Keresés

Részletes keresés

aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 296
Éppen azért nem használtam, amiért a datolyaszilvát, a kínai datolyát sem szoktam. megtévesztő elnevezések. Sokszor, ha elkezdek beszélni "egy nagyon különleges gyümölcsről" és a datolyaszilva elnevezést használom, hátha arról már esetleg hallottak, akkor a válasz rendszerint az, hogy "nem kell, szilvánk már van". Nemrég olvastam egy cikket a jujubáról, ott kínai füge néven szerepelt. Bizonyos szint és érdeklődés alatt minden kevésbé szokványos gyümölcs füge és minden létező szobanövény pálma, vagy kaktusz, legrosszabb esetben "kaktuszpálmafa".
Előzmény: Törölt nick (289)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 295
Sőt, ha az érett gyümölcsről van képe, azt is feltehetné, valamint azt, hogy mikor szokott érni az első és a második termése.
Előzmény: Törölt nick (291)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 294
Ha lopott ugyan, de megbecsüli, akkor talán elnézhető, csak ne legyen belőle rendszer. Ne ássa mondjuk ki a kiviket...
Előzmény: Zsuzsuci (290)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 293
A Mariamarta őszibarackot is elterjesztette? Ha ezt tudom, akkor ha ősszel, jövő tavasszal, vagy egy év múlva arra járok, akkor minden lehetséges érdekességet hozok. Ha a Józsinak ilyen kapcsolatai vannak, akkor sokkal gyorsabb a terjesztés.
Előzmény: Zsuzsuci (287)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 292
Ennek az ellentmondásnak talán lehet valami köze ahhoz, hogy ott a téli nyugalmi időszak nem olyan mély, valamint a kihajtás is korábbi, az adott tavaszi időjárási szituációk viszont alapvetően ugyanakkor követeznek be.
Előzmény: ninovarga (288)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.18 0 0 290

Ákos! Pontosítalak! Van aki kapott és van a ki lopott:) De ugyanolyan elnéző vagyok vele, mint Nino a baracktolvajokkal.Ugyanazt szereti amit én, tehát rorkonlelkek vagyunk:)

 

Előzmény: aiol19 (281)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 288
Tízéves fa és téli rügyfagykárt soha nem szenvedett a második évezred első éveinek hideg telein sem. Érdekes, hogy az olasz(!) fajtaleírás egyetlen gyenge pontjaként a korlátozott téli fagytúrését említi.

Varietà: VENUS Calendario maturazioni
Origine: Albero: Frutto: Maturazione: Giudizio d’insieme:
Origine italiana, ottenuta dall’ISF di Roma in collaborazione con l’Az. Marani di Ravenna. Albero molto vigoroso e molto produttivo, relativamente sensibile al freddo invernale. Frutto grosso, rotondo-oblungo, estesamente colorato di rosso vivo. Polpa gialla, leggermente venata di rosso, di elevata consistenza, spicca, di ottime qualità gustative. 31 giorni dopo "Big TopŽ-Zaitabo*". eccellente sia sotto il profilo agronomico che pomologico per continuare l’epoca di "Stark Red Gold"; presenta a volte incostanza di produzione dovuta alla sensibilità al freddo invernale.
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.18 0 0 287

Nagyon megbocsájtó vagy:)

Ha jól sikerülnek a dolgok, hála Neked, nálam is fog teremni pár év múlva a Vénusz nektarin.Sőt, az aranykezű Józsi-szomszéd a fél utcában elterjesztette. Aki csak kért belőle, szemzett nekik.És, hát kértek jónéhányan:)Nagyon guszta.

Előzmény: ninovarga (278)
valila Creative Commons License 2008.08.18 0 0 286

Ninovarga, joggal lehetsz büszke a tanítványaidra, valóban nagyszerű a tudásuk, lelkesedésük és szakmaszeretetük.  Gyönyörűek a barackjaid is, én is szívesen lopkodnám. (Bocsánat!:)

 

Zsuzsuci, ha a kert szeretne a tulajdonoddá válni, ne sokáig kéresd magad. Meglátod, sok örömet fog még szerezni Neked, ezt határozottan érzem.

