Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6277

Azért legyünk őszinték: DLala válasza normális hangnemű és kielégítő volt, a Tiéd valóban kötekedő.............................

 

Természetesen senkit sem akarok bántani, megsérteni.

Előzmény: VitézyDávid (6267)
DLala Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6276

"Az pl. nem tény, hogy az M2 utasainak fele a HÉV-ről jön át,"

Hol írtunk ilyet? Ne csúsztass! Jelenleg kb. egyharmad ez az arány, mindössze annyit jegyeztünk meg, hogy ez akár 50%-ra is felmehet a beruházás hatására.

 

"sokkal inkább nagyvasúti jelleget kéne neki adni"

Mindent lehet. Elvileg mehet nay

 

"Amit a buszok megszüntetéséről, illetve ráhordó szerepéről írtatok, az meg néha abszurd. "

Miért lenne abszurd? Vannak feltáró és vannak ráhordó járatok. A 44GY, a 76GY, 61E ráhordó buszok, a 77, 92 feltáró. A ráhordó buszok sűrűn, nagy tömegeket szállítanak a metróhoz. Ez most az Örsön van. Ha a metró pl. Mátyásföldön lenne, akkor a ráhordó buszoknak bőven elég lenne odáig menni, hiszen az utasok a metróhoz igyekeznek velük.

 

"Azaz az Örs sajna megkerülhetetlen"

Éppenhogy ezt az állapotot kellene megszüntetni, vagy ha megszüntetni nem is lehet, az átszállócsomópont szerepét csökkenteni.

 

"Arról nem beszélve, hogy a teljes agglomeráció problematikája ezzel közel sem oldódna meg"

Ki beszélt erről?

 

"Ebből egyenesen következik, hogy szapulhatjátok a kis vagy közepes vagy nagy BKV-sokat, de valószínűleg nem jó helyen kopogtattok"

Nem a BKV-nál kopogtatunk, ott valóban abszolút fölösleges. Pont azok a közepes és nagy BKV-sok tartanak be mindennek és győzik meg a hasonszőrű fővárosi vezetőket arról, hogy minden úgy jó, ahogy van.

Az államot nem érdekli a főváros. ha pénzt ad, max. zsarolásra/politikai érdekből adja. És az el is tűnik. Nézd meg, mire adnak pénzt. 4-es metróra meg BKV hitelátvállalásra. Metró sehol, BKV adóssága 60 Mrd Ft+.

A probléma megoldása Budapest hatásköre, törvényileg. Ehhez pénzt is Budapestnek kell szereznie, pályázatot benyújtani a is Budapestnek kell.

 

 

 

Fel kellene ébredned.

Előzmény: G. Bear (6273)
P.stephenson Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6275

Végre rendeződtek a viszonyok, végre megint a szakmáról szólt a topik. Eddig. Most erre mi szükség volt?

 

 

P.s

Előzmény: rendezők (6269)
DLala Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6274

Jajj, már megint...

Ezt szándékosan csináljátok?

 

Nem a 750 és az 1000 a mindegy, hanem a 750-825, illetve az 1000-1100, mert a berendezések ugyanazok, ez csak a veszteség miatti különbség. Erre írtam, hogy mindegy. Most megismétlem.

(mit tegyek még, hogy ne értsétek félre?)

 

"Amit sokan kifogásolnak, az szerintem a minősítgetésed, mint pl. a "helyette teljesen idióta módon..."."

Senki nem írta, hogy pont ezt kifogásolná. Te is csak vélelmezed. A véleményemet fenntartom a dologgal kapcsolatban. Nekem is lehet véleményem és le is írhatom.

 

"A HÉV-et mindenáron össze akarjátok gyógyítani a metróval"

Ez így ebben a formában...

Való igaz, egy teljesen új üzemet képzelünk el. De ez semmiképpen sem a jelenlegi üzemek "összegyógyítása" lenne. Mindkettőtől magasabb szintűnek gondoljuk, ami az előnyére válna.

Nem a laikusok nézik villamosnak, hanem pl. a Közlekedés Kft. vezetője, aki azzal haknizza végig az önkormányzatokat, hogy lassítsák le a HÉV-et és csináljanak belőle villamost. Ezt mind a csepeli, mind a XVI. ker.-i polgármester megette. Szerencsére a Főváros és a BKV sem ezen az állásponton van és más tervezőcégek is ökörségnek bélyegezték Várady úr elgondolásait, így lekerült a napirendről.

 

folyt.

Előzmény: G. Bear (6273)
G. Bear Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6273

 

Üdv Mindenkinek!

 

Nos, azért a 750 vagy 1000 V (ami közelítőleg sem annyi), egyáltalán nem mindegy, csupán te bagatellizálod...

 

Amit sokan kifogásolnak, az szerintem a minősítgetésed, mint pl. a "helyette teljesen idióta módon...".

 

A HÉV-et mindenáron össze akarjátok gyógyítani a metróval, miközben sokkal inkább nagyvasúti jelleget kéne neki adni, mert a felszínen való közlekedésben a laikusok még a mostani szerelvényeinket is túl kicsinek nézik, olyan villamososnak, miközben a menetdinamikai paraméterei már egyáltalán nem a közúti vautat idézik. Osztán ez is közrejátszik abban, hogy ki mit mer megkockáztatni vele szemben...

 

Amit korábban írtatok, erős csúsztatás, és meg kéne már szoknotok, hogy attól, hogy valamit ténynek állítotok be, azaz pl. leírjátok, hogy "ez tény", még nem lesz az. Az pl. nem tény, hogy az M2 utasainak fele a HÉV-ről jön át, nem is lehet tény, mert ha minden utas áttszállna, akkor sem tenné ki a felét. A forgalomfelmérések alapján sokkal inkább a 30% az igaz. Ha a párhuzamos buszokat megszüntetnénk, akkor azzal együtt is csak max. 40%, bár inkább még annyi sincs. Épp emiatt egyetértek azzal, aki írta, hogy nem is annyira a HÉV-et, hanem az M2-t kéne a tér alatt keresztben megállítani. De lehet mindkettőnek egy közös végállomás, ott lenn a pincében. Nem tudom miért zavar bárkit is az átszállás, persze közel sem a mai formájában. Ráadásul rengeteg értékes felszíni helyet lehetne felszabadítani.

 

Amit a buszok megszüntetéséről, illetve ráhordó szerepéről írtatok, az meg néha abszurd. Mert a buszok szerepe egy ilyen külterületi részen, ahol vannak kertvárosi részek is, nem csak a ráhordás, hanem egy adott kisebb terület ellátása. Azaz az Örs sajna megkerülhetetlen, mert nem csupán forgalmi csomópont, hanem igen jelentős kereskedelmi és közéleti gócpont is. Ebből egyenesen következik, hogy a buszok ezért is mennek oda és igen csúnyán nézne rád az, aki leszállna az egyesített gyorsvasutadról az Árkádnál, hogy bevásároljon, majd elintézze az ügyeit pl. az ELMŰ ügyfélszolgálati irodájában, s ezután vissza kéne szálljon Rákosfalváig a gyorsvasútra, mert csak odáig jön a busz. Ezzel mennyire is csökkent az átszállások száma?

 

Arról nem beszélve, hogy a teljes agglomeráció problematikája ezzel közel sem oldódna meg, mert annak igen kis részét érinti csak a jelenlegi HÉV, nagyobb részét csak a MÁV meg a Volán tudja ellátni. Épp ezért talán sokkal ésszerűbb lenne a HÉV nagyvasúti jellegét fokozni, olyan kétáramnemű járműveket beszerezni, ami elballag a 25 kV-al is, majd egységessé tenni a fővárosi agglomeráció ellátását oly módon, hogy azt teljesen kivenni a MÁV kezéből, s a MÁV legnagyobb pályabérlőjeként a HÉV láthatná el azt. Összességében sokkal kevesebb költség, egységes, BKSz-be illő elővárosi közlekedés, amiben ki lehetne használni a jelenleg pangó Körvasutat is. Na aztán erre kellene ráhordani a Volánnak és a BKV-nak. És el lehetne felejteni végre azt is, hogy aki átmegy a városon, annak át kell mennie a városközponton is, ami amúgy is túlterhelt. Ezenkívül megoldaná a MÁV egyik legnagyobb problémáját is, nevezetesen, hogy reggel befelé kéne sok szerelvénynek jönni, este kifelé menni, de járműtelepeik igazán csak bent vannak a városban, ami miatt rengeteg az üres futás. Az új járműparkkal felszerelt "HÉV"-nek meg kint az olcsó külterületen lehetne építeni új járműtelepeket, ami sajnos így is úgyis elkerülhetetlen lesz előbb-utóbb. Az agglomeráció úgysem a MÁV erőssége...

 

És a MÁV meglévő infrastrukturájának kihasználása sokkal előnyösebb lenne gazdaságilag, semmint úgyhagyni, hogy máshol építsünk egy másik vasutat. És szinte mindenhol kiváló kapcsolatokat lehetne létrehozni a BKV felszíni, illetve metróhálózatával.

 

Mindezt itt és most csak azért írtam le (és azért csak ennyire részletesen), hogy lássátok végre, hogy más alternatíva is van, ami legalább annyira életképes, s sokkal gazdaságosabb is összességében. De akár így, akár úgy, a megoldás politikai akarat kérdése, s nem a BKV, sőt még csak nem is a Főváros kezében van a dolog, mert ez már rég túl van azon. Ehhez állami szerepvállalás kell, akkor viszont ahhoz Budapest önkörmányzata csak véleményt fűzhet hozzá. Ebből egyenesen következik, hogy szapulhatjátok a kis vagy közepes vagy nagy BKV-sokat, de valószínűleg nem jó helyen kopogtattok, mert itt a manna csak fentről csepeghet lefelé... A kérdés csupán az, hogy aki csepegteti, az kire lesz hajlandó inkább hallgatni, a saját ötleteire, vagy a szakemberekre. Mert érdekes módon, amit tényleg rábíznak a szakemberekre, az jól is szokott sikerülni, amikor meg gondok vannak, mindig kiderül, hogy a pénz és a politika nyomása alatt volt a szakember... de ez már túl magas röptű összefüggés.

Előzmény: DLala (6263)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6272

Hi Dlala!

"néha (ez van többségben)"

 

Az alkotói szabadságomban kérlek ne korlátozz... :)))))))))))))

 

A humorban és sem ismerek tréfát...

Előzmény: DLala (6271)
DLala Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6271

Húha, most gondban vagyok.

 

"néha (ez van többségben)"

Brrrr.... Nem konfúz ez egy kicsit?

Fogalmam sincs, mi lehet a kifogás a hozzászólásommal kapcsolatban.

Még egy negyed deka dehonesztáló sincs benne.

 

Hacsak nem az, hogy miért is írok ide.

Megint ott tartunk, hogy a tények, a szakma nem számít, csak a zsigeri gyűlölet. Ugye, kedves rendezők?

Köszönöm jótanácsod (vagy vegyem fenyegetésnek?) de ugyanolyan jogom van itt lenni, mint neked. Vitázzunk a szakmáról, a HÉV-ről. Ezekkel a "menj innen" stílusú bekiabálásokkal nem lehet mit kezdeni.

Előzmény: Méregzöld (6270)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6270

Hi Dlala és VitézyDávid!

Egyrészt nem értitek miről írtam, vagy értitek, de nem akarjátok jelezni...

Nem azzal volt bajom, amit írtok, sőt néha (ez van többségben) kifejezetten tetszik, hanem ahogyan írtok... Lásd a két utolsót...

 

Abban is egyetértünk, hogy a tények makacs dolgok, de nincs sorsközösségük az egyirányú utcával...

rendezők Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6269
Ne irogas ide...................
Előzmény: DLala (6266)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6268

"Néhány gondolatot felvetettem, ennyi"

Téged senki nem ugatott le, pusztán felhívtuk a figyelmet, hogy olyan gondolatokat vetettél fel, amiknek vagy semmi közük a témához vagy valótlanok. Azért vetetted fel, hogy reagáljanak rá, nem? Megtörtént.

Előzmény: werk25 (6264)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6267
A tények makacs dolgok és fájhatnak, ilyen egy rohadt világban élünk.
Előzmény: Méregzöld (6265)
DLala Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6266

Most komolyan, az, amit válaszoltam, az szerinted kioktatás, leszólás?

Ennyire nem beszélünk egy nyelvet?

Mégis, mi a jóistent tegyek, hogy ne lehessen belekötni az élő fába is?

Előzmény: Méregzöld (6265)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.24 0 0 6265

Hi Evribádi!

 

Werk25-nek igaza van abban, amit a 6264-ben írt. Dlala és VitézyDávid miért rontjátok el ezt az egyébként érdekes és értékes szakmai elmélkedést, amiben Ti sok okos dolgot írtatok. Ha valaki téved vagy Ti azt gondoljátok, hogy téved (ez persze óriási különbség) még nem kell "leu....ni".

Egyébként miért csodálkoztok azon, ha többen nem szeretnének itt látni benneteket. Én nem tartozom közéjük amikor nagyon érdekes, okos és persze néha hibás okfejtéseiteket olvasom, máskor igen...

werk25 Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6264
Te most kötözködni akarsz velem? Tőlem távol áll az ilyesmi.
Néhány gondolatot felvetettem, ennyi. Aki érti, érti, aki akar reagálni rá reagáljon, de a kötöszködést köszönöm nem kérem.
Előzmény: VitézyDávid (6262)
DLala Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6263

"- Én úgy tudom a metró 825V-tal, a HÉV 1000-1200V-tal megy."

Majdnem. A névleges fesz. az 750, illetve 1000V, a nagy vonali veszteségek miatt viszont kb. 10%-kal magasabb feszültségen táplálnak be. De ez tképpen lényegtelen, ezek nem olyan nagy különbségek.

 

"- Nagyon elment a topic a metró felé. "

A HÉV-ek jövője egyértelműen az önálló üzemek megszűnése, pontosabban beolvadása más rendszerekbe. Roppant gazdaságtalan dolog ennyiféle gyorsvasúti rendszert fenntartani. A szétszabdalt hálózat egységesítésével nyilván a műszaki paraméterekben is egységes vonalakat érdemes létrehozni és itt, mivel alagút mindenhol játszik, a metró paramétereivel is számolni kell. Ebben tehát nincs semmi meglepő.

 

"- Újpest és Békásmegyer közzé nagyon kéne... "

A Főpohi tervei szerint az épülő aquincumi híd sima 2x2 sávos közúti híd lenne. Villamosról hallani sem akarnak. Marad a MÁV, amivel a Főváros abszolút nem egyeztet semmiről. A MÁV saját magától meg nem fog egy Budapesten belüli járatot üzemeltetni. Olyan sűrűséggel semmiképpen, ahogy indokolt lenne.

 

"- A 3-as metrót sem fejezték be. "
Ezzel nem mondtál újat.

 

"- A metrót a hévvel, anno a Népstadionnál akarták összekeötni."

Pontosabban nem az összekötést, hanem a közös peronos átszállást tervezték. Aztán még nyisszantottak egyet a HÉV-en és lett egy Örs vezér terénk, ami az egyik legbalkánibb hely a városban és 30 éve szívat mindenkit. Vajda Pál szerint ez maradjon is így még újabb 30 évre, hiszen az emberek ha már eddig szívtak, szívjanak még tovább.

 

"- A 2-es metró nem minden állomására fér be a 6 kocsi.(Az utasforgalom miatt már biztos ott is annyival menne.)
De lehet, hogy tévedek."

Bezony tévedsz. Befér. Az Örsön kb. 10 métert kellene a váltókörzetet arrébb rakni, gondos tervezés mellett egy hétvége alatt meglenne, mégsem fért bele a 40 milliárdos felújítási csomagba. Helyette teljesen idióta módon, semmivel sem kompatibilis 110 méteres szerelvényeket akarnak venni. Ami így fajlagosan drágább lenne, de rossz nyelvek szerint az egyik gyártónak éppen volna egy ilyenre alakítható modellje...

 

Előzmény: werk25 (6260)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6262

" Én úgy tudom a metró 825V-tal, a HÉV 1000-1200V-tal megy."

Nem akadály.

 

" Nagyon elment a topic a metró felé."

A HÉV-ek jövőjéről beszélünk. Ez ON.

 

" Újpest és Békásmegyer közzé nagyon kéne... "

Mi?

 

"- A 3-as metrót sem fejezték be."

És emiatt a gondolkodást is betiltották?

 

"- A metrót a hévvel, anno a Népstadionnál akarták összekeötni. "

Sok mindent akartak. Ez ma már nem lenne sem korszerű, sem időszerű.

 

"A 2-es metró nem minden állomására fér be a 6 kocsi."

Ezt már JH megcáfolta, meg pár napja én is.

 

"De lehet, hogy tévedek."

Ja, előfordulhat...

Előzmény: werk25 (6260)
John Howard Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6261
A 2-es metró minden állomására befér a peron mellé a 6 kocsi. Csak az Örsön lenne gond, mert az energiaelnyelő ütközőbakok telepítése miatt itt a _használható_ peronhossz már 120 méternél kevesebb. (A _tényleges_ itt is 120 méter, mint a 2-es és 3-as vonal valamennyi állomásán...)
Előzmény: werk25 (6260)
werk25 Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6260
- Én úgy tudom a metró 825V-tal, a HÉV 1000-1200V-tal megy.
- Nagyon elment a topic a metró felé.
- Újpest és Békásmegyer közzé nagyon kéne...
- A 3-as metrót sem fejezték be.
- A metrót a hévvel, anno a Népstadionnál akarták összekeötni.
- A 2-es metró nem minden állomására fér be a 6 kocsi.(Az utasforgalom miatt már biztos ott is annyival menne.)
De lehet, hogy tévedek.
DLala Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6259
Nem is azt mondtam, hogy megakadályozza, hanem azt, hogy M5 esetén nem tűnik indokolhatónak. Egyébként te is ezt támasztod alá, hiszen ott építenek ilyet, ahol a kocsik miatt erre kényszerülnek. Szerintem várjuk meg, milyen számot mond erre a Főmterv. Ha az alagút építése emiatt nem lesz vállalhatatlanul drágább, akkor természetesen bekerülhet az alternatívák közé.
Előzmény: Törölt nick (6256)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6258

Jó.

Egy nagyon fontos kérdésem maradt:

 

Szabad-e pl. a Békásmegyer - városközpont szakaszon (engem elsősorban ez érdekel) az ülőhelyek számát vonatonként csökkenteni? Jelentős csökkentésre gondolok.

 

Ha esetleg szabad, miért?

 

És ha szabad, szabad-e ezt hosszú távon - 20-50 évre tenni -, vagyis biztos-e, hogy az utazási igények ekkora időtávlaton nem növekednek akkorát, hogy gond lenne belőle.

Előzmény: vrobee (6247)
rendezők Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6257

Hi Méregzöld!

Köszi.

Előzmény: Méregzöld (6252)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6256
Az első bekezdésedhez: néhány németországi S-Bahn hálózat belvárosi, föld alatt lévő vonalait is nagyvasúti űrszelvénnyel építették, mert az ottani S-Bahn szerelvények is nagyvasúti szelvényűek. Ez a dolog egyáltalán nem akadályozza meg a metrószerű üzemet. (kitűnő gyorsulás/lassulás, relatíve kis megállóköz, sűrű követés, stb.)
Előzmény: DLala (6234)
G. Bear Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6255

Üdv!

 

Tedd meg légyszíves, hogy megnézed én miről írtam, mielőtt nekem válaszolsz, mert Csepelről épp nem volt szó... Köszi!

Méregzöld Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6254

Hi Infós!

 

Szentendre 1. vágányon állóhelyzetben, kb. 6/28-kor ...

Előzmény: Infós (6253)
Infós Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6253
És ez hol történt?
Előzmény: Méregzöld (6252)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6252

Hi rendezők!

Nem szakadás volt, hanem valamilyen ok miatt (vizsgálat alatt) elcseppent a munkavezeték, majd az tarolt több mindent (sodrony, gázkar, stb.) :(((

Előzmény: rendezők (6251)
rendezők Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6251
Tud valaki valamit a reggeli Szentendrei vezeték szakadásról?
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6250

Hi werk25!

Egy "szakmai" mosolyt. Az utóbbi időben ez (is) hiányzott a topicból :)))))))))))))))))))))

Előzmény: werk25 (6195)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6249

Hi Infós!

Ja :)))))))))))))))))))))))

Előzmény: Infós (6185)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6248
Lala válaszolt ugyan, de ha részletesebben érdekel a téma, menjünk át vele egy másik topikra vagy dobj egy mélt.
Előzmény: Csmg (6235)
vrobee Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6247
Jaj...! Próbálj meg hosszú távon utazóknak kényelmes helyet teremteni a metródban!
Nem lehet egyszerre mindent akarni...

Beraktam neked 4 db. linket. Megnézted?

Ha elővárosi gyorsvasutat akarsz tervezni, akkor ne vidd olyan nyomvonalon, ahol
1. minden fánál meg kell állni
2. embertömegek fognak egyik állomástól a követketőig utazni.

Az M5 (és az M2 Gödöllőig) semmi más nem lenne, mint egy metró.
Nem olyan metró, ami két vasútvonal közt ingázik, ahogy helyesen megállapítottad.
Hanem olyan metró, ami máshol a világban számtalan helyen működik, és egyszerre képes az elővárosokból behordani a tömegeket, illetve a városben gyorsvasút lenni.
A két funkció közt nincs éles határ. Csak nálunk alakult így.

Amire te gondolsz, az már a távoli elővárosokba, a tágan vett agglomerációba kijáró vasút (Hatvan, Cegléd...), ahol az utazások jellemzően egy óránál tovább tartanak. Sem M2+G.HÉV, sem M5 nem lenne ilyen.
Előzmény: terkep-esz (6242)
vrobee Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6246
Miért nincs rá semmi szükség? Sokkal könnyebben bővíthető akár a jelenlegi MÁV-vonalakon is, mintha nem lenne az. Aztán nagyobb űrszelvénybe nagyobb vonat fér, nagyobb vonatba meg több utas. Az egész egy sokkal rugalmasabb rendszer, ráadásul nem kellenek rá agyonspecializált járművek.
Mert két vasútvonal jön egyáltalán szóba: A 2-es és esetleg a 150-es. Mindkettő M5-be kötése ellen erős ellenérvek vannak, erről a VÉEVK-ben ment egy hosszabb vita. Ami igazán szóba jön, az a 2-es vonal. Kár, hogy nem fontolod meg, amit DLala ír.
Te _minden_ vonatot kétáramrendszerűnek szeretnél, ami elég drága muri. A nem-vasúti M5 esetén pedig _néhány_ kétrendszerű vonat kell, de csak akkor, _HA_ a 2-es vonalat M5-be kötjük, _ÉS_ a MÁV is használja a pályát _ÉS_ villamos motorvonatokat akar közlekedtetni rajta.

Az egész egy sokkal rugalmasabb rendszer,
Van, ahol erre szükség van, itt nincs. Az M5 egy jól behatárolható területre kiterjedő üzem lenne.

Vagy vehetsz olyan kétáramnemű vonatot, ami felsővezetékről és 3. sínről is megy
Ilyen vonat nem fog kelleni, gondold végig...

Csak ne akard ezt olyan vonalon megcsinálni, amin párhuzamos MÁV-üzem is van...
...Vagy esetleg az S-Bahnnál is be kellene vezetni a magasperont, ha már előrelátunk.

Na, erre meg én mondom, hogy mi a fenének... Hacsak nem akarod a két (három) vonalat összekötni.
Ezügyben javaslom SzigDani diplomamunkáját nézegetni, ír az egységes elővárosi járműpark előnyeiről.

De mondom, bármi, amit az M2-ből (meg az M3-ból) ki lehet hozni, csak egy rossz szükségmegoldás.
Ezzel nem értek egyet. A két áramszedőtípus filléres plusszköltség, különösebb üzemeltetési kompromisszum nélkül egyesíthető a két vasút. Százszámra működnek hasonló elővárosba kijáró metrók a világban.

---

Mintha nem ezt írtam volna...
Nem, ezt én írtam. :) Nem kell két lényegesen eltérő belső elrendezésű járműtipus, sőt, a belső szakasz egyenletessége miatt kifejezetten ellenjavallt.

Ezt azért kétlem. De legyen neked igazad. Végülis jobbat tenni úgysem lehet, mint összekötni a két vonalat. Ez a maximum...
Miért, szerinted hova száll át a 7-8 percenként befutó 6 kocsit kitöltő nép?

Mert akkor megkérlek, hogy mutasd meg, hogy hol. Az a gyanúm, hogy a kérdéses szakaszon nem 2 percenként jár a HÉV...
A nevezett vonal utasáramlata fokozatosan nőne Cinkotától a Belvárosig, ha hagynák.
Azonban a ráhordás jelenleg nem a HÉV-re, hanem a metróra zajlik. Számold össze, egy csúcsórában hány utas érkezik a HÉV-vel nagyjából párhuzamosan, buszokkal. Az Örs egy mesterségesen felduzzasztott csomópont. Amint megvalósul az összekötés, egy halom busznak nem fontos az Örsig bejönnie.
Előzmény: terkep-esz (6227)
DLala Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6245

1. Ha nem akarod, nem látod

2. De bizony

3. Nem politizálunk

4. Mentem aludni

Előzmény: terkep-esz (6244)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6244

A MÁV széthullása programozott dolog. Egyrészt jó sokan dolgoznak rajta, másrészt bizonyos szempontból még előnyös is lehetne.

 

Jaj... Még azt is tudom, hogy ezt az agymosást melyik weboldalról lehet összeszedni...

 

 

Az EU nem fogja engedni úgy támogatni a vasutat, ahogy eddig szokásban volt.

 

???????

Na ne...

 

 

Ezt add össze a privatizációs szándékokkal és megkapod az eredményt.

 

2006 van. Mindjárt itt az április. Remélem, mindenki tudja, mia dolga.

Előzmény: DLala (6241)
DLala Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6243

Nem nálam kell a leendő 5-ös metró vonalvezetése miatt lobbiznod.

 

Kicsit túlpörgöd ezt az egészet.

Előzmény: terkep-esz (6240)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6242

A 3 ajtó kocsinként (20 méteresekről beszélünk) egyértelműen kevés, szóba sem jöhet.

 

Jaj...! Próbálj meg hosszú távon utazóknak kényelmes helyet teremteni a metródban!

Nem lehet egyszerre mindent akarni... Ha elővárosi gyorsvasutat akarsz tervezni, akkor ne vidd olyan nyomvonalon, ahol

1. minden fánál meg kell állni

2. embertömegek fognak egyik állomástól a követketőig utazni.

 

Vagy ha ilyen nyomvonalat akarsz, akkor hagyd ki belőle az agglomerációt! Mert valaki hatalmasat fog bukni a dolgon!

Elismerem az elmondottak alapján, hogy szükség van Buda, a Nyugati, az Astoria és a Kálvin tér közt egy metróra, de akkor hagyjuk már ki belőle az elővárosi közlekedést! Mert egyik se jó a másik céljára. Hidd el, Szentendre felé semmi szükség nincs egy metróra! Ott arra van szükség, hogy gyors legyen, kényelmes legyen.

 

Előzmény: DLala (6236)
DLala Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6241

Álmodozni mindenkinek szabad! Neked is.

 

A MÁV széthullása programozott dolog. Egyrészt jó sokan dolgoznak rajta, másrészt bizonyos szempontból még előnyös is lehetne. Lásd a japán vasutak példáját. Az EU nem fogja engedni úgy támogatni a vasutat, ahogy eddig szokásban volt. Ezt add össze a privatizációs szándékokkal és megkapod az eredményt.

 

A 2-es vonal az M5 szempontjából nem igazán lényeges. Utasforgalmilag töredéke a Szentendre-Békásmegyer iránynak. Ha nem lesz benne az M5-ben, szerintem az se nagy gáz, Aquincumnál egy korrekt mozgólépcsős-liftes átszállás és mehet a 25kV.

Ha viszont nem MÁV lesz, akkor előtérbe kerül a bekötése az M5-be, ez esetben nem 25kV a célszerű. Ennyi.

Előzmény: terkep-esz (6239)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6240

Az a helyzet, hogy már most is olyan dolgok miatt elégedetlenkedsz, amik még rajzasztalon se nagyon vannak.

 

Csak a korlátolt szemlélet miatt elégedetlenkedem.

 

 

Ez jelentősen bekorlátozza a vonalvezetés lehetőségeit.

 

Meg kell tervezni.

 

 

Miért nem a Batyira?

Mert az emberek nem oda akarnak utazni.

 

Te még életedben nem láttál olyan embert, aki Szentendre felől Budára akar utazni?

Nem egészen mindegy, hogy az ember az útját mekkora kerülővel teszi meg.

Az a helyzet, hogy meglehetősen egyenlőtlen így a hálózat eloszlása. Minden út a pesti belvárosba vezet. Hasonlítsd össze, hogy Budán és Pesten hány metróállomás van! És hány lesz, ha sohanapján megépül a 4-es metró! És hány lesz, ha a HÉV-et átvezetik Pestre!

Persze, nem kell várost se tervezni, elég ide-oda rakni egy metrót, aztán meglátjuk, mi lesz.

 

 

Nem kell mindenhova metró.

 

Nem is mondtam, hogy metró kell.

 

 

Vagy te arrafelé vezetnéd az emeletes vonataidat?

 

Gúnyolódj csak! :-)) Én majd szomorkodom!

Előzmény: DLala (6234)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6239

"Vagy vehetsz olyan kétáramnemű vonatot, ami felsővezetékről és 3. sínről is megy. Brrr..."

Lehet, hogy te berregsz, pedig pontosan erről van szó. 750V harmadik sín, 1500V (!) felső áramszedő.

 

Na most még rakd hozzá a 25 kV 50 Hz-et! Azon berregtem...

 

 

A MÁV lehet, hogy bevillamosítja a 2-es vonalat, de erre kicsi az esély.

 

10 év múlva mondjuk már nem valószínű, hogy kicsi. Egy vasutat meg az ember nem 10 évre tervez. Jobb esetben...

 

 

Ha meg mégis kerül rá pénz, az se baj, hiszen onnan a Nyugatiig és a Körvasúton át is szervezhető S-Bahn. Akkor meg nem kell bekötni az M5-be.

 

De tegyük fel, hogy fordítva lesz, és előbb lesz bekötve az "M5"-be. akkor mi van? Akkor hogy csinálod meg az "igény szerint fenntartható" két párhuzamos rendszert?

 

Egyébként is jobb lenne közlekedési rendszert tervezni, és nem úgy csinálni, hogy "Na, ide teszünk egy metrót, az lesz az évszázad fejlesztése, legyünk vele boldogok egy darabig."

Akkor viszont nem ártana, ha az elővárosi vasúti rendszer valóban rendszer lenne, és nem mindenféle különböző vonalból állna (az M2GHÉV-et kivéve, mert az az adottságai miatt olyan, amilyen). Én elképzelhetőnek tartanám azt is, hogy a 2-es MÁV vonalról a HÉV-re is és a Nyugati felé is menjenek S-Bahn járatok. Ez sem volna példanélküli.

 

 

De arra ugyanúgy megvan az esély, hogy a MÁV széthullik és a 2-es vonal az M5-be lesz integrálható. Végül is az is HÉV volt valamikor...

 

Ez már a komolytalan érvek kategóriája. Késő van! :-) Megyek lefeküdni.

 

Előzmény: DLala (6229)
DLala Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6238

Na ebben az ügyben friss és nem túl jó információkkal rendelkezünk.

Vajda Pálék azzal vetették ki az EU pályázatok közül a 17-19 összekötést, hogy benne lesz a csatornaprojektben.

Nemrég voltunk a minisztériumban (Kövim), ahol egyértelműen kiderült, hogy a csatornaprojektben nincs, mert nem is lehet benne.

A Főmterv nyomatja a HÉV alagutas megoldást, de persze csak ha lesz 5-ös metró.

Lehet gratulálni a városvezetésnek ismét! Csak úgy dobálják el a milliárdokat és a fejelsztéseket.

Előzmény: Csmg (6235)
pgeri Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6237
Üdv. Rákosfalva azért lett elvetve, mert egy felszíni 4 vágányos állomás nem fér el az út jelentős átfazonírozása és egyéb terepmunka (pl. benzinkút és McDonalds ledózerolás) nélkül, felszíni 2 vágányos állomás + utána kihúzó pedig belelógna a keresztező főútvonalba (asszem Szentmihályi út). Meg egyébként is igényesebb eldugni az egészet a föld alá, az Örsön meg úgyis ott van a vonal. Ráadásul a nép egy jelentős része is az Örsön száll le, azaz itt van egy komoly (kb. 50%-os) kapacitáslépcső.

