Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Cefrét utóérlelni csak úgy szabad, ha a cefrézett anyag tökéletesen hibátlan, tiszta volt, van egy 12-14 Celsius fokos tárolóhely, és az edények tökéletesen záródnak.
Minden más esetben nagy a veszélye a baktériumos-gombás rothadásnak.
Nekem a kedvenc almám a starking, de pálinkának nem tudom, hogy milyen. Engem is érdekelne, hogy ki milyen fajtát ajánl, ami kellemes illatos? Vagy akár mixelve a fajtákat?
Arra gondoltam megosztom veletek az idei szezon számomra új tapasztalatát, miszerint a hosszabb utóerjedés "erősebb" cefrét eredményez. Ezt tapasztaltam eddig idén a körtével, barackkal(bár ez zöldike lett :D :D ) és a mai napon a szilvával is. Azonos körülmények között cefréztem és a földszint alatti garázsban vannak tárolva a cefréim, általában mindegyikből akadt 3-4 hordóval.. kotyogós hordóban erjesztek, és maximum 4-5 napig nyomkodom a bundát, utána lezárom és had dolgozzon, és minden esetben oltom élesztővel a cefréket.Most az első hordó szilvám, és a mai utolsó főzése között eltelt több mint 3 hét, az elsőt több mint 2 héttel a cefrézés után főztem, savazva nem volt, 2% napfényt kapott egységesen. Az alszeszt mindig akkor mérem amikor lecsurrant az első 0.5 liter. Ezt idén már dokumentáltam, és az első hordó alszesze 60 nál indult míg az utolsó 64, és kb ezeket a különbségeket tapasztaltam a körténél és a baracknál is erősségben. Amit jóval később főztem mindig erősebb volt, és 1-2 literrel több is lett az alszeszem. Az első hordót mindig akkor főzöm amikor már 3-4 napja nem mukkan meg a kotyogó, tehát nincsen gázképződés. Kiváncsian várom a szőlőt, mivel elég elfoglalt vagyok így biztosan nem tudom őket 1 hét leforgása alatt lezavarni mert csak 1-2 napon tudok főzni. Már több mint 2 hete be lettek cefrézve, és már nem beszélnek hozzám, tehát készen állnak, holnap kezdek az elsőval, és szerintem lesz még vagy 2-3 hét amikor az utolsó hordót főzöm, majd beszámolok, hogy megmaradt-e ez az arány. (ha jól emlékszem valaki írta is, hogy a szőlőjét a kierjedés után még 2(?) hónapig a borospincében pihenteti)
A története: apám összegyűjtötte, aprította és hordózta a gyümölcsöt. kb egy jó hetet töltött ott, de még csendes forrásban volt, mikor elmentem érte és megautóztattam. Tudom, hogy nem tett neki jót, de szét lett merve kisebb edényekbe, itthon meg vissza egybe.
Az előző transzport is így járt. Az bírta.
Itt még hagytam 4-5 napot, mikor lesüllyedt a teteje, majd utána tudtam nekiállni ismét olyan 4-5 nappal. Savat nem kapott.
Most egyébként 2,5 liternél járok 65 % körül van. Szagos-marós-csípős.
Na... eddig totál csőd. Lassan 3 órája kezdtem a kb 20 l alszesz tisztázását. Megindult rendesen, onnantól csöpögtetem szó szerint, de még nincs hol váltanom. Közel 2 liternél járok, és még mindig büdös és rossz ízű.
Lehet, hogy nem csak ecetesedés lehetett?
Egyébként a sz.bikarbóna nem pezsgett fel...
Érdekes, hogy a cefre kifőzésekor azért egy idő után elmaradt a szag. Most még nem.
Valószínű, hogy kuka az egész, de azért kíváncsi vagyok, még folytatok valameddig.
Okozhat ilyet rossz irányú erjedés? Magán a cefrén nem éreztem rossz szagot, de így utólag... tényleg eltűnt már akkor a körte belőle...
Köszi! Hétvégén vettem egyet, tesztelni is tudtam. A kémény-pillangó teljesen zárt állásban sem teljesen zár le, gondolom biztonsági okokból. Működik teljesen zárt állásnál is, semmi égéstermék, vagy gázszag nincsen, én egy nagyon picit nyitottam rajta, biztos-ami biztos alapon, így használtam.
Felfőzési időm, ami a lényeg lett volna, sajnos semmit nem változott, ugyanúgy 2 óra. Szedés meg plusz 2-3. Ami változott: fél palackkal indultam neki, ezt onnan tudom, hogy 2x75 litert lefőztem múltkor, még a pillangó szelep előtt. 4x75=300 litert szokott bírni+egy kis finomítást, de az nem használ sok gázt. Aztán feltettem a pillangót, lefőztem még ezzel a palackkal 3x75 litert és még mindig maradt benn kb. egy óra égetésre való gáz.
Akkor, ezek szerint egy tele palack kibírna az eddigi 4x75 liter helyett 6x75 litert+egy kis finomítást, ami számomra hihetetlen, de eddig legalábbis így néz ki a helyzet.
Második észrevétel: Nagy a légtér, hűvös a ház. Télen meg szoktunk fagyni a főző mellett. Most frankó meleg volt az egész házban, nagyszerűen felfűtötte csak a főző, sparheltet sem kellett begyújtani. Hasznos szerkentyű, ez biztosan kellett nekem. (a képen a közepes, és a közepesnél kicsit kisebb láng van)
Amúgy a végén a magja majdnem több volt mint kidobott héja... Mivel átdörzsöltem a szűrőn, a héj már nem az a héj volt amit kidobtam, mint ami a cefre tetején fenn maradt.
Ha a komposztban a giliszták alkoholisták lesznek, attól még lehet velük etetni a halaimat? :-)
A mag az aljára ment azt tudtam volna külön kezelni. A héját a szokáson túl azért is kénytelen voltam leszedni, mert nem fért volna már a cefre az 50 literes üstbe. Volt benne habzásgátló, de 40 liternél többet nem mertem. A kimaradt 15 liternél is megvolt a korlát, a hűtő aljában 3 db 5 literes kannát tudtam elhelyezni. 3 db műanyag ládában 63 kg szőlőből (ennyi volt a számlán) ennyi jött ki. Jövőre elég lesz max 58-60 kg.
A fajélesztőn amit használtam 21% alkoholtartalmat írnak. Ennyit mondjuk gyümölcscefrénél aligha lehet elérni, csak a cukorcefrénél, de arra utalhat a dolog, hogy nem lustul el annyira az élesztő az alkoholtartalom emelkedésével.
Jó az, akkor annyi volt, nagyobb lángon kéne főznöd, hogy gyengébb legyen az alszesz vagy letakarni valamit a réz felületből, fújt a szél esetleg, az is benne van, biztos finom lesz. :)