A teafiltert (én) nem ízesítés, hanem színezéshez ajánlom, nincs az a teamenyiség, ami komolyabban beleszólna az ízbe, fahélyal, vaníliával és általad egyéb kompatibilisnek érződő fűszerszámokkal kísérletezz, de kis menyiségben, mert mindent beletehetsz, de kivenni, már semmit nem tudsz !
Lefőztem az első gabona,(életem első bárminemű cefréjét))),nékem kb 19 literből-sacc 2,3l alszesz jött le. Ez a mennyiség megfelel az átlagosnak??A fáma azt írja a fent maradó léből kb 6-7 literbe felold 3,5 kg cukrot,azt ráönti a gabonára,különbözetet felönti tiszta vizzel.Kérdem nem lehet -e az összes cefre levet visszaönteni a benne feloldott cukorral együtt,és a különbözet lenne a tiszta víz csupán??
Én alkalmasint, ahogyan a szájam íze kívánja, úgy főzök, ha szesszel, akkor azzal, ha más extraktal, akkor azzal.
Van itt az Inedxen egy fórumom, ami jól leült, mint az iszap, de szerintem, ha szeretünk főzni, akkor életre kelhet, mert nem csak inni, de enni is jó, főleg enni jó!
Lazán kapcsolódik, álljon itt egy rumos marinád pl. két kilónyi oldalashoz vagy más grillezett/barbekjúzott husihoz: egy csésze narancsdzsúz, fél csésze szójaszósz, három evőkanál kristálycukor, egy teáskanál frissen őrölt feketebors, fél teáskanál cayenne vagy más bivalyerős csilipor, három gerezd fokhagyma szétnyomva éééés fél csésze rum. Vagy whisky. Két órán át pácoljuk benne a húst hűtőben. Szoktatok szesszel főzni? Jómagam szeretek néha saját gyártású viszkivel husikat flambírozni ha wokban sütök.
Igen, tényleg olyan mintha a szupermarket cefre gabonamentes változata lenne. Ez adja neki a rum alapízt:
Látom árgépen hogy rendelhető Magyarországon is laza 200%-os felárral. Mondjuk kevés kell belőle ha csak desztillálás előtt adjuk az alszeszhez. Cefrébe keverve értelmetlen lenne használni mert ülepíteni és szűrni kellene kierjedés után és ugye 4x annyiba kerül (itt) mint a cukor, miközben feleannyi a kierjeszthető cukortartalma, bele kellene tolni pár kilót. Remélem minden rendben megy majd vele, mindig izgulok amikor valami újat próbálok ki, és mivel kb. mindig valami (számomra) újat próbálok ki ezért izgalmas ez a hobbi. :)
Ez a leírtak alapján a "Kipróbált receptek"-nél az öreg-muslica által beillesztett szupermarket cefre, kicsit továbbfejlesztett verziója.
Pont most indítottam el egy kis 20-Literes próbacefrét ebből egy hete, nekem ízetlen szesznek kell, hogy a túl aromás páleszemet tudjam kicsit rendbe hozni, de ez a rumos történet sem áll messze tőlem, viszont a tiédet is megpróbálom.
Szerencsésen hazatértem, ennek örömére elkészítettem tegnap este a leendő rum cefréjét, következőképp: 6 kiló kristálljcukk, két csapott evőkanál citromsav, 20 dekás sűrített paradicsom, 30 liter 40 fokos vízben jól összekeverve. Amint lecsökkent 33 fokra a hőmérséklete kapott három kocka elmorzsolt sütőélesztőt.
Tulajdonképpen ez egy erősen cukros limonádé amiben az élesztőnek szükséges tápanyagot ezúttal nem élesztőtápsó és DAP hanem a paradicsompüré nyújtja. Nagyon szépen pezseg, komoly széndioxid-réteget alakított már ki és kellemes illata van. A paradicsom nem ülepedett le, teljesen homogén a cefre. Ezekkel az arányokkal (ami egy kipróbált alaprecept HD-n, Birdwatcher's néven) körülbelül 10-12% alkoholfokkal fejeződik majd be a fermentáció, kb. húsz Celsius fokon készül, reményeim szerint kevesebb mint egy hét alatt kész lesz.