Tehát minden jel arra utal, hogy az Örsön, kéregben célszerű megcsinálni az első betétjárati végpontot. Aztán a másodikat vagy Cinkotán, vagy Mátyásföldön lehet elhelyezni. Utasmennyiség szempontból talán Mátyásföld, egyszerűség szempontjából inkább Cinkota.

Persze ez variálható. A lényeg az, hogy csinálják meg, hiszen semmi elháríthatatlan akadály nincs, viszont a környék egyértelműen nyerne vele. Amit akár forintosítani is lehet, a la 4-es metró hatástanulmány.
Előzmény: vrobee (6219)
DLala Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6236

Metró az, amit annak hívunk.

Metró = Metropolitan Railway = Városi vasút

 

Láttál már MIXA-t? Menj el Csepelre és nézd meg, mennyire kell az a négy ajtó kocsinként. Az észak-déli összekötésben Csepel is benne van! nem véletlenül ott maradtak meg az MIXA-k. Mondjuk Békásra is jól jönnének.

Ezen nincs mit vitázni. Nincs idő arra, hogy megvárjuk, amíg a népek kikászálódnak a helyükről és átnyomakodnak a többieken az utascsere alkalmával. Az M5 belvárosi része igen erős metróüzemnek ígérkezik, kb. mint az M3. Hol akarsz te ott ajtókat kispórolni? A 3 ajtó kocsinként (20 méteresekről beszélünk) egyértelműen kevés, szóba sem jöhet.

 

"Ideje felébredni!"

Ezt kinek mondod?

Előzmény: terkep-esz (6233)
Csmg Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6235
M5-höz:

Olyan elképzelésről hallottam, hogy ha megépül az M5, akkor a 17-es 19-es villamost a szentendrei HÉV által felhagyott alagúton át kötik össze. Most felmerült olyan ötlet, hogy a felszínen kötik össze a villamosokat.

A kérdés, hogy hogy áll ez a dolog mostanság, befolyásolja e ezt az építendő főgyűjtő csatorna (19-es pályája alá akarják fektetni egy szakaszon), és az összekötés hogy oldható meg a felszínen a Margit hídnál?
Előzmény: DLala (6229)
DLala Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6234

Az a helyzet, hogy már most is olyan dolgok miatt elégedetlenkedsz, amik még rajzasztalon se nagyon vannak.

Persze csak remélni tudom, hogy a Főmterv majd kiszámolja a nagyvasúti űrszelvényre is az alagutat, de röviden csak annyit, hogy az űrszelvény önmagában nem minden. A vasúti kocsik hosszabbak, emiatt csak nagyobb ívek engedhetők meg, az emelkedésekről nem is beszélve. Ez jelentősen bekorlátozza a vonalvezetés lehetőségeit.

Egy olyan vonalon, amely nagytömegű, metrószerű utasszállításra való, nem kell feltétlenül nagyvasút. Olyan helyre kell nagyvasúti alagút, ahol ténylegesen be lehet menni az S-Bahn-tól az ICE-ig bármivel. Az M5 nem ilyen.

 

Miért nem a Batyira?

Mert az emberek nem oda akarnak utazni.

A Batyin nincs semmi utazási célpont. Az csak egy M2 átszállóhely.

Az emberek (tömegei) a Nagykörút-Duna által határolt térségbe igyekeznek. Ide kell hát őket eljuttatni minél kevesebb átszállással.

Valóban szükség van egy budai Duna parti gerincre. Erre azonban tökéletesen megfelel a villamos. Sokkal gyorsabban, sokkal kevesebből megépíthető.

Nem kell mindenhova metró.

Vagy te arrafelé vezetnéd az emeletes vonataidat?

Előzmény: terkep-esz (6232)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6233

Azért az nem metró.

 

Miért kell a HÉV-et metróvá alakítani? Én sem azt mondtam, hogy legyen emeletes metró, hanem hogy legyen egy korszerű elővárosi vasút.

A metrókorszak óta eltelt 30-50 év! Ideje felébredni!

 

 

Nincs is 4 méterenként dupla ajtó azokon a kocsikon.

Itt kellene.

 

Miért? A HÉV-en sincs. Most az észak-déli összekötésről van szó.

Egyébként 3. ajtóval kb. olyan sűrűn lennének az ajtók, mint az MXA-n. És ne tévesszen meg, hogy a képen egyszárnyú ajtók vannak. Maga a nyílás akkora, mint egy duplánál.

Előzmény: DLala (6225)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6232

Szerintem vasúti űrszelvényre, vagy emeletes vonatokra méretezni egy városi-elővárosi gyorsvasutat őrült pazarlás.

 

Szerintem meg befektetés. De legalábbis hosszú távon nem okoz veszteséget az, hogy valami szarul lett kitalálva, ezért nem lehet már rajta javítani.

Előzmény: vrobee (6220)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6231

Az a Fehér úti mai M2-kocsiszín megszüntetésére vonatkozott. A mondat lényege, mondanivalója azonban épp ezzel ellentétes volt: azért nem támogattuk a végig kéregben történő vezetést, kéregben tartást, már a Stadionoktól, mert ezesetben a Fehér úti kocsiszínnel való kapcsolat megszűnt volna és ennek költségei horribilisek lennének. Ha mégis kéregben szeretné vinni valaki a metrót, akkor a kocsiszín kiváltásának költségeit is számolja oda, ne csak az építését - hát kb. ennyi volt ennek a lényege, tehát NEM szeretnénk kocsiszínt megszüntetni. :)

Előzmény: hamurappi1 (6228)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6230

Emeletes kocsihoz alsó hangon nagyvasúti űrszelvény kell, ez pedig drágábbá teszi az építkezést, mintha hosszabb szerelvényekkel operálunk, metró űrszelvénnyel.

 

 

Könyörgöm! Hogyan teszel bele egy 2,67 m széles vonatba normális ülésekből 2+2-es elrendezést??

Szeretnék egy kimutatást látni, hogy tényleg mennyivel kerül többe a nagyvasúti űrszelvény! Amúgy meg még mindig nem értem, miért nem lehet a vonalat a Batthyány tér felé vinni. Arra több lehetne a burkolat alatti rész.

Előzmény: VitézyDávid (6221)
DLala Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6229

"Vagy vehetsz olyan kétáramnemű vonatot, ami felsővezetékről és 3. sínről is megy. Brrr..."

Lehet, hogy te berregsz, pedig pontosan erről van szó. 750V harmadik sín, 1500V (!) felső áramszedő.

 

A MÁV lehet, hogy bevillamosítja a 2-es vonalat, de erre kicsi az esély. Ha meg mégis kerül rá pénz, az se baj, hiszen onnan a Nyugatiig és a Körvasúton át is szervezhető S-Bahn. Akkor meg nem kell bekötni az M5-be.

De arra ugyanúgy megvan az esély, hogy a MÁV széthullik és a 2-es vonal az M5-be lesz integrálható. Végül is az is HÉV volt valamikor...

Előzmény: terkep-esz (6227)
hamurappi1 Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6228

Szia

A tanulmányba volt, egy elenyésző megjegyzés.

1.1 Bekezdés útolsó mondata.

Üdv

Előzmény: DLala (6226)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.23 0 0 6227

Ne köss beléjük, légyszi, csak vitatkozz velük! :-)))

 

 

De azzal nem, hogy M5 legyen vasútkompatibilis. Tulajdonképpen minek? Egy halom plusz költség, és semmi szükség rá.

 

 

Miért nincs rá semmi szükség? Sokkal könnyebben bővíthető akár a jelenlegi MÁV-vonalakon is, mintha nem lenne az. Aztán nagyobb űrszelvénybe nagyobb vonat fér, nagyobb vonatba meg több utas. Az egész egy sokkal rugalmasabb rendszer, ráadásul nem kellenek rá agyonspecializált járművek.

 

 

A 2-es vonal, ha valóban bele akarjuk venni, szabadon konvertálható, de elképzelhető rajta közös metró-vasút üzem is anélkül, hogy maga az M5 alagút vasúti szabvány szerint épülne.

 

Feltéve, hogy a 2-es vonal mindörökké dízelüzemű lesz... Csak nem...

Ha viszont ott lesz a 25 kV 50 Hz-es madzag, építheted ki a 3. sínedet Esztergomig. Plusz építheted ki mellé a 825 V-os táplálást párhuzamosan egész végig. Feltéve, hogy belefér az űrszelvénybe.

Vagy vehetsz olyan kétáramnemű vonatot, ami felsővezetékről és 3. sínről is megy. Brrr...
Az én variációmban a problémát egészen egyszerűen meg lehet oldani kétáramnemű (25 kV 50 Hz + 1,5 kV =) vonatokkal. Ilyeneket pedig a piacon ma is lehet kapni. Valahol olvastam, hogy célszerű lenne a HÉV-en a feszültséget 1500 V-ra emelni.

 

 

A nagy peronmagassággal sincs szerintem semmi gond, a magasperon kiépítése nem nagy költség.

Csak ne akard ezt olyan vonalon megcsinálni, amin párhuzamos MÁV-üzem is van...

 

 

Fontosabbnak tartanám, hogy az építendő M5 a mai metrókkal legyen kompatibilis, hiszen tök ugyanolyan lenne a jellege, mint az összekötött M2-G.HÉV vonalnak.

 

Na, erre meg én mondom, hogy mi a fenének... Hacsak nem akarod a két (három) vonalat összekötni. Ami viszont szerintem a kapitális marhaság kategóriája lenne.

Ha a járművek különbözőségére gondolsz, ekkora változatosságot igazán ki lehet bírni.

De mondom, bármi, amit az M2-ből (meg az M3-ból) ki lehet hozni, csak egy rossz szükségmegoldás. másolni meg végképp nem kell.

 

 

"Na most adjuk hozzá tömött ötkocsis metrón található utasmennyiséghez azt, ami a külső, korábbi HÉV-vonalról érkezik"
Már benne van.

 

Ezt azért kétlem. De legyen neked igazad. Végülis jobbat tenni úgysem lehet, mint összekötni a két vonalat. Ez a maximum...

 

 

A különböző igények, az igaz. De ez egy járművön belül is kezelhető.

 

Mintha nem ezt írtam volna...

 

 

Abban is tévedsz, hogy a stílusváltás az Örsön következik be. Cinkotától befele ugyanolyan városi vasútra van igény, mint a mai M2 vonalán. Különösen igaz lesz ez, amint átszervezik a ráhordást az összekötés után.

Felőlem... Csak akkor azt ne mondd, hogy a Cinkota-Örs utasmennyiség metró-üzem esetén is benne van már a jelenlegi M2-ben. Mert akkor megkérlek, hogy mutasd meg, hogy hol. Az a gyanúm, hogy a kérdéses szakaszon nem 2 percenként jár a HÉV...

 

 

De kétéltű szerelvényekről beszélni azért túlzás. Még csak két áramrendszerről vagy vegyes peronmagasságról sincs szó, csak felső áramszedős vonatokról.

Jaj, én is így értettem, csak másképp írtam, na...

 

 

 

Előzmény: vrobee (6212)
DLala Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6226

Cinkota-Csömör

Sokat gondolkodtunk rajta, de nem fért bele minden a tanulmányba.

Nem akartunk a II. ütemen túl papírra vetni sok mindent, de vizsgáltuk a felhagyott kavicsbányai vágányt, a PR parkolók elhelyezkedését, a leendő autópályát, a kiváltandó buszokat, a keresztek helyét, a járatszervezést, menetrendeket.

De mivel nem ez a lényeg az egséz tervben, nem vittük tovább.

Így is túl nagy falat volt a városvezetésnek és a metrósoknak, most is a torkukban a gombóc. További ütemek tehát nincsenek kidolgozva, bár konkrét elképzelések vannak. Mindent a maga idejében.

 

Járműtelep

Nem tudom hol olvastad a megszüntetést. Én bevallom nem emlékszem ilyenre, sőt, mivel többletjármű fog kelleni, Cinkota bővítése lesz szükséges.

Előzmény: hamurappi1 (6224)
DLala Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6225

Azért az nem metró.

Nincs is 4 méterenként dupla ajtó azokon a kocsikon.

Itt kellene. Akkor viszont nem lesz hely emeletnek.

Egyszóval: nem ide való az emeletes kocsi.

Előzmény: terkep-esz (6217)
hamurappi1 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6224

Sziasztok,

Egy vélemény a  M2-GHÉV összekötetésre.

Elolvasva, a tervezetett, ez mind szép és gyönyörű,csak aki arra jár, az tudja, hogy kissé optimista gondolkodású a terv, ami nem baj, csak megosztanám veletek ,a pesszimista nézzeteimet is.
1.Nemtudom miért biztos rosszul láttam, vagy talán nem is, volt benne a tanulmányban, de valahogy a külső szakaszról egy árva betű sem árulkodott, vajon miért?
Gondolok itt közvetlenül, Cinkota-Csömöri szakasz, részletes leírására, hogy képzelitek?(Cinkota Alsó miért marad ki pl?)Másrészt a Kistarcsa-Gödöllő Végállomás közötti szakaszról a P+R parkolókon kivűl, nem láttam érdemi terveket.(Sajnos)Visszatérve első kérdésemhez, hogy járt e már valaki arra, a külső szakaszon, mert nemtudom, láttátok -e a szintkülönbségeket?Ezt egy metró nembiztos, hogy letudná győzni,a Cinkota 38 ezrelékes emelkedőt emlitve példaként.Tehát szerintem nem metrószerelvényeket, kéne venni, hanem modern Elővárosi vonatokat.Amin többek között megtalálható a homokszóró is!!!Hogy minek a homokszóró, gondolom sokan kérdezik ezt, azért mert a külső szakaszon amikor a kéregből felbukkan szerencsétlen metroszerelvény, és pl találkozik, a rossz időjárás csúszos pályával, akkor valahogy úgye meg is kéne állnia a megállóban anélkül, hogy minden kerekét kockává ne alakitaná.(Egy metroszerelvényt egy kéregben egész másképp kell, vezetni, mint egy HÉVET teljes a nyilt szakaszon.Időjárás, állatok, emeberek felbukkanása a szerelvény előtt stb..)Gödöllöi erdőségben nem beszélve a kidőlt fákról, amik aztán felsővezeték szakadást idéznek elő, és hiába is nagyon szép az új metró, ha valami leszakitja a táplálást az se fog továbbközlekedni.Tehát akárhogy is nézzük, ha felszinre bukkan a metró az is teljesen lelassul.A bevágásokról egy picit amit olvastam a tanulmányban, szerintettek, hol fog felnyűlemleni a hó, egy hófuvásnál?
Persze, hogy a bevágásban, szóval a kéregvasút jobb megoldás.
2. Olvastam ,ugye hogy megszüntetnéttek a metro járműtelepét, és hol lenne az új hely?Mert ugye Cinkotán P+R parkolót terveztek, no akkor hol marad hely a metrójárműtelepnek?Vagy az új érkező szerelvények, hol lesznek tárolva, már ami a többletszerelvényt illeti?
No nem ragoznám, én ezt itt tovább, az ötlet jó, csak a milliárdok kevesek hozzá szerintem, mert 24 milliárd a két űtemre kevés, az új szerelvényket a tervezetben nem is láttam, mint elszámolási tétel.A most kiirt pályázat szerelvényei pedig kevesek lennének Cinkotáig, emiatt menetidő hosszabbodás lehetne várható.
Szerintem, ha már mindenképp ebben gondolkodtok, egyszerűbb és kevesebbe kerülne a HÉV bevitele a Népstadioni állomásba ,igy megvalósulhatna az összekötettés tervezete.Ez lehetne az 1. ütem kéregvasútként Egyenesutcától-Stadionig kiépiteni, a kéregvasutat.Stadionok állomos teljes átépitésével gondolok itt a 6 vágányra bőviteni a 4 vágányt.És innentől lehetne gondolkodni a második ütemen, hogy Cinkotáig kéregvasutat vagy egy a felszinen közlekedő gyorsvasút létrehozzása.
A 3 ütemben elvinni Csömör felé a metrót.A 4-5 ütemben a külső szakaszokat Kerepest, Majd Gődőllöt bekötni a vonalba a Metróval, vagy azon HÉV közlkedéssel, szintbenni átjárok megszüntetésével, egy gyorsvasútat létrehozzni, ami Gödöllő Vasútállomásba torkolana, ami jól beleillene a BKSZ tervébe.
Ha még eszembe jut valami akkor billentyűzetet ragadok.
Kérdéseimre előre is köszi a választ.
 

VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6223
39 másodperccel megelőztél. :)
Előzmény: vrobee (6222)
vrobee Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6222
:)
Előzmény: VitézyDávid (6221)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6221

Emeletes kocsihoz alsó hangon nagyvasúti űrszelvény kell, ez pedig drágábbá teszi az építkezést, mintha hosszabb szerelvényekkel operálunk, metró űrszelvénnyel.

Ne feledd, hogy az RER nagyrészt (ezt jól tudom, ugye?) kéregvezetésű, ráadásul meglévő nagyvasúti infrastruktúrára épült rá. M4+ esetében emiatt volna szükség nagyvasúti űrszelvényre (persze azért itt is lehet kibúvó, utána kell számolni), M5 esetében viszont nem a nagyvasútra kell számolni, az esztergomi vonal ebből a szempontból nem érdekes.

Előzmény: terkep-esz (6217)
vrobee Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6220
Szerintem vasúti űrszelvényre, vagy emeletes vonatokra méretezni egy városi-elővárosi gyorsvasutat őrült pazarlás. Kivéve, ha nyomós ok szól a meglévő országos vasúti hálózatba való betagozásra. Az M4+ / Carpy-RER koncepció ilyesmi volna, ott van indok. M5-nél nem látok.
Előzmény: terkep-esz (6217)
vrobee Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6219
Kösz a pontosítást, akkor rosszul emlékeztem. Vagy valamelyik variációra a több közül.
Egyébként nekem elég logikusan hangzik Rákosfalva, pontosabban a mai megállónál beljebb, a lakótelepek központjai (az Ond v. park -- Gépmadár park) vonalában. Ez az Örstől kb. 600m, viszont lehet akár a felszínre építeni a fordítóinfrastruktúrát. (Mondjuk jobb lenne a föld alá, az út tengelyébe.)
Előzmény: DLala (6218)
DLala Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6218

"A pgeri-VEKE féle elképzelésben Rákosfalván lenne egy betétjárati végpont."

 

Khm. Fogalmazzunk úgy, hogy két betétjárati végpont adódik.

Az egyik az Örs térsége (Rákosfalva sokkal nehezebben indokolható) a másik Mátyásföld vagy Cinkota. Utóbbinál én egyértelműen Mföld mellett voksolok. Előbbinél meg Örs.

Aztán ezen belül sokféleképpen lehet járatszervezéssel bíbelődni, napszakonként is eltérően.

Előzmény: vrobee (6212)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6217

Plusz egy paraméter: nagyot lehet vele szakítani.

 

Ilyesmire én már gondolni se akartam.

 

 

Egyértelműen vegyes üzemre gondol mindenki, aki csak képes józanul látni a kérdést. Felszínen felsővezeték, alagútban harmadik sín.

 

Nem erre gondoltam, hanem a tisztességes méretű járművekre. Meg a kompatibilitásra.

 

 

Emeletes vonatok nem kerültek szóba eddig. Nem is biztos, hogy szerencsés lenne, gondolj bele, a mélyállomásokon hogyan oldod meg az utasforgalmat?

 

Miért? Mi a különbség aközött, hogy felszíni vagy nem felszíni? Az ajtók ugyanott maradnak.

 

 

A belvárosi szakaszokon (legalább 6 állomásnyi) igen nagy arányú utascsere várható, ez nem az emeletes kocsik terepe.

 

Erre is van megoldás. Szoktam nézegetni az SBB IC2000-es kocsijait:

 

Ezek 55 cm-es peronok esetén "alacsonypadlósak", a beszállás szintje nagyjából egy magasságban van az alsó szint padlószintjével. Mivel a felső szint az átmenő szint, az ajtók azt nem zavarják, nem lógnak bele. Ezért ilyen kocsikon nyugodtan lehetne középre is tenni egy ajtót. Az alsó utasteret pedig úgy kialakítani, hogy metrószerű legyen: kevés ülőhely, sok állóhely. Aki hosszú távra utazik: mászik. Aki meg nem akar vagy nem tud mászni, azoknak néhány helyen alul is ki lehet alakítani 2+2-es üléseket. Az átjátó lehet alul (ill. középen a forgóváz miatt).

Ja, hogy ilyen sehol nincs? Na und? egyszer el kell kezdeni.

 

Egyébként meg Európában több helyen vannak emeletes szerelvények elővárosi gyorsvasutakon. Ott miért működik?

 

A probléma az, hogy olyanok döntenek ilyen kérdésekben, akik vsz életükben nem láttak modern gyorsvasutat. Ezért azt mondják, hogy ha a HÉV-et fejleszteni kell, akkor 2 megoldás van: vagy legyen metró (olyan, mint a 2-es vagy a 3-as) vagy legyen valamiféle villamos. Arra meg nem jönnek rá, hogy mindkettő visszafejlesztés.

Előzmény: DLala (6213)
vrobee Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6216
Üdv!
Szerintem nem a 300mrd sok, hanem amit építeni akarnak belőle, az sz*r.
(Lehet mondani, hogy ez ugyanaz, de szerintem nem :) ).

Azt a 200mrd-ot szerintem senki se látta, csak bedobták a köztudatba. Amennyire levettem, kb. csak szándéknyilat volt a kormány részéről, az meg ingyen van. De ez itt OFF...
Előzmény: HáBé (6215)
HáBé Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6215

MSTS-ben vagy Trainz-ben kitűnően megépíthető, vezethető, akár még a 14-es metró is.

De szerintem az efféle játékszerre kicsit sok az a 300 Md Ft (kb. állampolgáronként: 30 000 Ft, kereső állampolgáronként: 75 000 Ft, budapesti lakosonként 150 000 Ft + viteldíj.)

És a ciklus elején (2002-ben) e játékszerre már elkülönített 200 Md valahogy elszivárgott, pedig még egy gyakorlati kapavágás sem történt

------------------------------------------------------------------------------

Így nem marad már, mint a meglévő infrastruktúra minél jobb kiaknázása, és az öreg MIXa, MX és MXa-k orrvérzésig történő futtatása. (amíg a készlet tart)

Előzmény: terkep-esz (6210)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6214

Köszi az infót!

 

Még mindig nyolcvanast, az, hogy mi tiltakozunk, még nem volt elég.

 

Úristen... Ennyire minden mindegy?

 

 

Persze azóta nem is volt újabb forduló, egyelőre áll az ügy.

 

Hála Istennek!!

Előzmény: VitézyDávid (6211)
DLala Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6213

"És a lényeg nem az, hogy használható legyen, hanem hogy verhessük a mellünket, hogy "ezt mi építettük". Fényképezkedni lehet vele, meg lehet nyitni. Minél előbb, annál jobb. Más nem számít."

 

Jól tetszik látni. Plusz egy paraméter: nagyot lehet vele szakítani.

 

"Befér egy 6. kocsi is?"

Persze hogy befér. Erre lett tervezve.

A 3-as vonal dettó. (máshol kérdezted)

 

"Most mekkorákat terveznek?"

Egyelőre nem terveznek semmit, az ügy áll. Rajzokon egyelőre 80 méteres állomások vannak, ám ezek még csak tanulmánytervek, mondhatni rajzolgatások a papíron. Most az az álláspont, hogy tképpen egyik állomásnál sem probléma a hosszabb peron. Talán elérjük azt is, hogy itt ne emlegessenek pénzkérdést, mert itt a rövid peron szakmailag nem állja meg a helyét.

 

"Tényleg. Űrszelvény tekintetében mit találtak ki?"

Egyértelműen vegyes üzemre gondol mindenki, aki csak képes józanul látni a kérdést. Felszínen felsővezeték, alagútban harmadik sín.

Pont innen jött az egyik ihlet az M2GHÉV-hez. A városvezetés persze azt állítja, hogy ilyesmi még nincs meghatározva. Csúsztatnak, de ezt megszoktuk.

 

Emeletes vonatok nem kerültek szóba eddig. Nem is biztos, hogy szerencsés lenne, gondolj bele, a mélyállomásokon hogyan oldod meg az utasforgalmat? Nem kellene ennyire elbonyolítani. A belvárosi szakaszokon (legalább 6 állomásnyi) igen nagy arányú utascsere várható, ez nem az emeletes kocsik terepe.

Előzmény: terkep-esz (6209)
vrobee Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6212
Üdv!
Alapvetően egyetértek veled, de néhány állításodba hadd kössek bele.

M5
mint a 4-es metróra tervezett 80 m-es peronok...), a nagy peronmagasság, és a 3. sínes táplálás meglehetősen behatárolja, hogy a vonalon mi közlekedhet. Szóval nagy kár volt, az észak-déli HÉV-összekötésnél nem szabad ezt megismételni.
...
Az észak-déli HÉV összekötésnél már nem szabad "5-ös metrót" építeni.
Csak nagyvasúti űrszelvénnyel és hosszú peronokkal szabad bármit is építeni.

Egyetértek, hogy nem szabad megismételni.
De azzal nem, hogy M5 legyen vasútkompatibilis. Tulajdonképpen minek? Egy halom plusz költség, és semmi szükség rá. A 2-es vonal, ha valóban bele akarjuk venni, szabadon konvertálható, de elképzelhető rajta közös metró-vasút üzem is anélkül, hogy maga az M5 alagút vasúti szabvány szerint épülne.
A nagy peronmagassággal sincs szerintem semmi gond, a magasperon kiépítése nem nagy költség.
Fontosabbnak tartanám, hogy az építendő M5 a mai metrókkal legyen kompatibilis, hiszen tök ugyanolyan lenne a jellege, mint az összekötött M2-G.HÉV vonalnak.

M2, Gödöllői HÉV
A lényeg, hogy a szűk űrszelvény, a 100 m-es hasznos peronhossz
Tudtommal a 2-es metró minden állomása könnyen alkalmassá tehető 120m-es vonatok fogadására az úgyis átalakítandó Örs Vezér terét kivéve.

Na most adjuk hozzá tömött ötkocsis metrón található utasmennyiséghez azt, ami a külső, korábbi HÉV-vonalról érkezik
Már benne van.

mindezt egy jelentős forgalomnövekedés után, amit az egyszerűbb eljutási
lehetőség és a kultúráltabb környezet okoz...

Ez a metróvonal tudta kezelni a korábbi 80%-os tömegközlekedési részesedést is, pedig az akkori csúcsforgalom jóval élesebb, lökésszerűbb volt a mainál.
Igaz, ma már mások az igények, de akkora utasszám a legoptimistább becsléssel sem várható szerintem.
Más: a belváros helyi jellegű közlekedését a 70-es években a metróra terelték. Ennek visszaállításában szerintem komoly tartalék van. Gondolok itt elsősorban a tervezett Hűvösvölgy-Rákospalota gyorsvillamosra.

Tartalék a vonathossz 100m-ről 120m-re növelése, és az egyterű szerelvények lehetősége. A mai követési időben is bőven van tartalék, az Örs-nél levő kereszt kiiktatásával.

Ráadásul egy messzebbre utazó utasnak mások az igényei, mint a metrón 3 megállónyit utazónak (és a Déli Pu-Gödöllő távolság lényegesen nagyobb, mint a Déli Pu-Örs ill. az Örs-Gödöllő távolság). Nagyobb távolságra több, kényelmes ülőhely kell, ami csökkenti a jármű befogadóképességét.
A különböző igények, az igaz. De ez egy járművön belül is kezelhető. Kell a metrókocsiba a rövidebb utazásokra szolgáló oldalülős, sok állóhellyel rendelkező rész mellé HÉV-szerű üléselrendezéses vonatrész is. Ilyen elrendezéssel működik sok helyen az elővárosba kifutó metró: London, München, Berlin, New York stb.

Abban is tévedsz, hogy a stílusváltás az Örsön következik be. Cinkotától befele ugyanolyan városi vasútra van igény, mint a mai M2 vonalán. Különösen igaz lesz ez, amint átszervezik a ráhordást az összekötés után.
Persze betétjáratot fordítani beljebb is kelleni fog. A pgeri-VEKE féle elképzelésben Rákosfalván lenne egy betétjárati végpont.

Ezeket aztán be lehet illeszteni a metrójáratok közé. És akkor nem baj, hogy a mostani beszerzés nem kétéltű szerelvényekről szól.
Persze, alapvetően nem baj, ha bizonyos vonatok nem tudnak elmenni Gödöllőig. Pl. Rákosfalváig ki kellene vinni az alsóvezetéket.
De kétéltű szerelvényekről beszélni azért túlzás. Még csak két áramrendszerről vagy vegyes peronmagasságról sincs szó, csak felső áramszedős vonatokról.
Előzmény: terkep-esz (6199)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6211

M2: "Befér egy 6. kocsi is?"

Az Örsön kívül mindenhova igen. Ott a váltókörzetet lehetne a mai vonalon áttenni, de inkább a BKV egyedi és drágább 110 méteres szerelvényeket vesz - a farok csóválja a kutyát. M2+GHÉV esetén pedig Örs a mai formájában ugye kiesik.

 

M5:"Űrszelvény tekintetében mit találtak ki?"

Hivatalosan még semmit, tudtommal. De a jelenlegi hévest szeretnék és nem nagyvasútit.

 

"Nagyon helyes! Most mekkorákat terveznek?"

Még mindig nyolcvanast, az, hogy mi tiltakozunk, még nem volt elég. Persze azóta nem is volt újabb forduló, egyelőre áll az ügy.

Előzmény: terkep-esz (6209)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6210

Egyelőre esély sincs sem a 4-es, sem az 5-ös metróra

 

Ebben asszem tényleg igazad van. Végülis akarni vsz nem akarja senki. A legegyszerűbb és a legolcsóbb csak dumálni róla.

De legalább át lehet majd tervezni. :-)

Előzmény: HáBé (6208)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6209

Mit mondjunk akkor a 4-es metróról? Nem ugyanez történik?

Két vasút közé építünk egy harmadikat. Halmozott helyzet, hogy az a két vasút tképpen nem is kettő, hanem egy és ugyanaz...

300 milliárdért. Bravó.

 

De. Ugyanaz. De nyilván valamivel olcsóbb, és nyilván valamivel könnyebb megtervezni és kivitelezni. És a lényeg nem az, hogy használható legyen, hanem hogy verhessük a mellünket, hogy "ezt mi építettük". Fényképezkedni lehet vele, meg lehet nyitni. Minél előbb, annál jobb. Más nem számít.

 

Egyrészt helyből 20%-kal növelhető a kapacitás a hatodik kocsival

 

Befér egy 6. kocsi is?

 

5-ös metró ügyben a legelső észrevételünk az volt a Főmtervben, hogy a 80 méteres peronokat sürgősen felejtsék el.

 

Nagyon helyes! Most mekkorákat terveznek?

 

Azon a vonalon helyből 6 kocsis vonatokkal kell majd indulni...

 

És rögtön 2x4 kocsis emeletes motorvonatokkal kell folytatni.

Tényleg. Űrszelvény tekintetében mit találtak ki?

 

 

Előzmény: DLala (6203)
HáBé Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6208

Egyelőre esély sincs sem a 4-es, sem az 5-ös metróra, úgyhogy aktuál-közlekedésmérnökként kár is vele foglalkozni.

 

Viszont a rákfenei vonal felpörgetése égetően fontos lenne, és alig igényelne forrást!

Előzmény: terkep-esz (6206)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6207

Bocs a tudatlanságomért! Akkor a 3-as vonalon mekkora?

 

Amúgy azért kell, mert az embernek ritkán van kedve fél évre visszaolvasni, hátha valami akkor le volt írva.

Biztos nem nagy energiabefektetés ezt félévente egyszer leírni.

Előzmény: John Howard (6204)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6206

(...) Timót, Kén megszüntetésével (elvégre gyorsvasút!!!) akár 5-7 perc nyerhető a 27 perces menettartamból.

 

Ja. Erről jut eszembe, hogy nézegettem az "5-ös metró" térképét, amin a jelenleg meglévő szakaszokon is egy csomó új, tök fölösleges megálló van berajzolva a jelenlegiek közé. mit akarnak? Villamost?

Ráadásul - úgy látom - a Nyugati Pu helyett a Lehel téren állna meg. Vagyis adnak a sz-nak egy pofont.

Egyébként sem értem, hogy mi a fenének kell a vonalat a Szépvölgyi útnál átvinni Pestre... Miért nem lehet ott hagyni, ahol van?

 

Előzmény: HáBé (6202)
DLala Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6205

Nem nehéz. Csak szokatlan.

Ne felejtsd el, az emberek általában minden újtól rettegnek.

