Elöljáróban: az ECO főzők mindegyikén VAN biztonsági lefúvószelep. Ugyanaz, mint amiket a kuktafazekakon használnak.
Ha nem ér a vízszint alá a spirál, akkor szereld ki, és nyomd összébb a meneteket.
Mellesleg nem kicsi az a hűtő a 17 litereshez, csak nem szabad "megzavarni" (gy.k.: megküldeni a fűtést). Ha szabályosan feltöltöd, úgy fűtsd, hogy 45-50 perc alatt induljon meg. Egy hasonló hűtőt használtam 25 literes főzőhöz, és nem volt vele gond.
Ha rozydamentes a spirál, akkor a főzés végén dobj egy csapott evőkanálnyi ciztomsavat a hűtő vizébe, és zárd le a betáplálást. Aztán alaposan keverd fel. Kb. fél óra alatt leoldja a vízkövet.
Ami meg a dugulást illeti, hát a sima fedelű 17 literesbe 10 liternél több cefrét önteni nem érdemes. Nem lesz elegendő gőztér. A meggy cefre amúgy is eléggé habzós jószág. Ajánlatos habgátlót használni. Jobb híján 1-2 evőkanál étolajat.
Tudom hogy nem robban fel, én csak azt írtam hogy eldugulhat. A fene megette már ha lefúj!
"A rozsdamentes acélból készült üst és hűtő berendezés hosszú élettartamot és magas ütésállóságot biztosít. "
Hogy ez most csak a fazékra vagy a hűtőcsőre is vonatkozik nem tudom. Nem reszeltem meg a csövet. Az első 1.5 menet mint a képen is látszik,( korábban is írtam róla) hogy nincs a vízszintje alatt. Csak úgy éri is meg nem is a víz. Írtam is hogy lefogom cserélni a fazekat egy nagyobbra. Főleg itt volt nagyon vízköves.
"Mit szedtél szét a hűtőn ami után kiderült, hogy 2 menet vastagon vízköves?" Letekertem az anyát, és kivettem a csőspirált a fazékból. Azután belefektettem egy kis tálba és ecetes vízkőoldóval kenegettem. Csak az tűnt fel hogy 30 C fokos a kifolyó párlat hőfoka. A víz pedig elég hideg volt, bár azt nem mértem meg.
Mivel nekem van egy ugyanolyan főzőm mint Neked, hozzászólok.
Mit szedtél szét a hűtőn ami után kiderült, hogy 2 menet vastagon vízköves? Az ECO 17 litereshez nyitott hűtő van. Most az mellékes, hogy úgy emlékszem réz spirál van benne, ami csak felületkezelt. Most nem esküszöm meg azért rá, de rémlik mintha én is meglepődtem volna, mivel a csövön rajta volt a felirat ami szerint Cu...... Ha gondolod holnap ellenőrzöm, mert a gyártáskor szálanyagból hajlítják a spirált és lehet hogy Nálad a szálanyag éppen feliratmentes volt.
Szóval ha 2 menet kívülről (?) vízköves volt, az nagy baj. A vízkőképződés intenzíven 70 fok körül indul be. Ha két menet magasságban vastagon vízköves volt, akkor nagyon kevés hűtővizet engedtél rá, az nagyon melegedhetett. Én már az elején lecseréltem egy zárt hűtőre amit használok az 50 és a 17 literes főzőhöz is. Ebben nincs esélyem látni mennyire vízkövesedik le, de normál esetben nem is engedem a kifolyó hűtővizet 50 fok fölé, ha eléri ezt a kritikus értéket, akkor növelem a mennyiséget és még így is elég takarékos. Ekkor a kifolyó párlat hőfoka legfeljebb 1-2 fokkal magasabb mint a hűtővízé (nálam is kútvíz). De jellemzően 40-45 fok között tartom a hűtővizet.
Ha a páracsőbe cefre került, akkor az hiba és nem igazán a készülék hibája! :-)
A 17 literes főző szilikon tömítése és bajonettzárja a robbanást elvileg megelőzi. Ahhoz, hogy robbanás következzen be, nagyon nagy nyomásnak kell kialakulnia. Egy anno házilag tejeskannából és/vagy kuktából eszkábált szocreál főzőnél előfordulhat. A gyári főzők lényege, hogy a tömítések és illesztések nem olyan precízek, ergo nem nyomásállók, vagyis nagyon hamar elkezdenek lefújni, sokkal hamarabb, mint esetleg a robbanási küszöbérték.
