Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2017.09.08 0 1 141638

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (141568)
Fo Goj Creative Commons License 2017.09.08 0 1 141637

Sziasztok!

 

Egy hangulatos kis videó:

 

https://www.youtube.com/watch?v=oJqULQXmExU

 

Kíváncsi vagyok a kollégák a filmen, mit szólnának a fórumon rendszeres tudományos okfejtésekhez... :)

sono77 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141636

Helyileg hol vagy? ha a közelben ...vagy esetleg valamiért útba esel...próbára odaadom neked a gázégőmet....ha a kéményszelep nem jön be...próba cseresznye :)

 

Előzmény: Törölt nick (141634)
ZsupyRo Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141635

Mondjuk igen van olyan cefre aminél 50 liternél többet nem merek beletenni 30 liter vízzel főzőm.. :) Én azért azt tanácsolom neked hogy ha van rá lehetőség próbáld ki ezt a fajta gázégőt ami nekem van, szerintem jobb mint a kínai gázzsámoly.. Neked is minden jót :) 

Előzmény: Törölt nick (141634)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141634

Akkor meg jó a gyártmány, az lehet a dolog, az enyémek nagyon sokszor odaégtek anno, 2 főzőben is, ami szimpla volt. (azért, ennyi idősen már nem váltanék vissza olajosról, számít a kényelem) Az alma égett le legkönnyebben. De van olyan sűrű körtecefre is, amit akárhogy hígíthatsz, bármit bevethetsz, baj lesz. :)) No jó, hát ha jó, akkor jó, én csak sok szerencsét tudok kívánni hozzá. 

Előzmény: ZsupyRo (141633)
ZsupyRo Creative Commons License 2017.09.07 0 1 141633

Igazából ha megfelelően híg a cefre és rendesen kiforrt, nincs benne cukortartalom akkor szinte kizàrt hogy súrolgatni kelljen leégésügyileg. Én már lassan 3 éve használom így teljes megelégedéssel. :) 

Előzmény: Törölt nick (141631)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.07 0 1 141632

Ezekben a leégésgátlókban nem nagyon hiszek, nekem legjobban anno a sima homok vált be, az üst belsejébe, cefre alá szórva 2-3 cm-es rétegben. (de a leégés eljön akkor is)  Sokat főztem szimplával, valami 5 évet. Megjön az a leégés. A hígítás sokat ér, de nem minden. Időben jobb, tudom,,de félelmetesebb is. Ha az anyag leég szénnel sem menthető, tudom ezeket. 

Előzmény: ZsupyRo (141630)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141631

Szimpla. Köszi szépen! Ez itt a kulcsszó...! Szimplával nekem is simán ment az 1 óra felfűtés+1- 1,5 óra max. szedés. Így már értem a dolgot. Azért nem kívánom vissza magamnak a szimplát... (Azt sokat kellett súrolgatnom. :) ) Inkább akkor már a gáz égjen, úgy vagyok akkor már vele. Köszi szépen!!

  A palack nálam is sokat van meleg vízben, főleg az utolsó 1/3-nál. 

Előzmény: ZsupyRo (141628)
ZsupyRo Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141630

Ja és még annyit hogy mióta kivettem a gyári leégésgátlót még soha nem kozmált oda. Addig az első pár alkalommal előfordult hogy a leégésgátló elbillent és alászorulva a süreje odakapott, miután kivettem ez megszűnt, szerintem jobban tud forogni benne a cucc, és nem kell sajnálni a vizet sem ha sűrű az anyag. 

Előzmény: ZsupyRo (141628)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141629

Pedig a bor igazi turbó. Hmm,,,akkor az olajos főzők nem a nagykönyv szerint működnek, ezek szerint. 

