Keresés

Részletes keresés

ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141564

A páracső az vastagabb és rézből van. De én is gyanítom hogy kevés. A 17 literes ECO.

 

http://www.hazaipalinka.hu/eco-palinkafozo-ECO01

 

Előzmény: öreg_néne_b (141563)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141563

Szerintem durván alulméretezett a hűtőd. Ez a méret vörösrézből is nagyon határeset lenne, savállóból meg kicsi. A páracsó milyen? Az is spagetticső? Azért tudsz eldugulni. Jól pépesített cefre minimum 15-ös csövön simán átmegy.

Előzmény: ksanyi52 (141562)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141562

"

Semmi értelme a nyomásmérőnek, ha pedig az itt leírtak szerint, vagyis "fórumosan" cefrézel, akkor meg dugulásod sem lehet soha...csak a WC-ben...:):):)..."

 

Ezt cáfolom. Mármint hogy nem lehet dugulás.  Amikor a meggyet főztem éreztem hogy melegszik a páracső. Éreztem hogy ennek már jönni kéne. Azután 1-2 csepp megindult, de meggyleves színe volt. Azonnal gáz le kicsit vártam vele hogy hűljön, azután amikor a fedelet felnyitottam, bugyogva hömpölygött a gőz. Hű az anyját! És amikor a páracsövet levettem a hűtőről, hát láttam hogy belenyomta a trutyit, és a szűkületnél eldugult. Még éppen nem nyomta ki a gőzt a tetején, de jócskán túlhevült.

 

Más. Most főztem egy kis szilvát. Elég gyengén adta 2 főzésből és egy tisztázásból lett 1.5 liter. Azt vettem észre hogy hiába a hideg kútvíz, a kifolyó párlatom 30-31 fok volt. Szétszedtem a hűtőt és az első 2 menet vastagon vízköves volt. Ecetes vízkőoldóval kezelve már, már tűrhetően fényes. 13 cm átmérőjű 12 mm csőátmérővel 4,5 menet, saválló. Egyáltalán elég ez egy 17 literes főzőre? Korábban nem vettem észre hogy meleg lett volna.

 

Előzmény: rézműves1 (141554)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141561

Egy érzékeny (pár tized bár nyomást is mutató) nyomásmérőt kerestem a szaküzletben a pálinkafőző üst tetejére, ami mutatná a benti nyomásviszonyt.

A pár tized bár nyomás néhány méter vízoszlopnak felel meg. Ezt megközelítő állapot sem fordul elő egy pálinkafőzőben.

Előzmény: csalántea (141553)
kardosur Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141560

Köszönöm.

Előzmény: Figyelget (141559)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141559

Egy próbát megér szerintem. 

Ha egyik sem előpárlatos, akkor elvileg nem kell előpárlattal számolnod. Az biztos, hogy nem lesz egy fényes anyag, de akár be is ágyazhatod utána vagy likőr alapnak is jó lesz. 

Mikor újrafőzöd tehetsz az alszeszesített anyagba gyümölcsdarabokat, aszalványt. Az is segít valamicskét. 

Előzmény: kardosur (141556)
Jolida Creative Commons License 2017.09.06 0 1 141558

Vissza hígítod 25-re, lepárolod még egyszer (több EP elvétellel), egy keveset fogyasztásira hígítva megkóstolsz, ha többé-kevéssé iható, aszalt sbarack ágyon hagyod egy ideig.

Előzmény: Vizslásgabi (141557)
Vizslásgabi Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141557

Sziasztok!

 

Éretlen, helyenként zöldes sárgabarackot cefréztem (drága tanulópénz), aminek rendkívül fanyar íze lett.

 

Aktív szénnel el tudom-e ezt az íz tüntetni?

 

15 liter van belőle, de kultúrembernek fogyaszthatatlan, viszont fájna kidobni.

 

Üdv:

 

Gábor

kardosur Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141556

Sziasztok!

Ha lenne pár liter kevésbé kívánatos kész párlat, némelyik utópárlatos, némelyik valószínű aromával tuningolt, vagy egyszerűen semmi ízű, talán vegyes.

Ezeket érdemes lenne e összeönteni és vissza hígítva újra finomítani?
Ízben mire számíthatok? Előpárlat ilyenkor is hasonló, vagy kevesebb, mint normál esetben?

endrepp Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141555

A hőmérséklet nem olyan nagy gond, ha egy 20cm, es csővel kötöd be felfelé nem fog túlhevülni.