Ugye megvan, hogy a kukta tömítése tömör gumi, míg a pálinkafőzőé (nálam mind a kettőnél, melyek más-más gyártótól vannak) szilikon cső? Az is látható, hogy a kukta zárt fedele rugósan befeszül, míg a bajonettzár egy beállított határig nyomja a szilikon csövet, nem is lapítja ki.
Persze helyesen tetted, hogy amikor észlelted a dugulást azonnal levetted a gázt, de szvsz a robbanástól még messze voltál... Szerencsére.
Szerintem durván alulméretezett a hűtőd. Ez a méret vörösrézből is nagyon határeset lenne, savállóból meg kicsi. A páracsó milyen? Az is spagetticső? Azért tudsz eldugulni. Jól pépesített cefre minimum 15-ös csövön simán átmegy.
Semmi értelme a nyomásmérőnek, ha pedig az itt leírtak szerint, vagyis "fórumosan" cefrézel, akkor meg dugulásod sem lehet soha...csak a WC-ben...:):):)..."
Ezt cáfolom. Mármint hogy nem lehet dugulás. Amikor a meggyet főztem éreztem hogy melegszik a páracső. Éreztem hogy ennek már jönni kéne. Azután 1-2 csepp megindult, de meggyleves színe volt. Azonnal gáz le kicsit vártam vele hogy hűljön, azután amikor a fedelet felnyitottam, bugyogva hömpölygött a gőz. Hű az anyját! És amikor a páracsövet levettem a hűtőről, hát láttam hogy belenyomta a trutyit, és a szűkületnél eldugult. Még éppen nem nyomta ki a gőzt a tetején, de jócskán túlhevült.
Más. Most főztem egy kis szilvát. Elég gyengén adta 2 főzésből és egy tisztázásból lett 1.5 liter. Azt vettem észre hogy hiába a hideg kútvíz, a kifolyó párlatom 30-31 fok volt. Szétszedtem a hűtőt és az első 2 menet vastagon vízköves volt. Ecetes vízkőoldóval kezelve már, már tűrhetően fényes. 13 cm átmérőjű 12 mm csőátmérővel 4,5 menet, saválló. Egyáltalán elég ez egy 17 literes főzőre? Korábban nem vettem észre hogy meleg lett volna.
Ha egyik sem előpárlatos, akkor elvileg nem kell előpárlattal számolnod. Az biztos, hogy nem lesz egy fényes anyag, de akár be is ágyazhatod utána vagy likőr alapnak is jó lesz.
Mikor újrafőzöd tehetsz az alszeszesített anyagba gyümölcsdarabokat, aszalványt. Az is segít valamicskét.
Vissza hígítod 25-re, lepárolod még egyszer (több EP elvétellel), egy keveset fogyasztásira hígítva megkóstolsz, ha többé-kevéssé iható, aszalt sbarack ágyon hagyod egy ideig.
Ha lenne pár liter kevésbé kívánatos kész párlat, némelyik utópárlatos, némelyik valószínű aromával tuningolt, vagy egyszerűen semmi ízű, talán vegyes.
Ezeket érdemes lenne e összeönteni és vissza hígítva újra finomítani? Ízben mire számíthatok? Előpárlat ilyenkor is hasonló, vagy kevesebb, mint normál esetben?
Semmi értelme a nyomásmérőnek, ha pedig az itt leírtak szerint, vagyis "fórumosan" cefrézel, akkor meg dugulásod sem lehet soha...csak a WC-ben...:):):)...
Egy érzékeny (pár tized bár nyomást is mutató) nyomásmérőt kerestem a szaküzletben a pálinkafőző üst tetejére, ami mutatná a benti nyomásviszonyt. (Nem csak dugulás esetén, hanem intenzív tüzeléskor a gőzáram felfelé haladtában is.) Az eladó azt mondta, hogy az egyszerű nyomásmérők nem alkalmasak 100 fok körüli gőz nyomásának mérésére (leginkább csak folyadékok nyomásmérésére valók), mert az 50-60 fok fölötti hőmérséklet esetén tönkremennek a forró gőztől ill. teljesen rozsdamentes kivitel is szükséges a megfelelő működéshez?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nekem is kínai zsámolyom van, kazán szőnyegégőt sokan használnak itt, ha visszalapozol találsz infót bőven, de ha szakemberre bízod az a legjobb választás. :)
Köszi mindenkinek a hozzászólásokat! Nekem is 5,5-es van, fúrt fúvókákkal, így végül nem emellett a 13-as mellett döntöttem.
