Keresés

Részletes keresés

sono77 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141594

Üdv! érdeklődni szeretnék ..Te vállalsz meglévő pálinkafőzőre réz sisak..púp búb..ki minek nevezi :) gyártást? /0 literes duplafalú saválló készülékem van..Több éve használom,szeretnék több rezes felületet vinni a "tudományba"

Előzmény: rézműves1 (141574)
sono77 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141593

Szép napot mindenkinek! Pálinkafőzőre szeretnék csináltatni réz búbot...valaki tud ebben segíteni?

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141592

Itt senki nem beszélt az átmérő csökkentéséről.

Áttételesen igen, mert csak az fenyeget berogyással.

Előzmény: ksanyi52 (141591)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141591

Itt senki nem beszélt az átmérő csökkentéséről. A fazék magasságának a növelése, vagy a menetemelkedés csökkentése, ( a spirál magasságának csökkentése) volt a kérdés. Az hogy a fazék térfogata is nagyobb lesz, az biztosan javít rajta.

Előzmény: öreg_néne_b (141589)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141590

Köszi fiúk! Végül is a nagyobb fazék mellett döntöttem, s ha esetleg még kívánja kap egy cserepet alája.

Előzmény: kopasz szuzukis (141588)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141589

"Az első 1.5 menet mint a képen is látszik,( korábban is írtam róla) hogy nincs a vízszintje alatt."

Pedig erre az a legcélszerűbb megoldás. És nem az átmérőt kell csökkenteni, hanem a menetemelkedést. Az nem fenyeget a berogyással. 

Előzmény: kopasz szuzukis (141588)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141588

A hűtőt nekem is meg kellett emelnem. Sztiropolból szabtam alátétet, amit alumínium hőtükör fóliával vontam be. A páracsövet ne hajtogasd. Az már így is eléggé kemény, könnyen berogyhat.

Előzmény: ksanyi52 (141585)
Jolida Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141587

Kiméretű tégla? :-ppp

Előzmény: öreg_néne_b (141586)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141586

Általában azt tartjuk jónak, ha a páracső enyhén emelkedik a hűtő felé. Teszel valamit a hűtő alá és máris magasabban van.

Előzmény: ksanyi52 (141585)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141585

Nagyon tetszetős. Tisztességes árért én is elfogadnék egyet. Közben kicsit számolgattam, méregettem. A hűtő fazeka méretei: átmérő 20 , magasság 20 cm. abból 3 cm lejön, ( a kifolyó szintje) 5,3 liter. A másik átmérő 24 cm , magasság 22 cm, -3 cm = 8,5 liter. Kaptam olyan tanácsot, hogy nyomjam össze a spirált! De akkor meg kellene emeljem a hűtőt, mert nem egy szinten lenne az üsttel. Vagy a páracsövet kellene lejjebb hajtani. Melyik lenne a legjobb megoldás?

Előzmény: rézműves1 (141574)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141584

Vagy a kupfernickel! :D

Előzmény: öreg_néne_b (141577)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.07 0 1 141583

Igen. Ahogy írod, függ a főzéstől, a cefrétől. És hiába ugyanolyan fajta a gyümölcs, az érettségi állapot is befolyásoló. Lényegében minden. 

Előzmény: darthdenes1 (141582)
darthdenes1 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141582

Üdv szakik!

Mitől lehet az hogy ugyan arra az alkohol fokra beallított azonos tipusú pl alma palinka az egyik simábbnak tűnik mint a masik.  Főzés vagy cefre vezetés az oka? Elő és utóparlat nem érződik. 

vick_1899 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141581

Mivel az illatával megvagyok elégedve így nem szűrném aktív szenes szűrővel... 

Előzmény: Kisbvb (141580)
Kisbvb Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141580

Nekem réztől volt, azt kivette a brita. 

Előzmény: vick_1899 (141576)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141579

Akkusavval természetesen. Koboldokat nem láttam, hogy rájártak volna, az inkább öregfater kiváltsága, pár alszeszembe(!) belekóstol már, volt amelyiket dicsérte is, hogy kiváló! :D A tejes derítést délután kipróbálom..

Előzmény: öreg_néne_b (141577)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.07 0 1 141578

A tejes derítés még segíthet.

