Maholnap én is kezdő leszek. Megütötte a fülem a kierjedt vilmos körte cefre - amin csodálkozom. Nálunk még csak most kezd érni ez a gyümölcs. Sajnos nagyon sok lepottyan látszólag egészségesen, de még nem teljesen éretten. Lehet ezzel tenni még valamit? Érdemes gyűjteni, és "utóérlelni"?
Idéntől főzök én is. Eddig sikerrel. Legalábbis amit eddig elkövettem.
Köszönet egyébként mindenkinek, aki besegített a snapszmester ismeretanyagának összeállításában.
Most hétvégén nem általam gyártott körte(vilmos) cefrét főztem le. És az alszesz megindulásakor elég sokáig jön vele egy zavaró vegyszeres (hígítós? észteres?..) szag. Aztán később ez elmarad és sztenderd Vilmos illattá vált, ami végig így marad.
Ahonnan jött a cefre, onnan főztem már le, és azzal nem jártam így... szóval biztos vagyok benne, hogy nem az edénnyel, eszközökkel volt probléma. És bele sem borult pl. egy üveg lakkbenzin...
Milyen probléma lehet ennek az oka, és esetleg a tisztázás segít rajta, vagy le kellene vágnom egy jó nagy részt az elejéből, hogy ne legyen zavaró? Esetleg más eljárás van az orvoslásra?
Igen, be is dugóztam a végét, hogy álljon benne kicsit a trisós víz. Régebben is volt átmosva, eddig nem jelentkezett utána ilyesmi.
vick:A sisakot sosem hagyom rajta sokáig, szerintem az kilőve.
sono: A cefrére tippeltem én is, mert nem tudom hogyan készült, mondjuk nem nézett ki szarul. Csak azt nem tudom, hogy ha tényleg cefrézi hiba az okozója, akkor azon belül mi?
Nálam akkor rakódott ki ilyen ezüstös réteg, amikor a főzés végén nem egyből vettem le a sisakot, hanem a főzőn hagytam pár órát. Pont emiatt érdemes mindig főzés után levenni, és jól eltörölgetni.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, én is barackkal küzdöttem. Egy ismerősöm cefréjét főztem le, de igen sok fekete-, illetve egy kevés ezüst színű trutyi jött át folyamatosan az alszesszel. 3 éve főzök, (eddig csak saját cefrét) ilyennel még nem találkoztam. Mi lehet ez, mi okozhatja? Az ezt megelőző főzés után trisóval át volt mosva az egész, kiöblítve, stb. Aztán már csak egy tisztázás volt, majd újra mosás, úgyhogy elvileg a főző tiszta volt.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hát kérem, "van annak, aki el nem issza"...DD...egy a baj Manókám, hogy sajnos ezekkel minddel dolgozni kell...és bizony már nem mindig van hozzá kedvem...:):)...szívesebben hajókáznék, vagy pecáznék...lassan itt a csukaszezon és még az amúrokat sem volt sok időm hajkurászni...
Üdv urak! Tanácsot ötleteket várok..Szeretnék vásárolni egy főzőt 60-100 liter közti..dupla falu..hol érdemes körülnéznem?Ki mit ajánlana..mit lenne érdemes ?szerintetek.. Nem kell egylépcsős...
Lehet különböző szódabikarbónás stb. trükköket próbálni, de nekem még sosem jött be.
A múltkor nekem is hoztak sárgabarack cefrét, hogy főzzem ki, a cefre illata kellemes volt, azon nem lehetett érezni semmit, de az alszesz savanyú volt, meg aceton-szagú.
..." de időt múlt,"...szerintem a vörösréz hűtőspirál az otthonfőzés berkeiben sosem megy ki a "divatból"...
..."lehetne 4 menet"...ez a spirál csak 3,5-méter...itt a 4-menet nagyon kevés lenne, de így egy 50-60-literes főzőt is simán kiszolgál...
..."miért zöldes - kék a pálinkám?"...természetesen a réztől...ki kellene nyomozni, hogy miért rezes?...savas cefre?,nem megfelelő kezelés?..
Az én full réz főzőmben annyi réz van, hogy annál többet nehéz lenne beleszerkeszteni, VR-üst, üstfedő, magas sisak, páracső, pistórius-tányér, hűtőspirál, epruvetta, kozmaolaj-szűrő,de még egy pálinkám sem lett rezes (se zöld-se kék)...
Sőt évekkel ezelőtt az egyik fórumtárunk, mintákat kért be tőlünk laborvizsgálatra és a legtöbbünk mintájának a réztartalma, az egészségügyi határérték alsó szintjét sem érte el, még a gyantaszűrés nélküli sem...
Tehát a jól kezelt főzőtől és a jó cefrétől, nem lesz rezes a pálinka...a hiba máshol keresendő!!!...
..."A felső áthajlási ív után elég kockázatos a katalizátor használata."...ezt kifejtenéd bővebben?...
Igényesnek igényes, de időt múlt, a spirál lehetne 4 menet ASI 316 ( az alkalmi főzőkre gondolok). Vissza térő kérdés, miért zöldes - kék a pálinkám? A felső áthajlási ív után elég kockázatos a katalizátor használata. Kizárólag szakmai, gyakorlati vélemény:semmi személyes. A forrasztózsír csodákra képes, és persze a gyakorlat. D.
Ma szíttam egy kis "műhelyszagot" és közben forrasztgattam egy kicsit...nem tudom, hogy ki hogy van vele, de egy egy jól sikerült szép forrasztás után, még az ebéd is jobban ízlett...:):):)...
...(a színe és a fonákja)...
...ezeket Rézmanónak küldöm, mert nagyon bírja az ilyen "kecses" átfolyós hűtőket...:):):)...
Üdv urak! segítsetek nekem beárazni a főzőmet..60 literes, saválló..dupla falu...profi munka..5 éve használom tökéletesen működik...200 literes hűtő van hozzá...el kell gondolkodnom hogy ha sisakot csináltatok rá +ba rézből egy deflegmátorral..akkor inkább egyben nagyobb főzőre váltanék némi plusz pénzért..
Most tök komolyan. Ez így normális? Így kell működnie egy főzönek? Ez vicc kategória. Esetleg nyertél valamit. Lezárod. Ok. Utánna a deflegmácóval mi van? Mert ez itt a lényeg! Nem a felfütéssel" van a baj. A deflegmációval!
Tegnapelőtt voltam Szabadkán a DES " márkakereskedésben " Szó nincs arról, hogy átállnának a csőkötegesre, csak termékpaletta bővítés keretében van olyan is. Természetesen továbbra is elérhető, és elérhető lesz a 300-as hűtő is, ára: 18.867rsd. A csőköteges ára:22.800rsd. És valaki kérdezte, hogy mennyibe lenne a keverőben lévő két db. fogaskerék. Ezek ára 2.597 és 1.112 rsd. A 100L-es üstre lévő kupola, hőmérővel :23.584rsd. A gumi tömszelence 175rsd. Egyébként van minden fityfirity, a láncszemtől kezdve a szemeket összefogó stiften át, a bazi vastag páracsövön, és mindenféle fittingen keresztül egészen a mérőhengerig...:)