Keresés

Részletes keresés

Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.06.30 0 0 247
Meg lehet nézni a szlovákiai elpusztult erdők rehabilitációját. Nem megy az olyan gyorsan. Előbb el kell korhadnia a fáknak, hogy legyen hely. És a fagyban az sem túl gyors. Aztán meg szép lassan felnőni azoknak a hatalmas fáknak.
Előzmény: Tolkien (244)
Lebenstod Creative Commons License 2008.06.30 0 0 246
:-(
Előzmény: Degeczi (245)
Degeczi Creative Commons License 2008.06.30 0 0 245
a port.hu-n 2.5 hétre előre is megnézheted a műsort - de nem látni olyat, aminek a címében ez előfordulna...
Előzmény: Lebenstod (243)
Tolkien Creative Commons License 2008.06.30 0 0 244
sziasztok!

Miért nem nőttek újra fák 19 év után sem?
Lebenstod Creative Commons License 2008.06.30 0 0 243
Ki tud tévéműsort?
Lebenstod Creative Commons License 2008.06.30 0 0 242
N. Geografic
Előzmény: Lebenstod (237)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.06.30 0 0 241
Mármint a Föld felé tartó meteoroidok többségét
Előzmény: Epstein dr. (240)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.06.30 0 0 240
Egyébként úgy tudom, a meteoroidok többségét a Juppiter "szűri meg", azaz hatalmas tömegvonzása révén mintegy begyűjti őket
Előzmény: Pusztai Telivér (230)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.06.30 0 0 239

Leonyid Kulik híres fotója 1927-ből. Ezt találta az első expedíció 19 évvel a robbanás után

 

 

 

A Cseko-tó a bolognai egyetem expedíciójának képén

 

 

 

Távol minden lakott területtől

 

 

 

Galacrus érkezése Szibériába a Marvel-képregényben
Előzmény: 23 negedi (233)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.06.30 0 0 238

Száz éve felrobbant valami a tajgán

 

Index, 2008. jún. 30.

 

1908. június 30-án (az akkoriban Oroszországban használt Julianus-naptár szerint június 17-én), reggel hét óra után pár perccel Szibéria középső részén, a Köves-Tunguszka és a Léna folyók között, éles hangjelenség kíséretében hatalmas tűzgömb tűnt fel az égen. A jelenséget több száz kilométeres távolságból is látni lehetett, és aki látta, kivétel nélkül biztos volt benne, hogy eljött a világvége, főleg amikor néhány ezer méteres magasságban a tűzgolyó felrobbant.

 

A robbanás erejét ma öt és harminc megatonna közé becslik a szakértők (ez a hirosimai atombomba több százszorosa), a rá következő földrengést pedig a Richter-skála (amit csak 17 évvel később találtak fel) szerint ötös erősségűnek. A robbanás kétezer négyzetkilométeres területen tarolta le a tajgát, becslések szerint nyolcvanmillió fát tépett ki a földből. Az első tudományos_expedíció a világháború és az orosz forradalom miatt csak 19 év múlva merészkedett a helyszínre. Gyufaszálszerűen széthajigált, kidőlt fákat találtak, de becsapódás nyomát, krátert az azóta arra járt kutatók sem leltek. Száz év alatt egyetlen tudósnak sem sikerült megmagyaráznia, hogy pontosan mi történt.

 

A legnépszerűbb elmélet szerint egy meteor, aszteroida vagy üstökös csapódott a Földnek, és vagy a földbe vágódott, vagy a súrlódástól annyira felhevült, hogy még a légkörben megsemmisült. Ezzel a teóriával kapcsolatos a „tunguz esemény” egyik legnagyobb rejtélye, az, hogy száz év alatt semmilyen krátert sem találtak a kutatóexpedíciók. Az nem túl valószínű, hogy egy ekkora robbanást produkáló, nagy méretű és sebességű aszteroida olyan apró darabokra robbanjon, amelyek nem hagynak maguk után nyomot.

 

Egy 2007-es expedíció a bolognai egyetemről a robbanás feltételezett helyétől nyolc kilométerre lévő Cseko-tavat nevezte ki becsapódási kráternek. A tavat a XIX. századi és annál régebbi térképek nem jelölik (az akkori térképek Szibériáról nagyon pontatlanok), és a tipikusan sekély, lapos fenekű szibériai tavakhoz képest meglepően mély. Viszont nincsen pereme, ami a becsapódási kráterek egyik legjellemzőbb ismertetőjele.