A metrós főnökök is. Bonyolítaná az életüket, ezért inkább nem.

A BKV nem az utasok érdekei szerint működik, hanem a saját (sokszor vélt) érdekei szerint. Ettől lesz sokszor olyan abszurd minden.

Előzmény: terkep-esz (6201)
John Howard Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6204
Vajon miért kell minden félévben legalább egyszer elmondani, hogy az M2 _valamennyi_ megállójának a peronhossza 120 méter... ? :-(
Előzmény: terkep-esz (6199)
DLala Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6203

"Igazából a probléma a 2-es metró "budapesti proletárszendvics"-jellege. Vagyis: két vasút közé építettek egy harmadikat."

 

Nagyon jó meglátás!

De vigyük csak tovább!

Mit mondjunk akkor a 4-es metróról? Nem ugyanez történik?

Két vasút közé építünk egy harmadikat. Halmozott helyzet, hogy az a két vasút tképpen nem is kettő, hanem egy és ugyanaz...

300 milliárdért. Bravó.

A meghatározás tehát halmozottan igaz.

 

M2GHÉV.

A messzebbre utazó utasokkal kapcsolatban igazad van.

Látni kell, hogy az igazi utasforgalmi lépcső Mátyásföld-Cinkota térségében keletkezik. Több HÉV vezető szerint is indokolt lenne akár a metrót simán kivinni Cinkotáig.

Kapacitásban még bőven vannak tartalékok az M2-n. Egyrészt helyből 20%-kal növelhető a kapacitás a hatodik kocsival, egyterű szerelvényeknél még egy kicsivel többen beférnek és a bizber is tudni fog üzemszerűen 90 mp-et. Ha tehát lesz utas, el lehet majd őket szállítani. Itt az állomási kapacitások lesznek leginkább a korlátok (mozgólépcsők, állomási terek) Ezeket végig kell majd számolni, nyilván.

 

5-ös metró ügyben a legelső észrevételünk az volt a Főmtervben, hogy a 80 méteres peronokat sürgősen felejtsék el. Azon a vonalon helyből 6 kocsis vonatokkal kell majd indulni...

Előzmény: terkep-esz (6199)
HáBé Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6202

Minden vonalra nagyon ráférne a kapacitás-bővítés, de a járműpark és a pályakapacitás ezt meghiusítja.

 

A legszembetűnőbb változást, bővítést a "Papóka-vasúton" lehetne elérni a pályasebesség növelésével*, de ha jól tudom, ez még szándékszinten sen merült fel... :-(

 

Állítom Nektek, hogy egy kis pályafelújítással, lassújelek felszámolásával, 70 km/h alapsebességgel Timót, Kén megszüntetésével (elvégre gyorsvasút!!!) akár 5-7 perc nyerhető a 27 perces menettartamból.

 

* pont a minap gondolkodtam el, útban Haraszti felé, bambán nézegetve a díjszabási táblát.

-Hivatásforgalom,

-40 km, másfél óra menettartammal,

-601 Ft (a MÁV-nál ez 384 Ft!!!),

-a diákkedvezmény csak 50%,

-nincs lemondás, ill. útmegszakítás...

 

folytassam...? Egy valami viszont becsülendő, hogy a "kényszerből alultervezett" menetrendet viszont általában pontosan tartja.

Előzmény: werk25 (6197)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6201

Egyébként pedig alapból betétjárat az elképzelés. Pl. minden második vonat csak az Örsig jár.

 

Igen. Azaz pl. minden második vonat a belső szakaszon "HÉV" lenne. Ezek közül 3-ból 1 mondjuk csak Cinkotáig járna, 1 Csömörig, 1 meg Gödöllőig. Illetve igény szerint. Ez végülis négyféle járat. Nem értem, miért lenne ezt nehéz lekezelni. Pl. Párizsban, az RER-en sokkal többfélével is elbánnak.

Előzmény: DLala (6192)
DLala Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6200

Bálintom, ne legyél naiv, te is tudod a megoldást.

A BKV-nál azért selejteznek mindent azonnal,

"nehogy valakinek még eszébe jusson felhasználni őket valahol".

Ha jól emlékszem a mondat egy (azóta már csendesebb beosztásba buktatott) BKV vezérhelyettes szájából hangzott el.

Előzmény: HáBé (6194)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6199

Az a kérdés, hogy érdemes-e most némi pillanatnyi megtakarítás miatt lemondani több évtizedre az összekötés előnyeiről. Nem érdemesebb-e most megcsinálni. Nincs-e az összekötésnek akkora haszna (most nem csak a jegyekből származó bevételre gondolok, hanem járulékos, nehezen számszerűsíthető dolgokra is), hogy érdemesebb lenne inkább most, a közeljövőben többet rászánni, mint .

 

De. Ha tényleg érdemes összekötni a két vonalat (szerintem igen, annak ellenére, hogy van némi probléma a dologgal), de most nincs pénz mindenre, akkor azt az átlós Örs vezér téri HÉV vagy metró (az utóbbi jobb lenne) végállomást úgy kéne kialakítani, hogy a későbbi tényleges összekötést ne zárja ki, és azt viszonylag egyszerű legyen megvalósítani.

 

Igazából a probléma a 2-es metró "budapesti proletárszendvics"-jellege. Vagyis: két vasút közé építettek egy harmadikat. Most van 3 illeszkedő vasútvonalunk, és egyik sem kompatibilis a másikkal.

Szerintem a 2-es metró ilyen megépítése abszolút szűklátókörűségre vall. Bár enyhítő körülmény, hogy annakidején még nemigen hallhattak modern elővárosi vasúti rendszerekről, és az agglomerációs közlekedés problémája sem volt olyan, mint most.

A lényeg, hogy a szűk űrszelvény, a 100 m-es hasznos peronhossz (ami egyébként nagyságrendekkel nagyobb előrelátásra vall, mint a 4-es metróra tervezett 80 m-es peronok...), a nagy peronmagasság, és a 3. sínes táplálás meglehetősen behatárolja, hogy a vonalon mi közlekedhet.

Szóval nagy kár volt, az észak-déli HÉV-összekötésnél nem szabad ezt megismételni.

 

Na most adjuk hozzá tömött ötkocsis metrón található utasmennyiséghez azt, ami a külső, korábbi HÉV-vonalról érkezik, mindezt egy jelentős forgalomnövekedés után, amit az egyszerűbb eljutási lehetőség és a kultúráltabb környezet okoz...

Ráadásul egy messzebbre utazó utasnak mások az igényei, mint a metrón 3 megállónyit utazónak (és a Déli Pu-Gödöllő távolság lényegesen nagyobb, mint a Déli Pu-Örs ill. az Örs-Gödöllő távolság). Nagyobb távolságra több, kényelmes ülőhely kell, ami csökkenti a jármű befogadóképességét.

Erre szerintem az egyetlen megoldás az, hogy a régi metrószakaszon közlekedő betétjáratok legyenek hagyományos metrószerelvények "metrós" utastérrel, míg a külső, HÉV-szakaszon járó vonatok legyenek kétrendszerű, nagyobb távolságú utazásokra alkalmas járművek, amelyekben egy-két kocsinak legyen olyan belső tere, mint a mostani metrószerelvényeknek. Ezeket aztán be lehet illeszteni a metrójáratok közé. És akkor nem baj, hogy a mostani beszerzés nem kétéltű szerelvényekről szól.

De itt csak különböző rossz szükségmegoldások léteznek.

 

Az észak-déli HÉV összekötésnél már nem szabad "5-ös metrót" építeni.

Csak nagyvasúti űrszelvénnyel és hosszú peronokkal szabad bármit is építeni.

Előzmény: G. Bear (6189)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6198

Kedves HáBé!

 

Köszi a gyors választ!

Fel se tünt, bár igaz hogy mostanában csak autóval jártam arra! Csak ugye jött az új hobby a közlekedés! Igazad van, megérte volna, szerintem szebbek voltak (szubjektív), kényelmesebbek (tény), és talán a 4 ajtó a gyorsabb utascserét is lehetővé tette! Ami a csepeli viszonylat reggeli csúcsát tekintve nem is hátrány!

 

Még egy kérdés! Hova tünt a topik alapítója? Rég nem volt hozzászólása ahogy most visszalapoztam!

 

Diablo

Előzmény: HáBé (6194)
werk25 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6197
Csepelen reggel 6percenként jár a hév és 'púpozódik' az oldala úgy 'lazán' ki van tömve.
Előzmény: G. Bear (6189)
werk25 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6196
Nem tüntek el!
Most is jár MIX/A. 825, 833, 841, 847, 849, 853.
Előzmény: Törölt nick (6191)
werk25 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6195
És mit?...:))
Előzmény: Méregzöld (6184)
HáBé Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6194

Javarészüket még a kilencvenes évek közepén selejtezték.

 

http://balint.cyberhungary.net/vtkall/m9a.htm

 

Nem is értem, hogyhogy nem látták előre a dezurbanizáció megugrását, az a néhány selejtezett szerelvény nagyon kéne a mai igen feszes csúcsideji kiadásban.

Előzmény: Törölt nick (6191)
Csmg Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6193
Köszi
Előzmény: Méregzöld (6183)
DLala Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6192

Ha gondolod, adok egy példányt a tanulmányból.

Abban elég jól le van írva, miért lenne jó.

Elég csak annyi, hogy kissé átalakulnának az utazási szokások. A XVI. és a XVII. kerületből is sokan inkább Mátyásföldön szállnának rá a metróra, a jelenlegi egyharmados arány (a metró utasainka kb. egyharmada érkezik HÉVvel) simán 50% fölé mehet. Egyébként pedig alapból betétjárat az elképzelés. Pl. minden második vonat csak az Örsig jár. Ez még így is sűrűbb lenne, mint a mostani HÉV, a közúti zárás miatt ezért kell a második ütem, amivel teljes zártpálya jöhet létre Cinkotáig, és jelentős időnyereseég képződik.

Azt is számold ki, hány buszt lehet így megtakarítani.

Node mindegy, ott az anyag, abban le van írva minden részletesen. 

Előzmény: G. Bear (6189)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6191

Üdv!

 

Ma sok év után ujra csepelre mentem, hévvel. Laikusként kérdem, nem tudja valaki hova tüntek erről a vonalról a -szerintem kényelmesebb- 4 ajtós (talán MIX-tipusú) szerelvények??? 

 

köszönettel:

Diablo

 

 

GABORBP Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6190
"Nem tűnt fel még senkinek, hogy a csúcsban tömött és 1,5 percenként járó metró ellenére a HÉV lazán 7-8 percenként jár és nincs dugig tömve???"

Hát... Ha reggel három kocsis jön, akkor nem biztos hogy fölférsz. A metró pedig 2- 2:20 percenként jár inkább.
Arról meg ne feledkezz el, hogy a metróval párhuzamosnak tekinthető járatok is hoznak némi utast, amit ki lehetne váltani (76gy 4 percenként, 44gy-44agy 5 percenként, 45-ös 4 v. 5 percenként, most nem megy fejből)

A héven most is van néhány menetrendi szakasz.
És?
Előzmény: G. Bear (6189)
G. Bear Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6189
Tudtommal a komplex felújítás is közlekedésfejlesztésnek minősül az EU-s fogalmak szerint, azt az agyrém projektet pedig egy pillanatra tényleg félretehetnétek. Mostanában szinte nem is olvastam olyan hozzászólást, amiben ne lenne benne. Átgondolta valaki, hogy mekkora járműparkot jelentene? Hogyan lehetne lekezelni? Hány menetrendi szakaszra kellene bontani az eltérő utazási igények miatt? Nem tűnt fel még senkinek, hogy a csúcsban tömött és 1,5 percenként járó metró ellenére a HÉV lazán 7-8 percenként jár és nincs dugig tömve??? Ez már egy óriási lépcső az utazási igényben... Csak hogy egyebet ne említsek. Arról nem beszélve, hogy bár a legnagyobb átmenet tényleg e két eszköz között van az Örsön, de vannak más, hasonlóan jelentős átszállások is? Az átszállást kéne csak megkönnyíteni, és az sokkal kevesebb pénzből megvalósítható és több maradna másra. Egy csomó mindent nem kellene - egyébként feleslegesen és értelmetlenül - harmonizálni. Mondjuk sokkal egyszerűbb lenne a HÉV végállomást a tér alatt átlósan kialakítani, úgy, hogy egyik vége a metró alatt, a másik meg a mostani ütközőbakok alatt lenne a megálló szerelvénynek. És talán egyenletesebben is helyezkednének el az utasok a szerelvényen, ami mindjárt azt a csekély előnyt is magában hordozná, hogy a reggeli csúcsban esetleg normális időn belül kulturált módon be lehetne zárni az ajtót, mert ma még nagyon sokan elfelejtik a Tisztelt Utasok, hogy a vonat valamennyi ajtaja az Örs vezér teréig közlekedik...
Előzmény: VitézyDávid (6172)
at3sz Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6188
kösz
Előzmény: terkep-esz (6186)
G. Bear Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6187
A szemproblemádon esetleg tudunk segíteni, van egy szemész ismerősöm... Nem tudom mennyire jó szemrángásban, de a vérben forgó szemeket kitűnően kezeli :) És inkább ezt a képletet terjeszd, mint az influenzát!
Előzmény: SipiPisti (6176)
terkep-esz Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6186

DL V sorozatú.

 

1917-ben készült Kistarcsán villamos mozdonyként.

1939-ben építették át dízel-villamos mozdonnyá.

Előzmény: at3sz (6182)
Infós Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6185

"Sajnos pálya és felsővezeték nem lesz a belső részen."

 

Bocsánat, de ez nagyon tetszik. Ezek szerint busz fog járni? Vagy más gumikerekű? Hiszen pálya nem lesz a belső részen.

 

 

:)))))))))

 

 

 

Előzmény: Méregzöld (6183)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6184

Hi werk25!

 

Igazad van, nyertél... :))))))))))))))))))))

Előzmény: werk25 (6177)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6183

Hi Csmg!

Nem lesz, mert az idei munkákban a biztosítóberendezés telepítése van soron. Sajnos pálya és felsővezeték nem lesz a belső részen.

Előzmény: Csmg (6181)
at3sz Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6182
Hello

A 42-es pszú Hév mozdony M xxx ?? sorozatú?

Köszi
Csmg Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6181
Az iránt érdeklődnék, hogy idén is lesz a szentedrei HÉV vonalon a tavalyihoz hasonló vágányzár?
werk25 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6180
Hát nem úgy néz ki. :)
Előzmény: VitézyDávid (6179)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6179
És, jöttek? Épp ezt mondom: ha csak a járműcserére próbálunk önmagában pénzt szerezni vagy abban reménykedni, hogy majd a Főváros kifizeti saját zsebből, akkor 2008-ban majd azt fogják mondani, hogy 2011-ben esedékes a járműcsere...
Előzmény: werk25 (6178)
werk25 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6178
2008? Sok évvel ezelőtt azt írta az újság, hogy 2005-re jönnek az új hév-szerelvények.
Előzmény: VitézyDávid (6172)
werk25 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6177
Ma már nem kötelező az iskolákban a római számokat tanítani, ezért szüntették, szüntetik meg a római számomokkal való jelöléseket.
Előzmény: Méregzöld (6119)
SipiPisti Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6176
ÁÁÁÁ
Tudtam, hogy lefogok bukni. Azóta néha előfordul, hogy rángatózik a szemem...
De látod, jól a fejembe véstem, és már én is terjesztem. :)
Előzmény: G. Bear (6159)
csuklo Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6174

Nem tudja valaki, hogy a Szentendrei Múzeumban lévő 4-es számú Haraszti nevü gőzmozdonya mikor közlekedett toljára?

VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6172

"Ennyi pénzért esetleg megéri még várni egy kicsit, ha már eddig kibírtuk."

Azért álljunk meg egy szóra: simán a mai gödöllői HÉV járműcseréjére senki nem fog adni pénzt, ez nem egy (lbence, sicc!) EU-s projekt önmagában. Ezért mondtam, hogy ami a HÉV-járműcserét valóban felgyorsíthatja, az az M2+GHÉV összekötés - ez ugyanis már valódi közlekedésfejlesztés, aminek oldalvizén, megfelelő előkészítés mellett, finanszírozható a járműcsere is. Persze, ha a Főváros teljesítőképessége megengedi, ettől függetlenül is be lehet szerezni új járműveket a HÉV-re, ebben kételkedem, de a jövőbe nem látok. A jelenlegi hivatalos, de erősen kérdőjeles tervek egyébként 2008-ra ütemeztek be egy ilyen tendert, hogy akkor mennyi pénz lesz ilyesmire és milyen lesz a szakmai klíma, azt még nem tudhatjuk.

 

"Végre tudomásul vehetnétek, hogy akár tetszik, akár nem, a vezérigazgató éppúgy BKV-s, mint az általatok kétkezinek nevezett BKV-s. "

Ki kételkedett ebben? Azt azonban nem értem, hogy a cégvezetés vagy a középvezetés hibáinak kritizálása miért sért emberi méltóságában olyan dolgozókat, akiknek ehhez semmi közük. Tudod, a Cég első embereinek egyike azt mondta, hogy van egy vízzáró réteg a felsővezetés és a dolgozók között, ami elzárja a cégvezetés szándékainak érvényesülését a dolgozók felé és elzárja az ötletek, problémafelvetése, javaslatok útját a cégvezetés felé. Ez a réteg a többszázfős középvezetői állomány. Ezeket a rétegeket egyben kezelni és az egyik kritikáját a másiknak magára venni nagy hiba: az érdekeik ugyanis közel sem azonosak.

Előzmény: G. Bear (6158)
kawirzbácsi Creative Commons License 2006.01.22 0 0 6160

Hi és üdv!

Volna egy kérésem.

Ne támadjuk anyira a VEKÉ-t.

Sok olyan dolog van,  amit   a VEKE segitségével elértünk, ami a budapesti tömegközlekedést jobbá tette.

De most a hévégéskor túl lőtt a célon (Hiradó Duna TV), ez nem használt a cégnek, inkább kárt okozott.

De annak ellenére szükség van rájuk hogy megmonják hogy hol nyom a cipő, DE NE A LÖKÖTT ÚJSÁGÍRÓKNÁL  akik a saját zsebükre, a szenzációjukkal KÁRT okoznak, hanem azon a helyen ahol kell.

Mindenki tudja, a BKV járműparkja nem valami új, kevés a pénz, tehát azzal kell élnünk amink van, bele  értve a hévet is , ami az europai szinvonalon még nem a legutolsó, és eseményekben nem olyan gazdag, mint példáúl a berlini S-Bahn( 4 tűz eset, egyszer súlyos 2005-ben).

üdv kawirz

Előzmény: train (6095)
G. Bear Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6159
Hm... Biztos jól emlékszel, Pisti??? A vérben forgó szemekkel megáldott oktatód tényleg leüvöltötte a hajadat, vagy csak mutatott egy olyan (közel sem egyedüli) megoldást, ami mindegyik (jelenlegi) számcsoportban működik? (Miután bebizonyította, hogy a másik nem...) És úgy tűnik alaposan meg is tanultad. Legalábbis azt hiszem, egy ilyen alkalommal én is ott voltam, de akkorról hajleüvöltésre nem emlékszem, a vérben forgó szemeimet meg nem láttam :)))
Előzmény: SipiPisti (6138)
G. Bear Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6158

 

Hú de felpörögtek az események...

 

Amit írtam, az nem áll ellentétben a te általad leírtakkal, Dávid. Mostmár tényleg lehet kalkulálni (2007 január 1-től) EU-támogatással, de eddig teljesen saját erőből kellett volna megtenni a járműcserét. Nos arra nem hiszem, hogy volt pénz, de ha mégis valamilyen csoda folytán megtörtént volna, akkor most meg lehet, hogy nem tudnánk mire felhasználni a támogatást, mert az célzott, ha jól tudom. Ennyi pénzért esetleg megéri még várni egy kicsit, ha már eddig kibírtuk.

 

A HÉV lobbierejéről pedig DLalával szemben nekem kicsit más a véleményem. Szerencsére-sajnos nálunk nincsenek igazán nagy problémák (mármint a napi üzemben). Nem sírunk, megyünk. Ebből fentről az látszik, hogy minden OK. Jön sok-sok dícséret (szóbeli vállveregetés formájában), de mivel gond nincs, megoldás sem kell. Márpedig köztudott, hogy pénz a megoldásokra kell, tehát pénz sem kell... Persze ezt csak én így látom a magam kis kuka fejével, nem tudom, hogy valóban így van-e? Lehet, hogyha kicsit többet hisztiznénk, akkor rólunk is elhinnék végre, hogy tényleg bajban vagyunk, legalábbis egyre inkább.

 

Ami pedig a Gödöllő-M2 projektötletet illeti, néhány héttel ezelőtt is volt szó róla, akkor többen írtunk véleményt. Többek között jómagam is, mégpedig abszolúte szakmai érvek alapján, és inkább egy köztes állapotot támogatnék, amivel lehet, hogy többet lehetne elérni és kevesebb pénzből. A közvetlen öszeköttetést nem tartom jónak, s nem csak itt, vagy a főnökeim előtt.

 

Mindenesetre néha tényleg nehéz az embernek nem magára venni azt, amit a "VEKE pártiak" írnak, mint minősítést a BKV-sokról, amiről utána megmagyarázzátok, ahogy épp tetszik, hogy kire vonatkozik. Végre tudomásul vehetnétek, hogy akár tetszik, akár nem, a vezérigazgató éppúgy BKV-s, mint az általatok kétkezinek nevezett BKV-s. Nekem eszem ágában sincs innen senkit eltanácsolni, nagyon szívesen vitázom bárkivel, csak szeretném a normális, békés hangnemet és a szakmai érveket látni. Persze ez csak kívánság...

Előzmény: VitézyDávid (6118)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6156
Én itt arra gondoltam, amikor a tűzesettel kapcsolatban próbáltatok vitázni pl. méregzölddel, aki régi motoros....nem ismerem, de biztos jártasabb a szakmai tudásban.
Előzmény: DLala (6150)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6155

És? Nekem a stílussal van bajom. Nem vagyok kíváncsi arra, hogy itt ki a besúgó, ki a kegyenc, ki a bérenc, ezért kötekszek veletek. Miért kell fellengzősen leszólni őket?

Előzmény: DLala (6148)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6154
Voltak ma már megértési problémáid itt a topikon, ezért segítek: amit kifogásolsz, az a Metró Üzemigazgatóság egyik vezetőjétől származó (nem szóhű, de tárgyát tekintve pontos) idézet, amely hozzáállást Lala is kifogásolt. Csak segítek, mert úgy látszik, az indulatoktól nem látsz.
Előzmény: csuklo (6153)
csuklo Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6153

"Mármint ilyen biztonsági szintű pl. A HÉV-utasok és járművezetők ugye alacsonyabbrendűek, mint a metrósok"

 

Hát ezt!

De inkább nem folytatom mert többet ér a nyugalom mit, hogy egy VEKÉssel le ájlak vitatkozni no meg féltem az állásom...

Mert mint tudjuk ti mindent elértek...

Hiába minden nem kéne sem az utasokat sem a cég alakalmazottait becsmérelni ha ti esetleg jobban tudjátok akkor lehet jönni csinálni. Pl: járművet vezetni vagy szerelni az aknában. Ha esetleg nem érzitek magatokat kellően felkészült szakembernek akkor szivesen segítünk megtanulni pl féket álítani...

 

Előzmény: DLala (6120)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6151

Remélem, amikor egy hét múlva majd a stílusunkról fogtok értekezni, ezt a hozzászólásodat is figyelembe fogjátok venni.

 

Egyébként pedig: semmilyen jogalapotok nincsen arra, hogy bárkit rendre utasítsatok, a topikból elküldjetek, távozásra szólítsatok fel. Szereptévesztett zsebdiktátorokból nem kérünk, köszönjük.

Előzmény: rendezők (6141)
DLala Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6150

"Az a baj, hogy ők az okosak, aki BKV-s, az hülye"

 

Az a baj, hogy nem akarod ésszel felfogni, nem az egyszeri kétkezi BKV-sokról szól az egész.

Az a baj, hogy nagyon sokan magukra veszik mások hibáját. A BKV vezetése és a középvezetői réteg nem éppen zárdaszüzek gyülekezete. Ez tudható. Attól azonban mindig heves fejcsóválásom támad, amikor "mezei" dolgozók oly annyira azonosulni bírnak főnökeikkel, hogy bűneiket és a hülyeségeiket is magukra veszik.

Ez a jelenség leginkább a téboly szóval írható le.

 

Előzmény: M.VIII (6146)
rendezők Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6149
Az a lényeg Te mit gondolsz magadról és nem az amit ő mond rólad vagy másról.
Előzmény: M.VIII (6147)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6147
De.
Előzmény: rendezők (6145)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6146
Nem kaptam válasz arra a hozzászólásomra. Úgy látszik, igazam van. Pedig kifejtettem a véleményemet az eddigi "munkáról". Az a baj, hogy ők az okosak, aki BKV-s, az hülye.
Előzmény: rendezők (6145)
rendezők Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6145
 Nem akarod hogy visszamenjen.....?
Előzmény: M.VIII (6144)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6144
pl. 6089. hozzászólás....reakció?
rendezők Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6142
Ne válaszoljatok már DLala-nak, és ha nem szól hozzá senki akkor talán eltünik innen.
rendezők Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6141

Hali!

Olyan jó volt amig nem voltál itt.

Előzmény: DLala (6140)
DLala Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6140

Jaj de szépen mellébeszélsz...

Nem a most zajló dolgokról van szó, hanem az EU projektről.

Bmegyer-Szentendre pályafelújítás, mint az 5. metró 0. üteme.

EU Kohéziós alap pályázat. Budapestre, Budapesten kívül.

Ezt bírta magából kiizzadni a BKV.

Na én erről beszéltem. Van egy olyan gyanúm, hogy ezt te is tudod, csak játszol itt.

 

Van még más ötlet is a zsákban, az ráadásul teljesen eszement, de azt itt most nem lövöm le. Mindegy, bármilyen hülyeséget képesek előrángatni, csakhogy megmutassák, ők is képesek felmutatni valamit. Meg persze abcug M2+GHÉV. Mert amit "ezek" találtak ki (hülyeség, nem a VEKE találta ki, csak felkarolta és bedobta a köztudatba) azt hivatalból üldözni kell.

 

A jelenleg folyó felújításokról egy szót sem szóltam.

 

"A BKV Rt. igazgatósága elfogadta."

Szénné röhögöm magam a BKV Rt. igazgatóságán. Na ott aztán vannak kompetens figurák... Fogadjunk hogy egyet sem ismersz közülük. Addig jó neked...

 

Tudod mit? Javaslok egy IRL találkozást. Ez az írásbeli szövegelés nem vezet sehova.

Előzmény: Méregzöld (6131)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6139

Soha nem mondtuk, hogy ez nekünk jutott először eszünkbe. Mi csak - lehetőségeinkhez mért részletességgel - kidolgoztuk a javaslatot, kihasználtuk az adódó lehetőségeket és képviseltük azt, felhívtuk rá a közvélemény és a szakma figyelmét. Ezt nem tette meg előttünk senki, de persze egy diplomamunkának ez nem is "feladata".

Előzmény: Méregzöld (6132)
SipiPisti Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6138
Jóhogy nincs :)
Amíg nem lett leüvöltve a hajam én is ezzel a rendszerrel számoltam.
Nem sikerült képet feltennem, pedig szép :)
Előzmény: Méregzöld (6134)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6137

Kedves Méregzöld!

 

A HÉV-felújításával és annak színvonalával önmagában semmi gond nincs. Azzal van gond, hogy a városvezetés döntése alapján a déli HÉV-vonalak Kálvin térig vagy Astoriáig hosszabbítása HELYETT, egyszerű kisszerűségből és lustaság, nemtörödőmség miatti projekt-előkészítetlenségből fakadóan az amúgy is esedékes HÉV-felújítást nevezték 5-ös metró 0. ütemnek és tették bele a Nemzeti Fejlesztési Terv 2-be. Tájékoztatásul elmondom, hogy a Kohéziós Alapok az Észak-Déli Regionális Gyorsvasút első ütemekén az Astoriáig való RHÉV és CsHÉV hosszabbításokat is támogathatták volna, hisz ez finanszírozás tekintetében még bőven belefér a támogatások megengedett volumenébe. Ezesetben a szakma és a budapesti várospolitika szégyene, hogy infrastruktrúafejlesztés helyett infrastruktúrakarbantartásra kérünk pénzt az EU-tól és mivel csak arra nem adnak, ezért leöntjük az egészet egy 5-ös metrós mázzal.

 

Budapest 3 legfontosabb közlekedésfejlesztési projektje, amelyekre százmilliárd forintos alapokból pályázunk, az 1-es villamos régóta esedékes átvitele a híd másik oldalára, a 3-as villamos párszázméteres meghosszabbítása az út másik oldalára és a Szentendrei HÉV vonal Bp. közigazgatási határán lényegében teljes egészében kívül eső szakaszának felújítása, jobb híján, 5-ös metrós cukormázba bújtatva - ami egyébként egy fontos és jó projekt, csak nem így.

 

Szóval, ez az, ami a szakma és a várospolitika szégyene.

Előzmény: Méregzöld (6131)
GABORBP Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6136
Na, ezt a diplomamunkát megoszthatnád velünk...
Előzmény: Méregzöld (6132)
SipiPisti Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6135
az előbb lemaradt...
Előzmény: SipiPisti (6130)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6134

Hi SipiPisti!

 

Igazad van, de az én leírásom ezzel nem ellentétes..

 

Köztünk nincs vita...

 

Előzmény: SipiPisti (6130)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6132

Hi GABORBP!

Ha végiggondolod, hogy mit írtam ("szakmailag nem teljesen átgondolt, de ezzel szemben nem teljesen dilettáns, ám mégis az alapvető környezet- és helyismeretet nélkülöző"), abból látható, hogy nem ellenzem az alapgondolatot, annál is inkább, mert a diplomamunkám témaja volt a 90-es években és ez bizonyítható, tehát nem a VEKE ötlete... Azon még gondolkozom, hogy plagizálásért tennem kéne valamit... :)))))))))))))

 

Csak ezt a kérdést nem egy járműbeszerzési projekt keretében kellett volna felvetni, hanem egy infrastrukturális eszközrendszerre vonatkozóban. A jármű meg úgy is jön, ha szükséges és lehetséges.

 

Majd jövök...

Előzmény: GABORBP (6125)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6131

Habár Te elfelejtesz megszólítani... :((((

 

Hi Dlala!

 

Amikor a szentendrei rekonstrukció előkészítése megindult, még nem volt 5-ös metró projekt, viszont volt egy három ütemből álló szentendrei rekonstrukció. Ezt egyébként a BKV Rt. Igazgatósága elfogadta...

Tehár nem nem az 5-ös metró projekt 0. ütem volt-van most hanem a szentendrei 1. ütem, ami hála az istennek ma már az 5. metró 0. ütemének fogható fel. Bár szerintem ez a számháború felesleges marhaság, olyan mint az elmúlt napokban néhány száz...

 

Hogy ez miért volt a szakma megcsúfolása és közröhej nem tudom, mert nem tudom, hogy Te kit értesz szakma alatt... Remélem megírod pontosan.

 

Néhány szó a szakma megcsúfolásáról:

  • olyan felsővezetékrendszert építettünk, amely Magyarországon egyedülálló
  • olyan forgalomirányítási és zavarfeloldási koncepciót dolgoztunk ki, amely Európában egyedülálló
  • ha megnézed a Közbeszerzési Értesítőt láthatod, hogy olyan szerződést sikerült kötni, amelyről csak egy gondolat - 14 év garancia a biztosítóberendezésre -
  • stb..

Eddig nem értettem mi a bajuk veled a topictársak döntő többségének, most már tudom. Egyébként kár, hogy így van...

 

 

Majd jövök...

 

 

Előzmény: DLala (6126)
SipiPisti Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6130
Sziasztok!

"Az említett három kocsi nem egy kisegységet alkotott, mert mint köztudott a pályaszám struktúra a következő:

<9(nn)> - <650+{(nn+1)/2}> - <9(nn+1)>

nn=1-99 között a páratlan számok

ebből következik, hogy pl a 901-es motorkocsi párja a 902, a pótkocsija 650+2/1=651"

Huhúú!!! Amikor ezt az egyik oktatónknak így beadtuk tanfolyamon, vérben forogtak a szemei :)
A pontos pótkocsi számozás: páros motorkocsi száma osztva kettővel, plussz kettőszáz. Pl.: 1124/2+200=762, azaz 1123-762-1124 (mert mindíg a páros a magasabb pályaszám)
Nem kötözködés, de ez az összesre igaz (kivéve ha valahol összvér van).

