Miért nem lógatsz oda zsinóron a lyuk elé pár konzervdobozt? Ahogy nekimegy a róka összeütődnek és a zajtól megijed. Lehet hogy úgy kéne, hogy egy zsinórnak menjen neki és a konzervek odébb zörögnek pár lépéssel. Próbát megér, kerülni meg semmibe se kerül. Persze csak ha működik. Ha nem akkor egy kacsába. :)
mindkét nem 36-40-dik hétre ivarérett,megfelelő vizfelület hamarabb elinditja a párzási ösztönt.tojásrakás libánál jan.febr. kacsánál inkább márc.ápr.de sok egyébtöl függhet,idöjárás,évek száma,teleltetéstöl,nagyüzemi vagy háztájiak-e az állatok.
Jövöre szeretnék keltetni itthon kacsát, libát. Áprilisi kelésűek az szárnyasaink. A gondom az hogy nem látom őket pározni. Sem a libákat sem a kacsákat. Mértetileg szerintem ki vannak fejlődve. A libák 5-7kg környékén vannak a kacsák 2,5-4 kg.
Mikortól lesz ivarérett a kacsa, liba ?
A másik dolog. A liba, kacsa február környékén kezd el tojni. Milyen időközönként tojnak ? Naponta, kétnaponta, vagy esetleg változó pl.:korától függ.
Hát idén a kacsámat vitte el abból a fakkból, ahol tavaly a libák voltak...
Jövőre felkészültebb leszek:
Az autóból kivették a riasztót, azt valami villamossági guruval megpróbálom megcsinálni kapcsolhatóra.
A fakkokat körbe húzom vékony cérnával, ahol a róka/kutya be tudna jutni. Ha megy, elszakítja a cérnát, ez elenged egy mikrokapcsolót, és megy a riasztó... Persze ez csak egy nagyvonalú terv, a pontot akkor tehetem fel az i-re, ha meglehet oldani, hogy kapcsolásra működjön a riasztó. Sajnos akik iszerelte csak simán elvágta a kábeleket a csatlakozóról... Ez meg egy 10000 éves riasztó amiről neten sincs fent semmi :S
Ha ez nem jön össze, jön a B terv: A cérna helyett villanypásztort húzok ki. Ez drágább, drasztikusabb, de meg kell óvni az állományt. Főleg hogy jövőre már ráállok a kék és lila néma kacsára.
Köszi a dicséretet, a foltosak azok idei kelésüek az elsö képen latható az apjuk a középen, második képen a foltos gúnárnak az anya a középsö, a foltos tojónak meg a harmadikon van az anya a fehér tojó, remélem jövöre lesz majd sok kis foltos bütykös kislibám.
Ez csak a véleményem volt, meg írtam, hogy így csináltam. Nekem a róka és a keltetésbeli variálás nagyon elvette a edvem a libától, azért meg hogy jót egyek, nem tartom, ezért is nem nagyon emlékeztem pontosan. Amúgy meg nevelés kérdése is, mivel az idei kacsáim csak önitatóból isznak, nagyon jól szocializálódtak. Viszont a kotló alatt keltek minden szarba belepocskolnak.
:)) Csatlakozom ! ( Inmi írásának dícséretéhez...és a Te polcrendszeredhez is :)
Inmi egyébként- a libapucolás mellett- ragyogóan fogalmaz, volt már szerencsénk több, az életből ellesett derűs karcolatát olvasni a régi szép időkben.
Jó étvágyat a libákhoz és megjegyezném: nemcsak a hal szeret úszni, a liba is !! ;)
Jót vidultam szövegeged miatt! Jó lett volna hallani! Na, de mia a fenének cipeketsz? Annak a hordónak csinálj lábat, alatta mehet a tűz! A fene nézi hány fokos! Lényeg, hogy forró legyen. Akár milyen idő van kinn, csak ott vagyok hajlandó pucolászni. Tekintette arra, hogy jön az égi álldás, csináltam egy fedett kivégző helyet. Csináltam egy polcot is, hogy ne keljen berohangálni a piáért! :-))))
Ma újra levágtunk egy libát zsákos módszerrel. Ésssss a felpucolása alig volt 1 óra. A 80 fokos víz a tuti. Leltem egy fémhordót a cuccaink között, olyan 50 cm átmérőjű, 1 méter magas, azt felcígöltem a konyhába, feltettem jó 40 liter vizet cirka, felforraltam, majd elzártam a fazekak alatt a vizet, és levonultunk gyilkolászni. Állat kivéreztetve, hely megtakarítva, majd felcipeltem a hullát a konyhába. Hordóba belelökve fél kila só, 5 dkg szódabikarbóna, rázúdítottam a franc tudja, hány fokosra hűlt vizet mindet (kb. negyedóráig tartott a gyilkolászás+rendrakás). Éssssss hajcss': beletunkoltam a libát, jól belenyomkodtam, forgattam, borzoltam a tollait a spagettikiszedővel, majd lenyomva a víz alá, ott hagytam jó 5 percre a vízben, hogy - anyám szavaival élve - "hagy b@sszon ott, gyermekem"... aztán kiemeltem a libuskát és seperni lehetett a tollat róla. Se a bőr nem szakadt fel, se egyéb... nnnnna.
Köszönet a receptért az O betűs libásnak, és mindenki másnak, akitől ezt-azt beletettem még a puculásba:)
Akkor nem vagyunk túl messze egymástól, van jónéhány ismerősöm a vajdaságból, mármint akik onnan költöztek ide. Csólyospálosról írok, Szegedtől nincs messze. Felénk Japán vagy Néma kacsa, de inkább japán.
Japi tyúk vagy Krédli ritkán használt a törpe tyúk a leggyakoribb.
Hello! Ez nagyon érdekes! Én Vajdaságból Szerbiából írok! Nálunk is japánkacsának nevezik a némákat. Eddig azt hittem, hogy az itteni magyarság a szerb szóból direkt fordította. Itt nem is ismerik a pézsmaréce vagy a némakacsa megnevezés. A japik pedig a krédlik, de ezt Magyarország egyes részein használják. Te honnan írsz? :)
üdv. Hogy mekkora a máj az fajtától söt nemtöl is függ. Gunarakat tovabb kell tömni mint a tojókat. De igy házilag még akkor is lutri. Volt olyan hogy egyszerre ,egyformán 3 hétig tömött libaknak egyiknek 70dkg mája volt másiknak meg ugy ahogy irod kacsányi. Idös öregektöl hallottam hogyha már a tömött lud csöre besárgul akkor jó a mája is.
Mijo mi okod van elégedetlenkedni. Az a suly amit elértél a libáiddal kezdö létedre az nagyon jó. Tömés nélkül , zsigerelve nalam is 5 -6 kg egy liba,söt akadt kisebb is. Az mese hogy egy liba 8-10kg pucolva tömés nélkül hidd el.
hali. Nincs vizfok méröm,de a bojleremben 80fokos a meleg viz és abban még csirkét se tudok pucolni. Nem lobogó de már forrasban lévö vizben szoktam kopózni. Nekem ez jött be. Csirkét csak gyors belemártás,kacsa liba jol megáztatva. Tapasztald ki és fog az menni neked is
Én 5 hétig szoktam tömni a libát, meg a kacsát is, hidd el, így megnő a mája. A kukoricát én is abáltam egy darabig, de leszoktam róla, elég az áztatás is. Épp most indulunk ki levágni a libákat, a legnagyobb 9,4 kg, én is kiváncsi vagyok mekkora máj lesz benne....