Szerintem durván alulméretezett a hűtőd. Ez a méret vörösrézből is nagyon határeset lenne, savállóból meg kicsi. A páracsó milyen? Az is spagetticső? Azért tudsz eldugulni. Jól pépesített cefre minimum 15-ös csövön simán átmegy.
Semmi értelme a nyomásmérőnek, ha pedig az itt leírtak szerint, vagyis "fórumosan" cefrézel, akkor meg dugulásod sem lehet soha...csak a WC-ben...:):):)..."
Ezt cáfolom. Mármint hogy nem lehet dugulás. Amikor a meggyet főztem éreztem hogy melegszik a páracső. Éreztem hogy ennek már jönni kéne. Azután 1-2 csepp megindult, de meggyleves színe volt. Azonnal gáz le kicsit vártam vele hogy hűljön, azután amikor a fedelet felnyitottam, bugyogva hömpölygött a gőz. Hű az anyját! És amikor a páracsövet levettem a hűtőről, hát láttam hogy belenyomta a trutyit, és a szűkületnél eldugult. Még éppen nem nyomta ki a gőzt a tetején, de jócskán túlhevült.
Más. Most főztem egy kis szilvát. Elég gyengén adta 2 főzésből és egy tisztázásból lett 1.5 liter. Azt vettem észre hogy hiába a hideg kútvíz, a kifolyó párlatom 30-31 fok volt. Szétszedtem a hűtőt és az első 2 menet vastagon vízköves volt. Ecetes vízkőoldóval kezelve már, már tűrhetően fényes. 13 cm átmérőjű 12 mm csőátmérővel 4,5 menet, saválló. Egyáltalán elég ez egy 17 literes főzőre? Korábban nem vettem észre hogy meleg lett volna.
Ha egyik sem előpárlatos, akkor elvileg nem kell előpárlattal számolnod. Az biztos, hogy nem lesz egy fényes anyag, de akár be is ágyazhatod utána vagy likőr alapnak is jó lesz.
Mikor újrafőzöd tehetsz az alszeszesített anyagba gyümölcsdarabokat, aszalványt. Az is segít valamicskét.
Vissza hígítod 25-re, lepárolod még egyszer (több EP elvétellel), egy keveset fogyasztásira hígítva megkóstolsz, ha többé-kevéssé iható, aszalt sbarack ágyon hagyod egy ideig.
Ha lenne pár liter kevésbé kívánatos kész párlat, némelyik utópárlatos, némelyik valószínű aromával tuningolt, vagy egyszerűen semmi ízű, talán vegyes.
Ezeket érdemes lenne e összeönteni és vissza hígítva újra finomítani? Ízben mire számíthatok? Előpárlat ilyenkor is hasonló, vagy kevesebb, mint normál esetben?
Semmi értelme a nyomásmérőnek, ha pedig az itt leírtak szerint, vagyis "fórumosan" cefrézel, akkor meg dugulásod sem lehet soha...csak a WC-ben...:):):)...
Egy érzékeny (pár tized bár nyomást is mutató) nyomásmérőt kerestem a szaküzletben a pálinkafőző üst tetejére, ami mutatná a benti nyomásviszonyt. (Nem csak dugulás esetén, hanem intenzív tüzeléskor a gőzáram felfelé haladtában is.) Az eladó azt mondta, hogy az egyszerű nyomásmérők nem alkalmasak 100 fok körüli gőz nyomásának mérésére (leginkább csak folyadékok nyomásmérésére valók), mert az 50-60 fok fölötti hőmérséklet esetén tönkremennek a forró gőztől ill. teljesen rozsdamentes kivitel is szükséges a megfelelő működéshez?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nekem is kínai zsámolyom van, kazán szőnyegégőt sokan használnak itt, ha visszalapozol találsz infót bőven, de ha szakemberre bízod az a legjobb választás. :)
Köszi mindenkinek a hozzászólásokat! Nekem is 5,5-es van, fúrt fúvókákkal, így végül nem emellett a 13-as mellett döntöttem.
