Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Helyileg hol vagy? ha a közelben ...vagy esetleg valamiért útba esel...próbára odaadom neked a gázégőmet....ha a kéményszelep nem jön be...próba cseresznye :)
Mondjuk igen van olyan cefre aminél 50 liternél többet nem merek beletenni 30 liter vízzel főzőm.. :) Én azért azt tanácsolom neked hogy ha van rá lehetőség próbáld ki ezt a fajta gázégőt ami nekem van, szerintem jobb mint a kínai gázzsámoly.. Neked is minden jót :)
Akkor meg jó a gyártmány, az lehet a dolog, az enyémek nagyon sokszor odaégtek anno, 2 főzőben is, ami szimpla volt. (azért, ennyi idősen már nem váltanék vissza olajosról, számít a kényelem) Az alma égett le legkönnyebben. De van olyan sűrű körtecefre is, amit akárhogy hígíthatsz, bármit bevethetsz, baj lesz. :)) No jó, hát ha jó, akkor jó, én csak sok szerencsét tudok kívánni hozzá.
Igazából ha megfelelően híg a cefre és rendesen kiforrt, nincs benne cukortartalom akkor szinte kizàrt hogy súrolgatni kelljen leégésügyileg. Én már lassan 3 éve használom így teljes megelégedéssel. :)
Ezekben a leégésgátlókban nem nagyon hiszek, nekem legjobban anno a sima homok vált be, az üst belsejébe, cefre alá szórva 2-3 cm-es rétegben. (de a leégés eljön akkor is) Sokat főztem szimplával, valami 5 évet. Megjön az a leégés. A hígítás sokat ér, de nem minden. Időben jobb, tudom,,de félelmetesebb is. Ha az anyag leég szénnel sem menthető, tudom ezeket.
Szimpla. Köszi szépen! Ez itt a kulcsszó...! Szimplával nekem is simán ment az 1 óra felfűtés+1- 1,5 óra max. szedés. Így már értem a dolgot. Azért nem kívánom vissza magamnak a szimplát... (Azt sokat kellett súrolgatnom. :) ) Inkább akkor már a gáz égjen, úgy vagyok akkor már vele. Köszi szépen!!
A palack nálam is sokat van meleg vízben, főleg az utolsó 1/3-nál.
Ja és még annyit hogy mióta kivettem a gyári leégésgátlót még soha nem kozmált oda. Addig az első pár alkalommal előfordult hogy a leégésgátló elbillent és alászorulva a süreje odakapott, miután kivettem ez megszűnt, szerintem jobban tud forogni benne a cucc, és nem kell sajnálni a vizet sem ha sűrű az anyag.
Szia. Egy 100 literes szimpla DES főzőm van. A gázégő szárán van egy fém gyűrű azzal állítod mennyi levegőt kapjon. Van a palackon egy 20 -60v. 70 mbar-ig állítható reduktor, külön csap nem kell, én úgy szoktam hogy begyújtom maxon, és mikor a páracső hűtő felöli része forró leveszem a reduktort minimumra, mikor beindul rendesen a csurgás akkor a palackot elkezdem elzárni így szabályozom a lángot, nagyon kicsit van megnyitva. A palackot beleteszem egy 20 literes vödörbe és felöntöm forró vízzel, később ha kell lecserélem és a hűtőből pótolom mikor már ott is forró a teteje, ha lefagy a palack az is okozhat meglepetést. Mai főzésem 70-75 liter ringló +10 liter víz felraktam 15:00, 15:40-kor megindult, 5-10 perc múlva már szép sugárban csurgott, 10 literes vödör alá, és otthagytam csináltam a dolgom, kétszer ürítettem lett 17 liter alszesz, 17:15-kor elzártam, alkohol szint 10% alatt volt, üstre öntve begyújtva már nem volt benne kraft. Hagyom kihűlni, másnap kibillentem, addigra a hűtő is visszahűl. Ennyi... Én így szoktam.