Bárcsak nekem is lenne ilyen lehetőségem.  Az udvarunk tele van díszfával, 150 éves kőrisfákkal, melyek hatalmas árnyékot vetnek. Gyönyörűek, de nekem gyümölcsösre fáj a fogam. Sajnos nincs eladó kert a közelünkben, de azért megpróbálok helyet szorítani a kivinek és a kákinak.

Előzmény: ninovarga (278)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 285
Tavaly éppen két héttel korábban érett: június 11. és augusztus 3., de akkor ebben az időpontban már a többiek másodtermése is javában érett (...felül a gálya és alul a víznek árja, mégis a madár az úr...) Ebből a részletből vett kulcsszóval megtaláljátok a fórumkeresővel a "Fagytűrő"-ben.
Előzmény: aiol19 (282)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 282
Ez gondolom, minden bizonnyal a korai lila lehet, amiből vittem. Ezek szerint első termése június 24. körül, másodtermése augusztus 18. körül érik. Ez mindenképpen rendkívül előnyös tulajdonság. A fagytűrési skálán hol helyezkedik el a többihez viszonyítva?
Előzmény: ninovarga (276)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 281
Erre én is gondoltam már. Igazából kevés ott az olyan terület, ami nem kiskert, szőlő, vagy erdő. Zsuzsuci viszont már nagyban elkezdte a terjesztést, úgy tudom, hogy több ottani kerttulajdonos kapott már tőle fügét. De néhány helyen eddig is volt. Én egészen másfelé lakom egyébként. Pár éve jártam ott valamelyik kavicsos úton és láttam egy egészen nagy bokrot. Csak aztán máskor már vagy nem láttam be, vagy nem vettem észre, na meg nem is emlékszem a pontos utcára. Szabad területre elég kevés helyre tudnánk ültetni, így ez lehet inkább a járható út, hogy ingyen osztogatjuk a kertulajdonosok között.
Előzmény: Törölt nick (275)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 280
Összesen vajon hány ismert, hasonlóan jó rezisztenciával bíró őszibarack és nektarin van a Venuson, Mariamartán, Morsianin és a késeieken kívül? Jó lenne, ha ilyen ellenálló fajtákból olyan érési sorrendet alakíthatnánk ki, amivel a lehetséges maximumra nyújthatjuk ki a tenyészidőt. Igazából nekem is célszerű lenne a régieket fokozatosan ilyenekkel felváltani, mert néhány fa 1-2 éven belül ki fog pusztulni.
Előzmény: ninovarga (278)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 279
A 300 méter fölötti magasságot nemigen volt alkalmam tesztelni. A sejtésem az, hogy a 400 méter lehet az a felső határ, amikor még talán a szállított faggyal nem vagyunk túlzottan kritikus szinten és a nappali hőmérsékletekben sem mutatkozik elfogadhatatlan deficit. Valószínűleg ez lehet az optimális légréteg felső határa a mi viszonyaink között.
Előzmény: Törölt nick (277)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 278
Azt gyanítom, hogy az új őszibarack- és nektarinfajták sehol nincsenek kitéve igazi rezisztenciatesztelésnek és valószínűleg elkönyvelik róluk, hogy nagyon nemes, de igen kényes fajták. Meggyőződésem, hogy számos vad magoncnak több baja esett volna teljesen permetezésmentesen, mint ennek a Venus-nak.
Kénytelen vagyok nem egészen optimális érettségben leszüretelni, mert idegenek elkezdték dézsmálni.
Csak azért lehet megbocsájtani nekik ezt a tolvajlást, mert olyan ritka erényeket tudnak felmutatni, mint a vegyszermentes gyümölcs fogyasztásának igénye.
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 276
Másodtermés!
Floo2 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 274
A Lidl-be lehet kákit venni, nagyon finom, édes, jófajta, aki nem bírja ki saját fája termését kivárni még 2 hónapig, annak irány a Lidl :)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 273
Köszönöm! Az egészen biztos, hogy jobb lenne az a telek, mint egy mélyebben lévő, ezt késő tavaszi fagyok esetén is valóban jól meg lehet figyelni, de kérdés, hogy a fügének mennyire biztonságos. A káki, kivi és a többi a jelenlegi  helyén is biztonságban van persze. Az utóbbi 8-10 évben nálam egyetlen olyan év volt, amikor nem volt kajszibarack és talán 2, amikor mandula. Pedig az utóbbi 10 évben gyakoriak a kései fagyoknak kedvező időjárási szituációk. Viszont az új évezred első teleiben nem mindig sikerült éppen a bűvös -15 fölött maradni. De többször írtam már, hogy az elmúlt két tél hideg telek sorozatát szakította félbe. Reménykedjünk a kedvező folytatásban. Az autópálya egyébként 180 m tszf. magasságon van.
Előzmény: Zsuzsuci (270)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 272

