Aki saját magának akar kapott, vagy vásárolt gyümölcsből csurgatni nedüt esetleg a panelkonyhában, aztán két szezon között a kamrában vagy a garázsban tartja a cuccot a polcon, az teljesen más léptékben gondolkozik.

Nekem van egy 17 literes amit "pálinkafőzőnek" vettem. Mindenki körberöhögött ezen a fórumon, hogy gyerekméret, pillanatok alatt rá fogok jönni, hogy ez nagyon kicsi. És igen, pillanatok alatt rájöttem, hogy ez tényleg nagyon kicsi. Kinőttem, mert a saját kertemben is több gyümölcs termett, több cefrém lett, ami kényelmetlenné tette a sok kicsi tétel kényelmetlen és időigényes. Vettem fél éven belül egy 50 literes főzőt. Ez a belépő szint szerintem, ha nem panel konyhában gondolkozol.

De nem veszik kárba semmi! Pont ez a két méret optimális.

Az 50 literessel a cefrét főzöm, a 17 literes megmaradt a finomításhoz. 40 liter (habzásgátlóval ennyi mehet az 50 literesbe) cefréből lesz 8-10 liter alszesz. Ezt vissza kell hígítani a finomításhoz, amiből lesz 10-12 liter és ezt lepárolva 4-5 liter 65 fokos párlat.

Előzmény: djcsiki (141467)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.03 0 0 141471

Nem próbáltam, de a sittes zsáknak szaga van, én nem tenném abba.

Előzmény: Lui-57 (141470)
Lui-57 Creative Commons License 2017.09.03 0 0 141470

Szevasztok!

Törkölyt műanyag zsákban szeretnék erjeszteni (hordó szűkében vagyok).

Van-e tapasztalat, ill melyik, milyen zsák a megfelelő?

Azt gondolom, hogy erősnek kell lennie, pl. a sittes zsák jó-e erre a célra?

Kösz.

DrJackson Creative Commons License 2017.09.03 0 0 141469

Passzolom, google translate a barátod! Amúgy mindkét főzőgyártónak van magyar oldala, a DESnél 75.000 RSD a billenős, keverős 100 literes.

Előzmény: Csikky (141458)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.03 0 0 141468

Nem nagyon. Azért az említett  módszerhez kell egy megfelelő  lepárló. Az már bukta (szerintem), ha a 45 fokos első lepárlást amit 20 fokos kifolyónál elvágunk és 30 fokra hígítunk....

Akarom mondani, a vezéraromákat bele kell engedni keményen, mert a fiatal  pinduri hordócskáknál

amit mi használunk a hordó jelleg lesz a érezhető. 

Előzmény: Jocó0423 (141465)
djcsiki Creative Commons License 2017.09.02 0 0 141467

Üdv mindenkinek ! 

Eco pálinkafőzőt vagy vörösréz pálinkafőzőt! érdemes venni  ?? 

Figyelget Creative Commons License 2017.09.02 0 0 141466

Nem, ma reggeli szedés volt. Persze nem minden szem ilyen, de a zöme igen. Jó pár évre visszamenőleg biztos hogy nem volt ennyire édes felénk sem.

Előzmény: Törölt nick (141462)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.02 0 0 141465

Bizonyára ismered a módszert.

Finomításnál a szívét 75-50 alkohol fok közötti részt veszed ki. A többit összeöntöd és a végén mégegyszer lefőzöd hasonló módon. Kb 63°-os szeszt berakod tölgyfahordóba és vársz :) Vagy használsz csipszet.

Előzmény: Törölt nick (141464)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.02 0 0 141464

Mit értesz  ezen a,  brandy módon vágom .?

Előzmény: Jocó0423 (141441)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.02 0 2 141463

Inkább 40 liter forró ceremoslék és 10 kg cukor. Elnézést Mindenkitől.

Előzmény: Gregor csoki (141461)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.02 0 0 141462

Ez ládában tó érlelt? Mert a hajdúságban még ragaszkodik a fához a gyümi. Tavaly 9,68 tf% volt a  kierjedt magozott cefre. Akkor az idén rekordot dönt lehet megközelíti a 11 tf%-ot. Legutóbb 2010-ben volt hasonló helyzet. 

Előzmény: Figyelget (141454)
Gregor csoki Creative Commons License 2017.09.02 0 0 141461

Sziasztok, még a régi felhasználómmal kaptam valakitöl egy jo receptet íztelen alkohol előállitására, csak sajnos nem találom, leirná aki látja?!?!? Köszönöm

 

kb 5 liter 70-80%- os szeszt szeretnék főzni Tinkturák készitéséhez.

 

Valahogy igy volt a recept, viszont a bolti Alcotec élesztő helyett más megoldást ajánlottatok, erre lennék kiváncsi. 

 

8kg cukor

kb 40 liter víz

4kocka élesztő talán????

élesztő tápszer?!!!

 

javitsatok már bele, Danke ;)

cloaked Creative Commons License 2017.09.02 0 1 141460

Rosszul emlékszem, hogy a szakmában az eleve borpárlatnak szánt bort nem szokták lefejteni? (Mondjuk lehet, hogy tényleg rosszul, és a piscót emiatt sorolták be borpárlatok helyett a gyümölcspárlatok közé).

Előzmény: öreg_néne_b (141433)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.02 0 0 141459

sa mešalicom

Előzmény: Csikky (141458)
Csikky Creative Commons License 2017.09.02 0 1 141458

Szerbül hogy irják, hogy billenős, keverős, mert az árlistában nem találom ezt a verziót!

Előzmény: DrJackson (141440)
DrJackson Creative Commons License 2017.09.02 0 0 141457
Figyelget Creative Commons License 2017.09.02 0 0 141456

Rendben, próbálom nem elfelejteni és majd mutatom azt is. 

Előzmény: obsitos3 (141455)
obsitos3 Creative Commons License 2017.09.02 0 0 141455

Szép.Kiváncsi lennék rá,hogy kiforrás után mit mutat.

Előzmény: Figyelget (141454)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.02 0 0 141454

Stanley szilva brix. :)

 

sogi01 Creative Commons License 2017.09.02 0 1 141453

                                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141427)
mili70 Creative Commons License 2017.09.02 0 1 141452

23,5 Brix ? Az már "elég jó " :)

Ez azt jelenti, hogy 21MMo  fölötti a mustod kicsivel, abból meg 13.5 V/V% alkohol keletkezik. Szóval lesz rendesen pálinkád...

Előzmény: paulus birra (141443)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141451

Igen, akkor, ha Ó pálinkát szeretnél legalább 12 hónapig. Érlelni minimum 3 hónap a kötelező. 

Előzmény: m.robi (141450)
m.robi Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141450

Eperhordót használ valaki szinezéshez? Mennyi ideig kell benne tartani a pálinkát?

Első évben 2 hét alatt már nagyon besárgitotta a pálinkát. Rá 3 évre már kevésbé "fogott" a hordó. Mist már simán kibirja az 1 hónapot is, hogy csak egy kis szine legyen, ne sötét barna.

zsorsz Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141449

3-4kg,úgy 2nap után.

Előzmény: czokoly (141448)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!