A várható kb. 5 liter alszeszbe fogok keverni majd negyed kiló fekete melaszt, a kész szeszben pedig szárított gyümölcsöket (ananászt, mazsolát, banánt, mangót) és fűszereket (egy vaníliarudat, körömnyi fahéjat, két szegfűborsot) fogok áztatni egy hétig, majd szűrés és pár hónap tölgyes érlelés következik. Remélem sikerül okosan elválasztanom a végét a közepétől mielőtt elkesernyésedik, majd kóstolgatom szaporán.
nekem nem szokott lenni ilyen folt a tetején full tiszta,de a legjobb és legegyszerűbb a gyufa.. ha elaszik mielőtt a cefréhez érsz akkor van co2 illetve keletkezik tehát még forrdogál, ha a cefre oltja el, akkor nincs már co2, tehát mehet az üstbe.
Azon kérdésen elmélkedem,honnan fogom megtudni első gabonacefrésként,mikor kész a lé?? miből látom ,hogy elfort a cuc??Ma néztem,csak lé van fölül,és élesztő pöttyök.
ugrok is neki az első főzésemnek remélem sikerül ez a végleges összeálitás 32 liter viz 8 kg tritikálé 2 kg árpamaláta 40 g citromsav 20g élesztő a főzés az 80C kb 1 óra keményitő kibontása aztán le 63 nál bele a maláta 30-35 percig 60-62-őn tratom a hőmérsékletet enyi idő elég lessz neki zöld malátáról van szó aztán mikor citromsav mikor kihült élesztő is igy megfelel? és főzés előtt szürjem le vagy jólessz ugyis bocsánat a sok kérdezéstől de jobb biztosra menni ugyérzem egyre jobban jövök belefele és ha közel anyit fogok tudni mint ti akkormár énis segithetek a kezdő fórumozóknak mint ahogyan ti is segitettetek nagyon köszönöm :)
a hőmérő amugy is bent van nem tudod a kukoricát már lehet szedni mert van 2.0 ha, ithol már nincsen sajnos vajon az idei jó már? tritikálé van ithol azzal miahelyzet a recept ugyanaz mint a kukoricás csak kukorica helyet mehet triti mert whisky mellé jólenne egykis más milyen is pl triti kifőzném és tölgy pálca helyet gyümölcsön érlelném szerinted?
leszedtem a fehér 'habját"',majd 20 literes jól záródó edényekbe szét mertem,várok ha eljutok a főzési idényhez meglátom milyen lesz))
Viszont azt kérdezném tőletek tisztelettel,hogy fogom megtudni a gabona cefrém kész-e a főzésre?? Ma néztem,pár centis dara réteg van a tetején ami kezd fehér pöttyösödni,alatta majd az aljáig víz",legalul a dara nagy része??Remélem ez így jó??))
nagyon köszi nagy segitség volt ez akkor a zöld ugy a helyen a hütőbe a száritott meg egy szövetzsákba felhasználás előtt kézi darálóval roppantom van egy terménydarálóm is 1.5 Kw-os azzal a kukoricát szoktam meg eztazt jól gondoltad sört szeretnék késziteni van egy villany blóderem lehet állitani rajta a fokot 50-300 ig szerintem ez nemgond 3-4 órán átt berakom és aztán lemorzsolom róla a csirát :)
Jah, a szárítottat, miután kiveszed a sütőből, mosogató felett egy nagy fém levesszűrőbe rakosgasd bele és rázogasd le a "bajuszokat", vagy "hajakat", főleg sör esetén, mert keserűséget okoz. Mint a por, úgy fog lehullani róla.
A zöldet a fagyasztóba, egészben. Felhasználás előtt kell darálni. A szárítottat nem szabad fagyasztóba tenni, hanem egy jól szellőző zsákba. Felhasználás előtt kell darálni, (gabona cefre esetén) vagy roppantani, (sörfőzés esetén) mert őrölve az enzimtartalom csökken, nem őrzi úgy meg.
Hogyan tudtál 50 C-ot tartani a sütőben? Elektromos, vagy valami légkeveréses spéci sütőd van?
Készlett a malátám 10 kg a felét ledaráltam zöld malátának a fagyasztóba tárolhatom? a másik 5 kg a sütőbe van 50 C-on 3-4 órára aztán darálhatom eztis le és a fagyasztóba rakhatom?
Olvastam olyat, hogy a PH-t 2,8-3-ra beállítod, a hordót majdnem színig töltöd (1-2 cm gázréteg maradjon) és légmentesen lezárod. Megjegyzem én még sosem próbáltam, tehát nem tudom működik e a dolog
Kierjedt gabonacefrét lehet úgy tárolni hogy felöntöd annyi fejefarkával amitől 15% fölé megy az alkoholtartalma. Onnantól már nem bántja semmi mikroorganizmus, lezárható, tárolható. Nyilván működik gyümölcscefrével is a módszer.