Ezekre én is gondoltam és gondolok folyamatosan saját kertem kialakításánál. De a télálló pálmákra ott van a "pálmák, cikászok-kertben, lakásban" c. topik, valamint a pálmaliget oldala, és van "télálló kaktuszok" is szintén itt az indexen, vagy a "yukkák" című is főként törzses télálló yukkákról szól. Mandulafenyőn és ciprusokon kívül fontos még megemlíteni a cédrusokat. Teljesen télálló fenyőfélék, szárzságtűrők, igen nagyra növő impozáns növények. Jó tulajdonságaik és kiváló faanyaguk miatt az előnytelen adottságú helyekre akác helyett kellene ültetni őket az erdőgazdálkodásban. Legszebbek a libanoni (Cedrus libani), himalájai (C. deodara) és atlaszcédrus (C. atlantica). Ezen kívül még számos érdekes örökzöld van, úgy mit az araucaria araucana, erről is alaptalanul gondolják, hogy különösebben fagyérzékeny lenne. Én kísérletezek télálló agavékkal is a pálmák, törzses yukkák, kaktuszok, európai ciprus mellett. Pálmák közül megemlíthetjük még a trachycarpus takilt, sabal minort, trithrinax campestrist, chamarops humilist, serenoa repenst, jubaea chilensist, butiákat is. Ezek mind korlátozott téltűrésűek, valóban a 3 trachycarpus a legérdemlegesebb, megfelelő mikroklímán takarás, vészfűtés nélkül is ültethetjük őket, viszont a tenyészcsús (szívlevél, a pálma "közepe") érzékeny lehet a belefagyó csapadékra, így nem árt a téli csapadékvédelem felülről, főleg az első években. A vadcitrom vagy télálló citrom (poncirus trifoliata) ugyan gyümölcstermő,csak éppen élvezhetetlen ízű, bár még nem ettem. Viszont számos hibridet hoztak létre a vadcitrom és más citrusok között. Egyesek fagytűrése a -14 fokot is elérheti. A "fagytűrő déligyümölcsök" c. topik eredetileg ezek miatt alakult, hiszen a köznyelvben inkább a citrusokat, esetleg nálunk nem honosítható gyümölcsöket nevezünk déligyümölcsnek, de semmiképp nem az általunk tárgyalt gyümölcsöket. Viszont ha igény mutatkozna rá, a fagytűrő citrusoknak is utánanézhetek.

Viszont a felsorolásból egy nagyon fontos gymölcstermőt kihagytam, egyik kedvencemet, a gesztenyét. Számos betegsége, kártevője van, azonban már létrehoztak ún. eurojapán hibrideket.Ezek termése méretre is nagyobb, és ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Már a szlovéniai Maribor környékén is hatalmas kísérleti ültetvények vannak, nem úgy, mint nálunk. Pedig ezerhektárszám termelhetnénk, minden adottságunk megvan hozzá.

Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.18 0 0 270

 

Nagyszerű ez az összegzés, gratulálok!

Nem nagyon akarok én kertet venni:) Úgy érzem, ő akarja, hogy megvegyem:)

Néhány őszibarack fa alapján megfigyeltük, hogy pár fokkal magasabb ott  a hőmérséklet. Ez mozgatta meg a fantáziámat.Kezdek mániássá válni:)Jut eszembe: a testvéred is biztosan olyan kertet akar, amilyet Te?

 

Persze, a kertbarát klubokba nem elég csak belépni. De az se kevés, ha társalgás közben az ember elszór egy kis információt.