Előzmény: öreg_néne_b (141577)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141577

Hacsak nem sósavval savaztál ;) abból nem lehet gond.
Állítólag a cefréd jó volt, a főződ tiszta, a zöld színt meg semmi sem hozza ki belőle. Ez nyilván a koboldok műve. ;)

Előzmény: vick_1899 (141576)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141576

Szűrtem 5 mikronossal, kozmetikai vattálval, kationcserélő gyantával. Kicsit jobban utánajártam a témának, és állítólag sárgabaracknál nagyon ritkán előfordul a zöldes párlat, hogy mi lehet az okozója azt nem tudom, de itt a fórumon visszaolvasva láttam, hogy nem én vagyok az első aki már agyonszűrte a pálinkáját, de nem sikerült eltüntetni a zöldes árnyalatot.. Ami még eszembe jutott, hogy savazva volt a cefre, de csak enyhén, 3.3-3.2 környékére állítottam be az elején, nem tudom, hogy ez okozhat-e ilyen gondot.

Előzmény: Kisbvb (141569)
belezne Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141575

Szia!

Ezt mekkora átmérőben tudod gyártani?

Előzmény: rézműves1 (141574)
rézműves1 Creative Commons License 2017.09.07 0 2 141574

Persze én valami "normális" főzőre gondoltam, nem holmi lapos tetejű vackokra, amiknek nincs jóformán semmi gőztere és amit emiatt nem is szabad nagyon telerakni...persze abban is lehet főzni "szükségképpen", de nagyon óvatosan és egészen másképp...

 

A páracső pedig lehetőleg vastagon induljon...20-litertől kezdve, a 22-es átmérő sem túlzás...

 

......ha viszont egy ilyet raksz a tetejére, akkor szinte csurig teheted, akkor sincsen gondod...

Előzmény: ksanyi52 (141562)
barkócza Creative Commons License 2017.09.07 0 1 141573

Egyszer tettem étolajat cefrére habzásgátlás céljából, de soha többé, átjött az íze. Ráadásul fekete ribizli volt.

 

Amikor kuktával főztem, áthabzás ellen rozsdamentes szitaszövetet használtam. Egyszerűen kiszedtem a szitából, és meghagytam a félgömb formáját. Lényeges, hogy sokkal nagyobb felületű legyen (legalább 10-15 cm átmérőjű), mint a páracső átmérője, és jó messze legyen a kilépő nyílástól, semmiképpen ne simuljon rá.

 

A kuktán a lefúvó szelepet nem tartom biztonságosnak, ugyanúgy (sőt, könnyebben) eltömődhet, mint a páracső. Ezzel szemben mindkét szelepfuratot páracső kiágazásnak használtam, persze azzal az ideológiával, hogy egyiken megy ki a gőz, másikon csorog vissza a reflux, és így nem szörcsög. 

 

Előzmény: kopasz szuzukis (141567)
Jolida Creative Commons License 2017.09.07 0 1 141572

Az idei Vilmos (Brix 14, pH 3.6, savazva 3.0) indulhatna a 100-as sprinten. :-)

60-as hordóba kb. 35-36l-t raktam délben, erre estére ledugította a kotyogót. Megcsíptem, lemertem belőle pár liter (készült egy 30-asba kb. 15l is). Most bőszen kotyog.

beetee Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141571

Sőt, szerintem a 50-esen sincs, csak a kicsin. Az kukta-szerű.

Előzmény: beetee (141570)
beetee Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141570

Szerintem nincs mindegyik ECO-n lefúvószelep...

...vagy ha van, akkor ezen (38-as) a láthatatlan típusból... :D

Előzmény: kopasz szuzukis (141567)
Kisbvb Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141569

Szerintem réz okozza ezt, nekem is volt hasonló. A neten lehet kapni réz teszt csíkot, nem olcsó de sokáig jó. Úgy emlékszem 10mg/l az egészségügyi határérték. Nekem brita szűrővel kijött.

Előzmény: vick_1899 (141514)
sogi01 Creative Commons License 2017.09.07 0 1 141568

                                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141552)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141567

Elöljáróban: az ECO főzők mindegyikén VAN biztonsági lefúvószelep. Ugyanaz, mint amiket a kuktafazekakon használnak.

 

Ha nem ér a vízszint alá a spirál, akkor szereld ki, és nyomd összébb a meneteket. 

Mellesleg nem kicsi az a hűtő a 17 litereshez, csak nem szabad "megzavarni" (gy.k.: megküldeni a fűtést). Ha szabályosan feltöltöd, úgy fűtsd, hogy 45-50 perc alatt induljon meg. Egy hasonló hűtőt használtam 25 literes főzőhöz, és nem volt vele gond.