Üdv!
Előzmény: Méregzöld (6119)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6129
Mit?
Előzmény: csuklo (6128)
csuklo Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6128

Ezt azért kikérem magamnak.

Előzmény: DLala (6120)
DLala Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6127

Hagyd, ami kívülről jön az szxr, csak az lehet jó amit a BKV-sok kitalálnak*. A többiek álszakmai kutyaütők. Királyság!

(Nem vitatom el, hogy jó szakemberek is vannak a BKV-nál, ám le vannak nyomva a víz alá. Már aki még maradt és elviseli.)

 

* Erre bizonyítékom is van.

"És jegyezzétek meg, mindent a BKV tud a legjobban!"

Akinek esetleg nem derengene, így búcsúzott tőlünk Aba Botond az első találkozásunkkor.

Azóta az élet elég sűrűn bebizonyította, hogy az igen erősen beképzelt színezetű mondat bizony fals.

Az M2+GHÉV-vel kapcsolatban pedig nyilvánosan mindenki fikázik, a folyosókon azonban mindenki elismeri, hogy az ötlet jó és már rég meg kellett volna csinálni. De, tudjátok, ez most rosszkor jött. És szívják egy kicsit a fogukat mellé. Mert támogatnák, de nem merik.

A barnaköpenyes terror miatt. Aki ismeri a szitut az tudja kikről van szó. Aki nem, az olvassa el a Tevan cikket az indexen.

Előzmény: GABORBP (6125)
DLala Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6126

Nyilván mások lettek megkérdezve és nem te.

Éppen ezért a te sommás megállapításoddal homlokegyenest ellenkező vélemények érkeztek.

 

A szentendrei HÉV-felújítást pedig talán nem kellene emlegetni, azt, hogy ezt képesek voltak 5-ös metró 0. ütemnek előadni, a szakma megcsúfolása. Közröhej.

 

Nyugodtan kend csak rám, amit akarsz, ha nincs jobb dolgod. Nekem nem fáj.

Előzmény: Méregzöld (6123)
GABORBP Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6125
A 2. bekezdést kifejtenéd részletesebben? (mert mondjuk én érintett kerületi lakosként nem látom ezt akkora marhaságnak, különös tekintettel arra, hogy a párhuzamos buszjáratokról átmennének az utasok - pl. én - a hévre)
Előzmény: Méregzöld (6123)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6124

Hi division by zero!

Sajnos ezt pontosan nem tudom, de megpróbálok utánna nézni...

Majd jövök...

Előzmény: division by zero (6122)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6123

Hi Dlala!

Már megint rossz vagy... :)))

 

A HÉV-esek érdemben nem is foglalkoztak ezzel a témával, de akkor itt és most mondjuk ki, hogy ez az elképzelés "szakmailag nem teljesen átgondolt, de ezzel szemben nem teljesen dilettáns, ám mégis az alapvető környezet- és helyismeretet nélkülöző" volt.

 

A HÉV-esek lobbierejéről néhány gondolat:

Mit gondolsz miért megy a szentendrei projekt úgy és olyan tartalommal (ezt egyébként a nemzetközi és hazai tudományos és szakmai körök is méltatták), amikor egy árva mérnök, egy árva bonyolító, egy beruházó és a HÉV-esek közösen megalkottak valamit.

 

Ezzel szemben nézzük az M2 projektet:

Csúcs, mega, giga projektszervezet, mérnök, szakértő és bonyolítóhegyek, ami egyébként szükséges egy ilyen volumenű projekthez,.

 

A két projekt hasonló volumenű és megy mind a kettő.

 

Ha ismernéd a BKV-ét és nem csak szapulnád, akkor tudnád, hogy milyen elismertek a HÉV-es szakemberek, munkatársak és vezetők. Na erről ennyit. Ez kikivánkozott belőlem...

 

Most már biztos, hogy a gyanú kezd RÁD terelődni... :))))))))))))

Előzmény: DLala (6120)
division by zero Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6122
"Ez az algoritmus csak a kilenszázas pályaszámúakra igaz. Az ezeregyesek is hasonló logikával lettek számozva."
Az 1001-1100 miért lett kihagyva anno?
Előzmény: Méregzöld (6119)
kopaszkapitany Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6121

Köszi szépen a választ.

Furcsáltam egy kicsit,meg arra is emlékszem hogy 986 693 985 psz-ú HÉV a            986 és 985 világoszöldre lett fényezve sötétszürke ajtókka, a 693 sötétzöldre lett fényezve világosszüre ajtókkal.Nem tudom hogy emlékszel erre? 

Előzmény: Méregzöld (6119)
DLala Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6120

Ja. Arról nem is beszélve, hogy a BKV oldalról egy igen erős metrós érv is benne van a pakliban, miszerint minek ezeknek oda ilyen jármű. Mármint ilyen biztonsági szintű pl. A HÉV-utasok és járművezetők ugye alacsonyabbrendűek, mint a metrósok.

Jelenleg ez a hivatalos BKV álláspont, ami sajnos tükrözi a HÉV-esek súlyát (lobbierejét a cégen belül) az ügyben. Pedig információim szerint nekik tetszett, sőt helyből mondták az 1500 voltot, amire a metrós urak rögvest szívszélhűdést kaptak és nyugtatóéert kapkodtak. Pedig ez a járható út.

Előzmény: VitézyDávid (6118)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6119

Hi kopaszkapitány!

 

Az említett három kocsi nem egy kisegységet alkotott, mert mint köztudott a pályaszám struktúra a következő:

<9(nn)> - <650+{(nn+1)/2}> - <9(nn+1)>

nn=1-99 között a páratlan számok

 

ebből következik, hogy pl a 901-es motorkocsi párja a 902, a pótkocsija 650+2/1=651

 

Ez az algoritmus csak a kilenszázas pályaszámúakra igaz. Az ezeregyesek is hasonló logikával lettek számozva.

 

Akkor a kérdésedre a válasz: a következő pályaszámú kocsik égtek meg, amelyek az alábbi módon voltak leállítva BM-en az FI és az FII vágányon (az akkori F.2. szerint római számokkal kellett a vágányszámokat jelölni. Egyébként tudja valaki, hogy a mostaniba miért arabszámokkal van előírva?):

963-682-964

989-695-990

A pályaszámok biztosak, de aki abban az időben látta a szentendrei vonalat, akkor évekig láthatta a 964-695-990-es öszvért.

 

A fenti kérdésemre jó választ adók között a következő....

 

Majd jövök...

Előzmény: kopaszkapitany (6092)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6118
A sajnálkozással, a "jó volt 30 évig, jó lesz még 30 évre" típusú hozzáállással nehéz mit kezdeni. Az EU sem fogja csak úgy, Budapest két szép szeméért kifizetni a HÉV-járműcserét. Ehhez valódi közlekedésfejlesztési projektek kellenek. A mi lelkiismeretünk nyugodt, tudjuk, hogy a VEKE mindent, bármelyik eddigi próbálkozásnál többet megtett a HÉV-járműcsere felgyorsítása és eladható EU-projektbe csomagolása érdekében: az M2+GHÉV összekötés terve szerintem legtöbbetek előtt ismert. A városvezetés politikai okokból (nem akarnék itt 4-es metrózni, tehát maradjunk ennyiben) nem ment bele a dologba, de ez nem jelent semmit, a politikusok és véleményeik gyakran változnak, az M2+GHÉV lehet a legjobb út, amivel a (közlekedésfejlesztési hatásokon túl) a Gödöllői HÉV járműcseréje felgyorsítható és akár 85%-ban az EU által finanszíroztatható volna. Egy ilyen projekt kidolgozásához a város pénzügyi helyzetét ismerve lényegében csak az akarat hiányzik, tehát nem tudok mit kezdeni azokkal az érvekkel, hogy a járműcsere romba döntené a BKV költségvetését és ajajaj, nincs rá pénz. A zsebünkben nincs, a polcon van, de ahhoz, hogy onnan levegyük, a siránkozás nem elég.
Előzmény: G. Bear (6117)
G. Bear Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6117

Kedves Dávid!

 

Nem nagyon kell magkapaszkodnom, mert egy-két dolgot én is hallok és érdekel is ez a téma, lévén közlekedés. Így például azt is hallottam, de cáfold meg légy szíves, ha hülyeség, hogy csak akkor fogják majd közölni, amikor már alig lesz forgalomban és senkit nem fog szíven, no meg pénztárcán ütni a lecserélése... Míg a szerelvényeink cseréje (pláne EU támogatás nélkül, amire eddig lehetőség sem volt) szerintem igencsak bukszán ütne nem csak minket csúf kis BKV-vá változottakat.

Előzmény: VitézyDávid (6087)
G. Bear Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6116

 

Természetesen igazad van, főleg, hogy te a mai helyzetből indulsz ki. Azonban talán lesz egy olyan ideális eset, amikor elég lesz pusztán egy furcsa jelenségre felfigyelned az akárhányadik érzékeddel, de hibát elhárítanod nem kell, már csak azért sem, mert nem tudsz mivel és hogyan. Max 2-3 kapcsolót próbálhatsz meg ide-oda tologatni, azonkívül más lehetőséged nem is lesz.

 

A mai helyzetben igenis szükség van nem csak műszaki érzékre, de nagyfokú tudásra és gyakorlatra is ezen a téren. Személy szerint azonban azt gondolom, hogy sokra nem megyünk olyan járművezetőkkel (már most sem), akik egy végállomási fordulás alatt nagyjavítást csinálnak a szerelvényen, de aránytalanul sok forgalmi eseményben vesznek részt (függetlenül attól, hogy saját hibás, vagy nem). Az ilyen kollégát nagyon meg kellene becsülni a kocsiszínben, de semmi keresni valója forgalomban, mert valamit nem tud, amit mások igen, illetve csak egész egyszerűen ilyen téren nincs meg a 27. (:-)) érzéke.

 

És nem gondoltam vagy utaltam senkire, miközben ezt leírtam, mert nem is igazán tudom (sőt nem is szeretném tudni), hogy melyik nick kit rejt.

Előzmény: V46 021 (6084)
csuklo Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6115

A Teve forgalmi körülmények között 4-es egységben csatólható.

És igazad van kisseb a befogadó képesége.

De a DÜVAG TW6000-es nem villamos hanem átmenet a HÉV és a villamos között.

Szerintem ennek megfelelően kellene használni.

Előzmény: Bazsi75 (6098)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6114
Igen. :)))
Előzmény: train (6113)
train Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6113
Akkor ebben egyet értünk.... :))
Előzmény: M.VIII (6111)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6111
Igen, itt van a probléma gyökere, valóban félreérthető volt. Én azokat nem szeretném itt látni, akik beleszólnak olyan dolgokba, amihez nem értenek, uszítanak, leszólják a HÉV-nél dolgozókat, okosabbnak hiszik magukat, és mocskolódnak. Elnézést, ha hülyén fogalmaztam, és félreérthetően válaszoltam, most már világos minden. :)) 
Előzmény: train (6110)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6108
Különben is, én az "átlag 25 éves vekések" megjegyzésére reagáltam, és az a véleményem, hogy az itt okoskodók elmehetnének már a .....ami meg a hozzáértésem illeti, légy szíves, ne tégy megjegyzéseket.
Előzmény: train (6106)
Szentendre Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6105

Ha így állsz hozzá, akkor inkább ne is írj ide. Ilyen "emberekre" semmi szükség. Szerintem minden járművezető meg tudja ítélni, hogy melyik probléma lhet veszélyes a járművére és melyik nem. Ha te így gondolod, inkább maradj meg a vasútkáidnak.

Előzmény: Hernyofan (5914)
train Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6102

Szerintem semmi közöd ahhoz mikor mire reagálok és milyen más topicot nézek meg .Miből gondolod,hogy csak és kizárolag ezen a nick néven voltam és leszek fenn ezen a topicon.Azért mert utánnam néztél még ne képzeld magadról,hogy nagyon okos is vagy.A többi pedig nem érdekel te sem és a vekések sem.De mint látom matekból felmentettek mert mikor azt a topicot néztem 7 hónapos várandos voltam szerinted...Hogy mi az igazság azt én tudom...De egyet jegyezz meg,sem neked,sem másnak semmi közöd nincs,hogy a feleségem az index egyéb fórumain mit és mikor és kitől kérdez meg....Ezek után talán jössz egy bocsánat-kéréssel,minimum...

 

 

 

 

Előzmény: GABORBP (6099)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6100
:) A feltörekvő ifjúság.
Előzmény: train (6095)
GABORBP Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6099
Mondod mindezt a 12 hozzászólásoddal...Ebből 9 van a héves topikban, amiből is 7 a Vekével, DLalával vagy VD-vel foglalkozik.
2 db Gyermekvasutas, valamint egyből megtudhatjuk, hogy 1,5 hónappal ezelőtt 3. gyermekét váró 7. hónapos várandós voltál.

Nem igazán látom tehát mögötted sem azt a nagy szakmai múltat. (ami a mondjuk a topikokon elég kevés embernek van meg márcsak kora miatt is - példának talán taxxxot tudom mondani...)
Előzmény: train (6095)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6098
A TeWe dolgot már kibeszéltük itt régen. Egy baja van, hogy 1 TW6000=1 kocsi. Szóval 6 TeWe kell egy nagyegység kiváltásához. Egy reggeli csúcshoz nagyon sok kocsi kell és nagyon sok jv.
Előzmény: csuklo (6096)
csuklo Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6097

Végül is igazad van.

Kár bosszantanom magam rajtuk.

Előzmény: train (6095)
csuklo Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6096

"Elég optimista vagy. Már tíz éve is mondták, hogy lesznek új szerelvények de még nem láttam őket. Lehet, hogy lent vannak a Keleti alatt? "

 

DÜVAG TW6000 inkább mondanám hévnek mint villamosnak.

Igaz a BKV rossz helyre rakta :)

Előzmény: Bazsi75 (6094)
train Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6095

Kedves mindenki....és Csukló!!!!!

 

Mr. Vd-t komolyan ne vegyétek,ne is reagáljatok semmi uszító,és sértő írására..

 

20 éves hátulgombolós,akinek ez a fegyvere,hogy jól összevesszen a környezete,és ő meg az átlag 25 éves "bandája",csak röhögjön rajta.....

Hiteltelen,minden szakmai tapasztalatot nélkülöző társaság.....

 

Észre se vegyétek őket....Nem érdemes,és akkor ha már senki nem foglalkozik velük,csak visszamennek a saját VEKE és egy marhaságok,c topikjukba....

 

Üdvözlettel.   :)

 

Előzmény: csuklo (6091)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6094
"fály=fáj" (lényegtelen csak szúrta a szemem :) )

"de azért még 10 évig ezzekel"

Elég optimista vagy. Már tíz éve is mondták, hogy lesznek új szerelvények de még nem láttam őket. Lehet, hogy lent vannak a Keleti alatt?



Előzmény: csuklo (6091)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6093
*****
Előzmény: M.VIII (6089)
kopaszkapitany Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6092

kedves Méregzöld!

 

A 5775-ös hozzászolásodhoz lenne kérdésem.

1985.Május 1.én kigyulladt a HÉV Békásmegyeren,ha jól értettem a pályaszáma az volt 963 682 989?az tény hogy 989-esnek más a belseje mint többiekhez képest.

Egyszer láttam régi Filatorigátnál ott állt egy kiégett HÉV.Biztos hogy ez volt?

 

Üdv

csuklo Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6091

Kérdezném te minek vagy a (felkent) szakértőlye?

Mitől értesz szinte mindenhez?

Ja bocs tudom a az egyesület aminek tagjavagy az a világ legjobb hírszerző egyesülete a világnak és tudom kicsit fály az ha valaki több infót kap!

 

Megjegyzem véletlenül mesélték nekem tegnap a VALÓS okot!

 

Tudom neked az is rossz a mit nem te vagy az egyesületed talál ki!

És mivel a nem műszaki hiba volt és nem tudjátok be bizonyítani, hogy a BKV a hunyó a dologban így most midenki hülye.

 

Elismerem nem a legkorszerűbbek a HÉV járművek de azért még 10 évig ezzekel fogunk járni. (Hiába minden ha csak nem vagy varázsló és nem varázsolsz egy kevés pénzt.)

 

 

Előzmény: VitézyDávid (6087)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6090
És nem kell felhívni a figyelmet semmire, nem kell a görögtűz, akik ismerik, szeretik, üzemeltetik ezeket a járműveket, tisztában vannak vele, hogy korszerűtlen, éghető, de a miénk, és megy és ez van.
Előzmény: VitézyDávid (6087)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6089
Szerintem nem győztetek, hanem az állítólagos bennfenteseket, akiket ti annak hisztek, "mivel ők jobban tudják" (megsúgom, vannak itt bennfentesek köztünk, akik akár jól értesültek lehetnek) lehúzzátok, meg hogy bitzos infó hiányában minek dobálózik valótlan tényekkel-nos, azután, hogy pl. Dlala kitalálta, hogy "kezd a fűtőtestekre terelődni a gyanú"- szóval, akkor ki az, aki biztos tények és a szakértői vélemény hiányában vagdalkozik, és találgat?? És megmondom őszintén, ez a stílus, hogy másokat gyermeteg képzelődő ötletgyárosnak tartasz, nekem nem tetszik. És a végére beszúrod, hogy várjuk meg, mit mondanak a szakértők. No comment.
Előzmény: VitézyDávid (6087)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6088
...
Előzmény: VitézyDávid (6087)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6087

" Milyen lenne az arca annak, aki nagynehezen legalább egy ilyen "romhalmazt" meg tudott tartani a rendszerváltást követő években, ha egyszer csak közölnék vele, hogy holnaptól nem használhatja, mert nem korszerű???"

Kapaszkodj meg, közlik!

 

A többivel, amit írsz egyetértek, a szurkálodó megjegyzések ugyan nem kellettek volna. Örülök, hogy belátod, mit jelent a tűzvédelmi biztonság és mi a különbség etekintetben egy korszerű jármű és a mai HÉV-ek között. Mi is csupán erre próbáltuk felhívni a figyelmet, sikerült. Persze ezért én nem fogok kisded módon győzelmet hirdetni, mint mások.

 

Hogy a tüzet mi okozta, nem tudjuk, senki nem is prejudikálta, hogy tudná. Annál inkább próbálja meg jólértesültnek beállítani magát itt egy-két nick, különböző, egymásnak ellentmondó információkat közölve arról, hogy ez a két utas hol és milyen körülmények között szállt fel és le, a vezető miért ment hátra (füstöt látott vagy gyanús lett neki a két egyén vagy...), az pedig a kedvencem, hogy csuklo acetont "hallott" a kocsiban. Szóval, akik próbálják magukat jólértesültnek beállítani és a tények ismerete nélkül biztosnak beállított információkkal bennfentesnek látszani, valóban elítélendőek, de azok közel sem mi vagyunk.

 

Részemről a vita a hivatalos szakértői vélemény közléséig lezárva.

Előzmény: G. Bear (6083)
kawirzbácsi Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6086

köszi az infót.

üdv kawirz

Előzmény: rendezők (6080)
kawirzbácsi Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6085

Ez hozzászólásod elég későn jött,  de azt hiszem most is van (lesz) hatása.

üdv kawirz

Előzmény: G. Bear (6083)
V46 021 Creative Commons License 2006.01.21 0 0 6084

 

Nem kötözködés, nem bántás!

 

...sőt aki abszolúte műszaki analfabéta, az még attól lehet nagyon jó motorvezető...

 

...huszonhetedik érzékükre is hallgatva vezetnek!...

 

Én ezt erősen kétlem!

Ha valaki jól képzett, tudja mi van a keze alatt, annak a 27. is biztosan sokkal érzékenyebb.

Előzmény: G. Bear (6083)
G. Bear Creative Commons License 2006.01.20 0 0 6083

Üdv Mindenkinek!

 

Előrebocsátom, utolsó ittjártam óta elolvastam mindent, s csak egy dologra jöttem rá: nem kellett volna... Na mindegy. Nem nagyon bízom benne, hogy még itt vannak, de talán a csönd ellenére azok is olvassák majd, akik rögtön az elején elkezdtek kiabálni.

 

Én azt gondolom, ha valaki tényleg az okokat és a megoldásokat keresi, ahogy azt írta, akkor nem az első lángcsóva hőjétől felízzítva vaktában kezd el lövöldözni, hogy ettől is lehetett, meg attól is lehetett, és mindegy mitől volt, de nem lett volna szabad...

 

Tény, hogy ezek a masinák csak egy helyen korszerűek, a vastag zöld könyvben, ahol még talán lehettek is azok. Ezzel együtt jár, hogy minden olyan színvonalon áll, ami benne van, amilyenen akkor lehetett, amikor készült, illetve tervezték. Szomorú, hogy ilyen gyorsan szétterjed benne a tűz, de érdekes módon senki nem beszélt összehasonlításként egyebekről. Pedig az átlag lakótelepi lakásban (de a családi házakban és középületekben is) 2-3 perc alatt szétterjed és mindent elborít a tűz (elsősorban a sok műanyag miatt). Akkor azokat is be kéne tiltani és mind lecserélni?

 

Képzeljük el, hogy valaki 30 éve vett egy Trabantot, vagy Ladát, ami akkor talán még korszerűnek volt mondható. Ma sehol sincsenek ezek a kocsik sem fogyasztásban, sem teljesítményben, sem utasvédelemben, sem tűzbiztonságban a maiakhoz képest. Milyen lenne az arca annak, aki nagynehezen legalább egy ilyen "romhalmazt" meg tudott tartani a rendszerváltást követő években, ha egyszer csak közölnék vele, hogy holnaptól nem használhatja, mert nem korszerű???

 

És miért gondolja bárki, hogy az országban mindenre van pénz, ha a saját gazdálkodásában ő is nehézségekkel küszködik? Félreértés ne essék, nagyon szeretnék új HÉV járműveket, s szerintem nincs is olyan épeszű szakember, aki nem. Sőt, a magam részéről, bár mélyen tisztelem a hibaelhárítási profikat, azt vallom, hogy egy járművezetőnek nem a műszakhoz kell(ene) értenie, sőt aki abszolúte műszaki analfabéta, az még attól lehet nagyon jó motorvezető. És ehhez éppenhogy nagyon jó gépek kellenének.

 

Már csak egy apróság: az annyira áhított tűzbiztos járműveken is kb. 15 perc alatt szétterjed a tűz. Ez valóban nagyon jó, mert normális helyen addigra ott vannak a tűzoltók, de nálunk ők is igen komoly nehézségekkel küzdenek, bár nyilván arról is a BKV vezetése, meg Bp Főpolgármesteri Hivatala tehet... Tehát egyáltalán nem biztos, hogy időben odaérnek. Annyiban biztosan jobb lenne a helyzet, hogy kb. 2 perccel a tűz kezdete után még esetleg egy poroltóval el lehet oltani azt, ami addigra kialakul. Ugyanakkor az új szerelvényben is 2 perc alatt pokol lesz, ha valaki valamit szétlocsol, mielőtt rágyújt egy vonatra!

 

Ja igen! Merthogy végigolvasva és a stílustól mentesítve, pusztán a mondanivalóra koncentrálva, ahogy kéretett, egy igen-igen jelentős csúsztatásra figyeltem fel: senkiben fel sem vetődött, hogy a tűz nem ott keletkezett Imre utcánál. Pedig valószínűleg ott már csak feléledt az, amit Mátyásföld alsónál meggyújtottak 2 perccel előtte. Mert tudtommal a motorvezető nem induláskor a vezetőfülkéből észlelte a tüzet, hanem hátrament, mivel gyanús volt neki az a két fiatal, aki alsónál leszállt, és azt akarta megnézni, nem festették-e össze a kocsit (!!!micsoda elismerésre méltó figyelem!!!). Ha nem megy ezért hátra, hanem indít, ahogy máskor, lehet, hogy csak Reptéren ajtónyitáskor derül ki a tűz, de ott már robbanásszerűen kicsapnak a lángok, és akkor annyi a hamburgeres bódénak, de még talán a térközőri irodának is. (Persze sokkal egyszerűbb lenne, ha a stílustól, vagy inkább hiányától mindenki saját maga tisztítaná meg a mondanivalóját...)

 

Az a kedves kolléga pedig, aki szerint őneki semmit nem kötelessége észrevenni és jelenteni, az bízzon benne, hogy egyszer nem ő marad ott egy hasonló mentalitású munkatársa hanyagsága miatt, ugyanakkor szerintem inkább sürgősen vegyen példát az olyanokról, akik még a huszonhetedik érzékükre is hallgatva vezetnek!

 

Bocs a terjedelemért, de igyekeztem minden lényegesre reagálni, és egyszerre bepótoltam, amit eddig elmulasztottam.

 

Üdv!

csuklo Creative Commons License 2006.01.20 0 0 6082

Ma hallotam, hogy a 903-as hév kizárt, hogy műszaki hiba miatt gyuladt volna ki mert nagy meniségü acetontmaradványokat találtak benne!

És más MÁV-os illetve vasúthatósági szakember is kizárta a műszaki hiba lehetőségét.

sichonor Creative Commons License 2006.01.20 0 0 6081

T. Dash 9! Így tűrhetőbb. De, azért jó ha megvan a 110 v.

Most remélem, hogy ülsz: az egyik vonalon csak a  ledes dologig jutottak el-így ment a forgalomba- aztán, mikor a segédáram nagyon lecsökkent-akkor érdekes mód eltüntek, mert  az URH és az utas tájékoztató kikapcsolódott. Ez is fontos a FONTOSSÁGI SORRENDBEN  /"újjításra" gondoltam/ de nem fél megoldással.

Előzmény: Dash 9 (6075)
rendezők Creative Commons License 2006.01.20 0 0 6080
A 997-699-998-as szerelvény van kölcsönadva,és már fut is.
Előzmény: kawirzbácsi (6079)
kawirzbácsi Creative Commons License 2006.01.20 0 0 6079

Ha már itt vagyok, kérdezném hogy melyik kocsit vagy szerelvényt kapja meg a gödöllői vonal a kiégett 903-helyére?

üdv kawirz

Előzmény: kawirzbácsi (6078)
kawirzbácsi Creative Commons License 2006.01.20 0 0 6078

Ez majdnem mindig így van, addig ameddig a következő esemény nem történik.

üdv kawirz

Előzmény: M.VIII (6077)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.20 0 0 6077
Hna, úgy látom, a vitafórum lecsitult. Jöttek, láttak, felforgattak mindent, és nem győztek.
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.20 0 0 6076
Haha. van rá egy söröm h még miután visszajön újra kell építeni h mehessen is...
Előzmény: M.VIII (6071)
Dash 9 Creative Commons License 2006.01.20 0 0 6075

Sziasztok!

 

"Ráadásúl tetőzi az is,  a J.V. kívűlről alig vagy egyáltalán nemlátja-ha a hibás ajtót akarná megtalálni."

 

Kívül a kocsik oldalán kocsinként van egy lámpa. Ha az világít akkor azon a kocsin kell keresni a rosszul záródó ajtót. Így már csak 3 LEDet kell figyelni, amit azért lehet látni, nem kell keresgetni még kívülről is.

Előzmény: sichonor (6074)
sichonor Creative Commons License 2006.01.20 0 0 6074

T. V PETI! Csak van egy gond: a szerelvények "újjításánál" / kicsit erős kifejezés/

a fontossági sorrend éllére még mindig azok a "kis piros ledek felszerelése áll" az ajtóknál. Ráadásúl tetőzi az is,  a J.V. kívűlről alig vagy egyáltalán nemlátja-ha a hibás ajtót akarná megtalálni. Inkább a MŰSZAK- nak csináltak, hogy kocsiról-kocsira haladva szépen lassan a csarnokban vagy a tárolóvágányon keressék a nyitott ajtót. Ráadásúl még a segédáramot is szépen leszívja-volt már rá példa. Kell-e további magyarázat? Ugye önmagáért beszél.

Előzmény: v_peti (6057)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6073
5941, 6059 stb.
Előzmény: werk25 (6072)
werk25 Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6072
Hopp! Valahol lemaradtam. Ki hozta elő okként a cigit?
Előzmény: Simmons (6068)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6071
Remélem jó lesz a gép...
Előzmény: Törölt nick (6070)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6070

A ráckeveiek oda lesznek a boldogságtól ha visszatér...:)

Előzmény: M.VIII (6069)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6069
891-646-892 a haraszti csarnokban leledzik. Megint lesz egy szépre festett vonatunk!
Simmons Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6068

Van egy kérdésem ha már ennyire a cigit akarjátok kihozni bünösnek,akkor miért nem ég le minden héten egy-két szerelvény, azért mert nagyon sok szerelvényen halálos nyugalommal bagoznak és az égő csikket eldobják mégse minden napos a vonattűz.

:-))

Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6067
Nem becsülöm alá. De pl az alagútban vagy egy erdőtűznél azért a huzat is elég szépen bejátszik plusz a cigin kivül vmi elég gyulékony anyag. Én csak abból indulok ki, hogy az ajtó mellett kijelölt dohányzó helyen hányszor sikerült cigivel véletlenül felgyújtani a kukát. 1xsem. Büdös volt és füstölt. De ne hozzatok példát, hogy hánynak sikerült, köszi :))) Ez csak Hernyofannak arra a mondatára jött, hogy lehet a cigi volt a bűnös. Erre én azt mondom SZERINTEM kicsi a valószínűsége. Ennyi. :)))
Előzmény: keton (6066)
keton Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6066
Ne becsüld alá... Persze lehet mondani, hogy ezek különleges esetek... De én se karambolozok minden nap az autóval, mégis bekötöm az övet...
Előzmény: Bazsi75 (6065)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6065
Nyertél :) Ilyen is van. De hány égő csikk/erdőtűz az arány?
Egyébként most a HÉV-hez kapcsolva ilyen gyors és nagy tűzet nem okoz még a teli kukába bedobott cigi sem. De gondolom láttál már qrvára füstölő szemetest. Ott se ég lánggal hanem izzik és füstöl.
Előzmény: werk25 (6064)
werk25 Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6064
Égett már ki lakás, mert ágyban dohányoztak és elaludtak. Égett már le erdő eldobott cigarettacsikk miatt....
Előzmény: Bazsi75 (6062)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6063
Nézem, nyüzsgő
Hangyaboly
Köveket perzsel a tűz
Akartam mást
A hangya lángol szebben
Előzmény: Bazsi75 (6062)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6062
Várj ez így félreérthető. Szóval ne gyújts fel egy kocsit csak próbáld ki tárgyakon otthon vagy valahol, hogy a cigi mit gyújt meg. Több esetben még a papírt se gyújta meg. :)
Nem volt gyerekszobád? :)
Előzmény: Bazsi75 (6061)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6061
"Szóval a végén még az is kiderülhet, hogy egyetlen cigi okozta az egész balhét... :/"

Kiprobálni nem találgatni ;)
Előzmény: Hernyofan (6059)
GABORBP Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6060
Nem lenne baj.
Ki kéne fizettetni az okozott kárt, és elmondani a médiában kismilliószor, hogy a járművön való dohányzás milyen sokba kerülhet.
Előzmény: Hernyofan (6059)
Hernyofan Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6059

No ez se biztos, hogy elvetendő, mivel én is láttam már "helyi menő csávót", aki a metróban, vagy a villamoson rágyújtott.. Ami a legszebb volt, az az, amikor vonattal jöttem a Déli pu-ra, és kiálltam még az alagútban az ajtóhoz. Kijött egy öreg néni is, és rágyújtott, holott még kb. 5 percet kellett volna várnia, és tökéletesen telifüstölte az egész területet. Megkérdeztem tőle kétszer is, hogy ezt most muszáj volt e neki meglépnie, de egyszer sem kaptam választ, csak füstölt...

Szóval a végén még az is kiderülhet, hogy egyetlen cigi okozta az egész balhét... :/

Előzmény: werk25 (6054)
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6058

Naponta azonos vonattal szokták kivinni a postát Aquincum elágazáshoz (beosztások, stb.).

Előzmény: keton (6031)
v_peti Creative Commons License 2006.01.19 0 0 6057

Jó lenne, ha lenne tűzjelző. Egyrészt elkerülehető lett volna a hétvégi tragédia, másfelől meg a zugbagóózás esetén bejelezne.

 

Előzmény: werk25 (6054)
tippancs Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6056
Olyankor hol a metrórendőrség??? Olyan büszke volt rá a békávé, hogy már ez is van.
Előzmény: WeeN (6055)
WeeN Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6055

Hát egy bulisabb péntek, szombat után minden éjszakain, sőt lent a metróban is állandóan cigiznek. A csűrhével nem igazán lehet mit kezdeni.