Előzmény: aiol19 (256)
Floo2 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 269
Majd jövögetnek, sajna nincs fényképezőm, amikor éppen van akkor lesznek képek, ha nincs akkor nem!
A Zalaegerszegen, és Zalaegerszegtől délre, a Bak nevű településen lévő 2 gigakiwit is le akarom fényképezni!
Előzmény: Törölt nick (265)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 268
A tanulságok erre vonatkozóan is azok, amit az Y kákikról írtam. El kell kerülni ilyen késői évszakban a vegetációs reakciókat kiváltó drasztikus beavatkozásokat, nehogy a növény ne tudja megfelelően "téliesített" fiziológiával lezárni a vegetációs ciklust.
Előzmény: Törölt nick (266)
Floo2 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 267
Hogyne!
Fizikálisan is rendben lennék, ha minden nap fel kéne másznom arra a dombra (hegyre)! :))
Előzmény: Törölt nick (262)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 263
És emellett viszont Komárom szlovákiai részén pedig egy belső udvarban, a Jókai tértől nem messze egy vastagtörzsű fügefa van. Majd ha legközelebb arra járok, megkeresem, ha még megvan!
Előzmény: aiol19 (260)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 261
Számomra viszont egy máris megvalósult álom, hogy ilyen értelmes fiatalokra találtam, mint Ti, az idősebbek érdemeit ezzel nem kicsinyíteni szándékozván.
Előzmény: Floo2 (257)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 260

Belépnünk nem lenne még elég, aktív kampánymunkát, ismeretterjesztést is kéne folytatnunk, esetleg előadásokat tartanunk.

Az a magasság már jó lehet, főleg, ha nem szeretnél messzebb venni. Olyan lehet ezek szerint, mint nálam, hát az még abszolút nem Ninovarga szőlőhegyi viszonyai. Emlékeim szerint a 2003-as, 2005-ös tél minimuma is már meghaladhatta a kritikus érkéket, 2006. jan. 23.-25 között pedig -15 fok volt a leghidegebb. Egyébként nálunk a fagyzugok sem annyira borzasztóak, mert elég nyitott a völgy északnyugat felé. A sógorom Komáromban dolgozik és kora reggel sokszor tapasztalja, hogy otthonról elindulva (Alsógalla, tescotól nem messze)  először hideg van, majd már a Győri út felé is sokszor 3 fokkal melegebb van, pedig ez alacsonyabban van, de nyitottabb. Majd Tata után gyakran mindent elborít a köd, és hidegebb van még 2-3-4 fokkal, mint otthon, elinduláskor.

Előzmény: Zsuzsuci (251)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 259
Azért nem is fejeztem ki külön a véleményemet, mert egyetértek Veled. Valóban jobb lenne egy törzset kialakítani.
Előzmény: Törölt nick (253)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 258
Én őszintén remélem, hogy minél hamarabb úgy tekintünk Magyarországon ezekre a növényekre, mint a pizzára. Ha furcsának találjátok a hasonlatot, elmondok hozzá egy rövid történetet, hogy érthetőbb legyen.
1970-ben egyetemi műfordítói pályázatot nyertem Mario Soldati: L'attore (A színész) című regényének egy részletével. Nem tudom már hogyan, de valahogy eljutott az Európa Könyvkiadóhoz, ahova az egyetem közvetítésével bebocsájtást nyertem másodéves egyetemistaként, hogy "tárgyaljak" a teljes regény esetleges fordításáról és lehetséges kiadásáról.
Egy még, hála Isten, ma is élő személyiség fogadott, aki a fordított részlet fordítói megoldásait elemezte nekem. A legfőbb kritikát azzal kapcsolatban fejezte ki, hogy a regényben szereplő római 'pizzeria'-t én pizzeriának "fordítottam", tulajdonképpen érintetlenül hagyva. Azt mondta, hogy ez a magyarok számára érthetetlen fogalom, hiszen nálunk senki nem tudja, mi az a pizza, ezért azt ajánlotta, hogy lángossütőként kéne szerepeltetni, hogy "értsék, miről van szó".
(A regény "természetesen" megjelent rövidesen egy befutott fordító keze munkája nyomán, de nekem a mai napig nem volt lelkierőm megnézni a magyar változatot, hogy azon a helyen a nevetséges kritika érvényesült-e a kiadott formában, vagy a remélhetően józan fordító helyes ítélete.)
De a lényeg, az analógia szempontjából, nem az utolsó zárójeles mondat tartalma, hanem az, hogy 10 év múlva talán már nem kellene egy regényben szereplő kákit almára fordítani a derék költő és műfordító személyiség szerint, hanem meghagyhatnánk eredeti nevén.
Floo2 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 257
Bizony, elég csak arra gondolni, amikor derült, szélcsendes kánikulai hajnalokon a széles völgyek, medencék alján elterülő síkon néhány méter vastag ködréteg húzódik, mintha tej folyt volna szét a talaj felett!
A ködpárna kijelöli az alul kiülepedett hideg légtavat, hisz ahhoz, hogy a köd kicsapódjon, egy bizonyos érték alá kell hűlnie a hőmérsékletnek!
Így fordulhat elő, hogy ezeknek a ködpárnáknak a felső éle olyan éles, mintha késsel vágták volna el!
A mélyebb völgyekben ez a hideg légtó nagyobb magasságokig tud feltelni, az ilyen széles medencékben viszont gyakran csak a medence közepén gyűlik össze a hideg!
A képen jól látható, hogy a 230 méteres szintről készült képen a domb lábánál már mincs is köd, sőt, csak a dombtól több km-re látunk ködmezőket!
Ez azt jelenti, hogy fagyzugként csak az a ködös kis terület funkcionál, ott a hegy lábánál már egész jó hőmérséklezeket lehetne mérni!
A képen a köd 146-148 méteren van, a kép jobb oldalán látható épületek 156 méteren, míg a domb lába 160-on van, ami már nem fagyzug!
Szintkülönbség 13 méter!
Egy ilyen sík rész mellől kiemelkedő kisebb, 15-20 méteres szintkülönbségű dombok már rettentő jó fagylefolyással rendelkeznek!
Amennyiben az előbb említett 13 méter nem folyamatos emelkedéssel, hanem hirtelen következik be, mégjobb!
Én ilyen helyen szeretnék majd lakni, egy sík területre néző domb középső szintjein, csodaszép kilátás, kevesebb fűtésszámla :) , az udvarban fügék, minden reggel amikor kinézek, látom az egész világot!
Előzmény: aiol19 (244)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 256

