Keresés

Részletes keresés

pacsepa Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141743

200 liter 240 kg szőlőből. Kb arányos az enyémmel, 55 liter cefre 63 kg-ból.

Mint írtam még nem tudok BRIX adatot mérni, de az alszesz kihozatalodra nagyon kíváncsi leszek! Alkoholban és mennyiségben is.

Előzmény: raczno (141740)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141742

Majd legközelebb...

Amúgy a végén a magja majdnem több volt mint kidobott héja... Mivel átdörzsöltem a szűrőn, a héj már nem az a héj volt amit kidobtam, mint ami a cefre tetején fenn maradt.

Ha a komposztban a giliszták alkoholisták lesznek, attól még lehet velük etetni a halaimat? :-)

Előzmény: raczno (141740)
raczno Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141741

... nem fűrész, hanem tüzelsz...

Előzmény: raczno (141740)
raczno Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141740

Nem kellett volna a héját eldobni, ez olyan, mintha a pálinkával

locsoltad volna a komposztot. Én tavaly 5 részletben főztem Irsait,

szűrés nélkül... Ha oda figyelsz a főzésre, ha nem nyélgázon fűrész,

nem ég le... 

Én a hétvégén állok neki a Cserszeginek, 240 kg volt, 200 liter cefre,

a Brix 23 volt. Remélem jó lesz...

Előzmény: pacsepa (141739)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141739

A mag az aljára ment azt tudtam volna külön kezelni. A héját a szokáson túl azért is kénytelen voltam leszedni, mert nem fért volna már a cefre az 50 literes üstbe. Volt benne habzásgátló, de 40 liternél többet nem mertem. A kimaradt 15 liternél is megvolt a korlát, a hűtő aljában 3 db 5 literes kannát tudtam elhelyezni. 3 db műanyag ládában 63 kg szőlőből (ennyi volt a számlán) ennyi jött ki. Jövőre elég lesz max 58-60 kg.

Előzmény: vick_1899 (141736)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141738

Még valami!

A fajélesztőn amit használtam 21% alkoholtartalmat írnak. Ennyit mondjuk gyümölcscefrénél aligha lehet elérni, csak a cukorcefrénél, de arra utalhat a dolog, hogy nem lustul el annyira az élesztő az alkoholtartalom emelkedésével.

Most csak ötletelek...

Előzmény: pacsepa (141735)
endrepp Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141737

Jó az, akkor annyi volt, nagyobb lángon kéne főznöd, hogy gyengébb legyen az alszesz vagy letakarni valamit a réz felületből, fújt a szél esetleg, az is benne van, biztos finom lesz. :)

Előzmény: pacsepa (141735)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141736

A magot oké, hogy szűrőd, de szerintem, ha a héja benne marad az csak erősíti a gyümölcsös jelleget.. Nálam is a napokban lett kész 5 hordó cserszegi, ha közel ilyen jó kihozatalom lesz akkor be kell táraznom demizsonból :D :D 

Előzmény: pacsepa (141735)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141735

40 liter az teljesen tiszta szűrt cefre! Én a cefrét mindig leszűröm főzés előtt. Amit lehet szétkenek a szűrőben, pépesítek, de szilárd rész már a komposztra megy. A szűrő egyébként még a szőlőmagot is visszatartja, olyan sűrű. Babra munka, de tuti leégésbiztos megoldás, megéri.

Van még a cefréből 15 (szintén átszűrt) literem, ami hűtőben várja a hétvégét.

 

A mérést mint írtam ismételtem. Nem volt különbség. A párlat hőfoka is 20 fokos volt. 18 fokos kútvíz ment a hűtőbe.

A deflagmációra én is gondoltam, de semmit nem csináltam mással és másként, mint pl a kajszival. Nem emlékszem pontosan, de ott 30-35% között megállt az alszesz. A felfűtés is ugyanolyan intenzíven ment. felfűtéssel együtt alig több mint 4 óra alatt lement a 10 liter alszesz. A fokoló alsó méréshatára elég bizonytalan már, de 5%-nál állítottam le a fűtést, utána már nem sokáig futott.

 

Szóval én is csodálkoztam, de ennek ellenére örülök is neki. Illatra még alszeszként is egészen különleges.

Előzmény: endrepp (141734)
endrepp Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141734

Igazad van, a törköllyel együtt kell nézni, úgy sok.

Előzmény: obsitos3 (141732)
endrepp Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141733

Ha 0-ig lett csorgatva, akkor 12.5v/v%-os volt a cefre, az reális sztem. Persze ettől még az 50% alszesznek nagyon magas.

Előzmény: Figyelget (141731)
obsitos3 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141732

Nehezen képzelhető el,még ha a törkölyt kiveszed,és tisztán 40 L bort főzöl,akkor is 12.5 % alkoholtartalmú volt a cefréd.Nem lehet benne mérési hiba?Akár a mennyiségnél,akár a %-nál?Ráadásul ha kicsavarod,a végén kifolyó gyengébb alszesz visszarontja a töménységet,ez így túl erős,túl sok.

Előzmény: pacsepa (141729)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141731

De egyébként tényleg sok! 

Ez így legalább 20%-os kihozatal. 

Előzmény: pacsepa (141729)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.12 0 1 141730

Ha akar, akkor jön az opál. Függetlenül attól, miként teszed hozzá a vizet. Kevésbé független viszont a kozmaolajtól. :)

Persze célszerű több lépésben hígítani és nem belezúdítani a hígítóanyagot, de nem attól opálos. 

A másik téma. Mostanában többször hallom, olvasom, hogy milyen erős alszeszek keletkeznek. 

Úgy gondolom ez már nem csak alapanyagfüggő. Nagyon erős deflegmációs hatásra gondolok. 

