Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Eperhordót használ valaki szinezéshez? Mennyi ideig kell benne tartani a pálinkát?
Első évben 2 hét alatt már nagyon besárgitotta a pálinkát. Rá 3 évre már kevésbé "fogott" a hordó. Mist már simán kibirja az 1 hónapot is, hogy csak egy kis szine legyen, ne sötét barna.
Ha puha,festékkeverővel legegyszerűbb megtörni (ha mag nélkül,M10 ládán átpaszírozni)+30PH+pektinbontó+fajélesztő.Ha kemény,kiterítve utóérlelni(pár nap alatt mepuhúl)a cukrot a fő forrás után rakd bele!
A döngölés talált, de semmiképp ne pár napig történjen. Inkább törd, daráld, zúzzad valami eszközzel pár óra alatt. Napsugarat gyümölcskilógrammra vetítve 3-5%-ot adhatsz hozzá.
Sziasztok.Tegnap előtt tudtam venni 120 liter somot cefrének.Segítsetek már hogy inditsam el az egész folyamatot.Valaki azt mondja hogy tegyek hozzá majd 3kg cukrot és előtte par napig próbáljam döngolni szét ahogy csak lehet hogy könnyebben kezdjék el dolgozni(erjedni)
a cefre.Kérem a segítségeteket akinek van a sommal némi tapasztalata irja már meg nekem mit csináljak vele.Előre is köszönöm.
Köszönöm! Reméltem egy ilyesfajta választ. Azóta olyan intenzív erjedésnek indult, hogy félő, hogy kifut a hordóból. Pedig használtam habzásgátlót, és fagyasztott vizes palackokkal hűtöm. Ha kicsit lecsillapodik, kap néhány kg szőlőcukrot, mert elég alacsony volt a szőlő cukorfoka (16-17 Brix). Még egy érdekességet említenék meg itt, hátha érdekel valakit: saját Bakó (Baco, Baku) szőlőm 23,5 Brix fokot produkált idén, félárnyékban. Sajnos nem látok nagy fantáziát a fajtában szegényes savai miatt, de azért figyelemreméltó, hogy a vásárolt irsainál és muscatnál mennyivel többet tud extrakttartalomban (az irsai a muskotálynál is gyengébb volt).
A spontán erjesztés egy lehetőség, egyáltalán nem kudarcra ítélt, ha a gyümölcs nem kapott extra sok rezet, mivel a kezdeti csíraszám alacsonyabb, tovább tart, mintha beoltásra kerülne, én nem oltom az olyan gyümölcsöt, ami nem nagyüzemből került hozzám. Az erjedés megkezdésekor kibontakoznak a vadélesztők, minden fajta élesztőgomba, ami nem Saccharomyces cerevisiae, ezek alacsony alkoholtűrésűek, az alkohol megjelenésével elhalnak és az erjesztésben a Saccharomyces cerevisiae fog dominálni.
Ha az erjedés spontán megkezdődött és közben beoltottad a fajélesztő dominanciája lesz meghatározó az oltóanyag óriási csíraszáma miatt, mellette a természetes kultúrák is jelen lesznek.
Nem a két óra érdekes szerintem, hanem az, hogy a vadélesztők megkezdték az erjesztést. A kérdésem inkább erre irányulna: hogy egy, már erjedő cefrének mit okoz a fajélesztős beoltás.
Azért a bort párszor átfejtik, mire bor lesz a murciból. ;) (Az átfejéskor a hordó alján maradt üledékből lesz a seprőpálinka. Az erjesztett mustból készülő pálinka ezt is tartalmazza, ezért nem borpárlat.)
Igazad van, nem néztem ezt a hirdetést, csak akinek aromakosarat csináltam a 100-asába, az mondta, hogy ő eleve tányérossal kérte, mert azt szét lehet szedni a tisztítás végett...és nem sokkal került többe a 300-as hordós spirálosnál...akkor végül is mindhárom hűtővel kapható...
Sziasztok! Kaptam 100L üllepített Zenit mustot, és mivel még nem erjesztettem nem akarom elrontani, beoltottam borélesztővel, phja megfelelő, van valami egyéb teendőm vele, vagy ugyanúgy kezeljem mint a többi cefrém?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szerintem, annyit akart közölni, hogy a pálinka szót csak az a főző, ill. főzető használhatja aki értékesítésre állít elő jövedéki terméket, desztillál. Az átkosban is a kerítés szaggatót hivatalosan, szeszfőzdében lehetett bérfőzetni a bérfőzetőnek. A magánfőző, tudtommal adóraktáron keresztül értékesíthet a felvásárlón keresztül ekkor jogosult használni a pálinka szót, a palackozáson. Vagy őstermelő és a termelőhelyén ill. 25 kiló méteren belül lévő pl. magán szálláshelyén értékesít. Ekkor az őstermelésből származó jövedelemhez hozzá adódik a pálinka értékesítéséből, eladásából befolyt bevétel.Tehát a bevalláskor összeadódik a termény ill. a pálinka árbevétele.