Ha rozydamentes a spirál, akkor a főzés végén dobj egy csapott evőkanálnyi ciztomsavat a hűtő vizébe, és zárd le a betáplálást. Aztán alaposan keverd fel. Kb. fél óra alatt leoldja a vízkövet.

 

Ami meg a dugulást illeti, hát a sima fedelű 17 literesbe 10 liternél több cefrét önteni nem érdemes. Nem lesz elegendő gőztér. A meggy cefre amúgy is eléggé habzós jószág. Ajánlatos habgátlót használni. Jobb híján 1-2 evőkanál étolajat.

Előzmény: ksanyi52 (141566)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141566

Tudom hogy nem robban fel, én csak azt írtam hogy eldugulhat. A fene megette már ha lefúj!

"A rozsdamentes acélból készült üst és hűtő berendezés hosszú élettartamot és magas ütésállóságot biztosít. "

Hogy ez most csak a fazékra vagy a hűtőcsőre is vonatkozik nem tudom. Nem reszeltem meg a csövet. Az első 1.5 menet mint a képen is látszik,( korábban is írtam róla) hogy nincs a vízszintje alatt. Csak úgy éri is meg nem is a víz. Írtam is hogy lefogom cserélni a fazekat egy nagyobbra. Főleg itt volt nagyon vízköves.

"Mit szedtél szét a hűtőn ami után kiderült, hogy 2 menet vastagon vízköves?"  Letekertem az anyát, és kivettem a csőspirált a fazékból. Azután belefektettem egy kis tálba és ecetes vízkőoldóval kenegettem. Csak az tűnt fel hogy 30 C fokos a kifolyó párlat hőfoka. A víz pedig elég hideg volt, bár azt nem mértem meg.

Előzmény: pacsepa (141565)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.06 0 0 141565

Szia!

Mivel nekem van egy ugyanolyan főzőm mint Neked, hozzászólok.

Mit szedtél szét a hűtőn ami után kiderült, hogy 2 menet vastagon vízköves? Az ECO 17 litereshez nyitott hűtő van. Most az mellékes, hogy úgy emlékszem réz spirál van benne, ami csak felületkezelt. Most nem esküszöm meg azért rá, de rémlik mintha én is meglepődtem volna, mivel a csövön rajta volt a felirat ami szerint Cu...... Ha gondolod holnap ellenőrzöm, mert a gyártáskor szálanyagból hajlítják a spirált és lehet hogy Nálad a szálanyag éppen feliratmentes volt.

 

Szóval ha 2 menet kívülről (?) vízköves volt, az nagy baj. A vízkőképződés intenzíven 70 fok körül indul be. Ha két menet magasságban vastagon vízköves volt, akkor nagyon kevés hűtővizet engedtél rá, az nagyon melegedhetett. Én már az elején lecseréltem egy zárt hűtőre amit használok az 50 és a 17 literes főzőhöz is. Ebben nincs esélyem látni mennyire vízkövesedik le, de normál esetben nem is engedem a kifolyó hűtővizet 50 fok fölé, ha eléri ezt a kritikus értéket, akkor növelem a mennyiséget és még így is elég takarékos. Ekkor a kifolyó párlat hőfoka legfeljebb 1-2 fokkal magasabb mint a hűtővízé (nálam is kútvíz). De jellemzően 40-45 fok között tartom a hűtővizet.

 

Ha a páracsőbe cefre került, akkor az hiba és nem igazán a készülék hibája! :-)

A 17 literes főző szilikon tömítése és bajonettzárja a robbanást elvileg megelőzi. Ahhoz, hogy robbanás következzen be, nagyon nagy nyomásnak kell kialakulnia. Egy anno házilag tejeskannából és/vagy kuktából eszkábált szocreál főzőnél előfordulhat. A gyári főzők lényege, hogy a tömítések és illesztések nem olyan precízek, ergo nem nyomásállók, vagyis nagyon hamar elkezdenek lefújni, sokkal hamarabb, mint esetleg a robbanási küszöbérték.

Ugye megvan, hogy a kukta tömítése tömör gumi, míg a pálinkafőzőé (nálam mind a kettőnél, melyek más-más gyártótól vannak) szilikon cső? Az is látható, hogy a kukta zárt fedele rugósan befeszül, míg a bajonettzár egy beállított határig nyomja a szilikon csövet, nem is lapítja ki.

 

Persze helyesen tetted, hogy amikor észlelted a dugulást azonnal levetted a gázt, de szvsz a robbanástól még messze voltál... Szerencsére.

Előzmény: ksanyi52 (141562)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!