Előzmény: vick_1899 (141624)
ZsupyRo Creative Commons License 2017.09.07 0 2 141628

Szia. Egy 100 literes szimpla DES főzőm van. A gázégő  szárán van egy fém gyűrű azzal állítod mennyi levegőt kapjon. Van a palackon egy 20 -60v. 70 mbar-ig állítható reduktor, külön csap nem kell, én úgy szoktam hogy begyújtom maxon, és mikor a páracső hűtő felöli része forró leveszem a reduktort minimumra, mikor beindul rendesen a csurgás akkor a palackot elkezdem elzárni így szabályozom a lángot, nagyon kicsit van megnyitva. A palackot beleteszem egy 20 literes vödörbe és felöntöm forró vízzel, később ha kell lecserélem és a hűtőből pótolom mikor már ott is forró a teteje, ha lefagy a palack az is okozhat meglepetést. Mai főzésem 70-75 liter ringló +10 liter víz felraktam 15:00, 15:40-kor megindult, 5-10 perc múlva már szép sugárban csurgott, 10 literes vödör alá, és otthagytam csináltam a dolgom, kétszer ürítettem lett 17 liter alszesz, 17:15-kor elzártam, alkohol szint 10% alatt volt, üstre öntve begyújtva már nem volt benne kraft. Hagyom kihűlni, másnap kibillentem, addigra a hűtő is visszahűl. Ennyi... Én így szoktam. 

Előzmény: Törölt nick (141597)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141627

Hajjjajj,,,még keverővel sem,,,meg C18,,,az 18 kw....A kínai 3x-osa. Vizeset nem merek vállalni, múltkor elolvastam a vizes témát,,,nekem bevallom meredek lenne. No, akkor ez sajnos ilyen, de a pillangós kémény tartozékra azért beruházok. Lesz, ami lesz. Hátha ez a kulcs. Vagy segít valamit. Az enyém 65 literig duplikált csak, de soha nem ég le benne semmi. Még a malter sűrű cefrék sem. Csak lassú a történet, az az egy nagy baja van, amúgy nagyon szerethető.

Előzmény: zr-7 (141625)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141626

Hmm,,,elgondolkodtató. Végülis, ég, mint a pokol, nagyon kivan maximálva, holnap nézek az Obi-ban egy pillangót, ott láttam ilyesmit. (aztán átkozom magamat, hogy nem 2 éve kérdeztem ezt meg...)  Próba. Ha bejön, akkor szupi. Köszönöm!

Előzmény: endrepp (141623)
zr-7 Creative Commons License 2017.09.07 0 2 141625

Robi876 hasonló problémával küzdöttem 80l teljes magasságban duplafalú olajjal töltve ,keverővel 2 óra a megindulásig. Üstházban próbáltam többféle töltő mennyiséggel.Most átalakítottam vizesre minden más maradt az égő az üstház és a két órából 1óra tiz perc lett, hidegről indulva.Az égőm c18 .

 

Előzmény: Törölt nick (141622)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.07 0 2 141624

én is kínaival főzök, most váltottam földgázra, 100L olajos 1.5 max 2 óra amíg megindul, de anyagfüggő. Szerintem nem gond egy 85 literesnél az 5 óra főzési idő, itt mindenki örülne, ha ekkora mennyiséget 1-2 óra alatt le lehetne zavarni, de ez sajnos alapesetben nem így működik :) én amikor a törkölyöm felöntöttem vagy 40 liter borral akkor ment 7 órát is a főző :)

Előzmény: Törölt nick (141622)
endrepp Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141623

Üstházzal, zárt térben azt gondolom, hogy elég kell, hogy legyen. Kínaival, hőszigetelt üstházban, kémény nélkül, 50l, takarékon fűtök fel.

Előzmény: Törölt nick (141622)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141622

Hmm,,,azt is lehet, simán. Olcsóbb lenne, mint egy égő,,,de vajon tényleg elég -e ez a kínai fúrt zsámoly, a 85 literesemhez? Nektek mekkora van? Kínaival főztök?