Előzmény: werk25 (6054)
werk25 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6054
Ma jöttem haza a HÉVvel. Felszállt néhány ittas felnőtt ember. Minden további nélkül rágyújtotak! Ők sem zavartatták magukat és többi utas sem reagált rájuk! Mintha nem történt volna néhány napja semmi! Mikor én odamentem szólni nekik, persze nem tetszett. Majd követtek és meg akartak verni. :(
werk25 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6053
Lehet olyan, egy bizonyos ideig tartó átmeneti változás is amiről minden alkalommal kell írásbeli.
Előzmény: keton (6049)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6052
Erre a hsz-ra miért csak 1 reagálás érkezett?!

Mert lehet, hogy nem illik egyesek elképzeléseibe. Láttam néhány járműtüzet, tiportam oltóhabot, oltóport, de - érdekes módon - nem tudtam azonnal a MÁV, ZSR vezetőinek fejére olvasni egy csomó dolgot. Ehhez tehetség kell - ... ! :-)
Előzmény: Dash 9 (6050)
kambekk Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6051

;-)

Előzmény: WeeN (6028)
Dash 9 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6050

Üdv megeeent!

 

Erre a hsz-ra miért csak 1 reagálás érkezett?!

 

Remélem mihamarabb kiderül aminek ki kell derülnie és utána rendeződnek a dolgok.

Valahol mindenkinek igaza van, csak a megnyílvánulásokban van a hiba!

 

Én is szeretnék korszerű HÉV-et vezetni, olyat ami alkalmas a Metro vonalain való közlekedésre. Sőt! Én olyan járműveket vennék, amik alkalmasak oda és mág 25kV alatti üzemre is. Nem kellene vonalanként csak 1 (max2) gépház, nem lennének ilyen fesz. ingadozások, veszteségek, sőt talán még konkurálni is lehetne a MÁV-val.

És ezzel nem vagyok egyedül. A VEKE ezirányú törekvéseivel egyetértek.

 

Az itteni hangnemen kellene változtatni sokak részéről. Remélem sikerül.

Mintha Méregzöld hozzászólása után némi megszeppent "csönd" ült volna a topicra...

Előzmény: Méregzöld (6009)
keton Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6049
Köszönöm szépen a válaszokat! Sejtettem, hogy valami ilyesmi áll a háttérben, csak az volt a furcsa, hogy ez minden álló nap megtörtént, és csak délelőtt. :)
Előzmény: Bazsi75 (6041)
WeeN Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6048

Ez nála valami kényszerképzet lehet...

Előzmény: lbence (6047)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6047
Hadd kérdezzem már meg: te irigy vagy VD-re?
Előzmény: WeeN (6046)
WeeN Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6046
Rágalmazás!!!!!! (A jelentését biztos ismered, mindennap használjátok)
Előzmény: VitézyDávid (6044)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6045
Fejtsd már ki ezt az irigységet!
Előzmény: VitézyDávid (6044)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6044
Megkérdeztük a közlekedésmoderátort, 3666-67-68 sz. hsz.-kat fusd át újra. Egyébként az adott topikban leleplezed magadat, hogy te vagy v86, nem tudom mire ez a nagy hajcihő. Ja, a hazudozás pedig csúnya dolog, még csúnyább, mint az irigység...
Előzmény: WeeN (6043)
WeeN Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6043

Most már rákerestem a közleményekben, és v86 nincs tiltás alatt. Össze-vissza hazudozol.

Előzmény: VitézyDávid (6040)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6042
Jó és most mesélj erről az irigység dologról ha szabad kérnem.
Előzmény: VitézyDávid (6040)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6041
Írásbeli rendelkezést kell kiadni:
a) pályahiba bekövetkezéséről, az alkalmazható sebesség kitűzéséig;
b) önműködő térközjelzőkkel fel nem szerelt kétvágányú pályákon a helytelen vágányon való közlekedésről;
c) jelző- és biztosítóberendezés meghibásodásáról, ha az utasítás másként nem rendelkezik;
d) jelző- és biztosítóberendezés átalakításáról;
e) jelző üzembe- vagy üzemen kívül helyezéséről;
f) segélynyújtás elrendeléséről;
g) értekezés lehetetlenségéről;
h) útsorompó használhatatlanságáról;
i) iparvágány kiszolgálás módjáról;
j) nyíltvonali rakodásról;
k) visszajelentés elmaradásáról;
l) foglalt vágányra történő bejáratásáról;
m) rakmintán túlérő küldemény továbbítása esetén;
n) minden olyan esetben, amikor a forgalom biztonsága megköveteli.

Az utsóba meg belefér minden.
Előzmény: keton (6031)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6040
Erre már párszor válaszoltam, olvass vissza, ha gondolod. v86-tal ellentétben ViTDavid nem áll tiltás alatt.
Előzmény: lbence (6039)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6039
Te meg ViTDavid voltál anno, az más?
Milyen irigység? Mire gondolsz konkrétan?
Előzmény: VitézyDávid (6037)
WeeN Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6038
Itt is elhatárolódom azon kijelentésedtől, hogy egy kitiltott nickkel hozzál összefüggésbe.
Előzmény: VitézyDávid (6037)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6037

Köszönöm, a tacskóm jól van. :)

Egyébként számomra egész egyszerűen hihetetlen, hogy az irigység milyen gyűlöletet tud kiváltani bennetek velünk szemben. A BKV-sok pozicíóféltését, esetleg falkaszellemben írt néhány erősebb hozzászólását megértem. De titeket kezdelek megsajnálni, téged és v86-ot, ja nem, ezen a nicken már az arroganciája miatt kitiltották, ööö, ween-t.

Egyébként miért gerjesztitek tovább az offolást, ha tényleg annyira elegetek van belőle, mint ahogy állítjátok?

Előzmény: lbence (6032)
HáBé Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6036
Pl. a jelzők, fénysorompók meghibásodását, rendkívüli lassújeleket szokták írásbelin közölni.
Előzmény: lbence (6034)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6035
Gyúrjál még fikanick, mivel jelen stádiumodban kevés vagy.
Előzmény: Sereskorsógéptűz (6033)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6034
A HÉV-nél vannak olyan dolgok, amelyeket nem lehet URH-rádión közölni, hanem muszáj Írásbeli Rendelkezésen adni az utasítást. Lehet, hogy mondjuk megváltozott a megállás helye valahol vagy ilyesmi.
Előzmény: keton (6031)
Sereskorsógéptűz Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6033
Tacskó-barátnő.te melyikkel szoktad? Vagy neked csak a markod marad? :-D
Előzmény: lbence (6032)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6032
Jól értem, hogy azon megy a szájtépés, hogy viccből odaírta, hogy professzor?
Most akkor én meg kezdjek el VitézyDávid tacskójáról és HáBé barátnőjéről értekezni? Nem gusztustalan ez érzésetek szerint?
Előzmény: VitézyDávid (6029)
keton Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6031
Egy időben délelőtt (lehet, hogy most is, csak mostanság más időpontokban járok) ez minden egyes alkalommal megismétlődött. Ha nem titok, milyen utasítások azok, amik eléggé permanensek ahhoz, hogy hosszú hónapokon át előforduljanak az őket kiváltó körülmények, de csak délelőtt? :) És mindemellett eléggé ad-hoc is ahhoz, hogy folyton így kelljen őket közölni. (nem kötözködni akarok, tényleg érdekel, hogy mi ennek nyakatekert megoldásnak az oka)
Előzmény: Bazsi75 (6026)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6030
Mondjuk csak utalt rá, hogy ő az, aki. De ennek nem sok értelme volt. Egyébként meg ez nem hülyeség kérdése, ugyanis pl. több ilyen közkeletű szó van, aminek sok párja lehet. Hanem bizonyosság kérdése, amit jól meg kell gondolni nagy nyílvánosság előtt.
Előzmény: VitézyDávid (6027)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6029
Hiába, nem vagyunk professzorok, ugye... A tükrökkel vigyázz!
Előzmény: WeeN (6028)
WeeN Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6028

Jajjjj, veled ellentétben én nem szaladok a moderációs topikba minden szarért.

Ti csak három dolgot tudtok: Okoskodni, visszaugatni és moderációt kérni. Semmi mást.

 

Előzmény: VitézyDávid (6022)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6027
Onnan, hogy nem hülye. Nem úgy, mint egy-két ugribugri itt a topikon.
Előzmény: Törölt nick (6025)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6026
Írásbeli rendelkezést adja oda az emberke a vezérnek. Ezen a további közlekedéssel kapcsolatos utasítások vannak.
Előzmény: keton (6019)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6025

Miből gondolja vajon HB, hogy a nick név azonos a wiw felhasználóval?

 

Előzmény: vrobee (6020)
WeeN Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6024
Jaj ne, szerintem hagyjuk ezt az IRL-ezés dolgot, mert nem sülne ki jó belőle. Most én is kezdjek el mindenféle csúnyaságot beirogatni?
Előzmény: HáBé (6018)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6023
Kedves HáBé, azt hiszem ezzel túllőttél a célon. Az IRL adatok kiadása az nem ártatlan vicceskedés. Legyél szíves bocsánatot kérni az érintettől. Ez a minimum.
Előzmény: HáBé (6018)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6022

Nem hiszem. Ő rendelte össze a nicknevét a valódi nevével, HB csak forrást linkelt.

OFF: ezek szerint viszont Te is fent vagy, mert be tudtál lépni, mindjárt megkereslek... :)

Előzmény: vrobee (6020)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6021
:))
Előzmény: HáBé (6018)
vrobee Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6020
Khmm...
Kedves HáBé, nem IRL-ezés ez?
Előzmény: HáBé (6018)
keton Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6019
Mint a topik csendes olvasója, mélységesen egyet tudok érteni. Az eset körüli eseményekről viszont szívesen olvasnám továbbra is például Méregzöld topiktárs hozzászólásait, aki úgy tűnik, hogy a nagy acsarkodás közben is meg tudta őrizni a higgadtságát, és értékes információkkal tudott szolgálni. Ezúttal is köszönet neki, így ismeretlenül is. És akkor lenne egy kérdésem is, amit kb egy éve fel akarok tenni, csak mindig elfelejtem. :-) A szentendrei vonalon néha előfordul, hogy a Batyi felé Aquincum állomáson (jól írom?) megáll a vonat, kijön egy emberke némi papírral, intéz valamit a vezérrel, aztán továbbindulunk. Ilyenkor mi történik?
Előzmény: Törölt nick (6017)
HáBé Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6018
Előzmény: WeeN (6015)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6017

Ezt az őrületet most már tényleg abba lehet hagyni! Tisztára olyan lett a topic mint a magyar politikai élet.

 

Térjünk már vissza végre a normális kerékvágásba!!!!!!!!!!! 

lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6016
Meg szánalmas ki bkv-s, aki nem nőhet fel Hozzá...
Előzmény: WeeN (6015)
WeeN Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6015
Óóóó neki mindenben igaza van. Meg neki mindenki szánalmas és szerencsétlen aki nem az ő véleményén van. Tök mindegy hogy fogalmaz.
Előzmény: GABORBP (6014)
GABORBP Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6014
Viszont az előző hozzászólásod után nem állíthatod, hogy ebben nincs igaza.
Előzmény: WeeN (6013)
WeeN Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6013
Nem. Én csak előrevetítem a történéseket. Nemsokára jön, és beírja hogy szánalmas vagyok, vagy pedig szánalmasak vagyunk. Lehet, hogy majd elírja kire érti a többes számot. De nem mindig szokta.
Előzmény: szlovák (6012)
szlovák Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6012
MEGINT CSATÁZTOK?
Előzmény: WeeN (6011)
WeeN Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6011

Jaj haggyad már, DLala úgyis előjön valami új lemezzel. Az egyszerűen nem létezhet hogy ezért a tűzért a BKV egyáltalán ne legyen felelős!!

 (nehogy a végén kiderüljön, hogy ő gyújtotta rá a HÉV-et csacsogora, mert már régóta nem írta :)))

Előzmény: Méregzöld (6009)
szlovák Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6010

Haliho

Van egy jóhírem.

Aki felakar pezsdülni az menjen végig a 1321es számu villamossal,a 2 vonalán.

Olyan mintha a forgováz helyett dobokocka lenne.

 

Méregzöld Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6009

Hi Evribádi!

 

Nem akarom a jólértesültet játszani, de a független szakértő ma kizárta a műszaki hibát és felhívta a rendőrség figyelmét, hogy az idegenkezüség kérdését vegye újra napirendre. Mint ahogy ITT OLY SOKAN GONDOLTÁK, ÉREZTÉK, REMÉLTÉK... HÉV MÁNIÁSOK!

 

Remélem ezt mindenki jóhírnek fogja értékelni legyen VEKÉS vagy NEM...

 

Majd jövök...

Méregzöld Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6008

Hi DLala!

A hetvenes években valóban volt egy jelentős tűz 943-672 égett meg, de az oka az irányváltó, menet-fék kapcsoló szekrényből kiinduló zárlat. Később ez klasszikus lett... SAJNOS...

Ekkor még garanciálisak voltak az MXA-k és komoly jogvita volt. Új kocsi nem érkezett helyette, hanem egy kaszni javításos, főáramkörös, segédáramkörös felújítás volt. A bütyköstengely egyik alkatrészének az anyagát megváltoztatták. Tehát az infód nem volt OK. Kár, hogy nem feltételes módban kezdted a hozzászólást, mint ahogy a végén már fogalmaztál... Tudod nem az baj, ha nem tudunk valamit, hanem az, hogy amit tudunk, az nem úgy van.

 

Majd jövök...

Előzmény: DLala (5987)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6007
Szerintem meg Ráckeve:P
Előzmény: GyöBzs (6004)
Zolcsi67 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6006
Szerintem is úgy néz ki...
Előzmény: Bazsi75 (6005)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6005
Haraszti. (Tipp)
Előzmény: GyöBzs (6004)
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6004
Előzmény: GyöBzs (6003)
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6003
dr. Agy Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6002
"a vezetőinek stílusa véleményem szerint NEM tartozik ezen topik témakörébe"
Ha nem szóltatok volna itt hozzá, hanem valaki csak elkezdett volna rólatok beszélni, akkor igazad lenne. De mivel itt vagytok, itt szóltok, és az itteni hozzászólásotok gerjeszt indulatokat ezért itt mondják meg az emberek a veletek hozzászólókkal kapcsolatos véleményüket.
Még nem is volt VEKE -vagy én nem tudtam róla, mert még nem kapott ekkora nyilvánosságot-, és akkor is voltak anyázások. Emlékszel még pl. Krisztofer-időszakra, ugye? Na szóval már abban az időben sem működött az, hogy akiknek nézeteltérésük volt, azok vonuljanak félre azt lerendezni. Ez nem működött, és nem is fog. A kritika ott jön, ahol akar. El kell viselni, kultúráltan vissza kell utasítani, vagy nem kell lereagálni.
Azt szerinem felejtsétek el, hogy a kritikát azzal utasítjátok el, hogy a megszólaló (például a nem megfelelő hely miatt) nem jogosult kritizálni.
Előzmény: VitézyDávid (6001)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6001
Kedves Agy, a VEKE és annak munkája, a vezetőinek stílusa véleményem szerint NEM tartozik ezen topik témakörébe, főleg akkor nem, ha ezt a csontot az elmúlt napokban már húszan húszféleképp lerágták. Főleg nem tartom elfogadhatónak ezt a "kritikai" észrevételt (építő kritikának nehezen nevezném...), ha a tényektől elrugaszkodva, csak a mocskolódásra hangsúlyt helyezve kerül megírásra, különösképpen nem úgy, hogy egy már lecsengő vitát éleszt újra.
Előzmény: dr. Agy (5999)
dr. Agy Creative Commons License 2006.01.18 0 0 6000
Abban igazad van, hogy
"Gusztustalan az, hogy ahova ez a személy "beteszi a lábát", ott rögtön ... egymást szidalmazó, személyeskedő légkör alakul ki"
de mondd, mi ebben a politika? Mármint a pártpolitika. Mert mondjuk közlekedéspolitika az lehet benne, de az normális.
Előzmény: lbence (5988)
dr. Agy Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5999
Dávid, én ezt a topikot csak a tűzeset miatt kezdtem olvasni két napja. Nem tudom, hogy ki az az Ibence. Lehet, hogy te tudod, hogy ő a BKV x vezetője, vagy annak bérence. De én ezt nem tudom. Csak azt látom, hogy kultúrált hangnemben megfogalmazott egy kritikát, amire Te leprovokátorozod. Na most, neked természetesen jogodban áll visszautasítani a kritikát, de miért kell leprovokátorozni? Ez így bizonyítékok nélkül egyszerű rágalmazás.
Előzmény: VitézyDávid (5991)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5998

Nem kéne megvárni a szakértői véleményt? És azt nem értem, hogy egy "külsős" miért okosabb azokkal szemben, akik a HÉV-nél vannak, nap mint nap.

M.VIII Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5997
Na most már be lehet fejezni. Nem ide illő a magas lóról leszólni másoknak, te okostojás.
Előzmény: DLala (5984)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5996
Ha nálad egy érdemi reakció a topik szétverése, akkor nem tudok veled mit kezdeni. Én ezt így látom és kész. Visszaolvastam és ez tűnik ki.
Előzmény: VitézyDávid (5994)
HáBé Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5995
Viszont a kaszninak jó a hőelvezető képessége, hogy az ablakszint alatt szinte sértetlen a fényezés.
Előzmény: Méregzöld (5992)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5994
Folytasd csak a mocskolódást, akit a tények érdekelnek, úgyis látja a hazugságaidat. Én nem szállok be partnerként a topik szétverésébe.
Előzmény: lbence (5993)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5993
Én nem vagyok provokátor. A véleményemet mondom, mivel egy magánszemély vagyok és semelyikőtökkel nem volt még soha személyes konfliktusom, lévén nem is találkoztunk ezért az ellenkezőjéhez nem fűződhet érdekem.
Nem értem azt, hogy egy szervezet nevében miért kell nyelvtani hibákba belekötni, felsőbbrendűséget hangoztatni, bkv-sokat leugatni, hozzáértő véleményét nem elfogadni, saját dogmákat hangoztatni.
Ez a gondom.
Előzmény: VitézyDávid (5991)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5992

Hi HáBé!

És a 903-as is így néz ki. Lásd az általad készített képeken, meg másokén is. Figyelemmel a külső oldalfalon a fényezés sérülésére, ami egyértelműen mutatja a tűzfészek helyét (közép tájon).

Előzmény: HáBé (5989)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5991
Elvonási tüneteid lennének, ha nem kezdenéd újra és újra ezt a témát, ugye? Az említett légkör pont az olyan álszent provokátorok miatt alakul ki, mint amilyen Te vagy.
Előzmény: lbence (5988)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5990
Akkor egy nem offtopik hozzászólás, csak hogy helyreálljon a világrend:
"MXA"-nak írják helyesen a motorkocsi típusát.
Előzmény: HáBé (5989)
HáBé Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5989

OFF, az utolsó részemről:

 

Abbahagynád a lázító, személyeskedő, acsarkodó, lázító, mindenfajta konkrétumot mellőző OFF-olást?

Tudod, mi jár a provokátornak úri helyeken...?

 

(megsúgom: semmi... levegőnek nézünk...)

----------------------------------------------------------

ON:

Mostanában szóba került a csepeli eset:

 

http://balint.cyberhungary.net/fg/fg01053/kepek/H933.JPG

http://balint.cyberhungary.net/fg/fg01053/kepek/H933-BEL.JPG

 

Így néz ki egy nullszériás MXa motorkocsi, amely bizonyítottan gyújtogatás áldozata lett. Ennél jobban talán csak egy fegyverraktár, vagy egy üzemképesnek kikiáltott Ik. 412-es busz, vagy egy By ill. Bo kocsi ég ki...

Előzmény: lbence (5988)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5988
Már látom, hogy nem véletlen a vekével szemben táplált ellenszenv a bkv-sok részéről abban az esetben, ha megnyilatkoznak. Ez a felsőbbrendű gőg, illetve a dolgozók lenézésének a következménye. Mindazonáltal egy ilyen szakmai jellegű topikon látható az is, hogy az információik hiányosak és az adott témához - Dlalából kiindulva - nem is igen értenek.
Gusztustalan az, hogy ahova ez a személy "beteszi a lábát", ott rögtön a szakmai vita helyett egy ilyen politikai, messzemutató, egymást szidalmazó, személyeskedő légkör alakul ki.
Előzmény: DLala (5987)
DLala Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5987

Ja igen.

A korai, hetvenes évekbeli kocsikiégést és helyette gyártott új kocsi esetét meg tudod erősíteni vagy ez is csak pletyka?

Előzmény: Méregzöld (5979)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5986
Te szakértő. Nem zavar, hogy a HÉV-en nincs kontroller?
A cigiről meg már leszoktam.
Előzmény: DLala (5984)
dr. Agy Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5985

"Ha mellőzöd, sokkal többet érne a hozzászólásod"

 

Sajnos ez a Te hozzászólásaidra is jellemző, hogyha bizonyos részeket mellőznél, sokkal többet érne.

Előzmény: DLala (5982)
DLala Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5984

Szintúgy.

Na, menjetek bagózni és kontrollert forgatni.

Előzmény: Bazsi75 (5981)
DLala Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5983
Szánalmas.
Előzmény: lbence (5980)
DLala Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5982

Vegyes hozzászólás.

A közepét köszönöm. Az 1-3. pont tekinthető hivatalos információnak?

Mert ha ez így van, akkor a fűtéskör kilőhető.

A többi? Mehet a levesbe. Ha mellőzöd, sokkal többet érne a hozzászólásod. És akkor hivatkozhatnál szakmai hozzászólásokra. Így necces...

 

fűtés miatt soha nem égett ki MX/A.

Erről tájékoztatom a forrást, hogy megcáfolták. Most őrajta a sor.

Előzmény: Méregzöld (5979)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5981
Te szerencsés de sok mindent nem tudsz :) Nem baj. Csak nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik vagy a hülye okoskodik. :) Na pá
Előzmény: DLala (5978)
lbence Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5980
Engedd meg, hogy válaszoljak helyette.

Nos: "De akkor is, de akkor is, a bkv a hibás, nekem van igazam, neked nincs, mindenki rosszul tudja, követelem, hogy hulljanak fejek. A fűtőtest volt a hibás!!!!!!!!"
Előzmény: Méregzöld (5979)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5979

Hi Dlala és Evribádi!

 

Én soha nem kezdeném úgy egy szakmai hozzászólásomat, hogy

 

"TE SZERENCSÉTLEN"

 

A fűtéssel kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy fűtés miatt soha nem égett ki MX/A. Megnéztem az eredeti német kapcsolási rajzokat, azonosak a 80-as évek elején íródott "Danka könyvvel", amiből egyébként még ma is oktatják a járművezetőket.

 

A 903-as utastérfűtéséről:

  1. minden fűtőtest ép maradt, még a bekötések is, csak a ház perzselődött meg...
  2. túlmelegedés oka lehet zárlat, de akkkor a fűtésbiztosíték (fokozattól függően valamelyik a kettő közül) kiolvad, esetleg a 2. főkapcsoló kivált (di/dt) - nem váltott ki, nem olvadt ki...
  3. megváltozik az áramkör ellenállása (lecsökken) zárlat nélkül, de akkor az átfolyó áram megnő és a fűtésbiztosíték (fokozattól függően valamelyik a kettő közül) - kiolvad, nem olvadt ki...
  4. ha nem a 2. vagy a 3. akkor nem lehet túlmelegedés, mert a fűtés az áram hőhatásának az elvén működik, ahol a hőmérséklet arányos az átfolyó árammal.

Kezd a gyanú RÁD terelődni...

Előzmény: DLala (5956)
DLala Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5978

Saját magadat buktattad le.

Bátor vagy, hogy ezt így bevállalod, meg sok mindent elárul rólad.

A tűzoltók biztosan elkísérletezgetnek mindenfélével, én ezt rájuk bíznám.

 

A fűtőtestes sztorira várok továbbra is választ. Túl nagy a csend...

Előzmény: Bazsi75 (5975)
kawirzbácsi Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5977

vagy még "Ring Flies" neven is árusítják.

üdv kawirz

Előzmény: kawirzbácsi (5976)
kawirzbácsi Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5976

Hi!

Ha gártó cég (szövöde)feltüntette az alapanyag nevét, és ez áll rajta :

sorozat szám: 255xxxxx (az x-ek is számok)

alapanyag név: POLYESTER-XFR  vagy  Grisuten-xfr Schwerentflambar,

akkor a mi üzemükből származik a műszál.

A gyártó sor a honlapomon megtekinthető

www.kawirz.de

 

üdv kawirz

Előzmény: scsabi (5962)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5975
Az 5811-et ki írta? Én. Akkor ki buktatott le?
Na mindegy. Ha holnap ráérsz kérj egy szövetdarabot és kisérletez.
Előzmény: DLala (5973)
DLala Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5974

Bitang nehéz ez a billentyűzés, nem :-)

 

Na pá, én aludni el.

Előzmény: dr. Agy (5971)
DLala Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5973
Kínos a lebukás, mi?
Előzmény: Bazsi75 (5972)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5972
Úgy látom te mindent tudsz. Miért nem mész már innen el?
Előzmény: DLala (5969)
dr. Agy Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5971
Bitang nehéz ez a magyar nyelv, ugye?
Na fuss neki mégegyszer, próbáld értelmezni amit írtam....

... te szencsétlen.


Előzmény: DLala (5966)
DLala Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5970

Na akkor holnap megkérdjük erről az illetékest.

 

Fűtőtestekről nincs valakinek infója?

Előzmény: scsabi (5968)
DLala Creative Commons License 2006.01.18 0 0 5969

Azt vontam le, hogy aki írta, tesz a szabályokra magasról.

Innentől nincs miért figyelembe vennem.

Előzmény: Bazsi75 (5967)
scsabi Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5968
Igazából én nem tudom, hogy miért cserélték, de a műbőr ülésborítás tűzbiztonsági szempontból az egyik legrondább anyag: könnyen gyullad, ég mint a zsír és mérgező a füstje.

Több cég is foglalkozik lángmentesített ülésszövettel, pl. Lantal, Industrial Neo-Tex, vagy a legnevesebb a J. Holdsworth. (az újabb hazai nagyvasúti járműveken áltb. Holdsworth szöveteket használunk). Hogy a BKV honnan szerezte, azt sem tudom. A lángmentesítő kezelést nem nagyon lehet a felületen észrevenni. Öngyújtóval meg nem állnék neki lángpróbákat csinálni a HÉV-en. :-)
Előzmény: DLala (5965)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5967
Az 5811-ből mit vontál le? Azt, hogy nem lehet a vezálláson dohányozni.

...
Előzmény: DLala (5965)
DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5966

Mit buktunk be, te szerencsétlen?

Próbáljuk keresni a problémák forrását. (nem azért, hogy mindenáron ráhúzzuk valakire a vizeslepedőt, hanem hogy kiderüljön, mi a baj, nehogy mégegyszer előforduljon. Bahhh.)

 

Legyél szíves prezentálni, mit tett a tűzbiztonság érdekében a BKV a 903-as kocsin pl. Majd akkor legyél okos.

Előzmény: dr. Agy (5964)
DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5965

Hmm.

Ez biztos?

Azt kötve hiszem, hogy a tűzbiztonság miatt cseréltek volna ülést. Erre bizonyíték, hogy eddig senki sem jött ezzel se itt, se az Akácfában, se a HÉVnél. Inkább a PR akar az indítóok lenni. De ha valóban kevésbé ég a szőrös, mint a műbőr, akkor az jó.

Meg tudnád nézni, hogy a BKV által beépített üléshuzatok honnan vannak és tényleg lángmentesítettek?

ja és mégegy.

903-ban milyen ülés volt?

Előzmény: scsabi (5962)
dr. Agy Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5964
Na, Lala, ha így igaz, amit scsabi írt, akkor ezt bebuktátok. Nem igaz, hogy a BKV nem tett semmit a tűzvédelem érdekében, tessék, cserélte az üléshuzatokat! (Büdös koszos szőrösre, de hát a tisztaság az más kérdés).
Előzmény: scsabi (5962)
dr. Agy Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5963
"Ezt mondd el az áldozat családjának is. Örülni fognak neked"
Ez csúnya demagógia.
Mintha azt mondanám, hogy a szegény májbeteg kislányra költött pénzt tűzvédelemre fordították volna, most előbbre lennénk.
Nem lehet kiszámolni egy élet árát, de valahogy mégis kell kockázatelemzést végezni. Arra, hogy egy egyenlőre megmagyarázhatatlan okból megégett embert megmentsenek mennyit érdemes költeni? Mert ha ötévenként kiég egy kocsi, amiből mindenki sikeresen kiszáll, az még nem negy ügy.

Viszont a szőrösülést már érdemesebb megnézni. Mivel az újonnan beépített anyag, annak már meg kellene felelnie szigorúbb követelményeknek. Ha nem felel meg, akkor lehet szidni a BKV-t, ha megfelel, akkor viszont ők nyertek, mert ez már egy (az első) biztonságnövelő lépésnek is jó volt.
Előzmény: DLala (5956)
scsabi Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5962
kicsit off

"tűzbiztonság előrébb való a szőrösülésnél"

A szőrösülés pont a tűzbiztonság miatt előnyösebb mint a műbőr. A szőrös üléshuzatok áltb. lángmentesített mokett-anyagok.
Előzmény: DLala (5956)
DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5961

Akkor most, hogy átvisznek egy szerelvényt Sz.endréről, majd cserélgetik a fényszórókat?

Életszerűtlennek tűnik.

Előzmény: scsabi (5959)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5960
Tök lényegtelen a mondandom de leírom :)
1123-as volt Cl-en a 933-as mellett. Nagyon sokáig olyan púpos festékkel ment és utána Imre téren még csattant is. Nem volt egy szerencsés korszaka :(
Előzmény: werk25 (5957)
scsabi Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5959
Meg kell nézni rajt' a jóváhagyási jelet.
Előzmény: Nores (5938)
werk25 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5958
"...a hülye ablakcsere helyett inkább a tűz elleni védelemre költenének"
mondassz valamit...!
Előzmény: M.VIII (5922)
werk25 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5957
A nagy vitához...
- a járművezető amikor észlelte a tüzet, mindent megtett amit kellett
- a tűzoltók gyorsan kiértek
- a tűz az utastérben keletkezett
- a szerelvény teljesen kiégett

A csepelit és ezt a szerelvényt volt alkalmam látni utána.
A csepeli kb.10 perc alatt égett le teljesen. Az aluminium ajtók teljesen, az ablakereteknek a nagyrésze elolvadt. Az ablakkeretek aljának csak kis része maradt meg. Olyan nagy volt a hő, hogy a mellette álló szerelvény visszapillantó tükrének műanyag részei is meolvadtak, a festés egy részen felpattogzott. Gyújtogatás történt.
A gödöllöi is nagyon gyorsan kiégett. Az ajtókból és az ablakkeretekből több maradt, mint a csepelin. A vezetőfülke mögöttiből is. Az ablakkeretek tetejéből és aljából is maradt meg valamennyi. A motorkocsi elejének nagyrészén a festék fel sem pattogzott a hőtől. És valóban ahogy már írta valaki, a menetfék is viszonylag jó állapotban maradt meg(én csak azt láttam, a kontaktorokat nem). A menetfék nagyon fontos és sokat használt alkatrész. Nagy feszültségű elektromos tűz esetén nagyon valószínű, hogy köze lenne hozzá(szvsz).
Csak ennyit tényszerűleg.
DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5956

A rendőrségi kórboncnokok hihetetlen, milyen mintákból képesek szinte mindent kimutatni.

A képeket inkább nem javaslom megnézésre.

 

"de hogy pusztán tűzbiztonsági okokból eddig többmilliót kellett volna mindenképpen rákölteni, ebben nincs igazatok."

Ezt mondd el az áldozat családjának is. Örülni fognak neked.

 

Én úgy gondolom, hogy a tűzbiztonság előrébb való a szőrösülésnél. Például.

Rengeteg pénzt dobnak ki az ablakon. Úgy gondolják, sosem lesz tragédia, mert eddig nem volt. Nem tudom minősíteni sem az ilyen hozzáállást.

 

 

 

Mondok egy újabb információt. Kérem, aki tudja a frankót, erősítse meg vagy cáfolja.

Állítólag már a hetvenes években is volt egy ilyen tűz. Annyira ciki volt, hogy a németek új kocsit adtak helyette és abban megváltoztatták az utastéri fűtőtestek bekötését. Nyilván azért, mert a tűz oka a direkt 1000V-os fűtőtestek egyikének hibája volt. És onnantól kezdve az összes kocsiban ez a megváltoztatott rendszer lett beépítve, 943/944-től kezdve. Ez 1977. Meg is van a módosított bekötési rajz.