Endrepp javaslatából kiindulva felhívtam egy gázszerelőt, aki azt mondta, hogy simán csinál nekem egy gázzsámolyt a régi Fég kazánom égőjéből. Szerinte az 18 kw körül lehet. Annak már elégnek kell lennie :)
Ha esetleg érdekel valakit, ha kész lesz, teszek fel róla képet.
Próbáltam gyümölcs nélkül is de semlegesebb az íz, illat.
A thumperbe 30% alkoholt öntök.A kisüstis arányokat használtam 1/3-nak a 2%-a.
A kifolyó 75 fokkal indult ,50-nél zártam, utópárlatot nem gyűjtöttem.nem tudom mennyinél opálosodik, mert 48 hígítottam itt szép .A szűrésre az egyszerű kávéfilter.A thumperben 2l volt a végére emelkedett egy kicsit a szint.A cefre a fórumos módom készült 12 nap után főzve.Üdv!
..."máshol neten 5.5, van ahol 4.5 pedig ugyan az az öntöttvas"...
A kettő az két különböző öntvény...nekem is van ilyen kisebb...annak a körégője pár centivel kisebb és alacsonyabb is...régebben lehetett még kapni, de most már csak az 5,5KW-osat látom mindenhol...viszont az az öntvény nem tud 13KW-ot az tuti, akárhogy növelik a fúvókát...az eredeti 5,5-ös az 1,4mm-es fúvókával van...ha nagyon kibővítik a lukat, már nem tud annyi levegőt magával vinni, még teljes nyílásnál sem, hogy szépen égjen...
Sztem igen. Ha számít, a hatásfok, az biztos, hogy sokkal jobb egy ilyen égőnél, ami komoly gyárban született és arra hivatott, hogy egy fűtési szezont lehetőleg alacsony költségekkel ússzál meg. :)
Ha dupla falú az üstöd, annyira nem lényeges, ha szimpla falú, akkor igen, hogy egy zsámolynál magas a felületegységre eső hőterhelés, ez nem tesz jót az aromáknak, nagyobb felületű égő optimálisabb, főleg, ha nincs üstház és/vagy a láng éri az üst alját.
Csak a piezzora értettem, hogy használhatatlan :) Én is ezzel főzök, a lángőr jól teszi a dolgát, valójában amiatt vettem meg, így nyugodtabban merem otthagyni ha szükséges.
Endrepp: Köszi az infokat. Van egy ilyen égőfejem otthon, szerinted ennek komolyabb a teljesítménye? (a képet most gugliztam ki,de pont ilyen.)
A linkelt cikk nem csak "csak reduktort" tartalmaz, hanem "20-60 mbar között állítható nyomáscsökkentőt", az emelt nyomáson tudni fogja a megadott teljesítményt, hátránya pl. egy gyári kazán szőnyegégövél szemben, hogy a hőátbocsátási felület kicsi, a hatásfok a megemelt nyomással vagy a felfúrt fúvókával alacsony.
Pont ilyenem van.. de nem értem, hogy mitől lenne 13Kw, mivel pont ugyan az az öntöttvas égőfej, amit millió kivitelben lehet kapni. én megvettem a sima piezzo nélkülit 1 éve arra 6.5 kw van írva, máshol neten 5.5, van ahol 4.5 pedig ugyan az az öntöttvas.. a kényelem miatt megvettem a lángőröset pont ugyan azt amit linkeltél, csak reduktor és cső nélkül (11 ezer volt). vigyázni kell vele nekem a második főzésnél szétolvadt a piezzo műanyagháza, így használhatatlan, de majd faragok rá egy konvektor piezzot. Ja és kipróbálás után azzal kezdtem, hogy felfúrtam a fúvókáját mert igencsak harmatos volt.... biztosan nem tudja a 13kw-t.
Gyümölcs nélkül mi a tapasztalatod összehasonlítva a két főzési eljárást? Egy képet tennél fel a főződről, ha nem vagyok tolakodó? :) főleg a thumper érdekelne.