Endrepp javaslatából kiindulva felhívtam egy gázszerelőt, aki azt mondta, hogy simán csinál nekem egy gázzsámolyt a régi Fég kazánom égőjéből. Szerinte az 18 kw körül lehet. Annak már elégnek kell lennie :)
Ha esetleg érdekel valakit, ha kész lesz, teszek fel róla képet.
Próbáltam gyümölcs nélkül is de semlegesebb az íz, illat.
A thumperbe 30% alkoholt öntök.A kisüstis arányokat használtam 1/3-nak a 2%-a.
A kifolyó 75 fokkal indult ,50-nél zártam, utópárlatot nem gyűjtöttem.nem tudom mennyinél opálosodik, mert 48 hígítottam itt szép .A szűrésre az egyszerű kávéfilter.A thumperben 2l volt a végére emelkedett egy kicsit a szint.A cefre a fórumos módom készült 12 nap után főzve.Üdv!
..."máshol neten 5.5, van ahol 4.5 pedig ugyan az az öntöttvas"...
A kettő az két különböző öntvény...nekem is van ilyen kisebb...annak a körégője pár centivel kisebb és alacsonyabb is...régebben lehetett még kapni, de most már csak az 5,5KW-osat látom mindenhol...viszont az az öntvény nem tud 13KW-ot az tuti, akárhogy növelik a fúvókát...az eredeti 5,5-ös az 1,4mm-es fúvókával van...ha nagyon kibővítik a lukat, már nem tud annyi levegőt magával vinni, még teljes nyílásnál sem, hogy szépen égjen...
Sztem igen. Ha számít, a hatásfok, az biztos, hogy sokkal jobb egy ilyen égőnél, ami komoly gyárban született és arra hivatott, hogy egy fűtési szezont lehetőleg alacsony költségekkel ússzál meg. :)
Ha dupla falú az üstöd, annyira nem lényeges, ha szimpla falú, akkor igen, hogy egy zsámolynál magas a felületegységre eső hőterhelés, ez nem tesz jót az aromáknak, nagyobb felületű égő optimálisabb, főleg, ha nincs üstház és/vagy a láng éri az üst alját.
Csak a piezzora értettem, hogy használhatatlan :) Én is ezzel főzök, a lángőr jól teszi a dolgát, valójában amiatt vettem meg, így nyugodtabban merem otthagyni ha szükséges.
Endrepp: Köszi az infokat. Van egy ilyen égőfejem otthon, szerinted ennek komolyabb a teljesítménye? (a képet most gugliztam ki,de pont ilyen.)
A linkelt cikk nem csak "csak reduktort" tartalmaz, hanem "20-60 mbar között állítható nyomáscsökkentőt", az emelt nyomáson tudni fogja a megadott teljesítményt, hátránya pl. egy gyári kazán szőnyegégövél szemben, hogy a hőátbocsátási felület kicsi, a hatásfok a megemelt nyomással vagy a felfúrt fúvókával alacsony.
Pont ilyenem van.. de nem értem, hogy mitől lenne 13Kw, mivel pont ugyan az az öntöttvas égőfej, amit millió kivitelben lehet kapni. én megvettem a sima piezzo nélkülit 1 éve arra 6.5 kw van írva, máshol neten 5.5, van ahol 4.5 pedig ugyan az az öntöttvas.. a kényelem miatt megvettem a lángőröset pont ugyan azt amit linkeltél, csak reduktor és cső nélkül (11 ezer volt). vigyázni kell vele nekem a második főzésnél szétolvadt a piezzo műanyagháza, így használhatatlan, de majd faragok rá egy konvektor piezzot. Ja és kipróbálás után azzal kezdtem, hogy felfúrtam a fúvókáját mert igencsak harmatos volt.... biztosan nem tudja a 13kw-t.