Előzmény: endrepp (141620)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141621

Nyilván, ha fúj a szél, látom is, kicsit befele fújja a lángot. De nyáron, 40 fok melegben, szélcsendben is? Nem a mostani hidegebb idő miatt merült fel nálam ez a probléma, hanem egyszerűen csak most. Ez régi probléma, amit eluntam. Ha változtatni lehetne, változtatnék. 10 ezret is megérne, sőt 12-őt is. Olyan égő kéne, ami nagyobb felületen többet bír elégetni, gyorsabban. Szerintem meglenne a hatás. Felfűtés után úgyis fél gáz lenne, még talán a fogyasztás sem nőne. Amit most 5 óra alatt éget el, égesse el 3 óra alatt, aztán gáz ugyanannyi, időm meg több. Így képzelem.

Előzmény: öreg_néne_b (141619)
endrepp Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141620

Kéményed kirántja a meleget, huzatmegszakítót kéne beletenned esetleg egy pillangót.

Előzmény: Törölt nick (141618)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141619

A túlzott huzat sem jó, egyszerűen kirántja a meleget.

Előzmény: Törölt nick (141618)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.07 0 1 141618

Kémény nagyon magas. Házban főzök. Ajtót kinyitom. Falusi ház. Ha nem nyitom ki, akkor is van elég levegő. Parasztház. Régi építésű, magas beltérrel.

Előzmény: endrepp (141616)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141617

:) Vagy a saválló anyag rossz hővezetése probléma forog fenn, így duplikálva, vagy pedig egy erősebb égő lenne a megoldás kulcsa. Passz. Piacon szerintem elég gyér a kínálat égő téren, hiába keresgélek, vennék jobbat,,,de nem tudom mi is lenne a jó.  2-3 éve elvagyok ám a kínai fúrt égővel, (persze utálom a hosszú főzésidőket) csak múltkor előjött megint ez az égő-téma, aztán csábított a 40 perces csurranás, amit a kolléga írt, azért bátorkodtam hozzászólni, mert amúgy csak olvasgatok. 

Előzmény: endrepp (141615)
endrepp Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141616

Üstházban van, kéménnyel,

Kémény milyen magas? Zárt helyen főzöl?

Előzmény: endrepp (141615)
endrepp Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141615

Bocs 2x leírtad. :)

Előzmény: endrepp (141614)
endrepp Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141614

Van üstházad?

Előzmény: Törölt nick (141613)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141613

Felfűtésről van szó, basszus.:) (pedig sokat ittam, meg most is iszok, de szerintem egyértelmű amit írtam)

 1 óra felfűtés, 1,5-2 óra szedés. Ennyinek kéne lennie a nagykönyv szerint. Az égőnek meg legalább 8,5 kw-nak, de inkább többnek az olaj végett. Ami nálam nyilván nem ennyi, az összes furkálás ellenére sem....

Előzmény: sono77 (141610)
sono77 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141612

Jah még az aromákról..amíg széles szájú üvegbe ment a "lé" addig nekem is nagy volt az illat...most már üvegbalonba megy..és az is takarva van..(ezt is olvastam) az aroma "bent marad"

 

...

Előzmény: Törölt nick (141608)
sono77 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141611

Nekem a palackos főzéshez fasza volt a kiszuperált gázégő..szinte fél gázon főztem vele...

Előzmény: Törölt nick (141609)
sono77 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141610

pár éve főzök...körülöttem is főznek páran...nekem nem volt kitől tanulnom(családban nem volt aki főzött) de 1 órás főzés...hát az szerintem brutál gyors...

Előzmény: Törölt nick (141608)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.07 0 0 141609

Tehát már neked is kicsit több a főzés időd, ha csak fél órával is. Ha én is csak 50-et tennék a 85-ösbe, meglenne nekem is a 3,5 óra. Neked jó, elég az az égő. De +20 literre már nem jó, ezt veszem ki belőle.

Előzmény: sono77 (141607)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!