Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2017.09.02 0 1 141453

                                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141427)
mili70 Creative Commons License 2017.09.02 0 1 141452

23,5 Brix ? Az már "elég jó " :)

Ez azt jelenti, hogy 21MMo  fölötti a mustod kicsivel, abból meg 13.5 V/V% alkohol keletkezik. Szóval lesz rendesen pálinkád...

Előzmény: paulus birra (141443)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141451

Igen, akkor, ha Ó pálinkát szeretnél legalább 12 hónapig. Érlelni minimum 3 hónap a kötelező. 

Előzmény: m.robi (141450)
m.robi Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141450

Eperhordót használ valaki szinezéshez? Mennyi ideig kell benne tartani a pálinkát?

Első évben 2 hét alatt már nagyon besárgitotta a pálinkát. Rá 3 évre már kevésbé "fogott" a hordó. Mist már simán kibirja az 1 hónapot is, hogy csak egy kis szine legyen, ne sötét barna.

zsorsz Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141449

3-4kg,úgy 2nap után.

Előzmény: czokoly (141448)
czokoly Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141448

Köszönöm szépen a tanácsaitokat.Kb.mennyi cukrot tegyek 120 liter cefréhez és mikor tegyem hozzá?

 

zsorsz Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141447

Ha puha,festékkeverővel legegyszerűbb megtörni (ha mag nélkül,M10 ládán átpaszírozni)+30PH+pektinbontó+fajélesztő.Ha kemény,kiterítve utóérlelni(pár nap alatt mepuhúl)a cukrot a fő forrás után rakd bele!

Előzmény: czokoly (141444)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141446

A döngölés talált, de semmiképp ne pár napig történjen. Inkább törd, daráld, zúzzad valami eszközzel pár óra alatt. Napsugarat gyümölcskilógrammra vetítve 3-5%-ot adhatsz hozzá.

Előzmény: czokoly (141444)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141445

A som utóérő gyümölcs, az ép szemeket terítsd szét vékony rétegben, amíg megpuhul.
Addig lesz időd elolvasni a minden reggel belinkelt tudnivalókat.

Előzmény: czokoly (141444)
czokoly Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141444

Sziasztok.Tegnap előtt tudtam venni 120 liter somot cefrének.Segítsetek már hogy inditsam el az egész folyamatot.Valaki azt mondja hogy tegyek hozzá majd 3kg cukrot és előtte par napig próbáljam döngolni szét ahogy csak lehet hogy könnyebben kezdjék el dolgozni(erjedni)

a cefre.Kérem a segítségeteket akinek van a sommal némi tapasztalata irja már meg nekem mit csináljak vele.Előre is köszönöm.

paulus birra Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141443

Köszönöm! Reméltem egy ilyesfajta választ. Azóta olyan intenzív erjedésnek indult, hogy félő, hogy kifut a hordóból. Pedig használtam habzásgátlót, és fagyasztott vizes palackokkal hűtöm. Ha kicsit lecsillapodik, kap néhány kg szőlőcukrot, mert elég alacsony volt a szőlő cukorfoka (16-17 Brix). Még egy érdekességet említenék meg itt, hátha érdekel valakit: saját Bakó (Baco, Baku) szőlőm 23,5 Brix fokot produkált idén, félárnyékban. Sajnos nem látok nagy fantáziát a fajtában szegényes savai miatt, de azért figyelemreméltó, hogy a vásárolt irsainál és muscatnál mennyivel többet tud extrakttartalomban (az irsai a muskotálynál is gyengébb volt).

Előzmény: endrepp (141438)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141442

Ja, konyak... :D

Előzmény: Jocó0423 (141441)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141441

Nekem az borpárlat :)

Sőt ha brandy módon vágom a finomításkor, akkor nagyon klassz konyak alapanyag lesz :)

Előzmény: öreg_néne_b (141436)
DrJackson Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141440

Igazatok van, rossz oldalt néztem...

http://www.destilatori-kazani.com/hu/billens/100

 

Előzmény: endrepp (141419)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141439
Előzmény: Jocó0423 (141434)
endrepp Creative Commons License 2017.09.01 0 2 141438

A spontán erjesztés egy lehetőség, egyáltalán nem kudarcra ítélt, ha a gyümölcs nem kapott extra sok rezet, mivel a kezdeti csíraszám alacsonyabb, tovább tart, mintha beoltásra kerülne, én nem oltom az olyan gyümölcsöt, ami nem nagyüzemből került hozzám. Az erjedés megkezdésekor kibontakoznak a vadélesztők, minden fajta élesztőgomba, ami nem Saccharomyces cerevisiae, ezek alacsony alkoholtűrésűek, az alkohol megjelenésével elhalnak és az erjesztésben a Saccharomyces cerevisiae fog dominálni.