Az összes olyan kocsi, amiben a régi, direkt fűtésrendszer van, Cinkotán található. A 903-as pedig a legelső szállítmányban érkezett, nagy valószínűséggel az eredeti fűtésrendszerrel rendelkezett.

 

A gyanú kezd a fűtőtestekre terelődni.

Előzmény: dr. Agy (5952)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5955

Nem mondtam, hogy amit te mondasz az kizárt.:)

A mondat végefele az állítólag nem volt megállapítható (idegenkezűség).

Előzmény: dr. Agy (5954)
dr. Agy Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5954
Jó, ha így volt, akkor élt. De ettől még lehet, hogy nem volt cselekvőképes. Vagy azért, mert részeg volt, vagy azért mert összeverték, megkötözték vagy valami.
Előzmény: Törölt nick (5947)
DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5953

A szállítmány itt OFF.

Egyébként sima szóló Ikarus 200-as alvázak voltak by Csepel Autó.

Előzmény: rally forever (5950)
dr. Agy Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5952
Ha a tüdejében van korom.... persze. De volt még tüdeje? Itt állítolag elszenesedett holttestet találtak. Egy teljesen lángoló kocsiban nem is csoda.
És ha mondjuk a cipőfűzőjéve v. nadrágszíjával összekötözték a lábát?
Szóval miért nem menekült?

Ha lassabban terjedt volna a tűz, esetleg odaérnek a tűzoltók, mielőtt az ember megég, tehát ennyiben igaz az, hogy jobb lenne egy korszerűbb anyagokból álló jármű. De sehol nem szokás technikai eszközöket kidobni az elhasználódásuk előtt pusztán azért mert változnak a biztonsági előírások, főleg ha másra kell a pénz. Mindenhol van egy értelmes türelmi idő. (Jó, alapvető műszaki problémáknál nyilván azonnal állj, de itt nem erről vanszó). Most, 2006-ban, amikor 30 évesek ezek a kocsik, már itt az ideje a cserének más okokból is, de hogy pusztán tűzbiztonsági okokból eddig többmilliót kellett volna mindenképpen rákölteni, ebben nincs igazatok.
Előzmény: DLala (5940)
rally forever Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5951

Biztos a nagy havazás miatt a pályát takarították Közvágóhídig :o)

 

R.

Előzmény: werk25 (5949)
rally forever Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5950

Örülök, hogy sok ilyet láttál.(Mondjuk engem valószínűleg a szállítmány jobban érdekelt volna akkor is :o) Egyszer azért utaznék is egyel. És a vágyaim már ki is vannak elégítve.

 

R.

Előzmény: DLala (5946)
werk25 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5949
Ez a nagy hótoló 'nagyon állat'. :)
Előzmény: rally forever (5945)
werk25 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5948
nem hinném, hogy erre külön áldoznának...
Előzmény: Nores (5938)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5947

Kérdezted mit lehet megállíapítani: információim ha nem csalnak a holttest úgy égett, hogy megállapítható volt, hogy a tűz alatt élt. Ugyanis nem fütmáérgezésbne halt meg, eszméleténél volt a tűz idején. Ezt onnan tudni, hogy a tüdeje és gégecsöve belülről megégett. Ez pedig azt jelenti tüzet nyelt, az az lélegzett, és nem eszméletlenül feküdt, mert ekkor az nem sérül.

 

Előzmény: dr. Agy (5937)
DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5946

Mert még fiatalka vagy.

Anno, amíg még az Ikarus gyár működött, duplatigrissel vontatták a buszalvázakat hurcoló pőrekocsikat végig Kőbánya teher pu-tól Mátyásföldig és ott be a kis utcába az iparvágányon. Rengeteg ilyet láttam.

Előzmény: rally forever (5945)
rally forever Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5945

Már elnézést, ez itt a HÉV topic?

 

Fotóztam ma két Tigrist, Közvágóhídról húztak éppen a Dharaszti ksz.-be. Nem is láttam még ilyen kocsikat mozogni, muszáj volt megörökíteni

 

 

A 90-es

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R.

DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5944
A filmből jól látszott, mire a tűzoltók odaértek, az összes ablakon már kicsaptak a lángok, az ablaküvegek tehát már mind kirobbantak előtte. Ehhez belül igen nagy hőmérséklet kell, és a teljes kocsiban.
Előzmény: DLala (5941)
GABORBP Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5943
Na, amit én láttam az is e két állomás között volt, csak a másik irányba.
Előzmény: Zssuuu (5939)
kambekk Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5942

A rendőrségi információ is lehet dezinformáció, hogy a tettesek ne gyanakodjanak...

 

ha már annyi itt az okos, gondoltam hozzájárulok én is a dologhoz :)

DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5941

Na várjál csak, megkerestem ezt a cikket. Telefonon nyilatkoztam és nem küldték el a levonatot, így nem tudtam ellenőrizni. Egyébként meg képtelenség minden újságot elolvasni.

http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=775498

Itt a linkje.

Igen erősen támaszkodik az index cikkére, sőt átveszi annak hibáit (pedig külön szóltam, hogy nem MX).

Nem tudom melyik mondatot kifogásolod.

Talán ezt:

"Hozzátette: gyakorlatilag elég, ha egy utas eldob egy cigarettát és leég az egész kocsi."

Na ezt így ebben a formában nem mondtam. De egy égő cigivel a szőrösülést meg lehet gyújtani, az ott szépen parázslik. Utána meg ég az egész tovább. Az újságíró egyszerűsített meg színezett.

 

Nagyon érdekes dolgokat mondanak kollégák.

Aszondják direkt 1000V-os fűtés van az ülések alatt. Van ott fa keret, szövet stb. És sok kocsiban úgy fűtenek, mint atom. Egy hibás fűtőtestből simán lehet tűz. Nemrég egy egész hajó égett le a Dunán (az Oltenita nevű) mert egy rezsó rossz volt. Az is ugyanígy égett ki, villámgyorsan. Ha jól emlékszem az is a hetvenes években készült, nyilván hasonló dekorit, PVC stb. anyagok felhasználásával, hiszen akkor nem volt más.

 

Nézzük meg, mit mond a tűzoltó:

"Molnár Péter a tűzoltóság szóvivője kijelentette, egyelőre - mivel a vizsgálat folyamatban van - korántsem zárható ki, hogy a tüzet műszaki hiba okozta. Mint mondta, a tűzoltóság a vegymintákat levette és továbbította, a többi közt annak, illetve az elektromos szakértő vizsgálatának eredménye alapján foglalnak állást az ügyben. Megjegyezte: a tűzoltóság akkor érkezett a helyszínre, amikor már a HÉV-szerelvény teljes szélességben és magasságban tűzben állt, az oltáshoz azonnal erősítést hívott. Az, hogy a tűz mitől terjedt olyan gyorsan, több körülmény is befolyásolhatta, így például az is, hogy a szerelvény ablakai nyitva voltak-e - jegyezte meg. "

Előzmény: Vendégsín (5915)
DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5940

Nem vagyok orvosszakértő, de azt tudom, hogyan állapítják meg, élt-e a tűz idején.

Ha a tüdőben van korom stb. akkor biztosan lélegzett. Ha jó sok van, akkor sok kormot nyelt. Ezt a boncolásnál elég gyorsan és egyértelműen meg tudják állapítani.

A rendőrség nem véletlenül nyilatkozta, hogy az idegenkezűséget kizárja.

Előzmény: dr. Agy (5937)
Zssuuu Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5939

Én ültem ilyen vonaton, az utolsó kocsi húzta a füstöt, ha jól emlékszem Rákosfalva és Nagyicce között kezdődött. Többször megálltunk állomások között, a vezető nézegetett mindent, továbbmentünk, eleinte minden állomáson is hátrajött, mi meg átszálltunk másik kocsiba. Cinkotán át kellett szálni műszaki okok miatt.

 

Elnézést a szakszerűtlenségért, totál laikus vagyok, csak rendszeres HÉV utas.

Előzmény: GABORBP (5917)
Nores Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5938
gyanítom, hogy fordítva vannak tompítva azok a fényszórók, tehát az angol minta alapján.
Előzmény: werk25 (5936)
dr. Agy Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5937

Hú vazze, ebbe a kocsmában sem voltam még...

Azt hittem valamit megtudok a hévtűzről, ezért elbaszok egy órát egy csomó értelmetlen marakodás elolvasásával, és semmi.

 

Én szerintem egy egészséges ember nem éghet bent egy járműben, mindenképp megpróbál valahogy kitörni. Láttátok a hiradóban a valagyivosztoki irodaház tüzet? Az emberek kint csüngtek az ablakban, és inkább lepottyantak, mint hogy megégjenek.

Lehet tudni valamit az áldozatról, van-e családja, hova utazott, milyen állapotban volt?

Szereintem csak akkor ég bent ha fizikailag nem ép, és nem tud menekülni, de ezt nem tudom elképzelni, mert akkor hogy szállt fel, persze lehet, hogy menet közben lett rosszul, pl. infarktust kapott; vagy szellemileg nem ép: értelmi fogyatékos, részeg, vagy alszik(és emiatt füstmérgezést kap).

Szóval az feltehetőleg igaz, hogy ezek a járművek tűzvédelmileg (is) elavultak. De hogy emiatt halt volna meg az az ember, azt nehezen hiszem.

 

Tudom, kevés itt az orvosszakértő, de ha mondjuk egy embert megfojtanak, és utána szénné ég, akkor van-e nyoma a fojtogatásnak? Hogy lehet az, hogy egy elégett embernél biztosan kizárható az idegenkezűség?

 

 

MÁS

 

 

"vagy 10 éve készült de a filmben már elhabgzik az a mondat, hogy már a válalat gondólkodik új korszerúbb járművek beszerzésén...

Sajnos mit tudjuk azóta is csak gondolkodnak pénz hiány miatt!!!"

 

Ott ül a vállalat (egyik üzemvezetője) barna köpenyben és gondolkodik. Behívja a legjobb kartársakat: Emberek? Jó lenne nekünk új korszerűbb jármű? Igen! mondják egyöntetűen a kartársak. Akkor jó, várjatok, megnézem van-e rá pénz. A baranköpenyes kihúzza a fiókot: Nincs!

 

No, ennél szerintem több kellene, le kellene tenni a barna köpenyt, felvenni a zakót, és bemenni a politikusokhoz pénzt követelni, pályázni, lobbizni stb. Csakhogy ezeket a barna köpenyeseket nem ilyen harcra nevelték annó.

werk25 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5936
Egy érdekesség.
Magyarországon és még sok helyen, az autók fényszórói jobbra kifelé vannak beállítva, hogy lehető legkevésbé vakítsa a szembejövőt. A HÉVekre is ilyen lámpák vannak felszerelve. Ez oké is, csakhogy a gödöllöi vonal fordítva van, tehát egymásra világítanak a vonatok.
hamurappi1 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5935

Szia Méregzöld,

Bocsi, végigolvastam a fórumot, de úgy látszik, nem elég figyelmesen.Azért örülök, hogy valaki megemlitette.

Köszi

Előzmény: Méregzöld (5931)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5934

Hali!

 

M.VIII-ast is oktattál? :) Az klassz! A kedvencem...

Előzmény: Méregzöld (5933)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5933

Hi vasefake!

LVIII-at sajnos nem oktattam, mert olyan nincs... :)))))

 

Oktattam viszont MVIII, MIX, MIX/A, MX, MX/A, LIII, LHS/B, LV, LVI, LVII, DLII, DLVII. DLXVI, M43, M47

 

Ha megirod pontosan melyik típus érdekel, talán tudok segíteni.

Előzmény: vasefake (5790)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5932
Pontosan. De mint már mondtam, szvsz. túl éghető a kocsi belseje. Mint egy papírraktár.
Előzmény: Hernyofan (5929)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5931

Hi hamurappi1!

Mielőtt ilyen határozottan véleményt közölsz, olvass bele a topicba...

A járművezetőről egy szó se esett... lásd az 5782-es hozzászólást.

Előzmény: hamurappi1 (5923)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5930
Mármint, hogy attól gyulladt volna ki...
Előzmény: Menroting (5925)
Hernyofan Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5929
A tetőn ( motorkocsinál ) valóban az ellenállások vannak, de azok szerintem nem meggyulladós jószágok... Szépen felmelegszenek, meggyulladni viszont szerintem nem tudnak ( hacsak valami szutyok be nem kerül oda, és az esetleg meggyullad az ellenállások által leadott hőtől ).. Ha ott keletkezett volna a tűz, nem hiszem, hogy ilyen szépen bemászott volna az utastérbe. De azt már le is írták itt korábban, hogy a kocsi közepén keletkezett a tűz, belül.
Előzmény: Menroting (5925)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5928
Szerintem kizárt.
Előzmény: Menroting (5925)
sichonor Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5927

Igazad van. Várjuk meg a szakvéleményt. Nem egyszerű esetről van szó.

Az érintett J.V. -nek most nehéz lehet. Ne bonyolítsuk csupán találgatásokkal az ügyet.

Egyébként a szerlvények "újjításáról" annyit, hogy nincs fontossági sorrend felállítva.

A tűz védelmi készűlékek beszerelése pedig nagyon lassan halad. Vagy sehogy...

Ez meg nem a J.V. -től függ-csak rizzikó faktorosabb a szolgálat. 

Előzmény: hamurappi1 (5923)
HáBé Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5926
"Kedves fő VEKE!!!!!!

Csak a cinizmust nem vetted észre,  hogy mennyire unjuk amit itt műveltek..."

 

Kölcsönös a szerelem, hidd el. Mi is mocskosul unjuk az idióta megjegyzéseiteket! Mind a fizetett provokátorokét, mind a magadfajta útszéli bekiabálókét!

 

De ettől függetlenül remélem, örülsz a 41-es villamos megmaradásának és hosszabbodásának, örülsz a réginél nagyságrendekkel jobb éjszakai hálózatnak, a 112-es busz normális metrókapcsolatának és az átszállásmentes Újpalota-Kelenföld kapcsolatnak, és annak, hogy valaki a Fővárosod tömegközlekedését szívügyének tekinti és minden lehetőt megtesz, hogy az ne a Főpohi-BKV játékszere legyen...

 

De ha annyira rátermettnek érzed magad jelentezz a VEKE soraiba, mutasd meg, hogy mennyire vagy nagylegény, vagy alakíts egy ellen-vekét, amely mentes lesz a "DLala-izmusoktól", vagy fordulj a fal felé és...

Előzmény: train (5911)
Menroting Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5925
Az igen ,de az ellenállások?
Előzmény: M.VIII (5918)
KCSV7 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5924
Én inkább azt írtam volna, hogy 100-ból 98. Tekintve a kihasználtságot és a viszonylag ritka műszaki hibákat ami miatt tartható a mentrendi pontosság az esetek többségében pl. a gödöllői vonalon...
Előzmény: vasefake (5884)
hamurappi1 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5923

Sziasztok!

Érdekes ,hogy arról egy szó se esett, hogy a vezető jól és gyorsan cselekedett, a körülményekhez képest, sajnáltos hogy az áldozatot, nem vette észre.Sajnálom, hogy ember meghallt, mert valakinek a családtagja volt.Öszinte részvét a családnak.

Rosszalva, láttom VEKE kontra VEKE ellenesek gyártják saját fantomtörténeteiket, és ez nem tesz jót a fórumnak, se az idejáróknak!

Várjátok meg már létszives a végleges szakértői vizsgálatokat!!!!!!!!!!Ez mindenkinek szól!!!!

És utána lehet elemezni,DE ne közölje már senki se tényként saját verzióit.

A pánikkeltésre nincs szűkség az már megvan az utasok között, sajnos, és ha jól gondolom nem a VEKE-sek illetve a VEKE ellenesek fogják megnyugtatni őket, hanem a gödöllői forgalomban dolgozó kollégák!

Előre is köszönöm!

Egy járművezető a sok közűl....

M.VIII Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5922

És sajnálom, ami a gödöllői vonalon történt, szomorú. Tegnap este a híradóban (késő este) egy illetékes azt mondta, hogy hasonló eset még nem történt. (?) Nem tudom, ezt hogy értette (963, 932, 952? ezeket nem említették). És szerintem bármi okozta a tüzet, igenis nagyon éghető a HÉV-ek belseje (dekorlemezek, ülések, padló, műanyagok). Érdekes, hogy az előbb említett járművek utastere egytől egyik SZÉNNÉ ÉGETT. Nem lehet véletlen. (csendben jegyzem meg, hogy a hülye ablakcsere helyett inkább a tűz elleni védelemre költenének)

Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5921
Kár lenne :( Addig írj a NOHAB-osra ;)
Előzmény: Vendégsín (5915)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5920

Hi szega!

 

Sajnos nem értetted, hogy miről írtam, de ez nem baj... Azt viszont mindenkinek tudnia kell, hogy az ÉLET nem csak FEKETE vagy FEHÉR...

 

Egyébként a határozottság és az önbizalom fontos, ehhez engedd meg egy ismeretlen gondolkodó örökérvényű mondását: "A fiatal építészek jobb házakat terveznek, mint az idősebb kollégáik. Bár az utóbbiak által tervezettekben mintha jobban lehetne élni."

 

Továbbá mindenkinek hagy adjam közre Bertrand Russel angol filozófus egyik gondolatát:

„Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel

Majd jövök... 

Előzmény: szega (5878)
M.VIII Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5919
Nos, remélem, lehiggadtatok. Több mint 300 hozzászólást kellett visszamennem, hogy még nem látottakat megnézzem. Remélem, innetől fogva csak a HÉV szeretetéről, a szakmai kérdésekről, és kisebb nézeteltérésekről lehet majd olvasni. És természetesen beírni. Szerintem keressetek egy épületet, gyűljetek össze élőben, és ott pocskondiázzátok egymást.
M.VIII Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5918
Bocsi, de a "tízán" a póton van a szedő...
Előzmény: Menroting (5916)
GABORBP Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5917
A gödöllői vonalon láttam már olyat, hogy a vonat több méteres fütcsóvát húzott maga után, és nem igazán zavart senkit. (nem voltam a vonaton)
Előzmény: Szentendre (5910)
Menroting Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5916
A hév kocsi tetejéről nem indulhatott ki a tűz?Az áramszedőn kivül milyen elektromos berendezések vannak itt?Villamosnál már láttam a tetőt lángolni...
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5915
A sapiens utótag törölhető egyesek rendszertani besorolásából.

Egyetértünk. Különösen az egyik ma megjelent napilap (Népszava) egyik cikkének elolvasása után.
Meg ez a topik is törölhető a Kedvencekből...
Előzmény: DLala (5870)
Hernyofan Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5914
Volt már rá példa, hogy jeleztem szerintem igen furcsa zajokat. Le se sz*rtak, mondván, hogy ki vagyok én. ( Ez nem a ráckevei HÉV-nél történt! ). Ezzel tökéletesen rájöttem, hogy ez a magyar mentalitás, jól van, itt is hozzák a formájukat. Szóltam már amperszag miatt is. Az sem volt baj, mert "előfordul". Rendben. Innentől kezdve lesz*rom, hogy mi történik, nem az én dolgom ezeket figyelni, és jelezni. A javítás költségét pedig azzal fizettesd ki, kérlek, aki olyan baromi igényes szerelési munkálatot hajtott végre, hogy útközben kigyulladt a HÉV, és ezért még fizetést is kapott. Érdekes módon, amikor Bécsben jeleztem a Westbahnhof-on a vezetőnek, hogy jöjjön, nézze meg, hibát véltem felfedezni az áramszedőben ( törött volt a paletta egy része ), akkor nem győzte megköszönni, hogy szóltam, le is húzta a hibás áramszedőt, és felvitt a vezetőállába, hogyha már vasútmániás vagyok, akkor had' örüljön a szám... Ausztriábanjelezni is fogom, ha észlelek valamit. Itt felőlem csumára leéghet, ha szólok, akkoris az történik... ( Nem vagyok HÉV-mániás, az osztrák vasút már inkább a mániámnak mondható ).
Előzmény: Szentendre (5910)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5913
Biztos egy vekés kényszerített, hogy megírd az 5901-es hozzászólást és újból elkezdj mocskolódni, a tényektől elrugaszkodva vitázni egy kicsit, utána pedig még álszent módon bejelentsd, hogy unalmas, ami itt folyik. Valóban az. Akkor miért gerjeszted?
Előzmény: train (5911)
lbence Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5912
Ha meg szólna, akkor azért ugatnál, hogy minek üti bele az orrát.
Nektek, hülyéknek sose lehet a kedvetekre tenni...
Előzmény: Szentendre (5910)
train Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5911

Kedves fő VEKE!!!!!!

 

Csak a cinizmust nem vetted észre,  hogy mennyire unjuk amit itt műveltek...

Előzmény: VitézyDávid (5904)
Szentendre Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5910
Neked csak gratulálni tudok HÉV mániás létedre hagyod, hogy leégjen egy vonat. Annyi eszed lehetne, hogy a villamos motorvonat NEM természetes velejárója a füst. (Talán gőzvontatású szerelvényre gondoltaál, NEM NOSZTALGIAVONATON utaztál!!!). Azért annyi elvárható lenne egy mániástól, ha olyat tapasztal ami nem természetes akkor jelzi az illetékeseknek. Én bizony kifizettetném veled a helyreállítási költségek egy részét....
Előzmény: Hernyofan (5666)
Szentendre Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5909
Ha egy kicsit is OLVASNÁD és ÉRTELMEZNÉD az írásokat ezen fórumon akkor tudnád, hogy Ráckevén (891) és Szentendrén (774) egyszerre jelentek meg az új áramszedők...
Előzmény: Hernyofan (5651)
szlovák Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5908
Erről beszélek.
Előzmény: V46 021 (5906)
szlovák Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5907
Ez asok stressz..
Előzmény: VitézyDávid (5904)
V46 021 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5906

 

  Na jó! Én innen el!

 

Majdha újra érdemlegesen a BHÉV-ről szól a fórum, és nem a sárdobálásról, akkor ébresszetek fel egy méllel!

 

 Üdv mindenkinek!

szlovák Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5905
Majd kiderül hogy mi volt a HÉVvel,most ne hogy már elkezdjétek marni egymást.
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5904

Kösz a nagybetűs reklámot, a hibajegyzéket pedig mailben várom.

Egyébként én semmilyen hibáról nem írtam neked, az tűnt föl, hogy meg sem próbálod értelmezni azt, amit Lajos leírt.

Előzmény: train (5903)
train Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5903

Neked is baromi nehéz lehet mert csak másban keresgéled a hibákat nézzél körül a VEKÉnél szerintem böven találsz hibát csak vigyázz ne a te saját aláirásod legyen a papir alján.

:-)))))))

Előzmény: VitézyDávid (5902)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5902
Bitang nehéz ez a magyar nyelv, ugye?
Előzmény: train (5901)
train Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5901

Nem baj Dlala,majd kitalálják,hogy önégés volt,és csoda történt..

 

Ez által az Imre utcai megálló búcsújáró-hely lesz....

 

 

DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5900

Nem.

Délben a rendőrség azt jelentette be (MTV Híradó), hogy az áldozat a tűz következtében halt meg, az idegenkezűséget kizárták. Tűzvizsgálói szakértői jelentés napok, de lehet, hogy csak hetek múlva lesz.

 

A már általam is hallott, pletykaszinten terjesztett verziót, miszerint a két férfi megölte a harmadikat és rágyújtotta a kocsit, a rendőrség ezzel levette a napirendről.

 

Ennyi. Egyébként hírzárlat van.

Előzmény: szlovák (5899)
szlovák Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5899

A leégett GL HÉVről tudni lehet e már valamit,hogy miért égett le.?

sjanius Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5898

 

 :)

 ON

Előzmény: HáBé (5897)
HáBé Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5897

Megtisztelő, Uram.

 

Gyorsan kijárom a papneveldét, szüzességet fogadok, és az Ön által Önnön magának épített börtönben jelentkezek majd börtönpapnak, ahol meghasonulását követően nekem bátran meggyónhajta majd kalandos és szerteágazó, mozgalmas életének pettyeit.

 

Tisztelettel: HB

(Uram, kezdem Önt megkedvelni, kár, hogy az eddigieknél szellemesebb stílusát eddig véka alá rejtette)

Előzmény: sjanius (5896)
sjanius Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5896

 

 Fényképésznek még csak csak, de nyelvésznek, tanárnak pocsék.

 Talán papnak. Elég jól tudsz locsogni:)

Előzmény: HáBé (5894)
vasefake Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5895

erre nó komment, de amondo vagyok , ha tudjátok hogy ez bizonyos embereknek ultrahang akkor mért használtok megafont?
nem lenne eccerübb ráhagyni?

Engem nem csak DLala erélyesebb megnyilvánulása zavart, hanem az ami tegnap óta megy itt. Mindenki Mindenkti okol Mindenért, miközben ez az egész vita annyival lerendezhető lett volna, hogy egy ember azt mondja, hogy igazad van...EZ NEM CSAK A VEKÉSEKNEK SZÓL!

továbbra is amondó vagyok, fogadjuk el egymást, s törekedjünk arra, hogy békében egymást segítve haladjunk előre...

Részemről lezártam a dolgot, elgondolkodtam azokon amiket mondtál, csak az vigasztal, amit a Hobo blues band is megénekelt,

"A fagyó-fogyó mosolyok,

Tudom, nem nekem szólnak,

Új lapot ír a történelem,

Majd egyszer, sajnos nem holnap..."

Előzmény: HáBé (5893)
HáBé Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5894

OFF

 

Sjanus Úr, letöltötte már önnön fegyházában a saját magára kiszabott büntetését? (tudja, a rémhírkeltés)

 

Örvendek, hogy oly sok távol töltött esztendő után még feltűnnek Önnek az ékes magyar nyelv kificamításai.

Mellesleg 1: a kólát is lehet zabálni, tekintse csak meg a jelenlegi ifjúság számottevő részét.

Mellesleg 2: ahol Ön él/élt hosszú éveken át, ott nem divat az ékes magyar nyelvünk eredetében vájkálni, és feltárni, hogy évszázadokkal ezelőtt Őseink a gabonából kenyér készítését Teremtésnek nevezték.

 

Tudja, Sjanus Úr, a jó pap holtig tanul, a nálamnál lényegesen magasabb korát ezúton tisztelem. Lesz szíves sajátmagára kirótt büntetése alatt rácsreszelgetés helyett ékes magyar nyelvünk eredetét taglaló czikkeket olvasni - nem fog kárára válni.

 

Tisztelettel: HB

Előzmény: sjanius (5891)
HáBé Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5893

"általad említett ember aki a sártengerből kiemelkedik"s nem a másik fejét a falbaverve nyomja indokait, hanem elmagyarázza érthetően, akkor azt a sárból kiemelkedett embert tisztelni fogják"

 

Próbálták / próbáltuk, de nem megy. A "közösségi_közlekedés_elsorvasztásában_érdekelt_közösségi_közlekedési_alkalmazottak"  siserehada, és az általuk feltüzelt plebsznek ez már ultrahang. Teljesen reménytelen.

És ha a gyalázatukra, rágalmaikra, mocskolódásokra egy picit erélyesebben reagál pl. DLala, akkor máris kiborul a bili.... Gyalázatos, de reális vágóképe ez a jelenlegi lelkileg nagyon beteg társadalomnak.

Aki tud, az gondolkozzon el ezen egy picit, a zombik pedig lapozzák át, úgysem értik meg!

Előzmény: vasefake (5890)
vasefake Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5892
plussz ez a fórum arról szolna, hogy a TÖMEGKÖZLEKEDÉS BARÁTOKAT tudással lássa, el, bemutassa nekik ezt az üzem ágat is...Nem arról hogy ki hova meik brancsba tartozik....

Mindenestre remélem ez a vita nem áll a továábi egymást segítő tömegközlekedés baráti társadalomba...
Előzmény: vasefake (5890)
sjanius Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5891

 

 Ez most biztosan OFF, de hogy Tanár úr, Pap úr, vagy Lelkész úr ne maradjon szégyenben, ha megengedi kijavítanám!

 

 Az élelmet nem megteremtik, hanem megtermelik.

 A kólát nem zabálják, legfejjebb vedelik.

 "Észileg több", az egy kicsit magyartalan, úgyis mondhatnám, egyszerű.

 

 Tessék kérem, lehet tovább nagyképűsködni!

Előzmény: HáBé (5889)
vasefake Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5890
ebben igazad van! valahol DLalának is igaza van én ezt belátom, de akkor is ! Én nem vagyok  Hűde okos, sőt abszolúte nem (ebben a témában sem) de akkor is lehet civilizáltabban is. (ugygondolom itt meg nekem van igazam) mellesleg tegnap délután óta próbáljuk ezt a nyomorék vitát leállítani, mert ha az "általad említett ember aki a sártengerből kiemelkedik"s nem a másik fejét a falbaverve nyomja indokait, hanem elmagyarázza érthetően, akkor azt a sárból kiemelkedett embert tisztelni fogják( én legalábbis igy cselekszem, s igy gondolom helyesnek) Nem vétoztam meg eggyetlen Vekésnek sem a hozzáértését, csak egyszerüen azt moindtam, hogy tudni kell mikor kell megálni, és nyelni...

Én tegnap délután óta tépem a pofám, hogy ezt a vitát ne itt focizzuk le! aki akar vegyen részt benne, aki nem akar netegye.
S ez most megint off, s  ezt kéne megtanulnunk, : ELFOGADNI A MÁSIKAT ANLÉKÜL, HOGY  ŐT IS BELE LÖKNÉNK (az Álatald említett) SÁRTENGERBE...

Ennyi a véleményem...
Előzmény: HáBé (5889)
HáBé Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5889

OFF, azaz a fene tudja, hogy OFF-e:

 

"DE KÖNYÖRGÖM! ne akajuk már a másikat a magunk lláspontjára terelni, s ha mást gondol leh*lyézni."

 

Tudod, régen vala a derék, jó szántó-vető. Tudta magáról, hogy az élelem megteremtésén kívül máshoz nem ért. És ezzel tisztában lévén nem röstellett odamenni a paphoz/lelkészhez, vagy a tanárhoz, ha valami neki meghaladta.

 

Ez a kor már elmúlt. Jelenleg sokkal több a szántó-vető mint valaha, azzal a különbséggel, hogy nem szánt és nem vet, csak csipszet és kólát zabál és a szemetet gyártja (hála a magasságos civilizációnak), és q*va okosnak képzeli magát. És ebből kifolyólag, aki valóban észileg több, mint ő, kitűnik a sárrengetegből, legszivesebben a földbe döngölné, ha tehetné. Nem teheti, ezért csak a billentyűzetet veri (és nő híján mást is, alt+tab+xxx oldalak), és fulldoklik a gőgtől és a gyűlölettől. Ezeket az embereket jellemezte hajnalban DLala oly találóan.

-----------------------------------------------------------------------

Ezen a hozzászólásomon akinek van mivel, az elgondolkodik, akinek nincs, az lapozza át, számára e sorok úgyis "ultrahangként szólnak".

 

Tisztelettel: HB

Előzmény: vasefake (5887)
vasefake Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5888
bocs a sok hibáért , csak rosszalkodik a billenytyűzetem...megérett már egy cserére...
Előzmény: vasefake (5887)
vasefake Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5887
A képekért köszönet!
Utóiratodra a válaszom, hogy én nem álltam be a sorba , s ha visszaolvasol egy percig nem állítóttam azt hogy a veke nem csinált hasznos dolgokat.Én nem csapkodok semmit, s nem állítom azt hogya Veke rosz!Ez egy szabad ország, mindenki lehet civilszervezetek tagja,ez az Ő döntése.

De az igenis zavar, hogy a Veke nevében pár mebr ossza az észt, s éssz tényként állít be dolgokat amikben még nem lehetünk biztosak.Például azt hogy gyujtogatásból gyulladt e ki a 903 vagy nem.

De gondoljon mindenki azt amit szeretne, DE KÖNYÖRGÖM! ne akajuk már a másikat a magunk lláspontjára terelni, s ha mást gondol leh*lyézni.(gondolok a "a spaiens -t törölni kell náluk" és stb.

Előzmény: HáBé (5886)
HáBé Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5886

Néhány képet itt is találsz a tigrisekről:

http://balint.cyberhungary.net/fg/fg01055/index.htm

 

(ui: egy szerény kérés: mielőtt beállsz a sorba, javaslom tekintsd meg a VEKE valódi, kézzel fogható tevékenységét -pl. a BKV 2005-ös vonalhálózati változásainak zömét-! S miután ezt megtetted, és valami hasznosat letettél már az asztalra, amit Te többedmagaddal csak csapkodni tudsz, majd lesz erkölcsi alapod szidni e civil szervezetet!!!)