Közben azt is összegeznünk kéne, hogy pontosan milyen növények termesztése érdekében kellene kampányt folytatnunk. Én csináltam egy listát:

 

Diospyros kaki/káki/hurma/datolyaszilva: rezisztens, bőtermő, jól tárolható, legfeljebb annyira kell jó klímára ajánlani mint bármely más gyümölcsfát. Az ismeretterjesztés részeként sokaknak a gyümölcs fogyasztását is meg kell tanítanunk. A megfelelő metszés is fontos. Szaporítása nem könnyű, kell hozzá D. lotus alany, célszerűbb venni, az oltványok árát viszont nehéz kellőképpen leszorítani. Legjobb beszerzési forrás: olasz faiskolák. Jó fajták: Tipo, Rojo brillante, Sharon, Costata, stb.

 

Actinidia deliciosa/Kivi/kiwi: szintén ellenálló mindenféle betegséggel szemben, egy tő mázsaszám hozhatja gyümölcsét, fogyasztása egyre népszerűbb, gyümölcse jól tárolható. A kákihoz hasonlóan utóérlelést igényel, szedésének időpontja késő ősz. Nem fagyérzékeny, klímaigényeinek gyakorlatilag Magyarország teljes területe megfelel. Az erősen mésztartalmú talajokat nem igazán kedveli, de ilyen helyeken is általában kielégítően fejlődik. Eddigi elterjedésének gátja a kertészetekből származó magvetett, szinte kizárólag csak porzós szaporítóanyag. A magvetésből származó kivi kb 92%-a valmilyen okból hímivarú lesz. Ezt a kertészetek önporzóként,vagy porzó-termő párként adják el a gyanútlan vevőknek. Így a kivi termesztésével kapcsolatban ez a tény oly mértékű negatív propagandát eredményezett, hogy népszerűsítése komoly ellenkezésbe ütközhet. A közönség eddig azt tapasztalhatta, hogy ugyan más bajuk nincs a vásárolt növényeknek, ám soha egyetlen termést még nem láttak rajtuk. Szaporítása nagyon nehéz, rendkívül fontos a megbízható szaporítóanyag vásárlása,itt is elsősorban olasz faiskolák jöhetnek szóba. Mindig kell a termő növények mellé legalább egy porzó. Egy porzó 5-8 termő mellé elég. A legérdemlegesebb fajta a Hayward, ennek porzója a Tomuri. Forgalomban vannak különböző minikiwik, ezek cseresznyéhez hasonlítható méretű bogyók. Termesztéséhez fontos tudnivalók: művelésének egyetlen ésszerű módja a pergola-lugas, támrendszer mellett. Termést csak a vízszintesen álló vesszők 6.-7. rügyétől kezdődően hoz, ezért szálvesszős műveléssel termeszthető. Ültetéskor először egy embermagasságú törzset kell kialakítani karóhoz kötve.

