Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szoktam tejes derítést alkalmazni, de én napokig ( néha hetekig ) várok szűrés előtt. Csak akkor szűröm le, ha pelyhekbe állt vagy leszállt ballon aljába.
ez az opálos kérdés..számomra ismeretlen volt az idei évig...aztán a cukorkörténél előjött..majdnem agyfaszt kaptam..szürtem de semmi...félreraktam,hogy legrosszabb esetbe vegyesként az elő/utó párlatokkal lenyomom..és lám csodát...2 hét alatt kitisztult...hm???
Egyébként nem volt opálos, 45 ig higíghattam simán. Csak a derítés után lett az, de 4-5 szűrés után már csak minimálisan ami már nem érdekelt, inkább hozzáöntöttem a többihez és dobtam rá 1 kiló aszalt sárgabarackot..
Mennyi tejet tettél bele? Ha a lentieket komolyan vesszük, akkor 3-4ml kell 0.5l pálinkába, sovány, tej, hideg környezetben.
Soha nem csináltam ilyet , de ennek működnie kéne. :)
Sólyom könyv:
Rezes törésHiba A pálinka zöldre, súlyosabb esetekben kékre színeződik. Ez az ún. rezes törés. Ugyancsak réz jelenlétére utal a vörös vagy barnásvörös színeződés, üledék megjelenése is. Fémes íz. Kémiailag kimutatható nagy réztartalom.Oka: A finomítókészülékek páracsöve, hűtője és a kapcsolódó vezetékek rendszeres tisztításának elmulasztása. Nagy ecetsavtartalmú alszesz finomítása. A rézelejeés az előpárlat elválasztásának elmulasztása.Megszüntetése, javítása: Átfinomítás kitisztított készüléken megfelelő mennyiségű előpárlat-elvétellel. Házasítás rézmentes pálinkával. Tejjel való derítés (0,5-1,0l/hl). Kék derítés.... A derítés annál hatásosabb, minélalacsonyabb hőmérsékletenvégzik....
Tej.Derítéshez csak lefölözött, zsírmentes, sovány állapotban használható, mivel zsírtartalmaesetleg káros ízbeli elváltozást okozhat. Hatóanyaga a tejfehérje,akazein.Adagolása 0,25-1,00l/hl pálinka. Régebben általánosan, ma kevésbé használt derítőanyag, pedig a többi derítőszerrelszembenelőnyeiakövetkezők: a derítő hatás eléréséhez nincs szükség tannin jelenlétére, nemokoz túlderítést, eredményesen használható nehézfémek által okozott zavarosodásmegszüntetésére. A mondottak alapján a tej derítőszerként való alkalmazása különösen ajánlható!
Kicsit updatelem a zöld barackpálinka story-t hátha valaki érdekel, bár kétlem.. :D Mivel valószínűleg nem volt elég tömény a sóoldatom, így új adagot aktiváltam a kationcserélő gyantából tegnap este most már megfelelően tömény 10%os sóóldatban, ma betöltöttem a szűrőházba tisztított vízzel addig dolgoztattam amíg eltűnt a sós íz. Szűrés, után azonban nagy meglepetésemre maradt a zöldes törés a pálinkámba...:) , este azonban tejes derítést is alkamaztam próbaképp 1 L pálinkában, amit a mai napon rázogattam még egy kicsit reggel, majd fél órája szűrtem, hát kicsit feltúrbózta a pálinkám mert nem csak zöld szín maradt, hanem a tejnek köszönhetően opálos is enyhén, mivel 4-5 szűrés (5 mikron) után is maradt benne egy kis opálos törés, most már úgy vagyok, vele, hogy marad ágyasnak. réz már biztosan nincsen benne ... :D
Miért az előfűtéssel nem megy az idő? Hiába fűtőd fel gyorsan az olajat üres üsttel, ha utána raksz bele 80 L 23-24 fok körüli cefrét, ami visszahűti...
Olajossal nincs tapasztalatom,de nem lehetne előfűteni(pl mint a sütőt)?Aztán mehetne bele a cefre,fedő nélkül kb 60-70fokig(ha nincs keverő,fuckanallal keverve)mielött elindulna.Majd rá a sisak és szépen (a felrakástól)1 órán belül megindulna mndenféle leégés nélkül.Én legalábbis így próbálnám.
Sok mindent csináltattam vele, nagyon korrekt, de sokszor a sorozatmunka az egyedi rovására megy határidőben, ha menni készülsz valamiért, feltétlenül csörögj rá előtte.
A nyitott vizes kb ennyire képes. Nem tudja eléggé melegíteni a cefrét, mert leadja az energiát a levegőnek. Amíg alkoholban dúsabb még a cefre addig elég, miután az üstben lévő elegyből egyre kevesebb alkohol keletkezik, akkor vinné magával a magasabb forráspontú alkotókat. Ehhez viszont már kevés a nyitott fürdős
energiaátadási képessége. Magyarán kevés az a 105(?) fok.
Tegnap leállítottam majd ma alágyújtottam ugyan annak és pár perc után elkezdett folyni (1dl után megállt). Ez miért lehet? Az üstből nem jöhet hideg a páracső.
80 literes üst 60liter cefre van benne. 105 fokot mutat a vízben a hőmérő amikor elkezd folyni az alszesz. Ilyenkor folyik is szépen ahogy kell. Miután kb 3liternyi lefolyott elkezd lassulni és végül csak csöpög, néha-néha folyik egy kicsit de a csöpögés folyamatos. Az elforrt vizet folyamatosan pótolom. A hűttővíz nem melegszik túl.
Sziasztok! Duplafalú főző (vízzel) felfűttése 2 óra alatt megvan utána lefolyik szép tempóban kb3 liter majd elkezd csak csöpögni (kb.0,5liter 40perc alatt) minden főzésnél. Mi lehet a hiba? Még 40fok fölötti szesz jön de nem akar rendesen folyni.