Előzmény: vasefake (5885)
vasefake Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5885

köszönöm ezt már olvastam.Sasoltam még google-n de nem igazán akadt ujjabb.Talán az albertbahn oldala, de ott csak pár képpel gazdagodott a gyűjteményem...

Előzmény: division by zero (5883)
vasefake Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5884

Kedves Dlala.
Nem szoktam fogadtatlan prédikátor lenni, de most ezt fogom tenni.
Örülök, hogy ti midíg mindent a legjobban tudtok, hisz elvégre ti találtátok fel a Spanyol viaszt...Nem állítom azt, hogy az MX a legkorszerübb jármű, de még mindig alkalmas utasforgalomra, s 10 kocsiból 9 megbizható!

"Megint túl sokat feltételeztem. A sapiens utótag törölhető egyesek rendszertani besorolásából."
Ezt mi is mondhatnánk, elvégre itt arról szólna a dolog, hogy mindenki elmondja a véleményét, s ha az illető korszerünek tartja, hadd tartsa. Hisz ez az Ő véleménye.
Különben pedig, EZ MÉG MINDIG A HÉVMÁNIÁSOK FÓRUMJA,  nem a VÁLTSUK MEG A VILÁGOT A VEKÉVEL! fórum, tehát szépen kérlek, ezt a vitát ha lehet akkor a Veke , és más marhaságokban folytassátok! (ezt már párszor irtuk!)

Kössz : Vasefake

Előzmény: DLala (5870)
division by zero Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5883
Előzmény: vasefake (5881)
vasefake Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5882
szó járműről...
Előzmény: vasefake (5881)
vasefake Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5881

szép délutánokat !:)

Látom még mindig a köppenyezés, a téma de azért egy csöpp "hét témát is tennék" mert elvégre ez nem a "Veke VS Mások " topik...tudom nem is a 10 pontos fotózásé, de ennek több köze van a hévhez...   Nem saját fotóm, de ő a kedvencem.

VlIU.I: ha lenne valakinek valamien egykori tipusfüzet, vagy csak tudna egy két infót küldeni kérem segítsen, szeretnék minél több infót szerezni eme jó árműről...
Hernyofan Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5880
Igazad van, de amíg füst volt, az a kontaktor szekrényből jött, ott lehetett tűz. Amint kijutott az utastérbe, pillanatok alatt lángralobbant az egész kocsi. Mi most ott tartunk, hogy gyújtogatás történt, nem? Ezesetben nem füstölgött a kontaktorszekrény, hanem rögtön az utastérben keletkezett a tűz, tehát kimaradt az a "Gyártelep-Haraszti" füstölgés, rögtön a tűz jött..
Előzmény: Simmons (5879)
Simmons Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5879

Sziasztok olvasgattam amit irogattok.

Hernyofan az 5666 hozzászólásodban azt irtad Gyártelepnél már füst szivárgott ki a szekrényből és csak Miklós után huzott valaki vészféket ez alatt kb. mennyi idő telt el szerintem tőbb mint kettő perc mint a mostani esetben,ezen gondolkozzatok.A másik észre vételem ha már a füst észlelésénél meghúzzátok a vészféket talán nem ég porrá az a szerelvény ezzel nem az utasokra vagy rád akarom verni a dolgot de sok esetben szerencsétlen bakik egybe esése is közre játszhat és ezek után irjad azt amit az 5847 hozzászólásodban irtál ugye mégse olyan gyorsan ég sz***á .Senkit nem szeretnék megbántani de tényleg várjátok meg a szakértői véleményt akkor annak a tudatában könnyebb vitatkozni.

:-)))))

szega Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5878

Szia Méregzöld!

 

Felőlem mosdathatod, de az nem egy vizsga volt, ahol AB értékelt (és ennek megfelelően a vizsgákon használatos kifejezéseket használta), hanem egy szimpla kérdés egy újságírótól. Abban a helyzetben millió embernek jelentette azt, hogy igen, a dolgok alapvetően rendben vannak. A szakma elvárásai helyett azt választotta, hogy a munkaadói és a politika elvárásainak feleljen meg. Egy ekkora vállalat felelős vezetőjének mondatát ne kelljen utólag magyarázni! Ha megfelelő, akkor megfelelő.

Méregzöld Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5877

Hi Evribádi!

Hábé és Szega topictársak hozzászólásaihoz:

  1. Hogy mit is jelent a HÉV... Ha Hamburgabna jársz és utazol a Hochbahn-on, akkor lehetsz metróban, magasvasúton, de HÉV-en is, természetesen ugyanabban a járműben (egyébként legalább 4 generációja fut). A Hochbahn a múlt század tizes éveiben indult magasvasútként, majd fejlődött, fejlődik és fejlődni fog... És ez a lényeg, nem az, hogy mit is jelent a Hochbahn... A magasvasúti rész egyébként a legrövidebb szakasza... Egyébként a HÉV fejlődése is megindult, lásd a szentendrei projektet, valamint az É-D Regionális gyorsvasút projekt terveit...
  2. A BKV finanszírozása MEGFELELŐ... Mit is jelent ez? Ha mondjuk 2-essel mész át az államvizsgádon, akkor már lehetsz közlekedésmérnök, mert azt az eredményt MEGFELELT-nek hívják, viszont, ha 5-össel, azt KIVÁLÓ-nak. Tehát, ha a BKV finanszírozása MEGFELELŐ, az nem azt jelenti, hogy nem lehetne KIVÁLÓ...

Remélem érzitek a téma finomságait...

lbence Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5876
Meg amúgy is: minek kéne a menetrendet átírni? Egy nagyegység helyett kicsi megy, azt annyi.
Előzmény: ambbay (5874)
rendezők Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5875
Valoban kint van mindegyik,igy most Szentendréről a 997-699-998-as lesz egy darabig Gödöllőn.
Előzmény: ambbay (5874)
ambbay Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5874

A közelmultban írta valaki, hogy csúcsidôben az összes szerelvény kint van a gödöllôi vonalon. Gondolom máshol sem jobb a helyzet... Most hogy gyakorlatilag kiesett egy, mi lesz? Át kell írni a menetrendet, amíg helyre nem hozzák a kocsit?

train Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5873

Javítok: Nem kell nyitni!!!  VAN!!!!!!

 

VEKE és egyéb marhaságok címmel......

Tehát jó lenne ha ott folytatnátok majd,a továbbiakban a sárdobálást,barna-köpenyezést,és egyebeket.....

 

Köszönettel,és tisztelettel.....

train Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5872

Szerintem nem kéne kiforgatni egy-két hozzászóló szavait..(értem ezt a forgalomban dolgozó kollégákéra)

 

Remélem tartalmas VEKE topicot nyitotok,ahol jóizűen csámcsoghattok....

 

Siralmas és szánalmas az egész....Az egész amit ebből a topicból csináltatok...

 

 

 

 

Előzmény: DLala (5870)
GABORBP Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5871
Ehhez viszont nem kell VEKE. Tegnap nyolcra mentem vizsgázni, és már akkor is elég erősen téma volt a hév-kiégés.

5836-ra: Azt mondták tegnap ha jól emlékszem a TV2-n, hogy emberünk a tűz következtében halt meg.
Előzmény: GyöBzs (5854)
DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5870

Komolyan mondom, az eszem megáll.

 

Olyanok íródnak le itt, minthogy pl. az MX az korszerű (persze, tudjuk, a ZIU is az, meg kényelmes és gyors is) meghogy negatív választási kampány meg nagyágyú...

És nem csak hogy elhiszik, de büszkén terjesztik is, sőt meg is magyarázzák...

 

Megint túl sokat feltételeztem. A sapiens utótag törölhető egyesek rendszertani besorolásából.

Gyorsan kimegyek a teremből és kívülről, az üvegfalon keresztül bámulom tovább a bent folyó magabiztos csámcsogást. Biztos kimaradt egy etetés, vagy valami ilyesmi.

Mindig rá tudok csodálkozni a világra... 

Jump424 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5869
Van aki tédékázott is... :)

Meg van aki nyitott szemmel jár a szomszéd városban.

Szóval az oktatás lehet mélyen, aki szívvel-lélekkel akar foglalkozni a témával, kiműveli magát. A nagy hekkerek sem adatbiztonság órán tanulják a szakmájukat :)

Másfelől:

Meg van akinek kényelmesebb
-nem elmenni más városba.
-nem meglátni új dolgokat.
-hogy ne kelljen változtatni azon, ami mint a karika csapás, vagy mint az égi csapás, de működött. Eddig.

Dehát ez már ezerszer... sokunktól...
Előzmény: sjanius (5860)
HáBé Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5868

Az eladósított országokban selejtesség és a korszerűség mindig annak a kérdése, hogy lesz-e utánpótlás. Úgyhogy az MIXa, MX, MXa selejtessége, kivonása nem a valódi műszaki állapottól függ.

És ez általános jelenség, nem járműspecifikus.

Előzmény: KCSV7 (5861)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5867
*****
Előzmény: train (5866)
train Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5866

Elolvasgatva a hozzászólásokat,én már csak kínomban röhögök..

 

Egy kétkezi dolgozókat tömörítő topic,egy-két nagyágyúval felspanolva,átment egy rettentő sajnálatos és tragikus eset kapcsán: NEGATÍV VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBA...

 

Ezek után döntsük már el,ki a jobb és a bal??? Ki kire,és mit dobál???

 

Mert ez már undorító ami itt megy..

 

Nyissatok egy új topicot.Lehetne a címe mondjuk BKV kontra VEKE....

 

Ezt meg légyszíves hagyjátok meg a HÉVes kétkezi kisdolgozóknak,ha lehet.....

 

KÖSZÖNETTEL!!!!!!!

HáBé Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5865

Uram!

Mikor áll önnön szigorú ítélőszéke elé? Sokan várjuk az igazságos és szigorú, részrehajlásmentes és precedensértékű ítéletét!

 

(emlékszik: a rémhírkeltés bűne és annak kegyetlen büntetése)

Előzmény: sjanius (5860)
Jump424 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5864
Sziasztok!

tehát nem 1m vastag betonból mondjuk (ami egyébként meglehetősen redukált sebességgel átmelegszik).

hat meg milyen redukált sebességgel közlekedik!

Bocs! :)
Előzmény: GyöBzs (5862)
HáBé Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5863
Uraságod a VEKÉ-t tettei alapján melyikbe sorolja?
Előzmény: GyöBzs (5857)
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5862

Egy kicsit is piromániás emberke számára nem létezik felgyújthatatlan jármű. Az alapből égésbiztos kialakítások nem azt jelentik, hogy a jármű éghetetlen anyagból készül, amely a hőt sem engedi át... tehát nem 1m vastag betonból mondjuk (ami egyébként meglehetősen redukált sebességgel átmelegszik).

 

Az égésbiztos kivitelre vonatkozóan vasúti járművek területén léteznek részletes műszaki szabályok? Úgy rémlik, hogy nem, az építőiparban használatos szabványokat szokták felhasználni. Lehet, hogy hibás nem kifejezetten a tűz keltésére és a folyékony vas tárolására alkalmazandó szabványokat és méretezési gyakorlatot használni, szerintem nem. A rendeltetésszerű használatra az alap, ámde gyengített előírások kiválóan alkalmassá teszik ezeket az eszközöket (mármint ha vannak...).

 

Szándékosság ellen nagyon sok berendezés nem véd, gondolik itt az éberségire, ami kiiktatható, a légfékre, amely kiiktatható, a HÉV tekintetében különösen valamennyi olyan védelmi berendezésre, amelynek beavatkozása megkerülhető. Nincs.

Nem is szabad lennie.

 

Összefoglalva: Hülyeség ellen nincs orvosság.

Előzmény: HáBé (5856)
KCSV7 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5861

Jó reggelt!

Én az egész vitára csak azt tudom mondani, amit tegnap egy rádiós hírösszefoglalóban hallottam. Nem kizárt a gyújtogatás...

Innentöl kezdve a flame topic hozzászólások értelmetlenek. Javaslom, várjuk meg a hivatalos vizsgálat végét, azután vitassuk meg mennyire volt hibás a BKV és mennyire "selejtesek és korszerűtlenek" az MX-esek.

OFF

Szerintem egyáltalán nem... De én örülnék a metroval való összekötének és új járműveknek esetleg "csak" a Stadionokig bevezetésnek is.

ON

 

Üdv:

KCSV7, Kerepesről

sjanius Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5860

 

Mondd -és ezt elsősorban nem Tőled kérdezem-, mikor válik valaki szakértővé? Ha felveszi a barna köpenyt?

 

Mellesleg 1: a lelkes amatőrök között szép számmal vannak közlekedésben dolgozók, és van néhány széles látókörű közlekedésmérnök is.

 

 Ez a tipikus esete, az én kommunistám jó kommunista esetének.

 

 Miután ismerjük a VEKE véleményét a közlekedésmérnök képzésről.

 

Előzmény: HáBé (5856)
szega Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5859
Ha a szakértőt egy adott ügyben MEGFIZETIK, akkor szakértőként objektíven fog nyilatkozni. Elemi érdeke. Ha viszont magánszorgalomból, a szabadidejében, a saját pénze terhére nyilvánít véleményt, akkor nem szakértőként szólal meg.
Előzmény: GyöBzs (5857)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5858
...
Előzmény: Hernyofan (5847)
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5857
Mint olvashattad, a civil szféra bevonását én sem tartom károsnak. Csak lehet, hogy a népi ellenőri stílus kicsit kevésbé hasznos dolgos népünk számára, mint a szakértői objektív állásfoglalás.
Előzmény: HáBé (5856)
HáBé Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5856

"Persze, minden bizonnyal a lelkes amatőrök is képesek "az átlagutasnál komplexebb következtetések levonására"

 

Látod, Kollega Uram, itt van a gond. Hogy a civil szervezet bármit -a barnaköpenyeseknél magasabb szinvonalút- is letesz az asztalra, egyes hangadók szemében továbbra is lelkes amatőr csipet-csapat marad.

 

Mondd -és ezt elsősorban nem Tőled kérdezem-, mikor válik valaki szakértővé? Ha felveszi a barna köpenyt?

 

Mellesleg 1: a lelkes amatőrök között szép számmal vannak közlekedésben dolgozók, és van néhány széles látókörű közlekedésmérnök is.

 

Mellesleg 2: a VEKE a Fővárosi Közgyűlés hivatalos külső szakértője. Csak ezt nem sokan tudják.

 

Tisztelettel üdv: HB

 

 

Előzmény: GyöBzs (5854)
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5855

Talán lehet, hogy ezzel a felesleges pánikoltatással azt sikerül elérni, hogy megint lesz tűzőrség a Margit hídnál. Utána meg azon lesz a csámcsogás, hogy mennyire nem tuti ez így, felesleges pénzköltés, stb, stb.

Előzmény: GyöBzs (5854)
GyöBzs Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5854

OFF

 

Ez mind nagyon szép és nagyon jó, tényleg nem szabad a civil hangokat elnyomni.

Csak tudod, ha mindenki elkezd suttogni, hogy "ráz a troli", meg "kigyullad a HÉV", meg ez az egész a ... hibája, akkor bizony sokan el fogják hinni, hiszen az emberek alapvetően bűnbakkeresők (tisztelet a kivételnek).

 

A minap a 76-os trolin utaztam, két emberke beszélgetett mellettem: "Ugye nem fog megrázni, na mindegy, majd páros lábbal ugrom le". Kell ez? OK, rendben, nem szabad eltitkolni semmit. De azzal a stílussal, amely eléggé általánosítóan vélekedik és amellyel egy fantasztikusan igazságbajnoka-szerepet eljátszó civil csoportot túlmisztifikálva szakértőigárdának mutatnak be... nos, ez nem járja. Persze, minden bizonnyal a lelkes amatőrök is képesek "az átlagutasnál komplexebb következtetések levonására", de azért ha lehet, akkor ezeket hagyjuk meg az unott profiknak, vagy a szakmájukat szerető, nem unott, képzett embereknek.

 

De csodásak a tanácsok, tényleg. Szerintem minden érintett megköszönheti a jó ötleteket, az egyedi utas megoldásokat. Csak esetleges elutasítás esetén nem szabad azzal nyomulgatni, hogy "ez támadás ellenünk", meg "jajajj, hol a tévéhíradó, nem szeretnek minket és ez ... bűne". Neeeeee.

 

Okosan meg lehet találni azt a párbeszédet, amellyel a szent célok úgy valósíthatók meg, hogy közben senki nem érzi magát kirekesztve és sértve. Szerintem meg kellene próbálni, higgyétek el, jobb lesz.

Előzmény: Törölt nick (5828)
szega Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5853

Idézet Méregzöld és csuklo topiktársaktól:

" A BKV Rt nagyon alul finanszírozott cég ezért ot spórol ahhol tud!..."

"...mindig azt teszik amit szükségesnek tartanak, vagy amit a finanszírozás enged? Ez tudod olyan, mint a háború... ugyan az a három dolog kell hozzá..."

 

Tisztelettel megjegyzem, hogy tudomásom szerint nemrég Aba Botond azt nyilatkozta (nem a VEKÉ-nek, hanem a médiáknak, úgyhogy alig 1-2 millió ember hallhatta), hogy a BKV finanszírozása MEGFELELŐ.

 

Nem így történt?

GyöBzs Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5852
Légfékkel.
Előzmény: Borosl (5705)
HáBé Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5851

"... két, szereplés kényszeres ember vagy sem, hanem az anarchia felé sodorja egy két milliós város közlekedését. A rémhírterjesztést nem büntetik?"

 

Nicsak, az első büntetendő!

Sjanus úr, személyesen!

 

Tisztelettel köszöntöm, Uram! Ön lesz a rémhírkeltés első elítéltje. Indoklás: az Ön által említett két ember fizikálisan sem tudja anarchia felé sodorni a kétmilliós város közlekedését. (ha mégis, akkor tényleg komoly a baj azzal a kártyavárral...). Amennyiben Ön ezt így gondolja, rémhírt kelt, tehát az Ön által javasolandó büntetésből elsőként Ön részesülhet!

- Sjanus, mint tesztpilóta :-))

Előzmény: sjanius (5849)
HáBé Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5850

Pálinkás jóreggelt!

"Nem akarok senkinek a "lábára lépni" se a BKV-nak és a VEKE-nek sem."

Akkor légy oly kedves és ne tedd!

Hidd már el végre, hogy ez a mai BKV nem az a BKV, ahol ifjonti éveidet töltötted!

 

MVK, DKV, SzKT:

Lehet, hogy le vagyok maradva, de történt náluk mostanában utashalállal végződő (lehet, hogy sajáthibás) baleset?

 

Az est/éj többi hozzászólása a konstans és időszakos HÉV-fanoktól magáért beszél, egyszerűen megdöbbentő...

 

Hazánkból az elmúlt időszakban kiölték a szabad gondolkodás szükségességét. És aki kimondja, hogy meztelen a király, a zombik egyből a torkának esnek. Lett légyen az foci, közlekedés vagy politika.

 

Éjszakás voltam, hazatértem. Első utam a wc után ide vezetett. Többször is rákattintottam a "Válasz" linkre, majd a "Vissza" gombra. Teljesen felesleges. Mégis a teljesség igénye nélkül csak kiemelnék egy gondolatot (a Jóég tudja, kinek az agyát hagyta el), miszerint nincs pénz új járművek beszerzésére.

 

Tisztelettel jelentem, van, méghozzá egy merész, bátor, világszinvonalú konstrukcióban. És igen kedvezően. Természetesen ez a barnaköpenyes zombiknak és a fehérgalléros bűnözőknek nem köll.

 

Mert a barnaköpenyes abban élte le az egész életét, hogy a HÉV az ződ (felül piros csáp ágaskodik a tetején) és sípol, a Metró pedig kék, alul simogatja a harmadik sínt és a szovjet Mityisinszkij gépgyár csinyájja.

 

A fehérgallérosnak pedig azért nem kell, mert az ötemeletes tortából egy morzsa az ő szájába hull, és az neki épp elég mégegy kacsalábra a házikója alatt, és ez épp elég indok neki arra, hogy évtizedekre elvágja a kötelező fejlődés útját.

 

Tényleg, kedves szakemberek, kik itt díszesen felvonultok, mondjátok már meg, hogy mi a HÉV definíciója (nem a betűszó tartalmára gondoltam), mert marhára kíváncsi vagyok rá!

 

Jóéjt! (legalábbis az én szemszögemből most ez a napszak következik)

Előzmény: kawirzbácsi (5848)
sjanius Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5849


Attól tartok, nem az a tétje hogy nevetség tárgya lesz-e két, szereplés kényszeres ember vagy sem, hanem az anarchia felé sodorja egy két milliós város közlekedését.

A rémhírterjesztést nem büntetik?
Előzmény: kawirzbácsi (5848)
kawirzbácsi Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5848

Nem akarok senkinek a "lábára lépni" se a BKV-nak és a VEKE-nek sem.

Csak anyit mondok, hogy ha még egy ilyen eset történik, ahol a VEKE erősen támadja a BKV-t mindegy hogy igaza van vagy nem, azt már háborunak minősiteném, és azt hiszem az egész ország rajtuk fog röhögni.

Más közlekedési vállalatoknál is vannak problémák, de mit látunk a TV-ben?

 A BKV megin egy "pofont" kapott .

A DKV-ról alig, vagy egyáltalán nem hallunk semit, vagy mi van a szegediekkel, vagy Miskolc, ott is van egy nagy közlekedési vállalat, az ő járműveik sem jobbak (egy-két esetben még öregebbek).

De oda nem megy a kritika, vagy nagyon ritkán,

Ha nem lett volna ez a hév szerencsétlenség, akkor vala más lett volna egy "támadási" indok a BKV felé.

Néha azt álmodom hogy a VEKE szétszedte a BKV-t.

mégegyszer leirom, én nem akarok senkinek a lábára lépni.

üdv kawirz

 

 

Előzmény: lbence (5797)
Hernyofan Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5847
Hm.. Öröm látni, hogy ennyien szeretik a HÉV-eket, jól fellendült a Topic. :) Tisztelt VEKE stílusát ellenzők! Beidéznétek konkrétan, hogy min akadtatok fenn ennyire? Szerintem semmi durva stílus nem volt most... A HÉV kocsi pedig igenis pillanatok alatt sz*rrá tud égni, ezt én, mint nem VEKE tag is alátámasztom, mert láttam, és láttuk jónéhányan. Senki nem locsolt szét benzint, semmi ilyesmi nem történt, egy pár percen belül az egész kocsit elborították a lángok. Ennyi, ez így van, és kész. Tehát: gyúlékony, ha a fejünk tetejére állunk, akkoris... Erre pedig lehet, hogy tényleg nem ártana egy kicsit is felfigyelni...
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5846

Szerintem mindeki békével menjel el aludni. És holnap hátha lesznek már fejlemények.

Addig meg kitanuljuk a tűzvizsgálást, ok?:)

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5845

Elfogadom. Ha megnézed eddigi hsz-aimat akkor látod, hogy ezt a kérdést hogyan látom (VEKe -BKV).

 

Botondot ki is nevez ki? Akkor miért keresnének jobbat?:)

 

 

 

(((((Belátom, hogy a BKV közvetlen (!) felelőssége a tűzesetből nem vezethető le.))))

(((elen állsá szerint tényleg nem.)))))))

Előzmény: Törölt nick (5843)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5844
Nem bírtam aludni:) Egy csomó dolgot írnék pro és kontra de:
1. Lusta vagyok gépelni
2. Reménytelen

Előzmény: Törölt nick (5842)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5843

Ez és az előző hozzászólásod teljesen korrekt.

Belátom, hogy a BKV közvetlen (!) felelőssége a tűzesetből nem vezethető le.

 

Azt viszont elsősorban a nagyhangúak irányában fenntartom, hogy nem velem és a VEKÉ-vel kell harcolni, ha valami nincs rendben a BKV-nál. Ha kevés a pénz, akkor sem engem kell szidni, hanem lobbizni kéne. Ha Botond nem képes rá, keressenek alkalmasabbat.

Előzmény: Törölt nick (5840)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5842

Azt hittem már alszol:)

Azt meg sem kérdem melyiket....

Előzmény: Bazsi75 (5839)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5841

Hűha, számomra beláthatatlan mélységeket érsz el. Ha nem sértődsz meg, nem megyek utánad.

Előzmény: WeeN (5838)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5840

A szerelvényeket le kell cserélni. Persze be se ismerik...

Minden más félmegoldás.

 

Pénz nincs.

 

Ennyi.

 

Ez már mindenki fejében végig futott, Botond meg képtelen panaszkodni. Pedig ennyit megtehetne. Más sokat úgy sem tud tenni.

 

Előzmény: Törölt nick (5835)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5839
Modik!
Várjatok még fél percet előbb lementem :)
WeeN Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5838

Hogy lehet az, hogy az igazán nagy tekintélyű közlekedésbarátok, és az igazán nagy tekintélyű BKV-alkalmazottak nem rendeznek VEKE-ellenes ámokfutást a fórumokon?

 

Fogd már fel, te korlátotult agyu, hogy ezek a reakciók belőlem nem a VEKE név hallatán jöttek elő.

 

Csak a szakmai témákban inkompetens kicsi nickek

 

Bocsáááá, nem tudtam hogy csak diplomával lehet közberöfögni, hehehe. Nah, jelentkezz a kockacukorért Lalánál...

Előzmény: Törölt nick (5834)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5837
Az a baj, hogy ködös relevanciát igyekszünk felállítani a haláleset és a BKV hozzáálása közt. Pedg nem biztos, hogy van. hiszen nem ismert az sem miért halat meg az az ember, valószínűleg bűncselekmény miatt. Na tehát korántsem biztos, hogy azért mert sok az éghető anyag. Amit egyébként elismerek.
Előzmény: Törölt nick (5835)
WeeN Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5836

Tovább kellett volna olvasni a hozzászólásomat, a benzines részre és talán megérted hogy miért is égett le olyan gyorsan. Vagy ha így se érted, megsúgom: a benzin nagyban elősegíti a tűz terjedését ;-)

 

Amúgy ne lepődj meg ha a holnapi hírekben azt hallod hogy meggyilkolták az utast a hátsó kocsiban és rágyújtották (egy hulla meg ugye nehezen menekül).

 

 A BKV felelős az utasok balesetmentes elszállíátsáért

 

Ilyen esetekre mit javasolsz? Minden kocsiba fegyveres őrt, vagy inkább ki se jöjjenek a szerelvények a ksz-ből?

 

A troligarázsos beszólás meg olyan szánalmas, hogy nem is reagálok rá...

Előzmény: Törölt nick (5833)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5835

Távol álljon tőlem a prejudikáció.

Az a vizsgálat eredményétől független tény, hogy a HÉV-szerelvények a mai tűzvédelmi előírásoknak nem felelnek meg, ezért egy ilyen haláleset után egy kicsike lelkiismerettel is rendelkező BKV-vezért a problémák szőnyeg alá söprése helyett már rég tartós és érdemi megoldásokon gondolkodna.

Előzmény: Törölt nick (5830)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5834

Hogy lehet az, hogy az igazán nagy tekintélyű közlekedésbarátok, és az igazán nagy tekintélyű BKV-alkalmazottak nem rendeznek VEKE-ellenes ámokfutást a fórumokon?

 

Csak a szakmai témákban inkompetens kicsi nickek, a műhelyben szunyókáló troliszerelők és a szolgalelkű BKV-s túlélőművészek (na meg az autókereskedő-titkosügynökök) éreznek késztetést arra, hogy a közlekedés valós problémái helyett egy kicsi és ártalmatlan civil szervezet nagy hibáit "leplezzék le".

Előzmény: WeeN (5832)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5833

Be lett már írva, hogy egy HÉV kocsi középről, önmagától NEM GYULLAD KI. Ezen mit nem lehet megérteni vazzzzeeee????????

 

Egy határon túl nem érdekes, mitől gyullad ki. Ha ufótevékenység miatt, akkor is érvényes a kérdésem: ha kigyullad (bármitől), akkor miért ég ilyen gyorsan, hogy fordulhat elő, hogy ennyire kiég, hogy fordulhat elő, hogy egy utasnak esélye sincs a menekülésre?

Olyan jármű nincs, ami a műszaki hibák esetén tűzbiztos, a gyújtogatástól pedig porrá ég. Még egyszer írom, hátha megérted: a tűzveszélyesség csak kis részben függ attól, mi okozza a tüzet. Ha egy jármű így elpuszul, az a keletkezés okától függetlenül azt jelenti, hogy csupa gyúlékony anyagból épült, és több évtizedes szolgálata alatt senkinek sem jutott eszébe a drágalátos BKV-nál, hogy ez így nincs jól.

 

Igaz, a VEKÉ-nek is csak most jutott eszébe e kérdésben megnyilvánulni.

Mégis, a BKV és a VEKE között van egy iciripiciri különbség. A BKV felelős az utasok balesetmentes elszállíátsáért. A VEKE nem.

 

Ezen mit nem lehet megérteni vazzzzeeee????????

Innentől kezdve az egész hozzászolásod sz*rt se ér

 

Szabad megkérdeznem: a Troligarázsból írsz? Ez a faragatlanság bánt.

Előzmény: WeeN (5831)
WeeN Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5832
És a VEKE már megint összeesküvés-áldozata lett, hogy rohadna meg mindenki aki nem BOLÓGAT A VEKÉRE, igaz?????????????????????
Előzmény: Törölt nick (5828)
WeeN Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5831

Mind mondottam volt, pártatlan vagyok, olykor a VEKE oldalára állok, olykor nem, mikor így viselkedik, ahogy most. A VEKE alatt VD-t és DL-t értem, mivel csak ők nyilatkoznak -noha kis pontatlanság van közöttük- a mondanivalójuk lényege ugyanaz, tehát fogadjuk el, hogy ez a VEKE álláspontja.

 

Ennyit bevezetőnek. A többire meg csak annyit, hogy ha átolvastad volna a témával kapcsolatos összes hozzászólást nem írnál be ekkora hülyeségeket...

 

azt is megkérdezik: "Hogy tud egy ilyen jármű ilyen gyorsan és teljesen kiégni, és a többi jármű is hasonlóan viselkedik-e?"

 

Be lett már írva, hogy egy HÉV kocsi középről, önmagától NEM GYULLAD KI. Ezen mit nem lehet megérteni vazzzzeeee???????? És ha nem magától gyulladt meg, akkor már az is lehet hogy benzint locsoltak. Innentől kezdve az egész hozzászolásod sz*rt se ér (értelmét vesztette).

Előzmény: Törölt nick (5828)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5830

Sokmindenben igazad van.

 

De ne prejudikáljunk addig, amíg nincsenek meg a szakértői vélemények.

 

Előzmény: Törölt nick (5828)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5829
*****
Előzmény: Törölt nick (5828)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5828

Ne csináljatok már úgy, mintha a VEKE döntene bármiről is.

A VEKE olyan emberek gyülekezőhelye, akik az átlagutasnál komplexebb következtetések levonására képesek a közösségi közlekedés helyzetéről. Ha például az Imre utcánál leég a HÉV, akkor amellett, hogy sajnálják az áldozatot, meg a szép zöld járművet, azt is megkérdezik: "Hogy tud egy ilyen jármű ilyen gyorsan és teljesen kiégni, és a többi jármű is hasonlóan viselkedik-e?" Aki szerint ez nem fontos kérdés, annak nem tisztességesek a szándékai.

 

Szóval a VEKE nem döntéshozó. A VEKE a nyílvánosság fegyverével sikerrel akadályozza meg, hogy a minden felelősséget elhárító kis- és középvezetők, a minden változsban ellenérdekelt vállalati élősködők egy utasokra veszélyes helyzetet elbagatellizáljanak.

Aki fél a nyílvánosságtól, annak takargatnivalója van. Az a vállalat, ahol a sajtó megkeresésére nem veszik fel a telefont (ld. index vs. Schimmer E.), az teljesen tisztában van azzal, hogy sáros.

Az MXa nem hibás, amiért csupa gyúlékony anyagból épült, a BKV viszont hibás, ha ezt a tényt még egy haláleset ellenére sem képes elismerni. Sőt, ideküldi az összes levitézlett káderét, mint a trolirázások alkalmával, hogy kenjék a VEKÉ-re az egészet.

Kíváncsian várom, vajon csacsogo, LVII, vagy a mindenhez értő autókereskedő-titkosügynök böki-e ki az újabb verziót, miszerint VEKÉ-sek gyújtották fel a HÉV-et, és a trolikat is ők rázzák meg. :-)

 

Az egész szófosásom lényege természetesen csak az, milyen mulatságosak vagytok. A BKV és a lojális holdudvar - munka helyett - immár óriási energiákat fordít arra, hogy egy kislétszámú civil szervezet hangját elnyomja. Szánalmas.