Egyébként meddig engedted? 

Előzmény: pacsepa (141729)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141729

Francba, a meggypálinkát tegnap hígítottam vissza 45 %-ra és 50 % alatt beopálosodott... Most várok egy-két hetet, hátha letisztul, aztán leszűröm ha kell. Úgy látszik a meggyel mindig így járok. Szentkirályit öntöttem hozzá, pontosabban csurgattam. Van valami trükkje a dolognak, vagy teljesen mindegy, ha akar, akkor jön az opál?

 

Más:

Szintén tegnap lefőztem 40 liter szőlő cefrét. Vásárolt erősen érett cserszegi fűszeres szőlő volt az alap. Sajnos BRIX mérőm, még nincs, valahol az óceánon utazik felém.

10 liter 50 fokos (!) alszesz lett a végeredmény? Ezt nem hittem el, ilyet még nem tapasztaltam, de ellenőrző mérés alapján is ez van.

Ez volt amit a turbóélesztővel indítottam, 9 napig hagytam dolgozni, mostanra teljesen leállt. Cukor nem volt benne.

 

Most először cefréztem szőlőt. Létezik, hogy ennyit ad?

Dezső1959 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141728

https://www.jofogas.hu/baranya/Tartozekok__alkatreszek_Savaria__MA750_husdaralo___nagykonyhai_gephez_66343368.htm

 

Nála sok minden van. Tálcát kerestem, sajnos aranyáron kínálta. Így inkább legyártottam. Egy próbát megér.

Előzmény: Törölt nick (141727)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141727

Köszönöm a segítséget, máris sokkal előrébb vagyok!

Előzmény: Dezső1959 (141726)
Dezső1959 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141726

Kedves Flourite!

Ez egy magyar gyártmányú Savaria esetleg Keripar gép, amire különböző adapterek léteznek. Nekem húsdarálóm van hozzá. Én csak kispályás vagyok, így azon daráltam a nyári almát. Felezés után 30 kg alma kb 10 percig tartott. A csatolt fotó közvetlenül a felújítása után készült, természetesen tartozik hozzá tálca is. A jófogáson, vaterán néha előkerül hozzá tartozék. Érdemes figyelemmel kísérni.

Üdv,

Dezső

Előzmény: Törölt nick (141723)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141725

Az asszonykám konyhai robot gépén láttam hasonló tárcsákat de azok csak 160 mm átmérőjűek. 

Előzmény: Törölt nick (141723)
csalántea Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141724

A hét második felében viszek be én is mintákat ...

Előzmény: Törölt nick (141713)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141723

Tisztelt Fórumozók!

 

 

 

Az csatolt fotón látható régi, (NDK-s vagy csehszlovák) darálógéphez keresek alma pépesítéséhez alkalmas tárcsát. Sajnos semmilyen tábla nincs rajta...

 

Az eredeti tárcsa tönkre van téve - de jobb is lenne olyan szerszám amin piramis forma "reszelő" hegyek vannak.

Van ötletetek, hogy hol lehet ilyet szerezni vagy csináltatni?

 

A Secoser nem foglalkozik ezzel és eddig nem találtam máshol sem.

 

Átmérő:  229 mm, 6 db, süllyesztett fejű, 4mm-es csavar rögzíti.
Ezek egymástól való, átellenes távolsága 210 mm.

 

Előre is köszönöm!

 

rézműves1 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141722

Egye fene, ha nincs más, az is megteszi...DDD...

Előzmény: zsorsz (141720)
sogi01 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141721

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141697)
zsorsz Creative Commons License 2017.09.12 0 0 141720

Mer a mókusfarok szőr ecset mán nem is jó neked?!

Előzmény: rézműves1 (141716)
beetee Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141719

Kösz!

Holnap kiderül.

Előzmény: endrepp (141718)
endrepp Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141718

Ha pezseg benne, akkor igen, annyi kell, ameddig csinálja.

Előzmény: beetee (141717)
beetee Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141717

Igen, ezt megértettem elsőre ;) . Más esélyem úgysincs...

Bár félő, hogy nem lesz kevés, elég tömény bukéja van most összeöntve az alszeszt az elejét a végével.

Azért a sz.bikarbónára érdeklődve várnék valami... Tenne valamit az eleggyel?

 

Előzmény: endrepp (141715)
rézműves1 Creative Commons License 2017.09.11 0 1 141716

Lehet, hogy erre többen azt mondják, hogy "perverzitás", de vállalom...az ilyentől még jobban is alszom (miután jól elfáradtam)...:):):)...

 

 

...azt még nem is említettem, hogy egy finom "gésapunci-szőr" ecset is kell a tökéletes munkához...

 

(mielőtt valaki a képek szövegében lévő rövid Ő betűk miatt megróna, valamiért ott egy négyzetet rak a gép a hosszú Ő helyett...)

 

 

Előzmény: sono77 (141694)
endrepp Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141715

Nem biztos, hogy viszi, pont erről szól az elválasztás, csepegve kell indulnod, hogy az igen nagy deflegmáción csak a szutyok tudjon átmenni, amikor vége a kellemetlenségnek, akkor viszont megküldeni a fűtést, hogy tudjanak jönni a jó ízek, ott fog jönni egyből a tömény szörp. :)

Előzmény: beetee (141714)
beetee Creative Commons License 2017.09.11 0 0 141714

Aha. Így már látom mi ez. Ezek szerint elválasztható, alacsonyabb a forráspontja...

Csak pont a körténél viszi a vezéraromát is...

Az alszeszbe szódabikarbóna segít? Ilyet is olvastam...

Előzmény: öreg_néne_b (141712)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!