A bekötő csőbe valami szűrő szerű nagy lukú szivacsdarab nem árt.

Az üstben kb. 5mBar nyomás az a gyakorlatban nulla, ehhez kell órát keresni.

 

http://www.ebay.com/itm/Pressure-Gauge-0-To-25mBAR-1-2-NPT-100mm-/322538738155?epid=931636437&hash=item4b18ce91eb:g:LPkAAOSw9OFZMArZ

 

Mint Rézműves is írta, ennek igen kevés a gyakorlati haszna, nullához közelít. :)

Biztonsági szempontból az óra semmit nem ér hangjelzés nélkül meg főleg, a fedő tömítésének kell úgy működnie, hogy kifújjon vész esetén.

Előzmény: csalántea (141553)
rézműves1 Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141554

Semmi értelme a nyomásmérőnek, ha pedig az itt leírtak szerint, vagyis "fórumosan" cefrézel, akkor meg dugulásod sem lehet soha...csak a WC-ben...:):):)...

Előzmény: csalántea (141553)
csalántea Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141553

Egy érzékeny (pár tized bár nyomást is mutató) nyomásmérőt kerestem a szaküzletben a pálinkafőző üst tetejére, ami mutatná a benti nyomásviszonyt. (Nem csak dugulás esetén, hanem intenzív tüzeléskor a gőzáram felfelé haladtában is.) Az eladó azt mondta, hogy az egyszerű nyomásmérők nem alkalmasak 100 fok körüli gőz nyomásának mérésére (leginkább csak folyadékok nyomásmérésére valók), mert az 50-60 fok fölötti hőmérséklet esetén tönkremennek a forró gőztől ill. teljesen rozsdamentes kivitel is szükséges a megfelelő működéshez?

Igaz lehet ez így?

Tudna valaki megfelelő nyomásmérőt ajánlani?

 

sogi01 Creative Commons License 2017.09.06 0 1 141552

                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141534)
ZsupyRo Creative Commons License 2017.09.05 0 2 141551

Szia. Én ilyet használok 3 éve állítható reduktorral, nagyon bevált, átlag 40 perc alatt megindítja a nedűt. 

Előzmény: S21LUS (141530)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141550

Tetszetős pálinkásüveg Németországból... :-)

Lehet hogy rendelek egyet az ismerősömnek. A tartalomról én gondoskodok! :-)

http://www.ebay.com/itm/2-pcs-Glass-Bottles-0-5-litre-l-Skull-Head-Flask-Pirate-Whisky-Bottle-500-ml-/331521794604?epid=1688704735&hash=item4d303d222c:g:HtoAAOSwjVVVhZ1N

endrepp Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141549

Nekem is kínai zsámolyom van, kazán szőnyegégőt sokan használnak itt, ha visszalapozol találsz infót bőven, de ha szakemberre bízod az a legjobb választás. :)

Előzmény: S21LUS (141548)
S21LUS Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141548

Köszi mindenkinek a hozzászólásokat! Nekem is 5,5-es van, fúrt fúvókákkal, így végül nem emellett a 13-as mellett döntöttem.

 

Endrepp javaslatából kiindulva felhívtam egy gázszerelőt, aki azt mondta, hogy simán csinál nekem egy gázzsámolyt a régi Fég kazánom égőjéből. Szerinte az 18 kw körül lehet. Annak már elégnek kell lennie :)

 

Ha esetleg érdekel valakit, ha kész lesz, teszek fel róla képet.

 

Előzmény: Jolida (141538)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141547

Lehet, hogy van kisebb is, de ami nekem van kettő az teljesen egyforma minden tekintetben, csak az egyik dobozára 5.5 kw van írva, a piezzosra 13kw :)

Előzmény: rézműves1 (141545)
zr-7 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141546

Kedves körtés 01!

Igyekszem válaszolni.

 Próbáltam gyümölcs nélkül is de semlegesebb az íz, illat.

A thumperbe 30% alkoholt öntök.A kisüstis arányokat használtam 1/3-nak a 2%-a.

A kifolyó 75 fokkal indult ,50-nél zártam, utópárlatot nem gyűjtöttem.nem tudom mennyinél opálosodik, mert 48 hígítottam itt szép .A szűrésre az egyszerű kávéfilter.A thumperben 2l volt a végére emelkedett egy kicsit a szint.A cefre a fórumos módom készült 12 nap után főzve.Üdv!

rézműves1 Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141545

..."máshol neten 5.5, van ahol 4.5 pedig ugyan az az öntöttvas"...