Ha az erjedés spontán megkezdődött és közben beoltottad a fajélesztő dominanciája lesz meghatározó az oltóanyag óriási csíraszáma miatt, mellette a természetes kultúrák is jelen lesznek.

Előzmény: paulus birra (141435)
zsorsz Creative Commons License 2017.09.01 0 2 141437

A savazás(ha belőtted kb 3PH-ra)számíthat vmit a fajélesztő javára.Különben beindul egy verseny és kész.

Előzmény: paulus birra (141435)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141436

Szőlőlé pálinka (vagy párlat).

Előzmény: Jocó0423 (141434)
paulus birra Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141435

Nem a két óra érdekes szerintem, hanem az, hogy a vadélesztők megkezdték az erjesztést. A kérdésem inkább erre irányulna: hogy egy, már erjedő cefrének mit okoz a fajélesztős beoltás.

Előzmény: obsitos3 (141422)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141434

Jó pár éve borászkodom, nem kell bemutatnod, hidd el :)

A jó pár átfejtés maximum kettő, ha nyálkázod a mustot.

A seprő nem éri el az 5%-ot sem az össz mennyiségnek.

Te minek neveznéd a párlatot? Mustpálinka? érdekes.

Előzmény: öreg_néne_b (141433)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141433

Azért a bort párszor átfejtik, mire bor lesz a murciból. ;)
(Az átfejéskor a hordó alján maradt üledékből lesz a seprőpálinka. Az erjesztett mustból készülő pálinka ezt is tartalmazza, ezért nem borpárlat.)

Előzmény: Jocó0423 (141432)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141432

Semmi egyéb teendőd nincs vele, úgy erjezd mint a cefrét. Ha minden igaz, bor lesz belőle :)

Lefőzve meg borpárlat.

Előzmény: vick_1899 (141429)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141431

Mustot még én sem, de szerintem ugyanúgy mint a többit.

Előzmény: vick_1899 (141429)
rézműves1 Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141430

Igazad van, nem néztem ezt a hirdetést, csak akinek aromakosarat csináltam a 100-asába, az mondta, hogy ő eleve tányérossal kérte, mert azt szét lehet szedni a tisztítás végett...és nem sokkal került többe a 300-as hordós spirálosnál...akkor végül is mindhárom hűtővel kapható...

Előzmény: 1zsakkrumpli (141420)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141429

*mustot még nem erjesztettem, csak hogy ne legyen félreérthető.

Előzmény: vick_1899 (141428)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141428

Sziasztok! Kaptam 100L üllepített Zenit mustot, és mivel még nem erjesztettem nem akarom elrontani, beoltottam borélesztővel, phja megfelelő, van valami egyéb teendőm vele, vagy ugyanúgy kezeljem mint a többi cefrém?

sogi01 Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141427

                                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (141369)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141426

Vagy, a hajdúk megritkították a növendék állomány az (Örömnap) alkalmából és nincs mit főzni, ill. a következő ZD-re, 900 lekváros palacsinta készül.  

Előzmény: Cipurró (141298)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.01 0 0 141425

A 60- 100- as ig 28-as a páracső. Hmm.

Előzmény: mili70 (141423)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.01 0 1 141424

Szerintem, annyit akart közölni, hogy a pálinka szót csak az a főző, ill. főzető használhatja aki értékesítésre állít elő jövedéki terméket, desztillál. Az átkosban is a kerítés szaggatót hivatalosan, szeszfőzdében lehetett bérfőzetni a bérfőzetőnek.  A magánfőző, tudtommal adóraktáron keresztül értékesíthet a felvásárlón keresztül ekkor jogosult használni a pálinka szót, a palackozáson. Vagy őstermelő és a termelőhelyén ill. 25 kiló méteren belül lévő pl. magán szálláshelyén értékesít. Ekkor az őstermelésből származó jövedelemhez hozzá  adódik a  pálinka értékesítéséből, eladásából befolyt bevétel.Tehát a bevalláskor összeadódik a termény ill. a pálinka árbevétele.      

Előzmény: öreg_néne_b (141415)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!