Üdv urak! segítsetek nekem beárazni a főzőmet..60 literes, saválló..dupla falu...profi munka..5 éve használom tökéletesen működik...200 literes hűtő van hozzá...el kell gondolkodnom hogy ha sisakot csináltatok rá +ba rézből egy deflegmátorral..akkor inkább egyben nagyobb főzőre váltanék némi plusz pénzért..
Most tök komolyan. Ez így normális? Így kell működnie egy főzönek? Ez vicc kategória. Esetleg nyertél valamit. Lezárod. Ok. Utánna a deflegmácóval mi van? Mert ez itt a lényeg! Nem a felfütéssel" van a baj. A deflegmációval!
Tegnapelőtt voltam Szabadkán a DES " márkakereskedésben " Szó nincs arról, hogy átállnának a csőkötegesre, csak termékpaletta bővítés keretében van olyan is. Természetesen továbbra is elérhető, és elérhető lesz a 300-as hűtő is, ára: 18.867rsd. A csőköteges ára:22.800rsd. És valaki kérdezte, hogy mennyibe lenne a keverőben lévő két db. fogaskerék. Ezek ára 2.597 és 1.112 rsd. A 100L-es üstre lévő kupola, hőmérővel :23.584rsd. A gumi tömszelence 175rsd. Egyébként van minden fityfirity, a láncszemtől kezdve a szemeket összefogó stiften át, a bazi vastag páracsövön, és mindenféle fittingen keresztül egészen a mérőhengerig...:)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szoktam tejes derítést alkalmazni, de én napokig ( néha hetekig ) várok szűrés előtt. Csak akkor szűröm le, ha pelyhekbe állt vagy leszállt ballon aljába.
ez az opálos kérdés..számomra ismeretlen volt az idei évig...aztán a cukorkörténél előjött..majdnem agyfaszt kaptam..szürtem de semmi...félreraktam,hogy legrosszabb esetbe vegyesként az elő/utó párlatokkal lenyomom..és lám csodát...2 hét alatt kitisztult...hm???
Egyébként nem volt opálos, 45 ig higíghattam simán. Csak a derítés után lett az, de 4-5 szűrés után már csak minimálisan ami már nem érdekelt, inkább hozzáöntöttem a többihez és dobtam rá 1 kiló aszalt sárgabarackot..
Mennyi tejet tettél bele? Ha a lentieket komolyan vesszük, akkor 3-4ml kell 0.5l pálinkába, sovány, tej, hideg környezetben.
Soha nem csináltam ilyet , de ennek működnie kéne. :)
Sólyom könyv:
Rezes törésHiba A pálinka zöldre, súlyosabb esetekben kékre színeződik. Ez az ún. rezes törés. Ugyancsak réz jelenlétére utal a vörös vagy barnásvörös színeződés, üledék megjelenése is. Fémes íz. Kémiailag kimutatható nagy réztartalom.Oka: A finomítókészülékek páracsöve, hűtője és a kapcsolódó vezetékek rendszeres tisztításának elmulasztása. Nagy ecetsavtartalmú alszesz finomítása. A rézelejeés az előpárlat elválasztásának elmulasztása.Megszüntetése, javítása: Átfinomítás kitisztított készüléken megfelelő mennyiségű előpárlat-elvétellel. Házasítás rézmentes pálinkával. Tejjel való derítés (0,5-1,0l/hl). Kék derítés.... A derítés annál hatásosabb, minélalacsonyabb hőmérsékletenvégzik....
Tej.Derítéshez csak lefölözött, zsírmentes, sovány állapotban használható, mivel zsírtartalmaesetleg káros ízbeli elváltozást okozhat. Hatóanyaga a tejfehérje,akazein.Adagolása 0,25-1,00l/hl pálinka. Régebben általánosan, ma kevésbé használt derítőanyag, pedig a többi derítőszerrelszembenelőnyeiakövetkezők: a derítő hatás eléréséhez nincs szükség tannin jelenlétére, nemokoz túlderítést, eredményesen használható nehézfémek által okozott zavarosodásmegszüntetésére. A mondottak alapján a tej derítőszerként való alkalmazása különösen ajánlható!
Kicsit updatelem a zöld barackpálinka story-t hátha valaki érdekel, bár kétlem.. :D Mivel valószínűleg nem volt elég tömény a sóoldatom, így új adagot aktiváltam a kationcserélő gyantából tegnap este most már megfelelően tömény 10%os sóóldatban, ma betöltöttem a szűrőházba tisztított vízzel addig dolgoztattam amíg eltűnt a sós íz. Szűrés, után azonban nagy meglepetésemre maradt a zöldes törés a pálinkámba...:) , este azonban tejes derítést is alkamaztam próbaképp 1 L pálinkában, amit a mai napon rázogattam még egy kicsit reggel, majd fél órája szűrtem, hát kicsit feltúrbózta a pálinkám mert nem csak zöld szín maradt, hanem a tejnek köszönhetően opálos is enyhén, mivel 4-5 szűrés (5 mikron) után is maradt benne egy kis opálos törés, most már úgy vagyok, vele, hogy marad ágyasnak. réz már biztosan nincsen benne ... :D
Miért az előfűtéssel nem megy az idő? Hiába fűtőd fel gyorsan az olajat üres üsttel, ha utána raksz bele 80 L 23-24 fok körüli cefrét, ami visszahűti...
Olajossal nincs tapasztalatom,de nem lehetne előfűteni(pl mint a sütőt)?Aztán mehetne bele a cefre,fedő nélkül kb 60-70fokig(ha nincs keverő,fuckanallal keverve)mielött elindulna.Majd rá a sisak és szépen (a felrakástól)1 órán belül megindulna mndenféle leégés nélkül.Én legalábbis így próbálnám.
Sok mindent csináltattam vele, nagyon korrekt, de sokszor a sorozatmunka az egyedi rovására megy határidőben, ha menni készülsz valamiért, feltétlenül csörögj rá előtte.
A nyitott vizes kb ennyire képes. Nem tudja eléggé melegíteni a cefrét, mert leadja az energiát a levegőnek. Amíg alkoholban dúsabb még a cefre addig elég, miután az üstben lévő elegyből egyre kevesebb alkohol keletkezik, akkor vinné magával a magasabb forráspontú alkotókat. Ehhez viszont már kevés a nyitott fürdős
energiaátadási képessége. Magyarán kevés az a 105(?) fok.
Tegnap leállítottam majd ma alágyújtottam ugyan annak és pár perc után elkezdett folyni (1dl után megállt). Ez miért lehet? Az üstből nem jöhet hideg a páracső.
80 literes üst 60liter cefre van benne. 105 fokot mutat a vízben a hőmérő amikor elkezd folyni az alszesz. Ilyenkor folyik is szépen ahogy kell. Miután kb 3liternyi lefolyott elkezd lassulni és végül csak csöpög, néha-néha folyik egy kicsit de a csöpögés folyamatos. Az elforrt vizet folyamatosan pótolom. A hűttővíz nem melegszik túl.