 

A kettő az két különböző öntvény...nekem is van ilyen kisebb...annak a körégője pár centivel kisebb és alacsonyabb is...régebben lehetett még kapni, de most már csak az 5,5KW-osat látom mindenhol...viszont az az öntvény nem tud 13KW-ot az tuti, akárhogy növelik a fúvókát...az eredeti 5,5-ös az 1,4mm-es fúvókával van...ha nagyon kibővítik a lukat, már nem tud annyi levegőt magával vinni, még teljes nyílásnál sem, hogy szépen égjen...

Előzmény: vick_1899 (141539)
endrepp Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141544

Sztem igen. Ha számít, a hatásfok, az biztos, hogy sokkal jobb egy ilyen égőnél, ami komoly gyárban született és arra hivatott, hogy egy fűtési szezont lehetőleg alacsony költségekkel ússzál meg. :)

Ha dupla falú az üstöd, annyira nem lényeges, ha szimpla falú, akkor igen, hogy egy zsámolynál magas a felületegységre eső hőterhelés, ez nem tesz jót az aromáknak, nagyobb felületű égő optimálisabb, főleg, ha nincs üstház és/vagy a láng éri az üst alját.

Előzmény: vick_1899 (141543)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141543

Csak a piezzora értettem, hogy használhatatlan :) Én is ezzel főzök, a lángőr jól teszi a dolgát, valójában amiatt vettem meg, így nyugodtabban merem otthagyni ha szükséges.

 

Endrepp: Köszi az infokat. Van egy ilyen égőfejem otthon, szerinted ennek komolyabb a teljesítménye? (a képet most gugliztam ki,de pont ilyen.)

Előzmény: Jolida (141541)
endrepp Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141542

A linkelt cikk nem csak "csak reduktort" tartalmaz, hanem "20-60 mbar között állítható nyomáscsökkentőt", az emelt nyomáson tudni fogja a megadott teljesítményt, hátránya pl. egy gyári kazán szőnyegégövél szemben, hogy a hőátbocsátási felület kicsi, a hatásfok a megemelt nyomással vagy a felfúrt fúvókával alacsony.

Előzmény: vick_1899 (141539)
Jolida Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141541

Egyébként miért lenne használhatatlan?

Lángőr működik, égni ég, begyújtani meg gázgyújtóval szoktam.

A tavalyi és az idei szezon idáig tartó részét jól teljesítette.

Előzmény: vick_1899 (141539)
Jolida Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141540

Nekem az első főzésnél olvadt le a piezo. :-ppp

A tele 100-as üst 1h-1h20 alatt indul meg, nekem az elég.

Előzmény: vick_1899 (141539)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.05 0 2 141539

Pont ilyenem van.. de nem értem, hogy mitől lenne 13Kw, mivel pont ugyan az az öntöttvas égőfej, amit millió kivitelben lehet kapni. én megvettem a sima piezzo nélkülit 1 éve arra 6.5 kw van írva, máshol neten 5.5, van ahol 4.5 pedig ugyan az az öntöttvas.. a kényelem miatt megvettem a lángőröset pont ugyan azt amit linkeltél, csak reduktor és cső nélkül (11 ezer volt). vigyázni kell vele nekem a második főzésnél szétolvadt a piezzo műanyagháza, így használhatatlan, de majd faragok rá egy konvektor piezzot. Ja és kipróbálás után azzal kezdtem, hogy felfúrtam a fúvókáját mert igencsak harmatos volt.... biztosan nem tudja a 13kw-t.

Előzmény: Jolida (141538)
Jolida Creative Commons License 2017.09.05 0 1 141538
Előzmény: S21LUS (141537)
S21LUS Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141537

Köszi! :)

Igen eddig én is eljutottam, csak amiket a neten találok nagyobb zsámolyok, az mind horror áron van.

Mi a neve ennek a kínainak, esetleg tudod, hogy hol lehet beszerezni?

Előzmény: Jolida (141531)
paulus birra Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141536

Pont így nézett ki nálam (is) a muscat. A végén már nem bírtam idegekkel és mertem le belőle.

Előzmény: raczno (141511)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.05 0 0 141535

Gyümölcs nélkül mi a tapasztalatod összehasonlítva a két főzési eljárást? Egy képet tennél fel a főződről, ha nem vagyok tolakodó? :) főleg a thumper érdekelne.

Előzmény: zr-7 (141529)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!