Előzmény: WeeN (5824)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5827
Akárhogy nézek ki az ablakon, nem látlak. :)
Előzmény: WeeN (5826)
WeeN Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5826
Hülyék a túloldalon, tudod...
Előzmény: VitézyDávid (5825)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5825
Ebben hol látsz bármilyen követelést? Mit követelek ebben a hozzászólásban? Hogy AB fejét nem, az egész biztos...
Előzmény: WeeN (5824)
WeeN Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5824

Ezt te mondtad:  

 

Műszaki hiba vagy gyújtogatás volt? Ha az előbbi, akkor nem lennék Aba Botond helyében.

 

Lalának üzenem, hogy néha egyeztessen veled.

Előzmény: VitézyDávid (5823)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5823
Rajtatok kívül senki nem csinál hisztériát, az Index-cikk egy problémát jár körül, ahol más szakértő mellett a VEKE-t is megszólaltatták, érdekes módon a BME megszólalójával azonos véleményen voltunk. Egy tűzeset kapcsán egy kérdést körüljártak, hisztériáról szó sincs. Ti próbáljátok itt, ezen a játszótéren csinálni a görögtüzet, de nem megy, ezért erőlködésbe, stílusminősítgetésbe és hasonlókba csap át.
Előzmény: Bazsi75 (5822)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5822
"De ismételten gratulálok a hozzáállásodhoz. Nem érzed át a probléma lényegét."

Ennyire tellik. Tudod a BKV-nál csak ilyenek vannak. Látom nem érted egész napi mondandóm. Még a tűzvizsgáló se meg a rendőr se tudja a végeredményt. Kár a hisztériát csinálni. (Eltusolni se-ebben igazad van)


"Úgy tudom, dohányozni a vezetőállásban tilos..."

Lopni se szabad. Sőt paráználkodni se. Most megyek gyakorlom az utobbit. Pá
Előzmény: DLala (5812)
WeeN Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5821

Előítéletesek vagytok.

 

Mert? Amikor igazat adtam nektek akkor az ellenfelet szóltam le. Lásd csacsogo és barátai...

Előzmény: DLala (5818)
lbence Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5820
És ahhoz most mit szóljak? Lássák el azbesztbevonattal az összes HÉV-szerelvényt?
A stílushoz pedig igenis hozzászólok, mert ez a mindenkit lenézek-leugatok, nála mindent jobban tudok nem igazán nyerő.
Előzmény: VitézyDávid (5817)
WeeN Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5819

egy megállóhelyi tartózkodás alatt lángba tud borulni egy HÉV-kocsi, tehát tűzbiztonságilag igencsak aggályos

 

 

A WTC meg percek alatt össze tudott omlani. Nah az milyen aggályos volt. Remélem érted az összefüggést.

Előzmény: VitézyDávid (5817)
DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5818

lbence, WeeN

 

Nem értetek semmit, de azt nagyon keményen ki is mondjátok. Előítéletesek vagytok.

Sóhaj...

Mentem aludni.

Előzmény: WeeN (5815)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5817
Az a lényeg, hogy adott nick hány éve dolgozik és dohányzik a HÉV-nél vagy az, hogy ismeretlen okból egy megállóhelyi tartózkodás alatt lángba tud borulni egy HÉV-kocsi, tehát tűzbiztonságilag igencsak aggályos? Netán DLala stílusa a lényeg? Mindenki belátása szerint eldönti, hogy neki mi számít és arról vitatkozik, Te pl. a stílusról, mert ahhoz tudsz hozzászólni. Szerintem pedig az utasok biztonsága az, ami fontos.
Előzmény: lbence (5814)
lbence Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5816
Na ja. Nem számít hogy mondjuk felszállt 5 huligán és 3 kanna olajat szétlocsolt...
A vekének akkor is igaza van. A BKV-nál semmi se szép, se jó, se nincs rendeben és kész!
Előzmény: WeeN (5815)
WeeN Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5815

Mit kellett volna mégis leszűrnöm??? Az egész hozzáállásod úgy jött le, hogy most akkor itt fejek fognak hullani, mert ilyen könnyen égnek a kocsik. Persze ha esetleg benzint locsoltak, hogy gyorsabban kapjon lángra -kit érdekel- csak a fejek hulljanak.

Előzmény: DLala (5813)
lbence Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5814
Azért az ilyen szintű hozzászólás a nem semmi. Ha másért nem, a "frontemberek" arrogáns stílusa miatt aztán lehet utálni a vekét.
Meg persze azért is, mert mindig mindent jobban tudnak. Leállnak vitatkozni akár a 30 éve hévet szerelő emberkével is, hogy ők jobban tudják és pont.
Sok mindenben lehet igazatok de azért ez a magas lóról osztom az észt hozzáállás nem biztos, hogy túlzottan jó.
Előzmény: DLala (5812)
DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5813

Neked is gratulálok, hogy ennyit bírtál leszűrni.

Talán inkább aludj egyet, hátha megvilágosodsz.

Vagy csak reggel lesz addigra?

Előzmény: WeeN (5810)
DLala Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5812

Úgy tudom, dohányozni a vezetőállásban tilos...

 

De ismételten gratulálok a hozzáállásodhoz. Nem érzed át a probléma lényegét.

Előzmény: Bazsi75 (5811)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5811
"Olyanok is voltak itt, akik szintén láttak már HÉV-et közelebbről, sőt vezetik is és szerintük meg igen, sőt az az eset elismerten műszaki hibából adódott."

Méregzöld leírta elég érthetően.

"Pl. elég felgyújtani egy szőrösülést.

Normális állapot az, hogy mondjuk egy eldobott gyufa miatt emberhalál van és vázig kiég a jármű?"

A vezálláson is ugyanilyen agyagból van a szék. Dohányoztam és mégse gyújtottam fel magam. Sőt a kocsit se.

"De söpörjük csak a szőnyeg alá a problémát... Gratulálok!"

Senki nem söpri innen a szőnyeg alá de azért ne essünk már át a paci másik oldalára.

Ennyi. Jóéjt
Előzmény: DLala (5808)
WeeN Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5810

Mióta a T. VEKE megtudta, hogy meghalt egy ember a tűzben, azóta tűkön ül az egész VEKE-team, hogy hogyan lehetne ennél a "remek alkalomnál" Botiékat leváltani??

 

Mert tény, hogy egy ember meghalt a HÉV-tűzben.

Tény, hogy a BKV vezetésősége megérett a leváltásra.

Csak a két esetnek marhára nincs köze egymásnak.

Előzmény: DLala (5808)
csuklo Creative Commons License 2006.01.17 0 0 5809

Szerintem biztosat csak az tudna mondani aki az asott kocsiban utazott és tudatánál volt.

Sajnálatos TÉNY, hogy a kocsi utasa már nem él.

Mások meg szerintem csak akkor alkossanak véleményt a tűz kialakulásáról akik vagy tűz vizsgálók és ezt tanulták vagy esetleg HÉV járműszakértők!

Mivel én még hiszek a (mesékben) úgy vélem, hogy akinek ez a dolga az munkaidőben kideríti az igazságot. Ezt arra alapozom, hogy ezt az esetet nem lehet eltusolni!

Csak az nem biztos, hogy a vizsgálatok eredményét nyilvánosságra hozzák.

De még mindíg hiszek a (mesékben) ezért úgy gomdolom ha nem hozzák nyilvánosságra a teljes végeredményt akkor az csak azért lehet mert nem akarnak tömeg hisztériát kelteni.

 

Más:

Meg kaptam DVD-n a HÉVVEL A SZABADBAN címü filmet!

Nekem nagyon tetszet igaz vagy 10 éve készült de a filmben már elhabgzik az a mondat, hogy már a válalat gondólkodik új korszerúbb járművek beszerzésén...

Sajnos mit tudjuk azóta is csak gondolkodnak pénz hiány miatt!!!

 

 

DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5808

Mellé?

 

Olyanok is voltak itt, akik szintén láttak már HÉV-et közelebbről, sőt vezetik is és szerintük meg igen, sőt az az eset elismerten műszaki hibából adódott.

 

Miért érzem azt, hogy itt sokan küldetést éreznek magukban ahhoz, hogy elbagatellizálják a helyzetet?

A felvetett kérdésekre persze senki nem válaszol.

Egyvalaki válaszolt, az Szigdani, aki megerősítette, hogy bizony ott minden éghető és nem kell ahhoz nagy kunszt hogy leégjen az egész kocsi.

 

Pl. elég felgyújtani egy szőrösülést.

Normális állapot az, hogy mondjuk egy eldobott gyufa miatt emberhalál van és vázig kiég a jármű?

De söpörjük csak a szőnyeg alá a problémát... Gratulálok!

 

 

Előzmény: Bazsi75 (5806)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5807
Mások megszólalásai viszont pont az ellenkezőjét bizonyítják. Ahogy a tények is.
Előzmény: Bazsi75 (5806)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5806
"Ha egy fal ennyit nem bír ki, vajon milyen anyagok vannak ott beépítve?

Miért adjuk meg az esélyt annak, hogy tragédia történjen?"

Többen (akik már láttak HÉV-et közelebbről) utaltak már rá, hogy magától segítség nélkül ennyi idő alatt ilyen csúnyán nem ég ki. Szóval ez megint mellé.
Előzmény: DLala (5803)
kambekk Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5805
A Lánglovagok fotóit láttam. Valóban csak kindult a szerelvény, mikor észlelték a tüzet.
Előzmény: DLala (5803)
csuklo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5804
Nem tudom szerintem szándékos gyujtogatás vagy vandalizmus volt a tűz okozója.
DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5803

A tévében mutatták, hoy megolvadt az állomás peronja.

Tehát nem két állomás között. De ha megnéztél volna akár egyetlen fotót is...

 

Még annyit a "csak eszembe jutott" terroristáról.

Hol szoktak a terroristák akciózni? Ahol a legtöbb áldozat várható.

Nem egy szinte üres vonaton.

Ha ez csúcsban történik az Örsön, akkor valóban egy ilyen összefüggést is meg lehet fontolni. De így...

 

Épp az a baj ezzel az egésszel, hogy túl gyorsan és túl nagy lánggal égett. 6 perc alatt méteres lángok voltak és a kocsi minden ablakán, a szélvédőn is kicsaptak a lángok. Márpedig ott ajtó meg fal van.

Ha egy fal ennyit nem bír ki, vajon milyen anyagok vannak ott beépítve?

Miért adjuk meg az esélyt annak, hogy tragédia történjen?

Előzmény: kambekk (5802)
kambekk Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5802
Jó, csak eszembe jutott. Ekkora tűz, két állomás között - még erős menetszél estén is - ritkaság. Noha a preparált konténerlakásnak (Blahán) 5 perc is elég volt.
luciluca Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5801
Tűz a HÉV-en: nem műszaki hiba történt?

 

Nem zárható ki, hogy szándékosság okozta vasárnap este a tüzet a gödöllői HÉV vonalán - jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján a BKV szóvivője. Schimmer Erzsébet hétfőn elmondta, az elsődleges vizsgálatok műszaki hibára utaló jelet nem találtak.

2006.01.16 15:20 Független Hírügynökség

 

http://ma.hu/page/cikk/aa/0/138797/1
DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5800

Ne túlozzunk már...

Hírzárlat, az van.

Előzmény: kambekk (5799)
kambekk Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5799

Üdv!

Megint egy régi kérdés jut eszembe: nem voltak szemtanúk? Az a szerencsétlenül járt ember utazott egyedül a kocsiban? Kollégák! nincs infó? Esetleg hírzárlat van érvényben? Az is érthető lenne.

Terrorcselekmény kizárt?

DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5798

éjt.

Bocs, de a j-ly szörnyen bántja a szemem

Előzmény: vasefake (5793)
lbence Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5797
Akkor legalább mondd el, mi volt benne.
Előzmény: kawirzbácsi (5792)
DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5796
:-)))
Előzmény: Törölt nick (5794)
DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5795

Szerinted mi miért dolgozunk?

 

Megsúgom. Kb. azért, amit te is mondasz.

Hogy megszűnjön végre ez a degenerált állapot, ami most van.

Az utóbbi időben megszaporodtak a balesetek,a  tüzek, a rázások stb.

Ezt az elvakultak kívülről jövő támadásnak, szabotázsnak gondolják, ami az ő kis langymeleg világukat fenyegeti. Szemellenzőjükön keresztül valóban így festhet a világ. Nekik ez tetszik, ezt akarják fenntartani és dühödten acsarkodnak mindenkire, aki csak meg mer szólalni ez ellen.

 

Szerintem azonban ezek egyszerűen csak válságjelenségek. Kívül még csak pár folt van az almán, de belül már rohadt az egész. Ezzel a tűzesettel csak megint eggyel több barna folt lett, a HÉV-es ágazatról is kiderült, nem minden tökéletes.

 

Ezeket én többször megbeszéltem már Aba Botonddal is, aki sok mindenben igazat adott, elismerte, hogy jó sok munkatársat ki kellene rúgnia, de nem teszi, mert ő ilyet nem. Olyanok vannak még mindig ugyanott (főleg közép- és felsővezetőkről beszélek) akik már akkor is ugyanannál az íróasztalnál ültek, amikor őt kinevezték. Több ilyen figura számít érinthetetlennek. Persze ígért is, sok mindent, szinte semmit nem tartott meg belőle.

Egy idő után mindenki belefásul az adott munkába, akár szerette, akár nem, akár értett hozzá, akár nem.

A finanszírozás egy dolog, a személyzeti politika egy másik. Nekem meggyőződésem, hogy az utóbbi sokkal de sokkal nagyobb baj ma a BKV-nál, mint a pénzhiány.

Őrületes pénzeket szórnak el hülyeségekre ugyanakkor a legelemibb követelményeknek sem felelnek meg.

A cég a szétesés szélén áll. Jelenleg a külsősök ellen lehet egyesíteni a csahosok seregét, de ez a züllést nem állítja meg.

Ez a cég akkor sem fog képes kilábalni a gödörből, ha teletömik pénzzel. Ezekkel a káderekkel már nem fog menni. Ezt persze érzik ezek a káderek, ezért ilyen idegesek. És lőnek mindenre, ami mozog. Lőnek olyan projektekre, olyan fejlesztésekre, amik milliárdokat hoznának a cégnek. Paranoiájukban már rég nincs logika.

Mindezzel tisztában vagyok.

Azt mondta A.B. hogy az szövegeljen aki pénzt hoz. Igen ám, de amikor pénzt hoztunk volna, az nem kellett. Mert "ezektől" nem.

Valaki azt írta nekem nemrég, hogy ha így haladunk, ne csodálkozzunk, hogy senki nem fog velünk szóba állni.

Nos, saját akaratukból eddig sem álltak velünk szóba. Ha a csillagokat lehoznánk az égből, akkor sem.

De érdekes módon a folyosón tegeződünk. Persze ettől még nem intéződik el semmi, de mi már túl vagyunk azon, hogy a BKV vezetők kegyeit keressük. Nincsen rájuk szükségünk ahhoz, hogy elérjük a céljainkat. A recept működik.

 

Na menjünk aludni.

 

Előzmény: Méregzöld (5789)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5794

A VEKE álnok aktivistái beszivárogtak a tévébe és csak az kerülhet adásba, amit ők engednek. :-)

Előzmény: kawirzbácsi (5792)
vasefake Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5793
Na én eseménymentes hévben gazdag jó élyt kivánok!
kawirzbácsi Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5792

Ezt nagyon sajnálom, de kivágták a riportot, talán valakinek nem tetszett a 18:00 órai híradó.

üdv kawirz

Előzmény: vasefake (5767)
vasefake Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5791
izé! L VII (egy I vel több lett)
Előzmény: vasefake (5790)
vasefake Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5790

hi Méregzöld!
Te  L VIII-t oktattál?

most ahhoz gyüjtök anyagot, s szeretnék, valahogy egy kapcsolási rajzot kreálni( elektromos, illetve lég vezetékit)
Nem tudod honnan lehet beszerezni ehhez segédanyagot?

Előzmény: Méregzöld (5789)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5789

Hi DLala!

A szakmai okfejtéseddel egyetértek, abban köztünk nincs nézetkülönbség, de felvetődik egy "életszerű" kérdés - A HÉV-es járműves kollégák, de általában a műszakiak és nem csak a HÉV-esek, mindig azt teszik amit szükségesnek tartanak, vagy amit a finanszírozás enged? Ez tudod olyan, mint a háború... ugyan az a három dolog kell hozzá... Ha van módod gyakorló műszakiakkal beszélned, itt a hangsúly a gyakorlón (vezető, beosztott) van, nem találsz olyat, aki ne akarna mindig újat, jobbat, többet ALKOTNI, ÉPÍTENI... Azt nem gondolhatja senki komolyan, hogy a szakmában van olyan, aki szerint minél rosszabb, annál jobb!

 

Egyébként nem tudom mivel foglalkozol, de azt gondolom Te sem vagy olyan kegyelmi állapotban, hogy mindig azt csinálod, amit akarsz, dehát Magyarországon vagyunk...

 

Meglátásom szerint az igazi kiút a normatív finanszírozás (valós és szükséges mértékben) lesz, amikor elvárok (megrendelek) 100-at és finaszírozok 100-at. Ma talán 50-et!

 

Menj be egy étterembe rendelj egy komplet menüsort és mond meg előre, hogy az előételt és a levest fogod csaj kifizetni... Úgye tudjuk, hogy mit fogsz kapni...

Előzmény: DLala (5783)
vasefake Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5788
Tökre örülök hogy érdemi héves hozzászólás max 3, vagy 4 darab jött ami a hévvel foglalkozik...GRAT! EZ TELJESÍTMÉNY! továbbra is véleményem az, hogy a Veke VS. Veke ellenesek ne itt hányják vessék meg személyes incidenseik! amugy meg Dlala, szerintem nem csukló van begyulladva, eccer olvassátok végig az álltalam megjelölt topikot, s gondolkozzatok el! tudo ha egy ember mondja,hogy részeg vagy ne törődj vele...ha kettő gondolkozz el, ha három keress detoxot!

Vasefake
csuklo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5787

Ne agódj maradok  de csak HÉV-vel kapcsolatos témában!

Mert ez való ebbe a topikba!!!

 

Nem tudom ismered e az Orosz motorvonatot amit a máv használ?

Nos abban a kábelek álítólag tűzbiztos!!! Ez a próbákon nem így alakult mert a próba kábelt alig tudták eloltani! Érdekes!?

A BKV Rt nagyon alul finanszírozott cég ezért ot spórol ahhol tud! És valószínüleg ha úgy újítanának fel egy hévet, hogy az modern és 100%-ig biztonságos legyen akkor évente kb 1szerelvény lenne kész.

Előzmény: DLala (5783)
DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5786

Nézd, én éppen azon vagyok, hogy a témát visszatereljem a lényegre.

5783.

Előzmény: Simmons (5785)
Simmons Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5785

Na látjátok ez aztán érdekes egy kis járműtűz ti meg egymást kezditek szapulni ezekszerint nálatok is jól müködött az úgynevezett agymosás tutira tudjátok ,hogy kell a lényegről elterelni a szót ,és ami a topic társakat nem igazán érdekel egymást szidjátok. Kérjétek el egymás e-mail cimét és rendezzétek le egymás között,mert ezt nem itt kellene.

:-)))))

Előzmény: DLala (5773)
Dash 9 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5784
Akkor nem az vagy akire gondoltam. Köszi
Előzmény: Méregzöld (5782)
DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5783

Nézd, ez lehet mind igaz.

A fő kérdés nem ez.

A fő kérdés az, hogy akár műszaki hibától, akár meggyújtástól hogyan éghet rommá pár perc alatt egy MXA kocsi. Mindkettőre volt már példa.

Szigdani írta, tele van gyúlékony anyagokkal. Anno decibel ezzel nem foglalkoztak, nem is nagyon tudtak volna más anyagokat használni.

Ma már nem építenének ilyen kocsit.

 

Lehet tenni a tűzbiztonság, az élet- és vagyonvédelem érdekében.

Lehet.

Tett-e ebben az ügyben bármit is a BKV Zrt?

Pl. Felújításokkor igyekeztek-e csökkenteni az éghető anyagok mennyiségét az utastérben?

A tűzoltók szerint ez az üzemeltető dolga.

Kíváncsian várom a választ. Nem tudom, történt-e ilyen, ezért kérdezem.

 

Előzmény: Méregzöld (5775)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5782

Hi Dash 9 és Evribádi!

Akkor már nem oktattam, de a tegnapi gödöllői motorász kollégának a 80-as évek végén igen, aki egyébként egy nagyon jó motorász és rajta most sem múlt semmi...

Előzmény: Dash 9 (5780)
DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5781

Kínos a téma?

Feldobod aztán menekülsz?

Tedd. Menj csak a fikatopikba.

 

Én maradok.

Előzmény: csuklo (5776)
Dash 9 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5780
Oktathattál nekem műszakot a spenótházban 93' őszétől 94' tavaszáig?
Előzmény: Méregzöld (5775)
csuklo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5779

Ez így ahogy leírtad korrekt volt!

Köszönet érte.

Előzmény: Méregzöld (5775)
Dash 9 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5778
Kár.
Előzmény: DLala (5777)
DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5777

Jaaa, te tévedésben vagy!

A hallgatószolgálat nem azért van, hogy igazolja dolgozók ártatlanságát.

Azt keresik, ki mikor mondott a vezetésre nézve dehonesztálót vagy ki adott ki adatokat a sajtónak vagy a VEKE-nek.

Semmi sem úgy működik, ahogy azt elképzelnénk normál esetben.

A BKV Abszurdisztán egyik vezető cége.

Előzmény: Dash 9 (5774)
csuklo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5776

Ezen túl ebben a topikban csak hévvel szorosan összefügésben lévő dologról szertenék beszélgetni.

A többit a vészfék által megjelölt topikban szivesen meg vitatom!!!

Továbbá kérlek te is ezt tedd!

 

Előzmény: DLala (5773)
Méregzöld Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5775

Hi Evribádi!

Néhány gondolat a járműtüzekről, illetve a tegnapiról...

 

1985. május 1. hajnal félnégy Békásmegyer FII-FI. Csövesek fejgyújtják a 963-ast, majd a tűz átterjed a 682-esre és a 989-esre. Aki látta a 963-ast, annak ma dejavu érzése van, amikor megnézi a 903-ast. Én voltam a vonatatási diszpécser Szentendrén azon az éjszakán...

 

2006. január 16. Cinkota...

  • A 903-as irányváltójának és menet-fék kapcsolójának érintkezői olyanok, mintha most rakták volna fel, tehát onnan nem jöhetett a tűz...
  • A zárkapcsolók csak megpörkölődtek, tehát onnan nem jöhetett a tűz...
  • A fűtőtestek épek, bekötésük nem égett el, a pótkocsin a fűtésbiztosítékok épek, tehát onnan nem jöhetett a tűz...
  • A járművezető utolsó megállóközben üzemszerűen vontatott (főkapcsoló nem váltott ki, a nagyiccei gh.-ban sem volt leváltás), üzemszerűen fékezett, ajtót nyitott, rádiózott, tehát a segédáramkörben zárlat nem volt, ne ebből mi következik... (egyébként Őt senki nem nyaggatta)
  • A vezetőállás nem égett ki teljesen, miközben a kocsiszekrény, úgy középtájon megrogyott, tehát onnan nem...
  • A kocsi vége sem égett ki...

A HÉV szerelvények gyenge pontjai az irányváltó, menet-fék kapcsoló, zárkapcsoló, vonatatómotor. Ezek nem nem voltak a tűzgócban, tehát?

 

Hogy pontosan mi történt, azt a szakértők fogják megállapítani, de hogy ez nem volt elektromos tűz, az biztos és ha erre lehetne fogadni, akkor csak ezért nem tenném, mert ÚRIEMBER BIZTOSRA NEM FOGAD! Ja és mégvalami ennek a kocsinak nincs "AMPERSZAGA". Az elektromos hiba miatt kiégetteknek még a felújításuk után is sokáig volt.

 

Csak hogy a részrehajlást kizárjuk nem a járműfenntartásnál dolgozom, de a HÉV járművekhez (vezetés, oktatás, utasítászerkestés, stb.), mintegy 29 éves HÉV mánia fűz, és persze nem csak a járművekhez, hanem a forgalomhoz és az infrastruktúrához is.

 

Majd jövök...

 

Ps.: Néhány korábbi hozzászólás egyébként méltatlan a HÉV Mániához és a legtöbbször szakszerű, korrekt és előrlátó hozzászólóhoz is, SAJNOS...

Dash 9 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5774

"A BKV-nál van ellenőrzés, egy rakás szervezet él abból, hogy a dolgozókat csesztesse, sőt, leveleit elolvassa, telefonbeszélgetéseit meghallgassa."

 

Egy ismerősömnek volt egy utaspanasza név és cím nélkül. Azt állította, hogy trágár hangon beszéltek vele + félreinformálták.

Az ismerős nem is beszélt akkor telefonon, de a kollégája igen.

 

Ezért kellene egy olyan ember, aki vissza tudja hallgatni a beszélgetéseket.

Az ismerősömet lerázták azzal, hogy csak különleges esetben lehet ezt megtenni. Egy ember önérzete szvsz megér ennyit!

 

Nos, tudsz segíteni?

Előzmény: DLala (5773)
DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5773

Kedves plusszos barátom!

Lehetséges, hogy szövegértési problémáid vannak.

A BKV-nál van ellenőrzés, egy rakás szervezet él abból, hogy a dolgozókat csesztesse, sőt, leveleit elolvassa, telefonbeszélgetéseit meghallgassa.

A BKV-t magát nem ellenőrzik.

 

Információkhoz kollégáktól jutok, jutunk. Vannak még becsületes emberek is a cégen belül, olyanok, akik pl. felkínált fotózási lehetőségért cserébe nem állnak neki rágalmazni a barátaikat. Ismerős?

Hírszerzés ügyben a BKV igen erős. Jó sok káderrel van ellátva ehhez. Ezzel mi nem versenyezhetünk és nem is akarunk.

Vállalati belső információk. Tudod, amit ti ott belső információnak képzeltek (vagy amit a fejetekbe öntenek) arról mi azt gondoljuk, közérdekű, nyilvános információk.

A propagandaosztályotok remek agymosási munkát végez.

Kár, hogy ezt pl. a sajtó sem veszi be.

Te igen, csak ne terjesztenéd...

Előzmény: csuklo (5772)
csuklo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5772

"Lehet, hogy a vasútnál van ellenőrzés. A BKV-nál BIZTOSAN nincs."

 

Erre csak két mondat. Bár így lenne mert akkor könyebb lenne az élete a BKV dolgozóknak!

 

És te honnan jutsz vállalati (belsö) információkhoz?

Vajon ez legális hír forrás?

Ja bocs tudom honnan vannak a hírek bizonyos szervezetek nek jobb a hírszerzése mit az Amerikai kormánynak.

 

Bocsi több volt mint két mondat.

Előzmény: DLala (5771)
DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5771

Nem kell nekem ezt hinnem.

A második mondatot olyan mondta, akit valószínűleg te is ismersz és adsz a szavára.

A harmadik mondatban megerősített egy magas rangú tűzoltó, aki ma írt levelet nekem. Valamint ide sorolható a fővárosi tűzoltóparancsnok vallomása a Városüzemeltetési bizottság ülésén  (a busztüzekről volt szó).

Lehet, hogy a vasútnál van ellenőrzés. A BKV-nál BIZTOSAN nincs.

Kvázi azt csinálnak, amit akarnak. Vagy nem akarnak.

Nincs kontroll, nincs fék. Egy ilyen abnormális szabályozási környezet szükségszerűen vezet katasztrófákhoz.

Előzmény: Vendégsín (5770)
Vendégsín Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5770
Hiszed is?

"...mi pedig elmondjuk, amit tudunk, illetve ami a szakmai álláspontunk."
"Minden 70-es évekbeli vasúti kocsi "ég mint a zsír", egy neves kollégát idézzek."
"...hogy az üzemeltetőt semmi sem kötelezi, hogy ahhoz alkalmazkodjon és termsézetesen ezt senki nem is kéri rajta számon. Felújításkor sem."
Előzmény: DLala (5715)
Dash 9 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5769

Hja!

 

De hogy egy kicsit a HÉV mániáról is szó essék....

 

Amikor még vígan suhant a kezem alatt...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Remélem rendbehozzák, mint anno a 923-ast...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És végul jó lenne, ha bealkonyulna ezeknek a vitáknak...

 

 

Előzmény: kawirzbácsi (5762)
SzigDani Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5768

A BKV (ugyanez érthető a Volánok és a vasutak bármely társaságának bármely kocsijára) járműparkjának és üzemeinek egy része a mai előírások alapján nem lenne üzembe helyezhető. Sőt, átépítésekben van olyan is, amely egyértelműen létező irányelvekkel ellentétes. Ezért bármikor bármelyik társaságon el lehetne verni a port. Nem kell. Ha baj van, akkor úgyis lekerülnek a vizes lepedők. Márpedig ilyen finanszíroszási helyzetben minden bizonnyal időről időre (sűrűbben mint kellene) közfeltűnést keltő események lesznek, amelyek rávilágítanak egy-egy problémára. Nekem az az érdekes, hogy miért nem került elő az a tény, hogy a Barbi program keretében többek között a fazonírozott metrókocsik tűzbiztonságát is megerősítette a Társaság? Nos, ez már a ZRt. kommunikációját "dícséri", hogy nem azzal kezdi, hogy mennyit csinált eddig, illetve meddig jutottak el - de sajnos épp ez a kocsi fogott tüzet, hanem azzal, hogy még a sajtótájékoztató időpontját sem úgy hozta a sajtó nyilvánosságára hogy az újságírók megértsék.

 

SzigDani

Előzmény: Bazsi75 (5709)
vasefake Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5767
Kösz az infót. asszem szótfogadok s megnézem!
Előzmény: kawirzbácsi (5766)
kawirzbácsi Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5766

Azt javaslom mindenkinek hogy nézzétek meg a későesti híiradót kb.21:30kor a Duna TV-ben.

Talán mindenki megkapja azt a választ amit hallani akar a hév-tűzzel kapcsolatban.

üdv kawirz

Előzmény: kawirzbácsi (5762)
kawirzbácsi Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5765

:-))))

üdv kawirz

Előzmény: sjanius (5759)
vasefake Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5764

Egyet értek ! a lejáratós-fikázós akcióra ott a "Veke és más marhaságopk címü rovat"

 

Előzmény: csuklo (5761)
DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5763
*** user ignored ***
Előzmény: sjanius (5759)
kawirzbácsi Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5762

Sokan a szenzáció miatt írnak vagy látogatnak ide, egy-két hozzászólás pedig finoman kiköpve a BKV-t hibáztatják, mert most valami tragikus dolog a hévvel történt.

KB.két hete a trolibuszos topik volt ilyen szép számmal látogatott.

üdv kawirz

Előzmény: Dash 9 (5721)
csuklo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5761

Nem is emlékszem! Ti rúgatatok a vekéből némi kohholt vádak alapján.

 

A továbbiakban csak hévvel kapcsolatban vagyok ebben a topikban komunikálni hisz ezért van.

 

Előzmény: DLala (5757)
vasefake Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5760
örvendek hogy eljutotunk erre a szintre, hogy már mi is sarat dobálunk egymásra:) ez szép jó magyar felfogás...
sjanius Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5759

 

 Ez egy teljesen szokásos Veke hisztéria keltés.

 

  A nekik minnél rosszabb, nekünk annál jobb, a Veke jelmondata.

 

 Egy szerencsétlen ember meghalt. A vizsgálat folyik. Hogy mi történt, még senki nem tudja, mindenesetre a VEKE már meg is tudja nevezni a felelőst.

 

 A BKV monnyon le! Vegyen  új kocsikat!

 

  Sajnos most cseréltettétek le a ZIU parkot, elpocsékoltátok a pénzt. Úgyhogy attól félek a HÉV még egy darabig maradni fog.:( 

DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5758
Én is.
Előzmény: Bazsi75 (5753)
DLala Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5757
Neked nincs mitől félned, hiszen "átálltál a megfelelő oldalra" így saját elhatározásból élvezed ennek az előnyeit.
Előzmény: csuklo (5755)
luciluca Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5756
Látod-látod. Ugye, hogy félreértettél. :)
Előzmény: csuklo (5755)
csuklo Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5755

"Ne bánkódj. Majd DLala és a színtársulata mindent megold helyettünk."

 

Hát épp etől félek.

Előzmény: luciluca (5749)
VitézyDávid Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5754
Csak a tapasztalat mondatja vele...
Előzmény: Bazsi75 (5753)
Bazsi75 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5753
Ha ezt így látod akkor sajnálom.
Előzmény: DLala (5742)
luciluca Creative Commons License 2006.01.16 0 0 5752
:)
Előzmény: DLala (5751)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!