 

A kráter hiányára két alternatív magyarázat merült fel. Az egyik szerint a meteor nem ütközött neki a Földnek, csak egészen közel húzott el mellettünk, és a katasztrófát a légnyomás okozta. Ez a magyarázat viszont a robbanás által kidöntött fákkal áll ellentmondásban. A hatvanas évek szovjet kísérleti légköri atomrobbantásai a tunguszkaihoz megdöbbentően hasonló, pillangóra emlékeztető formát hagytak maguk alatt a talajon. A Földet szinte súroló meteor egészen más mintában pusztította volna ki az erdőt.

 

A másik variáció szerint az aszteroida kozmikus porból és jégből állt, a jég a súrlódás hatására elpárolgott, a por meg a légkörben maradt, ami egyben magyarázat arra is, hogy a robbanás után furcsa színekben játszott az ég, és szinte nappali világosságot lehetett éjjelente észlelni még Európából is. Az elmélet támadói szerint egy jégaszteroida nem jutott volna ilyen közel a felszínhez, már az atmoszféra felső rétegeiben felrobbant volna.

 

A nem százszázalékosan alátámasztott, de azért tudományosan megalapozott magyarázatok mellett vadabbnál vadabb elméletekkel is előálltak tudósok és laikusok az elmúlt száz évben.

 

Egy orosz expedíció kutatói például meg vannak győződve róla, hogy egy földönkívüli civilizáció robbantotta fel a Földnek tartó meteort. Számításaik szerint a meteor egymilliárd tonna tömegű lehetett, és a becsapódás lökéshulláma kipusztította volna a földi életet. Az idegenek beavatkozásának bizonyítékát egy fura alakú, olvadt sziklában látják, amiből 2004-ben mintát vettek, és azóta is vizsgálják. Azt más csillagászok számításai is megerősítették, hogy ha a robbanás 4 óra 47 perccel később következik be, a Föld forgása miatt éppen Szentpétervárnál lett volna az epicentruma.

 

1989-ben a Harvard két kutatója, D'Alessio és Harms a természetes hidrogénbomba elméletével állt elő. Eszerint a Föld légkörébe érkező, aránylag kicsi meteor nagy koncentrációjú deutériumot tartalmazott, és az atmoszférában a súrlódás által felszabadított hő fúziós reakciót indított be, ami termonukleáris robbanáshoz vezetett.

 

Egy másik, sci-fi szagú elmélet az űrből érkezett antianyaggal magyarázza a robbanást, csakhogy mai ismereteink szerint egy ilyen antianyagcsomónak hihetetlenül erős gammasugárzása lenne, ennek a nyomát viszont nem találták meg a környéken. És persze se szeri se, száma a lezuhant ufóról szóló elméleteknek, amik az oroszok Roswelljének és 51-es körzetének tartják a helyet.

 

1973-ban született a sci-fi írók kedvence, a Jackson–Ryan-teória. A texasi egyetem fizikusai szerint egy miniatűr fekete lyuk találkozott a Földdel. Ezt az elméletet később komolytalannak minősítette a tudomány, mondván, egy fekete lyuk nemcsak felborogatta volna a fákat, hanem minden anyagot magába szippantva áthaladt volna a bolygón, és látványos "sebeket" ejtett volna a be-, illetve kimeneti ponton.

 

A sci-fi-írók és hollywoodi forgatókönyvírók fantáziáját legalább annyira megmozgatta a tunguzmeteor-rejtély, mint a tudósokét: a Wikipedia idevágó oldala tucatjával sorolja a száz évvel ezelőtti esemény köré szőtt sztorikat.

Stanisław Lem első sci-fi regénye, az 1951-es Asztronauták szerint a robbanást a vénuszi civilizáció felderítő űrhajójának lezuhanása okozta, Larry Niven 1975-ös novellája, A Nap határvidéke a Jackson–Ryan-elméletre, az elszabadult fekete lyukra építi a történetet. A Warhammer 40 000 regényeiről ismert Ian Watson a Csekov utazásában egy szovjet időgép balesetét teszi az események mögé, Asimov novellájában, Az őrült tudósban anyag és antianyag találkozásából fakad a robbanás. A Sztrugackij fivérek A hétfő szombaton kezdődik című vicces sci-fijében egy olyan idegen civilizáció űrhajóbalesete okozza a katasztrófát, amelyben az idő a miénkkel ellentétesen folyik: azért nem találjuk meg az űrhajójuk maradványait, mert azok csak 1908 előtt voltak ott. Vagy lesznek.