Hajjjajj,,,még keverővel sem,,,meg C18,,,az 18 kw....A kínai 3x-osa. Vizeset nem merek vállalni, múltkor elolvastam a vizes témát,,,nekem bevallom meredek lenne. No, akkor ez sajnos ilyen, de a pillangós kémény tartozékra azért beruházok. Lesz, ami lesz. Hátha ez a kulcs. Vagy segít valamit. Az enyém 65 literig duplikált csak, de soha nem ég le benne semmi. Még a malter sűrű cefrék sem. Csak lassú a történet, az az egy nagy baja van, amúgy nagyon szerethető.
Hmm,,,elgondolkodtató. Végülis, ég, mint a pokol, nagyon kivan maximálva, holnap nézek az Obi-ban egy pillangót, ott láttam ilyesmit. (aztán átkozom magamat, hogy nem 2 éve kérdeztem ezt meg...) Próba. Ha bejön, akkor szupi. Köszönöm!
Robi876 hasonló problémával küzdöttem 80l teljes magasságban duplafalú olajjal töltve ,keverővel 2 óra a megindulásig. Üstházban próbáltam többféle töltő mennyiséggel.Most átalakítottam vizesre minden más maradt az égő az üstház és a két órából 1óra tiz perc lett, hidegről indulva.Az égőm c18 .
én is kínaival főzök, most váltottam földgázra, 100L olajos 1.5 max 2 óra amíg megindul, de anyagfüggő. Szerintem nem gond egy 85 literesnél az 5 óra főzési idő, itt mindenki örülne, ha ekkora mennyiséget 1-2 óra alatt le lehetne zavarni, de ez sajnos alapesetben nem így működik :) én amikor a törkölyöm felöntöttem vagy 40 liter borral akkor ment 7 órát is a főző :)
Hmm,,,azt is lehet, simán. Olcsóbb lenne, mint egy égő,,,de vajon tényleg elég -e ez a kínai fúrt zsámoly, a 85 literesemhez? Nektek mekkora van? Kínaival főztök?
Nyilván, ha fúj a szél, látom is, kicsit befele fújja a lángot. De nyáron, 40 fok melegben, szélcsendben is? Nem a mostani hidegebb idő miatt merült fel nálam ez a probléma, hanem egyszerűen csak most. Ez régi probléma, amit eluntam. Ha változtatni lehetne, változtatnék. 10 ezret is megérne, sőt 12-őt is. Olyan égő kéne, ami nagyobb felületen többet bír elégetni, gyorsabban. Szerintem meglenne a hatás. Felfűtés után úgyis fél gáz lenne, még talán a fogyasztás sem nőne. Amit most 5 óra alatt éget el, égesse el 3 óra alatt, aztán gáz ugyanannyi, időm meg több. Így képzelem.
:) Vagy a saválló anyag rossz hővezetése probléma forog fenn, így duplikálva, vagy pedig egy erősebb égő lenne a megoldás kulcsa. Passz. Piacon szerintem elég gyér a kínálat égő téren, hiába keresgélek, vennék jobbat,,,de nem tudom mi is lenne a jó. 2-3 éve elvagyok ám a kínai fúrt égővel, (persze utálom a hosszú főzésidőket) csak múltkor előjött megint ez az égő-téma, aztán csábított a 40 perces csurranás, amit a kolléga írt, azért bátorkodtam hozzászólni, mert amúgy csak olvasgatok.
Felfűtésről van szó, basszus.:) (pedig sokat ittam, meg most is iszok, de szerintem egyértelmű amit írtam)
1 óra felfűtés, 1,5-2 óra szedés. Ennyinek kéne lennie a nagykönyv szerint. Az égőnek meg legalább 8,5 kw-nak, de inkább többnek az olaj végett. Ami nálam nyilván nem ennyi, az összes furkálás ellenére sem....
Jah még az aromákról..amíg széles szájú üvegbe ment a "lé" addig nekem is nagy volt az illat...most már üvegbalonba megy..és az is takarva van..(ezt is olvastam) az aroma "bent marad"
pár éve főzök...körülöttem is főznek páran...nekem nem volt kitől tanulnom(családban nem volt aki főzött) de 1 órás főzés...hát az szerintem brutál gyors...
Tehát már neked is kicsit több a főzés időd, ha csak fél órával is. Ha én is csak 50-et tennék a 85-ösbe, meglenne nekem is a 3,5 óra. Neked jó, elég az az égő. De +20 literre már nem jó, ezt veszem ki belőle.