 

Ziziphus jujuba/jujuba/kínai datolya: általában jól aszalható bogyótermés, rendkívül fagytűrő és szárazságtűrő, ellenálló a betegségekkel, kártevőkkel szemben. Legnagyobb hátránya, hogy a kertészetekben magvetett növényeket árulnak, ezek legnagyobb részük nem köt termést. Fontos lenne megbízható forrásból oltványokat beszerezni.

 

Füge: csak megfelelő mikroklimatikus adottságok (belvárosok, dombok) mellett biztosítható, hogy ágainak rendszeres elfagyása elkerülhető legyen. Korlátozottan fagytűrő, a -15 fok alatti hőmérséklet károsítja. Első termését az előző évi vessző végén hozza, ezért nem szabad metszeni, míg másodtermését az azévi növekményen. Ismerünk több előnyös tulajdonságú fajtát, úgy mint a kevésbé fagyérzékeny "jégfüge/györöki lapos" és olyan olasz fajtákat, mint a "korai lila", ennek mádodtermése korai őszi fagyok esetén is beérhet, valamint a jól tárolható "fán aszalódó zöld" és a szintén jól aszalódó "hosszú szárú/szivar alakú/San Piero" fajtájú füge. Szaporítása egyszerű, fásdugványról történik, így a füge elterjesztése nem ütközik különösebb nehézségekbe.

 

Asimina triloba/pawpaw: különleges ízű gyümölcs, teljesen rezisztens. A nagyon erős, -30 fok alatti fagyokat is bírja. Mivel elsősorban keresztporzással terem, ezért célszerű legalább 2 fát ültetni. Az első években lassan nő, az első 2 évben fényérzékeny. Szaporításának módja elsősorban a magvetés, ehhez hidegkezelés szükséges,oltani is lehet megbízható termőképességű növényről, de általában nem fontos. Eddig a legjobb magyar nyelvű leírásnak én ezt találtam:

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/pawpaw.html

 

Gránátalma: szintén korlátozottan téltűrő, a fügénél talán valamivel fagytűrőbb. A teltvirágú díszváltozatok általában nem teremnek, a magról vetett növények pedig bizonytalanul és későn. Ezért itt is fontos a megbízható  szaporítóanyag beszerzése. Szaporítása dugványozással lehetséges, így terjesztése kevesebb akadályba ütközne.

 

Japánszilva: nagyon értékes gyümölcs, számos fajtája van. Feltétlenül érdemes lenne elterjesztésével foglalkoznunk.

 

különböző rezisztens őszibarack- és nektarinfajták: az őszibarack általában igen fogékony a betegségekre, módszeres permetezést igényel. Az általam is fényképeken bemutatott kísérleti telepen számos ellenálló szelekció megtalálható. Ezek is olasz fajták. Említést érdemelnek a különösen késői fajták, valamint a Mariamarta, és a Venus és Morsiani51 nektarinfajták

 

körte: Magyarországon már elég kevés ültetvény található meg, elavult fajtákkal. Érdemes lenne modern ültetvényeket kialakítani modern fajtákkal és esetleg régi, feledésbe merült, ellenálló parasztkörtékkel. Itt is elsősorban az olasz forrás vehető számításba. Ígéretesek lehetnek még a japánkörték (nashi).

 

Sorbus domestica/háziberkenye: méltatlanul mellőzött, elfelejtett gyümölcstermő.

 

Physalis/földicseresznye/perui földicseresznye: nem fagytűrő, de a pradicsomhoz hasonlóan termeszthető. Dekorációs célokra is használják éttermekben, tehát kellőképpen népszerű lehet.

 

jelenleg ennyit tudtam felsorolni, de a lista bátran, szabadon folytatható bárki által!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!