Nagyon tetszetős. Tisztességes árért én is elfogadnék egyet. Közben kicsit számolgattam, méregettem. A hűtő fazeka méretei: átmérő 20 , magasság 20 cm. abból 3 cm lejön, ( a kifolyó szintje) 5,3 liter. A másik átmérő 24 cm , magasság 22 cm, -3 cm = 8,5 liter. Kaptam olyan tanácsot, hogy nyomjam össze a spirált! De akkor meg kellene emeljem a hűtőt, mert nem egy szinten lenne az üsttel. Vagy a páracsövet kellene lejjebb hajtani. Melyik lenne a legjobb megoldás?
Mitől lehet az hogy ugyan arra az alkohol fokra beallított azonos tipusú pl alma palinka az egyik simábbnak tűnik mint a masik. Főzés vagy cefre vezetés az oka? Elő és utóparlat nem érződik.
Akkusavval természetesen. Koboldokat nem láttam, hogy rájártak volna, az inkább öregfater kiváltsága, pár alszeszembe(!) belekóstol már, volt amelyiket dicsérte is, hogy kiváló! :D A tejes derítést délután kipróbálom..
Hacsak nem sósavval savaztál ;) abból nem lehet gond. Állítólag a cefréd jó volt, a főződ tiszta, a zöld színt meg semmi sem hozza ki belőle. Ez nyilván a koboldok műve. ;)
Szűrtem 5 mikronossal, kozmetikai vattálval, kationcserélő gyantával. Kicsit jobban utánajártam a témának, és állítólag sárgabaracknál nagyon ritkán előfordul a zöldes párlat, hogy mi lehet az okozója azt nem tudom, de itt a fórumon visszaolvasva láttam, hogy nem én vagyok az első aki már agyonszűrte a pálinkáját, de nem sikerült eltüntetni a zöldes árnyalatot.. Ami még eszembe jutott, hogy savazva volt a cefre, de csak enyhén, 3.3-3.2 környékére állítottam be az elején, nem tudom, hogy ez okozhat-e ilyen gondot.
Persze én valami "normális" főzőre gondoltam, nem holmi lapos tetejű vackokra, amiknek nincs jóformán semmi gőztere és amit emiatt nem is szabad nagyon telerakni...persze abban is lehet főzni "szükségképpen", de nagyon óvatosan és egészen másképp...
A páracső pedig lehetőleg vastagon induljon...20-litertől kezdve, a 22-es átmérő sem túlzás...
......ha viszont egy ilyet raksz a tetejére, akkor szinte csurig teheted, akkor sincsen gondod...
Egyszer tettem étolajat cefrére habzásgátlás céljából, de soha többé, átjött az íze. Ráadásul fekete ribizli volt.
Amikor kuktával főztem, áthabzás ellen rozsdamentes szitaszövetet használtam. Egyszerűen kiszedtem a szitából, és meghagytam a félgömb formáját. Lényeges, hogy sokkal nagyobb felületű legyen (legalább 10-15 cm átmérőjű), mint a páracső átmérője, és jó messze legyen a kilépő nyílástól, semmiképpen ne simuljon rá.
A kuktán a lefúvó szelepet nem tartom biztonságosnak, ugyanúgy (sőt, könnyebben) eltömődhet, mint a páracső. Ezzel szemben mindkét szelepfuratot páracső kiágazásnak használtam, persze azzal az ideológiával, hogy egyiken megy ki a gőz, másikon csorog vissza a reflux, és így nem szörcsög.
Az idei Vilmos (Brix 14, pH 3.6, savazva 3.0) indulhatna a 100-as sprinten. :-)
60-as hordóba kb. 35-36l-t raktam délben, erre estére ledugította a kotyogót. Megcsíptem, lemertem belőle pár liter (készült egy 30-asba kb. 15l is). Most bőszen kotyog.
Szerintem réz okozza ezt, nekem is volt hasonló. A neten lehet kapni réz teszt csíkot, nem olcsó de sokáig jó. Úgy emlékszem 10mg/l az egészségügyi határérték. Nekem brita szűrővel kijött.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Elöljáróban: az ECO főzők mindegyikén VAN biztonsági lefúvószelep. Ugyanaz, mint amiket a kuktafazekakon használnak.
Ha nem ér a vízszint alá a spirál, akkor szereld ki, és nyomd összébb a meneteket.
Mellesleg nem kicsi az a hűtő a 17 litereshez, csak nem szabad "megzavarni" (gy.k.: megküldeni a fűtést). Ha szabályosan feltöltöd, úgy fűtsd, hogy 45-50 perc alatt induljon meg. Egy hasonló hűtőt használtam 25 literes főzőhöz, és nem volt vele gond.
Ha rozydamentes a spirál, akkor a főzés végén dobj egy csapott evőkanálnyi ciztomsavat a hűtő vizébe, és zárd le a betáplálást. Aztán alaposan keverd fel. Kb. fél óra alatt leoldja a vízkövet.
Ami meg a dugulást illeti, hát a sima fedelű 17 literesbe 10 liternél több cefrét önteni nem érdemes. Nem lesz elegendő gőztér. A meggy cefre amúgy is eléggé habzós jószág. Ajánlatos habgátlót használni. Jobb híján 1-2 evőkanál étolajat.
Tudom hogy nem robban fel, én csak azt írtam hogy eldugulhat. A fene megette már ha lefúj!
"A rozsdamentes acélból készült üst és hűtő berendezés hosszú élettartamot és magas ütésállóságot biztosít. "
Hogy ez most csak a fazékra vagy a hűtőcsőre is vonatkozik nem tudom. Nem reszeltem meg a csövet. Az első 1.5 menet mint a képen is látszik,( korábban is írtam róla) hogy nincs a vízszintje alatt. Csak úgy éri is meg nem is a víz. Írtam is hogy lefogom cserélni a fazekat egy nagyobbra. Főleg itt volt nagyon vízköves.