 

Érdekes megfigyelni azt is, ahogy az ismert, alaposan kidolgozott sci-fi világok teremtői beledolgozzák a saját univerzumukba a tunguz meteor rejtélyét. A Star Trekben egy vulkáni kutatóűrhajó avatkozik bele a földi történelembe, és irányítja Szibéria fölé a Nyugat-Európába tartó meteort, a Lovecraft-féle Cthulhu-mítoszra építő szerepjáték, a Cthulhu hívása pedig egy bebörtönzött ősi istenség ébredésével magyarázza a katasztrófát. Az Alien–Predator-univerzumban a ragadozók űrhajójának önmegsemmisítő mechanizmusa kapcsol be Szibéria fölött, a Marvel-képregények sztorija szerint az X-Men, Amerika kapitány és a többiek ősellensége, Galactus érkezik meg a Földre ugyanitt, A sötétség világa szerepjáték világában pedig egy nagy hatalmú mágus és egy sárkány párbaja okozza a robbanást.

Előzmény: 23 negedi (233)
Lebenstod Creative Commons License 2008.06.30 0 0 237
Előbb megkérdezem: Spektrum vagy National tv-műsor? Nem lesz maholnap?
Jessica Fan Creative Commons License 2008.06.30 0 0 236

Van véleményetek a cikkről??

Előzmény: 23 negedi (233)
Lebenstod Creative Commons License 2008.06.30 0 0 235
Emlékezzünk meg Jurij (?) vagy Mihail (?) KULIKról, aki egész életét a tunguz-rejtély kutatásának szentelte, és idős korában, hadifogolyként tűnt el...
23 negedi Creative Commons License 2008.06.30 0 0 234
23 negedi Creative Commons License 2008.06.30 0 0 233
Lebenstod Creative Commons License 2008.06.30 0 0 232
Nem tudom, mennyire örömteli, hogy a századik évfordulón csak én nem felejtettem el.
23 negedi Creative Commons License 2008.03.24 0 0 231
Igen, tudom.
Előzmény: Pusztai Telivér (230)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.03.23 0 0 230

Ha földrengés volt, azt elég jól lehetett volna érzékelni, és a szemtanúk becsapódó tárgya se magyarázható. Mondjuk ha a becsapódástól szabadult fel földgáz, ami aztán be is gyulladt vagy robbant...

 

Egyébként ezek a meteoritok gyakran olyan anyagokból álnak, amelyek ütközés után egész egyszerűen elpárolognak a hatalmas felszabaduló energiától. Nem mindegyiknek van vasmagja.

Előzmény: 23 negedi (228)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.03.23 0 0 229
Nem lehetne azt, hogy én csak pezsgőzök, és a többiek ásnak? :)
Előzmény: Rhangabé Mánuel (224)
23 negedi Creative Commons License 2008.03.23 0 0 228

100 év után feltárul a Tunguzka - titok?

http://www.blikk.hu/cikk.php?cikk=96375

Lebenstod Creative Commons License 2008.03.10 0 0 227
Úgy tudom, a Tunguzka folyó messzebb van UlanBatortól, mint Pesttől. Közelebbit.
Előzmény: Brian Benson (226)
Brian Benson Creative Commons License 2008.03.01 0 0 226
Ulánbátorból taxival.
Előzmény: Lebenstod (225)
Lebenstod Creative Commons License 2008.03.01 0 0 225
Nyilván az oroszok szerveznek valami utazást. Aki tud oroszul, utánanézne?
Mi a helyszínhez eső legközelebbi vasúti állomás? (Repülőtér?)
Előzmény: Rhangabé Mánuel (224)
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.03.01 0 0 224
Veszek egy rettenetesen nagy léggömböt, telefújom héliummal és elviszem az egész topikot a helyszínre: pezsgőzni fogunk és mindenki, a magával hozott ásókkal ásni fog, amíg meg nem találjuk a tárgyat....
Előzmény: Lebenstod (223)
Lebenstod Creative Commons License 2008.03.01 0 0 223
Üdv!
Ki hogy készül a százéves Tunguz-évfordulóra?
Minden megoldás érdekel.
Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.01.02 0 0 221
Egyszer majd előállítanak egy laboratóriumi tunguszkát, aztán b*szhassuk.
eguzki Creative Commons License 2007.12.19 0 0 220
23 negedi Creative Commons License 2007.10.02 0 0 219
Előzmény: Törölt nick (218)
Brian Benson Creative Commons License 2007.09.06 0 0 217
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20070627szaz.html
L.G.M Creative Commons License 2007.08.17 0 0 216
Hi! Eddig az összes tudományosan értékelhető expedíció ami a területen járt nem talált kráter,egy háromtonnás "kavics" ha több kilométer magasból nagy sebességel a földbe csapódik hagyot volna maga után nem is kicsit.Egyáltalán ki találta volna meg? A kutatóknak még az is gondot okozot a terepviszonyok miat hogy oda jussanak nem hogy onnan elszálitsanak egy ekkora követ. Ez a hír teljesen kamu,szerintem.
Előzmény: tere (215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!