Csak a piezzora értettem, hogy használhatatlan :) Én is ezzel főzök, a lángőr jól teszi a dolgát, valójában amiatt vettem meg, így nyugodtabban merem otthagyni ha szükséges.
Endrepp: Köszi az infokat. Van egy ilyen égőfejem otthon, szerinted ennek komolyabb a teljesítménye? (a képet most gugliztam ki,de pont ilyen.)
A linkelt cikk nem csak "csak reduktort" tartalmaz, hanem "20-60 mbar között állítható nyomáscsökkentőt", az emelt nyomáson tudni fogja a megadott teljesítményt, hátránya pl. egy gyári kazán szőnyegégövél szemben, hogy a hőátbocsátási felület kicsi, a hatásfok a megemelt nyomással vagy a felfúrt fúvókával alacsony.
Pont ilyenem van.. de nem értem, hogy mitől lenne 13Kw, mivel pont ugyan az az öntöttvas égőfej, amit millió kivitelben lehet kapni. én megvettem a sima piezzo nélkülit 1 éve arra 6.5 kw van írva, máshol neten 5.5, van ahol 4.5 pedig ugyan az az öntöttvas.. a kényelem miatt megvettem a lángőröset pont ugyan azt amit linkeltél, csak reduktor és cső nélkül (11 ezer volt). vigyázni kell vele nekem a második főzésnél szétolvadt a piezzo műanyagháza, így használhatatlan, de majd faragok rá egy konvektor piezzot. Ja és kipróbálás után azzal kezdtem, hogy felfúrtam a fúvókáját mert igencsak harmatos volt.... biztosan nem tudja a 13kw-t.
Gyümölcs nélkül mi a tapasztalatod összehasonlítva a két főzési eljárást? Egy képet tennél fel a főződről, ha nem vagyok tolakodó? :) főleg a thumper érdekelne.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ez jó hír! Az lenne a kérdésem, hogy gyümölcs darabok nélkül próbáltad-e, a thumperbe mit öntesz, ha egyáltalán öntesz valamit, mennyi cefre mennyi előpárlatot vettél el, előpárlat elvétel után hány fokos a kifolyó, utóárlatra hány fokos kifolyónál váltottál, mennyi utópárlatod lett és hány fokos, a középpárlat mennyi lett és hány fokos, a középpárlatot 20 C-fokon hány fokosra tudod visszahígítani opálosodás megjelenése nélkül, használtál-e valamilyen olajleválasztót csorgatás közben, a thumperben a főzés végére hány liter flegma gyűlt össze, milyen magas volt a folyadék szint a thumperben a főzés végeztével, az üstben lévő cefre felöntéskor hány tf%-os lehetett?
Érdekes tapasztalat az imént készültem el egy kis körtével "egymenetben", az aromakosárba egy gyümölcs darabolva, a thumperbe egy gyümölcs szintén darabolva a végeredmény egy extra illatos körte párlat. Kezdek a rendszerrel barátkozni.Sokkal jobban ízlik ,mint a kisüstis módszerrel készített előző évi.Jó nedűt mindenkinek.
de en nem regeneraltam a gyantat hanem aktivaltam.. viszont ezt lehet nem elegge tomeny oldatban tettem.. tudtommal akkor kell regeneralni amikor telitodik, de az en esetemben uj gyantarol van szo..
A színhibáról:vagy a főzőből ered,vagy a cefréből.Ha esküszöl,hogy a főzőből nem jöhet,marad a cefre.A gyümölcsről lehet tudni valamit?Meg kell tudni,mivel permetezték,mikor,stb.Hátha kiderül valami.
Hogy a színhibát mivel tudod megszüntetni,azt nem tudom,de a gyanta regenerálása nem úgy történik,hogy sós vízben áztatjuk fél napot.A gyantán keresztülvezetünk 10 %-os sóoldatot,addig,amíg a színe kékes,zöldes.Ha visszanyerte az eredeti színét,abbahagyhatod.A három kanál az kb. 6 dkg,ez 2 l vízben kb. 3 %,lehet,hogy ez kevés,és az áztatás sem jó megoldás,mert tiszta sóoldat nem is érintkezik a gyantával,csak az első pillanatban.
nem ez volt az elso, es kb masfel het telt el de mint irtam azalatt dolgozott a fozom. azt nem ertem hogy lehet az h alapesetben szinte kristalytiszta meg az eloparlatom is a baracknal meg ezzel szembesulok..
Tiszta oldat kekes arnyalattal... A masodik tisztazasnal megfogadtam a tanacsod es egy kis szodabikarbonat ontottem az alszeszre de semmi pezsges tehat ecetes sem volt! foleg h a kihozatalra es az illatra sem panaszkodhatok, ez nalam rejtely marad.
Az idén a barack volt-e az első lefőzött cefre, ha igen, mennyi idő telt el az alszesz kinyerésétől a finomításig? A grünspan "csodákra" képes rövid idő alatt is a csövekben.
Hagyjuk ezt a tisztitast... csak a barackom produkalta ezt iden, azota foztem mar 5 fele gyumolcsot most eppen a kortet tisztazom es az eloparlatom is kristalytiszta pedig ebbol lesz kb 20l palinka tehat van anyag a fozoben..viszont a barackomnal az elso 3-5 liter szinezodott el.. nem a fozom volt koszos mivel 2 alkalommal tisztaztam a barackot es be volt iktatva a 2 koze egy cserko fozes/tisztazas es ott semmi problema nem volt.. ez marad az en megfejtetlen problemam... egyebkent nem ertem miert irod h nem arra valo, pont hogy azt irjak mindenhol hogy megszunik a kekes tores.. nem eloparlatos mivel jo sokat elvettem az elejen bizva abban h megszunik a kekes szinezodes, kifejezetten jo illata van semmi zavaro
Nem arra való, a gyanta nem szűrő, a rézionokat köti meg, a pálinkádban valószínűleg rézrozsda (grünspan) van.
Ha nem előpárlatos is egyben megpróbálhatod a tejes derítést vagy újrafőzés. A főzőt jól át kéne pucolni, gőzölni ecetes vízzel, trisóssal áztatni, szárítva eltenni.
Sajnos az idei barackom rejtélyes módon zoldes kékes árnyalatban pompázik ezért a mai napon kationcserèlő gyantàs szűrést alkalmaztam ami nem igen volt hatàsos... ugyanúgy megmaradt a kékes zöldes árnyalat.. a szűrő hàzamba kb 0.5 kilo gyanta fer amit kb 2 liter sós vizbe àztattam egy fél napot, kb 3 evokanal sót kapott.. mi lehet a bibi?