"Mit szedtél szét a hűtőn ami után kiderült, hogy 2 menet vastagon vízköves?" Letekertem az anyát, és kivettem a csőspirált a fazékból. Azután belefektettem egy kis tálba és ecetes vízkőoldóval kenegettem. Csak az tűnt fel hogy 30 C fokos a kifolyó párlat hőfoka. A víz pedig elég hideg volt, bár azt nem mértem meg.
Mivel nekem van egy ugyanolyan főzőm mint Neked, hozzászólok.
Mit szedtél szét a hűtőn ami után kiderült, hogy 2 menet vastagon vízköves? Az ECO 17 litereshez nyitott hűtő van. Most az mellékes, hogy úgy emlékszem réz spirál van benne, ami csak felületkezelt. Most nem esküszöm meg azért rá, de rémlik mintha én is meglepődtem volna, mivel a csövön rajta volt a felirat ami szerint Cu...... Ha gondolod holnap ellenőrzöm, mert a gyártáskor szálanyagból hajlítják a spirált és lehet hogy Nálad a szálanyag éppen feliratmentes volt.
Szóval ha 2 menet kívülről (?) vízköves volt, az nagy baj. A vízkőképződés intenzíven 70 fok körül indul be. Ha két menet magasságban vastagon vízköves volt, akkor nagyon kevés hűtővizet engedtél rá, az nagyon melegedhetett. Én már az elején lecseréltem egy zárt hűtőre amit használok az 50 és a 17 literes főzőhöz is. Ebben nincs esélyem látni mennyire vízkövesedik le, de normál esetben nem is engedem a kifolyó hűtővizet 50 fok fölé, ha eléri ezt a kritikus értéket, akkor növelem a mennyiséget és még így is elég takarékos. Ekkor a kifolyó párlat hőfoka legfeljebb 1-2 fokkal magasabb mint a hűtővízé (nálam is kútvíz). De jellemzően 40-45 fok között tartom a hűtővizet.
Ha a páracsőbe cefre került, akkor az hiba és nem igazán a készülék hibája! :-)
A 17 literes főző szilikon tömítése és bajonettzárja a robbanást elvileg megelőzi. Ahhoz, hogy robbanás következzen be, nagyon nagy nyomásnak kell kialakulnia. Egy anno házilag tejeskannából és/vagy kuktából eszkábált szocreál főzőnél előfordulhat. A gyári főzők lényege, hogy a tömítések és illesztések nem olyan precízek, ergo nem nyomásállók, vagyis nagyon hamar elkezdenek lefújni, sokkal hamarabb, mint esetleg a robbanási küszöbérték.
Ugye megvan, hogy a kukta tömítése tömör gumi, míg a pálinkafőzőé (nálam mind a kettőnél, melyek más-más gyártótól vannak) szilikon cső? Az is látható, hogy a kukta zárt fedele rugósan befeszül, míg a bajonettzár egy beállított határig nyomja a szilikon csövet, nem is lapítja ki.
Persze helyesen tetted, hogy amikor észlelted a dugulást azonnal levetted a gázt, de szvsz a robbanástól még messze voltál... Szerencsére.
Szerintem durván alulméretezett a hűtőd. Ez a méret vörösrézből is nagyon határeset lenne, savállóból meg kicsi. A páracsó milyen? Az is spagetticső? Azért tudsz eldugulni. Jól pépesített cefre minimum 15-ös csövön simán átmegy.
Semmi értelme a nyomásmérőnek, ha pedig az itt leírtak szerint, vagyis "fórumosan" cefrézel, akkor meg dugulásod sem lehet soha...csak a WC-ben...:):):)..."
Ezt cáfolom. Mármint hogy nem lehet dugulás. Amikor a meggyet főztem éreztem hogy melegszik a páracső. Éreztem hogy ennek már jönni kéne. Azután 1-2 csepp megindult, de meggyleves színe volt. Azonnal gáz le kicsit vártam vele hogy hűljön, azután amikor a fedelet felnyitottam, bugyogva hömpölygött a gőz. Hű az anyját! És amikor a páracsövet levettem a hűtőről, hát láttam hogy belenyomta a trutyit, és a szűkületnél eldugult. Még éppen nem nyomta ki a gőzt a tetején, de jócskán túlhevült.
Más. Most főztem egy kis szilvát. Elég gyengén adta 2 főzésből és egy tisztázásból lett 1.5 liter. Azt vettem észre hogy hiába a hideg kútvíz, a kifolyó párlatom 30-31 fok volt. Szétszedtem a hűtőt és az első 2 menet vastagon vízköves volt. Ecetes vízkőoldóval kezelve már, már tűrhetően fényes. 13 cm átmérőjű 12 mm csőátmérővel 4,5 menet, saválló. Egyáltalán elég ez egy 17 literes főzőre? Korábban nem vettem észre hogy meleg lett volna.
Ha egyik sem előpárlatos, akkor elvileg nem kell előpárlattal számolnod. Az biztos, hogy nem lesz egy fényes anyag, de akár be is ágyazhatod utána vagy likőr alapnak is jó lesz.
Mikor újrafőzöd tehetsz az alszeszesített anyagba gyümölcsdarabokat, aszalványt. Az is segít valamicskét.
Vissza hígítod 25-re, lepárolod még egyszer (több EP elvétellel), egy keveset fogyasztásira hígítva megkóstolsz, ha többé-kevéssé iható, aszalt sbarack ágyon hagyod egy ideig.